Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Xiaomi Mi 4i Review

Onopvallend exotisch

Inleiding

Samengevat

De 5"-Xiaomi Mi 4i is een prima telefoon met een simpele, maar fijne behuizing, een degelijk scherm en dito hardware. Xiaomi's versie van Android kent veel wijzigingen, waarvan de meeste goed zijn, zoals uitgebreid permissiebeheer voor apps. Heel snel is de telefoon echter niet en hoewel hij een grote accu heeft, is de uiteindelijke accuduur niet opzienbarend. Mensen die het toestel willen importeren moeten ook weten dat de Mi 4i niet alle Nederlandse 4g-frequenties ondersteunt, waardoor het kan voorkomen dat je op sommige plekken op 3g blijft hangen. De Mi 4i is daarmee vooral interessant voor wie iets 'exotisch' wil proberen en daarbij de minpuntjes voor lief neemt.

Het is je moeilijk voor te stellen dat het Chinese Xiaomi pas vijf jaar geleden werd opgericht. In die vijf jaar heeft de fabrikant zich ontwikkeld van custom-rom-ontwikkelaar tot consumentenelektronicareus die niet alleen telefoons maakt, maar ook tablets, routers, televisies, set-topboxen, wearables, accu's en verschillende domoticaproducten. En niet onverdienstelijk. Zoals bij veel Chinese telecomfabrikanten was de kwaliteit in het begin niet altijd even goed, maar Xiaomi is dat stadium inmiddels ontstegen en weet dankzij zijn positie steeds betere hardware in zijn producten te krijgen.

Mensen die niet in Azië wonen, kunnen echter nog steeds geen winkel binnenlopen en een Xiaomi-telefoon kopen. Dat zal deels komen doordat men het in China iets minder nauw neemt met copyright en patentrecht. Dat is jammer, want Xiaomi heeft zeker in de afgelopen tijd interessante toestellen uitgebracht, met een goede prijs-prestatieverhouding. Natuurlijk is het mogelijk om de toestellen te importeren, maar dat werpt toch een extra drempel en kosten op.

Een van de nieuwste telefoons uit het Xiaomi-kamp is de Mi 4i, een goedkopere versie van het Mi 4-topmodel. Net als zijn grote broer is het een 5"-telefoon met full-hd-scherm, maar de processor, camera, behuizing en accu zijn anders. Toch is de Mi 4i op papier een goede deal. Voor omgerekend 180 euro krijg je een Snapdragon 615-soc, een 3120mAh-accu en een Sony-camera. Ga je importeren, dan wordt hij natuurlijk wat duurder.

Deze review was niet mogelijk geweest zonder Tweaker kevinjkok. Hij was onlangs in Azië, pikte daar een Mi 4i op en was vervolgens zo attent om die naar de redactie van Tweakers te sturen. Wij zijn hem dankbaar :)

Behuizing, scherm

De Mi 4i is een nogal onopvallende telefoon met een simpel design. De achterkant is van kunststof en bestaat uit één geheel, zoals we dat kennen van Lumia-telefoons. De afwerking van het materiaal is mat, waardoor je vingerafdrukken gelukkig niet ziet. Vuil zie je wel; dat komt door de witte kleur van de telefoon. Er is een zwarte variant op komst, maar die laat nog even op zich wachten.

Een simpele telefoon dus, maar een degelijke. De kunststof achterkant sluit netjes aan op de zwarte, glazen voorzijde en nergens zijn gekke kieren te ontdekken. Daarnaast ligt het toestel fijn in de hand. Voor een telefoon van minder dan 200 euro maakt de Mi 4i dus een goede indruk. Ergens doet hij ons een beetje aan de Nexus 5 denken; ook dat is een 5"-telefoon met een simpele uitstraling, matte kunststof achterkant en een tamelijk compact ontwerp.

Ook rondom is de behuizing eenvoudig. Rechts zitten zoals gebruikelijk de aan-uitknop en volumerocker, terwijl links een simkaarttray is geplaatst die plek heeft voor twee microsimkaarten. Een micro-sd-slot is er niet. Xiaomi-topman Hugo Barra gaf bij de onthulling van de Mi 4i aan dat Xiaomi af wil van micro-sd-slots, omdat ze te veel problemen opleveren.

Onder het scherm vinden we drie capacitieve knoppen. De homeknop zit natuurlijk in het midden en de terugknop is Android-gebruikers evenmin onbekend. We vinden het wel gek dat de linkerknop nog steeds het icoontje van een menu heeft, zoals dat vroeger op Android zat. Sinds enige tijd is dat bij Android-telefoons vervangen door een icoontje dat het multitaskingmenu oproept. Dat doet de knop overigens wel. De functionaliteit klopt dus, het plaatje alleen niet.

Schermkwaliteit

Het 5"-beeldpaneel in de Mi 4i komt uit de fabrieken van Japan Display Inc, een grote schermfabrikant die lcd's voor verschillende smartphonemakers produceert. Het heeft een resolutie van 1920x1080 pixels en is volledig gelamineerd, waardoor het scherm bijna op de telefoon lijkt te liggen. De beeldkwaliteit van de display is voor een telefoon in deze prijsklasse prima. De helderheid is met 415cd/m² niet enorm hoog, maar voldoende om in bijna alle lichtsituaties te kunnen zien wat er op het scherm staat. De contrastverhouding van 952:1 is prima.

Om het scherm nog beter afleesbaar te maken in de felle zon past Xiaomi een trucje toe dat het Sunlight Display noemt. Als de lichtsensor een extreme helderheid detecteert, zoals de zon, wordt de gammacurve van het scherm aangepast, waarbij het geheel lichter wordt gemaakt. Dat maakt het beter zichtbaar. Samsung doet al een tijdje iets vergelijkbaars en het werkt in de praktijk erg goed.


De kleurechtheid van het scherm is niet top en vooral de kleur groen wordt wat overdreven weergegeven, dat zien we vaker bij goedkope toestellen. Wat we ook vaker zien is dat het scherm een blauwe tint heeft. Gelukkig kun je in de instellingen voor de 'warme' weergave kiezen. Hiermee komt de kleurweergave een stuk dichterbij het ideaal.

Hardware, prestaties en accuduur

De Xiaomi Mi 4i is opgebouwd rondom een Snapdragon 615-soc van Qualcomm. Dat toont maar weer eens aan dat Xiaomi een treetje hoger op de ladder staat dan veel andere fabrikanten uit China. Die wijken in veel gevallen uit naar de goedkopere en makkelijker verkrijgbare chips van chipontwerper MediaTek. Dat Qualcomm mede-investeerder is in Xiaomi zal hier natuurlijk aan bijdragen.

De 615 is opgebouwd uit acht processorkernen, allemaal van het Cortex A53-type. Ze zijn opgesteld in twee clusters van vier, waarbij het ene cluster op 1GHz draait en het tweede op 1,7GHz. Het idee daarachter is dat het tragere cluster actief is bij lage belastingen en het snellere cluster wordt ingezet zodra de telefoon intensief wordt belast. De gpu in de Snapdragon 615 is de Adreno 405, de opvolger van de Adreno 305, die we van de Snapdragon 400 kennen. De Adreno 405 is op papier maar liefst twee tot drie keer zo snel. Dat alles is gekoppeld aan 2GB werkgeheugen. Op draadloos gebied is er ondersteuning voor gps, bluetooth 4.1 en wifi 802.11ac.

Geen complete 4g-ondersteuning

De Mi 4i ondersteunt 4g op de banden 3, 7, 38, 39, 40 en 41. Wie een beetje thuis is in lte-netwerken ziet dat hier twee belangrijke banden ontbreken: 8 en 20. Die komen overeen met 800 en 900MHz en die eerste wordt door veel grote Nederlandse providers gebruikt worden, zoals KPN en Vodafone. Die lage frequenties zijn het geschiktst om door te dringen in gebouwen, terwijl de hogere 1800 en 2600MHz-frequenties gebruikt worden in steden, en om te worden gebundeld met die lagere frequenties bij toestellen die 4g+ ondersteunen.

Hoeveel last je hebt van het gebrek aan ondersteuning voor 800MHz en 900MHz hangt helemaal af van waar je woont en welke frequenties je provider daar hanteert. T-Mobile leunt vooral op 1800MHz, terwijl KPN en Vodafone hun netwerken opgebouwd hebben rondom 800MHz. Soms zal het dus weinig uitmaken en soms zal het betekenen dat je helemaal geen 4g-ontvangst hebt en terug moet naar 3g.

Soms zal het betekenen dat je helemaal geen 4g-ontvangst
hebt en terug moet naar 3g

Prestaties

Dit is niet de eerste keer dat we een telefoon met een Snapdragon 615 testen; de eerste was de Desire 820 begin dit jaar. Wil je benchmarkscores van de chip zien, check dan die review. Bij de Desire 820 viel op dat de telefoon erg vlot werkte, hoewel de chip niet high-end is. We hadden dus prestaties verwacht die vergelijkbaar zijn met die van de Desire 820, maar de praktijk bleek anders. Het is niet alsof de Mi 4i hapert, maar vaak moet je even wachten voordat een input verwerkt is. Animaties nemen even de tijd, apps verschijnen af en toe niet meteen op je scherm als je een icoon aantikt en geregeld springt het scherm niet direct aan zodra je de powerknop indrukt.

Gek genoeg ondervonden we geen problemen bij het draaien van zware games als Asphalt 8; dat ging zonder problemen. Wat voor algemeen gebruik bleek te helpen is om de animaties die je ziet telkens als je van scherm verandert, sneller te maken. Die zijn standaard namelijk aan de langzame kant. Dit kun je doen door de window, transistion en animation scales in de ontwikkelaarsopties aan te passen van 1x naar 0,5x. Na die verandering vonden we de Mi 4i al een stuk responsiever aanvoelen, maar ook dan blijft het zo dat je af en toe even moet wachten. In dat opzicht doet de Mi 4i ons aan goedkope Windows Phones denken: wel vloeiend, maar niet altijd even snel.

Accuduur

Voor een goedkope 5"-telefoon heeft de Mi 4i een behoorlijk grote accu met een capaciteit van 3120mAh. Dat is meer dan bij bijvoorbeeld de Galaxy S6, LG G4, HTC One M9 of Xperia Z3+. Aan de andere kant zijn de componenten bij goedkopere telefoons vaak minder geoptimaliseerd op het vlak van stroomgebruik, waardoor je het niet puur op accucapaciteit kunt vergelijken.

Wel kunnen we natuurlijk een vergelijking maken via onze gestandaardiseerde accutests en we beginnen met de browsetest. Deze levert een behoorlijke cpu-belasting, maar heeft daarbij wat idle-momenten ingebouwd, waardoor hij redelijk overeen moet komen met algemeen gebruik van de software en apps.

Accuduur bij webbrowsen (helderheid @ 250cd/m²)
Telefoon Accucapaciteit In minuten, hoger is beter
Xiaomi Mi 4 3080 mAh
********
8u17m
Honor 6 3100 mAh
********
7u51m
Xiaomi Mi 4i 3125 mAh
******
5u50m
Motorola Moto G (2014) 2070 mAh
*****
5u26m
Huawei P8 2600 mAh
*****
5u9m
Nexus 5 2300 mAh
*****
4u53m

De Mi 4i laat hier een score van net geen zes uur noteren en dat is voor een telefoon in dit segment niet opvallend, maar zeker niet slecht. Hij laat daarmee een budgettopper als de Moto G achter zich.

Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m²)
Telefoon Accucapaciteit In minuten, hoger is beter
Honor 6 3100 mAh
********
9u48m
Xiaomi Mi 4 3080 mAh
*******
9u3m
Motorola Moto G (2014) 2070 mAh
******
7u28m
Xiaomi Mi 4i 3125 mAh
******
7u7m
Huawei P8 2600 mAh
*****
6u15m
Nexus 5 2300 mAh
*****
6u5m

Kijken we naar de videotest, waarbij de processorbelasting laag is en eigenlijk enkel de video-dsp aan de slag moet, dan houdt de Mi 4i het een dik uur langer uit. Daarmee eindigt hij in de middenmoot.

PCMark Android - Work 1.1 (accu)
Telefoon Accucapaciteit In minuten, hoger is beter
Motorola Moto E 2015 2390 mAh
********
7u47m
Meizu M1 Note 3140 mAh
*******
7u3m
Sony Xperia Z3 Compact 2600 mAh
*******
7u0m
Samsung Galaxy A3 1900 mAh
******
6u3m
Xiaomi Mi 4i 3125 mAh
******
5u57m
Samsung Galaxy A5 2300 mAh
******
5u55m
Nexus 5 2300 mAh
*****
4u27m
Huawei P8 2600 mAh
****
4u22m

Sinds enige tijd draaien we ook de accutest van PCMark voor Android. Deze simuleert verschillende handelingen, waaronder webbrowsen, tekstdocumenten lezen en foto's bewerken. Omdat we deze test minder lang gebruiken dan de rest, hebben we niet van alle telefoons scores voorhanden, daarom zie je hier een iets andere selectie ter vergelijking. De huidige toptelefoons scoren hier tegen de zeven uur continu gebruik en dat redt de Mi 4i niet, maar met een score van pakweg zes uur doet hij het opnieuw prima.

Hoewel we met een capaciteit van 3120mAh aanvankelijk wel wat meer hadden verwacht op accugebied, zijn de resultaten lang niet slecht. Ga je de Mi 4i intensief gebruiken, dan zul je gedurende dag waarschijnlijk moeten bijladen, zoals ook voor veel andere smartphones geldt. Bij licht gebruik moet de twee dagen haalbaar zijn.

Software en camera

De Mi 4i gebruikt natuurlijk Miui, Xiaomi's eigen versie van Android. Versie 6 van Miui is gebaseerd op Android Lollipop, al zie je daar weinig van terug, want Miui gaat veel verder in het aanpassen van Android dan bijvoorbeeld de skins van Samsung, HTC en Sony.

Waar die zich vooral beperken tot het aanpassen van fonts, knoppen, kleuren en dialogen, gooit Xiaomi met Miui alles overhoop. Zo heeft het homescreen geen app-drawer, net als iOS, en het instellingenmenu zit compleet anders in elkaar. Ook het notificatieoverzicht en de bijbehorende quick toggles hebben hun eigen, unieke uiterlijk. Dat alles maakt dat Miui 6 niet echt aanvoelt als een Android-skin, maar bijna als een ander besturingssysteem.

Wat opvalt ten opzichte van eerdere Miui-versies is dat de versie op de 4i heel compleet is. In het verleden zat de firmware vaak nog vol met Chinese karakters en slechte vertalingen, maar de software zoals we die standaard aantroffen op de 4i had dat allemaal niet. Alles is netjes in het Engels vertaald en de software is van alle gemakken voorzien, waarbij er wat functies aanwezig zijn die je standaard bij Android niet zult vinden, zoals een permissiemanager.

Het is duidelijk dat Miui in het begin veel leentjebuur heeft gespeeld bij iOS. Door de jaren heen hebben de designers bij Xiaomi wat meer hun eigen stijl weten te vinden, maar veel zaken doen nog aan iOS denken. Dat geldt bijvoorbeeld voor het eerdergenoemde ontbreken van een app-drawer en voor het feit dat je nieuwe notificaties niet als icoontje bovenaan ziet verschijnen, zoals we gewend zijn bij Android. Dat geldt ook voor de plaatsing van de instellingen voor de ingebouwde apps in het algemene instellingenmenu. Gelukkig krijg je bij veel van die elementen de optie om ze naar eigen smaak aan te passen.

Bij de review van de Xiaomi Mi 4, afgelopen najaar, schreven we nog dat je de standaardsoftware zo snel mogelijk weg moest gooien, omdat er niet mee te werken viel. Voor de 4i gaat dat zeker niet meer op en dat laat goed zien dat Xiaomi grote stappen heeft gezet en op steeds meer vlakken een serieuze concurrent wordt voor de gevestigde orde. Is er dan helemaal geen reden meer om andere firmware te flashen? Jawel, de taal. Omdat de Mi 4i eigenlijk alleen voor Azië bedoeld is, kun je geen Nederlands kiezen.

Camera

De 13-megapixelcamera in de Mi 4i is een variant op die van de Mi 4, met een Sony IMX214-sensor, maar dan met een f/2.0- in plaats van een f/1.8-lens. Optische beeldstabilisatie, steeds meer gemeengoed bij duurdere telefoons, is nog niet doorgesijpeld naar deze prijsklasse. De beeldkwaliteit is lang niet slecht als je nogmaals bedenkt dat we hier te maken hebben met een telefoon van net geen 200 euro. Vooral in de buitenlucht, als er voldoende licht aanwezig is, maakt de Mi 4i aardige foto's. Wat daarbij opvalt is dat scherpstellen vlot gaat en de app nauwelijks tijd nodig heeft om de gemaakte foto weg te schrijven.

Bij minder licht heeft de Mi 4i het zwaar, net als veel smartphonecamera's. De hoeveelheid ruis neemt dan toe en omdat er geen beeldstabilisatie is, wordt het moeilijk om scherpe foto's uit de hand te nemen.

Binnen de app kun je kiezen uit verschillende modi, bijvoorbeeld voor panorama's, en uit een manual stand. Hierin krijg je de controle over variabelen als iso, witbalans en sluitertijd. Zoals het een goede Chinese-telefoon betaamt, is in de selfiestand een Beauty-filter opgenomen dat probeert om huid er egaler uit te laten zien.

Conclusie

De Mi 4i laat zien dat Xiaomi op veel vlakken niet veel meer onderdoet voor de gevestigde namen op de smartphonemarkt. Hoewel de telefoon er niet bijzonder uitziet, is op de bouwkwaliteit weinig aan te merken en ook de hardwarekeuze, met een degelijke Sony-camera en twee simslots, ziet er goed uit. Daarnaast is de schermkwaliteit voor een telefoon in deze prijsklasse prima. Het gebrek aan een micro-sd-slot, iets wat we bij Aziatische telefoons bijna als standaard zijn gaan verwachten, is wel een beetje jammer. Verder is de accuduur prima, maar gezien de hoge capaciteit van 3120mAh hadden we wat beter verwacht.

Miui 6 is verfrissend, zeker als je alleen de Android-varianten van de grote fabrikanten gewend bent. Het ziet er compleet anders uit en bevat veel handige features, al zal niet iedereen het gebrek aan een app-drawer kunnen waarderen. Wie genoegen neemt met Engels kan gewoon met de stock-rom aan de slag, want die is prima vertaald. Voor Nederlands moet je uitwijken naar andere firmware, maar dat weet je als je een toestel in deze categorie koopt.

De Xiaomi Mi 4i is vooral leuk
voor mensen die gewoon
iets anders willen

Toch zijn er wel minpunten aan de Mi 4i, te beginnen bij de prestaties. Heel rap is hij namelijk niet. Als apps eenmaal in het geheugen zitten is het prima, maar als je een nieuwe app start, duurt dat langer dan je zou verwachten van dit soort hardware. Gecombineerd met de trage animaties maakt het dat de telefoon bij tijden sloom aanvoelt. Een ander minpunt is de gebrekkige ondersteuning voor Nederlandse 4g-netwerken.

Normaal worden dat soort zaken bij Chinese telefoons enigszins gecompenseerd door de goede prijs-prestatieverhouding. Ben je in de positie om de Mi 4i rechtstreeks in Azië te halen, dan is dat inderdaad het geval. Daar kost hij omgerekend 180 euro, een koopje. Ga je hem echter importeren, dan kom je in totaal uit op 250 euro of meer. Dat is niet slecht voor een 5"-telefoon met full-hd-scherm, maar ook niet opvallend goedkoop.

Daarmee is de Xiaomi Mi 4i vooral leuk voor mensen die gewoon iets anders willen, een telefoon en bijbehorende software die vrijwel niemand in je omgeving zal hebben, met veel features voor de enthousiasteling. Dat hij niet bliksemsnel is en je niet overal 4g hebt, moet je dan voor lief nemen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (92)

Wijzig sortering
Xiaomi kennende zullen ze met OTA updates de acvuduur verlengen en het toestel een pak beter laten presteren. Dat doen ze echt goed: updaten en voor een lange periode.

In het begin leek miui niets voor mij, echter na deze ROM op mijn Z2 gedraait te hebben vind ik het echt een goede ROM boordevol handige functies.

Verder is de hardware zeer goed voor deze prijs en overtreft deze alle andere toestellen van westerse fabrikanten. Hoeveel zou deze met importkosten kosten ?
Daar kost hij omgerekend 180 euro, een koopje. Ga je hem echter importeren, dan kom je in totaal uit op 250 euro of meer.
Ik heb (nog) nergens de Xiaomi Mi 4i kunnen vinden voor een prijs van € 180,- Als de telefoon inderdaad zo'n € 180,- gaat kosten in Azië, dan zouden de totale kosten bestaan uit BTW en inklaringskosten. Omdat het bedrag boven de € 150,00 ligt zouden er eventueel ook douanekosten gehanteerd moeten worden. Blijkende uit de TARIC code
8518 40 30 komt er voor de Europese Unie geen douanetarief bij kijken.

Het BTW tarief is € 37,80
(180-79%=21%)

Inklaringskosten verschillen
~ € 13,00 van PostNL

Dan kom je dus totaal op een bedrag van €230,80
Maar let op: de telefoon heb ik nog niet lager gezien dan € 205,- op webshops zoals GearBest en Everbuying. In de review staat overigens dat er nog geen zwarte versie beschikbaar is (??), ik zie hier anders wel een versie verkrijgbaar in het zwart.

Of hebben we het nu over een andere versie? 8)7

[Reactie gewijzigd door Basho op 29 juni 2015 06:50]

Je BTW berekening lijkt niet echt te kloppen.

Deze is namelijk nooit 100 - 21 = 79 %, maar wel 121 - 21 = 100%.

Het is namelijk een bedrag wat je over de normale prijs betaalt, en de normale prijs is altijd 100 %, hier komt een opslag van 21 % overheen. Ofwel: 121%

[Reactie gewijzigd door Secsytime op 29 juni 2015 10:02]

Dat klopt, maar ik reken hier de BTW uit over de €180 euro en dus nog niet het totaalbedrag. 21% van 180 is namelijk €37,80.

Tel dat bedrag bij die 180 euro op inclusief de inklaringskosten en je komt uit op €230,80. Lijkt mij aardig te kloppen.
Ik zie dat je berekening klopt! Misschien iets ongelukkig verwoord dan (:
Ja klopt, het had beter verwoord kunnen worden. Geen probleem! :D
http://www.invoercalculator.nl :Y)

Gebruik ik altijd en is nagenoeg op de euro nauwkeurig (wisselkoers kan soms wat verschil geven).
De witte versie was er eerst en sinds een paar weken is er ook een zwarte versie. De andere kleuren heb ik nog niet gezien.
Daar kost hij omgerekend 180 euro, een koopje. Ga je hem echter importeren, dan kom je in totaal uit op 250 euro of meer. Dat is niet slecht voor een 5"-telefoon met full-hd-scherm, maar ook niet opvallend goedkoop.
De importkosten staan in het artikel genoemd en tevens dat dit niet opvallend goedkoop is. Overigens ben ik vooral benieuwd naar de dual SIM functionaliteit, jammer dat dit niet uitvoerig getest is.

[Reactie gewijzigd door tweaker2010 op 29 juni 2015 06:42]

Die is gewoon goed.

De eerste sim krijgt automatisch een naam van je provider toegekend. Waarbij de 2de sim je zelf dat moet doen, en in de instellingen kan je dan ook meteen kiezen welke hogere prioriteiten heeft voor data en bellen. Dus als je onbeperkt bellen hebt, stel je voor bellen op die simkaart prior1, en als je op simkaart 2 data hebt, hij van die data pakt, echt ideaal
Sinds wanneer heeft deze reeks dual sim? Ik dacht dat dit alleen die Hongmi reeks was?
De M4i is met name voor de Indiase markt gemaakt, hier is hij het eerst uitgebracht eind april waar hij toen nog tijdens flash-sales iedere week uitverkocht was. In India is dual-sim functionaliteit een major selling point.
In heel Azië eigenlijk. Daar stikt het van dual en soms triple sim telefoons. Nooit begrepen waarom het hier zo zeldzaam was.

Ik loop niet graag met 2 telefoons rond en ben nu hartstikke blij dat ik zakelijk / privé in 1 telefoon heb. (Ook al heeft dat ook nadelen :+ )
Dat komt omdat in Azie veel providers geen landelijke dekking bieden. hier in Nederland bieden alle providers een landelijk netwerk dus zou je enkel een dual sim willen om ervoor te zorgen dat je zakelijk en prive met dezelfde telefoon kan bellen/smsen/internetten.
Maak je een grap?

Bijna 90% van alle Xiaomi toestellen is dual-sim dan sluiten deze echt niet af....
Uhh, 90%?

De Mi reeks is single sim .. zowel de Mi1, Mi2, Mi3 als Mi4 zijn single sim ...

Hij heeft gewoon gelijk. De Hongmi is dualsim, de Mi reek tot voor kort gewoon dual sim. Alleen de Mi Note en Mi 4i zijn dualsim.
@theduke1989: nee, ik maakte dus geen grap, maar ik hoop dat je toch hebt kunnen lachen. Iets minder bot mag wel hoor ;).

@Kenzi: Dat was ook de reden dat ik een hongmi heb genomen, juist vanwege de dualsim. Ik had best een sneller modelletje willen hebben, maar die waren (toen) allemaal met 1 sim.

Hongmi bleek toch wel bij vlagen traag te zijn, vooral vanwege extreem slecht memory management. Met wat tweaks nog best redelijk te krijgen, maar lang niet altijd optimaal.

(Ligt ook enigszins aan totaal niet geoptimaliseerde apps, "want de telefoons hebben toch wel veel geheugen". Ik erger me daar echt groen en geel aan. Ze zien er ietwat fancier uit, maar functioneel zijn de meeste apps er niet bijzonder veel op vooruit gegaan, maar toch even 3x zwaarder voor de telefoon geworden, om over de installatie grootte nog maar niet te beginnen... :+ )

Best interessant dus, deze telefoon (of een opvolger), als ik tzt een nieuwe nodig heb. Die beperkte 4G dekking kan ik best mee leven, ik doe niet heel veel waarvoor veel bandbreedte nodig is onderweg.
Al kan het natuurlijk wel een 'probleem' worden als ze 3G gaan uitfaseren, want dan zit je gelijk aan 2G. (Iemand die weet wat het tijdspad is voor die uitfasering?)
Bij mijn xaomi mi note krijg je gewoon in de telefoon en berichtenfunctie de keuze met welke simkaart je het wilt doen. Mobiel netwerk kan wel maar over 1 sim tegelijk.
Goede hardware, tja. Er is ergens beknibbeld, en gezien de langzame opstart tijd van apps is dat wellicht het opslag geheugen wat erg trash is...

Alsnog, ik zou dit in de prijsklasse inderdaad wel aanraden.
De Sony M4 Aqua is ook een goede concurrent: http://tweakers.net/price.../436702;448595/categorie/
SD card slot en NFC een grote plus.
Denk dat dat laatste wel meevalt eigenlijk, heb zelf een tijdje geleden alweer een nieuwe LG G2 (die ik persoonlijk als beter zou beschouwen) gekocht voor ongeveer 150 euro en volgens mij liggen de prijzen van dat toestel nog altijd rond dat prijspeil in China. Geen idee wat 'ie in Nederland kost, maar als je van plan zou zijn een Mi4i te importeren, dan kun je dus net zo goed ook nog even wat andere toestellen bekijken.

Ik hou het qua prijzen niet echt bij, maar er zijn vast meer wat 'oudere' toestellen die vrij goedkoop te krijgen zijn. Doordat er sinds de snapdragon 800 niet zo bijster veel is veranderd, zijn dat nog altijd vrij veel oudere, snelle toestellen die prima meekunnen en vaak relatief veel waar voor hun geld bieden. Maar dan heb je qua design wel een iets ouder toestel en het is wat minder hip.

Maarja, voor de prijs hoef je niet per se naar Xiaomi te kijken :P
Ik heb zelf een Z2 en ben ook wel benieuwd naar MIUI. Wat zijn jouw ervaringen? Werkt alles een beetje? Ik doel dan op zaken als Wifi, GPS, camera, HDMI out etc? Is het stabiel? Hoe is de accuduur? Welke ROM gebruikte je? Dit is wellicht niet de plaats voor zo'n vragenvuur, maar als je er op in wilt gaan, dan ben ik je dankbaar ;)

[Reactie gewijzigd door marhalm op 29 juni 2015 13:42]

Hoeveel zou deze met importkosten kosten ?
Hoeft vaak niks te wezen, heb all meerdere spullen van 100-400 euro gekocht uit China en heb nog geen een keer import kosten voor mij zelf moeten betalen.

Zo als bij HOTMID, heb ik de:

Huawei Honor 2 / U9508 $373.00 (1/7/2013)

OnePlus One $475.99 (7/5/2014)


En nog bij DealExtreme meerdere spullen gekocht van 100 of meer euro.


Maar waarom zou je voor de Xiaomi Mi 4i gaan als de Xiaomi Mi 4 met Snapdragon 801 al voor
€214,21 heb?

Dan is de keuze simpel denk ik.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 29 juni 2015 21:35]

Xiaomi-topman Hugo Barra gaf bij de onthulling van de Mi 4i aan dat Xiaomi af wil van micro-sd-slots, omdat ze te veel problemen opleveren.
Ik kan me hier eigenlijk weinig bij voorstellen. Zolang toestellen met 64GB+ interne opslag veelal belachelijk veel duurder zijn dan een 16 of 32GB variant zal ik gebruik blijven maken van SD-geheugen. SDXC kaartjes zijn nu eenmaal een factor 5 goedkoper per GB dan intern opslaggeheugen. Ik zal toch mijn muziek willen kunnen luisteren en voldoende ruimte over willen hebben voor foto's en filmpjes.

Zoals ik vorige keer bereids aangaf zou ik op zich best willen streamen, maar met de huidige datalimieten en prijzen voor grotere bundels zie ik dat niet gebeuren op de korte termijn. Laat dit nu ook een van de redenen zijn waarom ik geen enkel profijt heb van snellere verbindingen als 4G.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 29 juni 2015 06:50]

[...]


Ik kan me hier eigenlijk weinig bij voorstellen. Zolang toestellen met 64GB+ interne opslag veelal belachelijk veel duurder zijn dan een 16 of 32GB variant zal ik gebruik blijven maken van SD-geheugen.
En hier kan ik me uitermate weinig bij voorstellen maar ik zou het wel kunnen begrijpen. De oneindige dorst naar opslag is ook bij mobiele apparatuur alleen maar aan het toenemen maar mijns inziens voor de verkeerde redenen. Ja, er zijn vast mensen die niet elke dag hun PC en hun smartphone even een uurtje met elkaar kunnen/willen laten babbelen maar wat doet men nou dagelijks waarvoor 64GB storage nodig is?

- met een goede camera (DSLR) zijn dat voor het gemak 10.000 foto's
- met een goede FLAC-codec zijn dat 128 volledige muziek-albums
- met H264 zijn dat 32 TV-afleveringen in 1080p met 5.1 kanaals geluid

Ik gebruik dat niet dagelijks. Niet op mijn laptop, PC, HTPC, Xbox of overig. Sterker nog, in een dag zit niet genoeg tijd om 128 albums te luisteren of 32 x 45 minuten TV te kijken. Het lijkt me toch niet heel lastig (ongeacht 4G en streaming) om met 4 muziek-albums en misschien 3 series op pad te gaan in 8 tot 16GB geheugen en de nieuwe/aangepaste playlist thuis weer met een PC of andere sync voor de volgende dag te realiseren?
Waarom zou je elke keer willen syncen als het niet hoeft? Sowieso gebruik ik mijn telefoon op vakantie vaak als camera en dan heb ik überhaupt niets om mee te syncen bij me. In de auto in NL gebruik ik de telefoon als muziekspeler, dan vind ik het fijn als ik wat te kiezen heb.

Daarom heb ik ook een 64 Gb model gekocht. Natuurlijk kan ik ook streamen en m'n foto's uploaden, maar dan zit je weer met datalimieten of het überhaupt niet beschikbaar hebben van een internetverbinding.

Storage op een telefoon is niet meer per sé nodig, je kan een hoop online doen, maar het is heel vaak toch wel heel handig in mijn ervaring.
Helemaal mee eens, ik heb liever teveel storage dan te weinig.
Daarom heb ik op vakantie een on the go kabeltje bij me, met een usb stick.
Kan ik onderweg al een backup van de foto's maken en films meenemen zoveel ik wil.
Heb 2 telefoons, 1 met 32 en 1 met 64 gb.
Je moet er wel rekening mee houden dat zowel het besturingssysteem als je apps gebruik maken van het interne opslaggeheugen. Die 64GB opslag heb je natuurlijk nooit volledig tot je beschikking om multimedia op te slaan.

Daarbij vind ik SD-geheugen ook makkelijk; zodra ik een nieuwe telefoon koop kan ik mijn muziek in 1x meenemen, zonder dat ik rekening hoef te houden met de hoeveelheid interne opslag. Ik gebruik slechts enkele apps waardoor ik feitelijk al ruim genoeg heb aan 16GB. Dat bespaart me ook weer flink in de aanschafkosten. Mijn Find7 had nu eenmaal 32GB; een 16GB optie was er helaas niet anders had ik die gekozen.
Rare reactie.
Alsof er zoiets als teveel opslag bestaat.
Het gaat er verder ook niet om wat je voor 1 dag kan opslaan op je telefoon, maar wat je een vakantie kan meenemen van een maand bijvoorbeeld.
Je reactie heeft een erg hoog '640K is genoeg voor iedereen'-gehalte.
Rare reactie.
Alsof er zoiets als teveel opslag bestaat.
Het gaat er verder ook niet om wat je voor 1 dag kan opslaan op je telefoon, maar wat je een vakantie kan meenemen van een maand bijvoorbeeld.
Je reactie heeft een erg hoog '640K is genoeg voor iedereen'-gehalte.
Ben ik niet helemaal met jou eens
ook ik ben van mening dat (voor mij) 16/32GB genoeg is.
ja, ik zou graag opslag toevoegen, dat klopt.
Maar aan de andere kant, de wereld verandert, ik heb sinds kort een Kingston Mobile disk, geweldig .... (voor een groot deel)
nadeel : het is een usbhost, ik moet alsnog met externe apparaten werken ( vrije keuze in hdd / SD-opslag)
Dus een paar extra apparaten in de tas.
het is niet voor een boswandeling bedoelt, maar als dataopslag / backup achteraf erg handig.
op een hdd wat films, en muziek en achterin de auto met de telefoons of tablets op het wifipunt, en iedereen kan zien wat hij wil.
in een goede bui van papa 'krijgen' ze zelfs mijn data via tethering, en is het een mobiele router.

Nogmaals, dit is geen all4all oplossing, maar ik vermoed alleen maar meer externe draadloze oplossingen voor opslag

[Reactie gewijzigd door FreshMaker op 29 juni 2015 08:47]

Extra apparaten mee zeulen voor extra opslag? Nee dank je, dan liever een grotere interne opslag zodat zulke omslachtige oplossingen allemaal niet nodig zijn.
Klopt, maar zoals ik aangaf ...
als consument ben je nog steeds afhankelijk OF je een sd-slot krijgt, en de meerprijs voor hogere opslag.

Heb je die keuze niet, en is het beperkt zal je andere opties moeten overwegen.
dan zijn er genoeg paden om te bewandelen.

Ik stream het merendeel, maar net een 1GB data account wil je dat ook niet.
Het is toch gewoon prettig om meerdere muziek albums op je telefoon te hebben? Dan hoef je niet elke ochtend te beslissen welk album je vandaag zou gaan luisteren en kun je als in de trein zit lekker door je muziek heen bladeren.
Ook is het leuk om in je galerij door je whatsapp map te bladeren, die is bij mij rond de 6gb nu, ik geef toe, met een heleboel meuk maar wel op zo leuk ;)
Wat met mensen zonder pc? Post-pc-era en zo...
Exact. Opmerkelijk is deze citaat van topman Hugo Barra:
“You think you’re buying like a Kingston or a SanDisk but you’re actually not, and they’re extremely poor quality, they’re slow, they sometimes just stop working, and it gives people huge number of issues, apps crashing all the time, users losing data, a lot of basically complaints and customer frustration.

...

You’re gonna blame the phone, you’re gonna blame the manufacturer, you’re gonna shout and scream and try to get it fixed, so many different ways until you say, ‘Actually, let me just take the SD card out and see what happens.'”
In géén van de bovenstaande gevallen kan ik mij echt vinden. Uiteraard wel als het gaat om de apps die crashen. Een micro-SD kaartje is voor mijn gevoel ook niet bedoeld om je apps op te installeren maar om extra ruimte te bieden voor bijvoorbeeld muziek, downloads, foto's en documenten. Ik snap overigens wel dat je met het wegnemen van de micro-SD kaartjes een hoop 'ellende' kunt besparen (mits je ellende ondervindt natuurlijk) als gebruiker maar zoals je zelf al zegt: zorg dan ook dat die interne opslag goedkoper wordt.

bron: talkandroid

[Reactie gewijzigd door Basho op 29 juni 2015 07:01]

Het ligt er natuurlijk maar helemaal aan waar je het SD-geheugen voor gaat gebruiken.

Hoewel mijn toestel 32GB opslag heeft kwam ik te kort om mijn muziekcollectie mee te nemen. Heb toen een vrij simpel SDXC kaartje gekocht dat 64GB opslag had. Ik merkte inderdaad dat ik vooral tijdens het afspelen van FLAC-bestanden last had van periodieke haperingen. Het instellen van een grotere audiobuffer in "PowerAmp" hielp wel een beetje, maar briljant was het niet.

Uiteindelijk heb ik in de gratis (reclamevrije) open-source app "SD-Booster" een cache van 4096KB aangemaakt, waarna de problemen geheel verdwenen. Natuurlijk had ik dit kunnen voorkomen door een fatsoenlijk SDXC kaartje met UHS specificatie te kopen, maar daar kwam ik achteraf pas achter :P

Ik snap wel dat er fabrikanten zijn die SD-geheugen liever zien verdwijnen. Met de absurde winstmarges die zij hanteren voor extra interne opslag zien ze een deel van hun winst verdampen als Jan en Alleman er voor kiezen om een toestel met 16 of 32GB opslag te kiezen en er vervolgens een SD-kaart in steken om daar hun multimediabestanden op weg te schrijven. Fabrikanten willen natuurlijk liever dat je een 64 of 128GB model koopt.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 29 juni 2015 07:15]

Fabrikanten willen natuurlijk liever dat je een 64 of 128GB model koopt.
Dat ga ik ook doen als fabrikanten daar normale (vergelijkbaar met UHS SD) prijzen voor gaan vragen.

Het zou zo moeten zijn dat premium telefoons (Apple, Sony, Samsung Galaxy S) standaard met minimaal 32GB worden geleverd, en dat je voor 128GB maximaal 100 euro moet worden bijbetaald.

Dat zal echter wel een utopie blijven...
Het zou zo moeten zijn dat premium telefoons (Apple, Sony, Samsung Galaxy S) standaard met minimaal 32GB worden geleverd, en dat je voor 128GB maximaal 100 euro moet worden bijbetaald.
Leuk, die mensen die denken dat ze voor iedereen moeten bepalen wat men moet en niet moet. Ik ben tevreden met 16gb, muziek stream en fotos gaan in de cloud. Laat me dan ook die keuze. Ik bepaal ook niet voor jou wat mag en niet mag.

[Reactie gewijzigd door aval0ne op 29 juni 2015 18:42]

Leuk, die mensen die denken dat ze voor iedereen moeten bepalen wat men moet en niet moet. Ik ben tevreden met 16gb, muziek stream en fotos gaan in de cloud.
De footprint van het OS wordt niet kleiner, je mag blij zijn als je van die 16 theoretische GB's nog de helft overhebt als het OS erop staat.

Heel mooi, die cloud, maar foto's moeten toch eerst op het toestel worden opgeslagen als je ze maakt. En ook die cloud is beperkt tot enkele GB's.

Daarnaast heb je niet overal een goed wifi / 4G / 3G netwerk, dus lokale cache is gewenst.

Maar dit, wat voor 99% van de mensen geldt, gaat voor jou natuurlijk niet op...
Laat me dan ook die keuze. Ik bepaal ook niet voor jou wat mag en niet mag.
Prima, dat wil ik ook helemaal niet!

Maar jij hebt de keuze. Jij wilt dus duidelijk geen premium telefoon, dus koop je geen premium telefoon.

Ik wil wel een premium telefoon, en dan zou het mooi zijn als die ook qua opslag een premium telefoon is.
Ze proberen in Azië mensen aan cloudopslag te krijgen net zoals google en ms hier in het westen.
Vandaar dat sd support verminderd wordt.
Fijne telefoon verder.
Xiaomi is goed bezig. Ze mogen wel wat sneller zijn met bijhouden van stock android, mijn mi3 zit nog op kitkat en M is net aangekondigd.
Cloud opslag? Vrijwel niemand die ik hier ken gebruikt veel cloud opslag op zijn telefoon.

Voor muziek en video (toch vaak de grootste opslagverbruiker) gebruikt iedereen gewoon streaming. LeTV, Duomi, Youku, Baidu, er is enorm veel gratis streaming content te krijgen hier. En aangezien wifi overal wel is, streamed iedereen lekker weg.
en waar denk je dat de content die ze streamen vandaan komt? Uit de cloud natuurlijk ;)
MiCloud iemand?
Overigens, ik gebruik al Google drive, OneDrive en Dropbox.....

[Reactie gewijzigd door parryfiend op 29 juni 2015 15:10]

De topman spreekt van "te veel problemen opleveren" en niet over het feit of een micro-sd-slot nuttig is (of kostenbesparend t.o.v. een model met meer intern geheugen).

Als het merk zich primair op een andere markt richt - kan het best zijn dat aldaar de data-abonnementen veel goedkoper zijn, waardoor het nut van een micro-sd-slot al een stuk kleiner is, zoals je zelf ook aangeeft.

Ikzelf heb nog een heel oud KPN-abonnement wat destijds (2009~) werd aangeboden met een extra optie dat ik "levenslang onbeperkt internet" had op het abonnement (KPN Surf en Mail Totaal Snel
). Dat abonnement loopt nog steeds en is recent zelfs naar 4G gemigreerd. Ik betaal EUR 17.62 / maand voor 130 belminuten en onbeperkt internetten over 4G. Ik heb dan ook niet echt een SD-slot nodig :)
Wow, dat klinkt als een heerlijk abbonementje. Doe die mij anders ook maar! :)
Google zelf wil ook al jaren van de SD-kaartjes af. Er kan namelijk kritieke app data op gezet worden. Wat gebeurd er als het kaartje vervolgens niet aanwezig is? Of als er extern met de data 'gerommeld' wordt? Als ontwikkelaar kan je je daar natuurlijk wel enigzins tegen 'beveiligen' en ook Android doet al vrij veel, maar de opmerking van Hugo is zeker wel voor te stellen imo.

Verder is het grote verschil met 4G het bereik (op 800/900mhz netwerken dan, natuurlijk) en de capaciteit. Qua snelheid heb je imo ook meer aan de lager liggende pingsnelheid dan aan de hogere bandbreedte. Voor wie wil webbrowsen op drukke locaties of juist in 'the middle of nowhere' is 4G een uitkomst.
Als ze echt het beste met hun klanten voorhadden dan zouden ze wel 32GB versies van hun apparaten aanbieden ipv een model strategie waarbij je automatisch op een 'peperdure' 64GB versie van een duurdere telefoon uitkomt als 16GB te weinig voor je is.

Laat ik het maar de Apple strategie noemen.
3G vs 4G is niet enkel een verschil in snelheid, als ik de reacties uit deze thread mag geloven zorgt het voor een veel betere ervaring waarbj dataoverdracht niet alleen sneller maar ook directer gaat. Ik heb zelf een toestel met 3G momenteel, maar ik merk ook vaak dat het inladen van sites niet direct gaat, als 4G dit kan verbeteren....

In dat persectief is het missen van 4G frequenties een groot nadeel.

[Reactie gewijzigd door paradoXical op 29 juni 2015 08:26]

Dat ligt er maar aan wat je met je verbinding doet. Bij mij is het periodiek mijn banksaldo controleren of een overboeking doen, een e-mailtje sturen of op een Whatsapp reageren. Dat zijn geen toepassingen waar 4G iets (zinvols) aan toevoegt.
In dat perspectief heb ik ook mijn huidige toestel (geen 4G) aangeschaft, ik heb een Lenovo S860, ook China import. Voor mij heeft meer download-snelheid ook niet echt meerwaarde, zeker niet met een bundel van 1GB.

Toch ben ik best benieuwd of 4G echt zo fijn is ja of nee.. websites blijven hier toch regelmatig even hangen alvorens te laden.
Dat kan ook aan de firmware van je telefoon liggen. Misschien dat de modem-drivers niet helemaal optimaal zijn. Dat is altijd een risico met China-import. Kunt eens kijken of er eventueel een software-update of custom-ROM beschikbaar is voor je toestel. Uiteraard kan ook je netwerk of locatie voor problemen zorgen.

Mijn pa heeft een tablet van Lenovo, de A8-5500F; die heeft ook geregeld verbindingsproblemen. Vooral tijdens het internetbankieren.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 29 juni 2015 08:44]

Ik heb momenteel al een custom rom draaien. Het probleem is ook niet ernstig, en iets wat ik ook al gewend was van mijn vorige toestel (galaxy SII) die er toch echt meer last van had. In mijn optiek zou het best wel eens aan 3g kunnen liggen, vandaar dat ik benieuwd ben!
Een groot voordeel van 4G is de better dekking en penetratie ten opzichte van 3G. Op veel locaties waar je met een 2G/3G toestel geen goed internet meer hebt kun je met 4G wel nog goed uit de voeten. Het hoeft dus zeker niet alleen maar om de hoge snelheid te gaan.

Daarbij...
Mensen die het toestel willen importeren moeten ook weten dat de Mi 4i niet alle Nederlandse 4g-frequenties ondersteunt, waardoor het kan voorkomen dat je op sommige plekken op 3g blijft hangen.
Maak daar maar gerust de meeste plekken van hoor, alleen op sommige drukke plekken worden volgens mij ook wel de andere frequenties gebruikt. In ieder geval voor Vodafone en KPN volgens mij. Ik weet iets minder goed hoe de verdeling is bij T-mobile... bij Tele 2 zul je er wellicht geen last van hebben (maar hun 4G netwerk ligt nog ver achter bij de concurrentie). Bovendien, zelfs als je wel in een gebied woont of bij een netwerk zit waar de hogere frequenties gebruikt worden, dan valt dus het hele voordeel van betere dekking in en tussen gebouwen net weg...
Ik heb dit toestel voor verschillende redenen gekocht via een Europese webshop, wel wat aan de duurdere kant maar was zeker van geen extra kosten.

Maar wat ik heb gemerkt is dat MIUIV6 , en het partitioneren van de apps op de mi4i super slecht is waardoor het toestel na een aantal apps zoals ik ze erop heb, meteen vol zit. Waardoor het toestel veel trager is dan normaal. Ik heb ongeveer 15 apps los erop geïnstalleerd zoals:
Facebook
Facebook messenger
Whatsapp messenger
Viber
Aantal google apps,

En van de 2gb ram is er maar 300 over, waardoor het dus meteen langzamer gaat. Maar voor de prijs van aanschaf en de betere os , was het wel waard.


Out of the box: komt deze smartphone niet uit met NL-ROM, maar er is ook nog geen multi-lang rom aanwezig. Dus voor de mensen die toch in het Nederlands willen typen. Download google keyboard en de update voor de nl taal, zodat je dat nog wel in nld hebt.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 29 juni 2015 08:06]

MIUI is inderdaad niet RAM vriendelijk. Als je het op een effectieve manier terug wil schroeven:
1. Freeze alle systeem apps die je niet gebruikt met Titanium Backup
2. Wees niet ingelogd met je Xiaomi account
3. Gebruik de app Disable Service om services -die je niet gebruikt- van Xiaomi Services Framework (en Google Play Services, andere apps...) uit te zetten.

Als je überhaupt niet MIUI hoeft te gebruiken zijn je meeste problemen opgelost door Ivan's Android 5.1 variant te gebruiken.
300MB RAM is over is inderdaad slecht gemanaged geheugen. Er zou 0.0 mogen over zijn. Een goed OS gebruikt het geheugen volledig zodat alles snel opstart en werkt. Ongebruikt geheugen is gewoon zonde.
Zo gaat dat niet helemaal op, want apps uit het geheugen verwijderen komt ook met wat performance verlies, de opstarttijden zijn niet ideaal als het OS geheugen vrij moet maken elke keer als je een app die nog niet in het geheugen staat opstart. Voor de meeste apps is het dan ook fijn om ~300MB geheugen vrij te hebben zodat dat niet (meteen) hoeft.

0 MB gaat het hem überhaupt niet worden, bij de ~80MB gaat Android al heel aggresief dingen opschonen. Als dat niet lukt gaat alles onmogelijk traag lopen.

MIUI is gewoon niet heel zuinig qua RAM gebruik, met 2G zou je in principe aardig overweg moeten kunnen zonder je zorgen te maken over RAM.
Waarom zou het langzamer gaan als er nog 300MB memory vrij is? Dan heb je toch gewoon genoeg geheugen? Of anders gezegd, wat heb je aan ongebruikt geheugen? Dat levert helemaal niets op! ;)

Android managed je geheugen voor je, en de meest optimale configuratie, is als al je geheugen in gebruik is ;) Wat er dan gebeurt is dat apps sneller starten omdat ze nog in memory zitten. Geheugen dat niet door apps gebruikt wordt, wordt ingezet als oa disk cache. Tot slot zorgt Android ervoor dat er vanzelf geheugen brij gemaakt wordt, als dat nodig is voor draaiende apps.
Hier ook een interessante review:

http://arstechnica.com/ga...ut-not-the-best-software/

Zelf vind ik het mooi dat het toestel relatief smal is (minder dan 7cm), ondanks het grote scherm, waardoor ik verwacht dat deze lekker in de hand zal liggen. Ook het uiterlijk, wat me doet denken aan Microsofts telefoons, vind ik erg mooi. Volgens AT hebben ze wel heel veel verbeteringen uit de software gehaald die Android Lollipop geintroduceerd heeft:
As far as we can tell, there is no multi-user support. The recent apps revamp, called "Overview," doesn't exist in MIUI. There's no way to display multiple Chrome tabs, Drive documents, or any of the other new "document centric" multitasking from Lollipop. There's no quick access to the priority notification modes the way there is in stock Android—they exist, but you have to dig through the settings app to change modes. There are no always-on-voice commands, no smart lock options, no battery saver mode, and no way to search the settings. Lollipop added the "Camera 2" API, which allows for manual ISO and exposure settings, but it's not supported on the Mi 4i even with a third-party app. Message and call notifications don't show contact pictures, and music notifications don't show album art.
Hopen dus dat de Custom ROM community hier snel mee aan de slag kan om er AOSP/Cyanogenmod op te zetten!

Daarnaast natuurlijk doodzonde dat het toestel maar beperkte opslag heeft, zelfs voor een toestel van +/-200 mag inmiddels 32GB wel de standaard zijn van mij!
32gb op een 200 euro mobiel? Nee, dat verwacht je toch echt te veel, de standaard voor die prijs is 8.
Maar dan met een sd kaart slot ;)
"Het gebrek aan een micro-sd-slot, iets wat we bij Aziatische telefoons bijna als standaard zijn gaan verwachten, is wel een beetje jammer."

Ik vind dit een rare opmerking. Volg nu al een tijdje het Chinese smartphones topic op Tweakers en daar zit in bijna elk nieuw toestel een SD-slot ... Snap dus niet goed vanwaar dit komt, ik heb die indruk eerder bij de westerse toestellen...
Ik wil daar zeggen dat het micro-sd-slot juist iets is dat ik als standaard ben gaan zien bij Aziatische telefoons ;)
Ah ok, verkeerd geïnterpreteerd dan, zo kan je het inderdaad ook lezen :).
Leuk! Gaan jullie de meizu m2 note nog reviewen? Lijkt een interessant budget toestel. :) _/-\o_
De m2 Note is een downgrade tov. van de m1 Note. Blijft een leuk toestel maar de m1 is leuker.
Oké, dan wachten op wat de mx5 morgen brengt :)
Volgens mij is de M1 Note van Meizu een betere optie voor die prijs (240 euro bij teknistore.com) vergeleken met de Mi 4i.

[Reactie gewijzigd door Pengin op 29 juni 2015 13:16]

Tweakers, hebben jullie ook de feature "Sunlight Display" getest? Dit schijnt een soort van contrastregeling te zijn die alleen wordt geactiveerd in het heldere zonlicht. In andere reviews worden vaak tests uitgevoerd met een zaklamp waarbij je dit effect ziet (klik). Echter, hoe het verschil buiten (dus in real life) merkbaar is wordt eigenlijk nergens vermeld.
Als zoiets werkt is dat uiteraard mooie innovatie voor de leesbaarheid buiten. Daarbij heeft het wellicht een positief effect op het batterijverbruik.
Om het scherm nog beter afleesbaar te maken in de felle zon past Xiaomi een trucje toe dat het Sunlight Display noemt. Als de lichtsensor een extreme helderheid detecteert, zoals de zon, wordt de gammacurve van het scherm aangepast, waarbij het geheel lichter wordt gemaakt. Dat maakt het beter zichtbaar. Samsung doet al een tijdje iets vergelijkbaars en het werkt in de praktijk erg goed.
Danku, heb er blijkbaar overheen gelezen, excuus.
Ik heb zelf een Xiaomi 3 gehad en ik denk met name de lage prijs veel goed maakt. Let wel ik woon in China dus ik heb niet zoveel last van netwerk problemen. Dat gezegd waar ik wel last van had is dat Xiaomi vele updates uitbrengt en deze sporadisch je geïnstalleerde software omzeep hielp. Daarnaast heeft deze ook geen Google Play al is die wel met wat werk erop te zetten. Een ander nadeel is dat ik nooit van ABN de banksoftware werkende kreeg, die bleef vragen om de Google Services ondanks dat ik deze zelfs geïnstalleerd had.

Nogmaals Xiaomi maakt mooie mobieltjes en de lage prijs maakt veel goed. Dat gezegd merk je toch wel de stap van een Xiaomi naar een top model van Samsung/Apple.
Heb ook een mi3 en de ABN app werkt prima.
Maar ja, ik zit in nl en jij in China waar google services waarschjnlijk gedeeltelijk of geheel geblokkeerd zijn.
Great firewall of China?

[Reactie gewijzigd door parryfiend op 29 juni 2015 21:24]

Het niet ondersteunen van 4G op 800 en 900 MHz is toch wel een ernstige tekortkoming (voor de Nederlandse markt). Daarmee is het toestel met 4G zo goed als onbruikbaar voor de Tele2, KPN en Vodafone netwerken, en blijf je met T-Mobile last houden van de gaten die men in de 1800MHz dekking heeft.
Het grappige is, dat het niet voor de Nederlandse markt is.
Maar meer voor de indiaa'se markt....
Dan maar hopen dat het wat minder belastend voor lichaamsweefsel is dan z'n grote broertje: "The highest radiation value of all tested devices" bron: computerbild (plaats 42) via miui forum. Over het algemeen nemen chinaphones het ook niet zo nauw hiermee.

[Reactie gewijzigd door retspan op 29 juni 2015 10:42]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True