Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

Ubuntu 15.04 Vivid Vervet Review

Hollen en stilstaan

Conclusie

De officiële release van Ubuntu 15.04 maakt op ons weinig indruk. De Unity-interface is op slechts kleine punten aangepast, terwijl we toch het gevoel krijgen dat er een flinke sprong gemaakt moet worden met deze desktopomgeving, vooral om trouwe Ubuntu-gebruikers niet te verliezen aan andere desktopomgevingen of andere distributies.

Dit gevoel wordt nog versterkt door de innovaties bij een aantal Ubuntu-smaken. Met name Kubuntu 15.04 maakt met zijn verbeterde Plasma-interface een goede indruk. De desktopomgeving oogt modern, is snel en door een tweaker tot in het kleinste detail aan te passen. De overzichtelijkheid is verbeterd. Wie minder moderne hardware draait, ziet in Xubuntu ook diverse verbeteringen die vooral de gebruiksvriendelijkheid en het gebruikerscomfort verhogen, al kunnen we deze niet spectaculair noemen.

We weten dat Canonical nog steeds veel ontwikkeltijd steekt in zijn mobiele initiatieven, maar inmiddels zijn de eerste Ubuntu-mobieltjes eindelijk beschikbaar. Wellicht geeft dit Canonical meer speelruimte om zich weer voor een deel op de desktop te focussen. Dat is ons inziens hard nodig, omdat het nog een uitdaging zal worden om de voorgestelde 'fundamentele' wijzigingen, zoals Mir en Unity 8, op te nemen in de eerstvolgende LTS-release van Ubuntu, die is gepland voor over exact een jaar. In oktober kunnen we in ieder geval de tussenstand opmaken.

Reacties (89)

Wijzig sortering
Voor de ongeduldige:
Je kunt de ISO al bemachtigen door wat cijfertjes te veranderen in de URL van 14.04
http://releases.ubuntu.com/15.04/ubuntu-15.04-desktop-amd64.iso

Ik blijf voorlopig nog bij ArchLinux al mis ik ubuntu's gebruikersvriendelijkheid wel een beetje
En hier nog even een linkje naar de Ubuntu wiki, met een overzicht van nog meer smaken.
Release notes for Ubuntu 15.04
Bedankt, Captain! 'Sudo do-release-upgrade' schijnt nog niet te werken.

Edit: Mijn fout, had een instelling voor het vinden van updates niet goed ingesteld. Heb gister avond ge-upgraded naar 15.04.

[Reactie gewijzigd door Major Oof op 25 april 2015 07:05]

Wanneer worden er eens andere distributies getest? Denk aan openSUSE, Fedora, RedHat, SLES?
Of misschien eens een DIY Arch / Gentoo Linux artikel o.i.d.
Ik zou je graag steunen in de roep voor Archlinux. Dat is de distro die ik gebruik als dual boot naast Windows om soms in te rommelen. Het is snel, lichtgewicht en volledig aan te passen. Ik Gebruik de nieuwste gnome release en een skin waardoor het er lekker modern uit ziet.

Helaas heeft dit een keerzijde. De installatie van Arch is niet eenvoudig en ik moet altijd de geschreven gids van hun Wiki gebruiken. Ze hebben wel geweldige documentatie moet ik zeggen! Gentoo is nog meer hardcore, waarbij je alles zelf moet compileren. Punt is dat dergelijke distro's zich niet echt lenen voor een artikel als dit.

Toch is het misschien wel interessant om naar rolling-release distro's te kijken (weet niet of er nog veel meer zijn naast Gentoo en Archlinux). Daar heb je wel sterke voordelen. Zo heb je altijd de nieuwste versie van software en hoef je niet te wachten op een nieuwe Ubuntu release.
Misschien is het leuk om eens een algemene vergelijking te maken van verschillende semi-populaire Linux distributies en hoe die zich verhouden tot de populaire. Je hebt wel dit soort (nuttige!) artikelen, maar ik zou het ook wel eens leuk vinden om de meningen te horen van een klein test panel over zowel de installatie als het in gebruik nemen ervan voor dagelijkse werkzaamheden.

Is Arch Linux of Gentoo eenmaal geïnstalleerd voor een eindgebruiker echt moeilijker in dagelijks gebruik of valt dat allemaal eigenlijk wel mee? Welk besturingssysteem biedt de beste documentatie voor de eindgebruiker en (semi-)power user? Van alle distributies met een complete repository, wie biedt de makkelijkst bruikbare aan? Laat maar eens een eindgebruiker de nieuwste versie van Firefox installeren onder Debian. Ik kan mij voorstellen dat dit naast Ubuntu ook onder Arch makkelijker is, omdat beiden Firefox wel in hun repositories hebben staan.

Dat zijn bijvoorbeeld al leuke vraagstukken. Je kan ook beginnen met een stelling aan het begin van het onderzoek: eindgebruikers zouden nooit de console in hoeven te duiken of handmatig configuratiebestanden hoeven te bewerken om hun besturingssysteem te gebruiken, of voor het installeren en configureren van nieuwe applicaties. Hoe ver kom je dan in alle gevallen?

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 april 2015 16:34]

Genoeg redenen om een eindgebruiker geen installatierechten te geven. Dan is het geen gebruiker maar een beheerder.
Ik weet niet in wat voor omgeving deze 'eind'gebruikers werken maar als jij de beheerder bent zou je beter zoeken naar een geautomatiseerde packets uitrol, evt. met system images.
Ik weet niet in wat voor omgeving deze 'eind'gebruikers werken maar als jij de beheerder bent zou je beter zoeken naar een geautomatiseerde packets uitrol, evt. met system images.
Je praat over een professionele omgeving. Ik denk dat als Linux ooit daar wilt aanslaan, dat eerst de eindgebruikers (consumenten) het willen gebruiken. En eindgebruikers willen het alleen gebruiken als zij er bekend mee zijn. En zij zijn er alleen bekend mee als zij het ook privé gebruiken.

Denk aan hoe Windows diens populariteit heeft te danken. Windows 95 en 98 waren slecht om te beheren, maar wat werden die vaak op grote schalen in bedrijven gebruikt.
Arch is absoluut geweldig! En het klopt dat het in het begin iets meer handwerk is, maar daarna loopt het ook echt als een trein. Ik gebruik het nu sinds een jaar of drie en ik zie dat de komende jaren ook niet snel veranderen :)
Misschien ben je bijna klaar voor Slackware.
Misschien ben je bijna klaar voor Slackware.
Uit een vergelijking:
Slackware users typically prefer their method of manual dependency resolution, citing the level of system control it grants them, as well as Slackware's excellent supply of pre-installed libraries and dependencies.

(...)

Slackware is seen as more conservative in its release cycle, preferring proven stable packages. Arch is more bleeding-edge in this respect.
Dus handmatig afhankelijkheden oplossen en verouderde software draaien? Thanks, but no thanks. Never go full Slackware! ;)

Bovenstaande is natuurlijk bedoeld als grap. Ik denk echter dat Slackware te ver weg is van wat gebruikers en zelfs de meeste power-users dagelijks willen gebruiken, mede door de hoeveelheid onderhoud. Arch komt daarvoor bijvoorbeeld veel dichter in de buurt.

En al ben je klaar voor Slackware, dan ben je ook klaar om je eigen distributie in elkaar te zetten. 8-) Voor de enkelen die dit niveau bereiken zijn dit soort artikels niet zo interessant. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 april 2015 16:45]

Dus handmatig afhankelijkheden oplossen en verouderde software draaien? Thanks, but no thanks. Never go full Slackware! ;)
Verouderde software: Dat valt wel mee, het is niet RedHat dat we draaien. Hier een summary van wat de laatste release 14.1 bevatte http://www.slackware.com/announce/14.1.php. Deze kwam wel uit in november 2013 en een nieuwe release is imminent. Afgaande van de recente activiteit in current, gok Ik dat we binnen 2 maanden 14.2 of 15.0 kunnen draaien.

Handmatige afhankelijheden oplossen is ook niet zo moeilijk of arbeidsintensief omdat een full Slackware install al zeer compleet is. Er is geen reden om "-dev" packages afzonderlijk te installeren.

Voor de meeste 3rd party software zijn er de slackbuilds.org (denk ports) front-ends: sbopkg, sbotools. Sbopkg ondersteunt queuefiles die de dingen compileert en installeert in de juiste volgorde, terwijl sbotools wel aan dependancy resolutie doet.
En al ben je klaar voor Slackware, dan ben je ook klaar om je eigen distributie in elkaar te zetten. 8-)
Maar waarom als je gewoon Slackware kunt draaien. LFS is heel veel werk !
Debian heeft Sid. Verder weet ik zo ook geen rolling release in de Debian stamboom-tak. Ubuntu en zijn takje zijn zviw ook alleen point releases.
Je hebt ook nog Manjaro en Antergos die zijn gebaseerd op Arch en ook rolling release. Deze 2 zijn wat gebruikersvriendelijker.
Dat was ook juist mijn insteek, het leek me juist wel een interessant onderwerp voor de mensen die hier geen ervaring mee hebben(kernels bakken etc), maar dit wel graag willen leren bijvoorbeeld! Vooral Arch Linux zou een mooi begin zijn.
XxRenéxX, openSuse Tumbleweed is de rolling-release distro van de Suse tak :)
Hoewel Linux onder tweakers populairder is dan onder de algemene bevolking, blijft linux een OS dat op de desktop in de marge blijft zitten (en op server gebied valt voor een site als tweakers al helemaal niet aan te beginnen wegens de enorme diversiteit). Als je dan mensen laat schrijven aan artikelen over linux, dan kunnen zij weer minder tijd investeren in artikelen die een groter publiek aanspreken. Daarom concentreert tweakers zich op de distirbutie die nog altijd het meest gebruikt word.
Begrijpelijk inderdaad.
Tja ben het wel eens met de conclusie, als ik dan ElementaryOS zie zou ik daar direct voor kiezen. De voordelen van Ubuntu maar niet die vreselijke Unity desktop (of KDE).
De Ubuntu base werkt met vrijwel alle DE's. Wellicht ook Pantheon?

Er wordt hier te veel gekeken naar de desktop omgeving welke 1 pakket of groep van pakketten is van het hele OS. De paar honderd overigen doen er niet meer toe? De switch naar Systemd is niet relevant in de conclusie?

[Reactie gewijzigd door K4F op 23 april 2015 15:27]

Systemd is meer relevant bij servers, bij een desktop os zal je zoals al gezegd hier weinig mee te maken hebben. Ik vind systemd overigens verschrikkelijk (die mening heb ik al vaak genoeg lopen spuwen hier :P) maar voor een desktop OS zou het me (denk ik) minder snel iets uitmaken.
Systemd is meer relevant bij servers, bij een desktop os zal je zoals al gezegd hier weinig mee te maken hebben.
Volgens mij is Ubuntu nog steeds ook gewoon een server-OS. Ik draai iig al mijn servers op Ubuntu, en ben danook razend benieuwd naar meer "tweaker-achtig" nieuws over een nieuwe versie van een linux-distro: wat zijn precies de implicaties van systemd, is er al overgegaan op Python3, en ik kan niet wachten op Linux kernel 4 met de mogelijkheid van live patching van de kernel zonder herstart.

Al met al wordt het linux-nieuws hier op tweakers steeds meer een gehalte "we installeren hem, kijken welke nieuwe kleurtjes hij heeft, en kopieren de andere reviews een beetje". Ik moet zeggen dat ik nog zoekende ben naar een nieuws-website die dat gat een beetje kan opvullen..
Ken je deze website? dedoimedo.com

Het is een aparte schrijfstijl maar er zit veel interessante info in de artikels.
Dat is echt een toptip! Heb nu twee artikeltjes gelezen, en het is precies het in-depth spul waar ik naar op zoek ben. Dank!
Ik lees ook vooral osnews.com. Veel artikels over alternatieve besturingssystemen. Maar laten we eerlijk zijn, een in-depth artikel over kernel 4.0 bijvoorbeeld zullen weinig mensen in geinteresseerd zijn. Ik ben zwaar linux fan maar ik ga echt geen kernels zitten compilen ofzo, als mijn hardware allemaal werkt en het doet wat het moet doen ben ik tevreden en dat zal voor de meeste linux gebruikers zo zijn.

Vroeger deed ik het nog weleens als hobby, Gentoo stage 1 install enzo. Waren leuke tijden maar die tijd is een beetje voorbij. Met de perfomance van de hedendaagse systemen is het niet meer nodig om alles op O3 te compilen bijv ;)

Ik zie men het nogal eens doel op XDA bij custom roms en dan denk ik tja ik zit hier met m'n quadcore die ik nu al maar voor 40% benut.
Ik denk dat het komt door de modulaire opzet van een Linux distributie. De meeste standaard distributies komen kwa gebruikte software redelijk overeen. Als paket xyz niet in de standaard install zit dan is de kans groot dat hij optioneel beschikbaar is. De gebruikte versies van zijn meestal ook niet echt spannend. De meeste distributies gebruiken de laatste versies. De updates van de kernel of andere belangrijke onderdelen hebben meestal al hun eigen review of nieuwsbericht gehad.

Wat blijft er dan over om over te schrijven: potentieel controversieele zaken zoals systemd of een nieuwe stijl windowmanager. En de paar unieke zaken binnen de distributie, waarvan het uiterlijk 1 van de belangrijkste is.

Als er een nieuwe versie van windows/xos/ios/android uitkomt dan zitten daar vaak veel nieuwe zaken in die nog nooit beschreven zijn. Daar kan je dus veel interresantere artikelen over schrijven.
Systemd maakt voor de meeste weinig uit, zijn er overigens meer dan genoeg die het liefsts systemd uit Debian wouden slopen, zal met Ubuntu niet anders zijn? Alhoewel die doelgroep iets meer henk&ingrid is.
Gelukkig kan je, als je dat wil, in Debian nog altijd kiezen voor sysvinit. Ik leer ondertussen leven met systemd, maar van zodra het tijdens het opstarten van je OS misloopt is systemd veel minder behulpzaam met het aangeven van waar het misloopt heb ik al geleerd.
Gelukkig nog geen problemen mee gehad, hopelijk ga ik dat ook niet krijgen. Al ruzie gehad met multi-arch en zie daar ook liever hoe het "vroegah" was. Geen zin in ruzie met het OS, als er wat mis is, makkelijker om hem vers opnieuw te spawnen.
Waarom zou de verandering naar systemd zo relevant moeten zijn in de conclusie? Voor de gebruikerservaring zal dit niet veel verschil opleveren, wellicht dat je merkt dat het OS sneller opstart door het parallel opstarten van de services. Als je veel "under the hood" bezig bent zal je het ongetwijfeld wel gaan merken. Maar als ik kijk naar de opbouw van de review, zie ik dat het beheersaspect al in het algemeen weinig aandacht heeft gekregen.
Btw Pantheon werkt inderdaad zie ik, alleen mis je dan bepaalde features met name de applicaties speciaal geschreven voor Elementary. Maar het kan zeker inderdaad.
het blijf erg persoonlijk, mooie van die hippie software; keuze vrijheid

hoewel is altijd zeer sceptisch en terughouden ben geweest over unity, biedt het weldegelijk voordelen. druk maar eens op windowsknopje+F1, dan wordt een overzicht getoont van shortkeys en functies.

heb je die handigheidjes onder de knie, dan is unity een stuk productiever dan standaard menu te herkennen in elemtary/xfce

blijft erg persoonlijk, maar zo vreselijk vind ik het unity systeem niet meer.

* himlims_ draait overigens xubuntu op laptop, en sparky-linux op de game desktop

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 23 april 2015 15:23]

Ik vind dit een beetje ongefundeerd, ik was aanvankelijk ook sceptisch, maar Unity werkt prima, ik mis geen enkele funtionaliteit die gnome biedt, en ik schat dat dat voor het gros van de gebruikers zo zal zijn! Daarnaast zullen de gebruikers die wel gnome willen deze met 1 regel code kunen installeren...

sudo apt-get install gnome-session-fallback

[Reactie gewijzigd door paradoXical op 23 april 2015 19:46]

Je kunt natuurlijk ook voor Ubuntu Mate kiezen. Dat lijkt erg op de oude Gnome maar is onder de motorkap geheel gemoderniseerd.

Vraag me eigenlijk af of Ubuntu Mate ook over systemd beschikt. Niet iedere versie heeft deze wijziging meegekregen. Uit het artikel wordt het me niet duidelijk.
apt-get install gnome? xfce? lxde?
http://askubuntu.com/ques...-and-shells-are-available

[Reactie gewijzigd door batjes op 23 april 2015 15:49]

Hoe durf je Unity in 1 zin te noemen met KDE? Het zijn twee systemen die precies elkaars tegenovergestelde zijn. Unity is bagger, daar valt niet mee te werken, maar KDE is super, zeker de nieuwe Plasma 5.x. Ziet er fantastisch uit, werkt mooi en, hoewel er vaak gezegd wordt dat KDE traag is, snel.
Ik gebruik KDE 4.x al jaren en ben er zeer tevreden over. Het mooiste wat Linux te beiden heeft.
Ubuntu met die Unity desktop loopt als dikke stroop en de werking vind ik ook onbegrijpelijk. Met Lubuntu 12 en 14 en een veelheid aan Linux tools kan ik daarentegen vrij aardig uit de voeten en heeft Linux bij mij wel een vaste plaats gevonden naast Windows.

Maar er zitten de gebruikelijke Linux imperfecties en irritaties aan. Bijvoorneeld Lubuntu 14 schijnt te zijn ontworpen door hyper actieve geeks die niet begrijpen dat ook normale mensen ermee moeten kunnen werken. Zo is de muis dubbelklik afstand onwaarschijnlijk kort. En een scrollbar van 9 pixels is onwerkbaar voor mensen ouder dan 30 jaar. En ik weet zeker dat Apple of Microsoft nooit een operating system zouden uitleveren met een 10 minuten screensaver bug.

Uit dat soort dingen blijkt dat er geen grote professionele organisatie achter zit. Met de veelheid aan smaken en afgeleiden is Linux erg versnipperd en worden kennis en professionaliteit niet effectief gebundeld waardoor de potentie van Linux niet maximaal benut word.
Probeer Xubuntu eens ipv Lubuntu, dat zou weleens de meest stabiele/gepolijste kunnen zijn van de *ubuntu familie...
@Obelink:

Daarin verschillen we van gedachten. Ik vind juist: voor elk wat wils! De één zweert bij de oude Gnome en gebruikt daarom het liefste Mate. Een ander vindt KDE weer fijner. Ik persoonlijk gebruik het liefst LXDE, dus Lubuntu. Heerlijk licht en voor mij meer dan voldoende te 'tweaken'.

Ikzelf ben ook de jongste niet meer, maar de breedte van de scrollbalk en de snelheid van de dubbelklik heeft mij nooit bezig gehouden... Hoewel niet super gebruikersvriendelijke, is het zeer zeker wel aan te passen. Maak in de Thuismap een nieuw bestandje aan en noem dat
.gtkrc-2.0.mine (let op de punt vooraan!). Vul dit bestandje met:

style "wide-scrollbar-style"
{
GtkScrollbar::slider_width = 12
}
widget_class "*Scrollbar" style "wide-scrollbar-style"
gtk-double-click-time=500

De grootte van 12 en 500 al na gelang naar eigen smaak aanpassen. Even afmelden en opnieuw aanmelden (helemaal herstarten is niet nodig!) en de wijzigingen zijn doorgevoerd.

Edit: het bestandje .gtkrc-2.0.mine moet 'kale' tekst zijn, dus niet met een tekstverwerker maken. Maar gebruik hiervoor Leafpad, of zoiets.

Succes!

[Reactie gewijzigd door GeBo op 24 april 2015 15:06]

We weten dat Canonical nog steeds veel ontwikkeltijd steekt in zijn mobiele initiatieven, maar inmiddels zijn de eerste Ubuntu-mobieltjes eindelijk beschikbaar.Wellicht geeft dit Canonical meer speelruimte om zich weer voor een deel op de desktop te focussen.
Ik hoop juist dat Canonical zich blijft focussen op zijn mobiele OS. Het is in heel veel zaken nog lang niet volwassen. En nu de drie 'grote' partijen op de telefoniemarkt allemaal hun eigen diensten opdringen op hun eigen platforms is de tijd wel rijp voor een echt open-source alternatief op die drie.
En nu de drie 'grote' partijen op de telefoniemarkt allemaal hun eigen diensten opdringen op hun eigen platforms is de tijd wel rijp voor een echt open-source alternatief op die drie.
Volledig open-source zal niet aanslaan. Daarvoor zijn er te veel commerciële belanghebbenden (fabrikanten, telecomproviders, verkopende winkels, virtuele online 'app' winkels, exploitanten van virtuele online 'app' winkels...) en wetgevingen (bijv. gesloten firmware van de GSM module).

Waarschijnlijk is Android AOSP op het niveau van 'as good as it gets'. Helaas. :/

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 april 2015 15:41]

Welke drie grote partijen? Android, IOS en?
de 3 grote partijen zijn Google, Apple en Microsoft
Niet in de mobiele tak en daar gaat t juist over.
Anders verwoord, en meer met relevantie naar het artikel: De top 3 zijn Google. Apple en Microsoft.
En Ubuntu zit niet in die top 3.
Windows Phone heeft ~10% marktaandeel in Europa.
En wereldwijd 3%

"IDC’s latest research data is disturbing if you’re a Microsoft fan. Essentially, almost the entire world market (96.3 percent) is stabilizing around Android and iOS. While global shipments of Windows Phones increased 4.2 percent, from 33.5 to 34.9 million units, its market share actually fell back down below three percent, which is a horrible sign. (BlackBerry has completely flatlined, but we knew that already, and the company itself is clearly repositioning for the enterprise market.)"

http://www.extremetech.co...ad-before-it-even-arrives

Je kan Europa wel als de standaard nemen om 10 procent veel te laten lijken maar wereldwijd stelt Windows Phone niks voor dus het is GEEN grote speler. Dus er zijn geen 3 grote spelers maar 2 en Windows phone.

[Reactie gewijzigd door Vegettokai op 23 april 2015 16:29]

Het is ongeveer net zo groot als Linux in de desktop-wereld, niet een grote speler maar wel een aanwezige speler. Daar dien je altijd rekening mee te houden.
en om heel eerlijk te zijn draaien die lumia dingen erg lekker vergeleken met de android phones uit dezelfde prijsklasse.(ben wel klaar met freezes en lags) de iPhone is leuk, maar erg duur. MS lijkt het nu eindelijk goed begrepen te hebben (zeg ik als Linux en Mac gebruiker)
Ik wil niet zeikerig overkomen, maar ik vind dat ze de support van switchable graphics eens onder de loep moeten nemen. Ik wil graag overstappen op Ubuntu maar het probleem blijft echter dat hierdoor enkel mijn intel graphics werken en mijn AMD niet meer. Niet dat ik zozeer spelletjes ga spelen maar ik wil gewoon dat alles werkt, dat geeft me een goed gevoel. Heb overigens een HP laptop met intel graphics hd3000 en amd 6770M switchable.
wellicht dat dat met de mindere support van AMD drivers te maken heeft? bij mij werkt het switchen prima op kubuntu 14.10 tussen nvidea en intel
Na de upgrade werkte mijn videokaart ook niet goed meer...het was even zoeken naar de juiste driver voor mijn AMD kaart maar het draait nu als een zonnetje.
"Door Dimitri Reijerman, donderdag 23 april 2015 15:04"

I see what you did there ;)
Of ik ben dom, of ik ben overwerkt.. Maar ik vat em niet D:
Ubuntu 15.04, artikel om 15:04 ;)
Ah natuurlijk. Dat wist ik wel! O-)
Nog een
Datum april 2015 = 04-15 => 15:04 :O
Leuk geprobeerd, maar dat is hoe Canonical de versies ook nummert ;)
Naar de release date dus.
Ja ik heb het alleen over de datum van het artikel maar je hebt gelijk
Dat grapje houden ze ook geen 9 jaar meer vol 8)7
Half-Life 3 confirmed.
Jammer van die locally integrated menu's, als OS X gebruiker vind ik die juist onhandig (maar ik snap dat ze voor de Windows gebruikers bekender aanvoelen). Ik gebruik zelf ook Windows (ik gebruik zo ongeveer elk mainstream OS dagelijks :) ) maar ik vind de menu's bovenaan het scherm het handigst.

Gelukkig kan je dat nog wel uitzetten ondanks dat ze nu default zijn geworden. Maar ik vrees dat ze zullen overwegen het er uit te halen in toekomstige versies.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 april 2015 16:14]

"Daarnaast zijn de locally integrated menus voortaan de standaardkeuze binnen Unity, waardoor de menu's bovenaan in het actieve venster zichtbaar zijn in plaats van de 'OS X-stijl', waarbij het menu altijd in de grote balk bovenin is geplaatst. Veel gebruikers voerden deze instelling al handmatig door, waarmee de keuze om haar tot default te maken voor de hand lag. Deze wijziging in de Unity-instellingen wordt naar verwachting ook met terugwerkende kracht in Ubuntu 14.04 LTS doorgevoerd."

Dit klopt niet, dit is last minute terug gedraait omwille van problemen
Ik mis een beetje in het artikel dat Ubuntu Mate vanaf 15.04 een officiele Ubuntu flavor is geworden. Ook vind ik het artikel nogal 'haastig' geschreven, om zoveel mogelijk smaken te bespreken in zo weinig mogelijk test. Het had van mij wel wat meer een in depth review van Ubuntu mogen zijn. (En dan bedoel ik de 'standaard distro', met Unity)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


OnePlus 7 Pro (8GB intern) Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 3a XL FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Microsoft

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True