Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Nexus 9 Review

Google doet mee met de grote jongens

Conclusie

Bij vorige Nexus-tablets had de lage prijs tot gevolg dat we kleine minpuntjes makkelijk accepteerden; je betaalde immers niet de hoofdprijs, dus kon je ook niet het beste verwachten. Door met de prijs op hetzelfde niveau te gaan zitten als veel concurrenten heeft Google de lat voor deze nieuwe Nexus-tablet echter hoger gelegd; hij moet nu echt de strijd aangaan met high-end tablets van andere fabrikanten.

Dat lukt deels. De behuizing voelt prima aan, hij is niet te dik of te zwaar en de 4:3-verhouding bevalt ons voor alledaags gebruik goed. Daarnaast ziet het scherm er in de meeste omstandigheden prachtig uit, is de tablet voorzien van moderne en snelle hardware, en heeft hij goede luidsprekers. De verbeteringen in Android Lollipop zijn een mooie toevoeging en maken van de Nexus 9 een fijne tablet om mee te werken.

Google en HTC schieten op een paar vlakken ook net tekort. Zo vinden we de mate van backlight-bleeding die we tegenkwamen niet kunnen, al valt het gelukkig alleen in het donker op. Daarnaast hopen we dat de sporadische dips in de prestaties nog aangepakt worden met een software-update. Een laatste kritiekpunt, dat we onlangs ook aanstipten bij Apples iPads, is het opslaggeheugen. Voor een apparaat als dit, waarop je waarschijnlijk grote games en filmbestanden zet, is 16GB anno 2014 aan de krappe kant.

Uiteindelijk vinden we de Nexus 9 een mooie en goede tablet, die het gros van de tijd fijn is om mee te werken, maar mogelijke kopers doen er goed aan om ook te kijken wat er in hetzelfde prijssegment nog meer te halen valt.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (136)

Wijzig sortering
Geen micro-SD slot ofzo, maar wordt USB host wel ondersteund? Ik vind afwezigheid van een slot voor geheugenuitbreiding persoonlijk niet eens zo bezwaarlijk eigenlijk zolang je maar een kaartlezer kunt gebuiken.
Google doet er alles aan om het gebruikers lastig te maken en vooral absurde bedragen neer te tellen voor meer intern flashgeheugen. Voordeel is dan wel weer dat Android alle mogelijke bewerkingen toelaat om het zelf te fixen.
Doet Apple ook aan mee.
Probleem is dat zolang consumenten massaal spul met 16Gb blijven kopen de fabrikanten dat blijven leveren. Overigens heb ik aan 16Gb meer dan genoeg.
Ik heb net een SSD aangesloten maar die doet niets. Ik ga op zoek naar een kabeltje om een USB stick aan te sluiten dus je hoort het later van me. Of iemand anders weet het antwoord?
Volgens mij gaat dat alleen lukken met een USB Stick.
Denk het ook, maar we (vriend en ik) hebben een SSD werkend gekregen op een OPO dus ik dacht, toch even proberen ;)
Mee eens. Maar dan moet er wel minimaal 64GB opslag op zijn en niet 16GB op de instapmodellen. Een navigatie app zoals Tomtom of Sygic en je opslag is meer dan half vol.
Nexus Media Importer, had dat al in gebruik bij de Nexus 7 en de Galaxy Nexus, werkt prima met de Nexus 9.

OTG kabel en kaartlezer eraan en je kan lezen en schijven naar SD, USB stick en (via powered hub) harde schijf.
Ja, je kan er bijvoorbeeld ook een gamecontroller op aansluiten. Films op een USB stick is geen probleem. Kingston geloof ik maakt van die dingen die er bijna op gericht zijn. De USB stick is zo groot als een bluetooth adapter die je voor muis hebt en past perfect in de micro USB adapter
Backlight-bleeding is echt een dik minpunt, vooral bij een product zoals dit.

Het trage kan opgelost worden door software updates, zowel aan OS en app kant.

[Reactie gewijzigd door stervis op 12 november 2014 12:25]

Ik heb een Nexus 9 en hoewel ik er wel tevreden mee ben, ben ik het met je eens.

Mijn Nexus 5 van vorig jaar vond ik een geweldig toestel. De tekortkomingen die er waren (vooral de camera) nam ik erbij omdat het ding zo belachelijk goedkoop was. De Nexus 9 kost echter even veel als andere high end tablets, dus ik had verwacht dat er geen grote tekortkomingen zouden zijn.

Echter, de batterij valt mij wat tegen: ik haal de batterijduur uit deze review bijlange na niet (eerder 4,5 uur browsen), en de af en toe haperende CPU valt me ook tegen. Deze twee puntjes worden hopelijk wel nog opgelost met een update. Maar dit was me toch een tegenvaller. Hopelij kwordt die nog recht gezet.

De backlight bleeding vind ik echter niet te vergeven (want dit kunnen ze niet patchen). De NExus 5 en Nexus 7 kostten geen drol en hadden dit probleem niet. Gelukkig zie ik de bleeding bijna nooit, en is het scherm verder wel haarscherp en goed gekalibreerd (dit vind ik persoonlijk het belangrijkste), maar alsnog: voor deze prijs kan dat gewoonweg niet.

Het vertrouwen dat de Nexus 5 mij had gegeven in de Nexus serie is met de Nexus 9 dus serieus getemperd. Als ik volgend jaar een nieuwe telefoon koop, doe ik zeker niet meer blind een Nexus, maar wacht ik eerst de reviews af, en desnoods koop ik een andere telefoon die goede cyanogenmod support heeft (zoals de One Plus One)
Toch vind ik het vreemd dat zo'n (op papier) krachtig toestel zoveel issues heeft met stotteren en complete UI freezes met Lollipop. Ik draai hier namelijk de Lollipop preview op een Nexus 7 2013 en ondanks dat deze tablet bij release niet de krachtigste specs had en zwaar onderdoet voor de specs van de Nexus 9, kan ik geen lag bespeuren of dergelijke issues terugvinden op mijn tablet. De tablet is zelfs ettelijke malen vloeiender geworden sinds de Lollipop preview! Handelingen die op KitKat af en toe wel eens wat frames durfden droppen, vliegen nu over het scherm met extra eyecandy, animaties en schermovergangen op de koop toe alsof m'n Nexus 7 een heuse hardware upgrade ondergaan heeft of nu pas helemaal benut wordt.

Dus de vraag is maar hoe men het OS wil optimaliseren voor deze tablet met de K1 chip. Ik begin te vermoeden dat nvidia toch enkele design foutjes gemaakt heeft, of google's OS kan niet overweg met deze processor architectuur. Mijn Nexus 7 daarentegen is nog nooit zo vlot geweest.

Daarbij haal ik nog eens een half uur tot 3 kwartier extra schermtijd met Lollipop preview en dat terwijl de zogenaamde wifi-battery drain bug op deze build nog niet gefixt werd en het gros van de apps nog geen gebruik maken van Project Volta.
De toekomst voor m'n Nexus 7 2013 ziet er mooi uit!
Inderdaad, beetje vreemd conclusie? Hoe kan een high-end tablet als goed worden omschreven wanneer er zoveel mis mee is?
Veel mis? Er is maar weinig mis. Alleen backlight bleeding zou ik bestempelen als een echt negatief punt. Het is een nieuw OS met een nieuwe backend (ART) dus dat heeft tijd nodig. Er zaten ook genoeg bugs in iOs7 maar daarmee was de iPad air toch geen slecht product? Te weinig opslag is een keuze voor de gebruiker. Ik heb ruim voldoende aan 16GB. Heb je dat niet moet je misschien naar een Tab2 of Air 2 kijken.
Ik las ook over een klikkend geluid in de onderste speaker een beschadigde behuizing en zelfs gebogen behuizing bij uit de doos halen.

Was dit bij de unit die tweakers ontving niet het geval?

Er is echt heel veel te doen op het moment omtrent het klikkende geluid in de onderste speaker. Waarbij het normale geluid even volledig weg valt.
Als dat zo is zou ik daar niet gelukkig van worden maar ik neem wel aan dat je hem gewoon terug kan sturen.
Ja ik denk het ook wel. maar vroeg me af of het klikkende geluid dan een fabrieksfout is. wat blijkbaar is, want ik hoor tweakers er niet over.

hier een artikel met enkele videos van deze problemen:

http://www.mobilecowboys....-jaar-kampt-met-problemen
Zo hè hij heeft een hele brakke nexus 9 gekregen...
Ik heb geen klikkend geluid, geen traag OS en geen backlight bleeding. Ik zal wel enorme mazzel hebben gehad.
Nee hoor, ik heb ook nergens last van.
Blijkbaar is lang niet iedereen dat met je eens. Ik ook niet trouwens, maar dat wist je al ;)
Inderdaad, Samsung fans zijn heel wat gewoon op dat vlak. Je hoeft het niet eens te zien, de reviewer wel en dat telt toch wel meer dan jouw mening.
Typische reactie. "Andere mensen zijn minder want ze zien punt X niet. Ik zie het wel en ik vind dus dat alle andere mensen een inferieure mening hebben en dat ga ik laten zien ook!".

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 13 november 2014 10:15]

Dat zeg ik niet. Ik zeg dat de reviewer waarschijnlijk heel wat meer kennis heeft en objectiever is dan jij. Dat kan je nagaan door naar de track record van de reviewer te kijken en naar T.net in z'n geheel. Jij hebt helemaal niets bewezen.
Draai het anders om: waarom zou de reviewer hierover liegen. Waarom zou ik jou wel moeten geloven?

[Reactie gewijzigd door aval0ne op 13 november 2014 10:18]

Hoewel ik waarschijnlijk meer uren heb doorgebracht met de nexus 9 dan de reviewer heb ik nergens gezegd dat ik meer weet of dat de reviewer liegt. Jij verdraait gewoon mijn woorden en haalt ze uit context zodat jij er beter door lijkt.

Daarbij, hij reviewt hem as is. Terwijl dat niet representatief is/hoeft te zijn voor de komende maanden wat betreft software en ook niet qua hardware. Die mensen hebben meer tablets en telefoons te bekijken en ik heb maar 1 tablet echt (de hele dag) in gebruik aangezien ik nu bezig ben met een review schrijven en ik alleen maar aan het lezen en googlen ben op de N9... Nergens zei ik dat ik meer kennis had dan de reviewer, ik heb wel een ander kader, namelijk die van gebruiker. Ik heb duidelijk onderbouwt wat ik er van vind in relatie tot wat de review zegt (ik ben het ook met de review eens) alleen ik heb ook gezegd dat software als minpunt meenemen een beetje vreemd is aangezien ze dat de ene keer wel doen en de andere keer niet. Er zal heus snel een update komen die de boel perfectioneerd.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 13 november 2014 10:59]

Huh, totaal geen concurrentie?
Op de meeste punten qua prestaties is hij beter/sneller, en met de accu gaat hij langer mee.

Het enige minpunt dat genoemd wordt dat de iPad niet heeft, is backlight bleeding.
Dat is inderdaad een grof minpunt, en daarom ook een ster minder dan 5. Terecht.
Maar wat lag terwijl de eerste release software er op draait...? Meh.
Kan je hoog en laag springen, en Apple nog oh zo de hemel in prijzen: maar kijk even voor de lol naar de enorme problemen die iOS 8 heeft gehad/nog steeds heeft. Kan gewoon gebeuren, is doodnormaal; en daar heb je updates voor.

Dat het serieus meeweegt in de review vind ik eigenlijk zelfs een beetje triest. ;)
Ze weten dat het de eerste build is, ze weten dat sommige apps nog niet geheel compatible zijn met ART... Even een updateje afwachten en voila.
"en de problemen met iOS 8 daar lach ik om"

Maar als android ook maar iets negatiefs vertoont ben je er als de kippen bij. Meten met 2 maten heet dat, heel irritant.
Silky smooth. Geef mij maar een bench :+
IOS8 was echt een zooitje. En dat kan ik als Objective-C/Swift programmeur over mee praten. Ik en een paar collega's hadden vreselijke problemen om onze apps op IOS8 aan de gang te krijgen zonder het te laten crashen.

En nog niet te beginnen over onze test iphones en ipad's die na IOS8 update niet bleven draaien en eruit crashte. Ik als programmeur kan daar echt niet om lachen.
Had je ook even de context moeten nemen. Die review is gedaan met een pre retail software build. En die was een grote t*ringzooi. Op de dag van release heeft Google een update uitgebracht die alles wel fixt. Dit was al bekend en maar AP, AP zijnde vonden ze snel een review uitbrengen belangrijker dan een goede review schrijven. Kijk anders even op anandtech, die hebben hun review zelfs uitgesteld omdat ze geen retail unit hadden. Maarja in de wereld van kliks en reclame inkomsten hebben ze toch maar besloten een half bakke review van een pre retail unit te publiceren.
En dat onderstreept ook mijn eigen ervaring. Ik heb maar een uur met de oude software versie gespeeld voordat de nieuwe binnen kwam maar het verschil was dag en nacht.

Wat betreft bouwkwaliteit, ja de ipad air is beter gebouwd maar de N9 is zeker niet slecht. Alleen de achterkant is een beetje in te drukken tot je 1mm lager iets hards raakt (accu?), meer niet. Hij is niet te torderen of te buigen en hij voelt fijn aan.

Wat betreft het OS, dan is Apple daar net zo schuldig aan. Of zijn we even de iOS 8 problemen vergeten? Wat hou je dan nog over? Windows 8 tablets? Als je dat als zwaar min punt ziet kun je maar beter HEEL ver van elektronica blijven. Kinderziektes en problemen zullen er altijd blijven.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 12 november 2014 12:52]

Vergeleken met de iPad air 2 heeft de nexus 9 heeft een betere single core performance, betere accu duur, betere speakers. Daarnaast kun je apps standaard side loaden. De tablet sluit als mass USB storage aan op mijn PC iets wat ik zelf wel heel fijn vind. Daarnaast is hij 100 euro goedkoper dan de Air 2 (of je krijgt 16GB meer bij dezelfde prijs, jij mag kiezen). Er is genoeg te zeggen om een android tablet boven een iPad te verkiezen. Jij doet alsof de iPad air 2 sowieso de best keuze is maar dan ga je wel heel erg van jezelf uit.

Note, mijnes heeft geen backlight bleeding dus het zou wel een argument kunnen zijn maar (gelukkig) niet voor mij. Zelfs al heb ik mazzel.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 12 november 2014 14:17]

Mijn iPad 1 en 2 zeggen anders. Maar ik neem aan dat je iOS op een nieuwere iPad en iPhone bedoelt.

Je punt dat Android niet lag-free is, blijft echter. Het is inderdaad merkwaardig dat dat nu juist nog steeds optreedt nadat ze er veel tijd in hebben gestoken om het te verbeteren (denk aan project Butter). Laten we hopen dat het snel met een update opgelost wordt.
Werk eens serieus met Android 5.0 en je zult zien dat het wel soepel werkt. Ik heb er totaal niets over te klagen.
En zeggen dat er "zoveel" mis is met de N9 verraadt jouw voorkeur al want het slaat als een k*t op een kadetje.
iOS is intussen al geen probleemloos OS meer als het op 'smoothness' aankomt. Alleen al met de recente iOS 8.x updates zijn legio problemen.

Is dit representatief voor alle Apple producten? Is dit blijvend en niet op te lossen? Nee, natuurlijk niet. Maar zoals jij het brengt is iOS probleemloos, en dat is het gewoon niet.

Zelfde met Windows Phone; wordt door veruit de meeste gebruikers (waaronder ikzelf) geprezen om zijn 'smoothness' en stabiliteit, maar ook hier zijn er genoeg mensen die wél problemen hebben. Of er nou Apple, Microsoft of Google op de achterkant staat; het is en blijft een stukje software dat draait op een stukje hardware.
Ik heb een collega met een 6+ die niet altijd even probleemloos is. Daarentegen heeft mijn vriendin een One M7, twee vrienden een One M8 en weer een ander een of ander Chinees toestel met stock Android, en alle 4 volledig 100% 'smooth'. Net als mijn Lumia 920 overigens. Mag ik nu concluderen dat iOS niet tegen Android en WP op kan qua smoothness, omdat ik dit in mijn directe omgeving zie?
Ik volg alleen jouw logica hier, feel free to correct me.
Maar zo lang kunnen updaten was toch het voordeel van iOs? En dat een OS niet soepel loopt is geen excuus? Je zegt niet zelf: "Feit is gewoon dat iOS silky smooth is en Android niet," Ja op de laatste generatie hardware dus. Wat wil je nou precies bereiken met je gebash op android? Ik weet ook wel dat android niet silky smooth is, ik gebruik regelematig de ipad air van mijn schoonouders en het valt wel op ja. Maar als je dat nou de onderscheidende feature van iOs vind denk ik dat je lekker bij iOs moet blijven. Dan is android echt niets voor je.

Opvallend is wel, nergens bash ik iOs maar je begint meteen met het de grond in stampen van android. En als ik nog een goed gefudneerd antwoord geef begin je maar over de soepelheid van iOs? Volgens mij zijn we hier dan wel klaar.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 12 november 2014 13:41]

Dat een update op een ouder toestel minder loopt is normaal, en daarnaast dwingt niemand je om te updaten.
Vanaf maart mag je van Apple geen apps meer in de appstore plaatsen welke niet voor iOS8 gecompileerd zijn. Voor alle apps welke dan uitkomen (en updates krijgen - anders kan je alleen een oude versie installeren) heb je dan dus iOS8 nodig. Je wordt niet onder schot gezet om te upgraden, maar je zult toch min of meer wel moeten, als je goed gebruik wilt blijven maken van je 'oude' device (al wordt deze daar dus wel trager van, als ik jouw woorden juist interpreteer).

Daarom is de vergelijking met Android, waar veel minder gebruikers gebruik maken van de laatste versie maar de developers wél gewoon apps mogen uitbrengen voor oude versies (en dat ook doen, doorgaans wordt vanaf 4.0 of 4.1 ondersteund), ook krom. Zeker omdat het Google Framework wel automatisch geüpdatet wordt en je dus ook op oude Android versies (tot aan 2.3 aan toe) nog steeds voor ontwikkelaars nieuw te gebruiken functionaliteiten tot je beschikking krijgt.

Overigens, voordat ik als Apple basher te boek kom te staan: ik heb al jaren een iPhone 4S. En privé een Android. Beiden hebben voors en tegens, in mijn ervaring, maar Apple heeft dus ook zeker voors.

[Reactie gewijzigd door displaciamento op 12 november 2014 14:43]

Het klopt niet wat je zegt. Ten eerste is het vanaf 1 Februari:
https://developer.apple.com/news/?id=10202014a

Ten tweede het wil niet zeggen dat je dan verplicht voor die apps iOS 8 moet draaien. vorig jaar werd precies hetzelfde gezegd over iOS 7:
https://developer.apple.com/news/index.php?id=12172013a#top

er zijn naar die datum nog genoeg updates en apps in de store gekomen die met oudere versies werkt. bijvoorbeeld whatsapp (23 sept) hiervoor heb je iOS 4.3 of hoger nodig. een andere voorbeeld is een nieuw spelletje World of Warriors. laatste update 4 november. vereist iOS 6 of hoger.

Het gaat er dus om dat de nieuwe apps/updates gemaakt worden met Xcode 6. Meestal is wordt er ondersteunen gegeven voor de laatste 2 iOSen. Dus bij Xcode 5 iOS 6 en 7. Nu dus bij Xcode 6 iOS 7 en 8. voor de nieuwe apps moet de iphone/ipad dus minimaal iOS 7 hebben.
Vergelijk je het dan ook met een stock Android of van een merk met een schil er over, dat kan al enorm veel schelen.
Als je over vergelijken praat dan moet het wel appels met appels zijn en ook wat de hardware betreft moeten ze van dezelfde generatie/ snelheid zijn.
Wat is er mis met bevooroordeeld zijn? Je mag toch een merk of OS prefereren?

Ik koop ook geen windows omdat ik OSX beter vind. Ben ik nu ook bevooroordeeld?
Dat zijn productieproblemen
Zonde van die backlight bleeding. Mijn N9 heeft dat bijna niet, dus een beetje kwalijk dat er blijkbaar zoveel verschil tussen de tablets onderling zit. Over de K1 kan ik zelf alleen amar positief zijn. Ik heb er lekker op zitten gamen en het is een beest. Erg knap dat Nvidia in de buurt komt (grafisch) van de air 2 terwijl ze op een significant groter procedé zitten. Denk dat het verschil tussen de 64bit versie en de 32 bit versie qua gpu misschien wel in ART zit? Want op papier lopen ze zelfs op dezelfde clocks snelheid. Overigens nog veel bijzonderder (is dit een woord) is dat hij niet throttled. Ik merkte het eerst als met de Z2 tablet waar de GPU na een tijdje gamen gewoon op 20% van de maximale clock liep. Maar ik heb dat dus niet met de N9. Ook de review van de tablet shield bij anandtech gaf dit weer.

Over de happeringen kan ik lang praten maar ik heb het idee dat niet alles binnen 5.0 soepel werkt. Vooral omdat de haperingen niet concequent zijn. In 2 identieke situaties heb je het soms wel en soms niet. Nu maar hopen dat ze dat snel oplossen.

De camera is voor mij echt de enige minpunt. Ik had hetzelfde met de iPhone 6 toen ik hem vast had. Waarom steekt hij uit... Had hem iets meer naar het middel verplaats. Het is maar een detail maar bij deze prijs mag je wel wat verwachten.

Mijn conclusie: Ik vind het echt een top tablet en heb geen spijt van de aankoop. En dat onderschrijft jullie review vind ik wel.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 12 november 2014 12:10]

Ìk ben het met je eens, een camera moet niet uitsteken. (Tenzij hij daardoor echt heel veel beter is en dat het meteen de killing feature is van de Tablet - maar dat is het nu niet).

Persoonlijk erger ik me ook aan de zwarte balken rondom. Aan de lange zijdes zijn deze mooi smal. Maar aan de korte zijdes zijn ze extreem breed. Zo breed zie je ze doorgaans alleen bij de budget range tablets.

En erg jammer dat hij geen 4G/3G opties heeft. Tegenwoordig hebben de meeste telecom providers een optie dat je een 2e (of zelfs 3e en 4e) sim kunt krijgen bij je bestaande telefoon abonnement, zonder of voor zeer lage extra kosten. en dat werkt zoveel fijner, dan dat je dit via een koppeling met je mobiel moet doen. (Hetgeen extra resources kost en lang niet altijd vlekkeloos werkt). En als je tablet wel eens door anderen (tussendoor) gebruikt wordt, moet je dat voor hun toestel ook weer apart in gaan stellen.

[Reactie gewijzigd door 4Lph4Num3r1c op 12 november 2014 12:44]

Dat van die balken is persoonlijk. Ik vind dat die aan de lange zijdes zelfs iets breder mochten zijn zodat ik wat meer plaats heb om m'n duim te laten rusten als ik de tablet in portretstand gebruik.
Sorry, dat had ik idd niet duidelijk genoeg aangegeven. Aan de lange zijde mogen ze idd breder. Maar de korte zijde toch zeker de helft....
Ja mee eens ik zit soms ongemerkt op het scherm. Nu we toch bezig zijn ik vind de metalen rand niet fijn, hij is wat scherp aan de voorkant waardoor Ik irritatie krijg in mijn handpalm van het vasthouden. Verder prima ding.
De camera steekt niet echt uit, het midden van de behuizing is net zo dik als het punt waar de camera zit. Zie ook hier.

Er is een 4G optie beschikbaar in de Play Store, deze wordt binnenkort geleverd.
Ik denk dat die camera uitsteekt zodat mensen sneller een hoes zullen kopen.
Voor zover ik weet steekt de camera niet uit... de behuizing van de Nexus 9 loopt vanaf de zijkanten met een ronding af, in het midden is de behuizing 8mm dik. De randen zijn 6mm, en de camera bevind zich in die ronding. Uiteindelijk is het punt waar de camera zit ook 8mm dik.

@Killdevihil de camera zit aan de zijkant zodat je met de cover enkel het hoekje aan de achterkant van je cover naar beneden hoeft te klappen om de camera te starten.
Ik heb een Nexus 9: de camera steekt niet uit: als je hem neerlegt bvb op een tafel raakt de camera het tafelblad niet.
Die K1 is inderdaad knap, let wel dat de Nexus 9 maar de dual core variant bevat. Als je bijvoorbeeld naar de NVIDIA Shield tablet kijkt, daar zit de quad core variant van de K1. Als Google nou ook deze had ingebakken, dan hadden ze aan mij een Nexus 9 kunnen verslijten.

Dat deze tablet van Tweakers maar een "goed" krijgt, vind ik teleurstellend, hij zou "zeer goed" moeten zijn voor een Nexus apparaat.

Prijs doet er volgens mij niet toe, de Nexus 6 is een behoorlijke hi-end phone tegen een behoorlijke hi-end prijs.

Zoals Thekilldevilhil hieronder aangeeft is mijn stelling niet correct.

[Reactie gewijzigd door FireFly op 12 november 2014 19:07]

Daar gaat de vergelijking dan wel scheef want de shield K1 variant is een quad core a15 terwijl we hier met een custom armv8 (64bit) denver core te maken hebben en die is een stukje sneller dan de Quad core a15. Laat je niet misleiden door het dual core qua core verhaal, het cpu deel van de n9 is sneller dan die van de shield. Sterker nog, hij is zo snel dat deze 2 cores ook de Quad core krait 450 s805 verslaan.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 12 november 2014 18:48]

Ik zie 't nu ook dat 't een andere cpu is. Ik was van mening dat Google gewoon de dual core versie gebruikte van de cpu die NVIDIA in de Shield heeft gestoken. My bad.
Fouten zijn menselijk, kan gebeuren.
Jouw verhaal klopt maar voor een klein deel..
Single core klopt dit maar in multicore omgeving is de 32bits de snellere en dat blijkt ook uit alle benchmarks tot nog toe.
Er zijn eenvoudig nog geen 64 bits applicaties en het voordeel dat je er meer geheugen mee kunt adresseren is er ook niet want hij wordt met 2Gb uitgeleverd.
Onderaan de streep brengt deze processor helemaal geen snelheids voordelen op dit moment omdat de apps ontbreken.
Over 1 tot 1 1/2 jaar wellicht wel maar dan zijn we weer 1 generatie verder maar voor nu is de K1 32bits de duidelijk snellere processor in dagelijks gebruik en overigens heeft Google ook aangegeven dat ze de Nexus lijn nog steeds als voortouw apparaat en deels experimenteel beschouwen. Jammer genoeg zet tweakers ter vergelijk de Shield er niet naast en nog steeds vreemd is dat tweakers deze nog steeds niet getest heeft.
Boden ze bijv. de 32Gb N9 versie aan voor € 150,- minder dan was het een erg goede aanbieding, zelfs zonder de niet mogelijke MicroSd card slot.
Nu is de Shield 32Gb met Lte, MicroSd en stylus (en deze maand de upgrade naar Android L) de veruit betere en verantwoorde keuze (€ 160,00 goedkoper) en wellicht zelfs een apple tablet hoewel ik dat laatste met tegenzin moet constateren.
Ik heb zo goed als alle HTC phones in mijn bezit gehad (nu de M8) en jammer dat HTC op deze manier wellicht de zwarte piet krijgt toebedeeld want zij hebben slechts ontwikkeld wat Google wilde hebben.

[Reactie gewijzigd door snah001 op 13 november 2014 11:28]

Raar dat er als alternatief de Samsung Tab Pro 8.4" niet bij staat, dat is voor €240,- een super tablet.
Of de Tab S 10.5 voor 2 tientjes meer. Ik heb maanden gewacht op de Nexus 9, maar 16 GB niet uitbreidbaar of je betaalt echt de hoofdprijs.. laat dan maar :X. De twintigste-eeuwse schermverhouding helpt wmb ook niet mee.
"De twintigste-eeuwse schermverhouding helpt wmb ook niet mee."

Tjah, ik lees veel op mijn tablet en ik had hiervoor een 7" 16:10 en 10" 16:10 en voor mij is 4:3 een hele verademing. Ik had toch bijna een iPad air gekocht...
is voor lezen juist een hoger scherm / langer scherm fijner?
Nee want een A4 past niet op 16:10 waardoor in praktijk je met een 9" meer leesoppervlak hebt dan met een 10" 16:10. En in landscape is 4:3 voor mij ook prettiger omdat je dan alsnog meer content hebt,

Maar het is maar een mening: "voor mij is 4:3 een hele verademing"
Net als de Nexus 7 van vorig jaar ontbreekt, die mag ook wel genoemd worden als we ook de kleine iPad's gaan noemen lijkt me...
Ik denk omdat er TouchWiz op draait. Met Cyanogenmod erop deel ik volledig je mening :)
Dit is weer een reden waarom je alleen Qualcomm moet hebben voor Android. De firmware is nu eenmaal gewoon goed in tegenstelling tot Exynos en Tegra SoC's.
De Nexus 7 (2012) met Tegra was anders prima hoor :) En de Galaxy Nexus was de laatste Nexus met Exynos dus dat zegt niet zo veel over nu...
Samsung Tab Pro 10 had ondanks goede specs veel last van hapering en lag. Daarnaast is er nog een ander Exynos apparaat wat hetzelfde probleem heeft. Die Nexus 7 heeft inderdaad geen problemen.
En hoe sluit je uit dat dat aan de Exynos ligt?
Samsung Tab Pro 8 zelfde hardware maar dan met Qualcomm SoC snel en geen hapering. Zie reviews op T.net.
En dat komt niet omdat dat ding gewoon 25% sneller is dan de daar gebruikte Exynos? De nieuwe Exynos is weer een stuk sneller dan de Snapdragon dus als die in tablets komt zal je zien dat het daar ook op WQHD gewoon soepel kan.

Bron: reviews: Samsungs TabPro's: 8,4" en 10,1"
Bij mijn Galaxy Tab S lag het puur aan de touchwiz skin. Zodra ik er een andere skin opzette (nova launcher) liep alles echt supersoepel. Daarnaast lopen apps zoals games en browsers gewoon vloeiend (op firefox na maar die heeft op meer van mijn apparaten problemen).

Het probleem is een beetje Samsung eigen skin welke vrij slecht is. Gelukkig is het makkelijk om er een andere op te zetten.
De Galaxy Nexus had een TI OMAP soc, geen Exynos :)
Kan je nagaan er is dus geen kale Android versie met Exynos geweest dus hoe kan er dan een vergelijking gemaakt worden...
Jammer dat het probleem backlight bleeding niet onder controle wordt gekregen. Mijn Nexus 7 had het, m'n iPad die ik nu gebruik heeft het... En deze dus ook. Toch echt een minpuntje van die tablets. De Asus van m'n moeder heeft er ook last van. Jammer! Voor mij een reden om een apparaat niet te kopen. Daarnaast gewoon een stomme keuze om een 4:3 scherm te maken. Het is juist fijn om gewoon lekker een breedbeeldscherm te hebben zodat je alle huidige media gewoon kunt afspelen zoals men dat bedoelt.
op een 4:3 scherm kun je gewoon 16:9 of welke formaat dan ook afspelen zoals deze bedoeld is je houd alleen wat zwarte balken over maar een tablet bekijk je van erg dichtbij dus het lijkt mij geen enkel probleem
Waarbij op m'n iPad dus weer de backlight bleeding een issue word. Als ik die zwarte balken niet had gehad dan was het me waarschijnlijk niet zo snel opgevallen :+. Maar vind dat het scherm beter benut kan worden als je 16:9 of in elk geval 16:10 aanhoudt.
alleen wat zwarte balken over
Grijze balken als ik de review lees ivm backlight bleeding...
Vreemd dat die 16GB als minpunt wordt gezien. Er is immers ook gewoon een 32GB versie voor wie daar behoefte aan heeft. Verder lees ik opvallend genoeg niets over de camera in deze review.
Zeg nou zelf, als je foto's gaat maken met je tablet doe je toch iets niet helemaal goed?
Voor noodgevallen kan het best handig zijn toch? In deze userreview productreview: HTC Nexus 9 Wifi 16GB Zwart review door Kiwi wordt de camera als minpunt genoemd vandaar dat ik benieuwd ben of Tweakers dat ook ervaren heeft.
Ja maar in noodgevallen ga je je niet druk maken om specs van de camera, lijkt me.
Persoonlijk kan ik me wel vinden in deze review, ik ben ook in bezit van een Nexus 9 en ben er erg over te spreken maar...

Wat mij wel is opgevallen is dat de back cover is gaan vervormen na een kleine week gebruik, mogelijk door de temperaturen welke het bereikt als je aan het gamen bent? Verder zijn de randjes aan de voorkant (waar het glas op aansluit) erg slordig afgewerkt voor een apparaat van 479,- (32GB). Mogelijk een maandagochtend exemplaar o.i.d. maar deze gaat in ieder geval terug naar Google.
Kan je die vervorming eens toelichten? Ik had dit namelijk ook op m'n eerste avond met de tablet gemerkt. Het enige dat die intussen gedaan had, was apps installeren en opladen. De vervorming zat dan ook ter hoogte van het htc logo, dus in de nabijheid van de USB poort.
Pas later heb ik die "hobbel" per ongeluk terug weten indrukken. Klikte zo terug op zijn plaats. Sindsdien is die niet meer verschenen...
Met vervorming bedoel ik inderdaad dat er "hobbels" zijn op de achterkant, ook zeker merkbaar bij de HTC logo. Echter wat bij mij ook het geval is dat de volledige back cover dus niet plat is, als je op de Nexus logo drukt zie je werkelijk alles meeveren en weer "omhoog" komen. Als ik bij de HTC logo druk dan voel je het weer omhoog komen en hoor je net of de "lijm" loslaat (een beetje het geluid als klittenband los trekken, is het natuurlijk niet maar om een beeld te schetsen). Wel goed dat dat in ieder geval voor jou gewerkt heeft!
ik heb zelf ook de nexus 9 en het is echt een top apparaat.

Je merkt wel dat sommige apps nog niet klaar zijn voor lolipop.
Maar ik ga er vanuit dat developers vanzelf hun apps updaten.

Ook zoek ik nog steeds naar een hoesje voor mijn nexus.
neem hem nog maar even niet mee buitenshuis zonder case.
Dat is zo (reddit sync start niet eens) maar er zijn nu al meer apps naar de material design geupdate dan een jaar nadat het holo thema werd geïntroduceerd dus dat is positief. Android tablets en android als geheel worden in ieder geval serieus (serieuzer) genomen.
De dev versie werkt wel!
Dus hij werkt eraan!
Aaaah! helemaal goed! Dankje!
De geekbench scores lijken mij vrij laag.

Bij meerdere pogingen krijg ik consistent telkens scores rond de 2000 in singlecore en 3500-3600 in multicore.

Interessant in de geekbench is dat de Tegra K1 zelfs met 2 cores de A8X met 3 cores overtreft in de integer-benchmarks. De floating point benchmarks vallen daarentegen zwaar tegen t.o.v. de A8X (maar blijkbaar zijn daar nog optimalisatieproblemen voor 64-bit in GCC)

[Reactie gewijzigd door awenmaek op 12 november 2014 12:31]

Wat maken benchmark scores uit als de Nexus 9t traag is en de ipad niet?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True