Op het eerste gezicht wijkt de MasterCase 5 weinig af van de behuizingen die we gewend zijn: een zwarte midtower met een rooster aan de voorkant. Toch verraden enkele details al dat het hier om een herziene CM-behuizing gaat. Zo zijn de plastic panelen afgehoekt om de behuizing een iets ranker uiterlijk te geven. Omdat de voor- en bovenkant schuine vlakken hebben, levert dat een hexagonaal frontpaneel op, mooi in de vorm van het Cooler Master-logo, dat overigens ook op de voorkant van het rooster prijkt. We zien verder twee roostertjes voor optische drives aan de voorkant. Het frontpaneel heeft centraal een powerknop, daarboven twee audiopoorten en aan weerszijden daarvan een zwarte usb 3.0-poort. Een activity-led en een resetknop completeren het frontpaneel.
De behuizing staat op voetjes die in dezelfde vorm als de twee handvatten aan de bovenkant zijn gebogen, meer symmetrie dus, wat wijst op oog voor detail. Aan de achterkant zit onderin een verwijderbare bracket voor de voeding, zodat je de voeding van buitenaf de behuizing in kunt schuiven. Daarboven zit een flink rooster voor extra luchttoevoer met ernaast de afdekplaatjes voor uitbreidingskaarten. Anders dan we gewend zijn, zitten er geen spijlen tussen die afdekplaatjes, zodat je dubbelslotskaarten zonder problemen kunt monteren. Het onderste plaatje is een speciaal exemplaar, waar je je usb-kabels van muis en toetsenbord doorheen kunt weven om diefstal op lanparties te ontmoedigen. Boven de uitbreidingssleuven zit de uitsparing voor het i/o-paneel, met ernaast een verschuifbare 140mm-ventilator.
Dan komen we op de verschillen tussen de MasterCase 5 en de Pro 5. De eerste heeft namelijk gesloten, stalen zijpanelen aan beide kanten, maar de Pro 5 wordt geleverd met een zijpaneel met venster. De onderste rand daarvan is overigens getint, zodat je de kabels van je voeding niet kunt zien. Ook aan de bovenkant divergeren de 5 en Pro 5; de MasterCase 5 heeft twee handvatten van staal met plastic covers, maar bij de Pro 5 is de achterste plastic cover vervangen door een plastic bovenkant met rooster dat de hele bovenkant bedekt. Daaronder kun je een adapter installeren die ruimte biedt aan radiators voor waterkoeling. DIe kun je overigens ook zonder adapter installeren, maar dan hou je weinig ruimte aan de bovenrand van het moederbord over.
De gedachte achter de MasterCase is dat je de behuizing naar behoefte kunt aanpassen. Je kunt instappen met de MasterCase 5 en die upgraden naar een Pro 5 door een losse bovenkant te kopen en het gesloten zijpaneel te vervangen door een met een venster. Wil je liever een Pro 5 zonder venster, dan hou je het gewoon bij het gesloten zijpaneel van de reguliere versie. De verschillen tussen de MasterCase 5 en MasterCase Pro 5 houden echter niet op aan de buitenkant, en de modificeerbaarheid van de behuizing evenmin.