Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip

Redacteur

Asus Transformer Book Flip Review

Meer flop dan flip

Conclusie

Convertibles zijn er in soorten en maten, en Asus weet daar alles van. Na de Transformer Book- en Pad-serie heeft Asus nu de Transformer Flip-serie uitgebracht en dat vinden we eigenlijk de minst geslaagde Transformer. Het lijkt wel alsof het bij Asus de bedoeling is geweest om voor zo weinig mogelijk geld een goedkope convertible te maken. Gewoon een draaibaar scherm monteren en klaar is Kees.

Daar is het resultaat ook naar; wat ons betreft had Asus meer aandacht mogen besteden aan het ontwerp van de Transformer Flip. Het gewicht maakt hem bijvoorbeeld niet geschikt als tablet, en de drie dunne rubbertjes kunnen toetsenbord en touchpad nauwelijks beschermen als de laptop in 'viewer'-modus staat. Het grootste mankement is echter het scherm, dat slechte kijkhoeken en een lage helderheid heeft, wat de Transformer Flip diskwalificeert als convertible laptop, waarbij het juist de bedoeling is om het scherm vaak te draaien en in veel posities te gebruiken.

Over de stevigheid van de behuizing zijn we wel positief. De metalen behuizing geeft het gevoel tegen een stootje te kunnen en ook de touchpad voelt stevig aan. Met de snelheid van de TP300 zit het ook wel snor; de Haswell refresh-processor geeft de laptop voldoende snelheid om wat zwaardere software te draaien. Helaas voelt de laptop niet snel aan, door het ontbreken van een ssd of een flashcache. Het sterkste punt van de TP300 vinden we de accuduur van ongeveer zes en een half uur.

De schermconstructie drijft vermoedelijk de prijs op en die valt met zevenhonderd euro dan ook relatief hoog uit. De accuduur, de i5-processor en de stevige behuizing zijn positieve punten, maar zijn pas interessant als je geen probleem hebt met de lage schermkwaliteit. Wellicht dat de TP300LD, dezelfde laptop, maar dan met full-hd-scherm, daar minder last van heeft, waardoor de laptop gebruikt kan worden zoals hij bedoeld is.

Pluspunten

  • Lange accuduur
  • Stevige behuizing

Minpunten

  • Slecht scherm
  • Niet-doordachte convertible
  • Geen ssd of sshd

Eindoordeel

Tweakers zegt: 5

Getest

Asus Transformer Book Flip TP300LA-DW007H

Prijs bij publicatie: € 700,-

Bekijk product

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (55)

Wijzig sortering
Raar dat Asus het model met TN scherm levert, terwijl een pre-productie model een maand geleden al een review heeft gehad met het HD scherm, met een totaal andere uitkomst (http://www.ultrabookrevie...r-book-flip-tp300-review/).
Nu laat die review niet overtuigend zien wat de accu doet, daarom had ik graag een review gezien van het HD model (Er is trouwens ook een LA model met HD IPS scherm, LD slaat op de videokaart).

Voor mij blijft het lastig om een 13" laptop te vinden met een HD scherm, nette cpu en voldoende geheugen (schijf mag langzaam, maar moet wel te vervangen zijn) en niet al te zwaar.

Het lijkt maar niet mogelijk een echte Apple macbook pro killer te bouwen door de concurrentie, ik zie hem in ieder geval niet onder de 1000,-. Zegt toch wel iets van wat Apple doet, terwijl ik bepaald niet gecharmeerd ben van de missende upgrade mogelijkheden van Apple (geen memory upgrade, ssd bijna onmogelijk) en ik vind Apple ook zwaar overpriced.

Surface vind ik ook te weinig keyboard, leg die maar eens op je schoot, vond ik een terechte kritiek (verder is het wel een knappe tablet, ook al is die ook erg stevig geprijsd).

[Reactie gewijzigd door roelofz op 11 augustus 2014 15:10]

Met een HD scherm is in ieder geval de configuratie in balans, al is een dergelijk exemplaar al vlot boven de 900 Euro. Net wat Nederlandse sites gescand, maar nergens vind ik die versie met het een HD scherm, LA of LD. Op zich vind ik het wel goed dat Asus de schermen biedt, ook met standaard integrated graphics zodat de systemen relatief betaalbaar blijven. Overal wordt die goedkoopste 1366x768 LA variant aangeboden voor rond de 700 Euro. Moet ik hieruit concluderen dat de HD systemen nog niet op de Europese markt zijn? Tweakers zal zeer waarschijnlijk ook slechts het aanbod uit de markt volgen. Wel vrees ik dat ondanks de opmerkingen over de HD variant deze review de TP300 negatieve beeldvorming kan opleveren. maar nogmaals: het lijkt de enige TP300 die hier beschikbaar is.

Iets wat trouwens ook in de review mist is wat het koelgedrag (geluid!) is van het systeem. Of moeten we aannemen met de huidige meer beknopte reviews op Tweakers dat als het geluid van de koeling niet vermeldenswaard was het wel oké zal zijn?
Een aha erlebnis met het verhaal van de HP 11 x360. Convertible met grote ambitie, de prijs moet laag, dus we slachten het scherm. HP kunnen we dan nog meegeven dat ze het kunstje flikt voor iets meer dan 400 Euro. Met mindere hardware weliswaar, (Intel Pentium N3520, 4 GB, 11,6 paneel en ongedefinieerd Wifi IC), maar toch. Voor een prijssegment van 400 Euro is een dergelijke resolutie trouwens nog wel verdedigbaar.

Ik sluit me eigenlijk volledig aan bij Titan Fox, Wil je een dergelijk apparaat scherp positioneren, wees kritisch welke performance een gebruiker van een dergelijk apparaat echt nodig heeft. Een i5 is overkill en brengt de configuratie in onbalans. Ze voegt te weinig toe aan de beleving van het apparaat.

Nu kan er worden gespeculeerd waarom nog steeds 1366x768 panelen worden gebruikt. Blijkbaar zijn de voorraden nog steeds te groot en moeten weggewerkt worden. Al is het inzicht al even ingedaald dat 1366x768 voor de gebruiker van een laptop-achtige toch wel erg klein is. Die voorraden moeten dus reusachtig zijn. Op zich hoeven we aan dergelijke speculaties geen boodschap te hebben. Laten we met ons koopgedrag fabrikanten duidelijk maken waar volgens ons de accenten moeten liggen. Voor een systeem van 700 Euro is 1366x768 not done. Wetenschap die zeker al bij fabrikanten bekend zal zijn, maar hen om een of andere reden onwelgevallig is.

[Reactie gewijzigd door teacup op 11 augustus 2014 20:46]

+2Anoniem: 595274
11 augustus 2014 22:40
Zelf heb ik vorige week de TP500LN geleverd gekregen. Dat is de TP300LD maar dan in 15" variant en met een i7. Alle genoemde mankementen die de TP300LA zou hebben kan ik mijn TP500LN model niet ontdekken. Ik vind daarom ook dat Tweakers ook nog een review zou moeten maken met een TP500LN. Deze heeft namelijk wel een full-hd scherm met goede kijkhoeken. Ook zit er in deze pc een harde schijf met een SSD Cache geheugen. Waardoor de laptop veel beter door de test heen zou moeten komen dan de dat de TP300 dat doet. Het staat hier nu zo alsof de hele TP serie van asus flop is, maar dat ben ik niet met Tweakers eens.
Als ze de Core-i5 hadden omgeruild voor een AMD A4-5000 plus SSD hadden ze beslist geld genoeg gehad om een full-HD IPS scherm te gebruiken en de prijs onder de € 700 te houden. Het apparaat was dan alsnog ruimschoots vlot genoeg voor allerdaagse taken.
De AMD is minstens 50% trager in benchmarks. Ik zie geen reden om AMD te nemen.
Voor normaal gebruik (internetten, social media, muziek en film) biedt de extra rekenkracht van Intel weinig meerwaarde. Je moet wel bedenken waar zo'n apparaat voor wordt gebruikt. Door met het bespaarde geld voor een SSD te kiezen worden de algemene systeemprestaties verberterd. Ik zal altijd voor een AMD + SSD kiezen i.p.v. een Intel + HDD. Het prijskaartje is in veel gevallen vergelijkbaar.

Benchmarks zijn allemaal leuk en aardig, maar die zijn natuurljik wel statisch. Ik weet zeker dat het gros van de particulieren helemaal geen Intel-machine nodig heeft. De groep fanatieke gamers en videobewerkers nemen maar een fractie van alle computergebruikers in beslag.

Ik ken genoeg mensen die een peperdure Core i7 o.i.d. hebben gekocht, vervolgens besparen op de HDD en alsnog klagen dat het systeem traag is terwijl ze zitten te Facebooken. Er zijn nu eenmaal meer mensen die bekend zijn met Intel en het daarom kopen, omdat ze nu eenmaal niet beter weten. Computerzaken spelen hier handig op in en hebben in de regel geen tot weinig AMD configuraties in hun assortiment. Ik vind dat storend.
In dit soort apparaten is stroomverbruik ook heel belangrijk waardoor ik denk dat er minder snel voor AMD wordt gekozen. Die hebben dat stukje nog niet zo goed op orde als intel.

Ben het wel met je eens dat je beter kan inleveren op de CPU om een SSD en een goed scherm te hebben dan per se een supersnelle CPU te hebben. Vraag is alleen of inleveren op de CPU genoeg budget vrijmaakt.
Daar heb je wel gelijk in. Vraag is alleen hoeveel het stroomverbruik uit zal maken. Als je de tradtionele HDD vervangt voor een SSD (bij de AMD configuratie) bespaar je energie. Bovendien neemt een SSD ook een hoop "load" weg bij de processor omdat het lees- en schrijfproces veel efficiënter verlopen. Ook hoeft de controller minder hard te werken.

Dat de processor dan iets minder zuinig is hoeft dus niet perse een probleem te zijn. Ik zou het wel eens interessant vinden als Tweakers dit ging onderzoeken; een AMD en Intel-configuratie voor ongeveer hetzelfde geld, de AMD met SSD en de Intel met een (typische) HDD. Met "typisch" bedoel ik het soort schijf waar ze je in de regel mee afschepen als je een "goedkope", op het oog high-end lijkende Intel-configuratie koopt. Meestal zijn dat van die gammele 5400 RPM schijfjes van Seagate of zo.

Ben namelijk benieuwd hoe de diverse scores eruit zouden zien en hoe zich dat omrekent naar bang-for-buck. Ik denk dat er niet heel veel verschil in zit en dat het bij mensen vooral tussen de oren zit.
Zou kunnen, maar ik denk dat het verschil in stroomverbruik tussen een SSD en een HDD (zeker een laptop hdd) veel kleiner is dan dat tussen een Intel en een AMD CPU.

Als er bespaard moet worden zou ik eerder voor een langzamer intel CPU kiezen.

Niettemin, interessante testcase....kom maar op tweakers!

[Reactie gewijzigd door Vizzie op 12 augustus 2014 13:29]

Ik zou het wel eens interessant vinden als Tweakers dit ging onderzoeken; een AMD en Intel-configuratie voor ongeveer hetzelfde geld, de AMD met SSD en de Intel met een (typische) HDD.
Leuk idee! Misschien om het nog generieker aan te pakken met een soort componenten versus verbruik (verbruik in rust en onder belasting) database waarmee configuraties zijn samen te stellen. Dit idee heeft natuurlijk een hoop haken en ogen. Hoe weeg je gebruik van een harddisk ten opzichte van dat van een CPU. Beiden zijn niet dezelfde tijd met een gelijke intensiteit in de weer. Ook het opzetten en onderhouden van de voortdurend veranderende informatie is heel veel werk. Misschien kan de verbruiksinformatie een plekje krijgen in de pricewatch. Naast de totaal prijs ook een totaal energiebudget...

Ik draaf weer door. Er moet haast wel een groepje mensen te vinden zijn die zich hierover het hoofd breken en misschien de gedacht ook hebben gehad (en met goeie argumenten gediskwalificeerd ;) )....GoT? Zo komt mij Het grote zuinige server topic voor de geest. Een topic dat zich natuurlijk op totale systemen richt. Toch eens een vraagje stellen.
blijf het grappig vinden als ik deze review zo lees , dat er in het 13" segment nog steeds geen echte opvolger is voor de beruchte asus ul30vt (na 4 jaar nog steeds prima te gebruiken, nu nog minder lui zijn en er eens een ssd inbouwen)

Kijk al langere tijd naar een ooit mogelijke opvolgers voor deze laptop , maar die zijn of gelijk duur (1000+) of vallen tegen door TN , lage resolutie, slechte accutijd en geen ssd.tegen :/
Heerlijke laptop, maar ook niet zonder zijn problemen. Verticale kijkhoeken zijn een drama en de bouwkwaliteit laat te wensen over. De kapjes tussen het scharnier en de accu gaan vaak los en het linkerscharnier drukt nu de case uit elkaar :?

Dus na 4 jaar ook langzaam aan op zoek naar een vervanger met:
- beter scherm (kijkhoeken en resolutie)
- lichter (1,8 kg voelt steeds minder 'portable' aan met die nieuwe apparaten)

Helaas kom je dan uit op ultrabooks van 1000 euro of meer. Vergeleken met de 499 euro die ik voor de ul30vt heb betaald is dat me een stap te ver. Betaalbare alternatieven zijn eigenlijk alleen de tablets met (fullsize) keyboard. Dit soort convertibles zijn het steeds nét niet en vaak veel te duur in verhouding met wat je krijgt.
dus je kijkt uit naar een opvolger die alles heeft wat je nu ook hebt maar dan voor dezelfde prijs:

die specs die je nu hebt: een lage resolutie, slechte accuduur, TN scherm, geen SSD, onder de 1000 euro

Moet toch niet moeilijk zijn?
Voor zo'n prijs is een TN scherm (in een convertible die je mogelijk als tablet gebruikt) echt belachelijk.

Zelfs de Asus T100 van 349 euro heeft al een IPS scherm :/

Trouwens, als jullie de historie van Asus op het gebied van convertibles aanhalen, zou ik ook de Taichi noemen, die had met zijn 2 schermen een hele unieke kijk op het concept die door nog geen andere fabrikant is nagebootst (waarschijnlijk door de hoge kosten ;) )

Ik zoek zelf nog steeds naar de ideale convertible. Ik hou van tablets maar een goed toetsenbord heb ik gewoon nodig. De modellen die het toetsenbord naar onderen klappen (zoals deze) houden niet lekker vast. De tablets met toetsenborddock (o.a. de transformers) zijn te topzwaar.

Ik dacht even dat ik de ideale convertible had gevonden met de Sony Vaio Multi-Flip 11, maar toen ik deze net had werd hij uit de handel genomen vanwege brandgevaar, en omdat Sony net gestopt was met de Vaio serie kon ik ook geen nieuwe krijgen :'( Dus we kijken verder. Deze Asus wordt het in elk geval niet.
Ik denk dat de Surface Pro 3 de beste keus is op dit moment. Wel vrij prijzig. Maar wel krachtig en (met de dock) alle gewenste aanlsuitingen inclusief mini-displayport.

@ Cr0N hieronder:
Wat maakt dat nou uit hoe lang hij nog blijft bestaan? Als je er eentje hebt dan heb je hem. En je hebt 2 jaar garantie. En bij mij houden laptops en dit soort apparaten het toch altijd wel 5-6 jaar vol en dan is er natuurlijk al lang weer wat mooi nieuws. Bij mijn laptop gebruik ik ook nog altijd een extern toetsenbord en muis, is maar 1 usb aansluiting. Bluetooth kan ook, is helemaal mooi. Dus gezien je bericht zou een Surface 3 Pro nog steeds perfect zijn.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 426269 op 11 augustus 2014 12:26]

Daar heb ik ook naar gekeken inderdaad! Ik vind het een mooi apparaat maar het toetsenbord valt me een beetje tegen.. Ik vind dat juist heel belangrijk. De surface is echt een tablet met een toetsenbordfunctie als extra, ik zoek een laptop met een tablet functie als extra.

Niettemin is het inderdaad de beste keuze op dit moment wat mij betreft. Maar ik kijk nog even de kat uit de boom.
Een gewoon hard toestenbord voor de Surface Pro 3 met toetsen die fatsoenlijke travel hebben zou imo een grote aanwinst zijn voor de Surface pro 3. Hopelijk valt dat kwartje bij MS of een andere fabrikant.
De Surface Pro 3 heeft een toetsenbord waar menig review van zegt dat ie niet onder doet voor een hardware toetsenbord. Zoals nu.nl quote: ook goed voor hele lappen tekst. Het kwartje is dus blijkbaar al gevallen.
Als ik het zo lees heeft gekkeprutser er op getypt gezien hij het tegen vind vallen, dan kan een reviewer wel zeggen dat het goed is, maar dat is niks meer dan een mening :)
Zoals die van GekkePrutser ook niks meer dan een mening is :)

Dan hecht ik meer waarde aan de 'mening' van de meerdere reviewers die feitelijk elkaars ervaring bevestigen.

[Reactie gewijzigd door Tweaker1234 op 11 augustus 2014 12:44]

Uiteraard maar daarom is het voor hem dus NIET relevant wat een reviewer vind of jij/ik...
Er lezen meer mee dan alleen GekkePrutser...
Uit de tweakers review:
Het toetsenbord voelt stevig aan, maar beweegt desondanks mee als je in die schuine stand stevig aan het tikken slaat. Daarnaast is het door de geringe dikte geen toetsenbord om lange stukken tekst op weg te typen; daarvoor hebben de toetsen te weinig travel.
Blijkbaar is er nog wel ruimte voor een stevig toetsenbord met echte travel voor het betere typwerk :)
Ook weer een mening. Zo te zien zijn ze het niet eens met elkaar eens :)
Ik merk zelf ook dat ik persoonlijk een laptop toetsenbord verkies boven een desktop toetsenbord, waar mijn vrouw weer een desktop toetsenbord verkiest boven een laptop toetsenbord.

[Reactie gewijzigd door Tweaker1234 op 11 augustus 2014 13:12]

Als dat toetsenbordje van 130 euro niet voldoet, gewoon een Logitech toetsenbord en draadloze muis erbij nemen met 1 USB unifier. Dan heb je desktop kwaliteit. Wel wat groter om mee te nemen... :)
Maar hoe lang blijft de Surface nog bestaan? Microsoft maakt miljarden verlies op de Surface door onverkoopbare voorraden, dus er is een aanzienlijke kans dat zij zo de stekker uit de Surface gaan trekken.

Zelf geloof ik niet in die hybride apparaten zoals deze Asus. Het is teveel een compromis tussen tablet en laptop.

Een echt goede tablet met een bluetooth toetsenbord voor het langere tikwerk lijkt mij nog steeds de beste keuze. Of voor een laptop gaan.
Dat verlies was met de voorraden van alleen de RT. En de ontwikkelingskosten voor de Surface Pro 3. En die gaat nu pas opbrengen. Logisch dat je eerst moet investeren voordat je kan oogsten, Die kans is dus nihil. Dan had Microsoft dat al met de v1 gedaan.
En mIcrosoft heeft vervolgens het tegenovergestelde gedaan en volle bak ontwikkeld met de Surface Pro 3 als resultaat. Een Surface die overal met 4 en meer sterren gereviewed is.

En juist convertibels zoals deze Asus geven niet of nauwelijks compromis vergeleken met een laptop. Want het is simpelweg een laptop met doordraaibaar scherm.

[Reactie gewijzigd door Tweaker1234 op 11 augustus 2014 12:18]

Al zou MS stoppen met de Surface(Pro) zouden ze daarmee het signaal afgeven dat Windows tablets ontwikkelen geen zin heeft. En dat is wel het laatste was MS wil, ze hebben op dit moment alle steun nodig die ze kunnen krijgen om een goede voet aan wal te krijgen op de tablet markt.

Ik denk dat MS aan de Surface meer waarde hecht aan het doel als uithangbord voor Windows tablets dan aan het doel winst maken, maar dat is slechts mijn gedachte.
Ik vond de Sony Multi-Flip 11 een prima compromis. Hij was niet te zwaar, het toetsenbord zat aan de binnenkant in tablet-stand, en de 'omgekeerd scherm' stand was heel erg handig om film te kijken in het vliegtuig (doordat het scherm dan aan de voorkant zat, zat je er veel dichter op). Hij had alleen wat lichter mogen zijn voor tablet gebruik (en hij woog evenveel als de 13"'er van ze dus het was zeker mogelijk geweest om de 11" nog lichter te maken).

Hij was niet duur ook, ik had hem voor 600 euro. Ik vind het nog steeds erg jammer dat ze er mee gestopt zijn :'(
Volgens mij was dit meer in de tijd met de Surface 1(RT) waar Microsoft te veel voorraad had aangelegd en ze vervolgens niet kwijt konden. Je zag ook allemaal Surface 1 RT tablets voor 190 euro de deur uitgaan toen de Surface 2 uit kwam 8)7.

Leveringen van Surface 2's duurde al een heel stuk langer waardoor je dus kunt merken dat Microsoft echt probeerd naar de behoefte te produceren. Volgens mij heeft de Surface 2 en Surface 2 Pro uiteindelijk best aardig verkocht.
Nu ben ik niet zo weg van Acer, maar vind de Acer Aspire R7 wel een super strak ding om te zien.
Zucht ik hoopte ook dat dit een mooi ding zou worden met goede specs. Maar helaas. Ik zoek al tijden zo'n convertible laptop. Enige die ik nu op het oog heb is de Lenovo yoga pro 2, maar die is meteen 1600e voor een 13 incht apparaatje.
Thinkpad Yoga: http://shop.lenovo.com/nl...hinkpad/yoga-series/yoga/
Is goedkoper, maar naar mijn mening zelfs nog beter dan de Yoga pro 2.
Mooi ding, maar als je de versie met pen, wat meer geheugen en een SSD wilt loopt de prijs snel op (nog wel minder dan 1600 euro). Voor dat geld zou ik meer richting surface pro 3 gaan shoppen, maar ieder z'n meug natuurlijk.
Kan inderdaad ook.
Ik zie een Surface Pro altijd als een tablet die je ook als laptop kan gebruiken en een Thinkpad Yoga als een laptop die je ook als tablet kan gebruiken.
Jammer, weer geen gigabit ethernet-aansluiting voor bedraad netwerk. Gemiste kans = gemiste koper.
Dat is in ultrabookachtige laptops zo'n beetje standaard. En ook niet heel erg vreemd gezien die poort vaak niet past omdat hij hoger is als het toestenbord deel dik is(of bijna even hoog is). het is ook tijd voor een mini-ethernetpoort, dan kunnen we die gewoon gebruiken. verloopkabeltjes is wel gepruts, maar beter iets als niets :)
Bij de Sony Vaio Z2 & Z3 is dat probleem mooi opgelost. :)

[Reactie gewijzigd door Lip op 11 augustus 2014 17:51]

+1Anoniem: 206255
11 augustus 2014 14:29
Toch opmerkelijk dat in het merendeel van de reacties de Surface Pro 3 genoemd wordt, terwijl in het artikel de vergelijking niet wordt gemaakt. Het lijkt me juist erg interessant om de SP3 tegen dit soort apparaten af te zetten, de conclusie van die review was immers dat de Pro 3 meer een (convertible) laptop was dan een tablet.
misscchien omdat de surface pro 1,5-3 keer zo duur is?
Goede review, het geeft een goed beeld van het apparaat. Erg jammer van het scherm inderdaad, waarschijnlijk kan daarom de batterij zo lang mee gaan. Het valt me tegenwoordig op dat bedrijven een snelle "cash-in" doen op nieuwe modellen hardware, inderdaad vaak niet goed doordacht, even snel gemaakt zodat ze iets hebben dat kan concurreren oid. Van Asus had ik dat niet verwacht met dit soort apparaten, ik zag ze daarin meer als innovatief.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True