Design en geluidsproductie
Qua design is er één onberispelijke winnaar: de DVDRW824K van Philips. De LED's die zijn verwerkt in het exterieur van de brander zijn niet niet alleen enorm patswaarde-verhogend, maar ook nog eens erg nuttig, waardoor ze het gebruiksgemak van de drive vergroten. De knopjes op de drive van Philips voelen stevig aan, niets zit los of beweegt zonder dat het moet bewegen. De drive van Pioneer is de enige met kleine luchtinlaten voor in de drive, die voor extra koeling zouden moeten zorgen. Naar inzien van de reviewers zijn deze sleufjes echter overbodig, gezien het feit dat wanneer je kasttemperatuur deels afhankelijk moet zijn van dermate kleine luchttoevoeren er duidelijk iets mis is met de overige koeling. De Pioneer heeft net als de branders van MSI en Ritek een duidelijk herkenbare front-panel, waar verder weinig over te concluderen valt.
De geluidsproductie is niet objectief gemeten met een decibelmeter op een bepaalde hoogte, desondanks wilden we dit belangrijke aspect niet vergeten in de conclusie van deze review. De Philips-brander maakt duidelijk meer lawaai tijdens het leesproces dan de andere drives, terwijl dit bij het brandproces niet het geval is. Wanneer we van het branden van de dvd's op achtvoudige snelheid een grafiek tevoorschijn toveren zien we duidelijk dat alle vier drives last hebben van trillingen, iets wat te zien is aan het inzakken van de snelheidslijn op bepaalde punten. Deze trillingen brengen ook een verhoogd volume met zich mee. Over het algemeen zijn de drives verre van luidruchtig te noemen, zeker wanneer je het geluid afzet tegen bijvoorbeeld een normale OEM cd-rom drive.
Prestaties
Voordat we overgaan tot het bespreken van de resultaten van de drives dienen we op te merken dat MSI, Ritek en Philips ons een exemplaar toezonden dat verkoop-klaar was, terwijl wij van Pioneer een engineerssample mochten ontvangen (iets wat niet geheel vreemd te noemen is, gezien het feit dat de brander nog niet uit was ten tijde van het produceren van deze review). In principe behoort de brander van Pioneer niet tot de generatie waarin de branders van MSI, Philips en Ritek zich bevinden, dit doordat de brander veel later is uitgekomen en tevens vanwege het feit dat de brander van Pioneer DVD-R's op achtvoudige snelheid kan branden. Het feit dat we met een engineerssample te maken hadden uitte zich echter ook op een negatieve manier: de 107D van Pioneer gaf vreemde resultaten wanneer het op datadoorvoer, Buffered Reads en Sequential Reads in SiSoft Sandra 2003 aankwam. De reviewers hebben contact gezocht met de mensen van Pioneer Benelux om deze vreemde resultaten te kunnen verklaren, dit leidde echter niet tot een bevredigende oplossing, waardoor wij genoodzaakt waren om deze gegevens weg te laten uit onze test.
De brander van Pioneer is duidelijk in het voordeel als het op geboden features en ondersteunde formaten en modes aankomt. Daarnaast weet de brander te imponeren tijdens de test waarbij de inhoud van een dvd-schijf weg wordt geschreven op harde schijf. Ook in andere tests op het gebied van brandsnelheid weet deze drive zijn mannetje te staan, daarbij gaat de drive netjes om met de CPU-resources, gezien het lagere CPU-gebruik dan de overige drives, iets wat vooral ter uiting komt bij het beschrijven van een dvd op hogere snelheden. Daarnaast heeft de brander de hoogste gemiddelde snelheid bij het lezen van een CD-R. De brander van Philips stelt teleur bij het lezen van een CD-R, waarbij de claim van 40x niet gehaald kan worden. Tijdens het branden van zowel dvd- als cd-media komt deze brander echter totaal anders uit de bus, daarnaast heeft hij lage zoektijden, nette spin-up en spin down times en gaat hij net als de Pioneer netjes om met CPU-resources.
De RDA-08041 van Ritek is een brander die zich zowel in negatief als positief oogpunt niet duidelijk onderscheidt in de verschillende tests. Het CPU-gebruik ligt nagenoeg gelijk aan de Philips-brander en ook qua leesbaarheid van beschadigde media loopt de speler niet uit de pas. De brander van MSI levert een dramatische brandsnelheid af als het aankomt op het beschrijven van achtvoudige media, iets wat we alleen aan een slechtere compatibiliteit met de Ritek-schijfjes kunnen wijten. In Nero's InfoTool veroorzaakt de brander vreemde resultaten, terwijl dat bij alle andere branders niet het geval is. Ook geeft de brander duidelijk hogere resultaten als het op zoektijden aankomt en heeft hij als eerste van de vier last van slecht leesbare media.
Testmethodiek en media
De hoeveelheid benchmarkprogramma's kan door het weglaten van de SiSoft Sandra 2003-resultaten mager genoemd worden. Hierbij dient wel opgemerkt te worden dat SiSoft ten opzichte van de verschillende Nero-benchmarks maar weinig toegevoegde informatie kan bieden.
In deze review hebben de reviewers zich vooral op de prestaties van de branders op lees- en brandgebied gericht, terwijl er minder aandacht is geschonken aan de compatibiliteit van de branders met verschillende media. Dit kwam door een gebrek aan verkrijgbare 8x DVD+R media maar ook vanwege het feit dat de problemen van de verschillende branders met verschillende media dermate groot zijn dat ze in principe hun eigen review verdienen, iets waar door ons mogelijkerwijs ook gehoor aan kan worden gegegeven.
Eindconclusie
Geen enkele brander is in deze test als uitermate slecht naar voren gekomen, al dienen we nog af te wachten wat een definitieve versie van de Pioneer-brander ons kan bieden. Het is dus moeilijk om een duidelijke winnaar aan te wijzen. Qua compatibiliteit is de DVR-107 van Pioneer duidelijk de sterkste in deze review, deze brander heeft als enige van de vier de mogelijkheid om DVD-R's op achtvoudige snelheid te branden. Daarnaast komt de Pioneer erg goed naar voren als het op CPU-belasting en het wegschrijven van data van dvd naar harde schijf aankomt. De Philips DVDRW824K is een zeer goede tweede, die weinig onderdoet voor de brander van Pioneer en daarbij een groot pluspunt heeft als het op het design van het frontpanel aankomt en je hier grote waarde aan hecht. De brander van Ritek/Ridata, de RDA-08041 is een "manusje-van-alles" die niet overdreven goed of overdreven slecht presteert ten opzichte van het overige deelnemersveld. De mensen van MSI dienen nog wat extra aandacht te besteden aan hun dvd-branders, gezien de iets mindere prestaties van de DR8-A in bijna alle onderdelen van de review, terwijl de prijs van de brander wel hoger is dan van de twee andere pricewatch-genoteerde branders.