Nu we de moederborden en processors achter ons hebben gelaten, kunnen we ons gaan concentreren op het vakgebied dat te maken heeft met de nieuwste technieken op het gebied van servers. Aan het begin van de beurs zijn we binnengestapt bij Sun. We vroegen hen wat zij voor de komende tijd te bieden hadden en welke voordelen dat had ten opzichte van de producten van de concurrenten. Vol trots vertelde een Sun-medewerker ons dat N1 het helemaal gaat maken. Dit is een nieuwe server die alle management-taken op zich neemt die een rack met zich meebrengt. Zo zal het bij een bladeserver alleen nog nodig zijn om zo nu en dan een blade die defect is uit het rack te schuiven en er eventueel een vervangende blade in te plaatsen. N1 distribueert alle taken en weet wanneer een systeem defect is en kan dan zelf beslissen welke blade de taken van de uitvaller moet gaan overnemen. In combinatie met het eigen Solaris systeem en de UltraSPARC III processor levert dit een compleet plakket op dat optimaal op elkaar is afgestemd en daardoor de betrouwbaarheid enorm ten goede komt. Wij zagen een werkende server met ongeveer 20 blades en er werd door N1 uitstekend gereageerd wanneer men een blade verwijderde uit het rack. N1 moet in de loop der tijd in alle Sun producten ondersteuning vinden en gaat ongeveer 5000 dollar per rack kosten.
Bij Fujitsu Siemens wimpelde men ons in eerste instantie af, omdat zij niet geloven in het compleet ontwikkelen van hardware en software zoals Sun dat doet en omdat wij onze bewondering daarvoor uitspraken. Bij Fujitsu Siemens gebruikt men onderdelen van verschillende fabrikanten, maar men is wel weer begonnen met ontwikkelen van eigen moederborden. Na een redelijk lang gesprek over de afdalende economie en de veranderende behoeften van klanten gingen we over op de producten van Fujitsu Siemens en werden we over de stand meegenomen. Uiteindelijk bleek dat de grootste nieuwe ontwikkeling werd gevormd door een breder rack met een andere deur om de airflow te verbeteren.
Eerder in dit verslag werd al notie gemaakt van de vermeende aanwezigheid van CAS 1,5 geheugen op de CeBIT 2003 beurs. GEIL had ook zijn best gedaan en presenteerde trots zijn DDR466 memory, oftewel PC3700. Met een werkelijk prachtige gouden heatspreader op de module is het zeker geen schande om een reepje van dit spul in je case te hebben. Men was zo vriendelijk om een verpakking uit de vitrine te halen en te laten poseren voor onze camera. Helaas was het niet mogelijk om een testsysteem met dit geheugen aan de tand te voelen.