Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Chris Broesder

Redacteur mobile

LG Nexus 5X Review

Goede allrounder en waardige opvolger

Conclusie

Met de Nexus 5 betaalde je om stock Android te draaien een tol in de vorm van een matige camera en accuduur. Zo is het niet bij de 5X; dit is in vele opzichten een prima smartphone en op sommige fronten is hij zelfs zeer goed. Zeker in situaties met weinig licht blinkt de camera uit: op dat gebied verslaat hij zelfs de Samsung Galaxy S6. Daarnaast oogt het scherm wat mooier dankzij de betere contrastverhouding. Wel hadden we graag gezien dat de maximale helderheid net wat hoger zou liggen, aangezien dat praktisch is als de zon flink schijnt.

Hoewel de Nexus 5X een langere accuduur heeft dan de Nexus 5, is het nog steeds geen hoogvlieger. Wel kan hij zich meten met de meeste directe concurrenten. Daarmee zijn de grootste irritaties ten opzichte van de Nexus 5 verholpen, maar Nexus-gebruikers zijn in onze ervaring vaak intensieve gebruikers en een lader meenemen is met de 5X dan ook nog steeds geen overbodige luxe. Vanwege de usb-c-stekker is het sowieso aan te raden een lader bij je te hebben.

In dagelijks gebruik is de Nexus 5X bijzonder responsief en laat hij bijna geen vertragingen of haperingen zien, zelfs niet bij intensief gebruik. Dat komt deels doordat hij stock Android draait zonder extra laag over het besturingssysteem, zoals andere fabrikanten doorgaans implementeren. Ook de vingerafdrukscanner is een grote factor in het gevoel van snelheid bij de 5X.

Of je de Nexus 5X mooi vindt of niet is natuurlijk subjectief en de meningen zijn verdeeld. Het ontwerp is wat simpel, hoewel de cameraglooiing en vingerafdrukscanner hem wel een eigen uitstraling geven. Daarnaast is hij bijzonder licht en houdt hij fijn vast. Dat de speaker er niet heel erg op vooruit is gegaan sinds de Nexus 5 vinden we jammer.

Dankzij de relatief hoge adviesprijs biedt de Nexus 5X niet dezelfde prijskwaliteitverhouding als zijn voorganger en voor hetzelfde geld koop je nu ook een Galaxy S6, die een beter scherm en langere accuduur heeft. Maar de Nexus 5X draait stock Android en dat is een van de belangrijkste redenen om voor dit toestel te gaan. Wanneer Google een nieuwe Android-versie uitgeeft, kun je er met de 5X bovendien direct mee aan de slag. Zo ben je verzekerd van de meest verse functies en beveiligingsupdates.

Het is jammer dat de 5X in Nederland fors duurder is dan in de Verenigde Staten. Als dat niet zo was geweest, dan had hij de toptoestellen van dit moment op het gebied van prijskwaliteitverhouding verslagen. Nu ligt het net wat genuanceerder: hij biedt net niet het allerbeste voor het minste geld, maar zoek je een goede allround smartphone met topcamera en vloeiende Android-ervaring, dan is de 5X een solide keuze.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (273)

Wijzig sortering
Jullie mogen wel eens wat doen aan die camera review. Die foto van die kat bijvoorbeeld, de ene foto is overduidelijk belicht voor de kat, terwijl de andere foto belicht is voor de huizen aan de andere kant van het raam. Dit is echt appels met peren vergelijken en hier kan je echt niets uithalen. Bovendien verschilt het perspectief in alle foto's ook nogal. Ten slotte is de enige foto die ik wil zien en waar je wat aan hebt niet meegenomen in de vergelijking, die van de testkaart.

Een aantal tips. Zorg dat je de belichting zo consistent mogelijk krijgt over alle foto's. In het beste geval, indien de camera dit ondersteunt zorg je dat je de belichtingswaarden (sluitertijd, diafragma en iso waarde) hetzelfde instelt. En als het even kan neem je ook de witbalans mee. Indien dit niet wordt ondersteund zorg je in ieder geval dat je de camera hetzelfde onderwerp juist belicht. Dus of driemaal focussen op de kat, of driemaal op de huizen in de achtergrond

Wat betreft het perspectief kan je het beste investeren in een statief met een grip. Ook is het niet handig om bewegende objecten (zoals de kat) te fotograferen.

Met die testkaart zijn jullie goed op weg. Neem de vorige twee tips daarin mee, en voeg de foto's ook daadwerkelijk toe aan de vergelijking.
Het instellen van sluitertijd etc is een mooie test voor een DSLR, maar niet voor een telefoon. Met een telefoon is voor 90% van de gebruikers het belangrijkste wat de camera 'vanzelf' vastlegt. Als hij, zoals bij de Nexus 5 in het donker, daarbij de verkeerde belichting kiest, is de foto mislukt. En mensen die snappen hoe belichting werkt zullen waarschijnlijk een ander apparaat als 'echte' camera gebruiken.

Ik heb een spiegelreflex, waar ik met alle plezier alles op instel voor de mooiste foto. Maar even een snapshot van mijn boodschappenlijst met mijn telefoon moet vanzelf goed gaan.
Ik snap wat je bedoelt en dit zijn zeker punten die in de review meegenomen moeten worden, maar elke telefoon kan tegenwoordig wel redelijk focussen en de belichting inschatten, daar maak ik me niet zo druk om als ik zo'n review lees. Ik ben niet zo geinteresseerd meer in de kwaliteitsverschillen tussen de autofocus modi van de camera's. Dit kan je bovendien makkelijk meenemen in het geschreven deel van de review.

Wat mij meer interesseert is de verschillen in kleur (de saturatie bijvoorbeeld), de gegenereerde ruis, het dynamische bereik, de scherpte van de foto en de eventuele distortie van de lens, etc. Deze eigenschappen zijn gewoon niet te vergelijken als de foto's zo verschillen. Dit is bovendien iets wat ik denk dat meer mensen willen weten als ze een review lezen op Tweakers. Als ze een review lezen op de website van de consumentenbond dan snap ik dat 90% van de mensen weten wat zo'n camera point en click doet, maar ik denk dat de verhoudingen hier anders liggen.

[Reactie gewijzigd door rickstick op 26 oktober 2015 15:44]

Niet mee eens. Was een van de functies die ik vaak gebruikte bij mijn oudy SE k750i (modded).

Je kon dan bijv. in het donker je mob ergens neerzetten en 10s de shutter open laten.
Omdat je deze post met min of meer dezelfde inhoud ook op het forum hebt gedaan, verwijs ik hier even naar het forum.
Klopt inderdaad, misschien handig om daar verder te gaan. Ik bedacht me na het posten van mijn reactie dat suggesties beter thuishoren op het forum dan hier.
[...]zijn jullie goed op weg
Ik zou ' m aannemen. Hij weet het duidelijk heel goed ;(

[Reactie gewijzigd door Jack Flushell op 7 november 2015 09:59]

Ik zou wel eens willen weten waarom dit toestel ruim 100 euro duurder moet zijn dan in de VS. Denkt Google dat Europeanen te veel geld hebben?

Als alternatief wordt de Oneplus 2 zonder prijs genoemd. Waarom? De prijs is bekend.
Verder valt me op dat er gezegd wordt dat de Oneplus 2 een niet heel goede accuduur heeft. Mijn ervaring is anders. Zelfs na een dag intensief gebruik lukt het me niet om de accu voor het einde van de dag leeg te hebben. Bij normaal gebruik is er nog 60% over.
Wss vanwege valuta en BTW effecten. De dollar is flink gestegen de afgelopen tijd en de BTW wordt 99/100 keer niet genoemd op de Amerikaanse website.
volgens de huidige wisselkoers is 1 U.S. dollar =0.906043309 Euros
dat maakt dat 379 Dollar dus 343.3904141 euro is.
het verschil tussen de €479 en €343 is €135.
€135 is 39% van de originele $379.
de USA kent geen BTW maar Salestax. de hoogt hiervan is per staat verschillend, maar ik heb ze nog niet boven de 25% kunnen vinden.
Het heeft volgens mij ook veel te maken met de verwachtingen van de wisselkoers in de toekomst. Amerika zou weer meer rente gaan geven waardoor investeerders in dollars gaan beleggen, en de dollar meer waard wordt.

Bedrijven zullen het makkelijker vinden om nu een hogere prijs te vragen dan de prijs halverwege te verhogen.

Moet het wel gezegd worden dat het niet echt opschiet met de dollar koers, terwijl de prijzen nu toch al wel een half jaar lang "te hoog" zijn in Europa.
379 USD x1.21 (tax) = 458,59 USD. Dit is met de huidige koers €415,75. De verkoopprijs hier is €479, wat het toestel 64 euro duurder maakt, en niet 'ruim' 100EU. Of je dat prijsverschil acceptabel vindt of niet moet je natuurlijk zelf weten, maar niets stopt je om dit toestel vanuit de VS te importeren of bijv. vanuit de UK te laten toesturen (£339 = €471).

BTW en de Amerikaanse sales tax buiten beschouwing gelaten is het verschil in de verkoopprijs 'maar' 53 euro, trouwens. Zie ook mijn reactie hier.

Vergeet ook niet dat de euro nog slechter gestaan heeft niet kort geleden, wat ongetwijfeld meegespeeld heeft in de prijsstelling. Daarnaast kan het ook zijn dat mensen in Europe gewoonweg meer uit kunnen of willen geven dan mensen in de VS, wat ook een hogere vraagprijs hier kan verklaren. Niet dat ik het er geheel mee eens ben of dat ik er blij mee ben dat het toestel hier duurder is, maar het is geen filantropisch bedrijf en we moeten niet vergeten dat veel zaken hier weer beter geregeld zijn dan in de VS.

[Reactie gewijzigd door Mmore op 26 oktober 2015 08:40]

De sales tax in de VS is zo'n beetje max 10%, en jij rekent met het zotte Nederlandse tarief. Een Nexus uit een amerikaanse winkel kost je misschien 417 USD, en laat dat nu nog geen 380 EUR zijn, een verschil van iets meer dan 100 EURO. Dit is een absurd hoog verschil en maakt dit middlerange toestal plots net zo duur als de Galaxy S6.
Consumentenbescherming en garantie in de EU verder gaat dan in de VS. En dat moet ook betaald worden. En dan nog natuurlijk de werknemersbescherming in de EU: loonkosten zijn daardoor in de EU hoger dan in de VS. Heel simpel voorbeeld: onze doorbetaalde vakantiedagen moeten ook betaald worden.

En over het "zotte Nederlandse tarief": vergelijk de NL overheidsvoorzieningen eens met die van de VS. In de VS is geen stuk asfalt te vinden dat niet vol zit met gaten, domweg omdat de overheid daar geen geld aan wil uitgeven. En zo zijn er nog veel meer zaken. Kunnen we hier natuurlijk ook gaan doen, dan kan de belasting fors omlaag.
Dat de belasting hier hoger ligt dan elders kan je Google niet kwalijk nemen..... (de hoge prijs van het toestel wel, en daar ben ik het helemaal mee eens, maar je kan over de belasting niet op Google boos worden ;)). Een eerlijke vergelijking zou misschien zijn:

Nexus 5X in de VS: $379 / €343
Nexus 5X in NL: $437 / €396

Prijsverschil van dus 53 euro (58 dollar). Exclusief BTW.
Jawel zeker wel en dat geldt ook voor Microsoft en Apple. Sinds begin dit jaar is hun prijstrategie niet meer dat de dollarprijs gelijk stond met de euro dwz $599 = €599. Wat er nu gebeurd is gewoon absurd, de verschillen liggen in de range van +/-€100 en dat kan nooit zomaar door wat koersstijgingen gebeuren. In het verleden hadden we een sterkere euro tov de dollar en toen haden we ook geen lagere prijzen. Hier is gewoon wat anders aan de hand :(
Misschien zie ik het te simpel, maar het toestel komt toch niet uit de VS?
Het toestel zelf verschilt al van de VS versie, dus horen de EU versies daar al niet te zijn.
Waarom zou er dan een sales tax van de VS op staan?
De prijs in de US is zonder sales tax. Dus $379 vs $398. Het scheelt dus 20 dollar.
20? Reken het nog maar eens uit.
Gaan we zeuren over 1 dollar?
Wut??

Laat ik het eens rustig en stap voor stap uitleggen zodat je het hopelijk ook snapt. Allereerst de reden dat we aan het rekenen zijn: we willen graag weten hoeveel duurder het toestel in Nederland is dan is de Verenigde Staten. Dit is omdat veel mensen vallen over het grote prijsverschil.

Wat gaan we precies berekenen? De prijs zonder enige vorm van BTW (in Nederland) of Sales Tax (in Amerika). Dan hebben we namelijk als uitkomt de netto verkoopprijs van Google / LG. Dat is het eerlijkst vergelijken, omdat Google weinig kan veranderen aan het belastingstelsel hier of daar. With me so far? :)

Voordat we aan het rekenen gaan blijft er nog één probleem over: in Amerika wordt het toestel in dollars verkocht. In Nederland gebeurd dat in Euro's. Om te kunnen vergelijken moet je dit omzetten, wat ik op het moment van schrijven van mijn post met de calculator van Google gedaan heb.

Oké, hier gaan we. In Amerika wordt het toestel verkocht voor $379. Dit is al zonder belasting ("Sales Tax", hoogte verschilt per staat). Het enige wat we nog even moeten doen is dit omzetten naar euro's toe. We hebben dan 343 euro's voor het toestel zonder belasting in de VS.

Nu we de prijs in de VS weten (zonder belasting) in zowel dollars (379) als euro's (343) kunnen we de Nederlandse prijs gaan berekenen. De prijs in Nederland is 479 euro. Dit is inclusief 21% BTW. Om de prijs (eerlijk) te kunnen vergelijken halen we de BTW ervan af. Dit kan heel makkelijk op de volgende manier: Je pakt het volledige bedrag (479), deelt door 121 en vermenigvuldigd het met 100. Je houdt dan de netto verkoopprijs over. De prijs exclusief BTW dus. Dit is (afgerond) 396 euro. Nu willen we dit ook graag in dollar's weten, maakt vergelijken wat makkelijker ;) 396 euro staat gelijk aan 437 dollar (afgerond).

Om terug te komen op mijn oorspronkelijke punt, het prijsverschil tussen de States en hier zonder dat we de belasting erbij betrekken,

Nexus 5X in de VS: $379 / €343
Nexus 5X in NL: $437 / €396

Prijsverschil van dus 53 euro (58 dollar). Dit is hoeveel duurder het toestel in Nederland is. 53 euro duurder dan in de Verenigde Staten. Dat onze BTW dit verschil NOG groter maakt, daar kan je Google niet de schuld van geven..

Ik hoop dat de bovenstaande uitleg volstaat. Ik heb het zo eenvoudig mogelijk voor je gehouden. ;)
De US versie ondersteunt niet alle LTE banden in Nederland.

Daarbij is de klacht over het prijsverschil legitiem in het opzicht dan andere fabrikanten een veel minder groot verschil in de USD>EUR calculatie hebben zitten.
Valt mee hoor, de nieuwe HTC A9 kost in de VS bijvoorbeeld 399 dollar en hier 599 euro. Die vergelijkingen met de S6 van Samsung zijn leuk, maar dat is een oud toestel waar in januari al een opvolger voor komt. Vergeet niet dat dit adviesverkoopprijzen zijn.
Ongepast om de galaxy S6 oud te noemen daar zijn Exynos SOC de vloer aanveegd met alle (!) concurrentie in Android-land.
Laat staan deze midrange 808 van Snapdragon, wat toch als een lichte teleurstelling wordt gezien. Ook het unieke 3 GB ddr4 geheugen en de hele goede camera van de S6 doe je te kort.

Toen de Nexus 5 met de Snapdragon 800 uit kwam was dat de 2e implementatie van die SOC en op dat moment een TopNotch ! En sterker, je hebt qua gebruiks ervaring nog steeds niet veel te klagen met deze SOC en vanilla android
Dus een Cheverolet camaro uit 1972 kun je niet oud noemen omdat hij de vloer aanveegt met een Toyota aygo uit 2015?
volgens mij zeggen prestaties niets over de leeftijd :)

desalniettemin presteert de S6 inderdaad prima
Je vergeet ook dat de Amerikanen nog een play store tegoed krijgen van 50$ bij aanschaf dus het verschil is eigenlijk nog groter. Met dat betreft worden we extra genaaid.
Verstandiger is het om dit toestel pas te gaan halen na een prijsdaling en niet de volle mep nu te gaan betalen.

[Reactie gewijzigd door Miki op 26 oktober 2015 08:51]

Play tegoed was alleen voor pre-orders voor 25 oktober 2015. Zie de Amerikaanse Google Play Store pagina. En ja, je kan waarschijnlijk beter even wachten tot de prijs daalt.

[Reactie gewijzigd door Mmore op 26 oktober 2015 08:42]

Dan is dus de grote vraag... Hoe snel zal dat gebeuren? (en in welke mate)
Mijn voorzichtige inschatting zegt dat we begin volgend jaar (feb/maart) "amerikaanse" prijzen (of iig stabiele prijzen) gaan zien (zie nexus 5 en 6 prijshistorie voor referentie). En misschien rond juni/juli stuntprijzen (of nog een keer 50 eu eraf).
Dat is al sneller dan ik had verwacht! (mocht het natuurlijk uitkomen). Misschien wel een leuk verjaards cadeau van maken dan ;-)

in ieder geval bedankt!
In de VS heb je geen BTW maar sales tax. Die verschilt per staat. Er zijn staten waar de sales tax 0% is (geldt ook wanneer je daar woont en iets op internet aanschaft) waardoor je het toestel ook werkelijk voor 379 USD in je hand hebt. En dat is momenteel omgerekend 343 euro.

Sales tax kan je niet terugkrijgen bij het verlaten van het land overigens. Om appels met appels te vergelijken zou je het ook hier zonder 21% belasting (479/1.21 = 395 euro) moeten beschouwen.
Ik heb hier een berekening gedaan zonder belasting mee te nemen in de prijs. Dat lijkt mij inderdaad de eerlijkste manier om te vergelijken.
+1Anoniem: 470811
@Mmore4 november 2015 16:55
Even een late reactie, maar volgens mij bereken je het niet helemaal goed.

Prijs in US: $ 379 ex. sales tax
Prijs in EU: € 479 inc. btw (21%)
Prijs in EU: € 396 ex. btw (afgerond op hele Euro's: ((479 / 121) * 100)
EU prijs in US: € 396 = $ 430 (afgerond op hele Dollars*)
Prijs verschil is: $ 51 = € 47 = 13,5% (afgerond op hele Euro's*)
Prijs verschil inclusief BTW: € 56,87

Zaak is niet het dollar bedrag eerst te vermeerderen met de BTW van NL. Eerst terugrekenen naar de basis, namelijk de BTW er af halen en dan omrekenen naar Dollar. Daarvan het prijs verschil berekenen en dat weer omrekenen naar Euro en (eventueel) BTW er weer bij op rekenen.

*) wisselkoer d.d. 04-11-2015
Over het algemeen geldt: hoe duurder het toestel (hoe meer high-end geprijsd dus) doe groter het prijsverschil tussen Europa en de VS is (vooral als gevolg van de huidige wisselkoers).
Nu is deze Nexus relatief goedkoop dus is het prijsverschil nog geen 100 euro, maar de echte high-end toestellen die hier 699 of meer kosten zijn ruim 100 euro duurder. ;)
Daarnaast kan het ook zijn dat mensen in Europe gewoonweg meer uit kunnen of willen geven dan mensen in de VS, wat ook een hogere vraagprijs hier kan verklaren.
Zeer vreemde en eigenlijk gewoon foutieve stelling. Het BBP (P staat voor persoon) is dus per persoon veel hoger dan de meeste landen van Europa.
Waarbij het BBP van de VS dus een heel pak hoger is nog zelfs tov Duitsland of het VK.
Nee. P staat voor Product. Bruto Binnenlands Product.

Jij refereert denk ik naar het BBP per capita --> per hoofd.

Bruto binnenlands product per capita
Dit is het bbp van een land gedeeld door het aantal inwoners van dat land.

Het bruto binnenlands product (bbp) is de totale geldwaarde van alle in een land geproduceerde finale goederen en diensten gedurende een bepaalde periode (meestal een jaar). Meestal wordt met dit begrip het bruto binnenlands product tegen marktprijzen bedoeld.
Omdat de OnePlus 2 niet in de normale (web)winkel ligt. Op deze pagina wordt de prijs overgenomen uit de Pricewatch en daar staan (web)winkels in.
En daarom kan ik iedereen de Idol 3 van Alcatel aanbevelen, de ware Nexus van 2015 naar mijn mening. Een lage prijs, het meest heldere/mooie scherm (beter dan Iphone 6 plus) wat je je voor kunt stellen (+700 nits), de beste (zeer luid ook) stereo speakers op een telefoon (Harman/jbl), zeer goede accuduur, snappy android, mét SD slot, 'Nexus uiterlijk' (geen 'tepel' camera), vrijwel stock Android, zeer goede sony imx214 camera, 8MP front facing, etc.

Kortom, een rogue Nexus die relatief onontdekt is. De i3 5.5 biedt meer waar voor z'n geld dan de 5X.

[Reactie gewijzigd door g1de0n op 26 oktober 2015 11:42]

En wat voor soc zit daar in? Hoe zit het met clean Android?
Iedere alcatel die ik tot dusver heb vast gehouden was het het tegenovergestelde van een Nexus. Bloated en traag dus. Het enige wat overeen kwam is de matige bouwkwaliteit en de slechte camera, al heeft Google dat laatste deze iteratie opgelost.
Lees anders even mijn volledige schrijfsel. De Qualcomm 615 presteert prima wat dat betreft en is reeds voorzien van de nodige updates. Als benchen niet je hobby is en je het niet erg vindt dat de i3 5.5 een fractie langzamer is dan de Galaxy S6 dan zit je goed. Real life use is het sleutelwoord en dat doet hij prima, zelfs high-end games. Het grote geheel is gewoonweg zeer sterk.

[Reactie gewijzigd door g1de0n op 26 oktober 2015 09:58]

Ik kan er ook niks aan doen dat je je post later hebt bijgewerkt naar een vollediger verhaal.

Nog steeds moet ik het updatebeleid van Alcatel nog zien...
Dat kan. Fyi, Alcatel heeft inmiddels meer updates uitgebracht dan de meeste andere merken, Google daargelaten. Er valt helemaal niks te klagen eigenlijk, verfrissend wel.
Ik vind het belangrijker dat ze de benodigde sources en up-to-date drivers/firmware vrijgeven zodat derde partijen zoals Cyanogenmod er wat zinnigs mee kunnen, zoniet, dat mag je dit geen "rogue" Nexus device noemen.
Een Nexus toestel behelst meer dan alleen de mogelijkheid om custom software te draaien, dus ik mag de i3 5.5 dat wel noemen.

Er wordt trouwens hard aan gewerkt:
http://forum.xda-develope...l/cm-port-t3149278/page19
Mee eens, maar een toestel een nexus vervanger noemen puur omdat hij bang-for-buck value heeft is ook wat kort door de bocht.

Waar ik op doelde is het volgende:
Binary drivers:
https://developers.google.com/android/nexus/drivers

Source code voor kernels van nexus devices:
https://source.android.com/source/running.html
Ik begrijp je punt, maar je maakt hem nu twee keer. Cyanogen mod runt inmiddels op de 4.7 al en de 5.5 zal spoedig ook aan de beurt zijn. Het is nog een jong toestel met veel groeipotentieel.

http://forum.xda-develope...alcatel-onetouch-t3225533

Deze reviewer van Mashable ziet de parallellen met Nexus eveneens:

http://mashable.com/2015/...ol-3-review/#AYhq_opiNmqw

[Reactie gewijzigd door g1de0n op 26 oktober 2015 15:55]

Marshmallow?
Vingerafdrukscanner?
Marshmellow komt eraan en ipv de inferieure (grapje, moet kunnen) vingerafdruk-techniek heeft de i3 een iris-scanner. Tja, je gaat all out of niet. http://m.androidcentral.c...nts-unlock-alcatel-idol-3

[Reactie gewijzigd door g1de0n op 26 oktober 2015 10:11]

"Marshmellow komt eraan", daar zou er niet op rekenen. Ik kan nergens een officiële bron vinden van Alcatel over dit. Er zijn mensen die zeggen dat het niet komt en mensen die zeggen dat het wel komt, laat staan dat iemand weet te zeggen wanneer.

EDIT: Na lang zoeken zie ik nu op Reddit een post staan voor een bevestiging! Één hele comment op een Facebook vraag, dat is niet betrouwbaar. Wat ook niet echt fijn is, is het feit dat ze juni of july quoten als release datum. Dat is dus 8 maanden later dan een Nexus apparaat.

Daar komt bij dat ze hun flagship van vorig jaar (Idol X) nog niet eens 5.0 of 5.1 hebben gegeven. Die zit vast op 4.2 of 4.4.

Als dit niet het geval is hoor ik dat graag, maar voor nu klinkt het niet erg geloofwaardig.

[Reactie gewijzigd door brammetje1994 op 26 oktober 2015 15:47]

Ten eerste de Idol X was geen daverend succes, de Idol 3 is dat over de breedte internationaal gezien wel. Het publiek is eveneens breed, van jong tot oud en van novice tot power user. Dat kan vanwege de lage prijs en dus ook de bang for buck die je krijgt.

"We've been very committed to our IDOL 3 line this year, and will remain committed to making performance and security updates available as needed. With regards to an Android M upgrade, we will share this information just as soon as we're able. "

Ten tweede is dat aangekondigd op het Facebook account van Alcatel en is even later verwijderd. Deze thread is interessant:

https://www.reddit.com/r/..._is_confirmed_for_idol_3/

Ik heb zelf gesproken met een rep van Alcatel en die vertelde mij eveneens dat Android M eraan komt. Er wordt as we speak aan de nieuwe update gewerkt in ieder geval.

[Reactie gewijzigd door g1de0n op 26 oktober 2015 15:54]

Dat heb ik dus allemaal gelezen.

Dat eerste antwoord: "We've been very committed to our IDOL 3 line this year, and will remain committed to making performance and security updates available as needed. With regards to an Android M upgrade, we will share this information just as soon as we're able. ", is dus de standaard tekst die iedere fabrikant geeft. Dat is niet een bevestiging.

Dat thread op reddit heb ik ook gelezen en daar geeft de facebook comment zelf aan: "We plan to upgrade the Idol 3 5.5 next year June or July."
Allereerst is juni/juli belachelijk voor een update. Dat is meer dan 8 maanden later, voor wat hun eerste internationale flagship noemt. De Nexus 5X heeft hem nu. Dat kun je toch niet vergelijken?

Ten slotte "wordt er nu aan gewerkt", dat doet LG, Samsung, Sony, etc ook. Maar LG heeft aangegeven dat hij nog voor december er is en Samsung voor het einde van het jaar én dit officieel bevestigd.

Alcatel heeft nog nooit geweldige updates geleverd, begrijp me niet verkeerd, dat is prima als ze daar nu mee starten. Maar vergelijkbaar met een Nexus is alle bloatware niet en het update beleid ook niet.

Software is dus voor velen een absoluut nadeel aan de Idol 3.
Ik vind je verhaal vreemd. Mijn i3 heeft binnen een relatief korte tijd al drie updates gehad, die de telefoon hebben getransformeerd naar een zeer strakke ervaring met een sublieme camera. Jouw kritiek jegens Alcatel wat betreft het update-beleid gaat dus zeker niet op, met betrekking tot de Idol 3. Bedrijven/filosofieën kunnen veranderen, men kan leren en naar mijn mening heeft Alcatel dat gedaan. Geluisterd naar haar klanten. De bloatware valt overigens heel erg mee, die kan je tevens uninstallen.

De woorden "We've been very committed to our IDOL 3 line this year, and will remain committed to making performance and security updates available as needed. With regards to an Android M upgrade, we will share this information just as soon as we're able", worden gestaafd met daden. Vanwege deze daden geloof ik de Alcatel rep die ik gesproken heb en de rumours die allerhande aanwezig zijn. Zelfs al zou de i3 hypothetisch geen upgrade krijgen naar Android M, dan nog is het waanzinnig veel knal voor je Euro.

Vers van de pers, nog eens bevestigd:

"ALCATEL ONETOUCH Hello Bryan, Стефан and Mirza. We will publish soon the schedule for the Android 6.0 update on #IDOL3. Stay tune!
2 · 13 hours ago"

En over de Idol X:

"For the time being, we don't have any Android 5 update scheduled for IDOL X. We have discussed the viability of updating it, but the compatibility between the device and Lollipop is not enough to keep a good user experience.
"

Lijkt me duidelijk.

[Reactie gewijzigd door g1de0n op 26 oktober 2015 16:31]

Ik denk dat jij niet goed begrijpt wat iemand met een Nexus software ervaring zoekt. Dat is vanilla Android, met gegarandeerde snelle updates. Hoe je het ook went of keert, de Alcatel Onetouch Idol 3 is dat niet.

Ze zitten op Android 5.0, het OS wat ouder dan een jaar is. Ze geven updates, maar dat zijn tot heden toe geen vernieuwde Android versies. De "updates" die ze geven zijn gewoon verdere optimalisaties en eigenlijk dus geen updates/upgrades, want functionaliteit wordt toegevoegd, maar hoog uit werkende gemaakt.

Dan heb je het aspect van een heftige skin en bloatware. Dat is ook niet wat bij een Nexus hoort. Nexus heeft vanilla Android zonder toevoegingen.

De IDOL X+ is het flagship van 2014. Hij kwam op 3 juni op de markt met een OS van februari 11, 2013. Deze is geupdate naar Android 4.4.2 van december 9, 2013. Daarna heeft hij niks android upgrades meer gekregen.

Aangezien ze geen officiele "Ja" durven te geven, laat staan een datum te prikken, denk ik dat we de historie even laten spreken, aangezien me die betrouwbaarder lijkt dan wat een "rep" heeft gezegd.

Sommige mensen willen gewoon een snelle update naar de nieuwste versie. Dat bied Alcatel als een van de minste, dus zeg dan niet dat ze qua software ook maar een klein beetje vergelijkbaar is of een ware "Nexus" is. Daar zijn andere telefoons nog vele male beter in.
Ik heb zelf meerdere 'Nexii' gehad dus ik begrijp zeker wel wat iemand zoekt in een Nexus toestel. Niet alleen tijdige updates, maar ook het toestel an sich, de prijs, de bang for buck en de ongeschreven regel van het spartaanse, doch strakke uiterlijk.

Ik weet niet hoe jij erbij komt dat de skin heftig is, want dat is hij allerminst. Misschien ben je in de war met Samsung :)

Zoals ik al zei is de Idol X geen succes te noemen en zoals Alcatel zelf al netjes heeft aangegeven zouden de hard- en software niet door één deur passen. Dat jij het daar niet mee eens bent is tot daaraan toe, maar lees dan wel even wat ik schrijf, dan hoef je jezelf niet weer te herhalen.

Nogmaals, Alcatel heeft het zo'n 13 uur geleden weer bevestigd dat de M update eraan komt en moeten we nog even geduld hebben. Is niet te veel gevraagd, toch?

Ik weet niet hoe oud je bent, maar een aantal jaar geleden stond de Nexus nog voor bang for buck: een relatief lage prijs en high-end specs, een soort visitekaartje van Google. Vandaar de Nexus verwijzing. Ik heb nergens gezegd dat het een "werkelijke" Nexus is, want dat is hij officieel niet. Ik ben zeker niet de enige die de parallellen heeft gezien met het fenomeen Nexus. Ik verwijs je dan ook bv. door naar de link van mashable hierboven.

We gaan het zien. We gaan het meemaken. Tot die tijd rent de i3 rondjes om de concurrentie heen als het om prijs/kwaliteit-verhouding gaat.

-Sent from my 'Rogue Nexus' ;)
Bang for buck is niet wat Nexus is. Dat is enkel de Nexus 4 en 5 van LG geweest. De Nexus One, Samsung Nexus lijn, Motorola Nexus en ook dit jaar wederom zijn het gewoon geen echte zielharde back for buck toestellen.

Met de heftige skin bedoel ik de aangepaste iconen, apps en nog erger "lite" versies van betaalde apps die erbij komen. Ik vind dit persoonlijk geen probleem, maar dit zul je nooit tegenkomen op een Nexus.

Het is een beetje gemakkelijk om er zo vanaf te komen. "Het model van vorig jaar gaat niet goed samen met software." Ze hebben van te voren gekozen voor Mediatek en dit is gewoon algemene kennis. Dit hadden ze kunnen weten. Dit jaar hebben ze een Snapdragon, maar dat neemt niet weg dat ze de support voor hun jaar oude flagship feitelijk na 5 maanden hebben laten vallen.

Ik kan zelf dat bericht trouwens helemaal niet vinden. Ga er vanuit dat het een credible source is, maar wederom: Tijd. Nexus heeft de update al. Elke dag zonder update is verder weg van alles waar Nexus voor staat.

Je kan aan mijn naam schatten hoe oud ik ben. Ik zie alleen weinig vergelijkbare kenmerken met de Nexus. De Nexus is niet altijd een visitekaartje geweest van Google om goedkoop high-end toestellen aan te bieden. Het is een telefoonlijn geweest voor developers en een hardware lijn om hun software te showcasen om aan fabrikanten te laten zien wat hun beeld is van een Android telefoon.

Ik zeg niet dat de idol 3 geen mooie bang 4 buck telefoon is, maar als jij dat als core value ziet van Nexus, dan zie je dat helemaal verkeerd, want dat is Nexus niet. Nexus is software. Niet hardware.
Je overdrijft schromelijk, met alle respect, Brammetje. Nexus is door de jaren heen veranderlijk gebleken en bang for buck is ab-so-luut wel een key aspect geweest en nog steeds is (lees: Nexus 5X voor $379 bv.) High-end specs voor een gunstige prijs. In Nederland is dat nooit echt zo geweest omdat we geen eigen Playstore hebben. In de U.S. en de U.K. is/was dat wel anders.

Snippet: "Unlike most phones, Nexus phones are sold off-contract for very reasonable prices. The Nexus 4 starts at $299 off-contract, and it’s composed of fairly high-end hardware. "

Ook wat betreft de skin overdrijf je schromelijk, want de skin is verre van "hevig". Ik quote Androidcentral: "The Idol 3 comes with a very vanilla version of Android 5.0.2. While the icons have been changed, and a few features (like audio enhancements) have been added to the settings, you still have a basic Android build on board."

Je herhaalt jezelf weer mbt het update-beleid van de X. Alcatel heeft haar gegronde redenen blijkbaar, dus als het technisch niet mogelijk is dan is het niet mogelijk. Soit. Nu met de i3 is het anders en is er meer mogelijk door de krachtige Qualcomm processor. Ook is het enorme succes qua verkopen een reden, me dunkt. Zaken blijven zaken en winst moet gemaakt worden. Keuzes zijn daarin belangrijk.

Er zijn zat redenen te noemen (inmiddels gedaan) waarom de Idol 3 een surrogaat-Nexus genoemd mag worden. Updates van Google zijn nogmaals niet het enige punt die de Nexus maken. Ik ben dan ook niet de enige die het is opgevallen, neen, ook professionele reviewers is het opgevallen. Waar rook is is vuur.

Ik heb tevens nooit gezegd dat het de core value van de Nexus telefoon is, maar het wel voldoet aan een hoop factoren/ingrediënten die de Nexus een Nexus maken.

Agree to disagree dan maar.

[Reactie gewijzigd door g1de0n op 26 oktober 2015 20:17]

Nouja, irisscanner...

Een stukje software dat met de frontcamera je irissen herkent. Niet echt handig, want het werkt niet in het donker, en het is hoogstwaarschijnlijk veel trager dan even je vinger op de scanner leggen.
Het werkt zeker wel in het donker, aangezien het scherm automatisch helder oplicht en zodoende ten alle tijden je ogen kan "scannen". Zoals in het artikel vermeld werkt het beduidend goed en ik kan dat eveneens bevestigen. Uiteraard duurt het in totaal langer dan de vingerafdruk-methode. Cooler is het wel, vind ik dan. ;)

Het is trouwens wel complexer dan 'een stukje software' doet vermoeden:

http://www.eyeverify.com/
https://www.youtube.com/watch?v=eu8H1sYX9LU

[Reactie gewijzigd door g1de0n op 26 oktober 2015 12:27]

Ga je nu echt een anecdote aandragen als bewijs dat de accu beter is dan de review zegt? Een review die een gestardiseerde meetmethode gebruikt tegenover een niet representatieve gebruikerservaring?
Het blijft 1 gebruikerservaring tegenover 1 testmethode.
Ik heb een LG G4 waarvan ook gezegd werd dat de accu niet denderend zou zijn. Het tegendeel is waar.
Testmethode bootsen daadwerkelijk gebruik nier goed na. Is natuurlijk ook lastig aangezien dat niet standaard is en dus niet te standaardiseren valt.
De accuduur van een G4 is inderdaad redelijk goed, maar zoals de testresultaten aangeven is die van bijvoorbeeld de S6 gewoon beter.
Maar het zou heel goed kunnen dat de s6 in slaapmodus veel meer gebruikt dan de lg. Daarom zeggen deze tests mij nooit zoveel. Ik heb een collega met een s5. Deze scoort ook goed in de accutest op tweakers. Echter aan het eind van de dag is zijn telefoon altijd leeg terwijl hij helemaal geen zware gebruiker is. En ik haal met mijn Windows Phone altijd wel 2 dagen terwijl deze veel slechter scoort in de accutest. Mijn Lumia is echter heel zuinig in standby. Zou liever zien dat tweakers een testtoestel een week zou gebruiken en dan zeggen of de accuduur positief was of juist niet. Die testen zeggen niet zoveel.
Ik trek de meetmethode in twijfel. Ik ben niet in Lourdes of bij Jomanda geweest met het toestel. het is een standaard apparaat en ik beschouw mezelf als een bovengemiddeld gebruiker.

De opmerking over de Oneplus 2: "Hij heeft geen geweldige accuduur...." slaat m.i, nergens op. Dat schrikt mensen af, terwijl het gewoon niet waar is. Je moet wel gekke capriolen uithalen wil je het einde van de dag niet halen. Ik ervaar de accuduur juist als zeer goed.
Ik zat vanmiddag naar reviews van verschillende telefoons te kijken toen ik opeens een nieuwe HTC voorbij zag komen, de A9.
Deze telefoon heeft in de VS een MSRP van 400$ meegekregen.

Hier in Nederland is de richtprijs 599 euro.
Ongelofelijk hoe de prijsomzetting zo hard de plank mis kan slaan..
Een high-end prijs voor een mid-end toestel. Het zou me verbazen als dat een succes wordt.
"De 16GB-variant gaat bij ons 479 euro kosten, terwijl hij in de Verenigde Staten slechts 379 dollar kost. Het is niet duidelijk waarom dat zo is."

Slaat nergens op. Je kan beter S6 halen met meer geheugen en goedkoper.
Ik ben ook van mijn Nexus 5 overgegaan op de S6 vanwege de mindere prijs/kwaliteit verhouding van de nieuwe Nexus generatie. Totaal geen spijt van gehad! Met de bloatware valt het, in tegenstelling tot de S2 bijvoorbeeld, echt heel erg mee.
Alleen de Camera app is een verademing ipv die 2002 camera app van google.
En het Touchwiz is wellicht een schil maar werkt retesnel en prima.

Ik denk dat het kale android verhaal een beetje achterhaald is anno 2015/2016.
Mee eens. Vooral Samsung was de boosdoener met de eerdere versies van Touchwiz. Deze versie bevalt me echter prima! Vind het beter dan stock eigenlijk, waarin toch een aantal handige features missen.
Hoe is de batterijduur van de S6? Haal je het einde van de dag?
Met redelijk normaal gebruik haal ik ruim!
Slaat nergens op. Je kan beter S6 halen met meer geheugen en goedkoper.
Wat als je altijd de laatste nieuwe android versie wil, geen bloatware en lange support?

[Reactie gewijzigd door aval0ne op 26 oktober 2015 12:58]

Je kan rooten en custom rom gebruiken
Jij wel. Jan met de pet niet. En zijn vrouw ook niet.
Het zal je verbazen maar het merendeel heeft geen kaas gegeten van rooten. Zelfs een groot deel van de bezoekers hier niet.
Jan met de pet interesseert de nieuwste android os niet ;) Jan met de pet (en zijn vrouw) wilt merk (Samsung/Apple), goede prijs en mooie vormgeving. Ik denk zelfs dat de meeste mensen nog op android 4.3/4.4 zitten. En ja als je de S6 kan halen voor bijna dezelfde prijs zullen de meeste mensen (tweakers en non tweakers) dat waarschijnlijk doen.

Tja ik vind het een gemiste kans. Of deze mob had in het voorjaar uit moeten komen (toen de s6 en One M9 duurder waren), of het had gewoon 80-100 euro goedkoper moeten zijn.
Ach, en voor 'Jan met de pet' hangt het er ook net vanaf op welk toestel de verkoper de meeste provisie krijgt (lees: Samsung, al jaren). De gemiddelde consument is vrij beïnvloedbaar en struint niet het hele internet af zoals een Tweaker doet voor de beste prijs.
'Jan met de pet' koopt ook gewoon vaak wat familie en vrienden hebben. Ohw laat mij eens even gebruiken? Oh werkt wel fijn. Prima, ben tevreden dus koop ik hem ook.
zeker bij de s6 aangezien ze geen info geven over hun zelf ontworpen exynos.

Verder wordt het ook lastiger gemaakt door dat knox counter gezeik en je kan achter niet meer gebruik maken van sommige functie's zoals "samsung pay".

Ik krijg het gevoel (kan dit niet bewijzen met harde feiten) dat android skins van de grote fabrikanten er voor zorgen dat het steeds meer op iOS gaat lijken. Hiermee bedoel ik dat het systeem volledig gesloten is en je steeds minder controle hebt.
Verder wordt het ook lastiger gemaakt door dat knox counter gezeik en je kan achter niet meer gebruik maken van sommige functie's zoals "samsung pay".
Dat laatste klopt maar wat maken ze verder lastiger met die counter dan? Die counter zit er al jaren in garantie heb je nog steeds en Samsung Pay is het eerste wat daar ook daadwerkelijk wat mee doet, niet heel verbazend natuurlijk als je weet wat dat is en je als Samsung zijnde wel bepaalde aansprakelijkheid hebt als je ineens geld kwijt bent...
Ik krijg het gevoel (kan dit niet bewijzen met harde feiten) dat android skins van de grote fabrikanten er voor zorgen dat het steeds meer op iOS gaat lijken. Hiermee bedoel ik dat het systeem volledig gesloten is en je steeds minder controle hebt.
Bij Samsung is dat al jaren zo natuurlijk, maargoed met de S6 heb je dan weer een theme engine en dan heb je ineens stock Android of wat compleet anders :) Meer vrijheid dus ipv minder zoals je suggereert...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 26 oktober 2015 14:31]

Ik vind het belachelijk dat je garantie vervalt op de hardware terwijl je met de software bezig bent. Zou toch van de zotte zijn als dat bij computers ook zo zou zijn?

Dan heb je alleen stock android? Als je een theme veranderd? Hier ga ik nieteens op in 8)7
Ik vind het belachelijk dat je garantie vervalt op de hardware terwijl je met de software bezig bent. Zou toch van de zotte zijn als dat bij computers ook zo zou zijn?
Lees je wel? Dat is namelijk niet zo :)
Dan heb je alleen stock android? Als je een theme veranderd? Hier ga ik nieteens op in
In looks wel, en daar heb je het nou net over 8)7

Dus lekker simpel om zo te reageren zonder te lezen of kijken waar op gereageerd wordt :)
@x-boxer , ik koop een duur toestel om te kunnen gebruiken en niet om te moeten misbruiken. :(
En daarbij, de meesten en ik zeg de meeste van die custom roms zijn de moeite van het rooten en installeren niet waard.
Ja Cyanogenmod doet het goed en de rest ....laat maar zitten.

Nee een goede smartphone moet ge zo kunnen gebruiken, dat is eigenlijk de plicht van de fabrikant vind ik.

Of gij koopt misschien ook een dure auto om er dan zelf een andere motor in te leggen om hem wat sneller te laten gaan.
Raar ventje gij hoor en dan maar andere mensen uitmaken voor lui.
Ik ken ook onverstandige mensen die zomaar wat uitkramen. :O
Misbruiken?
Een toestel "rooten" zie ik en Samsung (garantie) niet als misbruik.
Ik heb het recht als consument om diverse voorgeinstallleerde apps te verwijderen waar dat zonder root niet kan.
Ik heb het ook helemaal niet gehad over custom roms dus hoe je daar niet ineens op komt?
Ik draai gewoon een stock android voor de Note 4 maar wel aangepast door mezelf. Windows kan je toch ook aanpassen?

En ik blijf bij me punt ja, een mens met een normaal IQ kan best een toestel rooten, dat is echt niet moeilijk zat filmpjes etc.
En ja hij wordt stukken sneller daarna...samsung gooit hem vol met troep die ik spreek voor mij persoonlijk niet nodig heb.

Komen we bij de auto...die kan je toch ook samenstellen naar jouw smaak en keuze?
Om me een raar ventje te noemen en onverstandig tja dat mag :)
Ja, heb ik ook gedaan. Iets is misgegaan waardoor ik nu geen bereik meer heb en dat Is dus niet meer te fixen (25 verschillende oplossingen geprobeerd en 15 verschillende roms geïnstalleerd). Ik waag er iig nooit meer op. En ben eens met de stelling dat doorsnee consument niet kan rooten en custom rom installeren.
Gewoon de laatste NL firmware downloaden van samfirmware en die met ODIN flashen, dan is ALLE software vervangen met de nieuwste Nederlandse software en is of het probleem opgelost (dan was het software), of het is er nog (dan is het gewoon hardware en is het praktisch niet mogelijk dat dit komt door roms te flashen).

In dat laatste geval kan je mooi naar de winkel om daar te klagen :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 26 oktober 2015 16:44]

wat voor toestel is het?
Ik wil je best helpen.
Er zijn geen AOSP roms voor smartphones met nieuwe Exynos cpus...
Software updates voor de S6 volgen relatief snel en dan zijn ook de bugs eruit.
Tot nu toe hadden ALLE eerste android versies issues, dat is altijd zo.
Kortom, die 3 maanden verschil besparen je een hoop irritatie.

Bloatware valt ook wel mee en je hebt dan meestal wel fatsoenlijke standaard apps.
De camera App van google weleens gebruikt ? Zet dat eens naast die van de 'bloatware' Samsung .....

Nee hoor, de Nexus5X kan niet aan de S6 tippen.
Volgens sommige websites op het internet (het blijft speculatie) komt dit door de Europese economie.
Na de introductie van het toestel ligt de advies prijs vast. Indien de euro veel verliest ten opzichte van de dollar ziet Google zijn winstmarge dalen en moet het misschien zelfs het toestel met verlies verkopen. Daarom dat ze dit (imo te veel) hebben ingecalculeerd in de prijs.
ik was in bezit van de good old Nexus 5, (wel cyanogenmod erop, betere rom langere accu duur etc etc)
Was aan het wachten op deze nieuwe N5 voor m'n opvolger maar door de prijs is het zoals jij al aangaf een Galaxy s6 geworden.
De prijs kwaliteit verhouding was top bij de N5, door de prijs is dat helemaal weg nu.
De hogere prijs in NL heeft te maken met invoer rechten van de EU, daarvan zijn de kosten hoger. Daar naast zijn prijzen in amerika altijd zonder BTW, dat komt er dus ook nog eens bij. Aangezien de euro er niet zo goed voor staat tov. de dollar ligt de prijs gewoon hoog. Het verschil is wel iets groter dan btw en invoer rechten, maar niet enorm.
Idd een S6 haal je voor minder of dezelfde prijs. Dus eigenlijk is dit toestel te laat uitgebracht of wordt het te duur in de (Europese) markt gezet. Enige voordeel zijn de snelle software updates.
De prijs is inderdaad op het onbeschofte af. Waarschijnlijk onder het motto "wat de gek er voor wil neerleggen...".

Ik wil best 500 euro of meer neerleggen voor een telefoon, maar niet voor deze specs. 16 gb opslag (zonder SD-kaart), 2gb RAM, een batterij die nu nét voldoende is maar waar je waarschijnlijk binnen een jaar het einde van de dag niet eens haalt... en dit is dan een telefoon uit 2015.

De Nexus 6P is dan weer wel alles wat hij zou moeten zijn, behalve het feit dat de prijs in Europa opnieuw absurd hoog is. Spijtig genoeg heeft de consument amper keus want de laatstgenoemde is volgens veel recensenten de beste Androidtelefoon tot op heden.
Als ik dan toch de hoofdprijs moet betalen, doe ik dat liever voor de Blackberry Priv: die heeft een hardware keyboard, een (vermoedelijk) stukken betere batterij, betere beveiliging, uitbreidbare opslag, draadloos opladen... :)

[Reactie gewijzigd door 657800 op 26 oktober 2015 07:05]

Je vindt de Nexus 6P prijs (€649) "absurd" hoog terwijl de Blackbarry Priv €799! kost.
Volgens mij is 649 euro een normale prijs voor een toptoestel.

"De prijs is inderdaad op het onbeschofte af. Waarschijnlijk onder het motto "wat de gek er voor wil neerleggen...". "

Volgens mij heb je geen enkel idee wat er zoal van invloed is op de retail prijs van goederen.
Het is namelijk een stuk gecompliceerder dan: Amerikaanse adviesprijs x koers. Factors als btw, koers schommelingen, koers vooruitzichten, import belasting en distributie laat je dan voor het gemak maar even buiten beschouwing. Als je naar de kwartaal cijfers van de techgiganten kijkt zie je bijvoorbeeld dat zij allen flink zijn geraakt door de relatief sterke dollar.

483 is euro een normale prijs is voor het toestel van dit kaliber en als ze het toestel zouden overpricen dan zou de afzet aanzienlijk dalen en zouden ze zichzelf in de voeten schieten.
Ondanks de factoren die jij noemt ( waar andere fabrikanten overigens net zo goed mee te maken hebben) is het toestel (5X) nog altijd overpriced voor wat hij aflevert. 16gb, 2gb ram, geen sd-kaart en een matige batterij? Dan kan je nog beter een Motorola kopen, die doet het beter voor stukken minder.

De hoge prijs voor de 6P vind ik iets minder te rechtvaardigen dan de veel hogere prijs voor de Blackberry. Laatstgenoemden maken immers een telefoon in relatief lage oplage met meer eigenaardigheden aan de hardware, zoals een gebogen scherm en fysiek toetsenbord.

Begrijp me niet verkeerd hoor. Mijn huidige telefoon is toe aan vervanging en om de 'premium' Android experience te krijgen wil ik uiteindelijk best 700 of zelfs 800 euro betalen; je gebruikt een telefoon immers dagelijks. Maar Google heeft met zijn telefoons nog een markt in Amerika te veroveren, een strijd die Europese consumenten te lijken moeten betalen. Dat is niet netjes.

Maar: mocht de Priv uiteindelijk niets blijken te zijn, dan ga wel een 6P bestellen. Die heeft meer dan goede specs, in tegenstelling tot de 5X.

[Reactie gewijzigd door 657800 op 26 oktober 2015 08:48]

De "hoge" prijs van de 6P is echter vergelijkbaar met andere toptoestellen, en de 6P wordt door veel reviewers de beste Android smartphone genoemd, en is mijn inziens dan ook niet overpriced.

Wat betreft de 5X: Er zullen vast telefoons zijn met 2gb ram en 16gb met sd kaart voor een lagere prijs, maar je kunt een telefoon niet reduceren tot die simpele specs. Hebben deze telefoons bijvoorbeeld ook een vingerafdruk scanner (laat staan 1 die misschien wel de beste op de markt is zoals in de review is beschreven)? Hebben deze een camera die zich kan meten met de top? Draaien deze Android Marshmallow?

Natuurlijk hebben alle fabrikanten met dezelfde factoren te maken, maar dat wil niet zeggen dat die factoren dezelfde invloed hebben. Samsung rekent misschien niet in dollars af maar in South Korean Won, in tegenstelling tot Google. Daarnaast heeft oplage ook invloed zoals je zelf al aangeeft. Ik kan me zo voorstellen dat de oplages die zij in de VS verkopen vele malen hoger is dan die in Nederland. Zeker gezien deze toestellen de enige zijn in hun line up. Het feit blijft dat je niet weet waar die prijs op is gebaseerd en dat je opmerking: "Maar Google heeft met zijn telefoons nog een markt in Amerika te veroveren, een strijd die Europese consumenten te lijken moeten betalen." pure demagogie is.
Demagogie? Ik denk niet dat zoveel mensen mijn post lezen, hoor...

Toch grappig dat je mij ervan beschuldigd er geen flauw idee te hebben wat de prijs voor een toestel rechtvaardigt, het zelf wel volledig pretendeert te weten, maar ook niet veel verder komt dan "ja maar de rest is ook duur".

En zo'n vingerafdrukscanner is leuk maar boeit dat echt zoveel? De kale Androidversie is inderdaad het grootste speerpunt, wat eigenlijk bizar is als je erover nadenkt. Vertaal deze situatie eens naar laptops... Maar goed. Jij vindt het een geweldige telefoon voor dit geld, ik niet. Denk dat we het daar over eens zijn.
ik denk dat je de Nexus 6P met de 5X aan het verwarren bent. De 6P komt met 32/64/128 GB opslag en 3 GB RAM. En reviews zijn niet negatief over de accu (maar ook niet positief, het lijkt erop dat het toestel vergeleken kan worden met directe concurrenten in het 'grotere' segment).

edit: ik zie dat je de reactie nu aangepast hebt en dat je met de specificaties de 5X bedoelde, dat klopt inderdaad ;)

[Reactie gewijzigd door Mmore op 26 oktober 2015 08:54]

Sorry, ik had het een beetje verwarrend opgeschreven. Ik ben negatief over de 5X qua specificaties en de prijs, positief over de specificaties van de 6P maar ook enigszins negatief over de prijs.
Nexus 5x is TWEE-KEER de prijs van een Motorola Moto G 2015.- versie met 16Gb en 2 RAM
Werkt prima - geheugen is zelfs dmv SD kaart uit te breiden. En mocht de systempartitie van 16Gb niet voldoende zijn ... op korte termijn komt Marsmallow ook uit voor de Moto G 2015 - Marsmallow maakt het mogelijk om SD card te mounten aan de systempartitie :) Nexus 5x heeft geen SDcard slot.... En 'by the way' de èchte games speel ik op mijn tablet / xbox. Ik sla de Nexus (5x) serie maar eens een keer over - en koos voor de Motorola Moto G 2015 - versie 16Gb / 2 RAM :*)
Nu vind ik ook dat de N5x in Europa te duur is, maar wat is het nut van de vergelijking met een Moto G? Een Moto G heeft een SD410 aan boord en 720p resolutie - wat een beduidend mindere ervaring geeft dan een SD808 en 1080p resolutie.
Nu vind ik ook dat de N5x in Europa te duur is, maar wat is het nut van de vergelijking met een Moto G? Een Moto G heeft een SD410 aan boord en 720p resolutie - wat een beduidend mindere ervaring geeft dan een SD808 en 1080p resolutie.
Mijn vergelijking hinkt inderdaad niet enkel op nut maar ook op noodzaak. Ik (chrome) cast veel muziek & video's. Ook stuur ik vanaf mijn mob mijn Synology server aan - heeft glas link met mijn cinema / HIFI set. Mijn mob is dus naast bellen / wappen een remote device. De kracht zit juist in de genoemde aangestuurde devices. Echter als foto en/of video serieuze business voor mij zijn - dan zou ik inderdaad gaan voor de Top Models.
De consument heeft amper keus?
Nou,als de consument een gemiddelde telefoonwinkel inloopt kan hij of zij 2 dagen zoet zijn door de vele toestellen die er zijn.
Keus zat lijkt me.
Natuurlijk, ik chargeerde een beetje ;) Wat ik bedoelde is dat de Nexus 6P de beste telefoon van dit moment is, en de consument 'geen keus' heeft in de zin dat als hij de beste Android-ervaring wil hij de prijs gewoon zal moeten ophoesten.
Dat is waar,maar dat is bij bij Apple en Microsoft niet anders.
De Iphone 6s of Lumia 950 zijn ook flink aan de prijs.
Ik dacht dat deze sneller op zou laden dan de Nexus 5, doordat er een Quick Charge chip in zit. Er zit echter maar enkele minuten verschil in, hoe zit dat?
Hij moet 10% meer accu opladen, dat speelt wel mee denk ik.
Quick Charge laadt vooral in het begin snel. Later trekt hij minder stroom, waardoor de totale tijd op ongeveer hetzelfde uitkomt. Als je kijkt na hoeveel tijd hij bijv op 70% staat, is dat wel veel sneller :)
Er zit niet echt een quick charge chip in! De laders van de Galaxy S6 of LG G4 werken niet in quick charge mode met de nieuwe Nexus telefoons.

De lader van de Nexus 5X en de 6P poept 3 ampère uit op 5 volt, een stuk meer dan de ~1,6a die veel gewone laders gebruiken. Hierdoor laad hij inderdaad redelijk vlot op, maar echt quick charge zou ik het niet noemen: andere laders met hetzelfde label werken niet.

Fast Charge laders die de standaard van Qualcomm en Samsung ondersteunen, verhogen het voltage naar 7 volt, sommigen zelfs naar 12 volt. Sluit je zo'n lader aan op een 5v telefoon, dan is het amperage niet meer dan 1,5a.
Hoe irriterend is de uitstekende camera in het dagelijks gebruik? Dat staat niet in de review. Met mijn huidige Lumia is het haast niet mogelijk om terwijl het toestel op tafel ligt met 1 hand even een Whatsapp te tikken.
Meteen even getest nog. Wanneer je op de onderkant van het scherm tikt (dus op het toetsenbord bijvoorbeeld), kantelt de 5X niet. Tikken gaat dus prima met 1 hand als de telefoon op tafel ligt bijvoorbeeld.
Een nadeel van de positie aan de achterkant is dat je hem niet met je vinger kunt ontgrendelen wanneer hij plat op een oppervlak ligt. Je zult hem dan eerst moeten oppakken. Maar natuurlijk kun je de telefoon ook gewoon ontgrendelen met de aloude methoden, zoals een patroon of pincode.
Is er ook een manier om het scherm aan te krijgen zonder de power knop in te duwen? Een tap-to-wake of nudge-to-wake zoals ik op Reddit AMA tegenkwam. Kom het in reviews helaas nergens tegen en wil het graag bevestigd hebben :D
Ja, kan! Inderdaad een duwtje geven. Dan springt de Ambient Display-modus aan en kun je hem ontgrendelen via het scherm.
Ik snap niet zo goed waarom Google de camera2 api maakt waarmee je best handige dingen kan doen(sluitertijd aanpassen, Manual focus, etc.), om vervolgens geen enkele van deze handige functies in hun eigen app te implementeren.

Wat is de logica hierachter?

https://developer.android...era2/package-summary.html
Alsof ze elke API die ze zelf maken ook volledig moeten gebruiken :P Dat is juist niet logisch...

De logica is dat je wilt dat de apps (van jezelf of wie dan ook) zo goed mogelijk zijn en zo veel mogelijk kunnen :) Dat betekend ook dat het OS API's moet aanbieden die (google) apps (nog) niet gebruiken,,,
In dit geval is het naar mijn mening wel logisch om het te zelf te implementeren. De review over de camera zal dan nog positiever zijn denk ik.
Uiteraard, er is ook niks mee als ze dat wel zouden doen, maar het verbaasd mij niks dat dat niet (altijd) gebeurd.
Moet eerlijk zeggen dat voor wat de 5x biedt, hij simpelweg weg te duur Is. Het is een ok-toestel maar geen wat ik op dit (prijs)moment zou aanraden aan vrienden of familie. Daardoor vind ik het cijfer dan ook wat hoog.
Wat moet hij dan meer bieden? Ik zie geen tekortkomingen en vind het cijfer aan de lage kant

[Reactie gewijzigd door aval0ne op 26 oktober 2015 06:56]

Ik vind zelf 2gb ram ook een beetje teleurstellend, zelfs de OnePlus One had al 3gb... Toch jammer dus dat de ram niet is geüpgrade vanaf de originele N5
Als het niet nodig is, moet er dan een upgrade komen? Ik draai inmiddels een week of 2 op Android 6.0 op mijn Nexus 5, het gemiddelde geheugengebruik staat op 1,2GB van de 2. Wat zou ik dan met 3GB opschieten? Ik speel zelf geen games, dat scheelt misschien, maar zelfs met een aantal tabs open in Chrome en meerdere applicaties in het geheugen heb ik geen redraws omdat ze opnieuw moeten starten.
De batterij lijkt me niet super.
Het is geen toekomstgericht toestel met dat kleine werkgeheugen en opslaggeheugen. Je zult snel tegen de limiet aanlopen, en daar is het toestel gewoon te duur voor.
Ik vind standaard slechts 16 GB zonder dat de telefoon een micro-SD slot heeft een tekortkoming. En dat je de telefoon niet zonder een los te kopen verloopje aan je PC kunt hangen vind ik ook een tekortkoming.

Is natuurlijk allemaal persoonlijk maar voor mij hebben ze nu al twee jaar op rij de plank misgeslagen en is er na de Nexus4 en 5 nog steeds geen waardige opvolger.
Goede review Chris! Mooie presentatie ook in het filmpje.

OT: Ik vind het veel geld voor een telefoon die eigenlijk niets "unieks" heeft naast de snelle updates. De Sgs6 heeft een prachtig Amoled scherm en een fantastische batterijduur. Trouwens, 16 gb zou verboden moeten worden in 2015 in high end toestellen.
Die 16 GB moet mogen, maar dan wel als er een micro-SD slot ingebouwd is.
Dat moet je Apple eens vertellen. Die komen er nog steeds mee weg vreemd genoeg. En voor een premium prijs ook.

De enige reden waarom fabrikanten nog een 16GB versie hebben is in mijn ogen om consumenten over te halen een duurdere versie te kopen. Ik kan mij niet voorstellen dat het prijsverschil tussen 16 en 32 GB bij productie zo groot is, zeker niet als je er miljoenen van nodig hebt.
Toch kopen legio consumenten een 16 GB iPhone, waarschijnlijk vanwege de prijs. Ik vermoed dat ze daar later in veel gevallen spijt van hebben.
Ik weet niet hoeveel opslag van de 16GB van een Nexus 5X effectief kan gebruiken, maar op een iPhone valt dat heus wel mee, en volstaat 16GB wel degelijk voor zeer veel mensen.
Ik heb een 16GB iPhone6, ik had eigenlijk een 64GB gewild, maar ik heb uiteindelijk geen enkel probleem met 16GB.
Er is naast IOS9 op de iPhone6 11.7 GB beschikbaar voor apps en data, dat betekent bij mij, met nu nog 3GB vrij onder meer:
  • twee jaar mails met attachments
  • 48 apps en hun data (waaronder caching van Synology audio en photo)
  • een tweehonderdtal local Apple Music bestanden
  • meer dan 1100 foto's
  • 15 min video
Dus 16GB is voor mij in de praktijk geen enkel probleem.
D'r zijn ook mensen die anno 2015 genoeg hebben aan een 3310.

Feit blijft dat 16Gb te weinig is voor de massa. Voor de mensen die een nieuwe smartphone kopen en daar ook datgene mee doen waarvoor die bedoeld is.

Een Iphone 6S met oa 4K video en life photo's en dan met een strak gezicht zeggen dat het prima gaat met 16Gb is flauwekul.
Als je dat als gebruiker lukt heb je honderden euro's weg gegooid want dat bellen, sms'en, muziekje luisteren en mail kijken kan ook prima op iedere willekeurige smartphone van 3 a 4 jaar oud of jonger.
Je argumenten zijn weinig overtuigend. Bellen, smsen, muziekje luisteren, mail kijken, wat fotos nemen, een paar apps gebruiken, navigatie enzovoort, dat is wat iedeen met een smartphone doet. Veel mensen hebben wel degelijk voldoende aan 16GB, en dat verklaart waarom die 16GB modellen goed verkopen: ze voldoen voor heel wat mensen, en je kan (in ieder geval bij een iPhone) er véél meer op dan je denkt.

4K filmen is zeker "voor de massa" trouwens ook flauwekul. Bijna niemand heeft een device om het te bekijken en als men het wel heeft, moet je van (te) dicht kijken om het verschil te zien met 1080p.

Niet iedereen heeft de behoefte om zijn halve leven op zijn smartphone op te slaan.

[Reactie gewijzigd door quantumleapje op 27 oktober 2015 08:44]

Dat moet je Apple eens vertellen. Die komen er nog steeds mee weg vreemd genoeg. En voor een premium prijs ook.
Ze komen er niet mee weg want dat wordt als minpunt aangerekend in de iPhone review terwijl hier dat niet wordt gedaan. De Nexus komt er dus mee weg, de iPhone niet.
Trouwens, 16 gb zou verboden moeten worden in 2015 in high end toestellen.
Dit is ook geen high end toestel dus klopt 16 GB gewoon.
Dan zou er een micro SD in moeten kunnen zoals in zowat ieder ander toestel voor deze prijs.

Dan waren er een stuk minder klachten over geweest.
Ik vind het ook al kan je er een SD kaart in doen nog steeds aan de lage kant. In mijn ervaring is het een trend dat zowel Android zelf als veel apps steeds meer MB's in beslag nemen. Zou me niets verbazen dat je op de lange termijn ook met 16 GB redelijk tegen het limiet aan zit, zelfs met weinig muziek en fotos.
De Nexus 5X presteerde niet heel veel beter dan de Nexus 5; het leek iets ruimtelijker te klinken, maar het geluid zelf is behoorlijk blikkerig, vooral bij hoger volume snerpend en de bastonen komen ook niet uit de verf. Wel is de Nexus 5X-speaker overigens prima geschikt voor de weergave van stemgeluid.
Bedankt voor het uitgebreid testen van de speaker, alleen wat ik graag zou willen weten tov mijn huidige Nexus 5 is of het met de Nexus 5X wel mogelijk is om in een rumoerige omgeving (bijv bij een borrel) een filmpje aan iemand te laten zien, zonder dat diegene het toestel bij z'n oor moet houden om het geluid te kunnen horen en vervolgens het filmpje dus niet kan bekijken.

En hoe is de gesprekskwaliteit? De interne speaker zou te zacht zijn?
Tevens zou het volume via headphones aan de lage kant zijn?

Hoe is de browsertest eigenlijk gedaan op de S6, met Chrome of met de default (AOSP) browser op de S6? Dat is namelijk wel een wereld van verschil.

[Reactie gewijzigd door Laguna op 26 oktober 2015 11:54]

Het is lastig te beoordelen of hij bij de gemiddelde borrel boven het gekrakeel van de meute uit komt :) Het maximale volume hebben we niet gemeten, hoewel we daar misschien in de toekomst nog wel eens iets mee kunnen doen wbt testmethode ontwikkelen.. Wel kan ik zeggen dat het volume vrij hoog kan. In elk geval zo hoog dat ik hem niet te dicht bij mijn oren wil hebben bij maximaal volume.

De geluidskwaliteit tijdens telefoongesprek was goed tot zeer goed. Ook kon hij voor mij hard genoeg om ook met rumoer op de achtergrond een normaal gesprek te voeren, maar ik heb het nog niet getest op een borrel of groot feest.

Met de browsertest bedoel je de accutest bij browsen? Deze Gebruikt de standaardbrowser van de smartphone en anders Chrome. Bij de S6 is het de default browser geweest.

Edit: hersteld dat de test een eigen browser is.

[Reactie gewijzigd door Chris Broesder op 26 oktober 2015 17:39]

Ik snap dat dat moeilijk te beoordelen is, met mijn Nexus 5 is het op m'n werk als het druk is op de afdeling eigenlijk al een probleem. Dat het volume vrij hoog kan en dat de speaker aan de voorkant zit, is hopelijk voldoende.

Goed om te horen, mogelijk was het een exemplarisch probleem. Maar nog geen headphones getest? Aangezien er tegenwoordig best veel mensen muziek luisteren met hun telefoon, zou het ook een welkome toevoeging zijn om dit mee te nemen.

Correct de browser van de accutest. Ik snap het eerlijk verhaal, nadeel hiervan is dat het weer moeilijker te vergelijken is met real world performance (you can't have it all ;)).
Sorry, ik was even in de war en dacht dat het een ingebakken browser was. Ik zal de oordopjes nog even testen morgen inderdaad :)
Oei, oftewel geen uniforme test. Dat geeft een behoorlijk vertekend beeld. Eigenlijk zou de S6 ook met Chrome getest moeten worden om een eerlijke vergelijking te kunnen maken.

En nu we het er toch over hebben wordt bij het video kijken wel overal dezelfde applicatie gebruikt of is hier ook onderling verschil tussen?

[Reactie gewijzigd door Laguna op 26 oktober 2015 17:50]

De gedachte hier achter is dat je normaal gesproken de browser gebruikt die meegeleverd wordt met de telefoon. Daarom geeft dit juist wél een realistisch beeld van hoe goed de accuduur is van de telefoon, omdat de telefoon op deze manier het meeste gebruikt wordt.

De videotest doen we wél altijd met dezelfde app, maar dat is eigenlijk alleen omdat we een videobestand van 9 minuten oneindig laten loopen. Dat loopen ondersteunen veel videoplayers niet, en dat zou dan dus voor problemen kunnen zorgen.
Oneens, het is gewoon een vorm van valsspelen. Net als dat sommige fabrikanten hun software zo tweaken dat ze beter scoren in benchmarks. Het is algemeen bekend dat Chrome zwaarder is dan een AOSP browser en veel gebruikers zullen Chrome sowieso gebruiken ivm syncen met hun Google account.

Ik zou dan ook willen adviseren om de browsertest bij elk toestel met Chrome uit te voeren, zodat je een representatieve uitslag krijgt.

Dit is nu hetzelfde als dat je verschillende auto's gaat vergelijken hoeveel benzine ze verbruiken bij een snelheid van 120 km/u en er vervolgens niet bij vermeldt dat de motorinhoud van 1 auto kleiner is.
Nee, dat is hetzelfde dat je een auto gaat vergelijken met verschillende motoren, in plaats van in elke auto dezelfde motor te stoppen. Zoals aangegeven is de meegeleverde browser de browser die de meeste mensen zullen gebruiken. Omdat we een realistisch gebruikersscenario willen nabootsen is en blijft dit dan ook de browser die wordt gebruikt.

Maar goed, zoals je zelf al zegt, 'you can't have it all'.

[Reactie gewijzigd door Ch3cker op 27 oktober 2015 12:47]

Dat is precies wat ik zeg.. maar goed.

De test is om de accuduur te vergelijken dan wil je dat zoveel mogelijk afwijkende factoren geen rol kunnen spelen om dit te beïnvloeden, zodra je verschillende browsers gaat gebruiken doe je dit dus niet en is de test niet representatief.

Beste optie is dan om beide resultaten mee te nemen in de test, zodat men wel een eerlijke vergelijking kan maken.
Ja, en als auto's vergeleken worden, stoppen ze dan in elke auto exact dezelfde motor? :)

Dat ben ik op zich met je eens, maar hier moeten we een afweging maken tussen een realistische accuduur of overal dezelfde browser gebruiken. Wij hebben de keuze gemaakt om onze browsetest realistischer te maken door de browser te gebruiken die het gros van de mensen ook zal gebruiken op de telefoon.

Overigens hebben we dus ook nog een videotest, die wel op alle telefoons exact gelijk is, en een PCMark battery life test, die óók op alle telefoons gelijk is. Er is dus genoeg vergelijkingsmateriaal lijkt me. :)
Natuurlijk zijn het nooit exact dezelfde motors, maar als je een round-up gaat doen van stel een aantal auto's met een 1.6 liter motor waarvan je onderling het benzineverbruik wilt vergelijken, dan ga je daar niet een auto tussen stoppen met een 1.0 liter motor.

Daarin verschillen we dan van mening.

De PCMark battery life test zie ik niet terug in deze review of kijk ik er overheen?

[Reactie gewijzigd door Laguna op 27 oktober 2015 13:28]

Dat begrijp ik natuurlijk, wat ik er mee doelde te zeggen is dat zelfs in jouw voorbeeld er nog verschil tussen de motoren is.

Die vind je inderdaad op het moment niet terug in de geschreven review, wel staat deze in onze benchdb.
Dat is juist het verschil wat je wilt meten met die test!

Ah vandaar, is er nog een makkelijke manier om de PCMark score te vergelijken met andere telefoons?
Op de score klikken. :)
Thx, soms zijn dingen zo voor de hand liggend dat je het zelf niet bedenkt :)
Nog even over de headphones. Degene die bij de 5X geleverd worden hebben we niet bij deze testsample gekregen. Maar, bij het inpluggen van eigen dopjes bleek dat de telefoon zeker genoeg output levert. M'n oren piepen nog 8)7 Wel belangrijk dat je dan in de instellingen het mediavolume omhoog schroeft. Het volume is namelijk begrensd en is dan op ongeveer een kwart van maximaal.
Bedankt voor het testen goed om te horen. Ruim voldoende voor mij dus. Er was namelijk een gebruiker die meldde dat hij de mensen in de trein om zich heen boven z'n muziek uit hoorde en dat hij daar bij andere telefoons geen last van had, maar dit was blijkbaar een exemplarisch probleem.

Overigens voor zover ik weet worden er over het algemeen überhaupt geen headphones meer meegeleverd bij telefoons. Dit is volgens mij bij de 5X niet anders.
Graag gedaan. Over het algemeen vinden we trouwens nog wel headphones bij de meeste toestellen. Zeker als we een retailverpakking krijgen.
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True