Door Redactie Tweakers

Tweakers.net Best Buy Guide: editie juni 2003

Midrange workstation

De workstationconfiguratie is afgestemd op professionele power users die de pc gebruiken als belangrijkste gereedschap voor hun dagelijkse werkzaamheden. Voorbeelden van toepassingen zijn beeldbewerkingen, DTP, webdesign, 3D modellering, CAD design, audio- en videobewerking en software ontwikkeling. Het workstation bestaat uit een allround configuratie die met alle bovengenoemde toepassingen overweg kan en gekenmerkt wordt door een hoge performance, ruime reserves, hoge stabiliteit, hoge beeldresolutie en een brede inzetbaarheid. Het budget is gelimiteerd op 3500 euro.

* Processor: Dual AMD Athlon MP 2600+ - Onbekend

Dual Athlon MP BBGuideKenmerkend voor de power user is het heftig multi-tasken van zware applicaties in combinatie met kleinere ondersteunende programma's. Daardoor kunnen er regelmatig hoge pieken in de processorbelasting ontstaan en draaien er veel gelijktijdige threads op het systeem. Bij dergelijke gebruik biedt een tweede processor veel prestatieverbetering. 3D applicaties zijn veelal geoptimaliseerd voor multi-threading, zodat de plaatsing van een tweede CPU al vlug een snelheidswinst van 70 procent oplevert. Dual processor systemen hebben veel meer reserves dan uniprocessor systemen, waardoor je probleemloos kunt verder werken als een applicatie één van beide processors voor lange tijd volledig belast. Een voorbeeld hiervan is MPEG-encoding en het compileren van software code. Onder normale omstandigheden, dat wil zeggen in situaties waarbij er niet gebruik wordt gemaakt van multi-threaded applicaties en er géén sprake is van hoge processorbelasting, levert de tweede processor een snelheidswinst van zo'n 15 tot 30 procent op. Het besturingssysteem kan dan zijn achtergrondprocessen over twee processors verdelen. De extra prestaties en reserves van een dual processor systeem veraangenamen het werk en verhogen de productiviteit.

Momenteel zijn er twee populaire dual processor platformen op de markt verkrijgbaar. Het Intel Xeon-platform wordt in professionele sferen vanwege zijn afkomst het meest gebruikt. Onder niet-professionele power users is het aantrekkelijk geprijsde AMD Athlon MP-platform populair. Een nieuw platform waar we in de toekomst ongetwijfeld veel over zullen gaan horen is de 64-bit AMD Opteron. Aangezien er voorlopig nog geen workstationborden voor de Opteron verkrijgbaar zijn, kan deze processor nog even buiten beschouwing gelaten worden.

De Xeon en Athlon MP hebben ieder hun voor- en nadelen. De Athlon MP presteert vooral goed in desktopapplicaties en conventionele x87 floating point-berekeningen. De prijs is lager dan de Xeon, niet alleen omdat de Athlon MP-processors goedkoper zijn maar ook omdat de bijbehorende moederborden vanaf een lagere prijs verkrijgbaar zijn. Nadelen zijn het feit dat de snelste Athlon MP-modellen in prestaties achterblijven bij de snelste Xeons en het feit dat de ontwikkeling van het Athlon MP-platform geheel stil is komen te liggen. Sinds de verschijning van de 760MPX-chipset in december 2001 zijn er geen chipsets meer uitgebracht. Het Xeon-platform is wat betreft nog springlevend. Er worden volop nieuwe chipsets en moederborden voor de Xeon-processor ontwikkeld. Andere voordelen van de Xeon zijn de zeer hoge geheugenbandbreedte en de goede performance in SSE-geoptimaliseerde software. Daardoor presteert de Xeon erg goed in MPEG-encoding en bepaalde 3D renderingsoftware.

Onze keuze is uiteindelijk gevallen op de Athlon MP 2600+ omdat deze processor vrijwel gelijk presteert aan de Xeon 2,4GHz en toch wat goedkoper is. Wanneer je hele specifieke software gebruikt doe je er goed aan om enkele relevante benchmarks op te zoeken, zodat je afweging tussen het Xeon- en Athlon MP-platform op goede gronden kunt baseren.

Dual Athlon MP, PowerMac en Xeon vergelijking
AMD Athlon MP en Intel Xeon vergelijkingstest

* Moederbord: MSI K7D Master-L - Onbekend

MSI K7D Master-L BBGuideDe keuze voor een dual processor systeem levert nog een voordeel op, namelijk dat de dual processor chipsets en moederborden veel beter berekend zijn op hoge prestatie- en stabiliteitseisen van een workstation. Vooral op het gebied van I/O bandbreedte scoren de dual chipsets van Intel en AMD hoger dan pure desktop chipsets. De AMD 760MPX is de laagst geprijsde chipset met ondersteuning voor 64-bit, 66MHz PCI. Deze snelle bus heeft een lagere latency en vier keer zo hoge bandbreedte dan de reguliere 32-bit, 33MHz PCI-bus. De hogere I/O-bandbreedte kan uitstekend benut worden door een RAID-controller, gigabit ethernetkaart of een tweede videokaart.

Het aanbod van dual Athlon MP-moederbord is tamelijk beperkt en kent weinig variatie wat betreft features. De MSI K7D Master-L is één van de best verkrijgbare dual Athlon-moederborden. Het bord beschikt over onboard sound, onboard ethernet en wordt geleverd met een USB 2.0 PCI-controller. Verder zijn er vier DIMM-slots, drie 32-bit 33MHz PCI-slots, twee 64-bit 66MHz PCI-slots en één AGP Pro-slot op de PCB geïntegreerd. Vanwege zijn relatief lage prijs en de aanwezigheid van ethernet- en USB 2.0-controllers krijgt de MSI K7D Master-L een plekje in de workstationconfiguratie.

De bij de processors geleverde HSF's laten we even voor wat ze zijn. In plaats van de luidruchtige boxed koelers komen namelijk twee prachtige Zalman waaiers. Het oor wil immers ook wat, of in dit geval beter gezegd: helemaal niets. De koperen Zalman CNPS6000CU's gaan vergezeld van twee grote 9cm fans, die met behulp van de zogeheten fanmate op het gewenste toerental kunnen worden gezet. Bij de laagste omwentelingssnelheid is de geluidsproductie minimaal, terwijl het koelvermogen nog steeds voldoende is voor de twee Athlon MP 2600+ processors. Veel ruimte voor overclocking zal er in dat geval niet zijn, maar dat is van minder belang aangezien de workstationgebruiker in de eerste plaats voorkeur zal geven aan een stabiel systeem. Het overklokken van een dual Athlon is trouwens sowieso geen kansrijke activiteit is. De twee FSB's en de 66MHz PCI-bus van de 760MPX-chipset laten zich namelijk niet gemakkelijk opkrikken.

Hoewel de 760MPX-chipset tot een maximum van twee reepjes gebruik kan maken van normaal unbuffered geheugen, is het stabieler om registered ECC DIMMs op het moederbord te plaatsen. De keuze voor registered geheugen is ook verstandiger met het oog op latere geheugenuitbreidingen. Vervanging van het bestaande geheugen zal dan niet nodig zijn als er in de toekomst drie of vier DIMMs gebruikt gaan worden. Bij grafische en technische toepassingen worden vaak bestanden met een omvang van tientallen tot zelfs honderden megabytes bewerkt. Een flinke sloot geheugen is dus gewenst om de machine onder alle omstandigheden op snelheid te houden. Die hier gekozen hoeveelheid van één gigabyte is wat dat betreft ruim voldoende. Vanzelfsprekend wordt er weer gekozen voor merkgeheugen.

*Videokaart: 3Dlabs Wildcat VP560 - Onbekend

3Dlabs Wildcat VP560 BBGuideDe prestaties van de videokaart zijn in veel gevallen geen issue. Photoshoppen, video-editen en programmeren gaat immers prima op elke moderne grafische kaart. Er zijn twee toepassingsgebieden waar de prestaties wel van belang zijn en dat zijn CAD en 3D modelling. Vanwege het feit dat een groot deel van de workstationgebruikers geen super snelle videokaart nodig heeft gaat onze voorkeur uit naar een model met een niet te hoge prijs, die echter wel goede prestaties kan leveren in professionele 3D-applicaties.

In het verleden hebben we telkens veel waarde gehecht aan de signaalkwaliteit van de analoge uitgang. TFT-monitoren zijn inmiddels zover in prijs gedaald dat twee 17" TFT's nog maar een paar honderd euro duurder zijn dan één 21" CRT. We zeggen de lompe, zware en vaak onscherpe CRT's daarom definitief vaarwel en gaan over op digitaal aangestuurde TFT's. De signaalkwaliteit is niet langer belangrijk, maar wel is een videokaart met twee DVI-uitgangen gewenst. Het aanbod van videokaarten die aan dit kenmerk voldoen is beperkt. De Matrox Parhelia is een voor de hand liggende keuze, echter is de Parhelia nogal aan de prijs en zijn de prestaties in verhouding met het prijskaartje niet denderend te noemen. Sinds enige tijd levert het gerenommeerde 3Dlabs voor een heel schappelijk bedrag de Wildcat VP560. Deze entry-level workstationkaart is voorzien van de gewenste dual DVI-uitgangen. Mede dankzij de uitstekende OpenGL-drivers, die onder andere support hebben voor een prototype van de komende OpenGL 2.0-standaard, presteert de Wildcat VP560 heel behoorlijk in 3D applicaties.

Wie ook goede gameprestaties wenst, kan beter een Asus V9560 VideoSuite GeForce FX 5600 met dual DVI overwegen, of gewoon een goed presterende videokaart met slechts één DVI-uitgang op de kop tikken. Voor zware 3D-toepassingen zijn de high-end OpenGL-kaarten van 3Dlabs, ATi en nVidia beter geschikt. Deze kaarten vallen echter buiten het budget en het perspectief van een allround workstation.

3Dlabs Wildcat VP560 review

* Geluidskaart: Creative Soundblaster Audigy 2 Platinum eX - Onbekend

Creative Soundblaster Audigy 2 Platinum eX BBGuide Voor AV bewerking is een goede geluidskaart gewenst. De onboard geluidschip op het MSI-moederbord wordt daarom bij de eerste gelegenheid op non-actief gezet, zodat een Creative Soundblaster Audigy 2 Platinum eX zijn functie kan overnemen. De Audigy 2 Platinum eX biedt een uitstekende geluidskwaliteit met 24-bit resolutie, 96KHz opname samplerate en 192KHz afspeel samplerate. Dankzij ASIO 2.0-drivers is de Audigy 2 Platinum eX ook geschikt voor semi-professionele toepassingen. De meegeleverde breakoutbox is voorzien van een weldaad aan analoge en digitale aansluitingen, en beschikt over twee handige FireWire-poorten. De aanschaf van een losse FireWire-controller kan daarom achterwege gelaten worden. Een leuke goodie is de afstandsbediening waarmee mediaspelers zonder aanraking van toetsenbord of muis bestuurd kunnen worden. Voor AV-professionals zijn de mogelijkheden van de Audigy 2 Platinum eX wellicht te beperkt. Zij kunnen de duurdere kaarten van bijvoorbeeld Audiotrak, ESI en M-Audio overwegen.

Creative Soundblaster Audigy 2 Platinum eX review @ Xbit Labs

* ATA RAID-controller: Promise FastTrak S150 TX2plus - Onbekend

Promise FastTrak S150 TX2plus BBGuideMet behulp van een Promise FastTrak S150 TX2plus worden de twee ATA100-kanalen op het moederbord aangevuld met twee Serial ATA-poorten en een extra ATA133-kanaal. Dit maakt het workstation geschikt voor de nieuwste generatie Serial ATA-harde schijven. De FastTrak S150 TX2plus is de goedkoopste twee-poorts Serial ATA RAID-controller van dit moment en daarom een logische keuze voor de BBG-configuratie. In de harde schijf reviews van Tweakers.net heeft deze controller bewezen de desktopprestaties in RAID 0 met een behoorlijk percentage te kunnen verbeteren. Het extra ATA133-kanaal is handig voor het aansluiten van een grote Parallel ATA-harde schijf, die bijvoorbeeld gebruikt kan worden voor backups of secundaire storage. Zo kunnen de twee ATA100-connectoren op het moederbord gereserveerd worden voor een DVD-ROM-drive en een DVD-brander.

De FastTrak S150 TX2plus dient bij voorkeur in één van de twee 64-bit 66MHz PCI-slots geplaatst te worden. De controller heeft namelijk ondersteuning voor 66MHz PCI en kan daardoor uitstekend gebruikmaken van de extra bandbreedte en de lagere latencies van de 66MHz PCI-bus. Een bijkomend voordeel van plaatsing op de 66MHz PCI-bus is dat er minder bandbreedte wordt verbruikt op de krappe 32-bit 33MHz bus.

Gigabit ethernet kan veel tijdsbesparing opleveren bij het openen of schrijven van bestanden op een fileserver of het maken van netwerkbackups. Inmiddels zijn kleine 8-poorts gigabit switches zover in prijs gedaald dat ze binnen het bereik van kleinere software- en designstudio's zijn gekomen. In home-office of hobbyomgevingen kan met behulp van een crosslink tegen minimale kosten van gigabit ethernet geprofiteerd worden. Omdat gigabit ethernet adapters erg betaalbaar zijn geworden is er geen reden meer om géén gigabit ethernet in het workstation te gebruiken.

Helaas zijn er geen goedkope dual Athlon-moederborden met geïntegreerde gigabit ethernet, dus er zal een losse adapter aangeschaft moeten worden. De Intel Pro/1000 MT Desktop Adapter is laag geprijsd en levert de beste prestaties van alle 32-bit PCI gigabit kaarten. De kaart heeft ondersteuning voor 66MHz PCI en dient dus bij voorkeur in één van de twee 66MHz PCI-slots geplaatst te worden. Wie geen behoefte heeft aan gigabit ethernet kan de Pro/1000 MT zonder consequenties uit de configuratie weglaten. Het MSI K7D Master-L moederbord heeft immers al een onboard fast ethernet controller.

FireWire mag niet ontbreken in een modern workstation aangezien snelle randapparatuur zoals externe harde schijven en digitale video camera's bij voorkeur van deze interface gebruikmaakt. De Creative Soundblaster Audigy 2 Platinum eX beschikt via de meegeleverde breakout-box over twee FireWire-poorten. Er hoeft dus geen losse FireWire-adapter aangeschaft te worden.

* USB 2.0-controller: MSI K7D Master-L USB 2.0 PCI-adapter

MSI K7D Master-L USB 2.0-adapter BBGuideEen andere snelle interface voor het aansluiten van externe apparatuur is USB 2.0. In tegenstelling tot nieuwere moederborden is er geen USB 2.0 functionaliteit op de MSI K7D Master-L geïntegreerd. Wel levert MSI een 4-poorts USB 2.0-adapter bij het moederbord. Helaas gaat dit ten koste van een PCI-slot. Aangezien het moederbord al FireWire aanwezig is en het moederbord voorziet in vier USB 1.1-poorten, zal de USB 2.0-adapter in veel gevallen buiten gebruik kunnen worden gelaten.

* Primaire harde schijf: 2x Western Digital Raptor WD360GD 36,7GB - Onbekend

Western Digital Raptor WD360GD BBGuideIn het verleden hebben we het workstation noodgedwongen moeten uitrusten met 7200rpm desktop ATA-harde schijven omdat beter geschikte SCSI-schijven buiten het budget vielen. Western Digital is onlangs begonnen met de levering van de eerste Serial ATA-harde schijf met een toerental van 10.000rpm. Deze Raptor WD360GD heeft dezelfde robuustheid en hoge prestaties als een SCSI-schijf, maar is lager geprijsd en vereist dankzij zijn Serial ATA-interface geen dure SCSI-controller. Ook mooi meegenomen is de lange garantietermijn van vijf jaar. In onze review bewees de Raptor zichzelf als de best presterende 10K harde schijf, die in een RAID 0-array van twee schijven de performance van de snelste 15.000rpm SCSI-schijven ruimschoots kan overtreffen. Twee exemplaren van de Raptor WD360GD vinden daarom hun weg in het workstationsysteem. Met behulp van de Promise FastTrak S150 TX2plus kunnen zij naar wens geconfigureerd worden als prestatieverbeterende RAID 0 of betrouwbaarheids- verhogende RAID 1.

De Western Digital Raptor WD360GD is weliswaar erg snel, zijn opslagcapaciteit van slechts 36,7GB is ook als er twee schijven worden gebruikt aan de krappe kant. Een extra 7200rpm harde schijf voor secundaire storage, bijvoorbeeld de archivering van backups, mp3's en dvd's, is daarom geen verkeerd idee. De twee Serial ATA-poorten op de Promise-controller zijn inmiddels bezet zodat de keuze beperkt blijft tot een schijf met een Parallel ATA-interface. De roundup van high-performance desktop ATA-schijven van vorige maand heeft uitgewezen dat de Maxtor DiamondMax Plus 9 in zijn categorie de beste prestaties levert. De objectieve geluidsproductie van deze schijf is bovendien erg laag, hoewel veel mensen de Seagate Barracuda 7200.7 en Hitachi Deskstar 180GXP gevoelsmatig als stiller ervaren. Wie veel waarde hecht aan een geluidsarm systeem kan ook één van deze schijven overwegen.

In de 7200rpm-klasse hebben de modellen met een capaciteit van 120GB en 160GB momenteel de laagste prijs per gigabyte. Het budget van de werkmachine biedt nog voldoende ruimte voor een riante 160GB schijf, zodat onze keuze uiteindelijk op de DiamondMax Plus 9 met 160GB capaciteit komt te vallen.

De noodzaak en het nut van een DVD-drive behoeft inmiddels geen uitleg meer. In een test van DVD-spelers uit het aprilnummer van c't magazine kwam de LiteOn LTD-166S 16/48-speed drive naar voren als een zeer goed presterend loopwerk met een uitstekende foutcorrectie en een middelmatige geluidsproductie. De CD-Audio grabsnelheid van de LiteOn werd door geen enkele andere drive overtroffen en de DVD-leessnelheid behoorde tot het hoogste niveau. Vanwege zijn goede prestaties en lage prijs wordt ook het workstation voorzien van een LiteOn 16/48 DVD-drive. Een stil alternatief voor de LiteOn LTD-166S is de Sony DDU-1621.

Een DVD-brander is niet alleen bruikbaar voor het maken van video DVD's, het is ook uitermate handig om grote hoeveelheden data uit te wisselen. De 80 minuten CD-R(W) heeft al snel te weinig capaciteit voor grote bestanden zoals videofilms, 3D animaties en Photoshop-documenten op printformaat. De NEC ND-1100A hebben we vanwege zijn prima prestaties en lage prijs al eerder aangeraden in de budget en high-end gamesystemen. Om dezelfde reden krijgt deze zeer betaalbare en goed verkrijgbare DVD+RW-brander een plaatsje in het workstation. Het bijna identieke dual formaat DVD±RW ND-1300A broertje van de ND-1100A laten op de schappen liggen omdat DVD-RW-compatibiliteit naar onze mening geen meerprijs van 80 euro waard is. Het is immers de verwachting dat de breder ondersteunde DVD+RW-standaard op termijn zal zegevieren over DVD-RW.

Door velen dood gewenst, maar nog steeds niet helemaal onmisbaar: voor de zeldzame momenten waarop je een BIOS van flop moet flashen, een kleine file wilt uitwisselen of een driver van diskette moeten installeren is het workstation uitgerust met een 1,44MB floppy drive.

* Behuizing: Chieftec DA-01SL-D (zonder voeding) - Onbekend

Chieftec DA-01SL-D full tower silver BBGuideDe hierboven gekozen hardware vind onderdak in een ruime Chieftec DA-01SL-D full tower behuizing. Dankzij zes externe 5,25" bays, twee externe 3,5" bays en maar liefst zes interne 3,5" drive bays zijn er praktisch onbeperkte mogelijkheden voor toekomstige hardware uitbreidingen. Chieftec maakt betaalbare kasten met een net design, die naast saai gebroken wit ook geleverd kunnen worden in hippere kleurtjes zoals zwart, zilver en paars. Het hier gekozen model is afgewerkt in een chique zilveren kleur en wordt geleverd zonder voeding. De interne bays van de DA-01SL-D zijn dankzij een kliksysteem eenvoudig en snel uitneembaar. Extra ventilators kunnen eveneens middels een schroefloos systeem bevestigd worden.

Chieftec levert voedingen met een vermogen van maximaal 360W bij zijn behuizingen en die kunnen te licht zijn voor onze zware workstationconfiguratie. Vandaar dat we liever zelf een voeding met een groter vermogen uitzoeken. De voedingen van Q-Tec hebben geen bijzondere kwaliteiten, maar zijn wel erg aantrekkelijk geprijsd. De versie met een piekvermogen van 400W krijgt daarom een plekje in het workstation. Wie een absolute topvoeding prefereert, kan de veel duurdere Antec TrueControl 550 of Zalman ZM400A-APF overwegen. Deze voedingen werden als beste getest in een vergelijking door onze collega's van Hardware.Info.

* Monitor: 2x ADI Microscan A715 - Onbekend

ADI Microscan A715 multi-monitor BBGuideOm prettig te werken met workstation applicaties zoals Photoshop, 3D Studio Max, AutoCAD en Premiere is een resolutie van minimaal 1600 bij 1200 pixels gewenst. Toolboxen en meerdere tegelijkertijd geopende projecten nemen veel beeldoppervlak in beslag. De 21 inch CRT is de meest betaalbare oplossing voor hoge beeldresoluties, maar heeft als belangrijke nadelen het grote formaat, hoge gewicht, hoge energieverbruik, de hoge warmtontwikkeling en de matige scherpte. LCD's presteren op al deze fronten beter en hebben enkel een kleinere kijkhoek, mindere kleurweergave en hogere prijs als nadeel. Omdat LCD-monitoren de laatste tijd snel in prijs zijn gedaald en de nadelen voor velen niet in verhouding staan tot de grote praktische voordelen, zal ook het workstation uitgerust worden met LCD-monitoren.

Ondanks een sterke prijsdaling van grotere TFT-LCD's zijn de 20 inch exemplaren met een native resolutie van 1600 bij 1200 pixels nog te duur voor het midrange workstation. Een goedkoper en erg praktisch alternatief is een multi-monitor setup van twee 17 inch LCD's. Door twee schermen op 1280 bij 1024 pixels te gebruiken is de totale pixel-oppervlakte groter dan het geval zou zijn bij één 21 inch CRT. De grotere LCD's met een beelddiagonaal van 18 inch en 19 inch hebben nauwelijks toegevoegde waarde omdat ze vrijwel allemaal een resolutie van 1280 bij 1024 pixels gebruiken.

Het aanbod van 17 inch TFT's is erg groot en het is daarom niet eenvoudig om een keuze te maken. De ADI Microscan A715 is een zeer aantrekkelijk geprijsde monitor met een snel 16ms TFT-panel en een strak zilverkleurig design. De monitor beschikt over een digitale ingang en is uitgerust met ingebouwde speakers, een 2-poorts USB-hub en een in de voet geïntegreerde voeding. In een massatest van 17" LCD's uit het juninummer van PCM leverde de ADI Microscan A715 goede prestaties in zijn prijsklasse. De goede resultaten werden bevestigd in een vergelijkingstest van 16ms LCD's uit het laatste nummer van c't magazine, waarin de A715 naar voren kwam als een monitor met een goede beeldkwaliteit indien digitaal aangesloten. Dit is precies wat we van plan zijn met de twee DVI-uitgangen op de 3Dlabs Wildcat VP560.

Een pluspunt van de Microscan A715 is de uitstekende pixelgarantie van ADI. Tot één maand na factuurdatum geeft ADI een pixel-perfect garantie op de A715. Vanwege al deze eigenschappen is de ADI Microscan A715 momenteel erg populair onder de bezoekers van Tweakers.net. Voor ons is het reden om twee exemplaren toe te voegen aan de workstationconfiguratie.

* Speakerset: Logitech Z-560 - Onbekend

Logitech Z-560 BBGuideHet nut van een 4.1 of 5.1 multimedia speakerset bij een workstation is discutabel aangezien er in kantooromgevingen vaak geen plaats voor is en er in studio-omgevingen superieure HiFi- of PA-speakers gebruikt zullen worden. Voor de personen die hun systeem niet aansluiten op een HiFi- of PA-set en toch een aardige geluidskwaliteit willen beleven, is de Logitech Z-560 een aanrader. De prestaties van de Z-560 bevinden zich niet op hetzelfde niveau als de Creative Labs Megaworks 5.1, maar de Logitech set heeft wel een aantrekkelijker prijs/kwaliteit-verhouding.

Vergelijkingstest high-end 4.1 en 5.1 speakersets

* Toetsenbord: Microsoft Natural MultiMedia Keyboard (OEM) - Onbekend

Microsoft Natural Multimedia Keyboard BBGuideEen aangenaam en ergonomisch toetsenbord is van groot belang voor power users die dagelijks acht uur of meer achter hun workstation spenderen. RSI-klachten vinden hun oorsprong vrijwel altijd in een slecht toetsenbord, slechte muis en een slechte zithouding. Aangezien veel power users de kunst van het tienvingerig typen beheersen, gaat onze voorkeur uit naar een exemplaar met een ergonomische gespleten layout.

In de vorige edities van de Best Buy Guide werd het workstation voorzien van de populaire Microsoft Natural Keyboard Pro. Inmiddels is dit toetsenbord opgevolgd door de Natural MultiMedia Keyboard, die een minder luidruchtige en blikkerige aanslag heeft dan zijn voorganger, en door zijn plattere vorm minder vermoeiend is voor de polsen. Het grote arsenaal multimediaknoppen en de grote, snel bereikbare ctrl-, alt-, windows- en spatieknoppen zijn gebleven. Nadelen zijn de afwijkende plaatsing van het home-pagedown-eiland en het ontbreken van een USB-hub. Voor mensen die niet gewend zijn aan de nieuwe layout zal dit toetsenbord dus enige gewenning vergen. Overigens zijn veel toetsenbord tegenwoordig uitgerust met een 'afwijkende' layout van de home-pagedown-knoppen. Bij de ergonomisch gevormde Logitech Cordless Desktop Pro is dit bijvoorbeeld ook het geval.

Vanwege zijn prettige aanslag en aantrekkelijke prijs valt onze keuze op de Natural MultiMedia Keyboard OEM. De bulkversie heeft als bonus een 'gratis' Wheel Mouse Optical en heeft een grijs/witte in plaats van blauw/witte kleurstelling. Vanzelfsprekend is de keuze van het optimale toetsenbord een sterk persoonlijke aangelegenheid. We adviseren dan ook om het toetsenbord in de winkel uit te proberen.

* Muis: Logitech MX 500 Optical Mouse - Onbekend

Logitech MX 500 muis BBGuide De Logitech MX 500 wordt algemeen beschouwd als de beste muis van dit moment. De MX 500 heeft een uitstekende ergonomie en een hoge precisie. Power users zullen waardering hebben voor het grote aantal extra knoppen, waarmee functies zoals back, forward, dubbelklikken en 'alt-tab' uitgevoerd kunnen worden. Wie liever een draadloze muis heeft en geen bezwaar heeft tegen een hoger gewicht, kan de duurdere Logitech MX 700 overwegen. Ook hier geldt dat de zoektocht naar de perfecte muis een persoonlijke aangelegenheid is. Voer daarom eerst een test uit voordat je tot aanschaf over gaat. Ook zouden we willen wijzen op de voordelen van het gecombineerde gebruik van een trackball en muis, wat een goede methode is om RSI-verschijnselen te bestrijden.

deze link in je pricewatch winkelmand te plaatsen. De bestaande inhoud van je winkelmand wordt hierbij overschreven.

Bestel hier de compleet geassembleerde configuratie bij Salland Automatisering.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee