Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Saints Row: Gat out of Hell Preview

Jagen op de duivel vanuit je luie stoel

Hoe het begint

In Gat Out of Hell heb je als speler een afspraakje in de onderwereld, om daar iets terug te halen wat de duivel himself van je heeft afgenomen. Wat dat is? Je voormalige zelf, niemand minder dan de Boss - het personage waarmee je in Saints Row IV Steelport onveilig hebt gemaakt.

De Boss is namelijk tijdens een spelletje met een ouijabord opgeslokt door een roodgloeiend portal, dat zich opende toen het bord voorspelde dat de Boss gaat trouwen met ene Jezebel. Johnny Gat is de eerste van de overgebleven Saints om actie te ondernemen door via de portal achter zijn baas aan te gaan. De andere Saints waarschuwen voor het risico, terwijl Kinzie, de nuchtere redhead van het stel, aanbiedt om mee te gaan. Voor de twee het weten zijn ze in de hel beland.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Deep Silver toont verhaal Gat Out of Hell

Jezebel

Daar blijkt al snel dat de duivel zijn oog op de Boss heeft laten vallen omdat hij de toekomstige bruidegom van zijn dochter Jezebel, die het ouijabord voorspelde, moet worden. De duivel ziet in de Boss een geschikte kandidaat door de slechte reputatie die hij in de voorgaande games heeft opgebouwd. Zodra het complot duidelijk is, heeft Johnny de oplossing paraat: schiet de duivel in zijn gezicht en alle problemen zijn opgelost. Zo eenvoudig is dat uiteraard niet, want je kunt niet zomaar op audiëntie bij de duivel en al helemaal niet tijdens de bruiloft van zijn dochter. Dat kan alleen als je een uitnodiging hebt en die krijg je enkel als je zijn aandacht weet te trekken. Dat is de rode draad die door Gat Out of Hell loopt: zorg dat je jezelf in de kijker speelt bij de duivel en uitgenodigd wordt op de bruiloft van de Boss. Hoe je dat doet? Door flinke chaos te veroorzaken in het domein van de duivel.

Krachten vergaren

Gat gaat daartoe op zoek naar handlangers van de duivel, die hem tegelijk ook aan de eerste upgrades kunnen helpen. Die handlangers zijn bekende historische figuren die in de hel een voorname rol spelen. Zo ga je bij Shakespeare langs, die als dj draait in een club. Als je hem uit weet te schakelen, krijg je de kracht Force Stomp, waarmee je in de lucht kunt springen om met kracht weer te landen. Je kunt er vijanden mee uitschakelen of op z'n minst mee omver kegelen. Als je de campagne netjes op volgorde afwerkt - wat absoluut niet hoeft, Gat Out of Hell is opnieuw een open wereld-game waarin je erg veel vrijheid hebt - is Blackbeard de volgende op de lijst. De oude piraat geeft je Summon, waarmee je een klein legertje Imps op kunt roepen die het aanvallende werk voor je doen.

Na Blackbeard kun je op bezoek bij Vlad, de oude Roemeense heerser waarop Dracula geïnspireerd is, en bij de tweelingzusjes DeWynter. Vlad geeft je Stygian Cold Fire, dat als een aura om je heen hangt en omstanders uitschakelt door bevriezing. De tweeling Kiki en Viola geven je Stone Blast, waarmee je tegenstanders in steen kunt veranderen, om ze vervolgens kapot te schieten - vooral handig tegen vliegende vijanden. Tot zover de superpowers die je kunt verwerven. Met dit arsenaal zul je het moeten doen, al zijn alle powers nog flink op te waarderen.

Soul Clusters

Dat doe je door Soul Clusters te verzamelen. Dat zijn blauwe doorzichtige bollen die op de gekste plekken, maar vooral hoog, in de hel te vinden zijn. Als je door een bol springt, scoor je het Cluster en als je genoeg Clusters verzameld hebt, kun je een power naar keuze opwaarderen. Bij dat verzamelen maak je vooral gebruik van die ene power waar je geen handlanger van de duivel voor hoefde uit te schakelen. Direct na aankomst in de hel krijg je namelijk Lucifer’s Cracked Halo uitgereikt; twee smetteloos witte vleugels die je eerst moet leren beheersen voor je er mee door de hel kunt vliegen.

Extra uitdagingen en wapens

Hoewel; vliegen is er niet echt bij, het is meer zweven en zo lang mogelijk in de lucht zien te blijven. Hoe lang je in de lucht kunt blijven wordt bepaald door de stamina die je hebt en door hoe zorgvuldig je daar mee om weet te gaan. Het gaat om het opbouwen en vooral het behouden van snelheid. Je kunt in de lucht één of twee slagen maken met je vleugels, maar je bent vooral afhankelijk van vaart opbouwen en die snelheid gebruiken om te stijgen of langere afstanden te overbruggen. Vliegen is zoals gezegd een kunstje dat je even onder de knie moet krijgen, maar daarna is het ongetwijfeld je favoriete manier om door Hell te reizen. Het is snel en overzichtelijk en geeft je bovendien de kans om onderweg de nodige Soul Clusters op te pikken.

Op zich is de optie niet geheel nieuw. Ook in Saints Row IV kon je al flinke sprongen maken en zo de hoger gelegen delen van Steelport bereiken. Nu is dat alleen maar eenvoudiger en kun je flinke glijvluchten maken. Het doet een beetje denken aan Batman: Arkham Origins uit 2013 waar over de stad zweven ook al zo geslaagd was. Daarmee is de basis van de game gelegd en heb je de instrumenten in handen om het tegen de duivel op te nemen. Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles.

Gat Out of Hell zou geen echter Saints Row zijn als er niet nog veel meer te doen was in de game. Zo kun je weer talloze uitdagingen aangaan. Er zijn diverse soorten zogenoemde Diversions, vergelijkbaar met de voorgaande games. Zo kun je op Rampage, waarin je met een monstertruck zoveel mogelijk andere voertuigen in de prak moet rijden. Vergelijkbaar is Rambulance, waarin je met een ambulance zoveel mogelijk voetgangers omver moet rijden. Nieuw is Tormented Fraud, waarin je het lichaam aanneemt van één van de vele anonieme zombies die in de stad rondlopen. Vervolgens moet je jezelf zoveel mogelijk pijn doen door je zo vaak mogelijk voor een auto te werpen. Het wijkt niet wezenlijk af van wat je uit met name Saints Row IV gewend bent.

Armchair-A-Geddon

De gekke wapens die je kunt verzamelen zijn wellicht wat leuker. Ook dat is een vast onderdeel van Saints Row, maar dit keer ingebed in het verhaal. Bij de hel hoort het verhaal van de zeven hoofdzonden. In Gat Out of Hell kun je zeven wapens verzamelen die geïnspireerd zijn op één van de zonden. Zo kun je de Armchair-A-Geddon bemachtigen, een typisch Amerikaanse tv chair waarbij twee gatling guns uit de leuningen steken. Zo kun je dus vanuit je luie stoel dood en verderf zaaien in de onderwereld. Op lust gebaseerd is de Boom Chicka, dat geparfumeerde kogels afvuurt die je tegenstanders verleidt om naar je toe en daarmee in de kogelregen te lopen. Hebzucht? De Diamond Sting schiet diamanten af die ervoor zorgen dat je slachtoffers extra buit laten vallen. Ook leuk; vraatzucht geeft je de Last Supper, een wapen waarmee je een slachtoffer in een laagje glazuur hult, waardoor iedereen in de buurt op het slachtoffer af zal stormen om er een hap uit te nemen.

De duistere kant

Het is de gebruikelijke Saints Row-gekkigheid die zich ditmaal dus afspeelt in de hel, hoewel Kinzie ergens terecht opmerkt dat de onderwereld verdacht veel wegheeft van Steelport, de stad die centraal staat in de serie. Het is de duistere variant van Steelport, waar overal een rode gloed hangt en water is vervangen door lava. Zowel de inwoners als de rondrijdende auto's zien er geblakerd uit, hoewel de gebouwen en de de minder anonieme inwoners er dan weer verrassend vitaal en glimmend uitzien. Om variatie in het geheel aan te brengen, is de stad onderverdeeld in vijf wijken die uiterlijk flink verschillend zijn. Er is Downtown waar alle rijke helbewoners wonen, maar je zult ook door een Shantytown waar de minder gelukkige verdoemden wonen. Verder is er het industriële The Forge en het vertierkwartier The Den, met z'n reuzenrad en vergelijkbare attracties. Ten slotte is er The Barrens, waar het vooral kaal, onherbergzaam en ongemakkelijk is. Overal zijn kleine missies te vinden of uitdagingen aan te gaan en overal valt daarmee geld te verdienen waarmee je je wapens op kunt waarderen.

Uiteraard is Gat Out of Hell nog steeds geen game die je zal verbazen vanwege de grafische pracht. Het is gemaakt met dezelfde engine als Saints Row IV dus wie de voorganger gespeeld heeft, weet wat hij van deze editie kan verwachten. Ook Gat Out of Hell heeft weer de wat hoekige stijl van de voorgangers, met licht overdreven proporties en vooral felle kleuren. Zo zie je aan de haren van Kinzie goed hoe weinig detail er in het model van de personages zit. Gelukkig maakt de stijl en vooral de lekker overdreven humor een hoop goed. Bovendien krijg je er dit keer een hele serie op een levend stripboek lijkende cutscenes bij, die zeer sfeervol zijn.

Op eigen benen

Gat Out of Hell is - zoals dat in goed Nederlands heet - een stand alone expansion. Het is dus een uitbreiding van Saints Row IV, maar je hebt die game niet nodig om deze nieuwe versie te kunnen spelen. Het heeft wel een klein voordeel als je de voorganger gespeeld hebt. Als je Gat Out of Hell op hetzelfde platform speelt, dan ziet de Boss er in het begin van de game uit zoals je hem in SR4 hebt achtergelaten. Verder is Gat Out of Hell vooral een losstaand geheel, met Gat als nieuwe hoofdrolspeler. Hoofdrolspelers zelfs, als je wilt, want je hebt in de onderwereld gezelschap van Kinzie en kunt ook met haar op stap in plaats van met Johnny Gat. De twee delen de upgrades en wapens die je verzameld hebt. Je kunt bovendien in coöp op pad, en zo Kinzie en Johnny samen op laten trekken.

De game verschijnt op 23 januari, in verschillende versies. De meest uitgebreide versie koop je voor 50 euro en bevat Saints Row IV en Gat Out of Hell. Die versie verschijnt voor Windows, Xbox One en PlayStation 4. Wie de voorganger al heeft, kan alleen Gat Out of Hell kopen, al verschijnt die alleen als download, voor Windows, Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3 en 4. Tot slot verschijnt Saints Row IV alsnog voor de nieuwe consoles, ook enkel als download.

Voorlopige conclusie

Gat Out of Hell gaat verder waar Saints Row IV is opgehouden. De game - een stand alone expansion - is gemaakt met dezelfde engine en dat is te zien. Toch zijn er verder vooral verschillen. Zo daal je af naar de onderwereld en speel je niet langer de leider van de Saints, maar van zijn assistent Johnny Gat. Tenzij je liever als Kinzie Kensington door het leven gaat, dat kan ook. In coöp kun je met beide op stap. Nieuw is dat je in Gat Out of Hell al vliegend door de onderwereld reizen, om zo upgrades te verdien voor je superpowers. Je neemt het in de onderwereld op tegen de duivel en aan aantal van zijn handlangers en kunt onderweg een serie wapens verzamelen die gebaseerd zijn op de zeven Bijbelse hoofdzonden.

Gat Out of Hell is uiteraard weer een open wereld-game waarin je bijbehorende vrijheid hebt. Er is een campagne, maar er daarnaast is er van alles te doen. Al lijkt de game juist daarin veel op zijn voorganger. Dat hoeft geen probleem te zijn, want de makers hebben de serie inmiddels genoeg eigen smoel - en vooral eigen humor - gegeven om een plek te verdienen naast Grand Theft Auto V. Saints Row is sinds SR3 vooral veel verder over de top dan GTA en Gat Out of Hell bewijst dat de makers die stijl de juiste weg ingeslagen zijn.

Titel Saints Row: Gat Out of Hell
Platform Windows, Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4
Ontwikkelaar Volition Inc
Uitgever Deep Silver
Releasedatum 23 januari 2015

Reacties (53)

53
51
25
0
0
12
Wijzig sortering
Ik vind het jammer dat ze zo vér over de top zijn gegaan met deze franchise. Het was in de eerdere games namelijk niet zo debiel en daar zat vaak nog wel wat normaler spul in. Ik had bij SR4 niet echt het idee de game te spelen omdat ie zo grappig was en op den duur wilde ik hem gewoon uitspelen. Ik snap dat ze zich moeten onderscheiden van GTA, maar ze gaan imo nu wat te ver met deze franchise dat het niet meer leuk is, weinig indruk meer maakt en qua gameplay ook weinig interessant meer is.
Ik verwacht ook niet dat het nog goed gaat komen met deze franchise.

Grootste probleem is overigens dat ze ook niet echt meer weten te vernieuwen. Het is vooral meer van hetzelfde en niet echt anders. Dat maakt dat dit wel weer zal aanvoelen op DLC zoals ook de vorige 2 games dat hadden.
Je haalt de woorden uit mijn mond.
Deel 1 was geweldig als goede gta kloon en deel 2 was ook niet slecht.
Saints row 1 was zo goed omdat het een soort san andreas gang bangin' kloon was, gta ging met iv weer weg van de san andreas kant en saints row 1 vulde dit gat op.

Maar bij deel 3 zijn ze helemaal doorgeslagen, ze dachten humor is wat de serie sterk maakt laten we all out gaan. Maar wat hun als humor zien, zoals een paarse dildo bat is zo neppe humor. Zo van kijk ons nou wat we doen in een game. Toen hield het voor mij op, heb ook deel 4 gespeeld maar door de superpowers werd dat spel nog slechter.
Als je niet van humor houdt kun je beter van deze games wegblijven ja, dat klopt. Een game die me om de paar minuten laat lachen vind ik meer waard dan het feit dat ze zijn 'doorgeslagen' Na 50 uur op de SR3 teller ben ik er nog niet klaar mee en spring ik regelmatig in een coop game van een medetweaker. .

Ik kijk nu al uit naar deze game. Nog meer plezeir klinkt als muziek in mijn oren.

[Reactie gewijzigd door The Inquisitor op 21 december 2014 15:00]

Het ligt er ook aan wat voor humor ;)
Ik vond SR3 zo over de top gaan dat het gewoon niet grappig maar was maar normaal werd en als dat gebeurd is de lol er snel vanaf.
Je hebt humor en je hebt humor.
Ik vindt saints row 1 en gta geweldig, de humor die daarin zit is een knipoog naar de maatschappij. Zoals ook in south park gedaan wordt.

Het verschil met saints row 3 en 4 daarintegen is dat dit geen humor met een knipoog is.
Er zijn geen subtiele grappen meer, het is allemaal recht voor je raap. En daar ben ik niet zo fan van, het is als veel van de amerikaanse stand up komieken, veel grappen tappen zonder inhoud. Dan heb ik liever een caberetier die grappen vermengt met de kijk op de wereld.

Dat bedoel ik te zeggen met humor, er zijn verschillende soorten en plattere humor dan saints row 3 en 4 krijg je niet, is dit jou soort humor dan wens ik je veel plezier met gat out of hell.
SR zit vol met hints naar en grappen over andere games en films. Die zijn veel subtieler verwerkt en kunnen nog weleens gemist worden. De humor en grappen onderling de characters zijn juist prachtig, beter dan een bowlingverslaafde in GTA. Maar mocht je in Urk wonen en seksgrapjes niet waarderen, dan vind je 80% van SR al niet grappig :)
Nope, dit gaat 'em niet worden. Ik vond de vorige Saints Row al niet meer leuk. Aan de ene kant doordat je zelf overal naar toe kon vliegen - wat een sandbox redelijk zinloos maakt. Het kostte amper tijd en / of moeite om nog ergens te komen. Ten tweede vond ik de kleursetting van het spel onplezierig. Bij "Gat out of Hell" doen ze daar nog een schepje bovenop. Meer van hetzelfde; slap verhaal, (op z'n best) matige graphics en bovendien begint het steeds meer op Infamous te lijken.

Persoonlijk vind ik het leuk als er nog iets van realisme in een spel zit. Bij SR3 was dat al op het randje, maar dat spel heb ik nog wel met plezier gespeeld.
"Kleursetting" ben ik met je eens, had een rare vibe, dat vond ik niks. Maar het was wel fun. En toen kwam GTA en was ik Saints Row in één keer vergeten :P
Ik vind SR4 meer op een (verbeterde) Prototype lijken dan Infamous. Het is allemaal wat meer over de top (en bagger gebalanceerd) dan Infamous.
Volledig eens, ze zijn compleet de weg kwijt. Ik zeg niet dat er geen ruimte voor een spel zoals dit is, er zijn zat spellen die vergelijkbare settings hebben, en met de humor erbij zijn er zeker liefhebbers. Echter wat heeft dit nog met Saints Row te maken?
Ik heb ze allemaal gespeeld, en SR4 was echt een afknapper. Auto's waren nutteloos, de wereld was donker, gangs waren er niet enz enz. Het spel zit zeker goed in elkaar, maar het is niet wat je verwacht van SR4.

SR3 was inderdaad over the top, maar vond deze ook erg plezierig wegspelen, ik heb het spel geheel in coop gespeeld met een vriend, en om container te open vol met bizarre sextoys en dan een vriend erbij te roepen om dit plezier te delen, maakte echt het spel heel leuk. Maar sinds 4 is dat anders.

Ik ga deze dan ook niet kopen, met 4 heb ik me niet heel erg vermaakt, dit trekt me dan ook niet. Als ze niet terug gaan met SR5, dan ben ik gewoon klaar met de hele serie. Erg jammer, want de eerste 3 horen tot mijn favoriete games.
Precies; auto's en motorfietsen waren compleet zinloos in SR4. Met de nodige powerups vloog je als een Duracell konijn op steroïden door de straten. Op die manier verliest een sandbox haar nut; je kunt tenslotte overal naar toe vliegen binnen een fractie van de tijd. Zeg maar een soort van "fast travel".

Wat mij betreft hadden ze er beter aan gedaan om SR4 en SR5 onder een andere naam uit te brengen.
Of een stand-alone expansion zoals deze, onder de naam SR3: <insert funny title>. Ik heb niets tegen een uitstapje naar een soort van Matrix wereld. Maar nu blazen ze de aarde op en noemen ze het SR4 en doen ze daarna nog dit. Dit is dan ook geen uitstapje, maar gewoon waar de serie naartoe is gegaan.
SR4 had naar mijn mening 2 grote fouten:

- Het gebruikte identiek dezelfde map als SR3, met af en toe een uitstapje naar een ruimteschip
- De superpowers zorgden ervoor dat het verkeer totaal niet meer relevant was. Je vloog gewoon dragonball-stijl overal naartoe.

Als ze die twee problemen kunnen vermijden wil ik graag de nieuwe SR proberen. Anders hoeft het voor mij niet meer.

[Reactie gewijzigd door boe2 op 22 december 2014 10:24]

Vond nog altijd deeltje 1 & 2 het leukst. Nu zijn ze volledig naast het realiteit gegaan.

Bij deeltje 1 & 2 was het een goede concurrent tegen GTA4.
Ik vindt dat de nieuwe games juist beter zijn. De eerste games leken meer op clones van gta dan echt concurrentie. Door zo erg naast de realiteit te gaan zijn de laatste games zich echt gaan onderscheiden.
Vanaf dat deze game op steam kwam, heb ik hem gepreordered. Grote fan van de Saints Row series sinds ik ze gekocht had via Humble Bundle.
Aan 2,3 en 4 elk zo'n 30 uurtjes.
De game is leuk om even stoom af te blazen als ik begin te verliezen in één van m'n shooters.
Ook de trailer vind ik ook prettig (gestoord, geslaagd).
Daar ben ik het dus echt niet mee eens. Saints Row was echt tof, 2e deel al minder en 3e deel sloeg werkelijk nergens de 4e heb ik ook niet meer gehaald en datzelfde geldt voor dit deel.
Ik denk dat deze in mijn collectie komt, had een tijdje terug de complete SR serie op Steam kado gekregen (incl alle DLC) en €19,99 voor Gat Out of Hell valt ook mee.
Ik wil een nieuwe Saints Row 2, dat was echt een goede game weer je veel tijd in kon stoppen. Die gang wars gaven hem net wat extra's buiten het verhaal om. 3 heb ik ook gespeeld maar die vond ik toch iets te ridiculeus, 4 maamte dat alleen maar erger. Vandaar dat ik deze ook links zal laten liggen. Misschien dat ik 2 dan maar opnieuw ga spelen :9
Ahh ik hoor het al weer een SR game waar je lekker gek ik kan doen i luv it denk dat ik vandaag weer ff SR4 op pak en met mn dubstepgun rond ga lopen :P
Kijk eens, de passievrucht van de meest succesvolle game uit 2012 en 2013: Diablo III en GTA V :)

Deze review lezende krijg ik vooral het gevoel dat het een gimmick is geweest, die behoorlijk uit de klauwen is gelopen. Alsof de makers het leuk vonden voor Halloween een kleine DLC uit te brengen. Met een beetje Orpheus en een drupje Dante kom je natuurlijk een heel eind. Voor je het weet heb je echter de halve spelwereld over de kop gehaald, en zit je er voor enkele miljoenen euro's in. Naja. Dan maar als add-on in de markt zetten....
Nopes, dit gaat hem niet worden. Wat hierboven ook al werd aangegeven: mij spreekt het helemaal niet aan dat ze nu zo ver van de realiteit zijn weggeraakt. Deel 1 en 2 waren leuk met af en toe een gekkigheidje, maar dit is aan mij niet besteed.
nice ik vind deze spel serie ook echt vermakelijk!! En kost maar 20 euro op steam, dat is dus wel 3x zo goedkoop dan far-cry 4 terwijl far cry 4 ook gewoon een rebrand is van 3.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee