Door Arnoud Wokke

Redacteur

Fairphone 2 Preview

Half modulaire smartphone uit Nederland

Tot slot

Hoewel Fairphone beklemtoont dat de meer 'faire' productie het toestel niet duurder maakt dan andere smartphones, is de prijs-prestatieverhouding met 525 euro niet al te best. De koers van de euro helpt daarbij niet mee en volgens Fairphone zijn onderdelen duurder doordat de orders geen miljoenen exemplaren betreffen.

Wie echter een Fairphone koopt, zal dat over het algemeen niet doen omdat het toestel de concurrentie verslaat op het gebied van specs. Fairphone is vooral een filosofie waaruit een smartphone is voortgekomen en veel mensen die de doelen van de Nederlandse smartphonemaker steunen, zullen het extra geld ervoor over hebben.

Daarnaast kun je een andere berekening maken. Veel telefoons gaan twee tot drie jaar mee voordat het scherm, de accu of de micro-usb-poort het begeeft. Een eigenaar van een Fairphone 2 moet er veel langer mee doen, waardoor de kosten per jaar lager uitvallen.

Zelfs degene voor wie de Fairphone 2 geen interessante optie is, zal het vernuft van het Nederlandse bedrijf moeten waarderen. Het systeem om onderdelen snel te kunnen vervangen is een nuttige innovatie en we hopen dat andere fabrikanten goed opletten en het voorbeeld snel gaan volgen. Dat maakt smartphones niet alleen makkelijker te repareren, maar daarmee gaan toestellen hopelijk ook wat langer mee.

Reacties (90)

Wijzig sortering
Goed om te zien dat ze bij Fairphone stappen maken. Wat natuurlijk belangrijk is om het modulaire systeem daadwerkelijk nuttig te maken, is dat Fairphone (en evt. derden) langdurig onderdelen blijven leveren voor dit model. Jammer dat het artikel daarover geen informatie vermeldt. Bovendien vraag ik me af of de modulariteit niet ten koste gaat van de duurzaamheid (hoe zit het bijv. met waterdichtheid?). Leuk als ik componenten kan vervangen, maar als dat betekend dat ze minder lang meegaan, is dat natuurlijk een purpose defeat.
Ik denk dat je realistisch moet zijn. Blijkbaar zijn de onderdelen van de Fairphone 1 al niet meer herbruikbaar in de Fairphone 2. Ga er van uit dat er over 2 jaar een nieuwe, incompatible Fairphone 3 is. Als de camera van je oude Fairphone 2 dan kapot gaat, en Omnivision de OV8865 vervangen heeft door een zuinigere OV8865-LP, hoe groot schat je dan de kans in dat je een reserveonderdeel voor je Fairphone-2 kunt kopen? Wie gaat voor die niche-niche markt een vervangend ontwerp maken?
Misschien moet je onderscheid maken tussen het repareren van de telefoon met hetzelfde type onderdeel, en updaten van de telefoon.
Het eerste lijkt me best haalbaar.
Ik weet niet of je ervaring hebt in de elektronica, maar een heleboel onderdelen zijn maar kort leverbaar. Ik werk nu in de medische hoek, en wij betalen opzettelijk extra om gegarandeerd componenten te kunnen nabestellen. Ik garandeer je dat die " Omnivision OV8865" geen gegarandeerde laatste-besteldatum heeft. En hoe ga je dan de telefoon repareren?
Die onderdelen zijn relatief goedkoop dus ik denk dat FairPhone daar wel een eigen voorraad van kan aanleggen. Maar hoe vaak gaat de camera van je mobiel kapot? Het grootste slijtage onderdeel is de accu en het scherm als je onhandig bent en je telefoon weleens laat vallen.
Je kunt een voorraad aanleggen, ja. Maar dat is niet gratis. Erger nog, de ideale grootte van je voorraad schaalt niet linear met je omzet. Voor een groot aantal devices moet je relatief minder onderdelen op reserve houden. Bij een verdubbeling van je omzet heb je maar 40% meer onderdelen op reserve nodig. Voor een niche speler als FairPhone is dit dus juist problematisch, die moeten relatief veel voorraden aanhouden.
In de medische wereld moeten importeurs plaatselijk heel veel onderdelen op voorraad houden en dat is duur. Daarom is een medisch schroefje 10x duurder dan hetzelfde Gamma-schroefje.
Via eBay kan ik voor een 4 jaar oude Nexus nog een usb-connector bestellen voor 4,50 euro incl. verzendkosten uit China. Duurt wel even 3 weken voordat het binnen is. Het zijn verschillende markten.
En daar zit het verschil, de medische sector is exclusief, jou 4 jaar oude nexus is wereldwijd verkocht in praktisch elk land.
Oftewel heeft het voor het oosten meer nut om voor de nexus onderdelen (eventueel namaak) te maken omdat er veel toestellen van in omloop zijn, dit in tegenstelling tot de fairphone die volgens mij amper tot niet verkocht word.

Oftewel de nexus en de fairphone zijn ook 2 verschillende markten, de bekende/populaire markt en de onbekende/niet populaire markt.
Die chinesen richten zich op de bekende/populaire markt ( aldus de nexus in dit geval )
Mogelijk kunnen wij van fairphone verwachten dat zij zelf voorraden aanleggen. Het ging immers om duurzaamheid. Daar betaal je ook wat extra voor.
De meeste telefoons begeven het als ze met water in aanraking komen. Dat zal met dit model niet anders zijn. Voordeel van dit model is dat je kunt vervangen wat er kapot is, terwijl je een andere telefoon in zijn geheel weggooit.
+1Anoniem: 463724
@andreetje16 juni 2015 13:19
Aan de andere kant is het wel moeilijker om deze telefoon waterdicht te maken.
Mee eens. En als het al lukt, zal het na 5x uit elkaar halen toch niet meer waterdicht zijn...
Alleen jammer dat je er geen nieuwe processor en geheugen in kan prikken. Dan is je toestel alsnog langzaam over twee jaar. Dat zijn juist de upgrades die ik wil. Samen met een nieuwe camera.
In principe is dat deel natuurlijk ook vervangbaar.... Haal alle "vervangbare" onderdelen van je telefoon af, koop een nieuwe core en zet op de nieuwe core alle onderdelen die je al had, CPU/Mem/etc. vervangen!

Tenminste.... Als Fairphone dan nog bestaat en hun filosofie door blijft trekken.....
De core vervangen kan al niet met 1 & 2. Of het met 3 zal kunnen is dus nog maar de vraag…
Natuurlijk kan de core vervangen worden. Haal het toestel uit elkaar, leg alle onderdelen op een rijtje. Dan ligt de core daar dus ook tussen. Haal die er tussen uit en pak een andere core. Zet nu alle onderdelen die je op een rijtje hebt weer in elkaar en je hebt de core vervangen.

Overigens... Zelf heb ik nog een Samsung S2, ooit het topmodel van Samsung. Nu niet meer praktisch omdat het werkgeheugen met 1 GB te klein wordt. Hoe groot is het werkgeheugen (en de opslag) van de fairphone?

Daarnaast zou het mooi zijn als de interfaces tussen de modules beschreven zijn zodat er nieuwe onderdelen in kunnen met de zelfde interface. Of op basis van die interface misschien iets anders. Bijvoorbeeld een andere camera (zonder IR filter) of eventueel een 2e batterij op de plaats van de camera.

[Reactie gewijzigd door beerse op 18 juni 2015 16:13]

1 & 2 zijn niet compatibel. Je kunt dus bv. niet onderdelen van 1 op de 2 plaatsen. Dat is althans wat ik heb begrepen.

De Fairphone 2 zou 2 GB werkgeheugen en 32 GB opslagruimte hebben. Verder met alles eens. :)
Wellicht kun je tegen die tijd juist het gedeelte met de CPU etc los kopen en het scherm en de andere modules die je al hebt overzetten naar je nieuwe telefoon.
Je toestel is over twee jaar nog net zo snel. Nieuwe software zal wellicht meer vragen en trager worden. Maar het toestel is over twee jaar nog net zo snel als nu ;)
Over twee jaar zijn er snellere telefoons uit, dus is de toestel langzamer dan de concurrent.

Zoals ik dus hoopte dat je op zijn minst het interne geheugen kon vergroten zonder een extra micro sd kaart aan te schaffen.
De softwareindustrie richt zich wel steeds meer op gebruikers in opkomende landen met 'mindere' telefoons. Dus de need for speed zal voor veel toepassingen ook wat minder worden.
Offtopic: het toestel.
Van al mijn telefoons was altijd alles nog prima, behalve de processor en de hoeveelheid geheugen. Daarom kopen we elke 2 jaar toch wel een nieuwe telefoon. Dit is zeker het probleem met de FP1. Na 1,5 jaar kan de processor echt niet meer de concurrentie bijbenen. Toch is het vanwege beveiliging en nieuwe apps belangrijk om software te kunnen updaten. Uitkomst, na 2 jaar koop je toch een nieuwe telefoon, (Al dan niet de volgende FP) maar dat gaat tegen de principes van FP in. De rest van de telefoon is nog prima, maar de processor niet...
Ook had ik bij de FP1 gehoopt op een andere OS of Ubuntu, dat hadden ze wel belooft te gaan ondersteunen. Wat blijkt, Fairphone krijgt het niet voor elkaar om alle drivers en dergelijken los te krijgen van de fabrikanten.

[Reactie gewijzigd door souderkeamer op 19 juni 2015 12:55]

+1Anoniem: 16328
16 juni 2015 20:53
SD801: Goed ding. Voor jaren nog goed genoeg voor Android. Zeker goed genoeg voor Jolla. Ubuntu kan ik nog niet inschatten.
Geheugen: Ik zou graag 3GB zien omdat je dit niet zelf gemakkelijk kunt uitbreiden. 2GB is op zich ook oké als ze niet voor 3GB kiezen.
Accu: Meer mAh dan 2400 lijkt me op zijn plaats. De S5 heeft een 2800mAh accu.
Camera: Voor deze prijs verwacht ik een betere camera dan in de Lumia 640 (180 euro), dat is bijvoorbeeld een prima 8MP shooter. Voor dit segment verwacht ik toch minimaal het niveau van camera's in 300 euro toestellen.

Ik vond de eerste FairPhone een wegwerp artikel. Met de bovenstaande specs kun je jarenlang genieten van dezelfde telefoon. Ze hoeven dus in principe voor een paar jaar geen toestel meer te verkopen. Hoe zorg je dan voor een rendabel verdienmodel?
Vroegâh was het feit dat een product lang meeging juist reden om er eentje aan te schaffen.
Het verdienmodel is dat je je toestel makkelijker kunt upgraden en kleine reparaties makkelijker zelf kunt uitvoeren met bij Fairphone aangeschafte onderdelen. Mogelijk hebben ze patent op het modulaire systeem, zodat ze daar de eerste jaren geen last van concurrentie hebben. Aan de andere kant kan het ook goed voor de omzet zijn om licenties juist weg te geven (zie bijvoorbeeld de compact cassette als schoolvoorbeeld).

Verder is gebrek aan vervangingsmarkt voor een klein maar groeiend bedrijf geen enkel probleem. Daar loop je pas tegenaan als je afzetmarkt richting verzadiging gaat.

En inderdaad: duurzaamheid als verkoopargument. Ik doe graag meer dan 5 jaar met een telefoon en koop tegen die tijd ook liefst een vervangend model van dezelfde fabrikant of een model dat er technisch op lijkt maar beter is.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 17 juni 2015 00:49]

0Anoniem: 16328
@mae-t.net17 juni 2015 15:41
Ik bedoel het verdienmodel van Fairphone. Als zij nu jaren dit toestel gaan voeren, wat ze zouden moeten doen willen ze Fair zijn, dan moeten ze op een andere manier aan inkomsten komen. Enkel reparatieonderdelen verkopen en upgrades lijkt me een te beperkte business. Zeker ook omdat het basisproduct met de SD801 jaren vooruit kan. Aan de andere kant hebben ze wel constant kosten voor support en updates voor Android. Immers willen ze Fair zijn dan moeten ze constant blijven updaten. Met een SD801 loop je niet snel tegen een limiet aan.
Je gaat er dan van uit dat de afzetmarkt na hooguit een jaartje verzadigd is en er daarna minstens 4 jaar lang geen enkele telefoon wordt verkocht. Dat kan natuurlijk, maar als ze het goed spelen zou het nog best mee kunnen vallen, dat hoopte ik juist in mijn bovenstaande bericht een beetje aan te geven met
Verder is gebrek aan vervangingsmarkt voor een klein maar groeiend bedrijf geen enkel probleem. Daar loop je pas tegenaan als je afzetmarkt richting verzadiging gaat.
.
Nice, dit is toch echt wel weer een stap vooruit in de mobiele telecom branche. Eindelijk weer een unieke featureset en dat uit eigen bodem! Eindelijk geen ellendige flex kabels meer die doorbreken of waarvan de connector gammel is. Ach dat de telefoon dikker is en misschien niet zo sexy uit ziet, dat nemen veel mensen voor lief denk ik. Dit is een soort 3310, onverwoestbaar en indien nodig makkelijk te fixen. _/-\o_
Ik denk dat ook een beetje het sterke punt is: geen flexkabels en gammele aansluitingen.

Zo heel bijzonder is het vervangen van onderdelen niet, dat kan bij zo'n beetje elke telefoon/tablet maar meestal is het een rotkarwei en is de kans groot dat je iets anders kapot maakt (zoals bij de Ipad waarbij alles gewoon aan de glasplaat zit vastgelijmt). Bij deze telefoon is alles behoorlijk foolproof en kun je ook andere onderdelen er op zetten (upgrades) wat bij veel telefoons niet mogelijk.
Dus realistisch gezien kun je niet iets bij de iPad vervangen omdat je veel meer stuk maakt met het openmaken alleen. Dat verklaart ook waarom de iPads zo'n ontzettend lage scores krijgen op iFixit.
Ik heb onlangs een iPad 2 gerepareerd de antenne, flatcables en nog wat andere hardware is vastgelijmd op de glasplaat. Nu is dit op zich geen ramp gezien de flatcables relatief goedkoop zijn, maar het is wel verschrikkelijk irritant als je per ongeluk zo'n ding kapot trekt (gaat echt supermakkelijk) en je hebt er niet eentje op voorraad liggen. Is trouwens bij meer merken zo hoor, maar het nadeel van een unibody systeem (zoals wat Apple gebruikt) is dat het uit elkaar halen vaak een ramp is.
Helaas is het inderdaad bij veel merken heel lastig om te repareren. Terwijl het niet lastig hoeft te zijn. Bijvoorbeeld het verschil tussen de iPhone en de iPad. De eerste is namelijk vrij aardig te repareren, maar daar in tegen is de iPad echt verschrikkelijk.

Fabrikanten kunnen best een product uitbrengen wat je makkelijk kunt repareren. Het is puur een kwestie of het bedrijf in kwestie daar rekening mee wil houden.
Dat kunnen fabrikanten inderdaad best wel doen, echter als je naar een product als bijv de ipad2 en hoger kijkt ( ipad 1 krijg je nog enigzins los zoals op de manier van de iphone 3 met een beetje geluk ) heb je 1 een unibody en 2 de unibody is van aluminium, oftewel er zit geen rek in om een glasplaat eruit te wippen.

Het eruit wippen heb je al ontiegelijk veel geluk mee nodig doordat die vastgeplakt zit, maar doordat je er niks tussen kan wringen omdat de body niet meeveert zorgt er gewoon voor dat de glasplaat springt.

Oftewel bij apple hebben ze voor dit design gekozen en dat houd in dat onderdelen inderdaad amper te vervangen zijn zonder de glasplaat te breken. Ik weet niet hoe ze er rekening mee hadden kunnen houden zonder in te leveren op looks. (iphone is niet te vergelijken omdat die kijkend naar het oppervlakte van de telefoon een stuk dikker is in verhouding met een ipad, dus intern zit het ook allemaal anders in elkaar)
+ een grotere kans dat ze reparatiekosten voor zichzelf houden en niet dat jan en alleman ermee aan de slag gaat.
Tijd is rijp voor de Fairpad..
Prachtige ontwikkeling. Het is te hopen dat dit aanslaat zodat batches in de toekomst goedkoper geproduceerd kunnen gaan worden. Wat ik me wel afvraag is wat je nog met je telefoon kunt als deze in het water heeft gelegen, omdat het stuk met de PCB niet gemakkelijk te vervangen is.

Edit: Typo

[Reactie gewijzigd door mvhorssen op 16 juni 2015 12:32]

*batches

Daar zullen ze er dan wel heel veel voor moeten bestellen.
In de tekst hebben ze het over miljoenen orders.
Hoe innovatief ook, in de praktijk zal men toch meer geneigd zijn naar de
gevestigde merken te gaan. We blijven hollanders he, voor een duppie op de eerste rang.

Desalniettemin is dit idee natuurlijk super!

edit: typo

[Reactie gewijzigd door VW-Arjan op 16 juni 2015 11:43]

Opzich leuk dat modulair hier, maar in mijn mi2 is de camera, het scherm en de speakers/microfoon ook al makkelijk te vervangen. Dus zo super bijzonder is dat ook niet. Wel vind ik dat er in reviews meer tijd besteed mag worden aan de "repareerbaarheid' van telefoons. Veel oude htc's zaten bijvoorbeeld dicht gelijmd |:(

voor laptops IMO trouwens hetzelfde, hoe makkelijk is het om hdd/disc drive/scherm te vervangen als deze kapot gaat?

Zou een goed extra criterium zijn in reviews.
Van een Xiaomi-telefoon vermoed ik echter niet dat deze ook maar enigzins "fair" geproduceerd is...
qua CPU/RAM/camera zal dat anders vrij weinig schelen..
Wat dus irrelevant is in een draadje over de Fairphone.
Kan iemand mij aub uitleggen wat er Fair is aan deze Fairphone?

Ze lijken dezelfde onderdelen te gebruiken als andere bedrijven, maar met een flinke prijskaart.
Ze pretenderen niet dat alles helemaal fair is. Maar wel dat ze overal hun best voor doen en dit vooral te verbeteren.

Zie http://www.fairphone.com/ voor meer info
Jammer dat ze niet vermelden hoeveel euro’s er aan 'fair' besteed wordt.

Doet mij erg denken aan Earth Water. Waarbij een zeer kleine percentage naar goede doelen gaat, maar ze wel flink meer kunnen gaan bereken voor hetzelfde product.
Het mooiste zou zijn als er helemaal niets aan 'fair' besteed hoeft te worden en vergelijkbare telefoons voor een vergelijkbare prijs te koop zijn. Dan blijkt dat alle telefoons fair gemaakt kunnen worden en de niet-fair van de anderen in de grote zakken verdwijnt.
Fair als in fair-trade en fsc-hout: de onderdelen en/of materiaalen waarmee deze telefoon is opgebouwd is zo netjes mogelijk. Ook de fabricage moet zo veel mogelijk in goede handen zijn.

Helaas zijn veel van de gebruikte materialen en onderdelen van mobieltjes niet te controleren en zeker niet gecertificeerd. Dat probeert fairphone wel voor elkaar te krijgen, dus wel controle en wel netjes.
Lees ik nou goed dat er geen Mediatek in zit deze keer? Vorige keer werd Ubuntu/FFOS namelijk ook als toekomstige optie gegeven, maar dat kon daardoor niet. Ik heb nu de Fairphone 1, en die is best wel ok (vooral voor de prijs/filosofie).

Als Ubuntu echter een optie blijkt te zijn en het inderdaad repairable/upgradable blijkt te zijn zal ik het zeker overwegen als deze Fairphone het begeeft. Met de huidige Android situatie is het lang niet zo duurzaam/Fair als ze hadden gehoopt - binnenkort is het gewoon net zo obsolete als elke andere Android telefoon.

Zou dit misschien de "promised ubuntu phone" kunnen zijn, later dit jaar?
Koop een Nexus 5 als je Ubuntu Phone of FirefoxOS wilt draaien. Met multiboot en het toestel dat ze zelf gebruiken om de software te bouwen ben je een stuk beter af dan met een telefoon in zo'n kleine oplage (dus kleine community etc).

Koop hem tweedehands als je je zorgen maakt om de belasting op mens en natuur.
Goeie filosofie en een prima toestel. Ik vraag me wel af of dit geschikt is voor het grote publiek. De meeste Tweakers zullen met gemak onderdelen vervangen, maar ik ken genoeg mensen -ook van mijn leeftijd/generatie- die amper met een schroevendraaier om kunnen gaan.

Hoe gebruiksvriendelijk het ook is, er is altijd een hele grote groep mensen die het niet snapt of de moeite niet wil nemen zich ergens in te verdiepen.

Dat neemt overigens niet weg dat dit een goed idee is en je natuurlijk ergens moet beginnen als je de denkwijze van mensen wil veranderen. Daarnaast kent iedereen vast wel iemand die af en toe wat onderdelen voor ze wil vervangen.
Hier zie ik een mooie rol voor de repaircafé's weggelegd :)
"Veel telefoons gaan twee tot drie jaar mee voordat het scherm, de accu of de micro-usb-poort het begeeft. Een eigenaar van een Fairphone 2 moet er veel langer mee doen, waardoor de kosten per jaar lager uitvallen."


gaat fairphone dan ook voor updates zorgen? de fairphone1 heeft nog steeds geen android 5.0 of nieuwer.
En bij wie kan je allemaal "reserve" onderdelen kopen? of upgrade onderdelen..
dat is toch volgens mij ook best wel belangrijk. in hun shop zie ik het niet in ieder geval.
Want als een reserve / vervangend onderdeel ook duur is dan kies je toch weer sneller voor een ander toestel dan een oudje opknappen..
Ik verwacht dat de markt daar vanzelf op inspeelt. Als een product aanslaat zullen er vanzelf bedrijven komen die upgrades/reserve onderdelen verkopen. Op het moment van kopen is het niet meteen nodig om al upgrades te kopen, daardoor heeft de markt enigszins tijd om hierop in te spelen.
Het zou toch beter zijn dat ze deze telefoon uitbrengen met de optie om een camera, display, of type usb poort naar keuze te kunnen kiezen! :*) Zoals je nu de keuze hebt met een laptop? Hoe meer je wilt hebben, hoe duurder het natuurlijk wordt. 8-)

Dus een goedkoop start model, betere camara nodig, kies maar uit... :*)

Waarom zijn ze eigenlijk niet in zee gegaan met Cyanogemod? Dan hebben ze een hele community achter zich met de mogelijk om eenvoudiger te updaten!! _/-\o_

[Reactie gewijzigd door cruysen op 16 juni 2015 14:45]

Het probleem is nu al dat ze nauwelijks volumekorting krijgen. Geef voor 3 onderdelen 2 keuzes, dan heb je 8 configuraties die je moet supporten (duur!) en moet je 6 onderdelen in kleinere volumes inkopen (duur!). Soms is het zelfs verstandiger om iedereen een high-end optie te verkopen, simpelweg omdat het verschil met de low-end optie te klein is.
Daar heb je ook weer gelijk in.

Hopelijk slaat deze methode van opbouwen van de telefoon aan en komt er een 'standaard' voor de onderdelen. Dan is het ook eenvoudiger voor leveranciers om hun module aan te bieden voor diverse telefoons. _/-\o_
Dus dat bijvoorbeeld een camera fabrikant de camera als complete 'module' kan leveren. Is voor beide partijen goedkoper lijkt me. ;)

Maar dat zal wel te optimistisch zijn om een 'standaard' te krijgen om dat gebied! :'(
Misschien als Google, als gigant het bedrijf/patent overneemt en deze de markt opstampt?
Google is al van plan de markt te betreden, maar dan wel met hun eigen concurrent.
Ja maar zij gaan niet megaveel telefoons verkopen waarschijnlijk... Het is toch een beetje een niche product. Dus het is dan nog maar de vraag hoeveel mensen upgrades gaan aanbieden. En daarnaast: het is dan nog maar de vraag als je een third party upgrade koopt hoe fair deze is...
Ik denk dat deze reserve onderdelen dan netzo duur zijn als een complete andere telefoon met betere hardware (er van uit gaan dat je scherm bijvoorbeeld na 1 of 2 jaar stuk gaat en vervangen dient te worden en dan wel een scherm met digitizer e.d. en geen simpele glasplaat waarbij de kans groot is dat je het lcd e.d. stuk maakt).

Leuk concept, maar aangezien duurzaam vrijwel altijd erg duur is is het voor de portomonee helemaal niet duurzaam!
Ja, ik had graag gelezen dat het bedrijf achter dit apparaat een garantie zou geven voor vijf jaar aan updates van Android bijvoorbeeld. Natuurlijk kun je niks volledig garanderen (wie weet wat Android in de toekomst gaat eisen), maar vijf jaar moet redelijkerwijs best kunnen denk ik.

Wel heel mooi dat ze ook actief werken aan Sailfish en Ubuntu support. Dat maakt deze telefoon wel heel interessant voor mij omdat ik in alle drie OS'en ben geïnteresseerd, ook beroepsmatig. Een telefoon die het direct ondersteunt is dan wel een grote pre :)
Zoiets moet gewoon ook langer mee gaan.

Indien het eerder kapot gaat kan je claimen dat hun het kosteloos maken

Een deugelijk apparaat hoort minimaal 4 mee te gaan ( zonder dat er iets kapot gaat )
Bij mijn FF1 hapert momenteel ook de micro USB aansluiting. Niet zo makkelijk te fixen helaas.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee