Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Sim Kranenburg

Redacteur televisies

Panasonic 55" CX700 Review

Firefox OS debuteert op prima uhdtv

Conclusie

Panasonic heeft met de CX700 een prima tv afgeleverd, die geen grote minpunten heeft. Het uiterlijk is strak en goed verzorgd, en er zijn mooie materialen gebruikt. De keuze van Panasonic om geen grote voet te gebruiken, maar twee kleine pootjes aan de zijkanten draagt bij aan het strakke uiterlijk. Helaas zijn de pootjes te smal om er kabels achter te kunnen verstoppen en is het wat lastiger om de tv bij te draaien.

Firefox OS brengt een grote verbetering met zich mee in de vorm van een nieuw homescreen, dat er clean uitziet en kinderlijk eenvoudig werkt. De hoeveelheid apps in Panasonics applicatiewinkel is niet heel groot, maar de belangrijkste videodiensten zijn allemaal aanwezig. We hopen dat Panasonic nog dts-ondersteuning aan de ingebouwde mediaspeler toevoegt, want zonder deze veelgebruikte codec moeten veel films het zonder geluid stellen.

Het geluid is overigens in orde, maar niet bijzonder. Zoals bij de meeste televisies zijn er kleine, omlaag gerichte luidsprekertjes gebruikt en daardoor is het stereobeeld niet fantastisch. Ook de laagweergave is mager.

De CX700 kan 3d weergeven door middel van actieve brillen en doordat er maar weinig crosstalk is, werkt dat goed. De benodigde actieve brillen zul je echter apart moeten aanschaffen voor ongeveer veertig euro per stuk, want ze zijn niet bij de tv geleverd.

Wat beeldkwaliteit betreft heb je aan de CX700 een heel goede tv. Het contrast is voor een lcdtv uitstekend. De kleurweergave is zo uit de doos eveneens prima en met een kleine aanpassing aan de helderheidsinstelling nog beter. Doordat het paneel in staat is om veel licht te genereren blijft het beeld ook bij veel omgevingslicht zeer goed. De uniformiteit van de backlight is redelijk, maar aan de randen is het beeld duidelijk wat minder helder. Dat is zeker een minpuntje, maar dat mag de pret niet drukken, want voor de rest is het beeld prachtig: een aanrader dus.

In de oorspronkelijke tekst stond dat YouTube en Netflix nog niet werkten. Daar is nu na een firmware-update verandering in gekomen en de tekst is daarop aangepast.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (108)

Wijzig sortering
Is het nou zo dat dankzij Firefox Os er geen kijkgedrag naar de fabrikant gestuurd gaat worden of gaat dat om het Os heen en krijgt panasonic die gegevens toch?
Natuurlijk worden er gegevens naar de fabrikant gestuurd. Alle apps draaien op servers van Panasonic. Je kunt waarschijnlijk wel gegevens m.b.t. kijkgedrag uitzetten zodat je geen "aanbevelingen" krijgt van Panasonic die zijn bepaald aan je hand van je kijkgedrag.

Meer apps. Vergeet het maar.

Pover appaanbod
Het appaanbod is erg beperkt als je het vergelijkt met het aanbod op Samsung of LG-modellen. En aangezien Panasonic geen enkele inspanning levert om het appaanbod uit te bereiden, zowel kwalitatief en kwalitatief ligt het niet in de lijn der verwachting dat daar überhaubt verandering in komt. En aanbieders van apps zich aan het terugtrekken zijn (o.a. RTLXL) omdat het marktaandeel van Panasonic te onbeduidend is geworden en de kosten niet opwegen tegen de baten/aantal gebruikers dat bereikt wordt via het Panasonic platform.
Het lijkt mij nagenoeg uitgesloten dat het aanbod voor 2015 modellen ineens veel uitgebreider zal zijn.

Ongeacht de landinstellingen
Op 2014 modellen is ongeacht welke landinstelling is gekozen, het appaanbod nagenoeg hetzelfde Mogelijk dat enkele apps alleen in bepaalde territoria geïnstalleerd kunnen worden maar de meeste 'land- of taalgebonden' apps (ARD, ZDF, Tageschau, BBC News, Die Welt Online, WSJ Live, 20 Minutos, Associated Press, etc.) zijn overal beschikbaar.

Een ander probleem is de 'kwaliteit' van de meegeleverde apps. De apps AccuWeather, Weather zijn Amerikaanse versies. Deze zijn niet (of amper) gelocaliseerd voor Europa, d.w.z. dat de interfacetaal niet beschikbaar is in bijvoorbeeld Nederlands of Duits, niet per se een groot probleem of onoverkomelijk, maar toch.
Een meer zwaarwegend punt is het feit dat er amper Europese steden of dorpen kunnen worden geselecteerd om het weerbericht voor die plaats te tonen. Let wel: op dezelfde apps van Samsung en LG is dit wel mogelijk omdat zij wel een op Europa gerichte appvariant meeleveren.
Weather-app: keuze uit: Amsterdam, Arnhem, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Rotterdam, Den Haag, Tilburg en Utrecht.

FireFox
Prima, maar dit betekent niet dat het platform meer open is dan het oude smarttvplatform.
Panasonic bepaalt welke apps beschikbaar komen zijn en de selectiecriteria zijn onduidelijk. En de apps draaien op de servers van Panasonic.
De beoordeling lijkt willekeurig. Google maar eens op "Panasonic Plex app".
Deze app is afgewezen omdat JQuery door Panasonic als een hack wordt gezien. Als dat al het geval is… nou, berg je dan maar om een app goegekeurd te krijgen.

En Plex is een zeer bekende toepassing waarvan je mag verwachten dat Panasonic deze zelf ontwikkeld of laat ontwikkelen en zich pro-actief opsteld om de app op haar toestellen beschikbaar te maken. Of een alternatief biedt als Serviio of Mezzmo.

Kortom, vergeet maar dat het appaanbod uitgebreider zal worden of dat deze aantrekkelijker zal worden voor de gebruiker.

[Reactie gewijzigd door ariekanari op 16 mei 2015 11:28]

+1Anoniem: 310408
@ariekanari16 mei 2015 20:57
Meer apps. Vergeet het maar.
Inderdaad. Tweakers stapt hier met grote stappen over 'smart tv' heen. Want dit is een goede tot zeer goede TV maar een matige to slechte smart TV. In 2011 zou dit een absoluut topmodel zijn. Nu is het een topmodel voor mensen die alleen TV kijken.

Ariekanarie is geheel juist, de apps zijn erbarmelijk en FireFox lijkt nu niet echt het winnende platform op Smart TV's.
Kom op zeg, we zijn het hele "smart" tv tijdperk toch allang voorbij? Niemand die het echt gebruikt en niemand die het echt goed voor elkaar heeft (fabrikant). De meeste mensen zijn al gewend om hun laptop aan te koppelen en popcorn time te gebruiken of usenet/torrents te pakken. De echte media fanaat heeft een htpc met xbmc, Apple tv, chormecast of andere software.

Ik vind dat een review zich moet concentreren op de beeldkwaliteit / design en het hele smart-tv is een kleine bonus die toch met een jaar vervalt.
Inderdaad, ik heb zelf ook een Panasonic plasma TV die ik echt niet voor het Smart TV deel heb gekocht. Het gaat mij puur om de kwaliteit van het beeld en voor geluid heb ik dan ook een fatsoenlijke audio installatie eromheen staan. Voor media gebruik ik gewoon Kodi en daar zijn zat mogelijkheden mee.

Dat gezegd hebbende is het voor de doorsnee TV kijker misschien nog wel handig om een fatsoenlijke Smart TV functie in een TV ingebouwd te hebben, maar ik denk dat dezelfde groep ook iets minder waarde hecht aan topkwaliteit beeld en geluid... :Y)
Inderdaad! En dan vind ik het grappig dat falconhunter dit een topmodel vindt voor mensen die alleen TV kijken, dus mensen die deze TV zouden kiezen puur en alleen voor de beeldkwaliteit. Sorry, maar het blijft voor mij een LCD met povere beeldkwaliteit (die hoek van 45 graden trekt gewoon op niks). Voor 1.500 euro kocht je 1-2 jaar geleden bij Panasonic een "echt" topmodel met beeldkwaliteit die vele malen beter was (en ja, ik mag het van sommigen niet meer zeggen, maar dat was een plasma!). Voor mij draait het nog steeds puur en alleen om beeldkwaliteit! Geluid moet nog min of meer degelijk zijn, daar je ook niet voor alles je versterker wenst aan te zetten. Maar al de rest is voor mij detail en bijzaak en doet er eigenlijk weinig toe.
Helemaal mee eens! Waar je naar kijkt moet mooi en goed zijn,daar kijk je TV voor. Weg met overbodige ,,troep,,
Alternatieve zat als je dat wil hebben.
Ik gebruik mijn 50" Panasonic plasma uit 2008 ook alleen maar als "dom" scherm. Een HDMI input is alles wat ik nodig heb, verder loopt alles (UPC, NAS, Roku, Apple TV, BluRay) via de AV receiver (gamen doe ik niet). Beeldkwaliteit, duurzaamheid en design is echt het enige dat mij zal boeien als de plasma ooit de geest zou geven.
Ik voel een goeie poll aankomen: Wie wil dat zijn tv "smart" is (ingebouwde smart-app)? Wie wil dat hij zijn tv "smart" kan maken (chromecast, ...)? Wie geeft niets om een tv die "smart" is (enkel goed beeld, goed geluid en goed design en meer niet)?

Ik zit in de laatste categorie.
Ik zit ook in de laatste categorie. Met een PC of Notebook maak je hem smarter dan ooit. Besides, geen troep richting de fabrikant, want ze kunnen je niet bereiken!!
Ik heb nog een Panasonic VT30 42" plasma aangekocht eind 2011. 3D en smart tv functies heb ik er als leuke extra's bijgekregen. Mijn eerste bekommernis was het beeld en nog een beetje een deftige speaker die erbij kwam, maar dat laatste is geen onoverkomelijke hindernis.

De apps ondersteuning is al gestopt ondertussen, wat op zich niet een probleem is, maar het geeft maar aan dat je er niet op moet rekenen dat het blijft werken bij Panasonic. Mijn volgende TV zal ik echter nog altijd kiezen op basis van beeldkwaliteit en aangezien ze nog niet op de oled trein gesprongen zijn, vrees ik ook een beetje dat het geen Panasonic meer zal zijn.

Misschien dat Mozilla wat extra ondersteuning zal bieden om het marktaandeel uit te breiden, Ik weet ook niet of het belang zal hebben, want het aantal mensen dat een tv zal kiezen op het app aanbod lijkt me bijzonder gering. Die hebben waarschijnlijk al alternatieven.
Ik denk niet dat ik die online en smart TV functies op mijn VT50 alles samen al langer dan een uur heb gebruikt.

Verder volg ik je volledig. Mijn TV is nog helemaal niet aan vervanging toe, maar eerlijk gezegd is er op dit moment ook niet meteen veel dat me aantrekt of zou overtuigen om een nieuw model aan te schaffen. En aangezien Panasonic OLED blijkbaar volledig links laat liggen en zich lijkt te concentreren op in mijn ogen vrij onbelangrijke dingen, zal mijn volgende waarschijnlijk ook geen Panasonic meer zijn. :(
Zou de Accuweather app op de tv een andere database gebruiken dan die op de telefoon?
Want hier laat 'ie Hilversum gewoon zien.
Rtl xl stopt op alle tv platforms te bestaan, en panasonic heeft paar weken geleden nog npo uitzending gemist gereleased voor smart tvs vanaf 2013. Dus zo sterk als je het stelt vind ik wat overdreven
Kan wel zo zijn, maar als je netflix kijkt wordt je data ook geharvest. Dus of de os het nou doet of de app. Het maakt niet zoveel uit
In mijn ogen maakt dat wel degelijk uit. Wat heeft een TV-fabrikant te maken met wat en wanneer ik kijk? Dat is voor hun product niet relevant, terwijl dat bij Netflix nog aannemelijk is (en daar weet je het).
hoe is de lag op deze tv???
heb je niet getest met die NES die eronder staat hoe het gamen bevalt in een fps game? _/-\o_

ff serieus nu; op moderne tv's wordt toch ook veel gegamed, dus ik vraag me altijd af of de lag niet te hoog is want bij sommige tv's heb je een 'game modus' waarbij de reactietijd omlaag gaat maar bepaalde nabewerkingsfilters uit gaan (omdat die zorgen voor vertraging van beeldverwerking uiteraard) maar andere tv's hebben dit dan weer niet en dan kan gamen soms een ramp zijn.

Zelf gebruik ik m'n tv voor de x360 maar ook af en toe voor pc gaming vanop de bank met een x360 controller (ik heb er wel een aantal; witte voor de xbox en zwarte voor de pc); al speel ik op de pc ook met keyb/muis (hangt af van het type spel) op de monitor...
De input lag is weliswaar gemeten, maar men is niet volledig geweest. Voor (retro)gaming is het ook belangrijk alle resoluties en signaaltypen te testen op input lag. Uit de omschrijving blijkt dat alleen 1080p getest is. Als je alleen 1080p resoluties test via HDMI worden veel factoren die input lag veroorzaken niet getest, namelijk:
- Analoog naar digitaal conversie op analoge inputs (conversie kost tijd)
- De kwaliteit van de AD conversie: correcte weergave van scanlines bij weergave van 240p/288p bijvoorbeeld, overscan, correcte kleurweergave, enz.
- De invloed van upscaling op de lag.
- De invloed van deinterlacing op de lag.

Een goede input lag test bestrijkt daarom alle permutaties van inputs, resoluties en beeldverhoudingen:
240p/288p/480i/576i via RGB Scart
240p/288p/480i/576i via composiet video
240p/288p/480i/576i/480p/576p/720p/1080i/1080p via component video
240p/288p/480i/576i/480p/576p/720p/1080i/1080p via RGB VGA
240p/288p/480i/576i/480p/576p/720p/1080i/1080p/2160p via HDMI

[Reactie gewijzigd door ari3 op 16 mei 2015 12:23]

Heb je enig idee hoeveel extra tijd zoiets zou kosten? Als we zo gaan denken kan ik nog veel meer dingen bedenken die getest zouden kunnen worden. Je kan altijd wel meer blijven testen, maar op een gegeven moment is de toegevoegde waarde ver te zoeken.

AD conversie kost inderdaad tijd, maar ik vraag me af hoe significant dat zal zijn, laat staan dat het zo sterk varieert per input dat je het voor alle analoge inputs apart moet testen. Hetzelfde geldt voor resolutie / upscaling en deinterlacing.

Ik kan je verklappen dat er een haast oneindige hoeveelheid permutaties zijn die ik niet heb getest voor m'n review van de Eizo ColorEdge CG277. Van de dingen die ik wel heb getest heb ik nog zeker één zesde niet verwerkt in de review. Zelfs dan zit die review nu al op een kwart miljoen tekens en telt 22 duizend woorden. Ik heb daarmee opnieuw een review die het tekenlimiet heeft bereikt, langer dan ik nu heb past gewoon niet op Tweakers.net.

Ondanks dat de review nog veel uitgebreider zou kunnen en eigenlijk dus nog best wel onvolledig is, heb ik nog niemand gesproken die mijn review helemaal heeft gelezen. Iedereen die ik er over gesproken heb heeft er slecht delen van gelezen en de rest snel doorgescand.

Als Sim op een vergelijkbare manier zou reviewen zou hij nog niet eens een tiende van het aantal reviews dat hij nu aflevert kunnen doen. Daarnaast zou het veel langer duren voordat een review van een nieuw model online staat. Je wilt eigenlijk dat dat zo snel mogelijk na release is. Maar buiten dat zou niemand de reviews nog helemaal lezen.

[Reactie gewijzigd door Kid Jansen op 16 mei 2015 14:16]

De meeste lcd's hebben idd een vrij hoge inputlag. Mijn panasonic et60e zit rond de 35 ms met gaming modus aan en hdmi direct uit (bug waardoor meer inputlag).

Daarnaast hebben een aantal modellen van panasonic (die van mij ook) een bug waardoor de ms hoger komt te liggen als je ware kleurenweergave inschakelt. Zoek maar eens op Google et60 lag.

Verder wel mooie tv en ook mooi om te zien dat niet iedereen massaal op android overstapt.
Juist met old school platformers als die uit de 8 en 16 bit generatie kun je de lag testen. Daar is dus geen fps voor nodig. Ik hen het nooit gedaan, maar het schijnt onwijs klopte te zijn om een game als Sonic te spelen wanneer je dat echt op momentum en hand-oog coördinatie doet.
Mee eens, dit zou tweakers standaard in hun reviews mee moeten nemen.
Mij maakt het veel uit of de app lokaal draai of op servers van andere...mijn tv fungeert als scherm en hang ik niet aan het internet. Ik wil niet wat andere bepalen wat ik wel of niet mag instaleren. Kodi is een vereiste tot dan hebben al die andere apps geen meerwaarde voor mij
+1Anoniem: 310408
@jzoin216 mei 2015 20:59
Kan wel zo zijn, maar als je netflix kijkt wordt je data ook geharvest. Dus of de os het nou doet of de app. Het maakt niet zoveel uit
Netfix houd bij wat je kijkt. Aangezien zij het aanbieden en moeten bepalen wat we willen zien lijkt me dat zeer acceptabel. Welke andere data denk jij dat netfix 'harvest'? Mijn naam, email en CC data hebben ze al.
Dit vroeg ik me ook af. In hoeverre is het OS open voor de gebruiker? Kun je bij wijze van spreken een USB-kabel aan je tv hangen om te zien wat er allemaal gebeurd?
Dat is verleden tijd helaas.
Ik snap nog steeds het smart gedeelte niet. Tegenwoordig kijkt het merendeel van de mensen via een kastje van de tv aanbieder (ziggo, kpn, telfort etc). Heb zelf een van de eerste smart achtige samsung modellen . Zou niet weten wanneer ik voor het laatst het interne menu met apps van mn tv heb gezien. Dat zal waarschijnlijk de dag van aankoop zijn geweest.

Ik gebruik liever een kleine htpc voor smart dingen. En zou misschien voor een toekomstige tv eerder naar een monitor gaan. Want de interne smart techniek heb ik niet nodig. Een tuner is overbodig met mn ziggo kastje. En geluid loopt over mn home cinema set. Het enige waar een tv vandaag de dag imho goed voor is is het beeld.
+1Anoniem: 310408
@hasjee16 mei 2015 21:04
Ik snap nog steeds het smart gedeelte niet.
Dus drie kastjes, drie afstandsbedieningen, drie apparaten om te updaten? Drie keer uitleggen aan je bejaarde ouders?

Ik ben blij dat ik een TV heb die dat alles kan. Ben blij dat ik geen Sat tuner en media speler meer nodig heb. Al die dingen zijn over een paar jaar alleen nog bij tweakers in gebruik.
Dit is toch ook tweakers? Of ben ik verdwaald?
Achja de gemiddelde consument zal niet zo handig zijn... en geen idee hebben weat htpc is. Het is dan dus best een leuke oplossing. Overigens zou ik knettergek worden als ik smart functies zou moeten gebruiken via zo'n rammelbak van UPC of Ziggo! Die dingen lopen om continu vast.
Veel mensen vinden het toch juist fijn om niet zo'n kastje nodig te hebben door zo'n kaartje in de TV te schuiven. Met de nieuwste kaartjes kun je zelfs gewoon het interactieve TV aanbod gebruiken (bij Ziggo in ieder geval).

Wat betreft smart functionaliteiten tegen een HTPC, ja een HTPC kán het beter, maar dat is of na een hoop geconfigureer wat voor de meeste mensen niet weggelegd is, of je hebt iets als een logitech K400 in je huiskamer liggen (wat ik niet erg vind, maar velen wel). Ik had dezelfde mening als jij, maar laatst eens even met de nieuwe TV van de buurman zitten spelen en de nieuwere TV's doen het echt wel goed. Hij heeft zo'n samsung met een gyroscoop in de afstandsbediening (om te 'muizen') en dat werkt erg handig moet ik zeggen, je vliegt met het grootste gemak door de menu's heen. Sterker nog, hij heeft een HTPC maar gebruikt hem tegenwoordig veel minder vaak omdat de smart functionaliteiten het ding voor veel toepassingen overbodig maken.
De Netflix app op mijn huidige Panasonic tv is anders bijzonder handig voor vrouw en kinderen die niet zoveel hebben met de HTPC die er ook onder de tv staat. Overigens weiger ik om een Ziggo kastje in huis te nemen en heb na heel lang zeuren een CI+ module gekregen ipv een mediabox.
Zwarte randen aan de buitenkant vallen op de video al op, laat staan als je de tv eenmaal thuis hebt staan. Dan ga je er extra op letten en lijkt me niet plezierig kijken. Hebben meer tv's hier last van eigenlijk?
Kan, afhankelijk hoe de leds geplaatst zijn. Maar ga maar eens kijken in de winkel. Dan zie je dit probleem van donkerder randen vooral bij Panasonic en LG. Andere bekende merken zijn hier minder gevoelig voor.
Samsung heeft daarentegen last van hotspots langs de onderzijde van het paneel. Dit verschilt overigens per exemplaar. Maar hotspots krijg je nooit weg ongeacht de instelling van de backlight.
Als je een aanschaf van een tv een paar jaar kan uitstellen zou ik dat zeker doen.
OLED is dan waarschijnlijk meer mainstream en betaalbaarder en UHD-tvs zijn dan weer wat meer futureproof en voldoen dan beter aan de (toekomstige) UHD-standaarden.

[Reactie gewijzigd door ariekanari op 16 mei 2015 11:36]

Niet alleen dat, LG is ook de enige die op dit moment volledig inzet in OLED. Wat mij ook is opgevallen in de winkel, is dat de huidige OLED tv van LG "deuken" bevat.

Ja echt, zodra je de televisie uitzet in de winkel en je kijkt er schuin tegenaan, dan zie je allemaal deuk plekken op de scherm. Andere fabrikanten hebben hier minder last van.

Ik denk dat OLED nu nog jong is.

[Reactie gewijzigd door aygul12345 op 16 mei 2015 13:07]

De cx700 serie is edge led in 40 en 50 inch en direct led in de maten daarboven. Ben benieuwd naar het verschil in backlight en dit soort donkere delen in het beeld. Panel is verder hetzelfde dus dat kan je de verschillen echt goed merken.
Ik ben voorlopig niet van plan om een nieuwe tv te kopen, want mijn huidige Panasonic (die overigens geen last van zwarte randen heeft) bevalt nog prima ;)
Ik heb het 55" model hier hangen ben er super tevreden over, de randen vind ik juist super prettig kijken.
Zelfs die dure 4K Loewe tv's van 1700 euro hebben hier last van. Gebruiken trouwens dezelfde panelen als deze Panasonic, misschien dat het daar aan ligt.
Ziet er uit als een mooi tv'tje.
Alleen UHD ben ik nog niet van overtuigd, misschien bij 70 inch of zo en 3 meter kijkafstand dat het echt zichtbaar wordt.
Ook vraag ik me af of sub-UHD er beter uit ziet op een UHD door de upscaling dan een gewone full-hd scherm.
Firefox OS is natuurlijk mooi en hopelijk brengt dat wat geld in het laatje voor Mozilla om verder te ontwikkelen en wat meer telefoons uit te brengen.
En dat geldt eigenlijk ook voor het UHD aspect, als dit op termijn betaalbaardere OLED-schermen oplevert vind ik het prima.
UHD is door het consortium goedgekeurd en je kunt hier op Tweakers lezen dat eind dit jaar UHD blu-ray spelers op de markt komen en content, dus films in het UHD formaat!

Een nader aspect is het formaat van de tv. Veel mensen kunnen niet een 55 inch scherm of groter kwijt in hun kamer, dan vervalt eigenlijk de winst van UHD ook al!

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 16 mei 2015 09:47]

Vanaf 65 Inch op 2,5 - 3 meter is al goed te doen. Dan heb je een scherm van circa 1,65cm aan je muur hangen.

OLED heb ik mijn twijfels over, juist vanwege de levensduur. Het beeldkwaliteit mag dan veel beter zijn, echter haalt OLED qua levensduur het nog niet t.o.v. gewoon LED.

Het panasonic scherm ziet er goed uit, en heeft natuurlijk een naam hoog te houden sinds de overname van de pioneer kuro schermen met het diepe zwart. Het enige wat mij altijd tegen de borst stootte van de Panasonic TV`s was dat alles volgende Panasonic haar eigen regels moest. Ik hoop dat dat nu dus niet meer zo is bij de nieuwe generatie schermen.

Om een voorbeeld te geven: Als ik een externe HDD wilde gebruiken om bestanden van af te spelen of op te nemen. Moest de HDD op een speciale manier via de TV worden geformateerd en beveiligd. 9 van de 10 keer werkte dit niet goed en vaak werd het geheel zelfs niet herkend.
Dit heb ik met zeker 5 verschillende type exteren HDD`s gebrobeerd, maar tevergeefs. Ook qua DRM gedoe was Panasonic altijd eentje die voorop liep met het de gebruiker zo lastig mogelijk te maken. Ik hoop dus dat, dat nu allemaal niet meer zo is.

Het firefox OS ziet er prima uit zo en lijkt ook lekker smooth te reageren.
Het enige minpunt wat ik zo zag in het filmpje was die vervelende lelijke Netflix knop op de afstandsbediening. Had er dan voor gekozen om er een of meerdere knoppen op te zetten die de gebruiker zelf kan programmeren i.p.v. van een app die lang niet iedereen gebruikt.
Ben van plan om een nieuwe tv aan te schaffen, maar zit te twijfelen tussen een LG OLED tv of deze.

Welke heeft nou beter beeld?
Ik heb ze naast elkaar zien hangen en kan je zeggen dat de OLED een beter beeld heeft.
De kleuren die hij kan weergegen zijn simpelweg beter.
Verder moet ik zeggen dat op formaat 55inch er niet waanzinnig veel verschil zit in detail (4K). De OLED geeft gewoon super beeld dat niet beduidend minder is in detail. Als je super detail wil en OLED moet je wachten. Als het goed komt LG in augustus met een 55 inch OLED 4K die naar verluid +/- €8000 gaat kosten.
Ten eerste dankjewel voor je toelichting, OLED is tot nu toe alleen in Full HD beschikbaar, dat is niet erg, want er is simpelweg geen 4k content. Wat is precies het nadeel van OLED dan? Tijdje geleden ben ik ook ingelicht dat OLED ook bepaalde levensduur heeft. Dat houdt in dat OLED bij lange na niet in de buurt komt van lcd.

Aangezien dat LG de enige fabrikant is die Full in OLED inzet is de keus groot dat ik voor LG ga.
Als je toch geld uitgeeft aan een tv kan je beter de combi meteen doen van 4K en OLED. Je zal over 2 jaar waarschijnlijk een overvloed aan 4K content hebben dus ook wel zo lekker dat je OLED het dan ook aankan. OLED heeft volgens mij geen nadeel. Over dat levensduur verhaal; dat zeiden ze over de eerste LED tv's ook toen ze net uitkwamen... Het zijn ledjes die gaan gewoon lang mee, je zal na 10 jaar misschien wat doffer beeld krijgen maar als je je helderheid hoger zet is dat ook weer opgelost.

Het is een gewaagde keus om OLED te produceren maar wel een goede keus wat mij betreft. Er is eindelijk een techniek die qua kleuren, contrast en zwart waarden op plasma lijkt! :)
4K Netflix?
Op mijn bekabelde PC, bekabelde PS3 en Tablet (als ik 2m van de router af zit) is het scherm met aardig wat mazzel net 720p, maar vaak niet.

Dus ja ik geloof dat het in theorie wel kan, maar realistisch is anders.
Ik krijg met de W8 app anders gewoon 1080p door via een Wifi verbinding. Meer TV's hebben al zo'n 4K app die werkt.
Vreemd. Licht niet aan Router, Internetverbinding of een trage browser. Nog behoorlijk verse W8.1 installatie. Uiteraard ook al op Netflix.nl ingesteld dat ik hoge kwaliteit video prefereer. Laaang geleden dat ik full HD heb gezien op Netflix.

Maar ik bedenk me nu ook... het ligt ook niet altijd aan de stream, veel series hebben ze gewoon niet in hoge kwaliteit. Ook moderne series die ik kijk (2011 en nieuwer). Vaak genoeg even een ander apparaat er bij gepakt om een bepaald stukje video terug te kijken en precies op het zelfde punt ging een ander apparaat ook opeens 480p spelen of vreemde distortion vertonen.

Hopelijk gaan ze dus nieuwe videofiles binnen halen als ze 4K willen gaan streamen, want ze kunnen nu al niet consistent full HD aanbieden.

[Reactie gewijzigd door OttoNL op 16 mei 2015 12:50]

Je kunt zelf de volgende commands gebruiken om te zien in welke kwaliteit wordt gestreamed. 3000 is hoogste kwaliteit 720p en 5800 is de hoogste kwaliteit voor 1080p.

ctrl+alt+shift+D - Diagnose van de weergegeven content waaronder bitrate.
ctrl+alt+shift+S - Handmatig de bitrate instellen.

Dit werkt in elk geval in de Windows 8 Metro App die ik gebruik.
Ok, dan moet ik maar eens die app gaan checken. Kan ik zien of ze de series die ik heb überhaupt in goeie kwaliteit hebben. Thanks voor de tip!

Edit:
Yup! Ik heb voor het eerst in maanden full HD netflix! Heb nooit settings aangepast dus ik vermoed dat het aan Netflix' kan ligt, maar het is gelukkig te overriden.

Edit2:
In de browser is de beste kwaliteit gewoon niet beschikbaar. Zelfde video die ik via de App op 5800 kan zetten kan ik in de browser op max 3000 bekijken. En dat is ook de zelfde kwaliteit als de PS3 toont. Het zou kunnen dat het soms iets beter is, maar ik denk dat je op de PS3 net als via de browser gewoon geen 1080p krijgt. Mocht iemand het willen weten :P

[Reactie gewijzigd door OttoNL op 17 mei 2015 16:01]

".... Ook de analoge video-ingangen, scart en component-composiet, zijn recht naar achteren gemonteerd, maar gelukkig hebben de meeste mensen deze tegenwoordig niet meer nodig."

Ik ben een retro gamer, dus ik hoop dat er tot in de lengte van dagen TV's uit blijven komen met RGB scart. Wel zo makkelijk om een SNES, Saturn, MD, PCE, NeoGeo, PSX etc. aan te sluiten. :)
Houd er maar rekening mee dat dit binnen niet al te lange tijd gaat gebeuren, maar dan is er nog geen man overboord. Ik ben ook een retro gamer en naast een reserve monitor (1084s van de Commodore Amiga) die ik nog heb, was ik zelf toevallig ook al aan het kijken naar converters e.d.
Gelukkig zijn die er al genoeg:
http://www.allekabels.nl/...mers/hdmi-naar-scart.html
http://hdmiscartadapter.nl/
En vaak hebben TV's ook nog een VGA aansluiting waar je middels een VGA box ook weer allerlei oude consoles op aan kan sluiten. En er zijn ook HDMI to VGA converters mocht ook die aansluiting er niet op zitten, kortom: nog mogelijkheden genoeg voor mensen zoals wij... ;)

[Reactie gewijzigd door ThanosReXXX op 16 mei 2015 23:49]

En daarom heb ik een paar PVM's op de kop getikt, daarmee zit ik mijn tijd wel uit. LOL
Je bedoelt de Sony monitors? Zo ja: mooie schermen, maar ik zie bijvoorbeeld mijn Dreamcast toch liever op een groter scherm, en met de VGA box is het beeld net zo goed als op een kleinere monitor...
Van een TV uit deze prijsklasse mag je toch wel verwachten dat de DLNA player DTS ondersteund en er een volwaardig smart gedeelte aanwezig is. Begrijp uit het verhaal dat er geen Youtube en Netflix app zijn en de appstore zeer beperkt is.

Snap ook dat je een TV niet moet afrekenen op het Smart gedeelte, maar is voor mij wel belangrijk: Youtube / Uitzending gemist / DLNA / Miracast. / bedienen via app / opnemen en pauzeren via HDD / settopbox de deur uit / updates / EPG.

Lijkt er soms wel op of de software een sluitpost is.
Youtube en Netflix 4k zijn wel degelijk aanwezig op de Panasonic. Ze zijn alleen nog niet actief maar zal voor het einde van de maand gewoon netjes werken.

Verder lijkt me dat DTS ook wel zal worden ondersteund met de tijd.
Lijkt mij niet Ik heb voor beneden een wat oudere TV nouja 1 jaar en die heeft ook geen DTS ondersteuning. Volgens mij heeft geen enkele Panasonic DTS ondersteuning.
mijn 2013 panasonic plasma kan wel DTS afspelen via de (ingebouwde) mediaspeler.
Leuke tv, super beeld. Jammer dat netflix en youtube nog niet werken interface verschilt ook per os sterk. Alleen zou ik hem gratis nog niet willen. Waarom? Hoe klein ook dat groene ledje ook is en brand terwijl je tv kijkt vind ik echt irritant. Is het bij dit model software matig niet uit te zetten? Tenminste niet bij vorige modellen.

Bij LG is het software matig wel te regelen bij sommige modellen ledje gaat uit als je tv aan zet en standby ledje aan of uit (Software matig)

Nu hebben tv's 1001 en 1 instellingen de een nog minder nuttig dan de ander bijvoorbeeld beeld schaalt constand helderheid bij echt zwaar irritant als iemand voor tv loopt. Als ze dat erin bouwen waarom kan ledje aan of uit bij tv kijken en/of standby er ook niet worden ingebouwd (ik ben echt niet de enige die er zich aan ergert)
De ledje is voor zover ik weet inderdaad niet uit te zetten..
Ik vond het overigens niet storen bij het kijken..
Het ledje valt eigenlijk helemaal niet op bij het kijken...
de belangrijkste videodiensten zijn allemaal aanwezig. Wel zullen we nog even moeten wachten op Netflix en YouTube,
Maar wacht....? Zijn er videodiensten die nog belangrijker zijn dan Netflix en youtube??
Maar wacht....? Zijn er videodiensten die nog belangrijker zijn dan Netflix en youtube??
Nee dat zijn zeker de belangrijkste en de apps zijn ook aanwezig alleen werken ze nog niet..
Nu wel na de nieuwste update :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True