Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Android 5.0 op de M8, G3 en S5

Wat brengt Lollipop voor deze toestellen?

Inleiding

Mensen met een Nexus-telefoon of -tablet kunnen al sinds afgelopen november met Android Lollipop aan de slag. Het overgrote deel van de Android-gebruikers moet echter langer wachten, omdat de fabrikanten van hun telefoons de software nog moeten aanpassen. Dit keer gaat dat in de meeste gevallen tamelijk vlot; nog voor het eind van het jaar verschenen al de eerste testversies van onder andere Motorola, Samsung, HTC en LG, en inmiddels zijn er voor een aantal telefoons ook al officiële firmwareversies beschikbaar.

Google deed een hoop beloften bij de introductie van Lollipop, niet alleen over het uiterlijk, maar ook over de prestaties. Voor ons is dat reden genoeg om een aantal recente telefoons, de HTC One M8, de Galaxy S5 en de LG G3, van hun Lollipop-update te voorzien en aan het testen te slaan. Wat hebben de fabrikanten overgelaten van Googles Material Design, in hoeverre heeft de nieuwe ART-runtime tot gevolg dat de toestellen sneller zijn en wat zijn de gevolgen voor de accuduur? De antwoorden op die vragen vind je op de volgende pagina's.

HTC One M8

HTC deed kort na de introductie van Lollipop de belofte dat de HTC One M7 en M8 binnen negentig dagen na het vrijgeven van de broncode door Google een update zouden krijgen. In Nederland heeft de fabrikant dat in ieder geval gehaald, want op 28 januari kwamen de eerste berichten binnen van mensen die een ota-update aangeboden kregen.

De nieuwe firmware is gebaseerd op Android 5.0.1 en heeft daarbovenop versie 6.0 van HTC's eigen Sense-software draaien. HTC heeft deze kans dus niet aangegrepen om zijn eigen platform ook van een update te voorzien, dat zal pas gebeuren bij de opvolger van de M8, die op 1 maart wordt aangekondigd. Dat betekent niet dat HTC niets aangepast heeft; her en der is het uiterlijk van Sense bijgeschaafd om het beter aan te laten sluiten bij het nieuwe uiterlijk van Android Lollipop.

Dat begint bij de notificaties. Lollipop introduceert ondersteuning voor notificaties op het lockscreen en notificaties die als pop-up aan de bovenrand van het scherm verschijnen. HTC heeft die functionaliteit vrij integraal overgenomen. Dat heeft het niet gedaan met Googles eigen 'priority notifications', de naam die het aan zijn implementatie van een 'do not disturb'-modus heeft gegeven. HTC had die al ingebouwd in Sense, en houdt grotendeels zijn eigen implementatie aan. Dat betekent dat je de modus activeert vanuit het notificatiemenu en niet via de volumeregelaar. Duik je het optiemenu in, dan vind je daar wel instellingen die Google Lollipop heeft geïntroduceerd.

Het notificatiemenu met quick toggles is nu ook meer in lijn met dat van stock Android. Dat betekent dat je door één keer van boven naar beneden te vegen alleen de notificaties ziet en door nog een keer te vegen het menu met toggles. HTC houdt daarbij wel vast aan zijn eigen grid van drie kolommen en het is nog steeds mogelijk om zelf te bepalen welke opties hier getoond worden. Dat kan bij Googles versie van Android helaas niet. Een quick toggle om de led-flitser in te zetten als zaklamp heeft HTC niet overgenomen van stock Lollipop en dat vinden we jammer.

Wat evenmin overgenomen is, is de mogelijkheid om verschillende gebruikersaccounts en een gastaccount toe te voegen. We denken dat dit een feature is die niet enorm veel gebruikt wordt, maar voor mensen met kinderen kan het handig zijn om een los account te maken met een paar spelletjes. Gelukkig heeft HTC hier de Kids Mode voor. Tot slot heeft HTC wel het idee van 'Trust agents' overgenomen. Dat betekent dat je het lockscreen kunt omzeilen als je op een bepaalde locatie bent (Trusted Places), als je met een bepaald bluetoothapparaat verbonden bent (Trusted Devices) of als je gezicht herkend wordt (Trusted Face).

Het mooie aan Sense 6 is dat veel van de designprincipes goed aansluiten bij het Material Design dat Google met Lollipop introduceerde. De apps die HTC zelf meelevert, vallen daardoor niet uit te toon, al zijn er heus nog wel wat verschillen in stijl te ontdekken. Dat zal met Sense 7 waarschijnlijk verder naar elkaar toe groeien.

Prestaties en bugs

Het lijkt erop dat HTC hard heeft moeten doorwerken om de update snel de deur uit te krijgen, misschien wel iets te hard. Er zijn namelijk nog wel wat kleine probleempjes te ontdekken in de update. Dat loopt van slechte vertalingen - 'gratis ram' als vertaling van 'free ram' - tot bugs die storender zijn. Zo klagen mensen in het HTC One M8-topic op GoT over problemen met de wifi-snelheid, accuduur en notificaties op het lockscreen die niet te verwijderen zijn.

Wij hebben die problemen op de redactie niet kunnen reproduceren. Dat kan ermee te maken hebben dat we geen ota-update gedaan hebben, maar de firmware in zijn geheel geflashed hebben en daarna een factory reset hebben gedaan. Gekke bugs zijn we vervolgens niet tegengekomen, maar de berichten over verminderde accuduur kunnen we voor een deel onderschrijven. Meer daarover later in dit artikel.

Over de snelheid van de interface en software kunnen we kort zijn; die lijkt niet veranderd ten opzichte van de HTC One M8 en in onze ogen was dat ook niet nodig. Dankzij de nieuwe ART-runtime moeten apps wel wat sneller werken en starten.

Samsung Galaxy S5

Waar Samsung vroeger bekendstond als een bedrijf dat niet veel gaf om software-updates van zijn telefoons, is dat tegenwoordig niet meer van toepassing. De updates verschijnen relatief snel nadat Google nieuwe versies van Android vrijgeeft en de ondersteuning loopt tamelijk lang door. Zo krijgt de Galaxy S4, een telefoon van bijna twee jaar oud, ook gewoon een Lollipop-update.

Wat bij de Lollipop-update voor de Galaxy S5 eerst opvalt, is dat Samsung de interface een stuk lichter gemaakt heeft, net als Google deed bij de standaardversie van Lollipop. Dat betekent vooral dat bijna elk scherm of bijna elke app met een zwarte achtergrond nu een lichte achtergrond heeft. Wij vinden het een verbetering; het heeft tot gevolg dat de interface frisser en moderner oogt. Al dat zwart had echter wel een reden; het moest het amoled-scherm minder belasten en zo de accuduur verbeteren. Hoewel de S5 bij intensief gebruik volgens onze tests nu wat langer meegaat, zou het goed kunnen dat als je voorheen veel van die apps met een zwarte achtergrond gebruikte, de accu het nu net wat zwaarder krijgt.

Samsung heeft een deel van de belangrijke wijzingen uit Lollipop overgenomen, zoals notificaties op het lockscreen en notificaties die als pop-up aan de bovenrand van het scherm verschijnen. De fabrikant houdt vast aan zijn eigen indeling van het notificatiemenu, met een horizontaal scrollende balk met quick toggles, en dus niet Googles nieuwe ontwerp met verschillende rijen van die toggles onder elkaar. Ook Samsung heeft de toggle om de led-flitser als zaklamp in te zetten helaas niet overgenomen.

Bij Googles nieuwe priority-modus heeft Samsung een deel van de mogelijkheden overgeheveld naar de update van de Galaxy S5. Zo is het nu net als op stock Android mogelijk om te kiezen tussen geen notificaties, alleen priority-notificaties of alle notificaties. De regeling daarvoor zit echter niet onder de volumeknop, maar werkt via de quick toggles in het notificatiemenu. Deze manier om notificaties te beheren wijkt flink af van hoe het werkte op KitKat en uit het forumtopic over de S5 blijkt dat lang niet iedereen het een verbetering vindt.

Op het gebied van beveiliging is Samsung evengoed selectief geweest met het overnemen van nieuwe features. Zo is Smart Lock aanwezig, waarmee je het lockscreen kunt omzeilen als je op een bepaalde locatie bent of verbonden bent met een vooraf goedgekeurd bluetooth-apparaat. De mogelijkheid om het lockscreen te omzeilen als je gezicht herkend wordt op de frontcamera is er dan weer niet. Evenmin is het mogelijk om apps te 'pinnen', zodat ze altijd op de voorgrond blijven en niet afgesloten kunnen worden. De mogelijkheid om verschillende accounts in te stellen ontbreekt eveneens.

Prestaties en bugs

Net als bij de HTC One M8 zien we bij de Galaxy S5 dat niet alle gebruikers even tevreden zijn met de update. Er zouden problemen zijn met de snelheid en de stabiliteit. Hoewel dat niet mag voorkomen, denken we dat het ligt aan het feit dat de meeste mensen de update over-the-air installeren en al hun gegevens en apps behouden. Wij hebben de update op diezelfde manier geïnstalleerd en vervolgens een factory reset gedaan, en zijn verder geen gekke bugs tegengekomen.

Wat we wel opmerkten is dat de software een stukje vlotter en vloeiender lijkt te werken dan KitKat. Dat zou het gevolg kunnen zijn van de verbeterde runtime in Android Lollipop, ART. Daar wijzen de benchmarks verderop in dit artikel ook op.

LG G3

LG was er als de kippen bij met zijn update naar Android Lollipop. Al op 9 november kwam het bericht naar buiten dat de Zuid-Koreaanse fabrikant begon met de uitrol van de update naar zijn G3-telefoon. Dat was aanvankelijk alleen in Polen, maar andere landen volgden spoedig.

Als we naar de interface kijken is wel duidelijk waardoor LG zo snel met de update kon komen; er is namelijk niet bijster veel aangepast ten opzichte van de KitKat-software waarmee de G3 uitgeleverd werd. Visueel is bijna alles bij het oude gebleven; we zien dus geen vernieuwd notificatiemenu, zoals bij HTC, en geen nieuwe kleurstellingen, zoals bij Samsung. Wel is er nu wat transparantie toegepast op het notificatiescherm.

Functioneel gezien heeft LG echter bijna alle grote features uit de stock-versie van Lollipop overgenomen. Zo is er op beveiligingsvlak ondersteuning voor Screen Pinning en Trusted Faces, Places en Devices. Daarnaast is LG de enige van de drie fabrikanten die Googles Priority-modus helemaal heeft overgenomen, inclusief het nieuwe menu dat je oproept met de volumeknoppen. Verder is er natuurlijk ondersteuning voor de nieuwe heads-up-notificaties boven aan het scherm en de weergave van notificaties op het lockscreen.

Ook het multitaskingmenu is nu in de stijl van Googles Lollipop-versie, met een carrousel van thumbnails waar doorheen gescrolld kan worden. De G3 heeft met Lollipop in dat overzicht een extra knop om via het Dual Window-systeem apps naast elkaar te draaien. De mogelijkheid om een Gast-account toe te voegen was er al op de G3, maar met deze update is de functionaliteit gebaseerd op Googles useraccount-systeem. Daardoor kun je niet enkel een Gast-account toevoegen, maar ook volwaardige extra gebruikersaccounts.

Prestaties en bugs

Toen we de G3 in de afgelopen zomer reviewden, viel op dat de prestaties achterbleven bij die van andere topmodellen. Dat kwam natuurlijk door het feit dat de G3 als enige een quad-hd-scherm had en geen full-hd-scherm. Dat betekent dat er meer pixels berekend moeten worden bij het opbouwen van het beeld en dat trekt een zware wissel op de processor.

Hoewel we de G3 in het dagelijks gebruik nog steeds niet zo rap vinden als de Galaxy S5 of One M8, lijkt de update naar Lollipop goed geweest te zijn voor de prestaties. Het navigeren door de interface lijkt wat soepeler te gaan, met minder haperingen. Zaken als het openen van het notificatiemenu of het app-overzicht, dingen die voorheen wel eens gepaard gingen met wat gestotter, gaan nu vloeiender.

Ook bij de G3 raden we aan om een factoryreset te doen na de update. Veel problemen die mensen ondervinden lijken daarna opgelost te zijn.

Benchmarks

Onder de motorkap is Android Lollipop een forse update. Met Lollipop zegt Google de Dalvik Virtual Machine vaarwel. Deze werd vanaf de eerste Android-versie gebruikt voor het draaien van Android-apps, waarvan het overgrote deel in Java geschreven is. Deze just in time compiler heeft plaats gemaakt voor Android Runtime, of ART, dat gebruikmaakt van ahead of time compiling. In de praktijk betekent het dat de Java-code bij het installeren van apps gecompileerd wordt en niet als de app gestart wordt, waardoor apps sneller moeten werken.

Daarnaast is de garbage collection volgens Google sterk verbeterd. Niet alleen wordt er efficiënter met geheugen omgesprongen, maar als ongebruikt geheugen verzameld en vrijgegeven wordt, heeft dit volgens Google minder invloed op de algehele prestaties van de telefoon of tablet. Minder plotselinge haperingen dus.

Om de effecten hiervan te bekijken hebben we enkele benchmarks gedraaid die de soc van de verschillende telefoons belast. Overigens is het goed om te weten dat al deze telefoons dezelfde soc gebruiken, de Snapdragon 801, maar omdat ze anders met de warmteontwikkeling omspringen, zal deze chip niet bij elk toestel precies hetzelfde presteren.

Cpu-tests

AndEBench - native
TelefoonOSIteraties per seconde, hoger is beter
Samsung Galaxy S5 Android 5.0.1
*********
19277
LG G3 Android 5.0.1
********
17904
HTC One M8 Android 5.0.1
********
17702
HTC One M8 Android 4.4.2
********
17675
Samsung Galaxy S5 Android 4.4.2
********
17578
LG G3 Android 4.4.2
*******
16507
AndEBench - Java
TelefoonOSIteraties per seconde, hoger is beter
Samsung Galaxy S5 Android 5.0.1
*********
1355
LG G3 Android 5.0.1
********
1324
HTC One M8 Android 5.0.1
********
1248
Samsung Galaxy S5 Android 4.4.2
*****
743
HTC One M8 Android 4.4.2
*****
740
LG G3 Android 4.4.2
****
568

Met AndEBench kunnen we de processorkernen in de telefoons op twee manieren belasten: door het draaien van native code en door het uitvoeren van Java-code. In het eerste geval zien we niet veel grote verschillen tussen de softwareversies. De LG G3 en Galaxy S5 maken wellicht een sprong, maar de onderlinge verschillen zijn klein.

Dat kunnen we niet zeggen van de Java-tests en dat komt natuurlijk door de nieuwe ART-runtime. Deze zorgt ervoor dat Java-code veel sneller uitgevoerd kan worden en dat is heel duidelijk terug te zien in de scores. Weet wel dat dit een synthetische test is, puur gericht op het doen van berekeningen. Hoewel apps profiteren van ART, zullen de verbeteringen waarschijnlijk niet zo groot zijn als in deze test. Dat komt doordat de snelheid van apps ook afhankelijk is van bijvoorbeeld geheugenprestaties, de snelheid van het opslaggeheugen en de netwerkverbinding.

GeekBench - multicore
TelefoonOSIn punten, hoger is beter
Samsung Galaxy S5 Android 5.0.1
*********
3159
HTC One M8 Android 5.0.1
********
3000
HTC One M8 Android 4.4.2
********
2895
LG G3 (Lollipop) Android 5.0.1
********
2875
Samsung Galaxy S5 Android 4.4.2
*******
2735
LG G3 Android 4.4.2
*******
2423

In GeekBench, waarin behalve naar pure rekenkracht ook naar de prestaties van de geheugenbus en specifieke rekentaken als encryptie wordt gekeken, zien we eveneens dat de Lollipop-update bij alle toestellen een verbetering in de prestaties oplevert.

Grafische tests

GFXBench T-Rex HD - offscreen
TelefoonOSFramerate in fps, hoger is beter
HTC One M8 Android 4.4.2
*********
28,0
Samsung Galaxy S5 Android 4.4.2
*********
28,0
LG G3 Android 4.4.2
********
27,3
Samsung Galaxy S5 Android 5.0.1
********
27,0
HTC One M8 Android 5.0.1
********
27,0
LG G3 Android 5.0.1
********
26,0
GFXBench Manhattan - offscreen
TelefoonOSFramerate in fps, hoger is beter
Samsung Galaxy S5 Android 5.0.1
*********
12,0
Samsung Galaxy S5 Android 4.4.2
*********
12,0
HTC One M8 Android 4.4.2
*********
12,0
HTC One M8 Android 5.0.1
*********
12,0
LG G3 Android 4.4.2
********
11,1
LG G3 Android 5.0.1
*******
10,0
3DMark - Ice Storm Unlimited
TelefoonOSIn punten, hoger is beter
HTC One M8 Android 5.0.1
*********
19841
Samsung Galaxy S5 Android 5.0.1
********
19620
HTC One M8 Android 4.4.2
********
19272
Samsung Galaxy S5 Android 4.4.2
********
18278
LG G3 Android 5.0.1
*******
16801
LG G3 Android 4.4.2
*******
15614

Als we naar de grafische prestaties kijken, is het een gemengd verhaal. Bij pure gpu-tests zien we geen verbeteringen en de G3 toont de grootste dip. Het gaat echter om verschillen van maximaal 1 frame per seconde, waar je in de praktijk niets van zult merken. In de benchmark 3DMark, die niet alleen naar de gpu kijkt maar ook cpu-prestaties meeneemt, weten alle toestellen het beter te doen.

Accutests

De voornaamste klacht over de updates, afgaande op de discussies op GoT, ging over de accuduur. Over elk toestel lazen we berichten van sommige gebruikers dat de accuduur na de update significant minder bleek. Zoals we eerder al aanstipten ligt dit in de meeste gevallen aan een bug als gevolg van de ota-update en zou dit na een factory reset niet meer mogen voorkomen. Uit onze accutests blijkt echter dat de update bij één toestel echt tot een terugloop in accuduur heeft geleid.

Accuduur bij webbrowsen (helderheid @ 250cd/m²)
TelefoonOSIn minuten, hoger is beter
HTC One M8 Android 4.4.2
*********
7u47m
HTC One M8 Android 5.0.1
********
7u10m
Samsung Galaxy S5 Android 5.0.1
*******
6u25m
LG G3 Android 5.0.1
*******
6u16m
LG G3 Android 4.4.2
*******
6u7m
Samsung Galaxy S5 Android 4.4.2
******
5u27m

Dat toestel is de HTC One M8. We hebben onze webbrowsetest meer dan eens gedraaid, maar telkens eindigde de M8 met de Lollipop-update een halfuur achter de score die met de vorige firmware was gezet. Waar dat aan ligt kunnen we niet met zekerheid zeggen. Wellicht is de processor wat agressiever afgesteld, waardoor de kloksnelheid gemiddeld gezien wat hoger ligt.

Ook interessant is dat zowel de LG G3 als de Galaxy S5 juist langer meegaat nadat hij van een update naar Android 5 is voorzien. Het verschil bij de S5 is zelfs een uur.

Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m²)
TelefoonOSIn minuten, hoger is beter
Samsung Galaxy S5 Android 5.0.1
*********
13u48m
Samsung Galaxy S5 Android 4.4.2
********
13u46m
HTC One M8 Android 4.4.2
******
9u36m
HTC One M8 Android 5.0.1
******
9u32m
LG G3 (Lollipop) Android 5.0.1
****
7u14m
LG G3 Android 4.4.2
****
6u20m

Op de accuduur bij videokijken heeft de Android 5-update niet veel invloed. De LG G3 gaat er relatief gezien nog het meest op vooruit, maar de scores van de HTC One M8 en de Galaxy S5 blijven vrijwel hetzelfde.

Tot slot

HTC, Samsung en LG waren er alle drie behoorlijk vlot bij met hun updates, en daar worden we blij van. Googles inspanningen om het upgraden naar nieuwe Android-versies makkelijk te maken voor fabrikanten werpt duidelijk zijn vruchten af. Daar moeten we wel bij opmerken dat niet elke fabrikant hetzelfde aantal features overneemt van de stock versie van Android en ook de mate waarin visueel wijzigingen worden overgenomen verschilt. Zo doet LG's update weinig met het uiterlijk, terwijl die van Samsung daar veel meer mee doet. Onder de motorkap is het echter omgekeerd; daar lijkt LG het meeste werk verzet te hebben.

In onze accutests laat zowel LG als Samsung verbeteringen zien, en dat is voor gebruikers van de G3 en S5 mooi meegenomen. In hoeverre je daar in de praktijk iets van merkt, hangt natuurlijk sterk af van het gebruiksscenario. De terugloop in de score van de M8 in onze browsetest is teleurstellend, hoewel hij desondanks nog steeds de scorelijsten aanvoert.

Hoewel dit soort updates over-the-air verspreid worden en het dus mogelijk moet zijn om een bestaand toestel zonder dataverlies te updaten, lijkt het erop dat die methode in sommige gevallen tot problemen leidt. Daarop wijzen in ieder geval de gebruikservaringen van forumgebruikers. Wie zeker wil zijn van een goed werkende telefoon doet er dus goed aan om een reset te doen, hoewel we het jammer vinden dat dat nodig is.

Wie tot slot had gehoopt op grotere wijzigingen in de verschillende skins, zoals Sense en TouchWiz, hoeft niet lang meer te wachten. Deze worden vaak samen met nieuwe topmodellen geïntroduceerd, en in het geval van Samsung en HTC verwachten we die over iets meer dan twee weken op het Mobile World Congress in Barcelona.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (151)

Wijzig sortering
de zaken die mij het meest opgevallen zijn:
"platte design" vooral zichtbaar in de dialer, beetje als ios, dit vind ik niet mooi maar dat is persoonlijk. het doet mij denken aan de interfaces van vroeger zonder schaduw randje.
Notifacatie stroken op lock screen, vooral omdat de muziek speler daar ook op zit was ik hem een hele tijd kwijt. deze stond standaard uit bij mij. in te stellen via: Settings -> geluiden en meldingen -> meldingen -> tijdens vergrendeling -> alle (of vertrouwde) inhoud weergeven. je mist nogsteeds de voortgangs balk, maar zappen en pause/play gaat wel weer.
stille modus verdwenen. vanuit settings kon je switchen tussen melodie, tril, stil. de modus stil is nu verdwenen. deze gebruikte ik niet vaak maar kom ik wel vaak tegen als ik zoek op mijn probleem wat ik nog niet opgelost heb gezien. geluid aanpassen via power button voorheen kon je de powerbutton ingedrukt houden en dan kreeg je de vraag reset/shutdown/nogwat... met daar onder de keuze melodie/tril/stil. dit was mijn manier om snel het geluid op stil te krijgen, makkelijk met de hardware knop snel te vinden en te gebruiken vanaf lock screen. nu moet je unlocken, code/gebaar ingeven, vanaf boven swipen, icoon indrukken. dit vind ik de ergste design keuze waar ik nog niets over heb kunnen vinden (dus als iemand ideeen heeft;))

bij mij reageert het toestel soms vreemd alsof het hangt of (gui) knoppen zelf constant ingedrukt worden of de back/multitask knoppen niet actief izjn (geen licht en geen reactie bij indrukken) maar zoals ik dit hoor moet ik hem maar eens een fact reset geven. maar eerst maar eens een goede backup maken etc...

[Reactie gewijzigd door skoozie op 13 februari 2015 06:54]

Als je dit zo op een rijtje zet,
Ben ik het wel aardig met je eens.
& Doe ik mij afvragen, of Lollipop wel een stap vooruit is.

Wat er wezenlijk is veranderd, is het notificatiemenu en het feit dat google diensten nog centraler zijn geplaatst in de user interface. En eerlijk gezegd, zit ik niet te wachten op zaken als een verplichte? Google+ registratie om mijn eigen foto's in te zien.
Er zijn heel veel verborgen verbeteringen die je zo niet ziet. Zoals verschillende modes voor mensen met kleurenblindheid. Qua "toegankelijkheid" functies is Android #1. Daar waar Windows op de desktop altijd heel goed mee is.

Het is de nieuwe Windows van de mobieltjes geworden. Er is gewoon praktisch overal over nagedacht.
Enige stap achteruit bij mijn Nexus 4 is dat de batterij verbruik hoger is dan bij de vorige versie. En daar baal ik wel van.
Dat Android op 1 staat qua toegankelijkheid ben ik niet met je eens, tenminste niet als stock Android. iOS is namelijk nog altijd de voorloper. Diverse functies voor blinden, kleuren blinden e.d. zaten al in iOS 4 (2010) http://atcoalition.org/ne...ew-accessibility-features en daarvoor ook al een beperkte hoeveelheid functies. En in de huidige iOS 8 is dat alleen maar uitgebreider http://www.apple.com/nl/accessibility/ios/ http://www.idownloadblog....scale-zoom-accessibility/. Naast het 'accessibility for disability' is iOS nog altijd veel makkelijker en intuïtiever te bedienen dan android en daardoor door iedereen toegankelijker. Het enige 'voordeel' van Android hierin is de aanpassingsmogelijkheid van het os.
Zoals verschillende modes voor mensen met kleurenblindheid. Qua "toegankelijkheid" functies is Android #1.
De nieuwe toegankelijkheidsfuncties die zijn toegevoegd in android 5.0 zijn niet zo bijzonder. Het zijn:
  • Hoge contrast tekst
  • Kleur correctie
  • Kleur inversie
En daarnaast had je al functies als
  • Captions
  • vergrotings gestures
  • grote letters
  • Auto rotatie van het scherm
  • gesproken paswoorden
  • Accessibility shortcut
  • screenreader
En die functies zitten ook allemaal in BlackBerryOS.
Daarnaast maakt BlackBerry os gebruik van
  • 'Gestures' voor de systeem-navigatie ipv on-screen knoppen
  • Keyboard Echo
  • Telecoil
  • TTY-support
En zijn er een aantal BlackBerries uitgerust met erg goede fysieke toetsenborden, die typen op de 'tast' mogelijk maken.

[Reactie gewijzigd door nul07 op 13 februari 2015 09:45]

Die kleur inversie vind ik echt afschuwelijk op mijn S5: overal ineens die vreselijk lelijke witte schermen. Ik heb toch liever zwarte achtergronden en witte teksten maar ik zie nergens een optie om dat aan te passen. Ik heb ook niet het vermoeden dat dit weer terugkomt met de volgende update.

Het had mooi geweest als je het gewoon als keuze had gehad, maar nu krijg je het gewoon, of je het wilt of niet. De enige optie die dan over is, is toestel rooten en terug zetten naar een andere versie, maar dat wil ik liever niet doen.
Die kleurinversie is dan ook niet voor jou, maar voor mensen met visuele beperkingen…

En als het over de stijl ging (dan heb je jouw bericht verkeerd geplaatst)… je hoeft niet te upgraden!
Tja, dan zouden ze dat eigenlijk moeten vermelden. Ik krijg een melding dat er een systeemupdate is en ik ruimte vrij moest maken om deze uit te voeren. Zo gezegd zo gedaan en nu zit ik dus met een ongewilde interface.. Oh well, dan moet ik toch maar kijken naar rooten...
Ik snap je frustratie.

Maar je bent een tweaker. Tweakers laten zich van tevoren informeren, en beslissen daarna wat ze doen, wel of niet upgraden.
Je hebt wel een punt, maar als een update zo specifiek op een bepaalde groep is gericht, dan verwacht ik er ook meer over te kunnen lezen op mijn telefoon zelf in de aanvang naar die update; dat zou ik niet zelf op moeten hoeven zoeken op het web.

Nu leek het gewoon de standaard periodieke update en dus heb ik die uitgevoerd. Maar goed, wie weet wat 5.1 brengt en anders zet ik hem zoals gezegd terug.

Overigens is niet iedereen die hier zit even technisch, dus we kunnen niet alle Tweakers over één kam scheren... ;)
knip

[Reactie gewijzigd door Pvt_Ryan op 14 februari 2015 20:26]

De grootste verandering vam Android ooit, sorry maar de update stelt weinig voor. Alleen de notificaties op het lockscreen zijn een echte toevoeging.
Het is wel degelijk de grootste verandering, misschien wel vooral omdat ART het standaard engine is geworden voor het draaien van apps. Eerst wast dat het Dalvik runtime.
Verder is de interface op de schop gegaan, en staat encryptie standaard aan.
Ik heb nooit gezegd dat 64 bit niet nodig was. Ik ben er van overtuigd dat Smartphones ooit even krachtig worden als laptops of computers, en daar heb je sowieso meer dan 3,5 GB Ram voor nodig. Bovendien is ART meer dan 64 bit ondersteuning, het is een complete nieuwe runtime, ook compatible met ARMv7.

Offtopic: Ik ben zelden zo persoonlijk, maar ik wil zeggen dat mensen als jij het elke keer weer voor elkaar krijgen om in een willekeurig artikel waar Android of iOS maar in voorkomt een fanboy discussie op gang te brengen. Je kunt dan beter gewoon niet reageren.
Volgens jullie fandroids

:O

Je hebt opzich goede punten, maar jammer dat het weer op die manier moet.
De veranderingen in de UI is, bij stock Android in ieder geval, de meest zichtbare verandering in 5.0. Echter zijn er nog veel meer veranderingen en features die je misschien niet direct ziet. De overstap van Dalvik naar ART is daar één van, net zoals de ondersteuning voor x64 CPU's en RAW ondersteuning. Dat je daar nu misschien nog niet zoveel van merkt is niet zo belangrijk, dit zijn updates gericht op de toekomst. Sinds 5.0 is er ook een nieuwe Smart Lock feature en ik kan niet meer zonder. Alleen jammer dat (nog) niet alle OEM's die feature inschakelen/ondersteunen.

En dat gezeur over Google+ wordt ik wel een beetje simpel van. Google+ is optioneel en je kunt zefls je Google+ profiel verwijderen als je dat wil. Ook de Google foto app verplicht je niet om een Google+ account te gebruiken. Enige wat die app vraagt is om een Google+ account als je gebruik wil maken van bepaalde functionaliteit zoals automatische back-ups of verbeteringen van je foto's/video's. Echter is dit volledig optioneel. Daarnaast kun je de app ook gewoon uitschakelen en één van de honderdduizend andere applicaties uit de store downloaden die je wel bevalt.
^ Dit.

Met name het gemis van de stille modus. Ik heb de update (tot mijn ergenis) nu in mijn notificatiebalk staan. Dit blijft daar dus ook tot 5.1 uit is voor m'n S5 waar hopelijk deze modus weer terug is.

Ik vindt ook het 'material design' echt de meeste slechte ontwikkeling in internet/telefoon/design-land in de afgelopen 5 jaar. Persoonlijke mening is dat ik het lelijk vindt en erg vaak onwerkbaar slecht is toegepast. (zie t.net op de mobiel. Bah! -> persoonlijke mening)
Je kan toch eenvoudig je notificaties uitschakelen? Is dat niet gelijk aan stil?
Eens. Ik gebruik de 'do not disturb' modus nu in plaats van de stille modus (HTC One M7, Google Play Edition). Effectief doet 't hetzelfde en het voordeel is dat je direct kunt instellen hoe lang (op uurbasis) hij deze modus moet aanhouden. Ideaal als je een vergadering ingaat, ik gebruik het meerdere keren per week. Het missen van de stille modus is in de praktijk niet echt een gemis en mijns inziens geen reden om de update niet te doen gezien de verdere voordelen.
Het is niet helemaal hetzelfde, bel/sms geluid op stil maar reminders/alarmen wel aan, is niet meer mogelijk nu.
Dan pak je de tussenliggende modus, priority. Kun je individueel aanzetten of je wel of geen notificatie bij reminders, calls of messages wilt hebben. Als je wilt kun je ook direct downtime instellen, op dagbasis. Ik vind 't ideaal.

[Reactie gewijzigd door jick op 13 februari 2015 09:58]

Maar daar kan je weer trillen niet uitzetten. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het ook ideaal en mis stille modus niet. Maar het is niet helemaal hetzelfde.
Niet als je een smartwatch gebruikt.
Stille Modus schijnt met de update naar Lollipop 5.1, volgens diverse fora, weer in ere hersteld te zijn / worden.
Worden "toggle data sync" en "toggle mobile data" ook weer in ere hersteld?
Zou ik niet weten, ik was alleen op zoek naar info om het "kreng" weer op stil te kunnen zetten ;) . Ik heb er enkele Engelstalige sites voor geraadpleegd.
Stille modus in Lollipop: druk Volume down (kan ook als hij vergrendeld is) en kies "Geen" bij notificaties. Je kunt daarbij dan ook meteen aangeven hoe lang je wil dat hij stil blijft. Eventueel kun je ook kiezen voor "Prioriteit" waarbij alleen belangrijke meldingen nog doorkomen.

Hierbij is ook de optie teruggekeerd om vooraf een interval in te stellen (bijv. 23:00-07:00) waarbij de telefoon automatisch in de stille modus 'Geen meldingen' gaat. Erg prettig!

Ik vind het uiteindelijk fijner en niet meer werk dan wat het vroeger was, even wennen.
Dat is niet hetzelfde. De stille modus was "notification leds + alarms". Deze mode is veranderd naar "alles uit". Nu hebben ze de priority mode erbij gemaakt. Wat op zich een hele mooie optie is, maar deze dient een ander doel.

Wat dat betreft zou het wel een idee kunnen zijn als je zelf mode kan samenstellen. Dan is iedereen tevreden te stellen.
Googles Materiaal Design heeft juist diepte door middel van schaduwen.
Ik heb een s5 en was tevreden met de interface. Een keuze wat betreft interface had dus wel prettig geweest. Al dat wit helpt de batterijduur ook niet.

Als er nu nog een technisch significante verbetering was geweest was het ook nog wel fijn geweest, als het bij samsung met name skin is dan vind ik lollipop persoonlijk zonde tijd van de investering.

Weer lekker oerhollands gezeik :+
Even een vraagje over dat volume (geluid/tril/stil): is dit niet meer aan te passen via de volume knop op de zijkant van de telefoon?
Of bedoel je tijdens het luister van muziek?
Automatische blokeermodus is ook verdwenen samen met de whitelist.

Na updaten is hij constant mijn SD kaart aan het controleren en ik weet niet hoe ik dit op moet lossen. Hij leest alles wat er op staat nog wel namelijk....
Alle mappen zaten eerst helemaal achteraan bij het overzicht nou tussen de apps in.
Leuke test. Ik ben nu ook wel eens nieuwsgierig naar de verschillen in prestaties van verschillende iOS versies. Iedereen klaagt altijd steen en been over de accuduur. Ben benieuwd of een objectievere test dat bevestigt...
Ja!

Edit: misschien iets meer uitleg. We zijn een tijdje bezig geweest met een verhaal onder de werktitel 'worden smartphones minder goed van updates?'

Daarvoor hebben we een iPhone 4 en Galaxy Nexus teruggezet naar hun oorspronkelijke firmware (bij iPhones is dat nog een heel gedoe, met blobs die je moet hebben voor de oorspronkelijke firmware - en daarvoor moet je exact dat exemplaar gejailbreakt hebben onder exact die iOS-versie, want die blobs zijn afhankelijk van imei en softwareversie geloof ik - of UDID, dat kan ook). De gedachte was dat beide end of life waren en dus hun uiteindelijke updates hadden gehad - waardoor het geschikt was om als voorbeeld te dienen, omdat er geen optimalisaties meer zouden komen.

Het probleem was dat er niet zo gek veel testen bleken te draaien op de oude versies van de firmware. Uiteindelijk konden we te weinig gegevens verzamelen om er een verhaal van te maken en hebben we het opgegeven. Er kwam uiteindelijk dus een significant en veelzeggend resultaat uit die testronde: op onze webbrowsetest ging de iPhone 4 onder iOS 7 veel, veel korter mee :)

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 13 februari 2015 08:33]

Interesant! Kunnen jullie de resultaten die jullie wel hebben verzameld niet toevallig toch releasen in bijvoorbeeld een forumpost? Ik vind het wel heel interessant namelijk.

Ot: ik zie eigenlijk maar weinig grote verschillen tussen de firmwares voor en na de update. Sowieso snap ik niet dat heel veel features die ik met mijn ROM al jaren had nu pas geimplementeerd worden in Google Android. Dat zou toch juist leidend moeten zijn qua features, looks, snelheid en aantal apparaten waar het beschikbaar voor is? De fragmentatie van Android vind ik nog altijd een probleem, en dat zijn een van de dingen waar een meer totalitair model als dat van Apple beter voor werkt.
Interesant! Kunnen jullie de resultaten die jullie wel hebben verzameld niet toevallig toch releasen in bijvoorbeeld een forumpost? Ik vind het wel heel interessant namelijk.
Goed idee, denk dat ik het binnenkort wel op mijn Tweakblog zet :)
Naar mijn ervaring is vooral op oudere toestellen met nieuwste iOS versie enorme performance verschil. Hele toestel reageert overal trager op. Misschien kan dat ook komen doordat de toestellen steeds voller raken met data.
Het laden van een webpagina is dan geen goede graadmeter, maar meer de starttijd van applicaties (vooral na cold reboot).
Naar mijn ervaring is vooral op oudere toestellen met nieuwste iOS versie enorme performance verschil. Hele toestel reageert overal trager op. Misschien kan dat ook komen doordat de toestellen steeds voller raken met data.
Ook aan gedacht en dat soort testen heb ik dus ook gedaan. Uiteraard zonder data op de telefoon, want dat zou een nieuwe variabele in de test brengen. Daarin zag ik geen schokkende verschillen. Dingen waren onder iOS 4.1 wel iets sneller, maar niet zo dramatisch als dat je zou verwachten. Ik vermoed dus dat data daar wel een boosdoener is bij veel mensen.
Het antwoord is simpel weg ja!! Ik heb mijn nexus 7 (2012) geupdate naar android 5 en hij heeft nog nooit zo traag gereageerd. Scherm dat niet aangaat, vast zit enzovoort. En ik ben lang niet de enige in mijn vriendenkring.

ik vind het zeer schandalig dat een software-update een snel toestel veel trager laat lopen.
Misschien moet je nu dan maar eens een factory reset doen, zoals in de review werd gedaan. Lijkt veel op te lossen.
Was ook mijn eerste reactie, maar niets blijkt te helpen :(
Het is bijzonder, dan bij een OS update,een groot geldeelte van deze reviews wordt besteed aan de 'bug-list'. Het is een beetje negatieve kijk. Maar als je de bugs van alle toestellen naast elkaar zet, dan zie je gelukkig wel dat je grote verschillen hebt per toestel.
HTC
Het lijkt erop dat HTC hard heeft moeten doorwerken om de update snel de deur uit te krijgen, misschien wel iets te hard. Er zijn namelijk nog wel wat kleine probleempjes te ontdekken in de update. Dat loopt van slechte vertalingen - 'gratis ram' als vertaling van 'free ram' - tot bugs die storender zijn. Zo klagen mensen in het HTC One M8-topic op GoT over problemen met de wifi-snelheid, accuduur en notificaties op het lockscreen die niet te verwijderen zijn.

Samsung s5
Net als bij de HTC One M8 zien we bij de Galaxy S5 dat niet alle gebruikers even tevreden zijn met de update. Er zouden problemen zijn met de snelheid en de stabiliteit.

LG g3
Hoewel we de G3 in het dagelijks gebruik nog steeds niet zo rap vinden als de Galaxy S5 of One M8, lijkt de update naar Lollipop goed geweest te zijn voor de prestaties. Het navigeren door de interface lijkt wat soepeler te gaan, met minder haperingen. Zaken als het openen van het notificatiemenu of het app-overzicht, dingen die voorheen wel eens gepaard gingen met wat gestotter, gaan nu vloeiender.
Zelf ben ik niet zo tevreden over de android 5.0 update op m'n Nexus. Hij maakte hier m'n apparaat significant trager, doordat hij niet gebruik maakt van een bestandsformaat dat wat idealer zou zijn voor het geheugen dat er in zit: f2fs. Daardoor is hij effectief in alles 20% trager.
Volgens deze bron komt dat doordat yaffs2 single-threaded is en de huidige smartphones zijn multi-core dus vandaar de keuze voor ext4.

Maar de f2fs waar jij het over hebt zit nog in de kinderschoenen en is de stabiele versie(?) pas maar 3 a 4 maanden oud. Die moet zich nog bewijzen en verbeterd worden. Niet iedereen is een Tweaker en de meeste mensen willen iets dat stabiel is en werkt.

[Reactie gewijzigd door Simyager op 13 februari 2015 08:34]

De achteruitgang van accuduur op de Nexus 7 (2013) is forser dan bij deze toestellen. Sinds ik daar 5.0.2 op heb staan gaat hij een stuk minder lang mee, waarbij Chrome de grote boosdoener is. Die gebruikt meer stroom dan het scherm!
Wat ik ook mis is Adblock, een veel gebruikt programma bij de gebruikers van deze site. Die werkt nog steeds niet goed met Art en klapt er geregeld uit.
Wat mij irriteerd bij de Nexus 7 (2013) is dat hij idle zo snel leegloopt. Ik gebruik hem weinig, en als ik hem 3 dagen niet gebruik is hij gewoon compleet leeg. Ik heb er niets bijzonders op geinstalleerd dus het is nog steeds een mysterie.
Behalve dat je tal van batterij monitors kan downloaden en gewoon kan zien wat je batterij leeg trekt. Zo zijn Facebook apps zijn een bekende boosdoener maar praktisch iedere app met wakelocks kan de fout in gaan.
Merkwaardig, bij mijn Nexus 7 (2013) Lolliepop 5.02 met ingeschakelde wifi is de accu na een week idle nog steeds niet leeg.
Genoeg alternatieven voor chrome :)
@ADQ - herkenbaar. Activeer nu regelmatig optie: Instellingen, Accu, Accubesparing. Jammer dat deze functie niet functioneel 'direct' benaderbaar is.
Bij mij is het verbruik op zowel de n7 (2013) en n4 juist toegenomen, vooral in idle.

Dat chrome de grootste gebruiker is, ligt niet aan lollipop, maar aan chrome. Als chrome verwijderen en installeren niet helpt, misschien toch een keer een hard reset?
In de praktijk betekent het dat de Java-code bij het installeren van apps gecompileerd wordt en niet als de app gestart wordt, waardoor apps sneller moeten werken.
Dat is niet helemaal correct.
Je compileert je Java-code al naar bytecode (eerst Java bytecode, die dan naar Dalvik-bytecode wordt omgezet door de SDK-tools, want Dalvik is dus geen JVM, maar een eigen soort VM: https://source.android.co...lvik/dalvik-bytecode.html) voordat je alles in een apk gooit, en publiceert naar de Play Store.

ART compileert dus de Dalvik-bytecode naar native code (in de meeste gevallen is dat dus ARM).

Overigens, ik heb voor de grap ook op m'n oude Samsung Galaxy S+ een Lollipop custom rom gezet, maar dat was niet echt een succes. Puur in benchmarks was ART wel meetbaar sneller dan Dalvik/4.4, maar het vrat dusdanig meer geheugen dat de telefoon in de praktijk veel trager was, en vaak zelfs onbruikbaar. Apps installeren duurde heel lang, en bij grote apps als Facebook ging het vaak mis.
Ook reageerde hij vaak niet als je de telefoon wilde opnemen.
Dezelfde problemen had ik ook als ik ART in 4.4 aanzette overigens. Maar moraal van het verhaal: ART is niet voor alle telefoons een vooruitgang, terwijl dat het wel zou moeten zijn. MS past ook een dergelijke ahead-of-time compiling toe, en daar werkt het wel prima, ook op telefoons met 512MB. Google heeft nog flink wat ruimte voor verbetering.

[Reactie gewijzigd door Scalibq op 13 februari 2015 10:11]

Ik vind je vergelijking van Android 4.4/5.0 op een Galaxy S+ met WP wel een beetje mank gaan. De Galaxy S+ is een toestel van bijna 4 jaar oud met een single core CPU en dat nekt het toestel behoorlijk. Daarnaast is de kans zeer groot dat je (brakke) NAND in al die tijd ook een stuk trager is geworden door het ontbreken van o.a. TRIM & wearleveling en dat merk je ook terug in de prestaties. De meeste Windows Phone toestellen met 512MB RAM zijn nieuwer en hebben bijna allemaal een dual-core en dat maakt al een aardig verschil. Als je zaken met elkaar wil vergelijken dan zou ik apparaten pakken die qua specs gelijkwaardig aan elkaar zijn.

[Reactie gewijzigd door Jorick op 13 februari 2015 13:33]

Ik vind je vergelijking van Android 4.4/5.0 met een Galaxy S+ en WP wel een beetje mank gaan.
Dat komt omdat jij een vergelijking wil zien die ik helemaal niet maak.
Het gaat mij niet om de hardware specs of om de absolute performance of iets.
Het enige dat ik vergelijk is dat ART blijkbaar problemen heeft met een telefoon van 512 MB, waar Windows Phone dat niet heeft, terwijl beiden ahead-of-time compiling toepassen.
De Galaxy S+ is een toestel van bijna 4 jaar oud met een single core CPU en dat nekt het toestel behoorlijk.
Echt, wat een onzin...
Die enkele core is wel een Scorpion op 1.4 GHz, en de Scorpion architectuur was destijds een van de snelste varianten qua IPC.
Er zijn Windows Phones met bv dualcores op 1 GHz, en die zijn in de praktijk niet of nauwelijks sneller (want tragere architectuur dan Scorpion en lagere klok). Qua CPU-kracht is die S+ helemaal zo rot niet.
Zie hier bv: http://www.techzine.nl/re...xy-s-plus-prestaties.html
In de meeste tests ligt hij niet eens ver achter op de SII, die dus een dualcore CPU heeft, en het topmodel uit die tijd was. In sommige tests is ie zelfs sneller... Wow! Ongelofelijk!? Hoe kan dat met minder cores!?

Bovendien is dat helemaal het punt niet, want het ging mij om lag vanwege te weinig geheugen.
Dat is iets heel anders dan "telefoon X is een paar milliseconden sneller dan telefoon Y in test Z".
Nee, de lag is echt 10 seconden wachten, soms zelfs meer, totdat de telefoon uberhaupt reageert, waardoor de telefoon dus niet echt bruikbaar is, zoals ik al zei.
Dat heeft dus niks met de CPU of het aantal cores te maken. Zo veel verschil maakt dat namelijk niet.

Verder stel ik voor om dit eens aandachtig te lezen: https://scalibq.wordpress...core-and-multi-threading/
Ik word nogal moe van mensen zonder enige kennis van zaken die maar roepen: "Meer cores is beter!". Zo werkt het helemaal niet.
Mensen snappen tegenwoordig niet eens meer dat een enkele core ook prima meerdere threads kan draaien.
Daarnaast is de kans zeer groot dat je (brakke) NAND in al die tijd ook een stuk trager is geworden door het ontbreken van o.a. TRIM & wearleveling en dat merk je ook terug in de prestaties.
Wederom, dat maakt niet zo veel verschil. Sowieso zou ik dat probleem dan altijd hebben, en hier is de telefoon direct na het opstarten wel goed, maar als je veel/grote apps wil openen, wordt ie traag. Daar heb ik onder 4.4/Dalvik dus veel minder last van. Wat niet zou kunnen als de NAND brak is.

Dus ja, leuk dat mensen ertegenin willen gaan, maar ik word een beetje moe van dit soort loze argumenten. Denk eerst even goed na, en roep niet zomaar wat. Dat doe ik namelijk ook niet.
Ik ben zelf software-ontwikkelaar, dat ben ik al vele jaren, en ik heb dus echt wel een goed beeld van wat ik ongeveer van een 1.4 GHz Scorpion met 512 MB zou kunnen verwachten qua prestaties.

[Reactie gewijzigd door Scalibq op 13 februari 2015 14:06]

[...]


Dat komt omdat jij een vergelijking wil zien die ik helemaal niet maak.
Het gaat mij niet om de hardware specs of om de absolute performance of iets.
Het enige dat ik vergelijk is dat ART blijkbaar problemen heeft met een telefoon van 512 MB, waar Windows Phone dat niet heeft, terwijl beiden ahead-of-time compiling toepassen.
En die laatste zin is waar ik dus op reageerde. Ik blijf er bij dat je stelling wat mank gaat. Omdat jij een toestel hebt waar ART niet lekker op draait wil dat niet zeggen dat dit het geval is voor alle Android toestellen met 512MB RAM en ART. Misschien heeft de maker van de ROM wel geen zin/tijd/kennis ART fatsoenlijk te optimaliseren voor jouw toestel? Dat Microsoft het wel lukt heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat ze maar een hele specifieke set aan hardware ondersteunen en daar voor geoptimaliseerd hebben.
[...]


Echt, wat een onzin...
Die enkele core is wel een Scorpion op 1.4 GHz, en de Scorpion architectuur was destijds een van de snelste varianten qua IPC.
Er zijn Windows Phones met bv dualcores op 1 GHz, en die zijn in de praktijk niet of nauwelijks sneller (want tragere architectuur dan Scorpion en lagere klok). Qua CPU-kracht is die S+ helemaal zo rot niet.
Zie hier bv: http://www.techzine.nl/re...xy-s-plus-prestaties.html
In de meeste tests ligt hij niet eens ver achter op de SII, die dus een dualcore CPU heeft, en het topmodel uit die tijd was. In sommige tests is ie zelfs sneller... Wow! Ongelofelijk!? Hoe kan dat met minder cores!?

Bovendien is dat helemaal het punt niet, want het ging mij om lag vanwege te weinig geheugen.
Dat is iets heel anders dan "telefoon X is een paar milliseconden sneller dan telefoon Y in test Z".
Nee, de lag is echt 10 seconden wachten, soms zelfs meer, totdat de telefoon uberhaupt reageert, waardoor de telefoon dus niet echt bruikbaar is, zoals ik al zei.
Dat heeft dus niks met de CPU of het aantal cores te maken. Zo veel verschil maakt dat namelijk niet.

Verder stel ik voor om dit eens aandachtig te lezen: https://scalibq.wordpress...core-and-multi-threading/
Ik word nogal moe van mensen zonder enige kennis van zaken die maar roepen: "Meer cores is beter!". Zo werkt het helemaal niet.
Mensen snappen tegenwoordig niet eens meer dat een enkele core ook prima meerdere threads kan draaien.
Zo te zien ben ik niet de enige die de mist in gaat door aannames te doen ;) . Ik weet namelijk prima dat de ene CPU de andere niet is en dat er heel veel variabelen zijn die bepalen hoe snel een CPU is en ook dat er veel meer zaken meespelen dan alleen de CPU.

Ik had in mijn reactie wat specifieker moeten zijn. In mijn aanname ging ik uit van Windows Phone toestellen met 512MB die versie 8.0/8.1 draaien, de nieuwste versie wat wel zo eerlijk is in vergelijking met de nieuwste Android versie. Zoals je in de pricewatch kunt zien zijn dit allemaal toestellen die een Snapdragon S4 aan boord hebben en deze zijn stuk voor stuk sneller dan Snapdragon S2 die in de Galaxy S+ zit, zie de benchmarks op http://www.notebookcheck....-MSM8227-SoC.88499.0.html en http://www.notebookcheck....-MSM8255-SoC.86960.0.html.
[...]

Wederom, dat maakt niet zo veel verschil. Sowieso zou ik dat probleem dan altijd hebben, en hier is de telefoon direct na het opstarten wel goed, maar als je veel/grote apps wil openen, wordt ie traag. Daar heb ik onder 4.4/Dalvik dus veel minder last van. Wat niet zou kunnen als de NAND brak is.
Zoals je het beschrijft wordt je toestel trager zodra hij moet gaan swappen en daar komt gelijk het flashgeheugen om de hoek. En dat ik zei dat je NAND misschien brak is zei ik omdat ik zelf de Galaxy S heb gehad en daar liepen de prestaties echt flink terug omdat het flashgeheugen z'n beste tijd heeft gehad. Mijn aanname in deze was dat ik vermoed dat de Galaxy S+ waarschijnlijk vergelijkbaar flashgeheugen (van Samsung) heeft als de Galaxy S maar ik kan helaas niet terugvinden of dit ook zo is.

Maar al zou je flashgeheugen goed werken dan zijn er veel meer variabelen die meespelen en waar je zo aan voorbij fiets. Want de kans is groot dat het verschil in de ROMs zit die je gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan zaken als governers, I/O schedulers, andere kernel of een ander bestandssyteem. Allemaal zaken die van invloed kunnen zijn op de prestaties. En laten we niet vergeten dat de ene ROM de andere niet is, er zitten een paar goede bij maar er zitten ook veel tussen die slecht werken of amper geoptimaliseerd zijn en door hobbyisten in elkaar zijn gezet. Om die ervaring af te zetten tegen je ervaring met WP dat door Microsoft is ontwikkeld voor een selecte set hardware vind ik wat mank gaan.

[Reactie gewijzigd door Jorick op 13 februari 2015 20:09]

En die laatste zin is waar ik dus op reageerde. Ik blijf er bij dat je stelling wat mank gaat. Omdat jij een toestel hebt waar ART niet lekker op draait wil dat niet zeggen dat dit het geval is voor alle Android toestellen met 512MB RAM en ART. Misschien heeft de maker van de ROM wel geen zin/tijd/kennis ART fatsoenlijk te optimaliseren voor jouw toestel? Dat Microsoft het wel lukt heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat ze maar een hele specifieke set aan hardware ondersteunen en daar voor geoptimaliseerd hebben.
Sorry hoor, maar dit is wederom onzin. Denk eens even na... Wat is er nu 'normaler'? Code die precompiled is, of JIT-compiled code? Voordat Java bestond, deden we niet anders dan precompiled code gebruiken. Toen Java uitkwam was juist de kritiek dat het trager was dan native code...

Er is totaal geen goede verklaring te bedenken voor het feit dat ART niet goed draait, het zou makkelijker en efficienter moeten zijn dan Dalvik.
Verder ben ik dat onzin-argument van "Ja, maar een andere distro is vast beter" ook al jaren zat. Roept men bij linux ook altijd zo makkelijk... Ja, je hebt natuurlijk toevallig altijd net die ene distro of die ene ROM te pakken waarbij het toevallig allemaal niet zo goed werkt. Al die andere distros/ROMs etc hebben die problemen niet.... riiiight. Wat een drogreden... Argumentum ad Distributiam?
deze zijn stuk voor stuk sneller dan Snapdragon S2 die in de Galaxy S+ zit
DAAR GAAT HET NIET OM.
Ik beweer nergens dat mijn CPU even snel moet zijn als snellere CPUs.
Ik leg juist uit dat de vertragingen vele malen groter zijn dan eventuele verschillen in CPUs. Deze CPU is misschien niet de snelste, maar zo traag is ie nou ook weer niet, het probleem zit dus duidelijk ergens anders. Bovendien, nogmaals, met ART zou ie juist sneller moeten worden, omdat ie native code draait.
En we hebben het hier over hele simpele dingen, zoals gewoon het lockscreen oproepen en de telefoon unlocken, wat vaak al gewoon niet kan, omdat ie te traag reageert.
Zoals je het beschrijft wordt je toestel trager zodra hij moet gaan swappen en daar komt gelijk het flashgeheugen om de hoek.
Dat zal allemaal wel... maar mijn punt is: Waarom gaat ie zoveel eerder swappen met ART dan met Dalvik? ART zou juist efficienter moeten zijn.
Swappen gebeurt dus omdat de 512MB al vol zijn.
Windows Phone heeft dit probleem kennelijk niet (en dit heeft dus allemaal niets met CPU te maken, en alles met geheugenmanagement).
Maar al zou je flashgeheugen goed werken dan zijn er veel meer variabelen die meespelen en waar je zo aan voorbij fiets. Want de kans is groot dat het verschil in de ROMs zit die je gebruikt.
Beter lezen: ik heb ook een 4.4 ROM gebruikt, waarbij ik tussen ART en Dalvik schakelde.
Bij 4.4 zou je je nog kunnen verschuilen achter het feit dat ART niet officieel gereleased was, en alleen door developers te unlocken. Bij 5.0 is het de enige runtime, en moet ie dus gewoon goed zijn.
Maar ik merkte zelf weinig verschil tussen de twee. Beiden hebben hetzelfde probleem. 4.4 in Dalvik heeft het probleem niet.

Dus nogmaals: leuk geprobeerd, maar je hebt er niet goed over nagedacht, en komt niet met goede argumenten.
Ik proef alleen erg hard dat jij er een probleem mee hebt dat Windows Phone goed werkt op telefoons van 512MB, terwijl ik klachten heb over Android met ART.
Android is voor jou blijkbaar heilig, dus het kan niet aan Android/ART liggen... dus moet je het probleem maar ergens anders zoeken. Daarom heb je ook verdrongen dat ik schreef dat ik ook 4.4 zowel met ART als Dalvik heb geprobeerd (zelfde ROM dus, zelfde kernel, governors, schedulers etc... sowieso heb ik zowel de 4.4 als de 5.0 ROM en kernel van dezelfde ontwikkelaars, dus heel veel verschil zit er toch al niet in).
Het enige dat mank gaat hier, dat ben jij.

[Reactie gewijzigd door Scalibq op 13 februari 2015 23:55]

Sorry hoor, ik heb helemaal niets tegen Windows Phone en Android is ook absoluut niet heilig voor me dus die onzin mag je me de volgende keer besparen.

Jij denkt omdat je toestel met een custom ROM met ART runtime niet goed werkt dat het probleem wel ART moet zijn want dezelfde ROM met Dalvik runtime werkt namelijk wel. Misschien wat verder kijken dan je neus lang is. Ik zal voor het gemak maar even quoten wat de maker van de ROM (die ik vermoed dat je hebt draaien) er zelf over te zeggen heeft:
The problem doesn't seem to be related to ART or the updated rom itself, but to Google Play Services (updated on 16/01).
After the update of the rom, during the first apps optimization process, it may (on my device, almost everytime) occurs that the optimization of Google Play Services (com.google.android.gms) fails, so the system is very laggy until that process will be completed (after the boot-up process or another reboot).
Bron: http://forum.xda-develope...?p=58380223&postcount=649

Voor zover ik zelf ervaren heb is er niets mis met ART en werkt het prima, hoewel ik er dan wel bij moet zeggen dat mijn apparaten meer dan 512MB RAM hebben dus dat hoeft niet representatief te zijn.

Mijn opmerking over de kwaliteitsverschillen in (custom) ROMS maak ik niet zomaar, dat is gebaseerd op mijn eigen ervaringen en wat ik o.a. op XDA lees en zie. Jij doet het af als een drogreden maar komt zelf ook niet met echt meet steekhoudende argumenten. De kwaliteit van custom ROMS is nou eenmaal erg wisselvallig, zeker bij alpha/beta versies. Wat vandaag werkt kan morgen ineens stuk zijn om vervolgens een paar dagen later weer gefikst te zijn. En om die ervaring dan af te zetten/vergelijken met toestellen waar een OS op draait waar een groot bedrijf zoals Microsoft aan werkt gaat in mijn ogen dus nogal mank. De kwaliteit van de software die Google oplevert is doorgaans van een stuk hoger niveau dan dat van de gemiddelde custom ROM en kan zich prima meten met dat van Microsoft.

[Reactie gewijzigd door Jorick op 14 februari 2015 18:29]

Jij denkt omdat je toestel met een custom ROM met ART runtime niet goed werkt dat het probleem wel ART moet zijn want dezelfde ROM met Dalvik runtime werkt namelijk wel. Misschien wat verder kijken dan je neus lang is. Ik zal voor het gemak maar even quoten wat de maker van de ROM (die ik vermoed dat je hebt draaien) er zelf over te zeggen heeft:
Wederom, je gaat weer VEEL te kort door de bocht.
Denk je dat ik dat niet gelezen heb?
Ik heb ongeveer een maand lang die Lollipop-ROM geprobeerd, waarbij er 3 verschillende releases van de ROM en kernel waren. Ik heb ook verschillende GApps geprobeerd... en hoewel er inderdaad een probleem is dat Lollipop pas na een tijdje 'op gang komt', is dat niet het probleem dat ik beschrijf. Mijn probleem is namelijk dat ie na een tijdje toch weer traag wordt, en dan moet je weer rebooten, want op een gegeven moment kun je er niets meer mee (en dat had ik eerder dus ook al met ART onder 4.4. Bijkomend probleem destijds was dat je cache-partitie ook volliep. Door een herpartitionering (die ik overigens zelf voorgesteld heb) is dat probleem nu verholpen, en is het uberhaupt mogelijk om Lollipop te draaien op deze telefoon. In eerste instantie zeiden de developers dat er geen Lollipop zou komen).

Ik heb genoeg geduld gehad, genoeg updates en dingen geprobeerd, maar het werkt gewoon niet op dit moment.
Voor zover ik zelf ervaren heb is er niets mis met ART en werkt het prima, hoewel ik er dan wel bij moet zeggen dat mijn apparaten meer dan 512MB RAM hebben dus dat hoeft niet representatief te zijn.
Ik twijfel er ook niet aan dat ART prima werkt op meer high-end telefoons, zoals ook in deze test.
Maar op mijn telefoon werkt het niet, en ik heb nog nergens bewijs gezien dat het op een 512MB-telefoon wel goed kan werken.
Jij ook niet blijkbaar, dus ik snap eigenlijk niet waar je je tegenaan bemoeit.
Mijn opmerking over de kwaliteitsverschillen in (custom) ROMS maak ik niet zomaar, dat is gebaseerd op mijn eigen ervaringen en wat ik o.a. op XDA lees en zie. Jij doet het af als een drogreden maar komt zelf ook niet met echt meet steekhoudende argumenten.
Het is ook een drogreden, omdat ik niet zomaar wat random ROMs met elkaar vergelijk.
Dat er slechte ROMs zijn, betekent nog niet dat de 'goede' ROMs wel probleemloos zijn. Zelfs originele stock-ROMs hebben vaak problemen met memory leaks, bugs in hardware drivers etc.
Soms zitten die problemen ook in de basiscode van Android zelf (Google heeft zelf pas nog toegegeven dat er een memoryleak in Lollipop zat).

Ik kom met genoeg steekhoudende argumenten. Zoals dat het probleem niet verklaard kan worden door CPU-snelheid, of dat ik met 1 ROM op zowel Dalvik als ART getest heb.
En om die ervaring dan af te zetten/vergelijken met toestellen waar een OS op draait waar een groot bedrijf zoals Microsoft aan werkt gaat in mijn ogen dus nogal mank. De kwaliteit van de software die Google oplevert is doorgaans van een stuk hoger niveau dan dat van de gemiddelde custom ROM en kan zich prima meten met dat van Microsoft.
Ten eerste gebruik ik een port van CyanogenMod, dat is toch ook een vrij groot bedrijf. Niet zomaar een random hobby-project, maar een vrij nette distributie gebaseerd op de Google-code, met een minimum aan aanpassingen. Cyanogen wordt dan ook op sommige telefoons als stock-rom geleverd.
Ten tweede, nee, de kwaliteit van de software van Google haalt het bij lange na niet bij Microsoft. Zowel Android zelf, als de ontwikkeltools, zijn lang niet op het zelfde niveau als van Microsoft (of Apple for that matter, maargoed, Apple gebruikt geen bytecode, dus die passen verder niet binnen de context van deze discussie)

[Reactie gewijzigd door Scalibq op 14 februari 2015 20:19]

Je zou voor een eerlijke benchmark dezelfde ROM met een andere runtime moeten draaien. Dat een software gemaakt voor hedendaagse hardware minder goed draait dan een software waar de telefoon rondom gebouwt is had ik je ook wel kunnen vertellen.
De vergelijking die je nu maakt lijkt meer op het vergelijken van de nieuwe Windows kernel door o een Windows95 machine Win10 te draaien.

ART is waarschijnlijk ietsjes sneller op een 4.4 ROM dan Dalvik maar omdat Dalvik al zo lang bestsaat zijn er voordelen aan het houden van die runtime zoals de mogelijkheid XPosed te draaien.
Je zou voor een eerlijke benchmark dezelfde ROM met een andere runtime moeten draaien.
Het gaat helemaal niet om een 'eerlijke' benchmark, het gaat erom dat de telefoon met ART uberhaupt niet goed bruikbaar was, zowel onder 5.0 als onder 4.4.
Benchmarken is dan niet eens meer relevant, want ik heb de telefoon dus teruggezet naar 4.4 omdat ik anders sowieso geen Dalvik kan draaien.
Dat een software gemaakt voor hedendaagse hardware minder goed draait dan een software waar de telefoon rondom gebouwt is had ik je ook wel kunnen vertellen.
Dat is een onzin-argument, want zowel 4.4 als 5.0 zijn niet voor mijn telefoon gemaakt. De stock-rom was 2.3.6. De 4.4-versie werkt wel degelijk beter dan de stock-rom, omdat Android voor 4.4 ook de focus meer heeft gelegd op het ondersteunen van low-end devices. Bij 5.0 gaat men hierop door, en de hardware-specs van mijn telefoon sluiten dan ook wel aan op de software (zowel 4.4 als 5.0 richten zich op 512MB als minimum spec, eerdere versies hadden meer nodig, zie ook "Project Svelte": http://www.techradar.com/...oid-fragmentation-1202979).
En zoals ik al zei, in theorie sluit ART daarbij aan... Pre-compiled code is sneller dan JIT-compiled code, en zou daarom juist voor low-end devices interessant zijn.
De vergelijking die je nu maakt lijkt meer op het vergelijken van de nieuwe Windows kernel door o een Windows95 machine Win10 te draaien.
Juist niet, omdat Android juist zeer bloated en inefficient was, en Google daar pas sinds 4.4 echt verbeteringen in heeft aangebracht. Zoals ik al zeg, een custom rom van 4.4, met een lichte installatie van GApps werkt een stuk beter dan de stock 2.3.6 rom op deze telefoon.
De stock-software was log en laggy.

[Reactie gewijzigd door Scalibq op 13 februari 2015 11:17]

Zou het niet leuker zijn om te zien hoe het performt op een budget/midrange telefoon? De geteste telefoons zijn allemaal high-end en die zijn sowieso al snel.

Bedenk me wel dat de kans dat die update voor een budget/midrange telefoon komt vrij klein is.

[Reactie gewijzigd door maqish op 13 februari 2015 07:53]

De nexus4 heeft de update naar android 5.0 gekregen,
Maar dat is dan denk ik ook 'de oudste' telefoon die de update gekregen heeft. Veel mid-range LG's mid-range Samsungs, HTC's van >1 jaar (behalve de 'one's) worden overgeslagen. Ook bij Sony hebben weinig tot geen mid range toestellen de update gekregen.
De moto g uit 2013 gaat de update nog krijgen!
de Internationale versie van de moto G uit 2013 heeft hem al, heb de dual sim versie en het werkt hier prima (gewoon nederlands) waarom de in NL zelf verkochte moto G's uit 2013 hem nog niet hebben... geen idee (hij kwam hier gewoon OTA binnen)

en dat voor een phone van ~200 euro uit 2013... daar kunnen sommige andere modellen nog wat van leren.

Het enige waar ik tegen aan liep was dat na de update ik geen icoon'tjes meer zag voor de data verbinding (3g of Hsdpa), maar na even zoeken was dat met een instelling zo opgelost. Zelfs de ziggo TV app deed het gewoon (in mijn ervaring 1 van de meer zeurderige apps die ik heb)

Mischien een klein detail, maar je kunt nu standaard in adroid je led flistlampje als zaklamp gebruiken zonder dat je daar een apparte app (met vaak de nodige banners/extra data tracking) voor nodig hebt.
daarnaast vallen de notificaties op het lockscreen op als nieuwe functie. Moest even wennen maar bevalt prima nu. Tel voelt nog altijd even snel aan als hiervoor, baterij gebruik is nog minstens zo goed als dat het al was en een reset was voor mij niet nodig (alleen even herstarten na de installatie). Moet wel zeggen dat ik niet heel veel apps heb en al zeker geen games.
Het is goed dat je die laatste zin erbij het geplaatst, want dat is het heikelpunt van veel budget/midrage telefoon gebruikers op Tweakers (oftewel, de techneuten die much-bang-for-buck willen hebben).
Ik ben vooral benieuwd wat de resultaten zijn bij een 64bit processor voor mid-range modellen met en Snapdragon 410. Momenteel zijn er namelijk een hoop aannames over, maar je weet het pas zeker als je dit in de praktijk kunt testen.

Over 4-6 maanden hoop ik dan ook dat Tweakers hier iets over kan vertellen als dat soort telefoons uitkomen met Android 5.x of geupdate kunnen worden naar deze versie.
Wel jammer dat een update niet automatisch betekent dat alles op zijn minst gelijk blijft ipv dat sommige aspecten achteruitgaan. Het is niet zo vanzelfsprekend om het uit te voeren.

Ik persoonlijk zou de update nog niet uitvoeren ivm de accuduur.
Ik persoonlijk zou de update nog niet uitvoeren ivm de accuduur.
Dat en ART Runtime dat echt gevoelig sneller is op alle gebieden ;-)
Binnenkort komt m'n S4 (i9505) aan de beurt, uiteraard vanaf de eerste seconde installeren! hehe
ART kun je ook gewoon in KitKat inschakelen hoor.

Dus als je al ART draait blijven er voor sommige weinig verbeteringen meer over :p
Da's waar, maar enkel in custom roms (voor samsung) die AOSP/CM/Slimroms,.. maar de (gebaseerd op originele Samsung) TouchWiz-based roms helaas niet

In de developer options verschijnt "runtime" zelfs niet :( Ik denk dat hun touchwiz niet compatibel is/was

En gezien de hardware wel een stuk efficiënter en completer wordt aangesproken in de originele roms (betere batterijduur, helderheid, cameramogelijkheden met o.a. WiFi, HDR en slowmotion/PiP, SoundAlive, ...) Ben ik na lange tijd terug gestapt naar de (tragere) TW-roms ... vandaar dat ik zo zit te wachten op lollpop ;-)

[Reactie gewijzigd door musback op 13 februari 2015 09:54]

Dan zou je een HTC hebben? Ik merk bij mijn standaard gebruik een leuke verbetering qua accu op de S5.
Voor de rest merk ik niet veel behalve dat het unlocken niet zo fijn werkt en ik ineens regelmatig het verkeerde cijfer aan raak. Voorheen was het duidelijker doordat er een vierkant om het cijfer heen zat. Nu moet je beter opletten met waar je je vinger legt.

Nee alleen de accu duur is voor mij een verbetering. De rest had voor mij links kunnen blijven.
Hebben jullie de accuduur getest met nieuwe toestellen? Dit omdat één van de screenshots van afgelopen April is. En zo nee, hebben jullie accutijden vergeleken met eerdere testen of zijn alle testen opnieuw gedaan? Een accu verliest best wel wat capaciteit in driekwart jaar.

Mooi dat jullie dit vergelijk gemaakt hebben.
Daarbij heb ik gemerkt dat op mijn M8 de accu steeds beter wordt na de update. Ik heb nu zelfs het idee (want ik heb het nooit echt gemeten) dat de accu langer meegaat op 5.0 dan op 4.4.

Als ik naar de tests kijk dan kan het ook zijn dat ik op 4.4 veel meer op dumpert (video) zat en op 5.0 meer browse.
Yup, accutests zijn recentelijk gedraaid met zowel KitKat als Lollipop
Verschrikkelijke update voor mijn S5 (kpn branded?). Mijn batterij gaat zeker 30% korter mee en het ergste de stil modus is gewoon verdwenen. Heb nu alleen keuze uit tril of geluid. Erg onhandig als ik een meeting inga. Ik snap niet welke achterlijke bij Samsung heeft besloten de stil modus eruit te halen.

Nachtrust is er niet meer bij, met mailtjes midden in de nacht die je doen wakker schrikken door het getril. Uit pure noodzaak zet ik mijn telefoon nu op vliegtuig modus. Ben dan ook verbaasd over de positiviteit in deze review. Lijkt eerder op een PR praatje.

[Reactie gewijzigd door Freshnub op 13 februari 2015 09:30]

Zoals in het artikel staat kun je wel degelijk je telefoon 'stil' zetten. Als je je telefoon op priority notifications zet (bijv. voor je een vergadering in gaat). Krijg je geen meldingen meer op je telefoon. Je kunt ook instellen wat priority notifications zijn. Ik heb bijvoorbeeld gebeld worden door mijn contacten als priority ingesteld, waardoor ik geen bericht meldingen krijg, maar wel als ik gebeld wordt. Werkt perfect! In mijn ogen hebben ze geen functionaliteit weggegooid maar juist toegevoegd door dat je kunt specificeren wat je wel en niet wil ontvangen.
Gebruik gewoon de 'do not disturb' modus in plaats van de stille modus (HTC One M7, Google Play Edition). Effectief doet 't hetzelfde en het voordeel is dat je direct kunt instellen hoe lang (op uurbasis) hij deze modus moet aanhouden. Dat is juist ideaal wanneer je een vergadering ingaat. Voor 's nachts kun je de tijden in stellen waarop je niet gestoord wil worden. Mijn HTC gaat om 23:30 naar nachtmodus en houdt dat vol tot 07:00. Ik weet niet helemaal zeker of dit ook kan in de S5 versie van de software, maar zo niet, dan mag je Samsung de schuld geven ;)

[Reactie gewijzigd door jick op 13 februari 2015 09:49]

Is er eigenlijk wat te doen aan hoe de notificaties worden weergegeven? Sinds de update, als ik zit te whatsappen en ik krijg een melding dat iemand anders mij appt, dan neemt de notificatie gelijk een significant deel van het scherm in en gaat tevens over de terugknop heen in whatsapp (in tegenstelling tot hiervoor). Op een htc m8. Vind de Sense skin nu niet echt een verbetering, maar terug gaan naar de vorige versie is zeker ook niet zo simpel zonder dat je de hele telefoon opnieuw installeerd.
Significant is overdreven, het is een mini bar bovenin ;)
Die je omhoog kan swipen.

Ik vind t ook bloedirritant, ik geloof dat WhatsApp ernaar kijkt of zij er omheen kunnen programmeren.
Laat ik zeggen dat ik hem significant genoeg vind ;)
Dat ie inderdaad weg te swipen klopt, maar als je dat 5 keer in een minuut moet doen wordt dat toch wel zeer irritant, want eerst zat er helemaal niks in de weg. Hoop dat HTC daar inderdaad nog wat aan veranderd.
Ligt dat niet aan Sense? Ik krijg een notificatie die net zo groot is als wanneer je apparaat gelocked is, dus een veldje bovenaan het scherm met een (te grote) schaduw er om heen. Swipe die weg en er blijft alleen een icoontje in de balk staan.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True