Door Femme Taken

Architect

Verslag van Maxtor Intelligent Drive Tour

Conclusie

Maxtor en Adaptec zijn er wat mij betreft uitstekend in geslaagd om met hun IDT-seminars een beeld te scheppen van de ontwikkelingen die zich de komende jaren zullen voltrekken in de markt voor enterprise storage. Niet alleen werd het nut en de noodzaak van nieuwe technologieën zoals Serial ATA, Serial Attached SCSI en iSCSI duidelijk gemaakt, ook werd aangegeven hoe de toepassing van deze technologiën gevolgen zullen hebben voor de organisatie en de topologie van storagesystemen als geheel. De kernpunten samengevat:

 • Maxtor en Adaptec-producten zijn superieur .
 • Sterke groei van Serial ATA als storageinterface voor nearline applicaties en toepassingen waarbij geen hoge I/O performance wordt gevraagd.
 • Serial Attached SCSI combineert voordelen van Fibre Channel en SCSI, maakt gedeeltelijke integratie tussen SCSI en ATA mogelijk.
 • Opkomst van iSCSI zal de implementatie- en onderhoudskosten van Storage Area Networks aanzienlijk verlagen. SANs zullen in het bereik komen van lagere marktsegmenten.
 • SCSI blijft de aangewezen interface voor enterprise storage. Fibre Channel blijft de aangewezen technologie voor high-end storage netwerken.

Naast het vergaren van informatie zijn de seminars van de fabrikanten altijd een uitstekende gelegenheid om Tweakers.net te pluggen en nieuwe contacten op te doen. Ook wat dat betreft was de Intelligent Drive Tour erg vruchtbaar. Tweakers.net heeft inmiddels een aantal Ultra320 SCSI en Ultra320 SCSI RAID controllers van Adaptec ontvangen. De SCSI controllers zullen binnenkort vergeleken worden met de nieuwste Ultra320 controllers van Tekram, waarvan we dankzij SMG Benelux en Tekram Duitsland twee testexemplaren hebben mogen ontvangen. Een vergelijking van software RAID, HostRAID en hardware RAID controllers staat eveneens op het programma. Maxtor heeft toegezegd om reviewsamples van de Atlas 10K IV en de Atlas 15K ter beschikking te stellen. Deze zullen tezijnertijd vergeleken worden met de nieuwste 10K en 15K harde schijven van Seagate.

Meer informatie over de in dit artikel besproken producten en technologieën kan geraadpleegd worden via de onderstaande links:

Reacties (17)

Wijzig sortering
Wow... ik moet eerljk bekennen dat ik best wel onder de indruk van dit alles ben. Als je kijkt naar bijvoorbeeld Serial Attached SCSI dan lijkt het bijna alsof ATA en SCSI dan nu wellicht ooit gewoon 1 systeem worden. Dat is ook niet raar, uiteindelijk is Serial ATA II behoorlijk SCSI-like.

En we krijgen nu eindelijk snelheden die een beetje in par zijn met het rest van het systeem (3 Gbit).

Maar toch blijf ik er bij dat dit helaas bijna alleen maar echt bruikbaar is voor grote server netwerken of Storage Systems. Wanneer wordt er nou iets gedaan aan de basic manier hoe een harddisk werkt? Want al die snelle en efficiente controllers en protocollen zijn fijn, maar als disks blijven steken om en rond 50 MB/sec dan moet je alsnog meerdere disks hebben om er goed gebruik van te maken.

Het lijkt mij dan ook dat het door-ontwikkelen van de schijf ZELF ook echt de volgende stap moet zijn. Eerlijk gezegd heb ik weinig idee over hoe je dit zou moeten doen, maar dat komt waarschijnlijk omdat als wij hard disk denken, meteen ook koppen en draaiende platters voor ons zien. Er moet toch echt iets anders te bedenken zijn waardoor je een single drive aanzienlijk (100-200MB/sec) sneller moet kunnen maken. En bijvoorkeur met zo min mogelijk bewegende delen.

Solid state is wellicht wel iets wat in de buurt van een oplossing komt, maar dat is vooralsnog veel te duur en heeft een gelimiteerd aantal reads en writes. En dat kan je natuurlijk echt niet hebben op een main disk.

Wellicht een idee om software zoals Adobe en Microsoft paketten op chips te verkopen die in een speciaal SoftwareSlot gaan? Alleen de settings op disk, en de chips gewoon op full bandwidth? Ook erg goed om piraterij tegen te gaan - ik zie mensen niet zo gauw chips kopieren. Dat zou al zeker een stap in de goede richting zijn.
Je kunt op 5 manieren de snelheid wel opvoeren

Toerental opschroeven (10k ide schijven zijn onderweg).
Zoektijden verkorten
Platters dunner maken zodat er meerdere boven elkaar kunnen met meer koppen (met een intelligentere manier van lezen met meerdere koppen tegelijk).
Datadichtheid vergroten.
Totaal andere techniek (solid state etc.)

Ik hoop dat er op deze punten nog behoorlijk wat verbetering gaat komen.
Zoektijden zijn een direct gevolg van het toerental en in zekere mate ook van de datadichtheid (de gemiddelde af te leggen afstand zal minder zijn bij een hogere dichtheid) en de mate van caching.
Ik zou dus "zoektijden verkorten" willen vervangen door "betere/grotere cache".

Het dunner maken van platters lijkt me alleen haalbaar als de platters daardoor niet minder stijf worden. Tevens is het niet echt haalbaar om met meerdere koppen tegelijk te lezen/schrijven. De kam waar de koppen op zitten is bij de huidige data-dichtheden niet stijf genoeg. Hierdoor zou kop1 tov. kop n best een aantal micrometer kunnen verschuiven. Die verschuiving kan bij een opgaande beweging van de koppen best anders zijn dan bij een beweging de andere kant op.
Dit is dus alleen haalbaar als op alle platters een spoor zit die door de controller gebruikt wordt om de positie te bepalen en er op de controller de mogelijkheid ingebouwd wordt om de boel later weer in de juiste volgorde te zetten. Dit zal bij korte requests ten koste gaan van de snelheid.
Zoektijden ligt natuurlijk lang niet altijd aan de hardware zelf. Denk eens aan het softwarematig gedeelte. De partition table (file (al)location table (FAT, ext2/3) heeft natuurlijk ook invloed op zoeken naar informatie op een harde schijf.
Bij zoektijden wordt bedoeld hoe lang de drive (de hardware dus) er over doet om bij een bepaalde sector op de disk te komen.
Zoektijd ligt dus _wel_ altijd aan de hardware zelf.
Mooi, die grafiekjes op de 1e pagina met marktaandeel. Maxtor is sinds 1999 van 14% naar 27% gegaan, het gaat goed met Maxtor!...

...totdat je opmerkt dat Quantum uit de 2e grafiek is verdwenen. Hun harddrive division is namelijk overgenomen door Maxtor. Samen hadden ze in 1999 nog 32% marktaandeel, nu is dat nog maar 27%... in feite hebben ze dus aandeel verloren. Over vertekenend beeld gesproken...
Dat lijkt inderdaag wel zo, maar je moet dan eigenlijk ook een grafiek van net voor de overname zien. Daar zou je in zien dat Maxtors aandeel toen al behoorlijk gestegen was t.o.v. 1999 en dat van Quantum al fors gedaald. De conclusie dat Maxtor het goed gedaan heeft, mag je dus alsnog trekken.
Dat is natuurlijk zo (Quantum heeft net als IBM niet voor niets zijn HD divisie verkocht). Het is alleen tekenend voor het feit dat dit een reclame verhaal is, en niet echt objectief nieuws. Als je dit leest denk je telkens dat ze de overname wel even vermelden, maar het blijft telkens nét achterwege:
Wat betreft de positie van de concurrentie en de verdeling van de markt is er de laatste jaren een trend waarneembaar van groei van de grote fabrikanten en inkrimping van de kleintjes. [...] Maxtor voorziet de komende jaren een verdere groei van de marktaandelen van de drie grootste fabrikanten; Seagate, Maxtor en Western Digital.
Nergens vermelden ze dat een goed deel van die consolidatie door overnames veroorzaakt wordt (fabrikanten verdwijnen niet maar worden opgeslokt). Nou ben ik niet bij die presentatie geweest (en misschien hebben ze het gewoon verteld), maar het laat zien dat ze in die presentatie allerlei dingen niet vertellen die een iets minder positief beeld geven van hun positie. Dat is op zich niet erg natuurlijk (logisch, het is een marketing-presentatie) maar hou dat in gedachten bij het lezen van het verhaal.
Ik dacht dat de platters over 1 poosje uit gaat, en vervangen wordt door magnetische harddisks waardoor de zoek/schrijf tijden verkort wordt en hdd ruimte klein blijft. Wat ik wil zeggen is dat de platters de langste tijd heeft gehad, men loopt tegen de maximum van de aantal GB per platter of moet men meerdere platters plaatsen zodat we net als vroeger bigfoots van Quantum hadden :+. Wat ik mis is hoe het met de warmte ontwikkeling van de hdd staat, ik bedoel moeten wij de hdd's meer gaan koelen (lees meer geluidsproductie) naarmate de toerental hoger wordt... Niemand wil graag te warme hdd's waardoor de levensduur van de hdd's verkort wordt.

BTW Mooie verslaggeving!
De MaXLine-serie wordt samengesteld door de "lucky good drives" te selecteren uit de productielijnen van de desktop DiamondMax series. De selectie vindt plaats op basis van factoren zoals de balancering van de platters, de 'vlieghoogte' van de koppen en de stijfheid van de platters.
Oftewel als die MaXLine-series populair worden, dan zal de gewone DiamondMax serie gemiddeld gesproken meer uitval gaan geven.
Dit wil je als consument niet echt hebben en dus zal de low-end-divisie van Maxtor een stuk kleiner marktaandeel krijgen, wat dus niet opgevuld wordt door de MaXLine-series.
Als ze echt zo graag meer marktaandeel willen hebben, dan hadden ze IMHO beter als basis drives uit het low-end SCSI-segment kunnen pakken.
Dan zouden ze dus de 3.5" platters (waarschijnlijk ~3.2") moeten gebruiken en ik weet niet of die al in de gewenste capaciteit gemaakt worden, die voor IDE gangbaar is. Daarnaast zou het kunnen zijn, dat de prijs van de MaXLine series iets hoger uit zou vallen.

Daarnaast heb ik uit eigen ervaring gemerkt dat het defect raken van harde schijven lang niet altijd van mechanische aard is en dat er een vrij groot aantal defect raken op de controller. Dat zou toch niet meer mogen gebeuren tegenwoordig.
Er moet gewoon even gezegd worden dat dit een uiterst duidelijke en netjes in elkaar gezet verslag is van die seminar.

Vele tweakers zullen door deze samenvatting een veel beter beeld krijgen van de Storage producten, de inzetbaarheid, en toekomst ervan.

Al met al een mooie samenvatting. Keep up the good works.

En die reviews zie kunnen niet snel genoeg online worden gezet :P
Anoniem: 45104
3 maart 2003 13:47
hmm, klein vraagje. Ik heb nog niet zolang geleden een verslag over harde schijven voor mijn opleiding geschreven en daarbij heb ik o.a. de Atlas 15K datasheet voor gebruikt, nu lees ik hier dat deze nog niet eens is uitegkomen. Is dit soms een ander type of lees ik fout :?
De Atlas 15K werd al in september '02 aangekondigd. De specs staan al maanden op de Maxtor site, ondanks het feit dat die schijf niet verkrijgbaar is.
Anoniem: 78012
2 maart 2003 10:26
ik vind gewoon dat t tijd wordt om die schijven weg te gooien,alles wat draait gaat kapot,zeker als t alsmaar harder gaat,en t is nog altijd veel te langzaam,tegenover systemen die we over 5 jaar weer hebben.


_web doc-?
ik zie mensen niet zo gauw chips kopieren. Dat zou al zeker een stap in de goede richting zijn.------<<<

:) hmmz zeker nooit een atari gehad ,die chips kon je toen al goed kopieeren ,dus dat zal ook wel gaan met nieuwere chips,t is gewoon altijd weer kwestie van tijd
Nee ok.. maar ik zie jou niet even zo 123 een chip nakopieren. Terwijl het nu gewoon een kwestie is van de nieuwste CloneCD downloaden. Pro's zullen het heus wel kunnen gaan doen, maar niet zomaar iemand thuis. Maar goed dit is redelijk off topic :)
Informatief :) Ik kijk overigens vooral uit naar de bevindingen met het nieuwe test 'speelgoed', daar (de meest recente SCSI controllers) is namelijk zo weinig over te vinden op het internet, dus maak er wat leuks van :P

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee