Inleiding
Samengevat
De Surface Pro 4 is een erg goede Windows-tablet, met een uitstekend scherm en een goede bouwkwaliteit. De stylus die standaard wordt bijgeleverd is van goede kwaliteit, al hadden we liever een Type Cover bij de tablet gekregen. Dat is nu een vrij prijzige toevoeging van honderdvijftig euro. Een andere tegenvaller is de accuduur, die met vijf en een half uur bij browsen matig is. De hardware is wel weer snel, waardoor de Surface-tablet niet onderdoet voor de meeste ultrabooks.
Eindoordeel
De eerste Surface Pro-tablet, die Microsoft in 2012 uitbracht, noemden we in 2013 nog 'Microsofts hardware-ideaal voor Windows 8'. Microsoft bouwde zowel software als hardware en dus zouden beide elementen naadloos op elkaar moeten aansluiten.
In de loop van de jaren zijn hardware en software echter ingrijpend veranderd. Er is bijvoorbeeld veel te doen geweest over het startmenu van Windows 8 en ook over Windows RT, dat intussen niet verder wordt ontwikkeld. Ook de filosofie achter de hardware is veranderd, want Microsoft bleek niet tevreden over de beeldverhouding van de eerste Surface-tablets en maakte het scherm vanaf de Surface Pro 3 hoger. Daarnaast ging Microsoft gebruikmaken van Atom-processors voor de opvolger van de Surface 2, die nog van een ARM-cpu werd voorzien.
Onlangs kondigde Microsoft de eerste generatie Surface Pro 4 aan, die op diverse punten weer een verbetering moet zijn ten opzichte van de Surface Pro 3. We ontvingen voor deze review een Surface Pro 4 met Core m3-processor en een met Core i5-processor, zodat we beide modellen konden vergelijken en kunnen zien hoe de ideale Windows 10-tablet er volgens Microsoft uit moet zien.
We bedanken de vriendin van Xav voor het ter beschikking stellen van haar Surface Pro 4 met Core m3-processor voor deze review.
Uiterlijk, toetsenbord en aansluitingen
De Surface-tablets, met hun kenmerkende 'klepje' dat als standaard dient, zullen menigeen niet onbekend voorkomen. Heb je de Surface Pro 3 weleens gezien of vastgehouden, dan zal het niet snel opvallen dat het uiterlijk van de Surface Pro 4 iets is veranderd. De duidelijkste verandering zie je aan de achterkant; daar zijn de letters 'Surface' vervangen door een spiegelend Microsoft-logo. Aan de voorkant valt op dat de Windows-toets, die zich aan de rechterkant van het scherm bevond, verdwenen is. De Windows-toets is niet meer verplicht voor Windows-tablets, wat Microsoft de kans gaf om de schermranden dunner te maken. Tot slot zit de volumeregeling niet meer aan de zij-, maar aan de bovenkant, om ruimte te maken voor de stylus, die nu magnetisch tegen de zijkant aan kan 'plakken'.
/i/2000868219.jpeg?f=imagenormal)
Wat gebleven is, is de lichtgrijze behuizing van magnesium, die net als bij eerdere Surface-tablets degelijk aanvoelt. De behuizing is marginaal dunner geworden en als je de goedkoopste, passief gekoelde, Surface Pro 4 koopt, is het gewicht ook wat lager dan bij de Surface Pro 3. De Surface Pro 4 met Core m3-processor weegt 758 gram, de Surface Pro 3 weegt 796 gram en de Surface Pro 4 met Core i5 komt op een gewicht van 798 gram uit.
Inloggen met Windows Hello
Windows 10 ondersteunt Windows Hello, waarmee je automatisch ingelogd kunt worden als de webcam je gezicht detecteert. Voorwaarde daarvoor is wel dat je computer voorzien is van een camera die diepte kan zien. Systemen die Windows Hello ondersteunen waren tot nu toe altijd voorzien van een Intel RealSense-camera, maar voor de Surface Pro 4 heeft Microsoft een eigen camera ontwikkeld.
De gezichtsherkenning bleek bij ons lekker vlot te werken, zolang je recht voor de tablet zit. De functionaliteit lijkt overigens niet bij iedereen even goed te werken en op verschilende forums staan klachten dat de laatste firmware-update voor de Surface Pro 4, die meer stabiliteit moest opleveren, juist tot gevolg heeft dat Windows Hello niet meer werkt.
Type Cover: betere toetsen, betere touchpad
Voor de Surface Pro 4 heeft Microsoft, net als bij voorgaande Surface-generaties, een nieuw toetsenbordje gebouwd dat verschillende elementen van de vorige Type Covers combineert en verbetert. De eerste duidelijke verbetering is de verbreding van het toetsenbord. Bij de Type Covers voor de Surface Pro en Pro 2 liepen de toetsen van rand tot rand, maar bij de bredere Type Cover van de Surface 3 Pro werd het eigenlijke toetsenbord niet verbreed.
Bij de nieuwe Type Cover is alles groter; het toetsenbord is breder en loopt van rand tot rand, waardoor de ruimte tussen de toetsen ook groter gemaakt kon worden. Daarnaast is de touchpad in de breedte gegroeid en is het oppervlak niet meer van plastic, maar van glas gemaakt.
Dat zijn significante verbeteringen, die tot gevolg hebben dat de nieuwe Type Cover een stuk prettiger werkt dan de vorige. De toetsen hebben meer travel gekregen en typen daardoor comfortabeler, terwijl je vinger net wat makkelijker over de touchpad glijdt, dankzij het glazen oppervlak. Uiteraard werken een extern toetsenbord en externe muis nog wat beter, maar gezien de dikte van de cover typt de Type Cover indrukwekkend goed. Helaas wordt de Type Cover, zoals gebruikelijk bij de Surface-tablets, niet standaard meegeleverd. Het toetsenbordje kost honderdvijftig euro en als je je niet wil beperken tot touchscreen-apps, ben je haast verplicht om er een aan te schaffen.
Ook verbeterd: de stylus
De stylus, oftewel het pennetje, wordt in tegenstelling tot de Type Cover wel standaard met de tablet meegeleverd. De nieuwe stylus is net als de Type Cover verbeterd en ondersteunt nu 1024 drukniveaus, waar de stylus van de Surface Pro 3 256 niveaus ondersteunde. Voor de nieuwe stylus verkoopt Microsoft een 'pen tip kit', waarin vier puntjes voor de stylus zitten, die een B-, HB-, H- en H2-potlood moeten simuleren.
De nieuwe stylus lijkt zich wat preciezer over het scherm te laten sturen door de rubberen puntjes en 'gummen' met de gumkant van de pen voelt enigszins als echt uitvlakken op een stuk papier. In de pen zijn twee knoppen verborgen; de gum is indrukbaar en start OneNote, terwijl een tweede knop op de zijkant als rechtermuisknop werkt. Ben je klaar met de stylus, dan kun je hem magnetisch tegen de linkerzijkant van de tablet plakken, een grote verbetering ten opzichte van het wat lullige lusje waarmee je de stylus bij de Surface Pro 3 aan de Type Cover hangt.
Aansluitingen en docking station
De aansluitingen voor randapparatuur zijn dezelfde gebleven als bij oudere Surface-tablets. Er is een usb 3.0-aansluiting aanwezig, met daarboven een minidisplayport-aansluiting. Onder de kickstand bevindt zich een micro-sd-kaartlezer, zodat je op een eenvoudige manier de opslag van de tablet kunt uitbreiden.
Heb je meer aansluitingen nodig, dan verkoopt Microsoft voor 230 euro de Surface-dock. De nieuwe dock vouwt zich niet meer om de tablet heen, maar is gewoon een zwart plastic 'doosje'. Het grote voordeel daarvan is dat de Surface Dock ook met de Surface Pro 3 en de Surface Book te combineren is, doordat ze dezelfde aansluiting delen.
Aan de voorkant van de dock bevinden zich twee usb 3.0-aansluitingen, terwijl er aan de achterkant nog twee zitten. Daarnaast zijn er een ethernet- en minijack-aansluiting, en twee minidisplayport-aansluitingen aanwezig. Daaraan kunnen twee schermen met een maximale resolutie van 2560x1600 pixels gekoppeld worden of een scherm met een resolutie van maximaal 4096x2304 pixels. Net als tweaker Rmaxx hadden we wat problemen met het aansluiten van monitors op de dock. Onze Dell E2311H-monitor moesten we een paar keer opnieuw inpluggen voordat we beeld kregen, maar een Dell P2715Q-monitor werkte wel in één keer. De dock werkt dus nog niet helemaal vlekkeloos, wellicht kan een firmware-update daar nog verandering in brengen.
Lader: met en zonder usb-laadfunctie
We hebben de Surface Pro 4 met Core m3- en met i5-processor getest en tot onze verbazing blijk je bij die tablets verschillende laders te krijgen. De Core m3-Surface heeft een wat goedkopere lader, waarop de usb-aansluiting ontbreekt, terwijl de duurdere Surface wel een usb-apparaat met een laadstroom van maximaal een ampère kan opladen. De lader van de Core m3-versie blijkt wel wat sneller te zijn en de tablet in net geen twee en een half uur op te laden, terwijl de lader van de Core i5-Surface daar een kwartiertje langer over doet.
Uitvoeringen en synthetische benchmarks
Microsoft levert de goedkoopste Surface Pro 4 met een Core m3-processor, 4GB werkgeheugen en een 128G-ssd voor een prijs van duizend euro. Dat kan oplopen tot 2450 euro voor de snelste uitvoering, die voorzien is van een Core i7-processor met Iris-gpu, 16GB werkgeheugen en een 512GB-ssd. Wij testten de goedkoopste versie met Core m3, en de uitvoering met Core i5-processor, 8GB werkgeheugen en een 256GB-ssd, die voor 1375 euro in de Pricewatch staat.
|
Microsoft Surface Pro 4 |
Microsoft Surface Pro 4 |
Processor |
Intel Core m3-6y30 |
Intel Core i5-6300U |
Cores/threads |
2/4 |
2/4 |
Klokfrequentie (turbo) |
0,9GHz (2,2GHz) |
2,4GHz (3,0GHz) |
Gpu |
Intel HD 515 |
Intel HD 520 |
Werkgeheugen |
4GB ddr3-1866 |
8GB ddr3-1866 |
Opslag |
Samsung MZFLV128 |
Samsung MZFLV256 |
WiFi |
Marvell Avastar 88W8897 (802.11ac, 867Mbit/s) |
Schermpaneel |
12,3", ips, 2732x1824 pixels |
Besturingssysteem |
Windows 10 Pro |
Het verschil in processor levert ook meteen een verschil in gpu op. De Core M-soc heeft namelijk een HD 515-gpu aan boord, die op maximaal 850MHz tikt, terwijl de HD 520 het tot 1050MHz schopt. Net als bij de Surface Pro 3 heeft Microsoft gekozen voor een wifi-chip van Marvell, met ondersteuning voor wifi-ac op 2,4 en 5GHz, en een maximale overdrachtssnelheid van 867Mbit/s. Alle uitvoeringen van de Surface Pro 4 draaien de Pro-versie van Windows 10.
Synthetische benchmarks
We zijn natuurlijk benieuwd hoe de nieuwe hardware in de Surface Pro 4-tablets presteert en vooral of de hardware daarbij koel blijft. De Surface Pro 3 had problemen met de koeling, waardoor de processor onder langdurige belasting te warm werd en we gaan er eigenlijk vanuit dat Microsoft die problemen heeft opgelost. Om daar achter te komen draaien we een vaste reeks benchmarks, te beginnen met Cinebench.
- Cinbench multi
- Cinebench single
- Cinebench OpenGL
Cinebench R15 - OpenGL |
Systeemnaam |
Processor |
GPU |
Framerate in fps, hoger is beter |
Microsoft Surface Pro 4 |
Core i5-6300U |
HD 520 |
*******
40,5 |
HP Spectre 13-4159nd x360 |
Core i7-6500U |
HD 520 |
*******
38,2 |
Microsoft Surface Pro 4 |
Core m3-6y30 |
HD 515 |
******
33,9 |
Dell XPS 13 |
Core i7-5500U |
HD 5500 |
*****
30,9 |
Asus UX305CA |
Core m3-6Y30 |
HD 515 |
*****
29,0 |
Asus UX305LA-FC017H |
Core i7-5500U |
HD 5500 |
*****
27,4 |
Asus T300 Chi |
Core M 5Y10c |
HD 5300 |
*****
26,1 |
Microsoft Surface Pro 3 |
Core i5-4300U |
HD 4400 |
****
25,4 |
Toshiba Z20t-B-108 |
Core M 5Y51 |
HD 5300 |
****
21,3 |
Microsoft Surface 3 |
Atom x7-Z8700 |
HD Graphics |
***
14,7 |
In Cinebench is de nieuwe i5-processor van de Skylake-architectuur in de multitest sneller dan een Broadwell-i7, en ook in de OpenGL-test, waarin de gpu ingeschakeld wordt, blijkt dat de nieuwe architectuur een behoorlijke snelheidswinst oplevert. Daarbij maakt vooral de Surface-tablet met Core m3-processor indruk door een hogere score neer te zetten dan de XPS 13 met Core i7-processor.
- 3DMark Cloud Gate
- Graphics
- Physics
Dat de Skylake-gpu vlot is, blijkt ook uit de 3DMark-score die de beide tablets neerzetten. De relatief hoge score van de m3-processor wordt veroorzaakt door de hoge subscore in de graphics-test.
Ssd: sneller dankzij nvme
De onderhuidse verbeteringen houden niet op bij de nieuwe Skylake-processor, want Microsoft heeft de Surface Pro 4 ook een nieuwe ssd meegegeven. Die nieuwe ssd's maken gebruik van nvme, een interface die pci-express-opslagapparaten toegankelijk maakt voor het besturingssysteem en die speciaal bedoeld is voor ssd's.
- Seq. leessnelheid
- Seq. schrijfsnelheid
- 4k random lezen
- 4k random schrijven
AS-SSD - Sequentiële lees-transferrate |
Systeemnaam |
Processor |
HDD / SSD |
Doorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter |
Microsoft Surface Pro 4 |
Core i5-6300U |
Samsung MZFLV256 |
*******
1174,00 |
Microsoft Surface Pro 4 |
Core m3-6y30 |
Samsung MZFLV128 |
****
738,00 |
Asus UX305LA-FC017H |
Core i7-5500U |
Micron M600 256GB |
***
517,00 |
HP Spectre 13-4159nd x360 |
Core i7-6500U |
Samsung 256GB |
***
499,00 |
Asus UX305CA |
Core m3-6Y30 |
Micron M600 128GB |
***
493,00 |
Lenovo Yoga 2 Pro |
Core i7-4500U |
Samsung MZMTD512HAGL |
***
492,00 |
Dell XPS 13 |
Core i7-5500U |
Samsung PM851 256GB |
***
489,32 |
Toshiba Z20t-B-108 |
Core M 5Y51 |
Samsung MZNTE128HMGR |
***
480,00 |
Microsoft Surface Pro 3 |
Core i5-4300U |
Samsung MZMTE128HMGR |
***
445,00 |
Asus T300 Chi |
Core M 5Y10c |
SanDisk SSD i110 128GB |
***
430,00 |
Microsoft Surface 3 |
Atom x7-Z8700 |
Samsung MDGAGC |
*
143,31 |
AS-SSD - Sequentiële schrijf-transferrate |
Systeemnaam |
Processor |
HDD / SSD |
Doorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter |
Asus UX305LA-FC017H |
Core i7-5500U |
Micron M600 256GB |
*******
465,00 |
Asus UX305CA |
Core m3-6Y30 |
Micron M600 128GB |
******
424,00 |
Lenovo Yoga 2 Pro |
Core i7-4500U |
Samsung MZMTD512HAGL |
*****
304,00 |
Microsoft Surface Pro 4 |
Core i5-6300U |
Samsung MZFLV256 |
****
289,00 |
Asus T300 Chi |
Core M 5Y10c |
SanDisk SSD i110 128GB |
****
284,00 |
HP Spectre 13-4159nd x360 |
Core i7-6500U |
Samsung 256GB |
****
255,00 |
Dell XPS 13 |
Core i7-5500U |
Samsung PM851 256GB |
***
227,21 |
Microsoft Surface Pro 4 |
Core m3-6y30 |
Samsung MZFLV128 |
**
149,00 |
Toshiba Z20t-B-108 |
Core M 5Y51 |
Samsung MZNTE128HMGR |
**
131,00 |
Microsoft Surface Pro 3 |
Core i5-4300U |
Samsung MZMTE128HMGR |
**
113,00 |
Microsoft Surface 3 |
Atom x7-Z8700 |
Samsung MDGAGC |
*
31,84 |
AS-SSD - 4K Random Read |
Systeemnaam |
Processor |
HDD / SSD |
Doorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter |
Microsoft Surface Pro 4 |
Core i5-6300U |
Samsung MZFLV256 |
*******
37,40 |
Toshiba Z20t-B-108 |
Core M 5Y51 |
Samsung MZNTE128HMGR |
******
31,60 |
Microsoft Surface Pro 4 |
Core m3-6y30 |
Samsung MZFLV128 |
******
31,10 |
Asus UX305LA-FC017H |
Core i7-5500U |
Micron M600 256GB |
******
30,20 |
HP Spectre 13-4159nd x360 |
Core i7-6500U |
Samsung 256GB |
*****
26,30 |
Microsoft Surface Pro 3 |
Core i5-4300U |
Samsung MZMTE128HMGR |
****
23,50 |
Lenovo Yoga 2 Pro |
Core i7-4500U |
Samsung MZMTD512HAGL |
****
22,00 |
Asus UX305CA |
Core m3-6Y30 |
Micron M600 128GB |
****
20,80 |
Dell XPS 13 |
Core i7-5500U |
Samsung PM851 256GB |
***
16,74 |
Asus T300 Chi |
Core M 5Y10c |
SanDisk SSD i110 128GB |
*
7,90 |
AS-SSD - 4K Random Write |
Systeemnaam |
Processor |
HDD / SSD |
Doorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter |
Microsoft Surface Pro 4 |
Core i5-6300U |
Samsung MZFLV256 |
*******
102,50 |
Asus UX305LA-FC017H |
Core i7-5500U |
Micron M600 256GB |
******
88,70 |
Toshiba Z20t-B-108 |
Core M 5Y51 |
Samsung MZNTE128HMGR |
*****
80,50 |
HP Spectre 13-4159nd x360 |
Core i7-6500U |
Samsung 256GB |
*****
70,70 |
Microsoft Surface Pro 4 |
Core m3-6y30 |
Samsung MZFLV128 |
****
63,70 |
Asus UX305CA |
Core m3-6Y30 |
Micron M600 128GB |
****
58,40 |
Lenovo Yoga 2 Pro |
Core i7-4500U |
Samsung MZMTD512HAGL |
****
57,00 |
Microsoft Surface Pro 3 |
Core i5-4300U |
Samsung MZMTE128HMGR |
****
55,70 |
Dell XPS 13 |
Core i7-5500U |
Samsung PM851 256GB |
***
43,82 |
Asus T300 Chi |
Core M 5Y10c |
SanDisk SSD i110 128GB |
*
11,30 |
Het verschil met ssd's die via sata aangesloten zijn, is mooi te zien in de sequentiële-leessnelheidtest. De sata-bus limiteert de ssd's tot een maximale overdrachtssnelheid van 600MB/s, wat in de praktijk nog wat lager uitvalt. De ssd van de Surface Pro 4 communiceert over pci-express, waardoor de ssd tot zijn limiet gedreven kan worden. Daarbij is de 256GB-ssd een stuk vlotter dan het 128GB-exemplaar in de Surface Pro 4.
Praktijktests
De synthetische benchmarks op de vorige pagina geven al een goede indicatie van de snelheid van de Surface Pro 4-tablets die we hebben getest, maar we hebben ook een aantal benchmarks ontwikkeld om te zien hoe snel de hardware is bij het draaien van bepaalde software.
- Photoshop CC
- Lightroom
- Premiere CC
Photoshop CC - Gpu accelerated |
Systeemnaam |
Processor |
GPU |
In seconden, lager is beter |
HP Spectre 13-4159nd x360 |
Core i7-6500U |
HD 520 |
**
82,00 |
Asus UX305LA-FC017H |
Core i7-5500U |
HD 5500 |
**
97,00 |
Dell XPS 13 |
Core i7-5500U |
HD 5500 |
**
97,90 |
Microsoft Surface Pro 4 |
Core i5-6300U |
HD 520 |
**
100,00 |
Lenovo Yoga 2 Pro |
Core i7-4500U |
HD 4400 |
***
103,00 |
Microsoft Surface Pro 3 |
Core i5-4300U |
HD 4400 |
***
115,00 |
Asus T300 Chi |
Core M 5Y10c |
HD 5300 |
***
137,20 |
Microsoft Surface Pro 4 |
Core m3-6y30 |
HD 515 |
***
139,00 |
Asus UX305CA |
Core m3-6Y30 |
HD 515 |
****
149,00 |
Microsoft Surface 3 |
Atom x7-Z8700 |
HD Graphics |
*******
280,59 |
Lightroom - Exporteren |
Systeemnaam |
Processor |
In seconden, lager is beter |
HP Spectre 13-4159nd x360 |
Core i7-6500U |
***
95,00 |
Microsoft Surface Pro 4 |
Core i5-6300U |
***
95,00 |
Dell XPS 13 |
Core i7-5500U |
***
97,60 |
Asus UX305LA-FC017H |
Core i7-5500U |
***
101,00 |
Lenovo Yoga 2 Pro |
Core i7-4500U |
***
105,00 |
Microsoft Surface Pro 3 |
Core i5-4300U |
***
111,00 |
Microsoft Surface Pro 4 |
Core m3-6y30 |
****
127,00 |
Asus UX305CA |
Core m3-6Y30 |
****
133,00 |
Asus T300 Chi |
Core M 5Y10c |
****
138,80 |
Microsoft Surface 3 |
Atom x7-Z8700 |
*******
236,78 |
In Photoshop en Lightroom blijkt de Surface Pro 4 met i5-processor sneller te zijn dan de Surface Pro 3 met i5-cpu, terwijl de versie met Core m3 langzamer is. Toch vallen de prestaties niet tegen voor een processor met een tdp van slechts 4,5 watt.
In Premiere CC blijkt de Surface Pro 4 met m3 zelfs sneller te zijn dan de Surface Pro 3 met i5. Dat komt door de koelingsproblemen waarmee de Surface Pro 3 kampt. De Premiere-benchmark is vrij intensief, en zorgt ervoor dat de i5-cpu te warm wordt en zichzelf daardoor terugklokt. De Pro 4 heeft de koeling wel goed op orde, waardoor er geen problemen met throttling ontstaan.
Handbrake |
Systeemnaam |
Processor |
In seconden, lager is beter |
HP Spectre 13-4159nd x360 |
Core i7-6500U |
***
118,00 |
Microsoft Surface Pro 4 |
Core i5-6300U |
***
123,00 |
Asus UX305LA-FC017H |
Core i7-5500U |
***
137,00 |
Dell XPS 13 |
Core i7-5500U |
***
137,00 |
Lenovo Yoga 2 Pro |
Core i7-4500U |
****
158,00 |
Microsoft Surface Pro 3 |
Core i5-4300U |
****
158,00 |
Asus T300 Chi |
Core M 5Y10c |
*****
189,00 |
Asus UX305CA |
Core m3-6Y30 |
*****
197,00 |
Microsoft Surface Pro 4 |
Core m3-6y30 |
*****
211,00 |
Microsoft Surface 3 |
Atom x7-Z8700 |
*******
284,00 |
Multipar |
Systeemnaam |
Processor |
In seconden, lager is beter |
Asus UX305LA-FC017H |
Core i7-5500U |
****
66,00 |
Dell XPS 13 |
Core i7-5500U |
****
68,00 |
HP Spectre 13-4159nd x360 |
Core i7-6500U |
****
69,00 |
Microsoft Surface Pro 4 |
Core i5-6300U |
*****
72,00 |
Microsoft Surface Pro 3 |
Core i5-4300U |
*****
73,00 |
Lenovo Yoga 2 Pro |
Core i7-4500U |
*****
75,00 |
Asus T300 Chi |
Core M 5Y10c |
******
95,00 |
Asus UX305CA |
Core m3-6Y30 |
*******
106,00 |
Microsoft Surface Pro 4 |
Core m3-6y30 |
*******
110,00 |
Microsoft Surface 3 |
Atom x7-Z8700 |
*******
110,00 |
In Handbrake blijkt de Skylake-i5 ook weer goed te presteren en sneller te zijn dan de Broadwell-i7 in de Dell XPS 13. Anders dan in de benchmarks in Photoshop en Lightroom is de Surface Pro 4 met Core m3-processor hier iets langzamer dan de Asus UX305CA met dezelfde cpu. De onderlinge verschillen in Multipar zijn vrij klein en we zullen binnenkort eens kijken of we die benchmark kunnen verbeteren of vervangen om de verschillen tussen de uiteenlopende hardware beter duidelijk te maken.
Scherm: fijne beeldverhouding en meer pixels
De meest in het oog springende vernieuwing van de Surface Pro 3 ten opzichte van de Pro 2 was het nieuwe schermformaat. De breedte bleef gelijk, maar het scherm werd hoger, wat een beeldverhouding van 3:2 oplevert. Op de Surface-tablets na maakt alleen Googles Chromebook Pixel gebruik van die vrij zonderlinge beeldverhouding, die ons overigens goed bevalt. Dankzij de extra verticale ruimte kun je meer zien op websites en in documenten, waardoor je minder vaak hoeft te scrollen. Alleen bij het kijken van films heb je uiteraard niets aan de extra ruimte en zit je naar brede balken onder en boven aan het beeld te kijken.
Aan die beeldverhouding is bij de nieuwste Surface niets veranderd, maar het scherm is wel iets groter geworden. De diagonaal kon toenemen van 12,0" naar 12,3", doordat Microsoft de schermranden dunner maakte. Daarvoor werd de Windows-toets die bij de Surface Pro 3 aan de rechterkant van het scherm zat, opgeofferd. Dat was geen probleem, want Microsoft vereist al enige tijd geen fysieke Windows-toets meer op tablets die het besturingssysteem draaien.
Het scherm werd niet alleen groter, maar kreeg ook een hogere resolutie mee. Waar de Surface Pro 3 het nog met 2160x1440 pixels moest stellen, heeft de Surface Pro 4 een resolutie van 2736x1824 pixels gekregen. Daarmee komt de pixeldichtheid van het Surface Pro 4-scherm op 267ppi uit, waar de Surface Pro 3 het met 216ppi moest doen.
Dat nieuwe Surface-scherm ziet er goed uit; het is gelamineerd, waardoor de onvermijdelijke reflecties van een glanzend scherm meevallen. De kijkhoeken zijn goed dankzij het gebruik van een ips-paneel, dat afkomstig is van Samsung. Helderheid en contrast lijken op het oog ook goed, maar om dat wat beter te beoordelen voeren we een schermtest uit.
Zowel helderheid als contrast blijkt lekker hoog, wat samen met de hogere resolutie en het iets grotere formaat maakt dat het scherm van de Surface Pro 4 significant verbeterd is ten opzichte van de Surface Pro 3.
Tot slot kijken we naar de kleurweergave. Het lijkt erop dat Microsoft de schermen vanaf de Surface 3 beter is gaan kalibreren, want sindsdien zien we geen gekke kleurafwijkingen meer. Bij de grijswaardenmeting blijken rood, groen en blauw mooi in balans te zijn. De grootste afwijking wordt veroorzaakt door een iets te lage gammawaarde, waardoor kleuren er wat lichter uitzien dan zou moeten volgens de srgb-standaard. Over de weergave van de primaire en secundaire kleuren hebben we niet te klagen.
Warmtebeelden
De vorige, derde generatie, van de Surface Pro kampte met warmteproblemen als de hardware voor langere tijd zwaar werd belast. Dat leidde ertoe dat de kloksnelheid van de i5-processor in de Surface Pro 3 die wij hebben getest door throttling daalde tot 1GHz, terwijl adequate koeling de processor niet onder de 1,9GHz zou moeten laten komen.
Microsoft Surface Pro 4 met Core m3-processor (afbeelding: Ifixit)
Om bij de Surface Pro 4 niet tegen dezelfde problemen aan te lopen heeft Microsoft een aanzienlijk grotere heatsink gemonteerd. Zowel de uitvoering met Core m3- als die met i5- en i7-processor zijn voorzien van de grote koperen plaat tussen de accu en de achterkant van de tablet. Bij de hierboven afgebeelde uitvoering met passief gekoelde Core m3-processor bevindt zich wat loze ruimte aan de linkerkant van het moederbord, waar bij de snellere uitvoeringen de ventilator zit.
Om te zien in hoeverre die grote heatsink de magnesium behuizing van de Surface Pro 4 opwarmt, hebben we warmtebeelden van de Surface-tablets gemaakt. Het linkerwarmtebeeld laat de tablets in idle-toestand zien, terwijl het rechterwarmtebeeld gemaakt is na een halfuur Prime95 draaien.
In beide warmtebeelden staat de passief gekoelde Surface Pro 4 aan de rechterkant en de uitvoering met i5-processor links. De buitenkant is in idle-toestand maximaal rond de 29°C. Na een halfuur Prime is duidelijk te zien dat de tablets flink opgewarmd zijn en de behuizing op het warmste punt 45°C haalt. Dat is geen prettige temperatuur om de tablet in je handen te hebben, maar aan de randen is de tablet vijf tot tien graden koeler. Bovendien zul je niet snel met de tablet in de hand apps draaien die een halfuur lang volledige processorbelasting genereren. De passief gekoelde Surface heeft logischerwijs een wat grotere 'warme vlek', omdat de warme lucht niet door een ventilator wordt afgevoerd.
De belangrijkste vraag is echter of de koeling toereikend is en dat blijkt inderdaad zo te zijn. De benchmarks in deze review laten zien dat beide processors hun mannetje staan, ook onder langdurige belasting. De extra grote heatsink blijkt dus de warmteproblemen zoals bij de Surface Pro 3 te voorkomen.
Accuduur
Een lange accuduur is natuurlijk prettig en dankzij steeds zuinigere hardware is de accuduur van laptops en tablets in de afgelopen jaren steeds langer geworden. Een andere trend van de afgelopen jaren is het steeds verder verhogen van de schermresolutie, wat juist weer nadelig is voor de energieconsumptie.
Iets dergelijks heeft zich ook bij de Surface Pro 4 voorgedaan; de nieuwe 14nm-processor moet namelijk zuiniger zijn dan de 22nm-processor in de Surface Pro 3, maar de schermresolutie ging ook omhoog, van 2160x1440 naar 2736x1824 pixels. Extra pixels kosten de gpu meer moeite om aan te sturen en bovendien moet de backlight harder werken om dezelfde schermhelderheid te bereiken. Bijkomend nadeel voor de Surface Pro 4 is dat de nieuwe, grotere heatsink behoorlijk wat ruimte inneemt, waardoor er minder ruimte overbleef voor de accu. Dat betekent dat de capaciteit iets daalde, van 42,2Wh voor de Surface Pro 3 naar 38,2Wh voor de Surface Pro 4.
We testen de accuduur in drie scenario's; bij het continu browsen en scrollen door websites in Edge, het kijken van een video op 1080p-resolutie en het draaien van de PCMark 8 Creative-test.
- Browsen
- Video
- PCMark
- Opladen
Niet geheel tegen de verwachting in ligt de accuduur van de Surface Pro 4 onder die van de Pro 3. De zuinige processor weet niet te compenseren voor de kleinere accu en de vermoedelijk hogere energieopname van het scherm. Het verschil tussen de Surface Pro 4 met Core m3- en i5-processor is klein bij lichte belasting, zoals webbrowsen en filmkijken. Pas als de belasting omhooggaat, zoals bij PCMark, is de Core m3-processor zuiniger dan de i5, maar uiteraard ook een stukje langzamer.
Specificaties en fotogalerij
Merk en productserie |
Microsoft Surface |
Microsoft Surface |
Type |
Pro 4 (Core m3, 4GB, 128GB) |
Pro 4 (Core i5, 8GB, 256GB) |
Prijs en waardering |
Prijs |
Onbekend (17 winkels) |
€ 219,- (12 winkels) |
Eerste prijsvermelding |
Vrijdag 9 oktober 2015 |
Vrijdag 9 oktober 2015 |
Waardering |
3.5 van 5 sterren
|
3.5 van 5 sterren
|
Beeldscherm |
Schermdiagonaal |
12,3" |
12,3" |
Resolutie |
2736x1824 |
2736x1824 |
Beeldverhouding |
3:2 |
3:2 |
Schermtype |
Lcd |
Lcd |
Lcd-paneel |
|
Igzo |
Touchscreentechniek |
Capacitief |
Capacitief |
Multitouch |
Ja |
Ja |
Backlight |
Edge-lit |
Edge-lit |
Camera |
Cameraresolutie |
8Mp |
8Mp |
Cameraresolutie (voor) |
5Mp |
5Mp |
Technische specificaties |
Cpu/soc |
Intel Core m3-6Y30 |
Intel Core i5-6360U |
Aantal cores |
Dualcore |
Dualcore |
Klokfrequentie |
900MHz |
2GHz |
Geheugengrootte |
4GB |
8GB |
Opslag |
Opslagcapaciteit |
128GB |
256GB |
Opslagtype |
Solid state disk |
Solid state disk |
Geheugenkaart (mobiel) |
Micro-sd, micro-sdhc, micro-sdxc |
Micro-sd, micro-sdhc, micro-sdxc |
Accu |
Accucapaciteit (Wh) |
|
39Wh |
Accucapaciteit (mAh) |
|
5.087mAh |
Afspeelduur (video) |
9u |
9u |
Draadloze verbindingen |
Verbinding (wlan) |
802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n |
802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n |
5GHz-ondersteuning |
Ja |
Ja |
Verbinding (bluetooth) |
Bluetooth 4.0 |
Bluetooth 4.0 |
Mobiel internet (3g/4g) |
Nee |
Nee |
Gps |
Ja |
Ja |
Fysieke verbindingen |
Video uit |
Minidisplayport, wireless display (widi) |
Minidisplayport, wireless display (widi) |
Verbinding (usb/fw) |
Usb 3.0 |
Usb 3.0 |
Uiterlijke kenmerken |
Gewicht |
766g |
786g |
Hoogte |
201,42mm |
201,42mm |
Breedte |
292,1mm |
292,1mm |
Diepte |
8,45mm |
8,45mm |
Kleuren |
Zilver |
Zilver |
Besturingssysteem |
Besturingssysteem |
Windows 10 Pro |
Windows 10 Pro |
Overige specificaties |
Tablet-extra's |
Bewegingssensor, incl. stylus |
Bewegingssensor, incl. stylus |
Geschikt voor stylus |
Ja (actief) |
Ja (actief) |
Alternatieven
Lange tijd was het concept van Microsofts Surface-tablet uniek; geen enkele andere grote fabrikant bouwde een tablet met ingebouwde kickstand. Dat is onlangs veranderd en Lenovo en HP blijken ook brood te zien in dat concept. We zetten een aantal alternatieven voor de Surface Pro 4 op een rij.
Tablets:fill(white)/i/2000809632.jpeg?f=thumbmedium)
Ook HP heeft zijn tablet voorzien van een kickstand en een 3:2-scherm met een resolutie van 1920x1280 pixels. Net als bij de goedkoopste Surface Pro 4 zit er een Core m3 6y30-processor onder de motorkap en wordt een stylus meegeleverd. HP heeft een eigen metalen versie van de Type Cover gemaakt, die standaard meegeleverd wordt.
(0 reviews)
Laptops:fill(white)/i/2000593893.jpeg?f=thumbmedium)
De duurste versie van de Asus T300 Chi is een stuk goedkoper dan de Surface Pro 4 en is voorzien van een Core M-processor die niet onderdoet voor de Core m3 van de Surface Pro 4. Er zijn 8GB geheugen en een 128GB-ssd aanwezig. De schermresolutie is 2560x1440 pixels op een 12,5"-scherm. Net als bij de Surface Pro 4 waren we niet onder de indruk van de accuduur en ook de backlight-bleeding vonden we tegenvallen.
3 van 5 sterren
(2 reviews)
Asus Transformer T300 Chi Review: Convertible met ultrabook-allure
Tablets:fill(white)/i/1406615096.jpeg?f=thumbmedium)
Is de Surface Pro 4 je te duur, dan is het vorige model, dat al voor 800 euro te krijgen is, misschien een interessante keuze. Het grootste nadeel aan de Pro 3 is de oververhitting bij intensief gebruik, maar de accuduur is wel langer dan bij de Pro 4. Het geld dat je uitspaart, kun je gebruiken om de nieuwste Type Cover aan te schaffen, want die is gewoon compatibel met de oude Pro 3.
4.5 van 5 sterren
(31 reviews)
Microsoft Surface Pro 3 Review: Meer laptop, minder tablet
Conclusie
De Surface Pro 4 is duidelijk een doorontwikkeling van Microsofts Surface Pro 3-tablet, die in 2014 werd uitgebracht. Die tablet werd voorzien van een scherm met een 3:2-verhouding en we zijn blij dat Microsoft die verhouding bij de Surface Pro 4 heeft gehandhaafd. Het scherm werd wel groter en van meer pixels voorzien, terwijl de behuizing even groot bleef; een mooie upgrade dus.
Ook aan de binnenkant vonden mooie upgrades plaats. Haswell is vervangen door Skylake, ahci-ssd's door nvme-ssd's en de koeling kreeg een grotere heatsink, waardoor de processor niet meer te warm wordt, ook niet bij intensief gebruik. Andere verbeteringen zijn de 3d-camera en natuulijk de verbeterde stylus, die niet alleen prettiger en preciezer in gebruik is, maar bovendien gewoon magnetisch aan de zijkant van de tablet plakt, zodat je 'm niet snel kwijtraakt.
Vrijwel alles aan de Surface Pro-tablet is dus verbeterd en dat maakt het misschien wel extra jammer dat de accuduur zo tegenvalt. De accu werd kleiner, maar het scherm werd groter en de resolutie ging omhoog. Dat levert een accuduur van vijf en een half uur op en dat is voor een convertible matig. Bovendien is het bijna twee uur korter dan bij de Surface Pro 3.
Naast de accuduur vinden we de prijzen van upgrades en accessoires een nadeel van de Surface Pro 4. Een Surface-tablet is eigenlijk niet compleet zonder Type Cover en zeker de nieuwe versie integreert een prima toetsenbord en touchpad in de bekende cover, maar dat kost je helaas wel honderdvijftig euro extra. Ook de prijzen van hardwareupgrades staan niet in verhouding tot de prijs van de onderdelen. Een meerprijs van honderd euro voor een i5-processor ten opzichte van Core m3 is nog wel aanvaardbaar, maar wil je de grootte van werkgeheugen en ssd verdubbelen, dan betaal je nog eens driehonderdvijftig euro extra.
Zeker de duurdere versies van de Pro 4 vormen een prijzige aangelegenheid, maar daarvoor krijg je wel een erg goede tablet. Wat snelheid, scherm en bouwkwaliteit betreft behoort de Surface Pro 4 tot de top van de Windows-tablets en -convertibles. Mocht Microsoft volgend jaar een Surface Pro 5 maken, en die kans achten we niet gering, dan zou een langere accuduur de Surface Pro helemaal af maken.
Eindoordeel