Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Sony Xperia Z3 Review

Zoek de verschillen

Conclusie

De Xperia Z3 is een kleine upgrade ten opzichte van de Xperia Z2. De behuizing is marginaal compacter en houdt iets fijner vast, de accu gaat wat langer mee en het scherm kan feller. Soms zien we dat een boel van dit soort kleine verbeteringen bij elkaar een groot verschil maakt; dat gold bijvoorbeeld voor de Xperia Z2 ten opzichte van de Xperia Z1. Als we de Z3 met de Z2 vergelijken is dat echter niet zo. Bezit je nu dus een Xperia Z2, dan hoef je niet te treuren.

Als je nú een nieuwe Xperia-telefoon wil, welk model kun je dan het beste kopen? Je zou misschien zeggen de Z3, want hij is net dat kleine beetje beter dan de Z2, maar zo makkelijk is die keuze niet. De Xperia Z2 is sinds zijn introductie een aantal maanden terug namelijk in prijs gezakt, terwijl de Z3 door Sony gewoon weer voor de volle mep op de markt gezet wordt. Op het moment van schrijven is het verschil in prijs zo'n 150 euro in het voordeel van de Xperia Z2 en dat vinden wij een fors bedrag. Ook in vergelijking met andere topmodellen, zoals de HTC One M8 of Galaxy S5 is de Xperia Z3 aan de prijs.

Die slechtere prijs-prestatieverhouding zal voor een kleine groep mensen met veel geld wellicht geen probleem zijn, maar voor de meesten is de aanschaf van een nieuwe smartphone nog steeds een flinke uitgave. Dat laten we meewegen is onze eindbeoordeling en de Xperia Z3 krijgt dan ook vier sterren. Het is zeker weten een goede telefoon, een van de beste die Sony ooit gemaakt heeft, maar door de combinatie van het moment waarop hij uitkomt en de relatief hoge prijs is het niet de aantrekkelijkste koop van dit moment.

Laagste prijzen voor: Sony Xperia Z3 16GB Zwart
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Amazon.de

Score: 3.5 (59)

€ 311,44

€ 311,44

Kostenoverzicht

Productprijs € 311,44
Pakketpost vanaf ¤29,- € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 311,44
Bekijk

Max ICT B.V.

Score: 3 (264)

€ 338,86

€ 344,81

Kostenoverzicht

Productprijs € 338,86
Pakketpost vanaf ¤ 99,- € 5,95
iDeal € 0,-
Totaal € 344,81
Bekijk

Reacties (116)

Wijzig sortering
Wel jammer dat de review niet de PS4 Remote Play functionaliteit binnen de Z3 reeks behandelt. Dit is toch een flink voordeel t.o.v. de Z2.
Die functie moeten ze nog uitbrengen :)
Klopt, ik snap dat je het dan niet erg uitgebreid kunt behandelen, maar ik zou het wel in de conclusie opnemen (bij de afweging Z2 vs Z3). Het kan namelijk wel potentiele kopers beïnvloeden bij de keuze.
Ben ik niet met je eens. Het product is zoals deze er nu ligt. Dat het er niet is kan Tweakers niets aan doen. Het wordt overigens wel genoemd. Zie pagina 5.

Op basis van beloftes kun je weinig zeggen. Men weet immers niet wanneer het komt en hoe goed het zal werken. Het heeft daarmee geen plaats in de conclusie. Het is dan ook zelden verstandig om op basis van beloftes van een fabrikant iets te kopen.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 10 oktober 2014 13:05]

Deze functie zit trouwens ook in de Z2 hoor. In één van de twee bijgeleverde Playstation app's.

Verder een vraag voor je, Wout: Is de digitizer bij de Z3 nog steeds zichtbaar in direct zonlicht zoals dat het geval was/is bij de Z2 ? Ik heb hier namelijk redelijk wat last van als de helderheid niet op automatish staat.
Hoe zit het met de speakers die nu anders gepositioneerd zijn?
is daar ook geen verschil in te merken?
zo ja, dan kan dat toch wel een reden voor mensen zijn om voor een z3 te gaan.
goed geluid is voor mij iig een belangrijk punt bij de aanschaf van een apparaat.
Inderdaad de afwezigheid van de Remote play is er niet, verder is de smart case voor de Z3 er ook niet. maar dat komt waarschijnlijk omdat het er nog niet is.

En toch had ik die punten er wel bij vernoemd! Zeker als mensen nog twijfelen en even moeten wachten, dit kan wel iets zijn om het over te halen.

Ben het eens met de achterkant, maar wat ook niet mee is genomen:
Over het algemeen nemen mensen een abonnement van 2 jaar. Dus 2 jaar geleden was er de sony xperia Z! Daar kom ik vandaan, dan is het toetsel al een hele grote stap vooruit en valt de vergelijking met de z2 in het niets.

*excuses ik las er gewoon overheen*

[Reactie gewijzigd door weszz op 10 oktober 2014 10:52]

Het wordt toch ook genoemd? Paigna 5: "Een feature die op dit moment nog niet werkt is Remote Play. Hiermee kun je de Z3 gebruiken om games vanaf je PS4 te streamen. De bediening verloopt dan via virtuele knoppen op het scherm of via een gekoppelde bluetooth-controller, zoals de DualShock 4. Sony zal deze feature ergens dit najaar uitrollen."
Excuses.

Werk en review lezen gaat niet samen.
Zijn de speakers ook getest?, lees in andere reviews dat het geluid beter zou zijn, lees in deze review niks daarover.

Kom zelf vanaf de xperia z, dus mag eindelijk na 2 jaar een nieuw toestel. En dan is het toch een behoorlijk grote update. Al was de xperia z2 dat ook al ;)
Als reactie:
Dat is volgens mij nog de grootste verandering t.o.v. de Z2. BoomSound van HTC wordt altijd de hemel in geprezen en hierbij slaan ze de stereo front-facing speakers over. Erg vreemd.

Verder:
Daarnaast, als de helderheid zo hoog is en je zou een minder blauw scherm willen, wat maakt het dan uit dat de helderheid iets zakt? Wat ik wil weten: blijft de helderheid dan nog gelijk aan de Z2? Want 'minder goed' geldt dan niet, dan is het nog steeds even goed. Verkeerde bewoording dus.
Dan nog over die afgeronde hoeken, ik houd altijd mijn pink onder de telefoon, zeker bij telefoons groter dan 4.3". Dan maken die randjes een enorm verschil!
Ik vind hem inderdaad te duur, maar al met al lijkt mij dit de beste smartphone op de markt vandaag de dag. Alles aan deze telefoon is goed en echt steken laten vallen doet hij niet. Moet ik wel bij zeggen, ik vind dit formaat ook perfect en het design erg fraai. Maar ieder zijn ding uiteraard :)

[Reactie gewijzigd door M.d.B. op 10 oktober 2014 10:33]

Heb zelf de HTC One M7 en kan bevestigen dat de boomsound eigenlijk niet zo boom is. Met de "dr beats modus" aan gaat er een gigantische equalizer aan met heel veel bas zodat er voor een smartphone toch nog relatief veel bas uit pompt, maar op vol volume molesteert die functie volgens mij de speakers. Als ze softwarematig zo´n equaliser op deze sony zetten zou het hetzelfde resultaat geven imho.
Is die glazen achterkant wel gevoelig voor krassen? Iemand die dit kan bevestigen? Glas is immers vrij hard, en bij de Z3 gaat het om Gorilla Glass. Ik heb zelf een One M8, de gun metal versie, en die krast ook zeer makkelijk aan de achterkant. Daar werd het echter niet als nadeel opgemerkt.

Bij de Z1 Compact was de grasgevoeligheid van de achterkant wel een probleem, omdat dat plastic was. Ik heb bijna het idee dat ze deze achterkanten generaliseren.... Maar corrigeer me als ik het fout heb en een achterkant van Gorilla Glass wel degelijk krasgevoelig is...
In deze review en die van de Compact staat de kras- en vingerafdrukgevoeligheid van de achterkant genoemd als nadeel. Maar waarom de achterkant expliciet noemen? Is dat ander glas dan de voorkant? Is krasbestendigheid aan de achterkant belangrijker dan aan de voorkant? Worden mobieltjes vaker met de voorkant of met de achterkant op een bureau of tafel gelegd? Is een voorkant sowieso niet meer onderhevig aan vieze vingers?

Ben ook benieuwd naar de krasvastheid in de praktijk. Ik heb de Compact en tot ik mijn Savvies-screenprotector binnen heb zit het transportvelletje nog op de achterkant (met een geknipte uitsparing voor de camera :) )
Nou, aan de voorkant heb je niet heel veel keus; je zal technisch gezien heus wel een telefoon kunnen ontwerpen met enkel glas bovenop het scherm, maar vrijwel elke telefoon heeft glas over de gehele voorkant. Bij de achterzijde hebben fabrikanten vrije keus uit materialen :)
Glas aan de voorkant is toch ook niet verplicht? Kunststof kan bij mijn weten ook.

Ik vind het alleen opvallend dat het minpunt luidt 'krasgevoelige achterkant'. Ik zou zeggen 'krasgevoelige behuizing', omdat voor- en achterkant van identiek materiaal zijn. (Als dat niet zo is zou ik dat willen lezen)
Het impliceert dat de voorkant niet krasgevoelig is.
Zou wellicht idee zijn voor fabrikanten om 2e laag standaard mee te leveren die je makkelijk er op klikt en er weer afhaald. Je hebt in principe maar 4 klikpunten per kant nodig. Er zou dan ook door derde nog beter buiten materiaal geleverd kunnen worden.
Hout, glas, saffier etc.
Maar is het redelijk om te stellen dat glas eerder krast dan aluminium of plastic? Ervan uitgaande dat het hetzelfde type glas is, kan je met het resultaat uit de onderstaande video niet spreken van een krasgevoelig materiaal m.i.:
http://www.youtube.com/watch?v=JgLxDNp-uq4
Nee wat je zegt klopt, achterkant is nu inderdaad ook van glas gemaakt (ze gebruiken gorilla glass en dragontrail door elkaar, zegt een Sony medewerker) en zou minder snel moeten krassen dan bij de Z1C die inderdaad een doorzichtige plastic achterkant had. Desondanks zijn krassen niet geheel uitgesloten als ik de eerste ervaringen op de forums erop nalees (scratch resistant is niet scratch proof).

[Reactie gewijzigd door draakhoofd op 10 oktober 2014 12:38]

Tuurlijk kunnen krassen voor komen. Maar dat is wat anders dan dat het legitiem is om te spreken van een achterkant die krasgevoelig zou zijn en deze als negatief punt te noemen. Veel mensen die graag hun toestel netjes houden zullen dit als een zwaar wegend nadeel zien.

Ik snap dat toestellen heel terug moeten naar de fabrikant, maar effe een sleuteltje eroverheen halen moet toch kunnen? Zeker wanneer het waarschijnlijk geen kras op zal leveren (bij niet-gehard glas is dat in de regel ook geen probleem).
Mooie review!
De Sony Z3 ziet er uit als een heel mooi toestel, maar dat is de Z2 natuurlijk ook.
Ik zit nog te twijfelen of ik voor de nieuwe Z3 zou gaan, of toch voor die ''oude'' Z2.

Over de camara; als je een andere camara app download, zijn dan de problemen van de witbalans enzo op te lossen?
dat witbalans probleem is mij niet bekend hoor... ik vergelijk mijn Z3 foto's met die van de concurrent en zie dat de Z3 gewoon veel beter is. Vooral als het donker is.. heeft namelijk ook een veel hoger ISO bereik van 12800.
http://www.phonearena.com...ompared-to-the-Z2_id60412
Okay bedankt voor de info!

En hoe bevalt de telefoon je verder? Is hij de 600 euro waard, of zou je hem niet aanraden?
Heb je nog andere telefoons die je zou aanraden?
Mooi scherm,een eye catcher, accu gaat twee dagen mee, lifelog app en de walkman app.. Sterk music output met digital noice cancelling.. Het is de prijs zeker waard. Build quality is uitmuntend zoals Sony is er niet.. collega's op werk zijn van Samsung en HTC overgestapt op de Z3 en Z3compact en zijn razend enthousiast!!
Bedankt voor de reactie! Het klinkt heel goed, en ga hem waarschijnlijk kopen.

Welke kleur heb jij, of heb jij gezien bij collega's?
De groene lijkt me erg mooi, maar op een computerscherm lijkt het toch anders dan in het echt. Soms ziet hij er heel groen uit, en op andere filmpjes vrij wit. Ook de koperen versie lijkt me mooi, maar het zelfde probleem.
De zwarte en witte zijn natuurlijk wat vanzelfsprekender haha.
Ik heb de copper versie. Erg mooi.. wacht nog op de Sony Style cover komt ergens volgende week uit in Nederland. Zwart is ook heel mooi..
Ik had een pre-order geplaatst heb daarnaast een bluetooth headset van ¤149,- erbij gekregen!!
Ik ga waarschijnlijk ook voor de koperen of groene versie.
Zit nog te twijfelen haha.

Heeft die Style Cover nog extra functies/mogelijkheden?
https://www.youtube.com/watch?v=SVPoEMsY41k

Hoop dat je Italiaans verstaat.. maar je ziet welke functies de style cover heeft..
Waarom vergelijken met de iPhone 6 en niet de 6 plus. 5.5 zit dichterbij 5,2 dan 4,7...
Omdat de breedte van een iPhone 6 (67mm) dichter bij de Xperia Z zit (71mm) dan bij die van de iPhone 6 Plus (78mm) misschien.

De nieuwe iPhones hebben vrij brede randen om het scherm. Hierdoor is de iPhone 6 Plus met zijn 5.5" scherm fysiek maar een halve millimeter minder breed dan een Note 4 met een 4.7" scherm.
Als vergelijk zit er ook een 6" bij, de Ascend Mate 7 die 81 mm is. Dus dat gaat niet op. Zou eerder prijsklasse zijn, of anders misschien leeftijd.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 10 oktober 2014 12:03]

Andere prijs klasse
Ik vimd het juist fijn dat ze zo snel met opvolgers komen. Nu hoef ik niet voor de toch al wat oudere Z2 te gaan of nog een tijd te wachten.

[Reactie gewijzigd door Oval op 10 oktober 2014 08:43]

...en na een paar maanden loop je alweer met rare kriebels in je buik omdat je eigenlijk alweer een verouderd model in je broekzak hebt voor ¤600.
Ik ben afgelopen weekend juist voor de Z2 gegaan. Juist door het ontbreken van vernieuwingen die het prijsverschil van ~ ¤ 150,- rechtvaardigen. Verder zijn ze eigenlijk nagenoeg gelijk? De beste verkoopargumenten die ze mij bij de Belcompany konden bieden; "Hij ligt iets lekkerder in de hand." en "Hij is nieuwer dan de Z2!".

Als ik deze review lees dan ben ik ook blij dat ik deze keuze heb gemaakt. Ik had hoogstens kunnen wachten op de Z4 (er vanuit gaande dat die over 6 maand uitkomt en weer iets beter zal zijn) aangezien ik op de dag nauwkeurig 4 maanden van te voren mijn contract heb verlengd. :)

Waar ik heel benieuwd naar ben is of Sony het tempo ook hoog houd wat Android updates betreft. Dat is het enige waar ik mij niet zo goed in hebt verdiept voordat ik de keuze had gemaakt.
Ik vraag me af wat de Z3/PS4 combinatie dan in de praktijk zal betekenen want daar was ook iets extra's mee. Bij de Z2 zie ik dat niet genoemd worden. Mogelijk zit daar een stuk meerwaarde, voor gamers bijvoorbeeld.
Wat ik niet snap:
Sony vind het nodig om na een paar maanden alweer met een opvolger te komen.
Waarom dan niet een Z3 met de laatste specs?
Snapdragon 805,LTE cat6 etcetc.
In het artikel staat dat een kleine speler als Sony waarschijnlijk nog niet aan de 805 kan komen.

Wat ik niet begrijp is dat fabrikanten nog steeds 16 GB geheugen in een telefoon van 600 euro zetten.

Waarom niet gewoon standaard 64 GB? Dan mag van mij het sd-card gleufje vervallen.

Verder zou ik het glas aan de achterkant weglaten.
Ik had alleen de video bekeken en nog niet de tekst gelezen.
Dan begrijp ik niet dat Sony niet gewoon nog even heeft gewacht.
De Z2 kan nog makkelijk mee dus de Z3 had dan ook iets later gekund lijkt me.
Wees blij dat Sony geen eigen 'overpricede' uitbreidingsgeheugen gebruikt zoals ze eerst deden met die MS pro duo, M2 en de PS Vita kaartjes. Dat het standaard 64GB moet zijn ben ik wel met je eens, maar we mogen blij zijn dat Sony geen eigen kaartjes maakt voor hun smartphone tak.
Wat ik niet begrijp is dat fabrikanten nog steeds 16 GB geheugen in een telefoon van 600 euro zetten.

Waarom niet gewoon standaard 64 GB? Dan mag van mij het sd-card gleufje vervallen.

Verder zou ik het glas aan de achterkant weglaten.
Ik heb de z3 en vind het juist fijn dat ik voor de 16gb versie kon kiezen, anders had ik meer moeten betalen terwijl ik toch al een sd kaartje van 64gb heb. En dat is denk ik ook waarom ze je de keuze geven. Want je kunt overigens ook voor een 32gb versie kiezen. Maar wel jammer voor de mensen die een 64gb willen dat niet kunnen. Dat hadden ze dan misschien wel kunnen doen.

Echter kom ik er nu pas achter dat de achterkant van glas is 8)7
Ik merk niet eens dat het glas is, dat had voor mij dus niet gehoeven, gaan ze de zelfde fout maken als apple. Snel maar een hoesje bestellen... :/

EDIT: Oh sorry, zonder meer te hoeven bij te betalen bedoel je. Jup, mee eens. Maar sd slot mogen ze er dan wel in houden, altijd leuk de optie om er meer in te doen.

[Reactie gewijzigd door Xm0ur3r op 10 oktober 2014 18:51]

Sony maakt mooie telefoontjes! Alleen vind ik het een misser dat de mini niet op 4.3'' is gebleven en de de normale dan op 5'' houden met dan eventueel een groter model ernaast nog zoals de Ultra, die overigens voor slechts 250,- nieuw te krijgen is met voor de prijs super hardware. Het uiterlijk van Sony is ook strak! Alleen ik denk dat Sony niet een geweldige positie heeft naast het geweld van Apple, Samsung en de opkomende merken.
De nieuwe z3 compact is net zo groot als de z1 compact, dus dat kan geen probleem zijn :)
Van 4.3 naar 4.6'' toch? Vergeef me als ik het fout heb.
Het scherm is inderdaad van 4.3 naar 4.6 inch gegaan, maar volgens de review is de Z3 compact al met al ongeveer net zo groot als zijn voorganger ivm dunnere randen rond dat scherm:

reviews: Sony Xperia Z3 Compact: hij is klein, maar zijn daden benne groot
Wellicht, maar een 4.3'' scherm met dunne randen moet ook mogelijk zijn. Een fijne 800 serie quallcom erin hangen en minstens 2GB ram op 720P geven en je hebt een perfect telefoontje!
Dat is dan ook weer zo, dan is de telefoon "echt" compact :)
Inderdaad, doe mij die ook maar!
True, maar die 4.3" versie had gigantische bezels (randen om het scherm). De nieuwe heeft dat niet en daarom zit er een stuk groter scherm in zonder dat het toestel groter wordt.
Dat is dan ook het enige minpunt van mijn Z1 compact, het scherm had makkelijk groter gekund. Hiervoor had ik een Xperia T (Sony's vlaggenschip voor de Z-serie) en die had een scherm van 4,55" terwijl het formaat van het toestel even groot was als die van de Z1C.
Slechte kleurweergave? Wow, dan is het toch echt een mening want ik sta er juist van "WOW". Ik gebruik de telefoon nu zo een 2 weken. Geweldig accu trouwens. Fotos zijn prachtig.
Relatief duur? 599 voor een smartphone in zijn klasse vind ik een redelijk prijs. Z3 is pas uit, toen de HTC One M8 uitkwam was het ook een duur smartphone (649).

Een goede review verder, wel meer meningen dan feiten.
Het feit is dat het scherm echt te blauw is en bij calibratie het scherm zijn helderheid en contrast verliest. Als Sony het scherm meer een normale tint had gegeven was het geen minpunt geweest.
Ik heb het ook niet over een blauwe laag, ik heb het over "slechte kleurweergave" want dat vind ik het niet. ;) ze zullen het wel hebben geleerd van Samsung :D om met een blauwe laagje kleuren beter te maken.

[Reactie gewijzigd door HaruHaru op 10 oktober 2014 09:22]

De blauwe tint is geen "laagje" maar de kleurtempratuur waarbij 6500K vrijwel "perfect" is is de Z3 dus blijkbaar koud en zal dus wellicht richting 7500K-8000K zitten.

Dat merk je dus veelal wanneer iets wit moet zijn maar ook de andere kleuren zulen er niet altijd even goed door uit zien, ook met foto's nemen kan je dit merken.

Nou wilt het natuurlijk niet zo zijn dat elke telefoon hetzelfde is (ondanks kalibratie in fabriek) en wellicht heeft Tweakers dus net een " net niet" review exemplaar

[Reactie gewijzigd door [Remmes] op 10 oktober 2014 10:31]

Ik heb ook nog overleg gehad met andere techsites, en natuurlijk wat rondgelezen online, en de hoge kleurtemperatuur lijkt een bewuste keuze van Sony. Zoals je op pagina 4 kunt lezen zat ons model boven de 9000K
Ah had alleen het filmpje gekeken :p. 9200 is echt te hoog en zeer jammer dat het een bewuste keuze is. Opzich dus een goed iets dat Sony de gebruiker nog iets met de kleuren laat doen maar dat gaat dan wel weer ten koste van andere dingen.
haha, dat kan je wel vinden, maar hier hebben ze een meting gedaan (=feit), en die zegt toch echt wat anders :)
Is dat te blauwe scherm nog te verhelpen met een firmware-update? Of verlies je dan ook helderheid en contrast?
Dat is zeker aan te passen. De app van Sony lijkt simpelweg de helderheid aan te passen van verschillende kanalen, naar beneden. Echter bij custom ROMs bijvoorbeeld kun je de gamma waarden tweaken, de kleur multiplier en de helderheid per kanaal. Als Sony dit terug wilt draaien zou het makkelijk moeten kunnen, of je root het toestel om zelf kernel-settings aan te kunnen passen.
Er is weinig innovatie in smartphoneland de proccessors worden sneller maar er komen echt weinig functies die de snellere CPU en GPU echt benutten. De Z3 is gewoon een rebagged Z2. Hopelijk komt er een fabrikant met een innovatie die iedereen weer wakker schud.
inderdaad megapixel hier paar mb ram erbij, veel nieuwe apps en nieuwe behuizing en weer verkopen voor de hoofdprijs. Ik mis alleen me flitser bij me 630 in vergelijking met mijn Xperia de camera was echt niet veel beter als de apples of samsungs
Precies. De grote klapper zal in software e functionaliteit gemaakt moeten worden.

Meer pixels en meer snelheid is voorlopig niet nodig. De markt is aan het commoditiseren (of hoe je het noemt). Smartphones zijn mainstream, gewon gebruiksvoorwerpen aan het worden. Juist op het gebied van shitty roms is veel te winnen, maar dat lijken veel fabrikanten niet te zien. Ik ben weg bij smasung, niet vanwege de prijs, maar de software. Weinig updates, traag met de nieuwe android, slechte integratie van functies en lag.
Er is weinig innovatie in smartphoneland de proccessors worden sneller maar er komen echt weinig functies die de snellere CPU en GPU echt benutten. De Z3 is gewoon een rebagged Z2. Hopelijk komt er een fabrikant met een innovatie die iedereen weer wakker schud.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS HTC U12+ dual sim LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6 Battlefield V Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True