Door Redactie Tweakers

Laptop Best Buy Guide

December 2014

Businesslaptop - Uiterlijk en indruk

De selectie van een laptop voor zakelijk gebruik is ietwat lastig. Enerzijds willen we een notebook uitzoeken die over diverse features beschikt die traditioneel zijn voor business laptops, zoals tpm-ondersteuning, een vingerafdrukscanner en smartcardreader. Aan de andere kant zullen bedrijven die dergelijke zaken daadwerkelijk gebruiken de laptop door een it-afdeling laten aanschaffen en beheren, waardoor je zelf niets te kiezen hebt.

Bij de keus van de zakelijke laptop in deze LBBG hebben we ons dan ook voornamelijk laten leiden door andere criteria waarmee de laptop zich geschikt moet maken voor zakelijk gebruik. In een wereld van 'bring your own device' zullen veel gebruikers eerder kijken naar een strakke, zakelijke ogende laptop die aan hun wensen voldoet. Extra's als tpm en vingerafdruklezers zullen dan wellicht van minder belang zijn. Dat geldt echter niet voor een goed toegankelijke, dus fullsize, hdmi-poort om een beamer of projector aan te kunnen sluiten, een fatsoenlijke accuduur en een goed scherm.

Aan die laatste criteria voldoet, na de nodige discussie, de S540 zoals we die bij elkaar geklikt hebben in de Lenovo-winkel. Voor een prijs van 876 euro hebben we de ThinkPad S540 geconfigureerd met een Core i5-4210U-processor, 8GB werkgeheugen, een mat full hd-scherm en een ssd met een capaciteit van 256GB. Specifieke zakelijke hardware als een tpm-module, smartcardreader of vingerafdrukscanner ontbreken, maar voor een byod-laptop zou dat geen onoverkomelijk bezwaar moeten vormen. Wil je in plaats van Windows 8.1 de Pro-versie, dan kost dat ongeveer vijftig euro extra.

ThinkPad S540 - Uiterlijk

De ThinkPad is voor het grootste deel gemaakt van metaal: de onderdelen van de behuizing zijn van aluminium en magnesium. Daarom is het gewicht beperkt gebleven tot 2,1 kilogram, een prima gewicht voor een laptop met een schermdiagonaal van vijftien inch. De behuizing voelt, zoals we gewend zijn van Lenovo en ThinkPads in het bijzonder, stevig aan en de bouwkwaliteit is uitstekend.

Scherm

We hebben voor de Best Buy het eenvoudigste model S540 als uitgangspunt genomen, waarbij we als eerste stap het scherm van 1366x768 pixels hebben ingeruild voor een scherm met een resolutie van 1920x1080 pixels. Dat full hd-scherm is mat uitgevoerd, wat hinderlijke schitteringen moet voorkomen. De maximale helderheid is met bijna 300cd/m² niet bijzonder hoog, wat mede leidt tot een matige contrastverhouding van nog geen 350:1, aldus Notebookcheck. Het scherm is dan ook een tn-paneel, wat vrij beperkte kijkhoeken oplevert. Gezien de meerprijs die we voor dit scherm moesten betalen, kunnen we echter geen ips-scherm verwachten.

Toetsenbord en touchpad

Dankzij de nalatenschap van IBM heeft Lenovo nog steeds uitstekende toetsenborden op zijn laptops zitten. Dat is ook bij de ThinkPad-serie niet anders en het toetsenbord tikt dan ook uitstekend. Er is een mate van resistentie tegen knoeien met vloeistoffen, maar dat is geen vrijbrief je koffiemok over het toetsenbord leeg te kiepen.

Een tweede uitstekende erfenis en unieke eigenschap van ThinkPads is de combinatie van touchpad en trackpoint. Het touchpad is lekker groot en heeft geïntegreerde knoppen. Wie liever met een kleine joystick werkt, kan met de trackpoint precieze muisbewegingen maken.

Hardware, snelheid en accuduur

De standaard-hardware van de S540 is een Core i5-4210U met 4GB werkgeheugen en een 500GB harde schijf. Aan de processor kunnen en willen we weinig veranderen, maar het werkgeheugen hebben we uitgebreid van 4GB naar 8GB ddr3, verdeeld over twee modules. Voor hetzelfde geld kun je een enkele 8GB-module in laten bouwen, maar dat raden we alleen aan als je zelf een tweede wilt plaatsen: dualchannel-geheugen blijkt sneller dan enkelkanaals.

Ook de harde schijf hebben we eruit gegooid en vervangen door een 256GB grote solid state drive. De prestatiewinst van een ssd vergeleken met een harde schijf is veel groter dan we ooit met processorupgrades zouden kunnen bewerkstelligen. Een losse videokaart ontbreekt overigens en is wat ons betreft ook niet nodig in een zakelijke laptop, temeer omdat die hoogstens de accuduur negatief beïnvloedt.

Aansluitingen

Omdat de laptop zakelijk gebruikt moet worden, mag een hdmi-poort natuurlijk niet ontbreken. Zo kan een extra beeldscherm worden aangestuurd als de laptop op een bureau met losse muis en toetsenbord staat, maar ook voor een beamer of projector is het onontbeerlijk. Voor dat desktop-scenario is ook een OneLink-dockaansluiting beschikbaar, die extra netwerk- en usb-poorten beschikbaar stelt. Dit is een optionele aankoop van ongeveer honderd euro.

Conclusie

Het standaardmodel ThinkPad S540 is wat mager uitgerust, maar met een paar upgrades maken we van het instapmodel een uitstekende allround businesslaptop. De accu gaat net niet een hele dag mee, maar de S540 levert prima prestaties gedurende lange tijd en ziet daarbij ook kans er strak uit te zien. De bouwkwaliteit is uitstekend en de ergonomie is dankzij het goede toetsenbord en touchpad eveneens dik in orde.

Pluspunten

+ Goede bouwkwaliteit
+ Fullhd mat scherm
+ Ssd en 8GB werkgeheugen

Minpunten

- Geen ips-scherm
- Beperkte zakelijke features

Alternatieven

TabletsMicrosoft Surface Pro 3 Ci5, 4GB, 128GB Zilver

Net in prijs verlaagd, waardoor de Surface Pro 3 van Microsoft binnen ons gestelde budget valt. Voor de professional die vaak in het vliegtuig zit of veel moet reizen en zo min mogelijk gewicht meesleept, is deze tablet met toetsenbord een vederlichte, maar volwaardige Windows-machine. Je krijgt een krachtige processor, hoge resolutie-touchscreen en ssd voor een nette prijs. Op het gebied van upgrades en aansluitmogelijkheden is de Surface Pro 3 wel wat beperkt.

Score: 4.5(4 reviews)
linkMicrosoft Surface Pro 3 Review: Meer laptop, minder tablet
LaptopsDell Latitude E5450-5851

Dell, de grote concurrent van Lenovo, ook op de zakelijke markt, heeft met zijn Latitude-lijn een antwoord op de ThinkPads van Lenovo. De Latitude E5450 is een krachtig alternatief en heeft, voor de liefhebber, wel een tpm-module, smartcardlezer en vingerafdrukscanner aan boord. De ssd is met 128GB wat kleiner, maar de processor is een tikje sneller. De prijs is helaas ook iets hoger en komt zonder kortingen iets boven ons budget uit.

Score: 5(0 reviews)
LaptopsLenovo Thinkpad L540 (20AV005HMH)

Lenovo heeft in zijn ThinkPad-serie ook een eigen, iets zakelijker alternatief voor onze S540. De L540 lijkt in veel opzichten op onze eerste keus, maar heeft standaard zakelijke features aan boord, net als de Dell Latitude. Zo zijn een smartcardslot, tpm-ondersteuning en vingerafdrukscanner aanwezig. Daar staat een harde schijf in plaats van een ssd en 4GB in plaats van 8GB geheugen tegenover. De prijs is dan weer wel bijna gelijk.

Score: 4(0 reviews)

Reacties (105)

Wijzig sortering
Toch heb ik wel enige kritiek op de BBG, met name op de multimedia laptop. Van een website als Tweakers had ik toch eigenlijk iets meer verwacht dan: "Met een beetje browsen kun je meer dan 4 uur op een batterijlading doen". Kom op zeg, dat is toch geen specificatie? Een beetje Tweaker wil weten hoeveel Wh er aan lading in de batterij kan worden gestopt. Dan kun je ten minste objectief vergelijken. Is dat niet iets dat Tweakers had moeten doen voor de BBG werd geplaatst?

Ah, gelukkig heeft Tweakers een bron geplaatst, waar vermeld wordt dat de latop een batterij van 52.2 Wh heeft. In dat geval raad ik iedereen aan om ook eens bij BTO te kijken. Immers kun je daar een X-book krijgen voor ong 1350 euro (incl W8.1 licentie van 109 euro), maar met veel grotere batterij (76 Wh), verder identieke hardware. BTO kan ook leveren zonder OS, dan ben je dus goedkoper uit dan de BBG. Verschil in gewicht is minimaal (300 gram), dus daar hoef je het niet voor te laten. Ideaal dus ook voor de linux gebruikers onder ons.


Edit: typo's

[Reactie gewijzigd door GeneralX op 1 december 2014 08:39]

Notebookcheck
De accucapaciteit zegt niet zo veel, omdat het helemaal van het verbruik van moederbord/cpu/scherm/geheugen/etc. afhangt hoe lang je op een acculading kan werken. Bovendien hebben we de laptop niet zelf in handen gehad, als we zelf een laptop reviewen, dan gaan we dieper in op de specs.
Ik wil niet vervelend zijn, of jullie bekritiseren, maar we moeten wel serieus blijven. Het verschil tussen 50 en 75 Wh dat lijkt me toch wel heel erg veel. De kans dat je dat ver***t met het moederbord en RAM, nou dat zou echt wel een misser zijn van BTO. Daarbij, je kunt ook voor een paar euro meer RAM van Crucial inpluggen. Verder: een 860, een i7 4710, een 1080P scherm, dat zijn denk ik de grootverbruikers. De load belasting zal dus imho vrijwel identiek zijn. Dat blijkt ook heel duidelijk uit jullie link, waar de verschillen in batterijduur onder load vrijwel precies overeenkomen met de verschillen in capaciteit. De laptops van Acer, Lenovo en MSI hebben respectievelijk 52.5, 54 en 49 Wh batterijen en de load batterijduur is vrijwel identiek.

Uit de vergelijking blijkt dat de MSI in idle toestand het bijna 50% slechter doet dan de Acer. Dat is dan ook het allergrootste verschil dat er te vinden is tussen die laptops. Zelfs al zou de BTO het 50% slechter doen in een idle toestand, dan heeftie alsnog 50% meer capaciteit en merk je daar dus niks van. Plus, als je dan toch een bron hebt, waarom zou je het niet even aan de specificaties toevoegen? Zo veel moeite is dat toch niet?

Daarbij is het een perfect antwoord op het verzoek van cyberstalker: denk ook eens aan de mensen die linux draaien, dus niet 109 euro willen betalen voor een Windows licentie en dat liever in batterijduur investeren. Of die graag zelf naar de Wifi chip willen kijken, in verband met driver support.

EDIT; voor de luie Tweakers (zoals ik) een linkje naar wat ik bedoel: http://www.bto.eu/bto-x-book-15cl58.html

[Reactie gewijzigd door GeneralX op 1 december 2014 09:11]

Volgens mij verschuift de discussie nu van het niet vermelden van de accucapaciteit naar het niet kiezen voor een BTO-laptop.
Om met dat laatste te beginnen: de keuze voor een best buy komt tot stand in het discussietopic op het forum, dus voel je vooral vrij om voor de volgende bbg daarin mee te discussieren, en dan valt de keuze wellicht op een laptop die je meer naar het zin is.

De accucapaciteit staat op de specificatiepagina, als er een vermelding van in de pricewatch staat. Bij de multimedialaptop en de basislaptop is dat inderdaad niet het geval.

Wat betreft de Linux-compatibiliteit; we hebben de laptops in de meeste gevallen niet zelf in handen gehad, dus is het lastig om iets over de linux-compatibiliteit te zeggen.
Agreed, de BTO X-Book 15CL58 had meegenomen moeten worden in de overwegingen!
Omdat de laptop zakelijk gebruikt moet worden, mag een hdmi-poort natuurlijk niet ontbreken. Zo kan een extra beeldscherm worden aangestuurd als de laptop op een bureau met losse muis en toetsenbord staat, maar ook voor een beamer of projector is het onontbeerlijk
Wellicht dat dat in de ICT wereld anders is, maar in het wereldje van het onderwijs en de congreszalen die daarmee bezocht worden is hdmi absoluut geen standaard op de daar aanwezige beamers. in 99% van de gevallen is dat VGA. Wat ik er van begrepen heb is HDMI -> VGA lang niet altijd een succes (en best prijzig. In dat opzicht kan je beter een (mini)displayport -> VGA kabeltje gebruiken. Die kosten niet zoveel en werken altijd.
Het zal eerder wel eens uitgelegd zijn, maar waarom is de prijssetting per categorie zoals hij is?
Waarom mag een multimedia notebook 1300 euro kosten en een business versie maar 900? Als ik lees hoe er gepuzzeld moet worden om een business laptop op 900 euro te krijgen krijg ik nou niet het idee 'dat is degene die ik moet hebben voor de zaak'.
Heb toevallig gisteren de Lenovo Thinkpad E540 (Edge) gekocht. De S540 staat niet tussen de 'Laptops op Type', dus volledig over het hoofd gezien. Wellicht kunnen kenners even meekijken.. ik heb voor ongeveer twee tientjes minder een soortgelijk systeem.

Anders is de kleinere 128 GB SSD, maar wel weer een i7 4712MQ. Is dat veel sneller dan de i5 uit de S540? En ik heb 6 cells batterij, in tegenstelling tot de 4 cells uit bovenstaande. Levert dat veel verschil in batterijduur?

Daarnaast nog verschillende videokaarten. In de S540 zit de AMD Radeon HD 8670M, in de E540 de Nvidia Geforce GT G740M 2GB

Ofwel, annuleren en bovenstaande bestellen. Of lekker houden zo?

[Reactie gewijzigd door valpa op 1 december 2014 07:46]

Ik denk dat de batterijduur vergelijkbaar zal zijn, omdat de i7 4712mq meer stroom verbruikt dan de zuinige ultrabookprocessor (i5 4210u), ondanks de grotere accu. Notebookcheck bevestigt dit: http://www.notebookcheck....GE-Notebook.114194.0.html en http://www.notebookcheck....E-Ultrabook.111259.0.html

De prestaties van de i7 4712mq zijn echter van een hele andere categorie dan de i5 4210u. Zie http://www.notebookcheck....k-Processor.115118.0.html versus http://www.notebookcheck....k-Processor.115081.0.html.

Qua prestaties doet de s540 onder voor jouw geconfigureerde e540. Het zijn echter twee totaal verschillende categorieën. Waar de e540 meer een allrounder is, is de s540 echt bedoelt als ultrabook, en is dus lichter en minder log. Over je beslissing: daar kan ik je niet verder mee helpen, dat licht dus aan je gebruikerssituatie. Kies je prestaties boven uiterlijk, dan lijkt een configuratie in de e-serie de voorkeur te genieten, en omgekeerd.

Algemene opmerking: ik weet niet hoe de 32wh batterij van de Thinkpad s540 is geconfigureerd. De 32wh batterij lijkt op de website van lenovo alleen te configureren als je de niet full-hd versie kiest. Kies je de full-hd versie, dan kun je niet lager gaan dan de 62wh batterij. Deze laatste versie is dan ook getest in de gelinkte review van notebookcheck.

[Reactie gewijzigd door Steef. op 1 december 2014 08:06]

Thanks voor de info. Behoorlijk andere laptops dus. Zie ook net deze discussie: Lenovo S540 vs Lenovo E540. Laptop zal zo nu en dan gebruikt worden voor video editing en kleine Photoshopdingetjes. Denk dat ik dan toch maar de huidige bestelling zo laat.
Jammer dat er bij de BBG eigenlijk nooit rekening wordt gehouden met Linux-gebruikers. De Lenovo laptops worden meestal geleverd met een gare Broadcom-chip die het als een natte krant doet onder Linux. Vaak kun je ze niet eens vervangen ook omdat de BIOS dan met meldingen als "Unauthorized wifi-card detected, power off and remove." komt.
Dan vindt ik dat er een apart stukje moet komen voor de Linux gebruikers.
Aangezien hun niet vallen onder basis, multimedia of business gebruikers.
sorry maar linux gebruikers vallen volgens jouw niet onder de business gebruikers,
ik hoop toch dat je besteft dat dat zakelijk gebruik meer omvat dan windows laptopjes met bedrijfs-kritische projessen die in office macro's worden 'ge *ahum* programmeerd'


maar goed, de hele bestbuy guides zijn wel een beetje een papieren-tijger exercitie helaas, heel veel van de producten die gekozen worden of gebruikt worden in build worden geselecteerd op basis van soms veel te magere reviews en beoordelingen, of gewoon puur omdat men iets zoekt binnen een setje gegeven parameters.

het probleem ligt hem dan hierin, in heel (zo niet alle) gevallen is de pricewatch geen bron als het gaat om 'welke netwerk of wifi chip er gebruikt is' dit geld zowel voor laptops als voor moederborden en barebones. het probleem is dat het vaak ook via de websites van fabrikanten niet te achterhalen is, relatief veel drivers zijn aardig generie waardoor je als je al zover komt, vaak niet verder komt als een realtek of een atheros ...

zo is het mij overkomen om een moederbord te kopen waar precies een revisie van een realtek kaart in zit die al behoorlijk lang een openstaande bug heeft onder linux waardoor soms de netwerk verbinding totaal dichtslibt. iets wat me niet zou zijn overkomen als betreffende informatie in de pricewatch beschikbaar zou zijn geweest.
(...) iets wat me niet zou zijn overkomen als betreffende informatie in de pricewatch beschikbaar zou zijn geweest.
het probleem is dat het vaak ook via de websites van fabrikanten niet te achterhalen is
Okee, dus je neemt het t.net PW kwalijk dat bepaalde informatie niet getoond wordt, maar je geeft in dezelfde post al toe dat die informatie uberhaupt bijna niet te achterhalen is? Wat verwacht je nu precies, dat er 40 FTE fabrikanten zitten te bellen en moederborden uit elkaar aan het trekken zijn om deze informatie dan beschikbaar te hebben?

Je staat tegen de verkeerde boom op te blaffen (om maar een anglisisme te gebruiken) en t.net PW is een hulpmiddel dat jou niet ontslaat van de verplichting om je zelf goed te informeren voordat je een product aanschaft. Als je dus een bron zoekt, over wifichips of wat dan ook, dan moet je de fabrikant bellen en niet t.net PW de schuld geven.
Nou zeg. dat de BBG wat rammelt ben ik met je eens. Maar de Pricewatch de schuld geven van je eigen tekortkoming, vind ik wel wat ver gaan. De pricewatch is een prijsvergelijker en niet een technische database. Ja, het geeft een aantal specificaties van een item, maar eigen onderzoek is altijd beter. Zeker als je weet dat er issues zijn met een specifiek component.
en waarom is iets volgens jouw 'mijn tekortkoming' de pricewatch zou een lijst moeten zijn van producten, hun specs en de prijzen die je er bij verschillende webshops voor betaald, bij beeldscherpen bijv zie je tal van specificaties, contrast backlight type soort scherm ips pva etc etc... maar bij bijv wifi adaptors staat er nagenoeg nooit in om welke (exacte) chip het gaat, iets dat de eerste de beste tweaker direct zou kunnen nagaan en daarmee aan de pricewatch zou kunnen toevoegen, dat zelfde geld voor moederborden, de betreffende netwerk bug komt voor in de RTL8111 maar slechts in 1 bepaalde revisie van die chip,

ik wil hier zeker niet beweren dat tweakers. schuldig is aan mijn netwerk issues, maar wel dat de pricewatch onvollediger is dan hij zou kunnen zijn, en dat dat gewoon een gigantische gemiste kans is. elke tweaker kent programmatjes als hwinfo, of bijv het linux commando lshw. het zou een goed plan kunnen zijn om de specs van hardware aanzienlijk fijnmaziger te laten zijn wanneer je niet alleen revieuws kunt schijven maar ook missende details kunt laten opnemen in de pw.
Het is overigens wel mogelijk om product specificaties te laten opnemen bij de product informatie. Zo had ik bijvoorbeeld de data van de iPad Air 2 geupdate van een dualcore naar triple core, omdat dat in T.net's eigen review stond maar 2 dagen later nog niet in de PW.
Wanneer jij een opmerking toevoegd bij het updaten van de specificaties, zou jij dus ook kunnen vragen om een extra veld, waar je bijvoorbeeld kan aangeven dat het een RTL8111 chip betreft, en dat dat ook een selectie criteria zou moeten worden in de PW.

Als we allemaal een beetje ons best doen dan wordt de pw vanzelf beter :)

[Reactie gewijzigd door GJ707 op 1 december 2014 10:34]

Ik denk dat verhoudingsgewijs de Linux doelgroep wat klein is om hier in het standaard voorbeeld rekening mee te houden. Echter zou een "linux proof" laptop niet misstaan onder de alternatieven; we zitten namelijk wel op T.net.

@i-chat: dank voor je toelichting. Ik ben het met je eens dat dit inderdaad nog beter zou passen in de pricewatch (die stiekem veel meer is dan een pricewatch, zeker door de laatste wijzigingen).
@Oljoner: qua laptopgebruik schat ik minder dan 1 op 1000. Komt bij dat de Linuxgebruikers over het algemeen meer in staat zijn om uit te zoeken wat ze nodig hebben

[Reactie gewijzigd door pietje63 op 1 december 2014 14:16]

ik viel niet over grote of kleine doelgroep, en in dat opzicht weet ik niet eens of het de tijd en moeite zou rechtvaardigen om met de huidige bronnen te achterhalen of iets wel of niet zonder hardware issues onder linux (en dan welke distributies) zou draaien.

natuurlijk zou het leuk zoniet geweldig zijn wanneer er in de BBG staat tweak x heeft deze laptop even voor ons getest, en onder ubuntu 14.04 / debian 7 en centos (recente versie) werd alle hardware zonder mokken geacceepteerd .... maar dan kun je ook wel aan gaan geven in hoeverre laptop x nog zal werken onder windows xp vista 7 en 8 - en dat zou nog wel eens een behoorlijke onderneming kunnen blijken. daarom schreef ik ook dat het beter zou zijn als de pricewatch meer gefocused wordt op het naar boven halen van elke mogelijk detail over producten, dat kan door hogere eisen te stellen aan de data die webwinkels aanleveren, maar vooral ook door meer usergenerated content in de pw op te nemen, (op een meer wiki achtige manier bijv).
Kip en het ei verhaal.
Hoe schat jij trouwens in hoe groot de linux doelgroep hier is?
sorry maar linux gebruikers vallen volgens jouw niet onder de business gebruikers,
ik hoop toch dat je besteft dat dat zakelijk gebruik meer omvat dan windows laptopjes met bedrijfs-kritische projessen die in office macro's worden 'ge *ahum* programmeerd'
Toch gaat het uiteindelijk bij zo'n BBG om de doelgroep en je weet net zo goed als ik dat het aantal Linux-laptops vs. het aantal Windows-laptops niks voorstelt. Ook zakelijk. Het gros van de zakelijke laptops draait Windows met Office en eventueel wat specifieke software die niet eens onder Linux kunnen draaien.

En degene die Linux draait kan natuurlijk altijd kijken bij de alternatieven om te zien of daar een geschikt model bij zit. Sowieso is zo'n BBG ook wel een beetje gericht op de bezoeker die er iets minder verstand van heeft of geen tijd/zin heeft om zelf een selectie te maken. Een Linux-gebruiker is het onderhand wel gewend dat het configureren van zijn systeem, juist doordat het wat minder ondersteund wordt, vaak wat meer moeite vereist.
maar goed, de hele bestbuy guides zijn wel een beetje een papieren-tijger exercitie helaas, heel veel van de producten die gekozen worden of gebruikt worden in build worden geselecteerd op basis van soms veel te magere reviews en beoordelingen, of gewoon puur omdat men iets zoekt binnen een setje gegeven parameters.
Opzich mee eens, maar ik volg het altijd wel om een beetje een idee te hebben wat er in de markt verkrijgbaar is. En zo heeft mijn vader gisteravond stom toevallig de 15,6" Flex 2 van Lenovo besteld n.a.v. deze BBG en mijn advies (hij staat als alternatief onderaan bij de Flex 2 14").
het probleem ligt hem dan hierin, in heel (zo niet alle) gevallen is de pricewatch geen bron als het gaat om 'welke netwerk of wifi chip er gebruikt is' dit geld zowel voor laptops als voor moederborden en barebones. het probleem is dat het vaak ook via de websites van fabrikanten niet te achterhalen is, relatief veel drivers zijn aardig generie waardoor je als je al zover komt, vaak niet verder komt als een realtek of een atheros ...
Hoe verwacht je dan dat T.net van de duizenden laptops in de PW te weten komt wat voor netwerkchip erin zit? Dat is onderzoek dat je zelf moet doen. Wederom: voor het gros van de bezoekers is het voldoende informatie om te weten wat de CPU, GPU, schermresolutie etc zijn.
zo is het mij overkomen om een moederbord te kopen waar precies een revisie van een realtek kaart in zit die al behoorlijk lang een openstaande bug heeft onder linux waardoor soms de netwerk verbinding totaal dichtslibt. iets wat me niet zou zijn overkomen als betreffende informatie in de pricewatch beschikbaar zou zijn geweest.
Ik vind dat wel heel ver gaan. Zoals ik al eerder zei: hoe zie je dat in de praktijk voor je? Je kunt niet van een klein team mensen verwachten dat ze alle specs en nota bene ook known bugs opnemen in de PW. Sowieso wordt het dan een onhandelbare brij aan informatie. Ik vind het bovendien heel vergezocht om de PW te verwijten dat jij een miskoop hebt gedaan. Het enige wat je kunt hopen is dat ten tijde van je aankoop voldoende gebruikersreviews online staan die anderen waarschuwen voor dat probleem. Maar als early adopter wordt dat toch lastig ;)
Goh ik werk als IT consultant en in mijn werk moet je echt heel goed zoeken om collega's te vinden die op Windows werken. Mijn collega's werken ofwel op OSX of op Linux. Windows werkt gewoon irritant als je software developer bent, tenzij je toevallig .NET programmeur bent.
Dus Linux gebruikers vallen wel degelijk onder business gebruikers.

[Reactie gewijzigd door Left op 2 december 2014 10:12]

Dat ontkent ook niemand, maar net zoals de bewering waar jij op reageert kortzichtig is, is het ook kortzichtig om software developers als typische zakelijke laptopgebruikers te zien. Je hebt ook verkopers die powerpoint presentaties en pdf-catalogi moeten laten zien of CAD-engineers die een CAD-pakket moeten draaien dat 9 van de 10 keer Windows vereist, of office-gebruikers die vanwege het marktaandeel van MS Office aan MS Office vastzitten en dat draait prima onder Windows ;)

Ik zou wel eens cijfers willen zien van zakelijke laptops en het OS waar ze op draaien. Ik kan me niet voorstellen dat Linux een marktaandeel van meer dan 10-15% heeft.
De realiteit is dat vrijwel niemand Linux op zijn/haar desktop draait, behalve een paar technisch onderlegde computer tweakers.

Tweakers.net schrijft voor een bepaald publiek (mainstream) en die gebruiken Windows of Apple. Hooguit zou het een keer een special kunnen zijn, maar die paar 'nerds' die daar interesse in hebben , ik vraag me af of die baat hebben bij een bbg en het niet al lang en breed zelf geresearcht hebben.
Owyee, daar ben je toch fout, opzoek gaan naar een goeie linux laptop is veel werk, en ik gebruik deze bbg toch wel 90% van de tijd om mensen laptops aan te raden ... linux zou zeker een toevoeging zijn...
beetje duur right, gewoon een merk met linux laptops, maargoed, het is een begin ...
Dat T.net een breder publiek aanspreekt tegenwoordig, dat snap ik. Dat wil niet zeggen dat je alleen maar mainstream spul op bij je artikelen moet gooien (ook niet bij BBG's). Onderwerpen als ZFS en zelfbouw NAS (ook genoemd in de BBG's) zijn toch ook niet echte "mainstream" en worden toch ook genoemd in een BBG?
> behalve een paar technisch onderlegde computer tweakers
Ik vergeet ook altijd de niet technisch onderlegde tweakers!

+1 voor een linux special
Ik vraag me af hoeveel % van de mensen die de BBG's raadplegen Linux willen draaien op hun aankomende laptop.
Inderdaad, volgens mij wordt het nogal onderschat. Dit zou meteen een poll kunnen worden op de frontpage...
Ik ben blij dat het punt dat ik maakte zowel positief als negatief kan worden opgevat! }>
Het punt is vooral dat ik bij desktops en servers zelf mijn bakken in elkaar kan zetten (wat ik ook doe) en dus met linux compatibility rekening kan houden. Bij laptops wordt dat wat lastiger, daarnaast is het ronduit vervelend om erachter te komen dat de laptop prima werkt onder linux, behalve de WIFI chipset of geluidskaart b.v.
Als je via de shop van lenovo zelf besteld kun je de wireless kaart kiezen. Er is keuze tussen de 7260AC en 7260AN bij de meeste laptops.
Second that. Broadcom herken ik als Lenovo site gebruiker ook niet zo. Intel meerkanaals oplossingen zijn voor mijn altijd het equivalent geweest voor betrouwbaar en goed. Nu was ik gisteren op Notebookcheck (Lenovo Thinkpad X1 Carbon) en las daar dat het bereik van deze huidige 7260 wat tegen zou vallen (15 m, specifieke modem-laptop situatie natuurlijk) ten opzichte van voorgangers. Of notebookcheck hier een misvatting maakt of dat het aan de specifieke laptop heeft gelegen heb ik nog niet gechecked.

Sowieso te weinig info om een conclusie aan op te hangen, maar het maakt me nog aandachtiger voor de Wireless kwaliteiten van mobiele apparaten dan ik al was. Ik kies standaard al de beste mogelijkheid van de opties die mij geboden worden. Qua prijs hoef je het niet te laten, het verschil is vaak maar 10 of 15 Euro. Ik zou bouwers wat dat betreft op het hart willen drukken om klanten de gelegenheid te geven dit aspect goed te kunnen configureren. Wat heb je aan een mobiel apparaat als het geen netwerk connectie heeft. Een must have en een showstopper als niet de gewenste keuzes worden aangeboden.
De meeste linux gebruikers weten wel wat voor hardware wel en niet werkt.Een alfa wifi adapter met een 9DBi antenne is zo gehaald voor een paar tientjes ;)
Maar goed:

http://askubuntu.com/ques...broadcom-wireless-drivers

Soms wil het helpen om een driver uit de development kernel te backporten:

sudo apt-get install build-essential linux-headers-generic
wget https://www.kernel.org/pu...ckports-3.18-rc1-1.tar.gz

cd backports-3.18-rc1-1/
make defconfig-wifi
make
sudo make install

Dat is het voordeel met linux, je kan relatief eenvoudig zelf een nieuwe driver inbouwen.Plus zij zijn continue in ontwikkeling.
De meeste linux gebruikers weten wel wat voor hardware wel
Tjah, hoe kunnen we met die mentaliteit de wereld veroveren ? Opzich vind ik dat dit ook wel een topic van aandacht mag worden, linux comptabiliteit.

Hoewel je dan ook kunt zeggen beste chromebook... Ze moeten ergens keuze inmaken...
De meeste BBG hebben gewoon inspraak in Complete Systemen & Laptops (zie alleen zo snel de laptop variant niet staan van deze maand). Daar kan je dus voor Linux strijden. Overigens, als de Broadcom gaar is, lijkt het mij in de eerste plaats een reden om eens te klagen bij Broadcom i.p.v. de fabrikanten van laptops (die ook weer ergens hun moederborden afnemen).
De discussies zijn deze keer gevoerd in Laptop Advies http://gathering.tweakers.net/forum/list_topics/122, daardoor had ik ze ook gemist.
Ik heb een Lenovo S440, het kleine broertje dus van die S540 en gebruik fulltime linux distro's (tot een maand terug Arch en nu Ubuntu). Ik heb geen enkel probleem met de laptop gehad, integendeel onder beide distro's werkte bijna alles out-of-the-box behalve misschien de fingerprint scanner of webcam (ik zou het niet weten, want ik gebruik die niet). Het enige waar ik wat voor heb moeten installeren (één enkel pacman commando die ik onmiddelijk gevonden had) was het touchpad onder arch (geen nood onder ubuntu).

Dit in tegenstelling tot windows 7 (ik moet op dit moment een dual boot draaien omdat ik verplicht ben om een laptop met autoCAD te hebben voor een vak dit semester). Daar werkte zowat enkel de wifi driver op, verder niets, ik heb tot op heden zelfs nog de USB poorten niet werkende gekregen (maar ik heb ze ook niet nodig, ik zou zeker wel een driver vinden mocht ik het willen).

De touchpad werkt naar mijn gevoel ook een stuk beter onder linux (en is veel beter naar mijn smaak aan te passen (middelmuisknop kan bv niet ingesteld worden als tap onder windows tot zover ik kon vinden in de drivers van lenovo en de standaard synaptic driver waar dit wel kan werkt niet op die laptop).

[Reactie gewijzigd door mdgf op 1 december 2014 10:05]

Jammer dat jullie de Lenovo Y50 niet bij de multimedia laptops hebben gezet.
Is toch 300€ goedkoper en alle hardware is redelijk makkelijk te vervangen (Ram, HDD en scherm) een beetje tweaker weet dat een 250GB ssd zo rond de €100 kost en niet €300
Nou dan is het toch ook geen best guide systeem meer toch als je zelf aan de knutsel moet gaan?
Zo kan je ook een laptop kopen van 300euro en er zelf voor 500euro hardware in stoppen.
Maar dan loopt tweaker het hele idee van deze guide voorbij.

Nee zelf denk ik dat dit een juiste guide is voor de laptops op dit moment.
Maar goed klagen hoort er dan helaas steeds meer bij, sommige verzinnen wel iets om het werk van tweakers.net af te kraken lijkt wel.
Personen die niet zelf aan de knutsel willen gaan, komen ook niet zo gauw op tweakers.net. Als het zelf inbouwen van componenten uiteindelijk goedkoper is dan pre-installed componenten, dan mag tweakers.net wel verwachten dat haar doelgroep het zelf inbouwen wil en kan.
Dat begrijp ik, maar deze tweakers hebben ook geen best guide nodig.

Zelf zou ik als tweaker niet beginnen aan een scherm vervangen van een laptop etc om een tientje te besparen. Sommige zaken moeten out of the box perfect zijn. En daar is deze guide voor?
Met het vervangen van componenten bedoelde ik alleen RAM en HDD. Maar inderdaad, je hebt hier gelijk in.
Personen die niet zelf aan de knutsel willen gaan, komen ook niet zo gauw op tweakers.net
Het merendeel van de bezoekers van tweakers.net wil niet aan een laptop hoeven knutselen.
Valt nog wel mee.
SSD kan nog wanneer het goedkoper Is.
En er zit al 8GB Ram in dus ik had het meer over de toekomst.
Wij hebben in de winkel de Nitro (versie met 128SSD, 1TB en 8GB) staan en daaronder de Y50 de Nitro voelt qua bouw beter aan en het scherm is vele malen mooier/beter. Dat is mij dat beetje extra geld wel waard.
wait whut... dat je een tweaker een hdd of ram laat vervangen ok, maar een scherm???
Ja zo dacht ik er eerst ook over maar het Is gewoon hartstikke makkelijk.
Maar waar koop jij een goed Full HD IPS scherm (die past) 8 gig ram en een 250/256GB ssd tesamen voor 300 euro?
inderdaad en na al die upgrades kom je dus rond dezelfde of duurdere prijs als deze acer, in een veel zwaardere en lompe behuizing
@i-chat

Ik ben in het bezit van een Dell XPS15, hier heb ik een keer een defect aan het scherm gehad. Een vriendelijke monteur van Dell kwam kosteloos mijn scherm vervangen. Ik heb gekeken hoe dit in zijn werk ging, die beste man was in 5 minuten klaar.

Het was echt héél erg simpel. Net zo simpel als het vervangen van je RAM of HDD. Ik weet niet hoe dit met andere laptops zit, maar bij mijn laptop was het erg simpel.

Maar ach, als ik een laptop koop wil ik niet nog allerlei upgrades hoeven uit te voeren. Misschien dat je na twee jaar een SSD of een RAM upgrade toepast (Zoals ik heb gedaan bij mijn XPS15, HDD vervangen voor SSD en mn beessie kan weer lang genoeg mee).
Moderne laptops zijn heel modulair gebouwd en zeer makkelijk te onderhouden, bij de nieuwe HP laptops die we hier deployen hoef je zelfs geen schroefje meer los te draaien om bij het moederbord te komen.
dat kan ik beamen... de gpu vd Zbook 14 kan ik van nieuwe koelpasta voorzien na een minuutje werk. het is zelfs denk ik de enige ultrabook die vervangbare batterij heft, I could be wrong, maar het is zeer knap ontworpen!
Ja, ik mis zelf de Asus F555LD bij de alternatieven voor de basis laptop die is nu ook op 599, en valt dus net bij de goedkope klasse, en met de grafische kaart die er in zit is hij toch wel een stuk sneller dan die intel HD. Ook heeft hij een Full HD scherm.
pricewatch: Asus F555LD-DM513H

[Reactie gewijzigd door bamboe op 1 december 2014 12:25]

Ik snap de budget laptop niet voor 100 euro minder koop je de i3 versie
pricewatch: Lenovo Flex2-14-00877

Dan blijft er nog geld genoeg over om er zelf een SSD in te steken, een crucial m500 240GB kost 91 euro en en een mx100 256GB kost 96, dus blijft nog altijd binnen 600 euro budget.
edit: Blijkbaar werken de crucials niet in de flex 2( met dank aan Bliksem B hieronder). Hierbij raad ik dus aan voor een kingston v300 240GB te gaan (deze werkt blijkbaar wel)


Voor een budget laptop zou je zelf kunnen gaan voor een extra ram latje en een 128GB SSD zonder het budget van 600 euro te overschrijden.

Volgens mij heeft de gemiddelde gebruiker meer voordeel aan een SSD, dan aan een i5

[Reactie gewijzigd door maevian op 1 december 2014 15:48]

Dan blijft er nog geld genoeg over om er zelf een SSD in te steken, een crucial m500 240GB kost 91 euro en en een mx100 256GB kost 96, dus blijft nog altijd binnen 600 euro budget.
Hoe jammer het ook is, de Flex 2 kan niet overweg met crucial SSD's. Zelf er een MX100 in willen stoppen, met geen mogelijkheid Windows 8.1 op te installeren (windwos 7 wel via BIOS) zoals ik en tijdje geleden in dit topic heb geschreven: Windows 8.1 installatie wilt niet starten van USB icm MX100. Samsung evo's en kingstons werken wel, heb zelf een kingston v300 240gb (de goedkoopste SSD in de pricewatch momenteel)
Dat wist ik niet, dacht dat alle ssd's met ale laptops compatibel waren mits ze plaats hadden voor een 2,5" sata hdd. Gewoon uit interesse, weet jij wat de reden hier achter is?

Daarnaast blijft het wel zo dat de i3 in combinatie met een aftermarket SSD, een betere keuze is als een i5 met 500gb HDD, je moet dus enkel opletten welke ssd je kiest!
Bedankt!
Gisteren hele middag geprobeerd windows op mijn nieuwe ssd te krijgen die ik de mijn nieuwe flex 2 laptop had gebouwd.
Ik heb een lenovo flex 2 met 740m gt een i7 en sshd voor 725 euro gekocht. Super ding!
De kingston v300 was na een verandering het productie proces vele malen slechter geworden?
Vraagje als newbie...

Ik zag vandaag de LENOVO Z50-70 (59433186) in de aanbieding bij de mediamarkt. Qua specs lijkt deze beter te zijn dan de genoemde Lenovo Flex 2.

8 GB werkgeheugen i.p.v. 4 GB
1 TB opslag i.p.v. 500 GB.

Wat is jullie gedachtegoed tussen deze twee laptops?
Ik neem aan dat je het over deze 2 hebt?
http://tweakers.net/price...ng/410535;407964/leonovo/

In dat geval is inderdaad de Z50-70 een heel stuk beter, maar is ook niet voor niks 150 euro duurder. Maar als hij inderdaad in de aanbieding is dan zou ik die kans grijpen.
De uitvoering waar jij naar linkt is hem niet. Die in jouw link heeft een i7 proc en een GeForce GT840M videokaart, terwijl de Z50-70 uit de aanbieding (check ) een i5 en een GeForce GT820M videokaart heeft. Wel met 2GB dedicated videogeheugen, wat de Flex in de BBG niet heeft.

De uitvoering van de MM aanbieding (for the record: €599,-) kan ik in de PW niet vinden, maar puur qua specs zou ik hem wel verkiezen (*kuch*, heb ik al gedaan) boven de Flex. Tenzij je echt voor het Flex systeem wilt gaan natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door BreadFan op 2 december 2014 13:31]

Ohh ja inderdaad. Het is niet de goed vergelijking :/ Dan maar even handmatig vergelijken :)

Nogsteeds is die bij de mediamarkt toch wel een stuk aantrekkelijker. 1TB harde schijf ipv 500GB en het scherm is een stukje groter. En dan heb je nog die videochip, die is sowieso beter dan die Intel HD graphics en bovendien heb je 4gb meer ram.

Het enige wat de Z50-70 niet heeft is touchscreen, maar in mijn ogen is dat meer een voordeel dan een nadeel.

Voor de rest zijn alle specs hetzelfde, dus ik zou zeker voor de Z50-70 gaan!
Thanks BreadFan & oko2708! :)
Kritiek: het is eigenlijk schandalig dat we anno 2014 nog (budget) laptops adviseren waar een ouderwetse hardeschijf, dus geen SSD in zit. Dit is echt waardeloos advies. Iedereen die nu op basis van deze BBG die laptop koopt zal zeer teleurgesteld worden.
Ik quote PiweD eventjes.
De keuze voor een best buy komt tot stand in het discussietopic op het forum, dus voel je vooral vrij om voor de volgende bbg daarin mee te discussieren, en dan valt de keuze wellicht op een laptop die je meer naar het zin is.
Ik heb alleen eventjes de link onder discussietopic aangepast naar het juiste discussietopic ;)
Persoonlijk zou ik voor een business laptop meer betalen als ik daarmee een 16:10 scherm heb. Het is jammer dat zo weinig laptops dat tegenwoordig nog hebben.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.



Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee