Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jurian Ubachs

Redacteur games

Far Cry 4 Review

Vermakelijke herhalingsoefening

Conclusie

Far Cry 4 is geen toonbeeld van originaliteit, maar wel een enorm leuke game om te spelen. Het is een feit dat de game in heel veel lijkt op Far Cry 3. Wie pertinent geen zin heeft in een herhalingsoefening, doet er wellicht goed aan Far Cry 4 over te slaan. Herhaling betekent in dit geval ook: meer van iets dat erg goed was, bovendien aangevuld met een aantal aardige elementen, zoals een vermakelijke multiplayer-modus, al voegt in coöp spelen eigenlijk weinig toe. Kyrat ziet er verder prachtig uit en deze nieuwe spelwereld verkennen is een belevenis op zich, zeker wanneer je van de hoger gelegen gebieden naar beneden suist in je wingsuit.

Getest

Far Cry 4, PS4

Prijs bij publicatie: € 60,-

Vanaf € 17,86

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (5)

Lees meer

Benchmarkvideo Far Cry 4 Video van 3 december 2014
Benchmarkvideo Assassins Creed: Unity Video van 3 december 2014
Ubisoft kondigt Far Cry 4 aan Nieuws van 15 mei 2014

Reacties (172)

Wijzig sortering
Ik heb altijd met heel erg veel plezier de Far Cry serie gespeeld ook deze zal weer uren plezier opleveren.
Ik word langzaam wel moe van meningen die veroordelend zijn. (dat is mijn mening).
Als een spel goed was en weinig vernieuwend hoor je hoofdzakelijk dat het een kopie is en dat de uitgever lui is. Terwijl ze volgens mij uitstekend inspelen op de behoefte van de gamer.

Aan de andere kant als een uitgever een goed/uitstekend spel aanpast hoor je overal weer vragen over de uitgever dat nou weer had kunnen doen.

Ik vind dat Tweakers een perfecte plaats is voor het uitwisselen van meningen, laten we deze nou accepteren en niet veroordelen.

@ Shadow4thedark: Wbt Tweakers serieus nemen is net zo goed een mening. Ze schrijven een stuk over een game en voegen daarbij een mening. Hier is mijn inziens niks mis mee ook al komt het niet overeen met jouw mening.

[Reactie gewijzigd door bvdv05 op 17 november 2014 08:36]

Ik deel je mening, wat een klaagcultuur zeg... ook altijd dezelfde type mensen die kenbaar moeten maken waarom ze een spel niet gaan kopen. Je kan altijd van die flut argumenten verzinnen, ja COD lijkt te veel op zijn voorganger, ja battlefield lijkt veel op zijn voorganger, need for speed lijkt veel op zijn voorganger, halo, gears of war, uncharted etc.

Ik vond Far Cry 3 enorm fijn spelen (tov far cry 2 waar geen doorkomen aan was). Dus ik zie geen reden om Far Cry 4 links te laten liggen. Maar als je drie niets vond, waarom uberhaubt gaan klagen dat je vier niet gaat kopen? Wat is je doel om dit kenbaar te maken in de review van Far Cry 4? Je hebt de spel geen kans gegeven en je hebt al een oordeel klaar staan, puur op basis van een review. Reviews geven een algemene indruk, hoe zij het hebben ervaren. Dit hoor je altijd met een korreltje zout te nemen. Ieder mens oordeelt anders. Ja assassins creed: unity heeft wat bugs en ja bij far cry 4 ga je weer op torentjes/zendmasten klimmen, so be it. Net alsof je nergens drukker om kan maken.

Genieten jullie uberhaubt nog van gamen? Of is het gewoon standaard klagen? Elke game heeft zo zijn plus en minpunten en ik word onderhand gewoon beu dat mensen alleen maar de negatieve kanten kunnen benoemen. Reageer dan niet als je het niet kan relativeren. En *** zeg, het is een manier van entertainment, een film heeft ook goede en wat mindere goede scenes, dan maakt het nog steeds geen slechte film van.
Speel Tomb Raider 2013 eens, dan ga je zien dat het ook anders kan.
Tja, ik kan niet ontkennen dat ik onderhand moe wordt van die Ubisoft(tm) outposts..
Hoeveel games hebben dat onderhand? Ze zijn niet meer op 1 hand te tellen.

Laatst shadow of mordor geprobeerd maar zelfs daar zit het in.. dan is het spel meteen al minder.
Far Cry 3 vond ik erg goed! Het is voor mij persoonlijk alleen maar een pluspunt dat veel bij het oude is gebleven. Ik ga dan ook weer optimaal genieten van dit deel, met de nog betere graphics.

Verder heb ik dit jaar alle Ubisoft games overgeslagen wellicht dat daardoor mijn mening ook wat zachter is, wat betreft Far Cry. Maar ik vind de vele reviews die zeggen dat Far Cry 4 vooral een 'herhaling' van Far Cry 3 is nogal zwak. Wat te denken van de 'BF's, FIFA's en COD's, daar wordt er aan dit punt nooit zo zwaar gewogen. Wel ben ik het eens dat Ubisoft altijd hetzelfde truckje herhaald: Verover/beklim/hack een centraal punt en het stukje map is ontdekt en alles is zichtbaar, en hierin zit de verhaallijn verweven, en BTW zoek nog wat items voor het verzamel element.

Omdat Far Cry in mijn hart zit, heb ik dan ook de andere Ubisoft games over geslagen, want gamen moet niet op werken gaan lijken. En als ik alleen de Far Cry's speel is dit zeer goed te doen! Aan alles is goed te zien dat er aan beide games met passie ontwikkeld is. Het is gewoon heerlijk om na alle dagelijkse verplichtingen even een uitstapje te maken naar 'vakantie oorden' waar niet alledaagse avonturen op je wachten.
In andere woorden weer een typische Ubisoft game. Ik ken geen enkele uitgever die zo leunt op hergebruik van bepaalde game-elementen als Ubisoft.
Ik vind het raar dat deze game er zo erg op wordt afgerekend. Bijna alle sequels doen dat. GTA is toch altijd het zelfde principe, steeds naar bepaalde personen toe voor story missions en altijd dezelfde soort side missions als races, dingen zoeken etc. Eigenlijk ook steeds praktisch hetzelfde spel maar dan in een andere setting en verhaal, zeker GTA 3/VC/SA, de laatste versies geven weer een iets andere ervaring met de nieuwe engine maar dan nog.

Ik heb erg genoten van FC3 dus ga deze zeker spelen. Jammer dat de multiplayer niet zo veelbelovend is.
Ik vind dat GTA dat met hun laatste versie heeft doorbroken en wel degelijke en vernieuwende gameplay heeft geboden door het opzet van de heists.
Mee eens, vandaar dat ik ook de GTA 3/VC/SA generatie noemde, deze waren qua gameplay vrijwel identiek en hier is nooit iemand over gevallen. 5 is inderdaad weer een redelijke vernieuwing (hoewel ook daar alle oude elementen gewoon weer in zitten).
Mee eens, vandaar dat ik ook de GTA 3/VC/SA generatie noemde, deze waren qua gameplay vrijwel identiek en hier is nooit iemand over gevallen. 5 is inderdaad weer een redelijke vernieuwing (hoewel ook daar alle oude elementen gewoon weer in zitten).
Hmm, toch voelt dat op één of andere manier anders. Ik vind het moeilijk om het te benoemen, maar bij dit krijg ik een groter herkauw-gevoel dan bij wat de GTA reeks heeft gedaan in het verleden.

Begrijp me niet verkeerd, ik vond de gameplay van FC3 vermakelijk dus ik kan me voorstellen dat ik dat bij deze ook zo ga vinden, maar als ik beelden van FC4 zie dan heb ik meer het idee dat ik naar een uitgebreide expansion pack zit te kijken dan naar een nieuwe game. Dat gevoel heb ik persoonlijk bij GTA nooit gehad.
Inderdaad, die voorgaande generatie had grotendeels hetzelfde opzet op vlak van missies, en zelfs GTA IV had ook nog een gelijkaardige missiestructuur.
zolang het niet stoort, zoals in GTA is het ook niet erg, maar ik kan me heel goed voorstellen dat het in FC4 wel stoort aangezien het mij al stoorde in FC3, wat verder een prima spel is
Nou, GTA 3 en VC waren qua gameplay aardig gelijk, maar San Andreas voegde zoveel quality of life en andere randzaken toe (ook qua omgeving en vehicles zoals vliegtuigen e.d.) dat het wel degelijk als een flinke stap vooruit voelde. Er was veel meer leven, veel meer interactie, veel meer replay value, bijvoorbeeld met de gang oorlogen, je eigen looks/training, de hood, auto's pimpen, etc etc etc.

Wat Ubisoft hier doet met Far Cry is eigenlijk al vanaf deel nummer 2 vrijwel hetzelfde. Ook al is in Far Cry 2 de impact van het 'overnemen' van locaties nihil (alles respawnt), Far Cry 2 voelde nog als een wat meer levendig en bevolkte wereld. Ubisoft heeft gewoon nul komma nul geinnoveerd en tussen FC2/3/4 wat geschoven met dezelfde gameplay - geen subtiele tweaks maar 'all or nothing'. We hadden respawns in FC2, in FC3 hebben ze maar gedacht 'niets mag meer respawnen'. Er is niet over nagedacht - in FC3 liep je na verloop van tijd rond in een lege jungle. Ook andere elementen waren 'filler', denk aan het upgraden van je rugzak en die bizarre onzin met gekleurde planten om een drankje te maken.

Ze hebben wat quasi-interessante gameplay elementen toegevoegd die eigenlijk allemaal niet écht gameplay toevoegen. Ik bedoel wat is nou helemaal leuk aan het beklimmen van een radio toren. Wat is de lol in het rondrennen in allerlei hand-crafted locaties die 'geheim' zijn maar qua gameplay wederom NIETS toevoegen. Je kan er wat collectibles vinden die vervolgens totaal zinloos zijn, want je hebt alle wapens zo unlocked en ammo vliegt je overal om de oren. Geld is geen currency, eerder een nutteloos bijproduct. Er is geen schaarste, levellen gaat ongemerkt en biedt nou niet echt perks waar je warm van wordt, de sandbox is bizar gelimiteerd en het beste dat Ubisoft kon bedenken is een olifant als meest in het oog springende nieuwigheid. In alle gelijksoortige games (AC, WD) is al die side-mission content gewoon echt 'filler'. Het voegt 'gameplay toe' maar is eigenlijk betekenisloos, zinloos en vooral leuk als je je stierlijk verveelt maar de spelwereld nog wat wil bekijken. Om vervolgens getrakteerd te worden op een Uplay achievement... jippie.

Volgens mij delen ze in dat bedrijf prijzen uit op wie het meest 'inside the box' kan denken.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 18 november 2014 12:25]

Het is niet alleen deze game, het is de uitgekauwde formule die ze over meerdere games toepassen: Je kan bijna praten over 'Ubisoft the game'. Daarnaast, maar dat is persoonlijk, voelen deze games voor mij aan als het afwerken van een boodschappenlijst zonder 'echte' vrijheid. Iets wat ik bij de laatste GTA zeker wel ervaarde.
Wat dacht je dan van de CoD serie?

Verder...

jammer dat de coop missies eigenlijk weinig nut heeft voor je eigen vooruitgang(nog een keer spelen in SP om zelf te unlocken.

Ik neem aan dat je wel xp krijg en hiermee op een hoger level komt.
Ook vraag ik me af hoe deze is met Grafische problemen en systeemeisen zoals in AC Unity.
Lijkt erop dat Ubisoft 2 games tegelijk uitbracht. Durf niet te zeggen of ze in een andere vestiging zijn gemaakt.
Hij doelt op het feit dat veel Ubisoft games dezelfde gameplay-elementen gebruiken. Het "beklimmen van torens om zo delen van de map beschikbaar te maken" is zo'n typisch gameplay-element die in zowel Far Cry, Assassins Creed en Watch Dogs (wat aangepast, maar principe het zelfde) voorkomt.

Wat dat betreft is het wel duidelijk dat er haast te spreken valt van "building-blocks" waar veel Ubisoft games op voortbouwen.
Zelfs The Crew heeft weer die zelfde building blocks.
Dat is opvallend omdat The Crew toch echt "de eerste" is bij Ubisoft en dus een eigen/nieuwe vorm van gameplay heeft.

Dat het spel erg leunt op andere race/MMO-games om delen van de omgeving te leren kennen, fast-travel zaken te unlocken tussen lokatie A en B en andere zaken die nodig zijn om geheel Amerika door te kunnen reizen, dat staat wel vast.
Helemaal nieuw is het The crew idee niet. Test drive unlimited had genoeg mogelijkheden om ook vrij rond te racen en missies te doen alleen waren de servers ontzettend slecht wat ze uiteindelijk onderuit gehaald heeft.
Wat heel jammer is, TDU2 had inderdaad veel mogelijkheden en potentie. Heb er heel wat uurtjes speelplezier in gehad (echter inderdaad wel singleplayer omdat de multiplayer gewoon niet goed werkte.)
Elke Forza, Gran Turismo, FIFA, CoD, Uncharted, Super Smash, Mario Kart zijn toch ook elke keer dezelfde herhaaldelijke gameplay elementen. Waarom is dit bij Ubisoft games ineens een probleem?
Ze zijn zo lui bij ubisoft om geeneens de geweergeluiden en de reload animaties te veranderen, de gameplay is gewoon precies hetzelfde als FC3, alleen dan in een andere wereld.

Bij GTA is dit anders, zelfs bij de remaster versie van GTA 5 hebben ze honderden nieuwe animatie's toegevoegd, de wapens zien er veel beter uit en niet te vergeten dat de wereld veel meer details heeft gekregen. (foliage)
Als je precies dezelfde game opnieuw hele korte tijd later uitbrengt moet je wel extra bieden. Van Far Cry 4 kan het goed, heb hem nog niet gespeeld. Maar Assassin's is meer dan genoeg vernieuwd, dat vernieuwing niet in elk opzicht beter is blijkt. Far Cry 3 was ook flink vernieuwd, dat deze ene game dat minder is, maakt Ubi als bedrijf niet lui.
Omdat bepaalde elementen saai zijn en anders kunnen. Ik zie bijvoorbeeld veel liever dat je map en mogelijkheden groter worden bij het innemen van vestigingen i.p.v. het beklimmen van een toren.

Ik vind dat de ontwikkelaars te weinig naar de community luisteren. Als je een spelreeks ontwikkelt, dan kijk je telkens naar wat de minpunten van de vorige versie zijn en verbeter je deze in de nieuwe versie. Die torens zijn daar een goed voorbeeld van hoe het dus niet moet. Wat Ubisoft wel goed deed in FC3 t.o.v. FC2 is dat ze die outpost verbeterd hadden. I.p.v. dat ze steeds weer bemand werden, waren ze in FC3 van jou als je ze veroverd had. Dat is hoe je een spel(reeks) verbeterd. Edit: ik lees nu op gamespot dat in FC4 de vijanden wel weer terugkomen!! Aaahh!!

Wat mij ook tegenviel was dat er in FC3 overal geld lag. Dat sloeg echt nergens op. Ik zie dan liever dat je een grote som geld vindt als je een eindbaas verslagen hebt, een schat gevonden hebt, o.i.d. zodat je echt moet knokken/zoeken voor je geld en daarmee je arsenaal kunt uitbreiden in plaats van dat eeuwige geloot op de meest vreemde plekken.

Verder vind ik FC3 top en zal FC4 ook wel een keer kopen.

[Reactie gewijzigd door shredder op 17 november 2014 20:14]

Dat geld maakt het mss wat onrealistisch, maar het is de eenvoudigste oplossing om veel "collectebles" te hebben natuurlijk. Ik vond FC3 een fantastisch spel, mss iets te eenvoudig, ik had liever meer oorlog gezien, zodat ze ook outposts konden terug nemen. Maar het is gewoon een prachtig spel, als FC4 evengoed is, zou ik het ook wel kopen, zodra de prijs wat zakt.
Volgens mij zijn games ook gewoon commodities geworden. Echt nieuwe concepten zijn er amper nog en de succesvolle games zijn cashcows die voor minimale inspanning worden voorzien van DLC of een nieuwe prequel, sequel of andere vorm van copy-paste.

De tijden van Quake2, UT99, halflife, MOHAA, Starcraft, diablo2 zijn allang voorbij. De verschillende typen games zijn voleldig uitgemolken en er komt weinig echt vernieuwends bij. Het is evolutie en geen revolutie. Helaas.
FIFA, CoD, BF.

Daarbij is FC gewoon een hele vette franchise. Meer van hetzelfde, graag zelfs!
Wat de boer kent vreet ie :).
Als ze FC 4 over een hele andere boeg hadden gegooid was er commentaar gekomen dat men zich niet meer kan herkennen in FC. Gezien het succes van FC 3 is dit wel een inkopper.
Dat ik na 20 % van FC 3 gespeeld hebbende al afhaakte is wat anders :).
Precies, kijk de reviews van Far Cry 2 nog maar eens na...

Ik had wel iets minder de nadruk verwacht op het vergelijk met FC3, dat is al vaker ter sprake gekomen. Liever wat meer de link naar andere games die nu te koop zijn, dan kun je ook beter een keuze maken.
De nieuwere Far Cry games doen mij sterk denken aan een mengeling van Red Dead Redemption met Assassin's Creed en Far Cry 2. Ubisoft kennende zijn ze al een jaar bezig met Far Cry 5, dat zal dan waarschijnlijk een next-gen engine hebben, nieuwe mechanics en zal volgende E3 al getoond worden. Ze zullen The Division na de E3 2013 en 2014 zeker nog een derde keer tonen voor het uitkomt 8)7 .
In andere woorden weer een typische Ubisoft game
Valt wel mee, enkel de Assassin's Creed, Far Cry en Watchdogs games gebruiken dezelfde Ubi formule. Zonder Ubisoft zou 2014 maar een mager game jaar geweest zijn qua multi-plats: Child of Light, Trials Fusion, Watchdogs, South Park: The Stick of Truth, Valiant Hearts: The Great War, Assassin's Creed: Unity/Rogue, Far Cry 4 en The Crew

Far Cry 4 lijkt een beetje op een doorsnee sequel die snel gemaakt moest worden na het onverwacht succes van Far Cry 3.
Niet alle verandering is ook een verbetering. En als de gamers dit leuk vinden ja waarom dan veranderen. Tuurlijk wil je graag ook wat innovatie zien, maar dan krijg je vaak weer commentaar waarom hebben ze nou net dat veranderd :)
COD "hergebruik van bepaalde game-elementen"
heb de laatste nieuwe gespeeld (singleplayer) , 20 minuten en Uninstal,van A naar B,van B naar C enzoverder,volg mooi het voorgeprogrammeerd parcours,wat voorgeprogrameerd is kan kapot, al de rest is getekend (precies 10 jaar terug in de tijd).

Geef mij dan maar Farcry,versie 3 zeker 10 keer volledig En met alle zijmissies erbij uitgespeeld , zelfs soms gewoon de kampen geresed,om ze binnen te vallen met volledig arsenaal aan wapens.
En weet je wat,de open spelwereld was zo groot dat ik de 10 de keer nog steeds grotten,meren en andere dingen tegen kwam die ik de vorige 9 keren nog niet eens gezien had.
De laatste keer gespeeld "zonder snel reizen" ,heb mij zeker 50 speluren nog kostelijk geammuseerd.
Mijn Farcry 4 en seizoenpas zijn al enkele maanden gepréorderd en enkele dagen geleden geprédownload voor een totaalbedrag van 90 euro.
Om COD nog even aan te halen,game plus pas !! 100 euro !! wat een geluk dat ik na 20 minuten op "verwijderen" kon drukken,zonder 100 euro kwijt te zijn aan die rommel.
(Ik weet dat er nu het woord illigaal gaan gebruiken) dat deze er dan meteen bij denken dat ik graag 90 euro betaal voor wat ik persoonlijk een goede game vind.
:( overigens,tegen dat ik kan beginnen (18 November officiéle relaisedate) zijn er al een paar duizend klaar,deze konden eergisteren reeds beginnen , voor wie het snapt. :X
Kun je even een uitgever noemen die jij wel goed vindt? Tegenwoordig is er EA haat, Activision haat, Ubisoft haat... Valve komt nooit meer met iets nieuws en Blizzard... tja die gaan richting casual dus ook daar valt de halve community over. Misschien 2K games maar Beyond Earth was nu ook niet echt een spektakel van vernieuwing ;).

Van het rijtje grote uitgevers komen juist van Ubisoft de meest originele games. Ze hebben ook aardig wat series die weinig concurrentie genieten maar toch unieke gameplay bieden (Anno, Assasins Creed, enz).

In dit specifieke geval vindt ik het beter dat ze dicht bij Far cry 3 blijven dan weer een repetitieve flop te produceren als Far Cry 2. Die game was gewoon echt niet leuk.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 18 november 2014 16:34]

Zonder al teveel problemen :)
Om eens een paar te noemen:
- Atlus
- Monolith
- Platinum games
- Rockstar

Er komt genoeg leuks uit.
Moet ik die lijst serieus nemen?

Athlos gaf 1 (alternatieve) game uit in 2014.

Monolith is geen uitgever maar een developer. Hun enige game uit 2014 is Shadow of Mordor en de Publisher daarvan is Warner Bros.

Platinum games, nog nooit van gehoord. Niet vreemd want dat is een Japanse indie met 9 titels.

Rockstar tja die maken +- 1 game per 2 jaar. Dan moet je niet die game leuk vinden. (GTA4 vond ik zelf te serieus, 16 uur gespeeld. LA Noire was ook niets voor mij). Rockstar is overigens samen met 2K games onderdeel van Take 2 Interactive.

Eigenlijk zijn er dus 2 indie, één überhaupt geen uitgever en dan blijft er één over die eigenlijk geen games uitgeven (wat wel handig is voor een uitgever :+ ) en dan weer onderdeel is van een groter concern.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 19 november 2014 17:41]

Maar shadow of mordor is wel echt een goede game. Ook met torens a la assasins creed maar toch erg leuk. Vooral door de wraith, saurons army en de toffe omgeving met orcs.
Misschien heb ik er overeen gelezen maar op welke framerate is deze gelockt? En hoeveel is deze nieuwe grafisch zwaarder dan fc3? Ik merkte bij 3 al dat mijn 780 zijn volle potentieel werd gebruikt. Vraag me af of dat bij deze ook zo wordt
Ik heb zelf een gtx770 4gb en ik kan far cry 3 op een stabiele 60 fps op ultra draaien. far cry 4 alles op ultra draait hij op 40 fps gemiddeld.
Ah zo. Vindt ik raar mijn 780 had ik voornamelijk de standaard 60fps maar vaak genoeg kakte de fps in naar 36 fps op zijn laagst vooral last van op grote open stukken. Die missie waarbij je een kapitein moet omleggen voor informatie ging de Max gps naar 40. Toch maar eens opnieuw installeren misschien heeft de nvidea driver iets opgelost. Of het vram is niet toereikend
Ik heb um ook nog niet goed geoptimaliseerd voor mijn systeem dus daar licht het ook aan. Bij mij crashed hij bij het openen van de deur in het begin. ik heb ook echt alles op max staan en ik weet dat mijn pc dat niet trekt. Wel vet dat het een echte nvidia spel is met speciaal instellingen voor nvidia kaarten.
Ach de meeste instellingen kijk ik niet eens naar meestal laat ik de GeForce ecperience het gewoon aanpassen. Het is is niet een groot struikel blok de frame drops maar op sommige momenten als je het niet verwacht. Moet zelf maar eens kijken naar instellingen. Wie weet staat msaa op 4x ofzo.

En dan maar wachten tot het spel in prijs zakt fc3 was ook niet verkeerd en Vaas was wel lachen alleen de quicktime bossfights waren beetje lullig.
sowieso geen msaa gebruiken. slechtste AA ooit :P Hoog cpu gebruik en nog steeds lelijke kartelvorming.
Ah zo ik dacht dat msaa gewoon supersampling was een dat de gpu Dit voor zijn kiezen kreeg een beetje zoals wat nvidea voor de 9xx serie had geïntroduceerd dat dsr gebeuren. Ach we zien wel
Het spel heeft een behoorlijke kaart nodig om optimaal te draaien. Maar een 780 zou toch voldoende moeten zijn.
Hij is nog niet uit. maar via andere kanalen de game al kunnen spelen.
heeft tweakers geen last gehad van een bug met te donkere schaduwen of map die niet laad?
dat vraag ik me altijd af, het lijkt alsof review sites nooit last hebben van bugs of dergelijke
Hoewel ik het met je eens ben dat er diverse sites zijn die nooit iets over bugs vermelden, geldt dit niet voor alle sites. Zeker niet hier op Tweakers. Daar komen dit soort zaken echt wel aan het licht. Ze hebben hier de PS4 versie getest en de donkere schaduw problemen lijken vooral voor te komen op de PC versie.

Daarnaast zou je ook eens naar reviews moeten kijken op YouTube van Angry Joe en TotalBisquit. Die vermelden het wel degelijk als er een bug in het spel zit. TotalBisquit test overigens alleen PC spellen.
Beetje jammer dat Angry Joe slechts 1 review per maand ofzo uitbrengt. De rest doet ie via z'n site via een lets play stream. Dan heb ik liever Jim Sterling en TotalBiscuit.
Jim sterling ken ik dan weer niet.
TotalBiscuit vind ik gewoonweg grappig en zijn reviewstijl bevalt me wel :)
Ik heb daar zelf ook last van gehad, dat zal wel met een patch opgelost worden neem ik aan.
Ben zelf inmiddels al aardig gevorderd met de PC versie en vind de besturing nogsteeds een beetje 'geport' aanvoelen. Tevens heb ik in de eerste missies ook het gevoel dat het meer van hetzelfde is. Ik ben meer bezig met me te verbazen over de prachtige omgeving en de cutscenes maar ik voel nu al aan dat het weinig replay value zal hebben, alhoewel ik al een keer kon kiezen tussen de een of andere missie. Als dit vaker voorkomt zal ik het misschien nog een keer van begin af aan proberen. Ben zelf buiten de schaduw effecten verder nog geen bugs tegen gekomen.
Als je via google zoekt naar dark shadows etc. Daar is een fix voor via een patch en het wijzigen van video settings. Daar had ik ook last van, nu niet meer.
Geen woord over performance en framerates? Laat staan iets over de pc port? Erg jammer weer.

Overigens vind ik zelf niks mis met herhaling in game series, maar dan moet er wel voldoende aandacht besteed zijn aan andere aspecten zoals extra lange single player, verbeterde game engine, betere graphics en de minder prominentee zaken zoals geluiden en diversiteit van landschap/huizen. In andere woorden, de moeite die bespaard wordt door niet met iets nieuws of origineels te komen moet wel worden gecompenseerd in kwaliteit van de game.

En ik blijf het jammer vinden dat standaarden van veel mensen zo laag ligggen en er nog zoveel wordt gepreordered. Veel mensen lijken niet door te hebben dat door dit lakse gedrag ook de kwaliteit van (aaa) games daalt, bedrijven blijven bedrijven die liefst zo min mogelijk moeite doen voor zoveel mogelijk geld.
"ïk begrijp de standaarden tegenwoordig niet ... lakse gedrag ... " nou nou, wat een aanmatiging. Dit is een entertainment business met succes formules.
Het succes komt van het feit dat het gros van de mesnsen een bepaald type vermaak willen, ik ook. Voor de een is dat horror (niks voor mij), voor de ander is dat MS flight simulator, of WoW of minecraft etc. etc. Get over it. Als je denk dat er voor dit spel zo min mogelijk moeite gedaan wordt heb je niet zo heel veel van deze industrie begrepen denk ik.

Ik heb zelf FC2 wel 4 keer gespeeld door de jaren heen denk ik, een ander vond er geen zak aan. Dat is gewoon persoonlijk, heeft niks met standaard te maken maar of het je aanspreekt. Dus laat maar komen FC4.

[Reactie gewijzigd door tw_gotcha op 17 november 2014 17:45]

Ik denk niet dat ze melding maken over de PC port aangezien hij vanavond pas unlocked en dat ze alleen een ps4 reviewcode hebben gekregen, vanwege het feit dat Ubi alweer de pc reviewcode heeft tegen gehouden. Daarbij komt er op de PC vast een day 1 patch uit.

Dat er mensen zijn die de game gepirate hebben van een preload versie die in principe niet de release code is, noem ik geen reden om dit mee te nemen in een review. Deze problemen kunnen op release namelijk opgelost zijn. (dat wil niet zeggen dat dat zo is (tis Ubi heh), maar het kan)
Deel 3 vond ik behoorlijk snel saai worden, ik laat deze dus dan ook mooi liggen. Wanneer stapt Ubisoft nou eens af van die torens veroveren?
Moet toch niet te gemakkelijk worden om gelijk de missies te doen. En torens horen eenmaal bij AC met de bijhorende Leap of Faith.

Misschien moeten ze bij Farcry wat anders verzinnen. Bijv. je hebt een aantal XP en van die XP koop je een bepaalde locatie om die vrij te spelen.
dat klinkt leuk(of doe het per level. en als je bepaalt level heb kan je veder met de story) maar ubisoft kennende zullen er dan snel exp pots of exp booster pots als ingame aankoop zitten.
Het probleem wat je daar mee krijgt is dat je verhoogde lineariteit gaat toepassen op een sandbox-titel. Ik weet niet of dat wenselijk is. Bij Far Cry 3 moet je ook eerst het verhaal spelen voordat je naar het 2e eiland kon. Voor mij hoeft dat niet; ik wil gewoon geheel vrij rond kunnen lopen in een dergelijk spel. Het verhaal spelen kan altijd nog.

Hoe wil je het overigens voorkomen dat je naar een onbekend gebied gaat omdat je onvoldoende XP hebt ? Met "onzichtbare muren" werken ? Lijkt me ook niet erg plezierig.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 17 november 2014 08:26]

ja mag wel naar onbekend gebied gaan. alleen kan je bv de npc's/wildlife sterker maken. waardoor je beter guns/armor/crafting nodig heb om veder te komen. en guns kan je via missies krijgen waar je weer exp voor nodig heb. of gebied is vrij te betreden. alleen kan je er geen missies doen. maar het word inderdaad wel lineair. en dat is ook niet alles.
Wapens krijg je nu door radio-torens te activeren (heb overigens een pesthekel aan dat geklim iedere keer...) of door ze te kopen in de verschillende shops. Als je een beetje je best doet kun je ook in het begin al vrij zware wapens vrijspelen. Daar kom je een heel eind mee. Ook "wildlife" levert een leuke duit op. Je hoeft dus geen missies te spelen om toch een heel eind te komen.

Voordat ik naar het 2e eiland in FC3 ging had ik vrijwel alle inventory-upgrades gemaakt (grote beurs, rugzak, ammo pouches etc.). Je komt dan al zwaarbewapend aan. Maar goed; op dat eiland zijn de vijanden ook een stuk sterker. In plaats van lullige piraatjes heb je van die "heavy" infantrie en soldaten die flink wat kunnen hebben. Daarbij zijn er vaak meerdere alarmen in een basis. Op zich hebben ze dat zo goed geregeld, hoewel meer variatie leuk was geweest.
In FC 3 is dat vrij rond lopen idd een misser. Als je het verhaal uitgespeeld had waren er nog maar heel weinig vijanden te bespeuren. Het was niet meer leuk om id wereld vrij rond te lopen.

Bij GTA is dat wel even anders. Altijd leuk om vrij rond te lopen en de politie uit hun kot te lokken.

[Reactie gewijzigd door Fredi op 18 november 2014 02:26]

Wil niet moeilijk doen maar die onzichtbare muren heb je inderdaad in bijv. AC.
Je kan er nog niet naar toe omdat je de bijhorende memory nog niet heb gespeeld.

Je hebt inderdaad ook een beetje gelijk dat het wat meer linear gaat worden.

Je moet ergens wel linear zijn. Stel je voor als het volledig sandbox zou zijn.

je zou dan zou direct naar een "eindbaas" kunnen gaan en het spel in een keer uitspelen.

Het probleem is een beetje en dat merk ik nu ook bij AC is dat het eerste wat ik doe is proberen zoveel mogelijk torentjes vrij te spelen en dan kijkt naar dingen die veel geld opleveren en daarvan upgrades koopt.

Misschien is de oplossing dat je per level, memory of wat dan ook maar zoveel mag vrij spelen.

En misschien wordt het dan minder repetief als je niet eerst alle torentjes vrij speelt en dan de rest doet.
Precies hetzelfde doe ik in Far Cry 3 / 4; torens vrijspelen, basissen innemen (en verdedigen in FC4), veel "looten", wapens kopen, upgrades bouwen en ga zo maar door. De missies doe ik tussendoor als ik het verzamelen even moe ben.
Bij AC vind ik het wel passen inderdaad, geen problemen mee. Maar goed, het is altijd makkelijk om te zeuren vanaf de zijlijn :)
Hoera!! Meer van hetzelfde!! YEAH (serieus he - niet sarcastisch bedoeld).

Ik heb FC3 helemaal uitgespeeld, alle missies, alle filmpjes bekeken. Ook veel rondgelopen om gewoon wat natuur te bekijken :). Na FC3 heb ik het niet veel meer gespeeld maar ik wilde wel meer. Meer van hetzelfde want het was best lekker. En tadaaaa... dat krijg ik nu. Dus ik ben tevreden.

Ik begrijp de commotie over sequels etc, maarja mensen vragen naar dit soort entertainment. UBI heeft echt veel werk gestoken in de voiceactors, de nieuwe typetjes, de kleuren en de omgeving. De engine is best een deel copy-paste. De formule ook: Gekke heerser, bohemien tietjes, drugs, vriendenbevrijden, bezette outposts.... Maar met dat verhaal en de inhoud zijn vele mensen creatief bezig geweest en hebben daar hun tijd en aandacht in gestoken. En daar hebben ze een prijs op geplakt. Ik ga die betalen. Ik heb hier om gevraagd.

Weet je wat het is: Er zijn veel méér spellen waar ik méér van hetzelfde zou willen. Geef me alsjeblieft 10 nieuwe tracks voor SSX Tricky. Ik weet dat er vele SSX-en zijn, maar ik wil 'Tricky'... met extra levels. Gewoon die samples, die characters, die controller-lay-out, deze tricks. Maar meer levels.

En Sinterklaas... graag ook nog 100 nieuwe doordachte Bubble Bobble Levels. En ook nog een extra eiland voor BurnoutParadise. En meer tracks voor Wii-MarioKart. En nog 1000 Unreal tournament levels... ow wacht die kan ik al downloaden... Gewoon exact dezelfde games, maar dan MEER, GROTER, LAAANGEER!
level 700 van candy crush... Na 699 levels heb je het toch ook wel gezien of niet dan?

Ik vindt, net als Stranger__NL de game zeer vermakelijk, leuk om te spelen en gewoon een knap staaltje werk. 't ziet er goed uit, speelt heerlijk weg, je kunt doen wat je wil, grote open (mooie!) wereld, eigen keuze hoe je confrontaties met de NPC's aangaat, zelfs nog een stukje eigen keuze in het verhaal.

Ik snap al die commotie niet eigenlijk. Beter dan de 15 in een dozijn lineare call of duty shooters waarbij het level nog geen 1% is van de vrijheid die je hier krijgt.

Ik zie ook herhaling als minpunt staan. Maar herhaling hoeft helemaal geen minpunt te zijn. Zolang het maar herhaling van goede elementen is. Battlefield 4 heeft ook een vrij grote "herhaling" factor. En ik heb er toch al 300 uur in zitten...
Ik wacht altijd met games van ubisoft. simpleweg omdat ik het het niet waard vind om 54,- uit te geven aan een game in het algemeen. Ubisoft maakt toffe games ondanks de herhaling. Het verhaal van alle AC's houden me altijd weer bezig maar zijn niet die 54,- waard.

Zo heb ik dit ook met Far Cry, had ergens The Wild Expedition gekocht dit zijn alle 4 de games. (Far cry Classic,Far Cry 2,Far Cry 3 en Far Cry blood dragon) voor een kleine 16,-. Op deze manier blijft het wel leuk om games te kopen voor zo'n klein prijsje.

Verder lijkt me Far Cry 4 een toffe game ondanks de herhaling maar niet voor zo'n prijs
Eens. Vooral omdat het toch meer van hetzelfde is, vind ik deze game ongeveer 30 euro waard, zeker geen 60.

Het is een vette game, daar twijfel ik niet aan. Voor de volle mep van 60 euro gaat mij te ver. Ik wacht dan voorlopig ook nog even af tot hij 30 euro of minder is.
Vreemd dat multiplayer als pluspunt wordt gezien in de game, terwijl de review nou niet heel erg super positief te spreken is over die multiplayer. In de snelheid waarmee ik het las, las ik vooral wat dingen die gewoon minder goed waren dan verwacht of gehoopt, het enige wat dan de uitdaging en waarvoor multiplayer handig is, is de coöp modus omdat het innemen van vestigingen dan makkelijker gaat.
Daarnaast is Far Cry 3 (deel 1 heb ik nooit gespeeld en deel 2 vond ik qua verhaallijn niks) ook voorzien van een multiplayer modus, nieuw voor de game (franchise) is het dus niet.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 17 november 2014 12:39]

De multiplayer van FC3 was vrij standaard. In FC4 is iets meer ingespeeld op de game zelf. Spelen met de Rakshasa is heel leuk om te doen. Dat betekent niet dat er geen minpunten zijn, maar we hebben zoveel plezier gehad bij het spelen van de multiplayer dat ie een plekje in de pluspunten verdient.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


OnePlus 7 Pro (8GB intern) Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 3a XL FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Apple

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True