Door Mark Oosterveen

Nieuwsposter / reviewer

Vier 8x DVD+R-branders getest

Conclusie

*Design en geluidsproductie

Qua design is er één onberispelijke winnaar: de DVDRW824K van Philips. De LED's die zijn verwerkt in het exterieur van de brander zijn niet niet alleen enorm patswaarde-verhogend, maar ook nog eens erg nuttig, waardoor ze het gebruiksgemak van de drive vergroten. De knopjes op de drive van Philips voelen stevig aan, niets zit los of beweegt zonder dat het moet bewegen. De drive van Pioneer is de enige met kleine luchtinlaten voor in de drive, die voor extra koeling zouden moeten zorgen. Naar inzien van de reviewers zijn deze sleufjes echter overbodig, gezien het feit dat wanneer je kasttemperatuur deels afhankelijk moet zijn van dermate kleine luchttoevoeren er duidelijk iets mis is met de overige koeling. De Pioneer heeft net als de branders van MSI en Ritek een duidelijk herkenbare front-panel, waar verder weinig over te concluderen valt.

De geluidsproductie is niet objectief gemeten met een decibelmeter op een bepaalde hoogte, desondanks wilden we dit belangrijke aspect niet vergeten in de conclusie van deze review. De Philips-brander maakt duidelijk meer lawaai tijdens het leesproces dan de andere drives, terwijl dit bij het brandproces niet het geval is. Wanneer we van het branden van de dvd's op achtvoudige snelheid een grafiek tevoorschijn toveren zien we duidelijk dat alle vier drives last hebben van trillingen, iets wat te zien is aan het inzakken van de snelheidslijn op bepaalde punten. Deze trillingen brengen ook een verhoogd volume met zich mee. Over het algemeen zijn de drives verre van luidruchtig te noemen, zeker wanneer je het geluid afzet tegen bijvoorbeeld een normale OEM cd-rom drive.

*Prestaties

Voordat we overgaan tot het bespreken van de resultaten van de drives dienen we op te merken dat MSI, Ritek en Philips ons een exemplaar toezonden dat verkoop-klaar was, terwijl wij van Pioneer een engineerssample mochten ontvangen (iets wat niet geheel vreemd te noemen is, gezien het feit dat de brander nog niet uit was ten tijde van het produceren van deze review). DVD+RW logo In principe behoort de brander van Pioneer niet tot de generatie waarin de branders van MSI, Philips en Ritek zich bevinden, dit doordat de brander veel later is uitgekomen en tevens vanwege het feit dat de brander van Pioneer DVD-R's op achtvoudige snelheid kan branden. Het feit dat we met een engineerssample te maken hadden uitte zich echter ook op een negatieve manier: de 107D van Pioneer gaf vreemde resultaten wanneer het op datadoorvoer, Buffered Reads en Sequential Reads in SiSoft Sandra 2003 aankwam. De reviewers hebben contact gezocht met de mensen van Pioneer Benelux om deze vreemde resultaten te kunnen verklaren, dit leidde echter niet tot een bevredigende oplossing, waardoor wij genoodzaakt waren om deze gegevens weg te laten uit onze test.

De brander van Pioneer is duidelijk in het voordeel als het op geboden features en ondersteunde formaten en modes aankomt. Daarnaast weet de brander te imponeren tijdens de test waarbij de inhoud van een dvd-schijf weg wordt geschreven op harde schijf. Ook in andere tests op het gebied van brandsnelheid weet deze drive zijn mannetje te staan, daarbij gaat de drive netjes om met de CPU-resources, gezien het lagere CPU-gebruik dan de overige drives, iets wat vooral ter uiting komt bij het beschrijven van een dvd op hogere snelheden. Daarnaast heeft de brander de hoogste gemiddelde snelheid bij het lezen van een CD-R. De brander van Philips stelt teleur bij het lezen van een CD-R, waarbij de claim van 40x niet gehaald kan worden. Tijdens het branden van zowel dvd- als cd-media komt deze brander echter totaal anders uit de bus, daarnaast heeft hij lage zoektijden, nette spin-up en spin down times en gaat hij net als de Pioneer netjes om met CPU-resources.

De RDA-08041 van Ritek is een brander die zich zowel in negatief als positief oogpunt niet duidelijk onderscheidt in de verschillende tests. Het CPU-gebruik ligt nagenoeg gelijk aan de Philips-brander en ook qua leesbaarheid van beschadigde media loopt de speler niet uit de pas. De brander van MSI levert een dramatische brandsnelheid af als het aankomt op het beschrijven van achtvoudige media, iets wat we alleen aan een slechtere compatibiliteit met de Ritek-schijfjes kunnen wijten. In Nero's InfoTool veroorzaakt de brander vreemde resultaten, terwijl dat bij alle andere branders niet het geval is. Ook geeft de brander duidelijk hogere resultaten als het op zoektijden aankomt en heeft hij als eerste van de vier last van slecht leesbare media.

*Testmethodiek en media

De hoeveelheid benchmarkprogramma's kan door het weglaten van de SiSoft Sandra 2003-resultaten mager genoemd worden. Hierbij dient wel opgemerkt te worden dat SiSoft ten opzichte van de verschillende Nero-benchmarks maar weinig toegevoegde informatie kan bieden.

In deze review hebben de reviewers zich vooral op de prestaties van de branders op lees- en brandgebied gericht, terwijl er minder aandacht is geschonken aan de compatibiliteit van de branders met verschillende media. Dit kwam door een gebrek aan verkrijgbare 8x DVD+R media maar ook vanwege het feit dat de problemen van de verschillende branders met verschillende media dermate groot zijn dat ze in principe hun eigen review verdienen, iets waar door ons mogelijkerwijs ook gehoor aan kan worden gegegeven.

*Eindconclusie

Geen enkele brander is in deze test als uitermate slecht naar voren gekomen, al dienen we nog af te wachten wat een definitieve versie van de Pioneer-brander ons kan bieden. Het is dus moeilijk om een duidelijke winnaar aan te wijzen. Qua compatibiliteit is de DVR-107 van Pioneer duidelijk de sterkste in deze review, deze brander heeft als enige van de vier de mogelijkheid om DVD-R's op achtvoudige snelheid te branden. Daarnaast komt de Pioneer erg goed naar voren als het op CPU-belasting en het wegschrijven van data van dvd naar harde schijf aankomt. De Philips DVDRW824K is een zeer goede tweede, die weinig onderdoet voor de brander van Pioneer en daarbij een groot pluspunt heeft als het op het design van het frontpanel aankomt en je hier grote waarde aan hecht. De brander van Ritek/Ridata, de RDA-08041 is een "manusje-van-alles" die niet overdreven goed of overdreven slecht presteert ten opzichte van het overige deelnemersveld. De mensen van MSI dienen nog wat extra aandacht te besteden aan hun dvd-branders, gezien de iets mindere prestaties van de DR8-A in bijna alle onderdelen van de review, terwijl de prijs van de brander wel hoger is dan van de twee andere pricewatch-genoteerde branders.

Reacties (51)

Wijzig sortering
Ik snap deze review niet helemaal, althans de waarde ervan. De review zelf is wel goed.

Maar aangezien er nog steeds geen standaard is (+ of -) en er daarom veel branders zijn die beide technologiën gebruiken lijkt het dat veel consumenten voor een plus/min brander gaan.

2 van de geteste branders zij al dual, waarom word dat niet meegenomen? plus kan nog zo goed zijn, hoe de min prestaties zijn is dan ook interessant.

Als dan ook nog de meest populaire branders van dit moment niet meegenomen worden ontgaat mij het nut van deze review en het werk wat jullie erin gestoken hebben.

Ook vreemd dat jullie een zelf gebrande DVD van een brander in alle branders gebruikt hebben voor de leestest, had hier niet beter een DVD-rom voor gebruikt kunnen worden (uit eigen ervaring merk ik dat een door mij gebrande DVD niet op alle lezers even goed/snel leesbaar is, terwijl er met een DVD-rom weinig verschil is)

Misschien een beetje veel kritiek, maar de laatste reviews van tweaker.net waren wat mij betreft een syuk beter en dat schept een verwachting.

Verder vooral doorgaan met reviews plaatsen
Auteur+1Anoniem: 15443
@[Roland]12 februari 2004 20:06
In toekomstige reviews zal er gebruik worden gemaakt van een uitgebreidere benchmarksetup, wij zijn er zelf ook terdege van bewust dat we met deze review niet hebben gebracht wat we kunnen. Dit is te wijten aan een aantal oorzaken (tijdsgebrek, brakke media en een brakke brander :X )
Nec 2500 ? Lite-On LDW-811S ? Plextor PX-708A ?

Dat zijn toch de meest populaire branders volgens de pricewatch.
Hier onder uitvoerige reviews (ongv. 10 pagina's per brander) van de populairste drives:

Lite-On LDW 811

NEC 2500A

Plextor 708A

Daar kun je wel uithalen wat jij belangrijk vind en of hij dat kan ;)
is het misschien zo dat deze brandsers gemaakt worden door dezelfde fabriek als de besproken branders?
idd, die staan bovenaan in de pricewatch. Jammer dat deze niet worden besproken.
mooie review, maar ik mis toch echt de NEC 2500A want dat is echt een hele goeie brander. Erg vaag datz e die niet meegenomen hebben. ik hoor er niets dan goede dingen over.

Dat philips er boven uit springt zijn ze wel verplicht vind ik. ze hebben het toch ook allemaal uitgevonden.
Matige review, het ontbreken van de meest populaire writers vind ik echt niet kunnen. Daardoor is deze review niet representatief voor het aanbod en heeft daarmee slechts weinig waarde.

Ik heb echter ook een verbeter voorstel aan de tweakers crew: geef aan iedere review een poll mee.
- geeft duidelijker beeld van de waardering door de lezers
- resultaten zijn voor de leveranciers/sponsors een goede indicatie voor de kwaliteit van de review (en indien positief kan dat tot meer medewerking aanleiding zijn)
- voorkomt gemor in de reacties

Heren, het lijkt me dat het reviewen naar een hoger niveau moet. Als ik dan m'n magazine abbo's ga opgeven zal tweakers.net een beter alternatief moeten gaan worden dan het nu is, anders blijf ik (en ik denk ook anderen) een niet betalende bezoeker.
Dit is toch een standaard opmerking van alle reviews, er is altijd wel merk X wat er niet bij zit. tweakers zal ook maar afhankelijk zijn van wat het krijgt aangeboden. Het feit dat niet alle merken vertegenwoordigd zijn wil niet zeggen dat het een matige review is. Ik vond de review goed en compleet (alle informatie was namelijk aanwezig en helder weergegeven) en ja het was fijn geweest als er meer modellen bij waren geweest.
is inderdaad een standaardopmerking... Maar de waarde van deze specifieke review daalt wel heel erg doordat de meestverkochte/meest populaire branders erbuiten gelaten zijn...
Auteur+1Anoniem: 15443
@Anoniem: 228812 februari 2004 20:05
Wanneer je van een bepaald aantal fabrikanten een exemplaar van een brander kan regelen, om deze te testen, dan neem je die invitatie natuurlijk graag aan. Zo is dit deze keer ook gegaan.

Dit wil echter niet zeggen dat we niet meerdere dvd-branders gaan testen, wat mij betreft was dit een opzetje tot meer. We wilden echter niet lang meer wachten met de publicatie van deze review, gezien het feit dat er een vrij recentelijk uitgekomen brander bijzit (die van Pioneer), terwijl de eerste brander al halverwege december op onze deurmat lag.
Bellen jullie een NEC op met de vraag of zij een brander willen geven?
Of bellen je de distribiteur van het merk?
Of worden zoals jij het schrijft aangeboden en aan de hand van het aanbod word een review geschreven?
Buiten het feit dat veel bekende branders niet zijn meegenomen in de test (al meerdere malen aangegeven) vind ik Ritek wel een heel aparte keuze..

Waar worden deze branders in NL verkocht ?

Ander opvallend detail... Waar is het plaatje van de Ritek ?
Auteur+1Anoniem: 15443
@Anoniem: 976412 februari 2004 20:07
De Ritek is niet zo zeer "gekozen" danwel aangeboden.

Een plaatje van de Ritek-brander zal zsm gefixed worden.
jaja nog geen dual layer dvd's in omloop ik zou zeggen check de pioneer a07 eens en volgens mij doet de a06 het ook al na firmware upgrade. vreemd dat dat niet word gezegd...
Zucht, wanneer is dit gerucht nu eindelijk de wereld eens uit?
German computer mag c't recently reported in their print editing that the dual layer DVD-R burner shown at CES was in fact not an A06 with only a firmware upgrade, but that the hardware was modified as well. And Pioneer said that neither the A06 nor A07 could be upgraded to dual layer burning capabilities and that only the A09, due for Christmas 2004 would add dual layer DVD-R support, at 1x speed. In the meantime, there will be an A08 burner that burns DVD-Rs at 12x or 16x (the specs are not yet known), since the A09 will handle single layer DVD-Rs at 16x speed.
Bron: doom9.org
Apart waar zijn een van de beste dan?, namelijk NEC en LG!
Hebben die al 8x branders die alleen +R(W) branden dan? Dacht dat de NEC 2500 de enige 8x was die NEC heeft, en da's een Dual format.
De MSI en Pioneer zijn ook dual format. Er is in deze test echter alleen gekeken naar de DVD+ functionaliteit
Waarom alleen deze 4 branders? En waarom speciaal alleen het DVD+ Media? Zal + later het standaard worden? Is dat al zeker? Is wel jammer dat mijn NEC-2500 er niet bij is. Was wel benieuwd of die beter is als die plextor.
Beetje vreemde reactie maar toch plaatje van het branden van DVD: Hele goede manier om het proces inzichtelijk te maken!
Waar zijn de populairste merken inderdaad? Vooral Lite-On is een gemis daar bijna iedereen die heeft en hij overal te koop is (ik heb ook een 811S) voor een 160 euro. Tevens komt hij op vele (minimaal 5 gerenommeerde) testsites als beste uit bijna alle tests. Jammer dat ie hier niet bij staat dus!

Voor de mensen die door willen gaan met vergelijken, neem een kijkje op onze geweldige DVD-database, gemaakt door onzer CuteBritney:
De DVD-Database (en voeg zoveel mogelijk tests toe en doe mee!)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee