Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Windows 10 Review

Een nieuwe Start op diverse vlakken

Conclusie

Zoals de titel van dit artikel aangeeft, draait Windows 10 om veel meer dan een nieuw startmenu. Sterker nog, dat is juist een van de minst ingrijpende en minst interessante wijzigingen. Het staat wel symbool voor een bredere reeks aanpassingen, waarmee Microsoft de goodwill van desktop- en laptopgebruikers, die het na Windows 8 deels is kwijtgeraakt, moet terugwinnen. Zaken als virtuele desktops, de verbeterde trackpad-ondersteuning, tweaks aan de command prompt en ook het nieuwe startmenu maken van Windows 10 in de dagelijkse praktijk een fijner besturingssysteem dan voorgaande versies, Windows 7 incluis.

Met Windows 10 heeft Microsoft grote stappen gezet met het samenvoegen van de twee 'werelden' waaruit Windows 8 bestond: die van 'ouderwetse' applicaties die in vensters draaien en de fullscreen moderne apps. Dat schisma is met Windows 10 voor een groot deel verleden tijd, waardoor je niet meer het gevoel hebt constant tussen interfaces en werkwijzen te moeten wisselen.

Voor gebruikers van tablets en convertibles zijn de wijzigingen ten opzichte van Windows 8 niet groot, maar het gros draagt bij aan een betere gebruikservaring. Dus hoewel het idee kan ontstaan dat Windows 10 alleen interessant is voor desktopgebruikers, is het voor mensen die een tablet of convertible gebruiken in onze ogen eveneens een waardevolle upgrade.

Microsoft kan echter niet op zijn lauweren gaan rusten, want er is nog veel werk te verzetten. Hoewel steeds meer apps en onderdelen in een nieuw jasje gestoken worden, blijft Windows zitten met legacy die steeds meer uit de toon begint te vallen. Daarnaast zijn er onderdelen van het besturingssysteem, zoals Microsoft Edge en de Settings-app, die nog verder moeten worden uitgebouwd. Ook de visuele afwerking voelt nog wat 'basic' aan.

Vroeger hadden we moeten concluderen dat zulke updates waarschijnlijk pas met een service pack zouden komen of met de volgende grote release. Microsoft is echter van plan om Windows 10 tussentijds te blijven updaten, de apps via de Store en onderdelen van het besturingssysteem via Windows Update, in lijn met het idee van Windows als een service. We zijn dan ook erg benieuwd hoe Windows 10 er over een jaar uitziet.

We kunnen deze review niet afsluiten zonder antwoord te geven op de vraag die bij veel lezers op de lippen zal branden: moet ik upgraden? Dat lijkt ons, zeker omdat de upgrade gratis is, een makkelijke keuze, zolang je hardware alles ondersteunt. Er zijn zeker nog zaken die Microsoft in de komende maanden kan verbeteren, maar de versie die op 29 juli uitkomt, is in onze ogen al een beter besturingssysteem dan zijn voorgangers.

Reacties (579)

Wijzig sortering
Link naar de officiele Windows 10 ISO's hier:
https://www.microsoft.com...are-download/windows10ISO

edit:
Je wordt soms doorverwezen naar deze pagina waar je een media creation tool kunt downloaden.

[Reactie gewijzigd door FREAKJAM op 29 juli 2015 13:03]

Bedankt!

Als ik het goed lees, kan ik deze ook gewoon gebruiken voor een clean install?

Context: vriendin heeft nu laptop met Windows 8.1 OEM (dus geen productkey) ik wil daar graag dan Windows 10 van maken en dan gelijk de HDD door een SSD vervangen. Ga ik dat voor elkaar krijgen met bovenstaande links?

Aangezien ik zelf lekker in Windows 7 met product keys ben blijven hangen en voornamelijk Linux gebruik, ben ik niet meer helemaal bij hoe dat tegenwoordig werkt met die ingebakken productkeys.
volgens mij zitten OEM licenties aan het mobo gekoppeld. maar wil je de hdd klonen of een verse instalL?
eerste zou geen probleem moeten geven
tweede durf ik niet te zeggen, eventueel eerst windows 8.1 en dan direct 10 eroverheen. SSD/usb duurt de instal niet zo lang :)
Ik wilde een verse install. Dan ben ik gelijk van al die bloatware af. Als ik de FAQ goed lees, zou het moeten kunnen.
Hier ben ik ook benieuwd naar. Na een reinstall van Windows 8.1 op mijn Dell laptop met een normale ISO (ik wou van de bloatware af) werd er gelijk gemeld dat ik illegale software gebruik. Als ik nu de hdd wipe en Windows 10 installeer zou hij dan werken ivm de OEM sleutel op het moederbord?

[Reactie gewijzigd door HitDyl op 29 juli 2015 09:14]

De tool werkt uitstekend. Duurt ff voordat hij gedownload is maar dan kan je keurig een ISO en usb stick maken.

Wat mij opvalt in deze review is dat de titelbalken vam de vensters niet Wit zijn. Juist het wit op wit maakt maakt windows 10 zo slecht visueel bruikbaar op de desktop. Samen met platte start menu (op alphabet) en de taakbalk die geen ornamenten laat zien tussen de applicaties is Windows 10 nog slechter bruikbaar op de desktop dan Windows 8. Het startmenu is (nog) prima op te lossen (Start8) maar de taakbalk en verplichte witte windows (nog) niet. Microsoft geeft hiermee toch een signaal mee dat traditionele desktop applicaties tweede keus zijn tov ModernUI applicaties die nu prima in de Win 10 desktop draaien en er gelikt uit zien.

ModernUI komt nog heel veel te kort om een volwaardige vervanger van desktop software met veel details en functies te komen waarbij subtiele maar wel degelijk aanwezige visuele guidance een noodzaak is. Juist deze desktop software geeft Microsoft Windows meerwaarde tov HTML5 of Android/ IOS. die hier allen (nog) niet aan kunnen tippen.

Voor mij is dit een rede om voorlopig de ISO alleen op de test machine te draaien want als dekstop poweruser is Windows 10 in de huidige vorm onbruikbaar.
Je kan ze gelukkig wel wijzigen,
er zijn zelfs 2 manieren:

1 via Winaero Tweaker
2 Via een kleine hack in de msstyles file

Bron: http://winaero.com/blog/get-colored-title-bars-in-windows-10/
klopt, die gebruik ik ook :-) net zoals de tweakers redactie (wat dus aangeeeft dat het een groot probleem is) .Probleem blijft dat je nog steeds niet kan zien welk window active is. Je kan ze allemaal een andere kleur geven maar geen verschillende voor active and niet active window. En dan nog is het de vraag hoelang Microsoft dit gaat toestaan.

In de Preview fase van Windows 10 heeft Microsoft op een kinderlijke manier start8 al gefrustreerd door een installer met de specifieke naam van Start8 niet uit te voeren. Ze weten dus al hoe het publiek gaat reageren op dit soort maatregelen.

In de Win2000 tijd waren er ook alternatieve desktops die mooier en beter werkte dan explorer.exe (= niet alleen de filemanager) en met XP, Vista en 7 en 8 en 10 heeft Microsoft het onmogelijk gemaakt om een andere window manager of desktop omgeving te gebruiken. Iets wat in de Unix wereld al 30 jaar heel normaal is.

Heel jammer dit want juist Desktop software kunnen combineren met touch software zal het verschil kunnen maken voor Microsoft op alle platformen. Wat is er niet mooier dan full feuture Office 2010 kunnen draaien in desktop modes ala XP of W7 op je tablet of smartphone in een doc en zodra je hem uit de doc trekt schakelt de GUI over naar touch modes met de bijbehorende (en ook nu nog beperkte) GUI maar je toch makelijk 50% van de functies hebt waarmee je heel veel al kan doen.

Nu is ModernUI op alle platformen kansloos, immers IOS en Android Eco systemen zijn mijlen ver voorruit en de desktop doet het niet behalve op de Win10 desktop en dan is het kreupel. En juist die desktops kunnen nu weer Prima Win 7 of IOS of Linux draaien. Kortom alles wat Microsoft nu te bieden heeft is (nog) tweede of derde rangs. Daar verover je de wereld niet mee, zeker niet nu de marketeers de laan uit gaan bij Microsoft.

[Reactie gewijzigd door tweakerspim op 29 juli 2015 13:06]

Huh, beweeg je muis over de rand van een window en je kan meteen scrollen zonder te klikken, probeer het maar je kan twaalf of meer, Windows open hebben op verschillende schermen maar waar je muis is, dat is de gene die actief is.
Een voorbeeld van wit op wit voor degene die WIn10 niet hebben getest
http://www.windowscentral.com/sites/wpcentral.com/files/styles/larger_wm_brb/public/field/image/2015/05/backup-restore-windows-10-10122.jpg

Een van de dingen waar Windows 3.11 op uitblonk in 1993 is dat het er voor zorgde dat je niet elke keer tussen muis en toetenboard hoefde te schakelen. In Windows 10 is geheel tegengesteld, je moet steeds switchen tussen muis en toestenboard shortcuts. Het muis volgen van een actief window is al heel oud en ooit X Windows default en kan handig zijn maar als je veel typt is het ronduit irritant.

Dat dit in 2015 geaccepteerd wordt is raadsel 8)7

[Reactie gewijzigd door tweakerspim op 29 juli 2015 19:22]

Dat voorbeeld van die witte is toch gezocht, zelf op het minuscule schermpje waar ik op kijk zie ik verschil tussen de Windows. Ik heb het over de muis die een nieuwe Window in gesleept wordt en waardoor de window actief wordt. Je kan zonder te klikken verder gaan.
Dat vind ik dan echt een goede verbetering dat je niet eerst ih venster moet klikken voor je kan scrollen. Ik heb mij daar altijd al aan geergerd. Komt de productiviteit zeker ten goede.
Eindelijk. Dit was één van mijn grootste kleine ergernissen bij Windows. Typen in het ene venster en even wat verder scrollen in een ander.
Blijkbaar hebben ze niet alleen de virtuele desktops afgekeken van Linux (of werkt Mac OS X ook zo?).
Eerst zeg dat het je opvalt dat de vensters niet wit zijn? Om vervolgens een statement te maken dat wit op wit visueel slecht zichtbaar is. Welk wit op welk ander wit bedoel je?
Microsoft werkt nog steeds met alle uitgevers van de traditionele programma's samen waarom denk je, of waar haal je het vandaan dat het niet hun prioriteit is?
Windows 10 forceert witte titel balken. Dus stapel een paar windows op elkaar en het is geheel onoverzichtelijk en lelijk. Nu kan je via een truckje, - dus om Microsoft code heen die actief alle kleur omzet naar wit voor windows ornamenten - een andere kleur kiezen. Dan ziet het er al een stuk beter uit maar de functionaliteit om actieve windows anders te kleuren is nog steeds niet terug,

Het valt mij op dat in bijna alle foto's en video's de witte op witte windows weg gelaten worden incl de video van dit artikel. De meeste foto's tonen helemaal geen open windows en als die er wel in staan, hooguit 1 met modernUI er in. Klassieke applicaties waarvan er meerdere openstaan worden niet getoond (....) Dit is toch de essentie van WIndows, meerdere applicaties draaien met complexe functionaliteit. De Win10 desktop is op dit punt nog een stap terug van Windows 8.1 wat al een stap terug is tov XP of 7.

Nu Microsoft het aantal applicaties in het start menu heeft beperkt tot maximaal 512 kan je je afvragen voor wie Windows 10 bedoelt is. Het is meer een concurrent voor ChromeOS dan voor WIndows 7

[Reactie gewijzigd door tweakerspim op 29 juli 2015 17:01]

Nu Microsoft het aantal applicaties in het start menu heeft beperkt tot maximaal 512 kan je je afvragen voor wie Windows 10 bedoelt is. Het is meer een concurrent voor ChromeOS dan voor WIndows 7

Volgens mij is Windows 10 voor iedereen, behalve jou bedoelt :)

Ik ben er in ieder geval uiterst tevreden over, net als volgens mij vrijwel iedereen. Daar waar iedereen vraagtekens bij vista en windows 8 had + commentaar, zie ik iedereen zeer positief over windows 10 spreken, waaronder ikzelf.
Ok, voor mij praat je complete onzin en ben je een beetje op zoek naar iets negatiefs. Ik ken namelijk haast geen programma's die alleen wit zijn of niet in te stellen zijn.
In mijn Autodesk map in de all apps lijst heb ik alleen al 15 programma's staan en kan daar net zoveel mappen kwijt als ik wil, ik denk dat je in de war bent met hoeveel kleine tegeltjes/snelkoppelingen je kan pinnen in het starmenu, er zit ook een limiet aan het aantal snelkoppelingen wat op de desktop geplaatst kan worden. Dat is een fysieke limiet en heeft niets te maken met jou conspiracy theorie...
installeer windows 10 en huiver......
Doe even gewoon. Niemand huivert er. Zie ook de eerste reviews op het internet. Ben er nergens tegen gekomen dat wat je zegt een punt zou zijn. Zeker niet voor een OS in ontwikkeling.

