Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur audio en games

Alien: Isolation

Spannend en saai tegelijk

Conclusie

Van Alien: Isolation zul je schrikken. Daarin slaagt de game ruimschoots. De game is spannend door het onvoorspelbare gedrag van de alien, vooral omdat je weet dat je er weerloos tegen bent. Je kunt je verzetten, maar dat is hooguit een tijdelijke oplossing en je verzet zal bovendien al snel minder effectief worden.

Sluipen is dus het devies, maar dat is tegelijk het manco van de game. Er is de alien en er zijn de opvarenden aan boord van de Sevastopol, maar je doet er verstandig aan die zoveel mogelijk te vermijden. Als dat lukt, speel je echter een game waarin je grotendeels door lege gangen loopt of jezelf verborgen houdt in donkere hoekjes of in kasten. Dat is spannend, maar eigenlijk ook een beetje eenzijdig. Zeker omdat je de wapens en hulpmiddelen die je kunt verzamelen en vervaardigen beter niet kunt gebruiken. Ze trekken de aandacht van de alien, en dat wil je niet.

Het verhaal rond dochter Ripley is afwisselend en overtuigend genoeg, het uiterlijk van de game ook en vooral de soundtrack is prima. Het is vooral de strijd met de alien die heel spannend begint, maar op den duur ook wat eentonig wordt. Blijft over de Survival Mode, die de uitdaging nog groter maakt dan de campagne, door je te vragen om zo snel mogelijk de uitgang te vinden. Alien: Isolation is veel beter geslaagd dan veel andere Alien-games en ook dan veel horror-games, maar is toch niet geheel overtuigend. Dat komt vooral doordat het gevoel dat je het verschil kunt maken en een oplossing of uitweg kunt forceren deels ontbreekt.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer

06:43
Sunset Overdrive Video van 27 oktober 2014
04:11
Alien: Isolation Video van 17 juni 2014
Sega kondigt Alien: Isolation aan Nieuws van 8 januari 2014

Reacties (77)

Wijzig sortering
Ik ben er nog niet klaar voor om deze met een Rift te spelen. Dat "saai" gaat in dat geval niet op.
ik zat te popelen om dit in de rift te spelen.. heb zelf een dk2. maar aangezien de uitgever ervoor gekozen heeft om geen VR implementatie te doen bij een game die weleens als BEST EVER vr experience gezet kon worden tja.. helaas jammer. ik laat hem liggen. ik zou hem op dag 1 gekocht hebben als dit er wel in zat.. "ja ik weet er is een tweak om het werkend te krijgen maar omdat dit een bewuste keus is geweest van de developer om het niet officieel te implementeren botst dat tegen mijn principes en gun ik ze mijn euro's niet" ik zou de game namelijk alleen maar voor de VR gekocht hebben.
Het zou zo maar kunnen zijn dat ze opzettelijk de rift optie uit hebben gelaten vanwege potentiele juridische issues. Niemand weet nog wat dit voor een impact kan hebben op een mens. Zelfde reden waarom je die health & safety meldingen krijgt.
Een regeltje in een .ini bestand aanpassen.
Ja, inderdaad te veel werk.
als je jezelf een beetje verdiept hebt in de reddit tutorial en reacties dan weet je ook dat het niet "flawless"werkt en dat je meer moet doen dan alleen een .ini file aanpassen. ik zou het prima werkend kunnen krijgen. het is voor mij een principe kwestie. ongeacht wat de reden ook is. "de voornaamste nog steeds het gerucht dat ze een deal met sony hebben gesloten i.c.m. hun Morpheus project"

dingen zoals de scanner staan veel te dicht op je om maar 1 voorbeeld te noemen. hierdoor is de tekst op het display ook slecht te lezen.

mocht je nog een slimme of bijdehante opmerking willen plaatsen stuur die dan maar naar Amped. zo te zien zijn jullie erg like minded.
Dat is juist ook de reden dat het niet geadverteerd word als een VR-ready game, het werkt nog niet perfect.

Maar het kan dus wel. Ja, het is wat meer werk dan een regeltje aanpassen maar om nu een game niet te kopen, die je zo graag met je brilletje wou spelen, omdat het er niet native op zit slaat werkelijk nergens op.

In plaats van geruchten en complottheoriën als argumenten te gebruiken zou je ook kunnen bedenken dat Sega het wel prima vond in plaats van nog duizenden dollars te investeren in het perfectioneren van een aspect waar hooguit 1% van de kopers gebruik van zal en/of kan maken.
Hey nou, dat is wel erg lastig voor mensen die Tweakers bezoeken. Lijkt wel NU.nl...
Lijkt me niet verrassend aangezien de Oculus Rift nog niet uit is voor het publiek.. Ik wil wedden dat er een aardige patch komt wanneer de retail versie van de OC uitkomt, misschien wordt ie zelfs gebundeld.
Wouw, Ik kan Amnesia: The Dark Descent niet eens doorspelen in een donkere kamer, maar toch ziet spelen op de oculus er heel verleidelijk uit :) ! Lijkt me ook een leuke game, Samen met Shadow of Mordor hebben de film tie-in's het dit seizoen maar goed voor elkaar.
Op Wired verscheen deze zomer nog een interessante beschouwing over het spelen van Alien: Isolation met een Oculus Rift: http://www.wired.com/2014/07/alien-isolation-oculus/
Check 2:55 in dat filmpje. Dat is ronduit gemeen }> ...
Kan bevestigen dat dit spel prima werkt met de Oculus Rift DK2 (na een kleine tweak)
En daarbij een compleet nieuwe ervaring in gamen geeft!

In combinatie met een goede 7.1 Headset (zoals mijn Trust GXT 340), zorgt dit ervoor dat je compleet in de spelwereld zit, waarbij je daadwerkelijk doodsbang bent de Alien tegen te komen.
Dit ook verstrekt door de goede (creepy) geluiden, dynamische lichten/schaduwen, stoom etc.
Mijn vrouw durfde niet meer verder te spelen op een bepaald punt :)

Voorbeelden:
- je verstoppen in een locker voor de Alien, in je stoel naar voren leunen om sneaky door de luchtspleten bovenin de locker te kijken en zien dat de Alien vlak achter de deur staat!
- in je stoel naar de zijkant leunen om langs een hoek te kijken en ineens oog in oog staan met een krijsende Alien!
- je hoort een geluid achter je met de surround headset, draait je echte hoofd snel om en ziet nog net dat de Alien naar je uithaalt.

Niet voor mensen met een zwak hart!

Enige verbeterpunt in Oculus Rift mode is de AA van het spel; veel randen en texturen gedragen zich in de verte een beetje "noisy" Hoop dat dit snel gepatched wordt.

Orakel
Hier wordt dan weer niks gezegd over de graphics, terwijl die toch echt onder de maat zijn? Bij Shadow of Mordor was dat zelfs een minpunt.

Het hele ruimteschip lijkt wel van rubber.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 15 oktober 2014 07:43]

Op welke console is dat? Want op de pc met de hoogste settings is het echt een grafisch pareltje.
Op de glorious PC master race ziet het er goed uit hoor.
Pagina gemist?
Op grafisch vlak komen vooral de gezichten goed uit de verf. Zeker in de cutscenes, maar ook in de game zelf. De emoties van de hoofdrolspelers zijn erg fraai vormgegeven. Om dat te benadrukken brengen de makers de koppen dan ook regelmatig flink groot in beeld. Dat is maar goed ook, want met name het lopen van de verschillende personages oogt minder overtuigend. Gelukkig ziet de alien die je aan boord tegenkomt er wel zeer goed en gedetailleerd uit.
Als je de film gezien hebt, vind ik het schip er daar ook redelijk rubberig uitzien, dus dat aan gaat hebben ze het goed gedaan.

kijk:

https://www.google.nl/url...861w&ust=1413460446595110

https://www.google.nl/url...861w&ust=1413460446595110

https://www.google.nl/url...861w&ust=1413460446595110
Mooie review Paul! Als ik de review zo lees is het een game die leuk is om een keer uit te spelen, maar daarna weinig replay value biedt. Toch is het wel weer een keer leuk om een game te spelen waarbij je op het puntje van je stoel zit :)

Ik snap het leunprobleem op de pc niet helemaal. Je zou toch zeggen dat ze dat kunnen oplossen door het leunen met toetsenbord en muis te doen? Dus leunknop indrukken en dan met de muis de mate van leunen bepalen.
Dan kan je tijdens het leunen niet meer rondkijken. Dat is dan wel weer jammer misschien.

Met een Oculus Rift zou je wel kunnen leunen, dat zou geweldig zijn. :-)

[Reactie gewijzigd door KarmaniaK op 15 oktober 2014 08:53]

Ik denk dat je met de Rift al helemaal een enkeltje Eerste Harthulp kan verwachten gezien de aard van het spel.

Nette review trouwens :)

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door vhal op 15 oktober 2014 12:51]

Het werkt al op de DK2 met een tweak. De support zit erin je moet het alleen enablen middels een wijziging in het config xml bestand. Van wat ik lees werkt het heel goed. Heb zelf wel een DK2 maar dit spel nog niet. Misschien in de steam winter sale.
Ik heb het met de DK2 gespeeld en het is fantastisch! Ook al is mijn frame rate niet hoog genoeg voor low persistence, de atmosfeer van de game maakt alles goed... Snel upgraden met een GTX980 (SLI?) dan maar :D

http://www.reddit.com/r/o...n_troubleshooting_thread/
Of de "hoeveelheid die je leunt" opdelen in gedeeltes, en naarmate je langer of vaker de leunknop indrukt leun je verder. Je zou dan weer minder kunnen leunen door de leunknop voor naar de andere kant te gebruiken.
Even een ander standpunt: waarom leunen er uberhaupt in stoppen? is het niet veel spannender dat je gewoonweg niet om een hoekje kan kijken en dat die alien opeens in your face komt, of dat je moet afwachten totdat die weg is? De flipside is dat je soms dan gaat kijken en ja dan een smile you're on candidcamera momentje met de alien krijgt maar volgens mij voegt de leunfunctie hier niet veel toe.
Maar hoelang moet dat dan zijn. En hoe beschermt ben je als je maar een beetje leunt en helemaal. Als je nagenoeg onzichtbaar blijft met minimaal om het hoekje of over een object heen kijken dan blijf ik liever in een dergelijke 'gradatie' zitten dan gelijk in full view, zeker als je nagenoeg hetzelfde ziet.

Misschien ook wat realistischer ook. Als iemand in jouw richting kijkt en je steekt je kop boven de tafel wordt je ook gezien, of dat nou een klein beetje of helemaal is.
Hoelang en hoever is natuurlijk aan de ontwikkelaar om af te stellen, maar dat is met zo'n analoog pookje ook zo.
Het is anders een klachtpunt vanuit de review, dus ik vind het niet meer dan normaal dat je daar over kunt discussiëren.
Is makkelijk op te lossen door een xbox 360/One controller te gebruiken voor de PC versie.
Jammer dat er niet ingegaan is op de console versie (XBONE/PS4) van de game, er is namelijk een hele goede reden om hem voor de console te halen ook al heb je een mooie PC staan. Namelijk de NG consoles hebben head-tracking voor het leunen, en de microfoon pikt geluiden op die je mic opvangt; die de alien dan weer kan horen. Dus als je ergens van opschrikt en hij zit bij je in de buurt dan weet hij je te vinden. Wat eigenlijk best een cool idee is :)

Hiervoor moet je wel voor de respectievelijke consoles de kinect/PSeye hebben.
Jammer dat dit niet op de PC ondersteunt word; op zijn minst de soundtracking zou makkelijk te implementen zijn imo.
Haha, meestal komt er kritiek als we bij een multiplatformgame de consoleversie reviewen in plaats van de pc-versie :)

Maar op zich heb je een goed punt, de consoleversie inderdaad iets extra's ten opzichte van de pc-versie.
Ow nice dat wist ik niet zouden ze inderdaad bij pc ook mogen doen ;)
Maar op de PC hebben we weer de Oculus Rift ;)
Is dit trouwens de zelfde soort Alien als die uit Alien (de film), na mijn idee wel mar ik weet dat niet 100% zeker maar lijkt er wel veel op?
Gisteren de film uit 1979 weer eens gekeken. De alien in het spel is tot in het kleinste detail hetzelfde. Echt cool gedaan!
Niet alleen de Alien maar de Sevastopol en Torrens zijn tot in detail nagemaakt uit de film. Erg mooi gemaakt allemaal.
Sevastopol ken ik niet uit de film, of er is alleen over gesproken in de film, zelfde geldt voor de Torrens?
Klopt, maar de Sevastopol ziet er (in elk geval van buiten) hetzelfde uit als de refinery die de Nostromo op sleeptouw heeft in de film. De Torrens is een zelfde type schip als de Nostromo en ziet er dus eigenlijk gewoon hetzelfde uit.
Bedankt voor de weetjes.
In de game geeft een werknemer aan dat o.a. de torrens bijna een volledige (meer geupdate) kopie was van het schip van amanda's moeder, de Nostromo. De sevastopol heeft een gelijkwaardige inrichting.
Erg goede review Paul. Ik ben het grotendeels met je eens. Ik heb de game sinds kort zelf ook en het is een lastige maar oh zo sfeervolle en spannende game. Ik vind zelf het sluipen en proberen niet betrapt te worden erg leuk maar ik kan me voorstellen dat andere mensen dit te saai en eentonig vinden en liever een RE-achtige game zouden willen hebben. Al met al geslaagd, vooral als je de 1e film goed vindt.
Mis nog wel een reviewdeel of vermelding van de 2 DLC uitbreidingen waarin de originele cast van de film zit. Juist omdat er zo naar die film geleund wordt in de game is dat een leuke toevoeging.
We hebben dus Colonial Marines ..een echte shooter die zwaar tegenviel (ook grafisch), en nu een soort semi-sneakgame die er prachtig uitziet maar waarbij je eigenlijk het actie-element mist. Hopelijk komt er nog een keer een stealth/actiegame met goeie looks waarbij je wel mag fraggen, want ik vermoed dat daar de meeste mensen meer op zitten te wachten :)

[Reactie gewijzigd door 2Dutch op 15 oktober 2014 10:03]

Het 'probleem' is dan ook dat deze game gebaseerd is op Alien, de eerste film. een horror-overleef film.
Veel andere games zijn gebaseerd op Aliens, het vervolg dat meer de aktiekant op ging. Dacht dat Alien vs Predator van een paar jaar terug wel een redelijke aktiegame was.
Speel dan de Metro reeks. Al is het niet Alien, daar heb je toch ook de nodige gemuteerde beesten.
Als je beide wil hebben kan ik je de Dead Space reeks aanraden! Scary en fragfun!
Ik vind het een erg vermakelijk spel (speel op medium difficulty) maar het heikelpunt van de game zit precies in wat er al is vermeld, de upgrades. Je komt om in de Scraps/compound en andere spullen waarmee je diverse gadgets kunt maken om beter te vechten of te sluipen. Je hebt rookbommen, flashbangs, molotovs en nog meer dingen. Echter is het spel bijna volledig stealth en is alles wat je gebruikt een alien magneet. Zelfs te hard lopen lokt hem al uit de ventilatiebuizen. Dit betekent dat ik nu bijna op het einde van het spel zit en letterlijk 1 keer een Noise Maker heb gegooid en voor de rest helemaal niets gebruik. Je hebt het simpelweg niet nodig omdat het meer risico dan nut heeft.

Hiermee slaan ze de plank dus compleet mis nu al het ''craften'' bijna geen zin heeft.
De atmosfeer, de graphics en de vele schakelaars en oude computers geven het spel verder een authentieke movie feel. Je bent gewoon Alien 1 als het ware aan het naspelen. Hier stond ik echt van versteld dat alles zo goed in elkaar zat. Alles klopt tot op de detail. Van mij krijgt de game een 8.

[Reactie gewijzigd door Rabbitto op 15 oktober 2014 22:57]

Ik heb het spel zelf niet gespeeld, en zal dat ook nooit doen, maar is het misschien niet zo dat al die items op een verkeerde manier gebruikt worden ? Een spel van dit niveau aan 'stealth' kan je moeilijk van verwachten dat je effectief wapens kan gebruiken, ik heb meer het idee dat alle goodies er voor afleiding zijn als je ze op de juiste manier gebruikt. En daar zit soms enig risico aan verbonden ja.
Denk dat je gelijk hebt. De meeste gadgets zijn denk ik niet vechtgericht maar ontsnap gericht. Een molotov is om een snelle barriere te maken, een rookbom/flashbom is om ergens snel langs te komen. Alles is ontworpen voor dat moment dat het fout gaat en je erbij bent. En dan dus voornamelijk moet vluchten, niet vechten.

[Reactie gewijzigd door Rabbitto op 16 oktober 2014 14:05]

Hier was ik al een beetje bang voor. Maar dit is in meer games zo dat je goody's die je vindt eigenlijk helemaal niet hoeft te gebruiken.
Wel jammer(mijn ervaring nog niet omdat ik nog maar in het begin ben, en er eigenlijk niet over mee kan praten) dat het sparen van scrap items geen echte toegevoegde waarde heeft.

Verder vind ik het een super goed spel, zover ik nu kan vertellen. Echt spannend, en ik ben constant gefocust op de vraag wanneer de kreng tevoorschijn komt. Ben hem/haar overigens nog niet tegen gekomen, en dat maakt het eigenlijk steeds spannender. Ik heb wel het idee dat ik de alien steeds hoor, en daar krijg ik echt letterlijk kippenvel van :)

[Reactie gewijzigd door Audione0 op 16 oktober 2014 12:36]

Mooie review. Niet een game waar ik echt op zit te wachten... daarnaast ben ik nog altijd veel te druk met Destiny en komt Assassin's Creed: Unity over enkele weken ook uit. Middle Earth: Shadow of Mordor heb ik ook nog maar even links laten liggen, ga er toch niet aan toe komen voorlopig ;)

offtopic:
Wat is er met de video reviews gebeurd? Dat vind ik altijd het mooiste van de reviews over games op tweakers. Ik lees ze 's avonds meestal, maar zo op kantoor even gedurende 5/8 minuten een snelle video kijken vind ik echt ideaal
Denk dat het teveel werk zal zijn, naast de video ook nog iets opnemen monteren etc. Vind het wel echt een meerwaarde hebben inderdaad!
Ik ben zelf ook van plan deze te gaan kopen (twijfel nog een beetje vanwege de gemixte reviews). Lijkt me zeker een erg gaaf spel omdat ik een grote fan ben van de hele Alien serie (films en games). Is er iemand hier die toevallig de Crew Expendable DLC heeft en me kan vertellen of die het waard is?
Als fan vind ik de Crew zeker waard, het is geen lang stuk, je komt er met een beetje inzet binnen 20 minuten doorheen. Het speelt zich af op de Nostromo, en je kunt dan kiezen tussen Ellen, Dallas of Parker om mee te spelen.

[Reactie gewijzigd door Magherb82 op 15 oktober 2014 10:26]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True