Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Redactie Tweakers

Desktop Best Buy Guide

September 2015

High-end gamesysteem

Het laatste systeem dat we in deze BBG in de aanbieding hebben, is een high-end gamesysteem. Het budget hiervoor hebben we op maar liefst 1.600 euro vastgesteld en dat is net als bij de overige systemen exclusief randapparatuur. Wat we voor ogen hebben met het high-end gamesysteem is een machine waarmee je de meest veeleisende spellen met gemak op hoge zo niet maximale instellingen op een 4k-display of een multimonitoropstelling kan spelen.

Basisonderdelen

ProcessorsIntel Core i5 6600K Boxed

Het high-end gamesysteem rusten we uit met met een Core i5-processor uit de net uitgekomen Skylake-familie van Intel. De Core i5-6600K is op 3,5GHz geklokt en met turbo gaat dat naar 3,9GHz. Er is een Intel HD 530-gpu aan boord en de geheugencontroller kan met zowel ddr3- als ddr4-geheugen overweg. Er zijn uitgebreide overklokmogelijkheden, want zowel de multiplier en de baseclock zijn volledig aan te passen.

Score: 4.5(4 reviews)
linkProductspecificaties @ IntellinkReview @ AnandTech
MoederbordenGigabyte GA-Z170XP-SLI

De zesde generatie Core i-processors hebben een nieuw moederbord met een nieuw voetje nodig en we zijn uiteindelijk uitgekomen op een moederbord uit de Ultra Durable-serie van Gigabyte, namelijk de GA-Z170XP-SLI. Opgebouwd rondom een Intel Z170 Express-chipset, is er ondersteuning voor ddr4-geheugen, usb 3.1 type a en type c, sata-express en m.2, en kunnen videokaarten in zowel een sli- als crossfire-opstelling worden gebruikt. Uiteraard beschikt het over een ruime verzameling van sata-, usb 3.0- en usb 2.0 aansluitingen en zijn een goede audiochip en lancontroller aanwezig.

Score: 3.5(1 reviews)
linkProductspecificaties @ GigabytelinkVergelijk @ Tom's Hardware
ProcessorkoelingScythe Mugen 4 PCGH Edition

Om de processor koel te houden hebben we gekozen voor de PC Games Hardware-versie van de Scythe Mugen 4. Deze heeft twee ventilators die op een vaste snelheid van 800rpm draaien, wat de geluidsproductie gering houdt en uitstekende koelprestaties levert. Deze processorkoeler is daarmee een stuk stiller dan de standaardkoeler van Intel en bovendien beter geschikt voor overklokken.

Score: 4.5(34 reviews)
linkReview @ Tweakers
Geheugen internCrucial Ballistix Sport BLS2C4G4D240FSA

De nieuwe Skylake-processors van Intel zijn een van de eerste die met ddr4-geheugen overweg kunnen. De techniek is nog redelijk pril en grote verschillen in prestaties met de huidige generatie ten opzichte van ddr3 zijn dan ook niet waar te nemen. Omdat dat de prijs per gigabyte net iets hoger ligt voor ddr4, hebben we voor een setje van 2x4GB gekozen. Je kunt nu prima met 8GB uit de voeten en als de prijzen zakken kun je altijd nog uitbreiden.

Score: 5(0 reviews)
VideokaartenPalit GTX 980 Ti Super JetStream 6 GB

De GeForce GTX 980 Ti heeft dezelfde gpu aan boord als de Titan X, namelijk een GM200. Hij heeft weliswaar iets minder shaders aan boord (2816 t.o.v. 3072), maar dat wordt goedgemaakt door een betere stroomvoorziening. Deze zorgt voor een lager verbruik, verbeterde prestaties en, ook niet onbelangrijk, een lagere geluidproductie. Het is echter wel een flinke jongen en installatie zal te koste van drie slots gaan. Palit GTX 980 Ti Super JetStream heeft 6 GB gddr5-geheugen aan boord en kan een scherm via dvi, hdmi of DisplayPort bedienen. De kaart is erg stil en bij geen of lage belasting gaan de fans meestal helemaal uit.

Score: 4.5(0 reviews)
linkReview @ TechPowerUp
Solid state drivesCrucial BX100 500GB
Crucial BX100 500GBvanaf Onbekend

Spellen zijn niet zo i/i-intensief, dus het nut om in een extra snelle pci-express ssd te investeren is niet zo groot. Vandaar dat we voor een gewone sata-ssd kiezen als systeemschijf en wel de bekende BX100 van Crucial. Aangezien de grootte van spellen alleen maar toeneemt en de prijs van ssd's blijft zakken, adviseren we een 500GB exemplaar. Zo is voldoende ruimte voor het OS en een diverse spellen.

Score: 4.5(4 reviews)
linkReview @ TweakTown
Interne harde schijvenSeagate Desktop HDD ST2000DM001, 2TB

Voor de overige data hebben we nog een harde schijf in het systeem geplaatst, een exemplaar van 2TB.

Score: 3.5(264 reviews)
linkReview @ TweakTown
BehuizingenFractal Design Define S

Als je een killer systeem bouwt mag er ook best een mooie kast omheen. De Define S heeft een goed systeem voor kabelmanagement en de bovenkant kan met drie afzonderlijke platen open of afgesloten worden. Open heb je meer ventilatie, maar ook meer herrie. De kast wordt met twee kwalitatief goede 14cm fans geleverd

Score: 4.5(2 reviews)
linkProductspecificaties @ Fractal DesignlinkReview @ TechPowerUp
VoedingenCooler Master V550 Semi-Modular

De Cooler Master V550 Semi-Modular heeft vaste kabels om het moederbord en twee pci-express devices van stroom te voorzien. De kabels om de drives van stroom te voor zien zijn wel modulair. Ondanks dat er een krachtige fan in zit, wordt deze goed geregeld en maakt de voeding over het algemeen weinig lawaai.

Score: 4.5(5 reviews)
linkReview @ TechPowerUplinkProductspecificaties @ Cooler Master
€ 701,67Actuele totaalprijs:
Product Prijs Act.Prijs
Processors Intel Core i5 6600K Boxed € 252,95 € 213,95
Moederborden Gigabyte GA-Z170XP-SLI € 134,- € 89,99
Processorkoeling Scythe Mugen 4 PCGH Edition € 39,- € 87,55
Geheugen intern Crucial Ballistix Sport BLS2C4G4D240FSA € 53,95 Onbekend
Videokaarten Palit GTX 980 Ti Super JetStream 6 GB € 729,- Onbekend
Solid state drives Crucial BX100 500GB € 162,95 Onbekend
Interne harde schijven Seagate Desktop HDD ST2000DM001, 2TB € 70,- € 106,99
Behuizingen Fractal Design Define S € 83,47 € 75,-
Voedingen Cooler Master V550 Semi-Modular € 77,95 € 128,19
Totaalprijs bij opstellen BBG € 1.603,27 € 701,67

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken.

Hieronder volgt een selectie van randapparatuur en opties die naar onze mening goed bij het high-end gamesysteem passen.

Basisonderdelen

MonitorenAsus PB287Q Zwart

Ook deze keer raden we de Asus PB287Q aan voor het high-end gamesysteem. Deze 28"-monitor maakt gebruik van een hoogwaardig tn-paneel, waardoor de reactiesnelheid slechts 1ms bedraagt. Het scherm kan 60Hz-beelden in 4k-resoluties weergeven als het via de displayport wordt aangesloten.

Score: 4.5(8 reviews)
linkProductspecificaties @ Asus
MuizenLogitech G502 Proteus Core Tunable Gaming Mouse

De Logitech G502 Proteus Core Tunable Gaming Mouse is een all-purpose-gamemuis met elf programmeerbare toetsen, losse gewichtjes van 3,6 gram per stuk en een apart uiterlijk. De resolutie is instelbaar van 200 tot 12.000dpi.

Score: 4.5(46 reviews)
linkGebruikerreviews @ Tweakers
ToetsenbordenLogitech G710+ Mechanical Gaming Keyboard qwerty

De keus voor een toetsenbord is persoonlijk en voor een gametoetsenbord geldt dat dubbel. Veel gamers hebben baat bij de feedback die een toetsenbord met mechanische toetsen geeft. Logitechs G710-toetsenbord biedt een mooie combinatie van kwaliteit en de bekende Logitech-duurzaamheid.

Score: 4.5(24 reviews)
linkGebruikerreviews @ Tweakers
PC speakersetsLogitech Z906

Heb je de ruimte voor een 5.1-opstelling, dan is het overwegen van de Logitech Z906 zeker de moeite waard. Alles kan via een bediendingsconsole worden ingesteld en voor het gemak is er ook nog een afstandsbediening.

Score: 4.5(62 reviews)
linkGebruikerreviews @ Tweakers
Gaming headsetsKingston HyperX Cloud Zwart

Een goede headset is voor een gamer onontbeerlijk. Hij moet lekker zitten, want sommige spelsessies kunnen lang duren. Ook dit is dus een erg persoonlijke keuze en het is daarom niet eenvoudig een aanbeveling te doen. Deze headset is stevig gebouwd, vooral dankzij het aluminium. De drivers zijn 53mm in doorsnede en komen bij Beyerdynamic vandaan. Hij zit comfortabel en heeft een goede geluidsweergave.

Score: 4.5(29 reviews)
linkGebruikerreviews @ Tweakers
MuismattenSteelseries Qck

De een kan niet zonder, terwijl de ander het nut er niet van inziet: de muismat. Voor de gebruikers die er toch een willen hebben is dit simpele, maar ook gunstig geprijsde model van Steelseries een goede keuze.

Score: 4.5(62 reviews)
linkGebruikerreviews @ Tweakers
Product Prijs Act.Prijs
Monitoren Asus PB287Q Zwart € 462,- € 355,-
Muizen Logitech G502 Proteus Core Tunable Gaming Mouse € 62,95 Onbekend
Toetsenborden Logitech G710+ Mechanical Gaming Keyboard qwerty € 122,- Onbekend
PC-speakersets Logitech Z906 € 274,95 € 244,-
Gaming- headsets Kingston HyperX Cloud Zwart € 69,90 Onbekend
Muismatten Steelseries Qck € 9,95 € 11,98

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken.

Reacties (197)

Wijzig sortering
Voor iedereen die overweegt om een 970 te kopen zou ik dit stukje even lezen: https://www.reddit.com/r/...dy_nv_gpus_do_not_support
Het gaat erover dat Nvidia misschien niet volledig directx 12 support.
Ik zou daarom om dit moment toch voor een r9 390 gaan. De kaart is op 1080p zelf ietsje sneller dan een 970. Als de resolutie omhoog gaat loopt de 390 nog meer uit. Je moet er alleen wel even op letten dat je een model met goede cooling koopt aangezien de kaart vrij warm kan worden.
Klopt. Ik zou al helemaal geen extreme high-end nvidia kaart kopen (b.v. de 980ti) gezien deze niet future proof zijn. Maxwell is een ramp in DX12 en gezien developers staan te popelen om hiervoor te ontwikkelen, zal het niet lang duren voor er full fledged dx12 games zullen zijn.

Het is ook geen probleem wat met drivers opgelost kan worden.
Er is alleen op slechts 1 benchmark en wat tech demo's na helemaal niets beschikbaar om vergelijkingmateriaal te hebben. Die benchmark komt toevallig van hetzelfde bedrijf dat door AMD was ingezet voor de Mantle showcase, niet geheel onpartijdig dus wellicht.

Nvidia doet het met hun huidige drivers en Maxwell 2 niet goed bij async compute. Absoluut. Wat betreft de overige performance weten we vooralsnog met de ene benchmark totaal niets.

Bovendien, is het een beetje een nutteloze oefening nu al te veel rekening te houden met eventuele DX12 performance. DX12 biedt vooral performance optimalisaties. Tegen de tijd dat DX12 echt een ding is en er grafisch echte vooruitgang mee gemaakt is, is een huidige generatie GPU al weer relatief op leeftijd.

[Reactie gewijzigd door houseparty op 1 september 2015 12:05]

DX12, zorgt er o.a. voor dat de parallel workload door de hardware wordt verricht. Drivers hebben niks te maken met Nvidia's slechte DX12 prestaties, zij moeten simpelweg de architectuur van hun GPU's compleet aanpassen.

Bovendien is het feit dat async compute uit stond in de Nvidia bench noemenswaardig. In essentie was hun benchmark een DX11 bench, met 'toeters en bellen'.

Ik ben het wel met je eens dat tegen de tijd DX12 relevant zal zijn, Nvidia nieuwe GPU's zal hebben. Naar mijn inschatting over minder dan één jaar, wat dus erg lullig is voor alle 980(ti) bezitters...
Niet perse. De hardware wordt uiteraard ook aangestuurd door de driver. De driver kan/moet de software (game of benchmark) dirigeren naar, en toegang geven tot, beschikbare compute rekenkracht.
Zoals het nu geïmplementeerd Is geeft de driver aan de software aan dat async compute mogelijk is, maar stort de performance in wanneer de feature daadwerkelijk aangeroepen wordt. Het is onwaarschijnlijk dat er geen compute rekenkracht beschikbaar is voor parallelle workload.

Wel is het zo dat Maxwell 2 sterk geoptimaliseerd is voor DX11 performance. Wat ten koste Is gegaan van beschikbare compute rekenkracht. (Iets wat voor bijvoorbeeld Keppler veel minder het geval is.)

Bovendien is async compute slechts een van de vele optimalisaties die DX12 gaat bieden.

AMD heeft op dit moment zeer zeker een voorsprong wat betreft veel facetten van DX12. Logisch ook aangezien ze met Mantle voor een aanzienlijk deel de weg voor DX12 geplaveid hebben.

Om nu al op grond van 1 benchmark die mogelijk biased is te zweren dat Maxwell's DX12 performance gimped is, of om NVidia nu al af te schrijven, lijkt me te vroeg.

Voor mij persoonlijk geldt dat ik m'n mening pas ga vormen als er een grotere hoeveelheid benchmarks mogelijk Is, en er daadwerkelijk games zijn die DX12 implementeren.
En ja, tegen die tijd komen/zijn Arctic Isles en Pascal in beeld.

[Reactie gewijzigd door houseparty op 1 september 2015 13:07]

Afschrijven absoluut niet. Het blijven goede kaarten, echter zijn het toch echt pure DX11 kaarten

The CPU kernen sturen parallelle streams naar de Async compute engine in verschillende queues (tot 64). De Async ce prioriteert het werk en stuurt het naar de specifieke compute units, op basis van hun beschikbaarheid

Maxwell 2 HyperQ wordt dus ge-bottleneckt in de grid management en de work load distributeur van zijn pipeline; HyperQ heeft maar één seriele pipeline.

AMDs Asynchronous Compute Engine zet 8 parallelle pipelines aan het werk, die een ieder afzonderlijk werken. Hierdoor ervaren AMD kaarten minder latency en kunnen zij efficiënter gebruik maken van de beschikbare compute bronnen.

Dit verklaart waarom Maxwell 2 (gtx 980ti) zo slecht presteert onder AoS in DX12, vergeleken met een simpele R9 290x. Async shading presteert dusdanig beter, dat AMD kaarten nauwelijks impact voelen.

GCN wordt gelimiteerd en dat zou door diens Peak Rasterization Rate of gtris/s kunnen zijn.

Anyway, om een lang verhaal kort(er) te maken: Deze problemen worden niet met nieuwe drivers opgelost, omdat het om hardware beperkingen gaat. Dat is het hele principe achter DX12

[Reactie gewijzigd door mascarpwn op 1 september 2015 13:36]

Lol jaloersheid is een vuil beest zeg ik dan altijd. :) Dan zou jij beter nooit upgraden en met een PC van de jaren stilletjes moeten blijven spelen met zo'n idioot gedrag.
War heb jij het in hemelsnaam over?
ik denk niet dat het een jarenplan wordt voor dx12 mainstay wordt van games. Zelf denk ik dat microsoft graag ziet dat er ontwikkeld wordt op dx12 juist omdat het een USP is van w10.
Waarom zouden gamers anders overschakelen? En volgens mij is hetzelfde gebeurt met dx10.
DX10 Is een heel slecht voorbeeld. De xbox was destijds DX9. En de consoles waren destijds in algemene zin het belangrijkste platform. Het heeft, op een paar uitzonderingen na, een flinke tijd geduurd totdat games echt DX10 features gingen gebruiken. Vaak toegepast als after thought bij het porten met halfslachtige integratie en stroomlijning in de game engine.
probleem: veel kaarten zijn niet DX12 compatible of slechts gedeeltelijk
solution: maak games met Vulkan ipv DirectX
Absoluut. Vulkan is in elk opzicht een superieure API, vergeleken met dx12; cross platform en maakt gebruik van SPIR-V zodat ontwikkelaars hun OpenGL/DX code kunnen converteren naar bruikbare Vulkan code.

@ Slingeraap2, ja ook deze hebben daar last van.

Het goede nieuws is dat eer DX12 volledig geassimileerd is (ongeveer over een jaar) zal Nvidia hun nieuwe Pascal based GPU's klaar hebben staan.
Is Vulkan niet de afstammeling van AMD Mantle API?
Is dat dan niet alleen voor AMD kaarten?

[Reactie gewijzigd door vSchooten op 23 september 2015 16:02]

Even een vraag tussendoor: Hebben de nieuwe midrange Nvidia 950's daar ook last van?
Klopt, maar voordat DX12 mainstream is en in AAA games komt, is de 970 waarschijnlijk al weer redelijk oud.

Dat de kaart geen DX12 ondersteunt maakt het nog steeds de beste kaart voor de prijs. Een ongekend laag energieverbruik terwijl je voor die prijs The Witcher 3 op Ultra met 60FPS kan draaien, dat is de 970. Daarbij komt ook dat de kaart nog een mooie tijd een van de toppers zal blijven.

Als je echt future proof wil gaan moet je inderdaad voor een Top-of-the-line AMD kaart gaan, maar als je gewoon nu en de komende jaren nog lekker wil gamen met laag energieverbuik, zou ik gewoon toch voor de GTX970 gaan.
nee niet waar: koop nu een nvidia... voor 2 jaar. en je kan er 1 jaar mee doen. dat maakt de kaart juist HEEL DUUR.
Nee, 1 jaar mee doen, waar heb je het over?

Je kunt met een 970 The Witcher 3, GTA5 en alle huidige en binnen de 2 jaar komende spellen gewoon allemaal op Ultra met 60FPS spelen. Omdat DX12 in sommige spellen gebruikt gaat worden, gaat niet opeens de GTX970 minder werken.
Uhh, nee. Ga voor de grap eens even Ark: Survival Evolved spelen met alles op max op je 970 en dan mag jij mij vertellen hoeveel FPS je haalt. :+

(Disclaimer: ik weet dat Ark nog niet -uit- is en huidige prestaties geen noodzakelijke indicatie geven van uiteindelijke prestaties maar het bewijs ligt op tafel dat er, vandaag de dag al, spellen zijn die grafisch meer kunnen verstoken dan jou 970 te bieden heeft)
maar maakt dat uit? Ik ken nog geen enkele dx12 game.
Klopt, maar je moet ook vooruit kijken en niet achteruit. Oude games draaien op beide eigenlijk wel lekker snel. Games die het gaan ondersteunen zijn bijv: Ark, Fable Legends, Arma 3, Deus Ex, Gears of War, Star Citizen, Sea of Thieves en er zullen er nog wel veel gaan volgen de komende tijd.
Ik vind dit wel een belangrijk item, bedankt voor de info.
Voor een kaart in deze prijs klasse is dit wel belangrijk te weten als je +/- 2 jaar vooruit wilt met deze kaart.
Dan vind ik goede DX12 ondersteuning belangijker dan bv. het mindere stroom verbruik van de 970 tov de 390. :P
Ben het eens met je verhaal, echter zeggen mensen nu opeens dat nvidea niet DirectX 12 compatibel is, wat ik iets overtrokken vind.

De nvidea kaarten profiteren niet van de zgn. Asynchtrone shaders binnen dx12 en missen daardoor een flinke snelheidswinst. Echter is niet meteen gezegd dat heel directx12 niet ondersteund wordt en de kaarten dus niet futureproof zijn.
_________________________________________________________________________
Zoals altijd is de BBG opgesteld door de community (met een admin)!
Heb je opmerkingen of bedenkingen en wil je volgende keer ook meedenken?
Houd dan volgend forum in de gaten in de maand oktober: Complete Systemen & Laptops

De argumenten voor deze BBG kan je in deze topics lezen:
Instap- en basisminisystemen
Basisgamesysteem
Mainstream-gamesysteem
High-end gamesysteem

Heb je toch nog andere noden, een ander budget of andere bedenkingen?
Neem dan zeker eens een kijkje in de up-to-date guide vol met goede alternatieven op de BBG:
[Guide][advies] Geschikte Onderdelen Kiezen
waarna je ook een topic volgens het DAA beleid kan maken in het Desktop Aankoopadvies forum.
_________________________________________________________________________

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 1 september 2015 07:11]

Prima guide, er is alleen net nieuws uitgekomen dat Nvidia GPU's DX12 niet/slecht ondersteunen omdat ze geen 'Asynchronous computing' ondersteunen.
(Tweakers) Waarom kiezen jullie voor de ASRock B85M Pro4 bij de Basisgamesysteem, en niet voor de ASRock H97M Anniversary die MAAR € 7,- duurder is en maar € 70,- kost, erg vreemd.

Ik zelf ben voor een Asrock Fatal1ty Z97M Killer gegaan, omdat de Z170 moederborden alleen maar DDR4 als + hadden wanneer ze uit kwamen en verders niks meer.

Zo als jullie kunnen zien bij de Gigabyte GA-Z170XP-SLI heeft hij alleen 1 x PCI Express x16 slot, running at x16 (PCIEX16) en eentje draait op 8x, en eentje op 4x.

Is wel triest dat er geen Z170 Socket 1151 moederborden zijn waar 2x PCI Express x16 slots op zitten.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 1 september 2015 16:25]

Ik zelf ben voor een Asrock Fatal1ty Z97M Killer gegaan, omdat de Z170 moederborden alleen maar DDR4 als + hadden wanneer ze uit kwamen en verders niks meer.
Dat vind jij! Er kunnen nu veel meer aansluitingen tegelijkertijd gebruikt worden zoals M2-SSD's, USB 3.1, etc. Bovendien is dit te upgraden en Hasswell krijgt niets nieuws meer.

Zie: http://nl.hardware.info/r...ie-lanes-en-zeer-flexibel
Zo als jullie kunnen zien bij de Gigabyte GA-Z170XP-SLI heeft hij alleen 1 x PCI Express x16 slot, running at x16 (PCIEX16) en eentje draait op 8x, en eentje op 4x.

Is wel triest dat er geen Z170 Socket 1151 moederborden zijn waar 2x PCI Express x16 slots op zitten.
1) Er zitten 3 PCI-E 16x sloten op.
2) Op een mainstream bord met Intel chipset heeft nog nooit meer dan 1 PCI-E-slot gezeten dat ook daadwerkelijk met 16x direct wordt aangestuurd (en dus niet via een controllerchip). Dit is al sinds er PCI-E is (Pentium 4 tijd dus).
3) Het draaien van 2x 16x heeft geen enkel voordeel ten opzichte van 2x 8x, dus wat is het probleem?

Als je meer dan 2 "echte" PCI-E-slots wil moet je een X99 chipset nemen met Haswell-E.

[Reactie gewijzigd door White Feather op 1 september 2015 19:37]

Dat vind jij! Er kunnen nu veel meer aansluitingen tegelijkertijd gebruikt worden zoals M2-SSD's, USB 3.1, etc. Bovendien is dit te upgraden en Hasswell krijgt niets nieuws meer.

Zie: http://nl.hardware.info/r...ie-lanes-en-zeer-flexibel
Dat kan ook gewoon met een Z97 MB, dus das onzin, ik heb ook gewoon 1x M.2, SATA Express op mijn MB zitten, en ok er zit USB 3.1 op, daar geef ik je gelijk in.
1) Er zitten 3 PCI-E 16x sloten op.
2) Op een mainstream bord met Intel chipset heeft nog nooit meer dan 1 PCI-E-slot gezeten dat ook daadwerkelijk met 16x direct wordt aangestuurd (en dus niet via een controllerchip). Dit is al sinds er PCI-E is (Pentium 4 tijd dus).
3) Het draaien van 2x 16x heeft geen enkel voordeel ten opzichte van 2x 8x, dus wat is het probleem?

Als je meer dan 2 "echte" PCI-E-slots wil moet je een X99 chipset nemen met Haswell-E.
Daar gaat het niet om het ging er om dat het niks uit maakt of je een Z97 of Z170 koopt geen enkel heeft 2x PCI Express x16 slot, running at x16 (PCIEX16) sloten, maar waarom zit er nog steeds niet gewoon 2x x PCI Express x16 slot, running at x16 (PCIEX16) das jammer, enigste plus punt kan zijn is DDR4 en USB 3.1, verders dus niks meer.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 1 september 2015 21:41]

[...]


Dat kan ook gewoon met een Z97 MB, dus das onzin, ik heb ook gewoon 1x M.2, SATA Express op mijn MB zitten, en ok er zit USB 3.1 op, daar geef ik je gelijk in.
Het klopt dat je ook M2 hebt op Z97, maar dat is dan op basis van PCI-E 2.0, met waarschijnlijk ook minder lanes dan 4 (dus veel trager), of het is op PCI-E 3.0 die wordt geleend van je grafische kaart en waardoor je dus nog maar 1 kaart kunt gebruiken en geen 2 meer.
Wie draait er dan nog Cf/sli? Volgens mij niet zoveel meer. Heeft er ook mee te maken dat CF/SLI draaien niet echt rendabel is. Vrijwel altijd ben je duurder uit dan de enkele kaart die ook op dat performance level zit, genereer je meer hitte en geluid en verbruikt meer stroom.

Wat dat aangaat doen Nvidia en AMD te weinig om SLI/CF aantrekkelijker te maken. De prijs is simpelweg te hoog, op meerdere vlakken.

Dan heb ik het niet eens over of CF/SLI uberhaupt werkt voor je spel.
Dat vind ik dan ook meteen het grootste nadeel van deze tech; het is afhankelijk van de game-enige! Foute benadering van het eerste uur, als je het mij vraagt. Het zou 100% op de hardware moeten draaien, 100% betrouwbaar en altijd; met elk spel. Het spel zou nml. niet eens hoeven te weten hoeveel GPU's/kaarten je systeem heeft.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 2 september 2015 18:20]

Ben ik volledig met je eens.

Er werd echter aangegeven dat er wel een M2 op Z97 kon en ook nog hoe vreselijk het wel niet was dat er geen eens 2 sloten waren met PCI-E 16x. Met een Z97 heb je dus met een M2 op volle snelheid (PCI-E 3.0 4x) niet eens 1x PCI-E 16x. Niet dat 8x boeit als je toch maar 1 kaart gebruikt.

[Reactie gewijzigd door White Feather op 3 september 2015 21:23]

Ik heb in het geval van dit high end gamesysteem geen van de suggesties doorgevoerd zien worden in het systeem, volgens mij is het meer admin dan community.
Waarom kiest tweakers.net voor het Basis systeem qua cooling voor een niet heel erg populair Be Quiet Model ( staat bij de CPU info )? welke 34 Eur kost. terwijl je voor 25 Eur , 2 populaire modellen kunt kopen zoals, voor een basis systeem steek je zo 10 eur in je pocket voor dezelfde prestatie, en tevens overal leverbaar :)

Cooler Master Hyper 212 EVO : pricewatch: Cooler Master Hyper 212 EVO

Gelid tranquillo Rev.2 : pricewatch: Gelid Solutions Tranquillo Rev.2

[Reactie gewijzigd door BioBlade op 1 september 2015 09:07]

Die Tranquillo Rev.2 heb ik ook maar ik moet zeggen dat hij aardig veel lawaai maakt onder load. Ik had daarvoor een Cooler Master die op dat punt aanzienlijk beter presteerde. Het is niet alleen de hardheid van het geluid maar ook de toonhoogte die ik als irritant ervaar.
Als je hem op PWM goed afsteld maakt zowat elke VGA kaart meer geluid als de Hyper 212 EVO of de tranquillo 2 :). Maar ik snap wat je bedoeld , je kunt tenslotte niet alles eisen van ''budget''.
Dat vind ik ook en dat had ik bij de vorige BBG ook al gemeld.

Ik heb namelijk vorige maand zowel de Be Quiet van 33 euro als de aangeraden Antec van 46 euro gekocht voor het in elkaar zetten van 2 basis-systemen. De Antec maakt veel meer herrie en de Be Quiet is lekker stil. Daarnaast is de Be Quit 35% goedkoper. Altijd de Be Quiet nemen dus!
10 euro verschil maar tussen die Sandisk 64GB en Adata 128GB. Dan zou ik ook voor het instap minisysteem 1 een 128GB schijfje selecteren. 64GB is namelijk wel heel erg weinig, zelfs voor simpel gebruik waarbij mensen zo enkele GB's aan foto's hebben.

pricewatch: Sandisk Solid State Drive 64GB vervangen voor pricewatch: Kingston SSDNow V300 120GB Je bent dan slechts 10 euro duurder uit.

[Reactie gewijzigd door ChicaneBT op 1 september 2015 10:54]

Yep, helemaal mee eens. Te weinig ruimte kopen om slechts een tientje te besparen is echt een flutadvies. 64GB is echt te weinig. Beter een tientje meer uitgeven om met dubbele capaciteit wel zeker te blijven van voldoende opslag.
De reden was dat er onder de 200 E gebleven kon worden...
Jammer dan dat er dan niet onder gebleven kon worden! De 64GB is naar verhouding gewoon te duur! Voor 1 of twee tientjes meer, praktische dubbele aan opslag, is gewoon een duidelijke keus.
2 euro boven het gestelde bedrag valt binnen de marge. Bij de game PC wordt er 142 euro te veel uitgegeven. 2 euro moet dan zeker makkelijk kunnen.
Aanvullende Informatie kwa PSU in het Mainstream Game PC :

De Seasonic S12G 450W is end of life verklaard door Seasonic. Anderhalve week geleden zijn de laatste 150 exemplaren naar de nederlandse webshops gestuurd. Hierna zal de voeding niet meer beschikbaar zijn in het Nederlandse kanaal (wellicht nog een beperkte kleine voorraad uit Duitsland, enkel duurder).

Het beste alternatief qua prijs / kwaliteit verhouding van het merk Seasonic is de Seasonic G-Series 550W 80+ Gold Modulair, welke is te krijgen vanaf een prijs van 76.00 Eur zie onderstaande weblink : pricewatch: Seasonic G-series 550 watt

Let je iets meer op je Budget dan is de M12II 520W Evo een goede keuze : pricewatch: Seasonic M12II Evo 520W

Deze informatie komt direct van de distributeur van Seasonic in de Benelux.

Voor vragen mail gerust :)

[Reactie gewijzigd door BioBlade op 1 september 2015 09:17]

Die is wel meteen een stapje hoger in wattage en prijs. Een goed gold-gecertificeerd alternatief lijkt me de pricewatch: Cooler Master V450 Semi-Modular.
Even wat advies over de combinatie van het basisminisysteem. Bij de combinatie van de volgende onderdelen:
  • AMD A8-7600 Boxed
  • Gigabyte GA-F2A88XN-WIFI
  • Scythe Kodati Rev.B
  • Kingston HyperX Savage HX321C11SRK2/16
Komt de koeler tegen de geheugendimms aan. Dat kan dus betekenen dat je de CPU-koeler weer los moet halen, en moet verschuiven. Let dus op dat je de koeler zo ver mogelijk van het geheugen plaatst. Misschien zelfs in andere volgorde plaatst, eerst het geheugen, dan de CPU-koeler.

Ter info een wel erg duidelijke foto bij deze advertentie :)
http://tweakers.net/aanbod/835308/gigabyte-ga-f2a88xn-wifi-+-amd-a6-7400k-+-scythe-kodati-cpu-cooler.html

[Reactie gewijzigd door mpol op 1 september 2015 13:09]

Grappig dat I7 niet (meer?) word meegerekend. Ik weet dat het dan best duur wordt maar als je al 1600 euro neer telt voor een systeem waarom dan geen i7? Is de i5 dan meer dan voldoende? (ik heb niet al te veel kijk op de nieuwe cpu's) Ik zoek ook een nieuwe setup na mijn Phenom x4 965BE.
In games presteert de i5 zowat gelijk aan de i7. Dit komt omdat bijna geen games gebruik maken van hyperthreading. Die paar fps die je ermee wint zijn het aanzienlijke extra geld gewoonweg niet waard. Je zou dat beter in een betere gpu kunnen investeren, wat veel meer winst in fps oplevert.
Ah ok, bedankt voor de info, dat van HT wist ik niet.
dat HT niets of nauwelijks iets toevoegt, klopt. alleend e i7 is ook standaard al hoger geklokt. Scheelt je al 0.5 Ghz out of the box. voor sommige niet de moeite waard, voor andere het geld meer dan waard.

alleen doel van de High End Systemen is niet om op 60 FPS op 1080P te lamballen maar elke laatste FPSje eruit te persen waar kan. En voor de laatste procentjes winst mag je met zoals bijna alles, diep in de buidel tasten.
"Wil je veel op hogere resoluties dan 1080p gamen, waarbij meer geheugen van pas komt, dan zijn de videokaarten van AMD interessant. De nieuwe AMD 390 en 390X zijn standaard zijn uitgerust met 8GB geheugen, wat ze zijn zeer geschikt maakt voor gaming op hogere resoluties."

Ik vind dit een matig advies want het suggereert 3 dingen:
1. Deze AMD kaarten zijn op 1080p matig -> Weinig verschil met aanbod van nVidia: http://www.guru3d.com/art...90_pcs_8gb_review,14.html
2. Meer geheugen is heilig voor hoge resoluties -> Dat is niet per definitie waar: http://techreport.com/blo...ch-video-memory-is-enough
3. Dat je met AMD kaarten juist op hogere resoluties kan spelen, terwijl 1440p wel een beetje de limiet is. Grappig genoeg doet de GTX970 op 4k resolutie het helemaal niet veel slechter: http://www.guru3d.com/art...90_pcs_8gb_review,24.html

Dat er AMD 390 kaarten worden aanbevolen heb ik geen probleem mee, prima kaarten die vaak iets beter presteren voor de prijs tov nVidia kaarten tegen redelijk wat meer stroomverbruik, maar geef dan wel de juiste redenen op. Op deze manier wordt er "misleidende" informatie naar buiten gebracht en verkeerde verwachtingen kan scheppen.

Verder gewoon een prima BBG hoor met een goede diversiteit van systemen :Y)
1. De staafdiagrammen in je bron vergelijken de R9 390 met de GTX 980, vergis je niet. De R9 390 presteert op alle resoluties zowat hetzelfde (en soms zelfs beter), maar is wel ruim 200 euro goedkoper. Dit is echt geen zuinig verschil. De directe prijsconcurrent, de GTX 970, wordt soms toch flink verslagen door de R9 390, en zeker op hogere resoluties. Afhankelijk van de game, that is.
2. Klopt, maar de 8GB is natuurlijk wel meer future-proof. Het kan zo zijn dat ontwikkelaars besluiten om videogeheugen extensiever te gaan gebruiken in de toekomst. Maar dat blijft gokwerk. :) Momenteel heeft de 8GB inderdaad geen voordeel.

Al met al is het denk ik duidelijk dat de R9 390 allround wat beter presteert, en dat voor een lagere prijs t.o.v. de GTX 970. Natuurlijk kan de R9 390 flink meer stroom verbruiken en is de GTX 970 wellicht een stuk beter overklokbaar.

[Reactie gewijzigd door JoepD op 1 september 2015 10:28]

Ben het helemaal met je eens. Het ging mij ook niet om de keuze zelf, maar meer om het dubbelzinnige advies. Mensen praten andere mensen snel na zonder precies te weten waar het over gaat, dus zeker voor tech advies (voor mensen die er niet helemaal in zitten zoals de doelgroep van deze BBG) vind ik het belangrijk om echt goed advies te geven om de goede redenen. In dit geval probeer ik te voorkomen dat mensen een GPU kopen met meeste geheugen, want meer gb is beter! |:( Van mij mogen ze bijvoorbeeld jou stukje zo copy-pasten.
Hier moet ik je gelijk in geven. :)
Je reactie is een beetje precies wat ik bedoelde: zeker met advies is het belangrijk niet te veel de generaliseren en te houden bij wat je nu zeker weet. Lees ook http://www.guru3d.com/new...pport-for-dx12-today.html voor een beetje nuanceering met betrekking tot jouw link. Als je dan TOCH wat wil zeggen over de toekomst, zet er dan uitdrukkelijk bij dat het om "geruchten" gaat, zodat je dus niet iemand "valse" verwachtingen geeft. In het geval wat ik aankaart zijn het gewoon dingen die je met 3 tellen zoeken gewoon kan vinden en getest zijn.

Daarnaast je weet in principe (tenzij je echt top-end hardware haalt) dat er volgend jaar weer nieuwe spullen uitkomen die toch weer beter zijn, en dat je na 2-3 jaar eigenlijk toch weer moet upgraden. Misschien met directx12 wordt dat al na 2 jaar. Nou prima toch, zet dat erbij in het advies en dan is iedereen blij.
Yes de meeste middle class gamers houden ervan om een kaart te halen die NU al slechter is dan de 390, en over een jaar compleet achtergelaten wordt..

Het gaat hier niet om geruchten, hou maar op met je "er is nog hoop" praatjes. Nvidia heeft pressure op Gamedevelopers gezet om DX12 niet te releasen, ze willen http://www.overclock3d.ne...ge_their_dx12_benchmark/1

Er is al sinds minstens een half jaar geleden gespeculeerd dat dit zou gaan gebeuren maar mensen blijven huilen dat het maar "rumors" waren. Nu zijn de keiharde benchmarks er die precies bewijzen wat al beweerd werd. Nvidia probeert zo lang mogelijk te stallen om nog hun precious high end GPU's te blijven verkopen want zodra de aap uit de mouw is weten ze dat niemand hun troep meer hoeft te hebben.
700 euri voor een videokaart, ben ik echt al zo oud dat ik dit veel vind?

Waar gebruik je dit in hemelsnaam voor? (Serieuze vraag).
Die videokaart gebruik je om bijvoorbeeld GTA: V op Ultra te kunnen spelen bij een resolutie van 1920*1080. De GTX 980 produceert dan nauwelijks speelbare framerates:
reviews: Grand Theft Auto V Benchmark: de pc-versie nader bekeken
eerlijk gezegt vindt ik dat onzin, een spel op max spelen betekent voor mij niet alle filters op het hoogst. de eye candy loopt amper op je verliest tientallen frames ps, met een videokaart de helft van die prijs red je het nog makkelijjk op de resolutie zonder te veel verschil te zien in kwaliteit.
Dat is precies wat ik bedoel. Het kan inderdaad zomaar voorkomen dat je door 1 of 2 opties waar je bijna niks van ziet met een dergelijke resolutie, een vrij grote framedrop geeft.
Het feit dat jij het niet erg vindt om niet alles op max te kunnen zetten verandert natuurlijk niets aan de betekenis van "alles op max zetten".
Alles op max betekent alles op max, dus ook die filters.
Je hebt wat mij betreft een punt door te stellen dat het verschil nauwelijks zichtbaar is en vanuit dat perspectief valt er inderdaad wat voor te zeggen om het met een goedkopere videokaart af te kunnen maar als je echt op MAX wilt spelen dan is zon 980 Ti wat je nodig hebt :-)
Ik zet hier altijd mijn vraagtekens bij maar in dit geval heb ik mijn hands on exp. Ik heb zelf een Windforce 980GTX en ik heb kort geleden GTA V nogmaals geinstalleerd om de performance even te bekijken. Ik heb ervaren dat ik met 1080P zonder problemen tegen de 70fps haal en zelfs op triple screen geen drops onder de 40fps. En ja, op een enkele option op medium heb ik alles op ultra staan.

Zelfde bij the Witcher 3.

Ligt het niet aan de totale combi waarvan gebruik word gemaakt? Of toch veel shit op de achtergrond draaien? "nutteloze" graphical options aanstaan welke veel geheugen in beslag nemen?
Op deze pagina staan screenshots reviews: Grand Theft Auto V Benchmark: de pc-versie nader bekeken
van de instellingen die zijn gebruikt voor de "ultra" instellingen.
Softest shadows, X8 Reflection MSAA, X16 Anisotropic Filtering, 8X MSSA.
Ik zal eens kijken of ik GTA nog geinstalleerd heb staan en eens checken wat mijn instellingen zijn. Volgens mij had ik 4x all around en X8 Anisotropic.

Buiten dat. Hetgeen wat ik voornamelijk wilde aantonen is dat met 1 of 2 opties op een iets mindere kwaliteit (iets inderdaad want op triple screen draai ik elk nieuw spel met 5760x1080) het nog steeds vele malen mooier is als bijv console kwaliteit. Buiten dit is er ook nog een zeer goede fps mogelijk welke met 1 of 2 filters in een hogere setting absoluut onmogelijk wordt gemaakt.

Het nadeel is dat er soms te veel word gekeken naar "alles moet vol aankunnen, en minimaal 60fps halen" terwijl in het geval van de 980GTX het makkelijk zo kan zijn (de Windforce zal niet de enige variant zijn waar dit het geval is) dat een kaart idioot goed presteert met een paar kleine setting aanpassingen.
Om dat laatste beetje prestatiewinst. Ik zie videokaarten altijd een beetje als E=MC2.

Wil jij van 50fps naar 60fps? Dan gaat de prijs geen 20% omhoog, nee die verdubbelt als het ware.

Vind het zelf ook zonde van het geld. Duurste kaart die ik ooit gekocht heb was iets van 320 euro. Kon je alles net medium tot high mee spelen, en was destijds de beste prijs/kwaliteit verhouding. Half jaartje later was dat ding nog geen 200 euro meer waard en kreeg hij al moeite met de nieuwste games. Sindsdien van het PC gamen afgestapt.

Ja, met een PC kán je veel meer power krijgen als een console, maar je betaald er dan ook dik voor.
Nou ik zit er niet op te wachten dat ipv een gamesysteem een console wordt aangeraden door tweakers. ;)
Overigens is een systeempje met een 750ti (ca 140euro) al genoeg om de huidige consoles alle hoeken van de kamer te laten zien. Je bent dan nog net wel wat duurder uit dan consoles , maar dat valt tenminste nog te upgraden Het duurt nog een hele tijd dat er nieuwe consoles komen. High end is idd erg duur om een PC te bouwen (Producenten streven ernaar omdat steeds duurder te maken lijkt het. De performance per dollar lijkt nauwelijks te groeien) , maar dan zit je een hele andere categorie performance dan de nu al verouderende consoles.
Heb je een bron of vergelijkingsmateriaal o.i.d. hoe je op die 750ti in vergelijking met de huidige generatie consoles komt? Specs kun je immers niet 1 op 1 naast elkaar zetten, gezien de software die erop draait anders is.
Misschien moet jezelf gaan zoeken naar bronnen die dat ontkrachten? Dit is namelijk met verschillend bronnen al wel eerder aan de orde geweest in reacties. De ps4 cpu bottlenecked de apu. YouTube staat vol met ingame vergelijking en daar zitten de 750ti toch gauw een stuk in framerate boven de ps4 zelfs met een i3.
Nouja dan maar een voorbeeldje :
https://www.youtube.com/watch?v=gGf4SVWEw2g
Een bronvermelding zou eerder regel dan uitzondering moeten zijn, ga het bewijslast iig niet verleggen ;)

Draait niet verkeerd zo te zien. Maar valt me op dat het nog steeds een scheve vergelijking in. Waar de ps4 in dat voorbeeld een constante fps heeft slingerd die er bij de pc nogal om heen. Meestal nét boven de 30 fps, maar ook vaak zat onder de fps. Dan zou ik persoonlijk alsnog eerder voor de PS4 versie gaan. Ik vind de stabiliteit belangrijker dan die paar keer dat je er net 1~3 fps meer uit trekt, die je op zwaardere momenten weer inlevert. Valt ook wel op dat de middelste grafisch minder is dan de buitenste twee maar dat zijn minimale verschillen.

Edit: net even prijs opgezocht, maar dat wordt wel een eventuele uitbreiding op mijn huidige HTPC, haalt hij net dat beetje extra binnen voor de enkele spellen die nog wel op de PC worden gespeeld :)

[Reactie gewijzigd door NightFox89 op 1 september 2015 13:28]

Droom maar lekker verder in je console wereldje ;)
Maar aangezien die bronnen al eerder door anderen zijn gegeven in eerdere discussies ga ik niet dezelfde discussies herhalen. Maar dat alle hoeken van de kamer laten zien is dan ook wel 'iets' overdreven behalve met een X99 configuratie misschien ? Maar ik snap dat vrij zinloos zou zijn ivm de kosten.
Maar als je prestaties van de huidige consoles tov het basisgamesysteem ziet dan ben je al toch eigenlijk al toe aan de ps5? (En dit is een vraag dus ik hoef niks te bewijzen ;) )
En ondertussen geeft een spel als openTTD of pharaoh nogsteeds evenveel speelplezier (voor mij dan).
Zeker. Vorige week vroeg mn neefje van een jaar of 10 of ik ooit had gehoord van "Red Alert 2" en of ik die had. Die scoorde direct pluspunten! :)
700 euri voor een videokaart, ben ik echt al zo oud dat ik dit veel vind?

Waar gebruik je dit in hemelsnaam voor? (Serieuze vraag).
Als je echt al zo oud bent zou je moeten weten waarvoor je zo'n "dure" kaart gebruikt..

Namelijk voor hetzelfde als waarvoor je in 1998 al een 3D Voodoo addon videokaart van 700 gulden kocht.. Om de nieuwste games in volle glorie met de nieuwste grafische mogelijkheden te kunnen spelen, dus op hoge resoluties met alle mogelijke details aan..

Zo moeilijk lijkt me dat niet te begrijpen, zelfs als je zelf het geld er niet voor (over) hebt..
Mijn 3Dfx voodoo kaart was maar 300 gulden, een heel verschil ;)
Heb je eenmaal nodig als je op 1440p, UHD (4k), 144Hz of een combinatie ervan op hoge graphics wil gaan spelen.
Minecraft ofcourse.

Ik zelf was een tidje van high end pc afgestapt maar vondt het altijd fijn als de pc de nieuwste games op full hd kon draaien en daarnaast een film op een extra scherm kon afspelen.

Dus je zit liever iets ruimer in je frames dan dat je onder de (toen 30) 60 frames komt.
En het is een beetje je hobby dus je vindt het ook gewoon leuk om te hebben he :)
Daar hoef je niet oud voor te zijn :P ik vond het al een rib uit mijn lijf toen ik 550 euro neer legde voor die van mij. Maar als je jezelf maar genoeg voor blijf houden dat het een eerste levensbehoefte is dan doet het minder pijn
Hopelijk worden nu niet alle "oudjes" over 1 kam geschoren met deze vraag :D (Als in zij die met Doom/Quake/Unreal/UT etc... zijn opgegroeid en nog steeds prima mee draaien met de nieuwste games :D)

Heb je nooit een Matrox + VooDoo 2 combi gehad a 1600 Gulden? Ik heb mij kapotgewerkt om het te kunnen kopen (koopavond + zaterdag + 's avonds vakken vullen + vakantiewerk )
Gast, als je echt oud bent is 700 euro een koopje voor zo'n top kaart. Mijn vader heeft vroeger een Hercules monochroom videokaart gekocht voor 900 gulden. Dus geen kleur en een resolutie van uit mijn hoofd 700x400 :9
Wat is aan te raden als je veel zware programma's gaat draaien zoals After Effects etc.?
Kan de Intel i5 4460 dat aan?
Ik denk dat je dan eerder moet kijken naar een i7. AE heeft wel baat bij hyperthreading. Ok is volgens mij een nvidea gpu beter ivm cuda. Al komt opengl ook steeds meer naar abobe dus zou een amd ook moeten kunnen
Is er niet een goede i5 die iets minder kost. Overklokken hoef ik niet.
Hmm als het een i5 blijft dan zou je eventueel toch de 4460 kunnen nemen of misschien de i5 4690 die is wat hoger geklockt.

Maak anders even een topic aan in desktop aankoop advies. Genoeg lui die willen helpen.

Volg wel even de post richtlijnen die worden wel eens vergeten en dan kan er een slotje volgen
Ja maar kan niet garanderen dat alles soepel loopt :)
dan kan je toch beter voor een i7 4790k gaan en misschien iets inleveren op de videokaart.
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Elektrisch rijden

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True