Door Joost Schellevis

Redacteur

Domme apparaten worden slimmer

Nest komt naar Nederland en België

Tot slot

Voor Nest zijn de slimme thermostaat en rookmelder nog maar het begin. In een presentatie voor investeerders zei oprichter Tony Fadell uiteindelijk hetzelfde te willen doen voor 'alle ongeliefde producten in huis en ze magisch te willen maken'.

Dat Nest plannen heeft die verder reiken dan thermostaten en brandalarmen, blijkt onder meer uit Nests overname van Dropcam, een start-up die beveiligingscamera's maakt. De beveiligingsbeelden worden opgeslagen bij zijn eigen clouddienst, iets wat overigens meer makers van beveiligingscamera's aanbieden. Vooralsnog zijn de Dropcam-camera's enkel in de Verenigde Staten te koop.

Welke 'domme' apparaten het bedrijf verder nog wil aanpakken, wil Paillet begrijpelijkerwijs niet kwijt. "Er zijn veel dingen waarvan we denken dat ze opnieuw uitgevonden kunnen worden", aldus Paillet. "En dat doen we met één product tegelijk."

Zeker is wel dat Nest niet het enige bedrijf is dat dat voor ogen heeft. Bestaande makers van huishoudelijke apparaten zien ook in dat mensen zitten te wachten op slimme huishoudelijke apparaten. Zo heeft Whirlpool een slimme wasmachine uitgebracht, die trouwens ook weer kan samenwerken met de Nest. En tegelijkertijd verschijnen er start-ups die zelfs je hoeveelheid eieren in de koelkast tellen.

Eén ding is wel duidelijk: na de domme telefoons zijn nu de domme huizen aan de beurt.

Reacties (186)

Wijzig sortering
Als ik het artikel en de reacties hier lees, dan constateer ik behoorlijke tekortkomingen in het ontwerp van deze Thermostaat.

1. Geen modulerende aansturing van de ketel. In plaats daarvan een eenvoudige aan/uit regeling. Juist de modulerende werking van thermostaat en ketel zorgt voor een veel effcienter en comfortabeler stookgedrag. Een moderne HR ketel is gebaat bij een gematigde stooktemperatuur afhankelijk van de omstandigheden. De ketel kan dan variëren hoeveel "gas" wordt gegeven. Dit is veel effcienter dan steeds voluit stoken of niet stoken zoals bij een aan/uit systeem.

2. Moderne huizen zijn tegenwoordig zo goed geïsoleerd dat ze de warmte goed vasthouden. Je kunt met een beperkte stookcapaciteit het huis prima op temperatuur houden. Het heeft steeds minder zin om continu de temperatuurbehoefte aan te passen. Zeker met vloerverwarming is dit het geval. Pas bij langere afwezigheid, b.v. 's nachts of hele dag weg heeft het zin om thermostaat lager te zetten.

3. Bij de meeste huishoudens zijn de meeste dagen redelijk voorspelbaar ingedeeld, werktijden, schooldagen etc liggen vaak voor langere tijd vast zodat je de stookbehoefte prima van tevoren kunt programmeren.

4. Nog steeds geen oplossing om de temperatuur per kamer te regelen, maar dat hebben de concurrenten ook pas mondjesmaat geregeld.

Totdat bovenstaande punten 1 en 2 goed zijn geïntegreerd moet ik constateren dat de Nest met veel mooie woorden veel te veel belooft. Sterker nog door het ontbreken van modulatie en de aard van de Nederlandse huizen en installaties, vermoed ik dat de Nest minder efficient met energie om gaat dan met een moderne modulerende (klok)thermostaat.

Toch ben ik uiteindelijk wel positief over deze ontwikkeling. Nest kan uiteindelijk genoemde bezwaren aanpakken en tot een beter product komen. Nog belangrijker is dat het traditionele producenten "wakker" worden en ook nieuwe features toevoegen. Een voorbeeld hiervan is Honeywell: met behoud van de superieure modulaire aansturing van cv-installaties, wordt ook bediening met apps, beheer op afstand mogelijk.
'alle ongeliefde producten in huis en ze magisch te willen maken'
Mag ik wat sceptischer zijn? Bij de aangehaalde uitspraak krijg ik al een beetje pukkels en wordt ik alert. Bij de basics (thermostaten en rookmelders) waar het in dit artikel over gaat heb ik het liefst zo min mogelijk magie en maximaal te beredeneren functionaliteit.

Als we de vernieuwing terugbrengen tot de essentie dan hebben we het over web awareness (en dat doet ze goed) en looks. Vooral de thermostaat oogt mooi, rookmelders zullen nooit mooi worden, totdat ze compleet in het plafond of wand zijn weggewerkt (waar blijven we bouwers, waarom is dit nog geen baseline?). Want als je het me heel eerlijk vraagt hoef ik dit soort apparaten helemaal niet te zien. Waar immers een thermostaat hangt, kan geen schilderij. Muren bieden een groot potentieel om dit soort voorzieningen in weg te werken.

Nest kondigt zich op de borst kloppend en met veel poeha aan. Wat zij levert is niet een nieuw product, maar een bestaand product met een extensie. Ik zal de neiging onderdrukken om te zeggen dat ze het bouwen van apparatuur maar beter aan "echte" thermostaat bouwers (als Honeywell) kan overlaten. Maar als je een nieuwe markt betreedt, en je wilt marktaandeel veroveren, dan moet je zodanig overtuigen dat het de gevestigde concurrentie omver blaast. En dat doen deze producten niet voldoende door niet volledige functionaliteit tegen een te hoge prijs aan te bieden.
Ook vloerverwarming wordt ondersteund.
vind ik door de afwezigheid van modulatie een loze stelling. Een vloerverwarming heeft teveel traagheid om met een simpele aan-uit regelaar aan te sturen. Daarmee wordt het risico op doorslageffecten, als de vloerverwarming bijna op temperatuur is, te groot, met gebrek aan comfort en te hoog energiegebruik tot gevolg.

Nest levert bovendien eigen interfaces naar de kachel waarmee duidelijk wordt dat het merk zich niet in de Nederlandse markt heeft verdiept. De klant betaald hierdoor voor een dubbele interfacing, de ongebruikte interface in de kachel, die aan standaarden voldoet, en de extra interface behorend bij de thermostaat.

Web awareness kan trouwens ook doorschieten. De omgevingssituatie van de buitenomgeving afleiden uit een internet weerbericht lijkt me een behoorlijk indirecte sturing. Wat is er mis met een temperatuurvoeler aan de buitenkant van het huis, en als het nodig is ook een meter voor luchtvochtigheid? Oke geen web oplossing, maar gaan we nu voor de vorm of de inhoud?

De ideeën die Nest over domotica heeft zijn wel modern. Misschien moet het merk zich focussen op deze software interface, en de hardware en functionele kaders aan de hardwarebouwers overlaten. Misschien ontstaat er dan een goed huwelijk. Ik ga ook volledig met je mee in je hoop dat bestaande producenten door dit soort initiatieven geprikkeld raken. Deze voorzet komt op mij ongericht over, waar, vrees ik, weer een hoop mensen gaan intrappen. Hopelijk zijn wij Europeanen toch nog net iets veeleisender dan de Amerikanen en blijven we langs onze smartphones kijkend toch ook nuchter de specs nalezen. Goed artikel trouwens Tweakers.

[Reactie gewijzigd door teacup op 6 september 2014 17:59]

Nests tweede product is de Nest Protect, die in de Verenigde Staten 100 dollar kost. De Protect waarschuwt gebruikers voor brand, evenals voor vrijgekomen koolmonoxide, een reukloos maar dodelijk gas dat vrijkomt bij lekkende geisers en verstopte co2-ketels.
Is dat zo'n ding dat je aan het plafond bevestigt? Want in dat geval is het minder bruikbaar als waarschuwing tegen koolmonoxide... of zijn het twee aparte apparaten, die je dus los van elkaar kan plaatsen? In dat geval is het wel prima.

Een koolmonoxide meter moet je namelijk lager hangen, bij voorkeur naast of onder je CV/combi-ketel of geiser. Een koolmonoxide-meter aan het plafond is dus niet heel erg bruikbaar, want zodra er genoeg koolmonoxide is om het aan het plafond te detecteren is het al te laat...

Een rookmelder moet juist weer wel aan het plafond hangen, omdat rook opstijgt.

Daarom zijn die gecombineerde koolmonoxide-melders/rookmelders een beetje een wassen neus, omdat de juiste plaatsing van beide apparaten geheel anders is...

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 6 september 2014 07:25]

Weet nu wat ik moet doen dit weekend... Maar meen me jaren terug te herinneren dat op de plaatjes stond dat ik hem hoog moest plaatsen.
Dat hoog plaatsen is voor een rookmelder. Dit moet inderdaad aan het plafond, en minimaal 20-30 centimeter uit een hoek.

Een koolmonoxide melder moet op een hoogte van minimaal 60 centimeter en maximaal 1.60 meter (en dat is al aan de vrij hoge kant!) aan de wand hangen, en minstens 15 centimeter van het plafond verwijderd te zijn qua hoogte,

Zie voor een stukje uitleg deze pagina.

CO zal de ruimte namelijk (enigszins) van beneden naar boven vullen. Voor snelle detectie moet hij dus beneden het plafond hangen. Voor rook (en dus rookmelder) is dat precies andersom.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 6 september 2014 07:29]

onzin. Dat van beneden naar boven vullen.... CO is ongeveer even zwaar als lucht (iets lichter zelfs) en zal zich verdunnen door de lucht moleculen heen. Het beweegt zich in dezelfde richting als de lucht. Wat de richting van beweging onvoorspelbaar maakt. Vandaar dat er voor gekozen wordt om het ongeveer halverwege de muur te plaatsen, naast mogelijke bron. Meeste huizen hebben een beneden verdieping van zo'n 2.60m Boven zal 2.40m zijn ofzo. Dus dan kom je op grofweg 1,5m MAX.

Al dat van zwaar gas is onzin en een fabel. Het is niet zwaarder... Het is zelfs een fractie lichter.... Maarja, je zal het makkelijk moeten houden voor de niet chemisch aangelegde medemens ofzo. I dunno. Snap niet hoe die fabel de wereld in is geholpen. Er komt sowieso meer bij kijken dan gewicht.

[Reactie gewijzigd door chimnino op 6 september 2014 08:51]

Als er CO ontstaat bij een brand, is de CO meestal niet het grootste probleem dat je hebt, maar andere giftige gassen die vrijkomen.

CO is een probleem bij niet goed functionerende geisers (ja ze bestaan nog) vaak in combinatie met een slecht geventileerde ruimtes.

Nu is CO idd qua soortelijk gewicht niet zwaarder dan atmosferische lucht (zie onderstaand tabel), maar beweegt de lucht rond het plafond en hoeken in de kamer niet erg. (dit gebeurt wel als er brand is). Het is daarom verstandig een CO melder niet aan het plafond te hangen maar op een plaats waar lucht stroming is. Nog verstandiger is het om het apparaat te monteren in de buurt van een installatie waarvan er een risico is dat het CO gaat produceren.

Gassen g/cm³
Waterstofgas 9,00E-05
Helium 0,0002
Steenkoolgas 0,0005
waterdamp van 100 °C 0,0006
Cokesovengas 0,0007
Lichtgas 0,0007
Methaan 0,0007
Ammoniakgas 0,0008
Generatorgas 0,0008
Neon 0,0009
Acetyleen 0,0012
Atmosferische lucht 0,0013
Ethaan 0,0013
Ethyleen 0,0013
Hoogovengietgas (gem.) 0,0013
Koolstofmonoxide 0,0013
Lucht 0,0013
Stikstofgas 0,0013
Stikstofmonoxide 0,0014
Zuurstofgas 0,0014
Waterstofsulfide 0,0016
Zoutzuurgas 0,0016
Koolstofdioxide 0,002
Lachgas 0,002
Stikstofdioxide 0,0021
Zwaveldioxide 0,0029
Wat ik altijd heb meegekregen is dat het gevaar van koolstofmonoxide niet in de eerste instantie de giftige eigenschappen zijn maar dat het een perfect slaapmiddel is. Je merkt er lichamelijk helemaal niets van. Niet wakker zijn is bij brand en vrijkomende gassen is het grootst denkbare risico. Als je door CO inslaapt en om het leven komt lijkt mij dat dat de doodsoorzaak is, ondanks dat je allerlei andere dodelijk verbrandingsgassen in hebt geademd. Wat er allemaal in rook van een gewoon houtvuur zit is ook zeer dodelijk bij een redelijke concentratie, maar deze rook is verstikkend en niet te verdragen. Het lichaam verzet zich hiertegen uit alle macht. Behalve als je slaapt.
Daarom lijken de brandweer en de brandvoorschriften in openbare gebouwen omtrent CO-vorming zo paranoide. Maar het gevaar is realistisch.

[Reactie gewijzigd door blorf op 6 september 2014 09:41]

Gevaar van CO is dat het zich een dikke 200x beter met hemoglobine in het bloed bindt dan zuurstof.
Dus een klein beetje CO in een ruimte zal er voor zorgen dat je snel veel minder zuurstof binnen krijgt en dat is vast geen pretje.
Omdat je het ook nog een niet kunt ruiken of zien is het inderdaad behoorlijk gevaarlijk.

[Reactie gewijzigd door smitae op 6 september 2014 09:58]

Het ligt nog iets ingewikkelder dan dat. Het draait om het chemical potential van CO en die is niet 200 keer groter dan die van O2.
Je hebt wel gelijk in dat een klein beetje CO sneller zal binden aan het hemoglobine en het zal daar ook langer blijven zitten dan O2, wat dus ook de problemen veroorzaakt.

Als je er wat dieper op in wil gaan, moet je even "Schroeder - An Introduction to Thermal Physics" bekijken, betreft The Gibbs Factor.

Verder OT: Vette producten; dit ziet er zeker wel interessant uit. Domotica wat gecommercialiseerd wordt.
Nou, ik ben geen chemicus en mijn laatste thermodynamica college is van ruim 30 jaar geleden.

Met Gibbs en Helmholtz kun je een systeem mooi door rekenen, evenwicht van systemen, vrije energie, etc, etc, maar ik ben bang dat dit voor de gemiddelde tweaker mogelijk wat te ver gaat ;)

Voor de minder thermodynamische opgeleide tweaker vat dit het wel mooi samen:
CO en hemoglobine binden beter dan O2 en hemoglobine, ergens rond de 200x. Als je de CO dus niet ventileert zal CO sneller binden aan hemoglobine dan O2 en dan heb je dus een probleem.

On-topic: wel jammer dat je alleen alle functies kunt gebruiken als je ook een nest account neemt.
Rustig rustig.. Natuurlijk snapt (bijna) iedereen dat CO ontstaat bij onvolledige verbranding. Ik geef alleen aan dat als er brand in huis is CO niet je grootste probleem is. De gassen die daarbij vrijkomen Freon->blauwzuurgas en de verbranding en rookvorming van plastics doen je veel eerder de das om dan dat kleine beetje CO. Ook zullen deze gassen altijd naar het plafond gaan omdat ze warm zijn geworden door de brand. Hierbij helpt de rookmelder dan weer veel beter dan een CO melder

Een rookmelder moet je dan ook altijd aan het plafond hangen in je ontsnap route (gang) en niet in de woonkamer of slaapkamer ofzo. Dat weet je zeker dat je een alarm krijgt voordat je ontsnap route wordt geblokkeerd door rook. De CO melder moet je hangen in de buurt van een systeem dat CO kan prodiceren (dat zijn er meestal niet veel in huis als je niet overal kaarsjes op toiletten en in badkamers aansteekt...

[Reactie gewijzigd door jobvr op 6 september 2014 09:06]

Rookmelders zijn zo goedkoop dat je makkelijk op diverse plekken kunt hangen. Ik heb ze in ieder geval in huiskamer, trappenhuis, zolder, cv kast en zolderkamers er een hangen. Tegenwoordig al rookmelders die 10 jaar kunnen doen met een batterij, dus dat zijn de melders die ik dan ook koop.
Met batterijen was eerst wel een drama met zoveel rookmelders, het duurde lang voordat je door had van welk rookmelder de batterij vervangen moest worden. Toen overgegaan om jaarlijks dit te doen. Maar nu de strategie dat zodra een melder gaat piepen vanwege zijn batterij, dat ik dan pas alle batterijen vervang; dat is dan eens per 2 a 3 jaar. Met potlood schrijf ik dan op de melder wanneer dat dan was; als het te kort geleden is, dan is het tijd om de melder te vervangen!
|:( freon... Dat wordt al bijna 15 jaar niet meer gebruikt....
en hoe denken wij dat airconditioning climate control / koelkasten werken.... laatste keer dat ik keek werkten deze nog vrolijk met freon gas
ja, sorry, mijn fout. Het mag niet meer in werkzaamheden gebruikt worden. Dus een airco kan/mag met een "freon" koelen, maar hij mag niet meer bijgevuld worden. Ik was onder de indruk dat het ook niet meer af fabriek werd geinstalleerd in systemen. Als de airco lek raakt, moet hij trouwens wel omgebouwd worden. Volgens mij voor iets als R32, een fluorkoolwaterstof
Freon is begin jaren 90 al vervangen door R134a in nieuwe installaties. In koelkasten is ook dat al weer vervangen door wat anders.

[Reactie gewijzigd door bouwfraude op 6 september 2014 22:34]

R410a? Gebruikt mijn airco en diehangt er volgens mij al een jaar of 6/7..

Kan het niet zijn dat je meer dan 10 jaar geleden voor het laatst hebt gekeken? :P
Rookmelders moeten al lang niet meer aan het plafond hangen, toch niet als je kiest voor een optische rookmelder
Rookmelders moeten al lang niet meer aan het plafond hangen, toch niet als je kiest voor een optische rookmelder
Ook bij een optische rookmelder wordt toch echt geadviseerd deze aan het plafond te monteren, dit is ook beschreven in de NEN 2555-norm. Zie deze site.
Ik denk dat bedrijven genoeg research gedaan zullen hebben en dat zij wel zullen weten waar en hoe je die dingen mag ophangen. Zeker als je je specialiseerd in 1 of 2 producten voorlopig.
Sommige discusies hier zijn totaal overbodig en gaan er écht over tot in het ridicule toe...
Dat vind ik echt het stomste argument en dood doener die er bestaat. "Ze zullen er wel over nagedacht hebben dus maak je er nou maar niet druk om".
Als iedereen die houding zou hebben liep ik nu nog met een knots achter buffels aan te rennen.
Dat Nest een ketel niet modulerend kan aansturen is een domme ontwerpbeslissing. Moduleren doen we al 20 jaar en bespaart energie. Ik vermoed dat het ook de levensduur van de cv-ketel verlengt.
Logisch dat je met zo'n (niet zo slimme) aan/uit regeling direct compatibel bent met alle apparaten.

In de woonkamer signaleren of er iemand thuis is, is onvoldoende. Wat als ik in een andere ruimte verblijf? Het "leren wanneer iemand thuis is" kan alleen bij een regelmatig leven goed werken.

Waarom er een tussenkastje nodig is, dat werkt met 230 volt, ontgaat me. Dat hebben andere thermostaten toch ook niet nodig? Die worden gevoed vanuit de ketel.

Deze thermostaat lost ook nog steeds niet het probleem op dat op één plaats gemeten wordt en de regeling gevolgen heeft voor het hele huis. Oftewel, is de woonkamer op temperatuur, dan blijft de slaapkamer koud.

Ik vind Nest, afgezien van het privacy-issue, niet echt revolutionair.
Ik had een beetje de zelfde reactie als hierboven geschreven wordt. Eerst lees je de claim "Het is heel luxe om zonder energie te verspillen thuis te komen in een warm huis" en even daarna dat DE grote energie besparings functie genaamd moduleren, niet wordt ondersteund.
Je verspild dus geen energie als je van huis bent, maar als je wel thuis bent, dan verspil je bergen?

Daarnaast begrijp ik de 230 volt ook niet helmaal. De maximale Opentherm line voltage is 20volt, waarbij <7v een logische 0 is en 15v - 18v een logische 1. Wil je deze in een aan/uit situatie gebruiken, dan hoeft je deze alleen maar kort te sluiten, hoger dan 20v wordt het dus niet.

[Reactie gewijzigd door X4n op 6 september 2014 08:23]

Er bestaan ook veel thermostaten doe gewoon een 230V voeding hebben en daar zullen ze op doelen.
Moduleren doen we al 20 jaar en bespaart energie.
Niet alleen bespaart het energie, het is ook veel comfortabeler omdat de temperatuur veel constanter blijft. Ik heb een paar jaar terug m'n VR ketel vervangen door een HR107 met modulerende thermostaat en nu is 't gewoon altijd een lekkere temperatuur ipv het ene moment te koud en het andere moment te warm.

Als je zo'n dure 'slimme' thermostaat koopt en hij levert niet eens het comfort van het standaard simpele thermostaatding wat bij m'n ketel zat, dan zie ik ze niet snel de markt veroveren.
Als je naast de Nest ook de Protects hebt hangen dan gebruikt de Nest de info die van de Protects komt (die kunnen zien of je bij *hen* in de buurt zit) om te zien of je thuis bent.

Enne: dat tussenkastje is een vrij normale oplossing bij de wat complexere regelingen. Ik had voorheen een Cenvax VAG4000 (wat een naam he) en die doet dat ook.

Het punt is dat de voeding voor kamerthermostaten wat minder gestandaardiseerd is in europa dan in de vs, en dat er meestal maar een 2-wire kabel ligt. Als je daar meer informatie dan aan/uit over wil sturen (en dat wil Nest binnenkort, want uiteraard willen ze kunnen gaan moduleren) is dat dus wat lastiger. Hoeveel stroom er beschikbaar is wil ook nog wel eens verschillen.

Bij opentherm etc is dat in de standaard inbegrepen (hoeveel stroom beschikbaar, hoe de data op de voeding wordt gesuperponeerd, etc), maar als je *ook* ouderwetse wilt ondersteunen (en die installed base is best groot europa-wijd) kun je daar niet op vertrouwen.

Ze hadden eventueel wel een nest kunnen maken die op opentherm of nefit ketels direct paste en voor ouderwetse een optionele tussendoos nodig had, maar dan waren ze nog 2 jaar bezig geweest voor het zo ver was.
Nou nee, domme apparaten werden slimmer en zouden juist met een Nest ed weer dommer worden.
Geen Openterm en geen modulatie om mee te beginnen. Aansturing CV/Ketel watertemperutuur/regelaar met vooringestelde waardes? Zal ook wel niet.

De enige die hier 'slimmer' worden, zijn Google en energy leveranciers. Kijk maar wat Google voor Nest heeft betaald!

Zelfs tweakers.net is zo 'slim' dat ze zo'n 'domme' titel moeten gebruiken.
Gebruik je verstand mensen, so slim is dit niet.

En dan nog de prijs. Kijk eens op marktplaats bijvoorbeeld voor een thermostaat voor je CV serie. Met openterm en modulatie enz. Precies gemaakt en ingesteld voor je CV serie. Doe je voordeel daar mee. Dat is een stuk slimmer.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 614 op 6 september 2014 16:46]

Koele Europese slimme thermostaten:

Tado: http://www.tado.com/
Netatmo: http://www.netatmo.com/
Ecobee: http://www.ecobee.com/

enz.

De Nest is eigenlijk veel te laat op de markt hier in Europa.

Ik heb zelf de Netamo en find hem een geweldig ding. Ziet er mooi uit, werkt goed en heeft een handige iPhone app.

[Reactie gewijzigd door troc op 7 september 2014 00:02]

Apple look en Apple prijzen.

Een rookmelder van twee tientjes voldoet ook. Als je niet elk jaar je batterijen wil testen en wisselen zul je dat met zo'n app ook niet snel doen.
Precies dit dacht ik ook. Mensen die te beroerd zijn om de batterijen van hun rookmelders 1x per 3 jaar te vervangen zullen dit apparaat ook niet goed onderhouden. Ik neem aan dat de Nest rookmelder ook ergens power vandaan haalt? Dus of er nu 's nachts een piepje uitkomt of een vrouwenstem, mensen die niet om veiligheid geven zullen niet veilig zijn.

En dat niet kunnen moduleren is de doodsteek voor de Nest, al zullen niet veel mensen zich dat realiseren. De belangijkste reden voor moduleren staat niet in het artikel: bij een laag vermogen werkt je ketel zuiniger. Dus ten opzichte van een normale modulerende thermostaat zal de Nest niet veel besparen. De winst is dat de kachel nooit meer onnodig brandt, maar je verliest het hogere rendement van het moduleren.

En dan nu BAM het laatste argument waarom de Nest (en al die andere besparende thermostaten) in Nederland nooit veel zal kunnen besparen op je energierekening: Het vastrecht is idioot hoog. Het gasverbruik van moderne huizen wordt steeds lager, maar de prijs van de aansluiting blijft even hoog. Als ik een goed jaar heb verbruik ik 800m3 gas. Dat betekent dat ik meer aan vastrechtkosten dan aan gasverbruik betaal. Natuurlijk helpen alle beetjes, maar als ik dus 5% gas weet te besparen, dan scheelt me dat maar 2,5% op de rekening. Dat maakt de terugverdientijd van dit soort investeringen heel erg lang. De Vereniging Eigen Huis pleit ervoor om het vastrecht ook verbruiks-afhankelijk te maken. Dat is ook redelijk, immers iemand met een hoog verbruik belast het netwerk ook meer. Maar de distributeurs willen daar natuurlijk niet aan.

Blijft over het comfort. Het is natuurlijk fijn als je eerder thuiskomt dan gepland, het huis toch lekker warm is. Maar of mensen daar zoveel voor zullen willen investeren? Ik ben bang dat het met deze prijzen toch een beetje een niche-markt blijft...
Ja, die Protect is aan te sluiten aan het lichtnet, maar ook op batterijen is hij slim genoeg om niet midden in de nacht te gaan piepen. In tegenstelling tot een normale rookmelder weet hij namelijk hoe laat het is, en kan hij een veel subtielere strategie aanhouden dan hard gaan piepen op het moment dat de energie op raakt.
En dat niet kunnen moduleren is de doodsteek voor de Nest, al zullen niet veel mensen zich dat realiseren. De belangijkste reden voor moduleren staat niet in het artikel: bij een laag vermogen werkt je ketel zuiniger. Dus ten opzichte van een normale modulerende thermostaat zal de Nest niet veel besparen. De winst is dat de kachel nooit meer onnodig brandt, maar je verliest het hogere rendement van het moduleren.
Ik denk dat ondersteunen van moduleren wel gaat komen, met een softwareupdate. Aan/uit is laaghangend fruit, maar OpenTherm is redelijk ingeburgerd, niet alleen in Nederland maar ook in de rest van Europa. Nefit's variant (ook op Bosch gmbh ketels overigens) is dat iets minder.
De Vereniging Eigen Huis pleit ervoor om het vastrecht ook verbruiks-afhankelijk te maken. Dat is ook redelijk, immers iemand met een hoog verbruik belast het netwerk ook meer. Maar de distributeurs willen daar natuurlijk niet aan.
Nee, dat is niet redelijk. Vastrecht is *per definitie* het gedeelte van de rekening dat niet variant is met verbruik. Wat wel redelijk zou zijn is om het netwerkgedeelte (net als bij electriciteit) te splitsen in vast en variabel.
[...]
Ik denk dat ondersteunen van moduleren wel gaat komen, met een softwareupdate.
Ik hoop het, maar de hardware moet het wel ondersteunen en daar hebben ze het niet over, dus ik moet het nog zien.
Nee, dat is niet redelijk. Vastrecht is *per definitie* het gedeelte van de rekening dat niet variant is met verbruik. Wat wel redelijk zou zijn is om het netwerkgedeelte (net als bij electriciteit) te splitsen in vast en variabel.
Waarom is dat niet redelijk? Je geeft namelijk geen argument. Dat we het al jaren zo doen wil niet zeggen dat het zo moet blijven. Als een distributeur alle vastrechtbedragen bij elkaar optelt en deelt door het aantal verkochte kWh's en zo iedereen naar rato een 'vast'recht in rekening brengt, dan is dat eerlijker. Het stimuleert om zuiniger met energie te zijn (dat is het belangrijkste argument van de Vereniging Eigen Huis).

Maar de distributeurs moeten dan opeens aan het werk. Nu kunnen ze wat achterover leunen, het geld komt toch wel binnen. Maar dan moeten ze opeens overal gaan besparen, want consumenten gaan (op termijn) steeds minder energie verbruiken. Ze kunnen dat ook, want door het lagere verbruik hoeft het netwerk minder krachtig te zijn. Het enige waar ze wel in moeten investeren zijn mogelijkheden voor teruglevering, want dat zal in de toekomst wel toenemen.
Net wat ik zeg, omdat het per definitie niet zo is. Als je het variabel maakt is het geen vastrecht meer.

Daarnaast is het wel degelijk onredelijk om *alleen* een variabel deel te hebben. Zo zijn de kosten ook niet gestructureerd. Net zo min als dat het niet redelijk is om *alleen* een vastrecht te hebben.

[Reactie gewijzigd door Jasper Janssen op 8 september 2014 11:13]

Volgens mij moduleert een goedkope thermostaat niet. Een ketel modulerend aansturen bespaart energie. Dan kun je beter een wat duurdere nemen (en geen Nest, want die moduleert ook niet).
Dat is meteen wat ik ook dacht toen ik t las. Wel vreemd dat ze modulatie niet ondersteunen. Volgens mij is tegenwoordig bijna elke nieuwe ketel wel modulerend. Wellicht wordt ondersteuning daarvoor in de toekomst toegevoegd, lijkt mij dat dat met een software update moet kunnen.
Dat denk ik niet. De Nest werkt nu met een simpel relais die de 2 draadjes van je ketel verbindt of verbreekt. Modulatie gaat middels een serieel protocol over die zelfde 2 draadjes. Het is dus een compleet andere techniek: Eenvoudige schakelaar versus een serieel protocol.

Dit fixen met een firmware upgade kan dus uitsluitend als de Nest feitelijk al alle hardware voor modulatie aan boord heeft, en tegelijkertijd ook voor de huidige functionaliteit een aan/uit relais heeft. Dus eigenlijk moet het dan nu voorzien in beide technieken. Dat lijkt me erg stug, want als je alle hardware voor modulatie al hebt kun je dat net zo goed implementeren.
Ik weet vrij zeker dat ze de hardware hiervoor gewoon in huis zullen hebben (al dan niet op dezelfde contactjes -- het zou logischer zijn om een echte relaisuitgang te hebben en *daarnaast* een serieel pratende uitgang. Dat zou ook verklaren waarom ze het hebben over dingen aansluiten met 230V).

Het schrijven van de software (en testen met alle mogelijke ketels) is veel (veeeeeeeel) moeilijker dan een paar transistortjes op een printplaat solderen.

Zowel OpenTherm als de Nefit variant zijn niet echt zware protocols op het fysieke niveau, maar er zit gewoon heel veel mogelijkheid in dinggen verkeerd te doen en er is nooit een goede spec te krijgen (zelfs van opentherm implementeren de diverse fabrikanten hele verschillende varianten).
Je moet de complexiteit van een stuk software schrijven ook niet overdrijven. Alle thermostaten en ketels die de laatste jaren worden geinstalleerd zijn modulerend. En nu zeg jij dat het voor Nest te complex is? Of zijn ze gewoon te vroeg met uitbrengen en is het product dus eigenlijk niet af?

Het protocol moet ook niet overdreven worden. Tuurlijk zul je vendor specifieke afwijkingen hebben, maar dat is geen reden waarom je anno 2014 nog een thermostaat uit zou moeten brengen die niet moduleerd.
Als je die thermostaat alleen voor nederland wilt uitbrengen valt het wel mee, maar Nest doet een soft launch over heel europa. Aanpassen op de situatie in specifieke landen komt later.
Sterker nog, bij een modern huis, EPC<0.6, is de thermostaat al niet meer belangrijk. Je hebt dan nog hooguit 1°C schommeling over 24 uur.
Veel belangrijker is dan het slim aansturen van ventilatie. Bijvoorbeeld het debiet aanpassen op een meting van CO2 en ammoniak (scheten). Volgens mij hebben ze daar bij Nest nog helemaal geen kaas van gegeten.
Sla je daar even de spijker op zijn kop.
Daar komt ook nog eens bij dat steeds meer mensen zelf hun energie (willen) opwekken met panelen en dat moderne stedenbouw zich vaak oriënteert op het zuiden om ook door middel van zonering een deel van de warmte/energie behoefte op te wekken. Er moet dan een veel complexer systeem zijn dan thermostaat aan/uit om het binnenklimaat efficient te reguleren.

Al met al doet Nest zich beter vergelijken met de smartwatch ontwikkeling dan met die van de iPhone. Leuke gadget, meer niet. Domotica heeft daarentegen wel veel potentie, maar dat zit em idd eerder in metingen van de luchtkwaliteit (ook van fijnstof en radon) dan in metingen van alleen de temperatuur. Ik zal nooit voor dit systeem kiezen en het ook niet aanbevelen, niemand in de Nederlandse bouwsector zal dat doen. Je gooit dan gewoon je naam te grabbel.
Ik heb een thermostaat die moduleert. Zou niet weten wat het gekost heeft (rond de 100 euro of zo) en afhankelijk van de vraag bepaalt hij wat er nodig is, nooit meer volle bak of niets en dat is heel goed merkbaar in het verbruik.
Niet moduleerde thermostaten zijn uiteindelijk veel duurder in het gasverbruik.
Ooit een simpele honeywell vervangen door een klok thermostaat die niet moduleerde, de temperatuur schoot te ver door en het gasverbruik van dat jaar was schrikbarend.
En dat is nu net waar NEST de plank misslaat, hij ondersteund geen modulerend aansturen. Enkel aan - uit. Daarbij toegevoegd een veel te hoge prijs en aanbeveling van een installateur, lijkt me niet dat dit op deze manier een succes wordt! Ik zou het niet overwegen.
Nou, Apple had niet echt concurrenten, dat heeft NEST al vanaf het begin. En Apple voegde iets toe, de toegevoegde waarde van NEST is miniem. Probleem is dat het erop lijkt dat NEST een platform aangeboden krijgt op dit moment waar ik van vind dat ze geen recht op hebben en daardoor nog bekendheid kunnen krijgen ook.

Trouwens, een €100 rook/CO-melder omdat ie er wat mooier uit ziet en ik de batterij status via een app kan uitlezen, zijn er hier echt mensen die dat interessant vinden???
Anoniem: 415197
@The_MAN6 september 2014 22:44
Trouwens, een €100 rook/CO-melder omdat ie er wat mooier uit ziet en ik de batterij status via een app kan uitlezen, zijn er hier echt mensen die dat interessant vinden???
Daar heb je wel een punt.
Eén ding is wel duidelijk: na de domme telefoons zijn nu de domme huizen aan de beurt.
Er wordt ook wel een hele verwachting geschapen. Leuk op een site als Tweakers maar ik denk dat over het algemeen vrij weinig mensen hier op zitten te wachten.

De vergelijking met de revolutie op telefoon gebied gaat niet op. Waar in de telefoon markt de ontwikkeling hard gaat en de IPhone daar in mee ging ligt dat hier iets anders.

Voor een smartphone hebben mensen ook flink wat geld over en de smartphone heeft echt iets toegevoegd in het dagelijkse leven. Een thermostaat daarentegen blijft een thermostaat en voldoet voor het merendeel echt prima. Ik denk dat de meeste hier niet eens aandacht aan zullen besteden..

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 193302 op 6 september 2014 09:59]

Dat dachten mensen ook toen de iPhone geïntroduceerd werd. Ballmer zat hem nog belachtelijk te maken: "Dat kopen mensen nooit! Veel te duur, en het doet niets dat huidige apparaten al niet kunnen."

Een thermostaat op zichzelf voegt wellicht niet zo heel veel toe. Maar in combinatie met andere ontwikkelingen kan het weldegelijk interessant worden.
Als je alles met die iPhone gaat vergelijken kun je bezig blijven en zou alles dus een succes moeten worden.

Heel ander verhaal en andere markt. Natuurlijk zullen mensen dit kopen maar het gaat totaal geen revolutie veroorzaken zoals de iPhone wel deed. Meeste mensen zullen er niet eens aandacht aan besteden.
Ja, Domotica is imho wel redelijk gehypt de laatste tijd. Ware het niet dat duurzaam ook nog steeds een 'hot item' is en een lagere energie rekening altijd. Nu zal de Nest denk ik niet in zijn eentje direct zorgen voor een revolutie denk ik; wat ze wel doen is de markt wakker schudden die op hun beurt weer gaat innoveren.

Voor de niet-tweaker moet het voordeel zichtbaar zijn zonder al te moeilijke uitleg, dan gaan ze over. Mijn vader is een absolute digibeet, maar kent wel de term domotica en het concept ervan. Ik installleer die meuk voor hem (Homewizard) en hij klikt vrolijk rond met zijn iphone.

Net zoals pc's ("waarom zou ik thuis spreadsheets willen maken"), mobiele telefoons ("ik heb al een huistelefoon") en internet ("je kan toch ook gewoon een brief sturen") vroeger. Dat heet tijd nodig, 10-15 jaar. Maar uiteindelijk komt het er wel.

En daarnaast heeft domotiga vooral ook zakelijke toepassingen, denk aan: woningbouwstichting, (thuis)zorg, kantoorpanden, vergaderzalen etc.
Dat en veel mensen weten niet dat een rookmelden niet eeuwig mee gaat.

Je moet hem gemiddeld om de 2 af 5 jaar vervangen afhankelijk van type/merk.

Die dingen van de action zijn wbt prijs/kwaliteit het beste, 4 euro en om de 2 jaar vervangen.
Of je gebruikt in plaats van alkaline batterijen de batterijen die bedoelt zijn voor rookmelders: Lithium 9V blokken. Dan gaat je rookmelder ineens rustig 9 jaar mee. Hoef je ook niet elke 2 jaar die dingen weg te gooien (wat toch zonde voor het milieu is)
Je slaat de spijker op zijn kop!
Een beveiliging moet simpel zijn.
Als die afhankelijk is van een app, die weer afhankelijk is van een mobieltje, die weer afhankelijk is van een batterij en een provider en voldoende beltegoed en...., en..., en... dan weet je zeker dat er een HELEBOEL mis kan gaan.
Nou, dat vind ik dus ook... Hartstikke leuk speelgoed allemaal maar ik zou toch nooit op de app kijken. Als een rookmelder begint te piepen vervang ik gewoon de batterij. Daar heb ik geen duur apparaat voor nodig.
Het zelfde geld voor de thermostaat, ik heb er één met zo'n draaiknop, zet hem als ik thuis kom op 20 en een uur voordat ik naar bed ga op 15, super slim :P
Net als dat energieverbruik monitoren met Toon, boeiuh! Ik ga echt niet minder douchen of de kachel lager zetten of iets dergelijks. Ze kunnen beter de stekker uit dit soort projecten trekken als het op energie besparen aankomt, dan kunnen al die servers en overige apparaten ook uit! Wat een besparing :)
De rookmelder is ook een (deel) van het Nest thermostaat netwerk en dus krijg je temperatuurmonitor en bewegingsdetectie in elke kamer. Het heeft een API en Insteon integratie, gemakkelijk te scripten dus.

Daarnaast heeft de Nest ook een netspanning optie. In de US, kost een degelijke rook met CO melder toch wel $50-150 voor netspanning.
Het is allemaal een kwestie van combineren. Hoe meer Google weet hoe meer je waard bent. Het is dus in mijn optiek helemaal niet raar dat je wellicht accepteert dat je een Android toestel hebt waarmee Google dingen van je weet, maar dat je dat op andere gebieden niet wil, zoals thermostaten en andere gadgets.

Als ik zoiets al zou nemen, dan zou ik ook niet een versie van Google nemen, maar een merk die niet uitsluitend gefocussed is op data mining.
Hoeveel mensen gebruiken de DNS servers van Google (8.8.8.8 en 8.8.4.4)? Dan "weet" Google gelijk alles van je.

En dan nog. Wat doet Google met je gegevens. Al dan niet geanonimiseerd doorverkopen aan adverteerders. En dan? Dan krijg je gepersonaliseerde advertenties.

Als ik nu de TV aanzet krijg ik een stortvloed van advertenties over me heen. Van Opel-auto's (die ik verafschuw) tot maandverband (dat ik als man zijnde niet nodig heb) tot luiers (die mijn kinderen al ontgroeit zijn). Ik zou een arm en een been geven om alleen maar nuttige advertenties te zien, in plaats van met willekeurige zooi gebombardeerd te worden. Driekwart van de advertenties die ik dagelijks zie, slaan niet op mij en verspillen mijn tijd.

Als ik alleen maar gepersonaliseerde advertenties zou zien kan ik altijd zélf nog besluiten om daar iets mee te doen, maar dan zijn die advertenties tenminste relevant voor mijn persoon. Dat lijkt mij ideaal!

Voor mijn part slaat Google op wanneer ik mijn huis verwarm en wanneer niet. Er zijn nogal wat minder omslachtige manieren om erachter te komen of ik thuis ben, daar heb ik écht geen thermostaat voor nodig.. Ik heb een slimme thermostaat van Essent. Die denkt dat als er 3 uur lang geen beweging beneden is, dat ie wel op 18* graden mag springen ipv de gebruikelijke 20.5*C ... prima, niks mis mee. Ik werk hoofdzakelijk van huis uit en ik zit altijd boven, dus die thermostaat denkt nogal eens dat er niemand is. Ik 'speel' met het systeem als het ware.

Ik zie écht het probleem met dit soort dingen niet zo. Google heeft geen interesse in mij als persoon, ze hebben interesse in mij als statistiek. En ik persoonlijk vind dat prima.
Nuttige advertenties... Wat zijn dat dan weer? Die voorspellen wat je morgen wilt gaan kopen? Volgens mij is een advertentie per definitie iets wat niet nuttig is; zelfs als informatiebron is het zwaar onbetrouwbaar omdat het van nature de boel mooier voorspiegelt van het is.
Doe mij maar leuke/mooie/grappige advertenties als ik er dan toch naar moet kijken. De nuttige advertentie is een hersenspinsel van mensen die datamining voor adverteren om een of andere reden zo nodig moeten verdedigen.

En Google heeft natuurlijk interesse in jouw als persoon. Jij bent degene die overgehaald moet worden. Nog nooit gehad dat een bezoek op een of andere webwinkel je dagen blijft aftervolgen, of je dat boek of whatever nu gekocht hebt of niet..?
Een van de slogans van Google Now is to get answers before you ask. Dat kan niet als je slechts een statistiek bent...
Een advertentie laat je wederom per definitie niet zien waar je het goedkoopste product vindt. Jij wilt een neutrale prijsvergelijkingssite, juist geen advertentie.

Ik heb het natuurlijk niet over het nut van advertenties in het algemeen, je zou zelfs kunnen beargumenteren dat het nut van advertenties is dat ze content (deels) betalen. Maar ja, daar hadden we het volgens mij niet over :).

De kern is denk ik dat een advertenties een construct is om jouw dingen te laten kopen die je nog niet wilde kopen. Persoonlijk vind ik dat nogal onverenigbaar met nuttig.
Natuurlijk kun je een keer een advertentie tegenkomen die je attendeert om een leuke film die eraan komt of een nieuw product dat je interessant vindt. Het lijkt mij echter onmogelijk om dat structureel te doen, daarvoor worden er gewoon teveel advertenties getoond.
Ik heb zelf iets gelijkaardigs in elkaar gestoken. Ingrediënten : raspberry pi, node.js, z-wave extensie voor de pi, en tasker op Android phone. Locatiebepaling is obv geofence en wifi connectiestatus. Manueel instellen vanop smartphone kan ook uiteraard. Behalve verwarming stuurt het ook enkele andere dingen aan. Dit kan ik elke tweaker aanraden die zin heeft in een projectje!
Beveiliging is niet veel zaaks maar het is laag risico en ik verkies dit boven een duur betaalde oplossing waarbij je privacy in handen van een bedrijf ligt.
Maar hoe stuur jij je verwarming aan dan? Via de input's van de rPi?
De pi heeft gpio pinnetjes die je kan gebruiken om lokaal iets aan te sturen. Zo heb ik er o.a. een RF-afstandbediening van een somfy zonwering aan gesoldeerd. (zie http://www.openremote.org...-+Somfy+with+Raspberry+Pi
Maar in dit geval moest het over een langere afstand dus maak ik een omweg via z-wave, met dit : http://razberry.z-wave.me/
Vermoedelijk via de z-wave, er zijn wel ketelaanstuurders die je daarmee kan sturen.
De Nest gebruikt geen standaarden als OpenTherm of eBus om de verwarmingsinstallatie aan te sturen; in plaats daarvan worden simpele aan-uitcommando's gestuurd.
Zucht.. waarom begrijpt een startup nou niet dat dit misschien wel erg handig kan zijn om juist WEL te doen?

Ik begrijp niet zo heel goed wat het praktisch nut nou van dit apparaat is t.o.v. de standaard meters? Het is niet alsof een themostaat een dermate inwikkeld apparaat is of dat het zo onbereikbaar is voor mensen? Vraag mij ook erg af hoe dat het apparaat bepaald of ik thuis ben? Gaat dat misschien via een combinatie van de locatie service van Google?

Dat er een API is juich ik als dev. natuurlijk alleen maar toe maar ik mag toch hopen dat daar een ontiegelijke beveiliging overheen hangt. Zou mooi zijn als men door een bug bijv. alle thermostaten in een bepaald gebied in één klap full kan laten draaien of juist helemaal uit. Nee ik weet het nog net zo niet of dat dit the way to go is.
Ga je toch voor een alternatief dat wel gebruikmaakt van die standaarden? Ik zie het nut niet om juist met google in zee te gaan. Mijn telefoon of zoekmachine van google, prima. Maar mijn huis besturen en/of bekijken nee hoor.
Mee eens, maar ik ben bang, dat juist doordat Google het via contracten met energiebedrijven aan de man probeert te brengen, dit over niet al te lange tijd verplicht zal worden.
Verplicht in de zin dat als je prefereert geen Nest af te nemen, je meer voor je energie zal moeten gaan betalen.
Dat lijkt me toch enorm lastig hard te maken. Daar is geen enkele steekhoudende argumentatie voor naar voren te brengen. Stel dat Nest inderdaad energie bespaart (wat ik betwijfel) dan betaal je inderdaad minder als je geen Nest afneemt doordat je energieverbruik hoger zal liggen. Maar alleen maar meer betalen omdat je een andere aansturing krijgt? Dat is hetzelfde als meer moeten betalen voor je nieuwe PC omdat je er geen Windows op draait. Dat soort taferelen heb ik godzijdank nog nergens meegemaakt.
Helemaal mee eens!

Dit las ik echt met verbazing:
De zelflerende thermostaat moet besparing opleveren, omdat veel mensen volgens Nest vergeten of geen zin hebben om de verwarming lager te zetten als ze weggaan.
Geen zin om een thermostaat uit te draaien? Maar dan wel lopen zagen over energiekosten zeker.

Daarnaast:"
Het is heel luxe om zonder energie te verspillen thuis te komen in een warm huis
Dat kan ook gerealiseerd worden met elke klokthermostaat en elke moderne 'slimme' thermostaat. En dat leren werkt nooit met afwijkingen (als ik eens vroeg vrij ben) en maakt daarmee ook geen verschil met een reguliere klokthermostaat. Die van mij houdt ook rekening met de seizoenen en buitentemperatuur, en is daarmee denk ik slechts een fractie minder up to date dan eentje die het weerbericht ophaalt.

En echt effect heeft het dan dus ook niet:
heeft overigens geen effect op zijn energierekening bemerkt
Verder is het een heel mooie thermostaat die je nooit gebruikt
Dus je geeft een heleboel geld uit, om langzaam geen geld te besparen voor een apparaat dat je nooit gebruikt?
8)7
Dat verhaal gaat ontzettend op in amerika. Daar hebben ze het fenomeen 'klokthermostaat' ook niet echt. En als ze er een hebben is ie niet geprogrammeerd en staat ie gewoon op handbediening.

In Nederland moet dat ding het van andere dingen hebben dan besparingen.
Zucht.. waarom begrijpt een startup nou niet dat dit misschien wel erg handig kan zijn om juist WEL te doen?
Nest zou ik geen startup meer willen noemen (maar dat is een andere discussie). Ik denk eerder dat ze het juist heel goed hebben begrepen. Tony Fadell komt uit de stal van Apple, dus naast de concepten "uiterlijk/design" en "gebruikersgemak", heeft ie ook het concept "vendor lock-in" geleerd. Of het schijt hebben aan standaarden en je eigen versie er door heen duwen.

Het bepalen of je thuis bent of niet, is een zelf-lerende functie (op basis van de temperaturen die je instelt de eerste twee weken), waar ze een heel algoritme voor hebben gebouwd.
Uh... aan/uit ketelsturing is een standaard die de *hele* wereld over gebruikt wordt al sinds de jaren 30 (als het niet eerder was).

Opentherm en eBus en de Nefit variant zijn drie verschillende protocollen waarvan sommige een beetje gestandaardiseerd zijn en die in gebruik zijn in de afgelopen 10 jaar.

Wie drukt er hier nu zijn eigen versie doorheen?
Dat zeg ik toch ook? Dat heeft ie waarschijnlijk geleerd bij Apple, puur vanwege commerciele belangen.
Nee, jij zegt dus precies het tegenovergestelde. De Nest stuurt ketels aan met de standaard die al bijna een eeuw in gebruik is. Dat is niet een eigen versie die hij erdoorheen probeert te drukken.
Zucht.. waarom begrijpt een startup nou niet dat dit misschien wel erg handig kan zijn om juist WEL te doen?
Geen modulerende thermostaat = geen aanschaf, heel simpel. Hoe kan je dit nu een slimme meter noemen zonder die functie ? Als er 1 ding is wat EN energie bespaart EN het comfort enorm verhoogt is het wel het gebruik van een modulerende thermostaat, hoe kan je dit ding serieus nemen zonder die vitale feature ?

Typisch Google product, half-af.
Vreemd dat men deze (in Europa) eigenlijk niet zelf kan installeren.

Ik heb zelf een paar maanden een Tado getest. Die werkte met twee delen: een unit welke je bij je modem/router/switch neerlegt voor de koppeling naar internet en de thermostaat zelf.

Die laatste zat gewoon op de plek waar de bestaande thermostaat zat en dat zijn gewoon 2 draadjes (rood en blauw als ik me niet vergis). Naar mijn weten zit daar geen 220v op, kan natuurlijk per CV verschillen.

Het grote nadeel van Tado was dat de app toentertijd nog niet werkte op alle telefoons in het huishouden. Erg lastig dat bij de koukleum van de familie niet werkt want die had geen opties om het fysiek te veranderen. Daarvoor moest je dan weer achter de computer of een tablet erbij pakken. Idem om te zien hoe warm het nu eigenlijk was.

Leuk als een thermostaat zelf je temperatuur kan regelen. Maar hij weet niet of je het koud hebt (of koud bent aangelegd) of juist andersom. Een must is sowieso dat je die ook gewoon fysiek moet kunnen instellen.

Ik ben benieuwd of de komst van Nest ook verschil gaat maken in het gebruik van domotica en slimme thermostaten.
Het is dus met de Tado niet mogelijk om de temp af te lezen, of te veranderen zonder computer/app op tablet/telefoon?

Dan is opzich de Nest een betere optie persoonlijk, maar daar zitten dan ook wel kosten aan (alhoewel de Tado best prijzig is)

[Reactie gewijzigd door [Remmes] op 6 september 2014 16:21]

Nope. Het kastje aan de muur heeft één knop waarmee je wel de thuis/afwezig detectie kan overrulen (telefoon vergeten of iemand zonder telefoon). Verder niets. Een schermpje met temperatuur was wel fijn geweest. Zoveel duurder had het product niet geworden lijkt me.
Precies, dan vind ik dat de Tado zwaar overprijsd is voor wat het nou werkelijk doet.
Vreemd dat men deze (in Europa) eigenlijk niet zelf kan installeren.

Ik heb zelf een paar maanden een Tado getest. Die werkte met twee delen: een unit welke je bij je modem/router/switch neerlegt voor de koppeling naar internet en de thermostaat zelf.

Die laatste zat gewoon op de plek waar de bestaande thermostaat zat en dat zijn gewoon 2 draadjes (rood en blauw als ik me niet vergis). Naar mijn weten zit daar geen 220v op, kan natuurlijk per CV verschillen.
Die 2 draadjes hebben inderdaad geen 230 volt... maar ik vermoed dat dit extra kastje van de nest met 230volt moet worden gevoed.
"Auto-Away leert zelf wanneer je precies thuis bent", zegt Paillet. Een gebruiker hoeft dus geen schema's op te stellen; de thermostaat naar een aangename temperatuur draaien is genoeg. Vervolgens leert de thermostaat zelf wanneer je je huis op een bepaalde temperatuur wil hebben.

Dat vereist wel dat meerder telefoons gekoppeld zijn aan het systeem, want anders zit ik in de kou als mijn vrouw met haar iPhone het huis uit is!

Los daarvan: ik zie kansen voor een deurbel die de vingerafdruk van de visite herkent.

[Reactie gewijzigd door AxiMaxi op 6 september 2014 08:05]

Onjuist. In de Nest zitten aanwezigheidssensoren. Anders had hij niet 'geleerd' data je thuis bent, maar wist hij het gewoon. ;)
Kan Nest dan ook al onderscheid maken tussen een uitgeschakelde telefoon en een telefoon die niet thuis verblijft?
Nest heeft een bewegingsdetector. Nee dus, maar dat is dus ook niet aan de orde.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.



Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee