Afgezien van onderstaande bedrijven waren er natuurlijk nog veel meer bedrijven die schermen en gadgets lieten zien. Zo was er onder andere Panasonic, dat een werkende Blu-Ray-opstelling had staan, en Sharp, waar we een haarscherp 1,5" LCD-schermpje vonden. Hieronder bespreken we een aantal specifieke producten en bedrijven.
Sharp 1,5 inch LCD voor mobiele toepassingen
Panasonic Blu-Ray disk van 50GB
Samsung Electronics
Wanneer ik de stand van Samsung indrukwekkend zou noemen is dat een understatement; Samsung pakte uit met tientallen, zo niet honderden LCD- en plasmaschermen en besloeg een respectabel deel van zowel hal 21, alwaar Samsung Electronics zijn producten uitstalde, als hal 26, waar de mobiele telefonieproducten te vinden waren. Verspreid over de stand van Samsung hingen er enorme schermen, waarbij vermeld werd dat het ging om de grootste LCD TV displays ter wereld. De schermen meten 54" en zijn voor een beeldbuis van zo'n afmeting zeer scherp en helder van kleur. Verder had Samsung op zijn stand enkele tientallen SyncMaster 192N's staan. Deze 19" LCD-schermen zijn de gereviseerde versie van de SyncMaster 191T, een van meest populaire 19"-schermen van dit moment. Op het eerste gezicht lijkt er niet veel veranderd te zijn aan het scherm. Wat in ieder geval wel veranderd is, is de voet, welke veranderd is naar een simpele halfronde plaat met een relatief dunne ronde staaf waarop de monitor rust. Persoonlijk vond ik het er wat minder stevig en estethisch uitzien dan de voet van de 191T, maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Het scherm heeft volgens Samsung een brightness van 250cd/m2, een contrastratio van 600:1, een kijkhoek van 170 graden, een responstijd van 25ms, een resolutie van 1280x1024, een analoge interface (geen DVI, die komt in de 192T wel) en een ingebouwde voedingsadapter. Waarschijnlijk zien we deze monitor binnen enkele maanden terug in de winkels.
Samsung stand CeBIT 2003
Grootste LCD TV van de wereld - Samsung 54 inch
Philips
Philips pakte, net als Samsung, natuurlijk uit met een veelheid aan LCD- en plasmaschermen. Daarnaast was er ook bij Philips een Blu-Ray-speler te bewonderen. Blu-Ray disks zullen een capaciteit van zo'n 27GB per laag hebben en zijn onder andere bedoeld voor de opslag van high-definition video. Deze hogere capaciteit is mogelijk dankzij blauwe laserstralen met een lagere golflengte dan traditionele rode lasers en een speciale lens, die nauwkeuriger richten van de straal mogelijk maakt. De afstand tussen datasporen wordt op deze manier gehalveerd, vergeleken met DVD's. Daarnaast wordt de disk veel sneller beschreven dan een DVD; dankzij een snellere rotatiesnelheid en kortere databit-lengte kunnen snelheden tot 36 megabit per seconde behaald worden. Hiermee moet het mogelijk zijn om high-definition video realtime op te nemen van TV of camera, zonder kwaliteit te verliezen. Dankzij phase-change-technologie, die vergelijkbaar is met de technologie die het schrijven en herschrijven van DVD+RW's mogelijk maakt, zullen Blu-Ray disks random access voor lezen én schrijven bieden.
Philips Blu-Ray-opstelling
Er zullen drie 'smaken' Blu-Ray uitkomen, de eerste, waarvan de specificaties al vastgesteld zijn, is Blu-Ray Rewritable (BD-RE). Daarnaast zullen er read-only (BD-ROM) en recordable (BD-R) disks geproduceerd worden. De specificaties van deze twee laatste formaten zullen nog voor het derde kwartaal van dit jaar vastgelegd worden. Voorlopig zullen we nog geen Blu-Ray-producten in de winkel zien liggen, aangezien DVD nog volop in de groei is. Er wordt algemeen aangenomen dat Blu-Ray de laatste generatie is in de optische opslagtechnologie; de fysieke grenzen van optische opslag lijken bereikt te zijn.
Philips liet ook prototypes zien van zijn Portable Blu-Ray-technologie, waarmee het mogelijk is om 1GB aan data op te slaan op een schijfje van drie centimeter in doorsnee. Ook hiervan zullen recordable en rewritable disks uitkomen, en volgens Philips moeten de schijfjes tegen relatief lage prijzen te verkopen zijn. De technologie is met name gericht op de mobiele markt, waar PDA's, mobiele telefoons, notebooks, digitale camera's en camcorders om steeds meer opslagruimte schreeuwen.
Philips Blu-Ray disks
Een andere technologie waar Philips aan werkt, in samenwerking met Lumileds Lighting, is het produceren van Backlight LED flat panels. Door op LED gebaseerde backlight-technologie te gebruiken, in plaats van traditionele CCFL's, kunnen kleuren helderder worden weergegeven. Ook wordt de levensduur van LCD-schermen verdubbeldt en wordt er niet langer gebruik gemaakt van kwik, wat het productieproces een stuk milieuvriendelijker maakt. Dankzij deze technologie zou het scherm 'getuned' kunnen worden om de kleurtemperatuur aan te passen aan de applicatie. Ook zou het mogelijk zijn om het scherm te laten detecteren wanneer er een film gespeeld wordt, om de kleurtemperatuur daar vervolgens op aan te passen. Philips had schermen op zijn stand staan waarbij de kleurtemperatuur aan te passen was met behulp van software op een aangesloten laptop. Het verschil met het daarnaast geplaatste 'normale' scherm was overduidelijk; kleuren zijn 'echter' en het scherm komt veel helderder over.
JAMiD
Echte gadgets waren dit jaar een stuk moeilijker te vinden op CeBIT, maar JAMiD, een amerikaans bedrijfje met een mini-stand, heeft zich niet laten ontmoedigen door de ingezakte markt. JAMiD heeft een cartridge ontworpen die, wanneer je hem in je Nintendo Game Boy Advance of Game Boy Advance SP steekt, het spelen van Java games mogelijk maakt. In de cartridge bevindt zich een 32-bit Java processor, 4MB PSRAM, 4MB Flash, een MP3-speler, een stereo input en output, een MMC-slot en een USB-poort. Met behulp van de bijgeleverde 8MB MMC-kaart of de USB-kabel kun je Java-spellen van je pc trekken, waarna je ze kunt spelen op je Game Boy. Tijdens het gamen kun je bovendien luisteren naar je favoriete MP3's. Niet revolutionair, wel leuk.
JAMiD Java gaming cartridge