Na enkele weken de AV320 nagenoeg dagelijks te hebben gebruikt als mp3-speler en de overige features enkele keren te hebben getest, moet gezegd worden dat Archos er in is geslaagd een gebruiksvriendelijk product te ontwerpen. De bediening met de joystick en de vijf knoppen is redelijk intuïtief, en de menustructuren zijn vrij inzichtelijk. Toch denk ik ook dat er nog voldoende ruimte overblijft voor verbetering. Zo wil de speler sporadisch nog wel eens traag reageren op een bepaald commando, en is het bestand- en playlistbeheer op de speler zelf vrij omslachtig en beperkt in zijn mogelijkheden.
Door de opstartknop een seconde of twee ingedrukt te houden komt de AV320 tot leven en biedt ons na vijf tellen het hoofdmenu aan. Hier kunnen we kiezen voor een van de hoofdfuncties van de speler (muziek of video afspelen of opnemen), via de browser-modus door de bestandsstructuur lopen, of enige instellingen aanpassen. Zo is de lichtopbrengst van het scherm in drie stappen instelbaar (om stroom te besparen), en kunnen we ook aangeven voor zowel batterij- als adaptergebruik na hoeveel tijd het scherm, de harde schijf en het apparaat zelf moeten afsluiten. Daarnaast zijn er nog een rits andere algemene instellingen mogelijk, waaronder één die de echte tweaker zal aanspreken: de AV320 biedt een tweetal overklokmodi om de processor op hogere snelheid te laten lopen, om bijvoorbeeld video's vloeiender af te spelen .
Eén van de meest opvallende uiterlijke kenmerken is natuurlijk het grote QVGA-kleuren scherm. Het bevat 320 bij 240 pixels en biedt de gebruiker zeer heldere beelden. Een voordeel ten opzichte van andere mp3-spelers is uiteraard dat een dergelijk groot en kleurig scherm een stuk meer mogelijkheden voor bediening en informatieweergave biedt. De inkijkhoek van zo'n 170 graden (praktijkervaring) is erg netjes te noemen en de beschermingslaag is redelijk goed in staat vervelende krassen te voorkomen. Mocht je nou thuis je films liever niet op dit kleine schermpje willen bekijken, dan is met behulp van één van de meegeleverde kabels en een langdurige druk op de aan-knop het beeld eenvoudig naar de tv-out te sturen.
Zoals nu onderhand wel standaard verondersteld mag worden, is het aansluiten van de speler op de computer een fluitje van een cent. Na het plaatsen van het USB-kabeltje tussen AV320 en pc wordt het apparaat herkend als harde schijf, en kunnen muziek, films, foto's en andere bestanden op het apparaat geplaatst worden. De behaalde overdrachtssnelheid valt - gezien het theoretische maximum van USB 2.0 van 480Mbit/s - eerlijk gezegd een beetje tegen. Het oversturen van een bestand van 2 gigabyte duurde beide kanten op een dikke twee minuten, hetgeen meer overeenkomt met een snelheid van 135Mbit/s. Aan de andere kant zal het zelden voorkomen dat je in één keer de gehele harde schijf vol wilt zetten, en het overpompen van kleinere bestanden gebeurt met deze snelheid nog wel binnen een acceptabele tijd.
Zoals gezegd zijn de mogelijkheden voor het beheren van bestanden en aanmaken van playlists op het apparaat zelf nogal beperkt, dus het is aan te raden dit vooral op de computer te doen. Het gebruik van de meegeleverde software zal ik hier niet bespreken, maar reviews van MusicMatch en VirtualDub zijn overal te vinden. Wel opmerkelijk is de front-end applicatie die Archos heeft ontwikkeld om ook de minder ervaren gebruiker met VirtualDub te kunnen laten werken.