Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jurian Ubachs

Redacteur games

MGS V: The Phantom Pain Preview

Metal Gear op zijn allerbest

Voorlopige conclusie

Hideo Kojima is een rare, eigenwijze control freak. Iemand die altijd zijn eigen plan trekt en niet veel luistert naar invloeden van buitenaf. Misschien is het wel daarom dat zijn naam in de loop der jaren synoniem is geworden voor kwaliteit. Die naam houdt Kojima met Metal Gear Solid V: The Phantom Pain hoog. Heel hoog. Mooier zagen we Metal Gear Solid nooit. De gameplay lijkt beter in elkaar te zitten dan ooit tevoren, en is mede dankzij de aanwezigheid van Mother Base en alles wat daarmee samenhangt, ook uitgebreider dan ooit. Metal Gear Solid V: The Phantom Pain is een must-have in wording.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (76)

Wijzig sortering
Fulton systeem werd ook gebruikt in MGS: Peace Walker, erg handig als je je Mother Base wilde uitbreiden met soldaten. Zo kon je gevangen of vijandige soldaten laten ophalen, en die konden zich bij jou aan sluiten. Maar je moest ze goed inzetten, want je had koks, medics, commando's etc etc nodig anders draaide je Mother Base niet! Moraal moest hoog blijven dan presteerden je soldaten beter. Je kon ook teams maken en deployen naar andere gebieden zodat je daar ook wat aan verdiende en zo kon je Motherbase beter uitnbreiden. Vraag me af of dit systeem ook in PP zit.
Maar ik kan niet wachten, dit word een topper!
Klopt. In die zin is Mother Base niet nieuw, trouwens. Wel nieuws is dat het in Phantom Pain een fysieke locatie is. Je kunt dus terug naar je basis en daar zelf rondlopen. Weet trouwens niet of je nu ook weer moet zoeken naar specifieke rollen (kok, medic), dat zat in elk geval niet in de gameplay die wij zagen.

[Reactie gewijzigd door Tweakjur op 16 juni 2014 13:05]

Ik krijg gewoon kippenvel tijdens het lezen van deze preview. Zo diep zit MGS in mijn bloed.

Met de volste overtuiging durf ik te zeggen dat het de beste game/film is die ik ooit gespeeld heb. _/-\o_ Film? Ja, voor sommige is dit een langdradig iets maar als je eenmaal in het verhaal zit kom je er nauwelijks meer uit, zo goed is het.

Zo veel detail, zo veel sfeer, hier en daar gecombineerd met hartkloppingen van de spanning afgewisseld met geweldige humor.

De PS4 staat nog niet in mijn woonkamer, maar het potje met geld ligt al klaar om er 1 aan te schaffen wanneer deze game (of Gran Turismo 7) uit komt.

Hideo streeft naar perfectie en dat straalt de hele game reeks uit.

(denkt terug aan de hartkloppingen in controller in MGS1, encounter with Sniper Wolf, diazepam needed, wolfs crying). Aah shit, weer kippevel. :X
Hier kijk ik er enorm naar uit, dit is mijn topper... Alleen ik snap dat ballonnen systeem niet echt?
Je snapt het niet? op welke manier. Je ''vangt'' (k.o bv) een vijand en laat hem daarna ophalen door je team (met een ballon) waardoor hij mee terug naar de basis gaat. Hier heb je een kans dat hij zich bij jou aansluit en je zo je leger met soldaten weer uitbreid. Dit was op de PSP een belangrijke feature in de MGS games en is nu verwerkt in deze game waardoor je echt een eigen thuisbasis opbouwt.
Ik snap hoe het werkt maar vind het een rare en ongeloofwaardige feature.
Lekker stealthy zo'n dikke ballon met een schaap of een container o.i.d. eronder.
Dit systeem is niet ongeloofwaardig. Hoe raar het ook klinkt, het werd echt gebruikt door de CIA.
http://en.wikipedia.org/w...ce-to-air_recovery_system
MGS staat bekend om dit soort grappige dingen, realisme is niet altijd zo van belang.

En toch is het in het echt ook gebruikt, als reddingsmiddel. Ik vond een filmpje met tests van een vroege uitvoering (inclusief schaap), en in de tweede helft een versie met weerballon: http://youtu.be/UsTIeZ03Hk8

[Reactie gewijzigd door Svenderson op 16 juni 2014 11:43]

Ho...Ly.... fuck..... dat is nog vetter dan bungee jumpen volgens mij :D
ik zie een gat in de markt :P je eerst zo laten oppikken, en daarna parachute-springend weer omlaag....
En een rondlopende doos vond je verder wel gewoon logisch? :)
Gewoon ff de HD remake kopen van Peace Walker in de PSN Store. Heb je ook gelijk de introductie naar MGS V ! Plus het is een zeer vermakelijke game :)
Mee eens. Moest er even inkomen, maar de maand voor Zero Grounds hier erg veel plezier mee gehad (ook met de coop). Enkel waren al die tank gevechten zeer vervelend naar mijn mening.

Het spel is naar mijn mening redelijk belangrijke context voor MGS5. Wie Paz/Chico/Huey waren, de rol van Miller, hoe die basis van 300 soldaten door Big Boss werd gebouwd, hoe Big Boss minder gefocussed is The Boss en meer op zijn leger zonder grenzen, etc.
Ik wil dit spel graag gaan spelen maar is het nodig/sterk aan te raden om de eerdere delen te spelen voordat ik hiermee begin? (waarschijnlijk wel denk ik)
Aan te raden, maar niet noodzakelijk.

Ik heb mijn eerste in 1987 gespeeld, terwijl een vriend van mij MSG voor het eerst op de ps2 speelde. En hij was er larisch over. Als deze MSG een PS4 console-exclusive blijft, dan denk ik dat ik tzt een ps4 aan schaf. Puur om MSG.

Ik ben waarschijnlijk ietwat vooringenomen m.b.t. Konami omdat ik met hun games ben opgegroeid, maar Metal Gear is ook zonder de voorgaande delen gespeeld te hebben vrijwel altijd de moeite waard.

[Reactie gewijzigd door generic_usernam op 16 juni 2014 17:02]

Het is geen ps4 exclusive :) Komt ook voor de X1 uit..
Sowieso moet je MGS3 (dit is een MUST) en Peace Walker (en het recente Ground Zeroes dat overgaat in MGS5)
Dat kun je samen als opzichzelfstaand verhaal zien (het verhaal van Big Boss)

Zonder dat je MGS1, MGS2 en MGS4 gespeeld hebt.

Als je de oude games niet wilt spelen, kun je altijd op youtube complete letsplays kijken.
Peace Walker is bij dezen dus wel essentieel? Ik heb die namelijk nog nooit gespeeld (wel deel 1 t/m 4). Maar heb 'em nog wel liggen als onderdeel van de MGS HD Collection op de 360. Toch nog maar spelen dus?

Ik kan overigens niet wachten op MGS5. Alle voorgaande delen waren doordrenkt met een unieke sfeer die ik nog in geen enkele andere game (serie) heb kunnen ontdekken.
Wel aan te raden ja, er wordt gebruikelijk veel gerefereerd naar vorige delen.

Op de PS3 en PC heb je volgens mijn een HD edition waar alle oude delen in zitten met een soort van HD upgrade. Wel nog steeds redelijk slechte graphics gezien het feit dat deel 1 inmiddels 15 jaar oud is maar doet niets onder voor het prachtige verhaal.

Anders zou ik gewoon proberen om in ieder geval deel 4 te gaan spelen zodat je niet helemaal onwetend aan deel 5 begint.

[Reactie gewijzigd door xchristox1 op 16 juni 2014 15:20]

Prachtige game. Waar echt aandacht aangeschonken is. En zonder al die DLC onzin een echte must have is idd.
Ik heb wel een kanttekening. Iets wat op consoles bijna altijd het 'probleem' is: aliasing. We gaan straks op de Playstation 5 toch geen foto-realistische games krijgen, maar dan wel met kartelrandjes. Zonde.
Het ziet er alvast goed uit en dan met die Kojima sfeer :9

offtopic: En laat ik daarentegen persoonlijk aliasing nou één van de minst belangrijke eigenschappen vinden van het stempel 'grafische pracht van games'. Tuurlijk, het is wel zonde, maar vraagt zoveel extra rekenkracht dat ik wat karteltjes wel lief neem boven lagere andere eigenschappen (textures, lightteffects etc).

[Reactie gewijzigd door ToFast op 16 juni 2014 16:57]

Dat is tegenwoordig niet meer het geval. De techniek SMAA, bijvoorbeeld, neemt de performance van FXAA en het scherptebehoud (van textures) van MSAA.
Lees dit maar eens:
http://www.tweakguides.com/Crysis3_6.html
http://www.hardocp.com/ar...d_performance_iq_review/6 (pagina 6 t/m 9)
Kijk, mooie ontwikkeling. Ik kende 'gewone' (2x) AA nog van jaren terug :Y)
SMAA werkt inderdaad heel goed. Ik gebruik het onder andere in Borderlands 2 via een losse injector en in Watch Dogs.
Off topic: in één van de screenshots lijkt de Big Boss zijn wapen te willen mikken door met zijn oog waar een ooglapje voor zit door het vizier te willen kijken? Lijkt me dan wel dat als deze man nog fatsoenlijk wil gaan mikken hij alle wapens aan zijn linkerkant zou moeten houden.

Dat nummer is wel erg mooi moet ik zeggen, viel ook al op tijdens de E3 presentatie van Sony. Helaas ben ik voorlopig niet van plan een PS4 te kopen, dus kan ik deze game niet spelen - ik ken deze reeks niet zo goed maar volgens de Pricewatch komt de game alleen voor de consoles uit. Zonde dat er geen PC-versie komt.
Edit: ik zie verderop in de comments dat een PC-versie wellicht toch overwogen werd. Dat zou wel gaaf zijn, over het algemeen vind ik sneaking games wel leuk.

[Reactie gewijzigd door deraco96 op 16 juni 2014 21:30]

Off topic: in één van de screenshots lijkt de Big Boss zijn wapen te willen mikken door met zijn oog waar een ooglapje voor zit door het vizier te willen kijken? Lijkt me dan wel dat als deze man nog fatsoenlijk wil gaan mikken hij alle wapens aan zijn linkerkant zou moeten houden.
Lijkt me niet zo logisch. Het kijkt wellicht wat makkelijker maar het vasthouden en beheersen van je wapen aan de andere kant is een veel grotere gewenning.
Ga zelf maar eens van kant verwisselen. Met je fiets aan de andere kant lopen dan je gewend bent is al vreemd. Of links muizen als je rechts gewend bent. Etc.
Ja maar zo kan hij niet door zijn vizier heen kijken... (vaak zit door een vizier kijken wel in 3rd person games, zoals in Splinter Cell: Blacklist bijvoorbeeld). Maakt verder allemaal niet uit, ik vind het een beetje typisch. /offtopic
Zodra de nieuwe Gran Turismo uitkomt op de PS4... (en ik dus een PS4 moet gaan aanschaffen)
dan neem ik deze mee uit de korting grabbel bak.

of komt ie in de tussen tijd ook x-platform? andere delen kwamen toch ook naar PC en XBOX?
Deze komt volgens mij ook gewoon naar de Xbox One. PC lijkt me niet, volgens mij is er nog nooit een MGS game op de PC uitgekomen?
Ja, deze game komt op de PS4, PS3, Xbox360 en Xbox One uit.
PC 'gamers' vallen zoals gewoonlijk met MGS buiten de boot.
PC 'gamers' vallen zoals gewoonlijk met MGS buiten de boot.
MGS1 en MGS2 zijn beiden ook voor de pc uitgekomen en Hideo Kojima wil MGS5 ook voor de pc uitbrengen. Daarnaast is Metal Gear Rising ook op de pc.

http://www.dualshockers.c...re-according-to-producer/
http://www.gamespot.com/a...hantom-pain/1100-6418118/

Verder is deze game voor mij een reden om een PS4 te kopen.

[Reactie gewijzigd door Persei84 op 16 juni 2014 10:58]

MGS rising was wel een hele slechte port naar de PC. Bijna Kojima onwaardig...

Maar wat je zegt. dit is de reden om een PS4 te halen.
Rising is dan ook geen game die is ontwikkeld door Kojima of Kojima's team. deze is ontwikkeld door Platinum Games en is geen Metal Gear SOLID game. Het is een spin off dat speelt in het Metal Gear universum net zoals Metal Gear Ac!d (tactische kaart spel) en Metal Gear Portable Ops (PSP).
[...]


MGS1 en MGS2 zijn beiden ook voor de pc uitgekomen en Hideo Kojima wil MGS5 ook voor de pc uitbrengen. Daarnaast is Metal Gear Rising ook op de pc.

http://www.dualshockers.c...re-according-to-producer/
http://www.gamespot.com/a...hantom-pain/1100-6418118/

Verder is deze game voor mij een reden om een PS4 te kopen.
Je vergeet erbij te vermelden dat MGS1 en MGS2 hele slechte ports waren.
totaal irrelevant. Iemand zegt dat er geen MGS games zijn. Tegendeel wordt bewezen. Kwaliteit van het spel is hierin nutteloos. Dat het slechte spellen zijn, wil niet zeggen dat ze niet zijn uitgekomen.
Voor mij ook ja.
Helaas zullen we er nu allemaal aan moeten geloven :P
Dan zouden ze battlefield 4 console spelers maar tegen battlefield 4 pc spelers moeten laten spelen,
Kijken of wij pc gamers geen gamers zijn 8)7
Nee. (Althans, dat vindt ik)
Echte gamers spelen op een console.
http://i.imgur.com/5Ja1shr.jpg
Een echte gamer speelt gewoon veel games ongacht het type game en het platform, en probeert zich al helemaal niet als autoriteit voor te doen over wat echte gamers zijn.
Dus als ik een steam library met 200 games heb, ik eigenlijk alleen op de PC speel dan ben ik geen gamer? 8)7

Hoe zit het dan met multiplatform titels? Ik speel veel Dark Souls 2 op de PC, betekend dat dan dat ik dan ik geen gamer ben, maar iemand die het op de PS3/X360 speelt wel?

Nouja, anyway, ontopic:
Dit ziet er echt wel heel erg goed uit. De laatste tijd zie ik dat er steeds meer PS4 exclusives bijkomen die echt de moeite waard zijn, ik zit er echt over te denken om een PS4 aan te schaffen.
Enige MGS welke ik heb gespeeld was de eerste (op de PC :P )
Een echte gamer heeft vooral plezier en zit niet vast aan een platform. Kieskeurige gamers zijn er ook, daar ben ik er één van: ik speel het liefst op mijn PC. Een PlayStation 4 lijkt me ook wel gaaf maar voor de paar games die er nu zijn heb ik geen 400 euro over.
Grappig. Ik schaf al sinds de PS2 alleen zon apparaat aan wanneer GT en MGS uit komt. Ik ben dus niet alleen :+
Hoe verhoudt MGS zich qua gameplay met Splinter Cell? Ik ben zelf een zeer groot fan van de SC serie en ik vraag me af hoe of MGS ook iets voor mij kan zijn.
Ik heb beide gespeeld en als je SC leuk vindt gaat MGS je mind blowen met MACH III of meer.
Haha, ik zie inmiddels je vele lovende reacties in dit nieuwsbericht. Je hebt me zeker enthousiast gemaakt om me hier eens verder in te verdiepen.
Kijk, hier heb ik nou echt zin in. Een open world MGS game is wat veel mensen al jaren willen. En nu is het er uiteindelijk!
Hopelijk nog een leuke collector's edition erbij, en ik ben compleet.
Geweldige game wordt dit inderdaad! Ik ben al fan sinds de eerste versie op de MSX! Dit is mijn excuus om een PS4 te kopen.

[Reactie gewijzigd door Herman op 16 juni 2014 16:18]

Samen met The Last of Us remastered word dit de GOTY voor mij.

Alleen jammer dat ze op de e3 niet meer gameplay beelden hadden laten zien.

[Reactie gewijzigd door Bobo221 op 16 juni 2014 09:35]

Wel laten zien, maar wij hebben daar het materiaal niet van. De presentatie duurde ongeveer een half uur en daarin heb ik een hoop gameplay gezien. Alleen dat kunnen we zelf dus lang niet allemaal laten zien helaas.
Geweldige games, wat een parels maakt die man. Ik zal het nooit vergeten dat je de controller uit de console moest trekken en in de andere poort moest stoppen zodat Psycho Mantis je "gedachten" niet meer kon lezen en je hem kon verslaan, briljant.

[Reactie gewijzigd door Michiel36 op 16 juni 2014 13:49]

:X

Oh the memories.... Geweldige eindbaas was dat zeg! te creepy gewoon.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True