Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Battleborn Preview

Online knokken met Gearbox

Voorlopige conclusie

Met Battleborn gaat 2K Games de strijd aan met vergelijkbare games als Overwatch van Blizzard en BattleCry van Bethesda. Voordeel ten opzichte van de concurrentie is dat Battleborn veel meer een complete game is, die niet alleen in multiplayer kan worden gespeeld maar ook een campagne heeft die bovendien in coöp is te spelen. We hebben niet de indruk dat het verhaal in de campagne heel veel voorstelt, maar hebben te weinig van de game gezien om er echt over te kunnen oordelen. Het is echter prettig dat de game op verschillende manieren speelbaar is: je kunt alleen spelen, enkel met vrienden of het tegen andere spelers opnemen. Die keuzevrijheid bieden de twee concurrenten niet.

De stijl van Battleborn en de humor in de game doen sterk denken aan Borderlands en zijn dus goed verzorgd. Wij vinden het bovendien prettig dat bij het bedenken van de 25 speelbare characters iets minder is uitgegaan van vaste rollen als tank, dps en healer. Een healer is in het rooster zelfs helemaal niet terug te vinden. Net als bij de concurrenten is het aantal skills dat een character heeft beperkt, waardoor de gameplay eenvoudig blijft. Vergelijkbaar met Battlecry, hoewel daar wel met classes gewerkt wordt, en eenvoudiger dan Overwatch doordat Blizzard characters heeft gecreëerd met exotischer skills, die meer gewenning vergen. Bovendien hoef je op Battleborn minder lang te wachten. De game werd later dan de twee andere titels aangekondigd, maar verschijnt als enige dit jaar al op de markt; voor Windows, Xbox One en PlayStation 4.

Reacties (38)

38
38
34
1
1
0
Wijzig sortering
Het zou mooi zijn geweest als games zoals Firefall (MMOFPS) of Destiny (MMOFPS) ook genoemd werden in de review als vergelijkingsmateriaal. Deze hebben weliswaar wel een open wereld, maar ook classes met unieke abilities, progressie systemen en speelmodi voor solo PVE, team PVE als PvP. Shooters die het hele spectrum van mogelijkheden binnen het genre bedienen (anders dan semi-realitische shooters ala Battlefield/CoD), zijn hot business. Waar normale MMORPG's langzaam grijs worden gespeeld (WoW's subscriber base daalt zeer snel en duidelijke concurrentie is er alsnog niet), lijken MMOFPS en 'lokalere' varianten (Overwatch) als paddenstoelen uit de grond te schieten.

Een van de mooie en belangrijke kenmerken van dit type shooters, is dat ze (net als Battleborn) niet gericht zijn op realisme, waardoor de bewegingsvrijheid/snelheid en het 'arcade' gevoel vaak veel groter is. Zo keren we langzaam terug naar de tijd van Quake en UT, waarin de gameplay veel sneller was en vrijer aanvoelde, omdat je niet beperkt werd door 'realisme'. Door oefening en het MEER kunnen dan in werkelijkheid, kun je je voelen als een superman. Dit vind ik een van de aantrekkelijke eigenschappen van spellen. Je kunt je machtig en groots voelen, ondanks dat je in realiteit eigenlijk niets anders doet dan het gebruiken van je handen ;)

Voor mij, een MMORPG en oldschool shooter (Quake, UT) fan, is dit dus een mooie tijd. Tot Overwatch uit is, zal ik waarschijnlijk Firefall blijven spelen, omdat de grote open wereld met random events, waar altijd wel iets te doen valt, mij enorm aanspreekt. Hoe dan ook, prachtige trends in de game industrie!
Als je de pers mag geloven die het op E3 gespeeld hebben is het vooral te vergelijken met Borderlands (niet toevallig ook van Gearbox), met extra pvp modes toegevoegd :)
Jammer, dit zou een perfect spel zijn voor de Playstation Vita. Nou ja misschien koop ik hem wel voor de Xbox One. Ik vind het spel er verder goed uit zien (behalve de graphics dan).

[Reactie gewijzigd door xyouri op 25 juni 2015 14:23]

Ik zie niet in waarom de graphics niet goed uit zien. Deze graphics lijken mij juist prima voor dit spel. (Wat had je anders willen zien?)
Ben gewoon niet zo van die stijl. Kijk maar naar de explosies plaatje 20. Ziet er niet uit vind ik.
Had van mij wel wat realistischer gemogen. http://ic.tweakimg.net/ext/i/2000627166.jpeg

[Reactie gewijzigd door xyouri op 25 juni 2015 14:22]

Niet alles is realistisch. Ook games die 'realistisch' zijn hoeven geen mooie 'explosie' te hebben. Zoals ik al zei verschilt per persoon wat je mooi vind en is dat behoorlijk subjectief.

Maar in dit geval zal jij ook wel niet van de stijl van Borderlands 2 houden? Het is een keer wat anders, Overwatch heeft een beetje dezelfde stijl (het 'getekende'). Mij spreekt het juist wel aan :Y.
het fijne er aan is dat veel systemen het aankunnen maar het er niet slecht uit ziet.
Kijk dat is anders, jij vind de stijl niks, dat is iets anders dan zeggen dat de graphics niks zijn :D

Ik heb ook een vreemd gevoel, moest ook wennen aan borderlands ( graphic style ) en dat vond ik na een tijdje echt wel TOF.. Dit is ja ik weet niet, geeft me een beetje nintendo gevoel, en dat is ook niet echt mijn stijl. Maar goed, ik wil weleens een demo spelen op de xbox one, interesses zijn er. Maar.... kijkend naar al die freaky geweldige games die allemaal komen vind ik deze de minste van de afgelopen dagen/weken qua aankondigingen.
Ik vraag me af of mensen die echt niet zonder "realisme" kunnen het ook jammer vinden dat ze geen pijn voelen als ze geraakt worden :/
Mee eens, ziet er niet uit. net als borderlands
Dus de game is goed genoeg voor de vita omdat de graphics kut zijn? :/

Als je de Borderland games kent dan weet je dat deze cartoon style hebben. Ik vind de game er top uit zien, lijkt me erg leuk om te spelen op de PC :) Ben benieuwd naar de toekomstige review!
Dat de stijl van de game niet jouw stijl is wil niet direct zeggen dat de 'graphics' er niet uit zien. Zeg dan gewoon dat je het niet zo mooi vind. Dat is vrij subjectief.

Zelf vind ik een aantal aspecten van de game ook wat minder eruitzien, maar de UI bijvoorbeeld vind ik mooi en minimalistisch. Niet meer dan nodig is! :)
je kan hem ook streamen naar de Vita als je een PS4 hebt ?
Het spel ziet er goed uit, maar de graphics niet?
Hoe gaat dat dan?
Het ziet er niet uit, maar wat zullen ze blij zijn dat er een 1080p titel 60fps kan halen op de consoles ;) Je moet wat.
Ergens hoop ik dat dit spel beter wordt dan Blizzard's Overwatch. Die laatste gaat met fixed (veel te lage) FOV werken en totaal niets van playerhosted servers toelaten.

En als de co-op even goed is als die in Borderlands...laat maar komen :*)
De wapens nemen in de trailer hier ook wel een gigantisch deel van het scherm in beslag overigens ...
Nog altijd minder dan in Overwatch :p.

Maar je hebt gelijk. Battleborn heeft dan ook een release op de PS4 en de Xbox. Van Gearbox verwacht ik wel dat het spel flexibel genoeg is om de nodige zaken via config files aan te passen.
Zal dan ook Blizzard's filosofie zijn.. een laag drempelige game maken die voor iedereen toegankelijk is.. ipv de hardcore gamer.
Waaaarrom is foto 18/22 van de foto's op de conclusie pagina deels geblurd? Wat is daar te zien? }>

On-topic: Game ziet er leuk uit! Zéér benieuwd hoe hij uiteindelijk zal zijn. Wat betreft de 25 speelbare characters: it's a lot! :| Aan de andere kant zal dit wel weer voor diversiteit in de potjes zorgen, tot men er echt achter is welke characters sterker zijn dan andere, waardoor je die alleen nog maar ziet..

Ook het feit dat deze game qua characters wat simpeler is dan bijv. Overwatch spreekt mij zeker aan. Een beetje het 'Pick up and Play' idee, je hoeft er niet te veel voor te oefenen/door te hebben/te leren denk ik. Natuurlijk wordt je wel beter met characters naarmate je meer speelt, maar de 'learning curve' zal denk ik wat lager zijn dan bij bijv. Overwatch.

[Reactie gewijzigd door Vickiieee op 25 juni 2015 14:22]

Dat plaatje heeft 2K Games geblurred. Ik vermoed dat ze duidelijk willen maken dat je in het kruis van Boldur kijkt en dat zoiets op sommige kijkers als onwelvoeglijk over kan komen. Of zouden ze het grappig bedoelen? ;)
Ach, daar schijnt toch geen licht naar binnen? Dan is het gewoon een 'donker zwart gedeelte'. (Ik heb opzettelijk het woord 'gat' gemeden). Arme Boldur.. :D

Het zou pas echt humor zijn als er in de game zelf situaties zijn waarbij je onder de kilt van Boldur kan kijken, doordat hij springt o.i.d., en het gedeelte dan óók geblurd is, ingame! :D
Zeker, en ik zie Gearbox daar eigenlijk best voor aan :)
zouden ze op "echte" schotten alluderen ?
Dat zou best eens kunnen :-)
Ik vond Overwatch er wel leuk uitzien maar tegelijkertijd een "meh" gevoel. Dan komt 2K met een soortgelijk spel en dan denk ik zo van: "Waarom?" Het zijn bijna identieke shooters (voor de kritiekelingen onder ons: in eerste opzicht) en ik ga er maar één uiteindelijk spelen of misschien valt één van de twee spellen mij tegen, waardoor de tweede ook al wat slechter in mijn ogen zou kunnen zijn.

Krijgen we dus hetzelfde kopie gedrag als bij afgelopen jaren met MOBA's met als voorbeeld Riot's League of Legends. Daaruit kregen we: Heroes of the Storm, Dota 2 en Dawngate (geannuleerd) (en nog talloze andere MOBA's met name voor Android).

Toch ben ik nog steeds afwachtend op een echt 'kei'goed spel, de laatste jaren ben ik niet echt tevreden gehouden met de kwaliteit van geleverde games om eerlijk te zijn. Dit zal vast wel voor meer mensen gelden. We leven inmiddels in 2015, al ruim 10 jaar in een computertijdperk en er gebeurd verder qua game-ontwikkeling op grafische gebied vrij weinig.

Wat ik inmiddels verwacht is een goedwerkend spel. (Houd in dat er dus gewoon geen bugs meer moeten/horen te zijn in een final release. Zodra een bedrijf iets verkoopt vind ik dat het gewoon correct moet werken. Zoals het bedrijf dat product bied, zoals getoond wordt en verwachtingen van mensen op die manier ook voldoet.) Een spel waar zowel op grafische gebied als speelwijze alles van top tot teen in orde eruit ziet.

Als ik één spel mag opnoemen waar mijn ogen op dit moment naar rollen dan is het Lost Ark. Maar ook Lineage Eternal lijkt mij een geweldig spel om te proberen. Ik vind die Aziaten tot nu toe beter werk leveren dan de westerse wereld. Ik ben ook benieuwd wat VR voor ons gaat brengen.

[Reactie gewijzigd door witkop525 op 27 juni 2015 03:39]

Krijgen we dus hetzelfde kopie gedrag als bij afgelopen jaren
Battleborn is aangekondigd geweest voor Overwatch ;)

En "bijna identiek"? De focus bij Battleborn ligt op een co-op campaign (zoals Borderlands) met nog een paar extra multiplayer modi. Overwatch is puur online 5V5.
Het zijn bijna identieke shooters (voor de kritiekelingen onder ons: in eerste opzicht)
Lees a.u.b. de complete zin.

En het zou goed kunnen dat Battleborn voor Overwatch is, maar ik bedoel dus gewoon dat die spellen op elkaar lijken, ik probeer niet de één in een ander licht te stopppen dan de ander.
Dit genre lijkt inderdaad de nieuwe moba te worden. Brengt in ieder geval wel wat nieuws voor de e-sport en daar zit wel het geld op dit moment voor ontwikkelaars.

[Reactie gewijzigd door acst op 27 juni 2015 11:47]

Stijl doet me een beetje denken aan die van LoadOut.
Ben benieuwd, ga het zeker proberen :)
De stijl wel, maar de humor niet. Misschien maar een goed ding voor dit spel. ;)

Ik weet het nog niet, ik wacht het wel af tot de eerste gameplay vids.
Het lijkt wel of alles tegenwoordig "team-based" moet zijn. Jammer als je gewoon iemand bent die af en toe even wil knallen. Dan vallen tegenwoordig blijkbaar per definitie al veel titels af.

Daarom houd ik ook niet van moba's.. je bent altijd verplicht om in een team te spelen.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 25 juni 2015 16:15]

dit is gelukkig ook becel euh solo te spelen.
Groot fan van 2K games, dus deze ga ik zeker volgen. Het grafische stijltje bevalt me in ieder geval al goed! :)
Al deze games lijken wel weer erg op https://en.wikipedia.org/wiki/Weapons_Factory. Toch wel grappig dat mainstream weer hard naar arena shooters aan het verplaatsen is.
wat is het toch met al die stomme cartoon looks tegenwoordig die men gebruikt in dit soort games.

Ten opzichte van de heerlijke games waar wij mee opgroeiden (UT etc) is het echt een stap achteruit.

Net alsof je voor de eerste keer Zelda the wind walker opstart nadat je hebt genoten van het 3d in zelda 64. Je denkt ook meteen van wow.... waar ben ik in beland.

Dit soort games zullen niet gaan doorbreken , mensen zullen het eerst misschien wel kopen maar mensen zullen er zeer snel op uitgekeken zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee