Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Redacteur mobile

Huawei Watch: bijna een klassiek klokje

04-03-2015 • 14:23

134 Linkedin Google+

Huawei Watch Preview

Het was een van de verrassingen van dit Mobile World Congress. Huawei toonde zijn eerste Android Wear-horloge en dat maakte gelijk veel indruk. Dat komt vooral door het ontwerp; het heeft veel weg van een normaal horloge. Dat is iets wat meer fabrikanten proberen, maar wat tot nu toe weinigen goed lukt. Huawei komt met zijn Huawei Watch dan ook het dichtst in de buurt van een klassiek horloge.

Design

De Watch heeft een behuizing van goud, zilver of zwart en is gemaakt van roestvrij staal van het type 316L in de SAE-nummering; horlogemakers passen het vaker toe. Daardoor moet de behuizing redelijk krasvrij blijven.

Die behuizing is vrij simpel; er zit weinig zichtbare detaillering in het ontwerp. Wel valt op dat de behuizing voor een horloge vrij dik is en dat is het enige wat afwijkt van het ontwerp van een klassiek horloge. Het horloge is simpelweg een stuk dikker dan een regulier klokje en dat merk je als je het om je arm doet. Het zit comfortabel om de pols, hoewel het niet makkelijk onder een overhemd te schuiven is. De grootte is prima, zeker voor een mannenpols.

Er komen bandjes van leer en van roestvrij staal, die beide mooi ogen. Aan de achterkant zitten de pinnetjes voor het laden en een hartslagmeter, in een cirkelvormig rond gedeelte. Smaken verschillen, maar wij vinden dit het mooiste Android Wear-horloge dat we tot nu toe hebben gezien.

Hardware en software

De Watch draait net als zoveel smartwatches op een Qualcomm Snapdragon 400, een quadcore met een maximale kloksnelheid van 1,2GHz. Totdat Qualcomm een soc klaar heeft die specifiek voor wearables bedoeld is, heeft het deze chip naar voren geschoven. Het voordeel is dat hij ruim voldoende rekenkracht biedt, terwijl hij ook redelijk zuinig is.

De soc moet voor smartwatch-begrippen wel redelijk wat pixels aansturen. De Watch heeft een scherm van 400x400 pixels. Bij de diagonaal van 1,4" levert dat rond de 285 pixels per inch op, waarmee het een scherp scherm is voor een horloge. Wie van heel dichtbij kijkt, kan nog wel pixels onderscheiden, maar op normale gebruiksafstand is dat niet het geval.

Het is bovendien een oled en ziet er mooi uit. Het scherm kan tamelijk fel en dat is prettig op zonnige dagen. Het contrast is, doordat het om een oled gaat, uiteraard hoog. Naast de hartslagmeter zitten er een gyroscoop en een versnellingsmeter in het horloge om beweging bij te houden.

Het horloge draait op Android Wear, Googles platform voor smartwatches dat inmiddels op veel horloges staat. Huawei had er een demo opgezet, waardoor we niet uitgebreid konden kennismaken met de watchfaces van Huawei of de eventuele toegevoegde functies.

Tot slot

Afgezien van het uiterlijk is er niet veel bijzonders aan de Huawei Watch. Het is een smartwatch zoals die al sinds de zomer van vorig jaar met enige regelmaat verschijnen, met Android Wear, een Snapdragon 400 en een aantal sensors.

Met dat uiterlijk kan Huawei zich echter onderscheiden van de rest. Wie een smartwatch wil die eruitziet als een klassiek horloge, kan tot nu toe wellicht het best bij Huawei terecht. Er is wel een probleem; hij komt pas over drie maanden uit en ligt dan niet gelijk in Nederland of België in de winkel. Dat gebeurt vermoedelijk later dit jaar, maar daar laat de fabrikant niets over los. Ook de prijs is nog onbekend. Een eerder gerucht sprak van 199 euro, maar gezien de wel aangekondigde prijzen van andere wearables van Huawei is dat onwaarschijnlijk. Vermoedelijk valt de prijs dus hoger uit.

Reacties (134)

Wijzig sortering
Het is roestvast staal.. Roestvrij staal is niet de juiste term
Zelfde discussie als een kogelvrij vest of een kogelwerend vest. Het is weliswaar onjuiste terminologie als je er inhoudelijk naar kijkt (vrijwel elk vest is kogelvrij, tenminste dat hoop ik wel voor je), maar in de volksmond is het nu eenmaal zo gegroeid dat het synoniemen zijn geworden.
Ik hoop dat het wel roestvrij is :) Je zou je nieuwe speeltje maar met roest erop uit de doos halen..
"Roestvrij staal en roestvast staal zijn allebei juist, maar roestvrij staal is het gebruikelijkst."

Bron: https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/roestvast-roestvrij

Voor mij is dit klokje de eerste echte kandidaat om aan te schaffen!
Tja.. dat is dus het probleem wanneer taal deskundige uitspraken doen over zaken waar ze geen verstand van hebben.

Roestvrij staal is staal waarop dat momentt geen roest op zit. (vrij van roest) Het zegt niets over hoe makkelijk het gaat roesten in de toekomst.

Roestvast staal, is staal dat bestand is tegen roesten, en dus zowel nu, als in de toekomst niet gaat roesten.

In de volksmond wordt roestvast roestvrij genoemd, en iedereen weet waar je het over hebt. Maar het is en blijft gewoon fout. In gebieden waar het verschil relevant is, (bijvoorbeeld bij lassen van staal) wordt het onderscheid wel degelijk gemaakt!
Het verschil is hier niet relevant en taaltechnisch is het goed. Daar gaat het om.

Ik ben het er ook niet mee eens dat spreektaal in de officiële taal wordt overgenomen, maar feit is dat dit wel gebeurt en dat de term juist is. Of jij het hier nou mee eens bent of niet.

Dit betekent dus ook niet dat de mensen van onzetaal.nl er geen verstand van hebben.

Edit: Daarnaast snap jij dus ook precies wat bedoeld wordt, want zoals wttj hieronder al aan haalt, is het weldegelijk roestvrij staal in beide definities.

[Reactie gewijzigd door lars_jj op 5 maart 2015 20:23]

Ik geloof hun in ieder geval eerder dan het woord van iemand in een reactie op een nieuwsartikel.
Daarnaast komt het overeen met hetgeen dat ik geleerd heb.
Ten derde heb jij nog geen bewijs aangedragen van het punt dat jij probeert te maken.

Edit: Wat jij doet zou trouwens hetzelfde zijn als dat mensen op onzetaal.nl op hun website zouden gaan zeggen dat de mensen van Tweakers.net geen verstand hebben van computers en elektronica.

[Reactie gewijzigd door lars_jj op 6 maart 2015 12:06]

Qua design absoluut een van de mooiste die ik tot nu toe heb gezien.

Zit zelf alleen nog een beetje met de accuduur, die waarschijnlijk ook hierbij maar ongeveerd een dag zal zijn.
Dat is toch de reden dat ik waarschijnlijk voor een Pebble zal gaan, ondanks dat dit design me toch zeker laat twijfelen....
Qua design absoluut een van de mooiste die ik tot nu toe heb gezien.
Nah... doe mij maar deze:
https://kairoswatches.com/
Wauw die Kairos is geweldig. Transparant oled scherm op een mechanisch horloge. Brilliant. Zou goed in mijn collectie mechanische horloges passen.

On topic. Misschien ligt het aan mij, maar dat het scherm van het Hauwei horloge ziet er vreselijk uit. Ik weet niet of het aan de foto ligt maar ik snap geen knoop van alle commentaren dat het een mooie horloge (smart watch) is. Gruwelijk lelijk.
Het scherm zou volgens hun eigen info slechts 40 tot 60% transparant zijn, afhankelijk van de uitkering die je kiest.

* Please note, the photos and video are intended for visualization purposes only. Actual production model may vary in size and design details. The transparent display is 40% to 60% transparent depending on the type of display you choose.
Ik zag hem net ook voorbij komen en probeerde een review op Youtube te vinden. Die was er alleen niet, waarbij gewoon het horloge om de pols hangt en de functies worden getoond..
Ik knap ook af op de dikte. Het ontwerp van de wijzerplaat is mij ook veel te druk. Gewoon twee wijzers is voor mij meer dan voldoende.
Het scherm heeft bovendien een belabberde resolutie. Het oled scherm lijkt ook niet eens het hele glas te gebruiken, maar slechts een vierkant daarbinnen. Voor de accuduur natuurlijk wel goed als het uurwerk niet afhankelijk is van het scherm.
Haha ontwerp van de wijzerplaat?
Je weet dat je er duizenden hebt he? Wisselen is een fluitje van een cent (5 seconden)
Dat geld voor de Huawei, niet voor de Karios.
Nou! Echt prachtig!
Dat filmpje op hun website is ook perfect gemaakt. Als dit ding leverbaar is en het doet wat het zegt te doen, dan lijkt het me wel wat. O ja, het moet ook Windows Phone ondersteunen. maar dat zal wel teveel gevraagd zijn.
Ik heb een Kairos in pre-order staan.
ETA is late april.
En windows phone zou idd ondersteund zijn... :)
wow, dat ziet er goed uit idd :) hoop dat je ook van plan bent een review te schrijven als je hem binnen hebt? Of dat ze meegenomen wordt in een 'algemene' review van Tweakers zelf..?
Damn das een dik ding, meer dan anderhalve cm dik, is me net iets te veel van't goeie.
Maar wel qua design en idee het leukste dat op de markt is!
Doe mij deze
http://www.frederique-con...l/horological-smartwatch/

The first Swiss Horological Smartwatches will support the following functionality:

- Always-on time & date

- MotionX® activity tracking

- Sleeptracker® sleep monitoring

- Sleep cycle alarms

- Get-Active alerts

- Adaptive coaching

- 2+ years battery life

- MotionX® cloud backup and restore
Nah... 1200 dollar voor een quartz... Nee dank je! ;)
950euro ;) ;)zie foto het is wel de mooiste
http://www.watching.nl/wp...2/2015-02-24-18.58.51.jpg

[Reactie gewijzigd door xbeam op 4 maart 2015 17:19]

Mooi ding, maar voor die prijs neem ik zelf toch liever een Pebble Time Steel.
Bah, Pebble. Dat is dat bedrijf dat weigert Windows Phone te ondersteunen, omdat de oprichter er een hekel aan heeft. Het bedrijf dat zelfs weigert een kant en klare app voor Windows Phone gratis te gaan leveren, omdat de oprichter dus een hekel heeft aan Microsoft. Nee, dank u. O ja, wel even de bronvermelding erbij natuurlijk: http://www.windowscentral...d-have-been-windows-phone
Dat is wel spijtig, maar is Android Wear wel compatible my Windows Phone? Kairos OS is de eerste waarvan ik gelezen heb die wel compatible is met Windows Phone.
Ik moet zeggen dat ik het ook niet weet. Het lijkt mij echter als algemene regel nuttig dat je, als fabrikant, zoveel mogelijk systemen probeert te ondersteunen. Dat is goed voor jouw portemonnaie en fijn voor de gebruikers.
Daarom ben ik ook zo pissed-off met Pebble. Ik snap best dat vooral kleine spelers op de markt niet altijd een WP app kunnen maken, althans niet direct, maar als die app je dan gratis wordt aangeboden en je weigert hem gewoon omdat je een hekel hebt aan een merk of systeem, dan ben je toch diep gezonken hoor. Dan laat jouw arrogantie een flinke groep gebruikers gewoon in de kou staan. Gebruikers, die jouw crowdfunding actie misschien wel hebben ondersteund.
bevindt zich natuurlijk ook in een compleet verschillende prijsklasse aangezien deze minstens tweemaal tot viermaal zo duur is....
Ik haal met mijn Motorola Moto 360 anders met gemak de 2 dagen en soms zelfs de 3 dagen.
Dat zegt denk ik al genoeg over jouw oog voor design.
;)
Weer een laad apparaat erbij, naast de laptop,telefoon en SmartBand dan ook een horloge.. Kunnen ze die klokjes nou niet efficiënter maken dmv beweging opladen of cellen? Tevens blijft een "echt" horloge vele malen mooier imo.
Tsja. Het lijkt me wel mooi hoor, zo'n horloge. Maar de aanschafprijs is toch stevig. Daarnaast nóg meer op te laden. Als die rommel nou gewoon met inductie werkt dan klap ik het op mn nachtkastje en zien we de volgende dag wel weer verder.

De enige reden die ik voldoende vind voor mezelf om zo'n horloge te kopen is de hartslagmeter. Wel mooi voor hardlopen enzo.
Ik heb een horloge dat gebruik maakt van revolutionaire quartz-technologie! Het ziet er niet alleen uit als een echt horloge, het ís ook gewoon een echt horloge! Het scherm heeft bovendien een resolutie van quasi oneindig DPI voor een onnavolgbare beeldkwaliteit. Daarenboven gaat één batterij makkelijk enkele jaren mee! Met optionele Eco-Drive is een batterij zelfs niet nodig en haalt het z'n energie van beweging, voor altijd! Het quartz-kristal is zo klein dat dit vernuftig staaltje technologie horloges mogelijk maakt van slechts enkele milimeters dik, en dus vederlicht is. Prijzen beginnen al vanaf 10 euro.

Oude horloges die gebruik maakten van energievretende cpu's en LED-beeldschermtechnologie met lage resoluties, onleesbaar kleine lettertjes en honderden euro's kostten zijn nu compleet overbodig geworden. Wie dit desondanks toch een gemis vindt kan vanaf nu terecht op z'n smartphone op armlengte afstand in de broekzak.

...

[Reactie gewijzigd door TheBlackbird op 4 maart 2015 15:03]

misschien met de knuppel 't hoenderhok in, maar een duidelijk punt wat je hier maakt.
de "oh zo revolutionaire technologie" loopt qua horloge functionaliteit mijlenver achter.
leuk de benaming "smartwatch" , maar het is veel smart, en weinig watch (pun intended?!....)

"braceletdisplay" of "wristminiphone" was duidelijk een betere naamgeving geweest voor deze producten.
"Wat vind je van m'n nieuwe wristminiphone?"
Juist ja...
iWrist dan, als je 't catchy wilt hebben :D
(die zijn wel 200 euro duurder dan de wristminiphone, en je moet er eerst voor in de rij staan als je 'm aan wilt schaffen op release datum)

[Reactie gewijzigd door dyrc op 4 maart 2015 15:57]

Jouw watch is niet slimmer dan zijn gebruiker en dit exmplaar kan meer dan jij schijnt te denken.
Kortom een wereld van verschil ;)
Ik snap die smartwatch rage ook niet helemaal.
Het display is nauwelijks groot genoeg om iets nuttigs te kunnen weergeven. Eén tweet, de tijd of een icoontje om te laten zien dat je je mobiel moet pakken om een mailtje of appje te lezen.
Ik geef ook de voorkeur aan een gewoon (water dicht) horloge dat ik gewoon weken om kan houden. Ik ben dan wel smart genoeg om af en toe de smartphone te pakken als het mij uitkomt.
Voorlopig draag ik mijn Tag Heuer nog, misschien als de Zwitsers zich met de smartwatches gaan bemoeien.
Your wish is their command:

Frederique Constant Horological Smartwatch Wel een prijskaartje van rond de 1000¤ als ik me niet vergis

Oh, en Tag :{ . Doe mij maar een strakke Omega

[Reactie gewijzigd door Luco op 4 maart 2015 15:45]

Nog niet te koop??
Doe mij dan maar een Frederique Constant Horological Smartwatch/ Kan de standaard dingen meten, kan alleen geen notifications weergeven. Ziet er wel een stuk stijlvoller uit dan de huidige smartwatches.
Ik vind al die smartwatches foeilelijke gedrochten.

Ik denk dat ik een smartwatch pas interessant ga vinden zodra ze in staat zijn om het glas van een horloge te gebruiken als scherm en wanneer je geen smartwatch functies gebruikt, je door dat scherm heen kunt kijken en je echte klokje kunt ziet. Met fysieke wijzers etc.
Daarnaast zou een accuduur van minstens een week bij actief gebruik, plus 1/3e van de dikte van de huidige smartwatches, tot de minimale vereiste behoren.

Al met al een product voor over een jaar of 10 misschien.
Naast de Watch R van LG eindelijk een smartwatch die niet volledig de plank misslaat. Apple zei eens dat het compleet onlogisch was om een smartwatch rond te maken. Ik zeg juist dat het volledig onlogisch is om hem niet rond te maken. Mensen willen primair een horloge, niet een tweede telefoon om hun pols. En bij de aanschaf van een horloge speelt de esthetiek een duizendmaal grotere rol dan bij een telefoon. Bovendien zoeken mensen ook iets heel anders in een horloge dan in een telefoon. Ze zoeken eerder iets tijdloos of juist klassiek, iets conventioneels en niet iets baanbrekends of futuristisch.

Er wordt veel te veel gefocust op de featureset terwijl die eigenlijk maar ontzettend klein hoeft te zijn. Als ik mensen om mij heen vraag wat ze van een smartwatch willen dan roepen ze steevast: mijn whatsappjes lezen! Veel verder komen ze allemaal niet. Mensen willen hun notificaties kunnen zien en dan net iets meer dan op het lockscreen van de telefoon. Verder willen ze een paar geile watchfaces en misschien nog een stappentellertje.
Beetje off-topic:
Ik verwacht eigenlijk dat er binnen 1 of 2 jaar een "arm-wirst tablet" uitgebracht wordt, die uit zicht is als je lange mouwen hebt, maar wel een groot schermoppervlak heeft. Dat moet dan natuurljik een gebogen oppervlak zijn en een bluetooth oortje erbij hebben. Voordeel van zoiets om je arm, is dat je hem niet vast hoeft te houden en dat ie niet zo snel kan vallen als een losse smartphone of tablet. Het is een beetje nerdy natuurlijk, maar daaar is vast wel publiek voor.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True