Zoals verwacht is de autofocus van de NX500 zeer snel. De camera stelt scherp zonder merkbare vertraging. Daarbij start hij zeer snel; binnen een seconde kun je al fotograferen. Als je continue autofocus inschakelt, wordt de kracht van het autofocussysteem duidelijk. Een flink aantal blokjes met autofocuspunten danst dan over het scherm. Deze blijven een bewegend onderwerp goed en vlot volgen.
Tijdens het maken van testfoto's viel ons op dat de resultaten niet consistent waren. Sommige foto's waren knisperscherp, terwijl de eerstvolgende foto onscherp was. We zagen dit ook terug op onze testkaart, waarbij de resultaten sterk afweken van die van de NX1, wat niet zou mogen met dezelfde sensor. Het probleem deed zich vooral voor tijdens continue autofocus, maar ook bij eenmalige scherpstelling. Vervolgens hebben we een tweede 16-50mm-powerzoomkitlens aangevraagd bij Samsung en die bleek beduidend minder last te hebben van deze inconsistentie. Een dergelijk probleem per exemplaar kan voorkomen, dus rekenen we dit Samsung niet aan bij de eindbeoordeling. We vermelden het wel, omdat het zich vaker kan voordoen.
Hieronder staan twee overeenkomstige foto's die met de eerste kitlens zijn gemaakt. De instellingen zijn exact dezelfde: 1/400e seconde, f/9 en iso 100. Bij de tweede foto is wat ingezoomd en opnieuw scherpgesteld. De eerste foto is zeer scherp, terwijl de tweede nogal onscherp is, wat je niet zou verwachten met een sluitertijd van 1/400e seconde en een diafragma van f/9. Het verschil zie je in de close-up eronder.
De tweede kitlens bleek behoorlijk consistent te zijn wat scherpte betreft. Ook bij tracking en continue autofocus leidde deze versie tot beduidend meer treffers. De snelheid waarmee de autofocus scherpstelt en onderwerpen kan volgen is indrukwekkend. Toch lijkt de 16-50mm minder vlot te werken dan de 16-50mm f2.0-2.8 die we in combinatie met de NX1 gebruikten. Zeker bij continue autofocus, bij snel bewegende onderwerpen, was dat merkbaar en lijkt de kitlens wat moeite te hebben de snelle autofocus bij te benen. Bij slecht licht loopt dat verschil nog verder op. De NX500 met kitlens heeft dan beduidend meer tijd nodig, zeker als het onderwerp buiten bereik van het hulplicht valt. Dat gezegd hebbende vinden we de prestaties meer dan voldoende voor een camera in deze prijsklasse. De NX500 met kitlens laat alsnog de meeste concurrerende systeemcamera's achter zich.
Lensaanbod
In onze review van de NX1 hadden we wat kritiek op het lensaanbod van Samsung. Dat geldt in principe in gelijke mate voor de NX500, ware het niet dat deze op een andere doelgroep gericht is. Iemand die de NX500 koopt, zal deze eerder combineren met bijvoorbeeld een 50-200mm f/4-5.6 dan met een 50-150mm f/2.8, mede omdat de laatstgenoemde meer dan twee keer zoveel kost als de camera zelf. Omdat Samsung, los van de 16-50mm f/2.0-2.8, 50-150mm f/2.8 en 85mm f/1.4 vooral consumentenlenzen in zijn portfolio heeft, is het aanbod net voldoende. Desondanks blijft dit een punt om aan te werken, want we zouden nog wat diversiteit kunnen gebruiken. Wie bijvoorbeeld een macrolens zoekt, heeft behalve de Samsung 60mm f/2.8 geen keus en het aanbod van prime-lenzen zou wat ons betreft eveneens groter mogen zijn.
Bliepjes
De software is gebaseerd op Tizen en is vrijwel identiek aan die van andere NX-camera's. De interface voelt een beetje smartphoneachtig aan, te meer omdat er bij iedere handeling geluidjes worden afgespeeld. Dat geldt voor de timer en de autofocus, maar ook voor iedere beweging in het menu. Dat is prima voor een smartphone, maar op een camera komt het niet erg serieus over. Gelukkig kun je de geluiden uitzetten. Overigens is de camera los van de kunstmatige bliepjes vrij stil, zodat je er redelijk onopvallend mee kunt fotograferen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Sony Alpha-systeemcamera's.
Aanraakgevoelig kantelbaar scherm
Het scherm van de NX500 is kantelbaar en aanraakgevoelig, en werkt in de praktijk uitstekend. De touchscreenfunctionaliteit maakt het erg eenvoudig om snel een scherpstelpunt te kiezen. Je kunt direct een foto maken door op het scherm te tikken. Doordat de camera zo vlot scherpstelt, is dit goed werkbaar. En dat geldt ook voor video; de snelle autofocus maakt de NX500 een interessante kandidaat voor het filmen van bijvoorbeeld spelende kinderen. En ook in dit geval kun je de autofocus bijsturen door op het juiste onderwerp op het scherm te drukken.
Het scherm kan zowel naar onderen als 180 graden kantelen. De laatstgenoemde stand wordt door camerafabrikanten actief gepromoot als 'selfiestand', gezien de populariteit van deze feature bij smartphones. We hebben er verder niet veel aandacht aan besteed, op de onderstaande selfie na. Zodra je het scherm 180 graden kantelt, draait de weergave en als je op de knop drukt, start een timer van twee seconden.