Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Apple iOS 9 Review

Meer productiviteit, minder eenvoud

Conclusie

IOS 9 bevat voor iedereen wat wils. Voor gebruikers van een iPad brengt de update misschien wel de meeste vernieuwing, in de vorm van de verschillende multitaskingopties en het verbeterde onscreen-toetsenbord. Gecombineerd met de nieuwe manier waarop apps naar elkaar kunnen linken, de verbeteringen aan Mail en de introductie van iCloud Drive, waarmee iOS iets krijgt dat in de buurt van een bestandssysteem komt, maakt dat van de iPad een apparaat dat zich makkelijker laat gebruiken voor productiviteitstaken dan voorheen.

Ook voor iPhone-gebruikers is er genoeg reden om de update te installeren. De meeste net genoemde wijzigingen werken namelijk net zo op de telefoon en de verbetering in accuduur is volgens onze test bij de telefoons groter dan bij de tablets. De verbeteringen aan Siri komen op de telefoon ook beter uit de verf dan op een tablet, simpelweg omdat je een telefoon vaker bij je hebt. Het feit dat je niet meer zoveel vrije ruimte nodig hebt om de update te kunnen doen zal voor mensen met een 16GB-toestel heel welkom zijn.

IOS is begonnen als extreem simpel besturingssysteem - dat was juist de kracht - en Apple moet ervoor waken dat het met de toevoeging van zoveel nieuwe features geen Jenga-toren wordt, waar maar dingen bijgestapeld worden die het geheel uiteindelijk uit balans halen. Dat er bijvoorbeeld twee manieren zijn om Spotlight te bereiken en dat het daarbij om twee versies van Spotlight gaat, is niet handig. Ook de terugknop die je linksbovenin te zien krijgt als je vanuit één app een andere app opent, is gek uitgewerkt en lijkt daar een beetje tussengepropt omdat Apple geen betere plek kon bedenken.

Dat zijn echter kleine kritiekpuntjes op een totaalpakket van erg mooie features, waarvan vrijwel elke iOS-gebruiker in de dagelijkse praktijk voordeel zal hebben.

Reacties (212)

Wijzig sortering
Leuk om te lezen. Maar mis ook wel iets, Wi-Fi-assistentie.
Hier op werk is de data verbruik wel heel wat gestegen. Je hoeft maar een filmpje te kijken en hij gebruikt je Databundel in plaats van wifi, dan gaat je bundel er wel snel doorheen.

Staat onder : instellingen -> Mobiel netwerk -> WiFi-ondersteuning

[Reactie gewijzigd door Calamor op 2 oktober 2015 09:37]

Dat knopje staat ook nog eens helemaal onder de lijst met apps die mobile data mogen gebruiken. Ach ios biedt in ieder geval een simpele non root methode om apps te beperken in hun datamogelijkheden en toegang.
Klopt daar zijn ze beter dan Android, maar Marshmallow krijgt deze optie ook (gejat van iOS ?).
Al kun je nog steeds niet (noch Android noch iOS) de internettoegang per app dichtzetten, een soort firewall dus. Daar heb je op beiden dus root nodig, als zijn er voor Android wel werkende 'rootless' firewalls.
Huh je kan gewoon mobiele data per app uitzetten, althans in het geval dat ze op de achtergrond draaien.. Maar in de voorgrond zou het ook niet heel handig zijn als ze geen internet hebben.
Als je bij iOS mobiele data voor een app uitschakelt geld dat altijd, dus niet alleen op de achtergrond. Wel handig voor dataslurpende apps als YouTube.
Er is een andere optie 'ververs op de achtergrond' die alle data verkeer (mobiel en WiFi) kan uitzetten als een app op de achtergrond is.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 2 oktober 2015 20:54]

Als je niet wilt dat YouTube geen data verbruikt, ga je geen video's kijken. Het blokkeren van YouTube's mobiele netwerk toegang is onzinnig.
Volgens mij heb je me verkeerd begrepen. Ik blokkeer het mobiele netwerk voor YouTube, via WiFi werkt het dan nog wel. Op de plekken waar ik YouTube kijk heb ik WiFi. Dus als ik slechte WiFi heb wil ik niet dat ie overschakelt en mobiele data gebruikt.
Ik heb nu een kleine goedkope data bundel, red ik me goed mee op deze manier.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 3 oktober 2015 08:58]

Daar ben ik het mee eens... Wanneer ik wil dat een app geen mobiele data verbruikt, zet ik de optie om achtergrond-data te blokkeren voor die app aan en start ik hem gewoon niet. Als ik die app dan toch eens actief wil gebruiken is het wel eens zo handig dat ik daar niet eerst speciaal iets voor moet doen, maar gewoon de app moet starten.
Onzin. Stel dat je dan perongelijk een app als Facebook opent. Helemaal met een databundeltje in het buitenland ben je er dan zo doorheen. Alleen bij het binnenhalen van de news feed ben je al heel wat MB's kwijt.

In het buitenland wil ik bijv. wel whatsapp kunnen gebruiken en Google Maps als ik de kaart in het hotel heb binnengehaald zonder dat ie' iedere keer opnieuw kaart-data gaat ophalen en mijn bundel erdoor jaagt.

Een handige feature dus.

[Reactie gewijzigd door kevinv2u op 3 oktober 2015 13:02]

Er zijn wel apps die toegang per app kunnen tegenhouden.
Niet afknijpen of alleen via WIFI te Allow...
Vooral dat. Ik heb al diverse apps uitgezet. Zoals Facebook. De grootste data slurper, ik heb die uitgezet om mijzelf te dwingen die niet zovaak te willen gebruiken op mobiele data. Als ik echt even wat wil opzoeken, de browser gebruiken, waar dan ad-blockers aan staan.

En tevens voor Spotify. M’n vriendin is iemand die in de auto al snel allemaal nummers aantikt, terwijl ik een offline playlist gebruik. Dus toggle uit.

En zo meer apps.
Er zullen inderdaad heel wat mensen verrast zijn als ze hun afrekening krijgen deze maand. Collega van mij gebruikt regelmatig iPad om in bed nog wat te "Netflixen", maar omdat de wifi in z'n slaapkamer niet goed genoeg was volgens IOS heeft hij nu dus een rekening van bijna 300 euro extra aan dataverbruik.
een beetje fatsoenlijke provider informeert je zodra je door je bundel hern bent. En zet het stop of beperkt de snelheid (zonder extra kosten).
Klopt inderdaad voor de meeste gebruikers, in dit geval was het een bedrijfsabonnement waar je enkel meldingen krijgt maar niets gestopt of beperkt wordt. En die meldingen heeft hij pas na een tijdje opgemerkt.

Maar mijn punt was eigenlijk dat ik liever zelf bepaal of ik van een trage wifi naar data wil overschakelen, dus ik vind de keuze van Apple om dit standaard op te zetten nogal ongelukkig.
Anoniem: 502321
@swuyts13 oktober 2015 00:08
Bij Samsung Galaxy S6 en S6 edge kun je zowel DATA als Wifi gecombineert gebruiken, soort van boost voor je Wifi. En DATA word dan 20/80 met WIFI verdeeld om toch een snelle stream in bv. Youtube te bewerkstelligen. Dat moesten ze gewoon in elke telefoon toevoegen.

Beter is het ook dat ze een opties in elke telefoon toevoegen die kan bepalen of bepaalde apps WIFI of DATA of een Combinatie van beide moeten gebruiken. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten van je bundel alsook de frustraties van een traag netwerk.


[OFF Topic]
Apple vind ik sowieso een ondergeschoven kindje. Met Android is te productiviteit hoger. PDF versturen of een andere bestandsformaat. Had al in de eerste iOS versie moeten zitten. Apple wil misschien de veiligheid waarborgen maar de productiviteit word flink belemmert. Vooral als je van Android of PC naar je iPhone iets moet zenden, of viceversa. Dat kan alleen fatsoenlijk als alle producten uit de Apple keten komen. Anders moet je veelal apps gaan installeren om toch te benodigde functies eruit te slepen.

Erg jammer.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 502321 op 13 oktober 2015 00:12]

Dat krijg je als je bedrijsfmiddelen voor persoonlijke doeleinden gebruikt 😉
Kan je in iOS dan geen waarschuwing of datalimiet instellen voor je mobiele verbinding? (geen kritiek, maar een vraag van iemand zonder iOS apparaat met eigen dataverbinding).
Nee dat kan niet in iOS zelf. Daar heb je apps voor.
om verassingen te voorkomen heb ik met ios8 al gezorgd dat data slurpende apps geen mobiele data mogen gebruiken. Dat kun je heel makkelijk instellen. En dan zal zelfs met WiFi ondersteuning aangezet dat niet voor apps gebruikt worden waarvan je aangegeven hebt dat ze geen mobiele data mogen gebruiken.
Hoeft niet. Bij mijn Vodafone abbo wordt de verbinding gewoon geknepen. Daardoor kan ik nog wel onbeperkt blijven WhatsApp, heel traag iets opzoeken via de browser en gewoon mailen etc.
Upgrade maar niet je iPhone 4s naar iOS 9. Het toestel wordt echt traag ervan en opeens doen wifi en 3G het niet!
iPhone geeft steeds aan: wachtwoord onjuist voor het draadloze netwerk, terwijl ik het echt goed heb ingetypt. Apple Support gebeld maar die weten het ook niet. Het is gewoon een software fout, maar dat willen ze niet toegeven.
Hier een link naar een forum hierover: https://discussions.apple.com/thread/6549264
Heb je al clean install gedaan? Dat kan in de meeste gevallen het probleem oplossen. Tevens is iOS 9.0.2 uit, die ook de nodige fouten oplost. Tevens kan je proberen om netwerk instellen te resetten in iOS. Je kunt deze instellingen vinden bij instellingen > algemeen.

[Reactie gewijzigd door Xieoxer op 2 oktober 2015 19:57]

Alles heb ik al geprobeerd.
- netwerkinstellingen ge-reset
- naar fabrieksinstellingen gezet
- ge-downgrade naar 8.4
- ge-upgrade naar de nieuwste iOS versie

Niks helpt helaas. Ben ook nooit meer van plan een iPhone te kopen. De tablets vind ik wel goed van Apple.
Heb net een Samsung galaxy s6 gekocht. Echt een mooie telefoon :)
Samsung galaxy S6 is natuurlijk niet te vergelijken met een iPhone 4S. Als een downgrade niet helpt, denk ik eerder dat het aan een externe factor ligt. Je eigen router of modem. Tevens hoop ik voor je dat je Samsung S6 de komende jaren updates krijgt, want dat is grote issue bij Android. Ik vind jammer dat je iOS verlaat voor een platform dat bekend staat om zijn slechte updates. En als je dan vervolgens een slechte update krijgt dan heb je niet zoals bij Apple binnen paar dagen een update klaar staan om de boel te fixen.
Nee ligt niet aan de router. Al m'n andere apparaten kunnen gewoon inloggen op de wifi. De iPhone is net 3 jaar oud en moet nu al een nieuwe kopen. M'n pa heeft een 3 jaar oude Samsung en daar is nog nooit wat raars mee gebeurd.
Is die niet gefixed in de iOS 9.0.1 update?
Nee, ben nu verplicht om een nieuw toestel te kopen :(
Ga nu kijken voor een Samsung.
OF je gaat ermee naar de winkel. OF je maakt een backup en restored naar de laatste iOS (clean install) en kijk dan of het nog niet werkt..

[Reactie gewijzigd door [Remmes] op 2 oktober 2015 19:03]

HTC en Sony heb je meer plezier van. Hier nooit meer een Samsung. Dingen gingen bij mij te snel kapot
En HTC heeft nooit te kampen gehad met allerlei productiefouten etc.? Heb nu een HTC maar zal niet snel nog een HTC halen...

Motivatie: vertrouwen een beetje kwijt nadat ik eerst een niet werkende Wifi had, daarna een slecht werkende Wifi, daarna veel gezeik met mijn algemene bereikbaarheid (Wifi maar ook normaal bellen) 2 maanden voor de garantie verliep heel netjes een nieuwe refurbished telefoon gekregen, was ik erg over de spreken. Maar binnen 2 maanden begon het Wifi bereik weer af te nemen en tot overmaat van ramp is de batterijduur van dit "nieuwe" toestel ronduit belabberd (ik mag blij zijn als ik 's avond om 18.00u nog op 20% zit).

Ieder heeft zo z'n eigen ervaringen, zowel positief als negatief. Sony telefoons heb ik verder geen ervaring mee :P

[Reactie gewijzigd door porn* op 5 oktober 2015 15:13]

Hier helemaal 0,0 problemen met een 4S hoor. Werkt gewoon prima, althans, tot mijn vrouw besloot haar toestel een zwemles te geven :)

En wat betreft die Wi-Fi assistent, die stond bij mij standaard UIT. Daarnaast zie je bij iOS altijd hoe hij verbonden is, bovenin de balk. WiFi of GPRS/3G/4G.

Overigens vind ik het wel handig dat je dataverbruik over mobiele verbindingen uit kunt zetten, vooral voor mensen zoals mijn schoonmoeder die daarmee onbewust veel data kunnen verbruiken als ze om wat voor reden dan ook geen wifi hebben, maar het wel denken te hebben (ja je kan het zien, maar dat is moeilijk voor sommige mensen he!)
Ik heb exact hetzelfde gedaan maar absoluut geen problemen. Ja het klopt dat de 4S niet de snelste telefoon is en dat IOS 9 dat niet heeft verbeterd, maar de bruikbaarheid is niet slechter geworden.
De nieuwe battery optie zorgt er zelfs voor dat ie langer meegaat.

En met de suggesties die je hieronder vind is het gewoon een heerlijke telefoon

http://osxdaily.com/2015/09/18/slow-ios-9-speed-up-tips/

[Reactie gewijzigd door HansKeesom op 3 oktober 2015 16:06]

Ja precies, maar wat heb je aan een telefoon waarvan de WiFi + 3G het allebei niet doen. Ach ja, who cares about een iPhone die 4 jaar oud is.
wellicht dat je je router van de 5 band eens terug kan zetten naar 2,4?
Alhoewel Apple bij elke grote software update zegt dat de aankomende versie zal zorgen dat alles vlotter gaat en lichter is, ook op oudere toestellen. Weet ik toch zeker dat mijn 5S er trager op geworden is. Haperingen bij inloggen met touchID, opstarten en afsluiten apps. Ik baal daar eigenlijk van en vind het een matige truc om consumenten weer rustig aan richting het nieuwste toestel te lokken die zoals elk jaar 'het beste toestel ooit is'
Same here, mijn 5S is echt een stuk trager geworden. Je merkt het al bij het inloggen, daar duurt nu opeens een seconde of zo. Super irritant. Ook veel apps zijn langzamer dan voorheen.

Ik heb een beetje gegoogled en denk een verklaring gevonden te hebben: het zou best kunnen dat in IOS9 er verbeteringen zijn doorgevoerd aan de snelheid, maar tegelijkertijd is er ook een stel nieuwe features toegevoegd die je iphone trager maken. Namelijk allerlei nieuwe visuele effecten, "background app refresh" en een uitgebreidere Siri search assistent.
Je kan ze allemaal uitzetten en dat scheelt een beetje. Zie dit artikel: http://osxdaily.com/2015/09/18/slow-ios-9-speed-up-tips/
Ik heb daarom bewust de keuze gemaakt om mijn iPhone 5 niet up te daten. Die draait netjes op 7.1.2 en hij werkt daardoor nog perfect en erg snel. Straks over een maandje is ie 3 jaar oud, maar voor me gevoel is ie niet zo oud. Omdat alles nog snel werkt. Met mijn iPhone 3GS bleef ik updaten en op een gegeven moment werkte dus alles traag zoals iedereen dat dus ervaart. En dan neig je dus al snel naar een nieuwe iPhone.

Mijn tip, update je iPhone 1 keer naar een hogere iOS. Dus als er iOS 9 op zit als je hem koopt, update hem tot de laatste versie van iOS 10. Daarna niet meer. Hier een tevreden iPhone 5 iOS 7 gebruiker. :P
iOS 9 werkt hier echt lekker vlot op een iPhone 5 32GB

Ik heb dezelfde ervaring gehad met een iPhone 3, het probleem toen was denk ik ook dat ze nog verschillende types processoren hadden in de opvolgende versies.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 2 oktober 2015 13:04]

Ik baseer mijn mening op video's waarbij een iPhone 5 met iOS 9 en iOS 8.4 wordt vergeleken. Daarin is duidelijk te zien dat iOS de telefoon trager maakt. iOS 9 kan dan al helemaal niet tegenop de snelheid van iOS 7.

Vriendin van mij heeft iOS 9 op haar iPhone 6 Plus en zij merkte zelfs dat het allemaal net wat minder lekker liep. Dit probleem heb ik ook gelezen op het forum.
Ik heb ook van alles gelezen en veel snelheids problemen die genoemd worden lijken te liggen aan andere onduidelijke issues. Ik heb ook gelezen dat mensen na een reboot of clean install of een update naar 9.0.1 of 9.0.2 geen problemen meer hebben.

Dus.... Filmpjes op YouTube zijn leuk, maar ja, hebben die telefoons ook een issue die makkelijk te fixen is??? En het us maar wat die mensen willen laten zien. Als persé willen laten zien dat iOS 9 slechter is, dan doen ze zeker niet hun best om dat te proberen.

ik merk bij mijzelf dat sommige dingen vloeiender werken. Maar misschien is dat alleen maar subjectief. Hoe dan ook, voor mij werkt het lekkerder dan iOS 8.

Maar ik snap je ook wel, al die berichten wekken geen vertrouwen.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 2 oktober 2015 15:11]

Dit is een van de zovele bewijzen dat iOS 9 je iPhone toch echt trager maakt. De één vind het geen probleem en heeft er geen last van en de ander merkt het echt en irriteert zich eraan. Het is een keuze die je zelf maakt. Maar de gevolgen kun je duidelijk zien op de video:

https://www.youtube.com/watch?v=tj-6Qy2xW9k
Een overdreven dramatisch commentator.
Dan zijn de apps die hij draait ook nog eens internet afhankelijk, hie is de WiFi verbinding van de telefoons? Daar kan best verschil in zitten als ze tegelijk werken. Plus hij heeft niet eens de release versie er op staan. Plus je weet niet of er hier dezelfde problemen zijn die anderen met een paar simpele handelingen op te lossen zijn.
Dit is bij lange na niet iets wat ik als bewijs kan beschouwen.

Ik heb er in ieder geval geen last van. Dat wou ik alleen maar zeggen. Wat de rest van de wereld er van vind.... Tja....dat is aan hun.
Lees de reacties hieronder dan ook maar eens...
Als je nou gewoon even deze pagina doorneemt is alles weer lekker snel

http://osxdaily.com/2015/09/18/slow-ios-9-speed-up-tips/
Volgens osxdaily (jouw link) kun je downgraden als je je iPhone nog steeds traag vindt, maar dat is dus geen optie meer.
Er staan ook een stel tips in die je kunt uitvoeren om ook onder iOS 9 je oudere iPhone nog lekker snel te houden. Heb je die al uitgeprobeerd?

[Reactie gewijzigd door HansKeesom op 4 oktober 2015 16:39]

Gelukkig heb ik dat allemaal niet nodig. Mijn iPhone 5 draait heerlijk iOS 7. ;)
Dus als ik jouw logica volg kan ik mijn 5S updaten naar iOS10 omdat je nu nog steeds 5S kan kopen met iOS9 off the shelf?

Daarenboven kan je downgraden na de release van een iOS zolang Apple de vorige iOS release nog "signed", wat weliswaar meestal wel een korte periode is (http://osxdaily.com/2015/...-ios-9-back-to-ios-8-4-1/). Op deze manier kan je checken of het trager is of niet.

Wat mij betreft, loopt iOS9 perfect op mijn 5S zonder trager te worden. Ik vermoed dat de problemen meestal elders liggen, een (exotische?) applicatie die niet 100% compatibel of dergelijke is. Of gewoonweg nog bugs waar persoon x of y wel toevallig last van heeft die Apple er nog moet uithalen.
Ik heb het dan over de versie waarmee de iPhone is uitgebracht ooit. iPhone 5 met iOS 6. iPhone 5S volgens mij met iOS 7 en iPhone 6 met iOS 9.

Downgraden kan daarentegen maar een korte periode en niet iedereen is daarvan op de hoogte. Een doorsnee iPhone gebruiker weet niet eens dat downgraden voor een korte periode mogelijk is.
De doorsnee iPhone gebruiker wil dat ook niet eens weten. En ik geef ze geen ongelijk, een smartphone moet het eenvoudig(weg) doen,
Ik ben zelf geen Apple-user, dus als ik verkeerd zit moet je het zeggen. Als ik mij niet vergis krijgen oude iOS-versies geen security-patches. Met alle respect: wil je dat risico lopen als je op iOS 7 blijft?

Kijk, bij een oude iPad die gebruikt word als spellenmachine voor de kids is die oude iOS niet spannend. Maar als zo beetje je halve leven op dat iOS-device staat zou ik je strategie nog maar eens over denken.
Ik ben geen bekende artiest ofso dat iemand mij graag wil hacken. Daarbuiten heb ik geen tonnen op de bank staan. Dus maak ik me niet druk om de patches...
Het is zelfs nog sterker. Sommige oude versie van iOS hebben bepaalde lekken niet die er wel vanaf iOS 7 in zitten :)
Dat maakt het nog erger. Wat iedereen ook zegt. Ik blijf lekker bij iOS 7. Waarom zou ik iets updaten als hij perfect werkt? Voor die paar kleine toevoegingen die ik niet broodnodig heb.... Daarbuiten vind ik de Muziek app ook dramatisch vanaf iOS 8.4.
Helemaal mee eens. Had mijn 4s ook ge-update maar nu werkt er niks meer. Terwijl voorheen alles het nog deed o.a. wifi/3g. Ik ben er klaar mee met iOS :/.
De iPhone 4S komt uit 2011. Verkoop dat ding lekker en ga naar Samsung. Daar heb je vast een veel betere ervaring.
Ja was ik ook van plan. Ben klaar met die domme mensen die bij Apple support werken.
"Background app refresh" is in iOS8 geïntroduceerd, dus daar zal het niet aan liggen.
Er wordt volgens mij iets op de achergrond gedaan na het updaten naar 9 waardoor het inloggen trager wordt, op mijn iPad Mini Retina bleef hij makkelijk een halve minuut hangen in het begin, nu niet meer. Zelfs nog binnen de zelfde punt versie van het OS.

Alsof bijvoorbeeld Siri iets aan het indexeren is in je systeem.

Nu werkt het allemaal vlot, een van de stabielste releases mag ik zelfs zeggen.
Ik ervaar hier helemaal niks van moet ik zeggen. Ik heb mijn 5s de update (en inmiddels ook 9.01 en 9.02) gegeven en merk niks van traagheid.

Ik was juist zo verrast over de prettige snelle werking. Het multitask menu is soms een beetje schokkerig in de eerste seconde, maar verder ervaar ik geen vertragingen.
Maakt ook uit op welk apparaat je de update hebt uitgevoerd, ik heb Ipad2 geupdated en die is ondanks dat ik alle achtergrond updates, activiteiten, siri, parallax effecten et cetera heb uitgezet enorm traag geworden. Sterker nog, regelmatig sluiten applicaties spontaan af, dat probleem nooit eerder gehad.

Spijt als haren op mijn hoofd van deze uitgevoerde update.
Je kan toch downgraden kort nadat een nieuwe iOS is uitgebracht? Waarom niet even terug naar iOS 8.4 en vergelijken?
iPad 2 is al lang afgeschreven bij Apple. Ze willen gewoon dat je een nieuwe koopt, terwijl die het nog prima doet. Heb zelf een iPad mini 2 en gelukkig is die er niet trager op geworden. Geloof dat je nu nog tot 8.4 kan downgraden.
Ik heb hier op 2 5S'en gewoon een upgrade gedaan, alles lijkt snappier te zijn. Ook op een iPad mini 2 (retina) nagenoeg geen problemen.

Begin zoals al eerder gezegd eens met een clean install.

En ja het 'dit is gewoon een truc om iedereen een nieuwe te laten kopen, moehahahahhaa ze doen het expres' verhaal steekt altijd de kop op en is klinkklare onzin.

De hardware die je hebt is prima MAAR je kan niet verwachten dat 2 jaar oude hardware net zo snel een 2 jaar jonger OS draait zeker niet op mobile devices. Ongetwijfeld zal er een hoop van iOS9 nu zijn voorbereid op nieuwe devices die met 2GB zijn uitgerust. Allicht in een worst case scenario zullen er wat performance issues zijn op oudere devices die maar 1GB hebben.
Dat heeft niets met de hardware te maken, maar dat is een keus van Apple. Ze kunnen prima het os zo maken dat iPhone x goed draait. Maar het lijkt erop dat Apple vaak alleen optimaliseert voor het laatste model.
Ja daag, als we zo zouden redeneren hadden we allemaal nog een iPhone 3G met iOS9 en een 486 met Windows 10. En een powermac met 10.10 (want optimalisaties kunnen ook inhouden oude instructiesets blijven supporten)

En dan zou FIFA16 het ook wel doen op een iPhone 5 (die keus heeft EA ook gemaakt)

Dat wil er niet in bij mij hoor. Een iPhone kan in basis denk ik 4 jaar mee qua software. (afhankelijk wat je er mee doet)
Dat ben ik op zich wel met je eens. Maar de redenering heeft natuurlijk ook twee kanten. Een PC uit 2006 met een c2 duo en 4GB RAM, niet heel bijzonder voor die tijd, loopt bijvoorbeeld soepeler op windows 10 dan windows 7. Besturingssystemen hoeven niet per se zwaarder te worden om meer features te herbergen.

Nu realiseer ik ook wel dat het verschil tussen de hardware in een iphone 3Gs en een iphone 6s veel groter is dan bijvoorbeeld de core 2 duo en een quad core skylake. En dat iOS een relatief veel grotere groei heeft doorgemaakt dan windows. Maar het is voor mij wel onverdedigbaar dat het verschil tussen iOS8 en 9 op de 5S (bij mij zelf ook) zo groot is.

Een clean install zal misschien wel helpen maar dat is natuurlijk een beetje een lompe oplossing...

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 2 oktober 2015 09:51]

Ik vind het bizar dat sommige mensen klagen over performance verschillen tussen iOS8 en iOS9: merk hier geen verschillen op 4s/iPad2 (eerder traag, zoals op iOS8) en 5c, 5s, 6: allemaal erg vlot. Hangt misschien ook van bepaalde instelling af en zo, en een clean install via iTunes is inderdaad wel een goede optie voor een major release.
het is ook meer het performance verschil tussen een iPhone 4S op iOS 6 tov 7/8/9. Maar het is natuurlijk ook zo dat er in de afgelopen jaren veel is veranderd. En de iPhones zijn echt moeilijk veel sneller geworden. Het verschil tussen een 4S en een 6S zijn echt gigantisch.

Het voelt alleen zo jammer altijd dat een telefoon die begint als super snel en vloeiend na een paar upgrades niet vooruit te branden is. Dat is wat de meeste mensen dwars zit. of het nu goed of slecht is laat ik even in de midden maar dat sentiment is er dus wel degelijk.
Ikzelf en vrienden, collega's en familie die ik spreek op alle devices is het veel trager geworden t.o.v. iOS8 op iPhone 5s en iPad mini2 bij mij bijvoorbeeld. Het toetsenbord laad veel trager op mijn iPad mini2. Ik draai op beide apparaten momenteel iOS9.01 mogelijk brengt 9.0.2 verbetering, maar wat ik zo las maakt dit weinig uit. Wel beide OTA update gedaan dezelfde avond van de release net zoals alle vorige keren. Nooit problemen gehad.
Dank Hans, maar inmiddels na de installatie van iOS9.0.2 draaien de iPad mini2 en iPhone 5s velen malen beter. Ik vind nog wel dat het opstarten van sommige apps trager is. Het duurt iets langer voordat je beeld hebt. Mogelijk komt dit doordat die apps nog niet volledig voor iOS9 geschikt zijn. Al heb ik dit ook met apps die zeggen dat ze de app geschikt hebben gemaakt voor iOS9 (Launcher app bijvoorbeeld).

Ik heb inmiddels ook ondervonden dat het Path Input iPad toetsenbord nog niet geschikt is voor iOS9 aangezien het heel lang duurt voordat die geladen is. Ik heb de developer dit ook laten weten. Gelukkig is dit probleem niet met Apple's eigen toetsenbord en Swype. Overigens op de iPhone werkt Path Input for iPhone wel snel.
Ik heb een clean install gedaan op een iPhone 4s. Hij is nog traag en adviseer mensen om gewoon de oudere modellen niet meer te updaten.
Je moet ook geen wonderen verwachten natuurlijk: sinds de iPhone 4s is de iPhone cpu grofweg 10 keer krachtiger geworden, en de gpu meer dan 20 keer... Het zal wellicht niet zo hard meer gaan, de komende 4 jaar. Maar ik heb niet de indruk dat ios9 trager is dan ios8.4 op de 4s, noch op de ipad2. Je krijgt wel wat extra storage space.
Het zijn devices die hun leeftijd tonen, sommige mensen zullen het nog goed werkbaar vinden, anderen niet...

[Reactie gewijzigd door quantumleapje op 2 oktober 2015 17:04]

Misschien zou je dit artikel op Ars Technica inzake 'app thinning' een moeten lezen? http://arstechnica.com/ap...d-16gb-iphones-and-ipads/
Hier ook, mijn iPad Air loopt nu veel vaker helemaal vast...al is dat al iets vermindert met de update(s).
met ios 9.1 is dit opgelost heb namelijk ios9.1 beta 3 er op en is nu super snel
Anoniem: 382732
@a3aanm2 oktober 2015 09:41
Dat is op zich wel opvallend: mijn zoon heeft een 5S en die heeft dezelfde ervaring, maar op mijn iPad 3 draait het soepeler dan iOS 8.
Had ook zo iets.
Een iPad 2 met iOS 8.3, ding was niet meer vooruit te branden.

Dacht eigenlijk aan vervanging. Heb toen de beta iOS9 erop gezet en dat werkte prima.
Dus nu de definitieve release van iOS9 erop gezet en weer een prima iPad.
Het blijft vreemd dat in IOS 9 artikelen geen enkele aandacht wordt besteed aan klachten over performance. Op het forum en elders valt genoeg te lezen over mensen die hier last van hebben en zelfs idiote tweaks moeten doorvoeren om de performance te herstellen.

Zelf heb ik een iPhone 6Plus met merkbare vertraging bij het gebruik van Apps. Visueel valt dit heel goed vast te stellen bij het swipen tijdens het switchen tussen apps.

Het probleem treedt ook op bij een clean install (laatste IOS9) zonder enige apps op het toestel en is direct als sneeuw voor de zon verdwenen zodra er wordt gedowngrade naar IOS8.

Mijn vriendin (iPhone 6) heeft nergens last van, maar collega's op mijn werk (3 van 5) hebben ook al aangegeven terug te zijn gegaan naar IOS8 ivm performance/stabiliteit problemen. Dat de enkele gebruikers uit mijn omgeving geen indicatie zijn voor een gemiddeld begrijp ik, maar het zegt me wel dat het niet helemaal zoals voorheen verloopt bij Apple.

Wel moet ik vermelden dat ik de nieuwe functionaliteiten zeker kan waarderen (op het Wi-Fi verhaal na) en deze problemen in het verleden bij het installeren van grote versies nog nooit heb waargenomen.

En mensen die zeggen dat je met een 5S niet moet klagen over tragere performance sporen niet.
Misschien is de truc dat je inplaats van klagen er wat aan kunt doen

http://osxdaily.com/2015/09/18/slow-ios-9-speed-up-tips/
Ik snap je reactie niet helemaal. Zoals vermeld ben ik terug gegaan naar IOS8. Valt dat niet onder de categorie 'er iets aan doen'? En valt het benoemen van nadelige feiten ook al onder klagen? Zelf kan ik het wel waarderen als men mij waarschuwt over mogelijke manco's alvorens ik beslis te updaten.

Je zit hier overigens op tweakers.net en niet op seniorenweb. Die link had ik zelf ook al gevonden en heeft geen positief effect op de performance :+

[Reactie gewijzigd door densoN op 4 oktober 2015 10:06]

Je klacht is over de snelheid van iOS 9 op jouw telefoon. Daar kan je dus iets aan doen. Mooi dat je de link zelf al gevonden had, jammer maar ook wel merkwaardig dat je geen positief effect merkt. Lijkt er bijna op dat de 6plus iets heeft dat dit in de weg zit.

Het lijkt me toch de moeite waard om 9.0.2 te proberen, maar goed dat is jouw keuze.
Terug naar IOS8 is inderdaad er iets aan doen, je hoeft namelijk niet te upgraden. En dat past ook een beetje in hoe ik denk dat apple gebruikers er in staan, waarom iets veranderen wat goed werkt.

Ik mag aannemen dat apple zelf ook wel getest heeft met de verschillende modellen. En ik neem aan dat zij geen problemen zijn tegengekomen. Maar ja, dat geeft geen 100% garantie voor alle iphones die er op de wereld zijn met alle verschillende configuraties. De gebruikers die vroeg zijn over gegaan naar 9.0 hebben geholpen om de problemen die er toch nog waren op te sporen. Eentje ervan was het scherm dat op zwart ging als je van app wisselden. Merkwaardig dat ze die niet zelf hadden gevonden, maar binnen een paar dagen was er een 9.0.1. die dat oploste.

Als je het lef hebt om vroeg te upgraden vind ik dat je bewust een risico neem en dat je dan ook een grote jongen moet zijn als het tijdelijk tegenvalt. Anders kan je beter wachten op 9.4.3
Een schone installatie, voor zover dat kan, kan heel veel uitmaken. Bij upgades van besturingssystemen zijn talloze mogelijkheden waarop er iets fout kan gaan. Als het na een schone installatie het nog steeds niet lekker wil werken, dan rest inderdaad alleen nog vervanging. Apple ziet dat natuurlijk het liefst, maar ik denk niet dat ze oude toestellen daarom expres trager maken. Waarschijnlijker lijkt mij dat ze gewoon minder optimaliseren voor de oude hardware
De iPad van mijn vrouw is trager geworden, reageert niet meer goed op scherm rotaties, reageert ook niet meer goed op touch gestures. Daarnaast lopen apps nu vaker vast... En dit alles ook na een factory reset. Waarom is het switchen van apps in hemelsnaam trager geworden? Bloedirritant.
Anoniem: 408591
@a3aanm2 oktober 2015 09:29
Hier ook. Mijn 5s reageert een stuk trager. Alleen al als je hem aanzet...duurt gewoon even voordat het scherm oplicht. En dan hou je je vinger er weer te lang op en start Siri steeds. Ik baal alweer dat ik de update heb uitgevoerd zo snel.
Onze iPad is na de update ook merkbaar trager geworden. En de bug met game center verpest natuurlijk alles bij ons, dat Apple dit na een half jaar nog steeds niet kan oplossen (ook niet met update 9.0.2) is gewoon een schande.
Even opnieuw opstarten of een fresh install. Hij is namelijk een stuk sneller op iphone 5s. dat apple updates bewust trager maakt is grootse onzin.
Vreemd. mijn normale iphone 5 is absoluut niet trager geworden. De eerste dag ja maar zo gauw je een paar keer herstart hebt en alles op de achtergrond uitgespeeld is was hij weer soepel als vanouds.
Ik blijf me erover verbazen dat ze bij iOS nu pas een beetje "volwassen" beginnen te worden. Wat al jaren standaard in Android zit en kan, denk aan het toetsenbord wat wijzigt bij het indrukken van de shift toets, bijlagen versturen, links aan apps koppelen en dergelijke, kan nu pas in iOS.

Begrijp me niet verkeerd. Ik ben geen fanboy van android of iOS. Ik heb privé een iPad en OnePlus telefoon (hiervoor een Nexus 4), zakelijk een iPhone 6+ en alles bevalt me prima, maar ik merk gewoon dat ik vaker de android telefoon pak omdat het gewoon net allemaal wat logischer werkt.

Bij Apple lijkt het er vaak op dat ze eerst Android en de functies daarvan afbranden, dan een jaar of 2 wachten en het dan zelf introduceren als iets revolutionairs. En een hoop Apple fanboys slikken het ook allemaal nog gewoon.

Ik heb geen voorkeur, maar het valt me gewoon op.
Je ziet natuurlijk ook enkel de zaken die voor jou bekend zijn maar de zaken die ontbreken aan jou telefoon dat is moeilijker te zien vanuit je eigen standpunt. Onbekend is onbemind zullen we maar zeggen.. Neem nu App Backup and Restore dat is een nieuwe feature in Marshmallow.
When an Android 6.0 device is idle and connected to Wi-Fi, it will automatically backup app data and settings to Google Drive behind the scenes. If you ever wipe your phone or switch to a new one, you’ll finally be able to quickly and easily restore all of your apps as they were previously.
Dan vraag ik me af menen ze dat nu? Nu pas? Na al die "eeuwen" :o dat we al met smartphones werken? In mijn ogen als iPhone gebruiker lijkt dat toch echt wel een evidentie dat dat standaard op je smartphone zit. En zo zullen er nog veel zaken zijn die of in iOS of in Android geen tegenhanger hebben.
Klopt, al was dit al wel mogelijk op Android met third party apps (lees: omslachtig voor Henk en Ingrid).
Anoniem: 601733
@monojack2 oktober 2015 17:09
Ik denk dat dit dan alleen niet mogelijk wat in stock Android, op m'n HTC One M7 zit dit namelijk wel en maakt de telefoon dagelijks een back-up van m'n apps, berichten, contacten e.d. naar Google. Ik heb er eigenlijk nooit bij stilgestaan dat deze feature niet in stock Android zat, dat is inderdaad wat vreemd :)
Ik wou eigenlijk net hetzelfde zeggen tot ik je comment hier las; en ik kan het alleen maar bevestigen. Heb zelf nog nooit 'n iOS-apparaat gehad, en eigenlijk wil ik het wel eens proberen maar als ik dan zie wat voor basic dingen er nu pas mogelijk zijn, gecombineerd met het enthousiasme erover in de review, wacht ik misschien toch beter nog even af.

Geen bijlages kunnen toevoegen in mails? Waarom lopen alle managers en dergelijke dan rond met zo'n iPhone? Hoe sturen zij dan mails met bijlages in? Da's toch echt een must-have tegenwoordig? Als ik, op Android, op een YouTube-link of Play Store-link klik, vraagt Android me netjes of ik het in de browser of in de app wil openen. Ik had er werkelijk geen idee van dat dit op een ander OS anders zou zijn. Of ook:
Wie zich niet in de buurt van een stopcontact bevindt en tegen een gevaarlijk laag batterijpercentage zit aan te kijken, kan zijn heil zoeken in de nieuwe 'Low power mode' in iOS 9. Het concept is simpel en hebben we eerder gezien bij verschillende Android-telefoons; de processor wordt teruggeklokt, de schermhelderheid wordt begrensd, apps mogen niet zomaar dingen in de achtergrond doen en zaken als animaties worden teruggeschroefd. Dat moet volgens Apple tot vier uur extra accuduur opleveren.
Ook dat zit al lang in Windows Phone, net zoals andere zaken die Android heeft en iOS nu pas met deze update heeft gekregen. Ik was al 'n beetje moe van de kritiek op Windows Phone maar nu ik zie dat dergelijke basisfeatures nu pas naar iOS zijn gekomen is het écht wel tijd om Windows Phone wat minder slecht voor te stellen. Het kan, zo concludeer ik toch, minstens even veel als iOS en eigenlijk meer ook.

Ik heb zelf 'n paar jaar een Lumia gehad (met volle tevredenheid) en draai nu tevreden Android én wil een iPhone ook best wel een kans geven (mits de prijzen eens zouden meevallen), dus echt verbonden met één ecosysteem kan je me niet noemen, vind ik. Ik wil alles eens proberen en 'n kans geven :)
Natuurlijk kan je in iOS bijlages versturen per mail 8)7 het werkt gewoon anders dan bij Android.
O ja ? En ik bedoel meer dan alleen foto's dus.
Hoe dan (en dan bedoel ik rechtstreeks., niet via een of andere wolk) ?
Je kan documenten mailen vanuit de applicatie die de documenten beheert.

En anders via de optie "voeg bijlage toe" in mail, die inderdaad via de cloud werkt, dat vind ik geen probleem, integendeel.

Ik gebruik overigens zo goed als nooit mijn telefoon om documenten aan te maken of aan te passen, daarvoor heb ik een laptop, die mijn documenten naadloos synchroniseert via de cloud.
Toevoegen van attachments (anders dan foto/video) kon via de Mail app inderdaad in iOS8 en eerder alleen als je begon met je attachment via een 3rd party app zoals Documents 5 of FileBrowser en dan vervolgens versturen via de Mail app.

Er waren in iOS8 wel mogelijkheden om direct te starten met een nieuwe e-mail en dan vervolgens van cloud opslag je attachment halen zoals Spark en CloudMagic dit kunnen. Sommige apps gaven alleen een link naar het online bestand, maar bovengenoemde twee apps voeg(d)en werkelijk de bestanden toe aan de e-mail.

Je kunt met iOS9 nu eindelijk direct vanuit de Mail app bestanden toevoegen echter de manier waarop dit moet is zooo omslachtig:
1) je moet eerst in een bericht gaan staan en klikken om vervolgens het menu te zien en twee keer op ">" klikken om vervolgens op 'bestand toevoegen' te klikken en dan eindelijk voor iCloud Drive, Dropbox, Google Drive of Documents 5 of andere te kiezen (zie ook deze video). Het kan zoveel sneller met de Spark (ideaal voor iPhone) en CloudMagic (top op iPad ivm Spark nog niet voor iPad beschikbaar is). Zie ook mijn topic hierover op MacRumors forum.

2) Je moet ieder bestand afzonderlijk selecteren van je cloud opslag om toe te voegen
Spark kan wel meerdere bestanden tegelijk toevoegen als bijlage.

3) je kunt niet meerdere bestanden tegelijk bewaren naar de iCloud Drive of andere cloud opslag (helaas ook niet met Spark en CloudMagic overigens)
Bijlagen kon je al heel lang versturen.
Minpunten aan iOS9:

- Appstore update niet automatisch apps meer
- die 2 zoekschermen (is beyond me)
- Pro-actieve siri? Waar, heb nog geen enkele keer gehad dat mijn podcasts automatisch gestart werden omdat ik mijn headphone er in duw (en ja dat doe ik dagelijks op gezette tijden en wel 6x per dag)
- Nieuws berichten in zoekscherm en dan nog van zon hork site als de televaag
- Elke ochtend een push melding dat ik de laatste update moet doen..... (kan dat uit?)
- Siri, wordt gesynced schijnbaar en is gekoppeld aan apple ID (waarom)
- Gesprekkenlijsten worden ook schijnbaar gesynced op apple ID
- Sinds iOS8 en de komst van iTunes match/cloud/applemusic heb ik NOOIT meer een WiFi sync thuis aan de gang gekregen

Pluspunten:

- Accu duur
- ondanks knullig neergeplakt die terug knop van apps
- Apps sluiten werkt prettiger
- Snelheid in het algemeen op mijn devices dan he
Net gekeken en er stonden inderdaad 9 apps in de lijst waarvoor een update beschikbaar was. Na in de instellingen de optie uit- en aangezet te hebben bleek de automatische update direct weer te starten.
Nu afwachten of de automatische updates het blijven doen.
Met het inklikken van een headphone start hij niet automatisch een app. Als je dan op het lockscherm zit zie je een icoontje van je muziekafspeel app linksonderaan welke je omhoog kan vegen om direct naar die app te gaan. Althans zo werkt het hier. Dubbelklikken op de home button om in de app switcher te komen werkt ook, dan komt onderaan een knop om de betreffende app te openen.
Nope....niets nakkes nada zowel niet op homescreen als in switcher

Heb het ook al aan Siri zelf gevraagd en daar werd hij even stil van :P
Minpunten van iOS9 naar mijn idee:

Beperkte functionaliteit Slide Over / Split View:
1) niet mogelijk om de app die je in slide over (30% scherm) open heb te openen in volledig scherm door een simpele druk op een knop of switchen met de 'hoofd' app (70% scherm)
2) zoek functie door alle apps die slide over / split view ondersteunen
3) apps uit de lijst kunnen halen voor de slide over / split view functie
4) apps kunnen sorteren voor slide over / split view functie

Een mooi lijstje met apps die deze functionaliteit ondersteunen vind je trouwens hier.

Toetsenbord
De algehele response tijd om het toetsenbord te tonen is dramatisch in iOS9.0 en 9.0.1 (we gaan 9.0.2 vandaag proberen) vooral op mijn iPad mini2.
Ik moet 2x drukken in een zoek balk of tekst veld om eindelijk mijn toetsenbord te zien. Dit is vooral bij mijn iPad mini2.

Mail
Je kunt eindelijk direct vanuit de Mail app bestanden toevoegen echter de manier waarop dit moet is zooo omslachtig:
1) je moet eerst in een bericht gaan staan en klikken om vervolgens het menu te zien en twee keer op ">" klikken om vervolgens op 'bestand toevoegen' te klikken en dan eindelijk voor iCloud Drive, Dropbox, Google Drive of Documents 5 of andere te kiezen (zie ook deze video). Het kan zoveel sneller met de Spark (ideaal voor iPhone) en CloudMagic (top op iPad ivm Spark nog niet voor iPad beschikbaar is). Zie ook mijn topic hierover op MacRumors forum.

2) Je moet ieder bestand afzonderlijk selecteren van je cloud opslag om toe te voegen
Spark kan wel meerdere bestanden tegelijk toevoegen als bijlage.

3) je kunt niet meerdere bestanden tegelijk bewaren naar de iCloud Drive of andere cloud opslag (helaas ook niet met Spark en CloudMagic overigens)

[Reactie gewijzigd door funrider op 2 oktober 2015 16:20]

Moet eerlijk zeggen dat iOS 9 een dikke flop is kwa hoe vaak het crasht. Niet alleen crashjes, ook dat het blijft hangen. Je touch niet registreert.. Zowel als op de iphone 6 & 6s (+). Krijg met de dag meer 't idee dat de oude generatie (iphone 6) soepeler draait dan de nieuwe toestellen.

Hoe zal dat toch komen? Is ios 9 met een rush gemaakt voor de nieuwe toestellen, daarbij dat het niet volledig getest is? Weet ik niet. Wat ik wel weet is dat ios 8.4.1 stuk stabieler is en mijn nieuwe toestel(len) in de kast leg. Om meer gebruik van te maken van mijn iphone 6(+) met ios 8.1.4.

[Reactie gewijzigd door aygul12345 op 2 oktober 2015 06:47]

Geen problemen op mijn iPad 3. MIsschien heb je wat apps die niet helemaal compatible zijn?
Nee, alles wat ik gebruik is sinds de uitgave van iOS 9 ook de bijgewerkte versie. Ook direct updates na het uitkomen van de patches.
Ik had juist op iOS8.3 en 8.4 veel zogeheten 'resprings' gehad in diverse Apple (App Store) en non-Apple apps vooral op mijn iPad mini2. Dit heb ik sinds iOS9/9.01 gelukkig niet meer gehad. Echter alles werkt wel veel trager vooral het toetsenbord tonen op de iPad mini2 (Apple of 3rd party). We gaan vanavond 9.0.2 maar eens proberen in de hoop dat de snelheid verbeterd.
Ik moet bekennen dat ik met mijn iPhone 6 en mijn iPad air echt helemaal nergens last van heb. Vervelend dat jij wel problemen ervaart.
Idem hier. iPhone 6 op iOS 9.1.
Bij een grote update altijd eens backup maken en dan de telefoon resetten en icloud backup er weer op zetten.

Mijn iphone 4s is rapper dan op ios 8. En heeft een langere batterijsduur. Hij hapert niet zoals wat jullie beschrijven.
Ik heb hetzelfde en dan installeer in zelfs nog elke developer beta, bij mijn iPhone 5S heb ik nog nooit een volledige clean / install gedaan en toch is hij nu sneller dan dat hij was met een verbeterde accu duur.
Ik zie de 4S van m'n vriendin na de update en hij hangt constant. Soms moet ze tijdens gewoon berichtje tikken een app killen om de zin af te kunnen maken. UI lagged ook.
Icloud backup dan wipen en opnieuw opzetten. Doet wonderen
Met elke update van iOS op mijn iPad Mini 3 4G en iPad Air 2 4G (allebei 128GB) lijkt het wel beroerder te worden. Ook na een volledige reset en apps opnieuw installeren, hapert en sputtert het aan alle kanten. Veel haperingen bij wisselen van home screens, traag starten van apps, apps die gewoon enkele seconden niet reageren (zelfs Apples eigen apps) en dagelijks complete vastlopers waarbij de iPad spontaan herstart. Samsungs TouchWiz was niet altijd zaligmakend maar voor zakelijk gebruik is iOS gewoon dramatisch.

Ik heb mijn Galaxy Note 8.0 LTE weg gedaan omdat ik Apple na jaren weer een kans wilde geven. Ik ben teleurgesteld in de matige voouitgang qua mogelijkheden van iOS. De volgende telefoon wordt zeker geen iPhone 6S meer en de iPad Air 2 gaat omgeruild worden voor een Galaxy Tab S2 9.7".

Jammer, kans gekregen maar helaas...
Wat voor geavanceerde technologieën gebruik jij dan waardoor iOS niet goed genoeg is?
Lokale bestanden vanuit de workspace van een app openen om als bijlage aan een mail te versturen of te uploaden in een browser.
En dat is geen 'geavanceerde' technologie maar gewoon basisfunctionaliteit wat ieder OS al vele vele jaren heeft alleen iOS niet.
Dat zijn geen geavanceerde technieken; dat is een verouderde manier van werken, leuk voor op een desktop PC of laptop. Maar een tablet of een telefoon is een totaal ander device.

iOS vereist simpelweg een andere manier van werken. Dat kun je fijn vinden, of juist niet, maar het afdoen als basisfunctionaliteit die zou ontbreken is gewoon onterecht, want de dingen die jij noemt kunnen prima met iOS.

Overigens, ik draai al sinds het verschijnen van de GM iOS 9 op zowel mijn iPhone 6+ en mijn iPad Air 2, en ik herken de problemen van haperen en sputteren totaal niet. Integendeel, ik vind het de meest robuuste en stabiele .0 versie sinds jaren. Ik moet er, vooral op een tablet, niet aan denken om de overstap naar Android te maken, ik heb het meermaals geprobeerd en iedere keer weer was het één grote deceptie.
Dat zijn geen geavanceerde technieken; dat is een verouderde manier van werken, leuk voor op een desktop PC of laptop. Maar een tablet of een telefoon is een totaal ander device.

iOS vereist simpelweg een andere manier van werken. Dat kun je fijn vinden, of juist niet, maar het afdoen als basisfunctionaliteit die zou ontbreken is gewoon onterecht, want de dingen die jij noemt kunnen prima met iOS.
Dat iOS 9 soepel en snel werkt daar zijn de meesten (waaronder ik) het over eens.
Maar dat je dekstop en laptop een verouderde manier van werken vindt, slaat nergens op. Dus jij typt je uitgebreide documenten, ontwikkelt software (incl. debuggen), bewerkt foto's (en dan niet simpel een kleurtje wijzigen) maar echt op professionele manier, maakt tijdschriften op een tabletje ?

Voordat dat zover is zal iOS toch heel wat opener moeten zijn. Zelfs met Android kun je wat dat betreft al meer maar ook dat is ongeschikt daarvoor, puur vanwege de OS beperkingen. De hardware, zeker van iOS apparaten en high-end Android apparaten kan veel van die taken prima aan.

En zolang dat zo is blijft een tablet / smartphone een leuk speeltje voor spelletjes, social media geneuzel boeken lezen en websurfen, maar meer niet.

Daarvoor moet je toch aan de 'verouderde' manier van werken met een laptop / desktop.

Wat ouderwets is , is dat je een externe server nodig hebt (iCloud) en niet optioneel is, om bepaalde simpele taken als syncen van twee lokale apparaten te doen.
Dan ben ik benieuwd wat jij vind van het doel van de iPad Pro. Ook bedoeld voor spelletjes en een beetje websurfen dus, alleen een groter scherm? Het blijft immers iOS. Ik denk dat je onderschat hoeveel zakelijk werk je kunt doen op een tablet, ongeacht OS. Zodanig dat ik geen papier meer gebruik tijdens vergaderingen en besprekingen. Alle aantekeningen elektronisch, direct de cloud in en daarmee ook direct op kantoor (of waar dan ook) beschikbaar. Ik ben niet veeleisend, maar twee tot drie seconden wachten voordat je verder kunt typen of en andere app open hebt, is onacceptabel.
Inderdaad het blijft immers iOS.
Ik ben geen Windows fan (heb ook een Mac) maar wat dat betreft heeft MS wel een volwaardig OS op hun Surface Pro.
Nu ben ik benieuwd hoe de iPad Pro gaat verkopen.

En je kunt zakelijk werk doen, inderdaad de dingen die je noemt maar lang niet alles. Zaken als webdevelopment kun je wel vergeten. En die cloud is allemaal leuk en handig voor zakelijk gebruik maar als ik een tablet met 64of 128GB er op heb, waar heb ik dan die opslag voor ?

Jammer dat Apple de iPad Pro niet met El Capitan uitgerust heeft.
Ja, ik denk ook dat Apple beter de iPad Pro met OSX had moeten uitrusten om te concurreren met de Surface Pro's.

En wat betreft volwaardige programma's voor design en programmeren, daar is een tablet niet handig voor. Te weinig schermoppervlak en onnauwkeurige en te primitieve invoermethodes. Voor mij is het de vervanger voor het schrijfblok en ik heb alle documentatie voor en informatie over mijn klanten online beschikbaar. Dat scheelt veel gezeul met papier. In plaats van een paar kilo in een koffer nu een pondje high-tech in de hand.

De opslag is voor wat videomateriaal en 100GB muziek voor de hobby. Iets met DJ'en en onderweg de nieuwste tracks beluisteren om thuis om de grote set toe te voegen voor een avondje draaien in de club. Deze muziek is voor 90% nog lang niet beschikbaar in Spotify of Music. ;)
Windowed mode van apps, efficiëntere multitasking, meerdere apps op de achtergrond actief houden, uitgebreid klembord, efficiëntere inrichting van home screen/springboard, widgets op hom screens/springboard, bestandsbeheer door het hele systeem zonder afhankelijkheid van ingebouwde kneuterige apps etc.
Frappant dat ook iOS 9 als een zonnetje draait hier op een iPad2.
Voor mij is de iPhone6 echt een drama, helemaal met iOS9 en ook na een schone installatie. Met de iPhone 4 en 5 overigens nooit problemen gehad, misschien 1 vastloper per jaar. Nu zit ik wel op 1 vastloper of een onverklaarbaar snel leeglopende iPhone per week. Verkeerde lichting gok ik.
Mijn iPhone6 werkt probleemloos met 9.02. Wel niets gemerkt van de in theorie betere batterijduur.
Die betere batterijduur merk je pas bij 9.1 bij 9.0 leek de batterij juist sneller leeg te gaan
Heb ook die indruk (over 9.0.2), maar batterijduur is natuurlijk erg variabel en subjectief, dus ik durf geen expliciet statement maken daarover.
Het is altijd een beetje moeilijk accuduur te beoordelen door elke dag verschillend gebruik maar 9.1 lijkt toch wel een grote vooruitgang ook is de lag bij het klikken van het icoontje tot het echte openen van de app opgelost
Ik heb helemaal geen last van lag bij het openen van applicaties op 9.02. Alles reageert onmiddellijk zonder de minste lag en is in een fractie van een seconde geopend.
Oke kan komen omdat ik alleen 9.0.0 er op heb gehad en toen over ben gegaan naar 9.1 beta. Zal waarschijnlijk al opgelost zijn bij 9.0.2 dan
Pas bij 9.0.1 loopt het allemaal wat beter en stabieler. v9.0 was een ramp op mijn Ipad mini 2 en iPhone 5C: haperingen, vastlopers, geen touch input, etc.. Versie 9.0.2 heeft weer een boel bugs opgeruimd. Het lijkt nu weer te werken als vanouds: vlot en stabiel. En mijn accutijd is toch wat verbeterd. De volgende keer wacht ik wel met het updaten na een nieuwe major release... Alhoewel ik vind dat Apple wel vlot is met zijn bugfixes.
Kun je ook zeggen of 9.1 beta beter draait dan de 9.0.1?
Ik heb op iPhone 6 en iPad Mini 2 nooit problemen gehad met iOS 9 tot 9.1. In 9.1 heb ik de meeste meldingen gedaan. De vervelendste voor mij: scherm welke niet reageerde, alleen de fysieke knoppen en de photo app welke continue crashte bij de gedeelte albums. In 9.1 beta 3 zijn al mijn punten opgelost. Op beide apparaten loopt alles soepel. Installatie was kleiner.

Wat ik mis in de review, maar waar wel foto's in de review van staan, is de uitbreiding van Notes. Je kan nu tekenen, kaarten en foto's toevoegen, rich text gebruiken en heeft een nieuwe attachment browser. Voor iemand die veel Notes gebruikt een fijne uitbreiding.
IOS is begonnen als extreem simpel besturingssysteem - dat was juist de kracht -
Inderdaad 'extreem simpel' want je kunt er weinig mee. Het is prachtige hardware, mooi afgewerkt.

Mijn vriendin heeft een iPad Air 2 maar die gebruikt ze alleen voor spelletjes, beetje mailen, boeken lezen en websurfen. En daar is die ook voor bedoeld. Gewoon een simpel tabletje. Maar omdat het kwaliteitsspul is is het fijn om mee te werken, beter dan een $100 Kruitvat tabletje.
Voor 'echte' taken kun je inderdaad beter een Mac gebruiken met een 'echt' OS (EL Capitan) (of een Windows of Linux computer) erop.
en de introductie van iCloud Drive, waarmee iOS iets krijgt dat in de buurt van een bestandssysteem komt, maakt dat van de iPad een apparaat dat zich makkelijker laat gebruiken voor productiviteitstaken dan voorheen.
Volslagen onzin. Wat dat betreft is iOS 9 net zo brak als alle voorgaande versies. Want je kont nog steeds met omwegen bij je lokale bestanden (als het al kan), via een andere app, of erger nog, via iCloud.
Het is zelfs niet eens mogelijk om bijv. je contacten tussen een Mac en een iPad te syncen zonder internet verbinding (iCloud). Dat is net zoiets als je iets aan een huisgenoot wilt geven dat je dat via de post (iCloud dus) moet versturen. iCloud kan best handig zijn voor sommigen, maar als ik dingen lokaal wil doen moet dat gewoon kunnen en moeten ze me geen wolken door de strot duwen.

EDIT: Nog zo'n leuk voorbeeld van dat je een briefje naar de overburen alleen per post kunt versturen:
Nog zo'n functie waarvan je je eigenlijk niet kunt voorstellen dat het tot nu toe niet mogelijk was, is de optie om attachments toe te voegen aan e-mails. Voorheen kon je enkel foto's en video's meesturen, maar nu zijn alle bestanden toegestaan. Waarom dit eerder niet kon, is wel te begrijpen, want iOS kent geen bestandssysteem, dus waar zou je die bestanden vandaan moeten halen? Het antwoord is: de iCloud Drive-app, oneerbiedig gezegd de Dropbox van Apple. Hierin kun je bestanden opslaan vanaf je desktopsysteem, waarna ze gesynchroniseerd worden naar je iOS-apparaten.
Ik kan het me niet voorstellen dat lokale bestanden als attachment versturen nog steeds niet mogelijk is. Al heb ik er een workaround voor: Goodreader. Van daaruit kun je een bestand aanklikken en mailen. Maar, wederom een omweg, niet bepaald intuitief dus.

iOS = Innovatief Omwegen Systeem.

[Reactie gewijzigd door skatebiker op 2 oktober 2015 09:09]

Eens. Onlangs mijn ipad verkocht en een Android tablet gekocht. Wat een verademing :) Het belangrijkste verschil: ik kan op de pc bestanden op een micro-sd-kaartje schrijven en die op de tablet openen.
Ik heb op mijn iPad gewoon toegang tot al mijn bestanden waar ter wereld ik ook ben, kan met de app FileBrowser. Werkt via WiFi en internet.
Je kan bestanden trouwens ook gewoon mailen en op een iPad openen...
Of als je een Mac hebt via AirDrop bestanden wisselen.
Of gewoon Dropbox gebruiken.
Alternatieven zat voor gepruts met kaartjes
Maar dat werkt dus enkel als je al je data in de cloud zet en ook een deftige internetverbinding hebt om alles vlot te kunnen wegschrijven en openen.
Wat als je eens foto's of films wil opslaan waar je geen internettoegang hebt?
En wat met grote volumes, gratis cloud opslag is nog altijd redelijk beperkt, dus totaal niet te vergelijken met een SD kaartje.

En gepruts, éénmalig een SD kaartje in je telefoon steken lijkt me geen gepruts? Data overzetten of sync'en kan gewoon via netwerk of USB (op Windows Phone dan toch).

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door swuyts op 2 oktober 2015 13:16]

Ik weet niet hoe het werkt met een PC maar met een Mac werkt het allemaal prima over USB. Maar goed als je 64GB aan vakantiefoto's mee wil nemen op je iPad wordt dat wel vervelend*

*zowel qua opslagruimte als voor de mensen die ze aaaalllemaaaaaallllll moeten bekijken ;)
Wat heb ik eraan om mp3's via Wifi op mijn ipad te zetten en met FileBrowser te kunnen zien als het gros van de mp3-spelers uit de appstore die niet kan openen. Ook kon ik moeilijk de foto's uit het ene programma openen met het andere programma. Iedere app leek op z'n eigen eilandje te werken. Dat werkt niet voor mij. Ik ben bestands-georiënteerd.
Apps kunnen zich registreren om bepaalde filetypes te accepteren sinds iOS 8, het is aan de ontwikkelaar om die functionaliteit ook in te bouwen.
Dat is ook één van de punten die me storen aan IOS, het kan best gewoonte zijn maar ik browse graag door m'n bestanden en doe die dan open met de app die ik wil. Op m'n Windows Phone kan dit prima ...

Ook als ik film wil zien, gewoon avi file copiëren en afspelen, niets te converteren via iTunes of dergelijke :)
Volledig mee eens, wij hebben enkele jaren geleden een iPad cadeau gekregen en vinden het prima voor surfen en games maar ik kan me niet voorstellen dat ik daar echt mee zou moeten werken, daarvoor zijn er voor mij veel te veel beperkingen in IOS.

Eén van de belangrijkste zaken is nog altijd het ontbreken van multi-user, je kan onmogelijk met 2 (of meer) personen dezelfde iPad gebruiken en persoonlijke settings/games/etc hebben. Ik snap best dat een iPhone bij één persoon hoort maar een iPad wordt meestal in een gezin door iedereen gebruikt, of wil Apple dat we alles in viervoud kopen?
Volgens mij kan je de contacten ook gewoon via iTunes synchroniseren. Je hebt de cloud dus niet perse nodig. Want zo ging het voorheen ook altijd.
Want zo ging het voorheen ook altijd.
Precies zoals je het zegt. Nu dus niet meer. Van Mac naar iPad werkt het niet meer. Maar ik heb ze gewoon naar .vcard geexporteerd en deze vanuit Goodreader binnengehaald via ssh naar Mac en daarna vanuit Goodreader in de Contacts gepleurd.
Beetje omweg maar het werkt. En het is een gestandaardideerd formaat dus ik kan ook diezelfde vcard op een Android apparaat importeren.
Mag ik vragen wat het probleem van syncen via iCloud is?

Het is natuurlijk een enorme omweg, daar geef ik je gelijk in.

Maar om te syncen moeten zowel je Mac als je iPad aan staan. Bij mij in ieder geval betekent aanstaan ook verbonden met wifi en daarmee verbonden met internet. Het syncen gaat dan wel via een omweg, maar qua tijd maakt het niet uit.

Dus wat is het nadeel? Het kost geen moeite (niet rommelen met kabeltjes), het kost geen tijd.

Het idee dat je contacten dan ook in de cloud staan is misschien een valide argument, maar zelfs dat het met een omweg gaat vind ik ver gezocht, omdat je totaal niets van die omweg merkt. Sterker nog, die omweg heeft voordelen. Ik kan nu op mijn iPad een contact aanmaken en op een ander tijdstip en een andere lokatie kan ik dat nieuwe contact syncen met mijn Mac. Dat lukt je niet met een kabeltje of met een bluetooth verbinding.

Het voorbeeld wat jij geeft, is een brief via de post naar je overburen sturen. Maar daar heb je merkbaar een vertraging, dus ik zie de vergelijking niet.

Ik ben gewoon benieuwd wat de reden is.
Mag ik vragen wat het probleem van syncen via iCloud is?
Je data worden ongevraagd (want het is een opt-out, geen opt-in) elders opgeslagen. Daar zit een privacy en security risico aan. iCloud is bekend dus een potentieel doel voor hackers (is in het verleden al meermalen gebleoen).

Afgezien daarvan:
Maar om te syncen moeten zowel je Mac als je iPad aan staan. Bij mij in ieder geval betekent aanstaan ook verbonden met wifi en daarmee verbonden met internet. Het syncen gaat dan wel via een omweg, maar qua tijd maakt het niet uit.
Hie in NL is dat meestal geen probleem. Maar op vakantie met trage of geen internet (of als je in NL even geen mobiel internet hebt zoals onderweg) is dat niet vanzelfsprekend.
Ik kan nu op mijn iPad een contact aanmaken en op een ander tijdstip en een andere lokatie kan ik dat nieuwe contact syncen met mijn Mac. Dat lukt je niet met een kabeltje of met een bluetooth verbinding.
Daar hebben zeker voor velen voordeel aan. Maar ik heb Mac en iPad vaak bij elkaar dus waarom moet ik verplicht internet (een remote server) hebben om die te syncen ? Dat kabeltje / BT is gewoon bewust sinds iOS 8 uitgezet door Apple, voorheen kon dat wel.

Het gaat niet om wel of niet gebruiken van iCloud. iCloud biedt een prima oplossing voor velen (waaronder jij wellicht) maar dat je het voor zoiets simpels als twee lokale apparaten verplicht moet gebruiken om te syncen gaat mij te ver. En dat bedoel ik net als verplicht via PostNL een brief aan de buren afgeven.
Ik moet zeggen dat ik wat makkelijker praat heb. Sinds 2003 of zo gebruik ik gmail met daarbij ook contacten en calendar. In het verleden syncte ik mijn Nokia en daarna mijn Samsung al via Google en nu mijn iPhone (ik gebruik iCloud niet om contacten en calendar te syncen, maar via Google is het zelfde met een ander naampje). Dus ik weet al niet beter dan dat syncen via de cloud gaat.

Wat dat betreft vind ik het veel vervelender dat het zoeken met spotlight naar apps in IOS 9 alleen nog maar zoekt op appname. In IOS 8 kon je de app van de ing vinden door naar ing te zoeken, nu alleen nog maar door te zoeken naar bankieren. Het zelfde voor de ns reizenapp. Reuze lastig. Maar misschien zeg jij daar wel weer van: man, waar maak je je druk over.
Curieus dat mijn contacten gewoon gesynchroniseerd worden dan via een USB-kabeltje tussen een Mac en een iPad. Doe helemaal niets met iCloud.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.



Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee