Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jurian Ubachs

Redacteur games

Metal Gear Solid V Review

The Phantom Pain: anders dan verwacht

Conclusie

Konami en Kojima hebben met Metal Gear Solid V: The Phantom Pain gekozen voor een andere aanpak dan in het verleden. Een volstrekt lineaire, gesloten game boordevol tussenfilmpjes heeft plaatsgemaakt voor een openwereldgame met een managementaspect dat door de hele game heen een woordje meespreekt. Dat verandert de 'flow' in de gameplay en de manier waarop je het verhaal tot je neemt, met minder tussenfilmpjes en met meer generieke gameplay tussen de spannende missies door. Dat levert spelers veel meer vrijheid op dan voorheen en het leidt tot een nieuwe uitdaging en een veel langere game.

Of het echter bij alle MGS-fans in de smaak valt, kun je je afvragen. Het verhaal, de basisgameplay en de nieuw toegevoegde elementen staan stuk voor stuk hun mannetje, maar leveren onder aan de streep een behoorlijk ander spel op. Dat spel zal zich moeiteloos bij de beste games van 2015 scharen en mogelijk een heel nieuwe groep gamers veel meer aanspreken dan de oude Metal Gear-games, maar het kan tegelijkertijd leiden tot enige teleurstelling onder Metal Gear-fans van het eerste uur.

Getest

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain Day One Edition, PS4

Prijs bij publicatie: € 55,-

Vanaf € 35,-

Vergelijk prijzen

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (105)

Wijzig sortering
Krijg bij het lezen van deze review zin om te spelen, maar ben nog niet bekend met de MGS-serie. Is het een goed idee om met deze te beginnen of is het beter om eerst de eerdere delen te spelen? (Ben wel iemand die het verhaal belangrijk vind)
Ik heb nooit een MGS gespeeld, en nu toch al meer dan 30 uur in MGSV zitten. Ik heb me een beetje verdiept in de hele Metal Gear lore, en het is nogal van een "dumb action" niveau. Het is een nogal onsamenhangend geheel van "simpele" actie plot elementen (lees: zoals jaren 80 actie films). Met andere woorden, je kan gewoon aan MGSV beginnen zonder een andere Metal Gear gespeeld te hebben en toch veel plezier te kunnen beleven van het spel.

Maar als je toch een beetje idee van de achtergrond wilt hebben kan je deze timeline doorlezen (t/m MGS:GZ): http://metalgeartimeline.com/
MGS:PP speelt zich tussen MGS:GZ en MG af, jaren 80.

Er zit trouwens ook heel veel back story in het spel zelf, dus je leert genoeg over "vroeger" tijdens het spelen.
Heb geen idee wat jij hebt zitten lezen elemuerte, maar het verhaal vann MGS is allesbehalve van een 'dumb action' niveau. Het is wat onsamenhangend omdat de delen niet chronologisch uitgebracht zijn. Om te beginnnen kom je als eerste uit bij MSG 3: Snake Eater met als eind deel MGS 4. (Raiden tel ik voor het gemak even niet mee). Wat we in deze delen te zien krijgen zijn actualiteiten die plaatsvonden vanaf de geboorte van Metal Gear, dus de jaren 80. Ik noem een paar elementen:
- De koude (digitale) oorlog tussen het Westen en Oosten
- Een geheimzinnige 'illuminati' groep, beter bekend als de Patriots.
- Nukes als afschrikmiddel (deterrence)
- Loyaliteit,integriteit, visie, vrijheid, facisme en unilateralisme (proxy wars)
- Kind soldaten, etniciteit, ideologie
- Big Brother is watching you, intelligence gathering als controlemiddel
- DNA manipulatie, (bio)technologische vooruitgang
- Diepe politieke intrige met dubbel en triple agenten
- Karakters waar je geen label 'goed' of 'slecht' op kan plakken.

Voor de mensen die arguably the best story in videogames wil leren kennen kunnen via youtube de moviegames bekijken van de voorgaande delen. Dit zijn cutscenens met weinig/zonder gameplay en mooi ge-edit:

1965 Metal Gear Solid: Snake Eater: https://www.youtube.com/watch?v=zndcY57Tijo
1974 Metal Gear Solid: Peacewalker: https://www.youtube.com/watch?v=9Cy7E76mBL0
1975 Metal Gear Solid: Ground Zeroes: https://www.youtube.com/watch?v=s4UxP_8eFU8
1984 Metal Gear Solid: Phantom Pain

1995 Metal Gear (MSX2 console uit 1987 waar Solid Snake en Big Boss elkaar treffen)
1999 Solid Snake

2005 Metal Gear Solid: https://www.youtube.com/watch?v=MeYbHWQrM9A
2007 Metal Gear Solid 2: https://www.youtube.com/watch?v=I5AunfmI8bs
2014 Metal Gear Solid 4: https://www.youtube.com/watch?v=fPbNi_UxNBw

Wat betreft Metal Gear Solid 5.. mijn verwachtingen waren torenhoog. Langer dan vijf jaar in productie met als resultaat een van de beste spellen ooit gemaakt. Het was even wennen om Metal Gear in een Fox Engine jasje te zien, Big Boss met een andere stem (en weinig woorden) en een sandbox opzet waar Kojima zich voorheen met een linear opzet bezighield.. is MGSV innovatief, ambitieus, erg gepolijst, prikkelt het mijn intelligentie zoals geen ander spel het eerder deed en geeft het mij een plethora aan tools waar ik mijn creativiteit in kwijt kan. En dat alles met soepele controls in een fotorealistische omgevinng. Het verhaal heeft qua ratio flink ingeboet voor gameplay, maar dat is op zich geen ramp. Als de cutscenes met kortere intervallen hun ding deden dan was het voor mij perfect geweest.

De erg hoge scores die het spel krijgt van reviewers verrast mij ook totaal niet, had dit zien aankomen. Game of the Year 2015

[Reactie gewijzigd door Enigmus op 8 september 2015 23:01]

Het is misschien een verschil van definitie, maar MGS komt niet boven het werk van Ian Fleming uit wat dezelfde/soort gelijke themas bevat. Het komt nauwelijks in de buurt van Tom Clancy, wat ik zie als de rand van "dumb action".

Maar dat is helemaal niet erg. Bij een spel zoals MGSV opgezet is wil je ook helemaal niet te veel moeten nadenken over hoe de wereld in elkaar zit, en gaat veranderen door je acties. (Die keus heb je eigenlijk toch niet) Het spel is veel te groot om diep in een verhaal te kunnen duiken.
Ga in plaats van samenvattingen van de 'lore' te lezen, de games eens spelen. Het plot is misschien niet het meest innovatieve, maar de manier van vertellen is zeker niet traditioneel, en als dat het wel is, dan is het een traditie die Metal Gear begonnen is.

[edit] Nou ben ik overigens wel oprecht benieuwd wat elmuerte dan een 'intelligente actiegame' vind!

[Reactie gewijzigd door Dorstlesser op 9 september 2015 12:46]

Grappig, ik zou mgs nou echt nooit spelen als het alleen maar over de gameplay ging. De sterke, soms expres overdreven, persoonlijkheden, het soms typisch Japans maar toch serieus bedoeld en vergezochte verhaal met alle gekke plotwendingen, die soms geniaal en soms cheesy zijn, zijn voor mij hoofdrekenen om de games te spelen. Uiteraard gaat het hier niet om literataire meesterwerken, maar her is nou ook niet bepaald het plot van Alien vs predator, iets wat ik als dumb action zou bestempelen.
Geen idee waarom je aan het trollen bent, maar goed, je zal je motieven hebben. Bovendien is 'dumb action' sowieso geen goede woordkeuze omdat het spel ten eerste zich richt op STEALTH, as in.. het ontwijken van een vuurgevecht. Daarbij sluit het verhaal zich ook aan door een aspect als angst tenntoon te stellen met op het podium de protagonisten en antagonisten die een wisseltruc spelen en met subterfuge elkaar te lijf gaan. En ja, er is ook actie en spanning, maar dat staat niet centraal.
Iemand heeft een andere mening over een spel dan ik, ook al brengt hij het zonder vervelende kenmerken -> must be trolling.

Meen je dit nu? ;(
Ik ben het enerzijds met je eens, maar als iemand dit zegt:
Maar dat is helemaal niet erg. Bij een spel zoals MGSV opgezet is wil je ook helemaal niet te veel moeten nadenken over hoe de wereld in elkaar zit, en gaat veranderen door je acties. (Die keus heb je eigenlijk toch niet) Het spel is veel te groot om diep in een verhaal te kunnen duiken.
..kan ik me echt niet voorstellen dat deze persoon een aantal games uit de serie gespeeld heeft. Ruikt toch wel naar trolling /mytwocents.

[edit] Het zou hetzelfde zijn als iemand zou zeggen dat hij Super Mario te grauw en bloederig vind. Ieder z'n mening uiteraard, en misschien dat iemand in Super Mario iets grauws en bloederigs ziet, en dat die persoon dat dan beleefd verwoord, maar dan ga ik er toch eerder van uit dat zo iemand zit te trollen dan dat hij/zij de waarheid spreekt, omdat het zo absurd klinkt.

[Reactie gewijzigd door Dorstlesser op 9 september 2015 12:44]

Inderdaad. Een mening kan ik respecteren als het niet op onzin is gebaseerd. 1 + 1 = 2, Super Mario is niet bloederig en MGS heeft een van de meest complexe en donkere verhalen in videogameland. Dit zijn gewoon feiten.
Ja, maar Call of Duty brengt ook:

- Politieke ontwikkelingen
- Nukes
- Dubbel agenten
- Een veranderende good/bad rol

Is het dan gelijk een hoogstaande serie qua verhaal? Of wordt er 5 minuten tijd aan besteed, en kun je daarna weer door met knallen? Hell, zelfs de meest doldwaze actiefilms hebben altijd wel iets te maken met de waslijst die jij neerzet.

Niet te vergeten dat er in MGS ook:

- Vermomming door een kartonnen doos
- Een vrouw die door haar huid ademt (uhuh)
en
- Eindbazen die zo uit een fantasy verhaal komen lopen

zitten.

Dat betekent zeker niet dat het een slechte game is, want het is een geweldige game. Maar ik denk dat jij nog een beetje in de "roes" zit na het spelen.

Ik bedoel:

is MGSV innovatief, ambitieus, erg gepolijst, prikkelt het mijn intelligentie zoals geen ander spel het eerder deed en geeft het mij een plethora aan tools waar ik mijn creativiteit in kwijt kan. En dat alles met soepele controls in een fotorealistische omgevinng.

Innovatief? Door de Mother Base?
Ambitieus? Door de open wereld? Hmm, volgens mij heeft Projekt Red dat toch grootster aangepakt.
Prikkelt het mijn intelligentie? :?
Plethora aan tools? True, je kunt situaties op veel verschillende manieren benaderen.
Fotorealistische omgeving? Nou, nou. Het ziet er goed uit, maar fotorealistisch?
- Call of Duty met MGS vergelijken is nogal erg krom. Geen idee waarom je dat deed gezien MGS eenn tactical espionage operation game is dat zich richt op stealth en nadruk legt op het verhaal, het is intrinsiek, een rode draad. We weten allemaal waarop CoD nadruk legt en waarom we het spelen.

- Wanneer je begint over de carboardbox, en supernatural fenomenen dan weet je dat je het over MGS hebt. Dit is MGS' universe. Het speelt zich af in een alternate timeline waar deze bovengennoemde aspecten een plaats hebben. Het spel streeft niet naar 100% realisme. Het combineert meerdere facetten: Een mindset van het Westen, Oosten, Kijima's humor en creativiteit en een grijs gebied. Niet iedereen zal dit kunnen pruimen omdat diegene waarschijnlijk niet verder kan denken dan hun Westerse mentaliteit, Kojima's humor niet kunnen bevatten en/of alleen in zwart of wit kunnen denken.

- Geen idee waarom je het hebt over een roes. Ik som hier nuchter de zaken op die aan het licht komen in MGS en dat wordt niet altijd goed begrepen.

- Het is innovatief omdat:
1. MGS nog nooit in een open wereld heeft afgespeeld. Het is een erg ambitieus plan geweest omdat dit de eerste Tactical Espionage Operation game wordt in een open wereld.
2. Kojima bracht zijn games uit in een lineaire omgeving waar nadruk werd gelegd op verhaal. Nu is er gekozen voor een meer episodische aanpak waar je je eigen verhaal maakt met meer gameplay en minder cutscenes.
3. Ik heb nog nooit een spel gespeeld waar je zoveel manieren hebt om een missie op te lossen. Herhaal je dezelfde missie? Dan zal het elke keer uniek zijn.

- Projekt Red heeft mooi werk geleverd en is zeker ook niet zonder ambitie. Alleen vinnd ik het combatsysteem niet ghroots. Het is competent, maar niks speciaals. Zet dat af tegen MGSV en je ziet een verschil.

- Het prikkelt inderdaad mijn intelligentie. Scouten, creatieve aanpak plannen, hoge en adaptieve ai, elke situatie kan snel veranderen, je moet bewust zijn van je omgeving, je acties hebben gevolgen voor de dynamiek van je omgeving, je moet je kunnen aanpassen en soms snel denken.
IGN: "The Phantom Pain doesn't just respect my intelligence as a player,
it expects it of me
"

- Dat is de juiste benaming inderdaad, Photo realism is mogelijk gemaakt door de Fox Engine: http://www.gamespot.com/a...hotorealism/1100-6405719/
Tja, het komt op mij nogal "Best game evah!!" over.

Zoals als eerder genoemd zijn er ook een hoop zaken die niet zo goed uit de verf komen in het spel.

Innovatief is het natuurlijk binnen de serie. Maar als game wat minder.
En Projekt Red "competent" noemen, gaat me wat te ver. The Witcher heeft bakken vol content, een enorme open wereld en minstens de lore die MGS heeft.

En ja, je laatste punt over intelligentie...

Dat is toch zo in elke game? Welke game heeft er geen "adaptive AI en dynamische omgevingen" (mooie marketing buzzwords)? En waarom voldoet Hitman dan niet aan deze beschrijvingen?

En IGN is nou niet de beste plaats voor betrouwbare games reviews. Die zouden een schoteltje met stront nog de hemel in prijzen als ze genoeg ads mogen plaatsen.

En fotorealisme wordt al sinds 2000 nagestreefd door devs. Niet zo gek om van je eigen engine te zeggen dat ie "photorealistic" is. En volgend jaar hebben we natuurlijk een "photorealistic + " engine... 8)7
Ik zal MGSV niet als best game ever betitelen, maar heeft wel de hoogste lat gelegd voor de andere games.

Innovatief is het juist ook buiten de game zelf. Er bestaat geen anndere tactical espionage operation stealth game in een open wereld behalve MGSV.

Ken jij spellen waar ai nighgoggles gaat gebruiken wanneer hun basis in de avond werd overvallen? Of dat ze helmets gaan dragen wanneer je teveel headshots maakt, of anti air gaan plaatsen wanneer je vaak met met je gunship hun basis overvalt? Nee. Dynamisch is hier een goed woord omdat stoelen geluid maken en is hoorbaar door vijanden nabij, Dumpsters waarin je kan schuilen of een vijand in kan droppen. Potten die stuk gaan en geluid maken, hogere gras dat voor cover zorgt: interactie met je omgeving.

IGN mag dan niet betrouwbaar zijn, ze hebben een punt. Daarbij staat MGSV op dit moment op een metascore van 94. Ter vergelijking: Witcher 3 staat op 92, maar ik verwacht niet dat het op 94 za blijven. Het is jammer dat niet alle 10/10 scores worden meegenomen in de metascore. De perfect score van gamesradar wordt niet inbegrepen en zo zijn er meerdere sites die worden genegeerd. Maar het geeft wel aan hoe er tegen het spel wordt aangekeken.

De omgeving in Afghanistan is behoorlijk foto realistisch dankzij de Fox Engine.
Of het de enige TEOS game is met een open wereld, zou ik niet kunnen zeggen. Maar volgens mij kende Hitman vroeger ook behoorlijke levels, met een flinke mate van vrijheid daarin.

De dingen die je hier belicht klinken wel interessant, en leuk dat ze dat erin hebben geprogrammeerd. Maar dingen die geluid maken en daardoor aandacht trekken bestaan al sinds 2007. Gras en cover trouwens ook.

Ik zeg ook nergens dat MGS slecht is, het is een echte topper. Maar soms worden mensen een beetje te overtuigd van een spel, en dan volgen er dingen die als "amazing" worden benoemd, die eigenlijk best simpel zijn. En dat moet je soms een beetje kunnen relativeren.
Dynamiek in een game is niet uniek, maar het is aanwezig als extra toevoeging. Zelfs de simpelste dingen kunnen soms fout of niet goed werken in games. Het is daarom best amazing dat het spel zo gepolijst is terwijl het niet scripted is. Geweldenaren als Witcher 3 en Fallout zijn prachtig, maar kenden hun problemen. Daarom is het een verademing om een polished game, (zeker een port) te kunnen spelen zonder teveel problemen.
Het is natuurlijk onzin om te stellen dat The Witcher evenveel lore bevat als Metal Gear Solid...

MG-franchise bestaat ruim 30 jaar.
Dus veel games = veel lore?
Het eerste Witcherverhaal komt uit 1986, dus ze ontlopen elkaar niet veel. Mgs heeft een beetje een star wars plot (we volgen de good guy tot hij slecht is en weer terug), maar gebruikt zeker wel hele goede samenlevings-kritische plotpunten.
On topic: inderdaad anders dan andere mgs spellen, maar wel echt een briljant spel. Jammer dat minder cutscenes als minpunt gegeven is. Denk terug aan mgs 4. Toen was het te veel, nu te weinig? De audiotapes zijn wat mij betreft een hele goede manier om het verhaal te vertellen. En dat is samen ook veel content. De gameplay daarentegen is wel echt anders, dare I say it beter, dan de voorgangers. De mogelijkheden die je hier hebt zijn te veel om allemaal te proberen. Ik heb het spel nu iets van 15 uur gespeeld, maar elke missie, hoe generiek ook, blijft leuk en een uitdaging in creativiteit.
wow! Super bedankt voor de Links,

Ik keek altijd mee met mijn pa vroeger op de ps2.. en herinner me nog goed toen hij de keuken in schreeuwde "wat staat hier? het is allemaal Russisch..." mooie herinneringen.

Vind dat het spel echt goed draait op pc hardware, samen met Mad Max uiteraard.

Geheel offtpic, i know.
Mooie reactie, verstand van MGS! Ik zag op IGN dat het zelfs een 10 heeft gekregen. Kom op Tweakers, dat is deze game het gewoon waard. Doe is gek en gooi je haar los want het is een prachtig spel.
IGN geeft wel vaker scores die later bijgesteld moeten worden.

Een 10 bestaat niet in games. Er is altijd wel iets wat beter kan.
Ik kan helaas de link niet meer vinden. Maar de IGN reviewer had een paar dagen voor dat de review online ging ook al aangegeven dat een game nooit perfect kan zijn. Maar dat een 10 betekend dat het spel dicht in de buurt kom. van een spel dat bijna alles goed doet.
Ik vindt dat je best een 10 kan geven voor de compleetheid etc etc in een game. Perfectie bestaat gewoon niet in een game maken. Maar dat is maar net hoe reviewers dit zelf beoordelen. Ik heb verder nog nooit een 10 gezien en bekijk de site met regelmaat voor ongeveer 15 jaar.
Je kan inderdaad niet zomaar beginnen en dan denken dat je alles wel even weet.. MGS vergelijken met een COD dan ben je "sorry" echt de weg kwijt. MGS is een van de mooiste meest uitgebreide spel met verhaal waar je U tegen zegt en dat voor een spel dat er al is sinds 1985. Dumb action niveau wat een klets zeg.
Metal Gear Solid en domme actie in één zin... dat ik dit ooit nog mag lezen.

Als er één game is met een dijk van een narrative en met hele sloten lore dan is het wel MGS. En dat is meteen ook wat het zo jammer maakt dat men voor dit deel gekozen heeft voor een niet-lineaire wereld. Als ik terugdenk aan alle MGS delen, dan is het eigenlijk een serie flitsen en momenten van werkelijk bril-jan-te stukken verhaal en openbaringen, cutscene's van een kwartier waarin je zelf met de camera kon klungelen om nog wat verborgen dingetjes te ontdekken, emotionele momenten en de volledige immersie in dit alles. MGS slaagt er als geen ander in om de speler mee te nemen in de setting. MGS is een vreemde mix van sci-fi en (toekomstige) militaire technologie in een hedendaags jasje met een flinke knipoog naar de actualiteit en de echte wereld. Wat dat betreft heeft Kojima briljant werk afgeleverd, want tegelijkertijd is het ook qua gameplay nog steeds een heel uniek concept met veel niet-gekopieerde en hele originele elementen. Denk aan hoe CQC werkte met de drukgevoeligheid van de Playstation pad bijvoorbeeld, en de perfect uitgewerkte stealth.

Denk maar eens terug aan de informatie-dominantie van MGS 2 bijvoorbeeld, en hoe enorm actueel dat feitelijk vandaag de dag is. Of het op afstand uitschakelen van een geheel leger omdat alles verbonden is aan een mainframe - vandaag de dag praten we over security van onze auto's....

Wat dat betreft is MGS het niveau van een James Bond ook met mijlen voorbij gegaan. Ja het kent zijn cliché's, maar dat zijn vooral japans getinte cliché's en veel minder een Hollywood gehalte, plus een flinke dosis bizarre humor. MGS heeft het allemaal.

Ik vind het erg jammer dat men naar een open world concept is overgegaan. Generieke en herhalende gameplay past helemaal niet bij een MGS, en het opbouwen van een basis wordt ook zo'n terugkerend en herkauwd concept. Ik had meer van Kojima verwacht, al is MGS al meerdere keren door hem 'beeindigd' om vervolgens toch nog maar een deeltje te produceren. De koe moet gemolken worden, jammer dat het zo moet, want dit is te doorzichtig geleend van grote en al veel te vaak gekopieerde games.

Qua balans tussen story en gameplay vond ik MGS3 eigenlijk het beste met MGS4 als goede tweede. Vooral MGS3 gaf in de jungle een gevoel van vrijheid, er zaten veel replay elementen in en het herspelen was ook echt een stuk boeiender dan in de andere delen. Het gebruik van camouflage was daar ook geweldig gedaan. Ik had daar graag een herhaling van gezien ipv een open world concept met verzameldrang.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 9 september 2015 10:20]

Voor de mensen die echt het hele verhaal mee willen krijgen zoals Kojima dat bedoeld heeft (denk NIET aan Star Wars :p) begin dan met Metal Gear. Ja, je leest het goed, uit de 8 bit era. (overigens is de MSX versie het origineel, maar ik vind zelf de NES versie leuker) Daarna MG2: Snake's Revenge. Daarna MGS voor de PS1 of the Twin Snakes voor Gamecube, dan MGS2.

Nu kun je twee kanten op: MGS3 (het verhaal van Naked Snake) of MGS4: Guns of the Patriots, het "einde" van de Solid Snake era.

Je hebt nog een spinoff op de PSP: Peacewalker, wat zich weer afspeelt in de Naked Snake era (maar niet echt nodig is voor het verhaal imo) en nu dus ook MGS: GZ en MGS5: PP. Als je het verhaal van het begin af aan kent, weet je dat de circel nu rond is: Na MGS5 begint Metal Gear. :)

Zanzibar... :D

[Reactie gewijzigd door CSB op 8 september 2015 22:13]

Snake's revenge op de NES is niet van Kojima en valt buiten de canon van de serie. Solid Snake daarentegen is een klassieker op de MSX (zit overigens ook bij MGS 3: subsistance).
Ik hoop eigenlijk stiekem dat Kojima ook ooit weer eens met een opvolger op Policenauts en Snatcher komt.
Dankjewel voor de link! Harstikke duidelijk alle delen hoe het precies opgebouwd moet zijn.

Thanks!
Ik wil je hier deels gelijk geven. Het niveau van het script (en dan doel ik met name op de dialogen) is inderdaad vaak een beetje jaren-80 B-actiefilm (inclusief slechterikken met ellenlange monologen), inclusief genoeg (cliche) anime-invloeden. Maar Kojima probeert wel enkele 'high-concept' onderwerpen de revue te laten passeren. Je mag hier natuurlijk zelf over oordelen of hij hier in is geslaagd, maar de context van het geheel is vrij uniek en alles behalve dom.
Als echte trouwe MGS fan in hart en nieren en nog dieper, kan ik je zeker aanraden dit spel te kopen. Zoals de review ook al uitlegt, is de nadruk op het verhaal nu echt een stuk minder en dus veel toegankelijker, vooral voor nieuwkomers. Wat ik wel zou doen is ff Ground Zeroes, de Prologue, aanschaffen. Is voor een eurootje of 5 wel te vinden als Steam key tegenwoordig.

Als fan baal ik echt ontzettend van deze toegankelijkheid en het uitblijven van de mega epische cutscenes die het verschil maakte met andere games. MGS is MGS niet meer wat dat betreft. Toch ben ik blij an de andere kant, dat de rare humor zoals beschreven in de review er nog wel is, en het sluipen etc. is nog steeds van hoog niveau.

Dit spel moet je niet ingaan als Battlefield of COD speler, het doel is zo min mogelijk gezien worden en zo min mogelijk mensen omleggen. Dat maakt het spannend, en dat is toch wel echt MGS.
Wat ik wel zou doen is ff Ground Zeroes, de Prologue, aanschaffen. Is voor een eurootje of 5 wel te vinden als Steam key tegenwoordig.
op Steam is hij 20 euro; ik zou het er zelf niet voor over hebben, het is weinig meer dan een (tech) demo. Ik heb een filmpje op youtube gezien, na een half uur / 40 mins ben je er wel doorheen.
5 euro op g2a.com, en Steam Sales zijn er ook regelmatig, dan is hij ook 5 of 10 euro :)
YopY, speel Ground Zeroes als je de mogelijkheid hebt. 20 euro zou teveel zijn, maar de game is wel erg gaaf als voorproef voor TPP. Er zitten enkele zeer volwassenen en zelfs gruwelijke dingen in verwerkt (de tapes). De game is zeer sfeervol en na die 40 minuten (duurde bij mij wel wat langer, maar ik genoot er ook wel van en deed al wat side missies) heb je nog steeds genoeg te doen. Alles op hoge score halen, side missies doen en unlocken. Je zal zelf een keer Hideo Kojima moeten redden met als beloning dat hij bij de main screen verschijnt samen met Snake. Zulke dingen maken het echt wel waard.
Als je het verhaal echt wilt weten dan moet je zeker Peace Walker spelen! Misschien zelfs deel 3.
Want je gaat met veel vragen zitten, MGS is geen serie van oh dat zit zo en dit zit zo....Kojima is goed in mindfucken!
Maar je kan natuurlijk ook googlen.....maar neem aan dat je geen spoilers wilt :p
Trouwens MGS 1,2 en 4 heeft voor 99% niks te maken met MGS 3, 5, Peace Walker en Ground Zeroes.

[Reactie gewijzigd door Jay47 op 8 september 2015 18:24]

erm niets mee te maken? Ik zie het toch als een geheel hoor. Eigenlijk, en dat is het toffe van de MS serie, is er toch 1 verhaal lijn sinds Metal Gear. En weten wie wie is, en wat ze later worden, is toch wel een onderdeel van het verhaal en ervaring.

Tja ik vermoed zelfs dat dit wel als een stand alone game geweldig zal zijn, hoewel je sommige referenties (bepaalde characters die voor zullen komen) niet helemaal zal begrijpen. In feite, de vorige delen zullen zo drastisch anders zijn, dat je (gameplay wise) een verkeerde beeld zal krijgen waarschijnlijk. Beter om dan deze uit te spelen en als je trek heb in meers staat je een prachtige reeks te wachten! Vergeet de collectie niet die voor de PS3 en XOne uit zijn gekomen, een mooie gelegenheid om de oude consoles weer af te stoffen (indien dat nodig is).
In z'n geheel wel, maar 1,2 en 4 gaat over Solid en andere delen over Naked :P
En van wie is solid een kloon? En wie zijn de vijanden van solid? Die lijken toch wel verdacht veel op de allies van Naked. (Ocelot to name one)... Maw dit verhaal speelt zich af over meerdere decennia en kojima heeft ook aangegeven dat mgsv de boel verder aan elkaar gaat knopen. Plus dat de serie met solid snake continue verwijst naar de nalatenschap van big boss (aka naked snake)...welke vervolgens verder uitgewerkt is in mgs3 etc
Klopt wat je zegt Solid en Naked ontmoeten elkaar ook, al met al deel 1,2 en 4 spelen zich af na deel 3, PW, GZ en deel 5.

Delen zijn wel verbonden maar hebben een andere verhaallijn, daarom zei ik dat ze voor 99% niks met elkaar te maken hebben.
Naked en Solid hebben hun eigen verhaallijn.
Even een beetje aan het mierenn@#ken hier, maar dat 1% is dan wel een grote procent :P want het verhaal van deze deel wordt sinds deel 1 (Les Enfants Terribles) al een beetje gehyped. The ultimate soldier, big boss. Zijn legende is Solid Snake. En juist die hype die gecreeerd wordt is een onderdeel van de ervaring. In deze dee zie je hoe zijn (big boss) karakter langzamerhand gevormd en voltooid wordt. Zien hoe de patriots gevormd wordt en hoe Big Boss er tegen zal gaan, om zijn vrije army een eigen plek in de wereld te gunnen.

Ik begrijp je punt wel hoor, maar voor de volledige ervaring is het leuker om de vorige delen te kennen. Beetje net als de star wars prequels, die je ook zonder de eerder verschenen delen kan kijken en 'genieten' (wat wellicht een beter idee is) maar je mist dan wel wat van de ervaring.


off topic: Pfff (waarom heb ik een phenom cpu? |:( :P enkele insiders begrijpen mijn pain wel)
Gelijk heb je wel hoor, als je het hele verhaal wilt weten moet je gewoon alles gespeeld hebben, maar of nieuwelingen daar zin in hebben :P
Ik vraag dat me ook af, lijkt me een interessant spel...
Kan best. Check deze twee video's om een beetje een idee te krijgen van wat er nu aan de hand is:

https://www.youtube.com/watch?v=OAmzPI53EV8
https://www.youtube.com/watch?v=2LyyHqchsBw
Ik weet ook nog niet wat ik ervan moet vinden. De scores gezien zou het een top game moeten zijn. Ground Zeroes zat ik in ieder geval niet lekker in. Het verhaal en gameplay viel me wat tegen. Het speelt niet zo lekker weg zoals bij The Last of Us (wat wel een volstrekt andere game is).

Ik ga deze game wel proberen. Is het niks verkoop ik hem weer snel door.

Hoop eigenlijk dat ze de gehele serie in een remastered versie uitbrengen. Deel 1 en 2 vond ik echt top!!! Deel 3 en 4 heb ik niet gespeeld.
Nee, een remake van Metal Gear en Metal Gear 2! Dat lijkt me vet.
Dat zou mij wel erg gaaf lijken. Metal Gear 1 en 2 maar dan met next gen graphics and controls. Tegen Big Boss vechten als Solid Snake...zou eigenlijk perfecte 'sequel' zijn voor TPP. Wellicht eerst MGS3 remaken en daarna mooi Metal Gear Solid 1 en 2 en 4 :) is de timeline chronologisch ook weer in orde.
Die koop ik gelijk 😜
Echt een remake of een port ? Een port is er immers al voor PS3. Tijdje terug Metal Gear Solid: The Legacy Collection voor PS3 gekocht en die bevat o.a. dus ook bijna alle MG spellen die vroeger op MSX, PSX en PS2 uitgekomen zijn.
Hoop eigenlijk dat ze de gehele serie in een remastered versie uitbrengen. Deel 1 en 2 vond ik echt top!!! Deel 3 en 4 heb ik niet gespeeld.
2 en 3 waren ps2 spellen en die hebben nog een remaster gekregen op de 360 en ps3 als Metal Gear Solid HD Collection. (samen met Peace Walker, ook heel erg goed maar underrated omdat het eerst een psp exclusive was) Als ze een remaster uit brengen lijkt het me beter dat ze dat wat meer aan het eind van de console life span doen zodat het verschil met de 360 remaster het grootst is.

[Reactie gewijzigd door PricewatchJunk op 8 september 2015 19:15]

4 gaat helaas nooit geremastered worden. Deze zit vol met hints naar Sony en de PS4. 1 eindbaas is heir zelfs op gebasseerd (leest zaken van je PS4 en praat over de PS4 controller) en de six axis controller zit er helemaal in verwerkt.
Ik ben vooralsnog iets minder enthousiast, en het begon nog wel zo sterk met de sterke proloog. Misschien ben ik gewoon nog niet ver genoeg (Missie 11), maar het voelt tot dusver meer als een FarCry game dan een MGS game. Niet dat dit perse slecht is, maar van een MGS verwacht ik toch iets meer in het verhaal gezogen te worden. Daarnaast is ook de gameplay wel erg repetitief. Maak iemand dood, bevrijd iemand of haal iets op. Dat zijn tot dusver de smaken. Door de open wereld is alles ook niet zo strak geregiseerd zoals in eerdere MGS games, daardoor mis ik wat beleving en is er niet echt een sense of urgency.

Daarnaast vind ik persoonlijk het hele Motherbase opbouwen maar saai en onnodig en waarom ze er precies voor hebben gekozen om die platforms zo ver uit elkaar te plaatsen is me ook een raadsel. Dat kost me constant meer dan een minuut aan zinloos rijden/vliegen. Klink niet veel, maar spuugvervelend.
Daarnaast is ook de gameplay wel erg repetitief. Maak iemand dood, bevrijd iemand of haal iets op. Dat zijn tot dusver de smaken. Door de open wereld is alles ook niet zo strak geregiseerd zoals in eerdere MGS games, daardoor mis ik wat beleving en is er niet echt een sense of urgency.
Hier kan ik me héél goed in vinden. De game vervalt al héél snel in de generieke elementen die we van sandboxgames gewend zijn. Dat in combinatie met de RPG-elementen van Mother Base zorgen ervoor dat ik af en toe het idee heb dat ik in een enorm lege server bezig ben met een MMO.
Daarnaast vind ik persoonlijk het hele Motherbase opbouwen maar saai en onnodig en waarom ze er precies voor hebben gekozen om die platforms zo ver uit elkaar te plaatsen is me ook een raadsel. Dat kost me constant meer dan een minuut aan zinloos rijden/vliegen. Klink niet veel, maar spuugvervelend.
Ah, daar kan ik je mee helpen. De game rept er niet over tot je het hebt uitgevonden, maar er zit net als in vorige delen fasttravel in de game in de vorm van de cardboard boxes. Op elk platform bevinden zich "delivery points". Ze worden op de map aangegeven. Als je daar op gaat staan en een cardboard box equipt, kun je naar de andere platforms reizen. Dat gaat een stuk sneller dan met de helicopter of auto.
Mijn dank is groot. Dat gaat het hoop frustratie schelen!
Wauw, never knew! +3 voor je cardboard box tip!
MGS logica: gebruik een kartonnen doos om te teleporteren :D
Ahum, 9 dagen later :D maar ik heb het spel nu (eindelijk) weten te bemachtigen (thank you Mede Tweaker! Voucher voor mooie prijsje verkocht) en....ik ben het deels met je eens. Een van de eerste missies als je iemand erg belangrijk gaat bevrijden...voelt niet alsof je iemand erg belangrijk gaat bevrijden. Ik speelde het gewoon ala far cry, was alverwege al vergeten hoe en wat en pas op het einde bleek het een enorme stap te zijn binnen de game. En dat verwacht je niet van MGS, waar je altijd richting een doel naar toe werkt. Het bijna 'doelloos' dezelfde base overnemen, sluipend of gunnend, is leuk maar geeft niet het MGS sfeertje.

Zoals ik voorheen al zei wordt de verhaal dit keer NIET geforceerd (codex gesprekken/tussen filmpjes) echter er is ENORM veel verhaal te vinden in de spel. Neem een keer de tijd en luister de audio tapes....geweldig gewoon. Dat gaf mij de MGS gevoel wel en dit keer kan je de keuze maken om de achtergrond verhalen te luisteren (die enorm interessant zijn) of niet. En als fan van de serie is het echt een aanrader. Tja ik kreeg eerst hetzelfde gevoel wat jij had (9 dagen geleden) maar nu ik wat verder ben begin ik de spel steeds meer te begrijpen en waarderen. Je speelt Big Boss, de legendary soldier. En dat gevoel krijg je op ten duur ook. Is het typisch MGS? Nee! Maar is de MGS wereld erin verwerkt? Ja! Herinner je de omgeving van deel 2? Denk aan outer heaven! Dat is je motherbase! Je speelt nu met de original, big boss en heeeel veel dingen wat in de vorige games gesproken werd als het verleden, speel je nu direct als het heden. Hoe Big Boss van hero naar fallen hero is gegaan, hoe Zero de patriots startte en hoe dat is gaan ontwikkelen, de les enfants terrible project (wat ervoor zorgde dat big boss de patriots verlaatte), allemaal komt het erin voor. Zoveel open plekken van het verhaal worden ingevuld en je krijgt een prachtige beeld van het geheel. Nee dit is voor mij een meesterwerk. Samen met Witcher 3 is dit echt de twee GOTY (Fallout 4 zal naar alle waarschijn een mooie tweede plek veroveren, hoewel you never know wat Bethesda zal uitspoken).
Kan me nog herinneren dat 'teveel tussenfilmpjes' een negatieve punt was van de MGS serie :P Was niet van Tweakers hoor maar toch, ironisch dat te weinig nu als negatieve punt aangegeven wordt. Begrijp het wel hoor, vond het verhaal juist enorm leuk om te volgen in de afgelopen 4 delen, hoewel ik vanuit Ground Zero begrepen heb dat het verhaal nu meer in de wereld/gameplay is verwerkt (luisteren van audio tapes, mensen die GZ goed gespeeld hebben weten wel wat voor gruwelijke dingen daarin voor kan komen).

Blij dat tweakers nog met de review is gekomen, dit zal waarschijnlijk the GOTY voor mij zijn. Nu even wachten tot mijn maandsalaris binnen is gekomen...en de prijs voor de PC wat daalt (50+ euro voor een digital download spel is teveel voor mij).
Over de filmpjes: het is niet per definitie een plus of minpunt, maar het is wel iets dat altijd een belangrijk onderdeel was in MGS-games. Dat maakt het belangrijk om te vermelden dat de bijdrage van die filmpjes dit keer war minder groot is. Dat zullen MGS-fans veelal jammer vinden, en andere gamers weer niet. Kwestie van smaak.
Waardeloze review in dat geval. Een review geeft de mening van de reviewer weer. Niet de mening van de fans, als ik die wil horen dan lees ik de fora wel. Nee, een review geeft echt weer wat de reviewer persoonlijk van het spel vond. De plus- en minpunten zijn dan ook altijd persoonlijk voor de reviewer. De review geeft Jurian Ubachs' mening over het spel.

Als één van de allerbelangrijkste minpunten wordt gegeven "Kleinere rol voor tussenfilmpjes". Hier concludeert iedereen dus uit dat de reviewer dit niet beviel. In de tekst van de review staat vervolgens: Waar de serie al die jaren uitpakte met soms zelfs iets té lange tussenfilmpjes, bevat The Phantom Pain juist opvallend weinig filmmateriaal. Of dat erg is hangt weer van smaak af. MGS-puristen zullen teleurgesteld zijn, wij vonden het persoonlijk wel lekker niet steeds lang te hoeven toekijken.
Met andere woorden, de reviewer zelf vond het wel fijn, de korte tussenfilmpjes. Het had dus gewoon bij de pluspunten moeten staan; een review geeft de mening van de reviewer weer. Een review is er niet om iedereen te pleasen en alles wat mogelijkerwijs als een minpunt gezien zou kunnen worden maar even bij de minpunten neer te plempen.

Als ik een filmreview lees van A. O. Scott, chief film critic van de New York Times, dan ben ik ook echt geïnteresseerd in de mening van A. O. Scott. Stel dat de review over een nieuwe Jurassic Park film gaat. Dan ben ik niet geïnteresseerd in wat A. O. Scott denkt dat fans van Jurassic park films van de nieuwe film gaan vinden. Ik lees die review om de persoonlijke mening van A. O. Scott te weten te komen. Als ik wil weten wat fans van de film vinden dan kan ik dat altijd nog op de fora nalezen...
Zo is dat hier op Tweakers toch ook? Als Jurian Ubachs de review verzorgt dan wil ik ook zijn mening horen...

[Reactie gewijzigd door dusty-2011 op 9 september 2015 19:39]

Was wel van Tweakers: http://i.imgur.com/1TBCTuS.png

Eens met dusty-2011. Als je het in je review als positief ervaart kun je het ook niet bij de minpunten zetten in de conclusie.
minder filmpjes vind ik alleen maar bezig. Deel 1 t/m 4 was meer film kijken dan gamen, tuurlijk zijn ze prachtig, maar ik koop een game om te gamen, niet om film te kijken.
Daarom ben je ook niet echt een MGS type ;)
Als je 1-4 hebt gespeeld, en voornamelijk 4 , dan weet je dat zoveel qua cinamatic zich daarin speelt dat het gewoon een game apart is.

Ik mis namelijk wel de lange filmpjes geeft fucking veel diepgang.
Ook mis de lange gesprekken via het oor :( dat ze dat niet meer doen helaas.

Ik vindt het een EPIC game geworden voor mijn tot nu toe GOTY sowieso.
Ik geen echte MGS type?
Heb elk deel (behalve rising) minstens 4x uitgespeeld, deel 1 zelfs wel meer.
Neemt niet weg dat je (zeker in deel1) ontzettend veel film aan het kijken was, die echt wel korter hadden gekund.
Tuurlijk, het voegt heel veel toe en krijgt superveel diepgang, en misschien onbewust vind ik die spellen daarom wel zo mooi, maar als ik nu moest kiezen, neem ik liever wat kortere filmpjes.

Misschien mee te maken dat ik niet zoveel tijd meer heb, en als ik 3 uurtjes wil gamen, heb ik geen zin om 2,5 uur film te kijken :)

Hoe het bij deel 5 is weet ik overigens niet, die moet ik nog halen, financien werken even niet mee :P

Overigens waren de gesprekken via codec wel supervet altijd :D

[Reactie gewijzigd door -Markster- op 8 september 2015 18:52]

Van alle MGS games vind je dat je in deel 1 veel filmpjes zat te kijken? Die was nog wel het minst...
In mijn geheugen niet XD
Maar misschien omdat ik toen net 15 was en gewoon wilde spelen :P

Kan me niet heugen dat deel 3 en 4 zoveel fimpjes hadden...
Kan me niet heugen dat deel 3 en 4 zoveel fimpjes hadden...
Haha, volgens mij is MGS 4 nog steeds recordhouder van langste cutscene in een game ooit. Daar zit een cutscene in van ruim een uur!

Begrijp me niet verkeerd, ten opzichte van andere games zit er in MGS 1 al veel aan cutscenes (zeker als je de codec gesprekken meerekent). Als je het echter vergelijkt met de andere games in de Metal Gear-serie valt het best mee.
Dan was het waarschijnlijk de beleving door de leeftijd, ik was 14-15 bij deel 1 en zo een 29 bij deel 4 (niet meteen op release gekocht)
Heb de game zelf in 57 uur uitgespeeld. Heb zelf ook alle delen uitgespeeld van de franchise. In het begin erg leuk om te spelen en er zitten heel wat creatieve ideeën in verwerkt. De gameplay is een 10/10, alles werkt soepel en je hebt alle vrijheid om enemies uitschakelen op veel verschillende manieren. Maar op het moment dat je bij Chapter 2 komt, merk je al dat de game qua verhaal gerusht is. Vanaf chapter 2 zijn er ongeveer 3 unieke missies en de rest is gerecycled van oude missies. Hierbij moet je dan de oude missies uitspelen op een moeilijkere difficulty level. Weet niet of dit door Konami komt of door Kojima, maar het einde van het plot is teleurstellend imo.
Konami heeft het verpest, Komija moest belangrijke dingen/fimpjes/plot eruit halen
Zelf niet eerder een Metal Gear gespeeld, maar dit weekend op de PC ermee begonnen en vind het een fantastische game. Ook zeer goed geoptimaliseerd op PC!

Vergeet trouwens ook niet de Nederlandse inbreng in de game met Stefanie Joosten als Quiet :D

http://ic.tweakimg.net/ext/i/2000731062.jpeg

[Reactie gewijzigd door Outrage op 8 september 2015 18:24]

Ook zeer goed geoptimaliseerd op PC!
Vind dat heel erg tegenvallen juist.

De controls en tutorial zijn nogal matig geport. Een voorbeeld is bijvoorbeeld geen muis in de menu's, "Press Action" in plaats van laten zien wat de actie knop dan daadwerkelijk is.

Graphics, tja, de game is niet heel erg grafisch ingewikkeld (low res textures enz.), ik denk dat het heel erg gedowngrade is voor de consoles, de game heeft helaas voor mij (144 Hz) ook een 60 fps limiet.

Voor de rest is het natuurlijk een geweldige game, alleen om nou te zeggen "geweldig geoptimaliseerd". Het is allemaal "redelijk" gedaan, het enige wat het zo goed maakt is dat de game gewoon goed in elkaar zit verder :P
Je speelt met muis en toetsenbord? Een échte MGS fan gebruikt op z'n minst nog een 360 controller. No offense :D

Ben het wel eens met de 60 fps cap. Heb zelf ook een 144hz scherm en kan het bij dit spel dus niet benutten :'( Maar het kan aan de andere kant ook liggen aan de Fox engine die dit limiteert.
Framerate kan je uncappen (is dat een woord?) . Kijk ff in (dit is mijn voorbeeld maar de maps moeten ongeveer het zelfde zijn):
D:\Steam\userdata\175542651\287700\local\TPP_GRAPH ICS_CONFIG

Zoek:
Code:
"framerate_control" : "Auto",
veranderen naar:
Code:
"framerate_control" : "Variable",

Voor als de 60FPS je echt tegen staat. Overigens met alles vol uit en op DSR 2K mag ik blij zijn dat mijn 780ti de 60 FPS haalt.
Prachtig spel waarbij je veel tactischer aanvalt dus kruipen, verbergen, schatting maken voor dat je kilt..
Ben een groot fan van de MGS serie. Hoewel gameplay technisch dit deel erg sterk is maar wel meer op de portable versies lijkt met het verzamelen van soldaten etc mis ik erg de over de top cinematische ervaring van de voorgaande delen. MGS4 had bijvoorbeeld geweldige cutscenes maar ook een enorm sterke gameplay. Het was niet voor iedereen weggelegd maar het hoorde bij MGS. De sterke vermindering van de focus op het verhaal en cutscenes mis ik dan ook erg in deze MGS. Daarnaast. Als je de zogenaamde chapter 1 hebt uitgespeeld (missie 1 tot en met 30) dan krijg je een soort van teaser met wat er nog komen gaat in chapter 2. Dit klopt deels dan ook wel maar de meeste missies zijn gewoon rehashes van eerdere missies met wat extra difficulty settings. Dus niet echt nieuwe missies. Dit gaat door tot en met missie 45 waarbij je dan echt de game hebt uitgespeeld (al gaan er geruchten over een missie 46).

Ergens komt dit bij mij over als dat ze de game niet daadwerkelijk af hebben kunnen maken. Het voelt ook gewoon niet echt echt af qua verhaal. Waar MGS4 bijvoorbeeld na de eindbaas gewoon ruim een anderhalf uur nog aan afsluitende cutscene zat die echt een hoop toevoegde.

Ook de variatie in locaties mis wat bijvoorbeeld MGS 3 en 4 wel hadden (1 en 2 waren voornamelijk in 1 grote basis). De locaties zijn dan wel groot maar omdat het generiek landschap is zonder echte landmarks wordt het wel wat saai.

Ondanks de sterke gameplay en toch MGS sfeer toch een enorme sterke game en eigenljk een testament wat Hideo Kojima en zijn team gewoon kunnen.
Ik vermaak me anders prima met de game, en ben echt een Mega MGS fan. Wel geef ik toe dat qua verhaal (en dat maakt de MGS reeks eigenlijk) het een heel stuk minder is. Met name door het gebrek van de goede cinematics van de vorige delen.
Sommige cutscenes waren echt epic van de vorige delen (bijvoorbeeld het stukje van MGS4, waarin raiden zonder armen je komt helpen, of een simpele cutscene van big boss die een sigaar rookt op een kerkhof en dan zelfmoord pleegt).

Al met al voelt het idd dus niet als een echte Metal Gear, maar meer als een soort bijspel, meer gericht op actie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True