Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Android 6.0 Marshmallow Review

Langere accuduur en meer controle

Conclusie

Er is over gediscussieerd of Android Marshmallow niet versie 6, maar versie 5.2 zou moeten heten. In verhouding tot Android Lollipop is Marshmallow immers een net wat minder grote update. Gezien de omvang van deze review echter en het feit dat we niet eens alle kleine wijzigingen hebben kunnen behandelen, lijkt het ons terecht dat Google dit als een grote Android-update bestempelt.

Wij zien alle wijzigingen in Android 6.0 als positief, niet omdat alle verbeteringen voor iedereen echt een stap vooruit zijn - hoewel dat in de meeste gevallen wel zo is - maar ook omdat Android je bijna altijd de mogelijkheid geeft om het op de oude manier te doen. Android geeft dus, zoals Google beweert, meer controle. Zo kun je ervoor kiezen om een app niet op stand-by te laten gaan via App Standby, of om je sd-kaart op de oude manier te gebruiken, dus niet als interne opslag.

De gebruiker heeft controle, maar wordt aan de andere kant niet te veel lastig gevallen met keuzes. Meestal kiest Android namelijk voor jou. Zo zorgt App Linking ervoor dat je geen vragen meer krijgt waarvan het antwoord bijna voor iedereen hetzelfde is. Het boegbeeld van controle in Marshmallow is echter App Rechten, waarmee je zelf bepaalt tot welke functionaliteit een app toegang heeft.

Naast controle voor de gebruiker is de accuduur een terecht speerpunt in Android Marshmallow. Google heeft de accuduur met Doze en App Standby slim opgeschroefd, door te besparen waar en wanneer dat geen nadelige gevolgen heeft voor het gebruik.

Een mooie toevoeging voor gebruikers met gebrek aan opslaggeheugen is dat Android sd-kaartjes nu als volwaardig opslaggeheugen ziet. Daarnaast is de dienst Now On Tap geïntroduceerd en wie weet is dat tegen de tijd dat hij in het Nederlands beschikbaar is niet alleen een leuke, maar ook een echt handige functie voor dagelijks gebruik.

Reacties (365)

Wijzig sortering
Ik denk dat de belangrijkste conclusie zou moeten zijn dat Android 6 voor de meesten van ons nooit beschikbaar zal zijn.

Het upgraden van een OS is nu eenmaal niet een feature van Android die buiten de Nexus toestellen uberhaupt in praktijk word aangeboden door fabrikanten.

Leuke review maar voor een stukje software wat slechts enkelen zullen gebruiken

Zie deze link waarom

Edit:
Naar 0 gemod... Het is hier geen Noord Korea toch jongens?

[Reactie gewijzigd door drogeworst op 14 oktober 2015 07:13]

Beetje kort door de bocht toch?
/On Topic

Of je de update kan krijgen is trouwens niet de verantwoordelijkheid van Google maar van de fabrikant van wie je jouw toestel koopt.
Het feit dat er op het Android paltform een resem aan alternatieven bestaan ivm de eenheidsworst van Apple is zowel de sterkte als zwakte van Android.
Door deze vrijheid is het aan de mensen zelf om te kiezen welk toestel ze kopen en zelf even de nodige research te doen om te ontdekken welke merken de beste reputatie hebben in het verstrekken van toekomstige Os upgrades (Persoonlijk heb ik een sterke voorkeur voor deze benadering).
Motorolla, HTC, Sony zijn toppers hierin, Samsung minder...

Mensen krijgen de kans voor een redelijk bedrag toch een fijne telefoon aan te schaffen op dit besturingssyteem maar zouden wel realistisch mogen zijn inzake upgrade support. Het herwerken van de AndroidOS voor elke specifieke telefoon vraagt nu eenmaal tijd en mankracht = geld.

Op het Android OS heb je keuze uit honderden telefoons, dewelke je kiest is een puur persoonlijke keuze. Kies je voor een gsm uit het lagere segment weet je dat de kans bestaat dat jouw telefoon niet de laatste OS update zal krijgen.

En wil je echt kost wat kost de laatste android versie, ookal voorziet de fabrikant van jouw smartphone dit niet, heb je bij Google's OS ook de kans dit zelf aan te passen en installeren voor jouw specifieke toestel. (check xda-developers)

Marshmallow komt wel degelijk naar een groot aantal Android telefoons, enkele voorbeelden:

Motorola

2015 Moto X Pure Edition
2015 Moto G
2014 Moto X
2014 Moto G and Moto G with 4G LTE
DROID Turbo
2014 Moto MAXX
2014 Moto Turbo
Nexus 6

LG

LG G4
LG G3
LG V10

Sony

Xperia Z5
Xperia Z5 Compact
Xperia Z5 Premium
Xperia Z4 Tablet
Xperia Z3+
Xperia Z3
Xperia Z3 Compact
Xperia Z3 Tablet Compact
Xperia Z2
Xperia Z2 Tablet
Xperia M5
Xperia C5 Ultra
Xperia M4 Aqua
Xperia C4

HTC

HTC One M9+
HTC One E9+
HTC One M8
HTC One E9
HTC One ME
HTC One E8
HTC One M8 Eye
HTC Butterfly 3
HTC Desire 826
HTC Desire 820
HTC Desire 816


/Offtopc

@drogeworst:
Als we jouw redenering volgen kunnen we Tweakers net zo goed opdoeken en kunnen we met z'n allen het Tech nieuws van nu.nl gaan lezen. Het is de taak van sites zoals Tweakers om dit type nieuws en reviews te brengen, ook al is het niet altijd voor de grote schapen massa interessant.

[Reactie gewijzigd door TenaciousC op 14 oktober 2015 08:41]

Ik vind de opmerking van drogeworst zeer terecht, zeker in combi met het linkje waaronder staat vermeld wat de marktaandelen zijn van de respectievelijke Android-versies.

Kom eens van je Tweakers-wolk af en realiseer je dat de groep die zelf mods gaat installeren op toestellen die geen support meer ontvangen van de fabrikant (en dat is meer dan 90% van de Android-toestellen) marginaal is. Het overgrote deel zijn consumenten die dat apparaat dagelijks gebruiken en er, vaak onterecht als het een Android-toestel betreft, er van uitgaan dat het apparaat veilig te gebruiken is.

En Motorola top support? Laat me niet lachen. De Motorola E 2015, welke gelanceerd is in februari, krijgt GEEN support meer. Dit geeft eens te meer aan hoe het gesteld is met support op Android-devices: het is vaak Russische roulette.

OT: Android gaat steeds verder de goede kant op lees ik in het review. Zolang echter de basis (het centraal kunnen uitrollen van patches op ALLE Android-devices jonger dan 3 jaar) niet in orde is, laat ik het OS links liggen.
maar volgens mij is dit jouw persoonlijke keuze... Ik kan er ook voor kiezen een telefoon te kopen voor 250 euro, sorry maar dan vind ik het niet raar dat ik ook na een jaar geen ondersteuning op mijn mobiel meer ontvang.

Afhankelijk van de prijs die jij wilt betalen voor een mobiel verwacht ik daar langere of kortere support voor (en dat lijkt mij toch vrij normaal?)

Ik heb persoonlijk een xperia Z (al ruim 2.5 jaar) en vind het opzich niet raar dat ik er nu geen updates meer voor ontvang. Koste toendertijd ook 200 euro minder dan een iphone, maar daarentegen houd je dezelfde snelheid en minder lang updates.

Aka: Betaal de hoofdprijs, en krijg lange updates. Of betaal 3x niks en je krijgt ook nauwelijks updates.. volgens mij is dit mooi je eigen keuze
we willen nou eenmaal niet allemaal 800 euro voor een mobiel neerleggen, ja dan krijg je ook minder lang support

@hAI
Tuurlijk, dat zijn de fabrikanten waar je bij toeval achter komt en waar je dan dus ook meerdere mobieltjes van zult halen. maar zo werkt 't toch ook? zoek een goede fabrikant en blijf erbij?

[Reactie gewijzigd door osseh op 14 oktober 2015 17:35]

Dus....als je een goedkope smartphone koopt heb je minder recht op support dan als je een duurdere smartphone koopt? Sorry hoor: maar daar zie ik geen verband tussen, behalve dat deze vlieger inderdaad op gaat voor veel Android-fabrikanten.

Waarom kunnen Microsoft (levert al vanaf 60 euro een toestel) en, in mindere mate BlackBerry (vanaf 200 euro), wel drie jaar support geven? Ik bedoel: de allereerste Lumia met WP 8 was de Lumia 620 van december 2012. Die krijgt gewoon netjes een upgrade naar WP 10!
OMdat microsoft een software fabrikant is en niet zoals een Samsung of HTC of Sony een hardware fabrikant is. Bij Microsoft kunnen ze met de ontwikkeling van het OS rekening houden met drivers en andere zaken.

Anders gezegd microsoft verdient hun geld voornamelijk met software development en daardoor kunnen ze wat meer uitgeven aan driver development een luxe die een hardware fabrikant niet heeft.
OMdat microsoft een software fabrikant is en niet zoals een Samsung of HTC of Sony een hardware fabrikant is. Bij Microsoft kunnen ze met de ontwikkeling van het OS rekening houden met drivers en andere zaken.

Anders gezegd microsoft verdient hun geld voornamelijk met software development en daardoor kunnen ze wat meer uitgeven aan driver development een luxe die een hardware fabrikant niet heeft.
Mooie uitleg, maar 'so what'? Uiteindelijk gaat het erom wat de consument in handen krijgt. Die krijgt bij MS en BB bijna gegarandeerd drie jaar support en bij Android voor low-end en mid-end toestellen een soort van 'best-effort'.

Ik wil als consument niet lastig gevallen worden met hoe een toestel opgebouwd word en hoe het verdienmodel van een fabrikant eruit ziet. Ik wil een 'no fuss'-ervaring met drie jaar support: hoe een fabrikant dat voor elkaar bokst is hun probleem, niet die van de consument. Bij Android is het voor de low-end en mid-end range wel een probleem van de consument: ik vind dat echt niet kunnen!
Het zal meer liggen aan het feit dat je als microsoft zowat het alleen recht hebt op windows voor mobiel en zelf de mobieltjes ontwikkeld. een update is voor alle toestellen gelijk omdat alle toestellen door dezelfde fabrikant gemaakt worden die vervolgens ook zelf de software schrijft. Hierdoor is het voor MS en apple veel eenvoudiger om oudere toestellen of goedkopere toestellen te voorzien van dezelfde service als dure toestellen.

Bij android ligt dit veel anders. dit draait op 100den dan al niet 1000den verschillende toestellen van verschillende fabrikanten. Google levert vervolgens niet de drivers of in beperkte mate waardoor fabrikanten dit zelf moeten doen. Als een fabrikant dus bepaald dat een toestel niet in aanmerking komt dan heb je pech. Als alle android toestellen op de wereld dezelfde cpu's voor low mid en high end zouden gebruiken met dezelfde camera modules etc. dan zou dit bij android net zo goed gelden.

En natuurlijk kun je aan de ene kant niet verwachten dat je voor 60 euro dezelfde service krijgt als voor 900 euro. Hier vanuit gaan is in mijn ogen ook niet reëel. je zult als je de tandarts vergoed wil hebben in het pakket ook bij moeten betalen. Een miele zit zo maar 10 jaar garantie op... echter een wasmachine kost dan ook 1000 euro terwijl een B merk 2 jaar garantie geeft. deze kost dan ook maar 300 euro. Dat is overal zo. (uitzonderingen daar gelaten)
Inderdaad duizenden verschillende toestellen; een mooie break-down is toevallig net gemaakt: http://opensignal.com/reports/2015/08/android-fragmentation/
24,093 Distinct Android devices seen this year
Nogmaals: wat een fabrikant moet doen om zijn eindproduct op de markt te brengen zou geen probleem van de consument moeten zijn. Hieronder een stukje wat ik gevonden heb:

De Nederlandse- en Europese wetgeving schrijft voor dat fabrikanten van mobiele telefoons, smartphones en tablets minimaal twee jaar garantie moeten geven op het product. Deze garantie geldt voor alle problemen en defecten waar de gebruiker geen oorzaak van is of waar de gebruiker iets aan kan doen..

Daar zit geen woord Spaans tussen. Bij duurdere telefoons (daar heb je hem) mag je zelfs er van uitgaan dat deze 3 jaar mee gaan. Mocht je telefoon na de 2 jaar wettelijke garantie, maar voor de genoemde 3 jaar een ernstig defect vertonen (let wel: dit kan ook software zijn!) dan heeft een consument nog steeds recht op support. De kosten worden dan wel gemiddeld tussen de consument en de verkoper.

Kortom: het zou geen fluit mogen uitmaken of een Android-telefoon 100 euro of 800 euro kost. Die garantie van 2 jaar is keihard.

Zo heb ik laatst 30 Motorola E 2015-toestellen (110 euro pst geloof ik) zakelijk aan geschaft. Deze zijn in februari van dit jaar gelanceerd. En nu geeft Motorola al aan dat er GEEN software-updates verschijnen voor dit toestel. Nu doe ik niks op die toestellen wat bedrijfsmatig gevoelig zou zijn, maar met dit soort acties moet je er ook niet aan denken (zelfs mail niet) om dat te doen. Waarom ruil je ze dan niet? Ze zijn al 'in het veld': omruilen kost meer dan het opbrengt.

EDIT: Typo's

[Reactie gewijzigd door brain75 op 15 oktober 2015 16:08]

Ik kan er ook voor kiezen een telefoon te kopen voor 250 euro, sorry maar dan vind ik het niet raar dat ik ook na een jaar geen ondersteuning op mijn mobiel meer ontvang.
Ik vind dat wel raar en velen met mij. Er zijn zat telefoons ook die nog veel goedkoper zijn die wel netjes zeker 2 jaar gesupport worden met updates.
HTC One M8s ook dan neem ik aan? Anders slaan ze mij mooi over...
ik heb de mini2, dus ben sowieso de sjaak. :(
Wat ik zelf wil is meer flexibiliteit. Android is tov iOS flexibel, maar wanneer je meer van Android wilt en dieper op ingaat, dan is het niet zo'n felxibel systeem meer. Geen idee hoe Windows10 op een telefoon zich hier tegenover houdt.

Voorbeeld waar ik tegen aan stuitte. Grootste probleem is oa het toevoegen van drivers, zoals afgelopen week voor de lol een WiFi USB Dongle aangesloten, meende dat dit wel zou werken, dat deed dit dus niet. Het systeem is te complex/gesloten om zomaar een driver aan toe te voegen. Zelfs wanneer een App is ontwikkeld dat een USB WiFi dongle detecteert, dan nog blijkt het systeem zelf niet mee overweg te kunnen.

Ben benieuwd hoe Windows10 op een Lumia 950 hiermee overweg gaat.

Op dit punt aangekomen, ineens lijkt Ubuntu op je mobiel ineens niet zo een gek idee wanneer je opzoek bent naar een flexibel systeem. Nog niet geprobeerd of onderzocht.
Ik vind het updatebeleid WEL verantwoordelijkheid van Google. Vooral omdat Google het verzaakt om updaten op een telefoon mogelijk te maken! Ik heb een S5 met KatKat, en geen idee hoe ik daar Lolly op moet krijgen.

Je moet altijd hannessen met backup en wired updates. Windows Phone update gewoon op de telefoon zelf, met behoud van gegegevens, ook naar een compleet nieuwe versie. Apple zie ik slim genoeg dat ook aan te bieden, maar geen ervaring met iOS sinds mijn iPod Touch 2 een soort van brick is geworden. Misschien moet je bij Apple ook iets raars doen met iTunes, geen idee.
Je hoeft ook zeker geen kabeltje te gebruiken bij Android, al voordat WP bestond en iOS dit had (niet dat dat relevant is maar goed)...

Als jij bij je settings/about phone geen update kan vinden is er gewoon geen update :) Waarschijnlijk een toestel van je provider, iets wat je ten alle tijden moet vermijden als je updates wilt.

De S5 heeft al lang 5.1 namelijk, maar goed als ik de commentaren lees/hoor is 4.4 zo slecht nog niet vergeleken met 5.1 ;)
? Android 5.x is echt wel een verbetering op de S5, baterij is flink beter en het draait een stuk vloeiender. Ziet er ook nog eens beter uit. Geen problemen gezien.
Android is open(source) en dus door iedereen naar wens aan te passen.
Wat jij op je S5 hebt staan is afkomstig van Samsung en niet van Google, en daar heb jij zelf als koper van je telefoon voor gekozen. Dat Samsung traag is(of het helemaal nalaat) met updaten kan je Google toch niet aanrekenen?

Neemt niet weg dat het bovenstaande dus wel een nadeel is van het open karakter van Android. Het is bijna slachtoffer van z'n eigen succes.
Aan de andere kant kan je dus ook zelf je telefoon unlocken, en erop zetten wat je zelf wil(en op die manier wel heel lang up -to-date kan blijven als de hardware, en eventuele drivers, dat toestaan).
De beste manier om ruime tijd van updates te worden voorzien is het kiezen van een apparaat uit de Nexus-lijn. De praktijk wijst uit dat deze modellen niet onder doen voor de concurrentie en veel betere ondersteuning krijgen. Nexus biedt 'Android zoals het bedoeld is', waarom zou je een slechter afgeleide hiervan geserveerd met een marketingsausje willen?

Dit is natuurlijk mosterd na de maaltijd als je nu al een andere smartphone of tablet hebt. Dat Nexus niet meer mainstream wordt heeft vooral te maken met de manier waarop dit soort producten wordt gepromoot en verkocht. Zo lang mensen vooral 'de nieuwste Samsung' of 'een telefoon die veel kan voor weinig' willen, en nauwelijks actief worden gewezen op de voordelen van een alternatief, zal de huidige versieversnippering nog lang blijven bestaan.

De Galaxy Nexus werd ooit verkocht door Vodafone, maar sindsdien wagen de telco's zich hier niet meer aan. Dit is echt zonde. Een KPN-medewerker waarschuwde mij onlangs voor het risico om een telefoon online aan te schaffen (gebrekkige klantenservice). Dat hún alternatief op de lange termijn minder veilig en betrouwbaar is zei ze er niet bij.

Hopelijk blijven fabrikanten samen met Google Nexus-apparaten ontwikkelen, het liefst met de voor succes benodigde differentiatie. De gelijktijdige lancering van de 5X en de 6P lijkt een goed voorteken.
Viel hier ook altijd over, maar zag toevallig dat KPN in elk geval de 5X direct gaat leveren. De 6P kan ik daar niet terug vinden en op de sites van T-Mobile en Vodafone kom ik geen van beide toestellen tegen.

https://mobiel.kpn.com/lg-nexus-5x.html
Hear hear! Wie weet heeft mijn discussie met die medewerker toch nog enige invloed gehad :)
Het probleem is dat de nexus toestellen slappe aftreksels zijn van wat er te krijgen is op de markt. Leuk een nexus 6 maar als je een klein toestel wil dan kun je het al vergeten... De nexus 5 is een leuk toestel maar die accu is in vergelijking tot bijvoorbeeld de xperia z3 om van te huilen.

Zo kun je nog wel een dozijn aan punten opschrijven wat er niet goed is aan de nexus lijn.

Het is super dat ze de nieuwste updates krijgen als eerste. Maar google moet eens om zich heen gaan kijken wat de consument precies wil. En daar meer op in spelen. Als ze dat namelijk doen dan zullen de toestellen veel populairder worden en zijn ze ook gewoon verkrijgbaar bij alle providers. Want dat is gewoon probleem nummer 1. Als er geen vraag is dan neemt kpn of een ander het ook niet op in het assortiment. Als ik zie dat de nexus 5 maar 4.45 uur gebruikt kan worden in de browser test tegenover 7 uur die ik haal met mijn Z3 dan vraag ik me toch sterk af wat er precies mis gaat.

De mensen willen helemaal geen nexus. Gewoon omdat de toestellen niet voldoen aan de verwachtingen van een smartphone tegenwoordig.

ik moet wel eerlijk toegeven dat de galaxy S6 van mij het ook echt heel slecht doet. Ik haal maximaal 1,5 screen on time met 16 uur standby. het proces android OS is van deze 16 uur standby 14 uur wakker. de rest wordt opgebruikt aan het proces "Google" en "google play services". Het is hartstikke leuk dat google andere apps gaat beperken. Maar hun eigen troep vreet ruim 80% van de accu op in 16 uur tijd. En dan heb ik het toestel net een week in gebruik. en er staat bijna niets op.

[Reactie gewijzigd door sygys op 15 oktober 2015 11:05]

Leuk dat andere modellen betere specs bieden, maar door alle skins, apps en andere troep die ze meeleveren profiteer je daar nooit optimaal van. En juist bij de kleinere/goedkopere modellen krijg je weer niet of nauwelijks updates.

Het wordt tijd dat de markt en de fabrikanten erkennen dat de huidige situatie niet gewenst is. Als Samsung, LG, HTC, Sony enz. elk hun eigen verschillende toestellen uitbrengen met stock-Android, zonder custom rommel erop en met goede ondersteuning voor drivers e.d. zodat updates ook gelijk vrijgegeven kunnen worden als ze verschijnen, hoeft er van mij echt geen Nexus op die toestellen te staan om ze te kopen en aan anderen aan te bevelen.
Nexus... Een top toestel van een htc sony of Samsung. Krijgt ook gewoon updates hoor. Een sony Xperia Z draait gewoon lollipop. Met officiele updates van sony. En dan is de economische levensduur van het toestel van 3 jaar oud er echt wel uit. Hier na kun je bij het hobby circuit van CM en dergelijken te recht.
"Ik denk dat de belangrijkste conclusie zou moeten zijn dat Android 6 voor de meesten van ons nooit beschikbaar zal zijn."

Als je nooit meer een andere nieuwe Android telefoon gaat kopen dan kan dat kloppen.
Buiten dat is je post verder onzin, de meeste users gaan de komende 2 / 3 jaar weer een nieuw toestel kopen waar dan weer de laatste versie op staat. Het is dus zeker geen versie die "slechts enkelen zullen gebruiken"

Er is een aardige kans dat zelfs de LG G2 van 2 jaar geleden deze versie nog gaat krijgen, hangt dus af van de fabrikant van het toestel of je huidige toestel nog een upgrade krijgt.
Vandaag is 87% van de Android hardware 'insecure'
http://arstechnica.com/se...oid-devices-are-insecure/

Ik denk niet dat het beeld de komende jaren zodanig gaat veranderen dat de 'meeste' gebruikers voortaan de laatste versie gaan draaien. Dit is het zwakke punt van Android en met 6.0 is er nog steeds geen oplossing.
Precies. Leuk hoor versie 6, maar ik ben niet echt onder de indruk van de veranderingen. Helemaal omdat ze nu ook weer geen fatsoenlijk update systeem hebben geimplementeerd. Dus uiteindelijk loopt het gros van de mensen (zeker op termijn) met insecure/makkelijk te hacken telefoons rond. Onbegrijpelijk....
Tsja, ik ga niet ieder jaar een ' flagship' kopen voor 500 euro of meer.
Voor iedereen anders natuurlijk, maar voor mij blijft het in de eerste plaats een telefoon met leuke gadgets zoals internet en whatsapp e.d.
Dat ie te hacken is door iemand die er gericht op is, tsja, lezen ze mijn whatsappjes maar of mijn contactlijst.

Iederere (gratis) app pakt die info ook.

Dus voor mij voldoet mijn S4 Mini ook al jaren. Die overigens al lang niet meer ondersteund word door Samsung omdat ze willen dat ik een nieuwe telefoon koop bij hun. :)
Er is een aardige kans dat zelfs de LG G2 van 2 jaar geleden deze versie nog gaat krijgen, hangt dus af van de fabrikant van het toestel of je huidige toestel nog een upgrade krijgt.
Ben wel benieuwd waar je dat op baseert? Ik zit nog lekker op Kitkat met mijn G2. Misschien dat Marshmallow meer de moeite waard is dan Lollipop...
Voor de LG G2 is lollipop al lang beschikbaar. Bron marshmallow g2: http://neurogadget.com/20...d-of-5-1-1-lollipop/13245

[Reactie gewijzigd door Randle op 14 oktober 2015 16:15]

Ja dat weet ik maar ik blijf bewust bij KitKat omdat ik te weinig voordelen in Lollipop zie (en vaak hoor dat mensen er een kortere batterijduur mee hebben). Ik vroeg waarom je dacht dat de G2 ook een Android 6 update zou krijgen (of je er enige concrete aanleiding voor zou zijn behalve het feit dat LG wel een 5.0 update gegeven heeft (nooit 5.1 vziw?)).

[Reactie gewijzigd door Aham brahmasmi op 14 oktober 2015 16:54]

En dit is precies de reden waarom ik voor een iPhone ga.

Leuk dat een Android flag ship phone 200 euro goed koper is maar als dat betekend dat ik misschien 1 minor up grade krijg maar bijna zeker ben uitgesloten van een major dan voel ik mij ook een beetje genaaid.
Muah. Ik kocht mijn telefoon met Android 4.1 of 4.4 erop (weet even niet meer). En heb daarna nog 5.0, 5.1, 5.1.1 en 6.0 nu dus.

Steeds meer mensen worden nu boos omdat hun telefoon niet geupdatet wordt, en fabrikanten beginnen nu te beseffen dat ze dit wel moeten doen omdat de Nexus niet voor niks steeds populairder worden.

En valt me op dat iedereen aan t haten is op Android en iPhone ineens aanprijst. Maar kunnen die zich dan echt niet herinneren dat oudere iPhones met nieuwere OS erop juist slomer werden ipv sneller? Als je nu bijvoorbeeld een iPhone 4s hebt is dat om te janken. Terwijl als je oorsponkelijke OS erop had gelaten het gewoon nog soepel draaide.
En hoe oud is een 4S? Probeer maar Android 5 of 6 op een Samsung S3 of 4 te krijgen.
Ik heb een S3 en daar draait Android 5.1.1 (CM12.1) op. Android 6 komt er binnenkort voor uit.

Geen probleem dus.
Hier een Samsung S2 met CM 12.1(nightly) erop en geen problemen, draait als een tierelier.
Dat is dus wat ik bedoel. Als je mobiel er zo super traag van wordt, dan moet het gewoon niet geüpdatet worden. Op een Galaxy S3 hoort dus ook gewoon geen Android 6 in dat geval, klaar.

Je bent toch ook niet verbaast dat op een PC met een intel pentium 3 processor geen Windows 10 gaat draaien? 'Ja maar ik had er XP op en ik wil gewoon update naar nieuwe OS'. Nee. Dat wil je niet. Wordt je PC gewoon onbruikbaar van.

Ik heb liever een 'onveilige' telefoon waar ik nog wel mn spelletje op kan spelen en de camera app snel kan openen om snel een foto van iets te maken, dan een telefoon die uber traag geworden is door een laatste update zodat die veel veiliger is.

En ik denk dat de gros van alle mensen op de wereld er zo over denken.

Over telefoons die makkelijk zo'n update aan kunnen en er niet significant slomer van worden, daarvan vind ik wel dat de fabrikant een update voor mag uitbrengen. Maar wat er bijvoorbeeld bij de iPhone 4S gebeurde, dat vind ik gewoon echt niet kunnen. Dat verschil in snelheid was veel te groot. Of het was gewoon een slimme truc om mensen de nieuwe iPhone te laten kopen omdat die veeeel sneller was :+
Ik heb persoonlijk liever een trager en veilig(er) toestel dan een vlot toestel dat zo lek als een mandje is. Nu zal niet iedereen dezelfde mening delen maar dat is wel met "Always update to latest version" vinkje te regelen in de settings als er uberhaupt een optie was om gewoon up to date te blijven.

Ik denk dat men zich er nu aan begint te ergeren omdat veel oudere telefoons nog heel erg snel zijn. Mijn eigen LG Nexus 4 is bijvoorbeeld niet de jongste meer (November 2012) maar snel zat voor Marshmellow en hoogstwaarschijnlijk superior qua hardware dan sommige toestellen die nog uitgebracht zullen worden met Android M.
In hyperbolen praten is altijd makkelijk, zo lek als een mandje zal het echt niet zijn.
Kan het ook bij de naam noemen en wijzen naar de stagefright exploits. Miljoenen (bijna een miljard) apparaten die stuk voor stuk aantoonbaar niet langer veilig zijn.
Zijn ze blijkbaar nooit geweest. Hoeveel misbruik van dat lek is er al gemeld?
Dus je vind 200 euro een kleine som geld?
Dit is waarschijnlijk ook de reden dat je een iPhone kopen geen probleem vind...

Verder stopt de ondersteuning bij iOS devices op een bepaald moment ook. Worden niet alle functionaliteiten doorgevoerd naar alle aparaten wanneer ze toch een update krijgen en is er meer dan genoeg sprake van oudere toestellen die onwerkbaar worden na een update (Ik heb al jaar en dag een iPad en een android telefoon, dus ben geen hater nog een fanboy).
Ik vind het een beetje kort door de bocht dat je android afschrijft omdat jij (op je goedkopere telefoon) zogezegd minder lang ondersteuning krijgt dan bij Apple.
En ja, ik gebruik het woord zogezegd omdat als je een telefoon pakt met goede ondersteuning bij Android (niet alle merken zijn even goed hierin zoals eerder aangehaald) dan denk ik niet dat het veel gaat verschillen eerlijk gezegd.

Indien het je zo stoort denk ik dat je gemakkelijk een tweaker voor 50 euro er via xDA developpers een custom kan laten opzetten en dan spaar je nog 150 euro.
Dus je vind 200 euro een kleine som geld?
Dit is waarschijnlijk ook de reden dat je een iPhone kopen geen probleem vind...
Ach, als je het ding na een paar jaar weer verkoopt heb je het verschil in aanschafprijs gewoon weer terug. Blijft natuurlijk wel overeind dat je in eerste instantie het geld wel moet hebben liggen (of een duurder abo moet willen nemen).
Niet alle telefoons krijgen een ROM naar de laatste versie. Ook zit er vaak een flinke tijdsperiode tussen wanneer deze laatste versie in de vorm van een ROM beschikbaar is en sinds er exploits zijn gevonden voor je oude versie.

Het is imo hoog tijd dat deze modulaire trend van de laatste tijd zich doorzet naar het Android OS. Google moet gewoon zorgen voor een basis welke ze zelf voor rekening nemen qua updates en laat de Samsungs en HTC's etc van de wereld de 'experience' maar laten verzorgen in de vorm van modules. Net zoals bijvoorbeeld onder Linux de Linux distributies KDE en Gnome gebruikers dezelfde library updates binnen kunnen halen. Waarom is dit op Android zo anders geregeld?
Wij hebben hier Ipad2, dankzij de update naar ios8 is dat ding zo traag als een slak geworden, met geen mogelijkheid meer om terug te gaan, door updaten naar ios9 gaat um niet worden. Fijn hoor zo'n ipad.
Dan koop je toch lekker een android tablet...Krijg je ten minsten na een jaar niets meer. Blijft die lekker snel
mijn note 10.1 is inderdaad nog steeds snel genoeg. Als die traag word terug naar factory settings en niks meer aan de hand.
En over eventuele security leaks maak je je geen zorgen?
nee, ik heb nooit problemen gehad. :)
Meeehhhhh mehhhhh de Apple schapen zijn weer los gelaten :O

/ONTOPIC
De Android Flagship telefoons waarover jij het hebt noemt men de Nexus toestellen en deze toestellen krijgen wel degelijk meer dan een minor upgrade... hel, deze toestellen krijgen na jaren nog steeds steeds de laatste updates als eerste en werken na jaren nog steeds lekker vlot

the facts:
volgende Nexus toestellen krijgen de laatste upgrade officieel van google

Nexus 5
Nexus 6
Nexus 7 (2013, Wi-Fi and LTE models)
Nexus 9
Nexus Player

Heb je een andere nexus model is er nog altijd de community dewelke jou kan helpen om Android 6 zelfs op een 5 jaar oude telefoon te krijgen. ;)

BTW... Mijn vriendin heeft een Ipod touch 4... klote ding kreeg na een jaar al niet meer de laatste IOS update.. op zich geen ramp, ware het niet dat veel van de software voor IOS niet meer wil werken op de oudere ioS versies... Spotify kan zij bv niet draaien op haar ipod... De almighty Apple is dus ook niet zo onfeilbaar 8-)
Nexus is echter wel een uitzondering op de regel. Bijzonder pijnlijk, want relatief nieuwe toestellen van bijvoorbeeld Samsung zijn tot op vandaag wel kwetsbaar voor serieuze exploits als die in Stagefright.

Leuk weetje; de iPod Touch 4 kwam eind 2010 uit, iOS 7 (zonder ondersteuning voor deze iPod) kwam eind 2013 uit. Dat is 3 jaar volledige ondersteuning. Echter, begin 2014 kwam er wederom een update uit voor iOS 6, weliswaar een fix voor een SSL/TLS bug. Daarnaast was die update ook voor de 3GS, die daarmee ruim 4.5 jaar na release (en bijna 2 jaar nadat Apple was gestopt deze te maken) nog (OTA) ondersteuning ontving. Maar je kritiek is natuurlijk terecht, 1 jaar ondersteuning vanaf aankoop is on par met de 1 jaar ondersteuning vanaf release met fabrikanten als HTC en Samsung.

https://support.apple.com/kb/DL1722?locale=en_US

Nog een leuk weetje; Spotify is pas sinds begin dit jaar gestopt met het ondersteunen van iOS 6. Punt wat ze maken is dat tenzij de werking van Spotify zelf gaat veranderen, je tot vandaag prima kan luisteren naar Spotify via een 3 tot 5 jaar oude iPod.

https://community.spotify...Announcement/td-p/1037887
En Samsung en Htc ?
Gewoon de top of line.

[Reactie gewijzigd door matty___ op 14 oktober 2015 09:11]

Dit is de lijst voor samsung en htc
  • Galaxy S6
  • Galaxy S6 Edge
  • Galaxy S5
  • Galaxy S5 LTE-A
  • Galaxy S5 neo
  • Galaxy Note Edge
  • Galaxy Note 5
  • Galaxy S6 Edge+
  • Galaxy S6 Duos
  • Galaxy Note 4
  • Galaxy Note 4 Duos
  • Galaxy Alpha Galaxy Tab A
  • HTC One M9
  • HTC One M8
  • HTC One M9+
  • HTC One E9
  • HTC One E9+
  • HTC One ME
  • HTC One E8
  • HTC One M8 EYE
  • HTC Butterfly 3
  • HTC Desire 826
  • HTC Desire 820
  • HTC Desire 816
Je lijst met Samsung telefoons lijkt lang, maar het komt erop neer dat Samsung zich beperkt tot toestellen uit de Galaxy S en de Galaxy Note lijn van 2014/2015.

Dit gaat grotendeels ook op voor de opgestelde lijstjes van andere merken. Behoorlijk summier dus.
Ja, en Apple update eenmalig 4 telefoons, dat was het wel zo'n beetje...
Geef je groot gelijk hoor, dit is precies wat ik een probleem met Android vindt. Heb altijd een iPhone gehad, nu een moto X, werkt allemaal als een trein (eindelijk na al die jaren), maar het gevoel dat je Android M nog krijgt maar grote kans dat het dat was is jammer.
Goed verhaal man, maar als dit puur de reden is dat jij niet voor Android kiest had je ook gewoon een Nexus toestel kunnen kopen.
Als ik ooit zou overstappen zou ik dat ook doen. Maar kijk naar het landschap de meeste hebben een sony, htc of samsung.
En dit is precies de reden waarom ik voor een iPhone ga.
Want die krijgt direct deze Marshmallow update?
Ik heb een Motorola (G eerste generatie), wordt gewoon telkens geupdate, misschien duurt het een maand langer dan een Nexus, maar ik krijg ze wel.

Als je daadwerkelijk veel interesse hebt in mobiele telefoons en het Android systeem prettig vind, dan vind ik dat er niet te klagen valt, je hebt tenslotte zelf de telefoon gekocht die je bezig (over het algemeen dan).

Ik heb specifiek de G gekocht omdat deze bijna stock Android is, als ik meer geld te besteden had zou ik een Nexus gepakt hebben.

Neemt niet weg dat het heel jammer is dat andere merken inderdaad weinig updaten, ik wil vooral zeggen dat ik verwacht dat de meeste Tweakers met Android eigenlijk een nexus in de broekzak dragen. Zelf ga ik langzaam naar iOS puur omdat ik die vanuit mijn werk krijg.
Een Moto G die een maand later dan een Nexus wordt geupdate? Waar koop je die? Ik heb bij mijn eerste generatie Moto G zeker een half jaar moeten wachten totdat ik 5.0 kreeg, en nu heb ik spijt dat ik niet bij KitKat ben gebleven...
Heb net vandaag de 5.1 update gehad.. Die heeft wel erg lang geduurt (zeker gezien de stagefright bug), maar alle voorgaande updates werden keurig binnen enkele weken geleverd op mijn Moto G (falcon_retail)

Dat er geen Android 6 update komt is wel onbegrijpelijk.. Zeker omdat de hardware van de Moto G 2 2014 nagenoeg gelijk is..

Ik vond de 5.0.2 update overigens meer dan prima (alleen batterij duur was iets minder).

Als ik dat vergelijk met sommige veel duurdere toestellen of toestellen in de zelfde price range is het nog steeds erg goed van Motorola.

Ik merk alleen wel dat sinds ze zijn overgenomen door Lenevo de updates minder snel komen en ook de mooie boot animaties niet meer geupdate worden bij belangrijke dingen (b.v. bij kerst kregenwe in de google tijd mooie animaties met sneeuw ;-) )
De moto G eerste generatie wordt niet geupdate naar 6...

[Reactie gewijzigd door a9480944 op 14 oktober 2015 10:46]

Ja, dat is best spijtig. Natuurlijk kun je voor het geld dat 1 Apple telefoon kost drie jaar lang elk jaar de nieuwste moto G kopen... Ben je ook altijd up-to-date.
moto G eerste generatie? waar is android lolipop 5.1? ik zit nog steeds op 5.0.2 op mijn 1st gen Moto G want 5.1 hebben ze niet in europa uitgebracht :( en 6.0 komt al helemaal niet uit op de 1st gen moto G

[Reactie gewijzigd door jeroen7s op 14 oktober 2015 12:04]

5.0.2 had bij mijn weten een memory leak bug en het constante crashen/traag worden in combinatie met het gebrek aan een update naar 5.1 heeft mij ertoe bewogen om CyanogenMod te installeren. De nightly van CM is vele malen stabieler en mijn telefoon is vele malen sneller nu. Echt een verademing.

Het updatebeleid van Google/fabrikanten is om te huilen.
Ik denk dat de belangrijkste conclusie zou moeten zijn dat Android 6 voor de meesten van ons nooit beschikbaar zal zijn.
Dat is wel heel erg kortzichtig. Android 6 is een gloednieuw besturingssysteem en jij verwacht dat dit gelijk overal beschikbaar is. De grootste userbase wordt verworven in de loop der tijd als er nieuwe toestellen uitkomen die deze versie standaard ondersteunen. Dus dat de software nooit beschikbaar zal zijn is klinkklare onzin.
Er zijn inderdaad veel oude toestellen in omloop die niet kunnen/zullen worden ge-upgrade. Maar dat wil niet zeggen dat deze software maar voor enkelen is.

Ik ben erg blij met deze nieuwe versie. Ik heb gekeken naar de status van mijn nieuwe backups maar ik zie helaas dat nog lang niet alle apps in de lijst staan. Misschien dat Google niet alles in één keer backupped om bandbreedte en accu te besparen? Ook apps die ik dagelijks gebruik zitten niet in de backup dus daar kan het niet aan liggen.
Ik vind de nieuwe update maar niks ik heb vorige maand pas lollipop gekregen van sony. En werkt prima. Veel van de nieuwe features die zitten al standaard in de sony software. En mijn asus heeft al een manager die apps kan toe wijzen wat ze wel en niet mogen.
Precies dit, zat al helemaal blij te worde van dit bericht toen ik dacht: O, nee...heb een Z1. Ja ik kan hem flashen en nee ik wil niet de discussie doen oplaaien van hoe lang een telefoon moet updaten maar het is gewoon jammer dat het gros 6.0 niet te zien krijgt
Volgens jou linkje zit 23% op 5+. Dat noem ik niet slechts enkelen als Android 6 dat ook haalt binnen afzienbare tijd. Verder is je bericht gewoon FUD eigenlijk dus terecht dat hij omlaag wordt gemod. Als je wilt en even je best doet kan iedereen zo Android 6.0 installeren zeker hier op Tweakers waar het merendeel nu ook Lolipop draait.
Wat noem je afzienbare tijd? Belangrijker, wat zijn het voor 5+ toestellen? Zijn dat toestellen die geupgrade zijn van versie 4 naar 5 of zijn het nieuwe toestellen die al met 5 uitkwamen.
Feit blijft dat toestellen met versie 4 zelden naar 5 worden geüpgraded en dat zal met versie 5 naar 6 niet anders zijn. Dus FUD is het zeker niet te noemen.
Da's net zo'n domme opmerking als dat tegen een 45+'er zegt 'als je maar hard zoekt is, er wel werk'. Je hebt echt geen benul van de gemiddelde smartphone bezitter, dat blijkt. Rooten?Flashen? Custom ROM? Kan ik dan 'm nog gewoon gebruiken daarna? Dat is de reactie van mensen die vinden dat ze best wel slim zijn en goed met hun telefoon om kunnen gaan. Die komen naar mij, omdat ik dat inderdaad kan en na een redelijk forse investering ook wel met elk Android device aandurf. (overigens baal ik ook met m'n Z1, die gaat ook maar geroot of vervangen worden)
Sommige dingen zoals de verticale app drawer zitten natuurlijk ook in de 'Google' app en is ook voor 5.0.2 beschikbaar bijvoorbeeld.

Schrale troost natuurlijk.
Ik heb een HTC one M8, deze was geleverd met Kitkat en heeft een update gekregen naar Lollipop en krijgt ook een update naar Marshmallow.

Kortom, niet alleen de Nexus toestellen krijgen de Android upgrades, ook andere toestellen krijgen deze.
Yup, Android update beleid is behoorlijk shit. Wordt misschien hopelijk aangepast in android7.0? Kom op Google, just do it!

De meesten hier zijn denk ik wel vaardig met custom roms en kunnen zo dus wel aan android M komen. Voor de minder vaardigen onder ons is er de Nexus lijn en hi end toestellen die wel updates krijgen.
Uiteindelijk zullen heel veel mensen deze features wel tegenkomen door het kopen van nieuwe devices. Deze features zullen namelijk ook nog wel een poosje in de volgende android versie blijven zitten.

Dus je stelling "Leuke review maar voor een stukje software wat slechts enkelen zullen gebruiken" zal vooral opgaan voor mensen die vanaf nu geen android meer kopen.
Tsja, dat is nogal een dooddoener. Iedere telefoon die vanaf nu aangekondigd wordt, zal Android 6 draaien en onder Tweakers zijn er volgens mij relatief veel Nexus-toestellen of Play-Edition toestellen die deze update al hebben gehad cq. in de komende dagen/weken krijgen. Daarnaast nog de waslijst aan toestellen die deze update wel krijgen (zie reactie van TenaciousC)...

Maar goed, ieder bericht over Android wordt deze discussie weer gestart en dat is makkelijk scoren. Google doet er veel aan om updates makkelijker implementeerbaar te maken. Ik vind wel dat ze om de tafel moeten met de fabrikanten en deze updateproblemen bespreken, maar een review over de nieuwste Android als zinloos betitelen omdat de meeste toestellen deze update niet krijgen gaat mij wat te ver. Dus ja, dat je 0 (en -1?) mods krijgt verbaast me niet zo.
"Maar" 7.8% van de Android toestellen draait op Android 5.1. Alleen in 2014 zijn al een miljard (!) toestellen met Android verkocht. Hiervan zijn er dus "maar" 78 miljoen die op Android 5.1 draaien.
En dit zijn volgens jou maar enkele gebruikers?
Uiteindelijk zullen de meeste android gebruikers er mee te maken krijgen omdat ze een nieuwe telefoon kopen. Misschien android 6 wel een goede rede om over te stappen naar een Nexus.

Zelf heb ik gisteren android 6 ota binnen gekregen en het werkt prima. Het is alsof er niets verandert is, maar als ik snachts niet aan de lader lig gaat mijn alarm toch nog af.
'De meesten van ons' hebben over twee tot drie jaar een nieuwe smartphone, en daarop zal naar verwachting ook een nieuwe androidversie op staan. Misschien wel versie 7 tegen die tijd :)
Dat fabrikanten hun beloften, of in elk geval de suggestie, van updates nauwelijks nakomen is mij, en velen met mij, al jaren een doorn in het oog.
(Maar daarentegen: microsoft dumpt een tiental updates per maand in je PC en met elke update wordt het ding weer een stukje trager - is dat een feestje!)
We leven nu eenmaal nog steeds in een consumptiemaatschappij waar je elke twee tot drie jaar geacht wordt nieuwe apparatuur te kopen.
Waarom zullen enkelen het gebruiken? Zullen we elkaar over 6 - 12 maanden nog eens spreken en kijken wat het marktaandeel is van Android 6? Dus om daarom te doen alsof dit review overbodig is, nah ik weet niet hoe weinig verstand jij van dit soort zaken hebt, maar puur kijkend naar jou reactie ( kortzichtig he :D ) vrijwel 0.

Er zullen binnekort ontiegelijk veel toestellen op android 6 zitten buiten de Nexus lijn. Kijk om je heen, hoeveel mensen zie je nog met bijv een Samsung S3? Of een Sony Z1 of een Huawei a 3 jaar oud?
Bijna iedereen loopt (althans bij mij op werk / stad / vrienden / familie kring ) met redelijk high end toestellen vanaf de S5 etc etc (inmiddels ook de nieuwste niet meer), deze zullen ALLEMAAL android 6 krijgen.

Naar 0 gemod, niet door mij hoor maar indien we naar de FAQ kijken genoeg redenen waardoor dit is, en dit is niet omdat we in noord korea zitten ( wat android uberhaupt met noord korea te maken heeft?samsung? slaat natuurlijk nergens op en daardoor zou je eigenlijk op -1 moeten staan, maar dat is niet aan mij. )

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 14 oktober 2015 12:30]

meeste oude toestellen { mb } hebben de hardware voor 5 en hoger!!!
de fabrikant wilt dat je om de 2 j nieuwe mb koopt!!!
ik ga echt niet om de 2j een nieuw mb kopen vanaf {400 tot 600 euro } voel je wel goed bij je hoofd??? voor dat geld ga ik liever op vakantie.
of ben jij zo'n abbo koper zkrs?

mijn punt is niet iedereen heeft zo'n groot budget.
mijn laaste aankoop was ook 2j terug bijna 700 euro's{ lg g flex } en ja mijn mb word ook niet door fabrikant ondersteunt.....zelfs geen xda

wij leven in een weg werp cultuur....dat is het punt
wat moet je elke 2 jaar met een nieuw moederbord?
echt? meen je niet denk dat jij iets anders denkt bij MB :)

mb is mobiel ;)

[Reactie gewijzigd door noway op 14 oktober 2015 14:28]

Wat zeg je allemaal?
meeste oude toestellen { mb } hebben de hardware voor 5 en hoger!!!
de fabrikant wilt dat je om de 2 j nieuwe mb koopt!!!

Waarom moet ik meer / nieuwe mb kopen? ik heb genoeg opslag in mijn pc zitten hoor, of bedoel je moederbord? Nah die draait ook nog gewoon lekker.

Mijn moederbord draait inmiddels al heerlijk zo'n 3 jaar lang, en mijn mb ( hardeschijf? ) nja die draait nu zo'n 2 jaar.

voel je wel goed bij je hoofd???
Mede dankzij jou zorgen even goed bij mijn hoofd gevoeld. (in dit geval even achter mijn oren ;) )

of ben jij zo'n abbo koper zkrs??
Nee hoor ik koop geen abbo, mede doordat ik niet weet wat het is, sorry!

mijn punt is niet iedereen heeft zo'n groot budg
Nou ik heb geen klein budget, maar lang zal zijn leven ook geen groot budget.

mijn laaste aankoop was ook 2j terug bijna 700 euro's{ lg g flex }}
Dat jij 700 euro aan een toestel uitgeeft moet je toch zelf weten, ik vind dat echt niet vreemd of erg hoor, al had je 1 gekocht voor 100 euro. Als jij je vrienden/fam ermee kan opbellen en smsen is het helemaal top toch :D, maar ik vermoed dat jij veel meer met je telefoon kan voor die 700 euro dan alleen bellen/smsen/internet pagina's bekijken. Uiteraard is dat volledig jou keuze geweest en dat vind ik zeer zekers echt niet erg.

ja mijn mb word ook niet door fabrikant ondersteunt
Kan, mijn moederbord / hardeschijf in mijn pc worden ook niet ondersteund door mijn telefoon, kan ik samsung / apple moeilijk over aanspreken vind ik persoonlijk. Althans ik kan ze niet in mijn telefoon stoppen indien je dit bedoeld met ondersteuning.
Waarschijnlijk krijg ik wel support op mijn hardeschijf, toevallig ook van samsung dus ik kan volgens mij hetzelfde nummer opbellen indien er iets aan de hand zou zijn, mede doordat ik ook een samsung telefoon heb. Maar dan nog begrijp ik dat die SSD niet in mijn telefoon past.

wij leven in een weg werp cultuur....dat is het punt
Ligt eraan, afval werp ik weg regelrecht de prullenbak in.
Maar onderandere mijn moederbord bijv, soms bij aanschaf van een nieuwe dan bewaar ik mijn ''oude'' als reserve. Mocht ik zoiets hebben van: nou hij hoeft niet meer als reserve te dienen, dan verkoop ik hem. Dan werp ik hem vervolgens bij PostNL af en dan maken hun weer een andere tweaker blij. Maar wegwerpen, nee dat doe ik zeer zeker niet met elektronica.

Hopend zo je vragen beantwoord te hebben.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 14 oktober 2015 15:06]

Helaas een waarheid als een koe...
helaas als je zo van die A typische telefoons koopt die heel westers zijn en uitgaan van marketing budgetten dan gaan er idd heel wat zijn die nooit deze OS zullen hebben. De vraag is, is dit altijd nodig. Je kan ook een OS bouwen om je eco systeem te onderhouden en er voor te zorgen dat je systemen trager worden. Of hopen dat ze dan een nieuwe kopen :) vele trukken uit de doos......
Bah, mijn VIER jaar oude iphone 4S mag dan ietsje trager zijn dan in het begin, hij is ook handiger in het gebruik geworden. Ik gebruik hem nog altijd met plezier wetende dat hij gepatched is tegen alle gekende hacks. Op dat toestel durf ik bankverrichtingen doen, op Android toestellen helaas niet.
Wat een onzin, in iOS kan net zo makkelijk een exploit zitten als in Android.
Prima, dan bankiert iedereen op Android lekker door.

Dat er een exploit is, betekent niet dat het ook actief wordt misbruikt.
Prima, dan bankiert iedereen op Android lekker door.

Dat er een exploit is, betekent niet dat het ook actief wordt misbruikt.
Prima uitgangspunt: de struisvogeltaktiek.

Die exploit (Stagefright) is zo goed gedocumenteerd: het is niet de vraag of die misbruikt gaat worden , maar wanneer....
Tja, jij noemt het struisvogeltackiek, ik noem het "geen aluhoedje op".
De georganiseerde misdaad richt zich steeds meer op digitale criminaliteit. Je zorgen maken over exploits op smartphones is daarom geen paranoia, maar een terechte vrees.

Je reactie is wel nuttig. Het toont immers hoe de meerderheid van mensen erover denkt, en dus meteen ook hoe reëel het gevaar is.
Indien je het slachtoffer bent van een hack is de algemene tendens dat je daar voor verzekerd bent.
Nou hij was een beetje kort door de bocht maar hij heeft wel een punt natuurlijk dat kan ik als android/ios gebruiker gewoon niet tegen spreken.
Indien je ervan op de hoogte bent dat er bijv een lek in je toestel zit wat bankieren onveilig kan maken maar er vervolgens geen rekening mee houd, dan ben je natuurlijk niet goed bezig. Echter besef je zoiets meestal pas wanneer het daadwerkelijk bij jou gebeurt.

Zelf dit helaas meegemaakt met een virus op mijn pc wat een klein deel aan bitcoins gejat heeft, overtuigd dat het mij niet zou overkomen. Een nieuwe coin was online gekomen, meerdere betrouwbare mensen hebben de wallet ( zoals dat genoemd word ) uitgebreid getest op virussen / spyware en etc, ook totalvirus etc gaf aan dat alles 100% in orde was (in dit geval had er dus eigenlijk moeten staan: let op je bent niet veilig indien je dit installeerd / in gebruik hebt ) dus ik download het en begin met minen. Paar uur later PC aan het freake ( PC was letterlijk overgenomen door een ander ) en een aantal BTC foetsie. Uiteindelijk heeft een bepaald team achterhaald dat er wel degelijk een trojan in de exe verstopt zat.

Het grote verschil hier was, was dat ik er vrijwel 100% van overtuigd was dat alles veilig was, niks sprak het tegen.
Persoonlijk heb ik hier zeeer veel van geleerd. Indien ik nou zou horen: je telefoon is onveilig, dan gaan er 0.0 belangrijke zaken overheen en zullen alle belangrijke zaken direct verwijdert worden.
Nu weet ik ook wel dat er vast wel iets vroeg of laat naar boven zal komen waaruit blijkt dat ik niet veilig was, maar ik ga dan nog niet zover door helemaal geen elektronica te gebruiken.
Weet bijna 100% zeker dat Cyanogenmod of Dirty Unicorns 6.0 voor mijn Galaxy S6 beschikbaar gaat maken. Flashen duurt hoogstens een kwartiertje.
Je S6 krijgt ook gewoon van Samsung zelf een update, zodra 6.1 of 7 uitkomt wordt het wellicht tijd om te gaan flashen gezien Samsung niet bekend staat om hun geweldige software ondersteuning.
Ah mijn fout. Heb een S5.
Dan val je inderdaad helaas buiten de boot en moet je aan de custom ROMs.
Natuurlijk wordt je naar 0 gemod... Je opmerking is enkel en alleen bedoeld om te zeuren over het update beleid van Android. Bovendien slaat je conclusie nergens op. Zelfs als deze zou kloppen (bijna niemand in aanraking met deze versie), dan zou de review nog gewoon nuttig zijn. (Bijna) Niemand gebruik(te) Windows Mobile en daar worden ook gewoon reviews over geschreven, gelukkig maar :)

Het siert de reageerders hier dat ze allemaal serieus op je ingaan, bravo.
ik heb hem gisteren binnen gekregen op mijn Nexus 5...
Goede verbeteringen, accuduur is naar mijn idee altijd een probleem geweest voor Android.
Jammer dat alle iconen nog steeds zo enorm zijn en er zo kinderachtig uit zien :/

Ik blijf wel bij WP :)
Accuduur en Android waren ooit slecht. Maar als je de testen van de laatste twee jaar kijkt is Android soms nog beter dan iOs geworden. En ja iOs heeft meestal kleinere accu's en ja ze sturen vaak ook minder pixels aan. ;)
Dat klopt, maar niet omdat Android zuiniger is geworden. Fabrikanten zijn (veel) grotere accu's gaan gebruiken. Daarom is de accuduur nu langer. Maar Android is qua accuduur echt waardeloos. Het is jammer dat we geen Android op een iPhone kunnen flashen of vice versa om dat eens te testen.
Wist je dat deze accugrootte heel erg vertekend is? iPhone accu: 6.81Wh, Nexus 5 accu: 8.74Wh. Natuurlijk blijft iedereen hameren op de mAh's, maar uiteindelijk gaat het om het totale vermogen dat je batterij kan leveren. En dan tot daaraantoe: die paar watturen, ik had de stoute schoenen eens aangetrokken om te kijken hoeveel het me extra kostte, die grotere batterij elke dag volledig opladen: 2Wh * 365 dagen = +/- 700Wh. Gemiddeld kost een kilowattuur 25 cent, dus het kost je op jaarbasis maarliefst 17,5 cent. Zo groot is het verschil tussen die batterijen dus eigenlijk helemaal niet, en het verschil dat er is is compleet weg te cijferen. Zeker nu veel telefoons nu binnen 45 minuten op te laden zijn d.m.v. QuickCharge.
Vermogen druk je uit in watt, je hebt het over elektrische lading als je spreekt over (m)Ah'en. Aangezien li-ion accu's op altijd (vrijwel) dezelfde spanning werken is wat jij bedoeld met totaal vermogen exact wat (m)Ah aangeeft: de tijdsduur dat de accu een bepaalde stroom kan leveren. Je kan dus wel degelijk telefoonaccu's prima vergelijken op basis van (m)Ah.

Wat je echter niet kan afleiden van het aantal (m)Ah is de accuduur, die is afhankelijk van wat de telefoon daadwerkelijk aan energie verbruikt.
Klopt. Had niet door dat 3.8V een standaardwaarde was voor Li-ion. Blijft het punt wel staan dat die extra capaciteit voor de gemiddelde gebruiker nagenoeg niet merkbaar is: telefoons zijn nagenoeg even dik, beide gaan ongeveer een dag mee, je laadt ze in een vergelijkbare tijd op, en op jaarbasis is de extra capaciteit niet merkbaar op je elektriciteitsrekening...

Vandaar dat ik de discussie dat een iPhone zuiniger is onzinnig vindt... Puur sec heb je inderdaad gelijk als je zegt dat een iPhone minder verbruikt, maar het in niet merkbaar.
Deze stelling gaat alleen op als beide telefoons inderdaad een hele dag meegaan. Dat is vaak niet het geval, gelukkig haalt mijn huidige iPhone dat wel. Bij mijn vorige (5s) was dat niet het geval en dat is toch wel irritatie nr1.
Met mijn Nexus 5 haal ik ook soms de dag niet, en dan zit ik rond 1,5 a 2 uur screen-on-time. Vandaar dat ik de iPhone en de Nexus 5 vergelijk.
Ik denk dat de gemiddelde gebruiker 50% verschil in accuduur wel degelijk merkt, ik zou niet weten waarom niet?
Zoals ik eerder al aanhaalde, vergelijk ik het verschil tussen een iPhone met grofweg 2Ah-accu en Android-telefoon met grofweg 3Ah-accu. Die capaciteit is voor de eindgebruiker nagenoeg niet merkbaar (geen aanzienlijk dikkere telefoon, gaan ongeveer even lang mee, laden niet merkbaar langzamer en je merkt het ook niet in je energierekening). We kunnen hier nog lang over discussiëren, maar ik denk dat we dan vast moeten stellen dat jij en ik geen gemiddelde gebruiker zijn.
Ik denk dat we moeten vaststellen dat jij accucapaciteit blijft gebruiken waar je accuduur moet gebruiken (en ook bedoeld). Accucapaciteit tussen verschillende telefoons is 'alleen' merkbaar doordat er een ander getal op de accu staat gedrukt. Als je dezelfde telefoon voorziet van 50% meer accucapaciteit (de enige eerlijke manier om dat te vergelijken) dan merkt een normale gebruiken dat wel degelijk.
iphone 5 vs nexus 5; nagenoeg zelfde accuduur, 50% verschil in capaciteit.
dubbelpost

[Reactie gewijzigd door HellFury op 16 oktober 2015 10:18]

Bovendien zal de (turbo) adapter wanneer de telefoon bijna vol is steeds minder stroom vragen waardoor het opgenomen vermogen enorm daalt..
Dit geldt voor (nagenoeg) elke accu.
Denk dat iOS nog steeds veel zuiniger is, maar logisch dat mijn Moto X Play het superlang uithoudt bijv. dat ding zit vol met accu. ;)
Precies, niks mis met de accu duur. Dit hangt natuurlijk wel af van welke sm je kiest. Maar de toppers qua duur zijn zeker ook met Android te vinden.

Kortom korte accu duur heeft niks te malen met Android.
Dan heb je grote vierkante vlakken met een klein icoontje of informatie erin, echt een vooruitgang ;) .
Prima dat jij (en veel anderen) tevreden zijn met WP, maar de reden die jij noemt vind ik niet echt overtuigend. Je kan altijd nog een WP launcher installeren op je android.
Helaas draaien die niet zo soepel (lees: laggy) en zien er niet zo 'mooi' uit als de echte WP. ;)
Installeer Nova Launcher prime en je kan de grote van u iconen aanpassen alsook de iconen zelf. Voordeel van Android is dat je (bijna) alles kan aanpassen.
Jammer dat alle iconen nog steeds zo enorm zijn en er zo kinderachtig uit zien

1. Download een andere launcher (gewoon uit de Store, 2 klikjes)
2. Download een custom icon pack (wederom, 2 klikjes)
3. Mix en match icon packs (net zo lang en veel als je zelf wil)
4. Vergroot of verklein iconen (zit er al sinds 2.3.3 met andere launchers)
5. Pak een bewegende of juist niet achtergrond

Dat is het mooie van Android. Ik kan het er zo uit laten zien als WP, als iOS of zelfs als Jolla.
Zie ook:

Post je Homescreen! - Deel 2
Nova daarom gekozen. Icoontjes kleiner.
Ik denk dat 6.0 best een grote update is, zeker met de toevoegingen als App Rechten en de Fingerprint API. Er zijn echter wel een paar dingetjes die me opvallen en die ik toch even aan wil kaarten:
In de praktijk ondervonden we inderdaad meestal geen problemen, maar in specifieke gevallen liepen apps wel degelijk vast. Zo kon Here Maps het niet hebben dat we het de toegang tot het opslaggeheugen ontzegden. Ook hoorden we bij navraag op GoT dat sommige apps, waaronder Google Hangouts, het opgeven als ze permissies niet of te laat krijgen.
1. Jammer dat het zo inconsistent werkt.

2. Hoezo zou je toegang tot het opslaggeheugen willen tegenhouden? Zo kan een app toch niks opslaan, zelfs niet tijdelijk (temp files)?

3. Waarom crasht een Google app? Zou die niet gewoon Mashmallow-ready moeten zijn?
De gebruiker kan zelf echter niet bepalen of een bericht een hoge prioriteit heeft. Dat zou je kunnen zien als een zwakte van Doze, want ontwikkelaars bepalen welke prioriteit ze een bericht meegeven. Het valt dus nog te bezien hoe ontwikkelaars met deze vrijheid zullen omspringen.
Je kan natuurlijk wel raden hoe ontwikkelaars met deze vrijheid zullen omspringen... Aandacht voor hun apps is veel belangrijker dan jouw accuduur, het zal hun echt een worst wezen of je nou een dag of een halve dag met je accu kan want je gaat m toch wel opladen als ie bijna leeg is. Zolang je hun meldingen maar ziet zijn zij blij.
...met Marshmallow kun je opslaggeheugen voor het eerst volwaardig vergroten met een sd-kaart en dat kan je een hoop gedoe schelen. Natuurlijk is het daarbij belangrijk dat je het geheugenkaartje in je telefoon laat zitten om problemen te voorkomen.
Nou, lekker dan... Even snel upgraden naar een groter/sneller geheugenkaartje zit er dus niet meer in? Android moet het kaartje formatteren maar om dat te doen moet je het oude kaartje er al uithalen en kunnen apps dus al data missen? Het is misschien te voorkomen dat je hier problemen mee gaat krijgen (op voorhand alle apps afsluiten, geen andere apps openen tijdens het formatteren en kopiëren etc.) maar voor de gemiddelde gebruiker vind ik het niet gebruiksvriendelijk.
Appmakers kunnen zelf programmeren of ze back-ups willen laten maken van de appdata en ze moeten werken met 'software developer kit' 23 of hoger voordat de optie werkt. Je kunt er wat dat betreft dus niet van op aan dat elke app met al je gebruikersdata wordt geback-upt, maar dat kun je in elk geval controleren in de instellingen van Google Drive.
Waarom is dit in handen van de ontwikkelaars gelegd? Het is toch veel beter en overzichtelijker voor de gebruiker om gewoon klakkeloos alles naar de back-ups te kopiëren? Dan kan je er vanuit gaan dat je gewoon een back-up terug kan zetten en door kan gaan met alles waar je mee bezig was...

Met andere woorden: er is werk aan de winkel voor de ontwikkelaars en die moeten goed gaan nadenken over hoe ze bepaalde dingen gaan implementeren en waarschijnlijk betekenen bepaalde updates in Marshmallow slecht nieuws voor gebruikers van apps die niet meer worden onderhouden.

[Reactie gewijzigd door biteMark op 14 oktober 2015 08:18]

Je geeft goede punten aan, waar ik zelf ook al aan moest denken. Maar met betrekking tot dit punt:
Waarom is dit in handen van de ontwikkelaars gelegd? Het is toch veel beter en overzichtelijker voor de gebruiker om gewoon klakkeloos alles naar de back-ups te kopiëren? Dan kan je er vanuit gaan dat je gewoon een back-up terug kan zetten en door kan gaan met alles waar je mee bezig was...
Denk ik aan het volgende. Financiële apps, zoals Bankieren van ING zou er niet gebaat bij zijn om hun appdata te laten opslaan in the cloud m.b.t. veiligheid. Vanuit hun oogpunt zouden ze dan niet meer goed kunnen bijhouden welke telefoon geactiveerd is en welke ook gerechtigd is om te kunnen bankieren. In dat oogpunt denk ik dat het zeker wel goed is dat Google voor deze handelswijze heeft gekozen. Ik ben het wel met je eens dat dit er óók voor gaat zorgen dat van veel apps geen goede back up gemaakt gaan worden.
Dat is inderdaad wel een goed punt, veiligheid is wel belangrijk. Maar dan was het alsnog beter geweest als apps expliciet zouden moeten aangeven dat bepaalde gegevens niet in de cloud opgeslagen mogen worden (er vanuit gaande dat privacy-gevoelige apps actief worden onderhouden).
Ja dat zou inderdaad misschien een betere optie zijn geweest. In plaats van een whitelist een black list opstellen. Misschien een 6.1 update? :+
1. Apps zijn op dit moment niet allemaal voorbereid op dit systeem. Voorheen wist je als programmeur vrij zeker dat je de permissies waar de app tijdens installatie om vroeg, ook had. Daardoor zijn veel apps niet of slecht getest met ontbrekende permissies. Dat zal dus wel in toekomstige versies van de apps gaan verbeteren, nu het uit kunnen zetten van permissies meer mainstream wordt.

2. Toegang tot het opslaggeheugen houdt waarschijnlijk in dat de app andere gegevens dan zijn eigen gegevens kan lezen en schrijven. Daardoor kan deze mogelijk privacygevoelige gegevens inzien of aanpassen.

3. Here Maps is van Nokia.

4. Android raadt altijd aan om je apps op het interne geheugen te installeren. Appdata komt daardoor ook op het interne geheugen, tenzij de app zelf anders beslist. Met het nieuwe, geintegreerde systeem krijg je uiteraard problemen als je de SD kaart gaat verwijderen, omdat sommige applicaties en eventueel bijbehorende data dan weg zijn. Je kunt echter kiezen of je de SD kaart op deze manier wilt gebruiken, de oude methode is ook nog beschikbaar.

5. Er zijn al genoeg tools te vinden om een volledige backup te maken. Zomaar een backup maken van alle databestanden is trouwens niet heel betrouwbaar, omdat het niet gezegd is dat de applicatie op een ander toestel werkt als je de databestanden uit een backup terugzet. Bovendien zijn veel gegevens die je zo kunt downloaden, zoals kaartmateriaal, erg groot en die wil je niet klakkeloos backuppen. De tekst gaat trouwens niet over het feit of de gebruiker of ontwikkelaar bepaalt of er een backup gemaakt wordt. De tekst gaat over het feit dat ontwikkelaar een nieuwe versie moet uitbrengen om uberhaupt de mogelijkheid aan te kunnen bieden.
1. De work-arounds werken niet consistent; jammer en een gemiste kans.

2. Zijn er verschillende permissies voor app directory/compleet FS toegang? Zo nee, dan kan je dus leuke bugs verwachten als een app geen toegang tot het FS heeft en geen (temp) files kan downloaden (zoals kaart updates van een navigatie app).

3. Hangouts niet...

4. Wat is dan het voordeel van het nieuwe systeem? Dit gaat alleen maar fouten opleveren bij (dan waarschijnlijk zeer kwade) gebruikers die minder technisch onderlegd zijn.

5. Ik blijf het een rare manier van back-ups aanbieden vinden. Google zou een betere manier kunnen bedenken waardoor data files standaard worden opgenomen in de back-up tenzij expliciet anders is aangegeven. Dan is het aan de ontwikkelaar om zijn gebruikers tevreden te houden. Wat je nu gaat krijgen is dat mensen gaan denken dat ze een volledige back-up hebben gemaakt om er bij het terugzetten achter te komen dat er toch nog behoorlijk wat mist...
Here maps is een Nokia app, niet een Google app ;)
edit: nevermind, niet goed gelezen.

Wat betreft de SD kaart, kan je misschien instellen hoe je je SD kaart kan gebruiken?

[Reactie gewijzigd door GreNade op 14 oktober 2015 09:15]

Even snel upgraden naar een groter/sneller geheugenkaartje zit er dus niet meer in?
Jawel: gewoon 'portable' kiezen. Problem solved.

Wat de situatie bij het 'adopten' problematischer maakt zijn twee dingen:
1. Het FS is ext4 en dus niet bijzonder goed gesupport op Windows
2. De data wordt (ondoorzichtig) geencrypt.

2 maakt 1 irrelevant, aangezien je voor een data transfer naar een nieuw kaartje dan toch de data door het device moet laten decrypten om deze over te zetten. Er zal ongetwijfeld het een en ander mogelijk zijn via adb. De echte tweaker zal zich hier dus niet door laten tegenhouden en is waarschijnlijk ook de doelgroep voor wie dit iets uitmaakt. De gemiddelde gebruiker koopt een SD-kaartje, stopt deze erin en laat deze erin.
Waarom is dit in handen van de ontwikkelaars gelegd? Het is toch veel beter en overzichtelijker voor de gebruiker om gewoon klakkeloos alles naar de back-ups te kopiëren? Dan kan je er vanuit gaan dat je gewoon een back-up terug kan zetten en door kan gaan met alles waar je mee bezig was...
Nee. Er zijn device-specifieke data die je niet 'klakkeloos' tussen devices kan overzetten (ids, locaties van data, device property-specific data [resolutie, aanwezige camera's], etc). Als app moet je er bewust rekening mee houden dat sommige data niet geautobackupt mag worden. Daarom is dat in handen van ontwikkelaars gelegd.
Nou, lekker dan... Even snel upgraden naar een groter/sneller geheugenkaartje zit er dus niet meer in? Android moet het kaartje formatteren maar om dat te doen moet je het oude kaartje er al uithalen en kunnen apps dus al data missen? Het is misschien te voorkomen dat je hier problemen mee gaat krijgen (op voorhand alle apps afsluiten, geen andere apps openen tijdens het formatteren en kopiëren etc.) maar voor de gemiddelde gebruiker vind ik het niet gebruiksvriendelijk.
Sja... Hiervoor was dat dus net de reden dat google je niet toestond apps en andere belangrijke data op je SD kaart op te slaan. Damned if they do, damned if they don't :+

Maar goed, even naar de feiten: je hebt als gebruiker nog steeds redelijk wat controle over de situatie:

Wil je het simpel houden, dan kan je je kaartje nog altijd op de oude manier gebruiken, dus apps op telefoon, foto's en muziek op je SD kaart.

Als je wel apps en dergelijke op je SD kaart wil installeren, met de nieuwe functionaliteit, dan kan je nu per app aangeven of je die op de SD kaart of het interne geheugen wil. Je kan ze als ik me niet vergis dus ook verplaatsen. Dus, wil je je SD kaart vervangen? Even apps terug op telefoon zelf plaatsen, sd kaart wisselen, apps terug op nieuwe SD kaart en je bent klaar.
Mis ik iets? Mijn Motorola Moto X Play heeft al verticaal scrollen en voorgestelde apps. En Android L. Dat was gewoon een nieuwe update bij de Google Now Launcher. Er stond ook een tijdje bij wat is nieuw: "Verticaal scrollen".
Precies dit. En op de Moto X 2014 met 5.1 is het al een tijd een standaard witte achtergrond in de app drawer :?
Klopt, ik heb op mijn Nexus 5 ook een update gehad waar verticaal scrollen, voorgestelde apps en de witte achtergrond van de app drawer werden doorgevoerd terwijl ik nog Android L had. Ze hebben volgens mij gewoon die nieuwe app drawer al in een nieuwe versie van de standaard launcher gestopt, dat zal Motorola dan wellicht hebben overgenomen?

Edit: inderdaad zit de drawer in de Google Now launcher. Zie ook dit artikel van Android Planet.

[Reactie gewijzigd door Sthomkop op 14 oktober 2015 08:41]

Jup, zo is het bij alle toestellen met de google (now) launcher. Ook op mijn S6.
Klopt de Google launcher was al van een update voorzien een paar weken geleden. Dit is geen 'nieuwtje' in 6.0.
En de "nieuwe" Doze-functie is voor een deel ook mooi afgekeken van Motorola's Assist, waarin je kunt instellen wanneer je slaapt en dus niet gestoord wenst te worden, of wanneer je "in beweging bent"en dus waarschijnlijk in een auto rijd en ook niet gestoord wilt worden :+
Doze heeft niks te maken met niet gestoord willen worden. Heb je het artikel wel gelezen? Doze is een functie die ervoor zorgt dat je telefoon naar verloop van tijd in een diepe slaap valt om nog meer batterij te besparen.
Volgens mij heb ik geschreven "voor een deel" , de zogenaamde diepe slaap van apps heeft als bijwerking dat je door die apps niet word gestoord. Maar dit is slechts mijn mening, niemand hoeft het met me eens te zijn. Uiteraard naast het feit dat er wordt bespaard op de batterij.

[Reactie gewijzigd door Khitha op 14 oktober 2015 19:49]

Die doze functie lijkt anders ook verdacht veel op Greenify
Helemaal mee eens.
Dat is een update van Motorola, om de trage launcher van het begin te verbeteren.
Motorola heeft deze update niet gemaakt, het was Google.
Het gaat hier over de stock android launcher, niet om die van Motorola.
Motorola gebruikt gewoon de standaar Google launcher, ze hebben geen skin zoals de meeste andere hardware leveranciers.
accuduur is slechter geworden sinds android 6
mijn nexus 5 had al geen beste accuduur, maar ik kon de dag wel doorkomen.
sinds android 6 moet ik ook overdag bijladen, ik haal de dag lang niet meer.
Heb op mijn Nexus 5 geen problemen sinds het installeren van M. Geen grote verbetering in accuduur maar zeker niet slechter geworden. Heb je de OTA-update gedaan of de nieuwe geflashed met een clean install?
ik heb de OTA gedaan
Doe zelf toch altijd clean install bij nieuwe versie van Android, lijkt toch beter te werken. Trouwens niet alleen eigen ervaring, is genoeg over te vinden op internet. Kost wel even wat tijd om weer alles opnieuw te installeren en inloggen (hopelijk voorbij met nieuwe Auto Backup functie :)) maar dan kun je er weer even tegenaan.
En ook bij een clean install is dit probleem aanwezig. Normaliter was bij mij de 'Screen' altijd koploper echter is dit standaard bij mij nu de Wi-Fi tot wel 62% accu gebruik.

Er zijn meer mensen met dit probleem sinds de upgrade naar Marshmallow.
Dan zal de backup aan staan.
Dit kan je vast ergens uitzetten in de instellingen.
Dan zal de backup aan staan.
Dit kan je vast ergens uitzetten in de instellingen.
En hoe bedoel je de backup?

Als in bij de initiële setup de vraag krijgen je apps etc.

Of als in dat die nu aanstaat en daardoor je wifi verbruik hoog is?

Dat gezegd hebbende moet ik erbij aangeven dat de wifi de gehele tijd uitstaat.
@heckie ligt ook beetje aan het gebruik van je toestel. Als je toestel standby houd dan werkt die nieuwe functie geweldig. Ga je je toestel gebruiken zoals je zou verwachten van een smartphone mail lezen, wat internet zooi, whatsapp en dergelijke, moet je zien hoe snel het gaat. Normaal kon ik met 1x per dag laden rond komen, tegenwoordig is het 2x per dag.
@scarrafiki: Dat is ook exact hoe ik hem gebruik maar toch geen vermindering van accuduur. Misschien moet ik het er dan maar op houden dat ik geluk heb gehad ;)
Waarschijnlijk ergens een app die moeilijk doet met de nieuwe versie. Spoor de app op of doe een clean install.
ik heb clean install gedaan én de telefoon staat nauwelijks apps op.
En waarop loopt de accu leeg? Heb zelf geen problemen maar las wel op internet dat er problemen voorkomen waarbij wifi de accu leeg trekt, zelfs met wifi uitgeschakeld.
Hoe kan doze nou belangrijke berichten wel doorlaten als het niet meer naar zendmasten zoekt? Of wordt dit dan nog maar heel af en toe gedaan?

En waarom vindt tweakers het jammer dat ze now on tap niet hebben kunnen betrappen op het versturen van een screenshot naar google? :? Dat lijkt me juist goed nieuws.
Hoe kan doze nou belangrijke berichten wel doorlaten als het niet meer naar zendmasten zoekt? Of wordt dit dan nog maar heel af en toe gedaan?
Als een telefoon stil ligt heeft het toch geen nut om nieuwe/andere zendmasten te zoeken! Er staat niet dat de verbinding met de huidige (als het goed is met de beste verbinding) zendmast wordt verbroken.

Je hebt dus wel gewoon verbinding ;)
Maar als je dan toch verbinding houdt kun je ook wel alle berichten doorlaten me dunkt. Het is geen whitelist systeem voor nachtrust toch?
Met behulp van push-notificaties stel ik me zo voor.
Doze werkt met je ingebouwde motion sensor.

Dit werkt dan ook niet als hij in je broekzak zit maar wel als hij op de tafel licht en niet beweegt.
De telefoon ziet dat hij stil ligt en kan dan stoppen met bepaalde acties.
Is er iemand hier die die "now on tab" een enorm enge functie vind? Je stuurt de inhoud van je volledige scherm naar de servers van Google? De opkomst van trackerblockers neemt toe maar toch doet men (lees: Android gebruikers) dit?

Ik moet er niet aan denken, hoe handig de functie ook lijkt..
Tja, dat is Google Now. Heel handig maar dat soort diensten ze werken per definitie alleen maar door veel informatie te verzamelen. Gelukkig is het helemaal optioneel en kan je er zelf voor kiezen om het te gebruiken of niet.
Ja dat snap ik maar Google Now was nog redelijk beperkt en keek naar je agenda en locatie en zo. Deze "now on tab" gaat bijvoorbeeld je hele chat geschiedenis in Whatsapp analyseren en dan opsturen. Vind je dat niet eng wat zoiets richting de US gaat?
Wie heeft het over de gehele geschiedenis? Het gaat om de gegevens die op dat moment op het beeld staan, dus als je het over een nieuwe film hebt, kun je zo handig meer informatie over die film krijgen, mits je niet ondertussen al zo veel andere dingen gezegd hebt dat de film niet meer in beeld staat.
Wat ik heb begrepen uit een diepgaande review zal google ALLES uit je scherm (dus hoe ver je chat geschiedenis terug rijkt) gaan harvesten om je op die manier de juiste info aan te gaan bieden. Ik hoop dat jij gelijkt hebt want ik vind dat heel eng als dat zo is.
Google analyseert dan het huidige scherm en geeft een aantal mogelijkheden waarin je geïnteresseerd zou kunnen zijn. Die analyse vindt plaats op basis van wat er op dat moment op je scherm staat. Google verdeelt het scherm in tekstvelden op basis van View Hierarchy. Dat is een manier om te bepalen welke tekst belangrijk is en welke niet. Dat wordt samen met een screenshot naar Google verstuurd. Now On Tap werkt in principe in elk scherm, dus niet alleen in Googles eigen apps, maar ook in apps van derden.
Dit is de omschrijving in het artikel. Verder heb ook jij het over scherm. Now on Tap scant inderdaad wel alles op je scherm voor zover ik het begrijp, maar dus alleen wat op dat moment op je scherm staat. Het zou ook helemaal niet relevant zijn om met informatie aan te komen over iets wat je een week geleden gezegd hebt.
Google doet alles met een reden. Wat er in jouw scherm staat en erbuiten is interessant voor hun om weer anoniem door te verkopen. Het zou me dus niets verbazen als er ergens een verborgen vinkje zit om dat uit of aan te zetten.

Zelfs al binnen het scherm zou ik niet fijn vinden dus ik ga dit hoogstwaarschijnlijk niet gebruiken. Ieder z'n meug :P
Gewoon lekker uitschakelen die app en het probleem is opgelost..
Nou ik doe dat zwz maar het gaat mij meer om de Henk & Ingrid Android gebruikers die niet begrijpen wat de implicaties zijn als je dit soort diensten gebruikt. Het feit dat Google dit zo promoot vind ik gewoon eng. Klaarblijkelijk ben ik de enige die privacy een issue vind?
Ach veel Nederlanders interreseerd het helemaal niks.

Ikzelf doe niets boeiends met mijn telefoon dus qat dat betreft boeit het me niet maar netjes is et zeker niet.
Ik ben bij iedere nieuwe telefoon weken bezig om zooi uit te schakelen om het lekkerder werkend te maken en zuiniger te maken en dat allemaal voor en door dit soort zooi.
Van mij mogen ze terug naar echt stock.
bellen internetten drivers en de mogelijkheid om zelf apps te instaleren en niets meer gekoppeld aan die nare play services.
Ik heb al die meuk die sinds 2.3 is toegevoegd helemaal niet nodig en het werkt zelfs beter zonder.
mja, ik denk dat veel mensen het niet interesseerd totdat met de gevolgen worden geconfonteerd. Totdat ze ineens reclame krijgen voorgeschoteld voor iets wat in hun chatgeschiedenis stond (ik chargeer even he). En dan hadden de mensen een opt-in willen hebben ipv een opt-out. Want jij weet misschien hoe je alles uit kunt zetten maar de gemiddelde gebruiker heeft daar geen weet van. En google profiteert van die luiheid...
Dit heeft nu een witte achtergrond in plaats van een gebleekte versie van het achtergrondbeeld.
Lijkt mij juist meer energie en dus accuduur kosten? Ook in het donker minder prettig i.v.m. sterke contrastverschillen.
Verder scroll je nu verticaal in plaats van horizontaal en bestaat het appscherm niet uit losse pagina’s, maar uit één grote pagina met al je apps.
Waarom nou? Veel minder overzichtelijk toch?

Verder mooie optimalisaties, ziet er goed uit. :)
Lijkt mij juist meer energie en dus accuduur kosten? Ook in het donker minder prettig i.v.m. sterke contrastverschillen.
Alleen met AMOLED uiteraard, en alleen als je die lijst bekijkt, hoe lang zal dat op 1 dag zijn? 2 minuten totaal?
Dan blijft nog steeds de vraag: waarom? Ik zie de voordelen (misschien ietsje duidelijker) absoluut niet opwegen tegen de nadelen.
Waarom, ik heb het idee dat Google vooral naar het idee erachter heeft gekeken. Je opent als je op je homescreen zit namelijk een soort 'map/prikbord' met alle apps en daar zit een achterkant op.

En ik denk dat het voor de accu duur amper uitmaakt.
Tja er is hier toch niemand die dat kan beantwoorden? En lijkt me ook totaal niet nodig, want stel ze leggen het je uit? Vind je het dan ineens geen probleem?

Het mooie aan Android is dat als Google aan bepaalde dingen aanpassingen maakt je die gewoon kan overrulen met andere apps (andere launcher dus).
Ik ben benieuwd naar de redenen erachter, zowel als consument en als technicus.

Mogen we hier ook al geen kritische vragen meer stellen aangaande Google, net als al het geval is met Apple? Word een beetje moe van dat hersenloze fanboyism waar kritische vragen uit den boze zijn...
Het slaat nergens op om het hersenloos af te schuiven op fanboyisme :) Je stelt een vraag die alleen Google kan antwoorden en dat gaat gewoon niet gebeuren (zal je net zien)...

Ik geef juist aan dat je Google niet blind hoeft te volgen maar gewoon je eigen ding kan doen. En dus weinig/geen last hoeft te hebben van die lijst met witte achtergrond :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 14 oktober 2015 10:32]

Kom maar op met die minpunten, kan me echt niet boeien.
Als het je niets boeit, waarom dan deze opmerking?
Ben wel blij met de lijst en de zoekfunctie. Denk dat ik amper nog ga 'zoeken/bladeren' door apps en meestal de zoekfunctie gebruik en de voorgestelde apps.
Blij om te horen dat men de accuduur aangepakt heeft. Voor Android 5.0 kon ik zo'n 2.5/3 dagen doen mijn mijn S4, Sindsdien net een dag... Ben erg benieuwd!
Of je er met je S4 van kan genieten is dus nog maar de vraag. Er wordt weer volop gespeculeerd wat wel en wat niet een update krijgt. Anders misschien met een custom ROM.
Ik heb hier ook problemen mee. Mijn oneplus kon op de dag van aankomst makkelijk 2 dagen mee. Na android 5 mag ik blij zijn de avond te redden. Erg vervelend als je uit werk gelijk door moet.
Ik kan me herrineren dat android 4 ook een vorm van app rechten hadden in de ontwikelaars settings..
Klopt, dat zat in de App Ops settings die in Android 4.3 beschikbaar was. In 4.4 hebben ze dat er weer uitgehaald. Zeer kwalijke zaak, en wat ik hier lees over die App Rechten in versie 6 stemt me dan ook hoopvol dat je als gebruiker eindelijk weer zelf een beetje zeggenschap krijgt over wat er wel en niet met je data mag gebeuren.
Ja toch is dat fabrikant specifiek. AppOps werkt op alle toestellen van HTC namelijk zelfs in Android 5 nog. Oo Heel erg relaxed dat ze dat erin gelaten hebben, hehe.
Ben benieuwd of ze dat gewoon geport hebben naar Sense, of gewoon maling hadden aan Google en de functie gewoonweg niet geblokkeerd hadden.
Waarschijnlijk omdat de Apps die ontwikkeld werden nog niet de mogelijkheid hadden om rekening te houden met optionele rechten. Wat zou betekenen dat veel apps gewoon constant zouden crashen.

Dan moet ik wel toevoegen dat ik niet 100% zeker weet wanneer de optionele rechten doorgevoerd waren, volgens mij toch ook wel al in 4.0
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Disney

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True