Door Redactie Tweakers

Tweakers.net Best Buy Guide: editie juni 2003

High-end gamesysteem

Het high-end gamesysteem is vanzelf sprekend bedoeld voor de die-hard gamer. Eentje die liever geen concessies wenst te doen aan de prestaties, kwaliteit en spelbeleving en verder daarvoor ook nog de nodige euro's te besteden heeft. Waar we eerder de grens legden bij vijfentwintighonderd euro, hebben we de lat toch wat lager gezet en mag een high-end gamesysteem nu niet meer dan tweeduizend euro gaan kosten. Hierdoor zal er niet meer puur voor de prestatie alleen worden gekozen, maar worden vooral die producten uitgekozen die goede prestaties combineren met een aantrekkelijk prijskaartje.

* Processor: Intel Pentium 4 2,8Ghz (800Mhz FSB, Boxed) - Onbekend

Pentium 4 BBGuideHadden we in de vorige editie nog een 3,06GHz Pentium 4, kiezen we nu voor een 2,8GHz Pentium 4-variant. Zeker nu deze ook HTT heeft, zijn we van mening dat deze processor de beste prijs-kwaliteitverhouding heeft. De 3,0GHz Pentium 4 kunnen we helaas niet selecteren, aangezien het budget dat niet toelaat, om over de binnenkort te introduceren 3,2GHz Pentium 4 maar te zwijgen. De keus zal voorlopig ook niet op een AMD-processor gaan vallen, omdat de huidige AMD-processors voorlopig het HTT-geweld van Intel niet kunnen bijbenen.

Pentium 4 800MHz FSB processors getest @ THG

* Moederbord: Asus P4P800 (Audio + GLAN + SATA RAID) - Onbekend

Asus P4P800 (BBGuide)Bij moederborden draait het om twee dingen: chipsets en features. Zo biedt dit moederbord met i865-chipset de prestaties en is een Asus-moederbord zoals altijd volgepropt met features. Zo voorziet dit moederbord je onder andere van onboard 5.1 audio, GLAN en SATA RAID. Als je hier niet genoeg aan hebt zijn er ook nog vijf PCI-sloten, acht USB 2.0-poorten en een AGP 8x-slot aanwezig. Ook biedt Asus de mogelijkheid om PAT aan te zetten - iets wat eigenlijk alleen is voorbestemd aan de i875-chipset - waardoor voor ons de keuze voor een moederbord met een i875-chipset ook wegvalt. Kortom, alle features en prestaties om de high-end gamer aan zijn trekken te laten komen.

AnandTech test 20 Intel 865PE en 875P moederborden

* CPU koeling: Intel Boxed koeler

Intel Boxed Cooler BBGuideVoor het doel van ons systeem voldoet de bij de Intel Pentium 4 geleverde koeler prima. Mits je het high-end gamesysteem niet wil overclocken is verder kijken naar een andere koeler dus overbodig.

* Geheugen: A-Merk 512MB PC3200 DDR SDRAM - Onbekend

DDR geheugenreep BBGuideMet de introductie van het 800MHz FSB - of door Intel QSB 800 genoemd - kunnen we nu ook de keus maken uit PC3200-geheugen. Aangezien er gebruik wordt gemaakt van dual-channel op het moederbord, kiezen we voor twee 256MB-geheugenmodules. Hiervoor werpen we eerst een blik naar de moederbordspecificaties om na te gaan welk geheugenmerk vereist is, en daar blijkt gelukkig dat er niet al te veel beperkingen zijn opgelegd qua geheugen. Vandaar dat we toch met een schuin oog naar ons besteedbaar budget kijken en gaan voor een reepje TwinMOS-geheugen.

TwinMOS PC3200 Dual Channel DDR geheugenreview

*Videokaart: ATi Radeon 9700 Pro - Onbekend

Radeon 9700 Pro BBGuideAls hardcore gamer wil je je niet vergalopperen aan je ververssnelheden en beeldkwaliteit. Omdat het budget ook in de gaten moet worden gehouden blijven we voorlopig bij de keuze om te kiezen voor de ATi Radeon 9700 Pro, daar de prijs van de 9800 Pro nog niet opweegt tegen de verbeterde prestaties en je bij bepaalde monitoren niets aan de extra meerwaarde hebt op een resolutie van 1600x1200. Voor meer specificaties van de ATi 9700 Pro verwijzen we je naar deze link.

ATi Radeon 9700: Nieuwe koning in 'Land der Pixels'
ATi brengt Radeon 9800 Pro uit: de reviews zijn lovend

* Geluidskaart: Creative Soundblaster Audigy 2 - Onbekend

Creative Audigy BBGuideWat naast de kwaliteit van het geluid belangrijk is, is dat de geluidskaart weinig CPU-load naar zich toe trekt. We kiezen daarom voor de Creative Soundblaster Audigy 2. Uit een aantal tests is gebleken dat de Audigy 2-chipset hierin bijvoorbeeld de nForce2-chip de baas kan. Verder wordt de weergave van 24bits geluid op 96kHz geprezen.

Bespreking Creative Audigy 2 geluidskaart
Geluidskwaliteit Audigy 2 en nForce2 onderzocht

* IDE RAID controller: onboard RAID controller

Asus P4P800 (BBGuide)Als wij het Asus-moederbord aan een nadere blik onderwerpen treffen wij al een onboard RAID controller aan, geschikt voor RAID 0 onder WindowsXP. Dat wij dus niet verder hoeven te kijken naar een losse IDE RAID controller zou een zeer logische conclusietrekking kunnen zijn.

* Netwerkkaart: onboard ethernet controller

Asus P4P800 (BBGuide)Het Asus mammaplankje is onboard al voorzien van een ethernetcontroller, welke in dit geval zelfs geschikt is voor een snelheid van 1000Mbps. Verder kijken naar een losse netwerkkaart is dus geheel overbodig.

* Harde schijf: Maxtor 80GB (DiamondMax plus9, 7200rpm, FDB) - Onbekend

HDD BBGuideHet verschil tussen de verschillende 8Mb-harde schijven is niet overdreven groot, maar zoals zoals ons eigen review al aantoont, is de keuze voor een desktop simpel. Maxtor, Maxtor en nog eens Maxtor. In dit geval kwam de DiamondMax Plus 9 van 80Gb als beste uit de test en net zoals de vorige keer kiezen we voor een 80Gb-versie. Ook tweemaal, want het Asus-moederbord heeft de beschikking over een onboard RAID-controller, welke weliswaar alleen onder WindowsXP zal gaan werken. Verder kiezen we voorlopig nog niet voor Serial ATA, omdat dit nog geen noemenswaardige verbeteringen oplevert.

Voor de prijs hoef je tegenwoordig geen CD / DVD-ROM drive achterwege te laten. LiteOn heeft een naam als het om een knappe prijs-kwaliteitverhouding gaat.

Nu de DVD-branders een beetje betaalbaar beginnen te worden, wordt het hoog tijd dat de die hard gamer er ook maar eens eentje gaat installeren. NEC komt wat prijs absoluut als beste uit de bus en de prestaties lijken ook dik in orde te zijn met een brandsnelheid oplopend van 2,4x (+RW), 4x (+R), 10x (CD-RW) tot 16x (CD-R). Verder kan met behulp van een flash-upgrade de brander waarschijnlijk worden opgewaardeerd naar het duurdere broertje ND-1300. Hierdoor kan men ook op DVD-R schijfjes data vastleggen.

Ook deze keer wordt er weer een floppydrive in het high-end gamesysteem gepropt. Door veel mensen verguist, desondanks bij enkele belangrijke handelingen nog steeds een must. Voor de prijs hoeven we deze niet weg te laten, maar als je het diskettestation toch naar de jachtvelden stuurt, is misschien een Sweex Memorypen 32MB een goed alternatief.

* Behuizing: AOpen H600A 300 Watt - Onbekend

AOpen H600a (BBGuide 80*69) Fabrikanten van behuizingen steken tegenwoordig veel moeite om hun kast in het oog te laten springen, dit tot ergernis van sommigen, terwijl anderen niet genoeg kunnen krijgen van al die blitse designs. We kiezen voor dit systeem voor een no-nonsense kast met weinig franjes, maar wel met een voeding met genoeg vermogen om je hele systeem van prik te voorzien.

AOpen H600A midi-tower pc case review

* Monitor: Acer AL707 17" - Onbekend

Acer AL707 17 Echt gamen doe je op een 19"-scherm of groter, dat weet iedereen wel. Dat gamen inmiddels ook op een TFT-monitor kan zonder last te krijgen van tearing, ghosting of een te donker scherm is wat minder bekend. Vandaar dat we ditmaal de keus hebben laten vallen op een LCD-scherm dat qua prijs en prestaties nauwelijks nog verschilt van een CRT-scherm. Dankzij het 17"-formaat heb je een effectieve resolutie van 1280x1024 ter beschikking, wat momenteel meer dan voldoende is om te gamen. Met een beeldcontrastratio van 300:1, een response time van 20ms en een superieur design is de Acer AL707 een absolute topper. Een nadeel zou kunnen zijn, dat er geen gebruik kan worden gemaakt van een DVI-connector, omdat de monitor wordt verbonden met de aloude VGA-connector.

GoT-Topic: TFT/Gamen - The 5th Episode

* Speakerset: Logitech Z 560 - Onbekend

Logitech Z-560 BBGuideVoor een optimale game experience is een goede geluidsweergave minstens zo belangrijk als superhoge framerates. De speakerset is eindverantwoordelijke voor de productie van een aangenaam geluid en speelt daarbij een belangrijkere rol dan de geluidskaart. Qua prestaties is de Creative Labs Megaworks 5.1 met THX-stempel de betere, maar wat betreft de prestatie/kwaliteit-verhouding bestaat er slechts één keuze. De Logitech Z 560 THX komt qua prestaties dicht in de buurt van de Creative speakerset, maar is ongeveer twintig euro goedkoper. Dat komt net van pas om binnen ons budget te blijven. Verder heeft de Logitech niet de beschikking over een center-speaker, een gemis waarover de meningen verschillen, zie THG en Hardware.info.

Vergelijkingstest high-end 4.1 en 5.1 speakersets

* Toetsenbord: Logitech Internet Navigator - Onbekend

Logitech Internet Navigator BBGEen goed toetsenbord is voor een prettige game-ervaring van levensbelang. We kiezen in deze editie van de Best Buy Guide wederom voor een Logitech Internet Navigator toetsenbord. Dankzij het Zero-Degree Tilt-ontwerp is dit toetsenbord ultradun, en nog fijner om mee te werken.

* Muis: Logitech MX 700 Cordless Mouse - Onbekend

Logitech MX 700 Cordless Mouse BBGDe muis is de primaire interface waarmee de meeste games worden bestuurd. Een muis met een hoge precisie is hierbij vereist. De muis met of zonder staart-discussie is er eentje die nog steeds in alle hevigheid gaande is tussen de gamers. Voor de gamers met een voorkeur voor een muis met staart raden wij de Logitech MX500 aan. Wij kiezen in dit systeem echter voor de koordloze Logitech MX700 Cordless Mouse. Deze muis heeft naast alle features van de MX 500 ook nog eens een soort van dockingstation, waarin je muis opgeladen kan worden en het blijven verwisselen van de batterijen in je muis tot het verleden behoord. Ook beschikt deze muis over een nog hogere precisie, nu wordt 8000 maal per seconde een "foto" doorgestuurd naar je pc.

Logitech MX700 Cordless Optical Mouse review

Totaal: € 0,-

ProductPrijs
ProcessorIntel Pentium 4 2,8Ghz (800Mhz FSB, Boxed)€ 298,-
MoederbordAsus P4P800 (Audio + GLAN + SATA RAID)€ 128,-
Geheugen2x A-Merk 256MB PC3200 DDR SDRAM€ 76,-
VideokaartATi Radeon 9700 Pro€ 299,-
GeluidskaartCreative Soundblaster Audigy 2€ 81,-
Harde schijf2x Maxtor DiamondMax Plus9 80GB € 168,-
CD / DVD-ROM driveLiteOn DVD 16/48 (Retail)€ 35,-
DVD branderNEC ND-1100A DVD+RW+R€ 159,-
FloppydriveSamsung€ 8,-
BehuizingAOpen H600A 300 Watt€ 74,-
MonitorAcer AL707 17"€ 358,-
SpeakersetLogitech Z 560€ 224,-
ToetsenbordLogitech Internet Navigator€ 29,-
MuisLogitech MX 700 Cordless Mouse€ 59,-
Totaal€ 1996,-

De goedkoopste leveranciers van het high-end gamesysteem kunnen opgezocht worden door de bovenstaande configuratie via deze link in je pricewatch winkelmand te plaatsen. De bestaande inhoud van je winkelmand wordt hierbij overgeschreven. De prijs die in de tabel wordt vermeld, is de totaalprijs ten tijde van de samenstelling van deze configuratie. De huidige prijs kun je linksboven de tabel vinden.

Bestel hier de compleet geassembleerde configuratie bij Salland Automatisering.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee