Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jurian Ubachs

Redacteur games

Batman: Arkham Knight Preview

Vleermuis vindt weg omhoog weer terug

Voorlopige conclusie

Na Origins waren we even bang dat de Arkham-serie op zijn einde zou gaan lopen, maar met Arkham Knight laat Rocksteady Games zien dat er nog voldoende rek zit in wat waarschijnlijk de beste superhelden-spelserie aller tijden is. Het spel ziet er mooi uit, Gotham City is een stuk groter en indrukwekkender dan voorheen, en Batman heeft een heel aantal leuke, nieuwe kunstjes die de Dark Knight nog net wat angstaanjagender maken voor de slechterikken van de stad dan voorheen al het geval was. Rocksteady heeft ons enthousiasme voor de Arkham-serie weer aangewakkerd, en dan nemen we die 'tank-battles' maar even voor lief.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (52)

Wijzig sortering
Laatste stuk van het filmpje is niet goed, ik zie allerlei artifacts op het scherm. Iets fout gegaan bij upload?

Ziet er lekker uit, ik hoop alleen dat ze de hoogte goed kunnen opvullen met content, wil niet dat de hoge gebouwen alleen bedoeld zijn om vanaf een hoger punt te kunnen gliden.
De artifacts horen bij het filmpje. Kijk maar eens naar het origineel, dan wordt het je duidelijk.
Oke dat is apart.

Maar goed ik wacht op deze game, moet zeggen dat Batman games erg goed zijn geworden, ze volgen het film principe niet en dat maakt ze goed.
Als ik iets mag verklappen:

De main-supervillain uit dit spel is Scarecrow. De artifacts (slechte beeld) en het herhaaldelijke kraai geluid dat je op het eind ziet en hoort zijn waarschijnlijk teasers die hinten naar Scarecrow. Het lijkt erop dat Batman gepoisoned is!

Bron: http://www.ign.com/wikis/batman-arkham-knight/Scarecrow
The Scarecrow is stated to be the main antagonist of Batman: Arkham Knight.
Zie ook de reactie onder mij van chimnino, op 3:40 zie je het desbetreffende stuk.

[Reactie gewijzigd door MaxForce800 op 22 juni 2014 14:52]

Bij het originele filmpje wordt t beeld helemaal screwy en verschijnt Scare Crow in beeld met een monoloog.

Hier de E3 trailer met screwy stukken op t einde
http://youtu.be/tIdBuFsIr3M

[Reactie gewijzigd door chimnino op 22 juni 2014 12:31]

Verdeurie, en ik maar denken dat er iets mis was met de download van de preview op m'n telefoon! Nice catch dummie :)
Daarom moet je ook altijd geduld hebben als je PC freezed : Nooit zomaar rebooten, want soms loopt de boel gewoon verder ;)

LOL@iedereen die dacht dat het echt was :+
Veel mensen schijnen hun pc gereboot te hebben toen Scarecrow zijn artifacts in Arkham Asylum op de proppen kwamen
Haha geweldig ik was fullscreen 1080p aan het kijken en schrok even omdat ik dacht dat mijn dure kaart naar de $%* was.. Esc en relax :)) wat een orginele teaser!!
Dat had ik dus met het intro van Watchdogs!
Ik zal je een geheim verklappen; ik heb de game terug gebracht naar de winkel en de disc daar laten schoonmaken. :D |:(
Haha awesome!

OT: Lijkt een goede hit te worden! Ik ga hem sowieso aanschaffen. Wat betreft het kritiekpunt over de Batmobile, die deel ik. In de trailer begon dat ding te schieten en het eerste wat ik dacht was: dat is geen Batman!

Maar goed, ondanks dat ik redelijk die hard Batman comic book fan, neem ik deze 'deviatie' voorlopig voor lief.
Same here dus, we moeten gewoon op het beste hopen!
De eerste Arkham game was een verfrissende nieuwkomer. De tweede was een welkome opvolger. Inmiddels is het duidelijk dat dit gewoon een nieuwe jaarlijkse franchise als CoD en Battlefield moet worden. Ik heb het wel een beetje gehad met telkens weer dezelfde games te spelen. Tijd voor iets nieuws.
Als de Batman Arkham-franchise verfrissend en kwalitatief hoogstaand moet blijven, dan zou ik een jaarlijks releaseschema juist absoluut niet willen. De reden dat games als Call of Duty voor velen niet meer zo interessant zijn, is juist dat jaarlijkse releaseschema. Echt goede games komen meestal tot stand door de tijd te nemen, en pas met development te beginnen als er een goed idee is en een solide bestaansrecht voor een nieuwe titel. De enige reden dat er überhaupt jaarlijks uitgebrachte games bestaan is omdat de uitgever / ontwikkelaar geld ziet en de franchise wil uitmelken.

Dus: met je eens dat er meer Batman-games mogen komen, maar wat mij betreft mogen ze gerust jaren wachten tussen nieuwe delen. Om zeker te zijn dat het niet meer van hetzelfde wordt. Arkham Origins begon al erg richting uitmelking te gaan; dat spel had niet alleen last van bugs maar had ook zeker te leiden van minder originaliteit en minder bestaansrecht ten opzichte van Arkham City. Goed om te zien dat Rocksteady terug is, en dat ze de tijd nemen.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 22 juni 2014 12:25]

Helemaal mee eens. Series als Call of Duty en Battlefield hebben we zo nu wel gezien, ieder spel heeft een paar extra wapens en maps. En daar betaal je dan 60 euro voor, ieder jaar weer.

Batman gaat helaas ook die kant op zo te zien. Origins was in 2013, deze komt dus in 2014.
Arkham City stamt dan weer uit 2011 en Asylum uit 2009. Om de twee jaar vind ik acceptabel, mits de makers er echt iets origineels van maken.

Ik vond Asylum naar City de overstap waard, City naar Origins iets minder. Origins heeft wel nieuwe elementen maar het voelt niet zo verfrissend. Hopelijk gaat Knight wel weer verfrissend worden.

[Reactie gewijzigd door NanoSector op 22 juni 2014 11:58]

Origins moet je niet vergelijken met Asylum en City. Andere studio terwijl Rock Steady bezig was met Knight.

Je kan COD: World at War ook niet vergelijken met COD4: Modern Warfare

[Reactie gewijzigd door chimnino op 22 juni 2014 12:25]

Waarom niet? Het is een game in de Batman serie. Dat ze er nu een andere studio voor hebben gekozen zou voor de eindgebruiker niets uit moeten maken.

Ik heb zelf nooit Call of Duty gespeeld (en heb er ook totaal geen behoefte aan), maar ik hoor van heel veel mensen om me heen dat ieder spel gewoon een opgepoetste engine en wat extra maps heeft en that's it. Zelf vind ik dat dus totaal geen 60 euro waard per deel.

ETA: -1? Volgens mij behoorlijk on topic hoor. Of heb ik hier COD fans mee beledigd?

[Reactie gewijzigd door NanoSector op 22 juni 2014 17:31]

Dat maakt het dus wel uit. want weet niet of je de laatste batman game hebt gespeeld? Maar die was best slecht... gelukkig dat deze word gemaakt door het team van de eerste dus zal wel goed komen met deze game.
Ik vond hem anders helemaal niet slecht. Ik vond hem wat kort, maar slecht vond ik hem niet. Bugs zijn altijd irritant, maar om het hele spel daardoor slecht te noemen...

Waarom vond je Arkham Origins slecht, als ik vragen mag?
OT: Kan aan mij liggen, maar volgens mij zegt Neko Koneko juist dat hij/zij het er niet in ziet zitten dat deze Batman game-reeks de gestalte begint te krijgen van een jaarlijkse franchise en dat het eentonig begint te worden.

ON: Het is een beetje vreemd dat de schrijver van het artikel zich zorgen begon te maken na Arkham Origins. Ik neem aan dat hij er toch ook wel van op de hoogte was dat deze game niet door Rocksteady Studios werd gemaakt? Dat scheelt namelijk nogal een slok op een borrel.
Om maar even in deze COD vergelijking te blijven zoals hierboven gedaan wordt: de COD games van Treyarch waren in het begin ook allemaal minder gepolijste games en werden door de hardcore fans ook meer als zoethoudertjes of tussendoortje gezien voor wanneer Infinity Ward met een nieuwe COD aan kwam zetten.
Zo moet je Arkham Origins ook zien imo. Rocksteady is de kwaliteitsstudio die de toon van de reeks zet, en andere studios die met de Arkham titel aan de slag gaan zijn een beetje de budget versie daarvan.
OT: Kan aan mij liggen, maar volgens mij zegt Neko Koneko juist dat hij/zij het er niet in ziet zitten dat deze Batman game-reeks de gestalte begint te krijgen van een jaarlijkse franchise en dat het eentonig begint te worden.
Ik ben er inderdaad bang voor dat ze met steeds grotere frequentie Arkham games gaan uitbrengen en ze net als CoD/Battlefield/Fifa etc steeds meer "meer van hetzelfde" zullen worden. En dat is gewoon zonde van een serie die zo sterk begon.
Voor mij is de toevoeging van een tank wel essentieel.
Eén van de meest kenmerkende eigenschappen van Batman is namelijk dat hij geen vuurwapens inzet tegen mensen. Dit uiteraard vanwege de overval op zijn ouders.
Ja, hij gebruikt vuurkracht, maar dan alleen om obstakels uit de weg te ruimen. Ik ben bang dat daar nu verandering in gaat komen, als ik de preview zo lees...
Het zou voor mij een reden zijn het spel niet te kopen.
Hier heb je een stevig punt. Ik denk dat het ook niet echt bij het "Batman doesn't kill" gedeelte past.
Nou ja...
Batman heeft in het verleden meermaals opzettelijk iemand gedood, dus dat vind ik op zich nog geen ramp, zolang het geen 'killing sprees' worden.
Dat klopt maar Batman heeft toch nooit een "random" crimineel vermoord? Alleen criminelen die het echt verdienen om gedood te worden.

[Reactie gewijzigd door NanoSector op 22 juni 2014 17:35]

Steker nog, hij heeft eens een onschuldige psychiatrisch patiënt opgehangen aan zijn Batwing, met als commentaar "He's probably better off this way".

Tevens heeft hij een groot beeld op een publiek van onschuldige omstanders gegooid, waarbij enkele tientallen de dood vonden

In 2007 nog, gooide Batman een mengsel van thermiet en bleek over een groep eenvoudige dieven, die daar vervolgens op gruwelijke wijze het leven door laat.
Au. Ik heb de stripboeken en dergelijke nooit gelezen. Ik hoop niet dat dit dan een massamoord spel gaat worden...
Als je de E3 trailer bekijkt hoor je duidelijk dat de voertuigen onbemand zijn, dus er zullen geen doden vallen, in ieder geval niet op de manier zoals jij bedoelde :)
Het blijft natuurlijk nog steeds raar dat Batman dat soort wapentuig installeert voor het gelukkige toeval dat zijn tegenstanders hem alleen met onbemande drones bestoken... Ik bedoel, d'r zit gewoon een machinegeweer op dat ding. Op die manier kun je Batman ook wel met een rocket launcher of granaten laten rondlopen, zolang hij ze maar niet gebruikt tegen menselijke tegenstanders. 8)7

Ze zullen het vast wel netjes houden, daar niet van, maar het gaat inderdaad wat ver. Ik vind dat het tactisch gebruik van explosieven dat Batman in de vorige delen heeft laten zien wel is waar je het bij moet laten, als je tenminste de "Batman doesn't kill" regel aanhoudt (daar zijn zoals Rabelais aangeeft ook uitzonderingen op geweest, maar voor zover ik weet nog niet in de Arkham-serie).
Helemaal akkoord! Mijn reactie ging meer over het daadwerkelijke doden van mensen dan over het wapentuig. Mij ontsnapte ook een zucht toen ik het zag 8)7 hopelijk neemt het niet een te grote rol in in het geheel!
Die combinatie van custom voertuigen met gigantische kanonnen erop en het Batman-universum waar iedereen krankzinnig is doen me een beetje aan Twisted Metal denken.

Misschien geen Batman, maar hoeft niet slecht te zijn.
"Mandatory evacuation".

Wat ik vooral minder vond aan Origins (behalve de bugs dan natuurlijk) was de onwaarschijnlijke sfeer: heel Gotham City was uitgestorven op de schurken en wat SWAT-agenten na. Arkham City wist dit in het verhaal te integreren (heel het blok van de stad was een gevangenis geworden) maar Origins kwam niet verder dan "schurken terroriseren de straten en daarom moet iedereen binnen blijven van de politie". Het was allemaal wel heel erg een luie herhaaloefening van wat City al had laten zien, vooral omdat het verhaal een prequel moest wezen terwijl Batman gewoon nog meer trucs in zijn arsenaal had dan in City (die heeft hij blijkbaar allemaal weggegooid voor Asylum begon, of zo?)

Nu zal de gameplay van Knight vast beter zijn, maar ook hier merk ik op dat men weer lijkt te gaan voor "Batman versus 1000 schurken in een verder lege stad" en daarbij wordt gewoon het niveau van het geweld verder opgekrikt (de tegenstanders hebben nu tanks, en Batman moet er dus ook een hebben). Dat houdt een keer op. Ik kan nog weinig zeggen over Knight nu het nog niet uit is, maar ik hoop dat we in toekomstige delen (en natuurlijk komen die er, wees realistisch :)) weer een beetje meer teruggaan naar een Batman die vooral subtiel, met stealth en zijn vuisten werkt, gadgets alleen waar nodig, en zware wapens bij voorkeur helemaal niet. Het verhaal en de sfeer in Asylum waren toch nog het beste, vind ik (qua gameplay wint City natuurlijk).
Goeie punten, zowel qua burgers in de stad als wat betreft de misschien wat overdreven toevoeging van tanks en zwaar wapentuig. Die laatste komt ook in de preview aan bod trouwens. Ik denk wel dat er alsnog genoeg classic Batman-actie overblijft, want je rijdt natuurlijk niet de hele game lang in de Batmobiel / tank. Als de balans goed is tussen de verschillende soorten missies, dan zullen we ook gewoon weer mogen sluipen, vijanden van bovenaf neerhalen, freeflow vechten tegen clubjes vijanden, zoeken naar geheimen en collectibles, enz. Een stukje dikke actie in de batmobiel af en toe kan dan juist wel een welkome afwisseling zijn wellicht. Ben benieuwd naar de uiteindelijke game, want pas dan kunnen we echt zien wat Rocksteady ervan gemaakt heeft.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 22 juni 2014 12:28]

Of de rek uit Origins was is debateerbaar. Origins was verschrikkelijk bugged en de ontwikkelaars/publisher hebben publiekelijk de middelvinger opgestoken naar de fans door te zeggen "we gaan de bugs niet repareren, DLC primeert". Dat en het was niet door de gebruikelijke studio ontwikkeld, dus ze hadden de ervaring en de feel niet. Dat doet imo al veel aan de indruk.
"een 'Batmobile Takedown'"

Pedestrian Repulsificator? :+

on-topic: mooi dat ze dit spel weer een niveautje hoger lijken te krijgen dan Origins en City, al hoop ik dat ze de serie op tijd stopzetten en ze niet uitmelken.
Nu je het zegt, die nieuwe batmobile ziet er toch wel uit als een modelletje van Auto Scum. :9
Dit wordt een topper!
Mja weet ik niet wat ook in de review wordt gezegd, het verhaal wordt wel steeds meer uitgerekt. Ik ben wel heel erg benieuwd naar het gliding systeem, je kan het volgens mij veel toepassen op vette moves enzo.
ik vond het laaste stukje beetje op man of steel lijken
veelbelovend is er al een release datum bekend ben nog steeds arkham origins aant spelen namelijk word tijd voor wat nieuws
Het gerucht gaat dat het januari 2015 wordt. De voice actor van Batman heeft dat in elk geval (vermoedelijk per ongeluk) gezegd tijdens een interview eerder deze week.
Erg jammer dat er spoilers in deze preview zitten over de vorige games... ik heb daarom niet verder gelezen...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True