Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Nieuwsredacteur

Nokia Lumia 930 Review

Een nieuw tijdperk breekt aan

Conclusie: een keuze tussen ecosystemen

De Lumia 930 verkleint de hardwarematige achterstand op de concurrentie, maar haalt ze niet bij of in met het scherm of de processor. Er is geen enkele goede reden waarom dit toestel met deze kenmerken niet acht of negen maanden geleden had kunnen uitkomen. Vooral op het gebied van accuduur is er een verschil met recente koplopers als de HTC One (M8) en Samsung Galaxy S5.

Er is echter meer dan hardware: gebruikservaring, camera en features. Wat dat betreft vormt Windows Phone 8.1 een reuzenstap in de goede richting. Het notificatiecentrum werkt prettig, de camera is snel en maakt mooie kiekjes en het toestel heeft een fris en afwijkend ontwerp. Bovendien heeft Nokia eindelijk wat gedaan aan de veel te grote bezels van zijn duurdere toestellen en de achterstand op het gebied van hardware - en dat maakt een groot verschil.

Maar het is inmiddels duidelijk dat hoeveel Microsoft ook zou innoveren met zijn duurdere Lumia's, het belangrijkste is hoe snel het die innovaties in goedkopere toestellen kan krijgen. Het maakte daar een verschil met de Lumia 520 en dat is terecht: met de nieuwe Lumia 630 is het mogelijk om een even soepel lopende en behoorlijk capabele Windows Phone te kopen voor minder dan eenderde van wat deze Lumia 930 kost - om nog maar te zwijgen van de 100 euro kostende gloednieuwe 530.

In vergelijking met de Android-concurrentie verliest de Lumia 930 het: voor minder dan de 475 euro die je nu kwijt bent voor de 930 zijn er Android-telefoons te krijgen die het op veel punten beter doen, zoals de LG G2, Nexus 5 en OnePlus One. Op prijs is de concurrentie met andere Lumia's ook sterk: de 1020 met zijn betere camera kost bijvoorbeeld op moment van schrijven 350 euro. Aan de andere kant: de topmodellen van Samsung, Sony, HTC en LG kosten beduidend meer dan wat Microsoft vraagt.

Maar wie twijfelt tussen Windows Phone en Android zal verder kijken dan alleen het toestel. Een keuze voor een mobiel besturingssysteem is anno 2014 echt een keuze tussen ecosystemen, met bijbehorend app-aanbod, integratie van diensten en andere apparaten. Vooral op Android is die keuze fundamenteler aan het worden, nu Android Wear en later Android Auto alleen werken met Googles eigen mobiele platform. Voor Apple geldt hetzelfde, met de verwachte iWatch en CarPlay.

Maar ook ondersteunde software kan een factor zijn: wie alles in iCloud heeft staan, zal bij iPhone blijven, Googles diensten moedigen ook het kiezen voor een volgende Android aan en op Windows Phone heeft Microsoft met onder meer Office een sterke troef in handen. Wie kiest voor een bepaalde smartphone, kiest dus voor veel meer dan alleen een telefoon met besturingssysteem.

Deze Lumia 930 is dus expliciet voor mensen die kiezen voor Windows Phone en op dat vlak heeft de Lumia 930 niets te vrezen: hij doet veel goed en is een prima smartphone. De 930 combineert eindelijk de snelheid van de Lumia 1520 met een handzamer formaat en een nieuw ontwerp. Wie op Windows Phone op zoek is naar de beste allrounder, is met de Lumia 930 - mede door gebrek aan concurrentie in zijn klasse - het beste uit. Laten we hopen dat het concurrenten als Samsung, HTC en Huawei uitdaagt om weer met luxere Windows Phones te komen die hiermee concurreren, want op dit moment is de keuze voor Windows Phone-liefhebbers wel erg beperkt.

Pluspunten

  • Windows Phone 8.1 werkt vlot
  • Goede camera
  • Mooi amoled-scherm

Minpunten

  • Accuduur had beter gekund
  • Nokia's Glimp-functie ontbreekt
  • Ligt niet zo lekker in de hand

Eindoordeel

Tweakers zegt: goed!

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (307)

Wijzig sortering
Ik heb volgens mij zowel in de review als in de reacties nergens gelezen dat je standaard op dit toestel foto's kan opslaan in .DNG-formaat. Deze RAW-foto's maken het non-destructief nabewerken heel gemakkelijk. Iets waar ik de afgelopen week al een aantal keer mee gespeeld heb. Ik vind het een zeer fijne feature!!

[Reactie gewijzigd door robin1301 op 29 juli 2014 14:47]

Voor zo ver ik weet kan dit ook op een 920, 925, 1020 en 1520 dus vrijwel alle Nokia's met goede camera's ondersteunen deze feature. (1020 weet ik niet 100% zeker, de ander toestellen zijn hier aanwezig en kunnen dat allemaal)
Goede - niet nieuw inderdaad, maar wel de moeite waard om toe te voegen. We hebben dat eerder getest op volgens mij de 1520. Hierop niet - ik voel zelden de behoefte om nabewerkingen uit te voeren op telefoonfoto's ;)
nieuws: Microsoft: Windows en Windows Phone worden één besturingssysteem ?

Dit in tegenstelling tot wat we de afgelopen jaren hebben gezien (en gaan zien) van Apple en Google: het aantal machines met een OS van Apple of een OS van Google wat dan direct, naadloos en "met dezelfde interface" samenwerkt met je handheld devices, is waarschijnlijk op 1 hand te tellen. Ik snap dus niet zo heel goed over welk vertrouwen jij het hebt; Microsoft is inderdaad erg bezig om zaken af te zinken of nieuwe namen te verzinnen maar dat doen ze dan wel al jaren langer dan de concurrentie. Sterker nog; als je ziet wat er jaarlijks bij Google Labs wordt verzonnen, waar beta's (zeer strict) voor komen en binnen een jaar wordt stopgezet, dat loopt ook in de tientallen projecten.

WindowsMobile is bijna 10 jaar aktief geweest in verschillende vormen en maten; het werd een keer tijd dat ze iets nieuws gingen verzinnen om "high end hardware" aan te sturen aangezien WM voornamelijk was gebaseerd op een zeer closed source ecosysteem i.p.v. een SDK die voor veel mensen simpel & makkelijk te gebruiken was. Ik geeft meteen toe wat WM eenvoudigweg slechter was dan de eerste versies van Android of iOS maar maakt dat meteen het vertrouwen in het bedrijf erachter slecht?
Herinner je niet meer dat "Windows 8 voor ARM" een ander besturingssysteem was? Ineens heette dat "Windows 8 RT", omdat klanten die dingen terug brachten.
http://arstechnica.com/in...-come-in-arm-soc-flavors/

Geloof je nu echt dat ze er 1 besturingssyteem van gaan maken, in de zin dat het 1 codebase heeft? Pas als .NET aangetoond op Windows RT werkt, dan geloof ik het.
1 kernel. De kernel is de kern van een besturingssyteem.
Ik spreek gewoon uit persoonlijke ervaring:

Ik heb ooit een Zune (1 én 2) gekocht en die zijn ondertussen zo goed als waardeloos, doordat MS heel de boel heeft stopgezet.

Ik heb games gekocht via GfWL store, dat binnenkort (of misschien ondertussen al?) gesloten wordt, en waarvan wordt aangenomen dat veel spellen niet meer speelbaar gaan zijn (of op z'n minst het MP gedeelte).

Ik heb ooit een MSN email adres aangegaan en gebruikte de email functie van hun MSN explorer: is ondertussen al lang dood en begraven. Ondertussen ben ik van MSN explorer -> hotmail.com -> msn.com -> outlook.com moeten meegaan; niet echt een groot probleem maar geeft toch niet een gevoel van vertrouwen en stabiliteit.

Ik gebruik gmail/gdocs/gcal al sinds de closed betas en werkt essentieel nog steeds zoals in het begin (ondertussen uiteraard wat uitgebreid in functionaliteit).
De Zune is nooit in Nederland beschikbaar geweest, was sowieso niet handig om die hier te gebruiken tenzij je ging rommelen met een Amerikaanse account etc.
Wie weet is PearlChoco een Amerikaan. :)
Het punt blijft: MS is goed in het stopzetten van projecten - het boeit niet dat het product niet in NL was te verkrijgen.
Lol, in de tijd dat MS 1 project/product stopt, heeft Google er al 10 de nek om gedraaid....
GfWL:
http://www.gamespot.com/a...indows-live/1100-6420654/
niets om je zorgen over te maken

Zune is inderdaad een mislukt project

dat Hotmail nu Outlook noemt vind ik zelf geen probleem, mijn hotmail adres van meer dan 15 jaar oud werkt nog altijd :)
dat de interface af en toe wat veranderd is gewoon gebruikelijk, dat is ook bij de concurrent
De naam Zune is dood, maar Windows Phone is een evolutie van Zune.
De interface van Windows Phone is afgeleid van Zune, een lange tijd
werd het multimedia gedeelte van Windows Phone Zune genoemd.
Later heft MS dit gewijzigd naar Xbox om de services mbt multimedia recht
te trekken met de xbox.
Wat je daar zegt "je hebt moeten meegaan met MS" klopt niet. Alle oude emailadressen blijven nog bestaan met hun originele domeinnaam. Zo is 'hotmail.com' al een kleine 20 jaar oud! De interface is niet altijd op vooruit gegaan maar deze dat hotmail/outlook.com nu heeft vind ik best OK. Stiekem gebruik ik ook meestal liever hotmail omdat het zo kinderlijk makkelijk werkt.

Wat zeg je dan van de Google nexus 1 (al heel lang niet meer ondersteund), of de google RSS reader, of location history dat ik vaak gebruikte. Hebben ze wat verklooid en onder google+ gestoken. Er gaan toch ook al lang geruchten dat google+ stopgezet wordt. Wat met al die mensen die daar heel veel berichten en contacten onder staan hebben...?

Ik ben zelf een pur sang Android gebruikers maar moest toch even tegenargumenteren.
Ik zou heel graag eens die Lumia 930 voor enkele weken gebruiken maar ik zit verknocht aan m'n nexus 5. Al vind ik dat MS gewoon eens moet knallen en wat marktaandeel + respect veroveren
"Onbetrouwbare softwareondersteuning"? Microsoft? Als er iets is waar Microsoft bekend voor staat, dan is dat wel betrouwbare softwareondersteuning. Wat is het alternatief? Android nemen en hopen dat je je software updates krijgt en nog wel voordat de volgende update er is?

Daarbij is Games for Windows Live niet opgedoekt, onlangs heeft Microsoft dit nog zelf bevestigd. Voor Hotmail/Outlook, wat is er zo erg aan dat het van naam veranderde? Microsoft ging in 2012 gebukt onder een serieuze merk-afslanking, en dat was nodig, gewoon 1 naam voor Microsofts mail service. En functioneel ben je nu ook niks kwijt geraakt bij de overstap van Hotmail naar Outlook. Dat Windows Mobile gestopt is, is ook weer zo'n non-argument, want wat maakt het uit? Dat platform heeft het een dikke 10 jaar uitgehouden en het werd gewoon tijd dat het vervangen werd, het kon gewoon niet meer mee met de moderne generatie.
Als je kijkt naar hoeveel procent er van Windows Phone op de laatste versie draait, en dat vergelijkt met Android, dan heeft Windows Phone een veel beter track record.

Elke telefoon krijgt de laatste updates, in tegenstelling tot Android waar het maar afwachten is of er een update uitgebracht word.

Het is alleen jammer dat door een flinke wijziging in de architectuur de WP7 toestellen toendertijd buiten de boot gevallen zijn.
ik snap niet dat je -1 krijgt, want je hebt gewoon gelijk. Mensen vinden het blijkbaar ok, dat zogenaamde windows7 toestellen geen update meer krijgen. Sja, dan kan je natuurlijk ook stellen dat het ok is, dat Android 2.3 toestellen geen update meer krijgen ;)
Ik geef aan dat er een uitzondering bestaat voor WP7 toestellen, waaronder WP7.8.
Maar ook daarbij gaat het op: Elk Windows Phone 7.0 toestel wat uitgebracht is heeft de update gekregen naar 7.8.

Net zodat elk Windows Phone 8+ toestel alle updates krijgen naar de laatste versies. Geen toestel word overgeslagen, dit in tegenstelling tot Android waar veel leveranciers vaak geen nieuwe updates meer uitbrengen.
Precies! Ik ben een van de early adopters geweest met een Windows 7 (Samsung) model. Terwijl collega's zaten te klagen over hun telefoon (ook samsungs) en het gebrek aan updates van Android 4 liep ik al met 7.5. En het draaide nog steeds supersnel. Ook met de laatste update naar 7.8 was ik nog zeer tevreden met mijn telefoon terwijl de android modellen letterlijk in de prullenbak gegooit werden.

Ik hebben nu een nexus 5 en ben erg tevreden met de hardware maar android is werk gerelateerd niet een ideaal OS. Bugs in Exchange synchronisatie, slecht en inconsistent overzicht in standaard apps/notificaties en beveiligings problemen (apps die tot alles toegang willen hebben / Google Now die letterlijk je hele leven probeert te analyseren) zorgen dat ik in de toekomst niet snel weer voor android zou kiezen.
Um...

Zune is opgegeven omdat het een flop was.
GFWL is opgegeven omdat iedereen er een hekel aan had en het een flop was.
Outlook.com werkt nog altijd als een tierelier.
Windows Mobile is vervangen door Windows Phone.

Wat had MS volgens jou dan moeten doen, verlieslatende producten in de markt houden en nooit iets updaten?
:?
Misschien eens een lijstje maken van alle fantastische software experimenten waar Google inmiddels mee gestopt is. Los van Android support op oudere toestellen....
Mjah, ik ben toch nog niet verkocht voor WP8.1 vnl door het gebrek aan 'officiële' apps
Ik weet dat het tot eindeloze discussies leidt, maar ik zie nog steeds weinig reclame met "download nu de app op Apple Store, Android Play store OF Windows Phone store" Deze laatste hoor je nooit.

Ik neem maar wat: Sonos, Squeezebox, Chromecast, zijn maar een aantal zaken die voor zover ik niet weet niet officieel voor WP bestaan.

Ook voor een aantal producten die we op het werk overwegen: bestaat voor iOs en Android maar (nog) niet voor WP8
Het maken van apps voor platformen betekent investeren, en die kosten moet je kunnen terugverdienen. Daarvoor heb je dus een voldoende grote userbase voor nodig en nu WP eindelijk echt voet aan de grond zet zie je steeds meer first party apps uitkomen. Inmiddels kun je de grote namen ook vinden op het WP platform. Je ziet nu ook allerlei bedrijven instappen die een bepaalde eco-systeem en hardware met zich meebrengen: Adidas Micoach, Fitbit, Uber.

Het ontbreken van 1ste party apps heeft er trouwens wel voor gezorgd dat er veel "3rd party" ontwikkelaars in het gat zijn gesprongen en prachtige apps hebben uitgebracht. Denk bijvoorbeeld aan Trein van Niels Laute. Een prachtig alternatief voor de NS app, die NS maar niet wil uitbrengen voor WP. Maar ook Rudy Huyn heeft een paar schitterende apps uitgebracht om het gebrek aan 1st party apps op te vangen.

En daarnaast heeft Nokia en Microsoft ook niet stil gezeten. Apple en Google maken maar zeer weinig apps zelf en als ze dat doen dan kunnen ze concurrentie niet aan. Het gaat daarbij zowel om de functies als om het mooie design van de apps.

Nokia Drive+ is echt met kop en schouders een klasse beter dan Apple Maps en Google Navigatie.
Nokia Transit: zowel Google als Apple leveren deze informatie in hun *Maps product maar kunnen de helft nog niet van wat Nokia Transit kan.
Bing Nieuws: Apple heeft niets en Google nog een widget die meegaat sinds Android Froyo.
Bing Sport: geen gelijkwaardige oplossing van Apple en Google
Bing eten en drinken: geen gelijkwaardige oplossing van Apple en Google
Nokia Creative studio: Apple levert een aardig alternatief aan als iPhoto maar daarvoor mag je €4,49 afrekenen. Google, eh… niets.
Nokia Mixradio: geen gelijkwaardige oplossing van Apple en Google, tenzij je de portemonnee trekt.
MS Office suite: beide hebben hun eigen office suites alleen lang nog niet op het niveau van MS Office.

Uiteraard kunnen Google en Apple leunen op diverse apps(met grote namen) om bovenstaande gaten op te vullen maar dit wordt nog wel eens vergeten door menigeen dat Nokia/Microsoft veel meer heeft gedaan dan alleen een nieuw OS op de markt te slingeren.
Zoals ik het zie zijn er 4 soorten apps:

1) Internationale must-haves
Denk aan apps zoals Youtube, Whatsapp, etc. Deze apps niet hebben is niet te verkopen. Niet alleen moeten ze er zijn, ze moeten er ook snel na uitkomst zijn. Deze categorie betreft ook de top games.

2) Nationale must-haves
Erg verschillend per land, maar denk in NL aan apps zoals Ziggo/UPC, reclame-folders, etc. Ook deze apps moeten er zijn, en bij voorkeur niet 1 of 2 jaar te laat.

3) Hardware apps. Je kunt bijna geen hardware meer kopen, of deze is te besturen met een app. Lampen, versterkers, een thermostaat., etc. Deze apps niet hebben betekent dat een consumenten in feite de hardware niet zal kopen, of zal vloeken op zijn eco systeem.

4) Niche apps. Apps met een extreem kleine doelgroep. Bijv een "paddestoelen in Nederland app". Waarschijnlijk niet meer dan honderd gebruikers, maar hier komt het: een app store vol met miljoenen niche apps zorgt er in zijn totaliteit voor dat bijna iedere niche bedient wordt. Aantallen apps en de spreiding ervan doen er dus wel degelijk toe.

Een perfect eco systeem scoort goed op alle 4 de categorien. Het maakt niet uit dat jij al die apps als individu niet nodig hebt, het gaat erom dat alle 4 categorien de breedst mogelijke massa voorziet in zijn behoeften.

Zonder in een eindeloze welles/nietes discussie te komen stel ik dat het WP app eco systeem weliswaar snel groeit, maar nog steeds op alle fronten flink achterligt. Helaas wordt dit iedere keer weer bevestigd:

- Ik lees net dat Snapchat met een nieuwe app komt. Geen idee of die belangrijk is, maar het is mogelijk een 1) app. Waar komt ie voor uit? iOS en Android. Het lijkt een soort standaardbericht te zijn. Ik verneem ook dat vele top games gewoon niet op WP beschikbaar zijn. Maar er zijn wel leuke games? En er zijn alternatieven? Dat is niet hoe het werkt, een clash of clans moet er gewoon zijn bijvoorbeeld.

- Ik verneem nog steeds dat mensen wachten op apps als Ziggo TV. Dat is een killer app die je apparaat in een mobiele TV omtovert.

- Koop een stuk hardware met app support en standaard zul je wederom de iOS en Android logos tegenkomen, geen WP.

Ik schrijf deze post niet om te bashen, ik zie gewoon graag het app probleem erkend. Erkennen ipv bagataliseren is een eerste stap naar verbetering. Het is ook interessant om te kijken naar het perspectief vanuit een ontwikkelaar gezien:

- Velen starten met hun app op iOS. Niet omdat dit de grootste is, maar het heeft een publiek wat kennelijk. bereid is te betalen, daarnaast is app ontwikkeling iets makkelijker dan op Android. iOS is dus een goede testtuin waar je met een geringe investering kunt kijken of je app uberhaupt levensvatbaar is.

- Stap 2. Nu blijkt dat meer dan 90% van de app ontwikkelaars hun investering bij iOS er al niet uitkrijgen. En dan moet men nog overwegen om een Android app te maken. Als er sprake is van verlies bij iOS (wat dus bijna altijd zo is), dan neemt zowel de investering als het verlies bij de Android app alleen maar verder toe. Echter, gezien de druk van het marktaandeel (>80%) zullen toch best veel ontwikkelaars ook de Android app maken, vaak in elkaar geflanst.

- Stap 3. De meesten staan nu op dik verlies. Geld verdienen met apps is weggelegd voor een kleine groep apps die alles verdienen, waarschijnlijk zit je zelf in de > 90% die alleen maar verliest. En dan nu de overweging om nog een investering te maken in een derde ecosysteem, te weten WP. Met een marktaandeel van 3% gemiddeld wereldwijd.

Let wel, er zijn allerlei redenen voor een consument om WEL WP te kiezen, ik stel alleen dat het app eco systeem een echt probleem is en een blijvend probleem. Ik geloof niets van de afgezwakte stellingen dat dit allemaal wel meevalt. Dat kan waar zijn voor een individu, maar niet voor een massaal publiek. Verder wil ik nadruk leggen op de problematiek vanuit een ontwikkelaar gezien.
Mooi verhaal en ik ben het daarmee eens.

Punt 1 is gedekt. Al blijven er hiaten. Maar dat zie je zelfs ook al andersom. Wel voor WP en niet voor iOS of Android. En met daar onderling weer verschil tussen. Snapchat voor WP was trouwens al gedekt door 6snap. Wordt beter bevonden al die van Snapchat zelf.
Punt 2 Ik ben daarvoor naar KPN overgestapt. Niet dat ik het veel gebruik, maar alleen al uit principe. Zo ook pas nog een van de abonnementen overgezet van T-Mobile naar Vodafone. Komt het niet naar mij, dan ga ik er wel naar toe ;) De bank app was al gedekt.
Punt 3. Is in een hoger tempo gekomen met WP8.1. Zoals maanden geleden voor de Sphero en onlangs voor Fidbit. En apps direct gereed voor de volgende modellen. Domotica is grotendeels al gedekt met native of 3rd party apps. Je moet er alleen soms wat meer moeite voor doen om ze te vinden. Zoals de mooie van Insteon prachtig in Modern UI stijl. Zie http://www.wpcentral.com/...windows-and-windows-phone of de app http://www.windowsphone.c...df-4ebc-8be2-8b9fea0a538a. En anders via Homecontrol, Grasshopper met Z-Wave, Philips Hue enz. Het mooie van 3rd party domotica apps is dat je het niet via een account van een leverancier hoeft te doen.
Punt 4. De Windguru app was er heel snel. Zal per persoon verschillen of er musthaves zijn.

En wetende dat 80% van de smartphone gebruikers helemaal niet app geil is en slechts een beperkt aantal 'core apps' gebruikt, dan valt al helemaal wel mee.
Je kan je dan nog eerder afvragen of die ontwikkelaars wel die app afhankelijkheid moeten willen.

Ik zie ik het dus lang niet zo zwart wit als jij wat betreft Windows Phone.
En zo met mij vele Windows Phone gebruikers die ik ken.

[Reactie gewijzigd door Tweaker1234 op 30 juli 2014 02:26]

Dat is prima, maar eigenlijk fiets je een beetje langs mijn punt. Ondanks dat ik stel dat de 4 soorten apps neergezet zijn om een zo breed mogelijk publiek te bedienen (wat nodig is als je de massa wilt bedienen), ga je toch weer in op het individu: IK kan er mee leven en ik kan voor MIJN behoeften alternatieven vinden.

Dat was dus niet mijn punt. Als Microsoft een deuk wil maken in deze markt moet het rekening houden met een paar honderd miljoen klanten. En deze hebben de meest uitlopende behoeften. Apps bedienen over de 4 assen zorgt voor een maximale aansluiting, waardoor WP interessant is voor het maximale aantal gebruikers.

We hebben het dus over 2 verschillende onderwerpen. Is er te leven met het WP app probleem of is die zelfs helemaal geen probleem voor bepaalde individuen? Jazeker, dat kan. Jij hebt geen app probleem, en met jou vast nog meer mensen.

Is er een app probleem wanneer we denken aan het grootst denkbare publiek? Jazeker, een enorm probleem.
Is er een app probleem wanneer we denken aan het grootst denkbare publiek? Jazeker, een enorm probleem.
Dat zeg ik. Dat zie ik ook niet voor dat deel van het publiek. Voor 80% (En wetende dat 80% van de smartphone gebruikers helemaal niet app geil is en slechts een beperkt aantal 'core apps' gebruikt) is er helemaal geen app probleem. Eerder iets wat hen aangepraat wordt door de overige 20%. En een 80% aandeel van de markt is natuurlijk al een heel groot deel van de markt.
Voor de overige 20% zal dit inderdaad per persoon verschillen. Zoals ik hierboven van mezelf schets. Voor een ander in die 20% kan er wel een app probleem voor hem/haar zijn. En zal hij/zij eerst even in de app store moeten kijken of aan zijn/haar app behoefte voldaan kan worden.
http://www.windowsphone.com/nl-nl/store

[Reactie gewijzigd door Tweaker1234 op 30 juli 2014 13:24]

Nou ja, let's agree to disagree dan.

Door termen als "app geil" te gebruiken ondermijn je een miljardenindustrie die er niet voor niets is. Alsof het hebben van veel nuttige of leuke apps je meteen een vreemdeling maakt.
Mooi. Anders wordt het ook zo saai.

En die app geile gebruikers kunnen ook al prima terecht in de Windows Phone store als ook in de Windows Store. Klik maar op de link hierboven en je zal heel veel nuttige en leuke apps zien.
Nu doe jij net alsof die er niet voor Windows Phone zijn.

Wil je op de hoogte van Windows Phone apps blijven, dan moet je de komende tijd eens regelmatig op WPCentral.com kijken. Volgens mij is het allemaal zonniger dan jij nu denkt.
Wat ik bedoel is dat een gebruiker die een app kiest (uit welke van de 4 categorien dan ook) niet app "geil" is.

Het is prima dat jij vind dat apps niet belangrijk zijn, maar de massa denkt daar anders over.
Natuurlijk vind iedereen apps belangrijk. Ik ook. En die apps zijn er voor 80% van de markt. Zoals alle bank apps en alle nieuws apps zoals NOS, RTL enz. Sorry, dat ik blijkbaar nog niet duidelijk voor je was.
Aan je eerdere reacties te zijn ben je niet een Windows Phone gebruiker en kijk je 'slechts' vanaf de zijlijn. Ik kijk iedere dag op WPcentral en kan zeggen dat ik heel erg op de hoogte ben van de app situatie. En apps zeker belangrijk vind. Zo heb ik de Sphero gekocht nadat de app beschikbaar kwam. Dus apps zijn zeker belangrijk. Denk alleen dat je jou en mij (20% van de markt) verward met de andere 80% van de markt.

[Reactie gewijzigd door Tweaker1234 op 30 juli 2014 14:03]

Chromecast is ook geen open standaard, maar wordt alleen door Android ondersteund, net als Airplay door Apple devices.

Microsoft houdt zich aan de Miracast standaard en die werkt perferct onder windows Phone 8.1. Zowel mijn laptop (win 8.1u1) als telefoon (wp8.1) connecten netjes via miracast naar mijn tv.
Met de App TubeCast op Windows Phone kan je gewoon chromecasten hoor :)
Je hebt deels gelijk, zeker met de advertenties op TV die je ziet. Maar over het geheel zijn er echt genoeg apps voor WP. Maar er is zeker werk aan de winkel om dit voor elkaar te krijgen. Zonder weer de discussie op gang te krijgen voor mij zijn erg genoeg apps voor WP 8.1, ik mis bijna niets.

Maar ik denk wel dat in de enterprise omgevingen er eerder gekozen wordt voor WP dan voor IOS of Android. Zeker bij een microsoft eco systeem.
enige app die ik voor windows Phone en windows 8.1 (rt) mis, is de UPC horizon box app. voor de rest is voor mij alles te krijgen, of zijn er degelijke alternatieven.

in zakelijke omgeving kan het zijn dat er app's ontbreken maar voor het overgrote gedeelte van de prive gebruikers zal app aanbod voor weinig tot geen problemen leiden.
Leuke review en ik ben het met de reviewer eens. Waarom zo lang wachten met het uitbrengen v.d 930? Het verschilt niet veel met de Nokia Icon welke begin dit jaar uitgebracht is.
Breng 'm eerder uit of verbeter de hardware. Accuduur op mijn 920 is een probleem, als ik lees dat z'n opvolger nog steeds problemen kan krijgen daarmee, dan is de incentive om de 920 te vervangen gewoon niet aanwezig.
Het verschilt niet veel met de Nokia Icon welke begin dit jaar uitgebracht is.
Sterker nog: Het is exact dezelfde telefoon met WP8.1 ipc WP8.0 :)

Marketing is zeker nog een punt waar MS mbt telefoons nog veel kan leren van de concurrentie. Hun strategie met de 930 (zo laat uitbrengen; in april aankondigen en pas in juli in de winkels etc) maakt niet de indruk dat ze echt achter hun producten staan. En wat mij betreft is dat onterecht want dit is toch wel een heel indrukwekkend toestel hoor.
Wat is er indrukwekkend aan dan? Als ik de review los lees om maar niet over het OS te praten denk ik van: Qua specificaties helemaal geen wauw... meer een "meh" de concurrentie heeft toestellen allang op de plank liggen met veel betere hardware. Misschien op de Camera na dan.

Je moet dus echt van het OS houden wil je dit toestel kopen. Anders zijn er genoeg betere alternatieven.
Je maakt hier ook een klassieke fout met WP 1 op 1 te vergelijken met Android qua specificaties. Terwijl WP8 op een dualcore zeer vlot aanvoelt hebben sommige Androids (niet allemaal, ik weet het) het met een quadcore moeilijk op 4.1 In de meer recente versies van Android is het verschil wat weggewerkt maar als ik een high-end Android met up to date software naast mijn Lumia 920 leg zie ik geen reden om over te stappen en/of jaloers te zijn op de betere processor van de Android. Hardware is 1 ding maar wat echt telt is hoe je er mee omgaat in je software.
Lees mijn review maar ;)
TL/DR: Indrukwekkend is het scherm en de bouwkwaliteit. WP werkt met deze specs van de hardware al bloedsnel en werkt heel prettig. Wat het toestel extra heeft tov Android en iOS is gratis offline navigatie software en een hele goede camera. Ook draadloos laden is erg handig en niet alom vertegenwoordigd.
Heb je al eerder Amoled gehad? Dan is het zeker indrukwekkend heb al vele Amoled toestellen gehad en nu ook een tablet. Dus dat zal voor mij ook niks nieuws zijn. Ik vind het wel grappig dat jou zwarte echt op een Nexus 5 lijkt. :)

De bouwkwaliteit is heel goed? Op welke manier heb jij dat getest? Heb je een droptest gedaan? Proberen krassen te maken op het scherm? Of gewoon bouwkwaliteit zeggen omdat het een "nokia" is en omdat ze vroeger daarmee hun naam hebben opgebouwd. Die gratis Navigatie is idd een dikke + al moet ik bekennen dat ik nog nooit problemen heb gehad met "online" navigatie. Omdat Online navigatie de boel altijd cached wat dus praktisch offline navigatie is. (Dus 0.0 problemen als onderweg de verbinding van 3G wegvalt)
Draadloos laden is inderdaad fijn. Heb een toestel die dat kan maar geen lader.. het is een mooie extra maar geen dealbreaker als het er niet op zou zitten. En ja, de Camera blijft idd een goede selling point. Altijd goed bij Nokia.

[Reactie gewijzigd door Texamicz op 29 juli 2014 10:56]

Offline navigatie is vooral in het buitenland heel erg handig. Waar je geen data wil of kan gebruiken, of wanneer je verbinding te traag is.
Heb bijvoorbeeld vorig jaar in Taiwan drie weken met de huurauto het eiland rondgereden en gelopen op de navigatie van mijn mobiel. En voor sommige wegen daar is dat echt wel heel erg handig.

Hotel nodig? Even snel zoeken in het systeem, of heel snel data aan en uit zetten en navigatie met een druk op de knop erheen laten gaan. Dat we uiteindelijk bij een 'Love-hotel' uitkwamen maakte even niet uit. Alles was vol (eerste dag van de nationale zomervakantie, zelfs hotels van €600 per kamer waren vol)

Draadloos laden is zo iets wat je pas waardeert wanneer je het een paar keer gebruikt hebt. Geen telefoon die uit je slaperige handen gerukt wordt omdat je vergeten bent dat ie nog aan de kabel ligt bijvoorbeeld.
Dit dus.. De 920 kwam hier in NL ook zo laat uit en was toen eigenlijk al voorbij gegaan door concurrenten. Maar gebruik hem nog steeds met plezier hoor!

De accu is inderdaad dramatisch. Deze is ook nooit goed geweest. Hij hangt twee keer per dag aan de lader. Vorige week vergeten en toen is hij op 6,5 uur van 60% naar compleet leeg gegaan.

Dan wacht ik wel op waar MS nog mee gaat komen, en sla ik de 930 even over.
Heb je in energiebeheer wel alles goed ingesteld? Bovenstaande gebeurt mij eigenlijk alleen wanneer ik van alles en nog wat aan heb staan, zoals GPS, bluetooth en dat soort zaken. Ik doe sowieso een hele dag met mijn 920, enkel intensief whatsappen en browsen kan hem snel(ler) leegtrekken.
Bijna alles staat uit. Geen NFC, geen bluetooth, geen glimp, mail accounts niet op ontvangst maar om het uur (zijn er maar 2), Wifi sense en zoeken naar netwerken staat uit. locatie services staan wel aan. Maar met deze uit is het geen wezenlijk verschil, al is het lang geleden dat ik dit heb getest. Sinds ik de dev preview erop heb staan is het iets beter. Maar onverklaarbare drains van 50% ofzo naar leeg in 6-7 uur blijf ik houden.

edit: locatieservices uitgezet, hij was net op 100% geladen. reboot gegeven. Eens kijken wat hij komende dagen doet. Als Cyan uitkomt reset ik hem toch. Misschien dat dat ook weer helpt.

[Reactie gewijzigd door Scrisissszzz op 29 juli 2014 09:34]

Ben benieuwd, bij mij gaat het in ieder geval prima. Sinds ik 'm kreeg anderhalf jaar geleden heb ik geloof ik 1 of 2 keer zo'n drain-drama gehad, even resetten na het opladen en het bleef weg :-)
Soft reset zou ik nog kunnen doen idd.
Elke high-end telefoon, of het nou WP-IOS of android is, is bijna leeg aan het einde van de dag. Dan heb ik het over de telefoons met een gemiddelde accu. Het ligt ook aan wat je de hele dag ermee doet.
Ja, I know. De HTC One van mijn vriendin gaat iets langer mee, maar het is echt een kwestie van 5-10% verschil. Niets wereldschokkends dus.
Waarom zou je bluetooth uit moeten zetten, als je het niet gebruikt, dan gebruikt het toch ook geen energie? Ik heb geen verstand van WindowsPhone, maar op mijn Android phone heb ik 3/4G, wifi, bluetooth altijd aan, en ik kom prima de dag door. Alleen bij 3/4G merk ik dat de accu significant langer meegaat als ik het uitzet, maarja, dan wordt de telefoon ook een stukje minder bruikbaar ;)
Vreemd, ik heb geen accu-problemen met mijn Lumia 920, zeker niet meer nu met de 8.1 preview. Ik laad hem wel elke avond op, want anderhalve dag kom ik er niet mee door jammer genoeg. Het mocht wat langer zijn, maar de dag doorkomen lukt nog wel. Als ik het zo zie hier in de testen dan is dit bij de 930 gewoon dramatisch. Nog geen 6 uur met internet gebruik is gewoon erg kort. Zijn er dan geen zuinigere 4G chips (of betere batterijen)?
Draadloos laden is wel een zegen, zeer handig.
6 uur browsen is toch heel veel op een dag.
Dan zit je een derde van je tijd op de telefoon te browsen.
Dat is toch absurd veel.
Maar dat is natuurlijk niet het enige dat je doet. Je bekijkt al eens een video online, krijgt notificaties, je gebruikt al eens whatsapp of VOIP. Op deze manier komt het over dat je met alledaags gebruik slechts een goede 10 a 11 uur op een lading doet en dat is best kort.
Time since last charge: 1 day 6 hours, estimated time remaining 1 day.

Niet dat ik hem superactief gebruik, maar enkele WA, 3 mailboxen constant in sync, enkele SMS'jes en telefoontjes, wat surfen ivm.nieuwsberichtjes, Bluetooth constant aan (en 2u ook gepaired per dag), ...

Ik kan dus absoluut niet klagen van m'n Nokia 930... bij m'n Lumia 800 was dit een natte droom... daar geraakte ik amper mee tot aan de avond.
Fijn dat te horen, ik twijfel momenteel de 930 voor privé aan te schaffen en mijn 920 voor het werk te houden (en men 520 gewoon als backup). Hij doet het dus toch beter dan verwacht, de review liet wat anders uitschijnen :).
Dit is het nadeel van een Amoled scherm. Bij browsen gaat de accu daardoor rapper leeg als bij een lcd scherm omdat websites een witte achtergrond hebben en de pixels bij een Amoledscherm dan volledig aanstaan. Had hetzelfde probleem bij mijn HTC One S. Maar niettemin vind ik 6 uur browsen nog behoorlijk.
Ik vind het vreemd dat de 920 blijkbaar accuproblemen heeft maar volgens de data in deze recensie wel een langere batterijduur heeft dan de iPhone 5S, die toch geen slecht imago heeft wat batterijduur betreft.

Misschien is er softwarematig iets mis waardoor een specifieke taak veel te veel van de batterij vergt?
In vergelijking met de nieuwste modellen is de accu (vooralsnog) de mindere kant.
In vergelijking met de topmodellen van afgelopen jaar (iPhone 5s, HTC One M7) is de accuduur van de 930 prima. Ik ben zelf van de M7 naar de 930 gegaan, en blij dat ik in de praktijk een uurtje langer zou kunnen browsen.

Desalniettemin zou een update die de accuduur wat verbeterd natuurlijk goed ontvangen worden.
Ik heb hem eens een soft reset gegeven. Apps lijken niet het issue te zijn.. Nu afwachten
Ik heb wel eens al ik de browser onder de lock screen laat staan dat deze dan actief lijkt te blijven.
Bepaalde sites blijven zich zelf maar zelf updaten waardoor je effectief stroom en data gebruikt alsof je zelf aan het browsen bent
Sorry hoor, maar ik heb de 920 gehad voor de 930 en heb dat probleem niet gehad. Heb je NFC ook altijd aan? dat scheelt namelijk wel en de windows phone 8.1 (ik had dev prev) scheelt ook. Welke app snoept dan het meeste van je accuduur af?
Als ik kijk naar het batterij verbruik van apps is daar ook niet heel veel uit te halen. Best vaag... WA is een vreter maar dat is algemeen bekend. NFC staat altijd uit.

[Reactie gewijzigd door Scrisissszzz op 29 juli 2014 09:22]

De 920 gaat bij mij makkelijk een dagje mee. Zeker sinds 8,1 er op staat en ik verwacht na de Cyan update dat die nog langer mee gaat omdat dan ook alle goede drivers er op staan (en bluetooth 4LE ook weer gaat werken).

Maar 1 of 2x per week springt hij rond 2200u op de batterijbesparingsfunctie, maar dan blijven alle telefoon functies gewoon nog goed werken (incl. WhatsApp, die ik los heb gekoppeld van de powersave feature). De telefoon gaat 0600 van de lader en laadt in de auto maximaal 1,5 uur nog langzaam bij.
Ik heb de 920 Accu duur is prima, Kan er gewoon de hele dag mee doen. Misschien heb je iets op de achtergrond draaien dat je accu leeg trekt.
Ik vraag me af hoe het zit met de productie aantallen. Een maand terug hebben was er nog een ronde om de iPhones te vervangen door WP8 toestellen. Uiteindelijk hebben we de 525, 620, 920, 925, 1320 uit vijf verschillende landen moeten importeren. Alle types in 1 land verkrijgen was vrijwel onmogelijk (of flink overpriced). Maar ook nu in bv Oekraïne zijn alle modellen zo'n beetje uitverkocht. Enkel de 525, 635, 930 en 1020 zijn goed verkrijgbaar.
En door die lage voorraden hebben vele winkels de Nokia stand opgeruimd. De phones hebben geen prominente plek meer of zijn zelfs enkel via de online winkels verkrijgbaar.

Uiteindelijk wil je modellen in de winkels hebben liggen. Mensen willen het toch eerst vasthouden of je kunt ze ermee overhalen. Zit er iets mis bij de productie of zijn de contacten tussen de winkels en Nokia/MS zo verzuurd dat je als consument echt je best moet doen om een toestel te pakken te krijgen?
Het lijkt me dat de door jou geciteerde aanvoerproblemen in Oekraïne minder te maken hebben met een verzuurde relatie tussen MS en de winkels dan wel met Russen met machinegeweren.

Een blik op fnac.be levert de 520, 630, 710 (!), 930, 1020, 1320 en 1520 (en 2520) op, dus wellicht had je je een trip doorheen Europa kunnen besparen. :)
Vergeet niet dat de prijzen in bv NL en BE flink veel hoger liggen dan elders. Een 1320 kostte in de landen waar ze niet meer beschikbaar zijn +/- 150 Euro. In NL ligt dat uit mijn hoofd al gauw 80 Euro hoger (btw nog niet meegerekend). De 525 kochten we in voor 75 Euro etc. Off-topic:fnac is niet echt een lekkere leverancier voor bedrijven, zeker niet als het gaat om worldwide support en grote aantallen devices.

@hAl, die 920 en 620 ben ik mee eens. Daar hadden we er minder van nodig. Maar die hebben specs waar sommige collega's baat bij hebben.

Russische staats terroristen met BUKs zitten in een klein deel van het land. Van het menselijke leed in de Krim en Donbass merk je als persoon en als bedrijf relatief weinig. De 930 is bv overvloedig aanwezig, dat debunked die theorie denk ik wel voldoende.

In de dure landen is er dus nog wel voorraad, maar de goedkopere niet. Vreemd genoeg is dat WP in de goedkopere landen een hogere penetratie heeft dan in de duurdere. Zo lijken ze voor de korte termijn Euro winst te gaan ipv een lange termijn goede marktpenetratie in die goedkopere landen. Verlies op alle fronten zo.
Ik denk dat ze in die goedkopere landen vooral ook hun goedkopere modellen willen verkopen. (de 525 en 630/635)
Bij de lage prijzen die je noemt maken ze op de iets duurdere modellen in die landen kort na de introductieprijzen al verlies en zullen ze die daar niet aanvullen met nieuwe voorraden.
Logische verklaring.

Dan zie je ook meteen het nadeel aan WP. Er zijn op het moment te weinig WP fabrikanten met uiteenlopende modellen. Zo kun je op phablet gebied in die landen op dit moment dus niets meer met WP krijgen. Kan nooit goed zijn voor het OS en zijn marktaandeel.
En met slechts een handvol modellen in de schappen kan Nokia ook al geen eigen sectie meer behouden in de fysieke winkels. Nu lig je tussen de kleine merken als Lenovo, LG, Huawei, Prestigio, Sony etc.
De 620 en 920 zijn beide meer dan 1.5 jaar geleden geintroduceerd en zijn in smartphoneland al zowat antiek. Dat die er nog maar beperkt waren is logisch.
De 925 en 1320 zijn best redelijk beschikbaar maar bij de 925 is er inderdaad wel redelijk veel prijsverschil tussen shops.
Een toestel dat niet lekker in de hand ligt zal van mij nooit waarde oordeel "goed" kunnen krijgen. Dat is de belangrijkste basis eis voordat ik de overige featureset ga vergelijken. Idioot gewoon dat slechts 2 fabrikanten hier waarde aan hechten, Motorola en (in mindere mate) HTC.

De 925 ligt al niet zo heel lekker in de hand maar kan nog net..
Een toestel dat niet lekker in de hand ligt zal van mij nooit waarde oordeel "goed" kunnen krijgen. Dat is de belangrijkste basis eis voordat ik de overige featureset ga vergelijken.
Zonder jouw claim in twijfel te trekken, maar is jouw claim niet een beetje "excentriek" om als vereiste mee te nemen in, pakweg, 99% van alle reviews van alle (smart-)phones?

Laat ik een vraag omdraaien: morgen komt er een smartphone uit die in de tests van T.net 40 uur kan browsen op een accu, 36 uur kan video kijken, betere graphics heeft van een Nvidia GTX770 GPU, nog geen 150 Euro kost maar alleen te krijgen is in het pimpelpaars me de afmetingen 110mm x 110mm x 21mm.

Ervanuitgaande dat deze theoretische telefoon 4.8 sterren of beter krijgt in de reviews en de komende 2 jaar qua hardware-specs door niemand wordt ingehaald, is het dus geen contender voor jouw aanschaf omdat de afmeting "net niet goed genoeg" is of niet in de buurt komt van Motorola? Ik kan nou niet zeggen dat Motorola een voorspelbare vorm aan haar telefoons geeft/gaf; daar zaten ook ei-vormige, klap-vormige, phablet-vormige en gameboy-vormige toestellen tussen.
Ik ben van mening dat voor 97% van de mensen de gebruikte SoC echt totaal geen drol meer uitmaakt. Ze zijn allemaal snel zat. Het gaat juist veel meer om prijs, ergonomie en design. Met Motorola bedoel ik de G en de X, niet de Pebble van 2006. De G en X zijn op dit moment nog altijd de telefoons die het beste in de hand liggen, en voor 97% van de mensen maakt het geen drol uit dat daar geen Snapdragon 805 in zit. Ze zijn allebei nog steeds snel zat.

Kijk naar de Lumia 625. Logisch dat mensen de 520 kopen, de 625 is praktisch een phablet.
Vergelijk een Sony Z/Z1/Z2 eens met een Moto X in je hand, dat verschil voelt bijna heilig aan.

@hieronder ik vind de iPhone 5 ook niet prettig in de hand liggen maar hij is wel klein genoeg om met 1 hand te bedienen. Inderdaad zie je hier zelden iets over in prof reviews, dat zijn vaak de 3% groep die het reviewen. Een review met 2 pagina's aan benchmarks heb ik vaak niks aan, in elk geval niet aan die 2 pagina's.
Ik denk dat "fijn of niet fijn in de hand liggen" ook erg subjectief is. Ik heb de 930 nu een weekje in bezit en ik vind hem prima in de hand liggen, maar ik kan me ook voorstellen dat mensen met kleine handen dit iets minder fijn vinden. Ik vind zelf bijv. telefoons vanaf 5.2" (gaat nog net), of 5.5" inch schermen vaak niet lekker in de hand liggen.
Ik heb zelf de LG G2, m'n vriendin de iPhone 5S. De G2 is echt enorm vergeleken met de 5S, maar hij houdt vele malen beter vast. Fijn plastic, voelt zacht. Afgeronde hoeken en zeer kleine bezels. Met niet al te kleine handen is het paneel makkelijk te bedienen. (Imho)

Jouw redenatie mbt de reviews is op z'n minst subjectief te noemen en heeft weinig te maken met wat Tweakers hier probeert te doen. Irrelevant dus, in mijn ogen, jouw comment.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 300525 op 29 juli 2014 13:18]

925 voelde inderdaad een beetje "slippery en onzeker aan in de hand", ik kan alleen maar zeggend at de 930 heel stevig voelt en waar dat scherpe van de hoeken vandaan komt???
past gewoon perfect
idd.. mooi model. scherpe hoeken? Volgens mij zijn ze redelijk rond...
Kwestie van smaak, of de fabrikant moet het wel heel bont maken. Persoonlijk vind ik de iPhone 5/5S een ongelofelijk onding om vast te houden, maar ik verwacht dat niet terug te zien in de professionele reviews.
Wel vreemd om hier te lezen dat de accuduur tegenvalt. Ben zelf van een 920 naar een 930 gegaan en verbaas me keer op keer hoe lang die meegaat. Met veel appen browsen en af en toe een spelletje haalt hij gemakkelijk anderhalve dag.
Ja ik heb ook de 930 en de accuduur valt wel een beetje tergen. Doe er een dag mee. Maar volgens mij is dat tegenwoordig het gemiddelde....
Ik heb mijn 930 zondag voordat ik naar de Zwarte Cross ging van de lader gehaald (2 dagen 2uur geleden en hij heeft nu nog 31% resterend wat goed is volgens de telefoon voor nog 16 uur gebruik (batterij besparing uit, GPS, Wifi, Bluetooth aan).

Vergeleken met de S3 waar ik vanaf kwam die iedere dag aan de lader moest is dit toestel juist een verademing qua batterij leven.
idem hier, na twee weken intensief gebruik kom ik gemiddeld 2 dagen 13 uur toe. is ruimschoots een verdubbeling op de lumia 925 en een verdrievoudiging van de S4 van vrouwlief

[Reactie gewijzigd door stef660 op 29 juli 2014 13:32]

Met mijn 5S doe ik er ook maar een dag mee. Denk dat het niet veel beter wordt komende tijd en we het hiermee moeten doen!
Die anderhalve dag haal ik ook, zal wel met het type gebruiker te maken hebben. Wat echter belangrijk is in de beleving is dat de Nokia vrij simpel tussendoor is op te laden met de wireless charger die ik er heb bij gekregen. Dat is toch wel een erg fijn systeem.
Zit ook te denken om de 930 als opvolger van mijn 920 te nemen. Ik wacht nog even tot november (dan is mijn 920 twee jaar oud volgens mij). Denk alleen dat ik de Glance functie wel ga missen. Gebruik het toch vaak om ff snel de tijd te zien als ik hem uit de broek haal
Da's jammer inderdaad. Gelukkig zit er wel 'double tab to unlock' op (wat de Icon niet had)
Nu haal ik 'm uit mijn broekzak en tik ik 2x met mijn duim.
Poeh, hoekig en dik voor een 5" telefoon. Lijkt me niet lekker zitten in je broekzak. Volgens mij is mijn Note door zijn afgeronde hoeken en achterkant dan nog beter, ondanks de grotere hoogte en breedte.
Daarbij is hij ook nog eens vrij duur in verhouding tot de Android telefoons, dus je moet wel een echte Windows liefhebber zijn om deze te kopen. Neemt niet weg dat Windows wel z'n voordelen heeft tov Android natuurlijk (en z'n nadelen)

[Reactie gewijzigd door marino_centrino op 29 juli 2014 08:05]

Mijn eigen ervaring is juist dat de telefoon prima zit in elke broekzak (spijkerbroeken, chino, korte broek). Dik is voelt hij helemaal niet aan en hoekig ook niet. Hij voelt vooral heel luxe aan.

Wat betreft de prijs: Die zakt iha vrij snel met Windows Phones en dan wordt het ineens een zeer interessant toestel voor iedereen.
Over prijs gesproken:
Volgens mij zit er ergens een fout in de vergelijker-backend.
Op de spec-pagina staat een LAAGSTE prijs van 519, terwijl als je op de link klikt je uit komt op een prijs van rond de 460.
Nogal een verschil!
De 930 is kleiner dan de S5 en een stuk kleiner dan een Note 2.

Lumia 930 . . 137 x 71 x 9.8 mm,
Galaxy S5 . . . 142 x 72.5 x 8.1 mm
Note 2 . . . . . . 151.2 x 79.2 x 8.3 mm

Wel iets dikker ja.
De 930 is kleiner dan de S5 en een stuk kleiner dan een Note 2.

Lumia 930 . . 137 x 71 x 9.8 mm,
Galaxy S5 . . . 142 x 72.5 x 8.1 mm
Note 2 . . . . . . 151.2 x 79.2 x 8.3 mm

Wel iets dikker ja.
Haha grapjas. Leef jij soms in een 2D-wereld? Als je de inhoud/volume berekend kom je erachter dat de S5 een stuk kleiner is dan de 930, daarnaast is de Note 2 ongeveer even groot als je de afgeronde hoekjes en achterkant meeneemt in de berekening.
Een Note? Galaxy Note 2 neem ik aan? Die is welgeteld 0.8mm dunner dan de Lumia 930, volgens de specs in Pricewatch. Nou ben ikzelf wel thuis in maten/afmetingen maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat je 0.8mm niet als enorm verschil moet gaan zien.

Persoonlijk vind ik juist een iets hoekiger apparaat fijner vasthouden; doordat randen beter voelbaar zijn kan ik makkelijker het apparaat voelen in mijn broekzak, blind eruit vissen en vallen de knopjes (zoals volume en power) ook mooier in de behuizing.
Een Note? Galaxy Note 2 neem ik aan? Die is welgeteld 0.8mm dunner dan de Lumia 930, volgens de specs in Pricewatch. Nou ben ikzelf wel thuis in maten/afmetingen maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat je 0.8mm niet als enorm verschil moet gaan zien.
Daar gaat het me juist om. 0.8 mm op het dikste punt maakt inderdaad niet veel uit, maar die paar millimeter aan de randen, waar de meeste Samsmungs, LG's, HTC's etc allemaal wat dunner worden, maken wel veel uit voor hoe hij in een wat strakkere broek zit.
(Galaxy Note1 BTW)
Persoonlijk vind ik juist een iets hoekiger apparaat fijner vasthouden; doordat randen beter voelbaar zijn kan ik makkelijker het apparaat voelen in mijn broekzak, blind eruit vissen en vallen de knopjes (zoals volume en power) ook mooier in de behuizing.
Tja, ieder z'n voorkeur. Als je het juist fijn vindt dat je apparaat lekker aanwezig is in je broekzak dan is dit een fijn formaat!

[Reactie gewijzigd door marino_centrino op 29 juli 2014 09:05]

Het "lijkt" je niet lekker zitten. Met andere woorden, het is puur een gevoel wat nergens op gebaseerd is.

Ik draag zelf vrij strakke broeken en ik merk in mijn broekzak geen tot nauwelijks verschil met mijn oude Sony Xperia S.
Het is gebaseerd op ervaringen die hij nu heeft. Dat is z'n referentiekader. Hij vind het nu fijn dat hij de randen en knoppen niet voelt en hij twijfelt er dus aan (vandaar het woordje "lijkt") dat een telefoon lekker in je broekzak zit waar je wel de randen en knoppen van voelt.
Ik heb zelf geen Lumia 930, en er nooit een in mijn broekzak gehad, dus het 'lijkt' me inderdaad minder lekker zitten.

MAX3400:
doordat randen beter voelbaar zijn kan ik makkelijker het apparaat voelen in mijn broekzak
Dit bevestigt mijn vermoeden helaas alleen maar.

Net als de conclusies van de review:
Ligt niet zo lekker in de hand
Je hebt hem nog nooit in je handen gehad laat staan in je broekzak, Hoe kan je er dan een oordeel over geven? Het is niets meer dan een flame zonder echt is te beoordelen of het voor jouw ook wel zo is. Dat het bij Arnoud niet lekker in de hand ligt hoeft niet te betekenen dat dat bij iedereen zo is.
Ik heb hem nu een twee-tal weken in mijn broekzak (en haal hem er ook met plezier uit om hem effectief te gebruiken) en vind hem net wel lekker in de hand liggen.
Wat me wel wat stoort is dat orange... Het is niet het standaard orange zoals op de foto's. Het is echt Stabilo fluo orange. Maar het went, en maakt de telefoon alleen maar unieker.
Qua batterij doet hij niet onder voor mijn iPhone 5. In tegendeel zelfs, zelfde gebruik doe ik veel langer met de Lumia 930.
Ik heb die van mij vandaag voor het eerst in mijn handen gehad en ik vond het heerlijk in mijn hand liggen. Ik had eerst een 3gs maar daar moest ik mijn vingers toch een stuk meer omheen doen
En dat hij zijn mening geeft aan de hand van de review maakt het niet gelijk een flame ;) .

Qua ontwerp vind ik persoonlijk ook dat ze hier de plank een beetje misslaan. Hij oogt behoorlijk lomp voor een 5 inch telefoon.
Ja dat mag, maar hij geeft een opmerking dat ie niet goed in de hand ligt, terwijl hij dat ding niet heeft vast gehouden. dat iets iets anders dan jij zegt. Wat jij over het uiterlijk vindt is gewoon jouw mening.
Dit ziet er toch niet uit, het lijkt wel een snijplank.. :o

Wie wil er nou zn dikke telefoon? alles behalve handig.
Moet wel zeggen dat W8.1 er wel volwassen uit begint te zien. :Y)
Zelf een note3, past prima in je broekzak om mee rond te lopen. De behuizing is idd een stap voorwaarts, maar het speelse uiterlijk heeft mij nooit kunnen bekoren, vreselijk. Ze moeten de designer maar is gaan vervangen.
Dat moet Samsung ook nodig. Dat goedkope plastic gevoel wat door de Chinese Android phones van 100 euro ook gehaald wordt.
En in sommige gevallen veel beter.
Ben ik met je eens, samsung is vrij duur en het is één stuk plastic. Ik heb zelf een htc one M7 en ben een android gebruiker maar wil toch eens een windows Phone 8.1 gaan aanschaffen, en ik vind deze lumia 930 er mooi en strak uitzien.
Ik heb hem en totaal geen last in mijn broekzak ervan. Is weer een mening van iemand wat niet opgaat voor iedereen
Het valt me op dat WP telefoons altijd al hoekig waren. Ook mijn oude HTC X8 heeft dat en door die dunne scherpe randen die je ook bij de Lumia's ziet was het vasthouden voor mij altijd een onprettige ervaring.
WP als ecosysteem is voor mij nog steeds niet wat het moet zijn, ik mis teveel apps die ik wel op Android heb en die drukke tegels en menu-structuur bevallen mij nog steeds niet.
Dat is persoonlijk natuurlijk, dusmoet ieder voor zich uitmaken of men voor deze Lumia gaat of niet. Als alternatieven niet-WP toestellen noemen vind ik wat vreemd als je bedenkt dat men vaak toch op voorhand kiest voor 1 OS. Kies je alleen voor WP dan is een Android/iOS toestel natuurlijk geen optie.
Sony is ook hoekig en dat is android heeft dus niets met windows Phone te maken, en apple heeft al jaren niets aan het uiterlijk van hun telefoon veranderd. Het hoekige houd misschien iets vervelend vast maar vind ik niet storend. Ik heb zelf een htc one m7 en ik ga toch maar eens een wp proberen. Wat betreft de apps, die ik nu op mijn android heb die zijn er ook wel in de windowsstore, Maar inderdaad de apps lopen een beetje achter bij android, misschien dat dat in de toekomst wel beter wordt.
Volgens mij zijn de laatste telefoons allemaal zo groot geworden dat ze geen van allen lekker in je broekzak zitten.
Nou nou, en ik maar in mijn review roepen dat hij juist heerlijk in de broek zit ;) ... Maar dat is mijn persoonlijke mening!

@Arnoud mooie review! ik wou dat ik de zelfde tools als jullie had in de gebruikersreviews :( ...
Heb zelf de 920, die is dikker. En daar merk je in de praktijk niets van. Maar mijn 920 gaat er niet uit voor deze, naar mijn smaak, prachtige telefoon. WIndows Phone werkt heerlijk, ik gebruik de 920 en Nexus 5 door elkaar en vind op zich gaat mijn voorkeur qua layout en basis mogelijkheden naar de Lumia. Maar qua ecosystemen en interoperabiliteit naar de Nexus. Kortom.... ik blijf ze lekker beiden gebruiken :D

Offtopic: Je bent weer aardig aan het reviewen Arnoud, ook weer op video. Ik dacht dat alleen Wout dat nog zou doen. Changing plans?

[Reactie gewijzigd door Innovelty op 30 juli 2014 16:24]

Offtopic: Je bent weer aardig aan het reviewen Arnoud, ook weer op video. Ik dacht dat alleen Wout dat nog zou doen. Changing plans?
Nope; het is qua reviews heel druk en qua nieuws iets rustiger, dus ik heb er iets meer tijd voor. Dit is overigens voorlopig de laatste hardware-review met video, denk ik. Komende zaterdag verschijnt er wel een video met mij en Wout, maar dat gaat over iets heel anders - belkwaliteit :)
Nice! THX for the heads up... Ben wel benieuwd hoe die is op het Vodafone of T-Mobile netwerk. Merkte echt een giga verschil toen ik met mijn Lumia 920 van T-Mobile naar KPN verhuisde 1,5 jaar geleden. Was echt dag en nacht.
Ik ben nog steeds niet verkocht.

Die 3 knoppen onder het scherm vind ik enorm onlogisch. Een 'dedicated'-search knop? Een context-menu knop of multitask-knop daar is 100x handiger. Of desnoods weglaten. Op mijn HTC Titan die ik jaren geleden heb gehad ergerde ik me blauw als ik per ongeluk op die search knop drukte. Dan opent de telefoon Bing (for crying out loud)...
Helemaal met je eens.
Ik gebruik zelf de 920 en ze moeten echt die search knop aanpasbaar maken. Ik druk veel te vaak per ongeluk in. Ik wil hem uit kunnen schakelen.
Daarnaast heb ik een probleem met navigeren, navigatie op de 920 gebruikt meer stroom dan hij bij kan laden. Ik heb verschillende laders uitgeprobeerd, tot 1500 mA, maar met allen hetzelfde probleem.

Voor de rest ben ik uitermate tevreden over de 920 en WP8.1, ik denk dat de 930 alleen maar beter is.
Als de telefoon sneller leegloopt dan ie oplaadt komt meestal door een brak kabeltje. Gebruik de orginele Nokia oplader of kabel en de telefoon zal wel snel opladen.
Been there done that, got the pictures.
Ik heb met 5 laders getest, o.a. met een Blackberry en Samsung lader ;-)
Maar inderdaad nog niet met een Nokia lader, die heb ik (nog) niet.
Met de Brodit 920 lader heb ik dit probleem ook. In het begin had ik dit probleem niet. Toen werd de accu zelfs nog opgeladen. Volgens mij een bug in WP die dit veroorzaakt.
Is een bug in de GPS hardware/firmware, telefoon herstarten helpt meestal.
Bij de nieuwe firmware opent hij Cortona op de searchknop.
Dedicated multitaskknop is er al (back iets langer inhouden).
Alleen als ie op Engels staat toch?
Ja klopt, maar in de toekomst voor alle talen...
app wisselen doe je door de terug knop ingedrukt te houden. de zoekknop start cortana (als je hem op engels zet) https://www.youtube.com/watch?v=w0pjD4qpIpg
Er zit al een multitaskknop op, je moet het pijltje net iets langer inhouden (WP 8.1). Zelf vind ik de zoekknop heel handig en snel!
Ik heb Bing uitvoering getest en ben tot de conclusie gekomen dat het net zo goed werkt als Google. Ik vindt het wel Super dat die zoek knop er zit, als ik iets in mijn hoofd heb wat ik wil zoeken dan is het toch een stap minder, dan eerst terug naar je starscherm Vooral de integratie van de muziek zoek functie is handig, als je tijdens het navigeren (wat trouwens geweldige navigatie software is) een lekker nummer op de radio hoort, dan hoef je alleen die zoekknop in te drukken en het muziek icoontje en hebbes, natuurlijk plaatst hij hem ook in je playlists van xbox-music werkt allemaal Super.
En die 3 knoppen op een android zijn wel logisch ?
Zeker, alle 3 nuttig.

Sorry, ik zal mezelf toelichten:

- Homeknop: spreekt voor zich. Lang inhouden voor recent gebruikte apps, dubbel tap voor voice (uitschakelen mogelijk)
- Terugknop: spreekt voor zich. Lang inhouden opent multi-screen mogelijkheden op de betere Samsung telefoons.
- Menu knop: Instellingen/opties weergeven voor de huidig geopende app.

[Reactie gewijzigd door B00st3r op 29 juli 2014 10:21]

Bij windows Phone ook nuttig:
terug knop - tussen programma's door schakelen en na lang indrukken kun je programma's sluiten of andere weer openen
Home knop - terug naar begin scherm
zoek knop - zoeken en in combinatie met cortana een wereld van mogelijkheden.

Ik snap dat niet dat jij dit bij android wel handig vindt maar bij WP niet?
Android heeft geen zoek knop? Dus geen ergernis?
Wat is de ergernis van een zoekknop ?
Dat de telefoon een app opent (Bing).
Maar een veeg-beweging voor het openen van NOW.
Dat klinkt dus echt niet logisch. Recent gebruikte apps vallen logischerwijs veel beter onder de terugknop zoals bij WP, Voice uitschakelen doe ik liever met iets anders dan een home knop.

Terugknop inhouden voor multiscreen spreek niet bepaald voor zich, je moet het maar weten, want echt logisch is het niet. Instellingen/opties voor de geopende app gebruik ik zo weinig dat ik liever een functionaliteit heb die ik wel regelmatig gebruik. Daar zijn deze knoppen namelijk voor, de overige functionaliteit kan prima onder andere delen van het OS.

Wat dat betreft heeft Microsoft de knoppen echt beter op orde dan Google naar mijn mening. Maar dat past ook beter bij de formule; overzichtelijk, intuïtief, en spartaans.
Kwestie van hoever je je wil verdiepen in de software denk ik. Daarom schaar ik iOS en WP ook onder dezelfde noemer: simpel maar degelijk.
Precies, je moet je er eerst in verdiepen. Dat hoeft bij WP niet, dat betekent automatisch al dat het in WP meer intuïtief, overzichtelijk en logisch opgebouwd is.
Dat het niet logisch klinkt is jouw mening, ik vind het niet logisch dat het onder de terugknop valt.
Een overzicht van de apps die ik recentelijk heb gebruikt en die nog open staan zou ik automatisch zoeken onder de terugknop. Simpelweg omdat ik dat logisch vind. Of en in hoeverre dat een mening is valt te bediscussiëren.
Instellingen/opties gebruik ik 100x vaker dan de zoek-knop. Het enige wat die zoekknop doet is (voor zover ik weet) een zoek-app openen. En dat kun je net zo goed met een tile doen.
Dan snap ik dat jij die knop handiger vindt. dat hangt dan inderdaad sterk samen met de gebruiker wat de voorkeur geniet. De zoekknop is overigens ook de knop om Cortana op te roepen (die op dit moment in Nederland nog niet wordt ondersteund)
Wat een gezeur over knoppen, de standaard Android manier vind ik toch het beste (dus ook niet hoe Samsung dat heeft)

Terug knop: doet precies wat het zegt, gaat 1 stap terug
Home knop: Idem dito, gaat naar de Home pagina
App knop: overzicht alle geopende apps, gesorteerd op laatst gebruik (bij Sony ook meteen de knop voor mini apps)

en dan kan je nog Home omhoog vegen voor Google now

[Reactie gewijzigd door Sinester op 29 juli 2014 17:24]

ik zou het zelf knap irritant vinden dat ik steeds naar de instellingen, optie knop moet om daar blijkbaar iets te moeten veranderen. ik heb liever een telefoon die het gewoon doet zonder veranderingen in de instellingen.
Ik hoop dat je een grapje maakt.
In veel apps opent die knop gewoon veel extra mogelijkheden, zoals in Chrome de incognito-modus of desktopversie opvragen (in de stock browser ook trouwens). In de weeronline app is het de enige manier om andere functies (zoals uitgebreide weersverwachting) te benaderen.

Ik heb ondertussen al meerdere keren gelezen dat de meeste apps een menu/instellingen-knop hebben op een specifieke plek, maar dat is niet bij elke app hetzelfde. Dus prefereer ik die dedicated knop onder het scherm, maar wat dat betreft heb ik zelf ook pech want Samsung heeft die veranderd naar de multitask-knop.
De dedicated menu-knop zit standaard ingebouwd in bijna alle apps als onscreen button rechts onderin ;-)
je was me (ruim) voor! ik ga eens sneller lezen of vaker refreshen :)
De (3) meest functionele 'menu' knoppen zitten veelal onderin het scherm vaneen app. Vaak vergezeld met 3 puntjes die de labels van de knoppen toont samen met overige menu opties. Dit is in elke 'menu'-app zo, en is dus net zo consistent als een dedicated menu-knop.
En dat maakt dit argument ook zo vreemd: je hoort zo vaak de klacht dat iemand per ongeluk die zoekknop blijft indrukken, maar bij Android heb ik dit nog nooit voorbij zien komen over die knoppen...
Ik weet niet hoe het met jou zit, en of je het überhaupt ooit hebt gebruikt, maar de terugknop indrukken levert, zelfs op een Lumia 520, gewoon direct de zoekfunctie op. Als je bij Android per ongeluk op terug drukt, zal je ook weer terug moeten gaan naar waar je wou zijn. En dat moet je bij Android zoeken op het scherm, bij Windows Phone is het zoekvenster verlaten gewon de terugknop in drukken.
Sorry. Ik zei terugknop maar ik bedoel search-knop.
En dat moet je bij Android zoeken op het scherm, bij Windows Phone is het zoekvenster verlaten gewon de terugknop in drukken.
Bij Android hoef je helemaal niet te zoeken, apps staan gesorteerd op laatste gebruik, dus je bent zo weer terug.
Als je in Android perongeluk op een van die knoppen drukt zal je toch echt een actie moeten uitvoeren om die druk op de knop ongedaan te maken...
Dedicated hardware knoppen gaan eruit, denk dat dit laatste Nokia tel is met zulke knoppen.
Het word softwarematig!
Geef eens een link waar dat staat? Heb je niet. Je zegt iets wat je denkt wat zo zal zijn, maar weten doe je het niet. Persoonlijk denk ik dat alleen de goedkopere modellen software matig gaan. En natuurlijk om universal (WP/Android) phones te kunnen maken.

Edit: Hier heb je een link die je stelling al zou ontkrachten. Gevonden via mijn betere vriend Bing ;) http://www.wpcentral.com/...a-830-appear-your-viewing
Nieuw model. Geen software keys. Stelling ontkracht.

[Reactie gewijzigd door Tweaker1234 op 29 juli 2014 21:32]

Kerel chill, je kunt toch zelf googlen en trouwens meerdere sites hebben hier een melding van gemaakt! Omdat jij achter loopt betekent niet dat het niet kan of bestaat 8)7
Dus niet. Aannames. Jij neem te makkelijk iets aan voor een feit wat helemaal geen feit is. Als ik zou achterlopen, dan zou jij naief zijn :X Laten we dus maar niet gaan schelden en rustig afwachten wat het wordt.
Ik neem niks aan heb zelfs filmpjes gezien, en ja van betrouwbare bronnen!
Google is your best friend zou ik zeggen! Ik scheld niet, lees je eigen post maar ff terug 8)7
Je hebt fimpjes gezien? Google is your best friend? Gefeliciteerd, je hebt het internet gewonnen. Je gelooft ook dat Wikipedia 100% betrouwbaar is? En dat alles wat op het internet staat gecontroleerd wordt op betrouwbaarheid?
En natuurlijk komen er modellen met softwarematige toetsen. Die zijn er al. Maar of dat bij alle toestellen zo wordt? Dat is nog altijd een open vraag.

[Reactie gewijzigd door Tweaker1234 op 29 juli 2014 17:58]

http://www.wpcentral.com/...a-830-appear-your-viewing
Nieuw model. Geen software keys. Stelling ontkracht.

[Reactie gewijzigd door Tweaker1234 op 29 juli 2014 21:31]

Tja je moet toch wat als de 2 meest logische opties al gebruikt zijn door de concurrentie en niet alles hoeft origineel en super innovatief te zijn ;)
Nou nee. Dat ligt vooral aan het model. Had het vroeger vaak met een Omnia7, maar op de recente modellen niet meer. Daarnaast zit er opties in WP81 dat de knop bij bepaalde situaties uitgeschakeld is.
Twee kleine opmerkingen over zaken uit de review:

Als je foto's schiet op de allerhoogste resolutie met de Nokie-app, kan je deze alleen met anderen delen als je ze upload naar OneDrive en ook hebt ingesteld dat je dan de hoogste resolutie moet delen. Doe je dat niet, dan is het toestel zelf blijkbaar alleen in staat om een 5MP foto te delen (mail, Whatsapp, etc) waarbij nog een extra stukje compressie wordt toegevoegd om het versturen te versnellen.

De accu is inderdaad krapjes als je de hele dag bezig bent met het toestel maar het lijkt er wel op dat een paar goede laad-cycli wonderen doen voor de telefoon. Ook lijkt (!!!) er een issue te zijn met backup/restores op het toestel want er zijn de laatste weken meerdere topics/forums opgedoken waarin staat dat je elke app eenmalig moet openen en daarna lijkt de accu een beter leven beschoren. Afgelopen weekend (ik heb de telefoon nu al een paar weken) heb ik grofweg 200 berichtjes via Whatsapp verstuurd in anderhalf uur en ik kwam toen echt niet verder dan 6% drain op de accu.
Hiernaast, de reviewer noemt als voorbeeld Apple. Maar in de 2 sheets getoond in de review, is de Lumia de iPhone 5s 2x voor. ?? 8)7

Vergeleken met Apple (iPhone 5S, uit voorbeeld), doet deze Lumia het dus beter. En is het voorbeeld irrelevant.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 300525 op 29 juli 2014 11:51]

Wokke zal niet snel zeggen dat een Windows Phone beter werkt dan een iPhone. In al zijn Windows Phone reviews is hij alleen positief over de punten waar Windows Phone geen concurrentie heeft. Is er ook maar iets wat een ander beter doet, dan zal hij het niet laten om Windows Phone, vooral in de videoreviews, toch naar de negatieve kant te trekken.
Ik snap ook niet dat hij zijn eindconclusie richting de OS trekt en niet naar de smartphone zelf. Het ecosysteem staat op vele andere WP toestellen ook, maar dat is te algemeen om een conclusie over DEZE smartphone te geven.
Eigenlijk snap ik dat wel, want over het ecosysteem valt, ten opzichte van de andere systemen, wel iets negatiefs te melden. Hij noemt alleen op waarom je niet bij WIndows Phone moet zijn, maar laat het om aan te geven waarom je WEL een Windows Phone toestel zou moeten nemen.

[Reactie gewijzigd door Poops_McGhee op 29 juli 2014 13:08]

Ben ik wel met je eens daarom zal ik een poging doen...

Ik heb de 930 nu sinds een paar weken en ben weer terug bij WP na een paar iPhones die, eerlijk is eerlijk, omtzettend goed bevielen qua hardware maar qua OS me wat tegenvielen. Niet omdat iOS niet goed werkt, maar omdat ik het ondanks de Ive-update vrij stoffig vind, ouderwets, niet consistent met iOS 6 én 7 elementen door elkaar en bijna kinderlijke icoontjes. Half flat maar net niet helemaal. WP8.1 is in vergelijking met 7.8 (op mijn L800) een enorme stap vooruit! 7.8 gaf ik nog het voordeel van de twijfel en ik was vooral blij verrast door het vernieuwende aspect ervan, nog lang niet af maar een verademing t.o.v. mijn voorgaande galaxies. De 800 vond ik ook qua uiterlijk de mooiste telefoon die ik ooit had gekocht, al heb ik er qua hardware veel problemen mee gehad: losse connectoren en brakke batterijen. Toch had ik toen al een zwak ontwikkeld voor WP i.c.m. Nokia.

Maar de 930 is na een paar weken gebruik werkelijk subliem. Vrij groot idd maar valt me nu al niet meer op; hoekig maar door een hoesje merk ik daar niets meer van; niet bepaald mooi maar daar zie ik toch weinig van door het hoesje; de camera is de beste die ik ooit in een smartphone heb gehad; het scherm is fenomenaal, ook bij vol daglicht; batterij gaat makkelijk 36 uur mee bij intensief gebruik; processor is snel genoeg voor alles wat ik er tot nu toe mee heb gedaan, alles voelt heel snappy; tekst blurt bij scrollen, jammer idd; voelt erg solide aan, is al een paar keer hard gevallen voordat het hoesje binnenkwam maar geen krasje te bekennen en zo kan ik nog even doorgaan.

En als dan in de review eigenlijk het voornaamste commentaar is dat het OS minder goed is dan de concurrentie vanwege ondersteuning voor wearables die nog niemand heeft dan is dat wat mij betreft matig onderbouwd. Ook een vergelijking met een verouderde Lumia of veel duurdere concurrentie laat zien dat Nokia hier een topproduct heeft neergezet die qua specs misschien niet de nieuwste zijn, maar daar is de prijs ook naar. WP8.1 is in mijn ogen Android ver voorbij gestreefd: veel consistenter; zelfs op matige hardware soepel; niet zo'n typografische ramp als Android; niet zo'n verwarrende interface; geen lelijke schil van de fabrikant erbij; veel minder last van versie-fragmentatie; perfecte native navigatiesoftware; voor mij alle apps die ik ook op Android en iOS gebruik, maar dat kan per persoon verschillen; perfecte integratie met windows8; qua interface, notificatiecentrum en live tiles veel directer en zo kan ik ook hierover nog wel even doorgaan!
Ik heb de telefoon niet zelf in bezit, maar hem wel kort gebruikt.
Maar ik wil mij wel scharen achter je conclusie:
En als dan in de review eigenlijk het voornaamste commentaar is dat het OS minder goed is dan de concurrentie vanwege [..], dan is dat wat mij betreft matig onderbouwd.
Deze hele review, lijkt opgezet vanuit de lijn: Wat heeft deze telefoon niet, vanuit android-perspectief.
De review begint met:
  • Een valse suggestie dat MS strategisch diensten wil verkopen met deze Lumia, of Lumia in de toekomst gebouwd moet worden om ms-diensten te verkopen.
En legt de nadruk tijdens de review op:
  • Op alternatieven met dezelfde soc die aantrekkelijker zijn, want goedkoper, maar op de minpunten van de telefoon dan nog minder scoren.
  • Batterijtijd die minder is dan een dag, terwijl uit de ééne naar de andere comment/review anders blijkt
  • De opmerking dat deze telefoon te duur is, waarbij hij wordt vergeleken met androids die al een half jaar of jaar in prijs gedaald zijn.
  • Op de leeftijd van de SD800, ipv de optimalisatie van de programmatuur op de soc.
  • Verder worden kwaliteiten van de telefoon als belkwaliteit of productiviteit nauwlijks behandeld.
De manier van het uitlichten van zaken, en permanente focus op negatieve eigenschappen, ligt in lijn met eerdere reviews, previews en berichten over nieuwe updates van alternatieve mobiele OS’en. Bij die OS’en ligt de informatie pertinent de nadruk op wat niet kan, hoe klein het ook is en vindt je regelmatig foutieve negatieve informatie. Bij (p)reviews van android systeem updates, of vlaggenshippen is het perspectief vaak positief. Deze review past in de lijn van de recente nieuwsberichten over de laatste updates van de laatste updates van Windows Phone, FireFox & BlackBerry waarbij in alle berichten van de redactie negatieve misinformatie is geplaatst:Alle keren blijkt de negatieve informatie over de update niet te kloppen en/of wordt er in het schrijven, onnodig veel negatief belicht.
Bij berichten over het uitbrengen van 4.3 en 4.4 en preview van reviews: Android L - Zelf aan de slag met Googles nieuwe OS staan toevalligere wijs dan geen kritische kantnoten.

Over het seriematig negatief belichten van alternatieve os-en dan android, is de redactie eerder in de comments aangesproken. En ook in dit topic wordt die kritiek bij deze review wordt met +3 gewaardeerd als reactie door tweakers.

Alleen die [+3]reacties in de spotlight, of met informatieve kritiek op de redactie [+2 of +3] eindigen vrijwel altijd net als deze 3 kritische reacties met:
[+0] “Deze reactie is door een moderator gefixeerd. Modereren is niet mogelijk.”
Al met al heeft de redactie veel te winnen, met inhoudelijk neutrale berichtgeving over updates en vlaggenshepen van:
  • Windows Phone
  • Blackberry
  • Firefox OS

[Reactie gewijzigd door kastjes op 30 juli 2014 01:08]

Wat een onzin allemaal, weet nauwelijks waar ik moet beginnen!
Deze hele review, lijkt opgezet vanuit de lijn: Wat heeft deze telefoon niet, vanuit android-perspectief.
De review begint met:
Een valse suggestie dat MS strategisch diensten wil verkopen met deze Lumia, of Lumia in de toekomst gebouwd moet worden om ms-diensten te verkopen.
Nee hoor, dat komt rechtstreeks uit de memo van Microsoft Devices-baas Stephen Elop.
It is particularly important to recognize that the role of phones within Microsoft is different than it was within Nokia. Whereas the hardware business of phones within Nokia was an end unto itself, within Microsoft all our devices are intended to embody the finest of Microsoft’s digital work and digital life experiences, while accruing value to Microsoft’s overall strategy.
Over je verdere opmerkingen:
En legt de nadruk tijdens de review op:
Op alternatieven met dezelfde soc die aantrekkelijker zijn, want goedkoper, maar op de minpunten van de telefoon dan nog minder scoren.
Batterijtijd die minder is dan een dag, terwijl uit de ééne naar de andere comment/review anders blijkt
De opmerking dat deze telefoon te duur is, waarbij hij wordt vergeleken met androids die al een half jaar of jaar in prijs gedaald zijn.
Op de leeftijd van de SD800, ipv de optimalisatie van de programmatuur op de soc.
Verder worden kwaliteiten van de telefoon als belkwaliteit of productiviteit nauwlijks behandeld.
- Andere toestellen hebben andere sterke en zwakke punten. De review legt daar geen nadruk op; ik noem het alleen - omdat het moet - op de alternatieven-pagina en - omdat ik context wil geven - op de conclusie-pagina.
- Ik vind juist dat MS te weinig heeft geoptimaliseerd in de tijd die het heeft gehad met de SD800. Die accuduur had echt beter gekund. Relatief haalt MS meer uit de lower specced socs dan uit deze.
- Belkwaliteit en productiviteit heb ik wel degelijk aangestipt in de review.
- Accuduur hebben we objectief en reproduceerbaar getest; ze komen overeen met mijn ervaringen in de dagelijkse praktijk. Als je goed oplet en weet welke apps bij jou het meeste vreten, kun je het ongetwijfeld optimaliseren. Maar het is lastig om zonder uitgebreide tools echt te meten; ik heb stats mogen bekijken van sommige mensen - overigens met andere telefoons - die iets zeiden over de accuduur, en steevast bleek dat ze of de accuduur of hun gebruik te hoog inschatten.
De manier van het uitlichten van zaken, en permanente focus op negatieve eigenschappen, ligt in lijn met eerdere reviews, previews en berichten over nieuwe updates van alternatieve mobiele OS’en. Bij die OS’en ligt de informatie pertinent de nadruk op wat niet kan, hoe klein het ook is en vindt je regelmatig foutieve negatieve informatie. Bij (p)reviews van android systeem updates, of vlaggenshippen is het perspectief vaak positief. Deze review past in de lijn van de recente nieuwsberichten over de laatste updates van de laatste updates van Windows Phone, FireFox & BlackBerry waarbij in alle berichten van de redactie negatieve misinformatie is geplaatst:
Dat zijn een hoop woorden, en zelfs een aantal dure woorden om het een zweem van autoriteit te geven, maar het blijft onzin.
Wij zijn de enige site in Nederland en een van de weinige wereldwijd die doorlopend nieuws, previews en reviews publiceren van de kleinere spelers op de smartphonemarkt: we hebben reviews gehad van Firefox OS, Jolla, BlackBerry Z30 etc etc. Ook voor kleinere smartphonemakers is plek, zoals met de roundup van Chinaphones vorige week. In nieuws slaan we zo ook niet over.
De negatieve insteek zie ik ook niet zo - en zelfs BlackBerry-liefhebbers zijn het niet met je eens. Om er maar eens een te citeren die voorheen kritisch heeft gestaan tegenover onze berichtgeving:
Weet niet of je hier heel erg op zit te wachten, maar ik merk dat jij een van de nieuwsjagers bent met een objectief oog voor BlackBerry.
(context: hij gaf een nieuwstip - en een goede ook).

Ook over dat Android overdreven positief zou worden behandeld, kun je vraagtekens stellen. Zo eindigt de Android L-preview met:
Ten slotte moeten mensen die van plan zijn de preview te installeren weten dat er nog bugs aanwezig zijn en bepaalde apps, zoals die van Twitter, SwiftKey en Facebook, niet of niet goed werken. Op de redactie is zelfs een Nexus 7 tijdelijk onbruikbaar geworden doordat het scherm geen echt zichtbaar beeld weergaf. Het is dus niet aan te raden deze preview te installeren op een apparaat dat je dagelijks nodig hebt.
Het zal ongetwijfeld zo zijn dat er foutjes zitten in berichtgeving over allerhande onderwerpen. Er zitten namelijk foutjes in allerlei soorten berichten. Dat is nooit met opzet en daarom houden we Geachte Redactie in de gaten om dat zo snel en goed mogelijk te corrigeren. Maar berichtgeving is mensenwerk, en wie werkt er foutloos?

Het centrale punt is hoe mensen het woord 'neutraal' ervaren. Om het wat filosofischer te stellen: de mens heeft de neiging zichzelf centraal te stellen, waardoor neutraal een volstrekt subjectief begrip is. Wat jij ervaart als uitermate negatieve berichtgeving, is voor anderen juist volstrekt neutrale berichtgeving.

Daarmee lijkt het alsof ik me er makkelijk vanaf wil maken, maar zo is het niet. Alleen al het feit dat ik hier uitgebreid met je in discussie ga, moet je ervan overtuigen dat ik erom geef hoe lezers de berichtgeving ervaren.

Maar het is me ook duidelijk dat hoewel ik veel mensen kan overtuigen van mijn integriteit op het gebied van de kleinere spelers - zie de BlackBerry-liefhebber die ik geciteerd heb - dat de perspectieven van lezers op hoe ze berichtgeving zien soms zo ver uiteen liggen, dat het onmogelijk is om voor iedereen 'neutraal' te zijn.

En laat ik het zo zeggen: Nokia - nu MS dus - is nooit beschroomd geweest om hun ongezouten mening te geven over mijn reviews. De laatste keer dat ik echt een klacht heb gekregen was over de review van de Lumia 900 twee jaar geleden.

Als ik je niet kan overtuigen dat ik oprecht mijn best doe om in alle reviews, previews en nieuwsberichten neutraal te zijn en te blijven en dat Tweakers voor liefhebbers van de kleinere mobiele besturingssystemen en smartphonemakers een van de meest complete sites in Nederland is, dan is dat maar zo; maar ik wilde toch proberen om je in een reactie uit te leggen hoe ik hierin sta.
Nee hoor, dat komt rechtstreeks uit de memo van Microsoft Devices-baas Stephen Elop.
It is particularly important to recognize that the role of phones within Microsoft is different than it was within Nokia. Whereas the hardware business of phones within Nokia was an end unto itself, within Microsoft all our devices are intended to embody the finest of Microsoft’s digital work and digital life experiences, while accruing value to Microsoft’s overall strategy.

Volgens mij zegt hij hier versimpelt dat voor het oude Nokia de telefoon het eindproduct was terwijl het voor Microsoft slechts een onderdeel is van een groter geheel. Dit is geen nadeel maar juist HET grote voordeel in mijn ogen en precies de reden dat ik naar WP overgestapt ben!

Ik lees erin dat het een waardevolle toevoeging is aan de bestaande producten die het mogelijk maken de MS experience maximaal te beleven.

Ik zie er dus niet in staan het doel is dat mensen na een Nokia ineens meer Microsoft producten gaan kopen.

Sterker…. al zou dat er staan, dan is er geen enkel verschil met andere bedrijven zoals Apple, Samsung, Google of zelf de Hema om de hoek die jou ook het liefst al hun diensten en producten zou willen verkopen.
M.A.W. Dat zou bedrijfsmatig gezien heel normaal zijn en geen evil conspiracy waar alleen Microsoft zich van bedient.
Dat zijn een hoop woorden, en zelfs een aantal dure woorden om het een zweem van autoriteit te geven, maar het blijft onzin.
Sorry maar ik zie niets van dat al terug in zijn tekst. Wellicht moet je uit de verdedigingsmodus en openstaan voor dit soort kritiek. Je kan het ook als hulp zien, hij heeft de tijd erin gestoken om je te helpen met zijn ervaring. Gewoon meenemen wat je goed kan gebruiken en eventueel in je volgende review toepassen.

Wat neutraliteit betreft, bij een review zou je ook heel duidelijk onderscheid kunnen maken tussen de meetbare feiten en jouw eigen gebruikservaring. Gewoon als aparte blokken.
Batterijduur is zo'n test die eigenlijk onzinnig is om uitspraken over te doen als je niet nauwkeurig alle variabelen die van belang zijn op voorhand registreert en in het review aanduid.

Ik waardeer echt wel de moeite die er gedaan wordt in de reviews, maar metingen moeten onder gelijke condities herhaalbare resultaten geven, met gelijke parameters en niet vanuit horen zeggen en dat het bij anderen ongeveer gelijk is of er een beetje mee spelen.
Journalistiek gezien moet je alles goed kunnen onderbouwen en het moet verifieerbaar zijn.

Een stuk uit een email of memo quoten en je eigen interpretatie/conclusie eraan geven zonder hoor en wederhoor is eigenlijk niet zo netjes. Je moet iemand wel de kans geven om precies uit te leggen wat hij of zij bedoelde binnen de context. Dat voorkomt desinformatie en geeft je als “review-journalist” een betrouwbare status.

Ik heb ff geen tijd meer voor de rest van het verhaal maar je begrijpt de strekking van het verhaal.

[Reactie gewijzigd door SB[NL] op 31 juli 2014 01:35]

Helaas komt dat gevoel ook bij mij naar boven. Toch weer jammer. Ook al zou het zo niet door Arnoud bedoeld zijn. Denk
- geen prijs vergelijking andere 32GB toestellen,
- wel noemen dat glance er niet op zit maar niet noemen dat 'double tab to unlock' er wel op zit (zie vergelijking met de Icon) Waardoor glance missen makkelijker gaat.
- draadloos laden maar terloops noemen. Waar deze uiteraard altijd ietsje aan dikte geeft. En hij toch <10mm dun is. En mede daardoor weer lekkerder 'pakt'.
En dat deze laatste 2 juiste hele fijne opties zijn. En dan in zijn preview zeggen dat hij het ecosysteem niet meeneemt in de waardering voor het toestel, waar hij deze nota bene in zijn afronding van de review zet. :?

[Reactie gewijzigd door Tweaker1234 op 29 juli 2014 16:48]

Helaas komt dat gevoel ook bij mij naar boven. Toch weer jammer. Ook al zou het zo niet door Arnoud bedoeld zijn. Denk
Nou, daar heb ik dus sterk twijfels over. Het is niet de eerste keer dat Wokke bekritiseerd wordt omtrent zijn immer naar de negatieve kant balancerende reviews van Windows Phone. Als het werkelijk zijn bedoeling niet is, dan heeft hij genoeg materiaal aangereikt gekregen om lering uit te trekken om te weten hoe het anders kan. Ik heb niet het gevoel dat hij er wat mee heeft gedaan.

[Reactie gewijzigd door Poops_McGhee op 30 juli 2014 12:27]

Moet je de apps daarna ook open laten staan of weer sluiten?
Het komt er een beetje op neer "de app openen, even een intiele configuratie afronden, daarna weer sluiten". Denk hierbij bijvoorbeeld aan OneDrive waar je eenmalig je account moet koppelen. Of de Weather-app waar je moet aangeven wat je favoriete lokatie is en of ze Location-services wel/niet mogen gebruiken.
Ik had hetzelfde. Windows Phone heeft na iedere update van het OS (of backup restore) een paar laad-cycli nodig om weer lekker te lopen. Daarna klopt de batterij-app data pas weer. Bedankt trouwens voor die tip over de resolutie!
Op het eerste gezicht vind ik dit best een toffe phone om te zien! Heb alleen nog nooit met een WP gewerkt. Hoe is het apps aanbod ivm play store en app store tegenwoordig?

Even wat anders, welk liedje in de review rond 3.45 minuten is dat? Klinkt goed!

[Reactie gewijzigd door TomvdG op 29 juli 2014 09:19]

Welke apps zou je willen gebruiken? Hier kun je door de store bladeren en zoeken: http://www.windowsphone.com/nl-nl/store
Thanks!
Zal is vergelijken.

Weet je ook welk liedje dat is?! :D

[Reactie gewijzigd door TomvdG op 29 juli 2014 09:57]

Dat is Sam Smith - Stay With Me (Prince Fox Remix) ;)
Ding is wel (als android 2 WP gebruiker) dat niet alle apps het zelfde heten. Er zijn alternatieve, die soms nog beter zijn ook.

Bijv youtube: Metrotube. Succes ;)
De apps zijn op zich al best prima te noemen misschien mis je soms nog iets, maar je heb toch echt wel genoeg alternatieven dan vaak al.
Ik ga volgend jaar ook over op een nieuwe windows phone dan, al 5 jaar android en het is eigenlijk al 5 jaar het zelfde beetje saai aan worden.
Ik ben nu een weekje over vanaf andriod en ik merk eigenlijk dat voor alle "populaire" c.q. bekende apps die ik gebruikte er wel een app is. Wat is vooral zag bij het migreren is dat de apps die ik 1x gebruikte na downloaden voor de fun er nog wel eens niet willen zijn toen ik een vergelijking deed tussen de apps op mijn S3 en ze aan het installeren was in Windows Phone.
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True