Heb je trouwens aan het Insider programma deelgenomen? Dan had je gedachte een bijdrage kunnen leveren. Nu levert het niets op...
Absoluut heb ik mee gedaan aan het insider programma, en in het begin had ik goede hoop dat het goed zou komen. In Dec 2014 ging Win 10 de verkeerde kant uit lopen en dan is het vechten tegen de bierkaai. Win 10 is oude Win 8 wijn in nieuwe zakken. De desktop is voor ModernUI ingericht en ModernUI functioneert nu ook prima in de desktop. Echter de deskop gebruik ik voor traditionele Applicaties en die komen er maar bleekjes vanaf, Microsoft heeft zelfs nog meer desktop functionaliteit verwijderd.

Win10 heeft wel een plus punt,: Het moet super compact in een VM te krijgen zijn en dan de applicaties via RDCP serven. Dus zonder GUI en HW drivers. Deze VM kan dan een prima "Microsoft Box" vormen in een Linux, Android of IOS omgeving. Heb je de Microsoft Desktop niet nodig!

[Reactie gewijzigd door tweakerspim op 30 juli 2015 10:19]

Maar mijn huidige win8.1 installatie is niet geactiveerd omdat hij de OEM key niet gebruikt op een retail ISO. Ik kan waarschijnlijk dus niet upgraden naar Windows 10. Daarom hoop ik dat zonder rompslomp de Win10 iso wel gewoon de OEM key pakt.
Als ik de FAQ op de site goed lees, zou dat wel het geval moeten zijn. Er staan namelijk een aantal vragen over OEM installaties in en daaruit krijg ik niet de indruk dat de ISO alleen voor retail is.

Had ik ook niet ergens gelezen dat illegale gebruikers gratis een licentie/upgrade naar legaal zouden krijgen?
Bij mijn weten wel een upgrade, maar geen licentie hoor ;)

Blijkbaar ook geen upgrade:
Artikel: Microsoft wil gebruikers illegale Windows 10 'aantrekkelijk aanbod' doen

[Reactie gewijzigd door Bekers op 29 juli 2015 12:04]

Ik heb de OEM key uitgelezen via een of ander tooltje, en heb een ISO gedownload, MD5sum gegenereerd, en vergeleken met die op de officiële MS download sites om te verifiëren dat het een niet-gemanipuleerde ISO is.
Met die ISO + Key heb ik vervolgens in Virtualbox een Windows installatie gemaakt en geactiveerd.
Geen enkel probleem. Asus OEM.
Als het in Virtualbox kan, dan moet het direct op de hardware ook kunnen.
edit: Stapje vergeten, ik ben een Linux gebruiker. Dus Virtualbox draait onder Linux en Windows alleen voor als ik Windows software nodig heb. Anders zou ik 2 installaties hebben, en dat mag natuurlijk niet.

[Reactie gewijzigd door thegve op 29 juli 2015 11:50]

Tool werkte geweldig. Geen problemen ondervonden om van Win7 naar Win10 te upgraden, gisteren.
Allerlei problemen gehad. Spellen werkten niet meer. toen terug naar windows 7 middels de optie die windows 10 daarvoor biedt, herkende geen enkel usb apparaat meer :(
Ben ik ook benieuwd naar! Is daar inmiddels al een antwoord op?
Ja je kunt tijdens de upgrade via bovenstaande link kiezen voor een clean install. Ik heb het gisteravond gedaan, het was de meest vlekkeloze windows installatie die ik ooit heb meegemaakt!
Aansluiten op Dutch Lion. Hoe zit het met een clean install en upgrade naar windows 10?

Kan de clean install ook de upgrade naar windows 10 zijn? Of moet je eerste updaten naar windows 10 om de nieuwe windows 10 key te krijgen? Zodat je vervolgens een clean install kan doen?

Of zet hij met de clean install ook de windows 8.1 key om naar een windows 10 key?
Upgrade eerst grote_oever.

[Reactie gewijzigd door TerrorToetje op 29 juli 2015 09:40]

Upgraden inloggen met een Microsoft account en daarna een clean install. Op deze manier zet je de product sleutel om en koppel je deze aan een Microsoft Account. :)
Denk eerst de HDD in SDD vervangen door cloning; als windows 8.1 weer werkt en geactiveerd is (gebleven) dan de upgrade naar windows 10 uitvoeren. Dan blijft de windows versie geactiveerd.

Eventueel doe je dan een refresh/reset en wis je alle gegevens en installeer je software opnieuw.
@Dutch Lion, Ik heb zelf ook een oem installatie, er bestaan wel tooltjes om de key uit te lezen. Dit hielp bij mij voor een verse installatie toen ik mijn hdd naar een ssd veranderde. Vooral ook omdat de kloon niet op de recovery partitie werkte was dit de enige optie voor een herinstallatie.
Je kunt hier gewoon legaal bij MS een W8.1 downloaden incl. tool om hier een stick of dvd van te maken. Dit werkte voor mijn laptop waarvan ik de hdd heb vervangen voor een ssd perfect. De key voor de installatie zit in het bios van de laptop gebakken en deze versie kan daar gewoon gebruik van maken.

[Reactie gewijzigd door jbhc op 29 juli 2015 20:20]

"Context: vriendin heeft nu laptop met Windows 8.1 OEM (dus geen productkey) "
volgens mij klopt dit niet,iedere windows heeft een productkey,en die kan je makkelijk vinden met software als "SIW" of "AIDA64"(betalend) of gratis (open source) software.
Alles wat in je pc - laptop zit word getoond
Geen productkey in de zin van een sticker o.i.d. Dat leek me wel duidelijk uit het hele verhaal.

Natuurlijk zit er ergens een productkey. Echter die tooltjes geven niet altijd de goede key terug. Je kunt dus nooit controleren of je de goede key terug krijgt.
Je moet eerst een upgrade uitvoeren om een nieuwe licentie te verkrijgen. Hierna kan je met behulp van de ISO een clean install doen, mits je je win10 serienummer hebt ontfrutselt. (Ik dacht dat nirsoft keyfinder win10 al ondersteund)

Wat je ook kan doen is in de instelling voor een systeemreset kiezen, dan heb je de serienummer niet nodig.
Eerst hdd vervangen dan oude OS er weer op zetten en dan pas upgraden.
Welke versies staan er precies in de ISO? Allemaal, of alleen de 'thuisgebruiker-versies'?
als je hem had gedownload had je kunnen zien dat je met deze tool een usb drive of een DVD kunt maken. Je kunt de taal kiezen, de versie (pro of home) en of je de 32-bit en/of (!) de 64-bit versie wilt hebben.

Let er wel op dat als je gaat updaten je niet een Home versie kunt updaten naar Pro en dat je bij een update niet een andere taal kunt installeren dan je al geïnstalleerd had.
Ik heb Windows 7 pro Engels (gisteren een format en clean install gedaan) geüpgraded naar Windows 10 pro Engels, via configuratiescherm makkelijk hem op Nederlands kunnen zetten:)
De Media Creation Tool biedt alle versies aan. Zowel Home als Pro (in normale en N-variant), alsook de x86 als de x64-versie en de keuze uit alle beschikbare talen. Je hebt geen serienummer nodig voor het downloaden van Windows.

Deze tool vind ik een uitkomst. Makkelijk voor als je snel een ISO van Windows 10 nodig hebt. Erg goed gedaan van Microsoft.

[Reactie gewijzigd door My_self op 29 juli 2015 08:53]

Is zeker erg handig. Nog mooier zou het geweest zijn als je één USB-stick aan kan maken waar zowel de Pro- als Home versie op staat in zowel 64 en 32 bits zodat je maar één stick bij je hoeft te hebben. Je kan nu wel de 64 en 32 bits samen op één stick zetten, maar dan moet je dus kiezen tussen Pro of Home..

[Reactie gewijzigd door Tranquility op 29 juli 2015 20:05]

Je kunt kiezen welke versie je wilt creëren, Home of Pro en dan ook nog de taal en 32/64 bits (eventueel een medium met beide bitversies)
Ok, alleen de thuis-versies dus. Geen Enterprise.

(edit, bedoel Enterprise ipv Ultimate)

[Reactie gewijzigd door keverjeroen op 29 juli 2015 08:56]

Die bestaat ook niet meer.
Die bestaat wel degelijk nog steeds, maar zal vast als een aparte ISO/bestand geleverd worden, daar die versie niets heeft waar je wat aan hebt als thuisgebruiker.

Hier is een lijstje met verschillen tussen de verschillende desktop versies.

En hier een omschrijving van al de 7 verschillen smaken van W10.
tja, eerst zei die ultimate en nu enterprise. ultimate bestaat niet meer. :p
Klopt.. via een MSDN account kan je die ISO wel krijgen.
Blijkbaar is de iso net verdwenen en word je nu automatisch doorgestuurd naar mediacreation tool
Het is net vanaf welke manier je de link volgt. Vanaf mijn telefoon werkt het wel maar vanaf firefox op de desktop kom ik bij de mediacreation tool.

Deze link werkt wel: http://software-download....59899971db160a5de29b33386
kun je met deze ISO nu een complete schone installatie uitvoeren, of ben je altijd afhankelijk om eerst windows 8 te installeren en daarna te upgraden ?
Daarmee download je de ISO...
De link die jij aangeeft daarmee maak je gebruik van de MediaCreationTool. Maar hiermee kan je dus je pc toch ook upgraden naar Windows 10? Dan heb je die GWX tool toch helemaal niet nodig?

Edit: Ik zie dat meer mensen dezelfde vraag hebben. Wat 33Fraise33 en MegaTronics vragen wil ik ook graag weten :).

[Reactie gewijzigd door Vitruvian op 29 juli 2015 08:22]

Ja dat kan, enkele uren geleden gedaan op die manier
Ik draai deze net op mijn laptop en ik kreeg de optie om deze PC te upgraden, kijken wat dat doet.

Lijkt een mapje te maken net als ~BT, maar nu $Windows.~WS.
Misschien een domme vraag, maar kun je met deze tool ook je huidige windows upgraden. Bij het starten krijg je wel de optie upgrade huidige systeem, maar geld dan ook de 'gratis' upgrade?
ik laat het je zo weten, ben hem nu aan het downloaden :)
IK ga trouwens van 7 Home premium updaten :)
Voor het geval iets uit zou maken
http://i.imgur.com/4qj4pa9.png
Aha je bakt de ISO. Als je die media creation opstart krijg je daar ook de optie upgrade te staan. Ik was benieuwd of die de 'gratis' upgrade doet. Maar als een boot vanaf de ISO ook het gewenste resultaat geeft vind ik het ook best. :p
Ik heb de upgrade gedaan via die tool. Heb niks hoeven te betalen en ook mijn product code niet in hoeven voeren.

Alles leek goed te werken, nog wat updates gedaan. Daarna had ik zoiets van ik ga me pc opnieuw opstarten, hangt nu al 15 min op het restarting beeld 😁

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 29 juli 2015 09:04]

Omdat het een upgrade is ;)
Ja maar hij vroeg of de upgrade gratis was en daar geef ik antwoord op 😁😝
Dan heb ik niets gezegd ;)
Dat upgraden duurt wel erg lang trouwens :D
okee ja misschien dat ik er vroeg bij was, incl het downloaden / installeren ongeveer 30 min kwijt geweest.

Maar jongens ej wat is mijn vriendin blij voortaan ( heb een xbox one + pc in de woonkamer ), normaal altijd gezeul met een externe kist van een hardeschijf om een filmpje te kijken op de TV ( streamen via windows 7 was niet echt geniaal..
Nu in windows 10, rechtermuisknop op de film en staat er direct mijn tv bij en streamt met perfect beeld + geluid kwaliteit na de TV ( ja eerst kon het ook standaard maar 9 van de 10x stond mijn tv er niet bij of was er geen beeld of geluid, en andere tools nooit mee bezig gehouden, nu werkt het out of the box direct perfect )
+ heb nu die xbox app, en ben nu een xbox one game aan het streamen naar mijn pc /pc scherm. TV staat uit, oftewel daar kan zo'n leuke hollandse serie opstaan voor mijn vriendin terwijl ik aan het xboxe ben op mijn pc scherm.

Werkt totzover echt tot in perfectie gewoon. Niks geen moeilijk gedoe met installaties, out of the box gelijk raak.
en de input lag tijdens gamen?
Geen input lag, gewoon instant alles. Enige verschil is de resolutie die is lager met streamen, voor de rest niks anders.
Heb de xbox op 1 meter van de router ( bekabelt ) en de pc zit zo'n 5 meter kabel aan. Draadloos weet ik niet hoe dat functioneerd, maar daar kan je uiteraard wel weer wt van lag verwachten
Dat is wel nice als er geen lag merkbaar is.
Het ging bij mij als een tierelier. Ook het downloaden ging met volle snelheid (40 mbit). De eerste indruk is GOED.
Hij is hier in totaal al neer dan een uur bezig. Nu op 84%.
Heb tussentijds wel een error gehad. Misschien ligt het daaraan.
Ik heb deze link gebruikt.
https://www.microsoft.com...are-download/windows10ISO

Lijkt tot nu toe allemaal nog goed te gaan :)
Ik ben ook bezig, lijkt hier ook goed te gaan. Handig dat het zo kan want via de GWX tool heb ik nog geen melding gekregen oid.
Ik dus ook niet, dus dan maar zo :)
Goede tip! Ga ik nu mee aan de slag :)
Bedankt! Downloading...
Kan ik deze gewoon gebruike als upgrade? Ik heb geen zin om te wachten op de melding.
Hmm ik heb de mediacreator gebruikt om iso te downloaden maar bij de verificatie loopt hij vast en krijg ik de melding er gebeurd iets...
Iemand een idee hoe dit kan?

UPDATE Graag op lokale schijf eerst de iso opslaan bij het verifieren gaat dat niet helemaal goed op een netwerkschijf.

[Reactie gewijzigd door stijn12 op 29 juli 2015 11:24]

Moet ik de Windows 10 pro nemen of de Pro N. Ik snap die N varianten niet
Wifi Sense heeft ook z'n risico's. Zie: http://www.rockpapershotg.../windows-10-wifi-sharing/

Als Wifi Sense aanstaat wordt jouw wifi-wachtwoord automatisch gedeeld met al je Outlook/Skype/FB contacten die Win 10 gebruiken (dat zullen er met de gratis upgrade een hoop zijn). Maar als zij inloggen wordt het netwerk beschouwd als 'hun' netwerk en wordt het wachtwoord dus ook met hun contacten gedeeld.
En deze optie staat automatisch aan. Natuurlijk zal het in de praktijk meevallen, maar in de praktijk betekend het ook dat veel mensen niet weten waarom ze het uit zouden willen zetten (standaard aan is immers goed, toch? :/ ) en zullen zij geen controle hebben over of hun gasten op het netwerk met alle privileges kunnen komen.
Eindelijk, in plaats van iedereen een eigen wifi netwerk heb je nu overal wifi als je dit aan hebt en genoeg vrienden met Wifi wachtwoorden opgeslagen kent.

De bedoeling van Ms is dus om één grote hive te creëren waarin je nooit meer die domme wachtwoorden hoeft uit te wisselen. Ik zie dit als groot voordeel. En als je jezelf bedenkt dan verander je je wifi wachtwoord toch? Dan klopt het meteen niet meer.
Maar zie je hier dan het potentiële gevaar niet in? Binnen no-time heeft zowat iedereen ieders wachtwoord. Jou vrienden hebben weer vrienden/kennissen die jij niet kent of wel kent en juist niets mee te maken wil hebben (om wat voor reden dan ook).
Dit zou standaard uit moeten staan en wanneer je het aan zet zou je het ook expliciet aan moeten kunnen geven met wie je het wil delen.

Ik geef veiligheid een hogere prioriteit dan gemak in dit geval!

edit
Trouwens, wanneer mensen mijn wifi ww willen hebben zeg ik gewoon dat ze maar in de meterkast moeten kijken, daar hangt een briefje. Is toch geen moeite?

[Reactie gewijzigd door Dunky555 op 29 juli 2015 13:43]

Gelukkig is het niet zo. Het netwerk wordt alleen gedeeld als de vriend zelf het wachtwoord weet. Dus jij kiest per netwerk of je deelt of niet, dan blijft het bij hem.
Aah, onderstaande tekst uitleg geeft meer duidelijkheid. Al blijft het gevaarlijk denk ik. Niet iedereen is even goed (lees: heel slecht) met pc's en blijft het toch en risico. Maar goed, ik ga het zelf eerst even proberen en kijken hoe het is een dezer weken op mijn notebookje. Dan trek ik mijn conclusies wel.

Borusbulldog
@aTmosh • 29 juli 2015 17:30
Nogmaals, alles wat jij zegt geldt enkel voor netwerken waarvan jij aangeeft ze te delen, wat standaard niet wordt gedaan. Wifi-sense staat aan maar werkt enkel op de netwerken waarvan jij aangeeft dat ze geshared moeten worden.

Afhankelijk van je instellingen vormt Wifi Sense een potentieel risico, niet onafhankelijk. Privacyschendend is het ook niet omdat jij zelf aangeeft de key wel of niet te delen.

1. Alleen als jij het aangeeft
2. Geldt voor alles maar dan ook alles dat jij online doet
3. Net als al het andere dat jij online doet
4. Zou fijn zijn als daar een standaard voor komt maar dit is een probleem omdat meerdere partijen verschillende oplossingen toepassen.
5. Klopt, is ook niks mis mee, je netwerk-sleutel wordt namelijk niet standaard gedeeld.
6. Als je het deelt met derden zijn ze aanwezig bij je netwerk, een beetje eigen verantwoording mag ook wel. Een briefje met je netwerk-wachtwoord is net zo'n potentieel probleem, geef jij iemand anders je key dan is dat gevaar er altijd.
7. Zie punt 6.

Laat jij nu net zo'n voorbeeld zijn van iemand die van een mug een olifant probeert te maken.
Over welke veiligheid heb je het? Het is toch fantastisch dat iedereen elkaars wachtwoord heeft, dat is zelfs de bedoeling! Als jij niet mee wil doen zet je het toch uit, dat kan in je SSID
Dit is toch helemaal schandalig? Nu moet ik mijn SSID veranderen in <netwerknaam>_optout

Dit zou juist alleen mogen werken als mijn SSID een _optin toevoeging heeft.
Waarom is dit schandalig? Je kan zowel je Wifi sense als je SSID uitzetten hiervoor. Als er een optin zou zijn zou 99,999% van de mensen die het wel willen gebruiken het niet snappen. Dan schiet Microsoft zich toch in de voet? Het is je wifi wachtwoord, lekker boeiend.
Omdat ik nu min of meer verplicht ben om of elke keer dat iemand mijn wifi wachtwoord wil hebben dit zelf in te gaan toetsen en een vinkje uit te zetten of mijn SSID te wijzigen. Beide vind ik op zijn zachst gezegd nogal onwenselijk.

Ik ben trouwens zowiezo van mening dat zoveel mogelijk dingen standaard optout zouden moeten zijn.

En het is inderdaad MIJN wifi wachtwoord

[Reactie gewijzigd door jbhc op 29 juli 2015 22:54]

JE hoeft het helemaal niet uit te vinken je kan gewoon opt_out toevoegen.
Leg eens uit wat er onveilig aan is? Denk dat je het moeilijk gaat krijgen. Het is gewoon een heel mooie feature.
Kom op, als Tweaker moet je toch wel weten wat hier onveilig aan is.

Het geeft een berg mensen toegang tot mijn netwerk, en dus potentieel ook toegang tot een NAS, de printer, de routerinstellingen, betaaldiensten en instellingen van mijn provider. Je kunt je voordoen als mij (Google maakt accountherstel heel makkelijk als je het IP-adres gebruikt waarmee je vaker inlogt). Als ik WEP zou gebruiken (al doen weinig mensen dat) kun je zelfs mijn verkeer afluisteren.
Je deelt geen wachtwoorden, maar je verleent je VRIENDEN toegang (zonder dat zij het wachtwoord kunnen zien). Als jij denkt dat je vrienden misbruik gaan maken van jouw netwerk wordt het tijd dat je nieuwe vrienden gaat zoeken.

En vrienden van vrienden hebben geen toegang, want om een netwerk met je netwerk te delen heb je het wachtwoord weer nodig, en die hebben jouw vrienden niet.

[Reactie gewijzigd door Mocro_Pimp® op 30 juli 2015 03:28]

En tevens als tweaker hoor je niet iedereen op je netwerk toegang te verlenen, maar alleen met bepaalde gebruikers te delen.
Nou kennelijk is er toch een doelgroep voor als ik jou zo lees..
Ik zelf heb nog nooit mijn wifi wachtwoord aan iemand hoeven te geven, of ze hebben eigen data en indien ze dat niet hebben, ze zijn niet op bezoek om te facebooken of whatsappen of andere dingen met hun tel te doen, ze zijn op bezoek om op bezoek te zijn (niet dat ik iemand ben die er boos om kan worden indien ze gaan whatsappen, maar ik heb gewoon niet de soort mensen om me heen denk ik die bij me komen en gebruik van de wifi gaan maken, is de gezelligheid er ook snel vanaf toch :P )...

Nee vreemd, ik heb ook nooit iemand om hun wachtwoord hoeven te vragen.
Ja maar ik woon in een studentenhuis waar vaak veel verschillende mensen over de vloer komen. En als iemand via zijn soundcloud of Youtube die avond ons van muziek voorziet is het wel fijn dat je niet je hele bundel opmaakt.

Bovendien is Wifi naast je bundel ook fijn voor je batterij. Die gaat minder snel leeg.

En als jij bang bent dat onbekenden hierdoor in je NAS of router kunnen komen dan moet je echt zelf wat beter aan je beveiliging denken... Of gewoon een optout toevoegen aan je SSID.
Eens.
Het review mag wel wat kritscher betreft wifi-sense, maar ook de andere privacy issues van Win10, elders zie je tenminste nog kritische noten. Het zou Tweakers sieren dit niet te vergeten (ik heb de redaktie hier weken geleden al op geattendeerd :? ).

Microsoft lijkt het verdienmodel van Google goed bekeken te hebben.... :(
(maar ja, gratis maakt gretig.....hmmmmm, waarom is het eigenlijk gratis..... ;) )

Nog wat linkjes betreft wifi-sense:
http://www.oeioei.nl/internet/wifisense.php
http://www.automatisering...t-wifi-code-erg-makkelijk
http://computerworld.nl/b...istig-toegang-tot-je-wifi
Default: alles delen
De groep die toegang krijgt is potentieel enorm. Iedereen die reeds een wachtwoord van enig Wifi-netwerk heeft deelt dit standaard met al zijn Outlook, Skype en Facebook-contacten. Als je dus ooit iemand toegang hebt gegeven tot jouw netwerk, kunnen nu alle contacten van die persoon ook automatisch meesurfen via jouw access point.

Wifi Sense staat default aan, en ook default wordt gedeeld met alle drie de contactenlijsten. De gebruiker moet de feature actief uitschakelen. Maar dat geldt dan alleen voor dat device, je eigen Wifi-netwerk staat nog steeds open voor Jan en alleman. Omdat te voorkomen moet je zelf je netwerknaam (SSID) aanpassen door hierin de string "_optout" op te nemen.
Ik denk dat het laatste woord/nieuwsbericht hierover nog niet gezegd/geplaatst is... 8)7
Ik denk dat het laatste woord/nieuwsbericht hierover nog niet gezegd/geplaatst is..
Klopt, omdat dat de halve waarheid is.
Het delen staat standaard aan, echter worden enkel netwerken gedeeld waarvan jij aangeeft dat die gedeeld dienen te worden. Standaard staan de netwerken op 'do not share'.
Onafhankelijk van instellingen vormt Wifi Sense een monumentaal beveiligingsgat en is enorm privacyschadigend:

1. Je toegangscodes worden centraal opgeslagen (op een Microsoft server).
2. Je moet er van uitgaan dat ze deze niet met derden delen én dat ze nooit worden gehackt.
3. Beide punten gelden ook voor de schat aan metadata (FB/Skype/Outlook contacten).
4. Je kan niet tegelijk een SSID laten eindigen op _nomap (Google) en _optout (MS).
5. Wifi Sense staat standaard aan.
6. Zet je deze uit, maar deel je toegang met derden, staat het bij hun standaard aan en heb je nog minder controle.
7. Zet je het niet uit, zie punt 1. Gebruik je überhaupt geen Windows, maar deel je een keer toegang met iemand die dat wel doet, zie punt 6.

Laat Microsoft nu een lichtend voorbeeld van altruïsme zijn, helaas zijn ze verplicht alles te delen met bepaalde overheidsinstanties en zelfs dat feit an sich geheim te houden. Dit wordt onder andere voor "competitief voordeel" gebruikt waardoor je als (EU) burger persoonlijk economische schade lijdt.

Soortgelijke problemen steken de kop op met de biometrische toegangsbeveiling (gezicht, stem, vingerafdruk), of ander persoonlijk herleidbare kenmerken zoals typen in de startvenster (Bing).
Nogmaals, alles wat jij zegt geldt enkel voor netwerken waarvan jij aangeeft ze te delen, wat standaard niet wordt gedaan. Wifi-sense staat aan maar werkt enkel op de netwerken waarvan jij aangeeft dat ze geshared moeten worden.

Afhankelijk van je instellingen vormt Wifi Sense een potentieel risico, niet onafhankelijk. Privacyschendend is het ook niet omdat jij zelf aangeeft de key wel of niet te delen.

1. Alleen als jij het aangeeft
2. Geldt voor alles maar dan ook alles dat jij online doet
3. Net als al het andere dat jij online doet
4. Zou fijn zijn als daar een standaard voor komt maar dit is een probleem omdat meerdere partijen verschillende oplossingen toepassen.
5. Klopt, is ook niks mis mee, je netwerk-sleutel wordt namelijk niet standaard gedeeld.
6. Als je het deelt met derden zijn ze aanwezig bij je netwerk, een beetje eigen verantwoording mag ook wel. Een briefje met je netwerk-wachtwoord is net zo'n potentieel probleem, geef jij iemand anders je key dan is dat gevaar er altijd.
7. Zie punt 6.

Laat jij nu net zo'n voorbeeld zijn van iemand die van een mug een olifant probeert te maken.
Laat ik het herformuleren: Windows 10 is een gigantisch beveiligingsgat en is enorm privacyschadigend:

https://www.microsoft.com/en-us/privacystatement
  • "Rather than residing as a static software program on your device, key components of Windows are cloud-based"
  • "we collect data about you, your device, and the way you use Windows"
    • "The BitLocker recovery key for your device is automatically backed up online
    "
  • "Microsoft collects and uses various types of data, such as your device location, data from your calendar, the apps you use, data from your emails and text messages, who you call, your contacts and how often you interact with them on your device. [..] also [..] collecting data about how you use your device and other Microsoft services, such as your music, alarm settings, whether the lock screen is on, what you view and purchase, your browse and Bing search history, and more."
  • "we collect your voice input, as well your name and nickname, your recent calendar events and the names of the people in your appointments, and information about your contacts including names and nicknames."
  • "Microsoft collects and uses data about your speech, inking (handwriting), and typing on Windows devices"
  • "we will access, disclose and preserve personal data, including your content (such as the content of your emails, other private communications or files in private folders), when we have a good faith belief that doing so is necessary"
http://windows.microsoft....preview-privacy-statement
"when you input text, handwrite notes or ink comments, we may collect samples of your input"

Mary Jo Foley: "I've heard Microsoft built a new real-time telemetry system codenamed "Asimov" that lets the OS team see in near real-time what's happening on users' machines."

Het is publiek bekendgemaakt dat Microsoft meewerkt met het verplicht/geheim delen van informatie.

Gezien het voorgaande denk ik niet dat ik overdrijf als ik er van uitga dat het Wifi Sense delen vinkje gewoon een veld is naast de andere velden met SSID/wachtwoord, Bitlocker wachtwoord, vingerafdruk, gezicht, irisscan, stemsample, type sample, filenames, metadata en inhoud van mails, SMS etc. M.a.w.: all your data are belong to us.

Hoe dan ook, als het puntje bij paaltje komt kunnen ze precies doen wat ze goeddunkt: "when we have a good faith belief that doing so is necessary to [..] protect the rights or property of Microsoft". Volgens TTIP is een dergelijk recht schadeloosstelling door nationale regeringen bij winstderving (omdat b.v. het milieu of mensenrechten daar toch belangrijker zijn). Als jij EU burger bent betaal je daar persoonlijk aan mee.

Er zijn nog meer privacy issues met Windows 10, zoals een unieke advertentie ID.

Puntje voor puntje:
1. Nee, zie boven.
2. Nee, ik deel niet standaard mijn FB/Skype/Outlook contacten, mails (meta en inhoud), vingerafdruk, gezichts/irisscan, Bitlocker wacthwoord etc. met iedere willekeurige instantie, webwinkel/site die ik bezoek etc.
3. Nee, ik deel niet standaard ...
4. Die is er, het heet opt in. Het zou fijn zijn als de rechten van de mens belangrijker waren dan (korte termijn) winst.
5. Jawel, met Microsoft. En die met ongespecificeerde "derden". Als het moet, of als het ze goeddunkt.
6. Je mist het punt, je weet dat Wifi Sense bij nagenoeg iedereen standaard aan blijft staan en aangezien het onmogelijk is iedereen te dwingen deze uit te zetten of het wachtwoord niet verder te geven aan iemand die het weer aan heeft staan kun je onder eigen verantwoordelijkheid alleen verstaan geen toegang geven, en dat krijg je je schoonmoeder echt niet uitgelegd :) Dit is hetzelfde probleem als FB tagging door derden. Of persoonlijk identificerende cookies moeten accepteren om geen ander persoonlijk identificerende cookies te hoeven accepteren. Of je moet de jungle in, of je komt in de database terecht. Of je moet iedereen proberen aan het verstand te brengen dat dit een valse keuze is en dat ze het niet hoeven te accepteren.
7. eindelijk een punt waar ik het mee eens kan zijn :P
Laat jij nu net zo'n voorbeeld zijn van iemand die
Jammer van de ad hominem. Ik laat de waarderingen voor zich spreken: mediaan +1 terzijde waren de gemiddeldes 1,52 vs. 1,25, met 13 vs. 3 spotlights.
Nieuwe informatie m.b.t. "enkel gedeeld waarvan jij aangeeft dat die gedeeld dienen te worden":

2015-08-13: Windows 10 deelt bepaalde informatie ook als jij aangeeft dat het niet gedeeld moet worden (surprise surprise).
Niet het enige probleem. Ook staat het delen van updates over het internet (ipv enkel lokaal) standaard aan. MS heeft daar duidelijk niet gedacht aan mensen met datalimieten en/of beperkte upload snelheid.
Dit is een stuk informatie dat op het Internet is gelanceerd dat niet helemaal correct is.

Je moet zelf expliciet aangeven welk(e) netwerk(en) je wil sharen. Standaard is de functie actief in Windows maar de standaard-waarde voor je netwerken is 'do not share'. Je wachtwoord wordt pas geshared zodra jij zelf aangeeft een netwerk te willen sharen. Dit heeft dus gewoon best handige mogelijkheden en is lang niet zo erg als veel sites je willen doen voorkomen. Maar het levert nou eenmaal leuke return-traffic naar je site als je er weer een shitstorm-discussie hebt lopen tussen groepen mensen.
Dit gaat onder het mom van: "makkelijker kunnen we het niet maken". Dat het voor iedereen (overheden, bedrijven, criminelen) en zelfs ook voor de gebruikers makkelijker gaat worden is toch wel even een kanttekening. Begin me af te vragen wie er verantwoordelijk gehouden kan worden wanneer er iets fout gaat. Microsoft neemt immers bijna alles over van de gebruiker.........
Een ding is voor mij, tot nu toe, duidelijk. Windows10 is niet voor een tweaker zoals ondergetekende, ook al is het allemaal gratis. We wachten met geduld af wat de toekomst brengt.
Dan ben jij degene die niet op de knop 'use express settings' moet drukken... Ze hebben aan je gedacht hoor.

En onderzoek eerst eens hoe het echt zit. Geen enkel netwerk wordt zomaar gedeeld zonder dat je daar zelf eerst moeite voor heb gedaan
Met respect voor je mening begrijp me goed.
Ik heb simpelweg geen tijd om dit 'onderzoek' te gaan doen. Voel er ook weinig voor om steeds maar weer onaangenaam verrast te worden met dingen die niet meer kunnen en andere zaken die opeens wel kunnen. Kortom: ik blijf super produktief met mijn Windows7 en kijk de kat uit de boom door onder andere hier op tweakers de commentaren te lezen. Met dank.
Wifi sense deelt geen wachtwoorden. Je wachtwoorden staan in een soort wifisense container dat aan je ms account is gekoppeld. Al jou vrienden die ook Wifi sense gebruiken kunnen dan zonder dat ze het wachtwoord zien verbinden met jou Wifi netwerk. Je kan dat ook nog eens per netwerk instellen. Voor het delen heb je het wachtwoord nodig. Daarom kunnen vrienden van vrienden geen ge ruik maken,van jouw netwerken. Het verbaasd mij dat hier op tweakers zoveel mensen het niet begrijpen. Deze functie zit al jaren in Windows Phone en is hartstikke veilig.
Ik heb geen verstand van de technische details, maar volgens Microsoft wordt je wachtwoord dus niet expliciet gedeeld, en alleen met jouw contactpersonen.

Verder krijgen jouw contactpersonen ook alleen toegang tot internet, en niet tot je thuis netwerk. Ik heb werkelijk geen idee hoe ze dit voor elkaar krijgen, wellicht dat wifi-sense zelf het locale netwerk afschermt? (Opzich wel fijn dat ik de buurvrouw dus geen toegang geef tot mijn thuisnetwerk)

Als dit klopt, dan zou je wifi delen via wifi sense me dus wel eens veiliger kunnen zijn dan via een briefje je ww delen. Je vriend waarmee je je ww hebt gedeeld kan deze immers via wifi sense (of op andere manieren) wel weer verder verspreiden.
Goede tip. Gelijk maar uitgeschakeld. Te veel contactpersonen om het open te stellen.
Weinig inovatief. Ik mis belangrijke functies. Bijvoorbeeld een systeem van het automatsch updaten van software van third parties zonder interactie van de gebruiker. Het updaten van het systeem bij het afsluiten, ipv tijdens het gebruiken. Er zal nog wel wat meer missen. Maar een nieuwe windows versie is tenminse een vooruitgang
Weinig inovatief. Ik mis belangrijke functies. Bijvoorbeeld een systeem van het automatsch updaten van software van third parties zonder interactie van de gebruiker.
Uhm, daar dient dus de Windows Store voor...
Het updaten van het systeem bij het afsluiten, ipv tijdens het gebruiken. Er zal nog wel wat meer missen. Maar een nieuwe windows versie is tenminse een vooruitgang
Wat maakt hier het verschil? Zolang het je niet stoort is het toch geen probleem?
Zitten alle Windows programma's in de store? denk het niet.

Hoe makkelijk zou het zij als het systeem automatisch update als je afsluit. Niet meer wachten, niet meer 'pospone restart'
:)
Dat is juist nog erger; denk je naar bed te gaan, mag je eerst 17 updates laten installeren.
Als hij daarna vanzelf afsluit, is dat toch ideaal..als hij blijft hangen zoals nu bij Windows 7 dat hij nog wacht tot programma's afsluit, das bout...
Ook niet ideaal als je domoticasysteem bij het na bed gaan alle sluipverbruik uitzet met een kaku schakelaar. En ja, dat doe ik. Dus ik heb een gruwelijk hekel aan updates die nog even moeten voor ik naar bed toe ga....
Hoe makkelijk zou het zij als het systeem automatisch update als je afsluit. Niet meer wachten, niet meer 'pospone restart'
:)
Dat moet al niet meer sinds Windows 8.
Zitten alle Windows programma's in de store? denk het niet.
Zaten ze in de App Store op OSX toen die uitkwam? Nein, dat duurt altijd even. Tot die tijd mogen apps - zoals ze nu ook al doen - zichzelf updaten. Chrome was de eerste Windows app die zichzelf automatisch / transparant bijwerkte, het is pas een recent fenomeen.

Overigens installeert Windows 7 al updates bij het afsluiten, dat doen ze dus al minstens zes jaar. Waarschijnlijk zat het ook al in Vista, maar die had ik nooit gebruikt.

[Reactie gewijzigd door YopY op 29 juli 2015 14:22]

En in Windows XP...
Hoe makkelijk zou het zij als het systeem automatisch update als je afsluit.
Hoe ongemakkelijk als het een laptop betreft die je in je tas wil proppen om weg te gaan. :+ Neen, ik bepaal het zelf liever.
Dan hibernate je die laptop, of zet je hem in slaap modus.
Uhm, daar dient dus de Windows Store voor...
Beter gezegd: daar zou de Store eventueel in de toekomst geschikt voor kunnen zijn mits iedere Third Party zijn updates in de Store parkeert.
Het updaten van 3rd party software (anders dan dat uit de Store komt (wat nu wel het geval is)) zou inderdaad een leuke zijn, al zou ik daar wel een beetje huiverig in zijn. Lang niet alle updates van software zijn 'onschuldig', en het kan dus zijn dat men dat niet automatisch wil laten verlopen. Maar het zou een leuke feature zijn als dit in elk geval een optie was.

De Windows updates worden alleen gedownloaded en klaargezet (pre-install) tijdens het gebruik. Pas bij het afsluiten/booten worden de patches/updates geimplementeerd/actief gemaakt.
Persoonlijk vind ik dit dan ook pretterige manier van doen. Als ik m'n PC afsluit, wil ik niet dat hij vervolgens eerst nog 400MB aan updates moet downloaden en installeren. Voor desktops zal het an sich niet zoveel uitmaken (afsluiten en weglopen), maar als ik m'n laptop wil meenemen is dit zeer onpraktisch.
Ben het hier wel mee eens. Als hij updates download en moet rebooten om ze te installeren is dat vrij vervelend: hij reboot en tijdens het booten installeert hij. Daarna blijft hij op het inlogscherm staan in plaats van zichzelf uit te schakelen.

Als ik mijn PC start wil ik mijn PC gebruiken, daarom zet ik hem aan. Dus dat is ook geen geschikt moment. Als ik mijn PC uitzet is het over het algemeen omdat ik klaar ben om hem te gebruiken. Voor laptops zou dit inderdaad anders kunnen zijn. Dat is dus het ideale moment om updates te installeren.

Wat mij betreft zou hier iets meer configureerbaarheid zéér welkom zijn. De keuze tussen: nu updates installeren en daarna afsluiten, nu rebooten en updates installeren, of nu afsluiten updates en installeren bij de volgende boot zou heel erg handig zijn.
... hij reboot en tijdens het booten installeert hij. Daarna blijft hij op het inlogscherm staan in plaats van zichzelf uit te schakelen.
Bij mij schakelt hij dan alsnog uit na verloop van tijd dankzij de power options.
Dat is een workaround die niet een goede oplossing is. Mijn PC schakelt zichzelf niet uit, want doorgaans laat ik hem aan met een reden: omdat er een download bezig is, een film gerenderd wordt of een simulatie draait. Updates installeren tijdens het afsluiten / mogelijkheid om in te stellen dat hij na het installeren tijdens het booten zichzelf afsluit is een veel nettere oplossing.
Na een tijdje op het inlogscherm te hebben gestaan schakelt mijn pc alsnog uit als ik niks doe.
Je zou het gewoon letterlijk op de man af kunnen vragen.

"We need to apply X number of critical security updates. This process will take around 25 minutes and has been scheduled for tonight, 30/07/2015 at 03:00 AM. You may choose a different time and date of installation, but your system may not be secure until the updates are applied."
[__/__/____ at __:__] [Now!]

Uiteindelijk is de computer eigendom van de gebruiker en moet hij/zij dus zelf kunnen kiezen tussen convenience en security. De gebruiker is de enige die weet wanneer de computer het beste herstart.

En ja, ik weet wat Joel on Software ervan vindt als je de gebruiker een dergelijke vraag stelt. :9
Automatisch updaten van software kan perfect via de Windows Store. Dit moet het centrale verdeelpunt worden voor software van derden alsook updates. Ook niet iedereen wil dat alle updates zomaar automatisch geïnstalleerd worden.

Updates die geen herstart vereisen kunnen perfect tijdens het gebruik van het systeem gebeuren. Updates die wel een herstart vereisen gebeuren vandaag al tijdens het afsluiten.
Er wordt door Microsoft gewerkt aan de package manager-manager OneGet waarmee het makkelijker moet zijn om zoiets te automatiseren.

[Reactie gewijzigd door Rafe op 29 juli 2015 22:38]

Een optie in Windows Update laat toe om software te laten updaten zoals de NVIDIA driver, al is dat nog niet goed afgelopen. :P
Ik denk dat de implicaties nog missen in het artikel over de gratis upgrade naar 10.
Ik heb begrepen dat als je nu upgarde en over twee maanden een nieuw systeem koopt, of zelf maakt, dat je dan win 10 gewoon daarvoor moet kopen. Je kan dan de versie/licentie van win10 van de oude pc niet op de nieuwe draaien. Klopt dat?
Dat hangt van een aantal factoren af:

4. Transfer. The provisions of this section do not apply if you acquired the software as a consumer in Germany or in any of the countries listed on this site (aka.ms/transfer), in which case any transfer of the software to a third party, and the right to use it, must comply with applicable law.

a. Software preinstalled on device. If you acquired the software preinstalled on a device (and also if you upgraded from software preinstalled on a device), you may transfer the license to use the software directly to another user, only with the licensed device. The transfer must include the software and, if provided with the device, an authentic Windows label including the product key. Before any permitted transfer, the other party must agree that this agreement applies to the transfer and use of the software.

b. Stand-alone software. If you acquired the software as stand-alone software (and also if you upgraded from software you acquired as stand-alone software), you may transfer the software to another device that belongs to you. You may also transfer the software to a device owned by someone else if (i) you are the first licensed user of the software and (ii) the new user agrees to the terms of this agreement. You may use the backup copy we allow you to make or the media that the software came on to transfer the software. Every time you transfer the software to a new device, you must remove the software from the prior device. You may not transfer the software to share licenses between devices.


Als ik het goed begrijp kun je transferren zolang je geen preinstalled (OEM) versie hebt. Zolang je zelf Windows hebt gekocht kunt je gewoon een license overhevelen. Wel deïnstalleren van je oude device of course! 8)7

Bron:
http://originw2.cms.ms.ak...il_Windows_10_English.htm
He mooi! Dan gingen al die artikelen die ik heb gelezen hierover de afgelopen weken kennelijk over OEM versies (zonder dat dat vermeld werd).
Bedankt voor de verwijzing!
ik heb op Desktop aankoop advies al vaak gelezen dat zelfs een OEM versie kan worden toegeschreven naar een nieuwe build maar dan moet je bellen met microsoft.
Als je een nieuw systeem koopt is de kans trouwens groot dat hier Win10 op voorgeïnstalleerd zal staan. Bouw je zelf een volledig nieuwe PC dan moet je zelf voor een nieuwe Windows licentie zorgen. Ofwel koop je dan een retail versie (die duurder is, maar overgedragen mag worden van de ene PC naar de andere) ofwel koop je een OEM licentie (goedkoper, maar PC gebonden).

Hoe dan ook, daar het een gratis upgrade is houd niets je op dit moment tegen om toch al te upgraden.
Of je koopt een win 8 pro licentie op eBay voor 25 euro.
Werkt tot nu tot zonder enig issue!
Je hebt zogeheten "retail" licenties, en je hebt "OEM" licenties. Een retail licentie is naar een ander apparaat overdraagbaar (maar mag maar op één apparaat tegelijk actief zijn), een OEM licentie is permanent gebonden aan het moederbord van je apparaat.

Als je al een W7 of 8 retail licentie bezit, en je hebt ge-upgrade naar W10, dan moet de licentie onder W10 als het goed is nog steeds overdraagbaar zijn. Heb je een dergelijke licentie niet, dan is het aan te raden is om dan een retail licentie te kopen. Is iets duurder dan OEM, maar voor de komende 10 jaar wel peace of mind dat jouw Windows licentie volledig autonoom is.

Edit: kleine correcties.

[Reactie gewijzigd door PostHEX op 29 juli 2015 07:03]

Dat was met een normale OEM-versie die de meesten bij hun computer hadden überhaupt licentietechnisch niet toegestaan ook al werkte het wel.
Alsof dat ooit zo is geweest....
Nee, dat is nooit zo geweest, daarom handig om te vermelden in het artikel?
Een OEM versie van Windows(waar je vermoedelijk op doelt) is niet overdraagbaar naar een compleet ander systeem zonder de licentievoorwaarden te schenden.
Is nooit zo geweest en zal het ook nooit worden
Nee, ik heb het niet over een OEM versie. Die heb ik niet. Een van Microsoft ontvangen versie na beta test Win 7 geinstalleerd op mijn eigen gebouwde systeem, dat is de gewone retail versie.
Met Windows 8 pro upgrade kon het wel, dit was dan ook geen OEM.
Dus als je nog een oude upgrade licentie hebt liggen kun je deze op een nieuwe computer met Windows 8 home OEM gebruiken.

[Reactie gewijzigd door pinobot op 29 juli 2015 07:36]

Een upgrade neemt altijd de OEM/Retail mee over van het systeem waarvan je geupgrade hebt. Anders is de licentie NIET geldig (wat niet wegneemt dat het wel kan werken)
waarom? er is toch niets veranderd ten opzichte van windows 7 en 8...
Ben erg benieuwd! Maar nu het volgende?

Maar stel je bent overgestapt van Windows naar MAC? Dus je hebt geen Windows 7/8 maar wel nog een licentie code! Hoe krijg je die dan kaal op een MacBook /of andere computer ? Werkt diezelfde code ook gewoon of zal je hoe dan ook via een upgrade van 7/8 naar 10 upgrade moeten uitvoeren? Dit is toch iets wat ik niet terug vind en niet duidelijk is!

Iemand die dat weet ? Want heb dus nog een Windows 7 pro Code (eigen licentie)

Alle hulp is welkom of antwoorden!
Toen ik het vorige week probeerde werd mijn code niet aanvaard, maar dat kon zijn omdat Win10 nog geen officiële release heeft gehad. In principe is het een upgrade en moet je dus altijd eerst je originele Windows installeren en daarna upgraden.

Met Win8 was het niet eens mogelijk om een upgrade versie kaal te installeren en te activeren. Wanneer Windows merkte dat de installatie niet vanop de desktop is gestart geweest weigerde deze de activatie uit te voeren. Daarom moest je na een kale 8 install de install opnieuw doen met dezelfde windows vanop je verse desktop.
Dat is niet waar. Een kale installatie van Windows 8 kan prima met een upgradelicentie. Waarschijnlijk de eerste keer niet inderdaad, daarna wel. Dat heb ik meerdere keren successvol gedaan.
Ik zou zeggen probeer Virtualbox
Ga naar : https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads
En download VirtualBox 5.0 for OS X hosts
Je moet eerst die Windows 7/8 installeren en dan upgraden. Daarna kan je Windows 10 als een schone installatie doen.
Je kan Windows altijd via bootcamp installeren, of je gebruikt een programma z vmware/virtualbox/parralels enige wat je nodig heb dan is een Windows 7 schijfje.
Windows 7 word niet meer ondersteund door bootcamp en vMware en/Parralel zijn virtual programma's en bootcamp is los/naast OS X. Dat is geen virtual programma tegelijk naast je OS X

lastig dit

[Reactie gewijzigd door 0daro0 op 29 juli 2015 08:01]

Je kunt o.a. VirtualBox (en waarschijnlijk ook VMWare) rechtstreeks toegang geven tot een fysieke harde schijf/SSD (ik heb dit ooit gebruikt om vanuit Linux mijn DualBoot Windows 7 te repareren via een VM).

Ik heb zelf geen ervaring met bootcamp, maar mogelijk kun je via zo'n omweg Windows 7 installeren en upgraden naar windows 10, om vervolgens 10 toe te voegen aan bootcamp?

(VirtualBox waarschuwt voor risico's bij toevoegen van fysieke schijf. Heeft bij mij nooit problemen gegeven, maar da's natuurlijk geen garantie.)
Op mijn Macbook had ik VirtualBox gebruikt met een fysieke partitie, omdat bootcamp voor mijn Macbook alleen Windows 7 ondersteund, en alleen via CD (die is stuk). (Of zoiets, lang geleden }:O )

Dus eerste via Bootcamp de partitie maken, dan gebruik die partition in Virtualbox om Windows te installeren. Wanneer de installatie voltooid is (wanneer de installatie de eerste reboot doet) , gewoon virtualbox afsluiten en de Macbook rebooten en voilà, je kan Windows kiezen bij het opstarten om het installatie te voltooiden.

Dit was een nieuwe proces voor mij en ik heb heel veel uren aan besteed, dus toen ik uitvond dat Windows 8 op mijn Macbook alleen elke minute een bluescreen had die ik niet kon fixen met drivers etc, was ik best boos :X

tl;dr

Als Apple niet die Windows versie ondersteunt, is het eigen risico of het zal werken.

[Reactie gewijzigd door jerkitout op 29 juli 2015 11:22]

Gewoon een Windows 7 dvd booten met de option toets. En na de installatie upgraden. wordt niet ondersteund maar werkt wel gewoon.
Bootcamp doet weinig meer dan je schijf herpartitioneren, de setup van Windows starten en een driverpakket op Windows installeren.

Kun je prima zelf. Via Disk Utility kun je je HFS+ partitie verkleinen om ruimte te maken voor Windows. Reboot je mac met het Windows installatiemedium erin (DVD of USB), houdt de Option-toets ingedrukt en kies in het menu dat verschijnt voor de Windows setup. Tijdens de setup kies je de vrije ruimte op je schijf om Windows te installeren (en dus niet je HFS+ partitie verwijderen). Na de setup download je een voor Windows 7 geschikte versie van Bootcamp-drivers (even in de archieven zoeken, genoeg mirrors beschikbaar) en klaar ben je. Ook zonder Bootcamp-drivers werkt het wel maar dan moet je zelf even wat drivers bij elkaar scharrelen op basis van de hardware in je Mac, bijvoorbeeld gespecificeerd op Wikipedia.
Thnx, ik ga nu even kijken of ik aan een DVD/Apple superdrive kan komen aangezien ik deze niet heb.

en op een of andere manier werkt mijn USB (iso niet) of ik doe iets verkeerd of formateer de USB verkeerd. neem aan dat ik deze gewoon op een Windows Computer kan aanmaken ? of moet dat wel via mijn mac ?

bedankt voor alle antwoorden nog een klein beetje hulp en dan ben ik geholpen!
:)
Heb een 16GB USB maar heb werkt niet heb er via een windows laptop boot usb key van gemaakt met een windows 7 iso maar option key werkt niet krijg geen andere schijf (die ik dus heb aangemaakt te zien)

Iemand nog tips hoe ik een MAC bootable usb key kan maken

Heb overigens het nieuwste Macbook pro retina model (2015)
Op het risico af negatief over te komen, wat zeker niet mijn bedoeling is, ik heb in alles wat ik gelezen en gezien heb over/van win 10 geen argument kunnen vinden om te upgraden, voor mij heeft 10 niets toe te voegen.

Heel veel nieuwe dingen hebben miz een hoog gadget gehalte, ik heb een lijstje gemaakt van dingen die ik met mn PC doe en win 10 heeft in dat opzicht niets te bieden wat niet al prima werkt.

Dus nog maar even mijn motto "why fix it if it aint broke" ik ga gewoon door met win 7 tot het tijd wordt voor een compleet nieuwe PC
Maar zijn er ook redenen om het niet te doen? Het is eenvoudig om te zeggen dat je geen direct voordeel ziet, maar zie je dan wel nadelen (buiten het feit dat je een uurtje verliest met de uprade)?
Niet vergeten dat in de IT stilstaan gelijkstaat aan achteruitgaan.
Is dat niet een beetje een drogreden?

Het zelfde verhaal was waar bij Windows 8. Het meest positieve wat er over te vertellen was, was dat je met een klein beetje moeite weer gewoon kon werken zoals in Windows 7.

Dus ja, prima als je dan de upgrade maakt. Het achterliggende punt is echter dat Windows het vlaggeschip is van Microsoft, en dat er voor desktop users sinds Windows 7 niets fundamenteels beter is geworden.

Overigens oneens dat stilstaan achteruitgaan is. Al jaren werk ik thuis met Windows 8 en op het werk in Windows 7. Ik ben er niet op vooruit gegaan in Windows 8, op geen enkele betekenisvolle wijze.
Ik ben er niet op vooruit gegaan in Windows 8, op geen enkele betekenisvolle wijze.
Mee eens, en dat geldt bij mij zelfs voor XP. Ik doe daar hetzelfde mee als tien jaar geleden, met oude programma's. De enige reden dat ik een nieuwe pc heb met 8.1 is dat ik nu meer geheugen en een snellere processor kan hebben.
Tien ga ik mettertijd wel eens installeren voor de heb, naast 8.1. Ik heb nog een klein jaar.. ;)
Ik sluit me hier bij aan, althans gebaseerd op wat ik zie en lees is het meer Windows 8.2 voor mij als desktop user. Startmenu gehavend terug, multiple desktops (10 jaar te laat) en een nieuwe browser, ik kan er niet warm van worden.

En dan die lelijke platheid en nog steeds inconsistente stukken. Meh.
Simpel: Windows 10 blijft langer supported dan Win 7/8 en is in het eerste jaar gratis (upgrade).
Als het niet slechter is, dan is het alsnog voordeliger om up te graden.

Als je van Windows 7 komt, zijn er alleszinds tal van performance verbeteringen en handigheden (task manager etc).

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 29 juli 2015 18:51]

Nou in mijn geval wel. Ben ook vooral gamer vooral meer de Triple A type games. Die wel DX12 goed kunnen gebruiken. Ook van plan om in dX12 te programmeren. Als hobby.
Dus ja W10 komt er de pro versie gezien ik mijn locale netwerken in domein heb opgezet.
"if it ain't broken, why fix it" betekend dat je de aanname maakt dat windows 7 perfect in orde en veilig is. Helaas niet zo waar :)

Van wat ik zelf tot nu toe merk met windows10: het voelt wat snappier aan, de installatie is relatief klein.

Qua nieuwe features: de weg waar ze naartoe willen met continu verbeteren en updaten ipv nog in versies te denken volgens het klassieke model, is een grote sprong voorwaarts. De tijd dat we 2, 3 jaar gingen wachten op een nieuwe versie van een OS is wel een beetje voorbij, vanaf dat er iets nieuws is wil ik het gisteren al hebben. Forced reboots vind ik ook een geweldige pré.

Zoals blokker terecht aanhaalt: je moet met deze zaken kijken of er redenen zijn waarom je niet zou willen upgraden. Ik kon er geen ene bedenken to be honest.
Is het mogelijk om van een 32 bit Windows 7 Ultimate naar een 64bit windows 10 te upgraden via het automatische upgrade programma van microsoft?
Waarom niet
Je key is geldige voor 32 en 64 bit
Alleen je moet wel een nieuw instal doen
Alleen window xp 64 bit was je key niet geldige
Omdat zodra je PC opstart die ofwel in 86x of 64-86x opstart. De ene kan dan geen setup van de andere draaien. Upgraden van 32 bit naar 64 bit of visa-versa is onmogelijk.
Direct mischien, maar door gewoon de installatie te booten kun je prima switchen. Voor de rest praat je onzin. x86 en x86_64 zijn gewoon instructiesets, een PC start niet op in de ene 'mode' of de andere.

Een CPU ondersteunt x86 instructies, en (meestal, tenzij je een erg oude CPU hebt) ook x86_64 en die mag je gewoon door elkaar gebruiken. Dat je 32 bits Vista geen x86_64 gebruikt wil niet zeggen dat je PC dat niet kan.

[Reactie gewijzigd door Kees op 29 juli 2015 08:50]

x86 en x86_64 zijn gewoon instructiesets, een PC start niet op in de ene 'mode' of de andere.

Een CPU ondersteunt x86 instructies, en (meestal, tenzij je een erg oude CPU hebt) ook x86_64 en die mag je gewoon door elkaar gebruiken.
Daar vergis je je toch in. Het is niet omdat je CPU long mode (x64 instructies) ondersteunt, dat hij ook werkelijk geswitcht is naar long mode. Om x86-64 instructies te kunnen uitvoeren, is dit echter wel noodzakelijk. Als je dan eenmaal in long mode zit, zal je voor legacy x86 applicaties eerst moeten switchen naar de compatibility submode van long mode.

Als je PC echter geboot is in protected mode (x86 mode), is het niet triviaal om dan nog over te schakelen naar long mode, en ik betwijfel dat Windows dit ondersteunt.

[Reactie gewijzigd door lesderid op 29 juli 2015 11:12]

Dan spreken we niet meer over een upgrade maar over een volledige herinstallatie.
Ja, maar zonder behoud van je data.
Er is geen upgrade path van 32->64bit. Wel is je licentie sleutel van Windows 7 geldig voor zowel een 32 als een 64bit versie. Met een kale install moet het dus wel lukken. Win10 moet je sleutel van Win7 in principe aannemen

--edit--
aanpassing daar clean install vanaf media mogelijk is met sleutel 7/8

[Reactie gewijzigd door Blokker_1999 op 29 juli 2015 09:40]

Hi Blokker,

Ik heb een laptop met 4 GB RAM, maar kan er maar 3 van gebruiken vanwege 32-bit Windows (laptop werd zo opgeleverd door Notebookprogramma van universiteit). Ik zou daarom ook graag willen upgraden van W7 32-bit naar W10 64-bit, maar zie hier dus gemengde berichten over of dit nu wel of niet mogelijk is. Jij geeft aan van wel, maar hoe zou dit dan precies in zijn werk gaan? Moet ik eerst Windows 7 64-bit installeren (hoe?), en daarna pas Windows 10 64-bit via de upgrade software van Windows?

Bij voorbaat dank!
Nee. En dat was nooit mogelijk.
Als je al een 32 bits op een systeem met 4gb geheugen of meer snap ik het niet, of dit moet je zo van de fabrikant gekregen hebben.
Wat ik heb meegekregen is dat updates in Windows 10 geforceerd worden geïnstalleerd zonder dat je daar veel aan kunt doen. Dit zou niet alleen voor beveiligingsupdates gelden, maar ook voor driver-updates en optionele software. Daar was al het een en ander over te doen de laatste dagen.

nieuws: Automatische driver-updates zorgden voor problemen in Windows 10 - update

Ik snap de gedachtengang wel; Microsoft wil op die manier voorkomen dat systemen verouderde, en dus potentieel onveilige of buggy versies van software gebruiken. Echter vind ik wel dat ze behoorlijk zijn doorgeschoten. Ik wil altijd zelf bepalen wat ik installeer. De enige manier om hieraan te ontkomen is door een Pro of Enterprise versie van Windows aan te schaffen.

Een ander punt van kritiek is dat er met Windows 10 nog meer gegevens online worden opgeslagen. Ook hier begrijp ik wel waarom dit wordt gedaan. Veel mensen vergeten nog wel eens om backups te maken waardoor gegevens na een crash verloren kunnen gaan. Toch heb ik hier mijn bedenkingen over. Ik krijg het sterk het gevoel dat Microsoft (net als Google en Apple) meer controle over je systeem wil krijgen en dat opgeslagen gegevens kunnen worden geanalyseerd om mogelijk gerichte advertenties te kunnen sturen. Zeker nu Windows 10 erop is gemaakt om op zowel laptops, desktops, mobiele apparaten én de XBox One te draaien. Zo kan er een uitgebreid profiel van de gebruiker worden gemaakt. De Windows 10 upgrade is gratis - iedereen weet dat jij het product bent als je een stuk software of dienst voor "niks" krijgt aangeboden.

nieuws: 'Microsoft werkt aan alternatief voor cookies'

De consumentenbond maakte zich ook al zorgen over Windows 10, dus totdat er meer duidelijkheid is over een aantal zaken raad ik mensen aan om terughoudend te zijn met het upgraden vanuit Windows 7, 8 of 8.1.

http://www.consumentenbon...volop-naar-privegegevens/

Persoonlijk vraag ik me sowieso af wat de meerwaarde van Windows 10 is tegenover (bijvoorbeeld) Windows 7. Win10 is leuk voor gamers die gebruik willen maken van DirectX 12, maar afgezien van het "nieuwe" uiterlijk zie ik (vooralsnog) meer potentiële nadelen dan voordelen.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 29 juli 2015 08:55]

Ik snap de gedachtengang wel; Microsoft wil op die manier voorkomen dat systemen verouderde, en dus potentieel onveilige of buggy versies van software gebruiken. Echter vind ik wel dat ze behoorlijk zijn doorgeschoten. Ik wil altijd zelf bepalen wat ik installeer. De enige manier om hieraan te ontkomen is door een Pro of Enterprise versie van Windows aan te schaffen.
De eindgebruiker (over grotendeels van de userbase van Microsoft) houdt helemaal niet bij wat er geinstalleerd gaat worden en wilt dat hun systeem veilig en goed draait. Daarom heeft Microsoft dit standaard ingeschakeld en ik vind dit persoonlijk ook een goed iets. Als je ziet hoeveel zooi er tegenwoordig op het internet te vinden is (zoals cryptoware) dat zich richt op ieder OS, is het maar goed dat je up-to-date bent. Voor powerusers die wel meer controle over hun systeem hebben levert Microsoft een tool, dus snap je probleem niet helemaal.
Een ander punt van kritiek is dat er met Windows 10 nog meer gegevens online worden opgeslagen.
Je kan je gegevens online opslaan, daar kan je namelijk voor kiezen. Daarbij heb je volledig de controle wat er online wordt opgeslagen. De consumenten bond had mijns inziens beter los kunnen gaan op Android van Google, want daar heb je de controle niet.
Persoonlijk vraag ik me sowieso af wat de meerwaarde van Windows 10 is tegenover (bijvoorbeeld) Windows 7. Win10 is leuk voor gamers die gebruik willen maken van DirectX 12, maar afgezien van het "nieuwe" uiterlijk zie ik (vooralsnog) meer potentiële nadelen dan voordelen.
Windows 10 gaat net als Windows 8.1 beter om met de resources. Zo bieden beiden OS-en een aanzienlijk verbetering als je bv gebruikt maakt van een ssd. Al komt de benchmark komt uit 2012, zijn de snelheden met W8.1 en Windows 10 flink toegenomen. Daarbij heb je het voordeel dat er een store aanwezig is. Zo hoeft de gros van de gebruiker niet meer internet af te gaan naar leuk gratis spelletje, deze kan je nu gewoon in de store vinden.

Misschien een idee om Windows 8.1 of 10 zelf te gebruiken dan je mening vormen op basis van paar websites? Kritiek van de consumenten bond bijvoorbeeld. Je kan namelijk gewoon uitschakelen dat app developers je naam en plaatje kunnen achterhalen.

Zelf heb ik een lange tijd de preview op mijn SP3 gedraaid en was daar zeer tevreden over. Sterker nog, ik vind het OS stuk fijner werken dan OSX op mijn MBP. Zo werkt Windows 10 sneller en gemakkelijker als je met meerdere schermen werkt (hiermee doel ik op het switchen met applicaties tussen schermen ect.). Nu virtuele desktops aan Windows is toegevoegd zie ik ook geen reden meer om nog OSX te draaien op mijn MBP en zal ik zeker Windows 10 in bootcamp zetten.

[Reactie gewijzigd door vali op 29 juli 2015 09:51]

Zodra updates echter fouten bevatten (zoals in die gammele nVidia driver van laatst) dan heb je wel flink werk om alle ontstane problemen weer op te lossen.

Ik heb in het verleden nooit drivers gebruikt die door Microsoft werden aangeboden in Windows Update; ik haalde ze altijd van de downloadpagina van de fabrikant.
De Windows 10 users die de problemen ervaarde zaten in het beta programma van Microsoft. Windows 10 was toen officieel niet uit dus beetje raar om Microsoft daarvoor aansprakelijk te stellen?

Het is daarbij Nividia die de driver heeft ingediend en blijkbaar geen goede drivers heeft toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door vali op 29 juli 2015 13:30]

Maar is dat de schuld van Microsoft of van nVidia? Het lijkt mij toch echt dat nVidia die driver heeft ingediend als zijnde klaar voor productie. Daarnaast claimt AMD dat het installeren van grafische drivers in Windows 10 niet anders zal zijn dan voorheen en dat Windows die driver updates niet zomaar zal forceren in de finale versie.

Ik heb zelf maar al te vaak ingebouwde drivers gebruikt. Ik ga geen driverpakket van 500MB downloaden om een HP printer aan de praat te krijgen wanneer windows slechts enkele MB uit Windows Update moet halen. Het meeste van je hardware werkt trouwens perfect na een fresh install ... ga je die drivers ook allemaal vervangen?
Voor grote updates blijft de Insider Preview verder gaan, dus moesten er grote fouten zijn zullen waarschijnlijk de insiders het eerst vinden.

In de praktijk zullen we vooral bugfixes meteen krijgen.
Voor dat eerste punt:

Je kan updates wel degelijk uitstellen, en voor driver updates zijn er ook gewoon instellingen beschikbaar. Daarbij heeft 94% van de mensen Windows Update altijd al op automatisch bijwerken staan, dus veel verschil zat dat niet maken.

Voor dat tweede punt:

De consumentenbond overdrijft met maten: de problemen waar zij over spreken zijn geen problemen maar vrijblijvende keuzens waarvan de gebruiker tijdens het upgraden/installeren/OOBE op de hoogte wordt gesteld en indien gewenst kan wijzigen/negeren.
Uitstellen is niet hetzelfde als uitschakelen. Met het installeren van veiligheidsupdates heb ik geen probleem; bij Ubuntu heb ik het ook zo ingesteld dat veiligheidsupdates zonder mijn tussenkomst worden geïnstalleerd. Waar ik meer moeite mee heb is het geforceerd installeren van driver-updates en overige optionele software.
ander punt is gezien we in een netwerk zitten: als jij je pc's niet netjes uptodate wil houden, vorm je een potentiële bron van besmetting voor andere systemen :) Is het dan nog aan jou om te bepalen wat je persé geinstalleerd wil hebben van updates en wat niet ? Want veel mensen zijn notoire fans van het klikken op "postpone" en een ander argument dan "ik wil zelf kiezen" is er niet.

In de huidige IT wereld worden security flaws serieus snel misbruikt. Als je de hack bij Hacking Team neemt als praktijk voorbeeld: ongeveer een 2 dagen nadat die gegevens op straat lagen doken de eerste zaken al op op de radar waarbij actief gebruik of misbruik werd gemaakt van 0day leaks. Dat betekend: als jij al een dag een update uitstelt, dat je al te traag bent met patchen om die dingen tegen te gaan.
Sorry, maar die logica ontgaat me volledig;
omdat er een ongepatcht systeem in het netwerk aanwezig is zijn alle gepatchte systemen binnen dat netwerk plots ook kwetsbaar ?
goede review wout, ik had/heb nog niks gezien van 10, bewust gewacht, binnenkort op een test machine maar is proberen.

wat mij betreft mogen ze t oude config scherm wel behouden, kan je tenminste snel vinden wat je nodig hebt, in win 8.1 is het modern ui config scherm een doolhof.

cortana is netzoals alle andere spraak assistentes zonde van tijd en geld...(maar dat is mijn bescheiden mening).
Laat het 'oude' configuratiescherm alsjeblieft niet verdwijnen. Het werkt goed. Die nieuwe rare settings-apps word je helemaal gek van als power-user/beheerder.
Dat is volgens mij een kwestie van opnieuw gewoon worden. Ik kwam sowieso al minder in het configuratiescherm sinds Windows 7. Find as you type was in dat opzicht een heel behulpzame toevoeging, en dat heb je nog altijd in Windows 10.
gewoon classicshell installeren....dan is je oude config scherm ook weer bereikbaar!
Ik gebruik Cortana nu al vrij lang op mijn telefoon (Lumia 930), en ik vind het zeker wel van toegevoegde waarde.
Natuurlijk is het in de auto wel erg handig om je telefoon met de stem te kunnen bedienen, achter de computer is dat minder relevant en misschien inderdaad wel wat ongemakkelijk.

Maar Cortana is meer dan alleen een spraak assistent, en kan je ook prima met het toetsenbord bedienen voor zoekopdrachten, lokaal of online, of om bijvoorbeeld nieuwe items in je agenda te gooien zonder je hele agenda te hoeven openen. Ik kan me goed voorstellen dat Cortana hiervoor ook op een pc van toegevoegde waarde is, maar de toekomst zal het leren.
Ik denk dat ik windows 10 laat voor wat het is, windows 7 uitmelk tot het eind en dan geheel overstap op linux. Mijn privacy is mij lief en de privacy schijnt bij windows 10 niet zo goed gewaarborgd te zijn. http://www.nu.nl/internet...rivacy-in-windows-10.html Gratis is natuurlijk ook nooit echt gratis.

Edit: het gratis zijn staat hier natuurlijk los van, zelfs als je betaald nemen ze een loopje met je privacy, alles om maar lekker zo veel mogelijk aan je te verdienen.

[Reactie gewijzigd door SinclairZX op 29 juli 2015 07:45]

De consumentenbond kwam met punten zoals het reclame-id, inloggen met je MSA account, etc. over de vloer. Allemaal dingen die niet verplicht zijn, uit te schakelen zijn, of tijdens het setup worden gevraagd...
Toch, ik zie ms steeds meer googliaans de agressor uithangen. Op 8.1 veel auto opt-in, veel trucjes dat als je gebruik wilt maken van een msservice je direct weer een account gekoppeld hebt aan je pc..

Al die vragen worden ook altijd op een manier gevraagd waarbij [ja volgende] / [doorgaan] veel groter in beeld is, dan de nee ik wil dit knop, en regelmatig zit je als je op nee drukt aan consequenties dat als je niet gaat voor een algemene account, dat je zeer veel moeite moet doen om een individuele dienst wel te kunnen gebruiken.

Ik vind het storend.
De optie tussen een custom instal en aangepaste is even groot weergeven.
Als je gekozen hebt om het allemaal wel aan te zetten, ga je naar instellingen en privacy en vink je alles binnen een half minuutje weer uit.

Ik snap niet waar jij je druk over maak, je hebt immers alles zelf in de hand.
Dat het systeem überhaupt ontworpen is, en zich actief bezig houdt met gegevens verzameling. Dat doen win 7 apparaten allemaal niet.

Hoe die verzameling van gegegevens, of het keer op keer actief moeten kiezen dat ik dat niet wil in mijn voordeel is, zie ik niet.

Zeker icm de nieuwe uniforme gebruiksvoorwaarden ga je er niet perce op voorruit.
  • Ik wil geen 'Advertising-id' in m'n windows.
  • Ik wil niet dat m'n bitlocker-key 'autonomatisch' gedeeld en gekopieerd wordt naar de microsoft servers.
  • Microsoft hoeft wat mij betreft ook niet zichzelf toestemming te geven om in m'n files te kijken, om te constateren of die wel voldoen aan de 'good governance eisen' van ms.
Het systeem is ontworpen om met zijn tijd mee te gaan. Maar blijft trouw aan de oude mogelijkheden.

-Advertising id is uit te zetten.
-Een bitlocker service moet wel in contact blijven met de juiste key, hoe wil het anders werken. Is aan te zetten ( staat uit)
-Microsoft kijkt niet in jou files, zelfs in OneDrive kijken ze niet in je files. Wat ze wel doen is scannen naar een digitaal vergelijkend materiaal die gelijk is aan bekende bestanden zoals virussen,malware en kinderporno. Maar dat is geen kijken want ze zien niets.
Mja ze hebben het ook helemaal niet over dat het onderdelen zijn van de express installatie. Wat niet heel raar is dat ie deze dingen meeneemt, want je gebruikservaring wordt er gewoon beter door.
Cortana slaat geen persoonlijke gegevens op buiten je eigen cloud omgeving en zelfs daarvoor moet je explicite toestemming geven (nee dat is GEEN automatische instelling)*. Je moet specifiek aangegeven dat je wifi-sense wil toestaan per netwerk, en het delen van je locatie gebeurd al jaren op mobiele platforms. Daarnaast kan je makkelijk zonder cloud werken.

Ik weet niet wat de ConsumentenBond loopt te klagen over Win 10, maar goed onderzoeken hoe het systeem werk doen ze blijkbaar niet.

Ook mooi dat ze Smartscreen trouwens benoemen. Smartscreen verzameld namelijk geen persoonlijk informatie (wordt zelfs uit URL's gefilterd) en ook geen andere informatie: https://technet.microsoft...255&MSPPError=-2147217396

Ik adviseer mensen dan ook om Microsofts Privacy verklaring eens goed door te nemen in plaats van te vertrouwen op discutabele bronnen (en helaas is CB dat tegenwoordig), dan weet je in ieder geval wat ze met je gegevens doen: http://www.microsoft.com/...t/nl-nl/core/default.aspx
Maar al die gegevens zijn toch bij Microsoft aanwezig; ook al liggen ze niet op straat, je geeft MS wel het recht om jouw gegevens te gebruiken. Zelfs als je dat niet geeft, dan nog kan een rechter in de VS Microsoft sommeren om jouw gegevens te overhandigen (zie Snowden onthullingen). Natuurlijk is dat iets minder eng dan dat je gegevens naar adverteerders gaan, mits je terrorist bent, maar de klacht op zich is wel gegrond.
Leuk dat de rechter in de VS dat sommeert, maar tot zover weigert Microsoft om Europese gegevens te overhandigen: nieuws: Microsoft weigert vooralsnog in Europa opgeslagen e-mails aan VS te geven

En ze hebben redelijk wat steun ondertussen: http://www.automatisering...t-zijn-datacenters-blijft

Daarnaast als ik kijk naar waar Microsoft de gegevens die ik kies aan hun te overhandigen voor gebruikt, en dat vergelijk met bijv. Google, dan geef ik liever de gegevens aan Microsoft, voornamelijk omdat de data die wordt verzameld hoofdzakelijk wordt gebruikt om dienstverlening te verbeteren in plaats van dat het zoals bij Google core business is.

edit: kleine nuance toegevoegd

[Reactie gewijzigd door DdeM op 29 juli 2015 15:18]

Als je er zo over denkt dan zet je Cortana toch gewoon uit?
Gebruik je dan ook geen diensten of producten van Google, Facebook, Twitter, LinkedIn etc? En weiger je cookies? Installeer je geen app's die toestemming vragen allerlei data te verzamelen?

Mijn punt: privacy is al een tijd niet meer dan de illusie dat je die hebt, en eerlijk gezegd maakt mij dat niets uit zolang er met 'mijn' data interessante diensten ontwikkeld en aangeboden kunnen worden. Gebruik is daarmee niet gelijk aan misbruik.
Ik doe inderdaad niet aan sociale media, heb bij de integratie van de google diensten mijn youtube account verwijderd, werk met noscript en privdog (tweakers is de enige site in mijn whitelist) weiger cookies nog net niet, maar wordt allemaal gewist bij afsluiten browser, en ik sluit mijn browser vaak tussendoor af om een nieuwe sessie te starten etc.. Mijn enige fout was om een paar jaar geleden een android telefoon te kopen (of eigenlijk aan te nemen van iemand die ik had geholpen met verbouwen) en daarop staan dingen als locatie delen uit, heb ik geeneen app geinstalleerd (behalve cmsecurity dan) google apps die bij het updaten opeens extra machtigingen willen worden niet geupdate. Ik denk dat mijn privacy redelijk gewaarborgd is, mijn volgende telefoon wordt trouwens ook zeker geen Android (en dus ook geen windows 10).

Edit: wat taalfouten en slordigheden verbeterd.

[Reactie gewijzigd door SinclairZX op 29 juli 2015 08:03]

maar je gebruikt dus wel google diensten? beetje raar om te zeggen dat je windows 10 dan over slaat vanwege privacy redenen, google is veel schadelijker voor je privacy dan windows 10, daarbij kun je in windows 10 ook die dingen allemaal gewoon uitzetten.
Waar zie jij mij zeggen dat ik Google diensten gebruik? Ik gebruik geen Google diensten, maar krijg wel vaak meldingen dat er updates zijn voor maps en dergelijke, als er geen aanvullende machtigingen nodig zijn update ik ze uit veiligheidsoverwegingen, maar ik gebruik ze niet. Ik heb geprobeerd ze te verwijderen maar dat gaat dus niet.

Aanvulling; als al die onzin als opt in was aangeboden had ik er misschien nog over willen denken, maar dat het opt out is stoort mij genoeg om het links te laten liggen.

[Reactie gewijzigd door SinclairZX op 29 juli 2015 11:42]

Leven zonder "sociale" media maar met de hele dag echte mensen om mij heen om mee te kunnen communiceren vind ik erg aangenaam. En misschien is het mijn leeftijd maar ik heb de eerste 40 jaar van mijn leven zonder al die dingen gedaan en mis het nu niet. De enige app die ik mis is Per seconde wijzer, en die staat niet op mijn telefoon omdat hij niet goed werkt met de Android versie op mijn telefoon :-( En voor mensen op mijn leeftijd is het ook goed om niet te veel denkwerk aan de mobiel over te laten, houd de hersens in vorm ;-)
*tinfoilhat*
Ik heb 3 dingen te zeggen.
- Ze gebruiken jouw gegevens voor advertenties, dat is tegenwoordig (just so you know) allemaal automatisch (lees: Komt geen mens bij aan te pas)
- En ookal komt er een mens bij kijken, wat heeft een bobo in Californië aan jouw gegevens, behalve advertentieinkomsten voor de baas? He-le-maal niks. Leuk voor je dat ie je telefoonnummer weet, hij zal die wel vaker zien. Leuk voor je dat ie je email adres ziet, hij zal je heus geen links naar zijn hobbyprojecten sturen. Leuk voor je dat ie je adres weet, denk jij dat hij een vlucht van 600-800,- boekt alleen maar om jou gedag te zeggen?
- Alsjeblieft. Ga in een WWII schuilkelder wonen en kom nooit meer achter het Internet als jij niet wilt dat iemand jouw naam weet.
Ik word echt kotsmisselijk (niks persoonlijks) van mensen die zon instelling hebben.
Nu niet om het één of ander. Maar unieke reclame IDs bestaan al zowat 20 jaar. Dat zijn alle vormen van cookies en dergelijke meer. MS probeerd om dit nu te bundellen voor apps in 1 enkel systeem en daarbij de gebruiker de mogelijkheid te geven om dit niet door te geven. Net zoals de Do Not Track functionaliteit in IE.

Dat Cortana alles doorstuurt is niet onlogisch. Je kan tegen dat systeem spreken of schrijven in verstaanbare zinnen. Dat moet ergens verwerkt worden en de beste locatie is in de cloud waar men continue alle resultaten kan herevalueren om steeds beter te worden.

Het toestaan om je locatie door te geven is op een PC sowieso zinloos daar deze statisch staat en over het algemeen geen GPS heeft. Men kan enkel gaan lokaliseren aan de hand van geo ip. Dit is trouwens iets dat je ook op elke smartphone terugvind.

En dat elke app kan zien welke gebruiker je bent is ook niet nieuw. Ooit in Windows al eens je omgevingsvariabelen bekeken? Dat staat er gewoon in. Ook het domein waarop je aanmeld, het type processor, je home directory, ... het kan zo allemaal al jarenlang opgevraagd worden.

Ik zie dus eigenlijk zeer weinig nieuwe dingen en vind het positief dat MS hier achter komt vragen wanneer je voor het eerst opstart.
Je bent niet de enige. Net als jij is W7 mijn laatste Windows en daarna enkel nog Linux. Het artikel waarnaar je linkt vat het goed samen, maar er zijn nog veel meer achterpoortjes en kijkgaten in Windows die waarschijnlijk nog niet eens geactiveerd zijn (hoe zit het met die keylogger uit de testversies? Is die echt verwijderd?). Niet erg natuurlijk, want Microsoft heeft nu volledige toegang tot je pc ("even updaten") en ze kunnen nu installeren en verwijderen wat ze willen.

Wie W10 installeert hoeft niet meer te zeuren over privacy, want die heeft hij nu echt compleet opgegeven. Dat zal de discussies over privacy meteen een stuk rustiger maken, nu de privacylozen niet meer kunnen deelnemen.

[Reactie gewijzigd door 234453 op 29 juli 2015 09:49]

Er heeft nooit een keylogger ingezeten in de zin van bijhouden wat je precies typt. Alleen het verzamelen van statistieken en vooral hoe mensen applicaties gebruiken. Volledig anoniem ook en puur om te kijken of knoppen duidelijjk genoeg waren, mensen veel foute clicks maakten en meer van dat.

Het wordt pas een probleem als het aan je profiel wordt gekoppeld, maar daarvan was dus geen sprake.
"Er heeft nooit een keylogger ingezeten..."
Er heeft wel een keylogger ingezeten en tenzij jij voor Microsoft werkt heb jij geen idee waar exact deze voor gebruikt is. Microsoft kan van alles zeggen, dat zegt nog niet dat het zo is.

De dingen die Vrijdenker opnoemt zijn compleet relevant ten aanzien van dit artikel, echter wordt hij keihard naar 0 gemod. Dat klopt niet.

Het mag duidelijk zijn dat met Windows 10 alle gegevens door Microsoft verzameld worden. ALLES! Wat voor computer je hebt, welke programma's en apps je hebt geinstalleerd, wanneer je on- en offline bent, waar je bent, waar je op zoekt etc. etc. Los van elkaar is geen één gegeven belangrijk maar samen gekoppeld ontstaat er een profiel waar zelfs Google nog een puntje aan kan zuigen.

De conclusie van Vrijdenker is helemaal correct. Als je Windows 10 gebruikt is het gedaan met de laatste restjes privacy die we nog hadden.
Heb je bronnen? Want ik wel:
nieuws: Microsoft: 'keylogger' Windows 10 wordt gebruikt voor feedback
http://lifehacker.com/win...lown-out-of-pr-1642931793

Daarbij wordt niet gemeld dat het gepersonaliseerde informatie betreft, maar anoniem (en tot doel van verbeteren van bv compatibiliteit). Volgens mij snap jij het principe van anonieme vs gepersonaliseerde gegevens niet.

Beetje doemdenken en aankomen met niet bewezen stellingen levert inderdaad een 0 op.
Grote onzin kraam je uit. Alles is zo in te stellen als je zelf wil. Dus je kan alles uit zetten of je kan kiezen om geholpen worden doordat het systeem dingen van je weet.
Wat is concreet je probleem? Ik proef een bepaalde argwaan richting Windows 10 (vreemd genoeg niet richting Windows 7 trouwens) maar die argwaan zit enkel op het niveau van vragen en niet op het niveau van concrete problemen. Dat privacy-instellingen open en bloot terug te vinden zijn in W10 lijkt me eerder een pluspunt dan dat het een punt van twijfel is. Idem met functionaliteit rondom updaten (die volgens mij nauwelijks verschilt van die van Android of iOS). Ik snap de argwaan niet zo.
He bah, dat artikel is niet echt hoopgevend voor Windows 10. Het is nog erger dan ik dacht :{

Ik gebruik in Windows 7 altijd een firewall om uitgaande connecties te blokkeren van apps die redelijkerwijs niets online te zoeken hebben (zoals photoshop, text en document editors, enz). Het ziet ernaar uit dat je met al die live services en cloud zooi in Windows 10 niet meer kunt voorkomen dat allerlei apps random connecties maken, en je hebt dus ook geen enkele manier meer om je persoonlijke gegevens te beschermen of je privacy te waarborgen.

Zeer zorgwekkende ontwikkeling. Ik sla windows 10 ook over, of misschien alleen in een VM waarin verder geen privé dingen staan.
Gratis is natuurlijk ook nooit echt gratis.
In de betaalde versie is het uiteraard niet anders. Maar dan moet je ook (gratis) Linux wantrouwen en Apple, want die is helemaal allesbehalve gratis.

XP zonder internet is tot op heden redelijk veilig gebleken. ;)
Leuk dat je Apple noemt, als er een bedrijf is dat ik niet vertrouw is het Apple wel. Apple staat trouwens in mijn top 5 van grootste K bedrijven op deze aardbol. In mijn ogen misbruiken ze patenten (vaak op dingen die in mijn ogen geen patent verdienen), buiten werknemers in arme lonen landen uit (dat doen er meer ik weet het), en vragen vervolgens de hoofdprijs voor hun producten want de consument betaald het toch wel. Apple, never had, never will. Linux is daarentegen een ander verhaal, open source heb ik vertrouwen in.
Ook een interessant artikel om eens te lezen voor je gaat upgraden.
https://edri.org/microsof...our-personal-data-abused/

Je kan het allemaal blijven rationaliseren, maar voor mij persoonlijk gaat dit te ver. Dit gaat al lang niet meer over een OS. Maar over ongegeneerd data-mining. Waarom denk je dat bijna iedereen gratis kan upgraden. Dit is het 'nieuwe' business model dat Microsoft hanteert. Jij bent niet meer hun klant, maar hun product! En ik weet ook wel dat we in een social media/web 2.0 tijd leven. En daar heb ik geen probleem mee, ik maak er ook gebruik van, op de momenten dat ik daar voor kies.

Volgens mijn persoonlijke mening moet een operating system een stabiel en veilig systeem zijn dat je resources en devices beheerd, en verder een platform voorziet waarom je dan, wanneer je dat zelf kiest de nodige software kan op installeren. En zijn dat dan cloud applicaties of personal assistants, fijn .. maar ik wil het zelf wel kunnen bepalen.

Dit wil dus niet zeggen dat dit zo diep moet worden geïntegreerd in het operating system van mijn workstation waarop ik mijn beroep uitoefen, zodat ik er niet meer omheen kan en me moet zitten afvragen of mijn werk en persoonlijke gegevens nog wel veilig en persoonlijk zijn!

En voor diegene die zullen zeggen, je moet het niet gebruiken, of je kan dit of dat toch uitzetten. Inderdaad, na Win7 stap ik nu ook voor mijn desktop/workstation over naar Linux. Ik heb er genoeg van.
Bedankt, lijkt me een interessant artikel, staat in mijn bookmarks, nu geen tijd om het te lezen, eigenlijk zelfs geen tijd om hier te lopen reageren.
1 2 3 ... 18

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


OnePlus 7 Pro (8GB intern) Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 3a XL FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Televisies

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True