Door Femme Taken

Architect

Super Flower SF-301 T3 review

Conclusie

De Super Flower SF-301 T3 laat door zijn uitgebreide uitrusting nauwelijks nog iets te wensen over. Het geeft natuurlijk altijd meer voldoening om zelf een (geslaagde ) casemod te doen, maar voor wie geen zin heeft om zwaar gereedschap ter hand te nemen is deze Super Flower kast een uitkomst. Drie windows, vier normale casefans en één LED-fan zorgen ervoor dat er weinig modbaars overblijft, laat staan dat er ruimte voor is. Dankzij vier externe 5,25 inch bays, drie externe 3,5 inch bays en maar liefst zes interne 3,5 inch bays biedt de SF-301 T3 een ruim scala aan uitbreidingsmogelijkheden, zeker gezien de beperkte afmetingen van deze midi-tower. Het gebruiksgemak is uitstekend dankzij de USB-, koptelefoon-, microfoon- en FireWire-aansluitingen aan de voorzijde van de kast, de uitneembare mobotray en het gebruik van duimschroeven. Het uiterlijk van de behuizing is vooral een persoonlijke kwestie waarover ik geen oordeel zal geven. De kast maakt in ieder geval geen goedkope indruk en scoort goed wat betreft afwerking.

Als er dan toch nadelen genoemd moeten worden, dan vind ik de slappe mobotray en het feit dat er geen Extended ATX moederborden worden ondersteund een vermelding waard. Ook is het jammer dat de meegeleverde casefans niet op de fanheaders van het moederbord aangesloten kunnen worden. Personen die waarde hechten aan stilte kunnen beter uitkijken naar een ander type kast. De geluidsisolerende eigenschappen van de 1,2mm dunne aluminium beplating en het plexiglas zijn niet optimaal te noemen.

Gezien het gebodene is de prijsstelling van de Super Flower SF-301 T3 uitstekend. Voor de prijs van 159 euro exclusief voeding koop je bij de gerenommeerde fabrikanten van aluminium behuizingen nog niet eens een kaal model. Vergeleken met de duurdere Lian Li kasten heeft de SF-301 T3 bovendien betere koelmogelijkheden.

VoordelenNadelen
Zeer compleet: drie windows, LED fan en vier normale casefansGeen ondersteuning voor Extended ATX moederborden
USB, mini-jack en FireWire-aansluitingen op voorzijdeGeen fanheader-aansluiting op meegeleverde ventilatoren
Effectieve koeling van harde schijvenWeinig mogelijkheden voor eigen mods
Groot aantal 3,5 inch baysMobotray te buigzaam
Veelvuldig gebruik van duimschroevenLuidruchtig
Uitstekende koelmogelijkheden
Stevig frame

Bij deze wil Tweakers.net de firma MaXpert bedanken voor het ter beschikking stellen van de Super Flower SF-301 T3 behuizing.

Reacties (51)

51
50
40
7
0
7
Wijzig sortering
Persoonlijk vind ik het een beetje een Lian Li aftreksel, maar dat is ieder voor zich.... ;)

Het nut van een window boven in en aan de 'andere' kant van een case ontgaat me een beetje. Als je hem zo leeg in de winkel ziet staan ziet het er heel 'vet' uit, maar zodra je alle componenten en de voeding er in heb zie je er alleen maar een bende kabels zitten. Waar moet je daarmee heen? Ik heb nog nooit een draadloze voeding gezien die werkte ;)

Zitten er Enermax voorin??
Persoonlijk vind ik het een beetje een Lian Li aftreksel, maar dat is ieder voor zich...
Het is in feite een pre-modded Lian Li. Dat is een beetje een paradox, want zoals de reviewer zegt:
Persoonlijk ben ik nooit zo te spreken geweest over het blokkendoos-design van Lian Li en andere fabrikanten van aluminium behuizingen.
Imho kiezen de mensen voor Lian Li's (en Coolermasters) omdat die er heel erg "clean" uitzien. Een populaire mod van een Lian Li is dan ook stealthen (nog meer verbergen en de laatjes van cd's e.d.) zodat juist dat strakke, metalen "blokkendoos-design" in stand blijft. Waar deze kast dan ook voor mij de mist in gaat, is wat de reviewer consequent kitscherig noemt: chroom en plexiglas. Voor mij doet dat enorm af aan een kast als dit, maar het is natuurlijk wel een onderscheiding t.o.v. Lian c.s. Voor een Lian kun je trouwens ook kant-en-klare windows krijgen (desnoods met visjes er in) maar die vind ik dan ook nogal lelijk.
Daarnaast is de kwaliteit zo te horen minder dan die van de concurrentie (slappe mobo tray en drive bays). En dat terwijl hij niet goedkoper is (Lian's heb je voor hetzelfde geld)...

* 786562 PowerFlower
Super Flower heeft ook kale aluminium kasten vanaf zo'n 90 euro incl. 400W voeding. Dat is een stuk goedkoper dan de Lian Li's. Voor 159 euro heb je geen Lian Li met windows, vier normale casefans en een LED-fan.

Een clean uiterlijk kan ook met een ander design dan een rechthoekige doos. Het design van de laatste PowerMac-generaties en de SGI O2 doet mij meer dan een rechthoekige doos. Maar goed, dat is een persoonlijke kwestie. Ik ben het wel met je eens dat deze kast teveel frutsels heeft. Coolermaster doet dat beter met bijv. de ATX-220B.
Aï dan noem je ook wel een paar bakken Femme... Vind de dieppaarse Sun's (met volstrekt overbodig maar 1337 oplichtend groot SUN logo) ook erg mooi maar dat zijn allemaal geen cases die je in de winkel kunt kopen, hoe jammer dat ook is ;)
Als je gerounde cables koopt, of ze zelf round, dan valt het best mee met de bende hoor. Hangt ook een beetje van je voeding af; duurdere en zwaardere voedingen hebben doorgaans meer molex-aansluitingen, waardoor je meer kabelzooi krijgt.
Hij heeft idd wel wat van de Lian Li, maar toch ook weer iets eigens.
Ik zelf heb boven in mjin kast (Koolance P2-c) m'n radiator hangen met CCFL er onder.
Die kun je daar ook onder verwerken, CCFL erbij. :)

Werd bij ook gezegd met die Koolance kast: Je hebt hem niet zelf gemaakt!
Maar ik heb hem zelf gewoon verder verbouwd (geverfd, CCFL'en erin, raam erin)
http://www.fragvalley.nl/media/FragValley/FragValley_3/QGene/IMG_0128. jpg
Femme noemt de kast luidruchtig, persoonlijk kan ik me dat goed voorstellen met 5 fans erin. Geen enkele kast is qua geluidsniveau acceptabel met 5 fans erin, zolang ze op 12 volt lopen.

Mijn Lian-Li PC70 (waarbij de vier fans precies zo geplaatst zijn als bij deze kast, alleen heb ik geen fan bovenin), maakte ook een rotkabaal, zeker met GPU, chipset, CPU en PSU (Enermax whisper) erbij.

De oplossing ligt in een baybus, zodat je ze ongeveer op 5 of 7 volt kunt laten lopen (traploos regelbaar met de mijne). Ik heb nu behave de 4 Lian-Li casefans ook nog 2x120mm Titan fans op mijn radiator (voor mijn lang verwachte waterkoeling), en alle 6 fans op ongeveer 5 volt is verbazingwekkend stil, vrijwel net zo stil als een OEM kast die je bij de Vobis of Dynaschijt haalt (dus zonder casefans).

/edit oja en de grap is dat het geen reet uitmaakt qua temperatuur. Als ik alle fans op 12volt zet scheelt dat 2 graden van zowel mijn casetemp als CPUtemp (van 47 naar 45 graden, XP1800+ stressed @1702). :) Je bent alleen het kabaal van een 1400w stofzuiger rijker.

Dit wist je natuurlijk allemaal al, maar ik pleit toch even voor een baybus, omdat ik altijd mensen zie klagen over herrie, terwijl dat helemaal niet nodig is.
Ik heb zelf de SuperFlower SF301 (zonder de windows). Deze heeft 6 Fans, namelijk in het zijpaneel nog 1 extra outtake.

Ik heb er een rheostat tussen gezet, zodat ik alle fans zachter of harder kan laten draaien. Het scheelt een heleboel geluid, alleen al doordat de toonhoogte anders wordt.
Persoonlijk vind ik jouw model ook mooier. Maar als ik zo kijk naa het nieuwe model....2 intake, 3 outtake plus de voeding, volgens mij niet een optimale airflow.... En als je wilt pleiten dat je een kast best op onderdruk kan laten werken, vind ik dat je best een punt hebt, maar als je nu toch al deze setup met 5 fans hebt, waarom dan niet die ene in de deur behouden? Volgens mij kan je dan een veel betere koeling verwachten.
Is het voor de HD's geen probleem als ze verticaal worden geplaatst, lijkt me toch dat het horizontaal beter is?

http://www.tweakers.net/ext/i.dsp/1045516353.jpg
Bijna elke (moderne) harddisk mag op alle manieren geïnstalleerd worden, behalve schuin of ondersteboven. Lees de handleidingen er maar op na. (Tsja, welke Tweaker leest ze ooit, die handleidingen waar een 120gb 7200 rpm schijf als voorbeeld gemonteerd wordt in wat er uit ziet als een twintig jaar oude XT? Maar daar staat het wel in)
Precies, het wordt pas kritiek wanneer je een HD, die jarenlang hetzij horizontaal dan wel verticaal in bedrijf is geweest, ineens anders plaatst. Dan zijn de lagers op een bepaalde manier ingesleten, waardoor je meer kant hebt op crashes als hij ineens 90 graden gedraaid wordt.

Maar uiteraard blijft dit bij theorie, in de praktijk merk je er niets van.
En met vloeistoflagers (de nieuwe Maxtors en snelle SCSI schijven dus) heb je ook hier weer geen last van ;)
Dat lijkt me geen probleem, ik kom vaak genoeg kasten tegen waarbij harddisks gekanteld in de kast zitten of kasten die zowel als tower- als desktopmodel gebruikt kunnen worden (en dus in 1 van die posities ook gekanteld staan). Ik neem toch aan dat HDD fabrikanten dat ingecalculeerd hebben...
Die pc's ken ik wel ja, maar zo'n naald/HD is er toch op gebouwd om horizontaal te werken dus het zal toch wel iets schelen :)
Ik denk dat het niets uitmaakt. HD's kunnen zelfd ondersteboven draaien, en in servers zitten de HD's vaak op zn kant. En als men het daar zelfs doet dan kan je er wel vanuit gaan dat het goed is denk ik :z
Dit kan totaal geen kwaad.
Kijk maar naar desktops van Compaq en Dell.
Deze zijn zowel horizontaal als verticaal te plaatsen.

edit:

Sander Prinsen had hetzelfde idee :+
Bij mij staan twee Dells maar ik kan niet bedenken hoe ik daar m'n HD verticaal in kan doen :?. Maar ik heb de handleiding eens doorgebladerd en er staat dat je alleen uit moet kijken als je je HD op z'n kop er in zet.
rechtop of verticaal heb ik nooit problemen gehad alleen ondersteboven ging het niet helemaal goed :)

ben altijd nogal lui met plaatsen dus leg ze er altijd ff snel in om te testen maar dat ging niet zo goed toen die onderesteboven lag :D
Wat me altijd opvalt is dat zo'n kast altijd rechts naast je PC moet worden geplaatst, wil je er in kunnen kijken.
Wanneer komt er eens een kast die ik aan de linkerkant kan neerzetten?
Als we toch al Pre-Mod gaan verkopen, kan dat toch ook wel ff gerealiseerd worden???
Anoniem: 68075
@dmace18 februari 2003 16:39
Het enige nadeel aan die theorie is dat je dan de achterkant van je moederbord kunt gaan bewonderen, en dat is nou net niet zo geweldig. Én, doordat het moederbord er zit kan je dan ook weinig licht er doorheen laten vallen.

mijn mening: De kast is opzicht mooi, maar dat zo'n kast nu altijd veel herrie moet maken is een sterk nadeel en zal voor velen zwaar dragen.
Niet zolang moederborden en insteekkaarten op deze manier gemaakt worden lijkt me. Of je moet het al op de kop kunnen monteren (dus moederbord links en de insteekkaarten op de kop), maar daar zijn een groot aantal kleine nadelen aan verbonden, voornamelijk qua koeling, kabellengte en zo. Het enige voordeel is dat een AGP kaart eindelijk goed zit (de koeler er bovenop, waar de warmte het makkelijkst weg kan).

Verder heb je wel gelijk, maar om nou de hele standaarden overhoop te halen om je window aan de andere kant te kunnen hebben, nee. Als je echt zo'n coole mod hebt, dan verbouw je je kamer er wel voor en draai je je bureau om, weet ik veel :P
Het enige voordeel is dat een AGP kaart eindelijk goed zit (de koeler er bovenop, waar de warmte het makkelijkst weg kan).
Uhm, nee dan zit hij juist verkeerd om. Zoals de kaarten nu zitten zuigt de fan lucht aan van de onderkant van de kast waar de koele lucht binnenkomt (als het goed is) en komt het er aan de zijkanten van de heatsink weer uit waar het meegezogen wordt naar boven waar de warme lucht de kast uitgeblazen wordt.

Als de kaart omgedraaid zou zitten dan zou hij dus lucht aanzuigen van de bovenkant van de kast waar de warme lucht naartoe gaat en zou de door de videokaart verwarmde lucht weer dezelfde kant op stijgen door de airflow en de eigenschap van warme lucht om te stijgen.
uhm...

ik lees

2x 80mm intake

3x 80mm outtake

en dan nog eens een voeding met 80 mm outtake...

dan moet je er zelf dus nog een extra intake bijmodden om de airflow goed te krijgen? :+
Nee hoor, dit maakt niets uit. Zolang er maar niet meer intake fans dan exhaust fans zijn, anders krijg je overdruk en neemt de temperatuur alleen maar toe. En zoals vaak met computerkoeling is dat puur in theorie, het scheelt hooguit 1 graad (in de zomer :P).
ik doel eigenlijk op het naarbinnenzuigen van stof via de gleufjes tussen je bays en of cdrom-drives...

en elke tweaker wil een ideale airflow O+
Mjah, ik weet niet hoor, maar wat is het probleem met overdruk tov een gelijke onderdruk? Meer of minder airflow zal je er niet van krijgen zolang het bij kleine beetjes blijft, en ivm stof op gekke plekken is een klein beetje overdruk best wenselijk..
Mjah, als je hem nou zonder windows en ledfans zou kunnen krijgen en dan ook nog zonder dat idiote stukje plexi om de bays aan de voorkant en in het alu, dan zou ie wel leuk zijn.. Is het net een Lian Li :)

Magoed, ik ben het wel met Femme eens dat er andere manieren zijn dan kale blokkendoos om je PC strak te krijgen, maar in standaard PC kasten kom ik ze eigenlijk niet tegen, altijd alleen maar bij merken die ze alleen inc computer verkopen.
Gepost door metalant woensdag 19 februari 2003 - 15:20 -
Ik heb zelf de SuperFlower SF301 (zonder de windows). Deze heeft 6 Fans, namelijk in het zijpaneel nog 1 extra outtake.
Zo eentje bedoel je? :)
Psies ja, alleen dan zonder dat plexi aan de voorkant nog.. dat is wel zo lelijk. Eventueel mogen er ook nog wel windows in zitten, maar dan moet het niks extra kosten. ;)
Goede review, een zeer complete kast, helaas wat minder qua uiterlijk.
of getroffen zijn door twee disfunctionerende linkerhanden.
De uitdrukking is "twee linker handen hebben", dus de handen die disfunctioneren zijn "je twee rechterhanden." :+
nee het is dubbel op, om het nog erger/overdrevener te maken
-de persoon in kwestie heeft al 2 linker handen
-die bovendien ook nog eens niet naar behoren werken
alleen jammer datr ze bovenin dat plexi window niet gewoon een gat hebben gemaakt met fingerguard (desnoods verzonken) ipv losse gaatjes. Lijkt volgens mij veel mooier.
Inderdaad, en een fingerguard heeft ook minder luchtweerstand waardoor de geluidsproductie afneemt (een klein beetje dan ;))
Er valt niet te ontkennen dat de case heel erg veel lijkt op de Lian-Li Modellen. Ik denk dat voor veel mensen geld en de algemene reputatie een rol zal spelen bij het kiezen tussen een Super Flower of een Lian-Li.
Ik persoonlijk vind hem heel mooi.
Ik ga me zelf een exemplaartje bestellen,
maar aangezien ie zo luidruchtig is, pleur ik die fans er wel uit en steken we er een aantal papst-fans in. Lijkt me te doen.
Mooie review!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee