Door Robert-Jan Huijsman

Meuktracker, Nieuwsposter

AOC LM720A review

Conclusie

Het uiterlijk van de AOC LM720A wekt op het eerste gezicht een redelijk goedkope indruk, de prestaties op het gebied van kleurechtheid sluiten daar op aan. Wanneer we echter testen op snel bewegende kleuren en ghosting laat het scherm zich van zijn beste kant zien: geen streepje te bekennen. Voor het met meerdere mensen kijken van films is het scherm gezien z'n redelijk lage kijkhoek niet zeer geschikt, al is een Divxje zo af en toe geen enkel probleem. Daar zullen dan wel aparte speakers voor aangesleept moeten worden, aangezien het geluid dat uit de voet van de monitor komt zetten hoogstens geschikt is voor het Windows opstart-deuntje. Het scherm staat lekker stevig, al valt het ontwerp wat groot uit.

VoordelenNadelen
Snel bewegende kleuren geen probleemKleurechtheid
Geen ghostingLage kijkhoek
Goed geprijsdLage kwaliteit speakertjes
Stevig gebouwdGroot uitgevallen behuizing

Met de LM720A heeft AOC een scherm op de markt gezet dat vooral de tweaker met een wat lager budget zal aanspreken. Met Onbekend als laagste notering in de pricewatch is de LM720A een mooi compromis tussen specificaties en de inhoud van je bankrekening. Hoewel de monitor volgens AOC gericht is op dekstop-gebruik is het scherm prima geschikt voor het spelen van spelletjes, zolang aan de kleuren niet veel waarde wordt gehecht. Wie echter op LAN-party's wil patsen met een coole 17" TFT doet geen goede aankoop. De redelijk slechte kleurechtheid maakt het scherm ook niet erg geschikt voor die-hard foto-freaks of mensen die veel waarde hechten aan die mooie wallpaper van de oranje ondergaande zon.

We zouden graag Decorsign computers willen bedanken voor het beschikbaar stellen van de monitor. Verder gaat dank uit naar Randal Peelen die ook deze keer weer een onmisbare rol heeft gespeeld bij het schrijven van de review.

Reacties (36)

Wijzig sortering
In de conclusie bij nadelen spreek je over een lomp uiterlijk. Dit mag imo niet als een nadeel gezien worden. Over smaak valt nu eenmaal te twisten, en er lenen zich nog meer dan genoeg situaties waar men vraag om een wat ( lomper ) ' steviger' model.
Dat het een kwestie van smaak kan zijn is idd zeker zo. Het ding is echter dikker en zwaarder dan eigenlijk noodzakelijk is.
We hebben bij meerdere mensen uit onze omgeving gevraagd wat ze er nu van vonden en men was het er wel over eens dat het gewoon niet al te mooi / handig is. Er lijkt mij geen discussie over dat als men het al mooi vindt het al helemaal geen voordeel is dat hij meer ruimte inneemt dan nodig is.
Schermen als die van Hercules worden over het algemeen als mooi ervaren en schermen als deze als minder mooi. Dat smaken verschillen is dan zo maar er heerst toch echt wel een overduidelijk beeld van over het algemeen wat wel en niet mooi gevonden wordt.
Dan is het nog geen nadeel, als een bepaalde groep het lelijk vind :P

Het is een ' eigenschap ' van het product. Als ik bijvoorbeeld voor een school tft's zou zoeken voor een open leer centrum. Dan zou ik niet voor fragile mooie tft gaan, met zo'n mooie slanke behuizinging en stylevol voetje. Als daar iedere dag honderden leerlingen aan moeten gaan zitten kies ik liever voor een stevigere uitvoering.

Het is gewoon weg moeilijk om een stevige tft te maken zonder een wat groter uiterlijk.


Nu begrijp ik wel dat deze review gemaakt is uit het oog punt van een thuis situatie. Maar dan had ik dat wel even aangestipt in de review zodra ik over de nadelen en voordelen begon.
Bij veel TFT monitoren is DVI nog niet echt 'populair'. Is het soms duurder te maken, bedoel bij analoog moet je alles weer digitaal omzetten, bij dvi is het al digitaal en je hebt geen kwaliteitsverlies.
omdat niet iedereen een pc heeft met een DVI aansluiting moeten fabrikanten wel standaard een analoge aansluiting plaatsen op de monitor. Een DVI aansluiting is dus geen subsitituut voor een analoge aansluiting maar een complement en brengt hierdoor extra kosten met zich mee
Een verloopje van €2 erbij leveren kan natuurlijk ook dan is iedereen tevreden.
Zulke verloopjes zijn alleen van DVI naar VGA, niet andersom.
dus ik kreeg een niet bestaand verloopje bij mijn videokaart? :P
Met € 403,- als laagste notering in de pricewatch is de LM720A een mooi compromis tussen specificaties en de inhoud van je bankrekening.
Ligt eraan hoe je het bekijkt, ik geef liever wat meer uit aan een beeldscherm waardoor ik na een half jaar geen spijt heb van mijn aankoop. Ik kan me voorstellen dat de meerheid van de mensen zo denken.

Je kan wel geld besparen met de aankoop, maar als je na een half jaar spijt hebt doordat de kleuren toch eigenlijk niet je van het zijn, de monitor er niet mooi uitziet bij de rest van het interieur en je precies recht voor de monitor moet zitten wil je geen verkleuringen krijgen. Dan spaar ik liever iets langer door en koop voor 600 Euro een 17" TFT van LG, Samsung of Sony waar ik na een half jaar nog steeds tevreden mee ben.
Vergeet niet dat een béétje monitor zo'n drie computerupgrades overleeft. Daarnaast zit je er gewoon de hele tijd naar de kijken natuurlijk, en dan kan je nog zo'n goede videokaart hebben, op een slechte monitor is het nog steeds geen prettig werken.
"Ook AOC kon niet achterblijven..."

Ehm... ben ik de enige die AOC totaal niet kent? Ik dacht dat ik de meest fabrikanten wel kende, maar bij AOC dacht ik aan Advanced OverClocking of zo...
Ga maar eens kijken op http://www.eur.aocmonitor.com/, ze hebben al flink wat monitoren waaronder ook enkele TFT's in de aanbieding. Komt nog bij dat het bedrijf al zo'n twintig jaar bestaat, genoeg redenen om ze even te gaan leren kennen lijkt mij ;).
Mee eens. Ik kende AOC 5 minuten geleden nog totaal niet. Maar dat is natuurlijk geen reden om er geen review over te maken ;)

Ik zie trouwens dat hier best veel stukken hardware alleen worden gereviewed, en niet zoals bij veel andere sites met 10 andere vergelijkende producten. Ik ben zelf wel eens benieuwd naar hoe andere el cheapo merken het doen. Want daar vind je bijna nooit reviews over, waardoor ik zelf meestal naar bijv. Iiyama ga omdat daar wel reviews van zijn (en omdat die een goede naam hebben).
AOC maakt naar mijn mening de afgelopen 5 jaar alleen maar troep monitoren. Zowat 90% komt binnen 3 jaar terug en meestal nog eerder. Echt een B-Merk als je het mij vraagt. Wel een goede service trouwens, 3 jaar garantie op die dingen en ze komen langs je huis om een gereviseerd model te brengen en nemen de defecte weer mee.

Iig, AOC komt mijn huis niet in :'(
Anoniem: 95249
20 oktober 2003 10:36
Ik vind de AOC LM720A een prachtig beeldscherm. Ik heb er zelf ook een en ben er zeer tevreden over. De inkijkhoek is perfect, en kleur en helderheid zijn volledig naar je smaak aan te passen!
Ik krijg heel veel positieve reacties over de monitor qua design en vormgeving. Mede omdat deze monitor niet helemaal zwart is (zoals de rest) maar met een zilveren lijst :).
Ik snap niet hoe Tweakers zo'n prachtige monitor kan afkraken. Een Ilyama of een Samsung krijgt een perfecte revieuw. Allemaal MERK MERK MERK, als het maar bekend klinkt! AOC is een prachtige monitor die prima te vergelijken is met een Ilyama!!!!
Kijk nog maar eens goed op http://www.aoc-europe.com :P
Ik heb deze monitor ook al een keer mogen zien, en op basis daarvan kom ik niet tot de conclusie dat in deze review de monitor (onnodig) afgekraakt wordt.

Mij viel in eerste instantie de kleine kijkhoek op, die er voor zorgde dat ik op gewone kijkafstand bij een helder beeld (zoals de witte achtergrond van een word document) al verkleuringen aan de rand van het scherm kreeg. Dit wordt terecht vermeld in de review.

De color gain vond ik ook te hoog, met als gevolg dat het scherm er brilianter uitziet dan het origineel. Voor games is dit wel prettig want nog flitsender, leuk voor de marketing, maar ik werk veel met foto's waardoor ik het minder prettig vind. Ok, de color gain kun je in de drivers van de wat betere video kaarten weer goed compenseren, maar wie gebruikt daar niet gewoon de standaard waarden?

In de review wordt vermeld dat deze monitor geen last had van snel bewegende kleuren, waarmee bedoeld wordt dat dit een echt 16M kleur scherm is met true 25 ms response tijd, dit in tegenstelling tot de iiyama die een 256K kleur scherm heeft, met daardoor voor de rest van de kleuren geen true 25ms maar een interlaced response tijd van 50ms. Wat mijns inziens niet als halleluja voor iiyama klinkt.

Dat de kast er degelijk uitziet is een punt van persoonlijke smaak en situatie of het 'lomp' is of niet. Hier had een wat diplomatiekere tekst in de review kunnen staan, mijn enige punt van kritiek.

Over de ingebouwde luidsprekers: je koopt geen monitor om zijn luidsprekers, dus dat is geen argument. Maar als ze er toch zijn, zoals een russische reviewer opmerkte: 'Dear reader, if your comic talents are lying idle, you will certainly enjoy the sound produced by LM720A.'

Dus samengevat: de kritische punten zijn op het persoonlijke uiterlijk punt na zeer terecht, en de pros (16M color, pixel snelheid, stevigheid, prijs) worden ook verwoord.
Dat de kast er degelijk uitziet is een punt van persoonlijke smaak en situatie of het 'lomp' is of niet. Hier had een wat diplomatiekere tekst in de review kunnen staan, mijn enige punt van kritiek.
Er is over dit punt wat overleg geweest en we zijn tot de conclusie gekomen dat de tekst inderdaad een kleine aanpassing verdiende, aangezien het hier om een smaak-kwestie gaat. De tekst is nu wat minder negatief. :)
Het testexemplaar dat wij toegestuurd kregen had anders toch echt serieuze moeite met z'n kleuren. Zoals we in de review zeggen werd, vooral aan de bovenkant van het scherm, wit meer rose en was grijs groen aan het worden. De kijkhoek was zeker niet perfect, zodra van een zijkant of bovenkant werd bekeken was het beeld onmiddelijk donkerder of verkleurd. Dat valt allemaal misschien niet zo op als je er geen tweede monitor naast hebt staan?

Wat design betreft is het, zoals hierboven al in een discussie genoemd, een kwestie van smaak. Over het algemeen worden kleiner ontworpen monitoren als mooier ervaren, net als het van-een-kleur-zijn dat over het algemeen als een voordeel wordt gezien.

Wat betreft het merk-merk-merk dat je noemt: we hebben het oordeel absoluut niet laten afhangen van het merk van de monitor. Ik kan me voorstellen dat je zegt dat we in de review wel erg gemakkelijk hebben aangenomen dat de SGI de correcte kleuren aangaf (wat kan overkomen als SGI is per definitie correct en dus merk-voortrekkerij), maar daar is de 1600SW door vele reviewers voor geprezen en wordt het scherm geloof ik zelfs voor gecertificeerd. :)
Zoals we in de review zeggen ...
Zeggen is leuk, die verkoper in de winkel zegt ook zoveel en de gasten op het forum ook. Leuker en beter zou het zijn om het ook te laten zien, kunnen we allemaal onze eigen conclusies trekken. Tja, ik zeg ook maar wat hoor :+
Als jij er digicam foto's van in de review had willen zien was het resultaat daarvan weer afhankelijk van jouw monitor, de compressie, de camera kortom, van een heleboel elementen. Zoiets kun je nu een keer enkel beschrijven.
Vaag, hebben "ze" met benckmark-reviews anders geen last van.
Het testexemplaar dat wij toegestuurd kregen had anders toch echt serieuze moeite met z'n kleuren
Leuk, maar in de tekst staat ook:
De LM720A arriveert in een zwaar gehavende doos. Gelukkig heeft de verpakking de klappen voor de inhoud opgevangen en verschijnen er bij het uitpakken een onbeschadigd TFT-scherm, een voet, een adapter met bijbehorende kabel, een geluidsdraadje, een CD met handleidingen en een quick-install guide.
Misschien dat jullie model dan daar toch nog wat van overgehouden heeft. Het feit dat het scherm geen zichtbare schade heeft, wilt nog niet zeggen dat er GEEN schade is.

Druk een stukje TFT scherm in en je krijgt vage kleuren te zien.... :)

Just my 2€ cts :)
Anoniem: 94458
20 oktober 2003 12:02
Ik heb deze Monitor nu een paar weken. Hij kijkt lekker. voor gewoon , noormaal gebruik. en de nadelen , die in de test zijn genoemd vindt ik niet hinderlijk , Deze vallen me niet eens op . Let wel , ik heb wel aparte speakers. Ik denk dat dat een fijne monitor is voor normaal gebruik, niet voor degenen , die het onderste uit de kast willen hebben.
Kortom . vind dit een hele vooruitgang t.o.v. mijn vorige TFT.

Traffic1326
Zou je dan ook ff het merk en type van je oude monitor willen vermelden, soort van als 'waarschuwing'... :P
Anoniem: 95902
3 november 2003 14:53
Ik hou het maar op mijn 18' IBM TFT schermpje die in bijna alle hoeken goed is, en in hoogte is verstelbaar enzo

maar ok die is ook wel een heel andere prijsklasse hehe

want mijne is nml €1200 dat wel heel wat meer dan dat schermpje wat hierzo staat :)
Is dat niet een OEM AOC? Hebbie dan niet €600+ betaald voor het IBM logo? ;)
heb zelf een Compaq TFT8030 waar ik zéér over te spreken ben, durf hem alleen nu niet meer open te maken om te kijken wat het echt is....
Geweldig joh! En duur zeg, wat heb jij een hoop geld te besteden! * 786562 Vulcan750
Bij veel TFT monitoren is DVI nog niet echt 'populair'. Is het soms duurder te maken, bedoel bij analoog moet je alles weer digitaal omzetten, bij dvi is het al digitaal en je hebt geen kwaliteitsverlies.
Anoniem: 95254
20 oktober 2003 12:25
he mensen ik heb wat voor jullie over aoc en over de onbekendheid van het merk, ahum.

About TPV Technology Limited
TPV Technology Limited is a leading solutions provider in monitor display technology. The group designs and produces a wide range of CRT and LCD monitors for distribution to over 30 countries. TPV's products add value to customers through cost leadership, timely delivery and superior quality. TPV brands include AOC and Envision.

TPV has been recognized with International Standards Organization 9001 and 14001 accreditations. In 2002, TPV was ranked the second-largest manufacturer of computer monitors in the world(1). The company is expected to maintain this standing and to be ranked 4th in LCD monitor production worldwide(2) in 2003

yo het dus geen klein bedrijfje
Wybrand, posts verdwijnen niet, maar worden door de lezers gemodereerd. Boven de eerste post kun je opgeven tot welk niveau je de posts wilt zien, die staat default op +1, dus waarschijnlijk is dan de waardering lager. Zie ook de faq

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee