Door Jelle Stuip

Redacteur

Apple MacBook Air 11,6" Review

Uitsparen of doorsparen

Conclusie

Na een weekje gewerkt te hebben met de 11,6"-MacBook Air zijn we tot de conclusie gekomen dat deze kleine MacBook meer van zijn grote broer verschilt dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat komt enerzijds doordat de verhoudingen anders zijn. De 16:9-beeldverhouding leidt tot kleinere toetsen, een kleinere touchpad en, voor het gevoel, een kleiner scherm. Anderzijds komt dat door de kleinere behuizing. Die biedt minder ruimte, waardoor de totale accucapaciteit lager is en we minder lang op een accu konden werken. De accuduur is met tien uur indrukwekkend, maar de grotere Air gaat daar met dertien uur nog eens dik overheen.

Op andere punten hebben we duidelijk met een echte MacBook te doen. De behuizing is volledig van metaal, wat de laptop lekker stevig maakt. Ook de bekende glazen touchpad werkt prettig en de ssd heeft tot gevolg dat de laptop in het gebruik bijzonder snel aanvoelt. Voordeel van de kleinste MacBook is dat het ook meteen de lichtste is, met een gewicht van iets meer dan een kilogram. Daardoor is hij bij uitstek geschikt om in een kleine tas te worden meegenomen.

Apples goedkoopste laptop staat in de Pricewatch voor minder dan negenhonderd euro. Voor dat geld krijg je de MacBook zoals we hem in dit artikel getest hebben, maar dan met een 128GB- in plaats van een 256GB-ssd. Voor die 128GB extra moet diep in de buidel getast worden; maar liefst tweehonderd euro mag er voor worden neergelegd. Dat zal voor de meeste kopers genoeg reden zijn om de goedkopere versie te nemen en wat vaker met externe usb-opslag te gaan werken. Andere onderdelen zijn overigens ook niet goedkoop; 4GB extra werkgeheugen komt op honderd euro en een i7-processor vormt een plus van honderdvijftig euro.

Een blik op de Pricewatch leert dat de interessantste upgrade die naar een 13,3"-MacBook Air is. Voor een euro of zestig heb je die variant al en dat levert je een hogere resolutie, een 16:10-beeldverhouding, een sd-kaartlezer en een nog langere accuduur op. Je moet wel heel erg graag een 11,6"-Apple-laptop willen of het lagere gewicht belangrijk vinden om voor de allergoedkoopste MacBook Air te gaan. Als de 11,6"-MacBook Air significant goedkoper was geweest dan zijn grote broer, was het misschien een interessante optie geweest, maar zestig euro is zo bijgespaard en dan schaffen wij liever de 13,3"-Air aan.

Pluspunten

  • Lange accuduur
  • Laag gewicht
  • Stevige behuizing

Minpunten

  • Prijs ten opzichte van 13,3''-variant
  • Tn-scherm met slechte kijkhoeken
  • Geen sd-kaartlezer
  • Dure upgrades

Eindoordeel

Tweakers zegt: 6

Verkorte review

Tweakers test elk product op dezelfde manier en met dezelfde aandacht. Om met de middelen die we hebben meer te kunnen doen, kiezen we ervoor bij sommige reviews niet alle testgegevens met onze duiding te tonen. Dit is zo'n verkorte review. Al onze gebruikelijke tests zijn wel uitgevoerd en de resultaten zijn via het Tweakers Testrapport in de rechterbalk te vinden. Wil je meer weten over hoe we producten testen? Klik dan hier.

Reacties (228)

Wijzig sortering
Vraag me af waarom in de vergelijkende tests de
pricewatch: Dell XPS 11 9P33-1007
pricewatch: Dell XPS 11 9P33-2080
niet zijn meegenomen.

Deze lijken qua opslag op de duurdere Air 11, hebben een vergelijkbaar gewicht, dezelfde schermgrootte, hogere resolutie, hebben wel een ander OS maar zijn financieel gezien eigenlijk een betere concurrent dan de geteste Zenbook.

Verder snap ik dat er iets van Microsoft tegenover kon staan waarvan akte door de Surface Pro 2; gezien het feit dat deze officieel al is teruggetrokken uit de MicrosoftStore en vervangen is door de Pro 3, weet ik niet of de prijzen nog overeen komen aangezien de 128GB / 256GB versie met i5 verwacht worden op 999 Euro en 1200 Euro.
Omdat ze praktisch niet leverbaar zijn?
"Direct leverbaar!" op de website van 4launch...
Één leverancier is over het algemeen niet genoeg voor tweakers om ze in dit soort lijstjes op te nemen volgens mij.
^dit dacht ik zelf ook; leuk dat hij iets minder is dan z'n grotere broer, maar hoe zit het met de concurrentie van dat formaat?
Als tweede laptop is de 11" ideaal. Formaat van een iPad, maar wel een volledige computer. Ideaal reismaatje.

Ik hoop dat ze snel met een retina variant komen, dat is voor mij persoonlijk een no-brainer. Dat je voor een paar tientjes meer een 13" hebt, is voor mij geen pluspunt, juist het formaat is ideaal.

Schermgrootte is met 11" klein, maar eigenlijk ook wel erg prettig. Alle apps draai je fullscreen en je hebt dan ook full focus op die app. Op m'n 15" staat er vanalles naast elkaar open, op m'n 11" ben ik als ik een mail aan het typen ben, echt alleen die mail aan het typen. Goed voor de concentratie :)
Wat een tenenkrommende review. Of nouja, niet de review, maar het oordeel.
Minpunten
Prijs ten opzichte van 13,3''-variant
Tn-scherm met slechte kijkhoeken
Geen sd-kaartlezer
Dure upgrades
De prijs t.o.v. de 13" vind ik niet zo interessant. Het is gewoon niet relevant om twee redenen. Ten eerste zegt het nog steeds niks over de prijs van de 11". Wat nou als de 13" ook al veel waar voor je geld biedt? Je moet de prijs vergelijken met alle andere 11" laptops. Ten tweede is het onzinnig om de 13" als vergelijking erbij te halen. De 11" kies je immers vanwege het gewicht en de grootte, voor veel 11" kopers is de 13"-variant waarschijnlijk geeneens een alternatief.

Dan het derde punt, de sd-kaartlezer. Dit is echt redelijk stuitend te noemen. Gaan we straks ook nog klagen dat er geen DVD-speler, ethernet-poort of floppy drive in zit? Deze MBA is bedoeld om zo klein en licht mogelijk te zijn, dan MOETEN er gewoon bepaalde aansluitingen sneuvelen. Dan is een sd-lezer wel één van de minst kritieke aansluitingen, immers kan je voor nog geen €5 op internet talloze cardreaders vinden die via USB werken. Probleem opgelost. Dit slaat gewoon echt totaal nergens op. Je gaat als je een Range Rover koopt toch ook niet klagen dat deze lastig te parkeren is bij de AH? Dat is nou eenmaal inherent aan het product.

Het laatste punt, 'dure upgrades' is op zich relevant maar verdient het niet de eindbeoordeling te halen. Immers kiest 90% voor het basismodel en zijn bij de concurrentie updates veelal niet eens mogelijk. Wat moet ik nou met deze informatie? Naar de concurrent gaan waar ik doorgaans niet eens de mogelijkheid krijg om te upgraden? Als potentiële koper heb ik niks aan deze informatie.

De eindconclusie, slechts "voldoende", vind ik dan ook veel te negatief. Deze laptop is superstevig, heeft een lange accuduur en weegt zeer weinig en heeft tegelijkertijd een prima performance. Deze punten worden dan ook genoemd, maar m.i. worden ze niet op waarde geschat. Voor mensen die een kleine en lichte laptop zoeken zijn deze zaken essentieel. Het ontbreken van een SD-reader of de dure upgrades zijn dat niet (want als je het basismodel koopt hebt je daar 0,0 seconde last van).

Kortom, goede recensie maar een zeer merkwaardig oordeel waar je als potentiële koper echt helemaal niks aan hebt.
Ten tweede is het onzinnig om de 13" als vergelijking erbij te halen. De 11" kies je immers vanwege het gewicht en de grootte, voor veel 11.6" kopers is de 13.3"-variant waarschijnlijk geeneens een alternatief.
Want er is niemand die zich afvraagt of hij/zij nu de beter de 11 inch of 13 inch versie kan halen? Het is echt niet zo'n gekke gedachte om op zijn minst kort de vergelijking tussen beiden te trekken.
Dan het derde punt, de sd-kaartlezer. Dit is echt redelijk stuitend te noemen. Gaan we straks ook nog klagen dat er geen DVD-speler, ethernet-poort of floppy drive in zit?
Ook dit is een doodnormale vergelijking tussen deze Macbook en diens concurrenten. De Sony Vaio Pro 11 heeft een cardreader, de Dell XPS 11 heeft er een, de Surface Pro 3 heeft een microSD slot net als de Asus Transformer T100.
Kijk je naar de Pricewatch dan vind je 105 laptops/modellen van 11.6 inch of kleiner, waarvan 95 er een cardreader hebben. Kortom: veruit de meeste hebben het wel, dus mag men zich zeker wel afvragen waarom Apple het bij dit model niet doet. Dit in tegenstelling tot jouw voorbeeld van de DVD speler, dat hebben slechts 2 van de hierboven genoemde 105 modellen.

Verder is de toevoeging van een SD-card slot wel zo handig, mede vanwege de dure upgrades. In mijn Sony Vaio Pro heb ik ten alle tijden een 64GB SD-card zitten voor wat extra opslag van bestanden die ik zelden gebruik.
En ja je kunt wel een cardreader kopen, maar dat is natuurlijk een stuk onhandiger (neemt veel meer plaats in beslag, je moet het ding niet vergeten mee te nemen etc.).
Het laatste punt, 'dure upgrades' is op zich relevant maar verdient het niet de eindbeoordeling te halen. Immers kiest 90% voor het basismodel en zijn bij de concurrentie updates veelal niet eens mogelijk. Wat moet ik nou met deze informatie? Naar de concurrent gaan waar ik doorgaans niet eens de mogelijkheid krijg om te upgraden? Als potentiële koper heb ik niks aan deze informatie.
Ik weet niet of jouw veronderstelling van "90% kiest het basismodel" klopt, maar mocht het waar zijn, zou het dan niet zo kunnen zijn dat mensen juist het basismodel nemen omdat de upgrades zo duur zijn? Een 128GB schijf vind ik redelijk weinig, maar ja 200 euro meer betalen voor slechts 128GB extra is wel heel veel. Bij de Sony Vaio Pro waren de upgrades (destijds) een stuk goedkoper, soms zelfs gratis door roulerende aanbiedingen. De upgrade van 4 naar 8GB geheugen was bij Sony 40 euro, van 128 naar 256GB PCIe SSD was meen ik net boven de 100 euro. Voor dezelfde upgrades betaal je bij Apple dus het dubbele.

En ja, het eindoordeel van 3 sterren is mijn inziens ook iets te laag, maar meer dan 3.5 had hij van mij ook niet gekregen. Als deze basisconfiguratie voor iemand exact voldoet, dan kan ik mij indenken dat een eindresultaat van 3.5 tot 4 sterren mogelijk is, maar dat is geen algemeen oordeel.
Wat heb je liever een 2e USB poort of een card reader?

De upgrades bij de Surface Pro 2 zijn net zo duur als bij Apple.

De SSD bij Apple is geen gewone 2.5 inch evenmin als het geheugen geen normale (goedkope) DIMM modules zijn.

Sony shopt gewoon uit alle markten onderdelen, bouwt er een kunststof huisje omheen en vraagt daar relatief veel geld voor. Qua bouwkwaliteit en onderdelen keuze doet Sony onder voor Apple.

Maar als je het geld er niet voor over hebt, koop je toch lekker wat anders..?

Het is alleen onzin om appels met peren te vergelijken, zoals jij nu doet.

[Reactie gewijzigd door Isheara op 17 juli 2014 21:13]

Het is alleen onzin om appels met peren te vergelijken, zoals jij nu doet.
Excuse moi? De Macbook Air 11 en Sony Vaio Pro 11 zijn beide laptops/ultrabooks, met Haswell CPU's, PCIe SSD's (in de Sony zit ook een M.2 PCIe SSD), beiden hebben 2 USB 3.0 poorten etc. Waar denk jij dat Apple de CPU, SSD, het scherm en dergelijke vandaan haalt? Juist, allemaal van externe leveranciers. Dat ze voor een andere bouwstijl gebruik is hun eigen keuze. Apple kiest voor aluminium en Sony voor plastic en carbon, waardoor de Apple meer rigide aanvoelt en de Sony een heel stuk lichter is. En beiden hebben ze het geheugen gesoldeerd op het moederbord en ook dit komt in beide gevallen van externe fabrikanten (Samsung, Hynix etc.).

En het gaat er niet om of ik er het geld voor over heb, het gaat erom dat Apple nog altijd heel erg duur is met upgrades (basisprijzen van Macbook's en iPad's zijn prima). Voor mijn Vaio Pro 13 met Core i5, 256GB PCIe SSD en 8GB RAM heb ik €960 betaald via de Sony website. Zou ik een Macbook Air met dezelfde specs bestellen zou ik €1329 moeten neertellen. En daarvoor krijg je bij de Sony ook nog een veel beter scherm.
Dan heb je geluk gehad met de prijs, ik kan deze niet meer herleiden of dit klopt, want Sony verkoopt geen Vaio's meer via de site.

Het enige wat ik vindt is deze:

http://computerpirates.co...utm_campaign=tweakers.net

4gb en 128 gb voor €1049.

Dan is Apple ineens concurrerend geprijsd met zijn 13" MBA....en krijg je naast twee USB poorten ook je zo belangrijk gevonden card reader erbij.

Ook dan kun je qua bouwkwaliteit, materialen en accuduur niet tippen aan de MBA.

Waarom stopt Sony eigenlijk met Vaio ????? Makes you wonder.....
Sony heeft een gedeelte van haar bedrijf verkocht aan Japan Industrial Partners, omdat men zich meer wil focussen op mobiele telefoons en tablets.

Wat betreft jouw voorbeeld van de Vaio Pro die te koop staat: ik schrijf toch ook dat de Macbook's in basissetup (dus de Core i5, 4GB RAM en 128GB SSD) prima geprijsd zijn, het zijn alleen de upgrades die duur zijn. Daarmee bevestig je dus mijn punt.
Helemaal eens! Mijne heb ik nu 2 maanden en precies jouw redenatie is voor mij uitgangspunt geweest! En mij zegt een TN scherm niet veel, maar ben blij dat ik niet met zo'n baksteen van de zaak hoef te lopen. Scherm voldoet bij mij meer dan uitstekend. En hoeveel laptops hebben standaard een ssd?
Onder de categorie ultrabooks uit de Pricewatch: 174 van de 213 modellen (82%), in dezelfde prijscategorie als de Macbook Air is dat 87%, in dezelfde prijscategorie en zelfde afmetingen (<12inch) is dat 100%. Kortom vrijwel elke laptop/ultrabook.
Er wordt wel veel geklaagd over die 1366x768 pixels, maar als het op 15 inch al redelijk is dan kan het op een kleiner scherm toch alleen maar beter zijn?
Ik snap die hele wedloop naar meer ''pixels=beter'' dan ook eigenlijk niet.
Als je echt behoefte hebt aan meer pixels, dan ga je meestal wel voor een grotere laptop, at least 13'' lijkt mij. De 11,6'' is juist het segment van draagbaarheid en op zo'n klein scherm zie je het verschil ook amper niet (erg subjectief, maar jullie snappen wat ik bedoel). Bij een klein scherm is alles al kleiner met de werkruimte die het scherm biedt.

En dat het hedendaags ''echt niet meer kan'' is natuurlijk meelopen met de trend van meer is beter..
Ieder zijn ding, maar ik zie echt niet de voordelen van een 4K resolutie op 11,6''..

[Reactie gewijzigd door keanu_ op 17 juli 2014 08:51]

Als je pixels alleen maar belangrijk vind voor de scherpte kan ik nog mee komen in jouw verhaal, maar resolutie doet natuurlijk wel meer als dat

Hoe hoger de resolutie hoe meer je kwijt kan op het scherm, en vooral bij kleinere schermen kan dit erg handig zijn,
En dat het hedendaags ''echt niet meer kan'' is natuurlijk meelopen met de trend van meer is beter..
Of jij wil perse tegen de trend in gaan? ik vind het namelijk wel kloppen, tegenwoordig verwacht je wel een minimale resolutie die hoger ligt als wat we 10 jaar geleden ook al hadden
Uit het artikel:
Het gaat mis bij de primaire en secundaire kleuren, waar we een grotere afwijking moeten constateren, maar beter hadden we niet verwacht van een tn-paneel.
Verder vraag ik me af hoe erg de ppi-waarde van devices nog serieus genomen moet worden in verhouding tot "alleen maar beter"; er zijn ondertussen GSM's op de markt die FullHD (of hoger) zijn bij minder dan 6". Of er zijn al 39" UltraHD-TV's die dan ook een hele hoge ppi hebben. De vraag is: is het beter om er op de correcte kijkafstand naar te kijken of is het beter om de pixels te laten "vervagen"?
Ja, op een kleiner scherm is het beter wat betreft pixeldichtheid. Maar dan wil ik persoonlijk toch meer pixels om meer tekst op het scherm kwijt te kunnen.
Dat is dan ook altijd waar me over klaagt bij 15". Die resolutie kan echt niet meer tegenwoordig.

Uit het artikel:
De 16:9-beeldverhouding leidt tot kleinere toetsen, een kleinere touchpad en, voor het gevoel, een kleiner scherm
De 11" heeft toch ook een kleiner scherm, daar heeft gevoel toch niks mee te maken? Of bedoelen jullie dat het niet proportioneel kleiner is dan de 13" door de andere beeldverhouding?
Ik zou die resolutie niet 'redelijk' noemen op 15 inch. Helemaal niet als je ooit met een hogere resolutie hebt gewerkt.

Ik heb momenteel een 15,6 inch laptop met een 1366x768 resolutie. Ik vond de resolutie wel prima, totdat ik met een 1080p scherm had gewerkt op stage. Vanaf dat moment vond ik de resolutie gewoon te laag. Er past minder op je scherm en alles ziet er zo opgepropt uit.

Op dit moment is de lage resolutie het enige dat ik slecht vind aan mijn laptop
Is voor een deel persoonlijk natuurlijk, maar zelf vind ik het op mijn 12,1' toch ook echt te klein. Je kan nooit eens comfortabel 2 vensters naast elkaar zetten.
Ben nog steeds een beetje verliefd op het uiterlijk en formaat van dit ding, maar niet op de prijs en op OSX. Kan iemand me vertellen hoe het voor mij als veeleisende gebruiker ( ik ben opgegroeid met Windows, gebruik allerlei Windows-only programma's, weet zo ongeveer alles van Windows maar niet van Mac) zou zijn om over te stappen op OSX? Is dat te doen of kan je beter Windows erop zetten?

Of, is een Surface Pro een betere keuze? Die lijkt me ook heel aantrekkelijk. Maar ja, keuzes.
+1Anoniem: 286841
@46194317 juli 2014 10:32
Tja. Als je je windows only programma's kunt vervangen voor osx versies is er niks aan de hand natuurlijk. Osx als os is prima, en het went snel. Ik ben in 2011 overgegaan naar iMac, en ik mis niks qua programma's. Maar dat hoeft voor jou natuurlijk niet zo te zijn. Osx is ook heel goed te tweaken en je kan gewoon van elke bron programma's installeren, net als bij windows.
Natuurlijk, maar bijvoorbeeld mijn vaste set van programma's is:
Clover
Chrome
VLC
Foobar
Zipgenius
Actual Multiple Monitors
uTorrent
Zonder deze set kan ik gewoon niet werken met een PC.

En dan doe ik vaak nog wat DNS servers veranderen, soms wat regedits, ULPS uitzetten, cores unparken, dat soort obscure dingen.

Dan lijkt het me vaak lastig om over te gaan op OSX, als je al die dingen opeens anders moet gaan doen of niet kan doen.
Een aantal heeft al een OSX versie, is niet nodig (clover? Omdat IE er niet is) werkt al zo (AMM) en anders zijn er voldoende goede alternatieven.

Lastig is het alleen als je voor je werk specifieke programmas moet gebruiken.

[Reactie gewijzigd door mr.paaJ op 17 juli 2014 11:53]

+1Anoniem: 286841
@46194317 juli 2014 17:08
Natuurlijk, maar bijvoorbeeld mijn vaste set van programma's is:
Clover, tabs voor ie ? Je kan gewoon Chrome installeren voor Mac
Chrome. Is beschikbaar voor Mac
VLC. Is beschikbaar voor Mac
Foobar. Hier staan een aantal audioplayers, misscien is Decibel wat ?
http://www.digitaltrends....players-mac-os-x/#!bgYI08
Zipgenius https://itunes.apple.com/...rchiver/id425424353?mt=12
Actual Multiple Monitors. De ondersteuning voor meerdere schermen is flink verbeterd sinds Mavericks, laatste os. Maar ik heb geen los scherm dus weet niet of jouw tool meer kan dan wat Apple met multiscreen setup kan. Misschien heb je de tool wel helemaal niet nodig.
uTorrent https://www.transmissionbt.com/, werkt goed,
Zonder deze set kan ik gewoon niet werken met een PC.

En dan doe ik vaak nog wat DNS servers veranderen, soms wat regedits, ULPS uitzetten, cores unparken, dat soort obscure dingen.
Ulps, is dat om zonder adminrechten iets als admin te kunnen doen ?
Niet nodig op de mac, rechten zitten heel anders in elkaar.
Cores unparken ? Mavericks is een erg energiezuinig os. Volgens mij niet nodig. Zou je even moeten zoeken.
Is niet te beantwoorden zonder gebruiksdoel. Veeleisend is een lege term qua gebruik, omschrijf mezelf ook als veeleisend en gebruik al jaren OS X. Kans is natuurlijk aanwezig dat we beide veel van iets anders eisen en zodoende toch niet met elkaars systeem kunnen werken.
Je kan er ook Windows opzetten ;-)
Ik heb zelfs ook een MacBook Air, maar dan de type hiervoor. Ik snap de commentaar van een SD kaart niet? Je koopt zo MacBook, omdat je veel onderweg bent. Je gaat op deze computer geen foto's bewerken, dat kun je beter op een iMac doen. Tegenwoordig kun je alles vanuit de cloud doen, waardoor je helemaal geen SD slot nodig hebt. Ik heb maar een paar keer gehad dat ik een SD slot nodig had, maar ik heb standaard in me computertas een verleng stukje inzitten. Probleem opgelost!

[Reactie gewijzigd door Xieoxer op 17 juli 2014 08:13]

Je gaat ze wellicht niet op je MBA bewerken maar als je veel fotos maakt is een meegenomen netbook wel de ideale plaats om ze op te slaan.....
Ik heb op vakantie altijd m'n laptop (of netbook) bij. En als ik een berg fotos gemaakt heb dan kopieer ik ze altijd even naar m'n laptop zodat ze veilig zijn.

De cloud is grappig maar ik heb, raar genoeg, geen SD kaart lezer in m'n cloud. En m'n fototoestel is ook niet aan de cloud verbonden. Fotos zullen dus via SD-kaart en laptop op de cloud belanden. Opnieuw: Geen optie met de MBA.

De SD kaart lezer is op mijn ultrabook en m'n vrouw's MBP een enorm vaak gebruikte feature. Ik zou de MBA hierdoor al überhaupt niet meer overwegen.
De surface pro 2 heeft maar 1 USB poort, en een kaartlezer.

De MBA heeft 2 USB poorten.

Wat denk je dat handiger is: een extra USB poort of een kaartlezer?
Ik denk dat een ander apparaat handiger is. Één die beiden heeft.

Maar als ik moet kiezen doe mij dan maar een SD kaart lezer. Die USB poort heb ik nagenoeg niet nodig en als ik hem wel nodig heb dan heb ik een hub bij.
+1Anoniem: 286841
@Croga17 juli 2014 09:57
Zit er geen usb-kabel bij je camera ?
Bij een laptop/ultrabook snap ik dat interne opslag vaker wordt gebruikt dan een SD-card. Neemt niet weg dat er ondertussen devices op de markt zijn, zoals bepaalde tablets maar ook groot uitgevoerd smartphones (met meer dan 32GB flash-geheugen) waar per definitie in de comments staat "waarom zit er geen SD-slot in???"

Gezien de kosten die je moet maken om van 128GB SSD naar 256GB SSD te upgraden, daar kan je een flinke stapel SD-cards voor kopen waardoor de uiteindelijke totale netto opslagcapaciteit van een Air groter wordt dan 256GB.
Ik heb een Asus ultrabook met kaartlezer. In een jaar tijd nog nooit gebruikt. Ik denk dat USB voor de meeste mensen zal volstaan.
Ja, neem lekker je iMac mee op reis.
Als je op reis foto's onderweg op je macbook wil zetten, dan neem je toch gewoon het USB kabeltje van je camera? Dan gebruik je je cam als cardreader. Is dat de allersnelste oplossing? Nee, maar het werkt prima. Begrijp me niet verkeerd: het was een aardige toevoeging geweest als ze het ergens ertussen hadden weten te proppen. Maar om het een groot gemis te noemen gaat mij te ver.
Met weinig opslag in de PC kan het natuurlijk wel makkelijk zijn om een SD kaart te gebruiken ipv een veel gevoeliger (voor afbreken, zeker onderweg) USB stick.

Zijn grotere broer ligt gewoon prijs technisch erg goed in de markt. Deze niet, maar dat is wel vaker dat kleine laptops erg duur zijn. (ik had graag een 11" laptop gehad ware het niet dat een beetje fatsoenlijke veel te duur waren.)
klinkt haast of je het over een chromebook hebt.. maar die kraken ze af terwijl het een factor 3 goedkoper is
Voor 850 euro zou ik toch wel verwachten dat ik onderweg mijn foto's erop kan zetten.
Ik snap al dat gezeur hier niet zo. Hebben jullie weleens met deze laptop gespeeld (of de voorgangers)? Kijk niet naar de lettertjes op papier maar naar de praktijk, maar wellicht schiet de review hierin tekort.

Je kan het namelijk ook eens van de andere, positieve, invalshoek bekijken. Ik had de 2011 versie en ik was er echt super tevreden mee. Ik gebruikte hem in de trein en op school. Als reisgenoot is het echt de ideale laptop. Vooral het formaat is echt geweldig. Net zo breed als de oudere generatie iPad's en dan nog iets langer.

Daarnaast vond ik de touchpad in dit formaat laptop echt goed. Liever een grotere touchpad dan grotere F-toetsen. Verder is het formaat van het toetsenbord bijna hetzelfde (toetsafstand is iets kleiner t.o.v. groter MacBooks) en vandaar denk ik ook de 16:9 verhouding. Tevens win je daar een grotere accu mee etc.

Als laatste het scherm. Van alle niet-Retina MacBooks heeft de 11,6"-Air de hoogste pixeldichtheid. En op dat kleine scherm merk je dat echt wel. Lettertjes zijn klein maar scherp. De kleuren zijn prima en ik heb dat nooit als negatief ervaren. Ik snap ook niet waarom je hier een hogere resolutie zou willen?? Alles is in de weergave al klein genoeg. Het is geen Workstation dus veel werkruimte heb je ook niet nodig onderweg in de trein bijvoorbeeld. Moet je ook niet willen ;)

Waarom ben ik dan toch van deze laptop afgestapt? Nou, bij dit 2014 model is de accuduur uitstekend, maar met mijn 2011 model haalde ik slechts 4 uur op een lading. Een jaar later kwamen de Retina's uit dus ik heb nu een Late 2012 13,3" Retina. Net zo dun als het dikste punt van de Air's, fenomenaal scherm, maar de gewichtstoename merk je wel in je tas. Daarnaast veranderde mijn gebruik van de laptop omdat ik hem ook veel thuis wilde gebruiken en dan is een groter scherm en hogere resolutie zeker welkom.

Kortom, deze review mist in mijn ogen een beetje het doel van deze laptop. Voor licht gerbruik, en dan met name onderweg, school of werk, is de 11,6" Air de ideale laptop. Kan je iets meer ruimte en gewicht veroorloven, past jouw gebruik niet bij deze laptop of je weigert een adapter te kopen voor een SD kaart? Dan zou ik meteen voor de 13,3" Retina gaan bij een leuke kortingsactie, heb ik toen ook gedaan.

[Reactie gewijzigd door swv op 17 juli 2014 09:53]

Kortom, deze review mist in mijn ogen een beetje het doel van deze laptop. Voor licht gerbruik, en dan met name onderweg, school of werk, is de 11,6" Air de ideale laptop. Kan je iets meer ruimte en gewicht veroorloven, past jouw gebruik niet bij deze laptop of je weigert een adapter te kopen voor een SD kaart? Dan zou ik meteen voor de 13,3" Retina gaan bij een leuke kortingsactie, heb ik toen ook gedaan.
Punt is juist (wat de reviewer volgens mij ook duidelijk probeert te maken) dat er eigenlijk geen doelgroep is voor deze laptop: de 13 inch versie is voor €60 echt maar een klein beetje groter is (2,5cm x 2,5cm), 250 gr zwaarder (een klein flesje water: dat merkt niemand), en daarvoor krijg een beter en groter scherm, grotere batterij en een SD slot. Verder is volgens mij de restwaarde van de 13 inch hoger (want gewilder). Tenzij het prijsverschil (fors) groter wordt maak je volgens mij een fout als je niet voor de 13 inch kiest.

[Reactie gewijzigd door Streup op 17 juli 2014 12:12]

Vanuit economisch oogpunt ga ik helemaal mee in jouw verhaal. Ik moet ook zeggen dat sinds de prijsverlaging in april de positie van de 13,3" Air wat steviger is t.o.v. van de Retina MacBooks.

Echter, je moet producten ook beoordelen op hoe ze presteren in de situaties waarvoor ze zijn bedoeld. Als je daar naar kijkt is de 11,6" Air gewoon de perfecte laptop getuige de reacties van SJCE en badnews.nl.

Vergis je trouwens niet in het verschil in grootte.
Ik moet mijn betoog inderdaad een beetje nuanceren en toegeven dat er zeker wel een doelgroep is voor deze 11 inch machines. Anders zou Apple ze ook niet op de markt zetten. Eigenlijk zou Apple er een touch screen op moeten zetten, want dan heb je een echte 'added value' tov de 13 inch. Maar ja, dat gaat niet gebeuren want dan snijden ze zichzelf in de vingers, omdat er dan minder iPads verkocht worden.
De touchpad van een Mac voldoet prima als alternatief voor een touchscreen.

Een touchscreen wordt alleen maar vies van vingerafdrukken.

Waar komt je onzinnige redenering vandaan dat Apple dan minder iPads zou verkopen?
Waar komt je onzinnige redenering vandaan dat Apple dan minder iPads zou verkopen?
Omdat mensen zoals SJCE hierboven dan alleen maar een MBA nodig hebben en niet ook nog een ipad. Is iig mijn ervaring. Ik gebruik geen tablet meer sinds ik een 5 inch telefoon heb en een laptop met touch screen (wil niet meer zonder!) die binnen een paar seconden gestart is.
Het aardige met de combinatie is dat ik de iPad mini ook als extra scherm kan gebruiken. Oppervlak is natuurlijk erg beperkt, maar toch wel handig om documentatie naast m'n IDE open te hebben. En verder is de iPad voornamelijk voor alle literatuur die ik meeneem. Zowel wetenschappelijke artikelen, als leesboeken.

Verder mis ik het SD slot af en toe wel, met name om video mee te kunnen nemen. Dat heb ik nu opgelost met een Kingston MobileLite. Voor m'n camera is het geen issue, die werkt ook prima met een usb kabeltje.
Natuurlijk is er een doelgroep. Ik heb een 11" gekocht vanwege het gewicht. Ik reis nu met een iPad mini en een MBA 11" ipv een MBP en een iPad2. Handbagage is steeds vaker beperkt in gewicht.
Ik heb een 15" retina voor normaal werk, en de 11" air voor onderweg.
De 13" heeft dus voor mij totaal geen meerwaarde, waarom dan niet mijn 15" meenemen, 2 flesjes water meer, 2.5cm x2.5cm groter (jouw woorden). Je zou toch gek zijn om een air 13" te nemen. (en zelfs dan zou je nog voor de retina 13" kunnen gaan, die alleen een flesje water meer weegt).

De 11" is gewoon een reisgenoot, perfect, past in een dagrugzakje, weegt net 1kg en is gewoon bijna net zo groot als een ipad, maar toch een volwaardige machine!
Het scherm is gewoon iets minder, maar ik ben onderweg, en wil zo licht mogelijk reizen. Een kleine usb-sdcard plugje voor sd slot (en zo vaak neem ik die ook niet mee, bij de foto camera neem ik gewoon extra kaartje mee op vakantie van 32gb).
De 13" wordt al bijna gezien als vervanger voor werkcomputer, je moet de 11" ook puur als reisgenoot zien.

Beide zijn mooie machines, en voor veel mensen is de 11" de perfecte partner, en andere kiezen voor de 13". Voor mij is de 13" een overkill voor wat ik nodig heb (onderweg), voor veel mensen is de 11" te minimaal en vinden het verschil van 250 gram totaal geen probleem.
Ze zijn ook heel degelijk. Mijn vriendin heeft er nog een van 2009 en werkt nog prima! Dat zie ik niet veel bij Windows laptops.
Inderdaad de onze doet het ook nog super, je merkt wel dat de dual core niet heel snel is. Krijg nog steeds reactie's van wat een mooie dunne laptop heb je die pas net. Nee deze is al 4 jaar oud.

Uiteindelijk is het geen dure laptop.
Daar ben ik het niet mee eens. We hebben hier een Acer laptop uit 2008 of 2009 ( weet ik niet zeker) en dat was destijds al meuk. Dat ding is intensief gebruikt en is toch nog helemaal heel, alleen wat krassen. Er is hier nu een Lenovo van 400 Euro, dat ding is gewoon heel erg degelijk gebouwd.
Ja en hoeveel krijg je ervoor terug over 3 jaar??
Weinig. So what? Ik koop het ding om te gebruiken, niet om zo netjes mogelijk te behandelen zodat ik er maar veel terug voorkrijg. Het is een gebruiksvoorwerp.
Dat bedoelde ik niet. Ik bedoel wat je er na 3 jaar nog voor terug krijgt als je gaat kijken voor ieta nieuws. Ik ben zelf mac gebruiker en heb persoonlijk het liefst iedere 2 jaar iets nieuws. En omdat mac meestal een mooie restwaarde houdt na 2 of 3 jaar. Een windows laptop kan je dan weggooien of voor een waardeloos bedrag doorverkopen. Kijk ik begrijp dat jij een andere smaak heb dan ik maar je kan niet ontkennen wat ik net heb gezegd
Lijkt me logisch dat je meer terug krijgt als de aanschafwaarde ook veel hoger was toch? Het gaat slechts deels op imo.
Kijken of die lenovo over vijf jaar nog net zo draait als een MBA over vijf jaar.....
Als het grootste gemis een kaartlezer is.. wat trouwens eenvoudig op te lossen is door een Eye-Fi sd kaartje met wifi te gebruiken, dan heb je helemaal geen kabels meer nodig.
Ik vind een kaartlezer net zo iets wat je gewoon wil hebben voor het geval dat. Op een laptop van deze prijs vind ik het wel slordig dat het er niet op zit.
Ik neem aan dat SD-kaarten vooral in laptops gestoken worden om foto's over te zetten. Ik heb een ouder type MBA 11.6" en ik neem op reis gewoon een USB-kabeltje mee om foto's van mijn camera op de MBA te zetten. Een aparte SD-kaartlezer is echt niet nodig, een camera is meestal (altijd?) ook een kaartlezer. En mijn huidige camera heeft wifi, dus ik zou zelfs het snoertje thuis kunnen laten.
Ik bewerk trouwens ook wel degelijk foto's op het kleine scherm. Zoals sommigen beweren zou dat onmogelijk zijn, maar in mijn ervaring dat is echt niet zo.
Op zo'n klein scherm met deze HxB-verhouding is het trouwens wel raadzaam om het dock aan de zijkant te zetten i.p.v. aan de onderkant, anders houd je wel erg weinig hoogte over.
Niet alleen dat hoor. Ik gebruik ook SD-slots om bijvoorbeeld micro-SD's te lezen, M2 kaarten, een bootable SD te booten en nog wel wat andere dingen. Daarvoor is het gewoon handig.
Of laten verbergen, wat sowieso al gebeurt bij fullscreen, de optie die vrijwel elke app biedt en meteen een stuk ergonomischer met de ruimte om gaat. Voor de menubalk en titelbalk van de applicatie kan je al 80 extra pixels rekenen.

Gebruik zelf het Dock eigenlijk alleen maar om de trash te legen en geminimaliseerde vensters terug te halen. Apps starten is sneller met spotlight. Afsluiten/verbergen sneller met cmd tab en dan de Q/H indrukken bij de af te sluiten of verbergen app.
Helemaal mee eens. Ik stond er niet bij stil dat er blijkbaar mensen zijn die dat dock permanent in beeld houden, wat inderdaad vast wel de standaardoptie zal zijn (net als bij de taakbalk van Windows, trouwens).
Maar ook bij mijn zeer spaarzame gebruik van het dock zet ik het toch nog het liefst aan de zijkant.
Of je stelt in dat het dock automatisch verbergt..
Het absolute pluspunt is de draagbaarheid en het gewicht. Ik gebruik de 11" vooral als alternatief voor de iPad in werksituaties. Het biedt mij een grotere functionaliteit dat de iPad. In vergaderingen heerlijk aantekeningen maken binnen Evernote voor de Mac. Ik wil niet meer anders.

Het scherm is uitstekend, en het beeld wat in de review wordt geschetst herken ik niet. Een hoge accuduur is voor dit type laptop veel belangrijker
Ik heb ook een 11" prive (een 13" MBP voor werk) en je kiest daar inderdaad voor door de ultra mobiliteit. Je neemt daardoor het gebrek aan opties (zoals een kaartlezer) voor lief, want dit past er gewoon niet meer in gezien het minieme formaat. Anders had ik wel de 13" genomen.

De resolutie van het scherm is juist prima voor een 11". Veel kleiner en ik zou het bijna niet meer kunnen lezen. Ik vind het nu zelfs al aan de kleine kant als ik hem op schoot heb en de afstand wat toeneemt. De kijkhoeken van het TN-paneel zijn wel iets waar zeker op verbeterd zou kunnen worden, maar dit geldt voor alle MBA's momenteel. Maar aangezien ze niet bedoeld zijn voor professioneel grafisch werk, is dit ook geen enorm struikelblok bij de Airs.

Hier worden ze voornamelijk gebruikt door de PM's en een incidentele developer. De designers hebben allemaal een MBP, waarin wel een retina IPS paneel zit.

Ik snap derhalve de zware beoordeling van dergelijke zaken niet in deze review. Je krijgt waarvoor je kiest: Een extreem degelijk en mobiel werkstation met een zeer goede accuduur.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 17 juli 2014 10:55]

+1Anoniem: 263922
@Bosmonster17 juli 2014 12:53
Ik snap niet waarom ze deze MBA lichter moeten beoordelen dan andere laptops, als je in dezelfde prijsrange kijkt zijn er genoeg alternatieven te vinden. Wellicht niet met zo'n uitstekende accuduur, maar wel beter op andere punten. Voor mij voldoet mijn oude vertrouwde HP al, die nog anderhalf uur uit zijn accu weet te persen als je er mee aan het werk bent. Daarnaast weegt hij ruim 2 kilo, denk zelfs over de 3 kilo, en toch gaat hij iedere dag mee naar school.

Voor CAD is zo'n MBA natuurlijk niet erg geschikt, werkstation is dan ook nogal een ruim begrip, wat een MBA voor mij dus totaal niet is. Voor mij is het eigenlijk niet meer dan een veredelde typemachine.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee