Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur games

Splatoon

Online schieten met Nintendo

Conclusie

Splatoon is een game met twee gezichten, bijna zelfs twee games voor de prijs van één. De campagne is klassiek Nintendo, met veel kleine uitdagingen vol nieuwe spelelementen en bewegende delen, en met klassieke bossfights als finale. Helemaal wat je van Mario en Zelda gewend bent, al ben je hier gewapend met een geweer waar dikke klodders verf uit komen. Online is Splatoon echter een heel andere game. Dan heb je aan de oplossingen die je in de campagne geleerd hebt niet zoveel. Online is het vier tegen vier in gewone of ranked matches, waarbij je ervaring op kunt doen om meer wapens te verkrijgen. Het mooie is dat die nieuwe wapens niet zozeer sterker zijn, maar dat je steeds meer het wapen kunt kiezen dat de juiste combinatie heeft van Main, Sub en Special. De voornaamste twist die Nintendo in Splatoon aan de klassieke online shooter heeft gegeven, is dat het hier niet draait om frags, maar om het bedekken van een zo groot mogelijk deel van de arena met de kleur van jouw team. Dat maakt dat kansen in matches snel kunnen keren, maar ook dat je een rol van betekenis kunt spelen als je niet zo'n grote revolverheld bent. Uiterlijk en muziek passen uitstekend bij de iets gewelddadiger gameplay van Splatoon. Zowel het uiterlijk van de Inklings als de muziek die je hoort zijn iets minder lieflijk dan je van Nintendo gewend bent.

Dat de game geen voicechat heeft en je in de online Turf War niet kunt bepalen bij wie je in het team komt, maakt dat Splatoon als serieuze team based shooter afvalt. Dat hoeft de pret echter niet te drukken, en het was ook niet de opzet van Nintendo. Zoals we van de Japanners gewend zijn is Splatoon veel meer een partygame waaraan iedereen deel kan nemen om er plezier aan te hebben. In die opzet is Nintendo geslaagd, al kan het wachten in de lobby tot flinke frustratie leiden.

Getest

Splatoon, Wii U

Prijs bij publicatie: € 36,36

Vanaf € 39,99

Vergelijk prijzen

Reacties (103)

Wijzig sortering
Toen ik deze game aangekondigd zag worden op E3 2014 had ik er erg weinig mee. Ik dacht dat dit Nintendo's reactie was op Battlefield en Call of Duty dus eigenlijk een soort CoD voor kinderen. En heb alles met betrekking tot deze game laten voorbij vliegen. Tijdens de eerste Global test fire verveelde ik me en dacht: Nouja dan maar even proberen.

Nintendo did it again. Ik was meteen verkocht. De vergelijkingen met CoD en BF zijn op het begin niet te vermijden maar wat Nintendo altijd goed doet is er een spin op te geven. Als ik eerlijk moet zijn vind ik dit spel beter dan de moderne shooters (daar ben ik al een paar jaar mee gestopt omdat ik het helemaal de verkeerde kant op vind gaan).

Het leukste vind ik dat je je hier focussed op een objective. Bij CoD en BF waren er verschillende game modes maar het kwam altijd neer op gewoon een beetje lone wolf mensen neer te schieten. Het maakte mij echt geen zak uit of ik won of verlies ik wou zoveel mogelijk XP krijgen.
Bij dit spel is het misschien hetzelfde maar je krijg geen XP meer door vijanden af te schieten maar door je objective te doen wat ik leuk vind. Ook zijn de game modes niet standaard game modes die er overal zijn (misschien king of the hill alleen) zoals een toren bezetten die zich langzaam naar de vijand beweegt als je erop staat.

Een ander ding dat ik opmerkte bij mezelf tijden de test fire is dat ik nooit frustratie had (weet niet het juiste woord :P) als ik afgeschoten werd. Als je in splatoon doodgaat ben je binnen een paar tellen op het veld en kun je meteen springen naar je team. Het is 3 minuten non stop actie wat ik wel kan waarderen.

En de vrolijke kleurijke stijl en muziek past er perfect bij. Kan niet wachten om Vrijdag te gaan beginnen C:

"in de online Turf War niet kunt bepalen bij wie je in het team komt, maakt dat Splatoon als serieuze team based shooter afvalt."
In de Nintendo Direct is het aangekondigd dat je vrienden kan joinen in game en in augustus komt er een update dat je een team van 4 man kan maken en dan gaan zoeken. Dus een serieuze team based shooter kan het nog wel worden, maar niet op release :P "

Ook heeft nintendo aangekondigd gratis nieuwe maps toe te voegen. DIT IS HUN SLIMSTE ZET OOIT. Een van de dingen waar ik me aan irriteer bij Battlefield en CoD zijn de mappacks. Wat mappacks eigenlijk doen is de community splitsen omdat er een deel wel de maps kan doen en een ander deel niet. De keuze voor gratis maps is slim gedaan al zeg ik het zelf, meer consumer-friendly vind ik.

En met al deze inkt.... waar blijft een delphino plaza map :) ?

[Reactie gewijzigd door M. Heinskirch op 28 mei 2015 09:06]

Ik dacht dat dit Nintendo's reactie was op Battlefield en Call of Duty dus eigenlijk een soort CoD voor kinderen. En heb alles met betrekking tot deze game laten voorbij vliegen.
Ik dacht juist gelijk "Eindelijk!"
Eindelijk een schietgame waarbij je niet andere mensen of dieren kan doodschieten. Niets dan hulde aan Nintendo wat dat betreft. Alleen weet ik niet of je hiermee een nieuwe generatie graffiti spuiters aanmaakt, haha...
Ik sluit me hier helemaal bij aan.
Ik speel op het moment eigenlijk alleen BF4, ... omdat ik het spel nou eenmaal heb en vrienden het spelen,... niet omdat ik het leuk vind met al dat K/D-gehoereer, om unlocks te krijgen.

Wat ik hier lees is gewoon een game die gebaseerd is op fun! Iedereen zelfde items, zelfde maps. Geen egotripperij, met je hele team voor het zelfde doel.

Heb helaas geen Wii-U ... .
Dat is ook eigenlijk het hele princiepe waarop principieel matige multiplay shooter gameplay spellen op leunen. Het zijn de mensen, communities, clans, admins en vrienden die de gameplay verzorgen en in veel mindere mate de game zelf.
Gewoon lekker goedkoop en altijd werkende ideologie.

[Reactie gewijzigd door dreee op 28 mei 2015 19:26]

Er zijn nog steeds unlucks en betere items ;)
Ik ben benieuwd naar de offline multiplayer. Zoonlief zit nu vaak op de bank met 4 vrienden aan de mariokart. Ik vraag me af hoe deze game uit de verf komt met offline multiplayer en of de controls goed op te pakken zijn. :)

Een game als skylanders gaat prima voor de 6 jarige, maar als ik denk aan shooters zijn de controls lastiger. Of heeft Nintendo daar een dummy optie voor bedacht ? Zoals met Mario Kart op de Wii. ( sturen met motions / stuur en gasgeven)

[Reactie gewijzigd door DukeN op 28 mei 2015 07:29]

Offline kun je met 2 personen spelen (één iemand op de gamepad en één iemand op de tv), controls zijn wel iets vereenvoudigd omdat de verticale bewegingen via motioncontrols werken. Dit maakt het richten makkelijker omdat je als het ware kan bijsturen. In het begin moet je hier even aan wennen, maar het werkt erg goed!

[Reactie gewijzigd door boney bob op 28 mei 2015 09:35]

controls zijn wel iets vereenvoudigd omdat de verticale bewegingen via motioncontrols werken
Let wel dat dit alleen geldt voor de speler met de gamepad in het geval van local multiplayer. De andere speler die de tv gebruikt moet een Pro Controller gebruiken en deze bevat geen motion sensors.

Update: RayNbow in 'reviews: Splatoon - Online schieten met Nintendo'

[Reactie gewijzigd door RayNbow op 30 mei 2015 09:36]

Let wel dat dit alleen geldt voor de speler met de gamepad in het geval van local multiplayer. De andere speler die de tv gebruikt moet een Pro Controller gebruiken en deze bevat geen motion sensors.
Ik zie dat je mij al voor was. Ja klopt, dat is ook wel belangrijk om er bij te vermelden. misschien dat de gamepad deze functie in local multiplayer ook niet heeft om het eerlijk te houden ;)
misschien dat de gamepad deze functie in local multiplayer ook niet heeft om het eerlijk te houden ;)
Zoals te zien in Nintendo Minute – AMAZE-INK MAY Splatoon Battle Dojo kun je toch nog motion controls gebruiken als gamepad user (en zo dus mogelijk een voordeel hebben :p).
Update!
Er is een cheatcode die motion controls mogelijk maakt met de Pro controller: https://m.youtube.com/wat...NDDZRf-4&feature=youtu.be
Ik vraag me af hoe deze game uit de verf komt met offline multiplayer
De local multiplayer is zeer beperkt tot een speciale 1 vs 1 modus (waarbij 1 persoon de tv gebruikt en de ander de gamepad).
Oef..... Hoor ik nou dat er geen 4 players split screen is? :'(

Als de bank weer vol zit met kids is er alleen een halve 1 VS 1 modus... Zo zoooo jammer. Ik denk dat menig papa het gelukkige gevoel herkent van 4 kids op de bank met limonade, chips en de Wii(u) icm de bekende Nintendo lijn. _/-\o_

Helaas is splatoon voor het gelukkige gevoel dus afwezig, ;( best wel grrrrrr
Ik heb 3 meiden... dus bij mij is het de tafel aan de kant en Just Dance kids.... :D

Ontopic, ik heb geen Wii U (wel een gewone Wii). Wel jammer, want het lijkt me inderdaad een leuke game. Fun by simplicity.

En ik denk dat het-wachten-in-de-lobby-probleem toch wel kleiner wordt na release, als er wat meer beschikbare players zijn.
Wat betreft wachten heb ik alle potjes die ik vandaag gespeeld heb geen enkel probleem gehad. Soms binnen paar seconden, soms een seconde of 20 wachten.
"hoe deze game uit de verf komt" I lol'd :D
Ik vermoed dat 2vs2 offline ook geen probleem zou moeten zijn, alhoewel een free-for-all mode zoals Battle bij MarioKart dan leuker is :)

Splatoon is niet echt een traditionele shooter, het is meer een beetje in de richting van schieten. Voor een 6 jarige zal het denk ik niet zo'n probleem zijn :) Zoals het artikel al zei "het draait niet primair om het fraggen van andere spelers"

[Reactie gewijzigd door quintox op 28 mei 2015 09:04]

Ligt het aan mij, of lijkt dit idee wel héél erg op (een multiplayer variant van) De Blob; een in Nederland ontwikkelde game voor de Nintendo Wii?

Klinkt verder wel als een leuk partygame-concept. Wel jammer van de willekeurige teamsamenstelling.

[Reactie gewijzigd door Tha_Clown op 28 mei 2015 07:48]

Deed mij meer denken aan een omgekeerde Super Mario Sunshine, daan kon je met water inkt wegspuiten.

Er zouden nog redelijk wat updates komen (meer maps en modes als ik het goed heb) en ik hoop dat ze dan ook het meest gehoorde commentaar mee nemen.
Deed me ook denken aan Nerf Arenablast. Een shooter uit 1999 of 200 op de unreal tournament engine :-D
Had ik ook, eerste wat ik dacht Blob is opnieuw uitgebracht in multiplayer modus. Als dit spel net zo leuk is als de Blob dan ben ik verkocht. :D
The Blob is de basis van dit spel want volgens mij heeft Nintendo de rechten van de Blob gekocht.
Een Nintendo spel met Nederlandse roots :*)
Is er ook een free-for-all mode? want dat zou me best grappig lijken, of als die er niet is nog komt
Dat zou me niks verbazen. Gelukkig heeft Nintendo een behoorlijk fijn update en dlc beleid, als het komt is het gratis of goedkoop.
klopt, dat is ook met mario kart 8 zo geweest dlc's waren helemaal fijn en eentje die niet groot niet klein was (mercedes benz) was ook gratis.
Het zal meer liggen aan de community, en of het spel na maanden nog volop wordt gespeeld. Als dat het geval is, dan zie ik Nintendo wel een season pass achtig iets aankondigen a la Hyrule Warriors/Mario Kart.

En inderdaad, Nintendo kennende zal het vast goedkoop zijn, ik heb nooit eerder DLC gekocht totdat Mario Kart en Hyrule Warriors kwam. :P
Neen, Splatoon is uitsluitend een team (of singleplayer) game.
lijkt me echt een super leuke game,
leuk concept, lekker vrolijke kleurtjes
kind vriendelijk! echt top en dat voor nintendo's eerste shooter.

ga hem zeker halen :) heerlijk om weer eens wat anders te zien in shooterland!
Ik heb hem gespeeld op firstlook 2014.

Besturing was voor eerste keer even wennen want we werden direct bij de demo in multiplayer gegooid.
Maar daarna was het verf schieten tot je er bij neer valt. Was 1 van de leukste spellen van de beurs. Helaas heb ik geen wiiU
Het ziet er naar uit dat ik de laaste game heb gevonden om van de 3=2 actie van Mediamarkt gebruik te maken :P
Heb de game al gespeeld op Firstlook en hoewel ik m daar leuk vond, leek hij mij te beperkt voor 'de volle mep'. Nou is deze Wii U game sowieso geen 65 euro, maar uit de review blijkt het toch een redelijk complete game te zijn :)
Erg jammer dat Nintendo een online game nog niet helemaal onder de knie heeft, maar ik hoop dat ze er van leren.
3=2 actie mediamarkt?
3 halen, 2 betalen op games en films. Goedkoopste artikel gratis. Zie de folder, de op 1 na laatste pagina.

Zie alleen nu dat ze Splatoon van de site hebben gehaald. Dus kan ik 'm niet zo bestellen... Hij stond er gisteren nog op :(
Geen voice chat vind ik een voordeel eerlijk gezegd. Geen gebrul/gekrijs/gejank/gescheld/.... van kindertjes die niet tegen hun verlies kunnen.
Het zou wel handig zijn als je binnen het team standaard orders of iets dergelijks zou kunnen geven.
Ik heb Splatoon gespeeld tijdens een van de Global Testfires, wat een toffe game zeg! Gelijk besteld.
Deze game heeft echt een fun-factor te pakken waar ik vroeger (N64-vroeger) helemaal gek van was.
Ik zag dit spel volgens mij een keer op de E3 van 2013/2014 . Ik vond het opzich het er grappig uit zien maar veder heb ik niet zo gevolgd

Nu ik deze review zie is dit een zeer uniek (hoe verzin je het? De ontwikkelaars waren voorheen schilders zeker? :P ) en leuk spelletje is voor jong en oud.
Eigenlijk is dit spel een waterpistolengevecht maar dan met verf. Ik hoop dat kinderen deze game leuk gaan vinden en hun call of duty en/of battlefield op de plank laten liggen.
Van mij mag de prijs ook onder het kopje pluspunten komen te staan aangezien deze een stuk lager is dan de meeste console game prijzen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Tesla

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True