Door Mark Oosterveen

Nieuwsposter / reviewer

Kingwin KT-424-BK-WM case review

Introductie en specificaties

Tegenwoordig doe je bijna al niet meer mee in Tweaker-land als je geen beschikking hebt over een kast waarin aluminium verwerkt is. Ook de trend om je kast zo mooi mogelijk te maken door de verschillende casemods, LED-jes en allerlei andere toeters en bellen toe te voegen aan je standaard kast hebben aan de opkomst van aluminium kasten bijgedragen. Lagen eerder hardwaretechnische aspecten zoals het optimaliseren van de airflow en de algemene koeling ten grondslag aan de drang om je kast toe te takelen, tegenwoordig draait het toevoegen van allerlei verfraaiingen veelal puur om de exclusiviteit van je kast te verhogen. Dit alles om óf op LAN-parties te tonen, of als gespreksonderwerp te dienen wanneer je je woonruimte laat zien aan kennissen en collega's.

Aluminium is een materiaal dat zich bij uitstek laat lenen voor de verfraaiing van computerkasten. Het materiaal is niet alleen stukken lichter, wat de hanteerbaarheid van de kast verhoogd, ook oogt aluminium standaard stukken beter dan het normale, dikkere plaatstaal of het kunststof / plastic wat je op goedkopere kasten tegenkomt. De dikte van het materiaal is echter ook een groot minpunt van aluminium, doordat er een flink prijskaartje hangt aan de toepassing van het materiaal, waardoor men er voor kiest de plaatdikte zo klein mogelijk te houden. Dit komt de algehele stijfheid van je kast niet bepaald ten goede. Ondanks de kleinere plaatdikte zijn de prijzen van aluminiun kasten nog steeds aanzienlijk hoger dan de prijzen van normale kasten. De prijzen van Coolermaster- en Lian Li-kasten variëren van hoog tot zeer hoog. Inmiddels is er een scala van fabrikanten bezig om deze prijspatstelling te doorbreken. Ook Kingwin hoopt dezelfde kwaliteit qua afwerking en torsiestijfheid te kunnen garanderen voor een lagere prijs dan de pioneers op het gebied van aluminium kasten vragen.

*Specificaties

Het model wat we nu gaan bekijken, de KT-424-BK-WM is standaard voorzien van een 450 Watt voeding. Het exemplaar wat naar ons is opgestuurd is echter voorzien van een voeding die niet geheel is goedgekeurd voor het gebruik binnen de Europese Unie. Hij functioneert wel, maar kan vanwege deze reden dus niet meegenomen worden in deze bespreking. De kast, die afgelopen week in de winkelschappen is komen te liggen in Nederland, is standaard voorzien van een plexiglas plaat in het zijpanel, wordt uitgevoerd met een kliksysteem voor je cd-romdrives en je harde schijven en het interieur is uitgevoerd met omgezette randjes zodat je zonder een meter pleisters naast je in je kast kan klussen. Veel zul je niet in je kast hoeven klussen, gezien het feit dat de moederbordtray uitneembaar is, iets wat het sleutelen aan je hardware een stuk eenvoudiger maakt. De toepassing van thumbscrews op bijna elke plek maakt het gebruikscomfort compleet. Hieronder volgt een opsommig van de specificaties van de kast, uitgelijnd in een tabel:

Specificaties
ModelKT-424-BK-WM
Kast soortMid-tower
Afmetingen500mm x 208mm x 440mm
Uitbreidingssloten7
Voorpaneelfuncties2x USB2.0 en 1x FireWire
Voeding450 Watt (P4-compatible), 3 blauwe LED-fans
MateriaalAluminium, 2mm dik
Casefans3x 80mm (2 voor, 1 achter)
Moederbordafmetingmax 13'' x 11,25''
MoederbordtypeBaby AT, Micro ATX & ATX
Window1x clear type acryl window
Gewicht9,09 kilo

Exterieur

Kijkende naar de buitenkant van de Kingwin-kast komen we snel tot de conclusie dat het exterieur sterke overeenkomsten vertoont met een aluminium kast van Lian Li. Volgens de fabrikant is deze kast van een betere kwaliteit en ook nog eens goedkoper. De kast heeft een strak uiterlijk, en de zwarte kleur van het aluminium zal de steeds groter wordende groep mensen die hun kast in de woonkamer hebben staan zeker kunnen bekoren.

De kast bied aan de voorkant plaats aan vier 5,25-inch bays, en aan twee 3,5-inch bays. Verder bevinden zich aan de voorkant nog de nodige aansluitingen voor randapparatuur, wat in principe het kruipen achter de pc om randapparatuur aan te sluiten of te verwijderen in veel gevallen overbodig zal maken. Kingwin heeft namelijk twee USB2.0 aansluitingen en één FireWire poort naar de voorkant van de kast verhuist. Jammer genoeg oogt het doorzichtige plastic klepje wat de frontaansluitingen moet beschermen als ze niet in gebruik zijn een beetje goedkoop, en voelt het wat gammel aan.

Duidelijk is dat tegenwoordig het verkopen van 'pre-modded' kasten een lucratieve business geworden is, en ook Kingwin springt in dit gat in de markt, door op de besproken kast standaard een side-window van acryl te monteren. Voor de mensen die dit niet op prijs stellen is er ook een kast beschikbaar zonder dit side panel, die verder identiek is aan het hier besproken model.

Aan de onderkant van de voorkant van de kast vinden we ook nog een rooster dat stof buiten houdt, maar tegelijkertijd koeling van de binnenkant van de kast mogelijk maakt door middel van twee 80mm fans die zich achter het rooster bevinden, en deel uitmaken van de in totaal drie casefans die de kast rijk is. Verder is Kingwin niet vergeten om de noodzakelijke aan- en uitknoppen met bijbehorende power-en HD-LED's te monteren. Dit echter wel zoals eerder vemeld, geheel in onmiskenbare Lian-Li stijl.

Als extra krijg je van Kingwin nog een fancontroller aan de voorkant van de kast, die het toerental van de twee casefans aan de voorkant regelt, en die te voorschijn komt na het losschroeven van het plaatje wat deze standaard aan het oog onttrekt. Wij vinden het op deze wijze niet echt een handige toevoeging, maar daar kunnen de meningen natuurlijk over verschillen . Het idee is in ieder geval te prijzen, en we verwachten ook dat deze optie in toekomstige kasten in een verbeterde uitvoering terug te vinden zal zijn.

Een detail wat we nog het vermelden waard vinden is de carbon look strip die zich op de kast bevindt boven de 5,25-inch bays. Dit is een mooie finishing touch naar onze mening, die bijdraagt aan de goede afwerking die kenmerkend is voor de kast. Nu is het zo dat je nog steeds niet graag met je hoofd tegen de punt van de kast valt, maar met de carbon-afwerking zal de klap minder gevolgen hebben dan bij een scherpe aluminium-afwerking.

Interieur

En van buitenaf werken we naar de binnenkant toe, een kant die je vaak zult zien door het geplaatste zijpaneel met window. Reden genoeg dus om goed te kijken of je die binnenkant nou juist wilt showen of dat je hem liever verbergt .

De binnenkant van de Kingwin oogt dankzij de vele thumbscrews en het kliksysteem voor je 3,5-inch en 5,25-inch drives erg overzichtelijk en opgeruimd. Het I/O-shield is zoals gebruikelijk los te halen, dit om ervoor te zorgen dat je het plate dat bij je moederbord geleverd is kan plaatsen als de standaard plate niet past. Door het omzetten van de randjes van de verschillende bays en het netjes afschuinen van het uitschuifbare moederbordtray is het klussen met een EHBO-kit in je directe omgeving overbodig geworden, zelfs bij het redelijk hard met je hand langs het interieur van de kast te bewegen loop je geen schrammetje op.

De molexkabels van de voeding worden bij elkaar gehouden door een soort van netje van kunststof en ook over de verdere bedrading in de kast is nagedacht. Zo zijn de kabels tussen de USB- en FireWire-aansluitingen vooraan de kast en het moederbord extra dik uitgevoerd, met een soort van beschermende coating, zodat deze kabels niet snel zullen beschadigen. Daarnaast is de bekabeling voor de resetknop en dergelijke uitgevoerd met een deling die in elkaar geklikt kan worden, waardoor je niet bij elke handeling waarbij je moederbordtray verwijderd dient te worden hoeft lopen prutsen met die zeer kleine connectors.

Om het geluidsniveau nog wat terug te dringen zijn er zogenaamde rubber 'shock absorbers' bij de 3,5-inch bays geplaatst, waardoor trillingen van je harddisk minder snel afgegeven zouden moeten worden aan de kast, wat weer resulteert in een stiller systeem. In totaal vinden we bij 4 van de 6 3,5-inch brackets (de interne) deze 'shock absorbers' terug, de overige bays zijn voorzien van een kliksysteem wat de rubbertjes kennelijk overbodig maakt. Het kliksysteem kan je bedienen door een schuifje van voren naar achteren te trekken, waarbij de drive vrij komt. Bij het installeren duw je het schuifje naar voren waardoor de drive zich ferm vastnestelt in je kast. Daarbij kan je het geheel nog eens verzekeren door een schroefje te plaatsen. Er zijn echter ook negatieve dingen over het kliksysteem te vertellen, zo kost het plaatsen van je hardware aardig wat kracht en is ons het algemene nut van dit kliksysteem ook niet geheel duidelijk. Dat bij het installeren van een drive in de kast met behulp van het kliksysteem een brander naar /dev/null verwezen kon worden zullen we verder niet meenemen in de beoordeling, omdat de beide reviewers het niet eens konden worden of dit nou aan de hardware, of aan de persoon achter de hardware lag.

Een laatste punt van gebruiksvriendelijkheid is het alom toegepaste uitschuifbare moederbordtray, wat de installatie van een extra geheugenbankje of andere werkzaamheden aan je kritieke hardware vereenvoudigt.

Conclusie

De eerste indruk van de Kingwin KT-424-BK-WM is overwegend goed. Al valt een aluminium blokkendoos niet binnen jouw smaak, op het eerste gezicht maakt de kast een nette, afgewerkte indruk.

Het exterieur kenmerkt zich door strakke lijnen, natuurlijk het window in het zijpanel en de toegevoegde gebruiksvriendelijkheid in de vorm van de toepassing van thumbscrews, zonder dat dit de algemene strakheid beïnvloedt. Een negatief puntje is de fancontroller.

Het is natuurlijk leuk dat een fabrikant meedenkt met zijn consumenten en deze optie toevoegt, maar dan dient hij wel functioneel te zijn. Wanneer je telkens de voorkant van je kast moet verwijderen om de snelheid van je fans te corrigeren is dit niet echt functioneel te noemen. Het plaatsen van een klepje, netzoals nu bij de USB- en FireWire-aansluitingen is gedaan is een optie. Dit klepje dient dan echter wel van een ander materiaal te zijn dan dat het nu is, aangezien dit doorzichtige kunststof een beetje goedkoop en gammel aandoet en daarmee de uitstraling die de kast heeft iets naar beneden haalt.

Het interieur is ook netjes afgewerkt en dankzij de omgezette randjes en andere beschermingen zul je jezelf niet snel verwonden bij het klussen in de kast. Veelal zal het klussen echter buiten de kast gebeuren, vanwege het uitschuifbare moederbordtray. Het kliksysteem kan in principe heel handig zijn, wanneer je weet hoe het werkt, iets wat niet wordt uitgelegd in de nogal karig geschreven handleiding. Het meedenken met de geluidsbewuste tweaker door middel van het plaatsen van rubberen schok-dempertjes bij de schroefgaten voor de 3,5"-bays is gunstig te noemen. De drie casefans die standaard meegeleverd worden zijn door Kingwin zelf geproduceerd, een maand testen is echter onvoldoende om iets te kunnen zeggen over de duurzaamheid van de casefans.

Met de casefans zijn we aangekomen op een punt waarop de kast niet echt lekker scoort: het voortgebrachte geluid. Natuurlijk zal een kast met drie casefans nooit gigantisch stil zijn, maar het geluidsniveau wat deze kast produceert is de reviewers ietwat tegengevallen. Ook bij het naar beneden draaien van de casefan-snelheid is het geluid van deze casefans nogsteeds duidelijk waar te nemen. Sowieso is er sprake van enige echo-vorming in de kast. Wij vermoeden dat dit door de geringe plaatdikte van het aluminium komt, waardoor er eerder sprake is van resonantie dan bij het gebruik van normaal plaatstaal.

De plus- en minpunten tegen elkaar afwegend kunnen we stellen dat Kingwin met de KT-424-BK-WM een degelijke en vooral betaalbare aluminium kast op de markt heeft weten te zetten. Met een adviesprijs van 119 euro is de kast zeker niet duur te noemen. De claim dat de kast 'goedkoper én beter' zou zijn dan een vergelijkbare Lian-Li is een gewaagde, maar zeker geen belachelijke. De kast kan duidelijk goed meekomen met de concurrentie, en dus ook met de Lian-Li tegenhangers.

Website van de fabrikant: http://www.kingwin.nl
Nederlandse verkoopadressen: Salland Automatisering
Prijs: Onbekend

Hierbij bedanken wij Blueshopping voor het beschikbaar stellen van de kast en Bo Hurkmans voor zijn hulp bij het totstand komen van de review.

Reacties (24)

24
24
18
0
0
3
Wijzig sortering
Mijn Lian Li PC-65 heeft ook een fancontroler achter het front zitten (een 3-standen schakelaar), maar daarbij hoef je het front er niet af te schroeven, maar die zit gewoon vastgeklikt op de case.

De positionering van de fan in de mobo-tray vind ik bij deze Kingwin vind ik niet echt handig, zo precies in het midden. Op deze manier is er niet op een mooie en nette manier een 2e fan bij te plaatsen...
De positionering van de fan in de mobo-tray vind ik bij deze Kingwin vind ik niet echt handig, zo precies in het midden.
Die fan zit precies goed, op die hoogte zit normaal geproken namelijk ook de CPU. Dat jij er meteen aan denkt op een vierde casefan toe te voegen is wat overdreven denk ik. Drie casefans (twee intake, 1 exhaust) en de fan die normaal gesproken in de voeding zit moeten genoeg zijn.

Overigens lijkt de indeling intern precies op mijn coolermaster 111SX.
Sorry hoor, ben ook maar een tweaker :P

Maar bij mijn Lian Li zit die fan op de goede hoogte t.o.v. de proc, dus hangt er denk ik vanaf welk mobo je hebt :)
Lijkt erg veel op m'n Lian-Li PC61. Ook daar zit de fancontroller (3-standen) achter het frontpaneel; niet handig nee... Bij die PC61 zaten ook 3 no-name 80mm fans die ronduit veel herrie maakten, jammer gezien de kast toen zo'n 250 euro kostte, heb ze vervangen door 3 Papst 80mm fans. :z Maar voor minder dan de helft absoluut een mooie case.
Bij de nieuwere versies zit de fancontroller wel op het frontpanel. Daarnaast is de prijs inmiddels een stuk lager. Bij Computerland - voor 1 keer iets positiefs over deze zaak - 129 eurotjes incl. 4 fans.
Is is het een blauw stuk plexiglas?

Daar lijkt het namelijk wel op als je de pic's bekijkt die erbij zitten.... :?
AuteurAnoniem: 15443
@TeazNutz13 november 2003 20:10
Ik denk dat die blauwe kleur op de foto door de LED's in de fans van de voeding komt.
Dat kan nooit, het ziet er even blauw uit als er geen voedig inzit, er is trouwens geen foto met de voedig erin.
Ik vind dat fangril juist zeer mooi voorop, strak geintegreerd in de kast (ipv een onderdeel van de voorplaat van de kast). Persoonlijke smaak natuurlijk.

Als dat plastic dingetje voor de usb en firewire poort nou matzwart of een andere donkere kleur was gespoten ipv het transparante had het wellicht juist wat extra's geboden (misschien is een klein ledje in de kast gemonteerd achter dat plasticje een idee)

http://www.kingwin.nl wil niet resulteren in een mooie pagina, http://www.kingwin.com/ gelukkig wel.

Misschien dat de site temporary down is, zo niet dan bij deze de update.
idd, de server waar www.kingwin.nl op draait is tijdelijk down wegens onderhoud.
Ziet er leuke kast uit, is net een LianLi, maar dat stoort niet. Het venster zelf vind ik wel niet zo mooi "geïntegreerd". Maakt die "fangril" die voor de twee fans zit van de hdd's niet geweldig veel lawaai? Op de foto lijkt het alsof het allemaal kleine gaatjes zijn, soort van ijzeren-gaas. Mooi en compleet review, maar ik mis wel een foto van die beruchte fanbus :)
Ziet er wel lekker uit dat kastje. Krijg je die blauwe lamp er bij?
Deze kast kreeg van Toms Hardware Guide in augustus al een aantal mooie cijfers: http://www.tomshardware.com/howto/20030804/case-26.html
Die Fancontrollers waarvoor je eerst dat ijzeren plaatje lost moest schroeven is misschien wel expres gedaan, voor diegene die een mooie kast willen maar ook kleine kinders hebben.

Best lullig dat de temp in je kast te hoog wordt omdat je kind aan het knopje loopt te kloten :+
Mooi systeem met die railis echt iedeaal om je mobo te plaatsen of om geheugen en proc te vervangen! als je kabels lang genoeg zijn dan hoef je nooitmeer in je kast zelf te prutsen!
als je kabels lang genoeg zijn dan hoef je nooitmeer in je kast zelf te prutsen!
Ik vrees dat de extra bundel kabels de airflow niet ten goede zal komen :+
Ik heb deze kast net zelf aangeschaft (een zilver exemplaar) en ben er erg tevreden mee. :) De twee fans aan de voorkant zijn stil wanneer je de regelaar op de laagste stand zet. De fan aan de achterzijde heb ik vervangen door een regelbaar exemplaar. De kast is netjes afgewerkt en de bijgeleverde accesoires zijn compleet. Het plexiglas is enigszins lichtblauw gekleurd. Aan de achterzijde van de mb tray is voldoende ruimte om het teveel aan kabels weg te werken. Wat mij betreft een aanrader

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee