Door Hielko van der Hoorn

Topspeed-waterkoelingsysteem review

Conclusie

Na de resultaten op de vorige pagina gezien te hebben is er eigenlijk maar één conclusie mogelijk: als je het Topspeed-systeem in de winkel ziet liggen kan je maar beter hard doorlopen. Het systeem heeft verschillende pluspunten; het erg gemakkelijk te installeren, de adviesprijs is slechts € 129,- (uitzonderlijk laag voor een compleet waterkoelingsysteem) en de geluidsproductie is redelijk.

Jammer genoeg zijn de prestaties even uitzonderlijk laag. Zelfs de standaard luchtkoeler van Intel die praktisch gratis bij een Pentium 4-processor wordt meegeleverd presteert aanzienlijk beter dan de Topspeed-waterkoeling. De enige toegevoegde waarde van het Topspeed-systeem is een kleine afname van de geluidsproductie, maar dergelijke resultaten kunnen voor minder geld en met minder moeite ook behaald worden met luchtkoeling.

De Topspeed-waterkoelingset werd beschikbaar gesteld door Topspeedmo.

Reacties (72)

72
72
61
15
0
5
Wijzig sortering
Allen,

Ik ben de contact persoon met de engineers in China. Allereerst wil ik Hielko bedanken en zijn kritiek heeft onze mensen in het oosten direct aan het werk gezet om verbeteringen aan te brengen.

Ik ben ook blij met alle reacties en "steuntjes" in de rug van allen.

Ik moet toegeven dat de eerste generatie topspeed, inderdaad een versie direct van het prototype, was gericht op het hebben van een "stille PC" en een goedkope water koeling oplossing. Nu met deze informatie van jullie allen zal er zeer binnekort 3 versies uit komen:
1. To customer concerning extreme speed and moderate silent cooling, we recommend to offer Enhanced Stand- alone Type.
2. To customers concerning moderate speed and moderate silent cooling, we recommend to offer Stand-alone Type.
3. To customers concerning moderate speed and extreme silent cooling, we recommend to offer Tag-alone Type.

(sorry dat het in engels is, direct van de chineesjes haha)

Deze drie willen we allemaal laten testen op tweakers, omdat we de "experts" ideeen waarderen en daarmee bedoel ik ook jullie suggesties van lezers. Ik daag jullie uit en vraag jullie om zo kritisch mogelijk te zijn en dan ben ik er van overtuigd dat we snel een goedkoop maar degelijk systeem kunnen aanbieden...

Alvast een nieuwtje, mid volgend jaar zal er een compleet water gekoelde kast uitkomen, die met jullie advies en ervaringen een groot succes kan worden;-)!!!!

Bedankt allen....

Martin van Stel
Leuk dat je reageert. Als er meerdere setjes komen wordt het een monsterreview, klinkt goed zou'k zeggen. Er is een markt voor, zelfs de leek vraagt bij pc-advies over wc tegenwoordig.

Magoed, wellicht zijn er in de reacties nog knappe ideeen naar voren gekomen die Hielko/de reviewer de volgende keer mee kan nemen bij het maken van een review.

Heb je al een tipje van de sluier omtrent prijzen, of zijn de 3 regels Engels het enige wat je nu nog weet over de nieuwe setjes?
Ziet er leuk uit, maar als we de review mogen geloven is het dus 3 keer niks. Ik ben even op hun site gaan kijken, en daar stond het volgende:
Topspeedmo is voortgekomen uit Stichting Mini-Ondernemingen Nederland.
Wij als HBO-studenten moeten voor dit project een product op de markt brengen wat in ons geval een pc-waterkoelingssysteem is voor CPU, VGA en NB.

Dit product komt oorspronkelijk uit China, maar door onderhandelingen met de eerste Europese importeur en vervolgens een unieke overeenkomst te sluiten, hebben we de mogelijkheid gecreerd het in te kopen
en te verkopen tegen een relatief lage prijs t.o.v. de al bestaande systemen.
Verder op de site staat dit:
Wegens omstandigheden kunnen wij u nog geen online-webshop aanbieden.
We hopen dat deze eind november online is.
Mocht u de "Topspeed PC liquid cooling system" willen bestellen gelieve te mailen naar onderstaand adres: topspeed_mo@hotmail.com
Kortom, een echt (professioneel) bedrijf is het niet te noemen (.tk adres, @hotmail.com voor mail), ze verkopen spullen die van onbekende Chinese fabrikanten ( wokkie-tokkie™ ).
Persoonlijk zou ik geen spullen kopen van dit soort vage bedrijven/fabrikanten om mijn systeem te koelen :o
Wij als HBO-studenten moeten voor dit project een product op de markt brengen...

Kortom, een echt (professioneel) bedrijf is het niet te noemen (.tk adres, @hotmail.com voor mail), ze verkopen spullen die van onbekende Chinese fabrikanten ( wokkie-tokkie™ ).


Kortom: ze zijn niet op de markt om een serieuze speler te worden, maar om een project voor school af te ronden. Dus vind ik jouw commentaar wel erg makkelijk "scoren": je doet wel de research om uit te vinden dat er een stel studenten achter zitten, vervolgens ga je hun afzeiken omdat ze geen "professionele" standaard kunnen halen...
Dat "professioneel" is achteraf gezien wat ongelukkig gezegd, maar aan het begin van de review wordt er dit gezegd:
Het bedrijf claimt onder andere dat het koelingsysteem gemakkelijk te installeren is, het weinig geluid produceert en daarnaast ook nog eens goedkoop is.
Verder claimen ze dit op hun site:
· is een superieur en duurzaam ontwerp;
· koelt cpu, vga en nb;
· heeft een dubbele beveiliging tegen lekkage;
· reduceert het geluid van uw computer in vergelijking tot de fan;
· is makkelijk door u zelf te monteren;
· minimaal aantal bevestigingspunten;
· haalt meer snelheid uit uw processor;
· reduceert stofdeeltjes en vuil in uw pc
. is goedkoop!
Als je alleen met mooie verhalen komt mag je imho toch wel verwachten dat het daadwerkelijk zo is, maar als je uitgaat van de conclusie van deze review, kan je dit ding beter niet kopen.
Luchtkoeling presteert beter, en het systeem is amper stiller dan luchtkoeling (als je stiller wilt kan je dus beter een fatsoenlijk waterkoelingpakket aanschaffen).
Anoniem: 73646
@Rafe18 november 2003 11:46
Precies,
en daarmee hebben ze precies gezegd wat de reviewer ook al als + punten noemden.
- Het is makkelijk te installeren
- Het produceert weinig geluid
- Het is goedkoop

Daar hebben ze 100% gelijk in want dat is het ook

Als ze zouden zeggen dat het hartstikke goed koeld, dan kun je ze bekritiseren.
Hoe wil je dan bijvoorbeeld:
haalt meer snelheid uit uw processor;
Uitleggen als gemakkelijk, stil of goedkoop?
Beetje een slechte review.

We zitten hier op Tweakers.net, daar zou je toch van verwachten dat je zo'n lekker goedkope budget oplossing wel ff een beetje tweaked (ding op een andere plek hange, ff onderkantjes polijsten etc.) om er dan een 2e aparte korte test mee te runnen. Dit zodat iedereen weet dat ie out of de box klote is maar dat je met een paar aanpassingen die nix kosten toch wel een redelijke prestatie kunt verwachten voor weinig geld. Hij zal dan misschien gelijk presteren met de Intel boxed cooler wat prima is voor mensen die alleen maar makkelijk en snel een stille pc willen :)
Beetje een slechte review.
Sorry dat ik het moet zeggen hoor... maar dat is natuurlijk complete kul.
Ze testen hier producten 'as is'. Oftewel zo zoals 'Jan met de pet' die in de winkel zal aanschaffen.
Of rij jij direct met je nieuwe auto vanaf de dealer door naar de tuner omdat de topsnelheid je niet aanstaat en ie eigenlijk wel 15cm lager kan?
Zoals je zelf al aangeeft (en anderen), het KAN beter... dat is dan aan degene die het leuk vinden om dat te doen of er meer prestatie uit willen persen. Staat los van de kwaliteit van de review.
Het gaat er juist om dat zij claimen dat het out of the box goed werkt
Ok, je hebt een interessant punt. We zijn tenslotte tweakers voor een reden. MAAR!
...wat prima is voor mensen die alleen maar makkelijk en snel een stille pc willen
Als je zelf nog moet gaan polijsten en alsnog gaten gaan boren in je kast om het ding behoorlijk te laten functioneren, dan zou ik dat niet echt meer makkelijk en snel durven noemen. :?
Dan zijn er denk ik betere oplossingen. Als het ding getweaked even goed zou presteren als één van de iets betere waterkoelingen, dan zou het desalniettemin wel een mooi alternatief kunnen zijn.
Het feit dat iemand een waterkoelingset aanschaft geeft al aan dat hij bereid is om aanpassingen in zijn systeem door te voeren en dus geen "nono" is. Een gaatje boren om die radiator op een andere plek te hangen is zo gepiept.

Daarom vind ik het ook een groot gemis in deze review dat er niet mee getweakt is. We zijn hier tenslotte op TWEAKERS.net!
Anoniem: 88671
@ugo19 november 2003 20:56
Het feit dat iemand een waterkoelingset aanschaft geeft al aan dat hij bereid is om aanpassingen in zijn systeem door te voeren en dus geen "nono" is.

Valt wel mee hoor. Bij de MyCOM koop je nu gewoon een PC waarbij alles al geïnstalleerd is. De klant hoeft helemaal niets te doen :9

Laat onverlet dat voor de echte Tweakers de aanpassingen inderdaad geen hindernis zijn en in de review meegenomen hadden kunnen worden.
Is er ook getest icm een wél goede radiator? Als de blokjes wel goed zijn dan kan je het setje daarvoor kopen en dan die radiator gewoon wegdonderen.
Of eens proberen die radiator niet voor de voeding te hangen?

Met name de prijs en de installatie vallen natuurlijk 100% mee. Ik denk dat als ze gladdere sinks en een (betere) radiator die niet voor de voeding hoeft te hangen meeleveren, een goed product hebben.
3 blokjes voor 130 euro? kan je veeeeel goedkoper krijgen.... tgaat juist om de set, die is getest.. niet de mogelijkheid als je er een superduper pomp+rad aanhangt..
Ik ben benieuwd wat er gebeurd als je de blokjes goed polijst voor het installeren (welke tweaker kan dat niet :?) en de pomp/radiator-unit op een andere plek monteert (dus niet direct op de warme-lucht-uitgang van de voeding).
Volgens mij is het dan nog niet eens zo'n slecht setje en zal ie beter presteren.
Ok, zo 'out-of-the-box' installeren en vergelijken met conculega's, moet ie het qua prestaties afleggen.
Ik denk dat dit setje zeker potentie heeft.
Leuke review btw 8-)
Pcies dezelfde vragen vroeg ik me ook af. Maarja, anderzijds is de basis setup wel belangrijk. Dingen die ik miste op een rij:

- Test setup geoptimaliseerd (zie MetalRush z'n reactie), dus polijsten, zonder voeding-lucht, etc
- Test met andere cpu's ipv 1. Kan zijn dat deze set pcies bij die 3ghz gewoon kut presteerd. Meestal presteerd een cooler niet per se lineair namelijk.

Magoed, de conclusie is enerzijds begrijpelijk, anderzijds een beetje cru. De prijs zou ook meegeteld kunnen worden, waardoor het nog geen goed product is, maar een minder slechte :+
De testsetup is niet geoptimaliseerd in de zin van polijsten ed. Het product wordt gewoon getest zoals het uit de winkel komt wat zeker als je het product positioneerd wordt als gebruikersvriendelijk en gemakkelijk te installeren belangrijk is.

Testen met meerdere proc snelheden is imo flinke onzin. Koelerprestaties zijn niet liniear (logisch want hoe groter de delta T tussen koeler temperatuur en lucht koeler hoe sneller warmte wordt afgevoert), maar onafhankelijk van de warmtebelasting op de koeler de rangorde van prestaties blijft zeker wel hetzelfde.

En wat betreft de prijs, die heb ik zeker wel meegenomen in de conclusie. Maar een product dat ik zelf nog niet eens zou gebruiken als het ongeveer gratis zou zijn kan ik zeker niet aanraden als het ruim E 100 is, ondanks het feit dat de concurrentie sets heeft die ruim tweemaal zo duur zijn.
Kan jij mij een bron aanwijzen die laat zien dat koelers een dergelijk gedrag vertonen dat jij schetst?
Uhm, tjah, wat moet ik daar nou weer op zeggen Hielko. Zelf weet ik het uit ervaring, gedrag is wisselend en dan ook nog per merk cpu (heatspreader of niet, etc). Zelfs de manier waarop je koelpasta aanbrengt kan tot 5'c schelen in de top temperatuur. Tis reeds niet m'n bedoeling zo'n hetze te starten, 'k probeer alleen suggesties te geven waardoor een review als deze voor mij interessanter wordt. Als je dat nix vind, vinnik dat prima :) (like i said: who am i?)

Hier nog een topspeed review:
http://www.nokytech.net/actualites/3267.html?c=1

Magoed, in principe als je kijkt naar warmte, overbrenging enzo, zul je zien dat het nooit lineair verloopt.

Voorbeeldje: Je neemt een Barton 2600+. Op 1900mhz oid wordt ie idle 30'c en onder load 40'c. Dan clock je hem over naar 2300mhz. Hij wordt nu idel 35'c en onder load 41'c. De grap is compleet als je kijkt dat ie op 1150 mhz bij een veel lager voltage idle 28'c is en onder full load 40'c. Blijkbaar koelt de cooler pas afdoende bij een minimum temperatuur, zo'n 10'c warmer dan kamertemp. Nadat de cooler zo'n 40'c krijgt te verwerken zeg maar geeft ie zo veel en snel warmte af dat ie nog nauwelijks warmer wordt. Tot je over een drempel gaat, want dan kan je cooler de warmte in ene niet meer goed kwijt, de kast wordt in ene te warm of je cpu zelf krijgt niet meer warmte door dat kleine vakje heen geperst. Met watercooling gaat dit natuurlijk ook op, er is een balans te vinden. Ik denk dat de temperatuur vanaf kamertemp lineair stijgt naarmate je er warmte in stopt naar Tnominaal, waarna hij op een heel laag pitje verder gaat naar Tmax. Als je er dan te veel warmte in gaat douwen zal de temp in ene weer lineair heel hard stijgen.

In m'n theorie ga ik uit van 1 setup, maar bij verschillende platformen zal de reactie van de cooler ook anders zijn, gewoon door andere warmteafgifte (heatspreader, kleine die, etc etc). Verder levert het lappen van m'n cooler mij zo'n 1'c~5'c op (full load, meestal helpt het weinig voor de idle temp) en het goed aanbrengen van m'n prut helpt meestal 3'c~5'c op de load temp. Uiteraard hoe lager je full load temp, hoe kleiner het verschil. Voordat ik de koelprut goed aangebracht had werd mijn 2300mhz barton 51'c, daarna dus 41'c, er zat schijnbaar een haar tussen oid.

Maar helaas, geen bronnen gevonden, misschien zijn er tweakers die zin hebben om dit eens uit te zoeken. Er bestaan overigens veel guides voor het aanbrengen van thermal paste, voor de gemiddelde tweaker best nuttig om eens te lezen :) Lappen en polijsten is overigens een vak apart.
Interessante theorie, maar volgens mij niet correct. De prestaties van een koelsysteem zullen zeker niet linear zijn, maar een soort van derde graads functie (sterke stijging van temp, vervolgens weinig stijging en vervolgens weer een sterke stijging) lijkt mij extreem onwaarschijnlijk. Er is namelijk zo ver ik weet geen enkel natuurkundig verschijnen dat een dergelijk gedrag kan veroorzaken.

Wat wel het geval is dat de temperatuur eerst relatief snel stijgt en vervolgens steeds minder hard. Dit komt omdat er een liniear verband is tussen warmteafgifte snelheid en het temperatuurverschil tussen de lucht en de koeler. Zover ik weet is dat de enige factor die een significantie invloed heeft op de koelprestaties.
De warmeafgifte stagneert nog meer zodra de koeler en omgeving verzadigd zijn heb ik het idee. Waar het mij met m'n opmerking met name om ging is dat er om de 'overbelast' reden altijd een maximum cpu (model, snelheid, zoiets) genoemd wordt voor die specifieke cooler. Dat geld natuurlijk ook voor de waterkoelset, ook al gaven ze dat niet aan. Wellicht kun je je p1 120mhz er wel afdoende mee koelen :+

Overigens ben ik het zeer zeker met je eens dat de slagingskans van deze set minimaal is, je radiator verwarmen met de lucht uit je voeding en daarmee eigenlijk proberen te koelen is kansloos. Want hoe warmer je cpu, hoe warmer je voeding, hoe warmer je water en hoe warmer je water :)

In het geval van water zal er wel een lineairdere stijging te zien zijn. M'n 'overbelast'-theorie met grote stijging van temperatuur is het uitvogelen waard, ik vind vrij weinig tests waar meer cpu's per cooler geprobeerd worden, dus echt 'kwalijk' kan ik het je niet eens nemen stiekem :P Viel me nu alleen in ene op dat ik het interessant had gevonden.
Warmte afgifte stagneert juist niet wanneer de koeler warmer wordt, deze neemt juist toe! En de omgevingstemperatuur blijft ongeveer hetzelfde, want een CPU van 80Watt ofzo produceert natuurlijk never nooit niet genoeg warmte om een kamer in een huis significant in temperatuur te laten stijgen. De reden dat koelers een maximum grens hebben is niet dat ze slechter gaan presteren bij CPU's boven die snelheid, maar simpelweg omdat ze dan een bepaalde temperatuurgrens passeren.
Ik ben het met je eens, op 1 punt na. Het niet testen op verschillende cpu's/platformen geeft je geen beeld over wat het dingetje kan trekken.

Als je dat wel doet zie je misschien dat ie cpu's tot bijv 60Watt wel goed koelt en dan in ene niet meer. Meestal gaat het vrij goed namelijk, tot een bepaald niveau, een soort omslagpunt. Daarom is het niet lineair. Het kan ook zo zijn dat ie gewoon lekker opwarmt tot de 50'c maar dan ook met elke cpu 50'c wordt, wat naast een nadeel, ook een voordeel kan zijn.

Om die reden leek het mij wel interessant. Verder haddik persoonlijk het 'tweak' gedeelte wel zien gebeuren maarja.. wie ben ik ;)
Misschien is niet alles theoretisch verklaarbaar, uit ervaringen met zo'n 15 jaar cpu's koelen herken ik zeer goed wat NiGeLaToR bedoelt. In mijn ogen heeft het ook zeker wel enig nut om te laten zien hoe deze WC unit presteert in andere omstandigheden.

Wat helemaal waar is, is dat het zeker niet slecht gereviewed is, en dat ik ook wel begrijp dat het zo getes is zoals het geleverd word zonder aanpassingen te verrichten (juist om zo te laten zien of wat beweerd word, ook word nagestreefd).
Maar heel erg duur issie niet, en met wat getweak is er misschien wel een zeer goeie prijs/prestatie verhouding uit te halen. Maar dat moeten we dan maar aan anderen overlaten die zoiets graag even willen testen. En wanneer gebeurt zoiets... misschien wel nooit, dan moet ik het toch maar zelf uit testen met alle gevolgen van dien. Daarom zou het wel erg praktisch zijn, om als je zo'n ding toch gratis toegestuurd hebt gekregen, dit ook eventjes mee te nemen in de test!
En tjah, als tweaker zijnde lijkt me dit nogal voor de hand liggend. Ik zou in elk geval benieuwd zijn wat ik er nog meer uit kan persen als ik zo'n geval toegestuurd krijg, niewaar?

Maarjah ik heb em niet in mijn handen gehad, misschien vond je em best wel sucken en nam je er de moeite niet voor :) zou ik me ook wel in kunnen vinden.
een paar meer foto's graag.
vooral de binnenkant van de blokken.
Die cpu is natuurlijk ook hoger omdat je het vermogen van de northbridge en GPu ook verwerken moet.

En je gaat natuurlijk die blokken even polijsten zoals bij alle lucht blokken ook ;), ik tenminste.

Dit had misschien ook in de review geprobeerd kunnen worden.

Vergeet helemaal te zeggen dat ik 't wel wadeer dat er om de paar dagen wat t.net werk te zien is.
Inderdaad. Dit is toch een site voor tweakers? Die zijn vooral geïnteresseerd in de binnenkant van zo'n blok. Boeiuh hoe het er aan de buitenkant uitziet (imho dan)... wat interessant is, is waarom het zo slecht presteert als het doet. Er had dus ook best gebruik mogen worden gemaakt van enkele temperatuur sensors om het water te meten, plus een andere (goede) waterkoeling ter referentie. Verder mag de kamertemperatuur in zo'n review ook wel vermeld worden, aangezien die toch zeker niet te verwaarlozen is als het om koeling zoals deze gaat.

Al met al ben ik niet zo te spreken over deze review :/. Is voor bijv. de ComputerIdee misschien leuk (NOFI), maar heeft voor het niveau dat ik van deze site verwacht wat weinig inhoud.

Maar dat zijn mijn €0,02...
Die blokken zitten dicht en die kan je niet openmaken om ze te slopen. Foto's daarvan heb ik logischerwijs niet. Desondanks heb ik wel beschreven hoe de blokken er aan de binnenkant uit zien op basis van de informatie die ik heb gekregen.

Temperatuur sensors om de watertemperatuur te meten? Zou gekund hebben, maar waarom? Wat voor belangrijke informatie zou het gegeven hebben?

En wat betreft andere waterkoeling als referentie; had ik kunnen doen, maar dat vond ik niet de moeite waard om te doen nadat ik de resultaten van de set versus de luchtkoeling binnen had. Want deze waterkoeling is aanzienlijk slechter dan de luchtkoeling. Wat is dan nog het nut om er resultaten van waterkoeling in op te nemen die aanzienlijk beter is dan luchtkoeling? Pas wanneer deze set eventueel in de buurt zou kunnen komen van dergelijke prestaties zou het zinvol zijn.

Kamertermperatuur: Die was 20 C
Al met al ben ik niet zo te spreken over deze review :/. Is voor bijv. de ComputerIdee misschien leuk (NOFI), maar heeft voor het niveau dat ik van deze site verwacht wat weinig inhoud.
Welk belangrijk(e) stuk(jes) informatie mis je dan?
maar je vergelijkt temp van een lucht-blok met de temp van water die over 3 warmte bronnen dat lijkt me niet echt eerlijk.

Is niet echt t.net niveau.

Je had helemaal de beker als je nog even na wat tweaken het had uitgeprobeerd.
Verschil watertemp - cpu temp geeft normaal aan hoe goed/slecht de doorgifte/afgifte is. Je kan reservoir meten, maar met een kleine incisi ook voor/na je koelblokje :) Overigens overdrijf ik het wel weer een beetje, ook dit zie je niet veel gebeuren (woei, gratis primeur :P) in reviews.

Wat je nog had kunnen doen was idd de northbridge en GPU cooler ertussenuit laten.. wist je wat de cpu in z'n eentje zou doen. Overigens komt die warmte indirect door de voeding weer in de radiator, waardoor je nog meer redenen vind waarom dit concept dom is :)

Een waterkoeling ter referentie is nutteloos. Elke waterkoeling is anders, nog anders dan een ander koelblok. Of misschien zo'n standaard kast.. maarja, het blijft toch beetje peren met appels vergelijken, die dingen scoren overal anders.

Magoed, beste stuurlui staan achter de 'reactie plaatsen' button zullen we maar denken.
Negatief zijn is ook een kunst...


Dit systeem koelt dus CPU, GPU én Northbridge.
Als je dit gaat vergelijken met enkel een CPU koeler zal hij het natuurlijk altijd afleggen.

Als je van dit systeempje de blokjes goed lapt en je hangt het unit niet voor de PSU |:( dan heb je volgens mij helemaal niet zo'n slechte koeling. Oké, over de levensduur valt natuurlijk weinig te zeggen.

Ik kan maar een conclusie trekken, matige review, je koelt 3 componenten en dan trek je een vergelijking met een koeler die maar 1 warmtebron hoeft te onderhouden

:(
Dat is natuurlijk onzin; het is hun keus om 3 componenten te gaan koelen, niet die van mij. Tevens is het hun keus om de koeling achter de voeding te bevestigen. Als het systeem dan vervolgens belabberd presteert, presteert het belabberd. punt. Hoe je het ook went of keert, de prestaties zijn gewoon beroerd. En voor alle duidelijkheid; ik vergelijk hier een waterkoeling van ruim E 100 met een luchtkoeler die bijna gratis is!
Hielko, niemand heeft het er over dat de totale review krom is, alleen waarom vergelijk je 'm dan in de eerste plaats met alleen een CPU luchtkoeler? Op deze manier heb je niks aan een vergelijking! ;)
Als je goed het concept bekijkt zie je dit gebeuren als je de northbridge en gpu lucht koelt: de opgewarmde lucht stroomd DOOR je radiator naar buiten. Het zou me weinig verbazen als de temps weinig verschillen. Cpu zal wellicht nog warmer worden, omdat ie nu als eerste in de serie-schakeling gekoeld wordt met relatief iets koeler water dan wat je krijgt als de lucht eerst langs de radiator gaat nadat het door de gpu/northbridge is opgewarmd. Zoals Hielko al terecht opmerkte, er zit een soort-van krater in het concept van dit setje.

Ergens had er ook naar dat gekeken kunnen worden. Neem daar die 101 andere suggesties bij en je hebt een review ter grootte van een bijbel over een kutproduct ;) 'k pleit ook voor meer info, maar het kan te gek ook he ;)
Dat is niet waar. Je weet nu dat deze waterkoeling slechter presteert dan luchtkoeling. Tevens hoop ik dat je weet dat waterkoeling in de andere 99% van de gevallen beter is dan luchtkoeling (en meestal zelfs aanzienlijk beter). Tel 1 en 2 bij elkaar op en je hebt een relevante conclusie...
Dat wilde ik dus net ook gaan posten! Hebben jullie ook alleen het CPU koelblok getest? Dus zonder de GPU / NB ? Daarna mag je pas een vergelijkende conslusie trekken!

Deze review is in de trand van: We hebben 2 auto's getest op acceleratie: De een is een Mercedes en de ander een BMW met 2 aanhangers. Na de test bleek de BMW een waardeloze acceleratie te hebben. De acceleratie van 0 naar 100 lag namelijk 5 seconden boven die van de Mercedes!

FF review opnieuw en dan ook ff alleen CPU blok testen, mocht je een vergelijking willen maken met een CPU luchtkoelblok! :+
Kromme vergelijking; wat je zou moeten zeggen is, we hebben een Mercedes zonder aanhangers en een BMW met twee aanhangers getest op acceleratie. De acceleratie van de Mercedus bleek waardeloos te zijn want de BMW was nog 2x zo snel.....
Nog een keer dan maar: Waar gaat die lucht doorheen die je nu opwarmte met de northbridge en GPU ipv het water wat warmer wordt?

Jep, de radiator. Waar je alsnog het water opwarmt.. zal het nou zoveel uitmaken denk je? :z
De boxed-koeler van Intel houdt de processor full load op 45 graden? Dat is mij nooit gelukt om eerlijk te zijn. Ik kon hem ondanks een goede luchtstroom door mijn kast maar met moeite onder de 60 graden houden. Nog los van het feit dat ik dat ding een ongelofelijke teringherrie vond maken.
Dit alles niets afdoende aan de slechte prestaties van deze WC-set trouwens. Maar de prestaties van deze boxed koeler lijken mij een beetje tè goed.
het kan echter wel, mijn boxed-koeler van Intel is ongeveer 40 graden stressed. Bovendien valt de herrie aanzienlijk mee.

Goede review trouwens
De prestaties van de boxed koeler zijn precies zoals ze horen te zijjn. Met deze koeler haalde ik 45 C met een 3,0GHz P4 en met een oudere boxed koeler haalde ik 44 C met een 2,4GHz P4. Het systeem was trouwens niet in een kast gebouwd, dat scheelt ook nog wel enkele graden.
Zo te zien is deze computer-opstelling niet in een kast gebouwd (correct me if i'm wrong). Verder kan de omgevingstemperatuur van invloed zijn, en misschien een andere gebruikte CPU. Hoewel ik moet zeggen dat ik 60 graden wel veel vind. Heb je je cpu overgeklokt?
Ja, toegegeven, het was afgelopen zomer. Ik heb mijn kast open moeten zetten en er een ventilator op laten blazen om alles een beetje onder controle te kunnen houden, qua temps dus (en ook qua herrie, fan gaat namelijk harder draaien bij hoge temps). Maar hé, die situatie is reeël, het kan warm zijn in de zomer.
Ik heb toen maar zo'n WC-setje van Aquarius gekocht en die kon het allemaal wel aan zonder problemen.
En nee, ik had hem niet overklokt.
Dan heb je een beetje geknoid met de test aangezien de ventilator de test verstoord
Duidelijk een leuk bedacht setje door mensen die zich niet bevinden in de waterkoelings wereld. Denk dat ze met een klein beetje onderzoek al tot de conclusie waren gekomen dat deze set zo geen succes zou worden.

voor dezelfde prijs heb je een aquarius thermatake II, welke dan wel geen gpu vga koelt maar wel goed zijn werkt doet waarvoor hij is ontworpen; namelijk cpu koelen. En dit doet ie ook nog zeer goed spreek ik uit ervaring voor zijn prijs.

Waarschijnlijk is deze set leuk verzonnen door economie studenten. Leuk project natuurlijk een bedrijf opzetten, maar een goed produkt aanbieden is natuurlijk wel het hoofddoel. Denk niet dat ze dat met deze set is gelukt.

Vraag me af in hoevere ze hebben nagedacht over dit ontwerp, of dat ze alleen maar dit produkt importeren en hier verkopen.
Volgens mij importeren ze het product alleen. Ze zijn trouwens van plan om binnenkort met een verbeterde versie te komen vernam ik...
Cool :+ hoop ik.

Tijd voor nog een review.. twee setjes naast elkaar, 2 cpu's en misschien klein beetje tijd nemen om te freubelen ofzo et voila un baucoup tres de monde mooie review :P
Ik dekn dat dit systeem heel goed bruikbaar is hoor,.. als je bereidt bent om een aantal aanpassingen te maken :

1. De radiator te monteren achterop een Chieftec kast ter hoogte van de 2 outtake fans ipv de voeding.

2. de koelblokjes lapt zodat ze zonder krassen gemonteerd kunnen worden.

3. het GPU blokje mod zodat er haakse aansluitingen op komen...

Ik zou graag een review zien van dit aangepaste setje,... ik denk dat door bovenstaande aanpassingen dit setje veel beter gaat presteren.
Ben het met je eens. Al snap ik Hielko prima. Hij gaat ervanuit dat als je iets kant-en-klaar koopt (lees: kant-en-klaar) dat het dan direct goed werkt. Niet nadat je het hele ding modificeert. Er zit een conceptuele fout in de hele setup helaas. Kun je verbeteren, maar eigenlijk kun je dan beter een andere set kopen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee