Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Willem de Moor

Redacteur componenten

Samsung 950 Pro 512GB Review

Meer capaciteit, meer snelheid

14-01-2016 • 06:00

134 Linkedin Google+

Samsung 950 Pro 512GB

Samengevat

Samsung heeft met de 950 Pro een nvme-drive voor consumenten uitgebracht. Daarmee komen zeer goede prestaties zonder al te hoge kosten binnen het bereik van een grote groep gebruikers. De 512GB-uitvoering van de 950 Pro is iets gunstiger geprijsd dan de 256GB-versie, als we naar de prijs per gigabyte kijken, en de prestaties zijn over het algemeen net iets beter. De 512GB-versie heeft echter dezelfde problemen met drivers en thermal throttling, hoewel dat laatste in de praktijk mee lijkt te vallen.

Toen Samsung zijn 950 Pro-serie ssd's introduceerde, bestond de serie voor ons de facto uit slechts één variant: de 256GB-versie. De 512GB-variant van Samsungs nvme-drive in m2-formfactor was niet of nauwelijks verkrijgbaar, niet in de laatste plaats omdat laptopfabrikant BTO de Nederlandse markt behoorlijk had leeggekocht. Dat is overigens ook de herkomst van de 512GB-uitvoering die we getest hebben; toen een BTO 17CL80-laptop met twee 950 Pro-ssd's ter review bij ons langskwam, zagen we onze kans schoon een exemplaar uit de laptop te schroeven en aan onze benchmarks te onderwerpen.

Uiteraard verwijzen we voor de achtergrond bij de 950 Pro naar onze eerdere review. Voor de 512GB-versie volstaan we met een korte presentatie van de resultaten om deze te vergelijken met die van zijn kleinere broertje en enkele concurrerende drives.

In de puur synthetische benchmark AS-SSD is de 950 Pro een van de snelste drives die we tot dusver hebben getest. Alleen Intels 750-drive laat data marginaal sneller sequentieel lezen en de random schrijfprestaties van die drive zijn aanzienlijk beter.

In een groot deel van onze traces, waarbij we alle schijfbewerkingen tijdens het gebruik van een pc hebben opgenomen en weer afspelen, scoort de 950 Pro het best, en de 512GB-versie scoort veelal beter dan de kleinere versie. In het gemiddelde van alle traces, weergegeven als score van StorageMark, domineren de 950 Pro-ssd's dan ook. Vergeleken met een van de snelste 2,5"-sata-ssd's, de 850 Pro, is de prestatiewinst van de nvme-drives duidelijk.

Conclusie

Het lijdt geen twijfel dat een nvme-drive stukken sneller is dan ahci-alternatieven, ongeacht of die via sata of pci-express zijn aangesloten. De 950 Pro is een van de snelste ssd's die je kunt kopen en duldt slechts zelden een andere drive voor zich in de benchmarks. De enige waarschuwing hierbij betreft de koeling. Bij zeer zware werklasten, die in het dagelijks gebruik eigenlijk niet voorkomen, kan de 950 Pro last hebben van thermal throttling. Daarbij worden de prestaties tijdelijk omlaag geschroefd om oververhitting en beschadiging van de drive te voorkomen. Met voldoende koeling in de behuizing zal dat echter niet snel optreden. Sinds de introductie is de prijs van de 950 Pro nauwelijks gedaald, maar de 512GB-variant is per gigabyte wat aantrekkelijker geprijsd dan de kleinere 256GB-uitvoering.

Reacties (134)

Wijzig sortering
Ik heb sinds een maand een 950 Pro 256 variant in gebruik, en qua drivers zijn er aan deze kant icm W10 zeker geen problemen.

Er is inmiddels een nieuwe driver beschikbaar (Release 1.1) en verschilt als volgt :
1.4.7.16 (versie 1.0 Bèta)
1.4.7.17 (versie 1.1)

Qua 1.1 release notes geeft men aan :

"Driver version update for USB compatibility" , wat dit dan te maken heeft met M.2 PCI-E is me even onduidelijk 8)7

Daarnaast is er een update voor Magician, versie 4.9.5, met als comment "improved security".

Waar ik me aan erger is dat dergelijke release notes weinig tot geen info geven wat er nu zoal aan fixes, improvements etc inzit.

Buiten dat, de 950 Pro is een beest van een M.2 variant SSD.

[Reactie gewijzigd door Viper72 op 14 januari 2016 22:06]

k, nu raak ik dus blijkbaar behoorlijk achter, ik volg het tech nieuws niet meer zo intensief als een paar jaar geleden toen ik nog in de verkoop zat

Een ssd ziet er dus niet meer uit als een harddisk, maar als een rammodule,
die aansluiting links is sata?

ik voel me opeens zo simpleminded vergeleken met een paar jaar terug toen ik werkelijk alles wist en elke vraag wist te beantwoorden

die dingen op de foto zien er wel heel mooi uit

[Reactie gewijzigd door Rebels op 15 januari 2016 04:03]

Nice! Ik heb er gelijk een vraagje over. Misschien dat iemand het hier exact weet, want ik lees overal weer net even iets anders.

Ik heb nu een Samsung 850 Pro SSD en deze zit in een PC systeem welke is aangesloten op een 4K TV waarop ik 4K/60FPS game. Is er nog een meerwaarde om te gaan voor deze 950 Pro? Klopt het dat deze M.2 SSD wat betreft 4K gaming alleen zorgt voor betere laadtijden? Je zou toch zeggen dat het dan ook zorgt voor een snellere opbouw van bv een gamewereld. Ben de technische naam even kwijt, dat bv een boom opeens voor je neus verschijnt in een spel, well you know. :)

Iemand?
Simpele heatsink van een halve dollar had een hele discussie gescheeld. Daarnaast ook vette vingers op de chips :(
Op mijn asrock Fatal1ty z97x moederboard zit een m.2 aansluiting maar die is pcie2.0 x2 dus dan heb ik niet de volledige snelheid tot mijn beschikking. Kan je door middel van een bracket/verloop dit aansluiten op een pcie3.0 x4 zodat dit wel op volle snelheid kan werken?
Deze vind ik wel mooi omdat ook het thermal throttling probleem aangepakt wordt: de Angelbird Wings PX1

Test van deze bracket met een Samsung 950 Pro is te vinden bij Barefeats Lab.

[Reactie gewijzigd door Dinsdale op 14 januari 2016 09:25]

Met de meerprijs van 80 euro kan ik dan beter gaan kijken voor de intel ssd ;)

Zie net eigelijk dat je net zo duur uit bent alleen met de Samsung 950 heb je 128 gig extra

[Reactie gewijzigd door markie1985 op 14 januari 2016 13:04]

Jazeker, die brackets bestaan maar lijken in sommige gevallen van twijfelachtige kwaliteit te zijn en/of slecht verkrijgbaar in Nederland. Ook zijn de betreffende brackets niet van Samsung zelf en kan je dus mogelijk "last" krijgen als je de SSD niet werkend krijgt met de drivers/software van Samsung en dus de helpdesk zou moeten bellen.

Als je desondanks toch in de race bent voor een nieuwe SSD en deze direct op PCIe 3.0 wil prikken, is misschien de Intel 750 400GB uitvoering een mooi alternatief; je levert wel iets in qua prijs/GB maar de prestaties zijn meer dan voldoende alhoewel soms ietsjes lager dan de Samsung in het artikel.
ja, dan kan je de volledige snelheid benutten.
Je zal heb dan in een 16x slot moeten zetten omdat consumenten borden geen 4x ( of 8x ) sloten kennen, dus zal je rekening moeten houden dat je BV. geen tripple video kaart setup kan draaien.

[Reactie gewijzigd door Bart_Smith op 14 januari 2016 08:02]

Zouden heatsinks op de chips helpen? Zoals bv vga ram heatsinks.
Vast. Al staat er in het artikel nergens waar de auteur vandaan haalt dat thermal throttling een reëel probleem is. Daar stoor ik me wel vaker aan bij nieuwsberichten: gebrek aan bronvermelding.

Gebrek aan drivers vind ik ook een beetje een non-issue bij nvme drives. De windows crap die je bij je dit soort dingen krijgt zie ik meer als bloatware.

Geen idee waar die 7,5 relatief aan is. Met praktisch dezelfde performance als een Intel 750 van meer dan 3x de aanschafprijs had ik zelf minstens een 9 gegeven.
Drivers zijn echt een issue. In theorie zou NVME op bijv. Linux (vanaf kernel 3.3, de meeste distro's draaien deze al) zonder problemen moeten werken, maar vorige week nog uren lang getroubleshoot om er uiteindelijk achter te komen dat het (nieuwe) ASRock bord dat ik heb opstarten vanaf een NVME drive niet ondersteund. Zo zijn er wel meer dingen.

De meegeleverde drivers zijn inderdaad ook wat bij betreft meer bloatware dan nuttig :P

[Reactie gewijzigd door Mmore op 14 januari 2016 07:30]

Hu? Je zegt drivers zijn echt een issue maar het probleem waar je tegenaan loopt is dat je bios het gewoonweg niet ondersteund dat je niet kan booten vanaf een nvme drive. Is dat dan een driver ( dus Samsung issue ) of een bios issue ( ASRock issue ).

Of ervaar je nog andere problemen?

[Reactie gewijzigd door ronaldmathies op 14 januari 2016 08:16]

Dit. Het heeft niets te maken met je Windows of Linux Kernel. Je hebt een bord wat op dit moment nog faalt in NVMe ondersteunen bij boot.

Ikzelf bezit een Asus Rampage V Extreme X99 en die boot als een tierelier. Fully loggedin in under 20sec.
Ik heb hetzelfde met de asus z170 pro bord. Ook daar gebruik ik de 950 512 gb in, draait als een tierelier.
Mijn Dell XPS 13 werkt anders perfect, ook op Linux. Als je moederbord het niet ondersteunt is dat niet de fout van Linux. Dan moet je verhaal halen bij AsRock.
Een hoop mensen weten ook niet, hoe de UEFI ingesteld moet worden. Vraag en antwoord in dit draadje : Windows installatie probleem op Samsung 950 Pro 256GB M.2
Vast. Al staat er in het artikel nergens waar de auteur vandaan haalt dat thermal throttling een reëel probleem is. Daar stoor ik me wel vaker aan bij nieuwsberichten: gebrek aan bronvermelding.
De bronvermelding is inderdaad niet aanwezig maar zelfs de vorige serie Samsung M2 SSD's werd al erg warm en had last van thermal throttling. (linkje toegevoegd).
s we can see, the SM951 512GB model reached a max of 81C in our test bench. This temperature was achieved after about 2 minutes. To put that into perspective, writes transferring at full speed over 2 minutes equates to about 180GB. When looking at the read side of things it isn’t until about 5 minutes in that it hits 80C. At that point it had already read about 675GB of data, more than the capacity of this SSD. We can see that after the 2 minute mark that read speeds have some temporary drops down to about 75MB/s due to thermal throttling. Since you are unlikely to do continuous transfers of this magnitude all the time, it shouldn’t be something to worry about, however, in case you are, you may want to look into putting a small heat sink on it the controller or placing a fan near it. With a 120mm fan pointed at it, max temps hit only 61C.
Verder wordt er in het artikel hier op T.net gesproken over "Met voldoende koeling in de behuizing zal dat echter niet snel optreden.". Nou ben ik heel simpel maar dit soort SSD's plaats je vaak in een laptop (waar koeling over het algemeen niet uitbreidbaar is) dicht op het moederbord of, in gewone werkstations, tussen de PCI-E lanes waar relatief vaak minstens 1 GPU ook warmte staat te genereren.

Het aktief/aktiever koelen van M2 devices kan voor sommige mensen dus nog best een probleem opleveren en leidt uiteindelijk tot uitdagingen om de prestaties consequent te houden.

[Reactie gewijzigd door MAX3400 op 14 januari 2016 07:38]

Neem bijvoorbeeld de plaats waar het M2 slot geplaatst is. Om mijn VIII gene zit hij tussen mijn PCI express sleuven. Ik kan er geen koeling op plakken.
Op de ranger zou het makkelijk gaan.
Als ik die Engelse quote lees, dan is mijn conclusie juist dat throttling helemaal niet zo'n reëel probleem is. Het trad op na enkele minuten, in welke tijd er 675GB aan data gelezen was. Ik denk dat er zeer weinig real-world situaties zijn waarin je je ssd continu aan een dergelijke belasting bloot gaat stellen. Dus in werkelijkheid zal je deze beperking niet tegen gaan komen tenzij je een of andere taak doet waarbij je werkelijk continu lees/schrijfacties zit te doen naar de ssd.
Vast. Al staat er in het artikel nergens waar de auteur vandaan haalt dat thermal throttling een reëel probleem is. Daar stoor ik me wel vaker aan bij nieuwsberichten: gebrek aan bronvermelding.
Bij zeer zware werklasten, die in het dagelijks gebruik eigenlijk niet voorkomen, kan de 950 Pro last hebben van thermal throttling.
Ik ben het met je eens dat het een non-issue is die je waarschijnlijk alleen bij een synthetische benchmark tegenkomt. Een SSD staat in een gemiddelde desktop of workstation 99% van de tijd uit z'n neus te vreten en zo'n snelle als deze handelt het werk dat hij krijgt dusdanig snel af dat dat percentage wellicht nog iets hoger is :P
Geen idee waar die 7,5 relatief aan is. Met praktisch dezelfde performance als een Intel 750 van meer dan 3x de aanschafprijs had ik zelf minstens een 9 gegeven.
Dat begrijp ik ook niet helemaal om eerlijk te zijn. Het enige alternatief dat door de bank genomen minder scoort is 1100 euro :X Dan verdient deze in mijn ogen ook een 9. Zeker met twee nadelen die je in de praktijk toch niet merkt :)
Alleen is de drive vergeleken met een normale SATA600 drive weer dubbel zo duur, en merk je als normale gebruiker ook weinig van de snelheden in de praktijk.
IK heb er zelf eentje, en kan bevestigen dat er geen driver problemen zijn. Als je je SSD erin hebt zitten moet je alleen ff in google: "Samsung 950 pro driver" intikken en je hebt hem. Van het thermal throttelen heb ik geen last, helaas kan ik de temperatuur onder load niet checken omdat er geen sensor op zit naar mijn weten.
75 cent/GB voor de Intel 750 vs 63 cent/GB voor de Samsung.

10 cent/GB om de thermische problemen en de grote vraag, hoe stabiel is NAND bij continue warm en weer koud worden op lange termijn, opgelost :)
In n desktop ok, maar in n laptop gaat dat niet lukken vrees ik. Dat is allemaal zó krap bemeten...
Zouden heatsinks op de chips helpen? Zoals bv vga ram heatsinks.
Ik dacht precies 't zelfde, in een laptop ws. onmogelijk maar in een gewone PC case moet dat makkelijk kunnen lijkt me...
Waarom? Dergelijk high-performance chips kunnen behoorlijk warm worden. Warmte die op de relatief kleine en dunne oppervlakte van de IC's helemaal nergens heen kan, zelfs niet op de PCB, die de chip aan de onderzijde doorgaans net niet raakt en er daar dus geen of nauwelijks warmte-overdracht is.

Een klein plak-heatsinkje of heatstrip direct op de IC's kan dan net voldoende zijn om de warmte daar weg te leiden en af te voeren. Vooral de genoemde piek-warmte die ontstaat als er even een flinke write-actie plaatsvindt. Dan kan zo'n klein heatsinkje net uitkomst bieden.
Wat een enorme snelheid! Zou je dat in de praktijk nog merken? Ik vond die samsung 850 serie al snel..
Alleen als je toepassingen gebruikt die grote bestanden moeten lezen en wegschrijven etc.. Met b.v. video-editing etc ga je dan wel verschil merken denk ik.. Voor standaard Windows werk en games etc zal je weinig tot geen verschil merken..
Ik heb zelf de 256Gb versie en die wordt zelfs bij mega veel overpompen van data of steam/battle/net games installleren niet warmer dan 45 graden. Ik heb nu zelfs spijt dat ik de 512GB versie niet genomen heb want raakt vrij snel vol door games.

Dat throttlen is pas vanaf 80 graden. Zou niet weten hoe je dat voor elkaar moet krijgen.

Ook stamde de review van tweakers nog voordat Samsung een firmware update had uitgebracht (hebben zelfs de uitrol naar consumenten uitgesteld zodat die drives al uitgerust waren met die betere firmware)
Gaan deze SSD's in een Retina MacBook Pro - 2015?
Dit zou namelijk een mooi alternatief zijn voor de ingebouwde SSD. En aangezien OWC nog geen SSD kan leveren voor de MacBook.
Dit zou ik ook wel graag willen weten. Heb nu een 256Gb maar zou toch wel graag een 512 willen hebben.
Nee. Apple en Samsung zijn in een patentenoorlog verwikkeld, ik zou de Samsung ssd niet in je Appeltje steken. Gaat gegarandeerd vonken geven. :+
Wellicht een leuke voor het SSD benchmark arsenaal: https://github.com/aerospike/act

Test in feite de effecten van 'garbage collection' algoritme. Of de schijf gaat stotteren. Enige bekende test resultaten: http://www.aerospike.com/...sd/ssd_certification.html

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


OnePlus 7 Pro (8GB intern) Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 3a XL FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Smartphones

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True