Door Jelle Stuip

Redacteur

Lenovo Flex 3 Preview

Meedraaien met de Yoga's

07-01-2015 • 13:00

29

Singlepage-opmaak

De 14" Flex 3: behuizing en scherm

De Flex 3 kan wat functionaliteit van het scherm en hardware betreft dus goed meekomen met de duurdere Yoga 3, maar de overeenkomsten houden op bij het scharnier en de hardware. De behuizing verschilt namelijk behoorlijk. Net als de Flex 2 is de Flex 3 voorzien van een geborstelde aluminium afdekking rondom het toetsenbord. Van die behzuizing ging duidelijk een zekere aantrekkingskracht uit, want de vingerafdrukken op het demo-model waren er nauwelijks af te poetsen.

Ook wij wilden de stevigheid van de behuizing wel even op de proef stellen en uit een druktestje bleek al gauw dat op dit punt geen verbeteringen zijn doorgevoerd ten opzichte van de Flex 2. Als we in het midden van de behuizing, boven het toetsenbord, druk uitoefenden, 'flexte' de behuizing met de druk mee. De Flex 2 had last van datzelfde euvel, dat wellicht veroorzaakt wordt doordat alleen de bovenkant van de laptop van aluminium is, terwijl de rest van de behuizing van plastic gemaakt is. Die minder stevige behuizing werkt ook door in het toetsenbord, dat bij een harde aanslag mee kan veren. Daarbij tik je snel met te veel kracht, doordat de toetsen relatief weinig travel hebben.

De plastic behuizing heeft ook tot gevolg dat de Flex 3 er wat goedkoper uitziet dan de Yoga 3. Daarnaast is de behuizing wat lomper en dikker, en is het gewicht van de Flex 3 relatief hoog. Het 14"-model weegt bijna twee kilogram, terwijl het 15,6"-exemplaar 2,3 kilogram weegt.

Lenovo Flex 3Lenovo Flex 3

Scherm: goede kijkhoeken, veel reflecties

Dat relatief hoge gewicht speelt natuurlijk ook mee in de praktische bruikbaarheid van een convertible. Heb je een lichte laptop, dan is het scherm makkelijk om te klappen en kun je het apparaat makkelijk als tablet gebruiken. Bij de Flex 3 kun je dat beter niet proberen. We hebben het scherm natuurlijk omgeklapt, maar met één hand is het 14"-model niet lang vast te houden, om maar niet te spreken over het 15,6"-model. De Flex 3 komt dus beter tot zijn recht in de laptop-, stand-, of tentmodus.

Het scherm zelf bleek overigens van goede kwaliteit te zijn. Het demo-model was voorzien van een full-hd-scherm, met een niet gespecificeerd paneel. Waarschijnlijk gaat het echter gewoon om een ips-paneel, dat de Flex 2 ook al had. De kijkhoeken zagen er in ieder geval goed uit, wat erop wijst dat er geen gebruikgemaakt is van een tn-paneel. Vooral bij convertibles is een paneel met ruime kijkhoeken belangrijk, omdat door het omklappen van het scherm de inkijkhoek nog wel eens kan veranderen.

Een minpuntje van het scherm is dat het paneel niet gelamineerd is. Als je van dichtbij naar het scherm kijkt, zie je duidelijk dat het paneel wat lager in de behuizing ligt, wat tot extra reflecties op het al glanzende paneel leidt. Blijkbaar is een gelamineerd paneel een kostbare optie, want bij de duurdere Yoga 3, die we ook even bekeken, was er geen loze ruimte te zien.

Lenovo Flex 3Lenovo Flex 3Lenovo Flex 3