Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Huawei Nexus 6P Review

Groot, stoer en high-end

Inleiding

Samengevat

De Huawei Nexus 6P is een grote smartphone die je in principe met twee handen bedient. Zoals gewoonlijk bij de Nexus-lijn, krijgt ook de 6P als eerste nieuwe Android-updates en draait hij een kale, maar functionele Android-versie. Deze smartphone is een en al high-end. Zo heeft hij de snelle Snapdragon 810-chipset, een goede camera, een mooi amoledscherm, een lange accuduur en bijna alle luxe die je van een smartphone in het topsegment mag verwachten. Goedkoop is hij niet, maar deze Nexus is wel wat de Nexus 6 van vorig jaar had moeten zijn.

Naast de Nexus 5X, met een scherm van 5,2", brengt Google dit jaar de Nexus 6P uit, met een 5,7"-scherm. Daarmee kiest de internetgigant voor een strategie die vergelijkbaar is met die van Apple en Microsoft, twee maten smartphones. Het verschil met Apple is echter dat de grote variant van Google naast een hogere prijs ook significant betere specificaties heeft. Het is dan ook de eerste Nexus waarbij geen concessies gedaan zijn aan de hardware. De 6P is helemaal high-end.

In de video wordt gezegd dat de balk met daarin de camera van plastic is, maar dat moet glas zijn.

De Nexus-lijn moet een voorbeeld stellen voor Android-toestellen en dat is Google goed gelukt met de Nexus 5 uit 2013, onder andere door een gunstige prijs-kwaliteitverhouding. De Nexus 5X werd met gemengde reacties ontvangen. Hoewel het toestel op geen enkel gebied echt teleurstelt en het de naam van Nexus als smartphones met een slechte camera zuivert, staat bij dit toestel de prijs-kwaliteitverhouding ter discussie. Voor de Nexus 6P geldt hetzelfde; beide toestellen zijn in Nederland duur in verhouding tot bijvoorbeeld de Verenigde Staten.

Het open karakter van Nexus-telefoons geldt echter voor velen als een belangrijk voordeel en het is voor iedereen fijn om als eerste de nieuwste Android-updates te krijgen, met de nieuwste beveiligingspatches en functies. Bovendien zijn er genoeg high-end toestellen met een vergelijkbare prijs en rekenen we ook een Nexus niet af op het feit dat het misschien geen koopje is, terwijl een eerdere versie dat wel was. We keren de Nexus 6P in deze review dus binnenstebuiten zoals we met elke telefoon doen en wegen daarin natuurlijk wel de prijs-kwaliteitverhouding mee.

Ontwerp, geluid en vingerafdrukscanner

De Huawei Nexus 6P is een stoere en strak vormgegeven smartphone. Hij heeft hier en daar wat rondingen, maar de strakke lijnen en hoekigheid domineren het aanzicht. Aan de voorkant valt meteen op dat de telefoon twee luidsprekergrills heeft en onder beide zitten in tegenstelling tot de Nexus 5X ook echt luidsprekers die media afspelen. Ook zit er een indicatielampje links van de frontcamera, en de helderheids- en nabijheidssensors zitten onder de bovenste luidspreker.

Aan de linkerzijkant zit het simkaartslot, waar alleen maar een (nano)simkaart in kan en geen sd-kaart of tweede simkaart. Aan de rechterzijde zitten de powerknop, die voorzien is van wat lichte ribbels, en de volumeregelaar. Beide knoppen zitten strak in het toestel en rammelen niet. Aan de onderkant vind je de usb-c-aansluiting en aan de bovenkant heeft de hoofdtelefooningang het rijk alleen.

Aan de achterkant tref je bovenin een glazen balk aan die de metalen unibodybehuizing onderbreekt. Of je het mooi vindt of niet, dit is de feature die de 6P smoel geeft en onderscheidt. In deze glanzende balk, die tegelijk dient als canvas voor vingervegen, zitten de camera, dualled-flitser en laserautofocusmodule. Onder de balk zit een klein gaatje waarachter zich een microfoon verschuilt. Weer een stukje daaronder is de minimalistisch vormgegeven vingerafdrukscanner genesteld, verzonken in het achterpaneel. In het geval van het donkere graphite-model dat wij onder handen namen, is het Nexus-logo daaronder heel subtiel zichtbaar, wat het minimalistische uiterlijk van de telefoon versterkt. Het Huawei-logo is al helemaal bijna niet zichtbaar, omdat dit bovendien heel klein is.

De vingerafdrukscanner is dezelfde als die in de eerder besproken LG Nexus 5X. Hij is makkelijk te vinden doordat hij in de achterkant van het toestel is verzonken. Bij de Nexus 5X zat er een randje om het scanoppervlak, maar de 6P doet dat eigenlijk nog een stukje netter. Vingerafdrukken registreren gaat sneller dan met de iPhone of Samsung Galaxy S6. Je kunt er vijf invoeren. Dat lijkt veel, maar zelf zouden we er graag meer registreren, om simpelweg altijd het toestel te kunnen ontgrendelen met de dichtstbijzijnde vinger. Ontgrendelen gaat heel snel en je hoeft er het scherm niet eerst voor aan te zetten.

De positionering van de scanner is op zich goed, alleen merkten we dat het ten opzichte van de Nexus 5X net wat meer vingergymnastiek vergt om hem te beroeren. Dat komt doordat de 6P breder is, waardoor je hand horizontaler onder het toestel ligt, zodat je wijsvinger dus ook wat meer naar de zijkant gericht is. Het gevolg is dat we onze vinger bij de meestgebruikte ontgrendelhouding wat naar het midden van het toestel moeten bewegen om het toestel te ontgrendelen. Dit is niet heel vervelend, maar simpelweg een van de consequenties van deze wat grotere smartphone.

Een gevolg van een vingerafdrukscanner aan de achterkant van het toestel is verder dat je het niet makkelijk kunt ontgrendelen als het toestel op een oppervlak ligt. Notificaties kun je wel snel bekijken door bijvoorbeeld in te stellen dat de telefoon wakker wordt als de nabijheidssensor een object registreert. Wakker worden door twee keer op de telefoon te tikken hadden we liever gezien, maar dat heeft de 6P niet.

In de klauwen

De 6P is aan de achterkant plat met een lichte afronding naar de randen toe. Daardoor ligt hij op zich lekker in de hand. Toch kan hij na een tijdje wat vervelend in je handspieren drukken, doordat de randen zelf hoekig zijn. Dat komt niet alleen door de vorm, maar vooral door het gewicht, want een metalen telefoon met een 5,7"-scherm is natuurlijk nooit zo licht als een veertje. Hij is zwaarder dan de meeste telefoons waarmee we hem in deze review vergelijken. Alleen de Nexus 6 en iPhone 6s Plus zijn nog iets zwaarder.

De 6P heeft een screen-to-bezel-ratio van 72,2 procent, wat wil zeggen dat het scherm 72,2 procent van de voorkant van het toestel in beslag neemt. Daarmee hebben de LG G4 met 73,6 procent en de Nexus 6 met 74.05 procent iets meer scherm ten opzichte van de oppervlakte van het toestel, en telefoons als de Nexus 5X met 69,8 procent en Xperia Z5 met 70,9 procent minder. Je kunt dus zeggen dat de grootte van de bezels van het toestel gemiddeld is. Ondanks het kleinere scherm is de 6P iets langer dan de Nexus 6 van vorig jaar. Belangrijker is dat de telefoon een stuk minder breed is en dus makkelijker in de gemiddelde broekzak past dan de Nexus maximus van vorig jaar. Toch is een al te strakke broek niet aan te raden in combinatie met een 6P.

Stereo

Geluidskwaliteit is notoir moeilijk in woorden te vatten, maar we willen toch graag een idee geven van de kwaliteit van de luidsprekers van de Nexus 6P. Allereerst, je leest het goed: het zijn er twee. Media worden in stereo afgespeeld via de twee luidsprekers op de voorkant. We hebben het geluid vergeleken met dat van een andere high-end telefoon met een goede luidspreker: de iPhone 6s.

Op zichzelf is het geluid dat de 6P produceert goed aan te horen. Bij stukken muziek met veel lagen zijn de verschillende instrumenten redelijk van elkaar te onderscheiden. Bij een hoger volume klinken sommige stukken wel wat schel. Verder valt zeker naast de luidspreker van de iPhone 6s op dat er minder kick in de geluidsweergave zit. De iPhone heeft dat duidelijk meer en heeft daarnaast een mooiere weergave in de lage frequentiegebieden. Toch zijn de luidsprekers van de 6P beter dan die van de Nexus 5X of bijvoorbeeld een OnePlus X en zouden we hem zeker aanzetten op een picknick bij gebrek aan betere draagbare luidsprekers.

Accuduur en scherm

De accu van de Nexus 6P heeft een capaciteit van 3.450mAh. Dat is een behoorlijke energieopslag, zelfs voor een telefoon met deze schermgrootte en specificaties. De Android-telefoons van 2015 staan helaas niet bekend om hun lange accuduur. Het is daarom een slimme zet van Google en Huawei om een relatief grote accu in te bouwen, niet in de laatste plaats omdat de Snapdragon 810-chipset geen zuinige soc is.

Accuduur bij webbrowsen (helderheid @ 250cd/m²)
Telefoon SoC Accucapaciteit In minuten, hoger is beter
Motorola Moto X Play Snapdragon 615 3630 mAh
*******
9u32m
Apple iPhone 6s Plus Apple A9 2750 mAh
******
8u41m
Samsung Galaxy S6 edge+ Exynos 7420 3000 mAh
*****
7u5m
Huawei Nexus 6P Snapdragon 810 v2.1 3450 mAh
*****
6u23m
Sony Xperia Z5 Snapdragon 810 v2.1 2900 mAh
****
6u5m
OnePlus 2 Snapdragon 810 v2.1 3300 mAh
****
5u52m
Nexus 5X Snapdragon 808 2700 mAh
****
5u51m
Nexus 5 Snapdragon 800 2300 mAh
****
5u28m
LG G4 Snapdragon 808 3000 mAh
****
5u15m

De resultaten van de browsetest zijn verklaarbaar. Smartphones die onder de 6P eindigen, hebben een kleinere accu en een Qualcomm-chip uit 2015, die niet heel energiezuinig zijn. De Moto X Play scoort hier het beste en heeft dan ook een nog grotere accu en een relatief zuinige chipset. De iPhone 6s en Galaxy S6 edge+ draaien eveneens op een soc die minder energie nodig heeft dan de 6P, en doen het daardoor met minder accucapaciteit alsnog beter. Er zijn, voor de duidelijkheid, natuurlijk nog meer factoren die meespelen, zoals resolutie, maar de chipset lijkt hier de belangrijkste factor om de resultaten te verklaren.

Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m²)
Telefoon Resolutie Schermtype Accucapaciteit in minuten, hoger is beter
Samsung Galaxy S6 edge+ 2560x1440 Amoled 3000 mAh
*******
14u24m
Motorola Moto X Play 1920x1080 LCD 3630 mAh
*******
13u26m
Huawei Nexus 6P 2560x1440 Amoled 3450 mAh
*****
10u38m
Apple iPhone 6s Plus 1920x1080 LCD 2750 mAh
*****
10u3m
OnePlus 2 1920x1080 LCD 3300 mAh
****
8u39m
Nexus 5X 1920x1080 LCD 2700 mAh
****
8u0m
Sony Xperia Z5 1920x1080 LCD 2900 mAh
****
7u50m
LG G4 2560x1440 LCD 3000 mAh
***
6u58m
Nexus 5 1920x1080 LCD 2300 mAh
***
6u36m

In de videotest zijn oledschermen altijd in het voordeel, omdat er in video doorgaans veel zwart wordt weergegeven en zeker in de video die we voor deze test gebruiken. Hier zien we de invloed van resolutie meer terug dan in de browsetest. De Moto X Play heeft weliswaar een lcd, maar een grote accucapaciteit, lage resolutie en zuinige soc. Daarmee wint hij het ruim van de 6P, maar alle andere smartphones met lcd's delven het onderspit ten opzichte van de Nexus 6P.

Leuk en aardig natuurlijk al die benchmarks, maar de praktijk zegt ook wat. We hebben de 6P een tijdje als primaire telefoon gebruikt en daarbij bewees de reuze-Nexus zich als een volhardende smartphone. Op een dag nadat we de telefoon 's nachts hadden opgeladen en we aardig wat aan het browsen waren, veel in de Marktplaats-app neusden, gemiddeld whatsappten en meer dan een uur via Google Maps navigeerden, had de 6P bij het op stok gaan nog 30 procent over.

Laadtijd
Telefoon Accucapaciteit In minuten aan de lader, lager is beter
Samsung Galaxy S6 edge+ 3000 mAh
****
1u49m
Nexus 5X 2700 mAh
****
2u5m
OnePlus 2 3300 mAh
*****
2u27m
Huawei Nexus 6P 3450 mAh
*****
2u28m
Sony Xperia Z5 2900 mAh
*****
2u31m
LG G4 3000 mAh
******
2u34m
Apple iPhone 6s Plus 2750 mAh
******
2u56m
Motorola Moto X Play 3630 mAh
*******
3u16m

De Nexus 6P gebruikt geen Qualcomm Quick Charge-technologie, maar laadt wel snel op met behulp van de usb-c-poort. Vooral de eerste twintig minuten gaan aardig rap, zodat je bijvoorbeeld snel even kunt opladen voordat je weggaat en dan weer een tijdje vooruit kunt. Zeker als we de accucapaciteit meerekenen, is de 6P met bijgeleverde lader snel helemaal opgeladen. De 6P ondersteunt overigens geen draadloos opladen, wat voor sommigen jammer is.

Een usb-c-poort betekent dat je de telefoon alleen kunt opladen en aan je pc kunt koppelen met een ondersteunde usb-c-kabel. Natuurlijk is usb-c de toekomst, maar omdat deze poorten nog altijd geen gemeengoed zijn, kan het een nadeel zijn dat je niet even van iemand een kabel kunt lenen om je telefoon op te laden. Wanneer je de bijgeleverde lader en kabel niet de hele tijd met je wil meeslepen, zul je dus bijvoorbeeld voor op je werk en in de auto extra laders en kabels moeten kopen. Gelukkig wordt er in tegenstelling tot bij de Nexus 5X een verloopstukje meegeleverd, zodat je hem aan je computer kunt koppelen.

Scherm

De Nexus 6P heeft een 5,7"-scherm en dat is hetzelfde formaat als bijvoorbeeld de Lumia 950 XL, Moto X Style en Samsung Galaxy edge+ hebben. Om het in perspectief te zetten: het scherm van de Nexus 6 van vorig jaar is nog een stukje groter, met 5,96", en een iPhone 6(s) Plus heeft een iets kleiner 5,5"-scherm. De gebruikte schermtechnologie is oled, waarmee goede zwartwaardes en contrast gewaarborgd zijn.

Het scherm heeft verder een quad-hd-resolutie van 2560x1440 pixels, waarmee de pixeldichtheid op 518ppi uitkomt. Dat is in de praktijk dermate scherp dat zelfs mensen met arendsogen de individuele pixels niet meer kunnen onderscheiden. Een potentieel nadeel van een dergelijk scherm is dat het ten koste gaat van de accuduur.

Gemiddelde kleurfout
Telefoon / Tablet Accucapaciteit in dE2000, lager is beter
Nexus 5X 2700 mAh
**
3,04
Motorola Moto X Play 3630 mAh
**
3,22
OnePlus 2 3300 mAh
**
3,74
Apple iPhone 6s Plus 2750 mAh
**
3,90
Samsung Galaxy S6 Edge+ 3000 mAh
***
5,00
Huawei Nexus 6P 3450 mAh
***
5,85
Sony Xperia Z5 2900 mAh
****
6,90
LG G4 3000 mAh
*******
12,07

Hoe dan ook, dit is een mooi en scherp amoledscherm. Op het oog zijn de kleuren bijzonder levendig. Onze schermtests laten zien dat de kleuren wat aangezet zijn en dan vooral groen en rood. Toch is dit niet storend en bij lange na niet zo extreem als bij de kleuren van sommige oude Samsung Galaxy-telefoons als de eerste S-versie. Mocht je de kleuren alsnog wat te levendig vinden, dan kun je via de ontwikkelaarsopties de srgb-modus inschakelen. Dat is even wennen, maar foto's en video's worden dan wel realistischer weergegeven. De ontwikkelaarsopties ontgrendel je overigens door in de instellingen naar 'over de telefoon' te gaan en herhaaldelijk op het build-nummer te tikken.

Met een kleurtemperatuur van 7.017 kelvin heeft het scherm van de 6P een keurige witweergave. Er is geen groene of roze waas te zien bij de weergave van een wit vlak, wat je nog wel eens ziet bij oledschermen. De kijkhoeken zijn meer dan prima en gelukkig stukken beter dan bijvoorbeeld die van de Nexus 6. Verder is het scherm in de zon goed af te lezen. Dat is in dit geval niet te danken aan de maximale helderheid, want die is vrij laag vergeleken met de concurrentie en op het niveau van de Nexus 6.

Maximale helderheid
Telefoon Candela per vierkante meter (nits), hoger is beter
Samsung Galaxy S6 edge+
*******
629
Sony Xperia Z5
*******
619
Motorola Moto X Play
*******
606
Apple iPhone 6s Plus
******
573
LG G4
*****
412
Nexus 5X
*****
412
OnePlus 2
*****
405
Huawei Nexus 6P
****
367
Nexus 6
****
357

Hoewel de Nexus 6P vrij goed is af te lezen in direct zonlicht door bijvoorbeeld de hoge contrastwaarde van het amoledscherm, is de maximale helderheid niet zo hoog. We hebben daar tijdens onze testperiode geenszins hinder van ondervonden. Wel enigszins storend is dat het scherm in gelijke lichtomstandigheden flink in helderheid fluctueert als je de 6P zichzelf aan de hoeveelheid omgevingslicht laat aanpassen. Daarbij gaat dat aanpassen zichtbaar in stapjes en niet vloeiend. Als je iets aan het lezen bent op de 6P, zouden we je dan ook aanraden de optie 'aanpasbare helderheid' uit te zetten.

Software en camera

De Nexus 6P draait op Android 6.0 Marshmallow en dat is uiteraard de nieuwste versie. Ook krijgt hij alle updates van Google zodra ze worden vrijgegeven. Bij andere fabrikanten is het altijd weer de vraag wanneer de nieuwe Android-versie voor hun toestellen verschijnt en is maanden wachten geen uitzondering. Dit blijft een van de fijnste elementen van een Nexus-toestel.

De belangrijkste nieuwe functies die Android Marshmallow brengt, zijn niet direct zichtbaar, maar wel erg fijn. De eerste is Doze, dat de accuduur in stand-by verlengt. Dat doet het door het toestel in slaap te laten vallen als het langere tijd niet wordt gebruikt en stilligt, bijvoorbeeld als je slaapt of wanneer het op je werk op het bureau ligt. We testen momenteel hoeveel verschil het maakt met de Nexus 5 en Nexus 9, en hoewel de resultaten onderling variëren, kunnen we alvast verklappen dat Doze zo´n tien tot dertig procent scheelt op een hele accu als de apparaten dagen achter elkaar stilliggen en ongeveer eens per dag wakker gemaakt worden om te checken hoe vol de accu´s nog zijn.

Een andere accubesparende functie is App Standby. Daarbij zet Android apps die een tijd lang niet gebruikt worden op non-actief. Een app kan nog wel berichten met een hoge prioriteit sturen en als de 6P in de oplader zit, doen apps gewoon hun ding. Het fijne van zowel Doze als App Standby is dat je er niet over na hoeft te denken, behalve natuurlijk als een app wordt geblokkeerd waarvan je dat niet wil. In dat geval kun je handmatig een uitzondering maken.

App Rechten is een andere belangrijke functie die geïntroduceerd wordt met Android Marshmallow. Met deze functie krijg je in essentie meer controle over je Android-toestel, doordat je niet meer direct bij het downloaden alle gevraagde permissies hoeft te verstrekken aan apps. Een app vraagt toegang tot bijvoorbeeld je microfoon, camera of contacten als hij dat nodig heeft. Dit maakt het vaak duidelijker en minder verdacht, omdat je als gebruiker makkelijker de koppeling legt tussen de gevraagde permissie en de reden waarom een app die nodig heeft.

Voor meer informatie over de software kun je onze uitgebreide reviews van Android Marshmallow en de Nexus 5X er nog even op naslaan.

Camera

Google heeft er een punt van gemaakt om de camera van de Nexus-telefoons van dit jaar niet meer onder te laten doen voor high-end standaarden. Bij de Nexus 5X bleek al dat de zoekreus daarin is geslaagd. De 6P heeft dezelfde camera, met dezelfde IMX377-sensor van Sony. De sensor heeft een grootte van 1/2,3". De pixels zijn 1,55µm groot, wat in een resolutie van 12,3 megapixel resulteert. Met grotere pixels dan op de gemiddelde smartphonesensor presteert hij relatief goed in situaties met weinig licht. De lens heeft een diafragma van f/2.0 en dat is aardig lichtsterk.

We behandelen in deze review voornamelijk elementen van de camera die specifiek op de 6P van toepassing zijn, dus ook voor meer informatie hierover kun je de Nexus 5X-review bekijken. De snelheid van de camera is ongeveer gelijk. Het starten van de camera-app, met een dubbele druk op de aan-uitknop, gaat snel, net als focussen, maar ook bij de 6P zit er af en toe wat vertraging tussen shots als je herhaaldelijk op de sluiterknop drukt.

Daarnaast heeft de 6P net als de 5X geen optische beeldstabilisatie. Dat is jammer, want dat is een luxe functie die een high-end telefoon als de Nexus 6P zeker niet zou misstaan. We hadden overigens weinig last van bewogen foto's, maar voor de videomodus was het ook zeker een meerwaarde geweest. Verder is de standaardcamera-app van Android nog altijd wat spartaans, hoewel we niet veel hebben gemist, al was een rawmodus wel leuk geweest natuurlijk.

De burstmodus is iets wat de 5X niet heeft en de 6P wel. Deze modus treedt in werking als je de sluiterknop ingedrukt houdt en kan dertig opnamen per seconde maken, waarbij de camera-app een selectie maakt van de foto's die hij het beste vindt. Een leuk extraatje bij de burstmodus is dat je van de genomen foto's direct een geanimeerd gif-bestand met een resolutie van 640x480 pixels kunt maken. Een voorbeeld hiervan vind je onder aan deze pagina.

De frontcamera's van de Nexus 5X en 6P verschillen meer. De 6P heeft een 8-megapixelcamera zonder flitser. Deze is voor een frontcamera erg goed. Hij lijkt wat meer licht op te vangen dan de frontcamera van de 5X. Een voorbeeld van een selfieshot vind je terug als laatste foto van de onderstaande galerij.

Vergelijkingsvideo van slow-motionbeelden geschoten met de Nexus 6P en iPhone 6s. Met dank aan Tweaker Nico voor het ter beschikking stellen van de overleden iPhone 4.

De Nexus 6P kan maximaal 4k-video opnemen met een resolutie van 3840x2160. De video's zien er goed uit. Onderscheidend ten opzichte van de 5X is de slow-motionmodus, die 240 beelden per seconde kan opnemen in 720p of 120 beelden per seconde in 1080p-resolutie. We hebben deze modus getest door een iPhone 4 vanaf de eerste verdieping te laten vallen, met de bovenstaande video als resultaat. Daarin vergelijken we de 720p/240-beeldenmodus van de 6P met dezelfde modus van de iPhone 6s. Tot onze verrassing doet de Nexus 6P het beter dan de iPhone 6s in deze lichtomstandigheden. De 6P vangt meer licht en geeft scherper beeld bij deze bewolkte omstandigheden, zoals je kunt zien.

Een kleine disclaimer: In het geval van de iPhone 6s is de video geëxporteerd via Dropbox, omdat het niet mogelijk blijkt om een slow-motionvideo via Windows Verkenner via kabel van de iPhone te halen zonder de slow motion-info te verliezen. Deze is dan namelijk in normale snelheid en ons videomontageprogramma was daar niet blij mee, waardoor we hem niet goed konden vertragen. De video wordt dus op de iPhone gecomprimeerd en geëxporteerd. De video die de 6P schiet is per definitie gecomprimeerd, aangezien hij er een mp4-bestand van maakt. Voor de zekerheid hebben we even gekeken hoe het iPhone-bestand eruit ziet wanneer we deze direct van de smartphone halen met kabel en daarbij komt hetzelfde beeld naar voren.

Slow-motionbeelden geschoten met de Nexus 6P

Foto's gemaakt met de Huawei Nexus 6P

Hitman denkt er het zijne van

Hardware en prestaties

De Qualcomm Snapdragon 810 versie 2.1 die in de 6P zit, is inmiddels een bekend beestje, maar dat maakt hem gelukkig niet minder krachtig. Het is de snelste chipset van Qualcomm die op dit moment in smartphones zit. Hij heeft acht kernen, waarvan vier Cortex A57-cores die op 1,96GHz draaien en vier Cortex A53-cores die op 1,56GHz draaien. De 64bit-processor heeft geen last meer van oververhitting, wat we even gecheckt hebben door GFXBench langere tijd te laten draaien. Wel kun je nog prima je handen een beetje opwarmen bij winterse temperaturen, want de 6P blijft een metalen telefoon en aangenaam warm wordt hij dan ook wel.

Verder heeft de 6P 3GB lpddr4-geheugen, wat er in combinatie met stock Android Marshmallow voor zorgt dat de telefoon ook met onwaarschijnlijk veel apps op de achtergrond nog soepel werkt. Als we echt ons best doen, krijgen we hem zover dat hij soms een fractie van een seconde hapert, maar aan 'paardenkrachten' lijkt deze smartphone geen tekort te hebben.

PCMark Android - Work 1.1 (perf)
Telefoon SoC In punten, hoger is beter
Samsung Galaxy S6 edge+ Exynos 7420
*******
5362
Sony Xperia Z5 Snapdragon 810 v2.1
*******
5248
OnePlus 2 Snapdragon 810 v2.1
*******
5021
Huawei Nexus 6P Snapdragon 810 v2.1
******
4712
Nexus 5X Snapdragon 808
******
4522
LG G4 Snapdragon 808
******
4491
Motorola Moto X Play Qualcomm Snapdragon 615
*****
4149

De PCMark-test simuleert een scala aan gebruiksscenario's uit de dagelijkse praktijk en geeft daarmee een goed idee van hoe snel een smartphone aanvoelt. De 6P scoort naar behoren, maar wel het laagst van de smartphones met een Snapdragon 810-chipset. Dat kan komen door de hogere resolutie van de Nexus 6P.

AndEBench - native
Telefoon SoC Iteraties per seconde, hoger is beter
Samsung Galaxy S6 edge+ Exynos 7420
*******
21706
OnePlus 2 Snapdragon 810 v2.1
******
18904
Huawei Nexus 6P Snapdragon 810 v2.1
******
17849
Motorola Moto X Play Qualcomm Snapdragon 615
*****
16210
LG G4 Snapdragon 808
*****
14911
Sony Xperia Z5 Snapdragon 810 v2.1
****
13772
Nexus 5X Snapdragon 808
****
13255
AndEBench - Java
Telefoon SoC Iteraties per seconde, hoger is beter
Samsung Galaxy S6 edge+ Exynos 7420
*******
1945
Huawei Nexus 6P Snapdragon 810 v2.1
*******
1823
Nexus 5X Snapdragon 808
******
1746
Motorola Moto X Play Qualcomm Snapdragon 615
*****
1521
LG G4 Snapdragon 808
*****
1485
OnePlus 2 Snapdragon 810 v2.1
*****
1466
Sony Xperia Z5 Snapdragon 810 v2.1
****
1230

Rauwe processorkracht kun je meten met AndEBench. In de native-test wordt code gebruikt die geschreven is voor dit type processor. Daarbij scoort de 6P beter dan de op papier mindere goden. In de Java-test wordt vanzelfsprekend Java-code naar de processor gestuurd. Daarbij is er een extra bepalende factor in het spel, namelijk de softwarelaag van het besturingssysteem. In dit rijtje hebben de Nexus-telefoons als enige Android Marshmallow. De Android Runtime (ART) wordt van versie op versie verbeterd, waardoor de Nexus 6P en 5X hier hoge ogen gooien.

GeekBench - multicore
Telefoon SoC In punten, hoger is beter
OnePlus 2 Snapdragon 810 v2.1
*******
4828
Sony Xperia Z5 Snapdragon 810 v2.1
*******
4795
Samsung Galaxy S6 edge+ Exynos 7420
*******
4665
Huawei Nexus 6P Snapdragon 810 v2.1
*******
4580
Nexus 5X Snapdragon 808
*****
3563
LG G4 Snapdragon 808
*****
3515
Motorola Moto X Play Qualcomm Snapdragon 615
****
2654
GeekBench - singlecore
Telefoon SoC In punten, hoger is beter
Samsung Galaxy S6 edge+ Exynos 7420
*******
1366
Sony Xperia Z5 Snapdragon 810 v2.1
*******
1337
Nexus 5X Snapdragon 808
******
1225
Huawei Nexus 6P Snapdragon 810 v2.1
******
1223
OnePlus 2 Snapdragon 810 v2.1
******
1215
LG G4 Snapdragon 808
******
1093
Motorola Moto X Play Qualcomm Snapdragon 615
****
712

In de Geekbench-test wordt de smartphone minder lang gestrest. Als we naar de daadwerkelijke scores kijken en niet naar de plaatsing in de lijst, scoort de Nexus 6P dichter bij de top dan bij de onderkant van zowel de multithreaded-test als de benchmark waarbij een enkele core wordt belast.

Gpu

In de Snapdragon 810-soc zit zoals altijd een Adreno 430-gpu. Daarmee is het doorgaans goed gamen, getuige de onderstaande benchmarks.

3DMark - Ice Storm Unlimited
Telefoon SoC In punten, hoger is beter
Sony Xperia Z5 Snapdragon 810 v2.1
*******
25258
Huawei Nexus 6P Snapdragon 810 v2.1
*******
25257
Samsung Galaxy S6 edge+ Exynos 7420
*******
25034
OnePlus 2 Snapdragon 810 v2.1
******
22984
Nexus 5X Snapdragon 808
*****
19174
LG G4 Snapdragon 808
*****
18482
Motorola Moto X Play Qualcomm Snapdragon 615
**
8041

De 3DMark-test bootst het spelen van grafisch zware spellen na, waarbij zowel de cpu als de gpu wordt belast. De resolutie is daarbij constant, zodat de rol die het scherm speelt niet meetelt. De 6P scoort hier erg goed.

GFXBench Manhattan - onscreen
Telefoon SoC Resolutie Framerate in fps, hoger is beter
Sony Xperia Z5 Snapdragon 810 v2.1 1920x1080
*******
24,0
OnePlus 2 Snapdragon 810 v2.1 1920x1080
*******
24,0
Nexus 5X Snapdragon 808 1920x1080
*****
17,0
Samsung Galaxy S6 edge+ Exynos 7420 2560x1440
****
15,0
Huawei Nexus 6P Snapdragon 810 v2.1 2560x1440
****
14,0
LG G4 Snapdragon 808 2560x1440
***
9,3
Motorola Moto X Play Qualcomm Snapdragon 615 1920x1080
**
6,1
GFXBench T-Rex HD - onscreen
Telefoon SoC Resolutie Framerate in fps, hoger is beter
Sony Xperia Z5 Snapdragon 810 v2.1 1920x1080
*******
49,0
OnePlus 2 Snapdragon 810 v2.1 1920x1080
******
45,0
Nexus 5X Snapdragon 808 1920x1080
*****
38,0
Samsung Galaxy S6 edge+ Exynos 7420 2560x1440
*****
37,0
Huawei Nexus 6P Snapdragon 810 v2.1 2560x1440
****
31,0
LG G4 Snapdragon 808 2560x1440
****
25,0
Motorola Moto X Play Qualcomm Snapdragon 615 1920x1080
**
15,0

Als we het scherm wel laten meetellen en alleen de gpu belasten, zoals bij bovenstaande GFXBench-tests het geval is, is het resultaat van een lager niveau. Dat komt door het feit dat de 6P een quad-hd-resolutie heeft. In de praktijk is het voor gamers gewoon goed toeven met de 6P. Riptide op de hoogst mogelijke resolutie draait soepel, Real Racing 3 ook. Maar goed, met een Moto X Play zijn beide games ook prima speelbaar, hoewel de framerate dan wat lager ligt.

En verder

De goedkoopste versie van de Nexus 6P heeft 32GB opslaggeheugen. Ook zijn er versies met 64 en 128GB geheugen. Bedenk goed hoeveel je nu en in de toekomst nodig hebt, want plaats voor een sd-kaart is er niet. Wat verbindingsmogelijkheden betreft is er geen tekort; de 6P heeft goede ondersteuning voor de 5GHz-frequentie met de 802.11ac-standaard, Cat6-lte, bluetooth-versie 4.2 en nfc.

Specificaties en fotogalerij

Merk Huawei
Serie Nexus
Product Huawei Nexus 6P
Uitvoering 32GB Zwart
Prijs en beoordeling
Laagste prijs € 621,90 Vergelijk prijzen
Aantal aanbieders 10 winkels
Eerste prijsvermelding Woensdag 30 september 2015
Beoordeling Score: 5 (3 reviews)
Besturingssysteem
Gsm-besturingssysteem Android
Versie besturingssysteem Google Android 6.0
Beeldscherm
Schermdiagonaal 5,7"
Resolutie 2560x1440
Invoermethode Touchscreen
Schermtype Amoled
Multitouch Ja
Touchscreentechniek Capacitief
Secundair scherm Nee
Technische kenmerken
CPU/SoC Qualcomm Snapdragon 810
Aantal cores 8-core
Processorsnelheid 2GHz
Geheugengrootte 3GB
Opslagcapaciteit 32GB
Aantal SIMs Single
Simkaart 1 Nanosim
Camera
Cameraresolutie 12Mp
Cameraresolutie (voor) 8Mp
Camera-autofocus Ja
Gsm-flitsertype Dubbele led
Ondersteunde videoresoluties 4096x2160 (Cinema 4k)
Stabilisatie Digitale stabilisatie
Verbindingen
Mobiele netwerken 2G - edge, 2G - gprs, 3G - hsdpa, 3G - hspa, 3G - hspa+, 3G - umts, 4G - lte
Frequentiebereik (mobiel) 850MHz, 900MHz, 1800MHz , 1900MHz , 2100MHz
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n
5GHz-ondersteuning Ja
Bluetooth-versie Bluetooth 4.2
Overige draadloze verbindingen Near Field Communication (NFC)
Gsm-Connector 3,5mm, USB 2.0 (Type-C)
Functionaliteit
Berichten E-mail, mms, sms
Afspeelmogelijkheden Audio, Video
GPS Ja
Gsm-functies A2DP (bluetooth stereo), Handsfree, Kompas, Tril, Vingerafdrukscanner
Accu en lader
Accucapaciteit (mAh) 3.450mAh
Accu verwisselbaar Nee
Draadloos laden Nee
Inclusief accessoires
Meegeleverde gsm-accessoires Datakabel, Oplader
Uiterlijke kenmerken
Telefoonmodel Bar
Gewicht (gram) 178g
Lengte 159,3mm
Breedte 77,8mm
Hoogte / Diepte 7,3mm
Kleuren Zwart
Meer informatie
Specs van fabrikant Productinformatie van de fabrikant
Meer informatie

Alternatieven

Samsung Galaxy S6 edge+ 32GB

Met dezelfde schermgrootte, dezelfde resolutie en hetzelfde schermtype is de Galaxy S6 edge+ een van de grote concurrenten van de Nexus 6P. Je zult er langer mee moeten wachten op de volgende Android-update, maar hij heeft wel een GB meer intern geheugen. De accucapaciteit is juist een stukje lager met 3.000mAh.

Score: 4.5(9 reviews)
linkReview
Motorola Nexus 6 32GB
Motorola Nexus 6 32GBvanaf Onbekend

Ben je liefhebber van stock Android, wil je als eerste nieuwe Android-versies krijgen en hou je van grote schermen, dan zijn er behalve de 6P zelf weinig andere smaken, behalve zijn voorganger. Hoewel de 6P de wat tegenvallende Nexus 6 op veel gebieden verslaat, heeft die laatste wel ondersteuning voor draadloos laden. Daarnaast is hij een jaar na release een stuk goedkoper geworden.

Score: 4(18 reviews)
linkReview
LG Nexus 5X 32GB
LG Nexus 5X 32GBvanaf Onbekend

Als je enorme schermen minder fijn vindt, maar wel graag stock Android wil en het niet erg vindt om iets minder high-end specificaties te hebben dan met de 6P het geval is, dan kunnen we de Nexus 5X ook aanbevelen. De camera is dezelfde, en de behuizing is van het lichtere en in de winter minder koude kunststof.

Score: 4(2 reviews)
linkReview
Sony Xperia Z5 32GB
Sony Xperia Z5 32GBvanaf Onbekend

De recente Sony Xperia Z5 is met een 5,2"-scherm een stukje kleiner dan de Nexus 6P, maar heeft eveneens onmiskenbaar goede specificaties en prima prestaties. Een voordeel kan verder zijn dat hij water- en stofdicht is. Ook kun je nog kijken naar de Xperia Z5 Premium. Dit is de grotere versie van de Z5 en de eerste smartphone met een 4k-scherm. We hebben deze niet apart gereviewd, maar hij verschilt verder weinig van de Z5.

Score: 4(18 reviews)
linkReview
OnePlus 2 64GB
OnePlus 2 64GBvanaf Onbekend

De OnePlus 2 heeft een iets kleiner scherm dan de 6P en ook een bijna stock-Android-versie. De prijs-kwaliteitverhouding is zoals altijd bij OnePlus gunstig, maar de accuduur is wat matig. Hij is bijna alleen te krijgen via een invite en de vingerafdrukscanner is niet zo goed als die van de 6P.

Score: 4(15 reviews)
linkReview
LG G4
LG G4 vanaf Onbekend

De LG G4 is een opvallend beestje en stijlvol, voor als dat je ding is. De camera is erg goed en ongeveer van het hoge niveau van een Galaxy S6 (edge en edge+) en het scherm is net iets kleiner dan dat van de 6P. De accu is wat snel leeg als je hem veel gebruikt en de kleurweergave zou een stuk beter moeten. De prijs is echter behoorlijk gezakt en daarmee is de G4 een interessant alternatief.

Score: 4(41 reviews)
linkReview
Apple iPhone 6s Plus 64GB

De prijs ligt hoog, maar wil je een high-end smartphone met (bijna) alles erop en eraan, en ben je niet gebonden aan Android, dan is ook de iPhone 6s Plus een overweging waard. Apple is dit jaar vernieuwend door 3D Touch toe te voegen. Behalve de prijs zijn er weinig minpunten, maar hij is wel wat groot voor een 5,5"-telefoon.

Score: 4.5(4 reviews)
linkReview
Motorola Moto X Play 32GB

Wil je simpelweg veel minder betalen voor een toestel met een groot scherm, dan is de Moto X Play misschien nog een optie. Natuurlijk moet je dan wel rekening houden met het feit dat hij minder high-end specificaties heeft, maar op het gebied van prijs-kwaliteitverhouding doet hij het alleraardigst, zolang je niet al te veel van de camera verlangt.

Score: 4(11 reviews)
linkReview

Conclusie

Het verhaal van de Huawei Nexus 6P gaat in tegenstelling tot dat van veel voorgaande Nexus-smartphones niet over dingen weglaten of kwaliteit inleveren om de prijs te drukken. De 6P heeft alle eigenschappen van een high-end smartphone. Zo heeft hij een luxe behuizing, een mooi scherm, de snelste Qualcomm-chipset, een vlotte vingerafdrukscanner en veel en goede verbindingsmogelijkheden.

De telefoon stelt dan ook op geen enkel gebied teleur, hoewel je voor een premium stock Android-ervaring wel gebonden bent aan een grote smartphone, want dat is de 6P zeker. Wat prestaties betreft is er weinig te klagen. De camera verdient daarbij een speciale vermelding; bij weinig licht doet hij het erg goed voor een smartphone en de slow-motionmodus met 240 beelden per seconde is een mooie toevoeging. Ook op het gebied van cpu en gpu scoort de 6P zoals het hoort in het high-end segment, en door de goede accuduur kun je van al deze 'premiumheid' bovendien lang genieten.

Tel daarbij op de garantie op het als eerste ontvangen van nieuwe Android-updates en je kunt je eigenlijk geen buil vallen aan de 6P. Voor al dit moois moet je echter wel 649 euro overhebben. Met bijvoorbeeld de steeds goedkopere Samsung Galaxy S6 in het achterhoofd is de 6P niet per se de Android-smartphone met de beste prijs-kwaliteitverhouding van dit moment. Als je echter houdt van grote high-end smartphones met een pure Android-ervaring, dan is de Nexus 6P de beste keuze.

Reacties (313)

-13130309+1137+210+31Ongemodereerd116
Wijzig sortering
Even een waarschuwing voor iedereen die een 6p of een 5x heeft: Er zijn erg veel USB-C naar USB-A kabels in de omloop die ondeugdelijk zijn. De kabel geeft aan de telefoon namelijk door hoeveel Watt er getrokken gaat worden uit de lader en bij verkeerde kabel kan je je oplader of USB-A poort daarmee kapot maken (als de telefoon teveel gaat trekken). Ouderwetse opladers kunnen tot maximaal 12W leveren, de meeste maar 7,5W of minder. Als de telefoon dan 15W probeert te trekken door zo'n foutieve kabel kan de boel kapot gaan (de lader of USB-poort dus).

Ik had zelf al drie USB-C naar USB-A kabels besteld bij Allekabels.nl, maar die bleken dus niet goed. Je kunt dat op 2 manieren testen.

1) Als je zo'n kabel in een ouderwetse lader doet en je telefoon zegt: Snelladen, dan is het een foute kabel (want hij kan nooit snelladen over zo'n kabel).
2) Via een app Checkr. Let op, alleen gebruiken met een USB-A naar USB-C kabel op een PC (of Mac) USB poort (dus niet op een lader).

Er zijn verschillende websites die wel de goede kabel verkopen, maar het is heel erg moeilijk om te bepalen of zo'n kabel goed is op voorhand. Honderd procent zeker ben je met de kabel van Google zelf. Je kan ook even in dit document kijken.

Klik hier voor uitgebreide informatie hierover.

edit: kleine verduidelijking n.a.v. reactie Veokafle

[Reactie gewijzigd door Jack Flushell op 4 december 2015 19:02]

Is niet helemaal waar wat je zegt, zoals onze vriend van Google zegt, is het de kabel die aan de telefoon doorgeeft wat hij kan trekken en vervolgens bepaald de telefoon wat hij ermee doet. Een verkeerde kabel geeft dus incorrecte informatie door, met als gevolg dat de telefoon denkt dat hij max kan trekken en dan gaat het dus mis (immers de telefoon trekt meer dan het blok op berekend is.

(Al moet ik zeggen dat dit is wat mijn interpretatie is, kan dus zijn dat ik het helemaal verkeerd heb begrepen ;) )
Dat is bijna exact wat ik zeg toch?

Jij voegt eraan toe dat de telefoon uiteindelijk bepaald hoeveel vanwege wat de kabel 'zegt' , maar dat doet niet te zake, want het komt hoe dan ook door een 'foute' kabel en daar gaat het (de eindgebruiker) om. :)

Ik heb het even verduidelijkt.

[Reactie gewijzigd door Jack Flushell op 4 december 2015 19:01]

Jammer dat de nexus lijn zijn mooiste spec kwijt is: die ooh zo heerlijke prijs voor al dat moois.maar buitenom dat mooie telefoon (al is het een huawei, ik ben geen groot fan van huawai, maar wel een giga fan van google wat deze telefoon dat weer wat mooier maakt ;) )
Ik heb een autolader besteld met een vast ingebouwde aansluiting naar usb C. Zou deze wel of niet moeten kunnen snel laden? http://www.amazon.de/gp/a...ID=41uQUDThJxL&ref=plSrch
Lex

[Reactie gewijzigd door Snorlexxx op 10 december 2015 14:34]

Dat is onmogelijk op voorhand te zeggen helaas.

Het is in mijn ogen vreselijk en onbegrijpelijk om te constateren dat bij een 'nieuwe' technologie als USB-C zonder enige waarschuwing apparatuur wordt verkocht die je bestaande hardware gewoon kan vernielen. Ik vind het echt ongelooflijk dat ik hier maar zo weinig over lees. De wereld is compleet gek geworden.

Testen is de enige mogelijkheid.

[Reactie gewijzigd door Jack Flushell op 11 december 2015 22:37]

Zojuist de autolader binnen en mn 6p geeft bij aansluiten snel laden aan. Hoe kan ik testen of dit klopt? De app die je gaf werkt niet aangezien de laadkabel geen usb C naar A is maar een ingebouwde kabel naar usb C.
Ik vraag mij af of je uit een sigarettenaansteker-aansluiting 'meer' kan trekken dan 'ie aankan... Weet ik te weinig van. Als er een zekering uitknalt op een gegeven moment dan weet je 't... dat is m.i. het ergste dat kan gebeuren. Je merkt dat omdat 'ie dan helemaal niet meer laadt ... Dan moet je even in je zekeringpaneel duiken en de juiste zekering vervangen. Dat is geen duur grapje :P, maar soms wat zoekwerk (en je moet reserve-zekeringen hebben).

Ik heb een stekkertje met een sigarettenaansteker-aansluiting en aan de andere kant een USB-A aansluiting (dit idee) waarin ik een goede kabel heb gedaan en dan zegt 'ie niet snel-laden.

[Reactie gewijzigd door Jack Flushell op 14 december 2015 17:58]

Het blijft me verbazen dat op een site als Tweakers het gebruik van een nieuwe standaard die binnenkort alomtegenwoordig zal zijn gezien wordt als (deel van een) minpunt. Dit zou volop toegejuicht moeten worden. Zeker hier.

Binnen een jaar is USB-C overal en had deze N6P het niet gehad zou je dat als eigenaar gaandeweg jammer gaan vinden.

Voor mij is het net een groot pluspunt.
Inderdaad, bij elke telefoon met USB-C wordt dit "minpunt" genoemd. Dan zouden ze dit je dat ook bij elke apple telefoon moeten doen omdat die hun eigen connector gebruiken. Helemaal mee eens dat Tweakers dit juist zou moeten promoten, als niemand nieuwe standaarden gebruikt dan is er nooit vooruitgang.
De Lightning connector is ook als minpunt genoemd in het begin, voordat deze gemeengoed werd. De Lightning-connector is flink verguisd en het ging Apple alleen maar om het verkopen van nieuwe kabeltjes natuurlijk. In het begin is een nieuwe connector altijd even wennen, maar dat het een verbetering is moge duidelijk zijn.

Toekomstig een pluspunt, maar op het moment dat ie nog nieuw is, is het even lastig. Net als met USB-c dus.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 3 december 2015 07:55]

de poort als negatief punt zoals aangehaald, even een kabeltje lenen is inderdaad een minpunt. Echter een micro-usb naar USB 3.1 port-c adapter is voor minder dan 1,5€ te koop en dat kan je gerust meenemen, dan kan je wel een kabeltje even lenen.
Dat die dingen voor minder dan 1,5€ te koop zijn is nog maar de vraag. Je moet in ieder geval heel goed opletten met wat je koopt. Google engineer Benson Leung test zowat alle kabeltjes.
https://plus.google.com/collection/s0Inv

OnePlus was er zelfs niet in geslaagd met hun toestel een kabel te leveren die aan de standaarden voldeed.
https://plus.google.com/+BensonLeung/posts/JmcU4rA1csh

Ik vind het echt ook zeker geen nadeel. Mijn Nexus 6P laadt gewoon heel snel op en ik moet niet meer prutsen om het kabeltje in de stekker te steken.

edit: by the way, ik vind het geluid van de speakers crap, maar dat is dan mijn idee en ook niet echt belangrijk. Voor de rest een schitterend toestel, maar optische beeldstabilisatie had het inderdaad helemaal afgewerkt.

edit2: nog een anekdote. Ik heb maand geleden mijn oude SGS2 verzopen en zat dus echt wel te wachten op die 6P. Ondertussen heb ik mijn oude Nokia 5xxxx gebruikt. Op het werk lag er ook nog een extra lader rond te slingeren in een kast, niet dat je die nodig hebt met die dingen.
Gewoon maar om mee te geven dan een standaard wel eens wil veranderen en als dat omwille van een goede reden is, dan is er geen probleem mee: herlaadtijd en oriëntatie zijn grote voordelen als je het mij vraagt.

[Reactie gewijzigd door bbc op 3 december 2015 15:50]

Inderdaad, dat is een goed idee. Die heb ik dan ook altijd bij me in mijn portemonnee, voor als ik een usb-c-telefoon aan het testen ben :)
dus vind ik, dat je het geen minpunt is.
Was de overgang van mini USB naar micro USB dan ook een probleem?
Ik heb nog tal van mini USB kabels liggen, die nu waardeloos zijn, maar een nieuw kabeltje of een adapter kost toch de wereld niet.
het was meer dat voor die tijd elke telefoon een eigen aansluiting had :P
Als men zegt dat het nieuwe kabeltje het probleem was bij lightning dan bedoeld men niet echt de kabel maar meer de stekker.
Een groot deel van de zooi die er voor de iphone was was opeens niet meer compatible en dan bedoel ik de docks.
Lightning is een merkspecifieke aansluiting, waarbij usb-c een industriestandaard is. Niet helemaal vergelijkbaar imho.
Kan niet begrijpen dat Usb-c als minpunt gezien woord, je krijgt er een USB C kabel bij dus waarom een minpunt????

Maar wel jammer dat de prijs niet als minpunt gezien woord, ik weet nog dat de nexus telefoons in de 400 euro waren, en ook aangezien dit maar de 32GB versie is en de 64 en meer duurder is.

En dat de opslag geheugen niet uitbreidbaar is, wat ook in mij ogen een minpunt is.

Wel mooi dat hij een Amoled scherm heeft.
Kan niet begrijpen dat Usb-c als minpunt gezien woord, je krijgt er een USB C kabel bij dus waarom een minpunt????
Omdat ik wel 7 micro-usb kabels heb liggen zodat ik mijn telefoon overal waar ik wil aan de lader kan hangen? Daarnaast als ik ergens ben en geen kabel zelf heb, weet ik ook zeker dat ik hem daar alsnog aan een lader kan hangen...

Dat is het mooie van iets hebben wat min of meer iedereen heeft, ook USB-C gaat die dag krijgen dat dat kan, maar dat is nu nog niet :)
Inderdaad, het is simpelweg nu nog als minpunt opgeschreven omdat:

- wanneer je je telefoon op meerdere plekken wilt opladen, moet je extra kabels kopen of je lader meenemen.
- micro-usb heeft iedereen wel, dus opladen is nooit een probleem
- als dan iemand een usb-c-kabel heeft, is niet elke kabel op dit moment geschikt voor elk apparaat. Voorbeeld
lol.

Dus moeten we maar bij oude standaarden blijven, totdat de nieuwe naadloos en vlekkeloos werken? Nee, dit als nadeel bestempelen is, wat mij betreft in ieder geval, veel te conservatief gedacht.

Wacht maar tot alle connectors symmetrisch zijn en mensen lachend terug kijken op de dagen wanneer er werd gezegd dat de oriëntatie van je stekker relevant is. Ontwikkeling gaat altijd met enkele tegenslagen, maar dat maakt het natuurlijk geen nadeel.
Ik snap de gedachte, zeker als je het door die bril bekijkt. En het is inderdaad ook vooruitgang. Maar naar mijn mening en beleving is het in potentie iets waar sommige gebruikers op dit moment nog wat hinder van kunnen ondervinden. Meer mensen dan bijvoorbeeld draadloos laden zouden missen, waardoor ik alsnog usb-c als minpunt heb genomen. Dat is ook in lijn met eerdere reviews van mijn voorganger Wout en inderdaad ook met iPhone-artikelen van toen de lightning-connector uitkwam. Voor de duidelijkheid, niet alles is helaas te meten en het is een gevoel dat ik heb en met de redactie hier heb besproken, waarop ik bovenstaande baseer.

Voor de duidelijkheid: Er geen punt afgetrokken voor usb-c. De 9 is tot stand gekomen door een samenrapsel van hele kleine minpuntjes dat hij niet goedkoop is. Zogezegd dus twee halfjes aftrek waardoor we op een 9 komen, zo kun je het zien.

edit: spelfoutje

[Reactie gewijzigd door Chris Broesder op 3 december 2015 14:26]

No worries, ik snap de gedachte natuurlijk wel. Het is ook irritant als ik m'n telefoon wil opladen en ik kan van niemand een kabel lenen, want niemand heeft degene waar ik naar op zoek ben. Maar door het als negatief punt neer te zetten demotiveer je mensen (tot op zekere hoogte dan) om over te stappen op nieuwe ontwikkelingen.
Wat een rare redenering.
Het feit dat een nieuwe standaard 'nieuw' is en dat Jan en alleman nog niet zo'n kabel heeft rondslingeren mag toch niet als minpunt worden genoemd in een zgn tech-website. :?

Was het minpunt van de PS4 ook dat nog niemand games hiervoor had liggen?

Buiten het feit dat je 3x hetzelfde probleem noemt, neem gewoon je kabel mee als je ergens buiten huis moet opladen en alle 'problemen' zijn opgelost.

[Reactie gewijzigd door Daikirai op 3 december 2015 12:19]

volgens mij is het meer dat er nog steeds telefoons uit komen met een micro USB aansluiting. De standaard is nog niet overal overgenomen en de overgang gaat op zichzelf erg traag.
Is het misschien een idee om dit b.v. zowel bij de plus+ als min- punten te benoemen ? Plus+ omdat het een nieuwe op de toekomst voorbereide aansluiting is, en min- omdat er nog weinig kabels in omloop zijn en soms dus nog voor een probleempje kan zorgen.
Helemaal mee eens. Waar ik ook kom, bij mijn ouders, schoonouders er is altijd wel een micro usb lader te vinden.
[...]
Omdat ik wel 7 micro-usb kabels heb liggen zodat ik mijn telefoon overal waar ik wil aan de lader kan hangen? Daarnaast als ik ergens ben en geen kabel zelf heb, weet ik ook zeker dat ik hem daar alsnog aan een lader kan hangen...

Dat is het mooie van iets hebben wat min of meer iedereen heeft, ook USB-C gaat die dag krijgen dat dat kan, maar dat is nu nog niet :)
Dat is totaal onzin, aangezien er ook veel mensen zijn met een iPhone, en die past ook niet in een Android telefoon, ga je dan ook klagen hee hij heeft geen Micro USB.
Ook daar zie ik het als een minpunt dus inderdaad :)

Jij hoeft het ook niet als nadeel te zien, is het nog geen onzin dat een ander dat wel vindt. Plus/minpunten zijn dan ook vaak meningen, gebaseerd op eigenschappen, om die reden hebben wij waarschijnlijk ook niet dezelfde telefoon :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 4 december 2015 10:51]

Ik vind het onzin omdat het een NIEUWE en veel betere aansluiting op zit, en je gaat toch ook niet klagen dat de nieuwe CPU's niet passen op jou socket, of toen PCI-Express uit kwam en daar geen AGP kaart in kon, dan kan je wel over alles gaan klagen wat nieuw is.
Als ik kan kiezen tussen een moederbord waarop ik mijn oude videokaart kan gebruiken (mits ik die nog vind voldoen natuurlijk) en 1 waar ik ook nog eens een nieuwe videokaart moet kopen, is dat zeker een nadeel door de onnodig kostenpost :)
dan kan je wel over alles gaan klagen wat nieuw is.
Iets een minpunt vinden is niet hetzelfde als klagen hoor :) Mijn huidige telefoon heeft ook minpunten, wist ik van te voren, hoor je mij daar over klagen? Nee niet echt, want ik heb het bewust gekocht en neem ze voor lief en omdat ze in het niet vallen bij de voordelen.
Ik vind het onzin omdat het een NIEUWE en veel betere aansluiting
Dat iets nieuw is is hoop ik geen argument op zich 8)7 En leg is uit wat er zo veel beter is aan USB-C dan? Ik heb een S6 (die ik thuis/werk voornamelijk draadloos op laad maar soms met draad want ik heb maar 1 draadloze lader op beide plekken) dus leef je uit.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 4 december 2015 11:08]

Omdat de oude nexus telefoons niet zo high-end waren als deze is het begrijpelijk.
Wanneer Apple zo'n groot deel van de industrie in handen heeft kun je de Lightning connector ook best een industriestandaard noemen :)
Nee, nog lang niet en het zal het ook nooit worden (gelukkig). De oudere 30-pin connector was iets anders. Er is geschat dat daarvoor meer dan een miljard maal gebruik van is gemaakt. Dan mag je gaan praten over een onofficieele standaard.
Kabeltjes verkopen was voor hun natuurlijk ook fijn, maar uiteindelijk was de connector zoveel beter dan USB, geen pin in de poort, gewoon twee kanten te gebruiken, minder onderdelen die kapot konden etc. Ik ben altijd blij geweest dat hij op het toestel zat jaren terug. Daarnaast is het ook nog eens compacter ook. USB-C is eigenlijk nu al een te grote connector voor toestellen die steeds dunner worden.
Ik denk dat het wel mee valt met te groot zijn van USB-C, aangezien er al geruchten zijn dat Apple misschien overstapt naar die standaard voor de iPhone. Daarnaast is het wat steviger dan de lightning dock kabel.
Tsja, en er zijn ook geruchten dat ze de 3,5mm aansluiting verwijderen en in de Lightning connector laten verwerken, waardoor de telefoon weer dunner kan worden. Iets wat mij totaal niet nodig lijkt, gezien het ding nu al flinterdun is.

Dus zeker weten doen we het niet. Ik dacht eerlijk gezegd nadat ze de MB met USB-C uitrustten, dat ze hem door zouden zetten naar iPhones en iPads, maar ook de nieuwe iPad Pro gaat nog vrolijk op Lightning door en die pen van ze ook. Ik denk dat het nog wel even duurt voordat ze aan USB-C gaan denken op hun mobile devices.
Er zijn inderdaad veel geruchten daarover. Maar zie het nog niet gebeuren dat telefoons te dun worden voor usb-c... En zie inderdaad niet dat ze al zouden overstappen bij de volgende iteratie van de iPhone.
Dan komt er USB-c-mini op de markt. We denken toch zeker niet dat dit de laatste stekker ooit wordt toch?
Klopt, over een jaar laten ze het zien op 1 of andere expo, over 2,5 jaar gaan we het in telefoons zien oid :)
Yep, net als die andere 2 standaarden, mini en microusb. Nog meer adapters. Ook "prettig" voor het milieu. Als ze nou deze connector iig even wat langer aanhouden..
IPhone 5 was de eerste die er mee begon toch?
Nou daar stond die niet als min punt.
Daarbij usb-c zal in meer producten voorkomen dan een telefoon dus geld die punt eigenlijk minder.
De Lightning connector is niet verguisd omdat hij nieuw was, maar omdat het een standaard van alleen Apple betreft. Je moet er aparte kabels en opladers voor kopen, terwijl onderliggend gewoon USB (bijv.) gebruikt wordt.

Overigens; dat USB-C als minpunt word genoemd in deze review vind ik erg bijzonder. Als deze standaard eenmaal gemeengoed is, dan plukt iedereen daar de vruchten van.
Lightning gebruikt onderliggend geen USB.

USB-C was een prima alternatief geweest, maar dat zou nog vele jaren duren voordat dat zou komen. Andere opties doe voldeden aan Apple's eisen (zoals omkeerbaarheid), waren er niet.
Lightning werd helemaal niet verguisd. Het had best wel wat voordelen. Apple is in 15 jaar tijd 1x veranderd van connector, nou nou, wat een boeven.
Niks lastig aan hoor , je gebruikt hem toch hoofdzakkelijk om op te lade. Al het update en enzo gaat via de lucht. En als het echt een probleem is zal er vast wel een conveter blokje te vinden zijn naar mini/mirco usb. Alleen maar plus als je het mij vraagt.
Als je als tech site de Nexus 6 van vorig jaar slecht reviewed terwijl ie als dev phone zo snel en geniaal is dan heb je r sowieso weinig kaas van gegeten.
Toch ken ik veel meer mensen waarvan ik even een lichtning kabel kan lenen dan mensen met een USB C kabel (of zelf met micro USB, maar dat zal wel meer aan mijn vriendengroep liggen)
Dat is niet zo heel raar gezien usb-c nog maar heel kort op de markt is.
Nu ja, een review is koopadvies, en als je hem nu koopt, zoals ik gedaan heb, is dit echt wel een minpunt: Ik moest niet enkel 700€ neertellen voor de telefoon (64GB versie), maar ook nog eens 30€ uitgeven aan 3 USB-A naar USB type C kabeltjes(*).

Uiteindelijk is USB-c enkel positief, dat ben ik volledig met je eens, maar het is echt wel een extra drempel om dit toestel t ekopen, omdat het de prijs verhoogt en het gemak op dit moment verkleint (omdat niemand die ik ken USB-c kabels of opladers heeft).

Zoals bij alle reviews moet je de plus- en minpunten voor jezelf bekijken. Wie bvb zo veel geld heeft dat 800€ voor een telefoon geen enkel probleem is, die zal het minpunt "erg duur", en het pluspunt "erg goedkoop!" negeren. Wie nooit via de speakers luistert, zal de speakerkwaliteit negeren, of het nu een plus of minpunt is. Wie bluetooth oortjes gebruikt (zoals ik) negeert minpunten zoals "geen bijgeleverde oortjes" en "de ingebouwde DAC is nogal poep".

Op die manier moet je voor jezelf uitmaken wat je van USB-type C vindt. Stel dat je al een Chromebook Pixel C (of hoe dat ding ook heet) hebt, dan heb je wss al een pak USB-C laders en kabels. Of als je partner en/of enkele vrienden al een OnePlus 2 hebben: dan vind je die kabels wel in je omgeving. In zulke gevallen is dit minpunt subjectief weg te laten. voor het overgrote deel van de consumenten echter is dit niet het geval, en daarom vind ik het fair dat de review dit als minpunt opgeeft.

(*) je vindt wel goedkopere kabels, maar deze zijn meestal niet volledig volgens de USB-C spec als het aankomt op snel laden, wat je oplader of toestel kan beschadigen: nieuws: Google: sommige usb-c-kabels van derden zijn gevaarlijk bij opladen laptops

[Reactie gewijzigd door kiang op 3 december 2015 07:56]

Ik zou het ook een nadeel vinden. Ik ben blij dat mijn OnePlus X nog een gewone micro-usb aansluiting heeft, aangezien ik veel andere apparaten heb met dezelfde aansluiting.
In de toekomst zal het inderdaad wel beter zijn om usb-c te hebben.
Het gaat mij erom dat ik nog nooit iemand heb horen zeggen dat ze een telefoon niet hebben gekocht vanwege een andere aansluiting (zoals in dit geval USB-C). Daar kijkt echt geen één consument naar.
Het gaat inderdaad niet al te veel doorwegen neem ik aan, maar ik denk wel dat je overdrijft: Vele consumenten, zeker Tweakers, zullen hier wel op letten: je weet het toch wel graag, als je een nieuwe telefoon koopt, of die werkt met je oude laders?

Het zal niet de overheersende factor zijn, maar ik denk niet dat het vergezocht is dat het kan meewegen in je beslissing: stel bvb dat iemand enorm twijfelt tussen de Moto X Style en de Nexus 6P, twee vrij vergelijkbare telefoons (afhankelijk van wat je belangrijk vindt), ik kan me voorstellen dat iemand dan kiest voor de Moto X, omdat hij dan geen nieuwe kabels moet kopen, die momenteel toch wel 10-15€ per stuk kosten (als je 100% compliant kabels koopt)

[Reactie gewijzigd door kiang op 3 december 2015 11:08]

Anoniem: 673310
@jongetje5 december 2015 00:31
Mijn breekpunten zijn altijd:
-heeft een smartphone FM radio? MUST
-mogelijkheid om cards te vervangen? MUST
-mogelijkheid om accus te vervangen? MUST

Is een van die 3 antwoorden 'nee', dan is het 'no go' bij mij en zoek ik verder.
Maak me echt geen zorgen om oplaadkabels.
In zulke gevallen is dit minpunt subjectief weg te laten. voor het overgrote deel van de consumenten echter is dit niet het geval, en daarom vind ik het fair dat de review dit als minpunt opgeeft.
Misschien wel, maar dan vind ik het een betere optie om tenminste ook in de pluspunten op te noemen dat de telefoon de nieuwe toekomstbestendige USB-C poort bevat. Ik kan nog inkomen in de redenering dat je het als voordeel of als nadeel kan zien afhankelijk van de situatie, maar de reviewer beslist wel om het nadeel te benadrukken door het enkel bij de minpunten te vermelden.
Inderdaad vreemd, want de argumenten die ze aanvoeren kan je ook aanvoeren bij de lightning kabel van Apple op de iPhone's.
Bij de review van de iPhone 6s word de aansluiting niet als minpunt gezien.
Toen bestond de lightning kabel ook al een tijdje en had ik er alweer twee hier liggen. Aan het begin is het gewoon even vervelend maar na een tijdje is het natuurlijk geen minpunt meer.
Het gaat er in deze meer om dat er van een veelgebruikte standaard wordt overgestapt naar een nieuwe. De overgang van 30-pin connector van Apple (iPod) naar Lightning werd ten tijde van de iPhone 5 ook aangestipt als minpunt/kwalijk, maar nu is dat natuurlijk niet meer nodig. al hun producten hebben inmiddels al een tijdje dezelfde aansluitingen. Ze zijn in 15 jaar tijd maar 1 keer van connector geswitcht.

Ik ben het in het geval van USB-C wel eens met het minpunt overigens, omdat ik ook steeds vaker dingen tegenkom over slechte kabeltjes etc. Maar die kinderziektes zullen er op termijn ook wel uitgehaald worden.
Verbaas me daar ook over. Hoewel usb-c nu door het gebrek aan kabels idd wel 'lastig' kan zijn, mag je verwachten dat deze aansluiting razendsnel dé standaard gaat worden.

Vorige maand een laptop gekocht, en wilde deze eigenlijk met usb-c. Maar het aanbod was toen zo karig (MacBook en gung-ho MSI gaminglaptops) dat het toch eentje zonder is geworden. Heb daar nu eigenlijk al spijt van.

Vanaf heden is usb-c voor mobiele apparatuur voor mij in ieder geval een vereiste.
Ik heb net een Nexus 5x aangeschaft en ik vind USB-C één van de grootste nadelen. Een toekomstige standaard heb je momenteel niet zo veel aan, aangezien de standaard nauwelijks geadopteerd is en de voordelen nog niet benut worden. De kabeltjes zijn nog duur, ik heb extra adapters nodig en ik moet nu twee type kabeltjes in huis hebben voor mijn gadgets (nee wacht drie, mijn Harmony heeft nog mini-USB ;) ).

Dus ja, het is wel een voordeel dat USB-C in steeds meer aparaten komt, maar als huidige gebruiker ondervind ik er vooral nadeel aan. Ik was liever later ingestapt.
Gelukkig heeft dit min punt geen invloed op de score. Ik vind het gemis van optische beeldstabilisatie wel meer dan 1 punt aftrek. Eigenlijk zou anno 2016 geen enkele high-end telefoon meer zonder moeten komen.
Ik heb een 6P en ben er echt super blij mee, maar wat je zegt is niet helemaal waar.

Leuk zo'n nieuwe standaard, maar waarom eigenlijk??

Een kabel v een telefoon dient maar 1 doel tegenwoordig en dat is opladen, transfer-speed en dat soort zaken is steeds minder relevant vanwege cloud back-up en verbeterde wifi toepassingen.
Daarmee verdwijnt het argument 'wat binnenkort de standaard is'.

Wat overblijft is het kleine ongemak van insteken v een micro-usb kabel is maar vooral wat nu de standaard is. Namelijk overal laders (zelfs v Apple) en devices met USB-A uitgangen beschikbaar.

Nee, voor mij is dit echt geen verbetering. Had liever Qi gezien, wat echt een gebruikers verbetering is.
Leuk zo'n nieuwe standaard, maar waarom eigenlijk??
Omkeerbaarheid van de kabel, snelheid, quick charge, ...
maar vooral wat nu de standaard is. Namelijk overal laders (zelfs v Apple) en devices met USB-A uitgangen beschikbaar.
Als je je phone maar een half jaar gebruikt zal dat inderdaad niet handig zijn. Heb je die 1, 2, misschien 3 jaar, dan zullen gaandeweg al je andere devices ook USB-C gaan gebruiken.
Nee, voor mij is dit echt geen verbetering. Had liever Qi gezien, wat echt een gebruikers verbetering is.
Ja en nee. Qi is handig als je laadsnelheid weinig uitmaakt. Ik heb een N5, ligt 's nachts op mijn nachtkastje op een Qi-lader, perfect zo. Echter, als ik op het werk zit en ik heb extra lading nodig (vb. tussen twee meetings even doorladen), dan ben ik niets met Qi. En in dat geval is de quick charge over USB-C toch handiger.
HIer zakte ook mijn broek van af. Zit er USB-C op is het weer niet goed...
Dan negeer je het toch gewoon? Als het voor jou geen probleem is, dan is er niks aan de hand. Ik snap niet waarom mensen zo overgevoelig reageren.
Dan negeer je het toch gewoon? Als het voor jou geen probleem is, dan is er niks aan de hand. Ik snap niet waarom mensen zo overgevoelig reageren.
In welk opzicht reageer ik "overgevoelig"? Ik zeg niet dat ik er verdrietig van word, ik zeg dat het me verbaast dat op een tech-site de adoptie van een nieuwe standaard in de samenvatting enkel als minpunt wordt omschreven.

Ik kan dat negeren, maar dat maakt niet dat het er niet meer staat. Ik kan aanvaarden dat er negatieve kanten aan zijn, maar er zijn ontegensprekelijk ook positieve kanten aan. En ja, het verbaast me dan dat een site als Tweakers in de samenvatting enkel de negatieve kant belicht en dat niet balanceert met het positieve.
Tijd voor een fatsoenlijke gsm, wat een troep die laatste generatie... Kan er niemand een high end phone maken aub, ben bereid ervoor te betalen. Waarom moet alles onder de 1000€? Daar heb je ook geen fatsoenlijke laptop voor. Doe dan 2500€ ~ sdcard,grote accu, waterdicht,krasvrij,irisscan,side fingerprint, lpddr4...enz enz..pfffff
Helemaal mee eens, eigenlijk zou elke telefoon die vanaf nu met micro-USB uitgebracht wordt juist een minpunt moeten krijgen om die reden...

USB is gewoon de standaard waar we naartoe gaan, en toen telefoons van mini-USB over gingen naar micro-USB, of toen Apple van z'n oude lompe connector over ging naar lightning werd dit ook niet als minpunt genoemd...
Anoniem: 126717
3 december 2015 08:57
Grappig om te zien dat er een telefoon wordt getest maar dat een van de primaire onderdelen in het geheel niet besproken wordt.
Hoe is de ontvangst, hoe is het geluid aan het oor, ook bij de ontvanger? In hoeverre trekt telefoneren de batterij leeg? (Dat gaat soms hard.)
Ontvangst kan ik helaas niet vergelijken, maar lijkt hetzelfde/beter dan mijn Nexus 5.
Geluid bij telefonie vind ik erg goed, ik heb vaak moeite om mensen te verstaan over de telefoon, maar dat heb ik bij deze telefoon totaal niet. Ook de persoon aan de andere kant kan mij prima en duidelijk verstaan.
Wat betreft de accuduur bij bellen kan ik je helaas niets vertellen, daarvoor bel ik te weinig.

[Reactie gewijzigd door Kiwi op 3 december 2015 10:37]

Geluidskwaliteit tijden het bellen...Echt veeeeel beter dan de Nexus 5.
Grappig om te zien dat er nog mensen zijn die bellen met een smartpone.

;)
Zolang je nog op school zit zul je indd niet veel bellen nee
Zit niet meer op school..maar ehm nu ik gebeld ben op m'n 6p.(Gespreks)Geluidskwaliteit is werkelijk fantastisch.
Het voordeel van Huawei is dat de ontvangst meestal heel goed is. Maar idd wel apart dat hier niets over vermeld is
Ik heb mijn Nexus 6P net binnen en heb er nog niet heel veel mee kunnen spelen. Maar tot nu toe vind ik de Wifi ontvangst een stuk slechter dan bij mijn Nexus 5.
Goed punt inderdaad. Had het zeker vermeldt als me er uets over opgevallen was. We hebben geen test voor accuduur bij bellen. De gesprekskwaliteit was in elk geval absoluut in orde.
Anoniem: 22438
3 december 2015 13:53
OK ik moet dit toch even kwijt. De uitspraak van het merk Huawei is:

Waawee

Vind de prijs van dit toestel echt veel te hoog liggen hier in Europa. En ik blijf een niet uitwisselbare batterij en geen micro SD card slot een no no vinden. Ik heb dan liever een toestel dat er wat goedkoper uitziet met kunststof verwijderbare achterkant, dan een strak metalen toestel dat je na twee jaar kunt opsturen om de batterij te laten vervangen want dat is over het algemeen hoe lang het duurt voordat een batterij slechter begint te presteren. Bovendien doen veel mensen een lelijk hoesje over het toestel waardoor je dat prachtige metaal toch niet ziet.

Ik denk dat als Google deze camera voorzien had van OIS, dat dit de killer camera was geweest die de concurrentie het nakijken had gegeven. Voor de prijs, had OIS er zeker in mogen zitten.

Ik hoop maar dat LG de G5 niet verprutst door ook daar een niet vervangbare batterij in te stoppen, maar anders zou de G5 best nog wel eens mijn volgende telefoon kunnen worden.
Volgens mij noemt Huawei zich in eigen commercials anders in verschillende werelddelen. :)
Ik ergerde me er ook weleens aan, maar ze spreken het zelf anders uit afhankelijk van land, naar wat voor de lokale bevolging lekkerder bekt, tja. :)
In China wordt het zo uitgesproken inderdaad. In Nederland niet. Huawei Nederland houdt ook de uitspraak zoals in de video. We hebben er bewust voor gekozen om het zo uit te spreken om onder andere die reden. Verwarrend is het wel een beetje :)
Geen draadloos laden blijkbaar. In een 2015. Showstopper.
ik mis het niet, volle lading in een uur en een kwartier...geen qi nodig
Nodig? Nee, maar eenmaal gewend wil je gewoon niet zonder.
Simpel wegleggen is zo relaxed. Gemak dient de mens.
Dan ga je toch niet meer een kabel pakken en die in de mobiel doen. Iemand belt en je kan weer kabel prikken.
Geen draadloos laden zou zijn alsof mijn volgende auto geen elektrische ramen zou hebben.

Mijn volgende phone moet draadloos laden en eigenlijk is een SD kaart slot ook een must.
Het is erg jammer maar ik zou het geen showstopper willen noemen. Qi vond ik zelf erg fijn omdat je niet meer hoefde te fiedelen met kwetsbare micro USB-kabels. Bij de 6P is dat probleem opgelost middels de USB-C aansluiting.

Evengoed is het wel een minpuntje. Verlies van functionaliteit zou dat altijd moeten zijn.
Showstoppper? Amper iemand gebruikt draadloos laden nog. Helaas overigens, maar volgens mij moet de technologie nog volwassen worden.
In alle reviews word geen sd slot aangegeven als minpunt, hier word het maar toch even overheen gestampt.
Geen enkel Nexus-toestel heeft nog een sd-slot gehad. Het hoort bij de lijn wat dat betreft. En je kunt een toestel niet afrekenen op wat het niet is.
Niet helemaal.
Je zet een telefoon af tegen andere, vergelijkbare telefoons.
Indien andere telefoons wel een dual sim, sd slot, verwisselbare batterij, etc hebben dan is dat zeker relevant.

De afwezigheid en aanwezigheid van een aantal zaken is dus een reden op een toestel op af te rekenen of de hemel in te prijzen.
Je moet natuurlijk zelf weten hoe je een toestel beoordeeld, maar op dit punt vind ik het onterecht. Het is tegenwoordig geen gegeven meer dat een Android-telefoon een SD kaart-lezer heeft: kijk maar naar de S6 en de Oneplus. En iPhone heeft het al vanaf het begin en wordt er ook niet op afgerekend. Waarom dan een andere lijn van toestellen, die deze feature ook nooit heeft gehad, wel?
Laat ik het zo stellen.
Op het ogenblik dat ik hoor dat ik het geheugen niet kan uitbreiden of de batterij vervangen valt een telefoon voor mij eigenlijk direct af ondanks het feit dat een een stock android prefereer.

Uiteindelijk kies je een telefoon die voor jou het beste compromis geeft.
Daarbij dien je alle plus en minpunten tegen elkaar af te zetten.

Het niet noemen van minpunten omdat de vorige edities dit ook al hadden lijkt mij niet de juiste manier om een oordeel van deze telefoon te vormen. Dat zou alleen werken indien je alleen wil kiezen tussen 5X en 6P.

Maar mensen kiezen meestal uit de telefoons die nu beschikbaar zijn en dan moet je alle punten tegenover elkaar zetten.
Nou dan moet het ook geen pluspunten opnoemen die voor de lijn vanzelfsprekend zijn he :)
Vlotte software en snelle updates
Pluspunten (en minpunten) zijn wat anders dan eigenschappen. Een eigenschap van Nexus is dat je nooit het geheugen kunt uitbereiden.
Precies! Voor mij altijd een van de belangrijke redenen geweest om iPhones niet eens te overwegen en... er lijkt een trend ingezet om bij high-end Android telefoons de SD-slots ook te schrappen. Waarom? Zal misschien te maken hebben met gebruikers die apps/data/foto's op hun SD kaart zetten en dan klagen dat het traag is, wat natuurlijk niet past bij het image van een high-end smartphone. Of het is natuurlijk een verkapte poging om je toch die 100E extra aan meer interne opslag uit te laten geven. Natuurlijk is interne opslag sneller, maar er zijn toch echt een hoop toepassingen waar het mij a) weinig uitmaakt (media, kaartdata van een kaartenapp, etc) en b) waarin de meerprijs voor groter intern geheugen gewoon too much is of c) waarin ik de data makkelijk met andere devices (tablet) wil uitwisselen. In die situaties wil ik gewoon een SD-slot hebben.

Toen de nieuwe Galaxy S6 zonder SD-slot uitkwam dacht ik: no-way, ik kies wel een andere high-end smartphone MET SD-slot. Maar het lijkt en trend: de Samsung heeft 'm niet, de Nexus heeft 'm niet en de OnePlus 2 heeft 'm niet. In het rijtje met alternatieven in deze review zijn er nog maar 3 telefoons die wel zo'n nog wel slot hebben en ik ben bang dat het er steeds minder zullen worden in dit segment. Jammer, jammer.
Ik verwacht dat de S7 er wel weer een gaat krijgen, dit omdat Android 6.0 weer gebruik maakt van sd kaarten om apps op te installeren.
Waarom zou je zo graag sd cards willen?
Ik denk echt dat Google & Huawei beter hadden kunnen wachten tot de SD820 uit is. Het was al bekend dat de tijd op een lading (in situaties waar OLED geen voordeel in heeft) niet heel geweldig is door de brakke SD810 (ook de revisie daarvan), ondanks de vette batterij. En de tests in deze review geven dat wederom weer.
De reden waarom veel reviewers dan toch coulant zijn omtrent de tijd op een lading, komt meer door de verbeteringen in Google Android (Doze). Maar SoT blijft gewoon zwak voor de grootte van de batterij en de prijs die je betaalt (zowel in gewicht als in €).

Ook zou waarschijnlijk de snelheid van het image processing voor foto's (de tijd hoe lang het duurt om een foto te maken) met HDR+ onder de SD820 beter zijn. Al moet wel gezegd worden: MS heeft met de 950XL bewezen dat met de SD810 image processing zo vloeiend kan zijn als stromend water, en dat je daar de SD820 niet voor nodig dient te hebben. Maar toch; het zou zeker geholpen hebben in de 6p zijn geval.

Dan is er nog het ontbreken van OIS. In deze prijsklasse is dat simpelweg niet acceptabel! Ik wijger Google's zoete woordjes te slikken dat OIS niet noodzakelijk meer is 'want de sensor presteert zo goed met weinig licht'. Wat is er beter dan een goede sensor? Een goede sensor met OIS. Video doet er nog steeds toe, en voor stills geld nog steeds: hoe meer ondersteuning een camera in situaties met weinig licht heeft, hoe beter.

Als laatste is er ook nog iets subjectiefs: het design. De materiaal keuze is zeker te waarderen, maar ik ben echt niet weg van de achterkant. Heb er lang naar zitten staren, maar de zwarte glossy balk (à la Geordi La Forge's VISOR esque) vloekt simpelweg. Tevens heeft dat onderdeel statistisch gezien meer kans op schade (want groter oppervlak), dan je regulieren uit stekende camera.
"wachten op de 820" had betekend "in 2015 geen flagship Nexus". Als je iedere keer op de beste SoC blijft wachten blijf je eeuwig wachten. Volgend jaar volgt er ongetwijfeld een nieuwe Nexus die wel de 820 in zich heeft.

Ik ben het trouwens niet met je eens dat de SD810 brak is. Met de 6P merk ik niets van eventuele problemen: het ding is gewoon supersnel. De accuduur is tot nu toe ook uitstekend.
Probleem is echter dat Google's release cycle totaal niet aan sluit op die van Qualcomm, en die van bijvoorbeeld Samsung wel.

Of Google had de telefoon een aantal maanden eerder moeten uitbrengen, of moeten uitstellen, maar hoe dan ook de Nexus release cycle wat dichter bij die van Qualcomm brengen.

Met het gedoe rond Broadwell waren de refresh van sommige modellen door sommige merken in de laptop markt wel aangepast. Dus het is niet ondenkbaar dat dat in de telefoon wereld ook mogelijk is.
SD820 is misschien nog niet af en de jaarlijkse nexus launch moet toch doorgaan. Heb sowieso het idee dat Qualcomm een beetje moeite heeft om concurenten Apple en Samsung bij te benen. De a9x en de laatste exynos soc's presteren beter in benchmarks dan de sd810 en sd808. Om nog maar the zwijgen van de initiele overheating issues. Maar gelukkig ziet het ernaar uit dat Qualcomm dat nu onder controle heeft en deze 6p naar behoren werkt.
Ik kan me bijna niet voorstellen dat het vingerafdruk scannen nog sneller gaat dan bij een iPhone. Hier gaat dat bijna instant! Ik heb de knop nog niet volledig ingedrukt of t is al klaar. Tof om te zien dat eigenlijk op alle gebieden die de mobiele telefoon aanraakt de ontwikkelingen zo snel gaan!
De enige ontwikkeling die van mij wel mag stoppen is het steeds groter worden van de schermen. Maar dat is persoonlijk ;)
Anoniem: 710439
@Basjuh843 december 2015 07:53
Ik heb een 5X en die is net zo vlot. Apple heeft er niet het alleenrecht op hoor.
Sterker nog, die van de Nexus is aantoonbaar sneller dan elke Apple of Samsung telefoon.

Apple heeft z'n eigen supplier van de vingerprint module en Samsung precies hetzelfde. Die suppliers leveren enkel aan Apple en Samsung.

90% van alle overige telefoons met een vingerafdruk scanner gebruikt de soft- en hardware van een Zweeds bedrijf. Hierdoor is dit bedrijf veel meer bezig met de ontwikkeling van betere scanners en daardoor steeds stapje verder.
Nee, apple heeft zijn eigen touch id leverancier en is zeker niet hetzelfde als die van samsung.
Dat zegt hij ook niet.
Zeer zeker niet. Het was alleen de eerst die ermee begon (ik kan me nog goed de discussie herinneren dat men zich echt niet kon voorstellen dat een scanner nut had op een telefoon...). Ik merk al een mega-sprong tussen mijn 5S en 6S. En schijnbaar kan het dus nog sneller. Ik verbaas me er gewoon over hoe snel die ontwikkeling gaat. Heeft toch verder niets met Apple te maken?
Apple was niet de eerste met een telefoon met vingerafdruk scanner. Motorola was in ieder geval al eerder in 2011 (met de Atrix). Maar ik vermoed dat er nog wel meer fabrikanten zijn die nog eerder waren.
Toshiba in 2007 al met de G900 en de G500

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 710439 op 3 december 2015 11:35]

Nee, apple was de eerste die een bruikbare scanner had. Die van de atrix trekt hier inde verste verte niet op.
De eerste telefoon die in groter volume geproduceerd werd en waar zo'n beetje iedereen het erover eens was dat het gewoon een goede scanner was is de Huawei Mate 7.

Je kan de videoreview van deze telefoon op Tweakers bekijken.
De Mate 7 kwam uit in oktober 2014, de iPhone 5s in september 2013, dus dat klopt niet.
Je hebt absoluut gelijk.

Maar als ik me de reviews van de 5s goed kan herinneren waren er een hoop reviewers niet echt enthausiast over de scanner in de 5s.

Dat was meer mijn punt. :)
Dat herinner je je dan ook fout, het werkte juist wel feilloos.
Groter worden van schermen icm verkleinen bezel is een mooie ontwikkeling vind ik.

De vingerprint van de iphone 6s is zelfs te snel in sommige gevallen ;)
Check YouTube, er zijn verschillende testen geweest, Nexus was sneller.
Ik twijfelde ook niet aan de waarheid van het artikel ;)
Lees heel veel klachten over de scherm. Op XDA stormt het harstikke veel over de roze,groene,blauwe gloedt dat heerst over het scherm..

Hoe hebben jullie dat ervaren? Zien jullie ook een ander gloedt van kleur?
Mijn ervaring met het scherm is dat het niet helder genoeg kan en dat het een beetje op het oude amoled lijkt wat je ziet in de Galaxy S3 en S4. Lange niet de kwaliteit van de S6/Note 5

Dus wit is romig wit etc.
Ja precies, heb het idee dat ze een slechtere scherm gebruiken voor de Nexus 6P.

Is het moeite waard om dit toestel aan te schaffen?
Er is met dit soort klachten sowieso altijd een bias, immers, mensen met klachten zullen zich eerder tot een forum als xda wenden dan mensen die tevreden zijn (ondergetekende zit wel op xda maar is dik tevreden). Als je het aantal klachten afzet tegen het aantal verkochte units valt het allemaal reuze mee.

Persoonlijk vind ik het scherm prachtig, de enige keer dat ik een roze/groene/gele gloed kan ontwaren is als ik onder een bepaalde hoek naar het scherm kijk, bij mijn weten hebben alle amoled-schermen hier 'last' van. De kijkhoeken hadden vast beter gekund, maar in het dagelijks gebruik is het totaal niet storend.

P.S.: zoals hieronder aangegeven lijken er minder klachten te zijn over nexii 6P die na oktober gebouwd zijn, mijne is van 05-11 (start the bootloader (vol - + power ingedrukt houden) en navigeer met de volumetoets naar 'barcodes', bevestig met power, onder een van de streepjescodes vind je de bouwdatum van het toestel.)
Op XDA heb je een percentage van de verkochte Nexus telefoons. Meeste van de mensen hadden deze ook in October.

Voor de apparaten die na oktober zijn gemaakt zijn er al minder issues met het scherm gemeld.
De telefoon is helaas van wel matige bouwkwaliteit doordat de telefoon halverwege weinig verstevigd is. Uit buigtesten blijkt dat de telefoon niet alleen mee buigt maar ook gewoon letterlijk breekt. Wil niet wegnemen dat het nog steeds een goede telefoon kan zijn voor in sommige situaties:

http://www.theverge.com/2.../nexus-6p-bend-test-video
Ik neem die bendgate video's niet serieus meer. Bij normaal gebruik zouden dit soort dingen ook nooit gebeuren bij een dergelijke telefoon. Baseer daar vooral geen oordeel aan. Dit zijn filmpjes van mensen die net zolang doorgaan met het vernielen van €650/700 aan waarde voor hun duizenden views en likes
Ik ben het absoluut met je eens hoor, maar dik jaar geleden dachten de tweakers daar nog aardig anders over :Y)

http://tweakers.net/nieuw...ie-buigt-in-broekzak.html
inderdaad! maar toen ging het om "normaal" gebruik. dat vat ik anders op dan iemand die moedwillig een telefoon pakt, een video schiet en daar sensatie mee schopt.... waar of niet? ;)
Ik denk sowieso dat het gros van de mensen het niet weerhoud om zo'n toestel te kopen. Het is gewoon zo dat eigenlijk alle high-end toestellen langzamerhand minder duurzaam worden. Of je nou een iPhone, Samsung, Sony of HTC koopt. Het gros van de mensen houd blijkbaar niet van kunststof behuizingen bij een high end telefoon anders zouden aluminium en glas niet zo razend populair zijn.
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee