Door Jelle Stuip

Redacteur

Asus Transformer Book T200 Review

Dockvaste convertible

Conclusie

Ten opzichte van de populaire T100 is de Asus T200 groter geworden en dat grotere formaat heeft meer aansluitingen met zich meegebracht. In plaats van het enkele usb-poortje zijn nu ook een tweede usb-aansluiting, ethernet en ruimte voor een sata-schijf aanwezig. Daardoor moet je wel twee keer nadenken voordat je de T200 uit de dock trekt, want dan verlies je de verbinding met de externe opslag of andere apparaten.

Die extra aansluitingen zijn de sterkste punten van de T200 in vergelijking met andere Windows-tablets, die meestal maar één usb-aansluiting hebben en al helemaal niet voorzien zijn van ethernet of de mogelijkheid om een sata-schijf aan te sluiten. Daarnaast heeft de convertible een behoorlijk scherm, dat alleen wat helderder had gemogen, en een accuduur van ruim zes uur, wat voor een 11,6"-convertible ook niet slecht is.

Toch hadden we na de T100 meer verwacht van de T200. De accuduur komt niet in de buurt van die van de T100, het scherm heeft een lager contrast en Office 2013, een licentie van een euro of honderd, wordt niet gratis meegeleverd, zoals dat bij de T100 wel het geval was. Daarbij zijn de minpuntjes van de T100, het goedkoop aanvoelende toetsenbord en de lage maximale schermhelderheid niet opgelost.

Dat maakt van de T200 geen slechte convertible, maar de prijs-kwaliteitverhouding waarvan we bij de T100 zo onder de indruk waren, is afwezig. Tel daarbij op dat je vooral vijftig euro meer betaalt voor een wat groter scherm en een camera aan de achterkant, en wij zouden voor de T100 gaan. Tenzij je niet zonder de aansluitmogelijkheden van de T200 kan, want die zijn uniek voor een convertible van deze prijs.

Verkorte review

Tweakers test elk product op dezelfde manier en met dezelfde aandacht. Om met de middelen die we hebben meer te kunnen doen, kiezen we ervoor bij sommige reviews niet alle testgegevens met onze duiding te tonen. Dit is zo'n verkorte review. Al onze gebruikelijke tests zijn wel uitgevoerd en de resultaten zijn via het Tweakers Testrapport in de rechterbalk te vinden. Wil je meer weten over hoe we producten testen? Klik dan hier.

Reacties (42)

Wijzig sortering
Ik heb deze tablet ook en ik was in eerste instantie ook teleurgesteld over de accuduur. Maar na het opnieuw opladen van de tablet, gaat deze bij mij ongeveer 8 uur mee. Daarnaast vind ik het negatieve punt over de schermhelderheid erg meevallen. Wat ik wel kwalijke zaken vind, zijn de niet meegeleverde office en de hoeveelheid ram(2GB). De 2GB ram is eigenlijk te weinig om echt meerdere programma's tegelijkertijd te laten draaien en laten we eerlijk zijn, zo'n laptop/tablet gebruik je voor school en is het eigenlijk waardeloos zonder office.

Hieronder nog een goede review:
http://www.tlbhd.com/asus...ook-t100tam-t200ta-18802/

[Reactie gewijzigd door pieter vs op 30 september 2014 10:48]

Ik zie het al; er is nog geen reden om mijn T100 te vervangen :)
ik merk dat het toetsenbord dock voor 99% van de tijd in de kast blijft liggen hier, dus dat er meer aansluitingen op het dock zitten vind ik niet zo heel interessant. een groter scherm lijkt me wel handig voor op de bank.
Bij mij zit ie juist 99% van de tijd wel in het dock.
Misschien werkt het goed als tablet wanneer je uitsluitend de metro apps gebruikt, maar ik gebruik liever de desktop en dan werkt bij de helft van de apllicaties, zelfs bij de standaard open/save dialogen van windows, het onscreen toetsenbord niet en dan moet je hem wel terug in het dock plaatsen.
Same here: ben nog steeds extreem blij met m'n T100. Ik ben nog van de generatie EEE PC 900 (ook van Asus) en de T100 is pas echt een werkbaar apparaat en best of both worlds. En het feit dat je er office bijkreeg, is een enorme plus. In combi met een 64gb Micro heb ik geen 500gb HD nodig..
Slechts 2GB ram is ook niet prettig voor Windows 8.1
Anoniem: 606804
@Lisadr30 september 2014 09:09
Niet? Ik heb 2gb op mijn laptop en dat is prima te doen. 10 tabs in chrome en wat kleine programmaatjes kan hij gewoon aan zonder merkbaar traag te worden. Je moet alleen niet meer dan 1 zwaar programma tegelijk draaien dan zit je goed. Windows zelf neemt nog geen gigabyte in wat erg netjes is vergeleken met de 3gb van de consoles bijvoorbeeld.
Zelf heb ik een oude laptop met U9600 CPU en Samsung 830 SSD. Toen ik van 2GB naar 4GB was het een verademing op Windows 8.

Had liever de optie gehad om voor 30 euro meer te kunnen kiezen voor een 4GB Transformer book. Vooral omdat het 2 a 3 jaar mee moet gaan.
Anoniem: 606804
@Lisadr30 september 2014 10:37
Ligt eraan wat je ermee doet.. Voor "normaal" gebruik aka chrome + spotify bijvoorbeeld is 2gb prima, maar zodra je er bijvoorbeeld photoshop nog eens naast gaat draaien wordt het krap.

Wat betreft resources hadden windows 7, 8 en 8.1 stuk voor stuk minder nodig. Windows 8.1 draait als een zonnetje op mijn 2007 laptop, moest je in 2007 niet willen proberen om vista op een laptop uit 2000 te installeren :)
D'r zit een SSD in, je mag veel moeite doen om dat beestje ècht traag te krijgen ;)
Geen SSD, gewoon NAND/eMMC geheugen. Hetzelfde dat in een USB stick of je smartphone zit.

In 4k kan het sneller zijn dan een harde schijf, maar zelfs een goede 7200rpm schijf is sneller dan dit geheugen in seq. schrijven.
Ik was 2 weken geleden er heilig van overtuigd dat ik er een wou hebben, totdat ik hem in de winkel zag. Ik snap niet dat er nog steeds apparaten worden uitgebracht met een scherm dat zo'n lage resolutie heeft.

Jammer, misschien maar wachten op zijn opvolger.
Volledig eens! Afgelopen weekend heeft mijn vriendin een nieuwe laptop gekocht omdat ze een groter scherm wilde om op te werken. Wat blijkt: De meeste laptops van tegenwoordig zijn qua specificaties allemaal prima maar de scherm resolutie is echt waardeloos. Dat kan echt niet meer anno 2014 vind ik.
Nou, als ik eerlijk mag zijn, zijn we wel verwend geworden dankzij hogere ppi van onze smartphones. De lagere resolutieschermen kopen ze heel goedkoop in proberen op die manier waarschijnlijk hun winst te maximaliseren. Aan de andere kant gaan die tablets/laptops wel langer mee dan wanneer ze hogere resolutiescherm zouden hebben.

Het ergste is dat mijn tablet hogere resolutie heeft dan mijn tv en laptop. Gelukkig zijn mijn laptop en tv stuk groter en staat verder weg waardoor ik het verschil niet echt merk en er niet veel content is voor hogere resolutie dan 1080p.

[Reactie gewijzigd door Simyager op 30 september 2014 08:36]

Of trek het nog verder. mijn 5.5 inch telefoon heeft een resolutie die gelijk is aan mijn 40 inch TV. Dat is al bizar, maar goed inderdaad zit je verder van de TV af. Maar je tablet/t200 heb je een stuk dichter bij je neus dus dan is de lagere resolutie (dan mijn telefoon) erg storend.
Bovendien resulteert een hogere resolutie voor je telefoon of tv enkel in een scherper beeld. Op een laptop kan het ook een functioneel doel (ipv alleen esthetisch) hebben, namelijk meer scherm ruimte.
Verwend vind ik van niet.
De laptops hebben met schermresolutie al jaren stil gestaan.
Ik had pakweg 15 jaar geleden op een relatief kleine CRT monitor al een resolutie van 1280x1024. Met name in verticale richting wil ik echt niet lager dan wat toen al prima mogelijk was! De huidige 'breedbeeld' schermen zijn niet breder maar lager!
Er zijn zat laptops met 2560×1600, of 2880×1800 of zelfs 4k (3840×2160). Genoeg keuze, meerdere merken en modellen.

Hier betaal je alleen een beetje geld voor, de laptop met 4k kost dan ook circa €1400 op dit moment. Niet eens zo'n slechte deal, eigenlijk.

De schermen zelf zijn dan ook het probleem niet, het probleem zit hem in de performance. Zodra jij een 4k scherm in een laptop zet, dan moet je GPU 4 keer meer moeite doen tov full-hd. Dus tenzij de laptop een gpu bevat die ook daadwerkelijk 4× sneller is dan zijn 1080p broertje, zal het een slechte gebruikerservaring zijn. Een beetje grafisch intensieve applicatie wordt dan onmiddelijk onmogelijk om op native resolutie uit te voeren.
Volgens mij word met de t200 ook Office niet meer (gratis) meegeleverd.
Bij de T200 wordt geen Office meer bijgeleverd.
Bij Alternatie krijg je office 365 meegeleverd
Ik heb deze zo'n 2 weken terug bij de mediamarkt gekocht voor €349 :) (wel 1 met 500GB hardeschijf standaard er in) en daar zit geen Microsoft office bij. Dus officieel niet bijgeleverd. De Microsoft office erbij geleverd gaat vanuit de webshop/winkel.

[Reactie gewijzigd door pinokkia op 30 september 2014 14:17]

Anoniem: 606804
30 september 2014 09:13
Jammer jammer jammer. Hoopte op een echte opvolger/verbetering op de t100, niet op een vergroot scherm, grotere bezels en een slechte accuduur.

Maargoed wel weer een redelijk goede windows 8.1 tablet erbij wat positief is. Heb het persoonlijk echt gehad met ios en android en de volledige windows op een tablet of smartphone lijkt me super.
Ik had ook gehoopt op een wat betere resolutie. Maar dat zou dan weer invloed hebben op de accuduur. Dus beter scherm = betere accu en dus al twee onderdelen die duurder zijn. En dan natuurlijk de GPU die de hogere resolutie dan weer aan moet kunnen. Het zal dus wel met de prijs te maken hebben. Wel jammer, want we zijn toch gewend geraakt aan tablets met hoge resoluties.
Resolutie maakt mij eigenlijk vrij weinig uit.. Dingen als accuduur en aansluitingen vind ik veel belangrijker ;)
k heb mijn T200 voor 300 euro, een maand oud, kunnen overnemen van iemand en het is een perfect ding. Skypen gaat uitstekend Ik heb 4/5 programma's tegelijk draaien. Ik download ermee, en nog nooit vastgelopen. Ik heb er een 120 GB SSD in gestopt waar ik mijn software op heb gezet. Ik ben nog de mogelijkheden aan het onderzoeken of van de 2GB 4 te maken maar daarvoor moet het tablet zelf open.

Lees net in de vorige opmerking dat Bluestack niet voldoet, ik heb er geen probleem mee.

Maar overall krijgt de T200 een DIKKE 8 van mij.

[Reactie gewijzigd door FJVersteeg op 30 september 2014 13:18]

Goed om te horen wel!
Ikzelf heb de T100, een prima combinatie tussen tablet en "nood"laptop. Voor dagelijks gebruik zou ik deze zeker niet aanbevelen door de opmerkingen uit de review: goedkoop toetsenbord en lage helderheid. De resolutie lijkt me nog goed mee te vallen, Windows kan nog steeds niet goed schalen op hoge resoluties dus waarom wil je überhaupt hoge resoluties op zo'n Windows-tablet?

Verder vind ik het wel aantrekkelijk om voor dat bedrag een tablet+notebook te hebben met volledige Windows 8! :)

De meerprijs voor deze T200 had wel meer toevoegingen mogen hebben. De meerdere aansluitingen is zeker een stap vooruit, maar de helderheid van de T100 was al ver te laag.
In eerste instantie was ik opzoek naar een tablet/laptop van het formaat 11,6 (het formaat van de T200). Ik kon echter niet wachten op dit model dus heb ongeveer driekwartjaar geleden de T100 aangeschaft. Sindsdien gebruik ik de convertible elke dag, zowel thuis als bijvoorbeeld in de trein/school/etc. Mijn vader wilde echter een groter formaat scherm en heeft gewacht op de T200.

In vergelijking met de T100 vind ik de T200 maar een lomp ding. Met toetsenbord is het formaat nog wel een beetje te doen, maar als tablet zijnde is die echt groot. Hij gebruikt alleen thuis de T200 en heeft geen goede ogen (meer). Voor hem is het formaat dus ideaal. Voor een mobiele gebruiker zou ik aanraden om voor de T100 te gaan.
Ik heb em nu 1 maand (met extra HDD) en ben redelijk tevreden, mijn vrouw heeft de T100 als vergelijk.. Ik vind het grotere scherm erg fijn, redelijk toetsen board en trackpad. Metro staat nu uit :) Helaas werkt touch in desktop mode niet lekker in windows 8. 2GB is matig en 32GB SSD weinig, maar dat weet je van te voren. Verder is 32bits windows 8 outdated. Ik heb em als grote "ereader" voor pdfs,en dan is 11.6" fijner dan 10". Als netbook vervanger, multimedia player voldoet ie goed op de bank. De extra HDD is vooral voor vakantie interesant als media & foto backup. Xbmc en vlc player werkt goed; sumatra reader als reader voor alle ebook formaten!

Hij is niet altijd snel, maar net snel genoeg (voorlopig). Ik heb de office vervuiling verwijderd. Bluestack werkt helaas niet snel genoeg en heb ik ook weer verwijderd.

Wat mis ik tov android tablet is GPS (en goede touch bediening), ik gebruikte mijn Nexus7 gewoon als navigatie.maar daarvoor is 11.6" toch te groot, dus het is niet echt erg.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee