Door Jurian Ubachs

Redacteur

FIFA 16 Review

Niet langer de allerbeste

Conclusie

FIFA 16 is, met uitzondering van het vrouwenvoetbal, in alles een verdere ontwikkeling van FIFA 15. Dat levert een voetbalspel op waarin het voetbal zeer realistisch wordt neergezet. In grote lijnen betekent dat dat er meer zorg nodig is bij het opbouwen van een aanval en dat het spel net wat trager verloopt. Dat gaat af en toe ten koste van het spelplezier, bijvoorbeeld als de ai de bal lang achterin rondspeelt, maar gelukkig gebeurt dat niet overdreven vaak. Aan het aanbod van spelmodi is weinig veranderd en binnen die spelmodi heeft EA met kleine aanpassingen her en der nog wat winst geboekt, maar een wereld van verschil levert het nergens op.

Grafisch is FIFA 16 absoluut een stap vooruit, maar het wordt zo langzamerhand tijd dat de spelers in de eredivisie wat beter te herkennen worden. Leuk dat je zoveel licenties hebt, maar gebruik die licenties dan ook optimaal. Het gebrek aan innovatie op dat gebied, alsmede de stilstand in de kwaliteit van het commentaar, is gegroeid van een klein minpuntje naar een doorn in het oog van gamers die FIFA elk jaar in huis halen. Dat maakt van FIFA 16 uiteraard niet ineens een slecht spel, maar er mag best iets meer van de mannen uit Vancouver verwacht worden. Wellicht dat een puike prestatie van de concurrent de boel weer op scherp weet te zetten.

Getest

FIFA 16

Prijs bij publicatie: € 55,-

Vanaf € 10,99

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (5)

Reacties (155)

Wijzig sortering
Ik vind het een noemenswaardig artikel. Men beschuldigd EA er altijd van dat ze een melkkoe zijn die fifa steeds weer opnieuw uitmelkt. Ik vind deze Fifa juist een zeer grote vooruitgang op zijn voorgangers. Ja ik vind de scheids discutabel maar het voetbal ziet er echt veeeel meer uit als voetbal.

Ik heb het idee dat ik een voetbal wedstrijd aan het kijken ben waar ik zelf invloed op heb. Vorig jaar was het allemaal nog zo zwaar gescript. De loop lijnen , dekking en balans tussen snelheid en kracht is veeeeeeel beter dan alle fifa's van de laatste jaren. Ik denk dat de mensen die hier klagen gewoon niet het spel "begrijpen". Waar je vroeger alles blind kon doen met vaste patronen is hier meer inzicht nodig. Ook valt het op dat spelers al ibrahimovic veel beter uit de verf komen. Is dit leuk voor casual gamers? Nee. Is het leuker voor de fanatiekere fifa speler. JAZEKER. Geen achtelijke pace lb y bullsh*t. Sorry maar dat was te triest voor woorden. Mensen die dit altijd deden lopen nu tegen de lamp...

Ik kan me daardoor voorstellen dat er plezier weg gaat bij mensen die niet een normale opbouw kunnen uitvoeren binnen een voetbal game, maar ik heb al in mijn 10 uur early access veel meer leuke wedstrijden gespeeld dan afgelopen maand in Fifa 15.

En nee, ik win ook niet alles en nee ik ben verre van goed in Fifa. Ik wil alleen gewoon Fifa spelen zoals, men voetbal speelt. Dat is niet alleen hoge diepteballetjes met snelheid onmogelijk aannemen en binnenschieten alsof het niets is.

EA heeft hier een risico genomen waar men al jaren om schreeuwt. Vernieuwing, anders dan afgelopen jaren. Men is nu vernieuwend geweest op het gebied van ai, voetbal intelligentie. Nu gaan we schreeuwen dat het allemaal toch wat minder op voetbal moet lijken...

Prima, speel dan pes maar.
De game is zeker niet perfect, ik kan me wel vinden in de andere minpunten van de review. Echter is voor mij maar een ding belangrijk en dat is de gameplay.. De carriere modus kan mij gestolen worden.

[Reactie gewijzigd door Xenophoben op 24 september 2015 14:39]

Maar dit lees ik eigenlijk ieder jaar, "eindelijk zijn X en Y minder overpowered en moet je écht goed voetballen om te winnen!" In Fifa 15 (en ook wel daarvoor) waren LB+Y passes op een snelle speler veel te makkelijk, net dat verdedigers moeilijk een diagonaal-sprintende man konden afstoppen, en het ook heel makkelijk was om voorbij de keeper te sprinten.
Daarvoor hebben we jaren gekend waarbij een finesse-shot vanaf randje strafschopgebied er altijd invloog, of waarbij je wel heel makkelijk met 2 aanvallers tegenover de keeper kwam te staan, aftrap-goals heel makkelijk waren, waar voorzetten erg sterk waren, jaren waarbij de helft van alle goals met een lobje werden gescoord, et cetera.

Nu Fifa weer fris is moet iedereen heel erg zoeken naar manieren om goals te scoren en krijg je toffe dynamische potjes. Ik vrees echter dat dat over een maand of twee wel weer voorbij is. De spelers krijgen dan door welke manieren van een aanval opzetten en afronden het meest effectief is, ze leren welke patronen goed werken (al dan niet omdat Youtubers die 'exploits' goed uitleggen) en vervolgens zal je die patronen weer erg vaak tegenkomen.

Met een beetje mazzel is het nu anders, en hebben ze een engine neer weten te zetten die het hele jaar goed in balans blijft. Maar dat zullen we pas écht weten als we er al een heleboel uren in hebben zitten.
Ja ik vind de scheids discutabel maar het voetbal ziet er echt veeeel meer uit als voetbal.

Is de scheids niet altijd een discussiepunt geweest...? Ik bedoel, er is altijd wel iemand die het spel van de scheidsrechter bekritiseert als jouw club verliest ;) Dat maakt het misschien nog wel net een stukje echter!
prachtig, dat je het niveau van de scheidsrechter in kunt stellen. Waarbij hij op het slechtste niveau loepzuivere doelpunten afkeurt, onverklaarbaar voor buitenspel vlagt of buitensporig partijdig is. Mooie schwalbes erbij en het wordt eindelijk een echte voetbalsimulatie :)
Kom van Fifa 14 en vind Fifa 16 een grote stap voorwaarts. Speel op de xbox 360. Als je een jaar overslaat vallen de verschillen des te meer op.
Ik ben een redelijk matige speler (mijn zoon van 12 wint van me) en ik zie het probleem niet zo dat het te realistisch zou zijn geworden. Ballen stuiteren veel meer, aannames zijn niet altijd perfect. Het spelbeeld is veel gevarieerder, andersoortige goals (uit de kluts of zo). Kopballen, afstandsschoten binnen en buiten de 16 meter.

Er zijn wel veel meer onderscheppingen op het middenveld e.d. maar het is echt niet te moelijk om te scoren. Potjes eindigen rustig in 3-3. Tot nu toe top wat mij betreft!
Ik vind het een noemenswaardig artikel.
Men beschuldigd EA ...
Wat een rare uitdrukking en beschuldigt.....
Carrière modus vind ik juist een leuke toevoeging.. Maar ik snap je feedback wel.. kan me daar wel in vinden. Ben zelf ook niet super goed in FIFA, maar ik vind het nog steeds wel lastig om goed te verdedigen.. Dat zal nu wat beter gaan omdat het voor mijn gevoel wat trager gaat klopt dat?
Als ik zo de review lees zijn jullie gematigd over de game. Een 8 geeft voor mij aan dat dit wel een erg goede game is. Dus wat is het nu?

Ik denk dat je het cijfer ook moet berekenen als je hem benchmarked naast andere titels. Als ik het zo lees is het gelijk tot minder goed dan Fifa15, maar PES16 is weer een stuk leuker volgens jullie...

Ik weet nu niet wat ik moet kopen :)
Even de moeite nemen om zelf een conclusie te maken, en alles goed te lezen.
Ze zijn gematigd met name over het verschil tussen '15 en '16. Niet over het gehele spel. Fifa is dus blijkbaar heel realistisch en beïnvloed de game daar ook deels mee, terwijl PES dan misschien iets minder is qua realisme maar een "betere" gameplay heeft.

Het is gewoon -wel- een verbeterde versie van '15, maar absoluut niet een versie 2.0 ervan.
Het is maar net wat je belangrijk vindt. FIFA is jarenlang afgekraakt vanwege gebrek aan realisme. Nu voegt EA steeds meer realisme toe, is het weer niet goed volgens de reviewers.

"Realisme soms ten koste van spelplezier". En dan lees ik bij de PES 2016 review:
"Ontbrekende licenties en competities + Foutjes keepers". Dat is dan een 9 ipv 8. Tja... ;)
Ik vind het ook heel erg biased. Ik heb beide demo's gespeeld met een open blik. Vorig jaar zelfs Fifa 15 na 3 weken weer verkocht. Maar ik moet toch zeggen dat de cijfers van geen kanten kloppen. Op basis van de videoreview wint Pes met:

- onrealistische / arcade gameplay
- spelers die mooi struikelen
- Joel Veltman die niet op Joel Veltman lijkt.

Fifa wint op basis van de videoreview op alle andere fronten in:

- compleetheid
- uitgebreide mogelijkheden
- sfeer
- realisme
- grafisch
- commentaar
- licenties
- soundtracks
- betere keepers
- publiek

Pes krijgt een 9,0 omdat de vorige delen de laatste 10 jaar zo bagger waren.
Fifa een 8,0, waarom? Tjah, waarom.....
kijk eens naar je lijstje,, mist volgens mij het punt gameplay.. PES wint op gameplay, en dat is altijd het belangrijkste met een spel toch?
Gameplay staat er tussen hoor. En PES wint niet op gameplay. PES heeft andere gameplay. Arcade vs Sim.
PES is nauwelijks arcade hoor, tenzij je fifa 15 ook arcade vindt (en daarbij dus 16). Kwa gameplay verschillen ze niet zo ENORM meer van elkaar als +- 5 a 6 jaar geleden (pes 2010 vs fifa 2010 bijv.). De tijden daarvoor was PES 'realistisch' en Fifa absurb arcade (T. Henry schoten 100% raak, zelfs buiten de 16m gebied). Als je FIFA speelt, zal je ook goed met de nieuwe PES om kunnen gaan.

Okay, toegegeven, Fifa 16 heb ik nog niet gespeeld (komt van het weekend wel), pes 2016 alleen op de PC (gare xbox 360 versie dus), dus mijn view erop is ook niet helemaal compleet. Maar dan alsnog, pes 2016 op de PC speelt aardig goed weg, en dat komt van een 'Fifa/ ex-PES' speler (tot 2009 was PES gewoon DE voetbal game). Ik heb ook een gevoel dat ik nog niet 10% weet van de gameplay 8)7 maar datzelfde geldt voor FIFA 15 (ben nooit van de truukjes geweest ook). Om het arcade te noemen en FIFA 'Sim' vind ik dan ook wel te ver gaan, vooral omdat ze toch best veel op elkar lijken (again, als je FIFA kan spelen, kan je PES ook spelen en andersom).
[...]
Pes krijgt een 9,0 omdat de vorige delen de laatste 10 jaar zo bagger waren.
Wat naar mijn mening dus niet zou mogen omdat een review objectief moet zijn. Ook vergelijkingen met andere spellen van eerdere generaties zouden dan niet van invloed mogen zijn op de game.

Vergelijking met dezelfde game van het voorgaande jaar kán, maar dan moet dit expliciet en overduidelijk vermeld worden naar mijn mening. Dat het cijfer dus zo hoog is omdat het spel vorig jaar zo bagger is. Maar dat de review dan niet vergeleken mag worden met andere spellen (zoals met FIFA), omdat het cijfer dus gebaseerd is op het voorgaande spel.
Helemaal mee eens. Ruikt erg naar partijdigheid deze vergelijkingen en cijfers.

Zelf vind ik het trage realistische voetbal juist veel 'leuker'. Dat is namelijk ook een mening. Ik heb juist liever realisme dan arcade gameplay. Voor mij valt dat 'enige punt dat écht telt' dus ook weg bij PES..

Ook de keus in een normale paas, of een harde paas vind ik juist beter nu die 2 opgesplitst zijn. Naar mijn mening heb je dus meer verfijnde opties door dat op te splitsen i.p.v. de knop langer ingedrukt houden. Een harde paas kan je ook met gevoel spelen nu. Als de balaanname niet goed is, heb je het gewoon te hard gedaan over een te korte afstand.. Realisme toch? Én gameplay, want jij, en je tegenstander moeten dit leren en er rekening mee houden..
En ja, dat maakt het spel wel trager. Maar ik heb nooit begrepen dat mensen een super snelle match willen spelen met minimaal 10 doelpunten e.d... Juist van die moeizame 1-0 overwinning geniet ik en spring ik op van me bank. Als ik mijn 9de doelpunt maak rol ik eerder met mijn ogen.

En wel klungelig om te zeggen dat de eredivisie spelers er beter uit zien, en dan ingame beeld tonen van een verre, verre achterneef van Joel Veltman. :+

[Reactie gewijzigd door Zalaroth op 24 september 2015 14:57]

PRECIES haha dit slaat helemaal nergens om die cijfers ?
Als ik je reactie lees dan komt bij mij één gedachte op: reviews zijn heilig. Reviews zijn niet heilig, het zijn beargumenteerde meningen die relatief objectief zijn neergezet. Er is altijd aan welke review dan ook een persoonlijk smaakje te ontdekken. Dat is ook niet erg, want iedereen heeft zijn of haar persoonlijke voorkeur: zo ook met gamen.
Waar iemand anders helemaal los gaat op realisme is dat voor de ander niet nodig. Er is bij deze review ook geen sprake van bias zoals power_user beweerd.
In de reviews van tweakers zie ik zelden tot geen duidelijke bias zoals bijvoorbeeld bij nu.nl. Er worden altijd zowel voor- als nadelen duidelijk belicht. Het cijfer dat echter wordt gegeven is bij velen heilig (zeker bij fans), maar is in feite juist niet het belangrijkste. Het belangrijkste zijn de argumenten en op basis van de argumenten dien je zelf een mening te vormen. De beste manier om een mening van een product op te bouwen is dan ook meerdere reviews te lezen over hetzelfde product en dan de voor en nadelen te beoordelen aan de hand van eigen criteria. Echter wordt dit vaak niet gedaan, want mensen kijken slechts naar het cijfer of het aantal sterren en baseren daarop hun oordeel.
Reviews zijn zeker niet heilig, maar een cijfer bepalen op 'een gevoel' lijkt me niet de bedoeling van een onafhankelijke reviewer. Een cijfer is in die zin zeker ook bepalend omdat veel gamers (ook de consumenten die FIFA/PES nog niet zo goed kennen) dit als indicatie zien voor een goede of slechte game. De titel zegt ook al genoeg.
Wellicht moet je PES2016 even enkele weken spelen en daarna FIFA enkele weken (of andersom), want dat hebben ze dus hier bij Tweakers ongeveer ook gedaan. En als ze PES beter vinden....dan vinden ze PES beter. Stop aub met de fanboy gedrag! Probeer beide games zelf uit (niet de demo) en geef dan je eigen voorkeur aan. Zoals ik al hierboven zei, vind ik ze ALLEBEI (tja FIFA15 dan, 16 nog niet gespeeld) leuke, goede voetbal games die niet ENORM van elkaar verschillen. Het verschil zit hem meer in de details en FIFA16 heeft zo te zien (volgens Tweakers) enkele kantjes laten vallen hierop, in vergelijking met PES en met FIFA15 (waarmee het ook vergeleken moet worden). Ik zal ze allebei dan ook gewoon spelen (PES thuis op de PC, FIFA op de PS4, op de bank bij vrienden).
hoe hebben ze dit dan weken gespeeld als fifa nog maar net uit is? (je kunt een early acces voor de pers niet mee tellen want dat is nog geen definitieve versie) en daarnaast is het geen fanboy gedrag maar heeft tweaker2010 gewoon gelijk de review slaat nergens op, ik heb pes 16 en fifa 16 allebei gespeeld en pes is gewoon onrealistisch gezien zon beetje elk schot op goal er in gaat de snelheid op -2 moet om op normale snelheid een potje te kunnen spelen. het enige wat pes heeft wat fifa niet heeft is dat je in de career mode meer opties hebt met betrekking tot trainen van je pro. en dat jij het hier opneemt voor pes terwijl je zelf al aangeeft fifa 16 nog niet te hebben gespeeld dat zegt al genoeg aangezien iedereen met een objectieve blik kan zien dat fifa 16 nog steeds mijlenver boven pes uitsteekt op het gebied van gameplay, gevoel, realisme en replay value (want de gemiddelde uitslag die ik in pes haal is meer dan 8 doelpunten per potje en dat gaat behoorlijk snel vervelen).
Waarom zou early acces voor de pers niet mee tellen :+ Dat is toch de hele reden voor early acces (voor de pers) zodat ze optijd reviews kunnen schrijven?

En als je leest wat ik zeg, het is volgens Tweakers zo...als zij vinden dat de ene game beter is dan de andere, mogen ze dat vinden toch. Ik zou bijv. mgs 5: tpp eerder een 9.5 geven (als niet nog hoger), omdat het voor mij randje perfectie is. Tweakers toch 0.5 punten lager. Ik zou ook FIFA16 een 9 geven (heb hem van het weekend wel lekker kunnen spelen), omdat het gewoon een enorme verbetering is tenopzichte van FIFA15 (en tenopzcihte van PES - op de PC).

Ow en bij Fifa zijn scores als 5 -2, 4 -1 etc. ook niet raar hoor :+ Het ligt er maar net aan tegen wie je speelt (beginner of pro) en als je 8 doelpunten scoort bij PES moet je wellicht tegen een betere tegenstander spelen. 8 doelpunten kan je btw ook erg makkelijk bij FiFA maken als je tegen iemand speelt die nooit een voetbalspel gespeeld heeft :+

Kijk ik geef nu wel toe, nu ik FIFA16 gespeeld hebt, dat Tweakers hem wel wat negatief heeft beoordeeld. De game speelt gewoon super geweldig (balcontrole is heerlijk, je kan echt dribbelen wat bij FIFA14 en ouder haast niet kon en bij FIFA15 ook niet zo lekker was als nu), hij is gewoon enorm sterker dan FIFA15 en vergeleken met 10 jaar geleden (FIFA voor 2010 zeg maar) mogen we daarover alleen maar juichen. Maar om te zeggen dat het 'realisme' is en PES arcade vind ik gewoon te ver gaan (omdat ze voor mij gewoon erg op elkaar lijken). C. Ronaldo schiet bijv. wel erg perfect iedere keer vanaf afstand (opzich is hij natuurlijk ook 1 van de beste spelers) en lange bal voorzet + rennen werkt ook te makkelijk in FIFA.

Maargoed! Een review is subject en vooral als je PES niet gespeeld hebt (zoals vele 'fanboys' hier die schreeuwen dat PES arcade is), moet je niet klagen in mijn ogen.
Ze zijn helemaal de weg kwijt bij EA. Vorig jaar was het zo slecht dat ze nu te ver zijn doorgeschoten met realisme in de gameplay. Want het is realistisch geworden ja wat positief is, maar het speelt echt stroperig en niet lekker weg.
Na de review van PES, zag je dit natuurlijk al van een kilometer afstand aankomen! In vergelijking met de vorig PES is de nieuwe PES misschien wel een 9 waard, maar in vergelijking met FIFA niet in mijn optiek.
Download de demo's en speel beiden spellen een paar potjes, en ga dan op je gevoel af.
Ik ben persoonlijk liefhebber van de Career Mode van Fifa, en doe weinig/niets met het online gebeuren of Ultimate Team. Dat maakt het voor mij een beetje een tegenvaller, aangezien de enige echt opzienbare wijziging in Career Mode de "Player Training" is. Pre-Season tournaments zijn een leuke toevoeging, maar dit vind ik nou niet echt een feature binnen Career Mode.

Ik moet wel toegeven dat ik wel onder de indruk was van de demo, en dat ik tot nu toe eigenlijk meer positieve dan negatieve reacties hoor over Fifa 16.
Zolang ze pro clubs er niet uit gooien, zal ik niet klagen. Zodra ze dat wel doen stap ik over.
Ik ben sinds dit jaar overgestapt van FIFA naar PES en bevalt me tot nu toe heel goed. Heb vooraf beide demo versies gespeeld en in eerdere jaren koos ik toch voor Fifa. Nu staan ze stil of komen met opties waar ik niet op zit te wachten (vrouwenvoetbal).

De soepele gameplay van PES en het gevoel dat je meer invloed hebt op het spel zorgt er voor mij ook voor dat ik dat de betere game vindt. PES heeft duidelijk een paar stappen vooruit gezet ten opzichte van eerdere versies.

Overigens bak ik er geen r**t van met PES online |:(

[Reactie gewijzigd door Lekkerbek312 op 24 september 2015 14:04]

Ik speel al jaren enkel PES en online lukt het mij ook niet om 1 op 1 te lopen (dus 1 win en 1 verlies). Ben dan ook alles behalve Pro. :+

Ik verlies nog steeds meer dan dat ik win.


Maar heb wel lol. Vind PES vooral leuk tegen vrienden of iets. Het geeft soms de emotie die je bij het kijken van een voetbalwedstrijd hebt. Juichen, balen, "OEHHH'en", keeper vervloeken etc.

Fifa daarintegen is wel mooier om naar te kijken vind ik. Het gehele jasje en de uitstraling is gewoon een tikje mooier dan PES.

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 24 september 2015 14:21]

Dit heb ik dus ook. fifa16 is niet zo slecht maar ik heb dit jaar voor pes gekozen omdat hij heerlijk speelt en dan is het voor de verandering een keer leuker.
Ik heb ze dit jaar allebei gehaald (normaal alleen Fifa) en qua voetbal is PES echt vele malen beter dan Fifa. Net een paar potjes Fifa gedaan, wat zit ik te spelen??

[Reactie gewijzigd door Wesley-groet op 24 september 2015 14:07]

Dit jaar evenals voorgaande jaren voor FIFA gegaan. Tot nu toe geen spijt van en voor mij sinds FIFA 11 (mening :) )het beste deel dat ik heb gespeeld.

Wat is mijn negatieve ervaring met FIFA 16:

- Emoties op de gezichten zijn niet tot nauwelijks aanwezig na een overwinning of doelpunt.
- Voor een diepe pass moet je de knop vrij lang inhouden.

Wat is mijn positieve ervaring met FIFA 16:
- AI is werkelijk fantastisch geworden en goed uitdagend.
- Graphics zijn flink verbeterd, zowel de spelers als stadions en supporters.
- Belangrijke wedstrijden brengt volle stadions, minder belangrijke wedstrijden of slechtere ploegen resulteren in legere stadions.
- Ultimate team is eindelijk volwassen, er worden aanbevolen items weergegeven en het zoeken naar spelers is enorm verbeterd. Ook merk je nu duidelijk verschil met verschillende motto's en lijkt de handicap voor hoge rating spelers tegen een laag team weg te zijn.
- Engelse commentaar is echt geweldig!
- De rest wat verbeterd is en ik vergeten ben op te noemen.

PES heb ik alleen als demo gespeeld. Ik vond het persoonlijk niks, de spelers bewegen er houterig. Schoten gaan soms overdreven hard en de spelers lijken in de verste verte niet op werkelijke spelers. Ook de besturing was voor mij verschikkelijk maar dat zeg ik als echte FIFA speler sinds 08.

Ik vind echter het oordeel van een 8 te laag voor FIFA en dit komt denk ik voornamelijk doordat PES voor het eerst in jaren een degelijk spel uitbrengt en waar de speelstijl voorkeur heeft voor de reviewer. Mijn mening is dat de cijfers omgedraaid moeten worden, een 9 voor FIFA omdat ze ondanks het risico toch een enorme switch hebben gemaakt in gameplay die absoluut zijn vruchten afwerpt. Een 8 voor PES omdat ze opweg zijn om weer leuke voetbal spellen te maken maar mijn ervaring is toch dat ze nog een jaar of wat achterlopen op FIFA.
Meen je dat nou serieus over die spelergezichten? PES is daar juist heer en meester in. Die gezichten in PES zijn grafisch zoveel beter en de player id komt veel sterker naar voren in PES.

https://www.youtube.com/watch?v=ooZGytvnwl8

[Reactie gewijzigd door analist83 op 25 september 2015 16:17]

Dat meen ik serieus ja. Ik vind PES niet natuurlijk ogen maar dat is mijn mening. Wellicht vind jij het wel mooi :)

Zie ook deze video: http://youtu.be/utnnvQqmB7A
Die spelers in fifa lijken op de sims man. Je kijkt duidelijk door een fifabril. Maarjah ieder zijn mening. Ik speel beide games dus heb geen voorkeur om eentje voor te trekken qua oordeel.
Graphics interesseren mij vrij weinig dus op dat vlak heb ik weinig oordeel. Alleen als ik ze moet vergelijken vind ik FIFA toch beter ogen. Ik praat dan over het merendeel van de spelers. Bijvoorbeeld Depay die zie er niet uit in FIFA maar ook niet in PES. Echter spelers als Rooney, Benzema, Rodriques, Motta etc zien er bij FIFA echt wel beter uit.

PES ziet er niet slecht uit maar als ik Graphics ga vergelijken dan vind ik FIFA toch wel echt een stukje mooier. Misschien komt het omdat ik op de Xbox speel? ;)
https://www.youtube.com/watch?v=3SE8_xIosZk
beide spellen hebben spelers die er in het ene spel beter uit zien dan de andere, maar als fifa een gezicht heeft wat niet heel veel lijkt op de echte speler ziet dat gezicht er nog wel menselijk uit bij pes niet (kijk maar in het filmpje naar busquets, matthieu en rakitic).
https://www.youtube.com/watch?v=CeX1A3aOsbQ
in dit filmpje in het begin al ziet keylor navas in pes eruit als een aardappel met een gezicht en haar erop geplakt.
verder zijn het allebei goede spellen, en is het eindelijk weer eens zo dat pes in de buurt zit van fifa maar mrxzombie kijkt niet door een fifa bril maar door een realistische bril
In tegendeel tot de laatste paar delen is FIFA 16 echt een vooruitgang. Gameplay is echt verbeterd. Je dient strategischer om te gaan met het spel en het is inderdaad realistischer geworden. Ik begrijp dat de causalgamer dit minder vindt, ik ben dan ook iemand die zelf vaak (op redelijk hoog niveau) voetbalt, en veel voetbalgames heeft gespeeld.
Ik vond pes juist meer als voetbal aanvoelen en ik speel het spelletje ook in het echt op goed niveau.

FIFA heb ik daarom laten vallen dit jaar. FIFA ziet eruit als voetbal. Pes voelt als voetbal.
Ik beweer niet dat FIFA 16 beter is dan PES 2016, want ik heb pes nog niet gespeeld. Wat ik wel vind is dat FIFA in vergelijking tot voorgaande jaren echt beter is geworden. Er zitten bugs in, en de Nederlandse commentatoren hebben het soms echt mis, maar daar kan ik zelf wel mee leven.
Ow ik wil geen flamewar beginnen. Iedereen moet spelen wat hij/zij wil. Ik vind alleen pes meer aanvoelen als voetbal.

Als ik zelf speel dan ben ik constant bezig om bepaalde afspeel mogelijkheden af te dekken, druk zetten etc. Constant bezig zijn. In de aanval kan ik in de allerlaatste split second beslissen een bal weg te kappen, weg te tikken, te draaien etc. Dit gevoel komt in pes zeer sterk naar voren. Bij FIFA duren de animaties te lang. Het ziet er allemaal mooi uit maar het voelt niet zo. Qua opbouw is FIFA wat meer voetbal, maar ik wil graag voetbal voelen bij het poppetje met de bal. Die bestuur ik namelijk, niet de rest.

Bij pes zijn de keepers wel drama. Scoren is te makkelijk waardoor grote scores vaak voorkomen. Maar elke keer als je scoort dan is de actie ervoor wel lekker en daar haal ik meer vreugde uit dan bij FIFA waar ik (ook in de demo van 16) heel makkelijk iemand voorbij liep als die speler maar Ronaldo of Messi heette. Bij pes moet je nog steeds moeite doen met die spelers maar je kan wel iets meer van dat poppetje vragen als het op reactievermogen aankomt etc.
Ik begrijp je punt absoluut. Ik ben dan weer een persoon die geniet van teamspel. Ik ga pes zeker nog wel een keer proberen, zoals ik het lees en hoor schijnt pes2016 erg goed te zijn.
Jammer dat de PC versies nooit worden getest :(

Ik weet bijna zeker dat de PC versie van Fifa veel beter is dan die van PES.

[Reactie gewijzigd door mkools24 op 24 september 2015 14:04]

De demo van Fifa16 op de PC speelde inderdaad prima. Die van PES is een PS3 port
Het is dan wel weer zo dat de gameplay er als belangrijkste punt wordt uitgehaald (bij de vergelijking). Daar is bij PES geen verschil tussen PC en PES. Een echte PS3 port is het ook niet, het zit meer tussen PS3 en PS4 in.

Ik heb PES op de PC en ik vind het een fantastisch spel. Grote voordeel van PC is dat de Bundesliga en correcte namen en kits erg gemakkelijk kunnen worden toegevoegd. Graphics zullen wat minder zijn, maar ik heb toch maar een gemiddelde laptop.
Dat Eredivisie spelers niet lijken gaat voor PES net zo op, zie hier een voorbeeld van Viktor Fischer:
http://www.goalsandglamou...r-geen-meter-in-pes-2016/
Dat komt niet eens in de buurt.
Beiden hebben hun eigen plus- en minpunten, en daarom moet je zelf de afweging maken, het is niet zo dat de ene game duidelijk beter is.
Wel is duidelijk dat PES na jaren van afwezigheid weer terug is en partij biedt tegenover FIFA.
Leuk om één speler eruit te halen, elke keer wordt Fischer weer gebruikt valt me op ;)
Zo kan ik er ook een heleboel uit Fifa halen. Ik hoop bijvoorbeeld nog dat ze Memphis Depay daar gaan updaten, want die lijkt ook verre van realistisch.
Over het algemeen lijken zijn er meer gelijkende spelers in PES veel dan in Fifa.
In het Nederlands elftal bijvoorbeeld, lijken echt alle spelers in PES realistisch.
idd, anders pak je ff 1 speler die niet goed is waar bij fifa er geen 1 goed is :D
Ik heb zelf altijd een kleine voorkeur voor PES omdat elk Goal minder op elkaar lijkt. Nu moet ik toegeven dat FIFA een paar jaar winnaar is geweest van deze Clash. Ik denk dat we het allemaal eens kunnen zijn over de looks van "Davy Klaassen/Jasper Cillessen", ik denk dat het Davy voor moest stellen in FIFA, dat lijkt natuurlijk helemaal nergens op.

Vrouwen voetbal +1, al geven ze wel kanonskogels van schoten zeg.

Bedankt voor de review!

[Reactie gewijzigd door Macboe op 24 september 2015 15:21]

Mijn zaalvoetbalteam heeft twee vrouwen, die kunnen zo mee in de eredivisie hoor ;) de tijd dat het niveau van de toppers in nederland veel hoger lag dan dat van de vrouwelijke toppers is voorbij. Helaas zijn er nog te weinig toppers en te weinig nationale begeleiding waardoor ze allemaal weg gaan uit nederland (of er gewoon mee kappen).

Hopelijk vloeit een groot deel van de transfergelden binnenkort terug naar clubs. x percentage moet gewoon geinvesteerd worden in uefa/fifa projecten en begeleiding van bvb vrouwenteams of clubs in armere landen / kleinere clubs die geen miljarden omzet draaien.
Ben je nou serieus? Eredivisie niveau...
Je zegt zelf zaalvoetbal, of ben je grunholz vergeten?

Je kunt zaal en veldvoetbal niet vergelijken.
ons nationale dames team heeft het gewoon lastig tegen een gemiddelde 2e klasser en zal vaker verliezen dan winnen.
Mannen zijn per kilo lichaamsgewicht 50% sterker, dat vertaald zich in meer kracht en snelheid, bovendien gemiddeld een cm of 15langer.

zaalvoetbal is non-contact en snelheid is minder belangrijk, desondanks zie ik geen vrouwen in het Nederlands mannen team.
Eredivisie niveau ja. Helaas draait het bij het nationals team on hoeveel centjes pappie en mammie hebben bij 70% van de speelsters... Als we puur op talent selecteerden stond die keepster sowieso al niet in doel.

Ik zaalvoetbal trouwens met twee veldvoetbalvrouwen he. Maar goed, ik merk dat je machozieltje t moeilijk heeft met het feit dat vrouwen ook een potje kunnen ballen. Ze hebben een feyenoorder in ieder geval vaak genoeg in de wind gezet.

[Reactie gewijzigd door matthewk op 25 september 2015 08:44]

Lekker op de man spelen.
Moet gelijk een macho zijn als je aangeeft dat het tussen mannen en vrouwen een ongelijke strijd is.
De meeste sporten zijn niet voor niets gescheiden (zelfs darten..)

Ik heb daadwerkelijk 2 dames gehad die met onze A1 mee trainde (toegegeven alweer 18jaar geleden) 1daarvan in het Nederlands team en de andere in het nederlands team onder 17jaar.
Hoewel ze beiden technisch goed konden mee komen, verloren ze elk duel.

Je onderschat het niveau van de eredivisie, het gaat zo ongelooflijk snel.
Vooral qua handelings snelheid.
En zoals eerder aangeven zaalvoetbal is totaal geen maatstaf voor veldvoetbal.

Je onderbouwing wat betreft de meeste centjes is uiterst zwak.
De grootverdieners komen juist allemaal uit achterstands wijken, waar ze hun vechtersmentaliteit vandaan hebben.
En hoewel ik ook vriendjespolitiek heb meegemaakt, werden daar nooit de sterkste spelers voor geofferd. De coach wil ook gewoon elke wedstrijd winnen.

[Reactie gewijzigd door Sinned123 op 25 september 2015 08:57]

Elke review is vaak de mening van een individu, maar een 8 ten opzichte van een 9 voor PES? Sorry maar daar doe je deze FIFA echt mee te kort. Dit is de meest gebalanceerde FIFA ooit en ze proberen bij EA de diepte in te gaan waardoor je nu moet werken voor je goals. Dus het is niet meer oppakken en je hebt het gelijk door. Je moet echt trainen om er goed in te worden. Bij PES scoor je veel te makkelijk en kan je veel te makkelijk een wonder pass geven. Het geeft misschien wel gelijk plezier maar er is geen realisme. Geef mij maar meer realisme. Maar ook dat is mijn mening.
Zo gebalanceerd is het ook niet hoor. Ik heb vandaag een paar potjes online gespeeld en heb al een paar goals van 20 meter tegen gekregen. Scoren van afstand is nog steeds een makkie en geen kunst. Dat terwijl ik 60% balbezit had en de meeste kansen had werd het alsnog een 2-2 gelijk spel door een longshot en een hoge steekbal op ronaldo. De ergenis was direct terug, maar zo erg als het in fifa15 was is fifa 16 wel een stuk verbeterd.
Weet iemand hoe je in de PC versie van FIFA 16 de Engelse commentaar krijgt, bij mij staat het jammer genoeg alleen maar in het Nederlands !!
Installatie in het Engels starten deed het voor mij.
Als ik thuis kom, zal ik misschien de audio bestanden uploaden en delen.

edit: https://mega.nz/#!ztIklCz...2jticoI-q1WW6qvl7_kBILl7Q
unzip & copy/paste naar de hoofdmap (...\FIFA 16)

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 26 september 2015 13:04]

Bedankt in alle geval!Heb Origin in Engelse taal gezet, en spel geïnstaleert, heb nu Engelse comment,,BEDANKT!

[Reactie gewijzigd door enak op 27 september 2015 11:00]

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee