Uiterlijk zijn de Tab S-tablets duidelijk gebaseerd op de Galaxy S5, want voor de behuizing is hetzelfde harde plastic met kleine putjes gebruikt. Dat materiaal voelt stevig aan en houdt fijn vast. De hoofdreden waarom de twee tablets fijn in de hand liggen, is echter het relatief lage gewicht en de geringe dikte. Het is Samsung gelukt om het gewicht ten opzichte van de TabPro-serie nog flink te verlagen. Het 8,4”-TabPro-model weegt bijvoorbeeld 331 gram, de Tab S-versie slechts 294 gram. De 10,5”-Tab S weegt 4 gram minder dan de 10,1”-TabPro, terwijl hij dus marginaal groter is. Een knappe prestatie.
Achter op de tablets zitten twee kleine rondjes, bedoeld om de optionele hoezen en covers mee te bevestigen. We hebben de hoezen niet meegeleverd gekregen bij onze testexemplaren, maar konden ze enkele weken geleden bij de introductie van de tablets wel even testen. Feitelijk is het een verbinding die vergelijkbaar is met een drukknoopje en als de hoes eenmaal vastzit, zal hij er niet zomaar vanaf komen. Het vastklikken vergt echter enige precisie en ook wat kracht, waardoor het bevestigen een stuk minder soepel gaat dan bij een magnetische verbinding.
Samsung gaat de Tab S-serie in twee kleurstellingen leveren: wit en titanium-brons. Wij kregen de laatste. De kleur is moeilijk te omschrijven, omdat de lichtinval veel invloed heeft op hoe het materiaal eruitziet, maar het heeft wat bruinigs en doet ook een beetje denken aan koper. In combinatie met de goudkleurige rand vinden we het niet heel mooi. De witte versie lijkt op eerste gezicht een stuk neutraler, maar ook deze heeft dat goudkleurige randje. Er is dus geen simpele zwarte of witte variant beschikbaar en daarmee neemt Samsung wel een gok, want we kunnen ons goed voorstellen dat er mensen zijn die geen van beide versies mooi vinden.
Beide Tab S-tablets beschikken over stereoluidsprekers, al zitten die bij de 8,4”-versie aan de boven- en onderkant als je de tablet rechtop gebruikt. Draai je hem echter op zijn kant, bijvoorbeeld als je video gaat bekijken, dan zitten ze dus wel in de goede positie. Je moet hem dan wel rechtsom draaien. Draai je linksom, dan komen de luidsprekers te laag te zitten, waardoor je ze met je handen afdekt. Dat was in het begin een beetje wennen, omdat we gewoon waren om linksom van staand naar liggend te draaien en veel mensen die we ernaar vroegen deden hetzelfde. De kwaliteit van de luidsprekers is zoals we vaker gehoord hebben; het volume is redelijk en zelfs op zijn hardst vervormt het geluid niet. Op veel lage tonen hoef je echter niet te rekenen.
Verder beschikken de tablets aan de buitenkant nog over een ir-blaster, waardoor ze ook als afstandsbediening te gebruiken zijn, en natuurlijk vinden we onder het scherm het gebruikelijke trio Samsung-knoppen, met in het midden een fysieke homeknop en aan weerszijden capacitieve knoppen. Bij een apparaat dat je vaak draait, zoals een tablet, geven we de voorkeur aan virtuele knoppen, maar Samsung vindt knoppenlay-out zo synoniem aan het Galaxy-merk dat het er niet snel vanaf zal stappen.