Door Diederick Janse

Nieuwsposter

Verslag CeBIT 2003, deel 2

Introductie en eerste indrukken

Zoals je wellicht al hebt kunnen lezen in deel 1 van dit verslag, is er een Tweakers.net-delegatie afgereisd naar onze oosterburen om daar verslag te doen van CeBIT 2003, in Hannover. Met onze gehuurde Opel Zafira TweakMobiel scheurden we over de autobahn, om in het begin van de middag van woensdag 12 maart aan te komen in Hannover. De delegatie bestond uit collega-nieuwsposter Jan, chauffeur/fotograaf Casper en ondergetekende. Ik zal in dit tweede deel van het verslag met name focussen op gadgets en randapparatuur, aangezien alle onderdelen die zich binnen de behuizing van een computer bevinden al behandeld zijn in deel 1 van dit CeBIT-verslag.


CeBIT 2003 TweakMobiel

*Eerste indrukken

De eerste indruk van mijn eerste CeBIT is: "Wow". Het beursterrein strekt zich uit over enkele vierkante kilometers, waarop niet minder dan 27 beurshallen samen de Hannover Messe vormen. We beginnen in Hal 1, waar we een kijkje nemen bij Canon, Epson, Fuji, Fujitsu-Siemens, HP, Hitachi, IBM, Kodak, Kyocera, Minolta, Nikon, Olympus, Panasonic, Pentax, Samsung Electronic, Sony, Sun Microsystems en Toshiba. Als je nu denkt dat we zo'n beetje elke stand in Hal 1 hebben gezien, dan heb je het mis; dit is slechts een greep uit het assortiment aan bedrijven dat er neergestreken is. Bedrijven staan op CeBIT met als doel het overtuigen van consumenten, bedrijven en journalisten van de superioriteit en exclusiviteit van hun producten. Dit uit zich in een zee van stands, elk met zijn eigen muziek, plasmaschermen, dansers, personeel en publiekstrekkers zoals formule 1-bakken, een hummer en breakdancers.


Plattegrond Hannover Messe - klik voor grotere pic

Dit deel van het verslag is als volgt onderverdeeld; we nemen eerst een kijkje bij innovaties op het gebied van fotografie, waarna we kijken naar behuizingen en koeling, tablet pc's, notebooks en PDA's, schermen en gadgets, mobiele telefonie, om af te sluiten met een conclusie.

Fotografie: Kodak en Olympus

Met de komst van digitale camera's is fotografie een onderwerp geworden dat zeker niet misstaat in een verslag over gadgets. Tientallen bedrijven op CeBIT introduceerden hun nieuwste camera's en alle bijbehorende accessoires. We bespreken in dit verslag alleen die bedrijven die in onze ogen echt iets nieuws te melden hadden, aangezien veel andere innovaties inmiddels al op de frontpage terecht zijn gekomen. De eerste stand die we tegenkwamen bij het binnenlopen van de beurs was die van Olympus.

*Olympus

Olympus pakte groots uit met een enorme stand. Niet alleen waren er dansers die de aandacht van het publiek vast hielden, ook stond er een formule 1-wagen van het Scuderia Ferrari Marlboro Formula One Racing Team dat Olympus sinds kort sponsort. Olympus presenteerde onder andere zijn nieuwe µ[mju:] 300 en µ[mju:] 400 digital camera's. De twee camera's zijn respectievelijk 3,2 en 4,0 megapixelcamera's en hebben 3x optische en 4x digitale zoom aan boord. Dit moeten echte gemakscamera's worden; ze hebben een stevige metalen behuizing en passen zo in je zak. Ook vonden we op de stand de C-50 Zoom en de C-5050 Zoom, twee 5,0 megapixelcamera's, de laatste met een beweegbaar LCD-schermpje.


Olympus µ[mju:] 300 en µ[mju:] 400 digital camera's

*Kodak

Hoewel we niet veel tijd hebben besteed aan Kodak's stand, was er een product dat onze aandacht trok. Kodak demonstreerde namelijk zijn Kodak EasyShare printer dock 6000. Dit is een minifotoprinter met bovenop een docking station, waarin je je Kodak-camera kwijt kunt. Je selecteert de foto of foto's die je wilt printen en drukt op print. De printer heeft ongeveer een minuut per foto nodig, maar het bijzonder aan deze printer is dat hij de foto opbouwt uit drie lagen kleur. Als de foto er voor het eerst uitkomt is hij geel, dan verdwijnt hij weer de printer in en even later komt hij eruit met magenta erbij, waarna hij nog eenmaal verdwijnt om de cyaan laag te laten afdrukken. Na een kleine minuut komt de foto eruit rollen en het moet gezegd worden dat de kwaliteit van de foto, die overigens net daarvoor genomen was van mij, voor mijn lekenoog niet te onderscheiden was van 'analoog' afgedrukte foto's. De foto is ook direct droog, aangezien er als laatste nog een beschermende laag over wordt aangebracht, zodat je niet bang hoeft te zijn de foto te beschadigen.


Kodak EasyShare printer dock 6000

Cases en Cooling

We zien de laatste tijd een sterke trend richting pre-modded behuizingen. Veel fabrikanten die zich oorspronkelijk bezighielden met bijvoorbeeld voedingen, zoals Enermax, of met koelingsproducten, zoals Thermaltake, proberen tegenwoordig te profiteren van de hype door ook behuizingen en andere casemodding-producten aan te bieden. De combinatie van behuizing en koeling is natuurlijk ook mogelijk, zoals we zien bij AseTek's VapoChill en de kasten van Koolance. Verassend genoeg zul je op deze pagina echter ook Gigabyte tegenkomen, die zich tegenwoordig met zijn G-MAX-lijn ook richt op behuizingen, schermen, toetsenborden en muizen.

*Koolance

Koolance is een bedrijf dat ons tweakers welbekend is. Vanaf het prille begin van de extreme koeling waren zij erbij met hun vloeistofkoelingsproducten. Koolance levert Chieftec-kasten met een complete waterkoelingsset ingebouwd, waarbij allerlei accessoires aangeschaft kunnen worden, van chipsetkoelers tot harddiskkoelers. De kasten van Koolance zijn met hun windows, hun gekleurde vloeistof en hun LCD zeer fotogeniek, en natuurlijk stonden ze dan ook op CeBIT 2003 om het publiek kennis te laten maken met hun aanbod. Naast de 'gewone' Chieftec-kasten met waterkoeling vonden we er echter ook een 1U-behuizing die zo gemodificeerd was dat er een complete Koolance waterkoelingskit in zat. Koolance heeft al eerder laten zien dat hun product ook prima geschikt is voor servertoepassingen, en wellicht komt dit product binnenkort op de markt.


Koolance watergekoelde 1U server

*AseTek's VapoChill

Het Deense AseTek, de fabrikant van de VapoChill-kasten, werkte op CeBIT samen met ABIT en Kingston om de, naar eigen zeggen, snelste pc van de wereld te creëren. Hoewel de pc volgens het bijbehorende plasmascherm op 4084MHz zou draaien, draaide de Pentium 4 eigenlijk alleen stabiel tot 3,9GHz. Nog altijd niet mis natuurlijk. De pc was gebaseerd op ABIT's BH7-moederbord met 845PE-chipset, die dankzij zijn 4-phase-power-solution ook 800MHz FSB CPU's zal ondersteunen. Daarnaast zaten er geheugenreepjes in geprikt van Kingston. Het Kingston HyperX-geheugen draait 370MHz met 2-3-3-1T- of 434MHz op 2-4-4-8-1T-timings, beide met een cas latency van 2 dus. Dit maakt het HyperX-geheugen tot een van de snelste reepjes ter wereld; de bijgeleverde aluminium heatspreaders zijn wellicht ook geen overbodige luxe, maar dat hebben we niet zelf kunnen checken.


Vapochilled pc @ 4084MHz op de ABIT stand

*Thermaltake

Thermaltake, dat we kennen van de uitstekende processorkoelers, heeft tegenwoordig naast koelproducten ook een breed scala aan andere casemodding-producten, waaronder baybuses, behuizingen, voedingen en vloeistofkoeling. Natuurlijk waren de standaard koelers te vinden op TT's stand, waaronder de Volcano 11+ voor Socket A, waarbij de fan speed controller in een PCI-slot of 5,25"-bay geplaatst kan worden. De Venus 10 was echter ook te bewonderen, met hetzelfde fan speed controller-systeem. Deze koeler is bedoeld voor Athlon 64's tot 3GHz en hoger, volgens de specificaties. Dat de koeler geschikt is voor snelheden tot 3GHz en hoger kan twee dingen betekenen; óf Thermaltake weet dat AMD deze snelheden wel eens zou kunnen gaan halen in de nabije toekomst, óf Thermaltake laat gewoon zijn spierballen zien door te showen hoe goed de koeler is. Verder laat Thermaltake nog AMD Opteron-koelers zien, welke vanaf april nodig zullen zijn, aangezien AMD dan de Opteron zal introduceren.


Thermaltake Venus 10 (Athlon 64-koeler)

Thermaltake heeft in korte tijd ook een reputatie opgebouwd als producent van degelijke harddiskkoelers en baybussen, welke dan ook te bewonderen waren. Ook liet TT zijn SubZero4G zien, een thermo-electrische koeler die met behulp van een peltier-element en een PCI-controllerkaart zowel Athlon XP's, Pentium 4's als Athlon 64's kan koelen. Ook vloeistofkoeling behoort tegenwoordig tot de mogelijkheden bij Thermaltake; met de AquariusII Liquid Cooling set houdt je je CPU met weinig geluidsproductie rond kamertemperatuur. Thermaltake liet ook zijn stille voedingen zien, die te verkrijgen zijn van 300W tot 420W. Tot slot had TT zijn XaserIII-kasten staan, maar ook hier moeten we erbij vermelden dat deze producten allemaal al eens voorbij zijn gekomen; Thermaltake heeft niet veel nieuws te melden.

*Zalman

Zalman, een Koreaans bedrijf dat in 1999 opgericht werd, heeft in korte tijd een zeer goede reputatie opgebouwd als fabrikant van stille koelproducten. Met zijn passieve en actieve CPU-koelers en VGA-koelers, voedingen, fans en fan speed controllers heeft Zalman een assortiment dat een ieder die streeft naar een stille pc zal plezieren. Tijdens COMDEX 2002 stond Zalman in de finale voor de prijs voor het beste computercomponent op de beurs, met zijn CNPS7000-Cu. Uiteindelijk liep Intel weg met de prijs, toegekend voor de Pentium 4 met HyperThreading, maar Zalman is desondanks erg trots op zijn stille CPU-koeler en liet dat ook duidelijk weten tijdens CeBIT 2003. Verder werden met name de passieve VGA-koelers aangeprezen.


Zalman CNPS7000-Cu P4-koeler

*Gigabyte

We kennen Gigabyte allemaal van zijn moederborden en videokaarten. Wat veel mensen niet weten, is dat Gigabyte ook actief is in de markt voor behuizingen, LCD-monitoren, servers en draadloze netwerktechnologie. Onder de G-MAX merknaam verkoopt Gigabyte desktopbehuizingen, barebone-pc's, toetsenborden, muizen en LCD-schermen. Wat we steeds meer zien bij grote componentenfabrikanten gebeurt ook bij Gigabyte; de schoenmaker houdt zich niet langer bij zijn leest. Dit kan natuurlijk voordelig zijn voor ons consumenten, aangezien het aanbod verruimt. De G-MAX-lijn wordt gekenmerkt door een combinatie van wit en blauw en een vrij strak uiterlijk dat vergeleken met veel andere kasten en onderdelen opvallend te noemen is.

Tablet pc's, notebooks en PDA's

*Panasonic

Panasonic verkoopt onder de Toughbook-serie een lijn aan mobiele apparaten zoals notebooks, tablet pc's en PDA's die bekend staan om hun robuustheid. Ze worden dan ook met name gebruikt in industriële omgevingen, waarin zo'n apparaat tegen een stootje moet kunnen. Op CeBIT werden een aantal nieuwe producten geïntroduceerd, waaronder notebooks op basis van Intel's Centrino-technologie. De hieronder afgebeelde Toughbook CF-18 heeft een 180 graden zwenkbare display, een oersterke behuizing, weegt 2,1 kilo en kan gebruikt worden bij temperaturen tussen de -20 en +60 graden Celsius. De notebook is verder uitgerust met een ultra-low-voltage Pentium-M 900MHz, een 11,4" LCD-scherm en draadloze netwerktechnologie. Daarnaast biedt Panasonic tablet pc's en handhelds, ook ontworpen in de zogenaamde 'ruggedized' uitvoering.


Panasonic Toughbook met Centrino-technologie

*MSI

Ook MSI springt in op de toenemende vraag naar mobiele en draadloze toepassingen door met een eigen ontwerp tablet pc te komen. De MSI PenNote 3100/3200 is ontworpen rond de Transmeta 5800, die tot 1GHz geschaald kan worden. Het 10,4" beeldscherm bevat onder andere een nVidia GeForce2 Go-100, 256MB SDRAM en is uitgevoerd met Windows XP Home Edition of Windows XP Tablet PC Edition, afhankelijk van de uitvoering. Het scherm kan in een basisstation geplaatst worden, waar de batterij opgeladen wordt. Verder is het mogelijk hierop een CD-ROM-speler op aan te sluiten en is er een aansluiting voor het speciale toetsenbord. Wanneer het scherm zich niet in het basisstation bevindt wordt de besturing verzorgt door de stylus-pen, waarmee dankzij handschriftherkenning en draadloos internet volledige functionaliteit mogelijk is. Overigens biedt ViewSonic een vergelijkbare tablet pc met een Intel Pentium III-M 866MHz ultra-low-voltage.


MSI PenNote 3100/3200 tablet pc

*Fujitsu-Siemens

Fujitsu Siemens logoEen van de grotere stands in hal 1 was die van Fujitsu-Siemens Computers. Zodra wij de stand binnenliepen kwam er een medewerker op ons af om ons van informatie te voorzien over al het speelgoed dat voor ons stond. Een deel hiervan is al besproken in deel 1 van dit verslag, ik zal me hier dus concentreren op gadgets, tablet pc's en PDA's. Zodra duidelijk werd dat het een delegatie betrof van de Nederlandse website Tweakers.net, werd er een collega bij geroepen. Dit bleek een Nederlandstalige pre-sales engineer van FSC te zijn, die naar eigen zeggen welbekend was met Tweakers.net. De stands in hal 1, welke de grootste van de 27 is, zijn allemaal van erg grote bedrijven zoals Canon, Fujitsu Siemens Computers, IBM, Panasonic, Samsung, Sony en Toshiba, die allemaal enorm veel werk hebben gemaakt van hun stand. Zij bouwen hun stand dan ook niet elk jaar opnieuw op, maar laten hem het hele jaar door staan. Hal 1 wordt dan ook alleen gebruikt voor CeBIT. Tijdens ons koetjes-en-kalfjes-gesprek kwamen we erachter dat de huur van de standruimte zo'n 3,5 miljoen euro kost. Hieruit blijkt wel hoe belangrijk het voor bedrijven is om zich te laten zien op CeBIT, want goedkoop is anders! Overigens had FSC op hun stand zo'n 800 mensen rondlopen, terwijl de grootste stand van CeBIT, Deutsche Telekom, zo'n 1500 mensen betaalde om het publiek van dienst te zijn.


Fujitsu Siemens stand @ CeBIT 2003

Als rasechte tweakers wilden wij eigenlijk weten welke producten van Fujitsu Siemens nu echt revolutionair waren. Helaas moesten wij hierin teleurgesteld worden, want de ingezakte economie zorgt er voor dat bedrijven niet meer zo zeer geïnteresseerd zijn in wat er kan, maar wat het kost. Er wordt door FSC en zijn belangrijkste concurrenten, zoals IBM, HP en Dell dan ook minder aandacht besteed aan ontwikkeling van nieuwe gadgets en meer aandacht aan het doorontwikkelen en verbeteren van huidige producten. De belangrijkste ontwikkelen die op dit moment bij FSC gaande zijn liggen dan ook in WiFi, Bluetooth, thin client pc's, tablet pc's en PDA's. Daarnaast zijn ze ook actief in de server-, desktop- en notebookmarkt, maar dat wordt met name besproken in deel 1 van dit verslag. Bedrijven willen steeds meer gebruik kunnen maken van mobiele toepassingen, zoals PDA's en notebooks. Dat betekent echter elke keer dat functionaliteit eronder lijdt, omdat die attachment bij je mail bijvoorbeeld niet te bekijken is op de PDA, waardoor je alsnog een pc of notebook moet hebben.

FSC probeert hierin verandering te brengen door met behulp van Citrix Systems software een gedeeld platform te creëren waar mensen op werken. Welk medium ook gebruikt wordt, PDA, notebook of pc, elke keer krijgt de gebruiker dezelfde interface en functionaliteit voor zijn neus. FSC koppelt daar het concept 'managed mobility' aan, waarmee de informatie van de verschillende media gesynchroniseerd kan worden. Daarnaast wordt opslag en beschikbaarheid van deze data verzorgd, waardoor gebruikers altijd en overal bij hun data moeten kunnen. Zeker met het oog op de Centrino-technologie, de hype rondom WiFi en de ontwikkeling van HotSpots op vliegvelden, hotels, etc., zal mobiliteit de komende jaren van groot belang zijn. Tijdens CeBIT zijn er, net als bij veel andere fabrikanten, notebooks aangekondigd op basis van het Centrino-platform van Intel. Verder is er een versie FSC's Pocket LOOX PDA geïntroduceerd die met behulp van een compact flash GSM/GPRS-kaart. Hiermee is het mogelijk draadloos verbonden te zijn met een netwerk, maar ook is het mogelijk om via een headset een gesprek te hebben met iemand. Overigens zijn er in het laatste half jaar 50.000 Pocket LOOX's verkocht.


Fujitsu Siemens Pocket LOOX PDA

Tot slot kregen we ook nog te horen dat FSC in samenwerking met Lufthansa is begonnen om draadloos internet aan te bieden in vliegtuigen. Vooralsnog is dit alleen beschikbaar in vluchten tussen Frankfurt en Washington. Met deze techniek is het mogelijk om met snelheden van 375KB/s down te loaden en met 16KB/s up te loaden. Vanaf begin 2004 zal Lufthansa deze techniek gaan toepassen in alle lange-afstandsvluchten; de kosten zullen tussen de $32 en $37 per vlucht liggen.

Schermen en speeltjes

Afgezien van onderstaande bedrijven waren er natuurlijk nog veel meer bedrijven die schermen en gadgets lieten zien. Zo was er onder andere Panasonic, dat een werkende Blu-Ray-opstelling had staan, en Sharp, waar we een haarscherp 1,5" LCD-schermpje vonden. Hieronder bespreken we een aantal specifieke producten en bedrijven.


Sharp 1,5 inch LCD voor mobiele toepassingen

Panasonic Blu-Ray disk van 50GB

*Samsung Electronics

Wanneer ik de stand van Samsung indrukwekkend zou noemen is dat een understatement; Samsung pakte uit met tientallen, zo niet honderden LCD- en plasmaschermen en besloeg een respectabel deel van zowel hal 21, alwaar Samsung Electronics zijn producten uitstalde, als hal 26, waar de mobiele telefonieproducten te vinden waren. Verspreid over de stand van Samsung hingen er enorme schermen, waarbij vermeld werd dat het ging om de grootste LCD TV displays ter wereld. De schermen meten 54" en zijn voor een beeldbuis van zo'n afmeting zeer scherp en helder van kleur. Verder had Samsung op zijn stand enkele tientallen SyncMaster 192N's staan. Deze 19" LCD-schermen zijn de gereviseerde versie van de SyncMaster 191T, een van meest populaire 19"-schermen van dit moment. Op het eerste gezicht lijkt er niet veel veranderd te zijn aan het scherm. Wat in ieder geval wel veranderd is, is de voet, welke veranderd is naar een simpele halfronde plaat met een relatief dunne ronde staaf waarop de monitor rust. Persoonlijk vond ik het er wat minder stevig en estethisch uitzien dan de voet van de 191T, maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Het scherm heeft volgens Samsung een brightness van 250cd/m2, een contrastratio van 600:1, een kijkhoek van 170 graden, een responstijd van 25ms, een resolutie van 1280x1024, een analoge interface (geen DVI, die komt in de 192T wel) en een ingebouwde voedingsadapter. Waarschijnlijk zien we deze monitor binnen enkele maanden terug in de winkels.


Samsung stand CeBIT 2003

Grootste LCD TV van de wereld - Samsung 54 inch

*Philips

Philips pakte, net als Samsung, natuurlijk uit met een veelheid aan LCD- en plasmaschermen. Daarnaast was er ook bij Philips een Blu-Ray-speler te bewonderen. Blu-Ray disks zullen een capaciteit van zo'n 27GB per laag hebben en zijn onder andere bedoeld voor de opslag van high-definition video. Deze hogere capaciteit is mogelijk dankzij blauwe laserstralen met een lagere golflengte dan traditionele rode lasers en een speciale lens, die nauwkeuriger richten van de straal mogelijk maakt. De afstand tussen datasporen wordt op deze manier gehalveerd, vergeleken met DVD's. Daarnaast wordt de disk veel sneller beschreven dan een DVD; dankzij een snellere rotatiesnelheid en kortere databit-lengte kunnen snelheden tot 36 megabit per seconde behaald worden. Hiermee moet het mogelijk zijn om high-definition video realtime op te nemen van TV of camera, zonder kwaliteit te verliezen. Dankzij phase-change-technologie, die vergelijkbaar is met de technologie die het schrijven en herschrijven van DVD+RW's mogelijk maakt, zullen Blu-Ray disks random access voor lezen én schrijven bieden.


Philips Blu-Ray-opstelling

Er zullen drie 'smaken' Blu-Ray uitkomen, de eerste, waarvan de specificaties al vastgesteld zijn, is Blu-Ray Rewritable (BD-RE). Daarnaast zullen er read-only (BD-ROM) en recordable (BD-R) disks geproduceerd worden. De specificaties van deze twee laatste formaten zullen nog voor het derde kwartaal van dit jaar vastgelegd worden. Voorlopig zullen we nog geen Blu-Ray-producten in de winkel zien liggen, aangezien DVD nog volop in de groei is. Er wordt algemeen aangenomen dat Blu-Ray de laatste generatie is in de optische opslagtechnologie; de fysieke grenzen van optische opslag lijken bereikt te zijn.

Philips liet ook prototypes zien van zijn Portable Blu-Ray-technologie, waarmee het mogelijk is om 1GB aan data op te slaan op een schijfje van drie centimeter in doorsnee. Ook hiervan zullen recordable en rewritable disks uitkomen, en volgens Philips moeten de schijfjes tegen relatief lage prijzen te verkopen zijn. De technologie is met name gericht op de mobiele markt, waar PDA's, mobiele telefoons, notebooks, digitale camera's en camcorders om steeds meer opslagruimte schreeuwen.
Philips Blu-Ray disks

Een andere technologie waar Philips aan werkt, in samenwerking met Lumileds Lighting, is het produceren van Backlight LED flat panels. Door op LED gebaseerde backlight-technologie te gebruiken, in plaats van traditionele CCFL's, kunnen kleuren helderder worden weergegeven. Ook wordt de levensduur van LCD-schermen verdubbeldt en wordt er niet langer gebruik gemaakt van kwik, wat het productieproces een stuk milieuvriendelijker maakt. Dankzij deze technologie zou het scherm 'getuned' kunnen worden om de kleurtemperatuur aan te passen aan de applicatie. Ook zou het mogelijk zijn om het scherm te laten detecteren wanneer er een film gespeeld wordt, om de kleurtemperatuur daar vervolgens op aan te passen. Philips had schermen op zijn stand staan waarbij de kleurtemperatuur aan te passen was met behulp van software op een aangesloten laptop. Het verschil met het daarnaast geplaatste 'normale' scherm was overduidelijk; kleuren zijn 'echter' en het scherm komt veel helderder over.

*JAMiD

Echte gadgets waren dit jaar een stuk moeilijker te vinden op CeBIT, maar JAMiD, een amerikaans bedrijfje met een mini-stand, heeft zich niet laten ontmoedigen door de ingezakte markt. JAMiD heeft een cartridge ontworpen die, wanneer je hem in je Nintendo Game Boy Advance of Game Boy Advance SP steekt, het spelen van Java games mogelijk maakt. In de cartridge bevindt zich een 32-bit Java processor, 4MB PSRAM, 4MB Flash, een MP3-speler, een stereo input en output, een MMC-slot en een USB-poort. Met behulp van de bijgeleverde 8MB MMC-kaart of de USB-kabel kun je Java-spellen van je pc trekken, waarna je ze kunt spelen op je Game Boy. Tijdens het gamen kun je bovendien luisteren naar je favoriete MP3's. Niet revolutionair, wel leuk.


JAMiD Java gaming cartridge

Mobiele telefonie

Met het vervagen van de grenzen tussen mobiele telefoons en PDA's kan mobiele telefonie natuurlijk niet ontbreken op de grootste IT-beurs ter wereld. Hieronder vind je de nieuwste ontwikkelingen bij Siemens, Nokia en SonyEricsson. Als je nog meer informatie en foto's wilt zien, neem dan eens een kijkje bij [Airwolf]'s overzicht van GSM-presentaties op CeBIT 2003, welke je vindt in het Internet &amp Telefonie gedeelte van ons forum.

*Siemens

Siemens liet zich op CeBIT van zijn beste kant zien met een enorme, futuristische oranje stand. Hoewel er bij Siemens van alles te zien was, ging het natuurlijk met name om de presentatie van nieuwe telefoons. Dit jaar presenteerde Siemens de SL55, de M55, de SX1 en de A55. Om maar te beginnen met de SL55; dit is een vrij klein telefoontje dat op het eerste oog geen toetsenbord aan boord heeft. Je kunt dat toetsenbord echter onder het display uitschuiven, waarna je volop aan de gang kunt met MMS, Java en GPRS. Met behulp van de optionele plug-in QuickPic Camera met geïntegreerd flash-geheugen kun je pics van 160x120 of 640x480 emailen of MMS'en. Natuurlijk biedt het speeltje polyfone ringtones en met behulp van de Wireless Java technologie kun je een veelheid aan spellen en applicaties downloaden en gebruiken. De SL55 zal vanaf deze maand verkrijgbaar zijn in de kleuren 'Ruby' en 'Titanium'.


Siemens SL55

Siemens' M55 is de eerste telefoon met de "Cubasis" DJ software die het mogelijk maakt om nummers te mixen, te delen met vrienden of te gebruiken als polyfone ringtone. Deze high-resolution telefoon, die ook weer MMS ondersteunt, biedt ook 'calling faces'. Je kunt je foon zo instellen dat die een plaatje weergeeft van de bellende persoon, als je daar een plaatje van op hebt geslagen. Verder kunnen de LED's die je aan de zijkanten van de telefoon vindt je waarschuwen wanneer je gebeld wordt. Ook kunnen ze geprogrammeerd worden, zodat je direct ziet wie er belt. De M55 zal vanaf juni te koop zijn, in de kleuren 'Iridium' en 'Palladium'.


Siemens M55 (Op het plaatje staat "L55", maar Siemens gebruikt de "L" voor zijn testmodellen)

De SX1 moet volgens Siemens het aangezicht van mobiele telefoons gaan veranderen. Wanneer je hem voor het eerst in je handen gedrukt krijgt, zul je het ook met me eens zijn wanneer ik zeg dat het een zeer opvallend telefoontje is. Het keypad bevindt zich niet, zoals we gewend zijn, onder je display, maar aan weerszijden naast je display. Daardoor heeft de SX1 wel een vrij groot scherm. Het high-resolution scherm biedt 64.000 kleuren, de telefoon weegt slechts 116 gram. Verder is de telefoon in landscape-mode (overdwars) te gebruiken als camera, waardoor het grotere scherm goed van pas komt. Daarnaast bevat de telefoon een geïntegreerde videoplayer en -recorder, music player en FM-radio, Java ondersteuning, een 176x220-scherm, infrarood en bluetooth en een multimedia card-slot voor extra geheugen. De SX1 is dus een telefoon met een apart uiterlijk en een sloot aan features en is overigens gebaseerd op het open-source Symbian OS. Je kunt hem voor het derde kwartaal in de winkels verwachten.


Siemens SX1

Hoewel Siemens duidelijk aandacht besteed aan het duurdere segment van de markt, negeren ze de budgetmarkt ook zeker niet. Speciaal voor deze gebruikers introduceert Siemens de A55, een compact telefoontje dat 84 gram weegt. Verder heeft de A55 polyfone ringtones, verwisselbare frontjes, WAP, EMS en calling images aan boord. De A55 moet met name in groeiende markten als Zuid-Oost Azië goed gaan verkopen. De A55 is vanaf deze maand te koop, volgens Siemens tegen een zeer scherpe prijs.


Siemens A55

Naast telefoons had Siemens ook nog wat andere gadgets liggen, waaronder een 3D touchscreen. Dit schermpje moet de bediening van compacte telefoontjes vergemakkelijken. Wanneer je je vinger over het scherm houdt, zonder het aan te raken, herkent het touchscreen de afstand tussen het scherm en je vinger en zoomt in op het ondergelegen stukje scherm. Wanneer je bijvoorbeeld een digitaal keypad op je display hebt, zou je je vinger boven een van de cijfers kunnen houden, waarna dat cijfer vergroot wordt, zodat je hem gemakkelijker kunt selecteren door hem aan te raken. Daarnaast liet Siemens zien dat er binnenkort mobiele telefoons geproduceerd kunnen worden met een veel groter scherm, dankzij het 'paperlike display'. Dit flexibele display, dat nog geen halve millimeter dik is, kan zelfs opgerold worden.


Siemens 3D Touchscreen

Siemens E-pyrus

*Xelibri

Met de enorme hype rondom fashion phones zijn steeds meer mensen op zoek naar telefoons die niet alleen kunnen bellen, maar die ook meer features hebben en er bovendien goed uit zien. Siemens springt hierop in met zijn Xelibri-merk. De Xelibri-phones moeten met hun revolutionair ontworpen 'Retro-Futuristic' uiterlijk, polyfone beltonen, SMS, EMS en onconventionele besturing een succes worden in de markt voor fashion phones. Vooralsnog zijn er vier modellen, die de originele naam Xelibri 1,2,3 en 4 dragen. De Xelibri 1 is een telefoon van 65 gram, is 10,1 bij 4,6 bij 1,85cm in afmetingen en zal voor €199 over de toonbank gaan. De Xelibri 2 weegt 73 gram, is 9,9 bij 5,6 bij 2,0cm en gaat €229 euro kosten.

Xelibri 1
Xelibri 2

De Xelibri 3 weegt slechts 55 gram, is 7,4 bij 4,3 bij 1,98cm groot en wordt bestuurd met spraakherkenning. Er wordt bovendien een koord bijgeleverd, zodat je het mini-telefoontje om je nek kunt hangen. De Xelibri 3 kost €399, maar dan heb je ook wat. De Xelibri 4 is met €275 weer iets goedkoper. Het telefoontje weegt 71 gram en is 9,9 bij 5,3 bij 1,9cm groot. Alle vier de Xelibri's zullen vanaf April 2003 te koop zijn, voorlopig alleen in Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Groot Britannië, China en Singapore.

Xelibri 3
Xelibri 4

*Nokia

Ook Nokia pakte natuurlijk uit met een enorme stand in hal 26, de hal waar alles rondom mobiele telefonie te vinden was. Het eerste waar je tegen aan liep waren de N-Gage-demo's. De Nokia N-Gage is een kruising tussen een mobiele telefoon en een Nintendo Game Boy. De kwaliteit van de te spelen games was echter verassend goed, en samen met Nokia's belofte dat er bij de introductie een grote hoeveelheid aan spellen beschikbaar zal zijn voor de N-Gage, maakt deze gadget een goede kans om een deel van de markt te veroveren. Naast het spelen van single player spellen biedt de N-Gage de mogelijkheid om via bluetooth multiplayer games te spelen. De telefoon heeft 3,4MB flash-geheugen aan boord; spellen worden op MMC-kaarten geleverd. Verder levert de N-Gage een digitale music player en recorder, een stereo FM-radio, MMS, volwaardige emailondersteuning (IMAP4, POP3, SMTP, MIME2), een XHTML-browser, WAP over GPRS en een USB1.1 slave, om contact te maken met je pc.


Nokia N-Gage

Een telefoontje dat qua uiterlijk vergelijkbaar is met de N-Gage, is de Nokia 3300. De 3300 is met name gericht op het opnemen, opslaan en afspelen van muziek. Natuurlijk kun je er ook mee bellen, is er Java-ondersteuning en biedt de telefoon verwisselbare frontjes. De opslag wordt verzorgd door een 64MB Multimedia-kaart, welke meegeleverd wordt.


Nokia 3300

Een telefoontje met een vooruitstrevend uiterlijk is de Nokia 6220, met geïntegreerde camera. Daarnaast wordt zo'n beetje alles van email- en Java-ondersteuning tot verwisselbare frontjes geboden. In tegenstelling tot de N-Gage en de 3300 biedt de 6220 geen 'speciale' functies, hoewel alle mogelijke features verder wel aan boord zijn.


Nokia 6220

De Nokia 5100 is een stevig telefoontje met ingebouwde zaklamp en is primair bedoeld voor gebruik tijdens extreme sporten. Daarnaast is hij spatwaterdicht en biedt natuurlijk alle bekende features.


Nokia 5100

*SonyEricsson

SonyEricsson mikt met de T610 vooral op het middensegment van de GSM-markt. De telefoon heeft een 65.536-kleurenscherm, maar biedt niets dat echt revolutionair is. Natuurlijk zijn alle features waar we inmiddels aan gewend zijn aan boord: bluetooth, emailondersteuning, infrarood, Java-ondersteuning, MMS, polyfone beltonen, WAP 2.0 en 128x160 kleurenscherm. Daarnaast is er ook in dit model een ingebouwde camera aanwezig.


SonyEricsson T610

De T310 is SonyEricsson's nieuwe low-end model. De GSM biedt een 256-kleurenscherm, polyfone beltonen, MMS, EMS en alle andere welbekende features. Deze telefoon biedt geen ruimte voor een ingebouwde camera, aangezien hij maar 2,1cm dik is. Wel is het mogelijk om de CommuniCam MCA-25-camera aan te sluiten als je toch persé foto's wilt kunnen maken.


SonyEricsson T310

SonyEricsson's UMTS-toestel is de Z1010, welke een 65.536-kleurenscherm heeft. Wanneer het toestel ingeklapt is, vind je aan de voorkant nog een klein kleurenschermpje. De Z1010 kan met behulp van de RealOne-player Realvideo-films opnemen of live streamen van internet. De video's kunnen natuurlijk ook met MMS verstuurd worden.


SonyEricsson Z1010

Conclusie CeBIT 2003

Na twee dagen te hebben rondgestruind op de grootste IT-beurs van de wereld kijk je toch nog steeds op bij het zien van de snelheidsmonsters, de waterkoelingsetups, de rackservers, de telefoons en de gadgets. Elke stand heeft iets anders, tientallen stands per hal, 27 hallen; het is totaal onmogelijk om alles te zien. Toch vind je in dit tweedelig verslag de kern terug van CeBIT 2003.

Nog even kort: wat was er te zien? Het viel met name op dat praktisch elk groot bedrijf (bijv. MSI, Gigabyte, Asus, Fujitsu-Siemens, etc.) zich momenteel bezighoudt met thin client computing, wireless networking, PDA's, notebooks gebaseerd op de Centrino-technologie van Intel, tablet pc's en servers. Wat we helaas niet gezien hebben, althans, niet zoveel als we gehoopt hadden, is een veelheid aan revolutionaire technologieën en gadgets. Als je dit verslag doorgelezen heb zul je het met me eens zijn dat er veel mooie technologieën, apparaten, componenten en gadgets te vinden waren, maar het is helaas ook overduidelijk dat de meeste bedrijven zich genoodzaakt zien om te bezuinigen. De economische terugval veroorzaakt een grote bezuining in het onderzoek naar en het ontwikkelen van nieuwe technologieën. Veel bedrijven proberen momenteel klanten te houden en te winnen door huidige producten te verbeteren en productieprocessen te stroomlijnen, zodat de prijzen omlaag kunnen.

Natuurlijk heeft dit voor ons als consument ook voordelen, aangezien het enorme tempo waarmee bedrijven uitkwamen met nieuwe speeltjes absoluut niet bij te houden is. Helaas wordt de markt er ook minder spannend mee, en ik hoop dan ook van harte dat de economie weer snel wat aan zal trekken. Wellicht dat we dan volgend jaar weer verslag kunnen doen van de enorme hoeveelheid aan nieuws die we verwacht hadden!

Reacties (20)

20
20
10
1
0
8
Wijzig sortering
Asus had ook een 'snelste pc van de wereld' op hun stand. Die van hun haalde volgens eigen zeggen maar liefst 4120 MHz, zie dit plaatje. Dat is een volle 0.8% sneller dan die kast bij Abit, een wereld van verschil :+. Er was een temperatuurdisplay in het onderste deel van de alu kast, waarin ze aangaven dat de P4 core tot -37.5* C gekoeld werd om die hoge CPU speed te bereiken.
Even over die Kodak printer;
Je selecteert de foto of foto's die je wilt printen en drukt op print
Klinkt geweldig, maar hoe krijg je een 4:3 digicam foto op een 3:2 A4-tje? Wordt dat gecropped, in elkaar gedrukt of gewoon kleiner afgedrukt om de aspect ratio te behouden?

Dit vind ik eigenlijk het grootste nadeel aan de combo digicam/fotoprinter... Heb het beide, en al dat gecrop in Photoshop is erg vervelend. Al kun je met wat schuiven soms wel de compositie wat verbeteren :)
Ik maak gewoon altijd foto's met een 3:2 formaat met me digicam, bij sommige digicam's is dat in iedergeval een goede optie :)
Gewone foto's hebben toch sowieso standaard de verhouding 3:2?
Ja, maar digicam foto's niet (1600x1200 is 4:3, bijv). En daar gaat het hier om...
Er gaat geen a4 papier in volgens mij, maar speciaal foto papier (met waarschijnlijk) de juiste afmetingen.
Klopt, er gaat idd fotoformaat papier in deze printer.
De link in de eerste regel linkt naar de T.net FP en niet naar: http://www.tweakers.net/reviews/366 :)
Leuk verslag, maar toch mis ik -misschien wel enkele kritieke- punten. Bijvoorbeeld de stand van microsoft, het riante aanbod van casemod en moll apparatuur en een mini-vapochill oplossing voor de thuisgebruiker....

En natuurlijk de beebs
Ik vind dat er in deel 2 toch wel een leuk gedeelte is gemaakt over de gsm's. Natuurlijk kan je in dit artikel het daar niet zo uitgebreid over hebben, maar dit is meer dan voldoende om een indruk te geven.
Anoniem: 70618
26 maart 2003 13:30
jah ik mis eigenlijk het verslag van de vele standjes waar je ff heerlijk kon battlefielden! dat was voor mij erg interresant! :+ Nee, maar wat ik nog wel even melden is dat er een bedrijfje was dat met een heel goed gametoetsenbord op de beurs stond> ik ga voor de rest geen reclame maken maar ik heb even op een speciaal medal of honor toetsenbord gespeeld en die speelde erg fijn! Ze leverde zelf speciale toetsenborden voor Adobe Photoshop wat ik erg gaaf vind> dit wilde ik ff kwijt voor de rest was de beurs wel een beetje saai :Z
Ik vond die grote e-servers van IBM wel heel erg kicken.
Voor de telefoon-geinteresseerden, op GoT is er ook een verslag te vinden van CeBIT, maar dan speciaal over mobieltjes.

Hier staat het verslag.

edit: Ah,ok, ik was nog niet helemaal wakker blijkbaar. :)
En welke link staat bovenaan pagina 6?
We hebben in iig 1337 veel lol gehad, zie Deel 1. :)
Geen revolutionaire dingen gezien? Wat dacht je van een plasma screen van 2x3m waarop je vrolijk kunt grafitti-en? Errug revolutionair. Of de plasma-tv flipperkast :)

Maareh, idd echt revolutionair was eigenlijk alleen het 3D beeldscherm in de Futurehal.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee