Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Android M Preview

Een eerste blik op de nieuwe features

Tot slot

Zoals bij elke Android-release zijn er nog een heleboel kleine zaken aangepast, die we onmogelijk allemaal kunnen behandelen. Toch zijn er nog een paar dingen die het waard zijn om kort te worden aangestipt. De ondersteuning voor high-res-audio met een samplerate van 96kHz bijvoorbeeld en de mogelijkheid om een sd-kaart te encrypten en in te zetten voor dezelfde dingen als het interne opslaggeheugen. Dankzij een nieuwe voice interactions-api kunnen apps op een stemcommando reageren met een tegenvraag, zodat bij onduidelijkheid achterhaald kan worden wat de gebruiker bedoelt. En koop je later dit jaar een telefoon met usb c-connector, dan kun je deze gebruiken om andere apparaten mee op te laden.

Daarnaast is er nog de optie om een 5GHz-hotspot op te zetten, verbeterde ondersteuning voor bluetooth-styli, een betere implementatie van tekstselectie en verbeteringen in de Android Runtime, waardoor het geheugengebruik verlaagd is. Voor een uitgebreid overzicht van wijzigingen raden we je aan om Googles ontwikkelaarssite te raadplegen.

Ben je nu geneigd om de developer preview te flashen, weet dan wel dat nog niet alle functies even goed werken. Zoals gezegd is voor zaken als de nieuwe permissies nog actie van ontwikkelaars nodig en Google Now on Tap werkt totaal niet in deze previewversie; wij konden het enkel bekijken op demotoestellen van Google, die een andere versie van M draaiden.

Wellicht dat Google die zaken in latere versies wel beschikbaar maakt, want in tegenstelling tot vorig jaar is Google van plan om drie previews uit te brengen, waarbij elke nieuwe versie over meer functionaliteit zal beschikken. In het derde kwartaal van dit jaar moeten die previews gevolgd worden door een final release, die alle eerdergenoemde functionaliteit zal bevatten, waarschijnlijk samen met features die Google nu nog even onder de pet houdt.

Reacties (178)

Wijzig sortering
Er is inmiddels (een niet flashable zip) ROM te vinden op XDA voor de Nexus 5. In deze post op XDA vind je ook wat screenshots terug.

Extra handige info:
  • radio (M8974A-2.0.50.2.26) en bootloaderversie (HHZ12h) zijn hetzelfde gebleven ten opzichte van Android 5.1.1 (LMY48B)
  • rooten is nog niet mogelijk (SuperSU 2.4.6), maar chainfire is hier natuurlijk al mee bezig.
Flashen is trouwens natuurlijk altijd op eigen risico. Geen idee of alles verloren gaat wanneer je deze ROM installeert. Er wordt in de thread ook al gediscussieerd of het werkt met MultiROM. Gewoon even de thread volgen zou ik zeggen en niet als kip zonder kop flashen.

[Reactie gewijzigd door FREAKJAM op 29 mei 2015 14:42]

Ik kan je nu al vertellen dat als je zelf een nieuwe ROM installeert (zelfs als dat een officiele download van een Nexus stock ROM is), je hele telefoon leeggeveegd wordt. Dus ook de virtuele SD-card!

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 29 mei 2015 16:43]

Bij normale roms is dit niet hoor. Ik flash vaak genoeg een N5 rom en mn virtuele sdcard blijft gewoon intact.

Bij een factory image ben je inderdaad alles kwijt.
Je kunt er maar beter vanuit gaan dat je alles kwijt raakt.
Like I said, ik heb vaak genoeg geflashed om te bevestigen dat dit niet gebeurt. Dit heb je ook in eigen hand in TWRP recovery. Bij een factory reset wiped hij je virtuele sdcard niet en bij advanced wipe moet je het simpelweg niet aanvinken. Ik heb al minimaal 100 keer mijn Nexus 5 opnieuw geflashed en ben nog nooit me data kwijt geraakt.
Like I said, ik heb vaak genoeg geflashed om te bevestigen dat dit niet gebeurt. Dit heb je ook in eigen hand in TWRP recovery. Bij een factory reset wiped hij je virtuele sdcard niet en bij advanced wipe moet je het simpelweg niet aanvinken. Ik heb al minimaal 100 keer mijn Nexus 5 opnieuw geflashed en ben nog nooit me data kwijt geraakt.
Ik heb ook al geflashed (meerdere malen) en ben telkens alles 'kwijt' gespeeld (ik wist dit natuurlijk en maak dus steeds een backup van mijn bestanden). Standaard staat een Nexus zijn bootloader op 'locked'. Je kan dus niet flashen, je moet hem eerst 'unlocken'. Door dit 'unlocken' wordt alles verwijderd omdat hij dan een factory reset uitvoert uit voorzorgsmaatregelen. Dan kan je flashen. Als je dan natuurlijk je bootloader niet terug lockt (wat ik dom vind), of je een andere bootloader installeert, dan kan je nadien flashen zonder iets kwijt te spelen. Ik lock mijn bootloader steeds terug.

Waarom? Als ik deze niet lock, en ik verlies mijn smartphone en iemand vindt deze, dan kan deze persoon een custom ROM installeren met root rechten en kan hij letterlijk aan alles, inclusief mijn bank gegevens, paswoorden, .... Iets wat ik liever niet heb :). Dus ik hoop voor jou dat jij nooit je smartphone verliest... Toch zeker niet aan mensen die er wat meer van af weten. (ok, de mensen die er heel veel van af weten kunnen ook bij een locked bootloader aan alles geraken, maar daar lopen er al heel wat minder van rond)

En als je de link van _Thanatos_ zou openen, https://developers.google.com/android/nexus/images, dan zie je inderdaad dat bij stap 4 alles verwijderd wordt bij het unlocken indien deze stap nodig is, wat doorgaans toch zeker 1 keer het geval is...

Ik ben nu een backup aan het maken om dan Android M eens te flashen (wel de stock). Als dit verhaal toch niet blijkt te kloppen voor een locked bootloader, dan kom ik hier op terug, anders kan je best een backup maken indien je ziet dat je bootloader gelocked is ;). In het andere geval: eigenlijk risico, want ik werk met een locked bootloader en heb geen goesting/tijd om het eens te testen met een unlocked :).
ja want iemand die bij jouw gegevens wil komen kan je bootloader zelf natuurlijk niet ontlocken....... toch.......of?........
Ik bedoelde er eigenlijk (ook) mee dat je maar beter een backup kunt maken, mocht er toch iets uit de bocht vliegen. Sterker nog, dat gebeurt alléén als je geen backup hebt.

Voorbereiden op het ergste, hopen op het beste.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 2 juni 2015 01:18]

Kip zonder kip, wat moet ik me daarbij voorstellen? Mind is blown.http://giphy.com/gifs/tim-and-eric-mind-blown-EldfH1VJdbrwY
Als een kip zonder kop (=zonder beraad, onbesuisd). Ken je spreekwoorden! :+
Ik denk dat Simyager bedoelt het verkeerd geschreven is (kip zonder kip) en dan krijg je mind = blown
Oops. Typo fixxed. :)
Volgens Google zorgde Doze in een test met een Nexus 9 ervoor dat de tablet twee zo lang meeging in stand-by als met Lollipop. Dat klinkt indrukwekkend, maar Doze heeft wel als nadeel dat je toestel als je het weer oppakt minder 'up to date is', omdat apps bijvoorbeeld niet konden synchroniseren. Je moet dan dus een paar momenten wachten totdat de nieuwe gegevens opgehaald zijn.
Twee keer langere accutijd is indrukwekkend.

Maar toch heb ik liever een vloeiende gebruikservaring dan dat ik de hele tijd moet wachten op synchronisatie door het OS op het moment dat je je telefoon gaat gebruiken. Als je telefoon langzamer wordt, of niet de meeste recente berichten toont als je kort even kijkt op je telefoon, kan het zomaar zijn dat je relevante en belangrijke berichten mist.

Zeker voor zakelijke gebruikers, is dat niet acceptabel, en wil je gewoon een telefoon dia altijd 'ready to use' is.
Volgens mij (wat ik zie op 1 van de screenshots) kun je het allemaal aan/uit zetten. ik zou het lekker uit zetten dus, batterij gaat een dag mee en langer is niet nodig, dus deze optie is voor mij ook niet nodig.
Waarom zou je het uitzetten.
Als het goed is wordt het zo gemaakt dat je er niks van merkt. Dus dan kan je het zo goed aan laten staan :)

Als ik het goed begrijp uit de Keynote gister werkt het alleen als de telefoon niet gebruikt wordt. Zoals in het schema ook te zien is dan update de telefoon gewoon, maar als hij een tijdje niet gebruikt wordt, snachts bijvoorbeeld, dan wordt die heel zuinig. En waarschijnlijk heeft die dan 10 minuten voor je wekker gaat alle berichten binnen gehaald en is alles up to date
Uit het artikel:
Dat klinkt indrukwekkend, maar Doze heeft wel als nadeel dat je toestel als je het weer oppakt minder 'up to date is', omdat apps bijvoorbeeld niet konden synchroniseren. Je moet dan dus een paar momenten wachten totdat de nieuwe gegevens opgehaald zijn.
Daarnaast verbruikt mijn telefoon in standby vrijwel niks, rond de 1% per uur, en 80% van de accu raakt leeg door daadwerkelijk gebruik. Oftewel ik kan 50% van die overige 20% besparen, wat dus neerkomt op 10% minder verbruik door mijn telefoon over een hele dag heen.
Als ik dat zo lees klinkt het eigenlijk gewoon als Google's versie van Sony's stamina mode. Die werkt inderdaad erg goed, maar notificaties krijg je niet meer altijd binnen omdat de dataverbinding wordt uitgezet etc.
Ik hoop dat daar wel wat aan te tweaken is, zodat je bijvoorbeeld wel bepaalde apps kunt laten slapen, maar de dataverbinding in stand blijft (of bijvoorbeeld iedere 5 minuten voor alle apps tegelijk even online gaat) voor je notificaties?
Wat je moet bedenken is dat als je bijvoorbeeld 8 uur lang je telefoon niet aanraakt, dan heb je nog steeds redelijk recente berichten als je eens per twee uur checked, terwijl als je iedere 10 minuten je telefoon pakt dan zouden 2 uur oude berichten totaal out of date zijn. En tegen de tijd dat je dus alle berichten van de vorige 7 uur hebt afgehandeld zijn de nieuwe berichtjes van het afgelopen (gemiddeld 1) uur ook wel weer binnengetrokken.
Mijn telefoon pak ik niet vaak, berichten lees ik op mijn pebble, dus ook al is de telefoon "idle" voor een paar uur, notificaties en berichten lees ik ondertussen wel :)

Maargoed, ik verwacht dat je die doze-functie ook voor bepaalde apps kan uitschakelen en/of aanpassen, dus een groot probleem moet dat niet zijn.
Het is dan inderdaad nog maar de vraag hoe het omgaat met Smartwatches. Als hij bijvoorbeeld Whatsapp niet synced, gaat hij dit bericht ook niet doorsturen van telefoon naar smartwatch. Wel las ik dat er prioriteiten te zetten waren op apps. Ik las iets als sms en Hangouts kun je toggelen om toch te syncen. Kan de bron even niet meer vinden.
Dringend netwerkverkeer, zoals pushnotificaties zijn uitgezonderd, zodat je belangrijke communicatie niet zult missen
Ik neem aan dat je zelfs als zakelijke user geen realtime feed van je twitter en facebook nodig hebt..
Tot het moment dat je daadwerkelijk de status van je berichten e.d. aan het lezen bent heeft je telefoon natuurlijk al veel tijd om e.e.a. te updaten. Je moet immers de telefoon pakken en daarna nog unlocken. Dat zijn zo een seconde of 5. Dat is al best veel om data binnen te halen. Daarnaast, push berichten komen wel binnen. Ik denk dan het allemaal wel zal mee vallen wat je in een oog opslag mist. Wellicht is het ook wel productiever om af en toe wat berichten te missen :o
En je kan altijd nog de voor jou belangrijke apps toestemming geven om de energie besparing te negeren en krijg je alsnog alles van die app real-time binnen.
Hij moet echt langere tijd stil liggen. Dat zal bij een tablet vaker het geval zijn dan bij een telefoon aangezien die meestal in je broekzak zit.
Wie zegt trouwens dat er geen feature bijkomt die bijvoorbeeld om het half uur je syncs eens laat lopen? Dit zal de batterijduur nauwelijks verkorten en zorgt toch voor de "vloeiende gebruikservaring", die voor velen toch belangrijk is op om het even welk apparaat.

Ik werkte op mijn oudere Android telefoons altijd met Juicedefender, een app die eigenlijk dat concept uitgewerkt had. Ze hielden je telefoon in deep sleep, zetten je data, wifi, locatie af nadat je scherm even uit is, maar gaan om de zoveel tijd die services even aanzetten om de sync te laten lopen. Zo kreeg ik eigenlijk zeer respectabele levensduur op apparaten die eigenlijk "mid-end" waren met een (in vergelijking met telefoons vandaag) zwakke batterij.

Ik verwacht van Doze eigenlijk wat zowat dezelfde functionaliteit, zodat het de gebruiker in feite niet stoort, maar wel de batterijduur sterk omhoog trekt.
Houd er rekening mee dat zaken als ontvangen sms/whatsapp/hangouts berichten werkt met pushnotificaties. Dat blijft dus altijd gewoon werken. Ook de meeste mailclients werken met pushnotificaties. Niks aan de hand dus daar.

Je moet meer denken aan zaken als een twitterfeed bijvoorbeeld.
Voor een telefoon misschien wel, maar voor een tablet wellicht minder. Zo heb ik een Nexus 7 die wanneer ik hem 2 etmalen ongebruikt laat liggen, gewoon compleet leeg is. Totaal waardeloos.
Doze klinkt dus leuk voor een tablet, maar van weinig toegevoegde waarde voor een (bewegende) telefoon. Wat ik mij dus afvraag, waarom krijgt Google het niet voor elkaar om dezelfde accutijd uit een accu te halen als Apple? Even ter vergelijking, een iPhone 6 heeft een 1810mAh-accu, een Galaxy S6 heeft 2550mAh. Dat is 40% groter, maar de accutijd is 'vergelijkbaar'.

Met name met mijn Nexus 5 baal ik, net zoals veel anderen, van de bar slechte accuduur.
Ik ben inderdaad ook niet echt te spreken over de accuduur van mijn Nexus 5. Verder prima toestel maar deze valt wel heel erg tegen helaas. Hoop dat met Android M dit in ieder geval wat verbeterd word.
LG had G2 als Nexus 5 moeten releasen met minor wijziging in de behuizing. Mijn LG G2 draait 23 uur lang met redelijk gebruik zoals whatsapp, browsen etc , nog steeds had ik 20% accu over.
Dat red ik helaas niet. Als ik beetje whatsapp en browse en dan nog even wat muziek op de fiets van en naar het werk is hij als ik thuis kom zo goed als leeg.
Tja het is inderdaad zo, ik kom echter wel altijd de dag door met m'n N5.

Maar ondanks dat gebrek een heerlijk toestel, eigenlijk niets op aan te merken verder, dus ik neem het graag voor lief. Simpel, degelijk, snel, geen fratsen, zoals het hoort.
Helemaal mee eens. Ik laad hem gewoon op onder werk tijd en het probleem is eigenlijk al verholpen. Ben ook ontzettend blij met mijn N5
Letterlijk een appels en peren vergelijking. De S6 heeft bijna 4(!) keer zoveel pixels aan te sturen als een iPhone 6 en daarbij ook nog eens een 18% groter scherm. Dat gaat met name bij actief gebruik natuurlijk een flink verschil maken.

Wat dat betreft komt de iPhone 6 Plus al meer in de buurt. De 6 Plus heeft een 14% grotere accu, een 16% groter scherm, maar de S6 78% meer pixels aan te sturen. Batterijduur ontloopt elkaar echter niet zoveel...

De vernieuwingen in Android M lijken zich echter met name te richten op het verbeteren van de accuduur in standby en dat is zeker welkom als je veel apps en syncing gebruikt.

[Reactie gewijzigd door Jortio op 29 mei 2015 13:57]

Ze moeten dat syncen zowiezo gewoon beperken globaal en door de gebruiker laten beheren. 1 x per uur voor alle apps is voor mij zat en dan weer syncen als ik de telefoon gebruik.
Apple heeft heeft dus betere keuzes gemaakt. Enerzijds voor de hardware (geen onnutte resoluties), en een goed app beheer. Op iOS heb ik nog niet meegemaakt dat een proces in no time je accu leeg trekt. Dat was op m'n Galaxy S4 wel anders. Maar goed Android heeft meer kuren dan iOS maar daar krijg je weer extra aanpassingsmogelijkheden voor terug.
Dat "dus" snap ik niet helemaal, als je ziet dat de accu van de iPhones niet echt langer meegaat, ondanks de genoemde keuzes.

Sinds iOS 8 is het mantra "Android heeft meer kuren dan iOS" ook een tikje aan vernieuwing toe.

[Reactie gewijzigd door Jortio op 29 mei 2015 16:31]

Apple als voorloper is al sinds de Iphone 4 oud nieuws, de mensen die nu nog op dat spoor zitten hebben echt onder een steen gelegen of zijn 'blinde' fans.

Prima verder, maar het spreekt natuurlijk boekdelen.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 29 mei 2015 16:30]

Dat komt omdat het Android OS veel meer features heeft dan Apple. Verder kun je de hardware van de iPhone niet vergelijken met de hardware van een Android flagship. Android flagships hebben een processor met 8 kernen, sneller en meer geheugen, een SD-card, een IR-led, een scherpere camera, een scherm met twee keer zo veel pixels, multitasking OS, NFC. Logisch dat een Android meer verbruikt.
De standby tijd maakt dan weer weinig uit.

Je kunt je ook afvragen waarom Apple met een even groot toestel er niet in slaagt om een even grote accu te monteren.

Hieruit blijkt overigens dat bijvoorbeeld de Galaxy S6 langer meegaat dan de iPhone 6:
reviews: Samsung Galaxy S6: de nieuwe koning in Android-land

Videokijken kun je op een Galaxy S6 50% langer (12 uur) dan op een (lage resolutie) iPhone 6 (8 uur). En dat bij 40% meer accucapaciteit.

Kortom, het valt allemaal heel erg mee.
Videokijken kun je op een Galaxy S6 50% langer (12 uur) dan op een (lage resolutie) iPhone 6 (8 uur). En dat bij 40% meer accucapaciteit.
8 uur is geen 50% van 12 uur, maar 66.66667%, en dus is de samsung 33,3333% beter bij een 40% betere accu. Wat doen ze fout, ze zouden dan ook 40% beter moeten presteren...
Jou berekening klopt niet.

De Galaxy S6 doet het 50% langer dan de iPhone (8 + 50% = 12).
De iPhone doet het 33% korter dan de Galaxy S6 (12 - 4 = 8 ).

1810 mAh (iPhone) + 40% = 2550 mAh (Galaxy S6).
2550 mAh (Galaxy S6) - 29% = 1810 mAh (iPhone)

Dus, 50% betere prestatie van de Galaxy S6 bij 40% hogere accucapaciteit.
De iPhone presteert 33% minder bij 29% minder accucapaciteit.

Derde klas MAVO werk....


Edit: Samsung gaat dus beter om met stroom, maar heeft daarnaast nog 1440 x 2560 scherm versus 750 x 1334 bij de iphone. Dat zijn 3,7x zo veel pixels voor de Galaxy S6 dan bij de iPhone.

[Reactie gewijzigd door andreetje op 29 mei 2015 12:25]

Met bijna 4x zoveel pixels en een 18% groter scherm, lijkt me die 6,7% verschil meer dan verklaard...(lees: waarom scoort de iPhone niet beter?).

[Reactie gewijzigd door Jortio op 29 mei 2015 13:59]

Vanwege het scherm? 2x zo veel pixels, groter scherm, betere prestaties en de S6 heeft wel een iets betere accu.
OS, Resolutie en schermgrootte bepalen natuurlijk een hoop, daarnaast is niks van de inhoud hetzelfde, dus waarom zou je hetzelfde resultaat moeten verwachten?

Maar hoezo is het relevant? Of er nu een 1000mah batterij in zit waar je 10 uur mee doet of een 2000mah waar je 10 uur mee doet is toch niet boeiend?

Als de S6 de huidige accutijden zou halen met een 100mah accu zou het toestel 2mm dik zijn ipv 7mm :P

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 29 mei 2015 12:36]

Uhhhh..

Er gebeurt op de achtergrond ook wel even iets meer dan op een Iphone die elk process van Apps die niet van Apple zelf zijn binnen no time tot een halt roepen en eigenlijk alleen maar weer actief te maken zijn door of een GPS wijziging of de app weer de focus te geven.

Voorbeeld is een filmpje uploaden met dropbox van zeg maar 700mb.
Dan wordt de upload onderbroken na een korte tijd.
Op een Android loopt dit als een service en zal gewoon zijn taak afmaken !!

https://www.dropbox.com/en/help/500
--
You may have noticed that with long videos or big batches of photos, the Dropbox app stops uploading shortly after you close it and resumes uploading only when you open it again. This is due to a time limit iOS puts on apps running in the background.
--

Zo kan ik nog wel even doorgaan.
Daarbij als je wat doet op een Iphone dan gaat hij snel leeg vind ik (uitzondering dan de 6 plus)
En mijn Moto G van 200 euro (2070mAh batterij) liep rondjes rond de iPhone 5s (7,5u versus 4,7u):
http://www.anandtech.com/show/7586/motorola-moto-g-review/3
Je vergeet gewoon dat de meeste high-end Android telefoons een veel scherper / groter scherm moeten aansturen.
Eeh, mijn iPhone moest ik elkedag opladen en kon ik niet intensief gebruiken (bijv. als hotspot).

Mijn Sony xperia z3c laad ik om de dag op, is dan nog niet leeg en gebruik ik wel intensief (ook uren als hotspot).

Apple mag het misschien beter doen met een kleinere accu, maar het gaat mij om de praktijk.
Je bedoelt dat Apple flink wat in te halen heeft bij Google?

Z3 compact: 10hrs
Z3: 9:30hrs
Note 4: 8:45hrs
Nexus 6: 8hrs
One M8: 7:15hrs
iPhone 6: 5:22hrs

http://www.phonearena.com...all-hugger-part-3_id65772
Heeft ook te maken met de software op het toestel (eigen software van Samsung bijvoorbeeld). Maar ook het toestel zelf denk ik. Op mijn SGS3, met laatste had ik met mijn extended battery pack 30% (3100mAh, accu 1 jaar oud) over aan het einde van de dag. Nu ik overstapt ben op de Moto X 2014 heb ik aan het einde van de dag ook 30% over met hetzelfde gebruik, terwijl de Moto een accu van 2300 mAh heeft. De Moto zou hiervoor gebruik maken van "geoptimaliseerde systeemprocessen" en natuurlijk dat er een veschil zit tussen android L en Android 4 waar de SGS3 op zat. Accugrootte zegt dus niet alles, maar software matig is dus weldegelijk winst te behalen...
Dat Google Now informatie mag onttrekken uit je apps gaat mij eigenlijk te ver want het heeft gewoon veel impact op de privacy van de gebruikers. Google beschermt je met de app-permissies tegen anderen, maar wil tegelijkertijd veel meer van jou weten.
Ik denk dat Google now uit te zetten is. Op mijn Nexus ben ik er in ieder geval wel in geslaagd, vermoedelijk met Xprivacy. Als het niet mogelijk is zoek ik wel een rom waar hij uitgesloopt is.

Het uitbreiden van de app-permissies is echter wel een belangrijke waar ik erg blij mee ben.
Sowieso is Google Now volgens mij een opt-in service en niet een opt-out service, want standaard krijg je de vraag of je het wilt aanzetten als je de eerste keer naar je launcher gaat (of op een andere manier naar Google Now gaat).

Nog een waardevolle toevoeging, Android Now on Tap is daarbovenop ook nog eens opt-in:
Google tells us that you have to opt in to make the feature work
Bron: http://www.theverge.com/2...android-feature-google-io

[Reactie gewijzigd door David Mulder op 29 mei 2015 12:12]

Ondanks 'opt-in' is die standaard niet verwijderbaar, en werd die in ieder geval bij m'n Nexus behoorlijk centraal gezet in de user interface.

Als je van omhoog omlaag veegde op het schermm van mijn nexus kreeg je de notificaties, deed je dat onderaan (ergonomisch de meest toegankelijke plek bij een telefoontoestel) dan open je Now al kreeg je full-screen wit scherm, waar je in een klik het kon activeren.
Ik heb net geprobeerd wat hij doet met een swipe van beneden terwijl Google Now uit staat en alles wat je te zien krijgt is Google Search met relatief klein in het midden een knopje "Get Now cards". Dus vind het op zich wel mee vallen hoe 'centraal' het gezet word.
Op een S6 kan je gewoon disable doen op Google Now (heet Google Search), vervolgens kan de app nergens meer opgeroepen worden, behalve in de lijst waar je apps weer kan enablen die al disabled zijn.

Hoewel in de laatste versies Google Now er helemaal niet meer in zit, door ene bug die de batterij leeg trekt, heeft Samsung het er uit gegooid.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 29 mei 2015 12:26]

Maar waarom niet de mogelijkheid bij de ontwikkelaar leggen? Als de ontwikkelaar de dienst wel of niet geschikt vind? Stel je hebt een wachtwoord applicatie en je drukt de knop langere tijd in dan gaan je account gegevens dus over de lijn?

Je hebt namelijk zelf geen controle welke gegevens Google Now wel of niet meeneemt.

Daarnaast, Google now is in zijn algemeenheid handig net zoals Siri en Cortana, maar ik zou willen dat het alleen iets doet als ik er om vraag, en dan bedoel ik, ik stel een vraag, en niet, jij wilt iets gaan vragen laat ik alle data op je scherm overpompen om jou alvast wat voorstellen te geven wat je mogelijk gaat vragen.
Maar waarom niet de mogelijkheid bij de ontwikkelaar leggen? Als de ontwikkelaar de dienst wel of niet geschikt vind? Stel je hebt een wachtwoord applicatie en je drukt de knop langere tijd in dan gaan je account gegevens dus over de lijn?
Dit klinkt zeker als een goed idee, geen flauw idee of Google dat reeds van plan is, maar zo niet zou ik zeggen: Open een nieuw issue met het verzoek voor een dergelijke API. Of nog beter, vraag de developers van je password manager dat te doen. Maar goed, niet alsof Google niet sowieso al toegang daartoe had :+ , maar gaat natuurlijk om het idee.
Je hebt namelijk zelf geen controle welke gegevens Google Now wel of niet meeneemt.
Naja, wel dus, alleen als jij Google Now on tap activeerd word het scherm geanalyseerd.
Daarnaast, Google now is in zijn algemeenheid handig net zoals Siri en Cortana, maar ik zou willen dat het alleen iets doet als ik er om vraag, en dan bedoel ik, ik stel een vraag, en niet, jij wilt iets gaan vragen laat ik alle data op je scherm overpompen om jou alvast wat voorstellen te geven wat je mogelijk gaat vragen.
Bevalt het idee je niet, dan (zoals ik in m'n comment hierboven heb gezet) is het sowieso opt-in en heb je er geen last van. Maar goed, het hele idee van Google Now is juist cards aanbieden voordat je er expliciet om vraagt. En ja, aan de ene kant vind ik het eng dat hij mijn opmerkt dat ik een vliegticket heb gekocht op m'n mail, dat het me nog 2 uur duurt om naar het vliegveld te komen met het OV als ik er een uur van te voren wil zijn en dat hij me een waarschuwing geeft dat ik toch echt moet vertrekken of een notificatie verstuurd als m'n vliegtuig vertraagd is... maar het is ook ver***d handig. Of als je in de auto zit op de snelweg en je ziet een file beginnen, je je mobiel uit je zak trekt en er al een card op je wacht dat er een ongeluk is gebeurd.

[Reactie gewijzigd door David Mulder op 29 mei 2015 12:22]

Ik gebruikte altijd titanium backup om apps te freezen. Ik kan het niet begrijpen dat Google niet in die behoefte voorziet en ongewenste wildgroei toelaat.
Ik wil een hoop bloatware niet, maar ik kan het niet deïnstalleren of uitschakelen.

Ook jammer is dat ik nu ik lees over Doze, ik al zie dat het net als Volta een stille dood sterft, behalve voor tablets, waarbij de noodzaak minder groot is.
Ik zou als Google zijnde kijken hoe ontwikkelaars gebruik maken van de zuinigheids-tools en de apps hierop beoordelen. Ik zie bij het installeren of de app zuinig is of niet en kan zo onzuinige apps weren.
Apps kun je gewoon disablen (compleet uitschakelen); al heel lang bij andriod. Gewoon bij je settings, zonder 3rd party app. Tenzij ze dit opeens verwijderd hebben in android 5.x, maar dat lijkt me stug.

[Reactie gewijzigd door KoffieAnanas op 29 mei 2015 13:53]

Je kan uitloggen in Google Now. In Google Now naar settings, Accounts & privacy , sign out. Of bedoel je iets anders?
Ik bedoel wat anders. Ik sta niet eens toe dat Now opstart.
Je kan google now (google search) simpelweg disablen in de apps sectie bij je settings. Ik doe altijd eerst nog een clear data, zodat er geen onnodige data achterblijft. Soort van uninstall waarbij het installatiebestand blijft staan. De app zelf kan niet meer opstarten of aangeroepen worden. Doe ik ook met hangouts en andere onzinnige apps zoals news&weather.

En uiteraard kan je de app na rooten ook compleet verwijderen, met bijvoorbeeld titanium backup.
Google Now moet je zelf activeren, staat standaard uit.
Google Now kun je gewoon uitzetten in het reguliere menu, zonder third party apps. Het is een opt-out, dat wel.

Standaard uit? Op mijn N5 was het standaard aan, zowel vóór als na Lollipop. Strange

[Reactie gewijzigd door Vayra op 29 mei 2015 16:19]

Het is opt-in. Alleen als je Google Now start terwijl je de app open hebt, wordt er informatie onttrokken. Als je dat niet wilt, gebruik je de functie gewoon niet.
En als je de functie wel gebruikt en je doet het bij 1Password dan zijn zojuist je accountgegevens die op dat moment op je scherm stonden verstuurd....

Er zitten ook nadelen aan een vol automatisch systeem, en dat is het verliezen van controle over wat je wel of niet wilt.

Het zou mooi zijn als je het aan kan zetten per app als permissie. Dan houd je controle.

[Reactie gewijzigd door ronaldmathies op 29 mei 2015 12:09]

Het is alleen niet vol automatisch. De app zelf moet de informatie nog altijd aanleveren bij het OS/Google Now. Het is niet zo dat Google Now zo maar even alle informatie zonder beperkingen uit een app 'trekt'. Dus zolang 1Password geen wachtwoorden aan android doorgeeft (via de indexatie) is er niks aan de hand.
Dat gaven ze bij de presentatie wel aan, de applicatie hoeft niet aangepast te worden en toch wist google now wat er op het scherm stond. Bij zowel whatsapp werd dit met een demo aangetoont als bij spotify.

Die info is dus niet door de twee software pakketen aan Google Now aangeleverd.
Ze zeiden bij de presentatie in ieder geval dat het optioneel aan te zetten was. Enerzijds wel een krachtige functie, maar heeft ook wel iets engs.
Dat wordt toch uitgelegd... Het gaat pas naar de servers als je het activeert. Wil je dat niet, dan druk je niet op de Google Now knop. Of als je regelmatig supergeheime dingen doet, dan zet je het helemaal uit.

[Reactie gewijzigd door RoelRoel op 29 mei 2015 11:37]

Hopelijk hebben ze het testwerk deze keer beter op orde en releasen ze geen 'half af'-versie zoals met 5.0. Het is echt schandalig dat het zo lang geduurd heeft een fix hiervoor uit te rollen.

Bovendien ook schandalig dat telefoonboeren zoals - in mijn geval - LG er meer dan een half jaar een brakke OS blijft pushen in zijn updates. Ik heb de LG G3 en krijg nog regelmatig de vraag of ik 5.0 wil installen. Ik weet dat die notificaties uit kunnen, maar het gaat er om dat zoiets braks niet gepush't zou moeten worden. M'n vriendin heeft ook een G3, en 5.0 is echt brak. En dat voor een flagship.
Ik heb ook 5.0 op m'n G3, ik weet niet wat er brak aan is?
Apps die uitvallen of gewoon hangen.
Geen last van gehad. Wat is er dan brak aan? Ik vind het vele mate beter dan 4.4.2.
Wat een negativiteit, ik heb ook gewoon Anrdoid 5 vanaf nog voor de release op m'n G3 gebruikt en erg weinig problemen mee gehad. Engige kritiek die ik zou kunnen hebben was dat de memory management slecht leek, maar na een herinstallatie op een bepaald moment (kan me niet eens meer herinneren waarom) zijn die problemen ook totaal verholpen. Heb toen nog even voor de grap Android 4.4 een tijdje gedraaid, en moet toch echt wel zeggen dat Android 5 significant beter is.
Maar kan ik nu ook bijvoorbeeld bepalen welke apps er op de achtergrond mogen draaien met Doze? Een soort van whitelist van applicaties die gewoon door kunnen draaien? Ik denk dat mensen liever een gesynchroniseerde WhatsApp client hebben.
Dat kun je in het filmpje zien; je bepaalt in de Settings zelf welke apps een uitzondering op Doze hebben.
Berichten ontvangen in (o.a.) WhatsApp werkt met pushberichten. En die werken, zoals het artikel ook netjes vermeld, altijd.

Je moet denken aan apps die zelf om de zoveel minuten even verbinding naar buiten willen maken (pull ipv push). Die gaan wat ingetoomd worden zodat ze niet om de haveklap je telefoon uit deepsleep trekken.
Ligt het aan mij of spreekt dit overzicht zichzelf tegen ivm de integratie van google now on tap?
Eerst wordt er gezegd dat het heel mooi is dat hij enkel contextanalyse gaat gaan doen vanaf je op de home knop duwt, en dat dit goed is ivm privacy.
2 zinnen later wordt er vermeld dat als je vraagt 'wie is de zanger van DIT nummer', google now weet welke apps er open staan , en wat de content daarvan is , om aldus contextgevoelige info te geven.
Maw , google now heeft wel access tot die data , ook al hebben we geen homeknop ingeduwd.

Gebruiksgemak lijkt makkelijk te zien, maar qua privacy-beheer weet ik het nog zo niet:S
Ja het is goed voor de privacy want in beide gevallen (via tap of via spraak) wordt de data die nodig is hiervoor pas verzamelt op het moment dat de gebruiker het initieerd. Althans zo lees ik het. Dus nee als jij geen tap gebruikt of google now detectie zal die data niet naar Google worden verzonden. Jou telefoon 'weet' welke apps er draaien de Google server weet dat pas wanneer jij tap of spraak gebruikt.
Come again? In beide gevallen stel jij eerst een vraag en kijkt Now on tap naar wat er op je scherm afspeelt - pas als je het vraagt. Je kan toch moeilijk Google verwijten informatie te verzamelen als je Google vraagt om... informatie te verzamelen?

Nul komma nul contradictie.
Lol ik zou serieus helemaal gek worden als ik de hele tijd permissies moet accepteren. Waarom geven ze niet voor de eerste keer dat je een app installeert een popup van, wil je permissies van je apps aanpassen klik dan hier. Dat is toch prettiger dan per app 10 keer op ja te klikken?

Want nu moet je dat dus doen bij een gemiddelde android app die 15 verschillende dingen toegang wilt hebben. Ik ben blij dat Microsoft dit niet heeft overgenomen met WP en stukken overzichtelijk maakt voor de gebruiker. Ze kunnen bij Google toch wel raden dat nu iedereen op ja blijft spammen, zolang de melding maar weg gaat?

Daarnaast had ik verwacht dat Google het eindelijk eens mogelijk maakt om apps op een SD-kaart te installeren. Willen ze echt de budget markt weer overnemen, dan zouden ze dat moeten implementeren. Een budget Phone van 8GB kan je tegenwoordig amper nog apps kwijt, gezien grotendeels wordt overgenomen door alle Google services (zijn er 17 tegenwoordig) en alle andere gratis apps zoals die van Microsoft. Microsoft neemt met Skype en Office al Google volledig over, aangezien ze nu een afspraak hebben gemaakt met 20 nieuwe fabrikanten. Als ze straks ook Cortana meeleveren zou het mij niks verbazen dat gebruikers straks Google now niet eens meer gebruiken :)

[Reactie gewijzigd door vali op 29 mei 2015 13:05]

Praktijk zal zijn dat niemand cortana gebruikt. Ik gebruik Google Now eigenlijk praktisch ook niet. Ik weet niet of ik wel zit te wachten op een voice achtige toepassing op mijn mobiel.
En als die 20 fabrikanten allemaal Microsoft software voorinstalleerd. Dan krijg je wel een bloated telefoon. Want om de Play Store erop te mogen moet je ook volgens mij andere Google apps erop hebben. Volgens mij soort van koppel verkoop.
Dat was juist mijn punt wat ik duidelijk wilde te maken. Niemand zit te wachten op een smartphone vol met bloatware. Google doet er helemaal niks aan en Microsoft duwt al hun diensten weg. Zo had Google had niet zo gek lang geleden quickoffice gekocht. Nou dat is helemaal voor niks geweest, want niemand gebruikt het nog. Of je moet die paar users bedoelen die Google docs gebruiken? Alle bedrijven die nu nog exchange hebben stappen over op office365 en hebben zo allemaal een office365 licentie die ze op hun tablet/smartphone en laptop gebruiken. Hierdoor wordt het helemaal onmogelijk voor Google om daar nog tussen te komen en helemaal onmogelijk voor Amazon (die ook bezig zijn met een cloud maildienst).

Het is gewoon jammer om te zien dat Android de laatste paar versies amper innoveert en het lijkt erop dat Google alleen maar teert op hun huidige succes. Dat wordt in mijn ogen ook hun ondergang, precies zoals het ook met Windows Mobile ging een paar jaar geleden. Hun huidige cashcow brengt steeds minder geld in het laatje en ze kunnen niet leven van alleen android. Ben benieuwd welk platform hun draaiende gaat houden, want het advertenties op desktops gaat een keer instorten.

Daarnaast, dat jij het niet gebruikt maakt van siri of Cortona wilt niet zeggend dat andere het niet gebruiken.
Volgens mij soort van koppel verkoop.
Klopt, daarom is er een onderzoek naar de praktijken van Google. Hopelijk pakt deze goed uit en worden ze net zo hard gestraft als Microsoft. Misschien komt er dan eindelijk een eind aan de "don't be evil" praktijken van Google.

[Reactie gewijzigd door vali op 30 mei 2015 01:17]

Misschien in de USA zal het gebruik hoger liggen. Hier in NL heeft Google de beste stem ondersteuning. In de USA is cortana of siri weer beter. Ligt aan de lokatie. Echter is het wel zo'n grote feature?

En over het accepteren van die permissies. Ik raad je aan het artikel nog een keer te lezen want wat jij zegt klopt niet.

En natuurlijk heeft Microsoft wel Office als "standaard" in handen als het gaat om bedrijfsleven. En zullen de Office apps op Android zeker gebruikt worden. Ze worden ook veel gedownload en zijn behoorlijk populair. Maar Android en ondergang? Android is niet te vergelijken met Windows Mobile. Toentertijd had praktisch niemand een smartphone. Nu elk persoon. Denk dat die scenario totaal niet op gaat. Het aantal smartphones in die tijd is nihil als je dat vergelijkt met het aantal smartphones wat nu in gebruik is.
Android is niet te vergelijken met Windows Mobile. Toentertijd had praktisch niemand een smartphone. Nu elk persoon. Denk dat die scenario totaal niet op gaat. Het aantal smartphones in die tijd is nihil als je dat vergelijkt met het aantal smartphones wat nu in gebruik is.
Het is prima te vergelijken. In de tijd dat WM het grootst aantal marktaandeel dacht Microsoft dat hun niks kon maken en teerde veels te veel op hun succes. Hun marktaandeel liep stuk toen Apple met een veel gemakkelijker en beter concept kwam en het duurde voor Microsoft te lang om met een antwoord te komen. Die kant gaat Google nu ook op, gezien hun OS nog steeds RAM- en CPU honger is en totaal niet zo goed draait op budget smartphones zoals ze beweren. Daarnaast hebben ze nog steeds hun updates policies niet op orde en het gevolgd hiervan is dat meer dan de helft van hun user database gebruik maken van een onveilig OS. Met alle gevolgen van dien.
En over het accepteren van die permissies. Ik raad je aan het artikel nog een keer te lezen want wat jij zegt klopt niet.
Heb het prima gelezen en dit staat er letterlijk:

" In plaats daarvan krijg je een pop-up bij de eerste keer dat de app een dergelijke permissie wil gebruiken, waarbij je dat kunt goedkeuren of afwijzen."
Je krijgt dus bij elk verzoek wat je eventueel wilt doen een melding als een app een bepaalde rechte nodig heeft. Wens men veel plezier bij het installeren van 1 van de vele bloadware free game.

Ik weet zeker dat Google totaal niet blij is wat Microsoft nu aan het doen is en nog steeds kosten wat kost probeert Microsoft dwars te zitten. In het verleden is dit gelukt om kinderachtig YouTube te blockeren of een andere gebruikerservaring te bieden voor ie11 for WP, maar dat kunnen ze niet voor altijd blijven doen. Ze moeten innoveren met Android, en dat is wat ze op dit moment niet aan het doen zijn. Enige gebruikers die Android M gaan zien zijn de mensen die het kopen bij een nieuwe smartphones en alle huidige gebruikers kunnen het bewonderen op YouTube. Wat een top bedrijf is het toch!
Echter is het wel zo'n grote feature?
Dit gaat het zeker worden als Windows 10 uit komt en het op iedere device wordt uitgebracht. Cortana is meer dan alleen een spreek programma :) Zou eens verdiepen in de techniek, want het gaat zeker groot worden.

[Reactie gewijzigd door vali op 30 mei 2015 01:59]

Het is niet te vergelijken. Want de meeste mensen hadden een dumb phone. En maar een klein percentage van telefoon gebruikers hadden een smartphone waarvan een groot deel weer Symbian was en van dat kleine deel smartphones dus een relatief deel Windows Mobile was. In "aantallen" (lees goed dus ik sprak nooit over marktaandeel maar goed) was de markt echt zooooooo klein en stelde totaal niks voor. Kijk eens hoeveel smartphones er nu op de wereld zijn en zet dat eens tegen de tijd toen Windows Mobile er was. Ik kon toen 1 iemand met Windows Mobile. Terwijl ik nu meer mensen ken met Windows Phone en dat terwijl toentertijd Windows Mobile een groter marktaandeel had. Dus marktaandeel zegt in die tijd niks omdat de aantallen gewoon echt minimaal waren. De telefoons waren ook verschrikkelijk duur in die tijd.

Het is gewoon nu zo. Ik mis niks op mijn telefoon. Ja een betere camera want de Nexus 4 heeft gewoon een flut camera en een betere externe speaker zou ook fijn zijn.

Ik zie zelf gewoon het nut niet van praten tegen mijn telefoon in de directe omgeving van anderen. En omgevingsgeluid is ook een punt. Misschien is het allemaal nog taboe maar ik zie mezelf nog niet zeggen: "Hey google, find me the nearest supermarket" of iets dergelijks. Ik typ toch liever supermarket in Google Maps en navigeer erheen.

Cortana is een geweldige techniek, daar niet van. Maar welke probleem lost het op? Ik heb geen problemen. :) Dat is het punt. Alles gaat dik prima hedendaags.

En dat je permissies los accepteert betekend dus dat je per permissie kan weigeren en dus niet de gehele applicatie onbruikbaar wordt zoals dat nu is. Dus toch een voordeeltje.

[Reactie gewijzigd door Texamicz op 30 mei 2015 02:21]

Het is niet te vergelijken. Want de meeste mensen hadden een dumb phone. En maar een klein percentage van telefoon gebruikers hadden een smartphone waarvan een groot deel weer Symbian was en van dat kleine deel smartphones dus een relatief deel Windows Mobile was. In "aantallen" (lees goed dus ik sprak nooit over marktaandeel maar goed) was de markt echt zooooooo klein en stelde totaal niks voor.
In aantallen stelde het niks voor? Ze verkochten miljoen smartphones per kwartaal verkocht en die toen richtte Microsoft zich misschien niet volledig op de consumentenmarkt, maar op bedrijven. Daar waren ze heer en meester en daar heb ik het juist over. Ze werden lui en hun marktaandeel stortte in. Smartphones waren tevens in die tijd goedkoper dat ze nu zijn. Je werd echt uitgelachen als je een smartphone van 900 euro ging kopen, wat tegenwoordig gewoon normaal is.
Ik zie zelf gewoon het nut niet van praten tegen mijn telefoon in de directe omgeving van anderen. En omgevingsgeluid is ook een punt. Misschien is het allemaal nog taboe maar ik zie mezelf nog niet zeggen: "Hey google, find me the nearest supermarket" of iets dergelijks. Ik typ toch liever supermarket in Google Maps en navigeer erheen.
Cortana is meer dan alleen een spreek programma. Omdat het overal geïntegreerd in wordt hoef je niet meer te praten tegen je smartphone, het komt zelf met meldingen. Google maakt de fout om Microsoft links te laten liggen en dat zullen ze zeker nog spijt van krijgen. Windows 10 gaat of ze het leuk vinden of niet heel groot worden, en als ze niet snel apps daarvoor uitbrengen, gaan ze echt de boot missen. Arrogantie red je het tegenwoordig niet meer en dat is de reden waarom Microsoft zo is veranderd.
En dat je permissies los accepteert betekend dus dat je per permissie kan weigeren en dus niet de gehele applicatie onbruikbaar wordt zoals dat nu is. Dus toch een voordeeltje.
Dat klopt, werd eens tijd dat ze dat ook implementeerde. Ze liepen hier namelijk op achter met IOS en WP. Al blijft het idioot dat je eerst 10x op nee moet drukken voordat je een app überhaupt kan gebruiken. Kan zijn dat je dit kan uitschakelen, al zie ik Google daar niet voor aan.

[Reactie gewijzigd door vali op 30 mei 2015 02:35]

1 miljoen per kwartaal ja volgens die website. Dat is ongeveer 90 dagen. Android deed 1.5 miljoen per dag. En heeft volgens mij ook gepiekt op 2 miljoen per dag. Het is natuurlijk aan het stabiliseren en afnemen vanwege de verzadiging wereldwijd. En meer als een miljard actieve gebruikers. Best wel ziek bij het aantal mensen wat op aarde leeft waardoor 1 op de 7 mensen op aarde Android heeft. Om het in perspectief te zetten. Android is groter dan alle Windows OSen bij elkaar. Mobile/Desktop/Tablets...

Dat zijn gewoon totaal andere cijfers als toen. En 900 euro voor een smartphone is hedendaags helemaal niet normaal. Er worden heel veel low/mid end verkocht aan de gewone non technische man. En die smartphones kunnen al veel meer als die 900 euro smartphones van toen. En dan praat ik over smartphones van tussen de 100/200 euro.

En met Cortana. We zullen wel zien hoe het aanslaat als veel mensen overgaan op Windows 10 voor hun desktop. Vraag me af of het daadwerkelijk veel gebruikt gaat worden. Dat is puur afwachten. We kunnen speculeren maar de praktijk zal het uitwijzen. En dat hij zelf met meldingen komt ken ik van Google Now. Maar je wordt op ten duur "melding moe". Al die notificaties. Je gaat op ten duur van alles uitzetten. Een te grote stroom aan informatie naar de mens werkt vaak niet. Wij mensen hebben fysieke limieten als het daar om gaat. Dan beginnen meldingen vaak irritant te worden. Daarom heb ik ook Google Now uit. Ik zie geen voordeel.

[Reactie gewijzigd door Texamicz op 30 mei 2015 02:53]

1 miljoen per kwartaal ja volgens die website. Dat is ongeveer 90 dagen. Android deed 1.5 miljoen per dag. En heeft volgens mij ook gepiekt op 2 miljoen per dag. Het is natuurlijk aan het stabiliseren en afnemen vanwege de verzadiging wereldwijd. En meer als een miljard actieve gebruikers. Best wel ziek bij het aantal mensen wat op aarde leeft waardoor 1 op de 7 mensen op aarde Android heeft. Om het in perspectief te zetten. Android is groter dan alle Windows OSen bij elkaar. Mobile/Desktop/Tablets...
Jij hebt het letterlijk over aantallen dat ze verkopen, ik kijk naar marktaandeel. Je moet de markt van toen en nu ook niet letterlijk vergelijken want dat gaat inderdaad niet. Waar je wel naar kan kijken is hoe de desbetreffende software boer (dit geval Microsoft) met hun product om gaat en hoe ze in de markt stonden. In die tijd verkochten ze onwijs veel WM toestellen. Zelfs nu wordt het nog onwijs veel gebruikt in de winkels en NS maakt er ook nog steeds gebruik van. Microsoft had gewoon veel marktaandeel en werkt de laatste paar WM-versies lui en laks.

Die 1,5 miljoen die jij aanhaalt kan tevens vanalles zijn. Ze zijn niet uniek en het kan een tablet, smartphone of e-reader zijn. Mijn ogen gevalletje appels met peren vergelijken.
met Cortana. We zullen wel zien hoe het aanslaat als veel mensen overgaan op Windows 10 voor hun desktop. Vraag me af of het daadwerkelijk veel gebruikt gaat worden
Men gebruikt het al als ze de zoekfunctie van Windows 8.1 of Windows 10 gebruiken. Dus ja, het wordt nu al meer gebruikt dan Google now :) Voordeel van Microsoft? Indirect leren mensen met het product werken en gaan het straks ook gebruiken op andere producten. Nadeel van Google? Ze worden langzaam weer uit de markt gedrukt, net als nu met hun Office producten gebeurd.

[Reactie gewijzigd door vali op 30 mei 2015 12:22]

Uhmmm volgens mij heeft Google nooit echt markt gehad met Office producten. Hoe kan je uit de markt gedrukt worden wanneer je geen markt hebt qua Office?

Leuk van die zoekfunctie in Windows 8.1 maar heb nog niet veel mensen die zoekfunctie zien gebruiken. De gewone gebruiker zie ik ook nooit de zoekfunctie in Windows 7 gebruiken. Laat staan überhaupt een zoekfunctie te gebruiken in Windows. Meestal hebben ze hun documenten op een desbetreffende welbekende plek staan in de map documenten etc. En de meest gebruikte applicaties in de bar / desktop.

Als de gewone gebruiker in Windows 7 bijvoorbeeld een applicatie wil verwijderen gaan ze vaak met hun muis naar start -> control panel en dan programs & features. Als voorbeeld. De gewone gebruiker gaat niet naar de zoekbalk en tikt in: "Remove programs" waardoor je dus bij hetzelfde uitkomt.

Dit komt omdat de gewone gebruiker dat nooit geleerd is. Doe zelf maar de test Vali. Vraag aan random verschillende type mensen eens een programma te verwijderen op Windows 7. Ze gebruiken de zoekfunctie NIET. En daar zou ik met gemak geld op durven zetten.
Uhmmm volgens mij heeft Google nooit echt markt gehad met Office producten. Hoe kan je uit de markt gedrukt worden wanneer je geen markt hebt qua Office?
Ze bieden toch een product aan op Android? Denk je echt dat ze voor de lol hebben gekocht? Ze brachten hem zelfs ook uit voor IOS en boden hem gratis aan voor betaalde Google Apps klanten. Dit was zelfs hun uitspraak uit die tijd:

"We've acquired Quickoffice as a nice offensive against Microsoft before it goes mobile happy with Office. We think we can integrate Apps and Quickoffice before Microsoft launches its mobile assault."

Microsoft heeft niet zo gek lang geleden Office voor Android en IOS uitgebracht en ze hebben twee jaar werk van Google weggeconcurrent. Toch wel knap moet ik eerlijk zeggen.
Leuk van die zoekfunctie in Windows 8.1 maar heb nog niet veel mensen die zoekfunctie zien gebruiken. De gewone gebruiker zie ik ook nooit de zoekfunctie in Windows 7 gebruiken
Jij hebt nog nooit iemand hem zien gebruiken, waar kijk jij dan eigenlijk als ik vragen mag? Ik zie flink wat users (en daar zitten ook niet IT-ers tussen) die de search bar van Windows 7, 8 en 8.1 ieder hebben gebruikt. Ze zoeken hiermee een applicatie op en daarbij merken ze vrij snel (zeker bij 8.1 en nu 10) dat je het ook voor andere doeleinde kan gebruiken. Dit is ook de manier van Microsoft (en dat gaat zeker ook werken) om Cortana groot te maken. Ergens moet een begin zijn en heel misschien komt de massa er achter dat je het ook kan gebruiken om documenten te vinden :)
Dit komt omdat de gewone gebruiker dat nooit geleerd is. Doe zelf maar de test Vali. Vraag aan random verschillende type mensen eens een programma te verwijderen op Windows 7. Ze gebruiken de zoekfunctie NIET. En daar zou ik met gemak geld op durven zetten.
Klopt daar heb je gelijk in, bij de normale gebruiker zit bij overgrote deel de configuratie scherm er te diep in.

[Reactie gewijzigd door vali op 31 mei 2015 22:48]

Uiteindelijk heb jij en ik geen glazen bol. En heeft Google producten gehad welke geflopt zijn en nooit een succes zijn geworden. En Microsoft ook. Het is maar net hoe de consument erop reageert.

De consument zelf is uiteindelijk de bepalende factor. Hoe goed of slecht een bepaald product ook is. Niet iedereen is wijs en slim genoeg om zaken te gebruiken zoals ze bedoeld zijn door de ontwikkelaar. Soms worden verschrikkelijk slechte producten razend populair. En hele goede producten een totale flop. Als ontwikkelaar heb je daar soms helemaal geen grip op.
Ik ben ook benieuwd in hoeverre het opladen (d.m.v. usb-c) sneller gaat, zit hier een significant verschil in? Zou iemand mij dat kunnen vertellen....

Weet iemand of de standaard Samsung S6 oplader een usb-c oplader is?
USB-C is een formfactor voor het soort poort dat je USB kabel heeft. Als je dus geen kabel heb die je zowel van onderste boven en op gewone wijze in je telefoon kan stoppen dan heb je een usb kabel met een USB-C poort.

Echter, dat heeft geen invloed op de snelheden waarmee je oplaat, aangezien er ondersteuning is voor USB 2 en 3(.1) om daarvoor een kabel te gebruiken met USB-C poort. De meest recente android tablet van Nokia heeft bijvoorbeeld een USB-C aansluiting met een USB 2 kabel. Het grootste verschil tussen USB2 en USB3(.1) is, volgens mij (dit weet ik niet zeker), de hoeveelheid data dat je kan overbrengen en de hoevein vermhoeveelheid doorgegevwanneer je verbonden bent aan de PC om op te laden. Er zit niet zo een groot verschil bij het opladen via het stroomnet.
Bron: http://arstechnica.com/apple/2015/03/explaining-the-usb-3-1-gen-1-port-in-the-retina-macbook/ (zo zijn er nog enkele artikelen van op Arstechnica)
De Galaxy S6 heeft imho geen UBS-C aansluiting. Apple iPhone is de eerste die dat heeft.

USB-C maakt theoretisch hogere laadstroom mogelijk, dus zou het laden veel sneller kunnen gaan. De Galaxy S6 is echter toch het snelst weer op te laden.

reviews: Samsung Galaxy S6: de nieuwe koning in Android-land

http://tweakers.net/benchdb/test/1177
De iPhone maakt gebruik van een Lightning connector, niet van een usb type-c connector.
OK. Ik vergis me waarschijnlijk met de MacBook.
Nee dat is geen USB C lader.

Er kan significant verschil in zitten.
Even voor een deel off-topic:
Toen er werd gezegd dat als je naar een song luistert en dan vraagt wie de zanger is, heb ik dat ook even geprobeerd op mijn iPhone. Dus eerst een nummer starten, in mijn test Robert Palmer, en tijdens het spelen de homeknop ingedrukt houden om Siri te activeren. Dan zeggen "wie is de zanger" en als antwoordt komt dan "volgens mij is dit Robert Palmer". Misschien is het verschil tussen Android Marsmellow en iOS is dat Siri begint met "volgens mij ...." en dat Android het zeker weet :-).
Op mijn iPad werkt dit helemaal niet, want wat de Siri vraag doet is een soort Shazam en begint dus daadwerkelijk te luisteren. Ondertussen wordt de muziek die op de iPad afspeelde gewoon gepauzeerd. Het enige resultaat dat je dus krijgt is 'Even luisteren...'.
De demo van Google ging dan toch een stap verder, omdat je niet zomaar vraagt wie er zingt, maar je 'de echte naam van deze zanger' wil weten, waarna Now dus weet over wie je het hebt.
Merkwaardig. Op mijn iPhone 6 (iOS 8.3) werkt dit prima. Gebruik je dezelfde iOS versie? Ik zal straks even mijn iPad proberen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True