Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Redacteur mobile

Jolla Tablet Preview

Sailfish OS op weg naar volwassenheid

Tot slot

Jolla slaat met de Tablet en Sailfish OS 2.0 een nieuwe weg in. Het bedrijf leurt met de tablet niet bij providers, maar slijt hem via crowdfunding op Indiegogo. Het probeert bovendien Sailfish in licentie te geven bij andere fabrikanten. Nokia, dat na de overname van de telefoontak door Microsoft tot eind dit jaar geen smartphones mag uitbrengen, lijkt een logische kandidaat om Sailfish te gaan gebruiken. Het zou ultieme ironie zijn.

Sailfish 2.0 is nog verre van af en Jolla zal nog hard aan de slag moeten om het in de komende maanden klaar te krijgen voor release. De ideeën van de interface blijven, net als bij versie 1.0, in orde. Het ziet er mooi en modern uit.

De Tablet is een mooi stukje hardware. Hij draait nog lang niet zo goed als zou moeten, maar het ontwerp is prima en het scherm ziet er goed uit. Jolla wil van Sailfish een volledige Android-concurrent maken, maar zover is het nog niet. Toch blijft het interessant om de Finnen te volgen, want ze zitten vol goede ideeën en hebben met hun eerste telefoon al bewezen dat ze die ook in de praktijk kunnen brengen.

Reacties (42)

Wijzig sortering
Ubuntu vs Jolla 8-) Wat zouden jullie kiezen en waarom?

[Reactie gewijzigd door 185331 op 5 maart 2015 18:32]

Ik heb een Jolla telefoon, ben enigszins tegenstander van Canonical, maar toch vind ik het hele idee van Canonical met "sluit een toetsenbord, muis, en scherm aan, en je hebt een desktop" erg interessant, en denk ik niet dat Jolla daar snel een antwoord op heeft.

Tegenstander van Canonical ben ik omdat zij soms nogal "tegendraads" zijn en zich niet scharen achter "de grote Linux gemeenschap", zoals bv Wayland vs Mir. In principe koos iedereen voor Wayland, vanuit Canonical werd ook een heel klein beetje aan Wayland meegewerkt, en ineens kondigt Canonical hun eigen alternatief aan "omdat Wayland niet goed genoeg is", zonder dat ze ooit echt de problemen bij Wayland hebben aangekaart.

Echter heeft Jolla ook nadelen. Zo denk ik dat de ontwikkelingen van Ubuntu sneller gaan dan bij Jolla. Daarnaast heeft Jolla heel veel open source developers tegen het zere been gestoten door in het begin openheid te verkondigen, terwijl heel veel van de software nu toch nog gesloten is (enigste wat me te binnen schiet wat open source is is de browser).

Over beide valt nu ook nog weinig te zeggen, zeker op tablet gebied. Immers hebben beide nog geen tablet verkocht/geleverd. Daarom is het dus ook nog koffiedik kijken met hoe alles uiteindelijk gaat werken. Daarnaast zal op dat moment ook het aanbod aan apps en het gebruik van het apparaat doorslaggevend zijn. Voor consumeren heeft Jolla wellicht de bovenhand, want daar zullen in eerste instantie meer apps voor zijn, en semi alle Android apps draaien erop. Voor produceren is Ubuntu wellicht beter, want daar kun je makkelijker een toetsenbord, muis, scherm op aansluiten om een desktop achtig apparaat ervan te maken waarop je de normale Linux software kunt draaien.
Hmm, alleen de browser? Ik heb enkele maanden contract-werk voor Jolla gedaan aan Tracker (ik ben dan ook één van de maintainers van dat gnome project). De meeste softwares die ik nodig had kon ik gewoon hier vinden: https://github.com/nemomobile-packages/ en hier http://merproject.org/. De SDK die ik nodig had was misschien meestal wel wat nieuwer dan de publieke, maar eens die gereleased wordt is de publieke wel zo volledig als wat interne developers gebruiken. Je hebt die vooral nodig om correcte packages te kunnen builden, maar het is zeker niet zo dat er iets ernstig beperkend is. Eigenlijk is Nemo (op basis van Mer) een heel normale Linux distributie. Veruit de meeste software is gewoon opensource.
Misschien heb ik het niet goed verwoord. Ik bedoel voornamelijk de software die Jolla zelf ontwikkeld. Het grootste gedeelte komt inderdaad uit Nemo & Mer, maar iets als de Silica componenten, het home/lock screen, default apps als email, calculator, contacten... zijn allemaal door Jolla zelf ontwikkeld, en zijn niet open source. Het enige wat Jolla zelf heeft ontwikkeld en OSS is, is dan volgensmij ook de browser.

Onderwater is er inderdaad wel weer veel wat opensource is (volledige Nemo "stack" dus). Maar op basis daarvan wordt ook weer het "concurrerende" Gracier ontwikkeld. Wat ik dan weer ken puur op basis van de reacties van Jolla gebruikers "open source jullie dingen, anders switch ik naar Gracier".
Onderwater gebeurt natuurlijk ook veel ontwikkeling. Dus wat dat betreft is Jolla een bedrijf zoals velen dat (op een correcte manier) gebruik maakt van allerlei open source software.

Over het algemeen zijn de mensen die bij Jolla werken vrij goed bekend met, vaak sterk betrokken in en voorstander van open source.

Ik denk dat de situatie heel gelijkaardig is aan hoe we de N9 ontwikkelde bij Nokia ten tijde van Harmattan en de N900 ten tijde van Fremantle: erg veel zaken zijn open source, erg veel interne projecten ook. Bepaalde zaken (die op het moment een zekere businessvalue toevoegen), niet.

Dat model werkt op zich prima en op die manier levert Jolla (zoals Nokia vroeger) een grote bijdrage aan de opensource community.

Ik denk niet dat (alle) bedrijven noodzakelijk al hun software opensource moeten maken. Er zijn bv. erg veel bedrijven die erg belangrijke bijdragen leveren aan de Linux kernel opdat die kernel goed werkt op een product dat voor de rest helemaal niet open source is. Volledig open source omgevingen maken is, vind ik, iets dat (open source) communities beter doen dan dat bedrijven het doen.

Vooral omdat wanneer bedrijven het doen er meestal een zogenaamde copyright reassignment clausule te ondertekenen is alvorens uw contributies upstream geïntegreerd worden door het bedrijf. Dat vind ik als zelf open source programmeur eigenlijk een vrij ernstige beperking. Dan is het beter dat een community het project in handen heeft, en een bedrijf er contributies aan doet en het gebruikt.
Beide niet. Sailfish ;)
Tegenstander van Canonical ben ik omdat zij soms nogal "tegendraads" zijn en zich niet scharen achter "de grote Linux gemeenschap", zoals bv Wayland vs Mir. In principe koos iedereen voor Wayland, vanuit Canonical werd ook een heel klein beetje aan Wayland meegewerkt, en ineens kondigt Canonical hun eigen alternatief aan "omdat Wayland niet goed genoeg is", zonder dat ze ooit echt de problemen bij Wayland hebben aangekaart.
Het is allemaal genuanceerder dan dat. Achter dat "tegendraads" schuilt meer dan waarschijnlijk een strategie. Voor Mir er was had je geen echt concurrerend open-sourceproject voor Wayland. Je zou dus ook kunnen zeggen dat het net dankzij Mir en Canonical is, dat de testosteron geprikkeld werd waardoor een heleboel Wayland-ontwikkelaars gemotiveerd werden: zonder een concurrerend project als Mir, had Wayland niet gestaan waar het vandaag staat. Het echte probleem van Wayland was dat het geen serieuze concurrent had.

Dat Canonical dit zou doen om de "Linux gemeenschap" te schaden lijkt mij erg onwaarschijnlijk. Denk bv. maar aan de drastische beslissing die zij vorig jaar namen ten nadele van het door henzelf ontwikkelde Upstart. Of wat dacht je van de verschillende smaken die ze officieel ondersteunen? Onlangs is er nog Ubuntu MATE bijgekomen.

(Zelf gebruik ik Ubuntu maar in mei heb ik ook zo'n Jolla Tablet ; ik ben dus geen Ubuntu-fanboy of wat dan ook.)
Het mooie van Ubuntu Touch is het switchen naar Desktop omgeving en weer terug naar touch. En de mogelijkheid om touch applicaties in een venster te draaien op je desktop. Zodat je bijvoorbeeld je telefoon interface om iemand te bellen gewoon op je desktop hebt staan.

Heeft Jolla dit soort spul uitgewerkt? Microsoft gaat hier ook naar toe en dit is de toekomst omdat je straks een super krachtige PC in je broekzak hebt als portable PC die je ook als desktop kan gaan gebruiken.

Misschien stroomde deze gedachte goed tegen het hele Wayland aan wat misschien puur voor desktop opgezet is en niet met "mobile" in gedachte en de conversies tussen verschillende soort venster scenario's.

Als dat zo is kan ik Canonical best begrijpen dat ze hun eigen display server aan het ontwikkelen zijn om deze ideeën wel vorm te geven zonder gezeur van opensource community die je moet zien mee te krijgen. Want als een bepaald project een redelijk groot opensource community heeft gaat de ontwikkeling vaak super traag omdat niemand de knoop doorhakt laat staan de juiste die voor Canonical goed zou uitpakken.

Daarnaast heeft Google ook nog hun eigen display server voor Chrome en daar zeurt niemand over. En een aparte display server voor Android. Zeurt ook niemand over.

Canonical is geen community maar een bedrijf hea.

[Reactie gewijzigd door Texamicz op 6 maart 2015 08:14]

Ik hoef op dit moment niet meer te kiezen. Mijn Jolla wordt in mei geleverd en ik kan niet wachten om er mee te spelen.

Sterkste punt voor mij zijn de privacy features van het OS hoewel je je kunt afvragen hoeveel daarvan over blijft als je Android apps kunt installeren. We zullen zien.

Eerlijk is eerlijk: de looks en de LastuCase hebben de doorslag gegeven :+
Zelfde hier, heb een lange lijst met fundings in indiegogo staan die allemaal naar Jolla gaan. Gebruik de telefoon nu al meer dan een jaar en vind de interface echt fijn werken. De laatste keer dat ik Ubuntu Touch heb geprobeerd (misschien nog eens proberen) vond ik dit erg tegenvallen. Nu ik de video's zie op YouTube etc heb ik over sommige veranderingen wel mijn twijfels, ik hoop dat het komt omdat het verandering is en dat het uiteindelijk toch weer iets moois wordt zoals ze blijven doen met alle updates.

edit: net Ubuntu Touch 15.04 (r1) even op m'n Nexus 7 geprobeerd, vind het nog steeds niet zo fijn werken als m'n Jolla. bijv. de terug knop staat links boven in de hoek in veel apps en is ook vrij klein, waar met sailfish je de hele app view opzij kan swipen om terug te gaan naar een vorige view.

[Reactie gewijzigd door cornedor op 5 maart 2015 20:32]

Wie zegt dat je moet kiezen? Linux en x86, flexibeler kan je het niet krijgen :p Je kan waarschijnlijk gewoon multibooten als je daar zin in hebt. Een touch versie van Grub en gaan! :D
Ubuntu is heel veelbelovend en ik vindt het idee geweldig... Ik snap nogsteeds neit wat r heel bijzonder is aan sailfishOS
Voor de geïnteresseerde, vanaf $249
https://www.indiegogo.com...first-crowdsourced-tablet

Zelf heb ik mijn twijfels bij de qualcomm 400, maar het is natuurlijk vrij onbekend hoe die samen gaat werken met het besturingssysteem, afwachten dus.
Voor de geïnteresseerde, vanaf $249

Zelf heb ik mijn twijfels bij de qualcomm 400 [...]
Er zit geen quallcom in maar er zit een Intel in deze tablet.
De 32GB versie is er ook al vanaf $219

En als je de Jolla Tablet vergelijkt met vergelijkbare tablets qua formfactor:
  • De Nokia N1 $249
  • De Nexus 9 $399
  • De Ipad mini 3 $399
Dan zie je in deze Tabel, dat deze tablet zéér veel bang 4 bucks geeft tegenover zijn directe concurrenten. Dat samen met een echt open source operating systeem dat gericht is op
  • Privacy
  • Multitasking
  • Alle apps die je wilt
Is in mijn optiek een zeer aantrekkelijke combinatie.

[Reactie gewijzigd door nul07 op 5 maart 2015 18:44]

Vind het niet logisch om hem te vergelijken met een Nexus 9 eigenlijk, die heeft toch wel een aanzienlijk groter scherm (en dito prijs). Vergelijk hem dan met de Nexus 7, daar zit ie dichterbij.
De Nexus 9 heeft wel dezelfde resolutie, en dezelfde beeldverhoudingen.
De Nexus 7, heeft een veel lagere resolutie, is gedateerder en heeft andere beeldverhoudingen.
In die tabel staat trouwens dat de jolla een veel kleinere accu heeft t.o.v de andere tablets. Het is voor mij toch een redelijk minpunt.
De jolla telefoon heeft ook een kleine accu, maar ik kan er hier thuis toch 3 dagen mee doen.
Op het werk heb ik spijtig genoeg aan mijn kant van het gebouw slechte ontvangst waardoor er nogal wat van connectie gewisseld wordt en dus meer batterij verbruikt maar op het einde van een werkdag nog 50% over hebben vind ik meer dan aanvaardbaar als je ziet dat collegas met bv een nexus 5 moeite hebben om een dag rond te komen.

Een kleinere accu is met andere woorden een minder groot probleem als het toestel niet zo veel slurpt.
Maar dat wordt afwachten tot de eerste gebruikservaringen er zijn wil je dat weten voor je tot aankoop overgaat.
En een belangrijke: full Linux, geen castraat zoals Android. XWayland en Debian in chroot is al aan de praat op Jolla, dus ook normale desktop-applicaties werken. Mogelijk dat op deze tablet zelfs nog wel Windows in een VM te draaien is. Maar waarom zou je nog? :)
De tablet draait op een Intel Atom CPU, de telefoon heeft een Qualcomm Snapdragon S4 Plus (later gerebrand naar de Snapdragon 400). Aangezien de telefoon voldoende performance heeft in combinatie met het behoorlijk goed geoptimaliseerde OS ben ik niet bang voor haperingen op de tablet.

[Reactie gewijzigd door jvnknvlgl op 5 maart 2015 19:17]

Je kunt ook kiezen voor de 32 GB versie en die $30 goedkoper :)

Edit : is pad vanaf juni leverbaar

[Reactie gewijzigd door small2 op 5 maart 2015 18:40]

een tweede Jolla-smartphone komt, deze keer met Intel Atom-soc. Dat zou ons niet verbazen: Sailfish OS 2.0 bevat ondersteuning voor Intel-processors.
Dit lees je op meerdere plekken. Maar is eigenlijk nergens op gebaseerd. Dit omdat de tablet zelf dus ook een Intel Atom-soc bevat, en ze daarom nu dus "Intel support" zullen promoten. Daarnaast is het ook nog eens zo dat SFOS 1.0 eigenlijk ook gewoon Intel ondersteund. Dit omdat de emulator die bij de SDK zit gewoon een kale SFOS installatie is die binnen een VirtualBox VM draait, en dus ook voor i486 compileert (iets wat ook overal binnen "Sailfish IDE" (Qt Creator) staat aangegeven).

Omdat SFOS in principe ook grotendeels bovenop de open source Linux stack draait is het helemaal niet spannend om voor x86 support te zorgen. Bijna alles waar ze gebruik van maken ondersteund immers al x86. Van de Linux kernel tot Wayland tot Qt tot.... Het enige wat ze waarschijnlijk echt "zelf" moeten doen is de Android support. En dat ontbreekt dan weer in deze demo. Daarnaast "zelf" omdat ze dit ook gewoon inkopen, van de firma Myriad, het product Alien Dalvik (iets wat deze firma ook al ontwikkeld en gedemoed had voor de Nokia N9).

Ik hoop wel dat SFOS 2.0 ook snel na de release van de tablet uit komt voor de telefoon. Omdat er een aantal interessante ontwikkelingen in zitten, zoals bv het vernieuwde notificatiescherm. Daarnaast is de SDK nu vrij beperkt in UI componenten en ondersteuning voor landscape. Nu met de tablet zullen ze in ieder geval voor betere landscape ondersteuning moeten zorgen. Alleen vraag ik mij af of iets als een pull down/push up menu niet snel "lelijk" wordt op de tablet. Dit omdat de balk dan vele malen breder is als op de telefoon. Op de telefoon is de balk iets breder dan de meest gangbare teksten die erin staan. Op een tablet houd je dan al snel veel meer ruimte over (iets wat je ook op deze foto terug ziet).
Omdat iets op Linux draait wil dat nog niet zeggen dat het overal op draait. Als je in de kernel config support uitzet voor alles behalve ARM heb je toch echt een issue
Als je het vervolgens weer aanzet (het is immers iets wat je uit zet, niet iets wat compleet ontbreekt) mag je er wel vanuit gaan dat het (in de basis) werkt. Zeker in het geval van Intel met een Intel-soc. Aangezien Intel normaliter ruim voordat er een nieuw stuk hardware uit komt al kernel support toevoegt. Zo heeft de Linux kernel nu al support voor bv sky-lake (zowel CPU als GPU kant).

Daarnaast gaf ik dus ook al aan dat de emulator voor te devven een normale x86 VirtualBox VM is. x86 support is er dus gewoon. Het enige wat ze hoeven te doen is de boel te testen, en aan te passen, op de nieuwe hardware (juiste drivers mee compilen etc etc). Maar dat moet je sowieso bij elk stuk hardware. Als de tablet ARM gebaseerd was zoals de telefoon moesten ze nog steeds het OS aanpassen voor de nieuwe set van hardware.
De emulator emuleert niet alle hardware natuurlijk. Hardware tussen een x86 en een ARM toestel kan verschillen. Software heeft interactie met hardware. Software moet soms anders omgaan met hardware afhankelijk van de architectuur. Soms moet het anders omgaan met een stuk hardware afhankelijk van (de aanwezigheid van) andere hardware componenten. Heel typisch is powermanagement (het op en af zetten van hardware op basis van noodzaak zorgt er uiteraard voor dat uw batterij langer meegaat). Niet iedere architectuur heeft dezelfde mogelijkheden wat dat betreft.

Als het enkel over builden zou gaan, dan had je een beetje gelijk.Softwareontwikkeling is echter ook testen, tweaken en op een manier opleveren dat het echt werkt.

Zeker als het over consumentenproducten zoals smartphones gaat. Want kapot wil zeggen dat meerdere mensen er mee bezig moeten zijn om de consument te helpen. De kost van al die mensen zal vermoedelijk hoger liggen dan de winst dat op het toestel gemaakt werd. M.a.w. als alle toestellen kapot zijn omwille van een idiote bug in de software die de hardware doet falen op een door de gebruiker onherstelbare manier, dan wil dat zeggen dat een bedrijf als Jolla overkop gaat.

Jij vindt dat het 'maar' het rebuilden naar x86 is en de emulator doet het toch ook in x86 en zo verder. Ik als software developer met relevante erarving in embedded vind iets anders.
Correctie, alien dalvik werd destijds gedemo'ed op de voorloper van de n9, de n900.
Vandaar dat er veel geruchten waren dat alien dalvik op de n9 beschikbaar zou komen, maar dat is uiteindelijk nooit gebeurd.
Er zouden volgens de geruchten hiervoor gesprekken met nokia geweest zijn maar gezien het niet op het toestel stond bij release is die deal duidelijk niet doorgegaan.
Myriad gaf ook aan alien dalvik niet als losse app te willen aanbieden, want dat had wel gekund, maar alleen in een deal met de fabrikant om meegeleverd te worden met een toestel.
En dat is nu met jolla dus wel gebeurd.

Gezien android ook op x86 hardware draait zie niet direct in waarom alien dalvik dat niet zou kunnen, ik verwacht dus ook gewoon dat deze bij release van de tablet beschikbaar zal zijn in de store, zoals dat bij de telefoon het geval was.
Ik zou dit OS (en Ubuntu) super graag op mijn M8 of OnePlus One testen, maar jammer genoeg kan ik daar nergens iets over vinden...

Zien er beiden super gelikt uit en beide bedrijven hebben goede ideeën. Ik vind de manier waarop de UI werkt en vorm is gegeven ook goed, doet me denken aan BB OS10 en webOS van vroeger.
Als je veel tijd hebt, kan je dat zelf doen:

http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTc0NTM

[Reactie gewijzigd door moh.moh op 5 maart 2015 19:08]

BB10, dat besturingssysteem bestaat gewoon op de Z3, Z10, Z30, Q5, Q10 en de Passport :D
Plotseling stonden veel technici die hard gewerkt hadden aan het op Linux gestoelde mobiele besturingssysteem op straat, maar het verhaal hield daar niet op. Veel van die technici vonden emplooi bij Jolla, een start-up die, zo gaat het hardnekkige gerucht, in het begin financiële steun kreeg van Nokia.
Voor zover ik weet konden ex-medewerkers van Nokia beschikking krijgen over een royaal budget om te investeren als ze een bedrijf wilden opstarten. Enkele van die mensen hebben toen met hun budget samen Jolla opgericht.
Ik snap niet waarom je een 0 krijgt, dit is een enorme inhoudelijke fout, het is geen gerucht maar een goed gedocumenteerd feit Nokia zijn zijn werknemers stimuleerde het bedrijf te verlaten en iets nieuws te beginnen ('Nokia Bridge')....

Wel jammer dat er geen video zit bij de review maar er staan gelukkig zat van andere bronnen op Youtube, ik had ook gehoopt dat ze ook 2.0 op de phone zouden laten zien maar daar zullen we kennelijk wat langer op moeten wachten...

http://www.hs.fi/english/...f+their+own/1329104331230
http://techcrunch.com/201...ideas-that-nokia-has-not/
http://www.zdnet.com/insi...new-start-ups-7000000863/
Ik wil de tablet graag...
Maar zit nog te twijfelen. Sailfish is zo super als mobile OS. Eindelijk iets met een goede toekomst :)

Het zou inderdaad ironie zijn. Maar niet een schop naar Nokia, maar naar de keuze om een pact met Microsoft te sluiten. Daarbij zou het een blijk zijn dat Nokia op de goede weg was met Maemo/MeeGo (nooit begrepen dat ze dat ooit hebben stopgezet).

De tablet die Jolla uitbrengt lijkt qua specs erg op die Nokia uitbrengt. Dus daarmee is de kans dat Nokia voor Sailfish kiest klein. Ik ben erg benieuwd wat de reis nog gaat brengen. Sailfish 1.x voelt al volwassen aan, de keuze om Android apps te kunnen installeren was geniaal. Ze werken ook goed, zelfs bij vlagen beter dan op mijn vorige toestel, de Galaxy S3. De Jolla phone voelt (duidelijk) sneller aan en biedt veel meer mogelijkheden.

[Reactie gewijzigd door Nas T op 5 maart 2015 18:22]

Ik ben stiekem best wel benieuwd naar Jolla. Weet een van mijn mede tweakers misschien of deze ook voor de nexus5 ergens te krijgen is?
Heb 'm gekocht om de verspreiding van Sailfish OS te ondersteunen, maar eerlijk gezegd weet ik nog niet goed wat ermee aan te vangen naast mijn vloot N900's en huidige tablet.

Mijn huidge Jolla telefoon doet reeds dienst als mini tablet en krijgt rond juni (optimistische releasedatum eveneens Sailfish OS 2.0)

Een tablet is groter en wordt sneller door andere mensen even gebruikt / getest / gezien dus dat betekent meer blootstelling Sailfish in het straatbeeld dus.

Qua hardwarekwaliteit heb ik mijn verwachtingen laag gesteld.
De geluidskwaliteit mag bij een dergelijk toestel wat mij betreft best audiofiel niveau hebben en de camera Pureview niveau (liefst dan op de telefoon), maar dat is nu eenmaal onmogelijk aan de gevraagde prijs.

Design maakt me niks uit. Ik wil Sailfish OS (eigenlijk wil ik Maemo 5 maar ja, dat was buiten de ad interim Nokia CEO Elop gerekend)

Ik hoop dat op termijn bedrijven als Yotaphone, Sony etc Sailfish gaan gebruiken op hun hardware.

Mijn profiel als tabletgebruiker: ik gebruik een tablet om Pinbal Arcade te spelen, boeken en strips te lezen en occasioneel fotootje te browsen op een Kindle Fire 7" 2012.
Reden keuze: schermkleuren, was meer dan een jaar geleden vindbaar voor 60 Euro (demo modelletjes van eBay US0, flexibele keuze tussen Android of Fire OS van Amazon.
Ik verwacht hetzelfde te kunnen doen met de Jolla tablet dank zij de beproefde Android applicatiecompatibiliteit en geef dan de huidige tablet door aan een familielid.
Misschien ook wel handig om aan te geven dat de Jolla Tablet als de beste Tablet is verkozen op de MWC: https://images.indiegogo....-tablet-best-of-mwc15.jpg

[Reactie gewijzigd door HtheB op 6 maart 2015 16:20]

Voor die prijs heb ik em ook besteld. Kan ik gewoon niet laten liggen. En gezien de ondersteuning vanuit Jolla met updates zit het voorlopig ook wel goed met deze tablet, daarnaast de BB Playbook die ik nu gebruik is echt ver over tijd...

[Reactie gewijzigd door Bongoarnhem op 6 maart 2015 23:09]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Auto

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True