Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Redactie Tweakers

Desktop-BBG: januari 2015

Tweakers' koopadvies voor componenten

Special: mini-itx gamesysteem

Naast de reguliere gamesystemen hebben we deze editie ook een compact gamesysteem dat is opgebouwd rondom een mini-itx-moederbord. Met een budget van 850 euro is er getracht een goede balans te zoeken tussen formaat en prestaties. Dit lijkt gelukt te zijn, getuige de voorgestelde samenstelling: ondanks de beperkte grootte van het systeem, levert het toch hele goede prestaties dankzij de volwaardige GTX970.

Qua randapparatuur is dit systeem gelijkwaardig aan het mainstreamgamesysteem. Mocht je dus op zoek zijn naar een bijpassende monitor, muis of toetsenbord, dan kun je op die pagina terecht. Om niet in herhaling te vallen, omdat sommige onderdelen hetzelfde zijn als bij het mainstreamgamesysteem, is de begeleidende tekst soms iets bondiger.

Basisonderdelen

ProcessorsIntel Core i5-4460 Boxed

De Intel i5 4460 is een quadcoreprocessor en is de opvolger van de i5 4440, waarbij de kloksnelheid is verhoogd van 3,1GHz naar 3,2GHz. Hij doet niet veel onder voor de duurdere i5's, waardoor we hier enkele euro's besparen. Standaard wordt er al een processorkoeler geleverd bij deze processor.

Mocht je streven naar een lager geluidsniveau, vooral onder load, dan is het aan te raden een andere processorkoeler te nemen. Let bij het kiezen op de hoogte van deze nieuwe processorkoeler, omdat een te hoge koeler tegen de voeding aankomt. Ook de oriëntatie van de ventilator kan van belang zijn voor je keuze. De Scythe Big Shuriken 2 Rev. B is bijvoorbeeld een goede keuze.

Score: 4.5(5 reviews)
MoederbordenGigabyte GA-B85N Phoenix

Mini-itx-moederborden worden steeds meer gemeengoed. De prijzen vallen daarom ook relatief mee. Het gekozen model van Gigabyte is uitgerust met de B85-chipset en voorziet de gamer van alle reguliere functionaliteit. Zo zijn er vier usb 3.0-aansluitingen aanwezig, waarvan er twee zijn te benutten via een interne header. Verder treffen we drie sata-600-aansluitingen aan en een pci-e-3.0 x16-slot.

Score: 5(0 reviews)
Geheugen internCrucial Ballistix Tactical BLT2C4G3D1608ET3LX0CEU

Ook dit mini-itx-gamesysteem wordt uitgerust met 8GB werkgeheugen. Hetzelfde werkgeheugen als bij het mainstream- en high-end gamesysteem: twee modules van 4GB van Crucial. Een mooie bijkomstigheid is dat de modules kleiner zijn dan normaal.

Score: 5(27 reviews)
VideokaartenGigabyte GV-N970IXOC-4GD

Waar andere GTX970's imponeren met grote koelers, is dit specifieke model van Gigabyte juist erg compact dankzij het verkorte PCB en zijn koeling met een enkele ventilator. Ideaal voor het mini-itx-gamesysteem, want zo wordt het mogelijk om veel kracht in een kleine behuizing te plaatsen.

Score: 4.5(1 reviews)
Solid state drivesCrucial MX100 256GB
Crucial MX100 256GBvanaf Onbekend

De toegevoegde waarde van een ssd is intussen bekend. Het systeem start sneller op en ook programma's laden sneller tijdens gebruik. Dit compacte systeem wordt uitgerust met de Crucial MX100 256GB. Er is gekozen om het mini-itx-gamesysteem niet te voorzien van een harde schijf. Uiteraard is dat wel mogelijk. Let wel op de warmteproductie in de compacte behuizing en voeg desnoods meer ventilators toe voor een betere airflow.

Score: 4.5(28 reviews)
BehuizingenCooler Master Elite 110

Het kiezen van een geschikte behuizing is bij dit systeem het voornaamste aandachtspunt. Door het kleinere formaat is het vaak wat lastiger om alle onderdelen in de behuizing te passen. Ons oog is gevallen op de Cooler Master Elite 110. Deze behuizing heeft een volume van slechts circa vijftien liter, terwijl er wel een grote videokaart in past. Let bij het kiezen van een behuizing voor het mini-itx-gamesysteem vooral op de grootte van de videokaart die je wilt plaatsen.

Score: 4(3 reviews)
VoedingenSeasonic S12II-Bronze 430W

Een 430 watt voeding volstaat voor dit mitx-gamesysteem, mede door de zuinige processor en videokaart. De Seasonic S12II Bronze 430W is relatief klein, met zijn lengte van 140mm. Dit zorgt ervoor dat de voeding net iets makkelijker is te installeren in de behuizing. De voeding is stil en de componenten zijn van hoge kwaliteit.

Score: 5(7 reviews)
€ 302,03Actuele totaalprijs:
ProductPrijsAct.Prijs
Processors Intel Core i5-4460 Boxed € 163,- € 264,99
Moederborden Gigabyte GA-B85N Phoenix € 82,90 Onbekend
Geheugen intern Crucial Ballistix Tactical BLT2C4G3D1608ET3LX0CEU € 67,- Onbekend
Videokaarten Gigabyte GV-N970IXOC-4GD € 332,50 Onbekend
Solid state drives Crucial MX100 256GB € 93,95 Onbekend
Behuizingen Cooler Master Elite 110 € 32,95 € 37,04
Voedingen Seasonic S12II-Bronze 430W € 49,80 Onbekend
Totaalprijs bij opstellen BBG € 822,10 € 302,03

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken.

Reacties (213)

Wijzig sortering
Voor het mainstream game systeem past de cpu koeler niet. Hoogte koeler = 159mm, max ruimte in kast = 154mm.

Zou lullig zijn als je hier te laat achter komt.
Ondanks dat het volgens de specificaties niet gaat passen verwacht ik geen problemen met deze configuratie. In deze review is namelijk te zien dat een Mugen 3 ook gewoon past, deze koeler is praktisch gezien even groot.
Ok, het past dan net, maar ik zou het zelf niet prettig vinden als de heatpipes in het schuim steken wanneer je de kast sluit.
Persoonlijk zou ik bij het mainstream gamesysteem voor de Fractal Design R5 gekozen hebben.
Deze werd in de BBG niet gekozen door de kostprijs ervan, maar ik vind de R5 zeker en vast zijn geld waard.

Tal van verbeterde features tov de goede en populaire R4:
• stoffilter aan onderkant is eruit te doen via voorkant
• niet alleen de 2 hdd cages zijn eruit te doen, ook de optische drive cage (en bv. hdd cage bovenaan hangen, voor optimale airflow @ gpu)
• deurtje kan je nu aan beide kanten bevestigen (draai opening)
• verbeterde mechanisme om de sidepanels eraf te doen
• SSD op achterzijde kan nu geïnstalleerd/removed worden zonder moederbord weg te moeten doen
• hdd tray's waar je hdd op 2 posities kan zetten, zodat je ook effectief alle hdd ruimte kan gebruiken ivm de kabels achteraan.. (http://youtu.be/d_ZLKzqcUtM?t=7m10s)
• ziet er mooier uit doordat de mesh aan buitenkant nu bedekt is. (ook terug verschillende kleuren & window optie beschikbaar)
R4: http://ic.tweakimg.net/ext/i/1342778579.jpeg
R5: http://ic.tweakimg.net/ext/i/2000563794.jpeg

en natuurlijk ook andere features die de R4 al had, bv:
• 3-speed fan controller
• rubberen grommets
• goede kabelmanagement features (http://ic.tweakimg.net/ext/i/2000563377.jpeg)
• stoffilter vooraan die makkelijk te reinigen is
• support voor veel vormen van radiators
• metalen hdd trays

Zowel koeler als stiller dan de R4:
• Geluid van 32,9 dB(A) -> 30,9 dB(A)
• Koeling 200W 7v van 29,3°C -> 27,1°C
• Koeling 400W 7v van 39,4°C -> 35,9°C

terwijl je met de Silencio 550 het volgende hebt:
• Geluid: 33,3 dB(A)
• Koeling 200W 7v: 43,1°C

bronnen:
http://youtu.be/H4tHXx7RRAI
http://be.hardware.info/r...sultaten-geluidsproductie
http://be.hardware.info/p...-black#tab:testresultaten

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 1 januari 2015 12:58]

Akkoord, zou er hier nog graag eentje aan toevoegen, namelijk de Nanoxia Deep Silence 3
Zelfde type behuizing als de Fractal Design, maar dan wel maar €60. Jammer genoeg maar bij enkele winkels leverbaar in Nederland, maar voor mensen die toch online bestellen maakt dat niet veel uit (en al helemaal niet voor Belgen).
Heel goed gereviewed geweest, zie google. Heb er zelf een build mee draaien: niks op aan te merken, is stil en cpu haalt onder load 65C.

Verder lijken de nieuwe Dell schermen prijs/kwaliteit gewoon de concurrentie omver te blazen, het is enkel nog wachten tot ze leverbaar zijn: http://geizhals.de/?cat=m...311_2014~3855_1440#xf_top
IPS, hoge resolutie en als ze hun voorgangers volgen een reactietijd/inputlag die voor 99% van de mensen laag genoeg is...

[Reactie gewijzigd door bertp1 op 1 januari 2015 22:25]

De Seasonic S12G 450W in het mainstreamgamesysteem voldoet niet aan de eisen die Nvidia stelt voor de geselecteerde videokaart. Dit zou ten minste 500W moeten zijn?

Verder weer een heerlijk advies en een mooie richtlijn :)
De eisen die Nvidia/AMD/asus/msi/gigabyte/... qua minimum voeding stellen, zijn gebaseerd op een worst case scenario. Zij weten immers niet of je als consument een zeer slechte voeding neemt waar "500W" op staat, maar die in feite enkel tijdelijk maar die 500W aankan in een piek-moment.
Ze weten ook niet wat voor computer je hebt: 10 harde schijven, een FX 9590, ...

Beter om je te richten op het effectieve verbruik:
MSI GTX 970:
Gaming Average = 168 Watt
Stresstesting = 213 Watt

i5 4690K en rest van systeem:
Stresstesting non OC = 110 Watt
Stresstesting met 4,8Ghz OC = 180 Watt

Door alles te overclocken en te stresstesten op het zelfde moment (geen idee waarom je dat zou doen trouwens :P) kan die goede gold voeding het nog steeds goed aan.

bron:
http://www.techpowerup.co.../GTX_970_STRIX_OC/23.html (= effectief enkel wat de kaart verbruikt, geen andere elementen)
http://www.bit-tech.net/h...el-core-i5-4690k-review/6 (= vanaf de muur, dus eigenlijk nog efficiëncy ervan trekken)
Die 500W wordt gesteld aan voedingen van slechte kwaliteit en zeer lage redundantie. De Seasonic S12G is een hoge kwaliteit 80PLUS Gold voeding en is dus meer dan goed. Ik zit hier zelf nu met een Corsair RM450 die van bovengemiddelde kwaliteit en ook 80PLUS Gold is en verbruik op zijn max. misschien net 250W. Een slecht voorbeeld van een voeding is bijv. deze: pricewatch: MS-Tech MS-N750-VAL

http://en.wikipedia.org/wiki/80_Plus
Is de voeding ook voldoende voor de videokaart voor het basisgamesysteem? Deze verbruikt volgens enkele reviews zo'n 100 Watt meer dan de MSI GTX 970.

Bedankt!
Ik heb zelf een Zalman 450w voeding uit een vorige pc gebruikt . Intern is dit stiekem een 480w voeding. Ook 80PLUS kwaliteit. Maar deze trok het toch net niet. Soms wilde pc niet opstarten, soms wel. Ik heb uiteindelijk toch een nieuwe voeding moeten kopen.

Uiteraard hangt het er vanaf wat er voor de rest in je pc zit: bij mij 2 harde schijven (uit 2008) en een nieuwe dvd brander. Dus niet zo heel veel. Dus ondanks opmerkingen van andere tweakers dat 450w ruimschoots genoeg zouden moeten zijn omdat 500w van worst-case scenario uitgaat, toch maar voorzichtig zijn als je mainstreamsyteem wilt bouwen.
Zoals altijd weer een mooie lijst! Geeft weer een goede richtlijn voor t opstellen van een nieuw systeem.
Offtopic; Ben zeker de enige die nu al op is ;)
____________________________________________________________________________
Zoals altijd is de BBG opgesteld door de community (met een admin)!
Heb je opmerkingen of bedenkingen en wil je volgende keer ook meedenken?
Houd dan volgend forum in de gaten in de maand februari: Complete Systemen & Laptops

De argumenten voor deze BBG kan je in deze topics lezen:
Instap- en basissysteem
Mini-ITX gamesysteem
Basis- en mainstream gamesysteem
High-end gamesysteem

Heb je toch nog andere noden, een ander budget of andere bedenkingen?
Neem dan zeker eens een kijkje in de up-to-date guide vol met goede alternatieven op de BBG welke nu twee jaar oud is: [Guide][advies] Geschikte Onderdelen Kiezen

waarna je ook een topic volgens het DAA beleid kan maken in het Desktop Aankoopadvies forum.
____________________________________________________________________________
ps: even je comment gebruikt om deze info duidelijk te maken voor alle lezers in volgende 2 maand :p

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 3 januari 2015 08:08]

Dat ga ik dit keer zeker doen. Wat ik namelijk helemaal niet snap is wie anno 2014/2015 nog een bak van een kast in huis haalt voor een instap, basis of budget computersysteem en daar dus ook een complete opstelling voor heeft. Dat doet toch niemand meer? Wie houd daar zelfs nog rekening mee bij de inrichting van zn huis?

Serieus gaming of een prof workstation OK, das een ander verhaal.

Ik zou alleen nog mITX en laptops a la Acer Switch en Asus T serie verwachten ter vervanging van de instap, basis, budget systemen.
Omdat je met mini cases altijd compromises moet sluiten.

Vaak koelen ze minder goed, zijn ze niet voorzien van geluidsdemping en is kabel management beter doordacht bij grotere cases.

Daarnaast, zo'n ding schuif je toch onder je bureau.
heb zelf een mini-itx gamebak in elkaar gezet, met een Intel I5-4460, MSI geforce GTX970 Gaming 4GB*, 16GB Crucial Tactix 1600 geheugen, een MX100-512GB SSD, MSI-H97I-AC mbr, CM 450V Semi Modulair, en een blu-ray.
Dit in een Sugo SST-SG08 Lite.
*Dit vereiste wel wat dremelen, maar we zijn per slot van rekening Tweakers.

Custom fan profile tot 60g C. passief gekoeld.
Is tot op heden niet boven de 65/70g C gekomen, en is dan compleet onhoorbaar op 50cm, als je je oor er op legt hoor je hem dan heel zachtjes zoemen.

Vind ik toch redelijk compromisloos als ik het zelf zeg.

[Reactie gewijzigd door zion op 1 januari 2015 22:30]

Keuzes zijn nooit compromisloos. 1 gtx970 is een compromis tov snelheid, 3 gtx980 tov snelheid, etc.
Ieder zijn ding toch. Ik heb een mobo aan de meur gehangen met een klein kastje eromheen, om ruimte te besparen en voor de looks, in een andere kamer een little devil case met 3 480 rads, omdat ik bij die bak geen compromis wilde sluiten ten koste van koeling en geluid.
Maar mbt tot jouw reactie, het is niet voor niets dat er nu ook een mitx game pc in de guide staat toch? Het is nu prima mogelijk.
Hoe heb je die GTX970 compleet stil gekregen? Ik heb dit model zelf ook en de fans stoppen weliswaar met draaien als het ding niet al te veel werk heeft, maar compleet stil is hij ook niet als ik een game op Ultra aanslinger. En dit is in een grote tower case met voldoende ruimte en fans.
Hoeveel heeft dat in totaal gekost? Ik heb zelf al wel een 256gb Samsung 840 Pro. Jouw idee klinkt wel erg goed moet ik zeggen.
Ik begrijp ook niet dat ze nog een moederbord aanraden voor de instap zonder displayport. Voor een tientje meer heb je die aansluiting wel en kan je een grotere monitor eraan hangen dan 1920x1200 pixels. Bijv. de pricewatch: Gigabyte GA-H81M-HD3. Lijkt me wel de moeite waard dus, met het oog op de toekomt. Valt ook nog ruim binnen het budget dan.

Er gaat volgens mij iets mis met 1 van de linkjes van dit artikel. Ik zat opeens op de pagina van een aanbevolen HTPC en de reacties van november vorig jaar.
Als ik het plaatje bekijk van het moederbord op het instapmodel (ASRock H81M) dan zie ik een Dual Link DVI-poort. Die gaan volgens mij nog tot 2560x1440 o.i.d. Daarbij zit er ook een HDMI-aansluiting op het moederbord.

EDIT: 2560x1600 volgens the internets

Verder moet je je afvragen wie er zoveel geld voor een monitor gaat neerleggen. 1440p monitoren gaan volgens mij nog steeds opwaarts van 275 de deur uit en alles daarboven zal al snel opwaarts van 500-600 euro zijn. Wie dan vervolgens een PC in elkaar draait voor een paar tientjes, die uiteindelijk irritaties gaat opleveren tijdens gebruik is gek. Die resolutie is zwaar onnodig tenzij je grafisch werk gaat verrichten (Adobe, Autodesk) of gamen en daar is het instapmodel natuurlijk ongeschikt voor.

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 2 januari 2015 09:43]

A.u.b. niet klakkeloos de specificaties van Wikipedia overnemen. Fabrikanten geven bijna nooit de hoogst mogelijke resolutie door. Hier de specs van dat moederbord:

- Three graphics output options: D-Sub, DVI-D and HDMI
- Supports HDMI Technology with max. resolution up to 1920x1200 @ 60Hz
- Supports DVI-D with max. resolution up to 1920x1200 @ 60Hz
- Supports D-Sub with max. resolution up to 1920x1200 @ 60Hz

Ik blijf dus bij mijn conclusie om een tientje meer te betalen. :)
Nouja, blijft natuurlijk een feit dat mensen die met aankoop van een PC zo erg op de stuiver moeten kijken waarschijnlijk niet in een heel duur scherm investeren. Ik denk dat het in de praktijk weinig gaat uitmaken. De meerderheid van de mensen heeft 1920x1080 of kleiner en de groep die daarboven zit heeft vast geen PC van onder de 500 euro :)
een tientje waarvoor? omdat er dan een display port op zit? en waar wil je die voor gebruiken? het is een instapPCtje die echt lang van zijn leven niet voor 4K weergave gebruikt gaat worden of enig ander resolutie hoger dan fullHD for that matter....

bespaar lekker dat tientje...
Tis niet alleen voor een 4k scherm. Ik ken zat mensen met een simpele office PC met 2560x1440 scherm, om zo 2 documenten naast elkaar open te hebben. Ook voor daisy chaning via DP is het handig, bijvoorbeeld voor 2 full hd schermen of 2 maal 1920x1200.

En wat is nou een tientje? 3 bier? Heb ik toch liever een uitgang op mijn moederbord waar ik nog wat aan heb in de toekomst. Je kan er altijd nog een betere processor in gooien ook. Dan is het opeens geen instappc meer en zit je niet aan een nutteloos moederbord vast.
Tsja, situaties verschillen blijkbaar :) Als ik om me heen kijk in de familie- en vriendengroep, dan zie ik bijna overal nog wel een "volledige" computeropstelling (bureautje of kast, bureaustoel etc.). Maar dat zijn veelal wel tech liefhebbers. Die gaan daar toch anders mee om misschien. (al verschuift het wel tegenwoordig, wordt vaker weggestopt ipv midden in de huiskamer waar tablets hun intrede deden)

In mijn ervaring betaal je voor dezelfde prestaties in een laptop veel meer, en uiteindelijk moet je compromissen sluiten. Kleiner toetsenbord, kleiner scherm, geluid, opslagmogelijkheden, etc. (ja, je kunt dat oplossen door apparatuur aan te sluiten, maar dan had je weer net zo goed voor een vaste opstelling kunnen kiezen). Ik moet er in elk geval nog steeds niet aan denken om mijn gewone pc kast weg te doen.

[Reactie gewijzigd door Felyrion op 1 januari 2015 17:32]

Ik dus, heerlijk een kantoor setup waar je rustig kan werken, gamen.
Welke inrichting, mn huis is van 1960. Toen wisten ze nog niet eens wat een homecomputer was. Mn commodore 64 in de jaren 80 pastte. Mn 286 en 486 pastte en niet veel daarna mn laptop ook. En een bureau heeft toch iedereen wel staan. Niet dat ik nog een desktop heb, hekel aan die dingen. Altijd al gehad, mn eerste laptop kreeg ik in 1995 en t was meteen bye bye desktop.
Dat zegt ie toch ook? :)
Ik zie dat slechts het duurste gamesysteem 8gb vram heeft. Hoe belangrijk is dit gezien de nieuwe consoles over 8gb beschikken en de meeste games multiplatform zijn?
De 8gb geheugen in de nieuwe console is al het geheugen wat erin zit en wordt gebruikt voor zowel de graphics als main memory, terwijl in PC systemen het geheugen is gescheiden in main- en graphics memory. Het basis gamesysteem heeft dus al 8 GB RAM en 4 GB GDDR5 in de videokaart, wat totaal al meer is dan wat de consoles hebben.

Natuurlijk is het een beetje appels met peren vergelijken omdat een console game specifiek voor die console geoptimaliseerd wordt, wat op de PC lastiger is, maar het basis gamesysteem is al zeker gelijkwaardig aan de consoles
Het systeem heeft eigenlijk maar 4GB Vram ;)
Bij SLI/CrossFireX dient de info die de kaart heeft dezelfde te zijn zoals alle andere kaarten (omdat die doorgaans Alternating Frame Rendering gebruiken, dus met andere info op een andere gpu ga je er niet komen)
Het duurste game systeem heeft slechts 4GB VRAM. Bij SLI kun je het VRAM van de twee kaarten niet bij elkaar optellen. Het beschikbare VRAM blijft altijd dat wat een enkele van de twee kaarten kan bieden.

Meer dan 4GB VRAM is op dit moment sowieso geen optie tenzij je voor een voor de in-game prestaties zwaar opverprijsde Titan gaat.

De 8GB in de consoles is overigens wat het gehele systeem als geheugen resource beschikbaar heeft. Dat is niet geheel bruikbaar als VRAM, verre van zelfs.
Om eerlijk te zijn kun je voor een game machine liever je geld investeren in een betere videokaart dan in meer werkgeheugen. Dus 8gb zal meer dan zat zijn. Pas als je merkt dat dit een bottleneck vormt, zou ik meer gb overwegen, maar om eerlijk te zijn zo 4gb ook prima zijn want de meeste gamers raken niet eens in de buurt met 4gb.
hij heeft het over Vram, niet over het werkgeheugen.
Ik heb het over videoram hè 😄
Ah sorry, had het te vluchtig gelezen.
Een vriend van me upgrade naar 16GB en tijdens een paar games gaat zn ram naar 10gb (met wat andere programma's aan), dus zo overbodig lijkt me dat niet, 4GB Is bij moderne games veel te weinig.
Voor een leek lijkt me dit een beetje verwarrend. Eerst wordt er gezegd "die zijn gebaat bij meer fysieke cores" en daarna wordt er gezegd "Bij games speelt singlethreaded altijd nog een belangrijke factor" en "door alleen de videokaart over een aantal jaren te upgraden kan het systeem weer helemaal bij de tijd zijn." Maakt het dan wel of niet uit wat voor processor je neemt? Dat is niet duidelijk. Want de videokaart upgraden is blijkbaar belangrijker voor gamen, dus dan zou je denken dat het niet veel uitmaakt wat voor processor je neemt. En dan kan je wel zeggen "ja, maar het zijn richtlijnen en je moet naar de gebruiker kijken" dus daarom juist. Iemand koopt een compleet systeem en gaat niet voor elke toepassing zijn configuratie aanpassen. Dan kan je net zo goed de hele BBG afschaffen, want elke PC is anders voor die gebruiker en moet op maat worden gemaakt.

En in een high-end gamesysteem mag wel 16GB en 512GB SSD, vind ik.

[Reactie gewijzigd door chim0 op 1 januari 2015 11:00]

16GB Ram is overkill en opslagcapaciteit is niet echt relevant voor een game pc. Ik ben het wel met je eens dat het niet 100% klopt wat er wordt gezegd.
16Gb Ram is geen luxe hoor. Ben al vaak zat tegen de bovengrens van 8Gb aangelopen met een spel en een browser open om bijv een wiki te gebruiken.
Volgens mij wordt er bedoelt dat zowel single threaded performance als het aantal fysieke cores van belang is en dat virtuele cores (Hyper Threading) weinig oplevert. Intel heeft een betere single threaded performance dan AMD. De i5 heeft 4 cores zonder Hyper Threading. Dat is dus beter dan de i3 (2 cores). De i7 voegt echter weinig tot niets toe met Hyper Threading.

Veel spellen zijn volgens mij het meest afhankelijk van de single threaded performance. Multi cores worden wel steeds meer ondersteund.
Het is een guide, een richtlijn. Een basis waarvan uit je verder kan werken.
De MSI 970 is net zo stil als de Strix, onder load is de MSI zelfs iets stiller.

http://www.tomshardware.c...aming-asus-strix-970.html
En hij verbruikt ook minder. Ik vind de hele BBG eigenlijk een beetje vreemd, zoals de keuze voor het geheugen en processor koeler. Voor €1000,- kan je denk ik wel een beter systeem bij elkaar verzinnen.
Waar zie je dat?
MSI:
gaming gemiddeld: 168W
stresstesten: 213W

Asus:
gaming gemiddeld: 161W
stresstesten: 173W

http://www.techpowerup.co...SI/GTX_970_Gaming/25.html
http://www.techpowerup.co.../GTX_970_STRIX_OC/23.html
Ik zou je graag willen uitnodigen om de volgende keer mee te discussiëren :) : [BBG] Basis- en mainstreamgamesysteem januari 2015

Begin februari beginnen we weer met een nieuwe serie.
Idd, de msi wordt Idd ook onder de 60 graden passief gekoeld
onder load zijn ze evenstil
• 29 dB(A) voor Asus en 30 dB(A) voor MSI
http://www.techpowerup.co...SI/GTX_970_Gaming/26.html
http://www.techpowerup.co.../GTX_970_STRIX_OC/24.html

• 38,6 dB(A) voor Asus en 39,2 dB(A) voor MSI
http://nl.hardware.info/v...l/producten/253091-253092

Dit verschil is zo klein dat je niet kan zeggen dat de ene stiller is dan de andere op basis van metingen.
Even een vraagje met betrekking tot de high-end pc.
2 maanden geleden in het forum een systeem ter beoordeling neergezet met 2x een r9 290x in crossfire.
dit werd afgeraden als ik toch maar op een scherm speel door onder andere microstuttering en tearing wat zou optreden.

Waarom word er nu dan in dit systeem een SLI setup geadviseert inplaats van een dikkere grafische kaart?
Waarom word er nu dan in dit systeem een SLI setup geadviseert inplaats van een dikkere grafische kaart?
Omdat 2 x een 980 te veel overkill zou zijn. Dit is al bijna overkill (2 x 970).

Op dit moment zijn er weinig betere videokaarten. Naja, die zijn er wel. Maar die worden voor berekeningen gebruikt in servers. Is niet echt voor gamen te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 1 januari 2015 22:52]

Dit is natuurlijk een bout reactie op mijn vraag.
Ik vraag waarom sli, niet waarom geen dikkere sli.

daarbij overkill bestaat naar mijn mening in pc termen niet, ik zou dat eerder futureproof noemen.
Wat moet je met 3 keer een 980?
Plus dat het dan erg duur wordt (het High End Gamesysteem). Dan ben je meer dan 2500 euro kwijt.

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 2 januari 2015 09:53]

terug geen antwoord op z'n vraag :P

Hij zei dat hij twee maanden geleden op het forum zelf met een Crossfire systeem kwam, maar dat crossfire daar afgeraden werd en in plaats daarvan één dikkere grafische kaart aangeraden werd.

Nu ziet hij een SLI opstelling hier in de BBG en vraagt hij zich af waarom er hier dan wel voor SLI/Crossfire gekozen werd ipv één dikkere grafische kaart.
Ah ik snap hem. Excuus.

Misschien omdat een SLI beter werkt dan een Crossfire setup?
Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Sommige mensen vinden het een big "no-no" door de bijkomende problemen (vooral bij nieuwe spellen & hun CFx profiel of spellen waar het slecht schaalt of wat micro-stutter in sommige games, hogere temperatuur & geluid en dergelijke).

Anderen willen kosten wat kost op die 4K monitoren spelen met zoveel mogelijk FPS. Dan zit je met het budget van het high-end gamesysteem met CFx/SLI. Zie bijvoorbeeld:
http://www.guru3d.com/art...tx_970_sli_review,22.html (GTX 980 scoort stuk minder dan 2x GTX 970 bv)

Het is ergens een keuze die je moet maken of je er voor gaat of niet.
(tip: als je er voor gaat, maar je bent niet zeker dan kan je het eigenlijk online kopen en eens goed uittesten, als je het niet goed vindt dan kan je het nog binnen 7-14 dagen terugsturen dankzij de Europese "koop op afstand" wet -- wel ervoor zorgen dat de verpakking etc mooi in orde is en er niets aankomt)

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 1 januari 2015 22:36]

Ik heb niet meegdaan in het opstellen van de guide maar de enige reden die ik mij kan bedenken is

A. Er moet verschil zijn met het mainstream systeem
B. Twee keer een 970 kost net zo veel als een 980 maar als het werkt presteerd hij wel beter, daar komt bij dat de 980 zo achterlijk duur is voor wat je krijgt dat ze dus voor een SLI opstelling hebben gekozen.

Ik zou hier zelf ook nooit voor kiezen maar lekker een 970 kopen en dan over een twee jaar lekker een nieuwe GPU kopen. Iets als futureproof bestaat niet want er hoeft maar een nieuwe DX versie te komen of een nieuwe serie die op vlak x wel 300% beter presteerd en je kan je GPUs in de prullenbak gooien.
Ben ik de enige die vind dat het Asus moederbord uit het basis gamesysteem erg slecht gekozen is? Je hebt of een pricewatch: Gigabyte G1.Sniper B5 voor een paar euro meer wat binnen het budget valt, of je hebt een pricewatch: ASRock B85M Pro4 voor hetzelfde geld terwijl dat bordje gewoon completer is?

De enige reden die ik mij kan bedenken om voor de Asus te gaan is omdat je een inmense Asus fanboy bent die niets anders wil dan Asus, ook het argumenten dat de VRMs minder hitte afgeven is gewoon onzin als je toch niet gaat overclocken voegt dit helemaal niets toe.
bwa, argumenten dat VRM's minder hitte afgeven gewoon onzin is als je niet gaat overklokken, zou ik niet zeggen.
Het Gigabyte G1.Sniper B5 bord is zeker beter, maar bij B85 bordjes kan het wel eens zijn dat die niet eens continu 100% load aankan ;)

zie: http://nl.hardware.info/r...e-b85m-hd3-inclusief-test (stukje: "extra tests" op die pagina)
Dat is dan wel weer alleen in combinatie met een i7 4770k dit is iets dat bij een i5 4460 natuurlijk niet snel zal gebeuren en zo moet je mijn opmerking dan ook zien.

In het geval van de GB denk ik dat ze in de prijsdalingen mee wilden gaan alleen zijn ze daar net iets te ver in gegaan. Dit is dan ook de uitzondering tot nu toe, maar ik ga het wel in de gaten houden.
In welke opzicht is het Asrock moederbord beter dan het Asus moederbord? Qua specs zit er weinig verschil in, bij een even hoge prijs kies ik liever voor de Asus.
Layout van de SATA poorten is veel beter, twee 16x sloten en twee pci sloten ipv een 16x slot en 2 1x sloten. Audio chip is veel beter, intel NIC ipv realtek NIC en dual bios ipv single lijkt mij toch duidelijk waarom hij beter is?

[Reactie gewijzigd door DarkBlaze op 2 januari 2015 11:45]

Waarom 2x n 970gtx (sli) en dan een 60hz schermpje? Dan moet je toch n 120/144hz scherm hebben? Dat is pas vloeiend?
Het is een UltraHD-schermpje hè. ;)
Ik bedoelde een gewone 1080p versie, UHD zijn er nog geen 120hz volgens mij. En dan heb ik liever 120hz ipv UHD. Maar dat is slechts mijn voorkeur.
Omdat elk soort scherm voors en tegens heeft.

Als je een 4k scherm wilt dan is 120hz of 144hz geen optie. En als die schermen überhaupt zouden bestaan dan zou je die verversingsgraad reëel gezien in geen velden of wegen kunnen halen.

Als je voor de betere kleurweergave ten opzichte van TN van bijvoorbeeld IPS gaat dan is meer dan 60hz ook weer geen optie.

Al met al is het een subjectieve overweging die per persoon compleet verschilt.

Wel ben ik het er mee eens dat er op z'n minst een 144hz (gsync) monitor als alternatief getoond zou kunnen worden.
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


OnePlus 7 Pro (8GB intern) Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 3a XL FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Nederland

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True